Dodaj do ulubionych

tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipulacje

09.06.07, 11:31
Tropienie antysemityzmu, organizowanie prowokacyjnych ankiet przez GW, to
wszystko świadczy, że Żydom "antysemityzm" jest bardzo potrzebny. Jako
wykreowany i non stop "udowadniany" element integrujący tę społeczność "w
obliczu zagrożenia".

Mechanizm manipulacji - przecież antysemityzm, to nienawiść do Żydów. Jak
więc można nazwać nienawiścią do Żydów pobożne życzenie rodzica, Polaka,
katolika, żeby jego dziecko znalazło sobie partnera życiowego wychowanego w
tej samej sferze kulturowej, tradycji, wyznającego te same wartości? Rodzica
pragnącego mieć wnuki wychowane po katolicku, w duchu patriotyzmu i
umiłowania ojczyzny. Czyż można zarzucać owemu rodzicowi ksenofobię, bo
życzyłby sobie synową czy zięcia Polaka a nie Mongoła, Hutu czy Żyda?

Z drugiej strony nigdy nie słyszałem o biurach matrymonialnych tylko dla
Polaków, a biura matrymonialne TYLKO dla Żydów istnieją. To właśnie Żydzi
przywiązują do etnicznych małżeństw wielką wagę.
Obserwuj wątek
    • maaac Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 09.06.07, 11:46
      :) A o biurach matrymonialnych tylko dla katolików?....

Cóż jak się jest ślepym głuchym i jakoś tak swoją nieudaczność próbuje się
      zwalić na innych... No ale broń Boże to tylko "żydzi" elana13 nie lubią, no bo
      nikt w życiu inny nie posądzi go o antysemityzm.
      • elan13 Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 09.06.07, 18:33
        maaac napisał:

> :) A o biurach matrymonialnych tylko dla katolików?....
        >
        > Cóż jak się jest ślepym głuchym i jakoś tak swoją nieudaczność próbuje się
        > zwalić na innych... No ale broń Boże to tylko "żydzi" elana13 nie lubią, no
        bo nikt w życiu inny nie posądzi go o antysemityzm.

Reagujesz Ketmanie wyjątkowo prymitywnie. Kiedy brak Ci argumentów do
        merytorycznej polemiki, stosujesz pomówienia insynuując ślepotę, głuchotę i
        nieudacznictwo. Na jekiej podstawie? Po co podstawa, grunt, że się
        odszczeknąłeś. Odfajkowane i można zaraportować, że kolejny "antysemicki" post
        został "zneutralizowany".

Ale przecież na forum wchodzą nie tylko wykształciuchy zapatrzone w swego guru-
        nadredaktora, powtarzające bezmyślnie: cztery nogi dobrze, dwie nogi źle (to
        znaczy Żydzi dobrze, Polacy czyli antysemici źle). Zaglądają tu też ludzie
        inteligentni i potrafią właściwie ocenić Twój poziom prowadzenia dyskusji, czy
        sporu.
        • onufry.zagloba Gdy wszyscy ci mowia, zes uchlany, glupcze, to 09.06.07, 18:47
          nie dyskutuj i kladz sie spac.
          Nie widzisz, ze twych pomylonych opinii NIKT tu nie podziela?
          A "Ketmana" i innych agentow jako "argumenty" w dyskusji to wsadz sobie w tylek
          i - jak tancerka samby z San Paulo ze strusimi piorami w pupie - zabawiaj nimi
          swa PiSuarowa ciocie:)
          • mirmat1 Polakozercom potrzebny jest "antysemityzm" 15.06.07, 01:37
            onufry.zagloba napisał:

> nie dyskutuj i kladz sie spac.
            > Nie widzisz, ze twych pomylonych opinii NIKT tu nie podziela?
            M; Wlasnie chyba poogladales sobie "Szklo Kontaktowe" gdzie plucie na rzad
            Kaczynskich jest standartem starannie pielegnowanym przez "screenerow" TVN-WSI.
            A moze podnieca cie klaka u Lisa w programie "Co z tym Lisem"? No bo
            wyniki "sonadzu" (ach wiem jak to Lisek mowi "nienaukowego") pokazuja, ze 99%
            Polakow nienawidzi Kaczysnkich !
            Polski "antysemityzm" jest produktem lze mediow jakie publikuja kalumnie
            o "Polskich Obozach Smierci". Ty jestes tylko malym kanalia.
        • maaac Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 09.06.07, 20:43
          > Reagujesz Ketmanie wyjątkowo prymitywnie. Kiedy brak Ci argumentów do
          > merytorycznej polemiki, stosujesz pomówienia insynuując ślepotę, głuchotę i
          > nieudacznictwo. Na jekiej podstawie? Po co podstawa, grunt, że się
          > odszczeknąłeś. Odfajkowane i można zaraportować, że kolejny "antysemicki"

> Ale przecież na forum wchodzą nie tylko wykształciuchy zapatrzone w swego
          guru-
          > nadredaktora, powtarzające bezmyślnie: cztery nogi dobrze, dwie nogi źle (to
          > znaczy Żydzi dobrze, Polacy czyli antysemici źle). Zaglądają tu też ludzie
          > inteligentni i potrafią właściwie ocenić Twój poziom prowadzenia dyskusji, czy
          >
          > sporu.

Wiesz Elan13, to ja może poczekam na tych inteligentnych by rozmawiać na
          argumenty, bo z twoimi pomówieniami to nie ma o czym.
          • romano33 O Adamie Michniku i Gazecie Wyborczej 10.06.07, 13:45
            Warto przeczytać

www.monitorpolski.com/artykuly/_Kaluski/Kaluski-Prawda-o-Michniku.html
    • jvenables14 Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 09.06.07, 18:39
      30% tych ktorzy nie chca by ich dzieci braly slub z Żydami pewnie boi sie
      przesladowan ze strony polskiego spoleczenstwa, bedacego jak wiadomo,
      siedliskiem zwierzęcego antysemityzmu.
    • onufry.zagloba Ty jestes antysemita z certyfikatem, elan:) 09.06.07, 18:44
      Wszyscy na tym forum - poza toba i paroma innymi czubami z Wszypolskiej i NOP -
      maja Zydow generalnie w nosie, a ty apiat' i apiat' - jak katarynka. Lecz sie,
      czlowieku! Albo - jesli tak cie do Zydow ciagnie - idz do synagogi i sie
      OBRZEZAJ.
      Biura matrymotralnie tylko dla zydow, mahometan, katolikow, hinduistow,
      buddystow, sikhow etc istnieja w Wlk. Brytanii czemu nikt sie nie dziwi. Wiesz
      czemu, tluku? Bo jest dosc oczywiste, ze sa one dla ludzi religijnych,
      szukajacej swej drugiej polowki tego samego wyznania czy religii. Tobie to
      naprawde odbilo, cwoku! Na palme orzechy kokosowe zrywac:)
    • moon5 Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 09.06.07, 19:54
      Z biur matrymonialnych "tylko dla Żydów", jak i z tych "tylko dla katolików"
      muszą korzystać głównie chorzy ludzie: paranoicy, obsesjonaci, ksenofoby.
      • maaac Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 09.06.07, 20:47
        > Z biur matrymonialnych "tylko dla Żydów", jak i z tych "tylko dla katolików"
        > muszą korzystać głównie chorzy ludzie: paranoicy, obsesjonaci, ksenofoby.

Niekoniecznie. Może to wynikać z potrzeby niwelowania ewentualnych różnic
        kulturowych. Tak jest po prostu prościej, niż potem odrzucać kandydatów /
        kandydatki ze względu na trudności zrozumienia się. Wyobraź sobie siebie jako 3
        żonę jakiegoś muzułmanina. Możecie się naprawde kochać ale będzie ci trudno żyć.
        • moon5 Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 09.06.07, 21:09
          Więc niech redaktor Pacewicz nie wyrzuca Polakom, że aż 30% nie chciałoby dla
          dziecka małżonka/i Żyda/Żydówki. Niech nie wyszukuje antysemityzmu tam, gdzie go
          nie ma.
          Antysemityzm można znaleźć gdzie indziej, jednak redakcja Gazety się nie wysila.
          Podobnie jak redaktor Wroński poleca Giertychowi czytanie Gombrowicza dla
          wyrobienia sobie poczucia ironii. Nie po to się czyta Gombrowicza. A poczucie
          ironii albo się ma, albo nie.
          • maaac Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 09.06.07, 21:50
            moon5 napisała:

> Więc niech redaktor Pacewicz nie wyrzuca Polakom, że aż 30% nie chciałoby dla
            > dziecka małżonka/i Żyda/Żydówki. Niech nie wyszukuje antysemityzmu tam, gdzie
            g
            > o
            > nie ma.
            > Antysemityzm można znaleźć gdzie indziej, jednak redakcja Gazety się nie
            wysila
            > .
            > Podobnie jak redaktor Wroński poleca Giertychowi czytanie Gombrowicza dla
            > wyrobienia sobie poczucia ironii. Nie po to się czyta Gombrowicza. A poczucie
            > ironii albo się ma, albo nie.

Chesz gadać sensownie czy na siłę udowadniać że GW się myli? Ok dobra - jeśli
            tu nie ma antysemityzmu, a jest on gdzieś indziej to niby gdzie on jest?

A tak wracając do sprawy małżeństw. Zobacz różnicę pomiędzy Tobą szukającą na
            kandydata na współmałżonka wysokiego czy łysego, faceta z wyższym
            wykształceniem, wierzącego 'Mormona' (to tylko przykład) a pomiędzy rodzicami
            mówiącymi - "moje dziecko NIGDY za faceta z kieleckiego nie wyjdzie - "toż to
            złodzieje!" (to też przykład).
            Faktycznie rodzice mogą się obawiać że w małżeństwie z Żydem dziecko mogło by
            mieć problemy kulturowe. Zgoda - tylko pytanie co się rozumie za "Żyda".
            Człowieka żyjącego w zgodzie z całym kanonem wiary i zwyczajów (to się zgadzam:
            moja córka i żydowski ortodoks? mało wyobrażalne dla mnie) czy "żyda" jako
            narodowość/państwowość. Jeśli to drugie to nie mam najmniejszej wątpliwości że
            chodzi o czysty antysemityzm. Tak samo jak opory przed ślubem z Murzynem -
            chrześcijaninem czy ateistą są rasizmem, a opory przed ślubem z Murzynem-
            Muzułmaninem będą tylko przejawem troski o los dziecka (no chyba że dziecko
            naprawdę wie co je czeka i się z tym godzi).
            • moon5 Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 09.06.07, 22:49
              Prędzej wyszłabym za ciemnego Żyda z Izraela niż za Nigeryjczyka czy Azjatę
              (choć, kto wie). Polacy i polscy Żydzi nie różnią się aż tak bardzo wyglądem
              zewnętrznym, tu decydującą rolę w wyborze partnera odgrywają cechy osobowościowe.
              Nie wyobrażam sobie w tej chwili, abym mogła mieć męża czarnoskórego; więc
              redaktor nie może wymagać, aby prości ludzie mogli chcieć dla swego dziecka Żyda
              (tu ludzie najczęściej maja na myśli żyda, czyli wyznawcę judaizmu).
              • beatrix17 Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 09.06.07, 22:54
                kiedy poznajesz czlowieka decydujacy jest kolor skory czy on sam? Nie
                wyobrazasz sobie, no to i nie bedziesz miala czarnoskorego meza. Ale jakbys
                sobie wyobrazila to bys wiedziala, ze czarnoskory maz nie rozni sie niczym od
                bialoskorego. Normalnie, tym czym roznic sie moze mezczyzna od mezczyzny. I
                czlowiek od czlowieka.
                • moon5 Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 09.06.07, 23:31
                  Mam takie uprzedzenia czy upodobania, jakie mam. Nie podobają mi się ani
                  Murzyni, ani Azjaci. Ja też się raczej nie podobam mężczyznom wolącym np.
                  blondynki. Do "czarnych" nic osobiście nie mam.
                  Poza tym moje dziecko mieszkałoby w Polsce i byłoby narażone na rasizm, bo nie
                  planuję wyprowadzki do Afryki.
                  • maaac Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 10.06.07, 07:59
                    Moon5. Ta cieńka różnica pomiędzy "niepodobają mi się", a "nigdy bym nie
                    wyszła za" to różnica pomiędzy kwestiami gustu do czego masz prawo, a rasizmem.
                    To taka sama różnica jak strach przed nieszczęściem dziecka ze względu różnic
                    kulturowych w miesznycm małżeństwie, a twarda postawa "nie chce by moje dziecko
                    miało 'z tymi' doczynienia".
                    Jeżeli się tego nie rozumie to mozna być antysemitą/rasistą kompletnie sobie z
                    tego nie zdając sprawy.
                    • ddyzma5 Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 10.06.07, 09:42
                      maaac napisał:

> Moon5. Ta cieńka różnica pomiędzy "niepodobają mi się", a "nigdy bym nie
                      > wyszła za" to różnica pomiędzy kwestiami gustu do czego masz prawo, a
                      rasizmem.
                      >
                      Można tak widzieć jak to Ty napisałeś.
                      Aczkolwiek moim zdaniem jest to tylko powierzchowne myślenie.
                      Mianowicie z "niepodobają mi się", a "nigdy bym nie wyszła za" można
                      wyciągnąć również inne wnioski.
                      A mianowicie głęboką świadomość niechęci komplikowania sobie życia, które i tak
                      jest dość skomplikowane.
                      Czy ta świadomość jest rasizmem ?
                      W żadnym wypadku..
                      >
                      > To taka sama różnica jak strach przed nieszczęściem dziecka ze względu
                      różnic
                      > kulturowych w miesznycm małżeństwie, a twarda postawa "nie chce by moje
                      dziecko
                      >
                      > miało 'z tymi' doczynienia".
                      > Jeżeli się tego nie rozumie to mozna być antysemitą/rasistą kompletnie sobie
                      z
                      >
                      > tego nie zdając sprawy.
                      >
                      Prawda jest taka iż wielu czarnych, szuka sobie białe kobiety .
                      Jednym z głównych powodów tego zjawiska jest fakt, szukania własnego
                      dowartościowania przez takie jednostki. A co za tym idzie awansu socjalno
                      społecznego.
                      Gdy ten cel zostanie osiągnięty , wtedy jak to się mówi , wilka ciągnie do lasu.
                      Dlatego też mamy wśród małżeństw mieszanych tyle rozwodów . Przy czym produkuje
                      się ludzi niezadowolonych z własnego życia. Z tego powodu cierpią owoce tych
                      związków, dzieci.
                      A więc jest chyba zrozumiała postawa rodziców nie chcących, aby ich dzieci
                      komplikowały sobie życie. To zwykła profilaktyka.
                      Muszę Tobie powiedzieć iż ja nie musiałem się martwić o to aby moje dzieci
                      miały jakieś uprzedzenia kulturowe.
                      A wiesz kto o to się zamartwił ?
                      Życie mój drogi, samo życie.
                      Moje dzieci były wychowywane w tak zwanym multi-kulturowym społeczeństwie.
                      I mając kontakt z różnymi kulturami , różnymi systemami wartości, różnymi
                      religiami.
                      Same wyrobiły sobie zdanie.
                      Ich zdanie nie jest, jak to byś Ty chyba określił, wypadkową ich rasizmu.
                      Nie wykluczam iż Ty chyba masz problemy z pojęciem rasizmu.
                    • moon5 Maaac 10.06.07, 16:13
                      maaac napisał:

> Moon5. Ta cieńka różnica pomiędzy "niepodobają mi się", a "nigdy bym nie
                      > wyszła za" to różnica pomiędzy kwestiami gustu do czego masz prawo, a rasizmem.
                      > To taka sama różnica jak strach przed nieszczęściem dziecka ze względu różnic
                      > kulturowych w miesznycm małżeństwie, a twarda postawa "nie chce by moje dziecko
                      >
                      > miało 'z tymi' doczynienia".
                      > Jeżeli się tego nie rozumie to mozna być antysemitą/rasistą kompletnie sobie z
                      >
                      > tego nie zdając sprawy.

"Czepia się" Pan słów, jak już nie raz bywało.
                      Poza tym, jak już kiedyś pisałam, próbuje Pan wmówić antysemityzm komuś, kto
                      sam, oprócz bycia Polakiem, jest również Żydem.
                      Gazeta za mało pisze o Red Watch, gdzie twarz Michnika jest na stronie głównej,
                      a za dużo energii zużywa na śmieszne ankiety.
                      • realista28 Re: Maaac 10.06.07, 16:36
                        www.redwatch.net/index2.html
                        • moon5 Re: Maaac 10.06.07, 17:05
                          www.redwatch.info/index.htm
                          Gdy nie umie się walczyć z prawdziwym antysemityzmem, wyszukuje się antysemityzm
                          u mazowieckiego chłopa, który nie odróżnia Żyda od żyda, a tego z kolei od
                          luteranina.
                      • maaac Re: Maaac 10.06.07, 18:23
                        > "Czepia się" Pan słów, jak już nie raz bywało.
                        > Poza tym, jak już kiedyś pisałam, próbuje Pan wmówić antysemityzm komuś, kto
                        > sam, oprócz bycia Polakiem, jest również Żydem.
                        > Gazeta za mało pisze o Red Watch, gdzie twarz Michnika jest na stronie
                        głównej,
                        > a za dużo energii zużywa na śmieszne ankiety.

Czy za każdym razem musi mnie Pani upewniać co do swojej oceny? Nie, to nie
                        było "czepianie się słów", to też nie był personalny atak na Panią. To była
                        próba wyratowania Pani, przed tym co Pani sama zrobiła - a tekst, który Pani
                        napisała był jak najbardziej rasistowski. Mogła Pani skorzystać z pomocy i
                        stwierdzić że to jedynie kwestia Pani gustu. Jednak Pani wolała przyjąć postawę
                        atakująco-obronną co w rzeczywistości potwierdza fakt pani rasistowskich
                        uprzedzeń wobec ludzi o czarnym kolorze skóry.

A co do hasła że próbuję "wmówić antysemityzm komuś, kto sam, oprócz bycia
                        Polakiem, jest również Żydem.". To niczego nie próbuję wmawiać - oceniam
                        jedynie Pani wypowiedzi. Nawet nie tyle wypowiedzi, a Pani przemilczenia gdy
                        koło Pani lecą antysemickie teksty.

Przy okazji chciałbym zauważyć że bycie Polakiem i Żydem wcale nie zabezpiecza
                        przed byciem antysemitą. Nawet dość często jest obserwowane że osoby nie dość
                        pewne swojej tożsamości są bardziej gorliwe w potwierdzaniu jej przed
                        otoczeniem. Taka "gorliwość neofity", która prowadzi do donoszenia na rodziców
                        czy to że byli w AK, czy to że byli TW.

Co do zaś Red Watch - czy nie jest potwierdzeniem istniejącego i w Polsce
                        antysemityzmu czemu właśnie próbuje Pani pracowicie zaprzeczać? Czy jest jakaś
                        inna gazeta, która więcej od GW porusza sprawę tego portalu?

• moon5 Re: Maaac 10.06.07, 19:21
                          W innych miejscach na tym wątku wyjaśniałam, że jeśli chodzi o mnie i o Murzyna,
                          to nie rasizm, ale kwestia przyzwyczajeń kulturowych.

Przemilczam, gdy 'koło mnie lecą antysemickie teksty', ale często zaznaczam, że
                          są różni Żydzi, tak jak i są różni Polacy, i że nie wszyscy Żydzi mają lewicowe
                          poglądy, i że oprócz Żydów-internacjonalistów, są też Żydzi-polscy patrioci.

W moim przypadku nie można mówić o gorliwości neofity, gdyż nie wyznaję katolicyzmu.

Gdyby Gazeta tyle energii na zwalczanie RedWatch, co na pisanie tekstów o
                          Kaczyńskich i Ciemnogrodzie, możliwe, że nie byłoby ich już
                          w Polsce, a nawet w Europie.
                          • moon5 Re: Maaac 10.06.07, 19:23
                            poprawka: "Gdyby Gazeta poświęcała tyle energii..."
                          • maaac Re: Maaac 10.06.07, 20:57
                            > W innych miejscach na tym wątku wyjaśniałam, że jeśli chodzi o mnie i o
                            Murzyna
                            > ,
                            > to nie rasizm, ale kwestia przyzwyczajeń kulturowych.

Tyle że o tym to ja wcześniej pisałem, a Pani na tekst o problemach związanych
                            różnicami kulturowymi co może być przyczyną dla której szuka się partnera w
                            swoim środowisku (co było dla Pani nie zrozumiałe) wyjechała z tym 'Murzynem'
                            bynajmniej nie mając ochoty mi przyznać racji. W tym momencie Pani deklaracja,
                            że chodziło jednak o różnice kulturowe wydaje się hmmmm śmieszna. Ciut za późno
                            na takie refleksje.

> Przemilczam, gdy 'koło mnie lecą antysemickie teksty', ale często zaznaczam,
                            > że są różni Żydzi, tak jak i są różni Polacy, i że nie wszyscy Żydzi mają
                            > lewicowe poglądy, i że oprócz Żydów-internacjonalistów, są też Żydzi-polscy
                            > patrioci.
                            Przemilczenie jest grzechem zaniechania. A wskazywanie paru "słusznych" Żydów
                            gdy pozostałych przy Pani atakuje się, nie ze względu na ich poglądy ale
                            narodowość (a właściwie sugerując bzdurne powiązanie narodowości z poglądami
                            politycznymi), jest obłudą a nie walką z antysemityzmem. Oczywiście to że Żydzi
                            lewicowcy mogą być polskimi patriotami do głowy nie przychodzi? A z kolei choć
                            trudno Żyda -internacjonalistę nazwać polskim patriotą to robienie z niego
                            zbrodniarza też jest niewłaściwe to też do głowy Pani nie wpadło?

> W moim przypadku nie można mówić o gorliwości neofity, gdyż nie wyznaję
                            > katolicyzmu.
                            Przepraszam a wie Pani co to jest neofityzm? I dla czego akurat z katolicyzmem
                            Pani się to skojarzyło? Czyżby niechęć do Żydów kojarzyła Pani podświadomie z
                            Kościołem Katolickim - to tez nie prawda, patrz min poglądy Lutra.

> Gdyby Gazeta tyle energii na zwalczanie RedWatch, co na pisanie tekstów o
                            > Kaczyńskich i Ciemnogrodzie, możliwe, że nie byłoby ich już
                            > w Polsce, a nawet w Europie.
                            :)))))) Czyżby dzięki pisaniu GW o "Kaczyńskich i Ciemnogrodzie" udało się
                            gazecie usunąć ich z Polski, a nawet Europy? Bez przesady. GW pisze najwięcej o
                            RedWatch, i temu Pani nie może zaprzeczyć. Czy może coś więcej? Raczej nie -
                            dalej to robota dla organów ścigania, a nie gazety. Wystarczy że okresowo
                            przypominają, że problem dalej istnieje. Co do Kaczyńskich i "Ciemnogrodu" to
                            może nie tym razem.
                            • moon5 Re: Maaac 10.06.07, 21:51
                              Włos się jeży od Pana pouczającego tonu!

Między Polakiem a Żydem nie ma takich różnic, jak miedzy Polakiem a
                              Afrykańczykiem, czy Żydem a Afrykańczykiem. Tylko o tak znaczne różnice
                              kulturowe mi chodziło. Polskie biuro matrymonialne "tylko dla Żydów" to
                              ksenofobia, bo ogromna ilość Żydów weszła w związki mieszane w Polsce.

Lewicowiec bardzo rzadko jest patriotą. Lewica dąży do zjednoczenia wszystkich
                              narodów świata. Przecież zna Pan podstawy światopoglądu lewicowego. Co do
                              internacjonalisty, to zbrodnią jest podkopywanie fundamentów niepodległego państwa.

Wiem kto to neofita, w przeciwnym razie nie używałabym tego słowa. Osoba
                              nawrócona na nowa wiarę, ideologię; najczęściej na chrześcijaństwo (w Polsce na
                              katolicyzm). Nie rozumiem Pana zdziwienia moim zastosowaniem tego terminu.

Niech Gazeta tylko wskazuje antysemitów tam, gdzie naprawdę są, a nie wśród
                              "Polaków-ciemniaków", bo Wam ten naród kiedyś odpłaci, i przy okazji dostanie
                              się takim jak ja. W 1968 podobno ludzie na ulicy wskazywali: "Patrz, to Żydówa!".
                              • elan13 Re: Maaac 11.06.07, 00:27
                                moon5 napisała:

> Niech Gazeta tylko wskazuje antysemitów tam, gdzie naprawdę są, a nie wśród
                                > "Polaków-ciemniaków", bo Wam ten naród kiedyś odpłaci, i przy okazji dostanie
                                > się takim jak ja. W 1968 podobno ludzie na ulicy wskazywali: "Patrz, to
                                Żydówa!".

Pewne grupy będą wskazywać "antysemitów" tam gdzie mają interes, żeby byli. Bo
                                to bardzo wygodne, kiedy się nie ma argumentów, neutralizować przeciwników
                                przypinając im łatkę antysemity. A jak antysemita, to faszysta. A jak faszysta,
                                to zbrodniarz. A ze zbrodniarzami się nie rozmawia, tylko się ich karze. I tak
                                wygląda mechanizm wykorzystania "antysemityzmu".

Podobnie, żeby samemu nie odpowiadać merytorycznie na zarzuty, można
                                zarzucającemu przypisać antysemityzm. Tak uczyniła Kazimiera Szczuka, której
                                zarzucono haniebne wyśmiewanie się z ułomnej, modlącej się dziewczynki. Szczuka
                                stwierdziła, że atak na nią to przejaw antysemityzmu.

Niewątpliwie stosowanie odpowiedzialności zbiorowej jest niesprawiedliwe.
                                Polacy pamiętają i szanują tych Żydów, którzy zapisali chlubne karty w naszej
                                historii, że wspomnę choćby ludzi kultury: Hemara, Tyrmanda, Herlinga-
                                Grudzińskiego, Tuwima czy Leśmiana.

Za niezwykle cenny uważam sprzeciw osób pochodzenia żydowskiego wobec opisanych
                                wyżej niecnych praktyk. Zarzucanie właśnie im antysemityzmu byłoby czymś
                                nielogicznym. Wielce pożądana z punktu widzenia długotrwałych przyjaznych
                                stosunków żydowsko-polskich jest ich aktywność na polu zwalczania
                                spektakularnych antypolskich wystapień na arenie międzynarodowej oraz działań
                                mających umniejszyć prestiż i autorytet naszego kraju.
                                • moon5 Re: Maaac 11.06.07, 01:24
                                  W przypadku Szczuki to nie był antysemityzm. Ona nie wiedziała, że parodiowana
                                  przez nią dziewczynka jest chora, wyszło to trochę nieładnie, Szczuka
                                  przeprosiła; jednak nie wiem dlaczego później twierdziła w zachodniej prasie, że
                                  atak na nią to antysemityzm. Wielu ludzi nie wiedziało nawet, że ma jakieś
                                  żydowskie pochodzenie czy też jest Żydówką.

<Maaac> już nie raz sugerował mój antysemityzm lub akceptowanie antysemityzmu w
                                  postach innych osób. A ja, co najwyżej, wytykam naganne zachowanie różnych
                                  środowisk czy poszczególnych osób w tych środowiskach, czasem są to środowiska
                                  Żydów, czasem Polaków. Gdy wspomniałam mu, że nie czuję niechęci do Żydów jako
                                  takich, bo mam, oprócz polskich, także żydowskich przodków (i do tych głównie
                                  jestem podobna), <maaac> powiedział mi, że nie mam się czym przechwalać, bo
                                  Eichmann też był Żydem.

Wygląda na to, że pewna grupka ludzi ma zamiar decydować, co to jest
                                  antysemityzm, kto jest antysemitą i co gorsze, kto jest Żydem, a kto nie.
                                • ddyzma5 Re: Maaac 11.06.07, 09:33
                                  elan13 napisał:

>
                                  > Pewne grupy będą wskazywać "antysemitów" tam gdzie mają interes, żeby byli.
                                  Bo
                                  > to bardzo wygodne, kiedy się nie ma argumentów, neutralizować przeciwników
                                  > przypinając im łatkę antysemity. A jak antysemita, to faszysta. A jak
                                  faszysta,
                                  >
                                  > to zbrodniarz. A ze zbrodniarzami się nie rozmawia, tylko się ich karze. I
                                  tak
                                  > wygląda mechanizm wykorzystania "antysemityzmu".
                                  >
                                  Ja odnoszę wrażenie iż żydzi którzy chcą normalnie żyć i egzystować w naszym
                                  społeczeństwie, są po prostu ofiarami żydów syjonistów .
                                  Buntowani są przez nich i wymusza się od nich pewien wrogi stosunek do Polaków.
                                  Podobną strategię żydzi syjoniści stosowali na zachodzie, jednak skutki tej
                                  strategii były opłakane. Zachodnie społeczeństwo bowiem zna doskonale ich
                                  zakłamaną prawdę.
                                  I wie iż żyd syjonista ze swoimi płaskimi argumentami się tylko ośmiesza.
                                  Właśnie z braku argumentów wtedy sięga po słowo wytrychowe „ antysemita”
                                  >
                                  > Podobnie, żeby samemu nie odpowiadać merytorycznie na zarzuty, można
                                  > zarzucającemu przypisać antysemityzm. Tak uczyniła Kazimiera Szczuka, której
                                  > zarzucono haniebne wyśmiewanie się z ułomnej, modlącej się dziewczynki.
                                  Szczuka
                                  > stwierdziła, że atak na nią to przejaw antysemityzmu.
                                  >
                                  To jest typowa reakcja pokazująca ograniczenie intelektualne tej osoby.
                                  Takie szablonowe zachowanie jest niestety nagminne.
                                  >
                                  > Niewątpliwie stosowanie odpowiedzialności zbiorowej jest niesprawiedliwe.
                                  > Polacy pamiętają i szanują tych Żydów, którzy zapisali chlubne karty w naszej
                                  > historii, że wspomnę choćby ludzi kultury: Hemara, Tyrmanda, Herlinga-
                                  > Grudzińskiego, Tuwima czy Leśmiana.
                                  > Za niezwykle cenny uważam sprzeciw osób pochodzenia żydowskiego wobec
                                  opisanych
                                  > wyżej niecnych praktyk. Zarzucanie właśnie im antysemityzmu byłoby czymś
                                  > nielogicznym. Wielce pożądana z punktu widzenia długotrwałych przyjaznych
                                  > stosunków żydowsko-polskich jest ich aktywność na polu zwalczania
                                  > spektakularnych antypolskich wystapień na arenie międzynarodowej oraz działań
                                  > mających umniejszyć prestiż i autorytet naszego kraju.
                                  >
                                  Tak to prawda, niestety przypadki takie są rzadkością i kończą się dla
                                  odważnego żyda fatalnie. Ostatnim mi znanym takim przypadkiem był przypadek
                                  Rabbiego Friedmana.
                                  Gdy zarzucił on żydostwu wrogie działanie wobec krajów w których oni żyją.
                                  Dzieci Rabbiego Friedmana zostały usunięte ze szkoły żydowskiej, za co szkoła
                                  została przez władze ukarana. A gdy Rabbi udał się do Polski , to został pobity
                                  przez polskich żydów.
                                  I gdyby polska policja nie interweniowała , mogli by go żydzi zmasakrować.
                                  W obliczu takich pojedynczych głosów odważnych żydów, pracowanie nad dobrymi
                                  stosunkami z żydami jest syzyfową pracą. Oni bowiem uznają jedną drogę. Ta
                                  droga to droga ciągłych bezwarunkowych ustępstw wobec nich.
                                  Do torowania tej drogi używają właśnie oni strategię narzucania za wszelką cenę
                                  winy społeczeństwu.
                                  I jak Rabbi Friedman powiedział, iż to ma za zadanie wyłudzenia odszkodowań od
                                  niewinnych ludzi.
                                  Rabbi Friedman , w obawie przed powtórzeniem się fali nienawiści do żydów,
                                  ostrzegł żydostwo przed takimi praktykami które szerzą tylko nienawiść.

Międzynarodowe żydostwo aby obronić się przed zarzutami Rabbiego Friedmana, nie
                                  mogły mu zarzucić antysemityzmu. Wymyśliły więc historię o tym iż Rabbi
                                  Friedman zaprzecza zbrodnią faszystowskim podczas II WS. Co jest następnym
                                  chorym płodem żydowskich syjonistów..

• ddyzma5 Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 10.06.07, 08:28
                  beatrix17 napisała:

> kiedy poznajesz czlowieka decydujacy jest kolor skory czy on sam? Nie
                  > wyobrazasz sobie, no to i nie bedziesz miala czarnoskorego meza. Ale jakbys
                  > sobie wyobrazila to bys wiedziala, ze czarnoskory maz nie rozni sie niczym od
                  > bialoskorego. Normalnie, tym czym roznic sie moze mezczyzna od mezczyzny. I
                  > czlowiek od czlowieka.
                  >
                  Jakie mogą być istotne różnice między czarnoskórym a białym człowiekiem ?
                  Kulturowe ?
                  Mogą być , Taki człowiek pochodzi za zwyczaj z innej strefy kultury.
                  Nawet to jest widoczne u czarnych ludzi którzy od pokoleń mieszkają np. w USA ,
                  jako potomkowie niewolników.
                  Ich zachowanie socjalne z reguły jest inne, i wywodzi się raczej z ich
                  instynktów plemiennych.
                  Ich możliwości intelektualne nie są inne , jednak właśnie ramy kulturowe
                  ograniczają je w pewnej mierze.
                  Liberalna polityka ma zamiar wykastrować człowieka przede wszystkim z wiary i
                  korzeni kulturowych. Widząc w tych atrybutach elementy negatywne , elementy
                  produkujące rasistowskie nastawienie. Jest to jednak moim zdaniem głupio mądre
                  nastawienie.
                  Są to bowiem kroki które prowadzą do dużego zubożenia i osamotnienia człowieka,
                  niezależnego od jego koloru skóry.
                  Założyć związek małżeński z murzynką , mógł bym sobie wyobrazić.
                  Znałem kilka ładnych i zgrabnych murzynek. Ale czy małżeństwo ma być budowane
                  na szukaniu obiektu seksualnego ? Zapewne w pewnym sensie tak, ale tylko w
                  pewnym sensie.
                  Jedno jest pewne , iż związki dwóch ludzi budowane na fundamencie wspólnej
                  kultury , mają większą szansę przeżycia . Przeżycia i wydania owoców tego
                  związku, którym były by dzieci.
                  Co do mężczyzn czarnych, to jak na mój gust od niektórych niesamowicie czuć.
                  Mają jakiś dziwny ostry duszący zapach. To są moje doświadczenia z czasów
                  studenckich na zachodzie.
                  W życiu zawodowym miałem kilku uczniów czarnoskórych, których musiałem
                  przyuczyć do zawodu.
                  Nie byli oni błyskotliwi, a ich kultura pracy była bardzo niska.
                  Kilka razy spotkałem się z zarzutem, iż dyskryminuję ich, bo wymagam zbyt wiele
                  od nich.
                  Również zarzucano mi, iż mam zły stosunek do cudzoziemców, ale robiły to tylko
                  te jednostki, które nie wiedziały, iż ja sam jestem cudzoziemcem.
                  Czy to komuś się podoba, czy nie , są między nami pewne różnice.
                  Wystarczy spojrzeć USA , zobaczyć jak żyją grupy społecznictwa czarnoskórego.
                  Zobaczyć procentowy społeczny status tej czarnej grupy społecznej .
                  Wtedy rysuje nam się obraz z którego już wiele wynika.

• wiktoriaka Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 10.06.07, 08:38
                    ddyzma5 napisał:

> Co do mężczyzn czarnych, to jak na mój gust od niektórych niesamowicie czuć.
                    > Mają jakiś dziwny ostry duszący zapach.

Jeżeli chcesz poczuc naprawdę paskudny zapach, co ja mówię, wstretny smród, to
                    przejedź się w Polsce tramwajem w godzinach szczytu.
                    • ddyzma5 Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 10.06.07, 08:59
                      wiktoriaka napisała:

>
                      > Jeżeli chcesz poczuc naprawdę paskudny zapach, co ja mówię, wstretny smród, to
                      > przejedź się w Polsce tramwajem w godzinach szczytu.
                      >
                      Moja droga wiktoriaka.
                      U nas w metrze z tego powodu każdy wagon posiada klimatyzację.
                      Nie o takich zapachach ja mówię.
                      Nie o zapachu człowieka spoconego, ten zapach ma każdy, a szczególnie te
                      jednostki które nie dbają o własną higienę .
                      Szczególnie wtedy ten zapach się uwydatnia , gdy jest gorąco, duszno.

• onufry.zagloba Moon, to wlasnie jest rasizm:) Podkreslasz bowiem 10.06.07, 03:40
                kolor skory, a nie np.fakt, ze nie pociagaja cie zbyt dobrze zbudowani faceci,
                o szerokich ramionach, wypuklych klatach jak cerkiewne kopuly i waskich
                biodrach, hojnie wyposazeni przez nature (bo taka jest wiekszosc Nigeryjczykow -
                mieszkancy Zlotego Wybrzeza to dorodna nacja).
                A jesli chodzi o "prostych ludzi" to ich rasizm, antysemityzm, niechec do
                obcych i strach przed obcymi bierze sie po prostu z KSENOFOBII, gdyz ta jest
                odwrotnie proporcjonalna do WIEDZY: im wiedza mniejsza, tym ksenofobia wieksza:)
                • mg2005 Re: Moon, to wlasnie jest rasizm:) Podkreslasz bo 10.06.07, 11:01
                  onufry.zagloba napisał:

> A jesli chodzi o "prostych ludzi" to ich rasizm, antysemityzm, niechec do
                  > obcych i strach przed obcymi bierze sie po prostu z KSENOFOBII, gdyz ta jest
                  > odwrotnie proporcjonalna do WIEDZY: im wiedza mniejsza, tym ksenofobia
                  wieksza:

Czasem odwrotnie: im większa wiedza, tym większa niechęć...

A Ty jesteś ksenofobem wobec 'ludzi prostych'... :)
                  "Ludzie prości" mają mniejszą wiedzę, ale więcej zdrowego rozsądku od
                  "wykształciuchów"...
                  • onufry.zagloba JAK moge byc ksenofobem, skoro tych "prostych" 10.06.07, 17:15
                    badam? I dlatego mam podstawy, byc czuc sie od nich lepszym, bo swietnie wiem,
                    kim sa. Byc moze to ELITARYZM, ale napewno nie ksenofobia, moj ty DROGI
                    KOMUCHU:)
                    • mg2005 Jesteś ksenofobem... 10.06.07, 18:54
                      ...bo wrzucasz ich 'do jednego worka' (stosujesz negatywny stereotyp)

onufry.zagloba napisał:

> mam podstawy, byc czuc sie od nich lepszym, bo swietnie wiem,
                      > kim sa.
                      • onufry.zagloba Prowadze badania w makrostrukturach, misiu:) 10.06.07, 19:17
                        zalamywanie rak nad losem jednostki pozostawiam klerowi, bo od tego jest:)
                        • mg2005 Re: Prowadze badania w makrostrukturach, misiu:) 10.06.07, 19:33
                          Ale gdyby ktoś napisał: "Cyganie to złodzieje" - nazwałbyś go ksenofobem czy
                          rasistą ?... :)
                          • onufry.zagloba Rasista, bo wskazal na rase. Prostactwo i brak 10.06.07, 19:38
                            edukacji sa miedzynarodowe i miedzyrasowe, i zalezne wylacznie od braku zadzy
                            poznawczej i checi poznawania swiata u prostackich ksenofobow. A to juz TYLKO
                            ich wlasna wina, nie zas ich rasy czy narodowosci. I skoro sie prostactwu UCZYC
                            NIE CHCIALO to niech cierpi - smiac sie ze SMIERDZACYCH LENI:)))
                            • mg2005 Re: Rasista, bo wskazal na rase. Prostactwo i bra 10.06.07, 19:48
                              A jak nazwiesz kogoś, kto przypisuje negatywny stereotyp całej grupie
                              społecznej ?
                              • onufry.zagloba Realista. Bo nie-wyksztalciuchy sa 10.06.07, 20:48
                                niewyksztalciuchami, a za niechecia poznawcza MUSI isc ksenofobia - takie, moj
                                niewyksztalciuchu, sa PRAWA psychologii spolecznej. I jesli nawet znajdzie sie
                                jakis chlubny wyjatek, to tylko potwierdzi regule.
                                • romano33 Onufry talmudysto znajdz sobie kobiete i nie pleć 10.06.07, 20:51
                                  bzdur bo Twoje rasistowskie teksty są czytane przez odpowiednie organa
                                  • onufry.zagloba Mowisz o FALLUSie Wierzejskim? n/t 10.06.07, 20:53
                                    • romano33 Masz ciągotki homoseksualne ? Twoja sprawa 10.06.07, 20:55
                                      ale precz od dzieci
                                      • onufry.zagloba Oto skala "argumentow" Wszepolactwa:) n/t 10.06.07, 20:58
                                        • mg2005 Re: Oto skala "argumentow" Wszepolactwa:) n/t 11.06.07, 10:20
                                          Sam się prosiłeś - skoro masz takie dziwne skojarzenia... :))
                                          • onufry.zagloba Popluj sobie jeszcze - moze ci ulzy:) n/t 13.06.07, 21:32
                                • mg2005 Re: Realista. Bo nie-wyksztalciuchy sa 11.06.07, 10:18
                                  onufry.zagloba napisał:

> niewyksztalciuchami, a za niechecia poznawcza MUSI isc ksenofobia

Dlaczego twierdzisz, że brak wykształcenia = niechęć poznawcza ?
                                  To nielogiczne.

Wykazujesz pogardę, uprzedzenia i stereotypy w stosunku do obiektu swoich badań.
                                  To prawdopodobnie wpływa na interpretację wyników...

> moj
                                  > niewyksztalciuchu,

Nazwałeś mnie już komuchem i niewykształciuchem. Jako naukowiec(?) udowodnij to
                                  w naukowy sposób - albo przyznaj, że jesteś osłem... :)

> I jesli nawet znajdzie sie
                                  > jakis chlubny wyjatek, to tylko potwierdzi regule.

Czy chciałbyś, aby twoje dziecko poślubiło 'prostego człowieka', ksenofobie ? :)
                                  • mg2005 Re: Realista. Bo nie-wyksztalciuchy sa 11.06.07, 19:51
                                    mg2005 napisał:

> onufry.zagloba napisał:
                                    >
                                    > > niewyksztalciuchami, a za niechecia poznawcza MUSI isc ksenofobia

Ponadto obawiam sie, że popełniasz błąd kompromitujący dla naukowca:
                                    jak 'prości ludzie' mają poznać Żydów, skoro ich w Polsce praktycznie nie ma
                                    (poza mediami i polityką...) - a wiedza 'teoretyczna' to za mało, żeby odrzucić
                                    obawę przed obcym.
                • moon5 Onufry 10.06.07, 15:01
                  W mężczyznach interesuje mnie głownie inteligencja, osobowość, charakter; a nie
                  budowa ciała. Poza tym sama jestem biała i chcę mężczyzny białego, ewentualnie
                  trochę śniadego :) Nie chcę nieporozumień kulturowych.
                  Antysemitką nie jestem, bo mam i Żydów wśród przodków.
                  • onufry.zagloba Wierze! O gustach sie nie dyskutuje;) Ale... 10.06.07, 17:24
                    sam ci sie przyznam, ze - o ile czarnoskore panie czasem mnie erotycznie wielce
                    biora - to Azjatki sa zupelnie nie w moim typie, za bardzo dziewczatkowate,
                    takie malo rozwiniete ( nie mowie tu o Hinduskach czy Arabkach). A ja pedofilem
                    nie jestem;)
    • beatrix17 Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 09.06.07, 22:12
      elan13 napisał:

> Tropienie antysemityzmu,

Bardzo slusznie - zjawisko negatywne, nalezy opisywac, tropic, obnazac i
      pietowac. Kazdy przejaw nienawisci rasowej, w tym antysemityzm jest zjawiskiem
      negatywnym

organizowanie prowokacyjnych ankiet przez GW,

dlaczego prowokacyjnych? Rozne wnioski mozna sobie z tej ankiety wyciagnac.
      Kazdy ma rozum, wiec niech mysli. Dla jednego prowokacyjna ankieta, dla mnie
      nieinteresujaca, coz to za prowokacja. O tym, ze Polacy sa ksenofobami to ja
      wiem nie z ankiety, ale z doswiadczenia.

to
      > wszystko świadczy, że Żydom "antysemityzm" jest bardzo potrzebny. Jako
      > wykreowany i non stop "udowadniany" element integrujący tę społeczność "w
      > obliczu zagrożenia".

