jsw 24.07.07, 08:05 Kościół!. Na szczęście jestem już daleko od ten instytucji siejącej publiczne zgorszenie i mnie to nie dotyka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fly8171 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 08:22 Jak zwykle wiele chałasu o nic. Jeżeli ktoś nie lubi RM może go nie słuchać. Mamy wolność i demokrację. A zamykanie rozgłośni za inne poglądy??? Robi to w tej chwili Chawez. Powstaje pytanie która stacja albo telewizja będzie następna??? Nie chcesz nie słuchaj. Odpowiedz Link Zgłoś
vazz Zgadzam sie 24.07.07, 08:40 ...a jak ktos nie chce kupowac w niedziele,niech nie kupuje, ktos kto jest przeciwko aborcji niech sie aborcji nie poddaje,ktos kto nie lubi liberałów, zydów,masonów niech poprostu ich olewa. Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: Zgadzam sie 24.07.07, 08:42 Dopóki wybory dotyczą ciebie- ok wolność, ale aborcja to wybór dotyczący innego człowieka. To tak tylko dla uściślenia. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 Na szczęście jest alternatywa dla zakłamanego KK 24.07.07, 08:44 Chociażby protestantyzm - jedyny normalny kościół chrześcijański. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Na szczęście jest alternatywa dla zakłamanego 25.07.07, 00:00 kronopio77 napisał: > Chociażby protestantyzm - jedyny normalny kościół chrześcijański. Czy Ty chociarz kojarzysz co piszesz? Odłamów protestantyzmu są tysiące, do tego często głoszą przeciwstawne rzeczy i żrą się między sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Zgadzam sie 24.07.07, 08:57 O ile ktoś zakłada, że 4 tygodniowy płód to cżłowiek , pomimo braku mózgu, serca i posiadania struny grzbietowej oraz ogona. A skoro to cżłowik - to to logiczne, że poronieniom nalezy wydawać akt zgonu i wypłacać zasiłek pogrzebowy, nawet jesli wyskrobina z macicy ma pól centymetra. Odpowiedz Link Zgłoś
ir9 Re: Zgadzam sie 24.07.07, 09:57 a jak jest ze stanowiskiem kosciola wobec tego "zycia poczetego"? plod umiera -z woli boga jak by nie bylo.czy kosciol dba o te "dzieci" i pozwala na "chrzest",czy ja wiem pochowek i obiecuje zbawienie? tyle sie krzyczy na temat ochrony zycia poczetego a co dzieje sie w takich sytuacjach? Odpowiedz Link Zgłoś
jazg1 Co to ma wspólnego z Rydzykiem? 24.07.07, 12:39 Aborcja to morderstwo człowieka, ponieważ nauka nie umie odpowiedzieć, w którym momencie zarodek jeszcze nie jest człowiekiem. Dlatego przyjmuje się, że człowiekiem jest zapłodnione jajeczko kobiece. Jeżeli jesteś ciekaw, jak kościół traktuje płody, to przejdź się do najbliższego kościoła i spytaj księdza. Turnau wywraca kota do góry ogonem, ponieważ nie bardzo wiadomo kogo i za co miałby Rydzyk przepraszać. Nagrania są z pewnością zmanipulowane, jest to ewidentny montaż różnych kawałków, szczególnie ten z prezydentową jako czarownicą. Ponadto Rydzyk mówił to do małej grupy studentów, a nie z anteny RM. Prywatnie mogę mówić co mi się podoba i guzik gazetom do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
ir9 Re: Co to ma wspólnego z Rydzykiem? 24.07.07, 12:47 oczywiscie jestem ciekawa jak kosciol traktuje plod-dziecko ktore usmiercil sam stworca np w 11 tygodniu. i nie widze powodu zeby isc do ksiedza i o tym rozmawiac bo przeciez mamy na tym forum tylu ekspertow od katolicyzmu, ktorzy tak autorytatywnie wypowiadaja sie w kwestiach dobra,zla i wiary.. .czekam na info. azg1 napisał: > Aborcja to morderstwo człowieka, ponieważ nauka nie umie odpowiedzieć, w którym > > momencie zarodek jeszcze nie jest człowiekiem. Dlatego przyjmuje się, że > człowiekiem jest zapłodnione jajeczko kobiece. > > Jeżeli jesteś ciekaw, jak kościół traktuje płody, to przejdź się do > najbliższego kościoła i spytaj księdza. > > Turnau wywraca kota do góry ogonem, ponieważ nie bardzo wiadomo kogo i za co > miałby Rydzyk przepraszać. Nagrania są z pewnością zmanipulowane, jest to > ewidentny montaż różnych kawałków, szczególnie ten z prezydentową jako > czarownicą. Ponadto Rydzyk mówił to do małej grupy studentów, a nie z anteny > RM. Prywatnie mogę mówić co mi się podoba i guzik gazetom do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
ws_us Re: Co to ma wspólnego z Rydzykiem? 24.07.07, 13:33 A ja myslalem ze Turnau to pozadny facet...a tu na pismaka wyszedl. Cala ta dyskusja to "poronienie". Konstytucja RP bardzo wyraznie precyzuje so jest wolnoscia slowa i Rydzyk (jak kazdy inny) tego nie naduzywa. Jest kontrowersyjny, ale skargi do Watykanu aby go ukarac to oznaka desperacji tracacych grunt pod nogami lewako-liberalow. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Co to ma wspólnego z Rydzykiem? 24.07.07, 13:35 Co to jest wolnosc słowa i dlaczego Rydzyk tego nei nadużył, a bezdomny naduzył? Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Co to ma wspólnego z Rydzykiem? 24.07.07, 13:28 Aborcja to morderstwo człowieka, ponieważ nauka nie umie odpowiedzieć, w którym > > momencie zarodek jeszcze nie jest człowiekiem równei dobrze, mozna powiedzieć w takim razie, że antykoncepcja jest morderstewm człowieka, bo nie pozwala zapłodnioej komórce się zagnieżdzić. A w ogóle w nauce to my chyba jesteśmy ssakami, a nie ludzmi- tak na marginesie... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Co to ma wspólnego z Rydzykiem? 24.07.07, 14:04 jazg1 napisał: > Aborcja to morderstwo człowieka, ponieważ nauka nie umie odpowiedzieć, w którym > > momencie zarodek jeszcze nie jest człowiekiem. Nieprawda. Umie i dawno to zrobiła: nie wcześniej niż po 12-tym tygodniu ciąży, gdyż dopiero wtedy powstaje układ nerwowy. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Co to ma wspólnego z Rydzykiem? 24.07.07, 16:51 A kto powiedział, że człowiek bez wyksztalconego układu nerwowego nie jest człowiekiem? Wnioski o czyims człowieczeństwie i jego powstaniu na podstawie rozwoju układu nerwowego to subiektywne założenie - więc nie podpieraj się tym... Ktoś kiedyś napisał, doprowadzając do absurdu rozumowanie jakie prezentujesz, że naukowo dowiedziono iż noworodek po narodzeniu ma mniejszą świadomość niż pies. Idąc więc Twoim tokiem rozumowania, zabicie noworodka powinno być karane mniej surowo niż zabicie psa czy kota... To, kiedy tak naprawdę zaczyna się życie ludzkie to sprawa subiektywnych założeń i zaden naukowiec tego obiektywnie nie stwierdzi... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Co to ma wspólnego z Rydzykiem? 24.07.07, 18:37 Ok rozumiem że poronienie jest więc zabójstwem. Jeżeli doszło to na skutek celowego działania to umyślnym, a jak na skutek innych czynników to nieumyślnym? Czy można zabójstwo pozostawić bez kary? Na wczesnych etapach ciąży nie widać z zewnątrz czy kobieta jest w niej czy nie. Trzeba więc opracować metodę wykrywania wszelkich zabójczyń - również tych nieumyślnych (recydywa zaczyna budzić podejrzenie na ile "nieumyślne" było to na prawdę). Prosty wniosek - każda kobieta od pierwszej miesiączki do jej zaniku powinna być pod ścisłą obserwacją lekarsko-policyjną. Ba - wcześniej też powinna bo pojawienie się pierwszej jest różnym wieku u różnych pań. No i tak za pomocą argumentu "ad absurdum" dochodzimy do wniosku że jednak coś nie tak z rozumowaniem Palestriny, albo że są sprawy zbyt skomplikowane na proste odpowiedzi. Ot tak prościej - kiedy dom się staje "domem"? Jak wyleje się fundamenty? Postawi pierwsze ściany? Przykryje się go dachem (stan surowy otwarty)? Wstawi się okna? Zamontuje instalacje? W pełni wyposaży i umebluje? Czy dopiero jak ktoś w nim zamieszka? Nie ma wątpliwości że fundamenty to nie dom, a budowla zamieszkana to dom od dawna. Tylko w którym momencie zdecydujesz się to powstające "coś" już nazwać domem? Palestrina - wie, ja nie byłbym taki odważny. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Co to ma wspólnego z Rydzykiem? 28.07.07, 06:33 palestrina2005 napisał: > A kto powiedział, że człowiek bez wyksztalconego układu nerwowego nie jest > człowiekiem? > Wnioski o czyims człowieczeństwie i jego powstaniu na podstawie rozwoju układu > nerwowego to subiektywne założenie - więc nie podpieraj się tym... Ty, naturalnie, jesienią w parku depczesz po dębach, a nie - po żołędziach; gdy kończysz jeść jabłko, wypadają ci z ogryzka jabłonki, a nie - pestki; a kiedy rzucisz na patelnię dwa wiejskie jajka, posolisz, popieprzysz, pobełczesz i podsmażysz, to jesz smażonego kurczaka, a nie - jajecznicę z dwóch jaj. No i dobrze. Nie każ tylko innym podzielać Twych chorych przekonań. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Co to ma wspólnego z Rydzykiem? 24.07.07, 16:16 Nagrania są z pewnością zmanipulowane, jest to > ewidentny montaż różnych kawałków, szczególnie ten z prezydentową jako > czarownicą. Sam Rydzyk nigdy nie posunął się tak daleko, aby uznać to za montaż. To ewidentnie jego prawdziwe wypowiedzi. Ponadto Rydzyk mówił to do małej grupy studentów, a nie z anteny > RM. Prywatnie mogę mówić co mi się podoba i guzik gazetom do tego. Niestety, nie mówił tego prywatnie. Czy w grupie było 10 czy 100 studentów (podejrzewam, że raczej bliżej tej drugiej liczny), mówił to w ramach zajęć na uczelni. Uczelni dotowanej przez państwo, posiadającej akredytację do nauczania na wybranych kierunkach na dwóch stopniach (licencjat i magisterka). Programy zajęć realizują minimum określone przez resort, dlatego uczelnia otrzymała akredytację. Jeśli przez cały semestr będę opowiadał przez 30 godzin trwania przedmiotu na wykładach z polityki społecznej o tipsach i porównywał ceny zabiegów depilacji laserowej w różnych gabinetach kosmetycznych na terenie miasta, to po ujawnieniu tego MUSZĘ się liczyć z kosekwencjami ze strony administracji uczelni (pobrałem nienależne wynagrodzenie, nie zrealizowałem programu, studenci nie zdobyli potrzebnej wiedzy), a nawet z konsekwencjami ze strony komisji akredytacyjnej (zwł., jeśli uprawiam taki proceder przez lata). Odpowiedz Link Zgłoś
a_rafal_na_to jezeli zaplodniona komorka jest juz czlowiekiem 24.07.07, 11:42 jezeli zaplodniona komorke potraktujemy jako czlowieka, ktory ma dusze, to co w takim razie z bliznietami jednojajowymi? Dusza jest niepodzielna. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: jezeli zaplodniona komorka jest juz czlowieki 24.07.07, 14:11 a_rafal_na_to napisał: > jezeli zaplodniona komorke potraktujemy jako czlowieka, ktory ma dusze, to co w > takim razie z bliznietami jednojajowymi? Dusza jest niepodzielna. W JEDNĄ komórkę wciskają się DWIE dusze. Wprawdzie - chyba(?) - moje prywatne "odkrycie naukowo - teologiczne", ale polecam wszystkim nawiedzonym tzw. obrońcom życia. Odpowiedz Link Zgłoś
enskw Re: Zgadzam sie 24.07.07, 12:17 to tylko kwestia etyczna. skoro aborcja pomoga mi utrzymać wolność ponieważ nie chcę dziecka - to robię to. a jak mi tu zabronią to pojadę do holandii i tyle. po co komplikować? rozumiem że tu jest straszny zaścianek i hipokryzja sięgająca zenitu ale kiedy to się wreszcie skończy?!? Odpowiedz Link Zgłoś
sorrowandsadnessremains Hmmm 24.07.07, 14:03 Podobnie jest z antysemityzmem. To obrażanie innych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
fly8171 Re: Hmmm 24.07.07, 15:20 Obrażanie innych ludzi świadczy o hamstwie a nie o rasiźmie. A swoją drogą zabawna definicja antysemityzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
t529669754 Re: Zgadzam sie 24.07.07, 12:00 ... jak ktoś nie chce kraść - niech nie kradnie, jak nie chce zabijać - niech nie zabija. Tylko żeby nie próbował wprowadzać swoich prywatnych "niechceń" jako obowiązującego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
agora7 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 09:07 fly8171 napisał: > Jak zwykle wiele chałasu o nic. Jeżeli ktoś nie lubi RM może go nie słuchać. > Mamy wolność i demokrację. A zamykanie rozgłośni za inne poglądy??? Robi to w > tej chwili Chawez. Powstaje pytanie która stacja albo telewizja będzie > następna??? Nie chcesz nie słuchaj. NO I NIE SŁUCHAM , ale dlaczego ciagle jestem przekonywana do tych prymitywnych racji ?? MAM INNE POGLĄDY ( na sczęście) Odpowiedz Link Zgłoś
fly8171 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 10:18 A dlaczego GW przekonuje do swoich racji??? Po Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 09:33 fly8171 napisał: > Jak zwykle wiele chałasu o nic. Jeżeli ktoś nie lubi RM może go nie słuchać. > Mamy wolność i demokrację. A zamykanie rozgłośni za inne poglądy??? Robi to w > tej chwili Chawez. Powstaje pytanie która stacja albo telewizja będzie > następna??? Nie chcesz nie słuchaj. xxxxxxxxxxxx Tu nie chodzi o cHAŁAS ,tylko o ortografię-=-jełopie modlący się do dadioodbiornika. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 09:36 pos3gacz napisał: > fly8171 napisał: > > > Jak zwykle wiele chałasu o nic. Jeżeli ktoś nie lubi RM może go nie słuch > ać. > > Mamy wolność i demokrację. A zamykanie rozgłośni za inne poglądy??? Robi > to w > > tej chwili Chawez. Powstaje pytanie która stacja albo telewizja będzie > > następna??? Nie chcesz nie słuchaj. > xxxxxxxxxxxx > Tu nie chodzi o cHAŁAS ,tylko o ortografię-=-jełopie modlący się do > radioodbiornika. Odpowiedz Link Zgłoś
fly8171 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 10:04 Bierzesz lekcje u TW Miodka? Odpowiedz Link Zgłoś
jb_forum Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 11:10 I kto tu przekonuje do swoich racji?? Rzucanie nazwiskami to iście radiomaryjna taktyka!! Odpowiedz Link Zgłoś
fly8171 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 11:25 Ja jestem tu dobrowolnie. Nie chcesz słuchać RM to nie słuchaj!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marcin5051 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 09:56 tu nie chodzi o zamknięcie tej rozgłośni.Chodzi o odsunięcie oszołoma i siewcy nienawiści, tego hochsztaplera rydza!!Ten człowiek robi tyle złego wokół polskiego kościoła,że niedługo 50% ludzi przestanie chodzić na msze.O ile juz tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
joris Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 12:19 Sprawa lezy w czym innym o czym wszyscy boja sie wspominac a w szczegolnosci nasze sluzby: otoz ojcaszek Rajckier -Rydzyk to czlowiek prowadzony przez KGB (dzisiaj to sie nazywa FSB) a pieniadze dostaje za posrednictwem rezydenta KGB w Ameryce Poludniowej - Kobylanskiego. Cala dzialalnosc polityczna rydzyka to linia prorosyjska. Prawdopodobnie rydzyk mniej sie boi wplywu Rosji i prawoslawia na iranskopodobny katolicyzm polski niz wplywow zachodnich. A Kosciolowi ten kierunek rosyjski nie straszny bo los Polski nie taki wazny (nie wazne czy Polska jest bogata czy biedna - wazne zeby byla katolicka) a Rydzunio napelnia koscioly i tace. Odpowiedz Link Zgłoś
mal49 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 16:12 fly8171 napisał: > Jak zwykle wiele chałasu o nic. Jeżeli ktoś nie lubi RM może go nie słuchać. > Mamy wolność i demokrację. A zamykanie rozgłośni za inne poglądy??? Robi to w > tej chwili Chawez. Powstaje pytanie która stacja albo telewizja będzie > następna??? Nie chcesz nie słuchaj. Hałas to robi KK od początku przemian ustrojowych w Polsce! Dlaczego ta - jak to nazywasz - 'demokracja' ma się tyczyć włażenia w biuciorach każdemu z nas do łóżka i do głośnika? Jakie są granice TAKIEJ 'demokracji'? Wolne żarty - toż to jest TEOKRACJA! Odpowiedz Link Zgłoś
rafaello64 Rydzyk to zbrojne ramie Kościoła 24.07.07, 08:22 Klecha wygrywa, bo wykonuje w polskim kościele czarną robotę. Klecha wygrywa, bo jest wyrazicielem poglądów dużej części społeczeństwa, a także włodarzy Kościoła w Polsce, tylko nikt się oficjalnie do tego nie przyzna. To nie po europejsku, a my w Europie ponoć są... Rydzyk to zbrojne ramie Kościoła w Polsce i polityków tzw. prawicy, jest wyrazicielem ich prawdziwych poglądów. "Alleluja i do przodu" jak mawia klasyk. Biznes się kręci. Tylko Papierz się w grobie przewraca, ale kogo to obchodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
e.gajowa Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 08:23 Mam propozycję dla GW., nawet jeśli dotyczy to waszej działalności w Polsce, bądżcie tak mili i nie komentujcie bzdur, nie mieszajcie i nie jątrzcie a wszystko dojdzie do normy. Jaką obrazą może być komentarz o chciejstwie Żydów, jeżeli takowe chciejstwo występuje. No chyba, że zaprzeczacie faktom. Wasze komentarze robią więcej złego jak szczekacze oj.Rydzyka, bo Radia Maryja nie słucha wbrew pozorom cała populacja Polaków, ci co słuchają mogą mieć swoje, wcale nie najlepsze odczucia i pozwólcie im je mieć. Są jednak tacy którym te środowiska nie latają nawet koło nosa póki nie zaczynają swojego jazgotu na temat antysemityzmu, ksenofobii i patriotyzmu nazywanego przez was nacjonalizmem, wtedy to wy wywołujecie niechęć, ba wam te incydenty są potrzebne jak powietrze, bez nich wasza gazeta nie miałby racji bytu. Wbrew wszelkim dyskusjom uważam, za skandal obrażanie Prezydenta i jego Żony, ale uwagi na temat działalności diaspory jeżeli mają znamiona prawdy /a nie ukrywacie że jednak mają/, są mało ważne i drugorzędne, więc nie podgrzewajcie pod tym kotłem, no chyba że to jest wasz główny cel w co coraz silniej wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kozborn Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 09:03 Jest coś w tym, co piszesz. I jest coś w tym, co mówi prof. Wolniewicz, że etykietką "antysemity" Żydzi machają jak maczugą. Faktycznie, jeżeli używasz słowa "Żyd", ocierasz się o obszary dyskusji, w których zostaniesz uznany za osobę porządną lub antysemitę. Innych opcji nie ma. Po prostu nie wolno mieć innego zdania niż Żydzi. Jesteś antysemitą i koniec, popierasz faszystów, Arabów, terroryzm i moherowe babcie. Chore. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Kłamiesz a raczej przez generalizacje mijasz się z 24.07.07, 10:58 prawdą. > Jest coś w tym, co piszesz. I jest coś w tym, co mówi prof. Wolniewicz, że > etykietką "antysemity" Żydzi machają jak maczugą. Faktycznie, jeżeli używasz > słowa "Żyd", ocierasz się o obszary dyskusji, w których zostaniesz uznany za > osobę porządną lub antysemitę. Innych opcji nie ma. Po prostu nie wolno mieć > innego zdania niż Żydzi. Jesteś antysemitą i koniec, popierasz faszystów, > Arabów, terroryzm i moherowe babcie. Chore. Faktycznie jest pewna część osób wśród Żydów uważających KAŻDĄ krytykę Izraela czy też Żydów za antysemityzm. Ale to tylko pewna mała część w stosunku do całego społeczeństwa. Tak samo jest w Polsce. Istnieje mała część osób ale głośna przyjmująca, każdą krytykę jakiegokolwiek Polaka jako przejaw antypolonizmu. Sami o ile chcą kogoś skrytykować muszą z niego zrobić człowieka innej narodowości, albo co najmniej sługusa tejże narodowości. Dokładnie ta sama grupa gdy mowa o Izraelu czy Żydach wyobraża sobie że ma prawo do obciążania ich wszystkimi grzechami czy winami jakie na świecie mozna znaleźć. Gdy próbujesz sprowadzić dyskusję cokolwiek bliżej ziemi i zaczynasz pisać że nieprawdą jest posądzanie Żydów akurat o "to", natychmiast lądujesz we grupie "polakożerców". Gdy napiszesz że faktycznie prawdą jest, że akurat w pewnym zakresie "to" czy "tamto" jest winą Żydów - natychmiast podnoszą to do rangi dowodu że przyznajesz im rację że WSZYSCY i ZAWSZE są winni spośród Żydów za tą sprawę - no może poza pojedynczymi wypadkami no i tu lista paru osób takich jak np Falkenstein. Oczywiście zarówno krytyka Izraela jak i poszczególnych Żydów jest dozwolona, tak jak i dozwolona jest krytyka Polski (tzn. krytyka rządów obu tych państw) i poszczególnych Polaków. Nie dozwolona są tylko wszelkie generalizacja - robiące z wszystkich Żydów morderców i polakożerców, czy z Polaków morderców i antysemitów. To jednak że generalizacja nie jest właściwa nie świadczy jednak o tym że nie występują wśród Żydów polakożercy czy wśród Polaków antysemici których miłe gronko znalazło sobie gniazdko na forum GW. Odpowiedz Link Zgłoś
