leftt 05.07.07, 10:05 A ten twardo swoje. Powtarzam po raz kolejny: składka zdrowotna wzrosła automatycznie po obniżeniu składki rentowej. Drugi raz wzrośnie w styczniu. Przy obecnym systemie składka może wynosić nawet 30%, a i tak będzie za mało. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joushua Moglbys prosze wyjasnic, jak skladka zdrowotna wzr 05.07.07, 10:16 osla automatycznie przy obnizeniu skladki rentowej? Przeciez podstawa oby skladek (w sumie jest ich chyba z siedem lacznie 18.71%) jest wynaggrodzenie brutto (plus minus drobne korekty). Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: Moglbys prosze wyjasnic, jak skladka zdrowotn 05.07.07, 10:22 Podstawą składki zdrowotnej jest płaca brutto pomniejszona o sumę składek: emerytalnej (9,76%), rentowej (6,5%, teraz 3,5%) oraz chorobowej (2,45%). Jeżeli składka rentowa spadła, to podana przez Ciebie suma 18,71 %(jest to suma TYLKO tych trzech składek) spada do 15,71%. A zatem podstawa obliczenia składki zdrowotnej jest wyższa, podobnie zresztą jak podstawa podatku dochodowego.Innymi słowy: do tej pory liczyliśmy składkę zdrowotną od 81,29% płacy brutto, teraz będziemy od 84,29%. Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu Potrzebna jest prywatyzacja słuzby zdrowia 05.07.07, 10:24 i dodatkowe ubezpieczenia. Pompowanie pieniedzy do obecnego systemu to czyste marnotrawstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Religa-odejdż-nic nie rozumiesz. 05.07.07, 11:16 Religa-przecież chodzi o zły system, którego nie da sie naprawić. Nie rozumiesz.? Odpowiedz Link Zgłoś
metall Tylko i wyłącznie. 05.07.07, 11:58 "Bo nie ma żadnego powodu, żeby koń miał lepiej niż człowiek" - JKM. milet_z_sedesu napisał: > Potrzebna jest prywatyzacja słuzby zdrowia i dodatkowe ubezpieczenia. Zakładam, że mówisz o ubezpieczeniach dobrowolnych. > Pompowanie pieniedzy do obecnego systemu to czyste > marnotrawstwo. Każdy to wie, ale niektórzy dobrze z tego żyją. Czy urzędasy z MinZdr, albo innego NFZ-u strajkowali kiedyś, żądając wyższych płac? Ja nie słyszałem. A przecież choremu potrzebny jest lekarz, a nie służba zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
joushua Fakt, juz sobie przypomnialem. Dzieki. 05.07.07, 12:36 Ta zdrowotna "siedzi" tam na dole i pomniejsza PIT (ale tylko 7.75% o ile dobrze pamietam). Dzieki raz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Religa-nie legitymizuj zła. 05.07.07, 11:18 Religa-mówi pan jak Kaczyński. A to jest naganne. Odpowiedz Link Zgłoś
grych1977 Religa: jest szansa na wyższą składkę zdrowotną 05.07.07, 11:17 Wyższa składka ?? A po co ??? Odciągają mi od pensji tyle pieniedzy i ma być jeszcze więcej ?? Ja do lekarza ide raz na 2 lata i jeszcze się nawysłuchuje a teraz mam płacić jeszcze więcej ??? Jak chcę się zapisać na "kase chorych" to trzeba czekać pół roku, jeżeli już cie przyjmą "na kase chorych" to rozmawiają z tobą jak z debilem, bo lepiej żeby zapisać się prywatnie i ja mam płacić jeszcze więcej ?? W imię czego ?? Niech do cholery jasnej politycy poobcinają sobie pensje i z tego dają pieniądze !!! Ja mam wychowującą dziecko żonę i ledwie mi starcza od 1 do 1 i jeszcze chcą zabrać mi pieniądze ? Ja się pytam w imię czego ??? Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Re: Religa: jest szansa na wyższą składkę zdrowot 05.07.07, 11:34 I masz racje, potrzebny jest nowy, przejrzysty i prosty system opieki zdrowotnej, wtedy moze sie nagle okazac, ze kasy nie brakuje. Obecny system zmarnuje kazde pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
kot19991 Religa: jest szansa na wyższą składkę zdrowotną 05.07.07, 11:31 W związku z obecnymi, kolejnymi naciskami lekarzy o wzrost wynagrodzeń (a te naciski nigdy nie ustaną jeśli rządzący bez względu na lewicowość i prawicowość) będą im ulegać pozwalam sobie poinformować, że wszystkim, którzy poważnie myślą o naprawie katastrofalnej sytuacji w polskiej ochronie zdrowie radzę aby najpierw zapoznali się z choćby 3-4 europejskimi systemami finansowania ochrony zdrowia (wymyślanie ciągle prochu jest bez sensu). Zalecam następujące państwa: Wielka Brytania – rzekomo bezpłatna opieka zdrowotna – jakość beznadziejna, długie kolejki Szwecja – częściowe współfinansowanie – jakość dobra, ucieczka lekarzy Niemcy – 3 lata temu pogłębiono współfinansowanie (powstrzymano narastający kryzys) Francja – współfinansowanie, największe zadowolenie pacjentów (sondaże obiektywne- szwedzkie) JEDYNYM POWODEM WPROWADZENIA WSPÓŁFINANSOWANIA W OCHRONIE ZDROWIA BĘDZIE PIERWSZYM i JEDYNYM SKUTECZNYM KROKIEM w stronę ZAHAMOWANIĄ MARNOTRAWIENIA PIENIĘDZY NA LECZENIE. Jeśli NIE WPROWADZI SIĘ współpłacenia to składka zdrowotna będzie ciągle rosła. Przypomnę przed 8 lata (w 1999 roku) wynosiła ona 7,5 procent naszych dochodów, a obecnie już 9 procent. W konsekwencji na przykład osoby prowadzące działalność gospodarczą w 1999 roku płaciły miesięczną składkę zdrowotną w wysokości 56 złotych i 20 groszy (styczeń i luty 1999). Obecnie (lipiec 2007) ta składka miesięczna wynosi już 190,51 złotych. Łatwo wyliczyć, że danina prowadzących działalność gospodarczą na rzecz służby zdrowia wzrosła w ciągu 8 lat prawie 3 i pół razy. Gdyby tę nadwyżkę prowadzący działalność gospodarczą przeznaczyli na współfinansowanie SYSTEM FUNKCJONOWAŁBY ZNACZNIE LEPIEJ. Bez współfinansowania WZROST składki zdrowotnej będzie ciągły bez JAKICHKOLWIEK SZANS na poprawę standardu leczenia i opieki medycznej. Nie ma żadnej bezpłatnej służby zdrowia. W gospodarce rynkowej zawsze ktoś musi wnieść opłatę, składkę, podatek chyba że wracamy do komunizmu ???? NIEKTÓRE POWODY dla których ochrona zdrowia wymaga współfinansowania: Przykład: 1. Lekarz specjalista okulista, ale także reumatolog, hematolog, onkolog – gdy otrzymuje kontrakt z NFZ przez 2-3 miesiące przyjmuje wszystkich zgłaszających się pacjentów. Bada rzetelnie, zakłada pacjentom dokumentacje medyczną. Następnie zaleca pacjentom wizytę za 3 do 6 tygodni na kontrolę. W efekcie po około pół roku powstaje lista pacjentów ok. 300-400 w ciągłym obrocie. Oni są super zadowoleni, ale pacjenci nagle, prawdziwie chorzy, próbujący uzyskać pierwszą poradę nie mają na to szansy mimo iż liczba kontraktów specjalistycznych NFZ ciągle rośnie. 2. Wielu lekarzy specjalistów za pieniądze NFZ pozoruje leczenie. Zdarzają się przypadki przyjęcia 20 chorych w 25 minut. Właściwy czas wizyty (według standardów NFZ to ok. 15-20 minut) gdyby pacjent wnosił opłatę w ramach współfinansowania nie pozwoliłby się tak jak obecnie oszukiwać. Współfinansowanie w szpitalach rzędu 15-20 złotych za dzień zlikwiduje plagę polskiego szpitalnictwa, czyli przepustki pacjentów, w efekcie skrócone zostaną kolejki na operacje planowe. W NASZEM PACJENTÓW INTERESIE OPŁACA NAM SIĘ ZGODZIĆ NA WSPÓŁFINANSOWANIE. Pacjent współfinansujący to PACJENT KONTROLUJĄCY. Nie jestem lekarzem, ale tym razem głośno krzyczę Naczelna Izba Lekarska MA RACJĘ !!!!!!!!!!! Moim zdaniem akurat to współpłacenie nie leży w interesie lekarzy, lecz w INTERESIE PACJENTÓW obecnie potulnie płacących składki na CORAZ GORSZĄ I CORAZ BARDZIEJ KOSZTOWNĄ SŁUZBĘ ZDROWIA. Rządzący, którzy boją się podjąć ważne, konieczne choć niepopularne (przejściowo) decyzje szkodzą społeczeństwu. Odpowiedz Link Zgłoś
joushua Poszedlbym jeszcze dalej. Wspolfinansowanie potrak 05.07.07, 13:37 towalbym jako pomost do calkowitej prywatyzacji sluzy zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
swicibaka Zlikwidować KRUS! 05.07.07, 11:46 Jedna ubezpieczalnia, równe zasady dla wszystkich. Od razu znajdą się pieniądze na służbę zdrowia. A mówienie o podwyższeniu składki jako o "szansie"... nawet nie wiadomo jak to skomentować:( Odpowiedz Link Zgłoś
marcib Re: Zlikwidować KRUS! 05.07.07, 12:01 Nic nie współpłacić, nic nie likwidować. Pensje lekarzy nie powinny w rzadnej mierze odstawać od średniej tak jak chcą tego lekarze 5000. Lekarz powinien zarabiać 2000 - 2500. 5000 to tylko dobry profesor.Pielęgniarki za swój protest nic nie powinny dostać (i tak wielu nawet takiej pensji niema). Wszyscy dostali już większe pensje od Gilowskiej, co jest dobrym krokiem do zmniejszenia podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Zlikwidować połowę zbytecznych szpitali... 05.07.07, 11:58 ... w szczególności w takich miejscach jak tu na Śląsku, gdzie miasto koło miasta posiada po kilka szpitali i w każdym nim stoją ciągle puste łóżka i gdyby nie limity, to połowa by już dawno poszła z torbami. Po drugie zlikwidować limity. Po trzecie urynkowić zasady działania szpitali tak aby NFZ płacił tylko za faktycznie wykonane usługi! Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: wyrzucić tego socjalistę/komunistę z rządu! 05.07.07, 12:09 I kto to zrobi, premier socjalista/komunista? Wyrzucenie jednego socjalisty/komunisty nic nie zmieni - ich trzeba wyrzucić wszystkich 460 (p)osłó. Ale z kolei kto to zrobi, wyborcy socjaliści/komuniści, żądni dostawać to co zabrano innym (i im samym również)? Odpowiedz Link Zgłoś
d7d składka zdrowotna nie wzrosła! 05.07.07, 12:15 składka zdrowotna nie wzrosła bo jej podstawa jest stała: - dla działalnosci gospodarczej - stała minimalna podstawa - dla pracowników - pensja brutto - a ta sie nie zmieniła zmienila się część składki rentowej płacona przez pracownika i tylko o tyle wzrośnie płaca netto pracowników a pozostałe składniki zostają bez zmian; efektem ubocznym tej zmiany będzie wyższa roczny dochód netto i wyższy zapłacony podatek dochodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: d7d 05.07.07, 12:27 Nie chce mi się tego tłumaczyć drugi raz, więc (jeżeli pracujesz na etacie) porównaj sobie "paski" wynagrodzeń za czerwiec i lipiec.Zauważysz jedną zmianę w dół i dwie w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: składka zdrowotna nie wzrosła! 17.07.07, 17:30 d7d napisał: > składka zdrowotna nie wzrosła bo jej podstawa jest stała: > - dla działalnosci gospodarczej - stała minimalna podstawa > - dla pracowników - pensja brutto - a ta sie nie zmieniła No i co z tego? Dla osób prowadzących dz.g. ta "część stała", odejmowana od dochodu zmniejszyła się, czyli wzrosła podstawa naliczania podatku i składki na ub. zdr. To oznacza: 1. większy podatek, 2. zwiększoną składkę zdrowotną, mimo niezmienionych stawek. Prosty rachunek, żadna wyższa matematyka. > zmienila się część składki rentowej płacona przez pracownika i tylko o tyle > wzrośnie płaca netto pracowników a pozostałe składniki zostają bez zmian; > efektem ubocznym tej zmiany będzie wyższa roczny dochód netto i wyższy > zapłacony podatek dochodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
antoni61 Religa: jest szansa na wyższą składkę zdrowotną 05.07.07, 12:19 Panie Ministrze szansa jest ogromna, wystarczy podnieść wynagrodzenie narodowi np. o 300 - 400 % z racji wejścia do Unii -( zacząć poprostu normalnie płacić dobrze za pracę) i wtedy cud się stanie składka zdrowotna skoczy o 300-400 % !!! samoistnie !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
truskaweczka47 Religa: jest szansa na wyższą składkę zdrowotną 05.07.07, 12:24 Ciekawe dlaczego przy takiej szumnej i opasanej fajerwerkami informacji o obniżeniu składki rentowej nikt nie powiedział o podwyższeniu dwóch pozostałych???? tak naprawdę kto z tego ma korzyść? przecież nie pracodawca bo nie dość że ma więcej do zapłaty to jeszcze druga strata mniejszy kapitał na rentę... ale może nie warto się przejmować nie dożyjemy przecież renty bo wykończymy się psychicznie i finansowo dużo wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
emk6 Re: Religa: jest szansa na wyższą składkę zdrowot 05.07.07, 12:34 mylisz rente z emerytura! Odpowiedz Link Zgłoś
truskaweczka47 Re: Religa: jest szansa na wyższą składkę zdrowot 05.07.07, 13:13 nigdy nie wiesz czy nie przejdziesz na rentę chorobową życie jest nieprzewidywalne szczególnie w tym kraju Odpowiedz Link Zgłoś
mwirek Kończą się łapówki, potrzeba pensji 05.07.07, 14:00 A może zamiast podnosić składkę zdrowotną i zamiast nieofcjalnych "dowodów wdzięczności" wprowadzić oficjalne. Myślę, że lekarze byli by z tego bardziej zadowoleni niż z podwyżki pensji. Odpowiedz Link Zgłoś