libero72 Porównanie 17.07.07, 11:17 Z własnego przykładu: Operacja w sumie niezbyt skomplikowana i miałem do wyboru - prywatny szpital a publiczny i tak: Prywatny : operacja natychmiast po zgłoszeniu, pobyt 3 dni, czysto, profesjonalnie, pełne badania plus zero problemów z opcją przedłuzenia pobytu w przypadku podejrzenia komplikacji, zero łapówek i "prywatnych konsultacji" Publiczny: operacja za 6 miesięcy, pobyt 7-10 dni, cud że sanepid nie zabił tej budy dechami, personel poniżej poziomu krytyki, badania na zasadzie moze zrobimy a może nie bo po co? jak się rozetnie to się zobaczy, oczywiście można szybciej po zaliczeniu kilku "prywatnych konsultacji" Sprawdziłem później ceny - pywatnie zapłaciłem takie same pieniądze jak publiczny dostaje z NFZ. O zachowaniu lekarzy i pielgniarek w publicznym to nawet nie chce mi się pisać takie dno... A sumie jak się porówna to za tą samą cenę dostaje się dwa różne standarty. I jakoś nie mogę zrozumieć jak ten sam zabieg w jednym miejscu jest deficytowy a w innym opłacalny... Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: Porównanie 18.07.07, 09:31 Właściwie powinieneś zakończyć na pierwszym zdaniu. Operacja niezbyt skomplikowana. I tu jest pies pogrzebany. Jak będziesz jeszcze raz w tej placówce gdzie cię tak dobrze obsłużono to zapytaj czy cię przyjmą jak nie daj Boże pęknie ci wrzód żołądka lub stanie się coś podobnego ale poważnego. Na 100% odpowiedzą, że tym się nie zajmują. To kolokwialnie nazywa się wybieranie śliwek. Jest bardzo ciekawe dlaczego NFZ na to pozwolił, tu przydałaby się jakaś akcja CBA czy innych tego typu. Szpitale publiczne mnie mogą się zajmować takimi schorzeniami bo muszą leczyć ciężko chorych, takie sprawy są dodatkiem, możnaby na nich zarobić ale trzebaby mieć dodatkowe sale operacyjne. A tak zawsze pierwszeństwo musi mieć ciężko chory pacjent i spycha się takie zabiegi na koniec. Dlatego w publicznym masz termin za 6 mies. Szpitale prywatne, z których większość nie powinna używać tej nazwy bo nie spełniają warunków bycia szpitalem, zajmują się tylko sprawami prostymi za które fundusz płaci niewiele mniej i dobrze z tego żyją. Logicznie powinno być tak: chcesz się zajmować chirurgią musisz leczyć wszystko, lekko i ciężko chorych, mieć intensywną terapię i laboratorium całodobowe itd. Jak nie hcesz tak to nie dostaniesz kontraktu. Na zakończenie napiszę ci, że przeszedlem ze szpitala państwowego do prywatnego, żyje mi się o niebo lepiej, ale to nie powód, żeby nie widzieć jak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
suhar3 W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 11:18 szpitalami źle się zarządza. Przecież większość dziś już nie ma problemów finansowych, bo są dobrze zarządzane. Odpowiedz Link Zgłoś
zora8 Re: 10 lat , ,kwas chronil kretaczy 17.07.07, 11:31 powinien za to odpowiedziec przed trybunalem stanu Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu solny czy siarkowy chłoptysiu 17.07.07, 12:10 a sorry, chemii to jeszcze w szkole nie zacząłes pewnie przerabiać Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: solny czy siarkowy chłoptysiu 17.07.07, 12:24 milet_z_sedesu napisał: > a sorry, chemii to jeszcze w szkole nie zacząłes pewnie przerabiać Ciężko będzie. Przedmiot "chemia" w podstawówkach i gimnazjach ma być zniesiony, a może już jest? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 .....Nawet................... 17.07.07, 11:20 bez nowych ustaw Sluzba Zdrowia bedzie sie reorganizowac.Niestety w obecnym stanie nie moze istniec.Pielegniarki, a bedzie ich mniej, znajda sobie roznych pracodawcow.Co sie tyczy lekarzy.Skonczy sie prywatno-panstwowy garnuszek.Jak prywatnie to na swoim(z pelna tego odpowiedzialnoscia) www.bloguez.com/POLSKA/ Odpowiedz Link Zgłoś
no.655321 Re: Twoim zdaniem pielęgniarek jest za dużo?????? 17.07.07, 12:14 jego zdanie ma sie tak do rzeczywistości jak kij do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
zora8 Re: Twoim zdaniem pielęgniarek jest za dużo?????? 17.07.07, 12:16 nie masz pojecia o sluzbie zdrowia ,to nie zabieraj glosu Odpowiedz Link Zgłoś
dellek Ale białego miasteczka nie ma... 17.07.07, 11:30 Za oknem URM cisza, spokój, widoki się poprawiły, pielęgniarki sie uspokoiły, można iść na urlop a we wrześniu jakoś to będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 11:33 W radiowym wywiadzie Religa dobił mnie stwierdzeniem, że o pieniądzach będzie rozmawiał jesienią (czyli, już po opracowaniu budżetu na 2008). Szkoda faceta, chyba dopadła go IV RP. Odpowiedz Link Zgłoś
bonar10 Nareszcie! Kończy się moda na złe zarządzanie! 17.07.07, 11:36 Kto to wymyslił, żeby zarządzał szpitalem lekarz! Przecież lekarze pracując na państwowym (często nawet i przywatnie!) potrafią tylko rozrzutnie podchodzić do wydawanych pieniędzy. I to niestety wcale nie na leczenie pacjentów! Byłam kiedyś pracownikiem nadzoru epidemiologicznego sanepidu i często kontrolowałam szpitale pod względem sanitarno-epidemiologicznym. Żeby,ście drodzy Państwo usłyszeli to, co mówiły pielęgniarki oddziałowe, które z pewnością nie należały do osób źle poinformowanych, to po prostu budziło oburzenie i zadumienie, jak łatwo trwoni się w danym szpitalu społeczne pieniądze. mój znajomy, który jest zaopatrzeniowcem jednego ze szpitali często opowiada, że nawet i dziś dzieje się to samo. Zamawiane są rzeczy najdroższe, nie zawsze potrzebne i bez umiaru. Przecież lekarze w ogóle nie mają pojęcia o wartości pieniędzy, to tak samo jak artyści. Nawet nie powstrzymuje ich przed zbędnymi wydatkami zła sytuacja szpitala, tak samo te strajki pokazują dobitnie, że im wszystko jedno, czy szpital, który jest ich miejscem pracy upadnie. Nigdy nie zaznali bezrobocia! Wszelki głosy krytyki odbierają jako atak na ich zawód! Paskudne, skorumpowane, rozpieszczone środowisko - wyjątkową wredotę okazali strajkując, mając świadomość że przyczyniają się w ten sposób do upadku szpitala. Wcale ich to nie obchodzi! A przecież te szpitale były budowane kosztem wyrzeczeń społeczeństwa. Powinni płacić za studia, za specjalizacje! Dość tego oszukiwania społeczeństwa! Odpowiedz Link Zgłoś
domektomek Re: Nareszcie! Kończy się moda na złe zarządzanie 17.07.07, 11:51 Doceniam Pani profesjonalizm,choć spodziewałem się po Pani wypowiedzi czegoś więcej.Rzecz w tym że prof.Religa mówi tylko o upadłości szpitali,nie mówiąc nic o ich zarządzaniu.A co będzie jeśli upadną wszystkie? Na razie to abstrakcja,ale wielce prawdopodobna.I nie zapominajmy o tym że to nie lekarze są odpowiedzialni za politykę zdrowotną państwa,że ktoś na górze w ministerstwie ,województwie decyduje o budowie nowych obiektów szpitalnych,budowanych latami,często niepotrzebnych. Odpowiedz Link Zgłoś
zora8 Re: Nareszcie! Kończy się moda na złe zarządzanie 17.07.07, 12:03 dlatego polacy powinni masowo wspierac ten rzad, zeby uporac sie z tym problemem , przyjac szybko standardy europejskie, Religa ma odwage te reformy przeprowadzic i zycze mu sukcesow, a wszystkich pesymistow i przeciwnikow wyslac do lamusa Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Nareszcie! Kończy się moda na złe zarządzanie 17.07.07, 12:19 zora8 napisała: > dlatego polacy powinni masowo wspierac ten rzad, zeby uporac sie z tym > problemem , przyjac szybko standardy europejskie, Religa ma odwage te reformy > przeprowadzic i zycze mu sukcesow, a wszystkich pesymistow i przeciwnikow > wyslac do lamusa Odwagę to może i ma, ale pomysłów jakoś jeszcze nie przedstawił, za wyjątkiem paru ogólników. Obawiam się, że te reformy byłyby nie w smak środowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Nareszcie! Kończy się moda na złe zarządzanie 17.07.07, 12:27 zora8 napisała: "wspierac ten rzad, zeby ... przyjac szybko standardy europejskie" Bardzo mnie tym ubawiła. Tak, rząd PiS to są właśnie "standardy europejskie". Odpowiedz Link Zgłoś
5obserwator Nie wyganiać lekarzy z kraju bo to podroży koszty 17.07.07, 11:57 Nie wyganiać lekarzy z kraju, to tylko podroży koszty leczenia. Szpitale trzeba sprywatyzować , a ludziom zapewnić pieniądze na leczenie u lekarza. Wszystko się uzdrowi gdy pacjent będzie miał wybór. Dyrektor szpitala państwowego, to pośrednik do brania kasy. Z poszanowaniem. PACJENTKA. Odpowiedz Link Zgłoś
atena48 Re: Nareszcie! Kończy się moda na złe zarządzanie 17.07.07, 11:57 tez uważam że szpitalem powinien zarządzać ktoś po ekonomii, zarządzaniu. szkoda dobrego lekarza na to stanowisko, bo po pierwsze na studiach medycznych zdobył wiedzę zupełnie z innej dziedziny. To, że wiele szpitali upadnie i zostanie zlikwidowanych to w końcu troche odciąży fundusz i pieniadze pójdą na szpitale , które są wydolne i sprawnie pracujące. W czasie reformy służby zdrowia na dawnym terenie DDR również po przegladzie zamknieto wiele szpitali i jakoś tragedii nie było. My w swoich dążeniach jesteśmy niekonsekwentni chcemy pracowac byle jak za socjalizmu, a pobory , standard życia taki mieć jak na zachodzie. Czas na przełamanie swoich przyzwyczajeń i spojrzenia poważnego na to co wokoło się dzieje, na tą biedę i nędzę która przecież istnieje obok nas. Dajemy się często zmanipulować pewnym elitom, które maja cel aby siać destrukcję w kraju. Podczas takiego zamieszania łatwo kręci się swoje ciemne interesiki. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Nareszcie! Kończy się moda na złe zarządzanie 17.07.07, 12:22 Jestes chory/a psychicznie- sluzba zdrowia to nie jest biznes. Biznes popaprancu to gornictwo/hutnictwo/stocznie/rolnictwo ale nie szpitale. Jak kiedys karetka nie zdarzy dowiezc na czas Twojej matki do szpitala, bo najblizszy bedzie 60km od niej to moze zrozumiesz o czym jest mowa. Moze zrozumiesz tez ze manager nie pozwoli na uzycie nowoczesnego srodka medycznego, bo dla niego licza sie koszty a nie zdrowie. Mozna sobie zatrudniac managerow, ale nie likwidowac szpitali! Jakos mamy kase na wszystko, nawet na organizacje smiesznych mistrzostw - ale nie mamy na szpitale. Rozumiesz to, czy twoja glowka jest zbyt tuskowa? Choc pewnie masz swoje 15 lat i dlugo jeszcze nie pojmiesz takich spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: Nareszcie! Kończy się moda na złe zarządzanie 17.07.07, 23:42 Czy Pani spadła z Księżyca, bo to o czym Pani mówi to epoka dalej niż miniona. Po pierwsze nie wszystkimi szpitalami zarządzają lekarze, efekt tego jest zwykle opłakany. Finansowo sytuacja sie poprawia, ale co to dla ekonomisty za różnica czy np. badanie histologiczne opisuje p.X czy p.Y, chodzi o to kto to roki taniej. To że p.Y często sie myli nikt mu nie wierzy nie ma tu znaczenia. Po drugie czasy gdy zamawiało się byle co także dawno minęły, nie można przepisać dowolnego leku itd. Lekarzom nie jest obojętne czy szpital upadnie, ale jak ma Pani sposób jak zrobić strajk by nie zaszkodzić pacjentom, a dokuczyć władzy to proszę podać. Wszyscy czekają. Na koniec proszę nie opowiadać bzdur o płaceniu za studia. Po pierwsze w tej chwili 50% studentów medycyny płaci za studia. Po drugie przy tym poziomie wynagrodzeń pozostałe 50% odpracowuje koszt studiów w ciągu pierwszych 2 lat pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
niewir Jeden szpital na województwo! 17.07.07, 12:06 rydzyk_fizyk napisał: > Ten rząd ma ostatnio same sukcesy: Bruksela, Waszyngton, służba zdrowia... > Można tak wymieniać bez końca. ________________________________________ Przecież wystarczy JEDEN szpital na województwo dla kadry kierowniczej PiSuaru i księży. Szkodliwy dla IV RP motłoch wyginie śmiercią naturalną i wtedy będziemy mieli prawdziwy Kaczystan w moherowym berecie. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Jeden szpital na województwo! 17.07.07, 12:22 niewir napisał: > Przecież wystarczy JEDEN szpital na województwo dla kadry kierowniczej PiSuaru > i > księży. Szkodliwy dla IV RP motłoch wyginie śmiercią naturalną i wtedy będziemy > mieli prawdziwy Kaczystan w moherowym berecie. Coś tu pokręciłeś. Przecież mocherowy elektorat to ludzie w większości starsi, schorowani, częściej potrzebujący pomocy lekarskiej. Jeżeli rządzący postąpią tak, jak napisałeś, podetną gałąź, na której siedzą! Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Wczoraj prawie zamordowales mi ojca profesorku 17.07.07, 12:16 - zasrany. Przez ciebie strajkujacy szpital nie przyjal mojego ojca z objawami do natychmiastowego leczenia, a zawal przyszedl 6godzin pozniej!!!!!!! Tym razem nie mogli przyjac i ojciec jeszcze zyje. Ale brakowalo niewiele pajacu jeden. DLA GORNIKOW, ROLNIKOW, INNYCH nierobow i narzekaczy-bohaterow, stoczniowcow zafajdanych, popapranych politykow, przemadrzalych policjantow/zomocow kasa znajduje sie ZAWSZE!!!! A dla sluzby zdrowia, jedynej waznej dla zwyklego obywatela dziedziny gospodarki kasy nie ma! Puknijcie sie w glowy politykierzy jedni, ale w sumie - to narod taki... Teraz zlikwiduj szpitale - PRZECIEZ to jasne jak slonce ze szpitale musza sie oplacac... Paranoja Religi, kolesia dla ktorego miejsce w szpitalu znalazlo sie od reki. Daj mi chociaz mozliwosc placenia mojej skladki na ten szpital ktory wybiore! Ale nie, przeciez Twoi koledzy straciliby prace. Obys kiedys wyladowal w miejscu w ktorym zlikwidowales szpital! Zycze Ci tego z calego serca! Odpowiedz Link Zgłoś
parob struktura szpitali to pozostałoś po ukł.warszawski 17.07.07, 12:23 Bo właśnie według doktryny układu Warszawskiego, śląsk miał by zapleczem medycznym dla żołnierzy walczących na zachodzie europy. Stąd też na śląsku iloś szpitali nijak się ma do ilości mieszkańców, z drugiej strony naścianie wschodniej są braki. i jeszcze jedno - dla popleczników Kwaśniewskiego i a propos układu warszawskiego, Jaruzelski i inni podpisywali się pod doktryną układu warszawskiego, przewidującą, że na polskę spadnie w pierwszych dniach wojny z kapitalistami ponad 400 uderzeń atomowych. Bo to patrioci byli. Odpowiedz Link Zgłoś
joris Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 12:37 A kiedy zaczniemny mowic o efektywnosci w sluzbie zdrowia. Przyklad mi znany bo pracowalem w Matce Polce a teraz od wielu lat pracuje w Holandii: CZMP (1000 lozek) 170.000 porad rocznie (ub.r.) holenderski szpital prowincjonalny (poziom wyposazeniA LECZNICZEGO I DIAGNOSTYCZNEGO ten sam LUB MIEJSCAMI ZNACZNIE LEPSZY OD CZMP - niespelna 200 lozek) - liczba porad 102.000 w roku ubieglym. I co tu mowic o pensjach. Odpowiedz Link Zgłoś
mfoxm W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 12:40 Ciekawostka, Pam Minister zapomial jak bylo po tamtej stronie. Nie wiem, czy tego typu dewagacje mialy by miejsce, kiedy to Pan walczyl o pieniadze na rozbudowe swojego osrodka. Przeciez to nie jest w standardzie("koszyczku"). Niech nikt nie wciska ludziom bzdur. Uslugi medyczne nie sa za darmo. Kazdy placi na nie co miesiac. Co sie z pieniedzmi dzieje po drodze, nim trafia do ostatniego w "lancuszku pokarmowym", czyli robola-medyka? Moze tym sie ministerstwo powinno zajac, bo tu sa rezrewy znacznie przekraczajace owe 20% nadwyzek. Pan Minister powolujac sie na USA popelnia jeden zasadniczy blad (moze celowo) lekarzowi, czy kazdej innej osobie z tej branzy, placi sie za konkretnie wykonane uslugi zupelnie w innej skali i od razu. U nas placi sie , albo i nie, zalezy jak NFZ do tego podejdzie i nie temu co pracuje a tym ktorzy sa "wyzej". Moze lepiej zamiast wyrzucac pieniadze na NFZ, pacjeci sami beda sie ubezpieczac w profesjonalnych firmach, a te beda placic "medykom" po odciagnieciu znacznie nizszej prowizji niz obecny "zarzadca". Na szczescie jeszcze w miare zdrowy 40-latek Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 23:50 Zgadzm sie poza jednym. Nigdzie się Pan nie ubezpieczy od leczenia szpitalnego. Składka musiałaby być wielokrotnie wyższa, nie byłoby odpowiedniej grupy ubezpieczonych. Sądzę że minimalny poziom składki za ubezpieczenie zdrowotne 40- latka to ok. 1000zł/mies. Odpowiedz Link Zgłoś
mfoxm Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 18.07.07, 15:16 Składki zdrowotne nie sa takie male i maja rosnac. Jezeli wezniemy to pod uwage i obowiazek ubezpieczenia(wtedy grupa nie jest juz mala)to nie wiem czy bylo by drozej. Odpowiedz Link Zgłoś
archicon W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 12:50 Pan Profesor OCZYWIŚCIE MA RACJĘ! Jak padnie kilka szpitali na Śląsku to będzie można wrócić do sprawy szpitala Zabrze- Gliwice tak pięknie zabagnionego przez krasnoludki (bo przecież nie przez Pana......sza, sza, sza). Kilkaset milionów wpakowanych w błoto przez czyjeś decyzje i nie ma winnych!! ABW łapie jakichś hochsztaplerów i inne płotki bo "nieprzemakalni" są nietykalni- taka to demokracja z panem Ziobro na czele. Panie Główny Przewodniczący itd, a może w tej sprawie jakieś wyjaśnienia i małe dochodzenie?? Odpowiedz Link Zgłoś
adamk017 Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 13:17 Religa sie naprawde z PiSował , będzie tak jeden szpital na całe woj.i tyle no i może znachorki typu babcia z woreczkiem ziół , operacje będzie przeprowadzał kowal / ma młot i tym podobne narzędzia / Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard461 W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 13:29 Jednak doczytalem sie ciekawych ocen i mysle ze trafnych, co wyczyniaja lekarze w panstwowych szpitalach, wynika z nich jednoznacznie ze to po prostu krecia robota, komunisci mowili sabotaz. Dlatego nie dziwi mnie wypowiedz ministra, a sam czekam na ten termin konczacego sie wypowiedzenia tych cwaniaczkow, chociaz juz dzis mozna przewidziec, jak cichcem lekarze beda swoje podania o zwolnienie wycofywac, tylko czy nie lepiej bedzie dla pacjentow, juz ich powtornie nie zatrudniac. Odpowiedz Link Zgłoś
mojmirka Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 14:52 Oby zamkneli kliniki rządowe. Może jak Ci poumierają to się wybierze całkiem nowych, z lepszym wynikiem testów IQ. Ciekawe kogo wybierzemy w następnych wyborach? coraz lepiej nam to bowiem idzie. SLD, potem PiS. Co wygra za 2 lata? Na co zagłosujemy? Komu damy do końca ten kraj rozwalić i zarobić jeszcze na tym? No powiedzcie? PO może niech spróbuje? Tylko z jakim liderem? Albo LiS? Ten konowicz nie był moze takim złym pomysłem, w porównaniu z Tą władzą. Odpowiedz Link Zgłoś
mojmirka Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 14:54 Kononowicz, bardzo przepraszam. Z dużej literki i bez błędów. Odpowiedz Link Zgłoś
atena48 Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 14:52 Histeria wokół strajku lekarzy i pielęgniarek sięga zenitu. Właściwie cel niektórzy osiągnęli, bo chodziło o wywołanie zamętu w kraju. Nawet studenci medycyny - przyszli lekarze, śmieją się z proponowanych wysokości pensji przez strajkujących. Trzeba realnie ocenić sytuację, a przenieść zachodu do nas się nie da. Nie wiem czy słyszeliście opinie nt. naszych dochodów, że gdzieś za 20- 25 lat wyrówna się ich poziom z innymi krajami europejskimi - (zachodnimi). Takie są realia i histeryczne zachowania nic nie zmienią, bo zaraz będą szaleć nauczyciele, urzędnicy, górnicy, policjanci, nawet wojskowi, a bankrut PKP też będzie chciał coś wyrwać dla siebie. Służba zdrowia dostała w tamtym roku podwyżki, jedna pielęgniarka dostała 20 zł, inna 1500 zł podwyżki - dlaczego ? Może zawodzi rozdział tych środków i jest prowadzony na żywioł ? Gdzie byli lekarze przez ostatnich 10 lat, nagle zlądowali z Marsa ? Jakoś cicho wtedy siedzieli i tak nie rozrabiali ? A ustawianie pacjentów pod ścianą i wymuszanie podwyżek ich kosztem myślę, że jest nieetyczne, a z pewnością niezgodne z przysięgą jaką składali. Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 18.07.07, 00:06 Znowu prezentujesz infantylne treści. Lekarzy w Polsce jest za mało. Tu nie chodzi o to, że w starej UE zarabiają więcej tylko ile więcej. Typowy przykład budowlaniec zarabia kilka razy więcej w Anglii czy Irlandii, natomiast lekarz specjalista kilkanaście razy więcej. Może jak to sobie uświadomisz to zrozumiesz. Jeśli nie, to pod takimi forami są oferty pracy dla lekarzy. W Wlk.Brytanii dla specjalisty pensja w przeliczeniu 8-12 tys. zł tygodniowo !!!!. Może uda ci się zrozumieć, że lekarzom nie chodzi o to by zarabiać tak jak w starej UNII, co wmawiają pisiaki, tylko żeby zachować proporcję, czyli zarabiać 3-4 razy mniej. W tej sytuacji te 5-7,5 tys. także nie da tej proporcji ale byłoby to jakieś minimum. Trochę się rozpisałem ale widać trzeba to niektórym łopatą do głowy wkładać. Na marginesie protesty lekarzy i pielęgniarek sa już od 1992 roku, gdy okazało się że nowy system jednak zamierza zachować relikt socjalistycznej służby zdrowia, a więc jak o czymś piszesz to najpierw sprawdź czy to nie banialuki. Inną rzeczą jest że najpierw sądzili, że jak podadzą rzeczowe argumenty to rządzący zrozumieją, a oni przecież rozumieją tylko mają to w d... Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w666 konowały przegięły zbyt pazerni na kasę 17.07.07, 14:43 a jak społeczeństwo ich ocenia, proszę zobaczyć: biznes.interia.pl/tylko-u-nas/ankiety/komu-podnioslbys-pensje/wyniki,10397,1 Odpowiedz Link Zgłoś
40pac Re: konowały przegięły zbyt pazerni na kasę 17.07.07, 15:02 brak dyscypliny i samowola wsrod lekarzy!!!!! znowu kazdy z nich madry a rzad beeee. pieniedzy na dzis niema i nikt ich nie wyczaruje a jak ktos nierozumie ekonomii to niech nie zajmuje glosu.lekarz jest od leczenia wiec niech nie marnuje czasu na to by byc ekonomista!!!!! nalezy jaknajszybciej zastosowac srodki przymusu albo wywalic z pracy i przyjac lekarzy ze wschodu.pacjeci ponosza konsekwencje tej chorej sytuacji i jak widac "biedni" lekarze sie tym wcale nie przejmuja.juz chyba pielegniarki byly bardziej odpowiedzialne i dlatego nalezy je traktowac bardziej serio i dac im wieksze pensje. Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: konowały przegięły zbyt pazerni na kasę 18.07.07, 00:10 Jak ci strzeli wyrostek to sprowadzę ci filipińczyka, on leczy rękami. A serio takie durne wpisy już były więc nie jesteś oryginalny. Odpowiedz Link Zgłoś
czechy11 W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 15:49 Religa Ręce precz od Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki. Macie pieniadze na lekcje religi w szkołach i płacenie katechetom, macie pieniądze na koscioły to macie je znaleźć na szpitale a nie likwidowac i tak te resztki, które zostały. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk33 Zamiast szpitali-można mieć więzienia... 17.07.07, 17:01 Osoby pod lupą CBA-. Sośnierz, Religa…c.d.n Więzienie zamiast szpitala? Śląski Uniwersytet Medyczny (jeszcze niedawno Śląska Akademia Medyczna) chce sprzedać szpital-widmo stojący na granicy Gliwic i Zabrza. Budowany od trzydziestu lat jako Akademickie Centrum Medyczne (ACM) miał mieścić prawie 1500 łóżek na 32. oddziałach. Jak się dowiedział "Dziennik Zachodni", 12- piętrowy obiekt, posiadający dwie kondygnacje podziemne, wzbudził zainteresowanie Centralnego Zarządu Służby Więziennej. Czy budynek nazywany "jednym największych skandali inwestycyjnych XXI wieku" stanie się więzieniem? - stawia pytanie "DZ". (Dziennik Zachodni, Wtorek, 3 lipca 2007 *Andrzej Sośnierz, od 1991 lekarz wojewódzki: - Uznałem, że tego szpitala nie warto budować. Rozpuściłem wici, że budynek jest na sprzedaż. *1993 r. - prof. Zbigniew Religa oświadcza, że szpitala nic już nie uratuje, ma jednak nadzieję na pozyskanie zagranicznych funduszy i stworzenie Międzynarodowego Centrum Medycznego. * Wtedy szpitalem zainteresowała się Fundacja Rozwoju Kardiochirurgii Religi. Znalazła francuską firmę Européenne de Conseils aux Etats gotową pożyczyć na szpital 250 mln dol. "Gazeta" ujawniła wtedy, że firmy nie ma nawet w książce telefonicznej i najprawdopodobniej chodzi tu o pranie brudnych pieniędzy. *W 1994 r. Religa nie dostaje od NBP zgody na kredyt z Francji. Profesor jest jednak uparty. Dwa lata później, kiedy zostaje rektorem, obiecuje, że doprowadzi budowę do końca i przeprowadzi do nowoczesnego ośrodka wszystkie akademickie kliniki z Zabrza i Bytomia. *Podchodzi do sprawy z rozmachem. Wraz z Sałaniewskim wymyślają Akademickie Centrum Medyczne - wielki szpital na 1300 łóżek z centrum edukacyjnym i naukowym. Wyjeżdżają do Paryża. Wybierają najlepsze firmy: architektów znanych z projektu parlamentu europejskiego w Strasburgu i budowniczych Łuku Triumfalnego w paryskiej dzielnicy La Défense. * 5 maja 1999 roku na budowę wjeżdża na ciężarówce, śpiewając, zespół Śląsk. Znów wielka feta. To kolejne wznowienie budowy. - To będzie supernowoczesny szpital XXI wieku - zapewnia Religa. Uczelnia liczy, że budżet państwa wyłoży 600 mln zł. Jednak w 1999 r. wykłada tylko 20 mln. Sałaniewski zapewnia, że na razie tyle wystarczy na rozbiórkę zbędnych budynków, tych z lat 70. Na ich miejscu za kilka lat staną imponujące gmachy ze stali i szkła. Biskup błogosławi budowę. Ale prace trwają zaledwie kilka tygodni. Skończyły się pieniądze. *Kilka miesięcy później Religa opuszcza Śląsk i przenosi się do Warszawy. Rektorem zostaje prof. Tadeusz Wilczok. Jest nim do dziś. Wiele osób na uczelni mówi, że we wszystkim słucha Sałaniewskiego. - Bez przerwy tylko: Adasiu, co z tym zrobić? Adasiu, zrób z tym coś! - opowiada pracownik Akademii. * Zbigniew Religa nadal go popiera: - Kto mówi, że Centrum nie da się zbudować i utrzymać, nie zna się na medycynie i nie widział świata. Tam buduje się tylko wielkie szpitale. *Andrzej Sośnierz: - To beznadziejna mrzonka. W tym kraju nie ma pieniędzy ani na budowę, ani na utrzymanie takiego centrum. *2005 r. - Prokuratura Okręgowa wszczyna śledztwo w sprawie ACM. Nowe władze akademii liczą, że uda się wyjaśnić, kto jest odpowiedzialny za wydanie pieniędzy z zaciągniętej przez uczelnię pożyczki, z naruszeniem prawa o finansach publicznych, a tym samym narażenie ŚAM na straty. Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: Zamiast szpitali-można mieć więzienia... 18.07.07, 00:15 Wreszcie jakiś normalny głos na tym forum pokazujący jak o wszystko wygląda. Religa to zresztą cyniczny facet i wystarczy tylko kilka takich wspomnień, żeby to jasno zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk33 Religa nie ma nic do stracenia... 17.07.07, 16:32 Religa nie ma już nic do stracenia! Wie, że czeka na niego "śmierć", a taki fakt, jest gorszy niż spotkanie z braćmi K. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Na złość mamusi odmroziliście sobie uszy :) 17.07.07, 21:39 Teraz ,,upadłe''wykupią:ordynatorzy,dyrektorzy,lekarze-lapówkarze(bo maja kasiorkę). Stary LID-owski sposób na ,,prywatyzację''(LiD owski jako stosowany przez UW i SLD !) I nie liczcie pigóly i lekarze niełapókarze na podwyżki! Wasi ,,nowi szefowie'' dadzą wam popalić :)))))))) Zrobiliście swoje i do roboty....za pięć złotych! Odpowiedz Link Zgłoś
tenare Religa zdechnij tak jak szpitale-wszyscy odetchną 17.07.07, 22:36 z ulgą - jednego będzie mniej kolaboranta z kaczystami. Odpowiedz Link Zgłoś
anita53 a rachunki domowe? 18.07.07, 04:49 Jak oplacaja skoro zwolnili sie z pracy? Kto mi to wyjasni? rydzyk - przypominam, iz reforme zdrowia przeprowadzil rzad sld -obecnie znowu przefarbowany. Odpowiedz Link Zgłoś
sybirak2 W październiku masowe bankructwa szpitali? 18.07.07, 09:54 To spisek lekarzy z Religą na czele, bo chcą tanio je kupić. Każdy lekarz, który kupował będzie taki szpital, powinien zwrócić społeczeństwu koszt swego wykształcenia. To nie prawda, że ich kształcili rodzice (oni stanowili tylko 2/38 milionowe części społeczeństwa). Odpowiedz Link Zgłoś
anita53 Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 01.08.07, 06:17 Przypominam, ze sprzet medyczny tez ma duza wartosc.Nie chce prywatnych szpitali, maja zostac dla wszystkich ludzi-obywateli tego kraju. Obsluga i tak bierze lewizny, nie znam biednego lekarza.Wystarczy sprawdzic stan majatkowy-ten widoczny np. dom, samochod, szkoly do ktorych chodza dzieci... Chcialam zapisac dziecko do stomatologa- panstwowo- termin czekania na kontrole 5 miesiecy, zas prywatnie - od reki (Wojewodzkie Centrum Stomatologiczne na Nowym Zjezdzie). Odpowiedz Link Zgłoś