kozborn Zaraz "kłamiesz" - toć właśnie o tym pisałem... 24.07.07, 11:36 Zgoda, że są środowiska bardziej i mniej wrażliwe na krytykę, ale czy nie odnosisz jednocześnie wrażenia, że w mediach więcej jest tych pierwszych, a nie drugich? Czy dla przykładu Gibsonowska "Pasja" jest antysemicka? Zdawało mi się, że Jezusa, faktycznie ukrzyżowano w Jerozolimie, że maczali w tym palce faryzeusze i inne żydowskie władze. Ale zdawało mi się też, że właśnie u faszysty Gibsona apostołowie, matka Jezusa, Maria Magdalena, św. Weronika, sam Jezus (łał) itd. to również Żydzi. Ale o czym trąbiono na całym świecie? Że "Pasja" jest antysemicka... Bardziej jest antyrzymska chyba bo takiego zezwierzęcenia jak wśród żołnierzy Imprerium Romanum dawno nie widziałem. Przebili nawet demonicznych Żydow... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Nie - nie o tym. Za bardzo uogólniałeś. 24.07.07, 13:29 > Zgoda, że są środowiska bardziej i mniej wrażliwe na krytykę, ale czy nie > odnosisz jednocześnie wrażenia, że w mediach więcej jest tych pierwszych, a > nie drugich? Nie nie odnoszę. Po prostu krzykaczy łatwiej zauważyć i zapamiętać. No i media lubują się w takich sprawach bo o nudnych 'zwykłych' ludziach nikt by nie chciał czytać. > Czy dla przykładu Gibsonowska "Pasja" jest antysemicka? Zdawało mi się, > że Jezusa, faktycznie ukrzyżowano w Jerozolimie, że maczali w tym palce > faryzeusze i inne żydowskie władze. Ale zdawało mi się też, że właśnie u > faszysty Gibsona apostołowie, matka Jezusa, Maria Magdalena, św. Weronika, sam > Jezus (łał) itd. to również Żydzi. Ale o czym trąbiono na całym świecie? Że > "Pasja" jest antysemicka... Bardziej jest antyrzymska chyba bo takiego > zezwierzęcenia jak wśród żołnierzy Imprerium Romanum dawno nie widziałem. Z Gibsonem sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana i ma więcej wymiarów. 1. Jeśli prawdą jest to co wykrzykiwał po pijaku Gibson gdy go złapała policja to co do jego antysemityzmu nie mam najmniejszej wątpliwości. Ale jeszcze raz "jeśli". 2. Sam film jest bardziej sadystyczny niż jakoś "anty". 3. Niestety Gibson nie raczył dać choć najmniejszego słowa wyjaśnienia dla czego zarówno Faryzeusze (oni chyba władzą nie byli tylko czymś w rodzaju Radia Maryja na poziomie ówczesnego Izraela) jak i władze rzeczywiste Izraela podjęły taką, a nie inną decyzję. Zarówno w odniesieniu do religii jak i sytuacji społeczno-politycznej. Bez tego wyjaśnienia film może (ale nie musi) być łatwo wykorzystywany do propagandy antyżydowskiej. Można więc mówić o 'grzechu zaniechania' a nie konkretnym antysemityźmie. Na ile zaniechanie wynikało z celowego działania, przyjętej koncepcji/wizji artystycznej czy braku rozsądku to już trudno powiedzieć. 4. Fakt żydowskości Jezusa, Marii czy Apostołów nie przeszkadza antysemitom być antysemitami. Na argument że Jezus był Żydem dowiadujemy się np: "ale się ochrzcił". 5. Nie jest to tematem ale warto wspomnieć. Pasja Gibsona nie była zobrazowaniem zapisu biblijnego tylko tradycji katolickiej. 6. No i na koniec. Film mi się podobał. Gibson jak chce potrafi robić naprawdę wstrząsające filmy choć uważam że przegiął z tym nawałem sadyzmu. Nie uwierzę np żeby rzymscy żołnierze aż tak znęcali się nad skazańcami idącymi na Golgotę. Z prostej przyczyny - stracenie "samobieżnności" rodziło by tylko problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
armagon Re: Nie - nie o tym. Za bardzo uogólniałeś. 24.07.07, 16:00 A tak latwo odroznic kto cos rozumie z rzeczywistosci, a kto tylko powtarza, nie mysli, gada bzdury.. Wszystko przeciez widac w oczach, jak na dloni. Odpowiedz Link Zgłoś
e.gajowa Re: Kłamiesz a raczej przez generalizacje mijasz 24.07.07, 11:49 Długo żyję i dużo widziałam i niech mi nikt nie wmawia, że wśród Polaków nie ma oszustów, morderców, dewiantów, ale taką samą miarkę chcę móc przyłożyć do Żyda i to nie tego który mieszka w Izraelu, tylko do tego który, skazywał na śmierć naszych AKowców, pracując nie liczy sie z dobrem mojego kraju /dokładnie jak Polak/, ukrywa bez sensu swoje korzenie,/już to daje wiele do myślenia i rodzi sie pytanie - dlaczego?/. Pluje na Polakow za granica nawet wtedy gdy tylko dzięki nim uratował się z Holokaustu, ktorego powstanie bez cienia zenady probuje przypisac Polakom. Najgorsze jest jednak to, ze spory tocza sie wewnatrz grup ktore tak naprawde powinny byc jednoscia. /znika Lysiak z GP. wielka szkoda a podloże konfliktu jest jak czesto na tle antysemityzmu/. O takich Zydow mi chodzi i tu nikt nie ma prawa zabronic mi krytyki bo nikt nie ma prawa na wylączna prawde. Zepsulam klawiaturę i nie mam polskich znaków. Przepraszam. Przypisywanie Polakom antysemityzmu sie nie godzi i zawsze bede protestowac, jezeli ktos sprobuje mi to wmawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Kłamiesz a raczej przez generalizacje mijasz 24.07.07, 13:34 > Długo żyję i dużo widziałam i niech mi nikt nie wmawia, że wśród Polaków nie ma > oszustów, morderców, dewiantów, ale taką samą miarkę chcę móc przyłożyć do Żyda a potem > Przypisywanie Polakom antysemityzmu sie nie godzi i zawsze bede protestowac, > jezeli ktos sprobuje mi to wmawiac. No widzisz ... najpierw piszesz że i Polacy mogą być łobuzami a potem negujesz to... Odpowiedz Link Zgłoś
e.gajowa Re: Kłamiesz a raczej przez generalizacje mijasz 24.07.07, 15:13 Czytając trzeba myśleć, nie przeczę sama sobie. Może nie dość jasno chcę zaznaczyć że wśród Żydów też są łajdacy, dewianci, oszuści i mordercy bo "wszak ci to naród wybrany", ale wady ma jak każdy, tyle tylko że swoich wad jak mało który naród albo nie dostrzega, albo uważa je za zaletę. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Kłamiesz a raczej przez generalizacje mijasz 24.07.07, 15:21 > Czytając trzeba myśleć, nie przeczę sama sobie. Przeczysz. Wpierw twierdzisz że wśród Polaków mogą być łobuzy, a potem negujesz fakt, że mogą być antysemici. > Może nie dość jasno chcę zaznaczyć że wśród Żydów też są łajdacy, dewianci, > oszuści i mordercy bo "wszak ci to naród wybrany", ale wady ma jak każdy, > tyle tylko że swoich wad jak mało który naród albo nie dostrzega, albo uważa > je za zaletę. Nikt tego nie neguje, że są. No może prócz nielicznych "moherowych jarmułek". Twierdzenie jakoby cały naród tak twierdził jest kłamstwem wynikającym prawdopodobnie z twojego antysemityzmu. Dokładnie tak samo o antypolonizmie można mówić tylko wobec tych Żydów, którzy twierdza że WSZYSCY Polacy są antysemitami. Nie wszyscy - tylko niektórzy np. tacy co twierdzą że wszyscy Żydzi nie zauważają swoich wad. Odpowiedz Link Zgłoś
armagon Re: Kłamiesz a raczej przez generalizacje mijasz 24.07.07, 16:14 Przeczysz sama sobie. Ci niby Żydzi, ktorzy działają na szkodę Polski, to Polacy - obywatelstwo, jezyk, pochodzenie - w wielu z nas plynie żydowska krew, i nawet tego nie wiemy. Żydzi byli obecni tutaj od wieków. Zwalanie winy na Żydów to hipokryzja, niemoznosc zobaczenia WŁASNYCH ograniczeń, ubóstwo intelektualne, obrzydliwstwo. Polska jest biedna, bo Polacy są głupi. To zamknięte koło. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Kłamiesz a raczej przez generalizacje mijasz 24.07.07, 18:46 O ile zgodzę się z pierwszą częścią wypowiedz (z modyfikacją), że na "żydów" (od małej celowo) zwala się najczęściej winę za swoje niepowodzenia. O tyle nie nie zgodzą się z drugą. Ani Polska biedna, ani Polacy głupi. Tak średnio statystycznie żyje się nam całkiem fajnie i coraz lepiej. Może nie tak fajnie jak na zachodzie (a i nie wszystkim) ale powodów do takiego czarnowidztwa jak powszechnie występuje tak naprawdę nie ma. Jak popatrzy się na powstające i powstałę nowe firmy to też trudno mówić o głupocie Polaków. A ten rząd? No cóż wszystkiego trzeba się w życiu nauczyć. Jako społeczeństwo też musimy poznać, często na błędach, jak należy żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
logoin Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 08:43 ponoć bóg stworzył kobietą i mężczyznę aby mogli sie rozmnażać (choć kler zmienia te historie ci pięć minut w zależności od tego jaka maja potrzebę) wiec nie rozumiem czy zdrowy pełny sił człowiek może wyrzec się seksu? Wątpię,tak jak kobietom przy menopauzie moze odbic tak i facetom bez seksu również.Chyba ze poszedł taki na księżulka z innych seksualnych pobudek a to widać i słychać Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 08:43 Ktoś może zacytować te antysemickie wypowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 08:52 wesoly_siewca_pesymizmu napisała: > Ktoś może zacytować te antysemickie wypowiedzi? Chodzi o stwierdzenie, że ktoś ulega żydowskiemu lobby. Gdzie w tym antysemityzm - to wiedzą tylko "mędrcy syjonu" i ich pachołki oraz "pożyteczni idioci"... Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 10:57 mg2005 napisał: > wesoly_siewca_pesymizmu napisała: > > > Ktoś może zacytować te antysemickie wypowiedzi? > > > Chodzi o stwierdzenie, że ktoś ulega żydowskiemu lobby. > Gdzie w tym antysemityzm - to wiedzą tylko "mędrcy syjonu" i ich pachołki > oraz "pożyteczni idioci"... Ach jak ja lubię gdy manipulujecie informacją... Żeby na taśmach było tylko to, to byłoby może ok.. Problem w tym, że Rydzyk mówił też sporo o "mentalności talmudycznej" która rozumiał jako hipokryzję "mówienie A, robienie B". Mówił to a propos GW, co jest jednak tutaj nieistotne (gdyby po prostu jeżdził po GW nie byłoby sprawy). I to jest antysemityzm, bo jak sugerujemy, że mentalność danej nacji jest z natury swej kłamliwa ("talmudyczna" wprost odnosi tożsamości żydowskiej), to pogardzamy tą nacją, prezentujemy nienawiść z powodów rasowych. Nic z tego nie wykręcicie się sianem. Rydzyk powinnien za to beknąć. Nie jest możliwy dialog z kimś kto obraża przeciwnika. A on robi to od dawna i namiętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 19:10 m_16 napisał: > I to jest antysemityzm, bo jak sugerujemy, że mentalność danej nacji jest z > natury swej kłamliwa ("talmudyczna" wprost odnosi tożsamości żydowskiej), to > pogardzamy tą nacją, prezentujemy nienawiść z powodów rasowych. Sam sobie zaprzeczyłeś... "Talmudyczna mentalność" odnosi się do religii, a nie do rasy - a więc nie jest antysemityzmem, który jest odmianą rasizmu. Poza tym, nie każdy Żyd musi być zarażony 'talmudyczną mentalnością'. > Nie jest możliwy dialog z > > kimś kto obraża przeciwnika. Dialog z żydami jest szkodliwy i z definicji pozbawiony sensu. Zrozumiał to ks.prof.Chrostowski - i zrezygnował z przewodniczenia Radzie Chrześcijan i Żydów... Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 20:11 1. Ale religia, jest tu silnie związana z rasą mądralo. A ponieważ zarzut odniesiono do wyborczej, widać więc (niezależnie od tego co się o wyborczej myśli), że nie szło o względy religijne a rasowe (w wyborczej nie ma raczej praktykujących żydów). Zresztą bez znaczenia, zamieniasz nienawiść rasową na nienawiść religijną- i tak rydzyk okazuje się szują. I nie pitol mi tu, że to nie dotyczy wszystkich żydów. To jest uznanie że sama ich tożsamość rasowa bądż religijna jest zła z gruntu niegodziowa moralnie. Skoro zła jest "talmudyczna mentalność", znaczy talmud, religia żydowska są z gruntu niegodziwe. I to jest niegodziwe twierdzenie, przekracza granice krytyki, bo potencjalnie oskarża każdego Żyda lub wierzącego Żyda, z góry Jakoś nie myślę by Rydzol, ani większość Polaków nie poczuła się obrażona, gdybym posądził ich o"ewangeliczne ześwinienie" tzn. przedstawił ich przywiązanie do katolicyzmu jako najgorszą moralną przywarę, a to zrobił Rydzyk z Żydami. 2. Nie wiem czemu Chrostowski zrezygnował z przewodniczenia. Opinia jednego gościa nie jest wiążąca bez argumentów, zwłaszcza że nie wiem czy czegoś nie przekręciłeś. Opinia drugiego gościa (ciebie)również pozbawiona argumentów, też diabła warta, zwłaszcza ześ znany prawicowy buc i troll. Dialog z żydami jest konieczny choćby i z tego powodu, że Żydzi bez ewangelii dadzą sobie radę, a chrześćijanie bez ksiąg starego testamentu nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
na_opak Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 23:35 mg2005 napisał: > m_16 napisał: > > > I to jest antysemityzm, bo jak sugerujemy, że mentalność danej nacji jest > z > > natury swej kłamliwa ("talmudyczna" wprost odnosi tożsamości żydowskiej), > to > > pogardzamy tą nacją, prezentujemy nienawiść z powodów rasowych. > > Sam sobie zaprzeczyłeś... "Talmudyczna mentalność" odnosi się do religii, a nie > > do rasy - a więc nie jest antysemityzmem, który jest odmianą rasizmu. > Poza tym, nie każdy Żyd musi być zarażony 'talmudyczną mentalnością'. > > > > Nie jest możliwy dialog z > > > > kimś kto obraża przeciwnika. > > Dialog z żydami jest szkodliwy i z definicji pozbawiony sensu. > Zrozumiał to ks.prof.Chrostowski - i zrezygnował z przewodniczenia Radzie > Chrześcijan i Żydów... Z prawdziwymi Zydami dialog nie byl by szkodliwy i pozbawiony sensu, a wrecz przeciwnie. Inni "Zydzi" sa dziecmi diabla wedlug slow Pana Jezusa i nalezy unikac z nimi wszelkich kontaktow i rozmow, a slowo "antysemityzm" jesli nas napawa lekiem i sie go boimy to znaczy, ze jestesmy pod wladaniem samego szatana, ktory te slowo wymyslil na zgube nie tylko dla zydowskich swoich dzieci. Antypolonizm i anty-costam nie jest wymyslem szatana, wiec nikt sie go nie boi... Odpowiedz Link Zgłoś
agora7 Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 09:04 Jak zwykle !! Pozolono im się pnioszyć i robią to w stopniu prekraczającym wszelkie normy.Nic dobrego z tego nie wyniknie.jeszcze się przekonamy, Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, biale 24.07.07, 09:55 Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, biale jest biale a czarne jest czarne. Innej opcji nie ma. Ekomenizm jest bledem i dobrze ze Benedykt XVI sie z niego wycofuje. Z religiami takimi jak islam czy judaizm mozna co najwyzej napisac protokol rozbieznosci i wymienic kurtuazyjne uwagi, to wszystko. Inne jeszcze ciakawe zdanie dowodzace calkowicie mentalnosci Kalego uprawiana przez panow redaktorow zafrapowalo: "Szef medialnego koncernu będzie nadal nim rządził i manipulował polskimi politykami." Rozumiem, ze ta znemienna fraza to wyraz frustracji z powodu, dla ktorego inny medialny koncern nie posiada juz pasa transmisyjnego na polska polityke w postaci dogorywajacej partyjki UD/UW/PeDe aby rzadzic i manipulowac polska polityka... Odpowiedz Link Zgłoś
spike20 wszystko mi sie kojarzy z antysemityzmem 24.07.07, 10:27 ... Jezeli Rydzyk mowi o zydowskim lobby to oczywisty antysemityzm... przeciez zydowskiego lobby NIE MA. Soros tylko udaje, ze jest Zydem naprawde jest Eskimosem. Organizacje zydowskie wcale nie staraja sie o odszkodawania z Polski. W ogole Zydzi jako narodowosc nie istnieja i nie maja swoich czesto sprzecznych interesow z innymi narodami, np Polska. Myslec i co najwazniejsze mowic inaczej to wstretny, sredniowieczny antysemityzm. Michnik i jego druzyna najbardziej lekaja sie mowienia o tych oczywistych klamstwach. Zbrodnie komuny - gruba kreska. Ale antysemityzm NIGDY nie moze zejsc ze szpalt. To ostatecznie najwazniejsza kwestia swiata, o ktorej trzeba w kolko pisac i bic piane bez ustanku. Katolicka czarnosecinna ksenofobia otacza nas ze wszystkich stron. Weszy Zyda w AIPACU i widzi go w Soroszu. Jedyna droga do uzyskania miana kraju oswieconego i liberalnego prowadzi przez Teheran. Wszechpolacy do boju o Wielki Izrael! Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: wszystko mi sie kojarzy z antysemityzmem 24.07.07, 11:30 jezeli organizacje zydowskie upominaja sie o swoj w koncu majatek,czy zadoscuczynienie ,to maja do tego takie samo prawo,jak obywatele Polski czy KK. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: wszystko mi sie kojarzy z antysemityzmem 24.07.07, 11:34 Jesli upominaja sie wlasciciele to jest to normalne i nikt im nie odmawia prawa. Polskie prawo umozliwia i umozliwilo juz, trzeba to przypomniec, zwrot znacznej czesci majatkow nalezacych do osob pochodzenia zydowskiego rowniez. Jesli natomiast upominaja sie o pieniadze jakies szemrane organizacje uprawiajace miedzynarodowy reket przy pomocy nieskrywanego szantazu (slowa Singera: "Polska bedzie upokarzana na arenie meidzynarodowej" to jest to zwykla hucpa. Calkowicie bezprawna. Odpowiedz Link Zgłoś
aw303 Re: wszystko mi sie kojarzy z antysemityzmem 24.07.07, 12:01 junkier napisał: > Jesli upominaja sie wlasciciele to jest to normalne i nikt im nie odmawia > prawa. Polskie prawo umozliwia i umozliwilo juz, trzeba to przypomniec, zwrot > znacznej czesci majatkow nalezacych do osob pochodzenia zydowskiego rowniez. > > Jesli natomiast upominaja sie o pieniadze jakies szemrane organizacje > uprawiajace miedzynarodowy reket przy pomocy nieskrywanego szantazu (slowa > Singera: "Polska bedzie upokarzana na arenie meidzynarodowej" to jest to zwykla > > hucpa. Calkowicie bezprawna. junkier-zeby nie bylo ze ja sie czepiam postow dlatego ze ty je piszesz a nie ze wzgledu na zawartosc -to z tym pogladem sie zgadzam ! Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: wszystko mi sie kojarzy z antysemityzmem 24.07.07, 12:45 Jezeli organizacja nie wykaze,ze kiedys ten majatek nalezal do niej,to nic nie zdziala,a cwaniakow nie brakuje nigdzie.KK odzyskuje z sukcesem zreszta ,majatek zabrany w czasie rozbiorow,choc takie prawo mu nie przysluguje. Odpowiedz Link Zgłoś
spike20 Re: wszystko mi sie kojarzy z antysemityzmem 24.07.07, 13:25 Malo mnie obchodzi na ile dzisiejsze organizacje amerykanskich Zydow reprezentuja polskich konkretnych Zydow, ktorzy zgineli 70 lat temu. Jest to jakas plemienna paranoja dlaczego JA DZISIAJ mam oddawac forse jakiemus powiedzmy Wani z Charkowa (synowi Stalinowskiego siepacza...np) tylko dlatego, ze przypomnialo mu sie i moze byc Zydem... To sa miliardy, ktorych zabraknie przykladowo na lekarstwa albo na zlobki a pojda dla ludzi, ktorych dochod sredni jest 10-cio krotnie wyzszy niz polski. My tez mozemy sie starac o odszkodowania za rozbiory albo potop szwedzki... Problemem jest, ze Polska zgodzic sie moze na plemienne odszkodowania ze strachu przed medialnym atakiem. A atakowac bedzie miedzy innymi Michnik i jego druzyna. Ale bulic bedziemy my i nasze dzieci. Ciekawe czy beda placic rowniez dzisiejsi polscy Zydzi...i ile dostan ci co stracili wszystko za Bugiem...od taka "sprawiedliwosc" reglamentowana wedlug plemiennego pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: wszystko mi sie kojarzy z antysemityzmem 24.07.07, 13:31 Zadnych odszkodowan dla zydowskich organizacji reketierskich nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: wszystko mi sie kojarzy z antysemityzmem 24.07.07, 13:48 To trzeba bylo stworzyc prawo ,ktore nie zezwalalby na zwrot majatkow komukolwiek no ,ale jak chcialo sie przypodobac KK i nie tylko,to teraz placz.Przeciez my dzis zyjacy nie zabieralismy majatku nikomu,a musimy oddawac.Tak samo jestesmy biedni ,kiedy obdziera nas KK,byli prywatni wlasciciele jak organizacje zydowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Szatan seidzi w Kosciele otwartym i w ekomenizmie 24.07.07, 10:40 Szatan seidzi w Kosciele otwartym i w ekomenizmie ktory jest niczym innym jak proba sprzedania dogmatow naszej wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
aw303 Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 11:29 oj, junkier-ty ukryty zwolenniku PO ! Zdemaskowały cie twoje własne słowa - nie poważasz ty naszego Ukochanego Premiera, oj nie-przeciez powiedzial On juz dawno ze nikt Pis -u nie przekona ze biale jest biale a czarne -czarne .. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 11:31 Ale zaraz sie poprawil. - - - - - - - Z serii absurdy III RP: SZPILKA Rafał A. Ziemkiewicz TOK FM na tropie antysemityzmu premiera Jarosław Kaczyński ma bez wątpienia niewiarygodne szczęście do wrogów. Właściwie nie musi się nimi zajmować - sami kompromitują się jeden przez drugiego, jakby rywalizowali, kto ukąsi Kaczyńskiego głupiej, bardziej bombastycznie i z większą przesadą. Wobec silnej konkurencji niełatwo tu o sukces, a jednak wczorajsza wypowiedź prof. Aliny Całej z Żydowskiego Instytutu Historycznego w Radiu TOK FM jest nim niewątpliwie. Pani profesor odkryła, że podczas mszy w Częstochowie Jarosław Kaczyński "naśladował ton przemówień Hitlera". Oczywiście nie zdziwiło jej to, bo od dawna wie, że Kaczyńscy są antysemitami, jakkolwiek jest to "antysemityzm ukryty po inteligencku". Ukrytego po inteligencku antysemitę, jak można zgadnąć, poznaje się po tym, że wcale na antysemitę nie wygląda, ale czasem czyni antysemicką aluzję. Pani Cała podała przykład takiej antysemickiej aluzji u premiera: użycie wobec profesora Geremka zwrotu "człowiek o takim życiorysie". To, że żydostwo nie jest kwestią pochodzenia, ale życiorysu, a konkretnie uwikłania w komunizm (bo o to chodziło w cytowanej wypowiedzi premiera), wydawało się dotychczas tezą antysemitów - w ustach badaczki z ŻIH jest to spore odkrycie. Kolegom z TOK FM chętnie podrzucę jeszcze parę podobieństw. Hitler obiecywał budować autostrady - i Kaczyński też obiecuje. Hitler propagował sport i organizował olimpiadę - Kaczyński organizuje Euro. Kombinujcie, chłopcy (i dziewczęta), dalej, a na pewno znajdziecie jeszcze więcej. I na pewno nie zabraknie wam rozmówców, którzy powiedzą coś jeszcze bardziej wyrafinowanego intelektualnie niż pani Cała. Rafał A. Ziemkiewicz www.rzeczpospolita.pl/dodatki/druga_strona_070710/druga_strona_a_6.html Odpowiedz Link Zgłoś
e.gajowa Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 15:19 To ona pamięta Hitlera i żyje? Spytajcie który Polak, ale tak z imienia i nazwiska ją uratował? Odpowiedz Link Zgłoś
cybulski.t wątpiąc w słuszność Ekumenizmu łamiesz przykazania 24.07.07, 11:30 1. Jest jeden Bóg. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, biale 24.07.07, 11:35 W Nowym Testamencie o ekumenizmie ani slowa. To bledna droga, trzeba skonczyc te farse. Odpowiedz Link Zgłoś
aw303 Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 11:39 junkier napisał: > W Nowym Testamencie o ekumenizmie ani slowa. To bledna droga, trzeba skonczyc > te farse. a o niezbywalnym prawie płodu do ...itp ..itp....coś jest ?? Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 11:42 jEST PRZYKAZANIE "Nie zabijaj", radze odswiezyc znajomosc Dekalogu. Odpowiedz Link Zgłoś
aw303 Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 11:44 junkier napisał: > jEST PRZYKAZANIE "Nie zabijaj", radze odswiezyc znajomosc Dekalogu. aha, rozumiem ze kierujac sie tym przykazaniem jesteś wegeteraianinem ? Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 12:05 Nie stawiaj zwierzat na rowni z ludzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
ir9 Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 12:13 a dlaczego nie? to jest glowny problem ultra-katolikow. nikt sie z nimi nie rowna.inne wiary to tak naprawde barbarzyncy.dla nich miejsca w dialogu czy w niebie nie bedzie, inaczej myslacy tez generalnie moga zapomniec o jakiejs wiekszej lasce. grunt-slepo interpretowac to co zostalo powiedziane ponad 2000 lat temu i jak ktos sie nie zgadza to albo na stos albo wykop z grona "ludzi dobrych". a propos... skoro kosciol tak intensywnie propaguje przykazanie "nie zabijaj" to dlaczego sam wyrzynal ludzi w imie wiary, dlaczego Pius XII podpisal umowe z hitlerem itd itd? innymi slowy czy mozna brac na powaznie instytucje ktora najczesciej sama lamala przykazania?oczywiscie o rydzyku nie wspomne bo chyba ..i nie pozadaj " zadnej rzeczy ktora jego (blizniego) jest" jest mu nieco malo znane,co?jak sie te niekonsekwencje maja do wiecznego mowienia innym ze sa ludzmi zlymi, malymi sercem itd itd? (tylko prosze mi tu nie wyjezdzac z argumentem ze jestem zydem, komuchem, homoseksualista, zrdajca narodu-dziekuje). junkier napisał: > Nie stawiaj zwierzat na rowni z ludzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
aw303 Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 12:14 junkier napisał: > Nie stawiaj zwierzat na rowni z ludzmi. jezeli z zapisu nie zabijaj Ty wnioskujesz ze dotyczy to 4 tygodniowego plodu to ja uwazam ze szybciej zwierzecia! Chodzi o wykazanie bezsensu Twojej próby wyjasnienia wszystkiego co nas dzisiaj, 2000 lat pózniej otacza , zapisami w biblii... Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 12:18 Plod to pojecie biologiczne. Z humanistycznego punktu widzenia jest to czlowiek i jego zycie rowniez jest chronione. Odpowiedz Link Zgłoś
aw303 Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 12:24 junkier napisał: > Plod to pojecie biologiczne. Z humanistycznego punktu widzenia jest to czlowiek > > i jego zycie rowniez jest chronione. To jakas nowa wykladnia humanizmu-mozesz wskazac biblijne korzenie ?? :-)) Ja uważam ze zabijanie czujacego zwierzecia jest znacznie bardziej niehumanitarne niz pigułka wczesnoporonna lub spirala wewnątrzmaciczna (obie- wg Twojej klasyfikacji- narzędzia ludobójstwa ...) Odpowiedz Link Zgłoś
ir9 Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 12:18 dokladnie.moze dla ulatwienia dodajmy ze plod do 12 tygodnia ( i nie tylko) najczesciej zabija sam stworca. bez pomocy czlowieka. zdarza sie to co 5 parze czyli ok w 20% przypadkow.sa to dzieci bez chrztu.... wiec w swietle wiary katolickiej chyba maja raj z glowy,prawda? aw303 napisał: > junkier napisał: > > > Nie stawiaj zwierzat na rowni z ludzmi. > > jezeli z zapisu nie zabijaj Ty wnioskujesz ze dotyczy to 4 tygodniowego plodu > to ja uwazam ze szybciej zwierzecia! > Chodzi o wykazanie bezsensu Twojej próby wyjasnienia wszystkiego co nas > dzisiaj, 2000 lat pózniej otacza , zapisami w biblii... Odpowiedz Link Zgłoś
t529669754 Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 12:23 Ekhmmm... wydawało mi się, że to przykazanie dotyczy człowieka. I widzę jeszcze, że między wierszami próbujesz zestawić życie cielątka (np.) z życiem płodu. Ja staram się kierować taką prostą logiką: jeśli spełniona jest koniunkcja dwóch warunków: TO COŚ żyje i TO COŚ jest gatunku ludzkiego, to OWO COŚ zasługuje na "niezbywalne prawo do życia" Nie wiem, czy podzielasz (podzielacie) to zdanie. Jeśli tak - proszę zastanówcie się, czy: - płód, który nosi w sobie kobieta żyje? (i tylko proszę nie mówcie, że to nie życie, gdyż nie jest SAMODZIELNE, bo fakt, że tlen i substancje odżywcze dostarczane mu są wraz z krwią matki jest podobny do sytuacji gdy podczas silnej choroby człowiek podłączany jest w szpitalu do sztucznego płuca i kroplówki i nikt chyba nie kwestionuje z tego powodu jego człowieczeństwa) - czy ów płód należy do gatunku ludzkiego. Jeśli odpowiedź na obydwa pytania brzmi TAK, to moim zdaniem ów płód (OWO COŚ) zasługuje na "niezbywalne prawo do życia" No chyba, że nie podzielacie zawartej w pierwszym akapicie logicznej wykładni. To proszę przedstawcie inną. Odpowiedz Link Zgłoś
aw303 Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 12:30 t529669754 napisał: > Ekhmmm... wydawało mi się, że to przykazanie dotyczy człowieka. > > I widzę jeszcze, że między wierszami próbujesz zestawić życie cielątka (np.) z > życiem płodu. Ja staram się kierować taką prostą logiką: jeśli spełniona jest > koniunkcja dwóch warunków: TO COŚ żyje i TO COŚ jest gatunku ludzkiego, to OWO > COŚ zasługuje na "niezbywalne prawo do życia" > > Nie wiem, czy podzielasz (podzielacie) to zdanie. Jeśli tak - proszę > zastanówcie się, czy: > - płód, który nosi w sobie kobieta żyje? (i tylko proszę nie mówcie, że to nie > > życie, gdyż nie jest SAMODZIELNE, bo fakt, że tlen i substancje odżywcze > dostarczane mu są wraz z krwią matki jest podobny do sytuacji gdy podczas > silnej choroby człowiek podłączany jest w szpitalu do sztucznego płuca i > kroplówki i nikt chyba nie kwestionuje z tego powodu jego człowieczeństwa) > - czy ów płód należy do gatunku ludzkiego. > > Jeśli odpowiedź na obydwa pytania brzmi TAK, to moim zdaniem ów płód (OWO COŚ) > zasługuje na "niezbywalne prawo do życia" > > No chyba, że nie podzielacie zawartej w pierwszym akapicie logicznej wykładni. > To proszę przedstawcie inną. \ juz -prosze bardzo ! czy guz nowotworowy zyje -tak, identycznie jak płód(polecam potworniaki-to w uproszczeniu taki zniekształcony płód!) czy nalezy do gatunku ludzkiego-oczywiście, przecież to czesc czlowieka ! Wiec jak go zoperowac aby np uratowac życie "nosiciela" nie dokując gwałtu na Twojej w/w koniunkcji ?? Odpowiedz Link Zgłoś
t529669754 Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 16:19 Myślę, że guz nowotworowy nie "żyje" tylko "rozwija się". Nawet dość potocznie stosowana semantyka to zdradza - czy słyszałeś, żeby lekarz mówił o życiu guzu? "W pani żyje nowotwór". No chyba jednak nie. No, ale to wszystko na próżno, jeśli naprawdę uważasz, że "życie" psa, kota, człowieka w sensie procesów podtrzymujących i rozwijających taki złożony byt jakim jest zwierzę lub człowiek można zestawić z rozwojem chorej tkanki to mam wrażenie, że dyskutujesz dla dyskusji pojmowanej jako szermierka na słowa, bez UPRZEDNIEJ próby zrozumienia czyjegoś stanowiska. W takim wypadku próżna moja mowa, nie wiem czy Cię przegadam czy nie, ale to - wybacz - moim zdaniem, nie ma sensu. Czy guz jest gatunku ludzkiego? Dokładnie takie same semantyczne nadużycie. To, że coś jest CZĘŚCIĄ organizmu gatunku ludzkiego nie oznacza, że można o tym czymś powiedzieć, że jest SAMYM gatunkiem. Wątroba też "żyje" w Twoim rozumieniu - toczą się wszak w niej bardzo skomplikowane procesy - i też jest częścią człowieka. Na dodatek bardziej "naturalną" niż nowotwór. No mnie w każdym bądź razie nie przychodziło nigdy do głowy, żeby głosić "niezbywalną godność wątroby" Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 13:48 Cielak tez jest płodem, takim samym jak człowiek, bo i człowiek i krowa to ssak, a te sa w stadium prenatalnym zygotą, zarodkiem i płodem , a jak ktoś temu zaprzecza to znaczy, że nie powinnien był ukończyc podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
ir9 Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 14:06 a poza tym to jakim prawem kosciol wypowiada sie wogole na temat dzieci nienarodzonych skoro sam do teraz uznaje zasade ze chrzest jest warunkiem koniecznym do zbawienia czyli wszelkie dzieci nienarodzone wysyla do tzw. "limbus infantium" czyli otchlani i do tej pory dzieci te teoretycznie wedlug doktryny samego kosiciola nie beda zbawione.dopiero teraz zaczyna sie co w tym temacie robic. wiec z jednej strony jest wielki krzyk na temat zabijania plodu np. w 3dniu czy tygodniu kiedy zarodek jest jeszcze daleki od posiadania funkcji typowych dla czlowieka a sam kosciol caly czas odmawia uznania statusu dzieci ktore zabija sam bog. wiec generalnie -kolejny przyklad hipokryzji i niekonsekwencji kosciola. Odpowiedz Link Zgłoś
oblesnik Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 11:45 Tak, w wielu makowkach czarne jest czarne i tylko czarne. Odpowiedz Link Zgłoś
artnow2757 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 10:28 Bóg nie istnieje. Gdyby istniał, to nie mordowałby "maluczkich" i nie pozwalałby "sr.." na Siebie sku..elom w komżach. Odpowiedz Link Zgłoś
no.655321 miłosierdzie Boskie 24.07.07, 14:26 ciekawe co mogą myśleć o Boskim miłosiedziu rodziny 26 ofiar katastrofy z Vizille ?? artnow2757 napisał: > Bóg nie istnieje. Gdyby istniał, to nie mordowałby "maluczkich" i nie pozwalałb > y > "sr.." na Siebie sku..elom w komżach. Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 10:28 Smieszne są te wieloletnie i wieloosobowe dyskusje na temat Radia Maryja i TV Trwam. Ludzie ! Kościół mający dwa tysiące lat historii, najlepszeą w świecie administrację i PROPAGANDĘ założył, kieruje, administruje, wytacza kierunki działania i finansuje wspomniane instytucje. Radio Maryja i TV Trwam jest mu POTRZEBNE. Wszelkie opinie dotyczące działalności tych instytucji godzą w KOŚCIÓŁ. I przestańmy sobie opowiadać bajeczki, że Rydzyk jest niewygodny dla Kościoła, że swoja działalnością rzuca cień na kogos tam itp., itd. Skoro w tak schierarchizowanej instytucji, na przysłowiowe strzelenie palcem, wprowadza się zmiany, zmienia stanowiska i podejmuje decyzje ( od 2000 lat !), to czy Rydzyk - gdyby tego chciano - długo by sie utrzymał ? Czy nie zmieniono by profilu działalności ? Nie poskromiono "janczarów watykańskiej propagandy" ? Co jakiś czas sie mówi, że Jan Paweł II z całum Kościołem "załatwił" komunizm ! Chce się przez to powiedzieć, że Rydzyk jest silniejszy od upadłego ZSRR ?! Przestańmy opowiadać dyrdymałki o "nurtach" w Kościele, że jedni są "za" a drudzy "przeciw " Rydzykowi. To wszystko jest jedna , jednakowo myśląca i pracująca instytucja, która - z Rydzykiem czy bez - stworzyła najlepszą tube propagandową jaką sobie można wyobrazić. A że znalazła sobie sympatyków to tylko na plus organizacji. Zawsze w historii świata tak było, że najbardziej nieprawdopodobne projekty, znajdywały i popleczników i wykonawców. A w tej sytuacji, przy takich możliwościach finansowych i organizacyjnych ( bo z całą pewnością nie z rydzykowych składek ! ) powstała ogólnoświatowa sieć radiowo- telewizyjna !!!! Tylko pozazdrościć !!! Odpowiedz Link Zgłoś
aw303 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 11:57 stasieczek5 napisał: > Smieszne są te wieloletnie i wieloosobowe dyskusje na temat Radia Maryja i TV > Trwam. > Ludzie ! > Kościół mający dwa tysiące lat historii, najlepszeą w świecie administrację i > PROPAGANDĘ założył, kieruje, administruje, wytacza kierunki działania i > finansuje wspomniane instytucje. > Radio Maryja i TV Trwam jest mu POTRZEBNE. > Wszelkie opinie dotyczące działalności tych instytucji godzą w KOŚCIÓŁ. > I przestańmy sobie opowiadać bajeczki, że Rydzyk jest niewygodny dla Kościoła, > że swoja działalnością rzuca cień na kogos tam itp., itd. > Skoro w tak schierarchizowanej instytucji, na przysłowiowe strzelenie palcem, > wprowadza się zmiany, zmienia stanowiska i podejmuje decyzje ( od 2000 lat !), > to czy Rydzyk - gdyby tego chciano - długo by sie utrzymał ? Czy nie zmieniono > by profilu działalności ? Nie poskromiono "janczarów watykańskiej propagandy" ? > Co jakiś czas sie mówi, że Jan Paweł II z całum Kościołem "załatwił" komunizm ! > Chce się przez to powiedzieć, że Rydzyk jest silniejszy od upadłego ZSRR ?! > Przestańmy opowiadać dyrdymałki o "nurtach" w Kościele, że jedni są "za" a > drudzy "przeciw " Rydzykowi. To wszystko jest jedna , jednakowo myśląca i > pracująca instytucja, która - z Rydzykiem czy bez - stworzyła najlepszą tube > propagandową jaką sobie można wyobrazić. A że znalazła sobie sympatyków to > tylko na plus organizacji. Zawsze w historii świata tak było, że najbardziej > nieprawdopodobne projekty, znajdywały i popleczników i wykonawców. A w tej > sytuacji, przy takich możliwościach finansowych i organizacyjnych ( bo z całą > pewnością nie z rydzykowych składek ! ) powstała ogólnoświatowa sieć radiowo- > telewizyjna !!!! > Tylko pozazdrościć !!! > frakcje sa , jak w kazdej duzej organizacji ale masz racje-"per saldo" RM i Rydzyk mają poparcie struktury Koscioła jako całosci, i w Polsce i "weltweit". Nawet papiez nie pozwoli sobie aby "podpasc" 2 milionom zdyscyplnowanych wyznawcow.. Odpowiedz Link Zgłoś
nogay Zakon odwraca kota ogonem, a judzyki judzą 24.07.07, 10:44 Judzyk - pochodzi od jątrzyć, judzić, a nie od judejczyków, bo to byłby już antysemityzm. Tak to robi red. Jan Turnau - judzi i wciska ludziom androny, aby otumanić swoich czytelników i opluć kapłana, a podobno sam deklaruje się jako katolik. Dowcipkowano, że jego ojcem duchownym był ks. Czajkowski - zażarty filosemita (filosemityzm = rasizm), który okazał się wieloletnim szpiclem ubeckim. Ten kapłan dopatrywał się antysemityzmu w Piśmie św. i żądał usunięcia pieśni wielkopostnej "Ludu, mój ludu - cóżem ci uczynił..." Tak może zakłamć człowieka obłąkańcza ideologia filosemicka.Nie warto poważnie odnosić się do tekstu red. Turnau. Natomiast chciałoby się powiedzieć temu człowiekowi - jeśli jesteś wierzącym w Jezusa Chrystusa - zadzwoń do Radia maryja podczas różańca i włącz się do wspólnej modlitwy. NO,NO - nawet uchodzącu za miłosiernego pan Michnik nie przebaczyłby takiej zdrady swojemu kapelanowi. A więc - do modlitwy z o. Rydzykiem, będzie to ciepły dialog z judaizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
smelt Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 11:23 Drogi autorze tekstu "Rydzyk triumfuje". Rozumiem Twoje rozgoryczenie w związku z niedokonaniem na tym zbrodniarzu kary ścięcia. Osobiście uważam, że GW powinn a rozpocżąc działania lobbistyczne na rzecz przywrócenia kary śmierci, w przeciwnym wypadku tacy niebezpieczni przestępcy jak O. Rydzyk dalej będą niepokornie psuć spokój ducha Mr. Michnika. Domyślam się, że ów przez najbliższe dni nie będzie w stanie usiąść na d... . a tak w ogóle, to jeżeli komuś się nie podoba Radio Maryja, to nie powinien go po prostu słuchać. Ja na przykład nie czytam GW , choć czasami zdarza się mi ją zakupić w celu podtarcia stref analnych. Pozdrowienia od niepokornego obywatela. Odpowiedz Link Zgłoś
aw303 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 11:37 smelt napisał: > Drogi autorze tekstu "Rydzyk triumfuje". Rozumiem Twoje rozgoryczenie w związku > > z niedokonaniem na tym zbrodniarzu kary ścięcia. Osobiście uważam, że GW powinn > > a rozpocżąc działania lobbistyczne na rzecz przywrócenia kary śmierci, w > przeciwnym wypadku tacy niebezpieczni przestępcy jak O. Rydzyk dalej będą > niepokornie psuć spokój ducha Mr. Michnika. Domyślam się, że ów przez > najbliższe dni nie będzie w stanie usiąść na d... . a tak w ogóle, to jeżeli > komuś się nie podoba Radio Maryja, to nie powinien go po prostu słuchać. Ja na > przykład nie czytam GW , choć czasami zdarza się mi ją zakupić w celu > podtarcia stref analnych. > > Pozdrowienia od niepokornego obywatela. Niepokorny Obywatelu! ze też tak lekkomyślnie narażasz swój cenny odbyt-przeca rolka papieru wyjdzie ci taniej a jeżeli już musisz dostarczyc swemu anusowi porcję farby drukarskiej to Nasz Dziennik przewyższa GW miałkością nie tylko intelektualną ale i fizyczna Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk A ja chciałbym wiedzieć kto finansuje Rydzyka 24.07.07, 11:57 Od kogo ma te miliony którymi obraca. Chciałbym wiedzieć dlaczego ABW się tym nie zajmuje i czy czasami OjDyr nie zajmuje się PRANIEM. I zupełnie nie satysfakcjonuje mnie odpowiedź typu: "a u was biją murzynów" - czyli "ciekawe skąd pieniądze ma Gazeta Wyborcza" lub "a komuchy to..." No więc jak to jest z tą kasą Radia Maryja i TV Trwam? ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
t529669754 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 12:32 smelt napisał: "choć czasami zdarza się mi ją zakupić w celu podtarcia stref analnych." Ależ się katujesz, człowieku. Moim zdaniem papier toaletowy lepszy. A jak wytłumaczysz swoją obecność na owym forum? Dla niej wszak nie znajdziesz już tak utylitarnego zastosowania. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk W jaki sposób można się wypisać z Kościoła kat? 24.07.07, 11:42 Czy istnieje taka możliwość, żeby to zrobić oficjalnie? Bo oni liczą do katolików każdego ochrzczonego - a chrzci się ludzi kiedy są noworodkami. I jak później wygląda sprawa z pochówkiem? Czy bezczelne klechy do których należą prawie wszystkie cmentarze nie każą mnie pochować na śmietniku? jak to wygląda? ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
spike20 Obetnij sobie kawalek kuta.. 24.07.07, 12:04 I nareszcie bedziesz mogl nalezec do Narodu Wybranego. Do tego czasu zostaje ci sie wstydzic... biedny ciemny katolicki polaczek...Juz wiem wyemigruj zmien nazwisko i zostaniesz rownie glupim ale juz Amerykaninem np. Odpowiedz Link Zgłoś
arct szalom 24.07.07, 14:37 ach jak ja was lubię, gdyby nie tacy jak Ty i Junkier moje interesy w tym kraju nie wyglądały by tak dobrze. :) szalom veh ahava moi drodzy, szalom Odpowiedz Link Zgłoś
adomas Re: W jaki sposób można się wypisać z Kościoła ka 24.07.07, 15:56 www.apostazja.info www.apostazja.pl i pewnie są jakieś inne jeszcze strony z informacjami co i jak pochówek katolicki jest już niedostępny ale są cmentarze komunalne. A z resztą po co ci pochówek, każ sie spalić i rozsypać. To tylko zwłoki, już nie będą ci potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
chigliack Smutne to 24.07.07, 12:03 Smutne to, Panie Janie. Nie jestem gorliwym katolikiem, ale zależy mi, by w szeregach kościoła jak najwięcej było ludzi z otwartymi umysłami, takich jak abp Życiński, bp Pieronek, ks. Boniecki... Jedyna nadzieja w przemianie pokoleniowej - za 30 lat Rydzyk (czy jego następca) nie będzie miał tak licznego audytorium... __________________________ zwyklydzien.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
rebjot Re: Smutne to 24.07.07, 12:22 Zbytni optymizm. Niektórzy ludzie wchodząc w "określony wiek" przejawiają skłonności dewocyjne więc ilość potencjalnych słuchaczy rozgłośni "modlitewnych" (Radio Maryja oficjalnie taką jest)pozostanie na względnie stałym poziomie. Wśród tej grupy zawsze będzie podgrupa ludzi zawiedzionych i sfrustrowanych a jednocześnie słabo wykształconych (a więc mających ograniczone możliwości zrozumienia zmieniającej się na ich oczach rzeczywistości), łaknąca pocieszenia i wskazania winnego wszystkich nieszczęść Taką grupą można łatwo manipulować Dodatkowo o Rydzyk przez swoją uczelnię może zadbać o przychylny mu światopogląd także wśród młodszego pokolenia Odpowiedz Link Zgłoś
imagistyk Re: Smutne to 24.07.07, 12:25 chigliack ! Nie zestawiaj ks. Bonieckiego z Życińskim czy Pieronkiem.To całkowicie niezasłużony komplement dla tych zamordystów.Rydzyk woła : Kijem bić tych wszystkich, co nie chcą oddać nam swojej kasy ! A Życiński i Pieronek : To nie po katolicku ! Ten kij trzeba najpierw poświęcić! I taka jest de facto różnica pomiędzy Rydzykiem a Życińskim czy Pieronkiem.Rydzyk jest po prostu szczery i mówi otwarcie co ma na myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
tormann Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 12:23 To niech Jan Turnau i cała "Gazeta Wyborcza" zadzwonią do papieża Benedykta i powiedzą mu, że teraz jest w Kościele gorzej niż za Piusa X. Gorzej, bo przynajmniej moderniści byli 100 lat temu ciekawsi. A teraz kto? Obirek? Bartoś? Turnau? Śmiech na sali... Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Smutne to ... 24.07.07, 12:33 że lewactwo i agresywne bezbożnictwo nie może być przeze mnie krytykowane w sprawie o.Rydzyka. Bo tego schizmatyka nie sposób bronić! Jest sprytniejszy od Lefebvra...który ewidentnie się podłożył, czy podobnych sobie sedewakantystów. Czekam na wyrok Papieża,oby przeciął ten ,,wrzód''! Odpowiedz Link Zgłoś
lexgm Jeden z internautów podał prawdziwą treść 24.07.07, 12:42 przeprosin kierowanych przez Rydzyka do L.Kaczyńskiego (cyt.): "Telefon: <Rydzyk> Jarosław ? <Kaczyński> Nie, Lech. <Rydzyk> A, to przepraszam." ~szuwarek, 24.07.2007 12:13 Odpowiedz Link Zgłoś
ir9 Re: Smutne to ... 24.07.07, 12:43 ja mam wrazenie, ze smutne jest to, ze poniewaz polacy zyja w kraju w ktorym (praktycznie) 97% to katolicy i innych opcji nie ma (albo nie widac) mysli sie tu tez takimi waskimi,dwoma kategoriami. jestesmy "my" (tj.pobozni, dobrzy) i "oni" (zli,lewacy,bezboznicy).czyli polak nie musi sie mentalnie gimnastykowac w sprawie innych wiar i innych punktow widzenia.ma krajobraz w dwoch kolorach.to jest naturalnie bardzo wygodne dla osob, ktore nie chca sobie zadawac zbyt wielu pytan.gdyby polak musial zyc w kraju gdzie na przestrzeni 1 km zyje katolik,protenstant,zyd,muzulmanin,buddysta mialby wiecej powodow do myslenia.(byc moze tez wiecej powodow do nienawisci) ale mysle ze tego typu bliskosc innych swiatopogladow rozwija.szkoda ze czasy kiedy polska byla (bardziej)wielowyznaniowa juz minely. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Re: Smutne to ... 24.07.07, 12:49 ir9 napisała: > ja mam wrazenie, ze smutne jest to, ze poniewaz polacy zyja w kraju w ktorym (p > raktycznie) 97% to > katolicy i innych opcji nie ma (albo nie widac) mysli sie tu tez takimi waskimi > ,dwoma kategoriami. > jestesmy "my" (tj.pobozni, dobrzy) i "oni" (zli,lewacy,bezboznicy).czyli polak > nie musi sie mentalnie > gimnastykowac w sprawie innych wiar i innych punktow widzenia.ma krajobraz w dw > och kolorach.to jest > naturalnie bardzo wygodne dla osob, ktore nie chca sobie zadawac zbyt wielu pyt > an.gdyby polak musial > zyc w kraju gdzie na przestrzeni 1 km zyje katolik,protenstant,zyd,muzulmanin,b > uddysta mialby wiecej > powodow do myslenia.(byc moze tez wiecej powodow do nienawisci) ale mysle ze te > go typu bliskosc > innych swiatopogladow rozwija.szkoda ze czasy kiedy polska byla (bardziej)wielo > wyznaniowa juz minely. Cenie sobie bardzo ludzi innych wyznań oraz ateistów, nie walczących z wierzącymi.Te 97% to bujda! ,,Niedzielni katolicy'' to niekoniecznie chrzescijanie.Trzeba stosować sie do nauk Jezusa Chrystusa w życiu.A z tym to już kiepsko ...nawet u najwyższych hierarchów.O ,,bohaterze''artykułu nie wspomnę! Odpowiedz Link Zgłoś
aw303 Re: Smutne to ... 24.07.07, 13:09 amanasunta napisała: > że lewactwo i agresywne bezbożnictwo nie może być przeze mnie krytykowane w > sprawie o.Rydzyka. > Bo tego schizmatyka nie sposób bronić! > Jest sprytniejszy od Lefebvra...który ewidentnie się podłożył, czy podobnych > sobie sedewakantystów. > Czekam na wyrok Papieża,oby przeciął ten ,,wrzód''! he he-czekaj tatka latka ... Odpowiedz Link Zgłoś
genyo Prawdziwi Chrzescijanie 24.07.07, 12:40 Niezwykle celny komentarz, ktory tak naprawde sprowadza sie do zasadniczych pytan Co to znaczy byc prawdziwym chrzescijaninem? Jaki ma sens i czemu ma sluzyc religia ? Czy to co prezentuje zakon redemtorystow i szef radia Maryja ma cokolwiek wspolnego z chrzescijanstwem? Obecnie u nas w kraju funkconuja dominikanskie placowki do badania sekt i nowych ruchow religijnych. Organizacje te roszcza sobie prawa do obrony obywateli przed zlym wplywem sekt. Moznaby sie tylko spytac czy to co robi Rydzyk nie ma charkteru sekciarskiego? Czy antysemityzm, ksenofobia , ktore glosi to radio reprezentuje nauczanie Kosciola katolickiego i obecnego Papieza? Odpowiedz Link Zgłoś
zbforjude Wali (śmierdzi) z pyska, czyli Turnau się odzywa 24.07.07, 13:33 A co na to jego kolega i autorytet ksiądz TW Czajkowski ? A Władzio Bartoszewski co na to ??? Ześwinił się na stare lata dziadunio... Moralne bagno, ale czegóż innego tu oczekiwać w GW :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
sorrowandsadnessremains Re: Wali (śmierdzi) z pyska, czyli Turnau się od 24.07.07, 14:07 A ciekawe co na to TW Wielgus? Dalej będzie za pośrednictwem Rydzyka się żalił wiernym, że "oni" go chcieli zabić? Odpowiedz Link Zgłoś
gajane4 Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 13:36 Trzeba być kompletnie ślepym albo do dna zakłamanym żeby nie widzieć, że zakłamanie możnych kościoła katolickiego wywodzi się w prostej linii z chytrości naprymitywniejszego, wiejskiego proboszcza. Oni już przez ten etap przeszli. Teraz to co wyprawia towarzysz Rydzyk nie ma dla nich żadnego znaczenia. Mogą zamknąć oczy, czasem nawet coś krytycznie bąknąć, ale w końcu imperium finansowe jakie ta kreatura wyssie z moherowych beretów stanie się własnością nie żadnego kościoła tylko hierachii. I bez znaczeni czy któryś z nich jest redemptorystą, werbistą czy jezuitą; wszyscy należą do jednej i tej samej sitwy. Odpowiedz Link Zgłoś
monisia.wasiak Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 14:36 Dziadu, żydzie jeden do izraela wyjedź jeżeli Ci sie nie podoba TU JEST POLSKA a POLSKA JEST DLA POLAKÓW Odpowiedz Link Zgłoś
arct Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 14:39 tylko ta część, która nie jest naszą własnością. szalom veh ahava... :) Odpowiedz Link Zgłoś
monisia.wasiak Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 15:09 Zobaczycie Żydki wylecicie znowu z tego kraju. Jeżeli nie pomoże nam jakiś nowy Niemiec to może arab. Trzeba was zgnieść, robactwo najgorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ir9 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 15:18 inteligenta z ciebie dziewucha nie ma co. myslisz ze bog stworzyl cie na swoje podobienstwo?czy glupota w twoim przypadku tlumaczy sie biologia i genetyka?mysle ze tu niejasno jest powiedziec czy jednak ewolucja czy moze kreacjonizm....ja mysle ze jak bedzie w tym kraju wiecej takich razowych kobitek jak ty co to ziona dobrem i cieplem to wyjada ale nie tylko zydzi,katolicy rowniez. monisia.wasiak napisała: > Zobaczycie Żydki wylecicie znowu z tego kraju. Jeżeli nie pomoże nam jakiś nowy > Niemiec to może arab. Trzeba was zgnieść, robactwo najgorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
monisia.wasiak Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 15:41 Dobrze niech uciekają, to przez nich zmarł nasz zbawiciel ... Sami powiedzieli - krew jego na nas i dzieci nasz więc niech się nie dziwią że był Holocaust. Kara musiała być. I za rządów Romana jeszcze będzie. Pan Giertych zrobi porządek z tą żydo-komuną. Odpowiedz Link Zgłoś
no.655321 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 15:48 monisia, o tego Giertycha ci chodzi?: www.glos.com.pl/Archiwum_nowe/Rok%202005/030/strona/Giertychy.html monisia.wasiak napisała: Pan Giertych zrobi porząde > k > z tą żydo-komuną. Odpowiedz Link Zgłoś
ir9 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 16:00 ty drogie dziecko to chyba nawet nie wiesz ze kosciol i zydzi staraja sie do jakiegos czasu zyc w zgodzie i prowadzic ze soba pokojowy dialog,co? czy moze ty stoisz ponad watykanem? mysle ze jak cie twoj bog obserwuje i widzi ze mowisz ze holocaust to kara za zabicie go 2000 lat wczesniej to chyba sie wstydzi i szykuje dla ciebie jakies rozrywki w piekle.nie slyszalam zeby nienawisc byla oficjalnie propagowanym haslem kosciola katolickiego.myslalam ze to chodzilo o milosc..... monisia.wasiak napisała: > Dobrze niech uciekają, to przez nich zmarł nasz zbawiciel ... Sami powiedzieli > - > krew jego na nas i dzieci nasz więc niech się nie dziwią że był Holocaust. > Kara musiała być. I za rządów Romana jeszcze będzie. Pan Giertych zrobi porząde > k > z tą żydo-komuną. Odpowiedz Link Zgłoś
monisia.wasiak Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 16:30 Miłość, dialog można prowadzić jedynie z kimś kto otwarcie dąży do dialogu. żydzi są anty chrześcijańscy od zarania wieków. Nigdy nie szanowali nikogo. Zawsze knuli. Zwróć uwagę gdzie w mediach krytykuje się żydów - nie krytykuje się a dlaczego bo ktokolwiek tą rasę ośmieli się skrytykować jest odrazy antysemitą. Oni nawet przywłaszczyli sobie jako jedyne prawo używanie słowa semici pzecież Semita to nie to samo co żyd. Sami zieją nienawiścią są naprawdę straszni pomyślcie o tym to nie żadna spiskowa teoria oni naprawdę są straszni ... Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: arct 25.07.07, 01:05 arct napisał: > tylko ta część, która nie jest naszą własnością. > > szalom veh ahava... :) Tak, tak! Wasze ulice, a nasze kamienice. - Bezczelny kutasie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 jsw 24.07.07, 14:43 jsw napisał: > Kościół!. Na szczęście jestem już daleko od ten instytucji siejącej publiczne z > gorszenie i mnie to nie dotyka ................................ a ja nie jestem daleko, a dlaczego niby, bo jakiś szambonurek z Torunia psuje mu renomę? a niech go słuchają i uwielbiają, jak im tak pasi dla mnie na szczęście to nie ten osobnik, i jemu podobni, są reprezentantami Kościoła mam nie czytać Manna czy Dostojewskiego, bo szwaby i ruscy tyle zła Polakom zrobili? Ludzie, po co ta dyskusja... Odpowiedz Link Zgłoś
evaww Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 15:32 Cóż, bylabym z zdelagalizowaniem tego zakonu na terenie Polski. Mimo wszystko, spodziewałam się innej reakcji. Nie powinniśmy być bezsilni (to nasz kraj), a chyba jesteśmy? Odpowiedz Link Zgłoś
lilkaromian13 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 15:52 Ja też mam już daleko za sobą fascynację religią i kościołem katolickim.Odstraszył mnie nietolerancją i ciasnotą umysłową. Upewniły mnie różne zdarzenia i wypowiedzi duchownych.Ostatnia,bulwersująca ludzi myślących,padła z ust zakonnika,mieniącego sie krzewicielem religii.Inwektywy pod adresem prezydenta i jego żony,no i to osławione szambo.Szambo w którym przecież tkwi nie pani prezydentowa a zakonnik Rydzyk i jego zakon.A fetor pada niestety na cały kaściół katolicki. Odpowiedz Link Zgłoś
freak30 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 16:07 Już dawno się z tych zabobonów i trzymam się z dala od czarnych złodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Czy wypowiedź Rydzyka jest antysemicka? 24.07.07, 16:57 Odpowiedź nie jest prosta. Bo najpierw trzeba zdefiniować antysemityzm. Można powiedzieć że jest to nienawiść do Żydów jako narodu, nienawiść do kogoś za to że jest Żydem... A wiec jeśli ktoś negatywnie mówi o Żydach jako o narodzie itd. można powiedzieć ze jest to antysemityzm. Jednak jeśli ktoś krytykuje jakąś grupę - np. Amerykański Kongres Żydów i nie krytykuje go za narodowość tylko za jakieś ściśle określone działania - to już antysemityzm nie jest... To tak samo jakby kogoś oskarzyć o antypolonizm dlatego że krytykuje Młodzież Wszechpolską... Nie pamiętam dokładnie wypowiedzi Rydzyka - ale powinniśmy odróżnić krytykę jakiegoś określonego środowiska za ściśle określone czyny od krytyki kogoś tylko i wyłącznie za przynależność rasową/narodową. Tylko to drugie podejście można nazwać rasizmem/antysemityzmem... Odpowiedz Link Zgłoś
xxx131 Re: Czy wypowiedź Rydzyka jest antysemicka? 24.07.07, 17:36 > Bo najpierw trzeba zdefiniować antysemityzm No właśnie - każdy który się nie chce sprzedać Żydom zostaje antysemitą O. Tadeusz Rydzyk nie powiedział nic wulgarnego o Żydach. Ale prawda musiała ich zaboleć... Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Czy wypowiedź Rydzyka jest antysemicka? 24.07.07, 17:44 Właśnie przed chwilą przeczytałem w GW wypowiedź Rydzyka... Tak naprawdę krytykuje tylko tych którzy chcą odszkodowania i krytykuje ich za to że chcą odszkodowania. Krytykuje też wydatki budżetowe. Żaden sąd nie uzna tego za antysemityzm... Odpowiedz Link Zgłoś