bajt52 06.07.07, 14:08 Czy ten stojący"nieznany" to nie Wieńczysław Gliński? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
historyk12 Koniec "Matysiaków"? PR: Zastanawiamy się 06.07.07, 14:18 teraz będzie inne słuchowisko "Kaczaki". Odpowiedz Link Zgłoś
renifer_lopez Ile można tę szmirę cignąć. Jeszcze 100 lat? 06.07.07, 15:08 Litości, to peerelowska ramota - pod nuż. Ciąć, byle równo. Naród czeka na rodzinę Kwaśniewskich w tańcu z gwiazadami. Odpowiedz Link Zgłoś
wykidajlo2 Re: Ile można tę szmirę cignąć. Jeszcze 100 lat? 06.07.07, 15:11 Ortografia gimnazjalistko, ortografia... Odpowiedz Link Zgłoś
psychcio Re: Ile można tę szmirę cignąć. Jeszcze 100 lat? 06.07.07, 18:07 wykidajlo2 napisał: > Ortografia gimnazjalistko, ortografia... Co się czepiasz! To ortografia specjalna [amnestyjna]- elpeerografia made by Romcio :))) Odpowiedz Link Zgłoś
gregory701 Koniec "Matysiaków"? PR: Zastanawiamy się 06.07.07, 14:19 Czyżby Rodzina Matysiaków przeszła do opozycji przeciw PIS-owi ??? Odpowiedz Link Zgłoś
psychcio Re: Koniec "Matysiaków"? PR: Zastanawiamy się 06.07.07, 18:08 gregory701 napisał: > Czyżby Rodzina Matysiaków przeszła do opozycji przeciw PIS-owi ??? Wystarczy, że ma PRL'owskie korzenie! Odpowiedz Link Zgłoś
stalowooka Re: Koniec "Matysiaków"? PR: Zastanawiamy się 06.07.07, 20:16 Wypowiadałam się już dziś w tym temacie, ale pozwolę sobie jeszcze dopisać kilka słów. Nie interesuje mnie kto, choćby śmiał wymyślić "zastanawianie się" nad usunięciem "Matysiaków", interesuje mnie tylko jedno... Dlaczego nie potrafimy uszanować wartości kulturalnej, tradycji. Czegoś co może być dumą, czym m.in. możemy się pochwalić na arenie europejskiej/światowej (wiele się słyszy o tym, jak Brytyjczycy wychwalają swoje powieści radiowe, podchodzą do nich z atencją, uwielbieniem, a my...). Jeśli "przyjąć" tok "rozumowania" władz radia, że śmierć głównego autora stawia dalsze losy radiowej powieści pod znakiem zapytania, to tak jakby po śmierci Pana Stanisława Janickiego, zapomnieć o polskich filmach fabularnych z lat 20- tych i 30- tych lub zaprzestać ich emisji. *Porównywalny absurd*! A tak na marginesie. Swoją drogą polskie kino przedwojenne traktowane też jest po macoszemu (czy może, w ogóle nie jest traktowane, nika jest traktowane) żeby nie Pan Stanisław Janicki, to te stare filmy chyba nie byłyby prezentowane. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Koniec "Matysiaków"? PR: Zastanawiamy się 07.07.07, 19:44 psychcio napisał: ... Wystarczy, że ma PRLowskie korzenie! Wasssermannowi, Kryze i jasnie nam panujacemu drobiowi wlasne korzenie nie zawadzaja. P.s.: Moja babcia (96) sie sciga z Matysiakami na dlugosc emisji. Chyba wygrala. Babcia, pamietam BYLA fanka Matysiakow - nie wiem jak obecnie, ob. emeryci b. przywiazuja wage do bycia en courrant i ogladaja telewizje. Odpowiedz Link Zgłoś
piskoala Koniec "Matysiaków"? PR: Zastanawiamy się 06.07.07, 14:21 Nad czym tu zastanawiać się Odpowiedz Link Zgłoś
sugarbox Re: Koniec "Matysiaków"? PR: Zastanawiamy się 06.07.07, 14:30 wszystko, co dobre trzeba w tym kraju albo definitywnie zakończyć, albo spieprzyć. Nie ma innej drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
stalowooka Re: Koniec "Matysiaków"? PR: Zastanawiamy się 06.07.07, 14:45 Nie mogę *uwierzyć*. Trudno mi to pojąć, po co, dlaczego?! Czy naprawdę wszystko trzeba zniszczyć, wymazać, lub zastąpić czymś na kształt "b, jak byle co". Nikt nie żyje wiecznie, ale nie znaczy to, że coś-ktoś ma kończyć. Na tym polega tradycja, ciągłość, historia. Wmawia się nam zapotrzebowania na historię, tradycję, a z uporem maniaka, ją niszczymy. Nie słucham Polskiego Radia, ale Matysiakowie, to była *jedyna* audycja, na którą włączałam tę stację. Odpowiedz Link Zgłoś
me.da.igual Re: Koniec "Matysiaków"? PR: Zastanawiamy się 06.07.07, 15:02 ja z kolei slucham go bardzo duzo, ale z kazdym dniem mam ku temu mniej checi. to co sie stalo ze sznukiem, teraz matysiakowie...ciekawe kto nastepny pojdzie pod noz. i nawet abstrahujac od tego ze PR1 zawsze bylo dla mnie pewna alternatywa dla pop stacji, bardzioej dystyngowana i ´powazna´, to nie ejstem w stanie zrozumiec dlaxczego za wszelka cene staraja sie zniszczyc to z czym sie ich identyfikowalo- moze nie maja imponujacego udzialu w rynku, niemniej jednak jest to bardzo wierna publicznosc Odpowiedz Link Zgłoś
badbatz Koniec "Matysiaków"? PR: Zastanawiamy się 06.07.07, 14:57 "Osoba nieznana" pomiedzy Zeslawskim a Sokorskim to Zofia Bajda, kierownik produkcji Matysiakow. Odpowiedz Link Zgłoś
jhaislamerique Re: Koniec "Matysiaków"? PR: Zastanawiamy się 06.07.07, 17:14 badbatz napisał: > "Osoba nieznana" pomiedzy Zeslawskim a Sokorskim to Zofia Bajda, kierownik > produkcji Matysiakow. Nie jestem pedantem, ale nie chodzi o nieznana kobiete, tylko tego stojacego goscia (ostatni z prawej, widoczny z profilu) obok Grzelaka vel Fijewskiego. Wydaje mi sie, ze to aktor, ktory uzyczal glosu Leonowi Szulczewskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
jeyer Re: Koniec "Matysiaków"? PR: Zastanawiamy się 06.07.07, 15:06 Nie wolno tego przerywać ten serial to prawdziwa historia polskiego radia i radia wogóle.Gdyby inni mieli taki skarb napewno wykorzystaliby to pozytywnie,a Polacy zastanawiają się co by tu jeszcze zepsuć-zamiast jeszcze się promować.Myślę,że jego twórcy chcieliby kontynuacji sagi Matysiaków. Odpowiedz Link Zgłoś
anasz Re: Koniec "Matysiaków"? PR: Zastanawiamy się 06.07.07, 15:06 raczej Mieczysław Milecki Odpowiedz Link Zgłoś
mwirek Do wszystkich malkontentów 06.07.07, 15:06 A może by tytuł "Jak Donald ogonem zamiatał"? Odpowiedz Link Zgłoś
m.lepucka Koniec "Matysiaków"? PR: Zastanawiamy się 06.07.07, 16:15 Nie zgadzam się na koniec "Matysiaków" i już! Odpowiedz Link Zgłoś
jan3211 Czwarta RP usuwa rodzinę Matysiaków ? 06.07.07, 16:32 To jest zamach na tożsamosć narodową , zamiast Matysiaków będziemy "nadziewani" bełkotem politycznym tych niewydarzonych polityków ? Odpowiedz Link Zgłoś
japolak rekord świata "Matysiaków" 06.07.07, 16:35 Zdaje się, iż to najdłużej nadawane słuchowisko radiowe na świecie ... więc trzeba rozwalić, "zdekomunizować" Jakby ktoś spędził najblizsze tygodnie słuchając wszystkich nagrań, miałby może nie dokumentację historii Polski, lecz ciekawy do niej przyczynek Panie Janicki ! Czy Pan w niebie, czy też w piekle - czemu na pana chcą zrzucić winę za zabicie Matysiaków? Mnie brakuje czasu na tasiemce telewizyjne i radiowe, ale chyba dłużej niż żyję, dla mojej mamy odcinki Matysiaków ważniejsze są od niedzielnej mszy... ... czyżby o to chodziło? By nie było konkurencji dla toruńskich ojca Rydzyka i profesora Zybertowicza? Dla "Neverending story" - komiksu w wykonaniu dwóch braci, gosia, dornowatego i paru innych komicznych postaci?? Pouczeń Leppera o partiotycznym kanonie lektur a Giertycha o przestrzeganiu prawa (może odwrotnie, ale i tak wszystko jedno)??? Podobno czas antenowy po Matysiakach zarezerwował już na swoje konferencje prasowe ziobrowaty. Zastrzegając jednocześnie, iż odcinki mogą być dłuższe, bo od Maciarewicza słyszał, że taki Fidel Castro potrafi mówić nawet 8 godzin. A czy "nasz" minister gorszy - albo kastrowaty???? Chyba tylko przez GW i internautów. Przecież żadna kobieta nie narzekała na jego możliwości tfurcze... A że żadna nie chwaliła? Proszę nie pytać o sukcesy w pomnażaniu aktywu PiS, bo to pytanie i osobiste, i podchwytliwe. Już nawet Biedroń gotowy go bronić... Ja jestem tolerancyjny - choć gdy żona po urodzeniu najpierw córki, potem syna, oświadczyła, że teraz kolej na bliźniaki, to oświadczylem że wolę nie ryzykować. W tym czasie jeden z kolegów "urodził" bliźnaików - jak zastanawialiśmy się, czemu do tego doszło, wyjaśnił kolega: -To dlatego, że jak sie Andrzej zdenerwuje, to się trochę jąka... Jest kilka programów radia państwowego, znacznie więcej innych stacji - gdzieś może znajdzie się miejsce dla słuchaczy przyzwyczajonych do Matysiaków? Byle copyright nie odkupił jakiś oszołom. Prawy, lewy. Wierzący w Maryję Zawsze Dziewicę, albo Allacha, którego Mahomet jest jedynym prorokiem. Kilkadziesiąt lat tego słuchowiska zawdzięczało sukces opisywaniu codzienności, w której wielka polityka pojawiała się tylko mimochodem. Ale "tera jedyna słuszna wadza" wyrzuca truchła nie głosujących na PiS - czy ludzkie, czy postacie literacko-radiowe. Nie chcę przypominać słów tego radyjnego redaktora, będącego (patrząc na zdjęcie) - dowodem na życie pozagrobowe i/lub szkodliwość spożywania denaturatu. Jak jeszcze rączyny skrzyżuje będzie "wypisz, wymaluj" coś śmiesznego - "Wesoły Roger", czyli piracka bandera lub ostrzeżenie przed spożywaniem niektórych płynów. Niedługo ci sami spalą na stosie "przygody Tomka" Alfreda Szklarskiego - jako TW wkładającego w dziób jakiegoś ptaszka (wcale nie kaczki) słowa róznie tłumaczone z "brazylijskiego" albo WIDZĘ CIĘ, albo MAM CIĘ W D... Gdzie moge kupić dla mamy nagrania starych odcinków Matysiaków????? Wesołego Rogera Polskiego Radia S.A. można mi dołożyć bezpłatnie... Odpowiedz Link Zgłoś
jhaislamerique OT Sokorski i Wisia (zdjecie) 06.07.07, 17:01 Pytanie OT w sprawei zdjecia Gdzie Wisia Matysiak robi dobrze temu hulace Sokorskiemu... ? Odpowiedz Link Zgłoś
jhaislamerique OT strona Matysiakow milczy (J.Janicki) 06.07.07, 17:20 dziwne jest, ze na stronie Matysiakow www.polskieradio.pl/matysiakowie brak nawet wzmianki o smierci J.Janickiego. Pisza natomiast o Nardellim. Odpowiedz Link Zgłoś
unamatita Koniec "Matysiaków" z powodu POpaprańców??? 06.07.07, 17:55 Całe szczęście. Przynajmniej Wybiórcza nie będzie ujadała, że stoją za tym Kaczory. u. Odpowiedz Link Zgłoś
halfliner Teraz Pisuar zasmradza Polskie Radio, dupku. 06.07.07, 22:43 sprlprsaipis Odpowiedz Link Zgłoś
tychik1 Re:Powinni to zostawic ! 06.07.07, 23:07 chocby z uwagi na tradycje,a i na dzisiej tematow nie zabraknie. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 "Jeziorany" sa od pewnego czasu ciekawsze. 06.07.07, 23:34 "Matysiakowie" jakby zdziadziali. Odpowiedz Link Zgłoś
halfliner Od dzisiaj tylko towarzysze z PiS-u są matysiakami 07.07.07, 00:51 sprlprsaipis [młodziacy z GW, pytać starszych, i to dużo starszych]. Odpowiedz Link Zgłoś