Alez , alez. Powiedzialabym, ze jest dokladnie odwrotnie. Jesli poobserwujesz
      powstawanie narodowosci ( gdziekolwiek, niekoniecznie w Polsce) zobaczysz jak
      istotna role odgrywa w niej zidentyfikowanie "obcego" i zintegrowanie sie w
      sprzeciwnie wobec niego. Zydzi od stuleci wszedzie dobrze sie na obcego nadaja.
      A wiec nie oni pptrzebuja antysemityzmu a spolecznosc buraczano-moherowa ich
      potrzebuje aby podbudowac swoje nadwatlone ego i poczuc sie narodem, w duzym
      uproszczenu mowiac.
      >
      > Mechanizm manipulacji - przecież antysemityzm, to nienawiść do Żydów. Jak
      > więc można nazwać nienawiścią do Żydów pobożne życzenie rodzica, Polaka,
      > katolika, żeby jego dziecko znalazło sobie partnera życiowego wychowanego w
      > tej samej sferze kulturowej, tradycji, wyznającego te same wartości? Rodzica
      > pragnącego mieć wnuki wychowane po katolicku, w duchu patriotyzmu i
      > umiłowania ojczyzny. Czyż można zarzucać owemu rodzicowi ksenofobię, bo
      > życzyłby sobie synową czy zięcia Polaka a nie Mongoła, Hutu czy Żyda?

Kto zarzuca? Gdzie? Kiedy? Jest niewiatpliwie ksenofobia zalozenie, ze nie
      wydam corki za zyda bo zyd gorszy. To, ze ludzie maja tendencje do poruszania
      sie po znanych sobie sciezkach i wola pozostawac w swoim kredgu kulturowym i
      religijnym to najwyzejmozna zalowac, ze nie sa ciekawi swiata i ludzi. Dopoki
      ich chec nie zamienia sie w niechec, a potem nasiaka nienawiscia.
      >
      > Z drugiej strony nigdy nie słyszałem o biurach matrymonialnych tylko dla
      > Polaków, a biura matrymonialne TYLKO dla Żydów istnieją. To właśnie Żydzi
      > przywiązują do etnicznych małżeństw wielką wagę.

To, ze nie slyszales to nie znaczy, ze nie istnieja. A zreszta ktos juz ci
      wyjasnil. Ze zasady religii sa takie a nie inne - to sprawa religii. Co innego,
      jesli mowimy o ludzkich wyborach. I zdaje sie o tym byla ta ankieta.

Oj, oj, ale sie obruszyles. Uderz w stol, nozyce sie odezwa, co ?
      • elan13 Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 10.06.07, 01:38
        Piszesz <beatrix17> - pozytywne jest tropienie antysemityzmu. Zgadzam się, gdy
        zdefiniować antysemityzm jako przejawy nienawiści do Żydów. Niestety niektórzy
        za przejaw antysemityzmu uważają preferowanie na małżonka dla własnej córki
        Polaka a nie Żyda. Paranoja. Niedługo redakcja GW zrobi sondę - komu
        kibicowałbyś w meczu reprezentacji Polski i Izraela. I po wyniku 95%, że
        Polsce, pojawią się komentarze o kolejnym dowodzie na zoologiczny antysemityzm
        Polaków.

Twierdzisz, że Polacy sa ksenofobami. A który naród jest mniej ksenofobiczny?
        Może Żydzi? Hiszpanie, Francuzi, Szwajcarzy (gdzie płoną synagogi), Czesi,
        którzy stawiają mury Cyganom, a może Rosjanie - zakaz handlowania dla bardziej
        opalonych?

Powiadasz nadwątlone ego Polaków? To raczej Żydzi mają z tym problem. Ukrywają
        swoją tożsamość, zmieniają nazwiska. I kiedy się o Żydzie powie, że jest Żydem,
        to ten traktuje to jak najgorszą obelgę. Czy to się nazywa poczucie własnej
        wartości, duma z przynależności do swojej nacji? Niektórzy swego czasu zebrali
        się na odwagę i występowali nawet w TV w jarmułkach - Śpiewak, Najsztub,
        Gebert. Wytrwał tylko ten ostatni.

Masz rewelacyjny sposób na realizację "ciekawości świata" - najlepiej wydać
        własne dziecko za kogoś egzotycznego. Można się wtedy z pierwszej ręki
        dowiedzieć od zięcia lub synowej o tradycji, kulturze i zwyczajach w innym
        kraju.

Nie wiem czy to prawda, ale gdzieś czytałem o szczególnej wadze przywiązywanej
        właśnie przez Żydów do związków w obrębie własnej nacji. W mniejszych
        społecznościach kończyło się to znacznie częstszym od średniej występowaniem
        chorób genetycznych. Nawet wyjątkowo nieurodziwe Żydówki wychodziły za mąż i
        miały potomstwo - żeby łono żadnej z nich nie było jałowe.

I wcale się nie obruszyłem. Po prostu widzę paradoks i go komentuję, w
        przeciwieństwie do kilku nadmiernie pobudzonych emocjonalnie forumowych
        aktywistów, reagujących prymitywnym atakiem.
        • onufry.zagloba Elan, przyjacielu, ty jestes BETON! 10.06.07, 02:34
          Nawet swietny i syntetyczny wyklad Beatrix niewiele ci pomogl. Mysle (a
          posluchaj dobrej rady doswiadczonego akademickiego belfra), ze ty w ogole nie
          sluchasz, co sie do ciebie mowi, ze odbierasz rzeczywistosc tak, by ja po
          drodze przerobic na wlasny mit czy stereotyp. Ty nie chcesz poznawac! A niechec
          poznawcza to NAJLEPSZY syndrom KSENOFOBII.
          A teraz i ja doloze swoje:

> Twierdzisz, że Polacy sa ksenofobami. A który naród jest mniej ksenofobiczny?
          > Może Żydzi? Hiszpanie, Francuzi, Szwajcarzy (gdzie płoną synagogi), Czesi,
          > którzy stawiają mury Cyganom, a może Rosjanie - zakaz handlowania dla
          bardziej
          > opalonych?

A propos Szwajcarii: czy wiesz, ze procentowo wlasnie ten kraj ma ogromna,
          chyba najwieksza w Europie ilosc muzulmanskich radykalow? Dalbym sobie lape
          uciac, ze tych synagog nie podpalali potomkowie Wilhelma Tella, ale ci - jak
          ich zowiesz - opaleni imigranci:)
          Z moskiewskimi rynkami bylbym ostrozny: jakos trudno mi potepiac Rosjan za
          zakazy (jesli isnieja), bo pamietam zawlaszczanie poprzez bestialskie mordy na
          konkurencji owych rynkow przez mafie czeczenskie, azerskie etc. za Gorbaczowa i
          Jelcyna.
          > Powiadasz nadwątlone ego Polaków? To raczej Żydzi mają z tym problem.
          Ukrywają
          > swoją tożsamość, zmieniają nazwiska. I kiedy się o Żydzie powie, że jest
          Żydem,
          > to ten traktuje to jak najgorszą obelgę. Czy to się nazywa poczucie własnej
          > wartości, duma z przynależności do swojej nacji? Niektórzy swego czasu
          zebrali
          > się na odwagę i występowali nawet w TV w jarmułkach - Śpiewak, Najsztub,
          > Gebert. Wytrwał tylko ten ostatni.

Dziwnym trafem Kostek Gebert jest Zydem... h.c. - matke mial Polke, a wiec wg.
          prawa talmudowego Zydem nie jest;) I moze dlatego nosi mycke tam, gdzie zaden
          normalny i wierzacy Zyd by jej nie zakladal: telewizja to nie jest synagoga:)
          A jesli chodzi o "ukrywajacych sie Zydow" to jakos dziwnym trafem nie ukrywaja
          sie oni w Wlk.Brytanii, tylko w POLSCE. Lord Goldschmidt (Min.Skarbu u Blaira)
          nazwiska nie zmienil, Torys Howard otwarcie sie przyznawal, nawet w kampanii
          wyborczej, do swych rumunsko-zydowskiech korzeni, a na ulicach Londynu widzisz
          Zydow w chalatach, z pejsami, w bialych ponczochach i kapeluszach jak z
          jakiegos starego filmu.
          A wiec NIE BREDZ, CZLOWIEKU! Jesli Zydzi istotnie ukrywaja sie w Polsce, to
          jest to zapewne wina ich polskiego, antysemickiego otoczenia.
          Amen.
        • wiktoriaka Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 10.06.07, 07:38
          elan13 napisał:

>To raczej Żydzi mają z tym problem. Ukrywają
          > swoją tożsamość, zmieniają nazwiska. I kiedy się o Żydzie powie, że jest Żydem,
          > to ten traktuje to jak najgorszą obelgę. Czy to się nazywa poczucie własnej
          > wartości, duma z przynależności do swojej nacji?

Nie rozumiem, co to kogoś może obchodzić, że ktoś zmienił nazwisko. Każdy jest
          tym, kim się czuje. Jezeli czuje się Polakiem, to jest Polakiem, niezależnie od
          pochodzenia, poprzedniego nazwiska ojca, dziadka, albo babki. Jakoś nigdy nie
          słyszałam, żeby komuś wyszukiwano czeskie, szkoczkie, hiszpańskie,....itd
          korzenie i czyniono z tego zarzut, że ich nie ujawnia.
          Poczucie własnej wartosci nie wypływa z przynależności do takiej czy innej
          nacji, ale ze swiadomości tego jakim jest się człowiekiem. Nie rozumiem też
          poczucia dumy z przynależnosci do swojej nacji. Ja mogę być dumna z siebie lub
          wstydzić się za siebie. Do polskiej kultury mogę być po prostu przywiązana.

Jeżeli chodzi o tę ankietę, to rzeczywiście trudno ją ocenić, jeżeli nie wie się
          jak sformułowane były pytania. Rodzice mogą bać się różnic kulturowych w
          małżeństwach swoich dzieci. Widziałam jakiś czas temu wyniki innego badania
          ankietowego. Pytano tam o sąsiadów. Czy chciałbyś mieć za sąsiada Żyda,
          Rosjanina, Niemca,...itd. Wyniki badania były niestety dla nas smutne. Również
          ok 30% Polaków nie chciałaby mieć za sąsiada Żyda. To badanie, dobitniej chyba
          niż to o małżenstwach dzieci, dowodzi, że antysemityzm u nas jest i powinniśmy
          się zastanowić jak go wyeliminować, a nie zamiatać pod dywan.
          • ddyzma5 Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 10.06.07, 08:50
            wiktoriaka napisała:

[…]
            > Czy chciałbyś mieć za sąsiada Żyda,
            > Rosjanina, Niemca,...itd. Wyniki badania były niestety dla nas smutne. Również
            > ok 30% Polaków nie chciałaby mieć za sąsiada Żyda. To badanie, dobitniej chyba
            > niż to o małżenstwach dzieci, dowodzi, że antysemityzm u nas jest i powinniśmy
            > się zastanowić jak go wyeliminować, a nie zamiatać pod dywan.
            >
            30% nie chciało mieć za sąsiada żyda ?
            Czy 30 % nie chciało mieś za sąsiada Rosjanina, Niemca,...itd. ?
            Przy założeniu iż 30% nie chciało by mieć za sąsiada żyda, to muszę powiedzieć
            iż Polska jest bardzo tolerancyjna pod tym względem.
            W innych krajach jest znacznie wyższy procent obywateli którzy nie chcieli by
            mieć za sąsiada żyda.
            Ale ten problem , to jest problem żydowski. Oni bowiem wypracowali sobie sami
            taką opinię.
            A więc niech nie szukają gdzie indziej winy, winy należy szukać tam gdzie ona
            leży, siebie samych. Trzeba być impotentem umysłowym, aby z tego powodu robić
            społeczeństwo społeczeństwem antysemickim.
            Żydowska technika narzucanie winy innym za swoje czyny, jest już bardzo mało
            skuteczna.
            Zresztą dlatego mówi się o żydach jako o największych rasistach.
          • mg2005 Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 10.06.07, 19:13
            wiktoriaka napisała:

> Nie rozumiem, co to kogoś może obchodzić, że ktoś zmienił nazwisko.

Nie rozumiem jak można tego nie rozumieć... Zmiana nazwiska to nie jest rzecz
            normalna.

> Każdy jest
            > tym, kim się czuje. Jezeli czuje się Polakiem, to jest Polakiem, niezależnie
            od
            > pochodzenia, poprzedniego nazwiska ojca, dziadka, albo babki.

Zgadzam się. Jeśli Żyd czuje się Polakiem, tzn, że odrzuca cywilizację żydowską
            (wyrosłą na Talmudzie - rasizm, relatywizm, podwójna moralność), która jest
            sprzeczna z cywilizacją zachodnią
            - a wiec przestaje być Żydem .
            Pojęcie "polski Żyd" jest wewnętrznie sprzeczne.

> Nie rozumiem też
            > poczucia dumy z przynależnosci do swojej nacji.

Być może w przypadku twojej nacji jest to uzasadnione...

> ok 30% Polaków nie chciałaby mieć za sąsiada Żyda. To badanie, dobitniej chyba
            > niż to o małżenstwach dzieci, dowodzi, że antysemityzm u nas jest

To nie jest jest antysemityzm. Co najwyżej ksenofobia.
            • ddyzma5 Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 10.06.07, 21:14
              mg2005 napisał:

> wiktoriaka napisała:
              >
              > > Nie rozumiem, co to kogoś może obchodzić, że ktoś zmienił nazwisko.
              >
              > Nie rozumiem jak można tego nie rozumieć... Zmiana nazwiska to nie jest rzecz
              > normalna.
              >
              >
              Nazwiska zmieniają osoby ukrywające się.
              Osoby chcące zapomnieć , odciąć się od swoich przodków.
        • beatrix17 Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 10.06.07, 09:24
          elan13 napisał:
          Niestety niektórzy
          > za przejaw antysemityzmu uważają preferowanie na małżonka dla własnej córki
          > Polaka a nie Żyda.

Ale ktorzy tak uwazaja? I jeszcze zwaz, ze rzecz dzieje sie w tym kraju, a nie
          w jakims innym .

Paranoja. Niedługo redakcja GW zrobi sondę - komu
          > kibicowałbyś w meczu reprezentacji Polski i Izraela. I po wyniku 95%, że
          > Polsce, pojawią się komentarze o kolejnym dowodzie na zoologiczny
          antysemityzm
          > Polaków.

Wybacz - bzdura i zupelnie nie do udowodnienia.
          >
          > Twierdzisz, że Polacy sa ksenofobami. A który naród jest mniej ksenofobiczny?
          > Może Żydzi? Hiszpanie, Francuzi, Szwajcarzy (gdzie płoną synagogi), Czesi,
          > którzy stawiają mury Cyganom, a może Rosjanie - zakaz handlowania dla
          bardziej
          > opalonych?

A co to ma do rzeczy ? Polacy niech sie swoja ksenofobia zajma, jest jej dosc.
          Czeska niech zajmuja sie Czesi.
          >
          > Powiadasz nadwątlone ego Polaków? To raczej Żydzi mają z tym problem.
          Ukrywają
          > swoją tożsamość, zmieniają nazwiska. I kiedy się o Żydzie powie, że jest
          Żydem,
          >
          > to ten traktuje to jak najgorszą obelgę.

Traktuje jak obelge w miejsci, gdzie obelga jest. Czyzybs nie zauwazyl, ze w
          tym pieknym kraju kiedy zaczyna brakowac argumentow pojawia sie symboliczny
          Zyd, ktory ma stanowc odpowiedz na pytanie dlaczego ten drugi ma czelnosc
          myslec po swpjemu. I co, powiesz ze to komplement, stwierdzenie faktu? Nawet
          jesli ten fakt nie ma miejsca?

Czy to się nazywa poczucie własnej
          > wartości, duma z przynależności do swojej nacji? Niektórzy swego czasu
          zebrali
          > się na odwagę i występowali nawet w TV w jarmułkach - Śpiewak, Najsztub,
          > Gebert. Wytrwał tylko ten ostatni.

Duma z przynaleznosci do wlasnej nacji. A czy jestes w stanie zalozyc, ze
          czlowiek moze miec do swej nacji stosunek , no powiedzmy obojetny, a moze
          lepiej nie nadmiernie nasycony duma i nie czynic z niej wartosci samej w sobie?
          Wowczas najczesciej nie ma nic przeciwko innym nacjom
          >
          > Masz rewelacyjny sposób na realizację "ciekawości świata" - najlepiej wydać
          > własne dziecko za kogoś egzotycznego. Można się wtedy z pierwszej ręki
          > dowiedzieć od zięcia lub synowej o tradycji, kulturze i zwyczajach w innym
          > kraju.

Nic nie zrozumiales. Sposobow na realizacje ciekawosci swiata jest wiele.
          Jednym z nich , bardzo rozwijajacym jest przebywanie wsrod ludzi z roznych
          kregow kulturowych. Nie trzeba brac z nimi slubu, chyba ze ktos chce.
          >
          > Nie wiem czy to prawda, ale gdzieś czytałem o szczególnej wadze
          przywiązywanej
          > właśnie przez Żydów do związków w obrębie własnej nacji. W mniejszych
          > społecznościach kończyło się to znacznie częstszym od średniej występowaniem
          > chorób genetycznych. Nawet wyjątkowo nieurodziwe Żydówki wychodziły za mąż i
          > miały potomstwo - żeby łono żadnej z nich nie było jałowe.

Do tego to ja sie nie odniose, bo podejrzewam, gdzie mogles to czytac. Wiec nie
          mowmy o tym.
          • elan13 Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 10.06.07, 13:47
            W każdym kraju zdarzaja się nieporozumienia, niechęci etniczne (zawinione przez
            jedną stronę, drugą, czy przez obie) o różnym nasileniu. Dowodzę, że trąbienie
            medialne na cały świat, że Polska to kraj wyjątkowych ksenofobów i antysemitów
            jest ordynarnym kłamstwem. I nie można tego nie skojarzyć z pogróżkami
            światowego żydowskiego kongresu, którego prominentny działacz zapowiedział
            zakrojoną na szeroką skalę antypolską akcję w razie niespełnienia żydowskich
            roszczeń finansowych.

Powtarzam, to nie w Polsce pali się synagogi i wiesza żydów za pejsy. Tu mamy
            festiwale kultury żydowskiej, ogólnoświatowe zjazdy cadyków, święta żydowskie
            obchodzone przy obecności Pierwszej Damy, tu żydzi odzyskali Jesziwę w
            Lublinie, mają swoje wydawnictwa, prasę itd. Dziwna prawidłowość - im więcej
            gestów sympatii w strone tego środowiska, tym więcej krzyków - gewałt,
            antysemityzm.

To paradoks, na świecie politycy nie ukrywają swoich korzeni. Kontrkandydat
            G.W.Busha w ostatnich wyborach prezydenckich sam mówił, że jego dziadkowie to
            Żydzi mieszkąjacy niegdyś w Polsce. A jak ktoś powie np. o Marku Borowskim -
            czołowy polityk pochodzenia żydowskiego, to szok, skandal i antysemityzm. A
            przecież korzenie, tożsamość, kultura, system wartości (niewątpliwie w dużej
            części ukształtowane w środowisku rodzinnym) są istotnymi informacjami dla
            wyborcy o kandydującym gdzieś polityku.

Jestem w stanie "założyć, że człowiek może mieć do swej nacji stosunek obojętny
            i nie czynić z niej wartości samej w sobie". Nie spodziewałem się tego po
            Żydach.

Cóż to za tajemnicze domysły dotyczące źródeł, w których czytałem o Żydach? O
            ile pamiętam, było to któreś z czasopism, może Wprost?
            • beatrix17 Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 10.06.07, 20:45
              elan13 napisał:

> W każdym kraju zdarzaja się nieporozumienia, niechęci etniczne (zawinione
              przez
              >
              > jedną stronę, drugą, czy przez obie) o różnym nasileniu.

Zgoda.

Dowodzę, że trąbienie
              > medialne na cały świat, że Polska to kraj wyjątkowych ksenofobów i
              antysemitów
              > jest ordynarnym kłamstwem. I nie można tego nie skojarzyć z pogróżkami
              > światowego żydowskiego kongresu, którego prominentny działacz zapowiedział
              > zakrojoną na szeroką skalę antypolską akcję w razie niespełnienia żydowskich
              > roszczeń finansowych.

Sadze, ze przesadzasz. Wuborcza nie trabi na caly swiat,a poza tym caly swiat
              nie interesuje sie Polska. Problem widze jako nasz, wewnetrzny. Dokladnie tak
              jak powiedziales wyzej zjawiska ksenofobii i antysemityzmu sa obecne na swiecie
              prawie a moze i wszedzie. Tyle tylko, ze sa tam raczej wybrykiem natury i jako
              taki traktowane sa przez ogol, przez miejscowa spolecznosc. W Polsce widze to
              inaczej - dosc powszechna , niczym nieuzasadniona i nieracjonalna niechec do
              przedstawicieli narodu zydowskiego, nazbyt czeste przyklejanie etykietki Zyd w
              sytuacjach publicznych , upatrywanie w fakcie zydowskiego pochodzenia zrodla
              niegodziwosci popelnianych przez bliznich. Jakze czesto przywolywany na tym
              forum i jaskrawy przyklad Adama Michnika - kto sie z nim nie zgadza, predzej
              czy pozniej cisnie mu jego zydostwem w twarz - i do tego wlasnie tak - jak
              obelga. Taki jest ton wypowiedzi, taki kontekst i taki zamiar. Nie chce abys
              przekonal mnie , ze to nie istnieje, ani ja nie chce Ciebie przekonac, ze to
              dotyczy wszytskich. Mam wrazenie, ze zjawisko jest na tyle powszechne, ze moze
              niepokoic. Niepokoj wzbudza fakt, ze zjawisko to usiluje sie marginalizowac, a
              nawet mu zaprzeczac. Prowadzi to do wniosku, ze to nie zniknie, moze sie co
              najwyzej rozprzestrzenic. Aby problem rozwiazac , trzeba go sobie uswiadomic i
              po prostu zajac sie nim.
              >
              > Powtarzam, to nie w Polsce pali się synagogi i wiesza żydów za pejsy. Tu mamy
              > festiwale kultury żydowskiej, ogólnoświatowe zjazdy cadyków, święta żydowskie
              > obchodzone przy obecności Pierwszej Damy, tu żydzi odzyskali Jesziwę w
              > Lublinie, mają swoje wydawnictwa, prasę itd. Dziwna prawidłowość - im więcej
              > gestów sympatii w strone tego środowiska, tym więcej krzyków - gewałt,
              > antysemityzm.

Wiesz, kiedy jest mi zle, nie pociesza mnie jakos fakt, ze inni maja gorzej.
              Zawsze staram sie zobaczyc tych, ktorzy maja lepiej. Dlatego wybacz - festiwal
              kultury zydowskiej nie jest antidotum na marsz mlodziezy onr-owskiej, ktory
              niedawno mial miejsce, ani na fakt, ze przebywajac w roznych miejscach, posrod
              roznych ludzi, czytajac prase, a nawet to forum, ktore przeciez w jakis sposob
              skupia rozne postawy obecne w Polsce , mozesz zetknac sie z wyrazana bardziej
              lub mniej agresywnie niechecia wobec Zydow.
              >
              > To paradoks, na świecie politycy nie ukrywają swoich korzeni. Kontrkandydat
              > G.W.Busha w ostatnich wyborach prezydenckich sam mówił, że jego dziadkowie to
              > Żydzi mieszkąjacy niegdyś w Polsce. A jak ktoś powie np. o Marku Borowskim -
              > czołowy polityk pochodzenia żydowskiego, to szok, skandal i antysemityzm. A
              > przecież korzenie, tożsamość, kultura, system wartości (niewątpliwie w dużej
              > części ukształtowane w środowisku rodzinnym) są istotnymi informacjami dla
              > wyborcy o kandydującym gdzieś polityku.

Jesli ktos ma ochote mowic o swoim pochodzeniu, bo uwaza to za istotne , moze
              to robic. Jesli ktos nie mowi o nim ( bez wnikania w powody) za to inni mowia
              o jego pochodzeniu - to juz zupelnie co innego. Nie mozna wyrwac tego typu
              wypowiedzi z kontekstu, rowniez tego szerokiego i udawac, ze sa one obojetne,
              maja charakter informacji istotnej dla wyborcy i na tym koniec. Dobrze by bylo,
              gdyby tak bylo. Ale nie jest.
              >
              > Jestem w stanie "założyć, że człowiek może mieć do swej nacji stosunek
              obojętny
              >
              > i nie czynić z niej wartości samej w sobie". Nie spodziewałem się tego po
              > Żydach.

A dlaczego nie? Wez tez pod uwage, ze my najczesciej mowimy tu o Polakach
              pochodzenia zydowskiego, a oni najczesciej okreslajja swoja narodowosc jako
              polska.
              >
              > Cóż to za tajemnicze domysły dotyczące źródeł, w których czytałem o Żydach? O
              > ile pamiętam, było to któreś z czasopism, może Wprost?

To co napisales jako zywo kojarzy mi sie z roznego rodzaju "naukowymi"
              opracowaniami n/t religii i kultury Zydow. Ale moze tylko tak zabrzmialo. W
              kazdym razie - chodzi mi o to, ze tego typu reguly, nakazy i zakazy pochodza
              na ogol sprzed wiekow i nie mozna ich na wprost odnosic do rzeczywistosci
              dzisiaj.
          • bravor Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 10.06.07, 17:18
            "Polacy niech sie swoja ksenofobia zajma, jest jej dosc. "

- zawsze bede ci powtarzał beatrycze, zajmuj sie swoją ksenofobią i
            antysemityzmem, dobrze? Czemu uwalasz się w nie swoje sprawy. Ja np, gdybym
            chciał realizować multikulti wg twojej diagnozy, musiałbym trochę z tobą
            poprzebywać. Chyba bym się zerzygał:)))
            • wiktoriaka Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 10.06.07, 17:47
              bravor napisał:

> Ja np, gdybym
              > chciał realizować multikulti wg twojej diagnozy, musiałbym trochę z tobą
              > poprzebywać. Chyba bym się zerzygał:)))

Nic dodac, nic ująć, oto Prawdziwy Polak Katolik, z tych Najprawdziwszych,
              zachowuje tradycje, pełen rewerencji dla niewiast, całuje je w rekę, przepuszcza
              przez drzwi, a gdy nikt nie widzi - kopnie.
            • beatrix17 Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 10.06.07, 18:36
              moge sie zajmowac czym mam ochote na szczescie. Twoje gastryczne dolegliwosci
              sa poza kregiem moich zainteresowan. Badz laskaw nie klopotac sie moja skromna
              osoba i nie powtarzaj mi juz niczego wiecej. Bo inaczej mnie przyprawisz o
              wymioty.
              • marysia57 Re: Zajmij sie wiec Antypolonizmem - 14.06.07, 05:35
                Gwarantuje ze sie zrzygasz jak zobaczysz "dziela"
                antypolonijne. Czlowiek inteligentny zanim zabierze glos w jakiejs sprawie
                powinien zapoznac sie z punktem widzenia i faktami obu stron.
                homepage.interaccess.com/~netpol/POLISH/public/antypol.html
                NIe bylobu Antysemityzmu bez Antypolonizmu
                • ddyzma5 Re: Zajmij sie wiec Antypolonizmem - 14.06.07, 10:34
                  marysia57 napisała:

> Gwarantuje ze sie zrzygasz jak zobaczysz "dziela"
                  > antypolonijne. Czlowiek inteligentny zanim zabierze glos w jakiejs sprawie
                  > powinien zapoznac sie z punktem widzenia i faktami obu stron.
                  > homepage.interaccess.com/~netpol/POLISH/public/antypol.html

> NIe bylobu Antysemityzmu bez Antypolonizmu
                  >
                  Zgadza się .
                  Nic bowiem się z niczego nie rodzi.
        • ddyzma5 Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 10.06.07, 11:28
          Nie ma większych ksenofobów od żydów. Dla nich czystość rasy ma szczególne
          znaczenie.
          Żydzi zasiadający w Knesecie muszą czystość rasy udowodnić aż do siódmego
          pokolenia.
          To nawet u Hitlera nie było takich ostrych kryteriów rasistowskich. Hitler
          podkochiwał się przecież za młodych lat w żydówce . I do żydów był na początku
          pozytywnie nastawiony.
          • z061947 Ddyzmo5/Bischofie - klamczuchu 10.06.07, 13:40
            ddyzma5 napisał:

> Żydzi zasiadający w Knesecie muszą czystość rasy udowodnić aż do siódmego
            > pokolenia.

Znowu klamiesz, nic takiego nie ma miejsca, a powiem nawet wiecej, w izraelskim
            parlamencie zasiadaja nawet Palestynczycy. Klamiesz z premedytacja, bo juz ktos
            w innym watku zwrocil ci na to uwage. Jestes czystej wody antysemita - rasista,
            bo rozpuszczasz nieprawdziwe informacje o Zydach. Niedlugo zaczniesz pisac o
            macy z krwia niewinnego dzieciecia chrzescijanskiego.
            • ddyzma5 Re: Ddyzmo5/Bischofie - klamczuchu 10.06.07, 16:04
              z061947 napisała:

>
              > Znowu klamiesz, nic takiego nie ma miejsca, a powiem nawet wiecej, w
              izraelskim
              > parlamencie zasiadaja nawet Palestynczycy.
              >
              A gdzie ja napisałem iż w Knesecie zasiadają tylko żydzi ?
              Napisałem że zasiadający żydzi w Knesecie muszą udowodnić czystość krwi.
              A kto jeszcze zasiada w Knesecie, czy Arabii , czy Palestyńczycy .
              To nie jest tu kwestą sporną.
              Kapisko ?
              >
              > Klamiesz z premedytacja, bo juz ktos
              > w innym watku zwrocil ci na to uwage. Jestes czystej wody antysemita -
              rasista,
              > bo rozpuszczasz nieprawdziwe informacje o Zydach. Niedlugo zaczniesz pisac o
              > macy z krwia niewinnego dzieciecia chrzescijanskiego.
              >
              A Ty jesteś czystej wody imbecylem.
              Dlaczego ?
              Bo nie rozumiesz to co czytasz.
              Rolę jaką odgrywa dla żydów czysta krew , jest znana.
              A z tego wynika fakt , jakimi mocnymi z zakłamanymi rasistami są żydzi.
              Nazywają rasistów ludzi bogu ducha winnych, i to tylko po to, aby zamaskować
              własny rasizm.
              • z061947 Re: Ddyzmo5/Bischofie - klamczuchu 10.06.07, 17:04
                ddyzma5 napisał:

> Napisałem że zasiadający żydzi w Knesecie muszą udowodnić czystość krwi.

No i co, idziesz w zaparte, nie napisales tego co napisales. Sprawdzaja czystosc
                krwi do 7-go pokolenia? Policz sobie ile to czasu i ile ludzi musieliby
                sprawdzic, w miedzyczasie byly wojny, przesiedlenia, emigracje itp. Mysl troche,
                jak juz klamiesz, to choc jakos uwiarygodnij to klamstwo.
                • ddyzma5 Re: Ddyzmo5/Bischofie - klamczuchu 10.06.07, 18:09
                  z061947 napisała:

>
                  > No i co, idziesz w zaparte, nie napisales tego co napisales.
                  >
                  Wybacz , ale to przekracza moje możliwości pojęcia .
                  Ja wiem co napisałem, i wiem dlaczego tak zrobiłem.
                  A co oznacza „idziesz w zaparte” , to ja nie wiem.
                  Jak mogłem czegoś nie napisać co napisałem ?
                  >
                  > Sprawdzaja czystosc
                  > krwi do 7-go pokolenia? Policz sobie ile to czasu i ile ludzi musieliby
                  > sprawdzic, w miedzyczasie byly wojny, przesiedlenia, emigracje itp. Mysl
                  troche
                  > ,
                  > jak juz klamiesz, to choc jakos uwiarygodnij to klamstwo.
                  >
                  W dokumentacji TV w Niemczech były analizy zgromadzeń Knesetu.
                  Tam się o tym dowiedziałem. Nie interesuje mnie takie liczenie co Ty
                  proponujesz.
                  Ani Twoje nie rzeczowe dedukcje. Ja nic sobie nie wymyślam, opieram się o dla
                  mnie wiarygodne źródła informacji. A czy Ty w to wierzysz , to już Twoja sprawa.
                  Możesz być pewny, iż gdy znajdę tą informację, opublikuję ją tu.
                  A Tobie bym radził pisać mniej grypserkom , nie każdy posiada znajomości
                  grypsowania .
                  Chcesz uzupełnić swoje luki informacyjne, polecam Tobie książkę Paul-a Findley-
                  a.
                  Izrael-Lobby. Tam opisane są dobrze doświadczenia USA kongresmanów .
                  Dla zachęty dam Tobie cytat:

„Gdyby amerykański naród o tym wiedział, jak ci ludzie nasz rząd trzymają pod
                  kontrolą, doszło by do powstania zbrojnego przeciwko tym ludziom „
      • mg2005 Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 10.06.07, 19:25
        beatrix17 napisała:

> Zydzi od stuleci wszedzie dobrze sie na obcego nadaja.

Ciepło, ciepło...:) Potrafisz wyjaśnić, dlaczego 'dobrze się nadają' ?...

> A wiec nie oni pptrzebuja antysemityzmu

Pewien Żyd powiedział: "Jeśli w jakimś kraju nie ma antysemityzmu, to Żydzi go
        tam stworzą..."

>a spolecznosc buraczano-moherowa ich
        > potrzebuje aby podbudowac swoje nadwatlone ego i poczuc sie narodem,

No widzisz, sama jesteś ksenofobem, stosując takie stereotypy...

• wet3 Re: beatrix 11.06.07, 15:46
        Przeciez ankiete zawsze mozna zbudowac w tem sposob, ze niezaleznie od
        odpowiedzi ankietowany bedzie 100% antysemita. To takie latwe! W dzisiejszych
        czasach manipulowac mozna bardzo latwo. Czy tego na prawde nie rozumiesz, czy
        tez po prostu nie chcesz zrozumiec?!
        • beatrix17 Re: beatrix 11.06.07, 23:49
          eeee tam, od tego mam rozum w glowie, zeby nie dac sie zmanipulowac.Wykladni do
          ankiety nie potrzebuje, wnioski potrafie sama wyciagnac. Wiec wet3 - nie wiem o
          co Ci chodzi? Nie nawracaj mnie juz na antysemityzm. Nie da rady ;-))0))
    • ddyzma5 Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 09.06.07, 23:40
      Jeśli ktoś nie jest antysemitą, nie zajrzy na forum GW, i tam trochę po
      dyskutuje.
      A z pewnością tam zrobią go antysemitą.
      Bo każdy człowiek ze zdrowym rozsądkiem , mając kontakt z tak szerzącą się na
      tym forum antypolskiej filozofii i nienawiści do polskiej tradycji. Podrapie
      się po głowie i powie , jacy ludzie tu są chorzy. Chcąc przeciwstawić się tej
      chorobie , stajesz się automatycznie w oczach nienawistnych userów antysemitą.
      • onufry.zagloba KAZDY rozsadny czlowiek powie Acanowi, zes 10.06.07, 02:40
        GLUPI:)
        Podaj przyklady tej nienawisci do polskiej tradycji, zamiast po proznicy geba
        klapac i po UBECKIEMU przyklejac etykietki.
        Moze chodzi ci o getta lawkowe i bicie Zyda? Jesli tak, to do tylka z taka
        tradycja!
        • ddyzma5 Re: KAZDY rozsadny czlowiek powie Acanowi, zes 10.06.07, 07:17
          onufry.zagloba napisał:

> GLUPI:)
          > Podaj przyklady tej nienawisci do polskiej tradycji, zamiast po proznicy geba
          > klapac i po UBECKIEMU przyklejac etykietki.
          > Moze chodzi ci o getta lawkowe i bicie Zyda? Jesli tak, to do tylka z taka
          > tradycja!
          >
          >
          Dyskutować można z ludźmi, którzy reprezentują niezbędnym minimum poziomu i
          gotowości do dyskusji. Ty jak widać, nie posiadasz nawet znajomości polskiego
          języka, sprzyjającego klimatowi dyskusji. A więc podyskutuj sobie na wybiegu
          dla piwoszy, tam może znajdziesz chętnych Twojego poziomu.
        • beatrix17 Re: KAZDY rozsadny czlowiek powie Acanowi, zes 10.06.07, 09:39
          Drogi Onufry,

nienawisc do polskiej tradycji przejawaija wg wielu tu obecnych w bezczelnych
          probach odniesienia sie do niej nie emocjonalnie i przy wtorze szumu skrzydel
          pedzacej husarii, a w sposob krytyczny i/badz racjonalny, a nawet o zgorozo,
          czasami obiektywny. Bezczelne proby zrozumienia dlaczego ta tradycja i
          historia tak mocno wplywaja na fakt, ze jestesmy pokreconym narodem sa uznawane
          za przejaw nienawisci wobec szlachetnych zrywow narodowych, wobec tych
          wszystkich pokolen krysztalowo uczciwych, dumnych , na kolanach nie chcacych
          umierac Nadpolakow. Bezczelne oczekiwanie nabycia umiejetnosci wyciagania
          wnioskow z tej niewatpliwie nielatwej historii stanowia zas przejaw nienawisci
          najwiekszej. Jak bowiem mozna oczekiwac od narodu posiadajaceg TAKA historie
          aby nie popelnial bledow swoich przodkow? Toz to nenawisc w czystej postaci,
          drogi Onufry. Czyzbys tego nie rozumial, wlasnie Ty? Za bezczelnosc uznaja tez
          niektorzy i nienawiscia nazywaja proby tych, ktorzy niesmialo usiluja
          powiedziec, ze nie jest historia narodu to co umiescil w swoich powiesciach
          fantastycznych ten, ktory wymyslil i Ciebie ;-))
          • ddyzma5 Re: KAZDY rozsadny czlowiek powie Acanowi, zes 10.06.07, 11:11
            beatrix17 napisała:

> Drogi Onufry,
            >
            > nienawisc do polskiej tradycji przejawaija wg wielu tu obecnych w bezczelnych
            > probach odniesienia sie do niej nie emocjonalnie i przy wtorze szumu skrzydel
            > pedzacej husarii, a w sposob krytyczny i/badz racjonalny, a nawet o zgorozo,
            > czasami obiektywny. Bezczelne proby zrozumienia dlaczego ta tradycja i
            > historia tak mocno wplywaja na fakt, ze jestesmy pokreconym narodem sa
            uznawane
            >
            > za przejaw nienawisci wobec szlachetnych zrywow narodowych, wobec tych
            > wszystkich pokolen krysztalowo uczciwych, dumnych , na kolanach nie chcacych
            > umierac Nadpolakow. Bezczelne oczekiwanie nabycia umiejetnosci wyciagania
            > wnioskow z tej niewatpliwie nielatwej historii stanowia zas przejaw
            nienawisci
            > najwiekszej. Jak bowiem mozna oczekiwac od narodu posiadajaceg TAKA historie
            > aby nie popelnial bledow swoich przodkow? Toz to nenawisc w czystej postaci,
            > drogi Onufry. Czyzbys tego nie rozumial, wlasnie Ty? Za bezczelnosc uznaja
            tez
            > niektorzy i nienawiscia nazywaja proby tych, ktorzy niesmialo usiluja
            > powiedziec, ze nie jest historia narodu to co umiescil w swoich powiesciach
            > fantastycznych ten, ktory wymyslil i Ciebie ;-))
            >
            Nie identyfikował bym Ciebie jako świadomego Polak .
            Potrzeby Twojej psychiki zbyt wyraź opisałeś , musisz mieć duże kompleksy ,
            które tu starasz się zrealizować. Dla takich jak Ty forum GW jest dobrym
            piorunochronem działającym właśnie na Twoje kompleksy.
            Nie identyfikował bym jednak Twojego pokręcenia z pokręceniem narodowym . Nie
            ma to bowiem nic z sobą do czynienia.
            A więc orgazm Twojego umysłu, nazwał bym raczej bardzo lokalną kwestią, która
            jest tak nieobiektywna jak tobie ona zdaje się być obiektywna.
            Każdy naród posiada TAKA historie, a Polska nacja , w porównaniu z innymi
            nacjami, może się tylko TAKA historią poszczycić. Ty się nie masz co martwić o
            polskich przodków , szczególnie iż z Twoich postów można wyciągnąć wnioski, iż
            Ty musiałeś mieć innych przodków jak polskich.
            • onufry.zagloba Mialem racje: durny jestes Mociumpanku:) 10.06.07, 17:28
              Szczegolnie, gdy rozsmieszasz tu zebranych pseudonaukowym belkotem i
              nieumiejetnym uzyciem Slownika Wyrazow Obcych.
              Czy wszystkie polskie nazistowskie nie-wyksztalciuchy to maja?
              • ddyzma5 Re: Mialem racje: durny jestes Mociumpanku:) 10.06.07, 18:41
                onufry.zagloba napisał:

> Szczegolnie, gdy rozsmieszasz tu zebranych pseudonaukowym belkotem i
                > nieumiejetnym uzyciem Slownika Wyrazow Obcych.
                > Czy wszystkie polskie nazistowskie nie-wyksztalciuchy to maja?
                >
                A więc życzę Tobie dobrej zabawy.
                Możesz popierać tych , co notorycznie spluwają na Polskę, jednocześnie żyjąc w
                tym kraju.
                Ale to świadczy tylko o Tobie i ludziach o podobnych do Ciebie poglądach.
                To nie są ludzie , to są potwory w ludzkich twarzach. Potwory czyhające na
                dobrych ludzi, na ludzi od których dostaną kromkę chleba . A potem ugryzą tych
                ludzi w rękę.
                My Polacy mamy więcej powodów od innych nacji , do tego aby być dumnym z naszej
                historii.
                Z naszych osiągnięć humanitarnych , z naszego stosunku do obcych.
                I żadna obca gnida , która zazdrości naszym osiągnięciom , nie jest wstanie
                tego zmienić.
                Mnie nazywasz nazistą , a kim Ty jesteś ?
                Pasożytem który tylko się czai na ofiary ?
                I nie zawaha się nawet przed oszustwami , aby osiągnąć cel ?
                Wiesz Ty co to jest nazizm chory człowieku ?

Chcesz kłamać i oszukiwać, rób to. Ale musisz się liczyć z tym, iż tu
                znajdziesz ludzi którzy nie dadzą się wpuszczać w przysłowiowe maliny.

• onufry.zagloba O! Kolejny, ktorego tatus "Zaplutego karla 10.06.07, 19:15
                  reakcji" wymyslil? Stylistyka i metaforyka zawsze komucha zdradzi, bo slowo
                  ciezko kontrolowac:)
                  • ddyzma5 Re: O! Kolejny, ktorego tatus "Zaplutego karla 10.06.07, 20:44
                    onufry.zagloba napisał:

> reakcji" wymyslil? Stylistyka i metaforyka zawsze komucha zdradzi, bo slowo
                    > ciezko kontrolowac:)
                    >
                    Mówisz iż nie możesz się wyzbyć przyzwyczajeń totalitarnego umysłu?
                    Nie jesteś tu ostatni, który stosuje technikę uciekającego złodzieja, który
                    krzyczy łapać złodzieja. Takie zachowanie nie jest mi obce, a że żyję w wolnym
                    świecie już ponad 28 lat.
                    Takie pajace jak Ty, nie robią na mnie żadnego wrażenia.
                    Mi nie wmówisz żadnej choroby, zbyt wiele znam tych chwytów przemysłu
                    antysemickiego .
                    Żyjemy w dobie informacji, a więc nie zajmuj się dezinformacją. Nikt rozsądny
                    Tobie tego nie kupi. Chcesz z siebie dalej robić błazna, to rób. Twoja sprawa.

• onufry.zagloba Mow do mnnie Gomulka jeszcze, mow do mnie:) n/t 10.06.07, 20:49
          • bravor haha, betrycze 10.06.07, 17:10
            już myślałem , że ty w ząbkach robisz, a okazuje się, że w odchodach. Ulżyło mi
            • onufry.zagloba Strajk w Tworkach, a wiec i kolejny czubek na 10.06.07, 17:30
              wolnosci. Ach, ci lekarze...
          • onufry.zagloba Droga Beatrix, Sienkiewicz nigdy nie twierdzil, ze 10.06.07, 17:21
            jakakolwiek historie pisal - sam deklarowal, ze pisal nie gwoli wiedzy, a
            wylacznie "ku pokrzepieniu serc". I Pan Henryk - jako tzw. wyksztalciuch -
            napewno nie jest winien temu, ze ciemniaki biora jego powiesci heroiczno-
            przygodowe (zreszta sam uwazam je za bardzo dobre w tymze gatunku, a postacie
            sa barwne i krwiste) za wykladnie historii Polski.
            • beatrix17 Re: Droga Beatrix, Sienkiewicz nigdy nie twierdzi 10.06.07, 18:30
              Alez Onufry, ja nic przeciw Panu Henrykowi powiedziec nie chcialam!! Kiedy
              mialam z 10 lat z wypiekami na twarzy czytalam jego powiesci . Tyle, ze potem
              czytalam tez co innego ;-))

Pozdrawiam :-)
        • gentile1 Re: KAZDY rozsadny czlowiek powie Acanowi, zes 11.06.07, 12:29
          GLUPI:)
          > Podaj przyklady tej nienawisci do polskiej tradycji, zamiast po proznicy geba
          > klapac i po UBECKIEMU przyklejac etykietki.

Od etykietek to są zawsze czujni tropiciele urojonego antysemityzmu, których
          gorliwość w tym względzie osiaga już wymiar paranoi.
          Przykłady wspomnianej nienawiści znajdziesz na forum jewisch.org. Tam aż kipi
          od rasistowskich stereotypów prezentowanych przez żydowski neoherrenvolk. A
          poczucie wyższosci wobec innych nacji stawia ich na tej samej moralnej
          płaszczyżnie co ubermenschów opiewanych przez Nietschego i Rosenberga.
          • remekk szokujące przykłady antypolonizmu żydowskiego 11.06.07, 18:13
            gentile1 napisał:

> > Podaj przyklady tej nienawisci do polskiej tradycji, zamiast po proznicy

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24536&w=45518103&a=45521151
    • gobi03 Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 10.06.07, 08:12
      > Tropienie antysemityzmu, organizowanie prowokacyjnych ankiet przez GW, to
      > wszystko świadczy, że Żydom "antysemityzm" jest bardzo potrzebny.

Po co piszesz to i pozostałe oczywistości? I dlaczego akurat
      na forum Gazety?
      Im więcej jest do ugrania, tym mocniej naciskają ci
      przedstawiciele 'przedsiębiorstwa Holocaust'.
      Przecież nie chodzi o prawo do integracji, bo co jak
      co, ale integracja jest im zupełnie obca.
      Wszędzie, gdzie się pojawiały chochoły Witkacego,
      pojawiał się również antysemityzm. Jednak ta prawda
      jest tutaj wyjątkowo niemile widziana.
      • mg2005 Ankieta dla Żydów :) 10.06.07, 10:35
        "Czy chciałbyś, aby twoje dziecko poślubiło goja ?"

Jaki wynik obstawiacie ?... :)
      • mg2005 Żydowska ksenofobia 10.06.07, 10:40
        gobi03 napisał:

> Im więcej jest do ugrania, tym mocniej naciskają ci
        > przedstawiciele 'przedsiębiorstwa Holocaust'.
        > Przecież nie chodzi o prawo do integracji, bo co jak
        > co, ale integracja jest im zupełnie obca.

Oni od 2000 lat 'bardzo chcą' się zintegrować, tylko psiakość jakoś im się nie
        udaje... :)
        Wszystkie narody wokół są 'be', tylko oni są 'cacy'... :)
        • mg2005 Badania nt. 'antysemityzmu' w UE 10.06.07, 10:45
          2 lata temu UE przeprowadziło badania nt. poziomu "antysemityzmu" .
          Polska okazała się jednym z krajów o najmniejszym "antysemityźmie".
          • ddyzma5 Re: Badania nt. 'antysemityzmu' w UE 10.06.07, 11:18
            mg2005 napisał:

> 2 lata temu UE przeprowadziło badania nt. poziomu "antysemityzmu" .
            > Polska okazała się jednym z krajów o najmniejszym "antysemityźmie".
            >
            Polska była zawsze przyjazna dla żydów. Dlatego w Polsce osiedliło się ich tak
            wiele.
            A teraz przez tą swoją otwartość musi pokutować.
            Tam gdzie są żydzi , muszą się pojawić antysemici. A jeśli ich nie ma , to
            żydzi już zadbają o to aby ich z fabrykować takowych. To jest bowiem doktryna
            żydów , prowadząca do dominacji nad ludźmi którzy byli dla nich gościnni.
            • paralela1 Re: Badania nt. 'antysemityzmu' w UE 10.06.07, 19:59
              W Izraelu ślubu udzielają tylko Rabini i jeżeli któreś z przyszłych małżonków
              nie spełnia warunków tej religii, para nie dostanie ślubu, młodzi biorą śluby
              za granicą. Czy to świadczy o tolerancji, czy wręcz przeciwnie?
              • ddyzma5 Re: Badania nt. 'antysemityzmu' w UE 10.06.07, 20:53
                paralela1 napisała:

> W Izraelu ślubu udzielają tylko Rabini i jeżeli któreś z przyszłych małżonków
                > nie spełnia warunków tej religii, para nie dostanie ślubu, młodzi biorą śluby
                > za granicą. Czy to świadczy o tolerancji, czy wręcz przeciwnie?
                >
                Na to pytanie sam już odpowiedziałeś.
                Tylko ci co nie mają oleju w głowie, mogą mówić o tolerancji.
                Oni innym chętnie wszczepili by tzw. liberalizm , ale na sobie nie chcą go
                stosować.
                Wiedzą bowiem dobrze, iż to prowadzi to do imputowania świadomości narodowej ,
                tradycji, i zaniku własnej kultury, religii. Jednym słowem liberalizm prowadzi
                do produkcji grzecznych zwierząt do pracy.
                • ddyzma5 Zamieniłeś się w ucho ? 10.06.07, 20:55
                • wiktoriaka Re: Badania nt. 'antysemityzmu' w UE 10.06.07, 21:14
                  ddyzma5 napisał:

>....zaniku własnej kultury, religii. Jednym słowem liberalizm prowadzi
                  > do produkcji grzecznych zwierząt do pracy.

;)))))))))))))))))))))
                  Prawie się zgadza, mam liberalne poglądy, jestem ateistką, jestem zwierzęciem,
                  dokładnie ssakiem, no i pracuję. Tylko z tą kulturą się nie zgadza. Nie chcę się
                  chwalić, ale sadząc po Twoich wypowiedziach na Forum, o kulturze wiem więcej od
                  Ciebie, .
                  • ddyzma5 Re: Badania nt. 'antysemityzmu' w UE 10.06.07, 21:30
                    wiktoriaka napisała:

>
                    >
                    > Prawie się zgadza, mam liberalne poglądy, jestem ateistką, jestem zwierzęciem,
                    > dokładnie ssakiem, no i pracuję. Tylko z tą kulturą się nie zgadza. Nie chcę
                    si
                    > ę
                    > chwalić, ale sadząc po Twoich wypowiedziach na Forum, o kulturze wiem więcej
                    o
                    > d Ciebie, .
                    >
                    Tak się Tobie może wydawać iż wiesz więcej. Wszystko zależy jak Ty pojmujesz
                    słowo kultura .
                    Bo jeśli tak je pojmujesz , jak to iż jesteś zwierzęciem , to ja już tylko mogę
                    się dobrze ubawić.
                    A może zastanowisz się nad sobą i dojdziesz do wniosków iż jesteś jednak
                    człowiekiem ?
                    A może nie wiesz mądra wiktoriaka, jaka różnica jest między człowiekiem a
                    zwierzątkiem?
                    Wyrazy współczucia dla mądrego zwierzątka imienia wiktoriaka.
                    • wiktoriaka Re: Badania nt. 'antysemityzmu' w UE 10.06.07, 21:44
                      ddyzma5 napisał:

> A może nie wiesz mądra wiktoriaka, jaka różnica jest między człowiekiem a
                      > zwierzątkiem?

Biologicznie jesteśmy zwierzętami, z tego co czytałam, genotyp szympansa jest w
                      ponad 98 procentach zbieżny z genotypem człowieka. Sam musisz przyznać, że
                      różnica jest niewielka. ;))))))
                      • ddyzma5 Re: Badania nt. 'antysemityzmu' w UE 10.06.07, 21:58
                        wiktoriaka napisała:

>
                        > Biologicznie jesteśmy zwierzętami, z tego co czytałam, genotyp szympansa jest
                        w
                        > ponad 98 procentach zbieżny z genotypem człowieka. Sam musisz przyznać, że
                        > różnica jest niewielka. ;))))))
                        >
                        Jestem trochę rozczarowany Twoją wypowiedzią.
                        Założyłem bowiem, iż Ty jesteś człowiekiem kultury , i Twoja wypowiedź w tej
                        kwestii będzie bardziej samodzielna i koncentrowała się na tym , co robi z nas
                        ssaków człowiekiem.
                        A tak między nami , ja również jestem nie wierzący. Jednak mam szacunek do
                        wierzących.
                        Nie chodzi tu o konkretną wiarę, ale o każdą wiarę która nie ma pierwiastków
                        sekty.
                        Uważam, iż wiara jest wzbogaceniem osobowości człowieka, jeśli ta wiara nie
                        jest fanatyczna. Wiara nie tylko dodaje nam sił i motywuje nas , ale bardzo
                        uszlachetnia.
                        Zazdroszczę ludziom wierzącym ich wiary.
          • hydepark1 Re: Badania nt. 'antysemityzmu' w UE 10.06.07, 21:35
            Antysemityzm w Polsce to temat który wywołuje się wtedy gdy jest ku temu
            zupełnie inny powód .Czyle manipuluje sie tym .
            W Polsce nie ma Zydów wieć skąd antysemityzm to tak jaby mówić o rasiźmie gdzie
            nie Murzynów .
            A co powiedzieć o Polakach którzy nienawidzą sami siebie i jeden drugiego by
            utopił w łyżce wody.
            Może by tak pomyśleć o tym aby ogólnie przestać sie nienawidzieć może by tak
            Kościół zamiast za politykę zabrał sie do umoralniania społeczeństwa ?
    • karol_odtyla Antysemityzm istnieje. Sam go doświadczyłem. 10.06.07, 20:58
      Co prawda nie jestem Żydem, ale kiedyś rozmawiając z przyjaciółmi na przystanku
      po zadanym mi przez nich pytaniu o moją narodowość, powiedziałem, że jestem
      Żydem. Tka dla picu... I co? - trzech gostków-wyrostków, podeszło do mnie, kiedy
      na przystanku zostałem sam i jeden z nich przyłożył palący się papieros do
      mojego policzka, a inny wycedził: "Polska dla Polaków" i i uderzył mnie w brzuch.
      • amanasunta Re: Antysemityzm istnieje. Sam go doświadczyłem. 10.06.07, 21:06
        karol_odtyla napisał:

> Co prawda nie jestem Żydem, ale kiedyś rozmawiając z przyjaciółmi na przystanku
        > po zadanym mi przez nich pytaniu o moją narodowość, powiedziałem, że jestem
        > Żydem. Tka dla picu... I co? - trzech gostków-wyrostków, podeszło do mnie, kied
        > y
        > na przystanku zostałem sam i jeden z nich przyłożył palący się papieros do
        > mojego policzka, a inny wycedził: "Polska dla Polaków" i i uderzył mnie w brzuc
        > h.

A potem przyjechałą policja i dokończyła ,,żydka ''pałami :))))
        • wet3 Tropienie antysemityzmu 10.06.07, 21:31
          Jakkolwiek na to by patrzec, to zawsze musi sie dojsc do jednego i tego samego
          wniosku. - Pytania sa skonsruowane tak, ze "takie swietlane ankiety" zawsze,
          niezaleznie od intencji pytanego, przedstawia nas jako antysemitow. To jest z
          gory zalozone i z gory zalozona jest konkluzja. Tylko idiota udziela odpowiedzi
          na tego rodzaju prowkacje.
      • marysia57 Re: Antysemityzm istnieje. Sam go doświadczyłem. 18.06.07, 06:33
        Bredzisz koles.
    • remekk antysemityzm a antypolonizm 11.06.07, 18:14
      Antysemityzm ma charakter podwórzowy i marginalny
      Skala antypolonizmu przebija wszystkie dotychczasowe nagonki a style czesto
      pzrypomina "sturmera" (jak ostatni przykład - nazywanie POlaków z Greenpointu-
      "robactwem". Natomiast "styl" antypolonizmu jest barzdiej plugawy (wręcz
      momentami zboccony jak w "Malowanym ptaku" Lewinkopfa-Kosińskiego)
      Antypolonizm jest "dziełem" premierów Izraela(Begin Szamir) , przywódców
      diaspory (Bronfman), naczelnych rabinów(Lau , Joskowicz)
      Antysemityzm jest problemem marginalnych grupek
      antysemityzm jest często autonomiczny- antypolonizm jest często tylko wstepem
      do najbardziej bezczlenych roszczeń w historii swiata ... .
      • jjr44 remek ty sobie przeczytaj malowanego ptaka 13.06.07, 21:22
        i nie pisz głupot. Gdzie tam antypolonizm? ty sie nie znasz na literaturze i
        mylą ci się powieści z propagandowymi agitkami. to jest dobra książka i
        bynajmniej nie "zboccona" jak piszesz. tylko ty jej nie rozumiesz. przeczytaj
        bez uprzedzeń. polskiego antysemite spotkałem wczoraj - kuriozalne. I śmiesznie
        i strasznie. Może dlatego że nie jestem Żydem. Gdybym był to poczułbym się
        zagrożony....
        • onufry.zagloba Taa...Malowany ptak - antypolski. A bajka o 13.06.07, 21:34
          Czerwonym Kapturku ostrzega male dziewczynki przed pedofilami - ludzie maja
          rozne zajoby:)
          • remekk chore wizje zboczeńca to ich "wyjatkowa" ... 14.06.07, 09:37
            ..."kultura" .
            Trzeba by cos podobnego napisać o nich żeby zrozumieli - inaczej nie dotrze .
            Tylko ,ze wśród "antysemitów" pewnie nie ma tak ohydnego zboka , a juz
            napewno "antysemici" nie lansowali by tych ob zydliwych wizji tak jak czynia to
            nałogowi antypolacy związani z hienim geszeftem żerującym na tragedii II
            wojny ... .
            • jjr44 Re: chore wizje zboczeńca to ich "wyjatkowa" ... 14.06.07, 22:00
              Dzieki swojej prostocie umrzesz być może szczęśliwszy ale sporo tracisz.
              Literatura to dla ciebie socrealizm a już co najwyżej pozytywizm. I jeszcze ta
              seksualna obsesja. Giertych byłby dumny, o to mu właśnie chodzi o wychowanie
              takich ludzi. Już to kiedyś pisałem: lpr twierdziło że w unii polacy będą
              parobkami. Ja mogę powiedzieć, że polacy z takimi poglądami i wykszałceniem jak
              ty - na pewno.
              • remekk Re: chore wizje zboczeńca to ich "wyjatkowa" ... 14.06.07, 22:09
                No pewnie - to ja mama "seksulana obsesje" a anie zbok ,kóry wywlókł swoje
                ohydne wizje na swiatło dzienne . Takie "przeniesienie" to objaw
                waszej "wyjatkowossci" . Byc moze przypisywanie swych zboczonych skłonnosci
                tym ,którzy autora uratowali to jeden z elementów maszej "skomlikowanej" -
                - ..."kultury" ale wybacz ja juz wole Sienkiwicza , którego Ty nie do końca
                potrafisz docenic ... .
                • jjr44 Re: chore wizje zboczeńca to ich "wyjatkowa" ... 14.06.07, 22:30
                  w innym wątku juz ci to napisałem: ty nie potrafisz czytać. Formalnie literki
                  skąłdasz słowa a słowa w zdania ale do końca tego nie rozumiesz. malowany ptak
                  jest pełen okrucieństwa. Nie jest to jednak (jak ty sobie wyobrażasz) paszkwil
                  na polaków którzy uratowali kosińskiego.
                  • marysia57 Re: chore wizje zboczeńca to ich "wyjatkowa" ... 15.06.07, 05:47
                    Odpowiadasz na :
                    jjr44 napisał:

> w innym wątku juz ci to napisałem: ty nie potrafisz czytać. Formalnie literki
                    > skąłdasz słowa a słowa w zdania ale do końca tego nie rozumiesz. malowany
                    ptak
                    > jest pełen okrucieństwa. Nie jest to jednak (jak ty sobie wyobrażasz)
                    paszkwil
                    > na polaków którzy uratowali kosińskiego. -------------------------------------
                    -------Problem w tym ze "wdzieczny" za uratowanie Kosinski nie napisal ksiazki
                    na temat wspanialosci i oddania ludzi ktorzy go uratowali, tylko napisal
                    paszkwil w ktorym oplul polakow . Wszystkich polakow , lacznie z tymi co go
                    uratowali.Niewdziecznosc, chamstwo , zaklamanie i polprawdy, ktore sa z reguly
                    gorsze od klamstw.

• ddyzma5 Re: chore wizje zboczeńca to ich "wyjatkowa" ... 15.06.07, 08:31
                      marysia57 napisała:

> -------Problem w tym ze "wdzieczny" za uratowanie Kosinski nie napisal
                      ksiazki
                      > na temat wspanialosci i oddania ludzi ktorzy go uratowali, tylko napisal
                      > paszkwil w ktorym oplul polakow . Wszystkich polakow , lacznie z tymi co go
                      > uratowali.Niewdziecznosc, chamstwo , zaklamanie i polprawdy, ktore sa z
                      reguly
                      > gorsze od klamstw.
                      >
                      >
                      Takim uczuciem Polacy są często obdarzani przez żydów, którzy zostali uratowani
                      przez Polaków . Schewach Weiss również jest takim elementem , który resztę
                      swojego życia poświęca na degradowanie Polski w świecie. On raz kocha
                      Polaków , a raz nienawidzi.
                      Efekt końcowy zawsze jest taki sam , pluć na Polskę i poniżać Polaków .
                      Te zjawisko jest jakimś syndromem, z powodowanym uczuciem nienawistnej miłości
                      do Polaków.
                      • remekk Re: chore wizje zboczeńca to ich "wyjatkowa" ... 15.06.07, 08:37
                        A moze po prostu obdażają nas tylko i wyłącznie nienawiścią wynikającą z
                        kompleksów ale ich "wyjatkowa" natura determinuje - zwykłe udawanie
                        • ddyzma5 Re: chore wizje zboczeńca to ich "wyjatkowa" ... 15.06.07, 09:26
                          remekk napisał:

> A moze po prostu obdażają nas tylko i wyłącznie nienawiścią wynikającą z
                          > kompleksów ale ich "wyjatkowa" natura determinuje - zwykłe udawanie.
                          >
                          Nie sądzę. Człowiek z reguły nie jest nienawistny.
                          Nienawiść jest uczuciem słabości umysłu człowieka, ułomności jego.
                          Ktoś kto swój światopogląd buduje na nienawiści, ma sam problemy psychiczne.
                          Bardziej bym był skłonny do stwierdzenia, iż uczucia typu nienawistna miłość,
                          są produktem dezorientacji. Mogą być również podświadomym produktem
                          niespełnionego oczekiwania.
                          Potencjału wyładowania uczuć , do tego jest potrzebny obiekt.
                          A skoro tego obiektu niema , dany osobnik produkuje taki obiekt dla swoich
                          potrzeb.
                  • remekk Re: chore wizje zboczeńca to ich "wyjatkowa" ... 15.06.07, 07:34
                    Chederowy głupol potrafi z trudem "odcyfrowywać" te sam teksty a potem
                    powtarzać bez zrozumienia . W "dziele" Lewinkopfa mamy do czynienia nie tylko z
                    okrucieństwem ale równiez z ohydą . Twoi rodacy próbowali kontynuujac swą
                    wyjatkowa tradycje "przenosić" te plugastwa na Polaków lansując chore wizje
                    zboka jako "wspomninia" . Czy moze tym razem dotarło ?
      • marysia57 Re: antysemityzm a antypolonizm 14.06.07, 05:55
        remekk napisał:

> Antysemityzm ma charakter podwórzowy i marginalny
        > Skala antypolonizmu przebija wszystkie dotychczasowe nagonki a style czesto
        > pzrypomina "sturmera" (jak ostatni przykład - nazywanie POlaków z Greenpointu-
        > "robactwem".----------------------------------------Najgorsze w tym przypadku
        bylo gdy 25 letni Davidek ktory zmieszal polakow z blotem okreslajac jako
        robactwo w czasie przeprosin przekonywal wszystkich ze kocha Polakow i ze sam
        jest Polakiem. Wielu amerykanow po przeprosinach wsruszylo ramionami i machneli
        reka ,no bo jak polak polaka z blotem miesza to po co oni maja sie wtracac.Tak
        jak widac Zydowi zawsze podrecznie zostac Polakiem kiedy mu sie ziemia pod
        nogami pali. Polakow zplugawil i na dudka wystrychnal a sam posade w urzedzie
        miejskim zachowal, prasa zamilkla na ten temat , teraz tylko czekac na
        nastepnego Davidka czy Mosze aby pluc zaczal znowu.Bezkarnosc na wiele
        ppozwala,Antypolonizm kwitnie a tym co oponuja Antysemityzm sie zarzuca.
        • ddyzma5 Re: antysemityzm a antypolonizm 14.06.07, 10:29
          marysia57 napisała:

> remekk napisał:
          >
          > > Antysemityzm ma charakter podwórzowy i marginalny
          > > Skala antypolonizmu przebija wszystkie dotychczasowe nagonki a style czes
          > to
          > > pzrypomina "sturmera" (jak ostatni przykład - nazywanie POlaków z Greenpo
          > intu-
          > > "robactwem".----------------------------------------Najgorsze w tym przyp
          > adku
          > bylo gdy 25 letni Davidek ktory zmieszal polakow z blotem okreslajac jako
          > robactwo w czasie przeprosin przekonywal wszystkich ze kocha Polakow i ze sam
          > jest Polakiem. Wielu amerykanow po przeprosinach wsruszylo ramionami i
          machneli
          >
          > reka ,no bo jak polak polaka z blotem miesza to po co oni maja sie
          wtracac.Tak
          >
          > jak widac Zydowi zawsze podrecznie zostac Polakiem kiedy mu sie ziemia pod
          > nogami pali. Polakow zplugawil i na dudka wystrychnal a sam posade w
          urzedzie
          > miejskim zachowal, prasa zamilkla na ten temat , teraz tylko czekac na
          > nastepnego Davidka czy Mosze aby pluc zaczal znowu.Bezkarnosc na wiele
          > ppozwala,Antypolonizm kwitnie a tym co oponuja Antysemityzm sie zarzuca.
          >
          Zgadza się, wielu żydków zachowuje się właśnie tak szablonowo w stosunku do
          Polaków.
          Zarówno ich kochają , a jeszcze bardziej nienawidzą.
          Takie uczucia nazywa się w obcych językach nienawistną miłością.
          Zadziwiające jest jak często mamy do czynienia z takim zjawiskiem.
          Znam kilku żydów na zachodzie , polskich żydów. Ale żaden z nich nie
          identyfikuje się jako polski żyd. Tylko w towarzystwie Polaków udaje takiego.
          Te zjawisko można opisać jako chorobliwe wśród żydów, i nie wykluczone jest, iż
          jest wypływa ono z ich podświadomości .
          Może wstydzą się tego iż właśnie Polacy uratowali w czasie II WS najwięcej
          dusz żydowskich?
          Tak jak oni nas traktują , jest po prostu nie do zniesienia .
          Obraz Polski w świecie jest również przez nich , i przez ich wpływy, okropnie
          deformowany.
          Na siłę by pragnęli aby Polacy byli antysemitami, a skoro nimi nie są , to są
          przez nich na siłę czynieni.
          Tu już mamy do czynienia z patologią żydowską.
          I jak by to powiedział Rabbi Friedman, wyłapują nawet przypadki antysemityzmu
          wyprodukowanego przez siebie, i uogólniają je na całe polskie społeczeństwo.
          Widocznie muszą mieć w tym interes.
          • jjr44 Re: antysemityzm a antypolonizm 15.06.07, 00:00
            ubawiłem się. na punkcie żydów masz takiego hopla że to już sie kwalifikuje do
            wizyty u psychiatry.
            "żydków" "nienawistna miłość" " Może wstydzą się tego iż właśnie Polacy
            uratowali w czasie II WS najwięcej dusz żydowskich?"

no miodzio :-)))))
            • ddyzma5 Re: antysemityzm a antypolonizm 15.06.07, 08:15
              jjr44 napisał:

> ubawiłem się. na punkcie żydów masz takiego hopla że to już sie kwalifikuje
              do
              > wizyty u psychiatry.
              > "żydków" "nienawistna miłość" " Może wstydzą się tego iż właśnie Polacy
              > uratowali w czasie II WS najwięcej dusz żydowskich?"
              >
              > no miodzio :-)))))
              >
              Dla Ciebie wszystko co Ty nie rozumiesz, kwalifikuje się do wizyty u psychiatry.
              Zastanów się czy Ty nie powinieneś skorzystać z takich usług.

A no właśnie , „ żydków “.
              Zauważ iż właśnie ci , co przeżyli II WS, dzięki uratowania ich przez Polaków.
              Darzą Polaków taki uczuciem "nienawistna miłość”. Jednego razu z pianą na buzi
              opowiadają o tym iż Polacy wypili antysemityzm z mlekiem matki , i dlatego
              czują do Polaków wstręt . Drugiego razu wkładają między polskie pośladki palca.
              Określenie „żydków” dotyczy się do tych osobników , którzy na oślep
              podporządkowują wszystko religii pieniądza. Tacy ludzie są zagrożeniem dla
              ludzi , dla których pieniądz jest środkiem do życia , a nie jak dla żydków,
              celem życia.
              Nie każdy żyd jest żydkiem, ale każdy żydek jest żydem.
              Kapisko ?

• wet3 Re: jjrr44 15.06.07, 15:29
              jjr44 napisał:

> ubawiłem się. na punkcie żydów masz takiego hopla że to już sie kwalifikuje
              do
              > wizyty u psychiatry.
              > "żydków" "nienawistna miłość" " Może wstydzą się tego iż właśnie Polacy
              > uratowali w czasie II WS najwięcej dusz żydowskich?"
              >
              > no miodzio :-)))))

Przede wszystkim oni zachowuja sie tak jakby wcale nie posiadali uczuc wstydu i
              wdziecznosci wobec tych, ktorzy sa od nich slabsi. Jedyna wartosciowa rzecza
              dla nich jest mamona.
    • dori_wawa Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 14.06.07, 23:03
      Prawda jest taka, że antysemitą nie jest ten który nie lubi żydów, tylko ten
      którego żydzi nie lubią.
      ,,My do niemców już nic nie mamy, oni wypłacili już odszkodowania,,
      Czas na nas, wypłacimy odszkodowania za polskie obozy śmierci, za polską
      policję w gettcie, za komiks obrazujący jak to polskie brudne świnie wydały
      biedne żydowskie dziewczynki, na szczęście dobrym niemcom itd i nie będziemy
      antysemitami
      • remekk Re: tropienie antysemityzmu, prowokacje, manipula 15.06.07, 14:30
        wyciagniemy wnioski z ich zachowania ... .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka