Dodaj do ulubionych

Religa znowu u premiera

• mazurijan żal mi tych pielęgniarek 05.07.07, 17:25
      Już mi szkoda tych kobietek,bo wiem że zarabiaja same ochłapy,a muszą odwalac
      ciężką robotę ,nawet za lekarzy,wiem o tym bo moja żona jest pielęgniarką.Nie
      chcę również krytykowac Kaczyńskich,bo widzę że odwalają kawał dobrej roboty,i
      jest ciężko podjąć decyzję,a najlepiej to żucac mięchem jak to robia politycy
      opozycji,o "sld"to nawet nie wspomne,złodziejska partia,nie wiem co oni jeszcze
      robia w parlamencie.
      • hydepark1 Re: żal mi tych pielęgniarek 05.07.07, 18:49
        z ta cięzkościa to róznie bywa ja bym powiedziała że o tym kto naprawdę
        solidnie pracuje powinien decydować dyrektor szpitala lub przełozona
        pielęgniarek
        co roobi w pralamencie SLD -miesza ,zyje z naszych podatków bo zaden z tych
        facetów nie umie pracować i łatwiej jest być w parlamencie niz odpowiadać za
        siebie czy rodzinę w rzeczywistości w której zyją wyborcy ,oni są ponadto mimo
        ze na ustach maja dobro kraju .Co zrobili każdy madry wie !!!!!a naiwny ? oby
        było ich tylko kilka %!!!!!!
      • podatnikad73 Skoro wszyscy chcą dobrze... 05.07.07, 20:00
        ... to dlaczego wychodzi tak źle? Pomijając przysłowie, że dobrymi chęciami
        piekło jest wybrukowane, może warto pomyśleć nad systemem. Właściwie normalna
        osoba może skwitować to tak: skoro wszyscy upierają przy socjalizmie, to nic
        dobrego z tego wyniknąć nie może (bo przecież aktualne działanie 'bezpłatnej'
        służby zdrowia to socjalizm, że aż miło).
    • pilsko1 Religa znowu u premiera 05.07.07, 18:05
      Najśmieszniejsze jest to, jak tych władców tzw. IV RP denerwuje miasteczko
      namiotowe. To jest takie typowe dla bizantyjskiego samodzierżawia (p. Łukaszka).
    • aturek2005 Żądania pielęgniarek - 1.0 MLD, Dziura w koszyku 05.07.07, 19:16
      świadczeń gwarantowanych - 9.0 MLD, Dobre samopoczucie Jarka - BEZCENNE
      (w "sposób oczywisty").
      • kaska10001 NFZ 05.07.07, 19:25
        Czy Ktoś mi wytłumaczy, jak NFZ wycenia procedury, bo np. za operacje wyrostka
        płaci 200 punktów (hipotetycznie). Ale 1 szpital ma punkt wyceniony na 7zł, a
        inny 11zł. Przecież to nie ma sensu, bo dla kazdego Szpitala koszt tej operacji
        jest taki sam, wiec jak to działa i ma diałać.
        • aturek2005 Re: NFZ 05.07.07, 19:33
          kaska10001 napisała:

> Czy Ktoś mi wytłumaczy, jak NFZ wycenia procedury, bo np. za operacje
          wyrostka
          > płaci 200 punktów (hipotetycznie). Ale 1 szpital ma punkt wyceniony na 7zł, a
          > inny 11zł. Przecież to nie ma sensu, bo dla kazdego Szpitala koszt tej
          operacji
          >
          > jest taki sam, wiec jak to działa i ma diałać.

Wyrostek wyrostkowi nierówny. Wszystko zależy od tego gdzie dany wyrostek się
          znajduje. Jeżeli w dużej aglomeracji to wart jest mniej (bo szpitali więcej,
          więc i do przetargów więcej ich startuje). Jeżeli jest to wyrostek rządowy to
          ogólnie nie podlega żadnym ograniczeniom geograficznym i jest wart tyle co
          właściciel (czyli "g....o wart) bo rządowe wyrostki nie podlegają przetargom
          tylko szpitalom MSWiA, które to szpitale nie podlegają przetargom. W sposób
          oczywisty wynika więc z tego, że wrzoda na dupie (rząd) można leczyć w ramach
          NFZ, ale sam wrzód leczy się poza systemem.
    • losiu4 Religa znowu u premiera 05.07.07, 19:25
      a skopac rzyć tzw. białemu personelowi z przyległosciami. Sie nie podoba -
      wylot na np. Zachód, ponoć tam takie panienki w fartuchach biorą od strzału,
      nawet jak języka czy zawodu na zachodnim poziomie nie znają.Ej, może tym
      panienkom bym uwierzył, gdubym nie miał w ostatnim czasie kilku kontaktów
      pośrednich i bezposrednich z tzw. służbą zdrowia...

Pozdrawiam

Losiu
      • kaska10001 Re: Religa znowu u premiera 05.07.07, 19:27
        Nie ma czegoś takiego jak służba zdrowia, sa tylko zawody zwiazane z ochrona
        zdrowia. Tylko reform systemu i godne wynagrodzenie moze poprawic jakosc usług.
        • losiu4 Re: Religa znowu u premiera 05.07.07, 20:46
          kaska10001 napisała:

> Nie ma czegoś takiego jak służba zdrowia

owszem, jest. Przynajmniej na łamach gazet. I to jest ta, której nic nie można
          powiedzieć, bo przecież "służą"... sam wczoraj (może przedwczoraj) na WSI 24
          widziałem i słyszalem. Skopać rzyć to za mało.

Pozdrawiam

Losiu
    • kaska10001 Czas pracy lekarzy 05.07.07, 19:29
      Dlaczego nikt sie nie bulwersuje czasem pracy lekarzy, ktory jest niezgodny z
      Kodeksem Pracy i prawem unijnym (dyzury medyczne nie sa wliczone do czasu
      pracy).
      • aturek2005 Re: Czas pracy lekarzy 05.07.07, 19:40
        kaska10001 napisała:

> Dlaczego nikt sie nie bulwersuje czasem pracy lekarzy, ktory jest niezgodny z
        > Kodeksem Pracy i prawem unijnym (dyzury medyczne nie sa wliczone do czasu
        > pracy).

Jarek od 1863 genetycznie pracuje ponad normę. Dlaczego nikt nie docenia jego
        wysiłku? Dlaczego nikt nie chce poświęcać się tak jak on?
        • humpbak ja sie bulwersuje 05.07.07, 19:51
          szczegolnie jak pomysle ze taki cwierc przytomny lekarz mialby kogos operowac. ciekawe ze kierowcy
          autobusow maja ograniczenia w czasie pracy, a lekarze nie. wiecej - "w interesie spolecznym" jest zeby
          sie urobili do nieprzytomnosci.
          a tak pielegniarki lekarzy wyrolowaly. i znowu sie okazuje ze na rzad jedynym sposobem sa kilofy albo
          okupacja. ciekawe czy teraz pielegniarki beda zarabiac wiecej niz lekarze? bo przeciez pielegniarki sa mile
          i ciezko pracuja, a lekarze to zabojcy i lapowkarze, wiadomo.
          • kaska10001 Re: ja sie bulwersuje 05.07.07, 19:54
            Juz zrabiaja - przynajmniej w jednym z duzych Warszawskich szpitali (mlody
            lekarz1750, młoda pielegniarka 1700+30% zeszłorocznej podwyzki).
            Ale to ja mam za niska pensje - im tez sie nalezy.
          • aturek2005 Re: ja sie bulwersuje 05.07.07, 19:57
            humpbak napisała:

> szczegolnie jak pomysle ze taki cwierc przytomny lekarz mialby kogos
            operowac.
            > ciekawe ze kierowcy
            > autobusow maja ograniczenia w czasie pracy, a lekarze nie. wiecej - "w
            interesi
            > e spolecznym" jest zeby
            > sie urobili do nieprzytomnosci.
            > a tak pielegniarki lekarzy wyrolowaly. i znowu sie okazuje ze na rzad jedynym
            s
            > posobem sa kilofy albo
            > okupacja. ciekawe czy teraz pielegniarki beda zarabiac wiecej niz lekarze? bo
            p
            > rzeciez pielegniarki sa mile
            > i ciezko pracuja, a lekarze to zabojcy i lapowkarze, wiadomo.
            No niby masz rację, bo wychodzi mi na to, że ćwierć przytomnego lekarza
            przymuszałby do pracy tylko półgłówek.
        • kaska10001 Re: Czas pracy lekarzy 05.07.07, 19:51
          Ale to jego wybór, ze tak chce pracowac i sie poświecac. A kilka tysięcy
          lekarzy musi obstawic dyżury, które jeszcze raz podkresle łamia KP. Mi szkoda
          zycia na spędzenie polowy życia (ok 300godz w miesiacu). Znajomi maja wolne
          weekendy, a jak ta pszczółka biegam w sobótki i niedziele na dyzur, bo lepiej
          płatny ;-))
          Nie doceniajcie mnie, tylko pozwólcie mi pracowac normalnie i za kase z ktorej
          da sie utrzymac dom, ale to chyba za granica ??
          • aturek2005 Re: Czas pracy lekarzy 05.07.07, 19:55
            kaska10001 napisała:

> Ale to jego wybór, ze tak chce pracowac i sie poświecac. A kilka tysięcy
            > lekarzy musi obstawic dyżury, które jeszcze raz podkresle łamia KP. Mi szkoda
            > zycia na spędzenie polowy życia (ok 300godz w miesiacu). Znajomi maja wolne
            > weekendy, a jak ta pszczółka biegam w sobótki i niedziele na dyzur, bo lepiej
            > płatny ;-))
            > Nie doceniajcie mnie, tylko pozwólcie mi pracowac normalnie i za kase z
            ktorej
            > da sie utrzymac dom, ale to chyba za granica ??

Jesteś sama sobie winna. Jak PiS obiecywał "tanie państwo" to sobie nie
            skojarzyłaś, że będzie tanie Twoim kosztem.
            • kaska10001 Re: Czas pracy lekarzy 05.07.07, 20:08
              Oczywiście ze sama, bo sama wybrałam te studia, a potem jeszcze zachcialo mi
              sie byc anestezjologiem. Wiec zapieprzam, robie papier i zegnam to Panstwo
              wyzysku. Nie glosowalam na PIS, ale problem z lekarzami jest od zawsze i bedzie
              dopoki specjalista nie bedzie zarabiał tak 7000-10000 brutto bez dyzurów.
              • aturek2005 Re: Czas pracy lekarzy 05.07.07, 20:13
                kaska10001 napisała:

> Oczywiście ze sama, bo sama wybrałam te studia, a potem jeszcze zachcialo mi
                > sie byc anestezjologiem. Wiec zapieprzam, robie papier i zegnam to Panstwo
                > wyzysku. Nie glosowalam na PIS, ale problem z lekarzami jest od zawsze i
                bedzie
                >
                > dopoki specjalista nie bedzie zarabiał tak 7000-10000 brutto bez dyzurów.

10000 brutto to chyba lekka przesada (na ten czas). Z drugiej strony - gdybyś
                to Ty się mną zajmowała podczas operacji, to twierdziłbym, że nawet 30000 jest
                OK.
                • kaska10001 Re: Czas pracy lekarzy 05.07.07, 20:23
                  Tak przed operacja ze strachu ludzie zgadzaja sie na wszystko ;-)) A z tymi
                  sumami nie przesadzam, wiem jak ciezka, odpowiedzialna i obciazajaca
                  psychicznie jest to praca, mozna niestety tez niejedno chorobsko od pacjenta
                  zlapac. Wiec 7000-10000 to nie przegięcie i ja nie mowie teraz, bo teraz jak
                  specjalista dostanie 3000-4000 to bedzie sie cieszyl pewnie.
                  • aturek2005 Re: Czas pracy lekarzy 05.07.07, 20:30
                    kaska10001 napisała:

> Tak przed operacja ze strachu ludzie zgadzaja sie na wszystko ;-)) A z tymi
                    > sumami nie przesadzam, wiem jak ciezka, odpowiedzialna i obciazajaca
                    > psychicznie jest to praca, mozna niestety tez niejedno chorobsko od pacjenta
                    > zlapac. Wiec 7000-10000 to nie przegięcie i ja nie mowie teraz, bo teraz jak
                    > specjalista dostanie 3000-4000 to bedzie sie cieszyl pewnie.

Z Twoją pracą to chyba tak jak z seksem (z punktu widzenia faceta). Też wie
                    jaka to odpowiedzialna praca, też wie jaka to obciążająca (nie mylić z
                    ob"ciąża"niem) praca, też wie czym może się zarazić, też wie, że to mało płatna
                    (baaaa! - "mało" to mało powiedziane) praca - a mimo wszystko się godzi na to.
                    Wydaje mi się, że obecny impas w rozmowach z premierem można więc przełamać
                    bardzo łatwo - wystarczy zapoznać go z seksem (hetero).
    • antonioni1 Religa znowu u premiera 05.07.07, 19:58
      Co to za stwór NFZ? Leczę się od lat prywatnie. Nie piję nie palę i nie...
      Ostatni katar miałem pięć lat temu. Ciśnienie obniżam koniakiem. I jeszcze
      muszę płacić na jakiś NFZ. Jak będę chciał umrzeć to sobie umrę. Bez pomocy NFZ.
      Niedopracowani przez ojca i nie donoszeni przez matkę wymyślili NFZ. Tylko po co?
      • bzdety_kotlety Re: Religa znowu u premiera 05.07.07, 20:07
        No idealnie to sobie panie wymyśliły. A na zapis do kardiologa trzeba czekać do
        stycznia 2008. Prywatna wizyta 80 zł. Niechaj jeszcze lekarze poproszą o
        podwyżki z nadwyżki NFZtu przy jednoczesnym wyłudzaniu w prywatnych gabinetach.
        A trotyl proponuję podłożyć w tym białym miasteczku , żeby fajrewerkami uczcić
        zakończenie uciążliwego strajku.
        • obs3rver Re: Religa znowu u premiera 05.07.07, 21:03
          A kto kazał iść do prywatnego gabinetu? Trzeba było czekać na swoją kolejkę w
          styczniu - za darmochę(wliczone w składkę). Taki system - im mniej specjalistów,
          tym dłuższa kolejka, a nie zapowiada się, żeby ministerstwo zakontraktowało
          więcej miejsc specjalizacyjnych.
    • herbsky cały budzet zdrowia na podwyzki !!! 05.07.07, 20:20
      cały budzet zdrowia na podwyzki !!! Pacjent niech zdycha
      • jowita21 Re: cały budzet zdrowia na podwyzki !!! 05.07.07, 20:36
        Naprawdę sz..g mnie już trafia, kiedy wciąż słyszę i czytam o biednych
        lekarzach. Czyżby sam fakt ukończenia AM upoważniał do wysokich zarobków ?
        Nawet wtedy, gdy zaliczało się rok w ... dwa lata, lub w indeksie miało
        zaledwie dostateczne oceny ? A może sięgnąć do kieszeni tych "baronów służby
        zdrowia", prowadzących gabinety prywatne ? Nie mam nic przeciwko, ażeby
        zarabiali w nich nawet 100 tysięcy miesięcznie - ale niech łaskawie odprowdadzą
        do budżetu stosowny podatek, a nie ryczałcik w postaci kilkuset złociszy.
        Starczy wtedy dla naprawdę biedniejszych i wspaniałych lekarzy zatrudnionych
        wyłącznie w "zadłużonych" publicznych szpitalach. Niepotrzebne są tu kasy
        fiskalne, bo wiadomo, że usługi medyczne nie podlegają opodatkowaniu VAT - ale
        kasy rejestrujące dochody jak najbardziej.
        Oj, nazbierałoby się trochę grosza !
        • obs3rver Re: cały budzet zdrowia na podwyzki !!! 05.07.07, 21:13
          Sam fakt ukończenia AM nie upoważnia do wysokich zarobków, ale odpowiedzialność
          za zdrowie i życie pacjentów, stresująca praca, potencjalne zagrożenie własnego
          zdrowia i bardzo często praca w nadgodzinach - jak najbardziej TAK!
    • sznicel4 Porucznik wie co dobre! 05.07.07, 20:49
      "Natasza i porucznik leżą w łóżku. Świeczka płonie, romantycznie się zrobiło.
      - A pamięta pan poruczniku swoją pierwszą nauczycielkę? - pyta Rostowa.
      - Hmmmm... Nauczycielkę? Pierwsza była pielęgniarka - odpowiada Rżewski."

• chrobik Re: Religa znowu u premiera 05.07.07, 20:55
      To ja byłem na manifestacji, dowoziłem wodę i pizze, w firmie brata kupili
      namioty i kilka śpiworów, a wy teraz idziecie tylko po swoje? Jakie jestescie
      durne, rzadowi wlasnie chodzi o podzial srodowiska med.
      Koniec z poparciem z mojej strony.
      Lekarz
      • i.12 nie Fo-tyguj sie 05.07.07, 21:06
        i tak nie zaczniesz kumać

wiara co nas reprezentuje na tej europie
        bez znajomości języka
        i bez tłumacza
        n e g o c j u j e
        i wraca z sukcesem - więc można
        nic nie kumając żyć w świadomości swej WIELKOŚCI
        a że inni są innego zdania?
    • andykon human 05.07.07, 21:23
      jaki system ?! tak trzymac!!
    • jabaj Termin istnienia IV RP upływa ... 05.07.07, 23:00
      w październiku tego roku, mieli 2 lata na zrealizowanie podstawowych zadań, nie wyszło im ... inni (co byli i co są ) już tego nie zmienią ... w X/2007 co raz wyraźniej kształtuje się granica zdarzeń, za którą nie chce mi się już nawet tam patrzeć ... co będzie to będzie - 'ogólny system' siłą rzeczy funkcjonuje prawidłowo a w historii było już prawie wszystko ...

powodzenia
    • domektomek Wiem co powiedzą lekarze. 06.07.07, 08:00
      Sam nim jestem.I nie uważam się za oszołoma.Mianowicie siatka płac w Służbie
      Zdrowia jest tak spłaszczona ,że podejrzewam iż po tej hipotetycznej podwyżce
      pielęgniarki ze średnim wykształceniem będą zarabiać więcej niż lekarze.
      Jak widać lekarze tym różnią się od pielęgniarek,że oprócz żądań płacowych
      domagamy się gruntownych rozwiązań systemowych,na co nikt nie chce się zgodzić.
    • dywagator Religa znowu u premiera 06.07.07, 09:31
      Szanowny Panie Profesorze,
      Te partyjniaki nie sa godni Pana towarzystwa.
      Pan sie cieszy taka wdziecznoscia wsrod Polakow, dlatego niech Pan nie pozwala
      im opierac tych wszystkich szachrajstw na Pana nieskazitelnej reputacji - nie
      wolno dawac oslom takiej szansy, bo Pana tez zniszcza!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka