andrzej-ciupinski 17.07.07, 08:08 Miało być przełomowo a wyszło jak zawsze!Spartanie ze swoich wypraw wracali z tarczą albo na tarczy.Prezydent wraca bez wiz,bez tarczy;jakiś taki oskubany! a.c Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
g.r.a.f.z.e.r.o Wizy zamiast tarczy 17.07.07, 08:15 Na co nam zniesienie wiz turystyczny? Jeśli kogoś stać na wycieczkę turystyczną do USA to wizę i tak dostanie. Oczywiście że formalności i konieczność wizyty w ambasadzie nie jest najwygodniejszym rozwiązaniem, ale bądźmy poważni - wygoda Polskich turystów nie powinna być najistotniejszą kwestią w stosunkach polsko-amerykańskich. Odpowiedz Link Zgłoś
polar21 Re: Wizy zamiast tarczy 17.07.07, 11:32 dokladnie. trzeba zrozumien amerykancow - juz dosc tam maja tych prcujacych na czarno. Polski rzad zamiast skupiac sie na zniesieniu wiz (kto ma pieniadze na wycieczke wize i tak dostanie bez wiekszych problemow) powinien domagac sie pomocy gospodarczej badz wojskowej Odpowiedz Link Zgłoś
wiaka Wizy - sprawa honoru! 17.07.07, 12:31 Być może - twoim zdaniem - jest to tylko kwestia wygody. Moim zdaniem nie! Procedura wizowa to przede wszystkim upokarzający spektakl zaczynający się od tego, że aby w ogóle móc złożyć kwestionariusz wizowy i aspirować do wejścia na teren ambasady USA musisz opłacić wcale nie małą, jak na polskie warunki, kwotę (kiedyś było to ok. 100 dolarów, a więc blisko 300 zł, obecnie nie wiem, ale ponoć jeszcze zdrożało). Dopiero ta opłata umożliwia ci wypełnienie kwestionariusza, w którym musisz odpowiedzieć na mnóstwo pytań, w tym również upokarzających i naruszających intymność. W rezultacie możesz dostapić (po długim oczekiwaniu w kolejce - znów upokorzenie) spotkania z urzędnikiem i uzyskanie odpowiedzi. Dość często odmownej bez jakiegokolwiek wyjaśnienia powodów. W przypadku gdy "dobrze pójdzie" możesz otrzymnać tzw. promesę wizową, którą znów musisz opłacić (nie wiem ile aktualnie, ale zapewne jeszcze więcej niż 100$ za złożenie wniosku). Ażeby było jeszcze pogardliwiej wobec "aplikanta" owa "promesa" wcale nie gwarantuje ci wjazdu na teren USA, bo byle "krawężnik" z amerykańskioego urzędu imigracyjnego może odmówić ci wjazdu i odesłać z powrotem do Polski. NIE, DOŚĆ! Stanowczo zbyt wiele tej pogardy i upokorzenia dla obywatela polskiego chcącego pojechać do USA! Sprawy wiz powinny być ABSOLUTNYM PRIORYTRTEM polskiej polityki wobec USA i bez jej uregulowania nie dyskutowałbym nawet z rządem USA o żadnej tarczy. Ewentualnie Polska powinna zastosować żelazną w stosunkach międzynarodowych ZASADĘ WZAJEMNOŚCI i natychmiast przywrócić obowiązek wizowy dla obywateli USA chcących przekroczyć polską granicę! To nie jest, proszę g.r.a.f.z.e.r.o, żadna kewstia wygody, to jest po prostu SPRAWA HONORU. Mam nadzieję, że znasz to pojęcie nie tylko ze słyszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
myzeszwagrem Re: Wizy - sprawa honoru! 17.07.07, 12:43 Nas ze szwagrem ambasada hamerykańska może cmoknąć w łorcyk, bo siem nie wybieramy. I nawet dziewuchy z naszej wsi też już pzrestały marzyć o wyjeździe na sprzatanie domków w okolicy Chicago, bo się nie opłaca. Lepiej pojechac na truskawki do Hiszpanii albo nawet na zmywak do Londynu. Płacą dwa razy tyle (w przeliczeniu na polskie) i nie odgrazywują się, że jak bedziesz sie stawial to podkablują cie do imigrejszyn. Gonic sie amerykanskie smieci! Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: Wizy - sprawa honoru! 17.07.07, 14:22 I bardzo dobrze, ze sie nie wybieracie, bo takich wlasnie "Was i Szwagrow" najechalo juz tam wystarczajaco by spartolic opinie normalnemu, uczciwemu obywatelowi Polski, ktory jadac do USA ma bardziej tworcze ambicje niz cilanie dolarow do skarpety. Masz racje zatem, jedz tam gdzie sie bardziej OPLACA. Ufff... Odpowiedz Link Zgłoś
myzeszwagrem Re: Wizy - sprawa honoru! 17.07.07, 18:24 Panocku raveness1, a moze by tak merytorycnie do tego, co napisała wiaka, hę? Odpowiedz Link Zgłoś
charybdis Re: Wizy - sprawa honoru! 17.07.07, 21:58 Popieram pogląd Wiaki. Amerykanie traktują swoich sojuszników fatalnie, a im kto bardziej się podlizuje, tym jest gorzej traktowany. O ile wiem, obywatele niektórych państw arabskich (w tym np. Arabii Saudyjskiej) nie musieli lub nadal nie muszą posiadać wiz USA. Ciekawe, czy nadal Amerykanie mogą podróżować do Polski bez wiz, bo do innych krajów UE muszą wizy posiadać. PS. Ludzki pan z tego George'a W. Przecież mógł trzymać Kaczora w poczekalni, a nie zrobił tego tym razem. ;) Parę obietnic i... zgoda na "tarczę" (czyt. rakiety) załatwiona. Odpowiedz Link Zgłoś
6bnprsn Miał Kaczor Farta 17.07.07, 08:20 "Jego wizyta zaczęła się od wpadki, która mogła zmienić się w upokarzający polskiego prezydenta incydent - limuzyna wioząca Lecha Kaczyńskiego zajechała przed drzwi Białego Domu 10 minut wcześniej niż przewidywał ustalony z Amerykanami harmonogram." - dobrze, że ich ochrona nie rozwaliła... jakoś się dało dogadać, chociaż komórki koło Busha nie działają... "Bush był jednak wczoraj w świetnym nastroju. Nie kazał polskiej delegacji czekać w poczekalni, a Kaczyński nie musiał zwalniać urzędnika odpowiedzialnego za wpadkę." normalnie się popłakałem/ Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Miał Kaczor Farta 17.07.07, 09:01 > "Jego wizyta zaczęła się od wpadki, która mogła zmienić się w upokarzający pols > kiego prezydenta > incydent - limuzyna wioząca Lecha Kaczyńskiego zajechała przed drzwi Białego Do > mu 10 minut > wcześniej niż przewidywał ustalony z Amerykanami harmonogram." > - dobrze, że ich ochrona nie rozwaliła... Tez sie prawie poplakalem, ty pewnie z radosci, ja niekoniecznie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 właśnie wróciłem z Londynu (za darmo) 17.07.07, 08:27 właśnie wróciłem z Londynu (za darmo) korzystając z uprzejmości władz brytyjskich, po urlopie na Victoria Station. Teraz czekam na zniesienie wiz do USA. W Nowym Jorku też będzie fajnie na dworcu. Londyn stał się już nudny. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek770 Re: właśnie wróciłem z Londynu (za darmo) 17.07.07, 09:10 Spadaj z tymi swoimi durnymi docinkami, w każdym wątku o wizach do usa produkujesz te same brednie .... ja osobiście chętnie bym do USA na urlop pojechał, ale wiza mi się skończyłą a drugiraz tego upokażajacego spektaklu pod i w ambasadzie USA odbywać nie będe i lecimy z żoną w tropiki. Wyobraź sobie że Polacy to tez ludzie których stać na wyjazd zagraniczny niekoniecznie aby pracować na czarno. Fakt że dla Polaka taki wyjazd to napewno większy wydatek niż dla Brytyjczyka nie oznacza że możemy jeździć tylko sprzątać na czarno. Swoją drogą w USA siedzi nielegalnie od groma "starych" Europejczyków czy Kanadyjczyków i jakoś nikt w ich krajach nie jęczy z tego powodu tylko w Polsce zawsze znajdzie się taki baran jak toja3003 :-( żenujące Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 to co ty nazywasz lekko "durnymi docinkami" 17.07.07, 15:34 to dla mnie poważny problem, bo chciałbym aby Polacy nie kojarzyli się Anglikom z menelami koczującymi po tamtejszych dworcach albo pracującymi na budowach w dzień a w nocy śpiącymi w... toaletach automatycznych (tak jest!). Oczywiście wiem, że jest ich mniejszość ale musisz zrozumieć, amerykańscy urzędnicy już byli w okolicach dworca Victoria w Londynie i widzieli naszych bezwizowych rodaków po wejściu Polski do UE. Nie dziwię się im, że nie chcą takich gości w Ameryce. Trzeba walczyć nie o zniesienie wiz ale o sprecyzowanie kryteriów ich wydawania. A wtedy problem sam się rozwiąże, bo nie będzie wysokiego odsetka odmów wiz. Co to znaczy, „podejrzenia, że ktoś chce podjąć pracę”. To co, ludzie idą do ambsady USA w kombinezonach roboczych i z wiertarką pod pachą? No mam nadzieję, że aż takich durniów nie ma. Ale mogę się mylić prawda? Za konieczność wiz do USA podziękujmy też naszym menelom z Londynu. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: właśnie wróciłem z Londynu (za darmo) 17.07.07, 09:52 > właśnie wróciłem z Londynu (za darmo) > korzystając z uprzejmości władz brytyjskich, > po urlopie na Victoria Station. > Teraz czekam na zniesienie wiz do USA. > > W Nowym Jorku też będzie fajnie na dworcu. > Londyn stał się już nudny. A to nie ciebie prawie zgnietli w smieciarce w Irlandii kilka dni temu? Glosno bylo, glosno... Odpowiedz Link Zgłoś
polonski To ja mam a Ty nie.. 17.07.07, 11:48 Toja popros mnie ladnie to Ci dam moja zielona karte qbva, leza trzy w mojej szufladzie(zona i corka tez s..ja na nie) i pies z kulawa noga nie chce z nich skorzystac. Pardon me, raz skorzystalem w czsie podrozy na Hawaje, ale ile razy mozna tam jechac jak jest tyle innych pieknych miejsc na swiecie. O niemcach nie wspominam tu i teraz, bo nie lubie wdeptywac w smierdzace psie gowno. Polonski schowal swoja urazona d..e i radzi nie przejmowac sie ta wiza, zreszta dolar leci na leb i szyje. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 ja się do Hameryki, polonski, nie pcham, to już 17.07.07, 15:38 wolę na roboty do RFN, bo bliżej a euro w górę idzie ale w sprawie wiz chodzi o honor i żeby amerykańskie urzędasy nie pomiatali nami w ambasadzie żądając odpowiedzi na jakieś intymne tematy, bo to jest dyskryminacja proszę pana. Francuz, Niemiec, czy Słoweniec jadą sobie bez wizy a my to co gorsi? Odpowiedz Link Zgłoś
loader Wizy zamiast tarczy - wystarczy!! 17.07.07, 09:06 cukier, wazelina i lizanie jajec bliźniaczkowi, a wszystko po to by jankesi interes ubić mogli z ciemnogrodem. jak zamontują obiekt to już po nas. zniesienie wiz potrzebne nie będzie... meee!! ---------------- Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Wizy zamiast tarczy - wystarczy!! 17.07.07, 09:26 przydalyby sie jeszcze paciorki i perkal... ________________________ Pamiętacie taki kawał z dawnych jeszcze czasów? "Jakie czerpiemy korzyści z przynależności do RWPG? - Przykładowo: Polska wytwarza gliniane kogutki, które potem wymienia z Czechosłowacją na małe kurczaki. Z kurczaków wyrastają dorosłe kury, które wyjeżdżają do NRD. W zamian za to Polska dostaje malutkie świnki. Ze świnek wyrastają dorodne wieprze, a potem wywozi się je do Związku Radzieckiego. Wtedy zaś w zamian za te wieprze do Polski nadchodzi transport pierwszej jakości radzieckiej gliny, potrzebnej do wyrabiania kogutków..." Odpowiedz Link Zgłoś
kretowski Tak, i niech dolarek spadnie do 1,70! 17.07.07, 09:35 I jedźcie tam pracować. Do tego US raju. Odpowiedz Link Zgłoś
chigliack Żądam dostępu do Florydy 17.07.07, 09:46 Ewentualnie zgodzę się na Alaskę! zwyklydzien.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
adam11115 Re: Wizy zamiast tarczy 17.07.07, 13:19 Liczba odrzucanych przez konsulaty USA wniosków wizowych wynosi u nas ponad 25 proc., a Kongres chce podnieść maksymalny próg z obecnych 3 do zaledwie 10 proc. To mnie zawsze zastanawialo i smieszylo jednoczesnie, amerykanie ustawili prog 3% i jednoczesnie oni sami decyduja o "wykonalnosci" tego progu. To troche tak, ale od drugiej strony, jak ja bym w pracy ustawil sobie cel np realizacje czegos tam w 25%-tach, robil to w 40% i krzyczal o podwyzke bo przeciez jestem overperforming. Rownie dobrze moga nam podwyzszyc prog z 3% do 95%, a odrzucac beda 98% i d..a zbita Odpowiedz Link Zgłoś
joeshmoe Wizy zamiast tarczy 17.07.07, 17:05 Nikt z mojej i mojej zony rodziny nie mial nigdy problemu z dostaniem wizy zeby nas odwiedzic. Ale tez przyjezdzaja oni w celach prawdziwie turystycznych a nie po to zeby pracowac na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś
061445h Re: Wizy zamiast tarczy 17.07.07, 18:46 Ja osobiscie i organizacjado ktorej naleze wyslala juz okolo 250 zaproszen na przyjazd do nas czy to turystycznie czy na wymiane i szkolenie czy jak w moim osobistym wypadku na odwiedziny. Nigdy nikt nie dostal odmowy. Wszyscy dostali wizy na 10 lat i kilka osob odwiedzilo nas wielokrotnie. Nikt tez nie skarzyl sie na chamstwo pracownikow konsulatu. Ale konsulat tez widocznie dobrze wiedzial jaki jest cel tych wizyt. Odpowiedz Link Zgłoś