Dodaj do ulubionych

Zakon odwraca kota ogonem

24.07.07, 08:05
Kościół!. Na szczęście jestem już daleko od ten instytucji siejącej publiczne zgorszenie i mnie to nie dotyka
Obserwuj wątek
    • fly8171 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 08:22
      Jak zwykle wiele chałasu o nic. Jeżeli ktoś nie lubi RM może go nie słuchać.
      Mamy wolność i demokrację. A zamykanie rozgłośni za inne poglądy??? Robi to w
      tej chwili Chawez. Powstaje pytanie która stacja albo telewizja będzie
      następna??? Nie chcesz nie słuchaj.
      • vazz Zgadzam sie 24.07.07, 08:40
        ...a jak ktos nie chce kupowac w niedziele,niech nie kupuje, ktos kto jest
        przeciwko aborcji niech sie aborcji nie poddaje,ktos kto nie lubi liberałów,
        zydów,masonów niech poprostu ich olewa.
        • wesoly_siewca_pesymizmu Re: Zgadzam sie 24.07.07, 08:42
          Dopóki wybory dotyczą ciebie- ok wolność, ale aborcja to wybór dotyczący innego
          człowieka.
          To tak tylko dla uściślenia. ;)
          • kronopio77 Na szczęście jest alternatywa dla zakłamanego KK 24.07.07, 08:44
            Chociażby protestantyzm - jedyny normalny kościół chrześcijański.
            • landaverde Re: Na szczęście jest alternatywa dla zakłamanego 25.07.07, 00:00
              kronopio77 napisał:

> Chociażby protestantyzm - jedyny normalny kościół chrześcijański.

Czy Ty chociarz kojarzysz co piszesz? Odłamów protestantyzmu są tysiące, do
              tego często głoszą przeciwstawne rzeczy i żrą się między sobą.
          • iluminacja256 Re: Zgadzam sie 24.07.07, 08:57
            O ile ktoś zakłada, że 4 tygodniowy płód to cżłowiek , pomimo braku mózgu,
            serca i posiadania struny grzbietowej oraz ogona. A skoro to cżłowik - to to
            logiczne, że poronieniom nalezy wydawać akt zgonu i wypłacać zasiłek
            pogrzebowy, nawet jesli wyskrobina z macicy ma pól centymetra.
            • ir9 Re: Zgadzam sie 24.07.07, 09:57
              a jak jest ze stanowiskiem kosciola wobec tego "zycia poczetego"? plod umiera -z woli boga jak by nie
              bylo.czy kosciol dba o te "dzieci" i pozwala na "chrzest",czy ja wiem pochowek i obiecuje zbawienie? tyle
              sie krzyczy na temat ochrony zycia poczetego a co dzieje sie w takich sytuacjach?
              • jazg1 Co to ma wspólnego z Rydzykiem? 24.07.07, 12:39
                Aborcja to morderstwo człowieka, ponieważ nauka nie umie odpowiedzieć, w którym
                momencie zarodek jeszcze nie jest człowiekiem. Dlatego przyjmuje się, że
                człowiekiem jest zapłodnione jajeczko kobiece.

Jeżeli jesteś ciekaw, jak kościół traktuje płody, to przejdź się do
                najbliższego kościoła i spytaj księdza.

Turnau wywraca kota do góry ogonem, ponieważ nie bardzo wiadomo kogo i za co
                miałby Rydzyk przepraszać. Nagrania są z pewnością zmanipulowane, jest to
                ewidentny montaż różnych kawałków, szczególnie ten z prezydentową jako
                czarownicą. Ponadto Rydzyk mówił to do małej grupy studentów, a nie z anteny
                RM. Prywatnie mogę mówić co mi się podoba i guzik gazetom do tego.
                • ir9 Re: Co to ma wspólnego z Rydzykiem? 24.07.07, 12:47
                  oczywiscie jestem ciekawa jak kosciol traktuje plod-dziecko ktore usmiercil sam stworca np w 11
                  tygodniu. i nie widze powodu zeby isc do ksiedza i o tym rozmawiac bo przeciez mamy na tym forum
                  tylu ekspertow od katolicyzmu, ktorzy tak autorytatywnie wypowiadaja sie w kwestiach dobra,zla i
                  wiary.. .czekam na info.

azg1 napisał:

> Aborcja to morderstwo człowieka, ponieważ nauka nie umie odpowiedzieć, w którym
                  >
                  > momencie zarodek jeszcze nie jest człowiekiem. Dlatego przyjmuje się, że
                  > człowiekiem jest zapłodnione jajeczko kobiece.
                  >
                  > Jeżeli jesteś ciekaw, jak kościół traktuje płody, to przejdź się do
                  > najbliższego kościoła i spytaj księdza.
                  >
                  > Turnau wywraca kota do góry ogonem, ponieważ nie bardzo wiadomo kogo i za co
                  > miałby Rydzyk przepraszać. Nagrania są z pewnością zmanipulowane, jest to
                  > ewidentny montaż różnych kawałków, szczególnie ten z prezydentową jako
                  > czarownicą. Ponadto Rydzyk mówił to do małej grupy studentów, a nie z anteny
                  > RM. Prywatnie mogę mówić co mi się podoba i guzik gazetom do tego.
                  • ws_us Re: Co to ma wspólnego z Rydzykiem? 24.07.07, 13:33
                    A ja myslalem ze Turnau to pozadny facet...a tu na pismaka wyszedl.
                    Cala ta dyskusja to "poronienie". Konstytucja RP bardzo wyraznie precyzuje so
                    jest wolnoscia slowa i Rydzyk (jak kazdy inny) tego nie naduzywa. Jest
                    kontrowersyjny, ale skargi do Watykanu aby go ukarac to oznaka desperacji
                    tracacych grunt pod nogami lewako-liberalow.
                    • iluminacja256 Re: Co to ma wspólnego z Rydzykiem? 24.07.07, 13:35
                      Co to jest wolnosc słowa i dlaczego Rydzyk tego nei nadużył, a bezdomny
                      naduzył?
                • iluminacja256 Re: Co to ma wspólnego z Rydzykiem? 24.07.07, 13:28
                  Aborcja to morderstwo człowieka, ponieważ nauka nie umie odpowiedzieć, w którym
                  >
                  > momencie zarodek jeszcze nie jest człowiekiem

równei dobrze, mozna powiedzieć w takim razie, że antykoncepcja jest
                  morderstewm człowieka, bo nie pozwala zapłodnioej komórce się zagnieżdzić. A w
                  ogóle w nauce to my chyba jesteśmy ssakami, a nie ludzmi- tak na marginesie...
                • koloratura1 Re: Co to ma wspólnego z Rydzykiem? 24.07.07, 14:04
                  jazg1 napisał:

> Aborcja to morderstwo człowieka, ponieważ nauka nie umie odpowiedzieć, w którym
                  >
                  > momencie zarodek jeszcze nie jest człowiekiem.

Nieprawda.
                  Umie i dawno to zrobiła: nie wcześniej niż po 12-tym tygodniu ciąży, gdyż
                  dopiero wtedy powstaje układ nerwowy.
                  • palestrina2005 Re: Co to ma wspólnego z Rydzykiem? 24.07.07, 16:51
                    A kto powiedział, że człowiek bez wyksztalconego układu nerwowego nie jest
                    człowiekiem?
                    Wnioski o czyims człowieczeństwie i jego powstaniu na podstawie rozwoju układu
                    nerwowego to subiektywne założenie - więc nie podpieraj się tym...

Ktoś kiedyś napisał, doprowadzając do absurdu rozumowanie jakie prezentujesz,
                    że naukowo dowiedziono iż noworodek po narodzeniu ma mniejszą świadomość niż
                    pies.

Idąc więc Twoim tokiem rozumowania, zabicie noworodka powinno być karane mniej
                    surowo niż zabicie psa czy kota...

To, kiedy tak naprawdę zaczyna się życie ludzkie to sprawa subiektywnych
                    założeń i zaden naukowiec tego obiektywnie nie stwierdzi...
                    • maaac Re: Co to ma wspólnego z Rydzykiem? 24.07.07, 18:37
                      Ok rozumiem że poronienie jest więc zabójstwem. Jeżeli doszło to na skutek
                      celowego działania to umyślnym, a jak na skutek innych czynników to nieumyślnym?
                      Czy można zabójstwo pozostawić bez kary? Na wczesnych etapach ciąży nie widać
                      z zewnątrz czy kobieta jest w niej czy nie. Trzeba więc opracować metodę
                      wykrywania wszelkich zabójczyń - również tych nieumyślnych (recydywa zaczyna
                      budzić podejrzenie na ile "nieumyślne" było to na prawdę).
                      Prosty wniosek - każda kobieta od pierwszej miesiączki do jej zaniku powinna
                      być pod ścisłą obserwacją lekarsko-policyjną. Ba - wcześniej też powinna bo
                      pojawienie się pierwszej jest różnym wieku u różnych pań.

No i tak za pomocą argumentu "ad absurdum" dochodzimy do wniosku że jednak coś
                      nie tak z rozumowaniem Palestriny, albo że są sprawy zbyt skomplikowane na
                      proste odpowiedzi.
                      Ot tak prościej - kiedy dom się staje "domem"? Jak wyleje się fundamenty?
                      Postawi pierwsze ściany? Przykryje się go dachem (stan surowy otwarty)? Wstawi
                      się okna? Zamontuje instalacje? W pełni wyposaży i umebluje? Czy dopiero jak
                      ktoś w nim zamieszka? Nie ma wątpliwości że fundamenty to nie dom, a budowla
                      zamieszkana to dom od dawna. Tylko w którym momencie zdecydujesz się to
                      powstające "coś" już nazwać domem? Palestrina - wie, ja nie byłbym taki odważny.
                    • koloratura1 Re: Co to ma wspólnego z Rydzykiem? 28.07.07, 06:33
                      palestrina2005 napisał:

> A kto powiedział, że człowiek bez wyksztalconego układu nerwowego nie jest
                      > człowiekiem?
                      > Wnioski o czyims człowieczeństwie i jego powstaniu na podstawie rozwoju układu
                      > nerwowego to subiektywne założenie - więc nie podpieraj się tym...

Ty, naturalnie, jesienią w parku depczesz po dębach, a nie - po żołędziach; gdy
                      kończysz jeść jabłko, wypadają ci z ogryzka jabłonki, a nie - pestki; a kiedy
                      rzucisz na patelnię dwa wiejskie jajka, posolisz, popieprzysz, pobełczesz i
                      podsmażysz, to jesz smażonego kurczaka, a nie - jajecznicę z dwóch jaj.

No i dobrze. Nie każ tylko innym podzielać Twych chorych przekonań.
                • eryk2 Re: Co to ma wspólnego z Rydzykiem? 24.07.07, 16:16
                  Nagrania są z pewnością zmanipulowane, jest to
                  > ewidentny montaż różnych kawałków, szczególnie ten z prezydentową jako
                  > czarownicą.

Sam Rydzyk nigdy nie posunął się tak daleko, aby uznać to za montaż. To
                  ewidentnie jego prawdziwe wypowiedzi.

Ponadto Rydzyk mówił to do małej grupy studentów, a nie z anteny
                  > RM. Prywatnie mogę mówić co mi się podoba i guzik gazetom do tego.

Niestety, nie mówił tego prywatnie. Czy w grupie było 10 czy 100 studentów
                  (podejrzewam, że raczej bliżej tej drugiej liczny), mówił to w ramach zajęć na
                  uczelni. Uczelni dotowanej przez państwo, posiadającej akredytację do nauczania
                  na wybranych kierunkach na dwóch stopniach (licencjat i magisterka). Programy
                  zajęć realizują minimum określone przez resort, dlatego uczelnia otrzymała
                  akredytację. Jeśli przez cały semestr będę opowiadał przez 30 godzin trwania
                  przedmiotu na wykładach z polityki społecznej o tipsach i porównywał ceny
                  zabiegów depilacji laserowej w różnych gabinetach kosmetycznych na terenie
                  miasta, to po ujawnieniu tego MUSZĘ się liczyć z kosekwencjami ze strony
                  administracji uczelni (pobrałem nienależne wynagrodzenie, nie zrealizowałem
                  programu, studenci nie zdobyli potrzebnej wiedzy), a nawet z konsekwencjami ze
                  strony komisji akredytacyjnej (zwł., jeśli uprawiam taki proceder przez lata).
            • a_rafal_na_to jezeli zaplodniona komorka jest juz czlowiekiem 24.07.07, 11:42
              jezeli zaplodniona komorke potraktujemy jako czlowieka, ktory ma dusze, to co w
              takim razie z bliznietami jednojajowymi? Dusza jest niepodzielna.
              • koloratura1 Re: jezeli zaplodniona komorka jest juz czlowieki 24.07.07, 14:11
                a_rafal_na_to napisał:

> jezeli zaplodniona komorke potraktujemy jako czlowieka, ktory ma dusze, to co w
                > takim razie z bliznietami jednojajowymi? Dusza jest niepodzielna.

W JEDNĄ komórkę wciskają się DWIE dusze.

Wprawdzie - chyba(?) - moje prywatne "odkrycie naukowo - teologiczne", ale
                polecam wszystkim nawiedzonym tzw. obrońcom życia.
          • enskw Re: Zgadzam sie 24.07.07, 12:17
            to tylko kwestia etyczna. skoro aborcja pomoga mi utrzymać wolność ponieważ nie
            chcę dziecka - to robię to. a jak mi tu zabronią to pojadę do holandii i tyle.
            po co komplikować? rozumiem że tu jest straszny zaścianek i hipokryzja
            sięgająca zenitu ale kiedy to się wreszcie skończy?!?
          • sorrowandsadnessremains Hmmm 24.07.07, 14:03
            Podobnie jest z antysemityzmem. To obrażanie innych ludzi.
            • fly8171 Re: Hmmm 24.07.07, 15:20
              Obrażanie innych ludzi świadczy o hamstwie a nie o rasiźmie. A swoją drogą
              zabawna definicja antysemityzmu.
        • t529669754 Re: Zgadzam sie 24.07.07, 12:00
          ... jak ktoś nie chce kraść - niech nie kradnie, jak nie chce zabijać - niech
          nie zabija. Tylko żeby nie próbował wprowadzać swoich prywatnych "niechceń"
          jako obowiązującego prawa.
      • agora7 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 09:07
        fly8171 napisał:

> Jak zwykle wiele chałasu o nic. Jeżeli ktoś nie lubi RM może go nie słuchać.
        > Mamy wolność i demokrację. A zamykanie rozgłośni za inne poglądy??? Robi to w
        > tej chwili Chawez. Powstaje pytanie która stacja albo telewizja będzie
        > następna??? Nie chcesz nie słuchaj.

NO I NIE SŁUCHAM , ale dlaczego ciagle jestem przekonywana do tych prymitywnych
        racji ?? MAM INNE POGLĄDY ( na sczęście)
        • fly8171 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 10:18
          A dlaczego GW przekonuje do swoich racji??? Po
      • pos3gacz Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 09:33
        fly8171 napisał:

xxxxxxxxxxxx
        Tu nie chodzi o cHAŁAS ,tylko o ortografię-=-jełopie modlący się do
        dadioodbiornika.
        • pos3gacz Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 09:36
          pos3gacz napisał:

> fly8171 napisał:
          >
          > > Jak zwykle wiele chałasu o nic. Jeżeli ktoś nie lubi RM może go nie słuch
          > ać.
          > > Mamy wolność i demokrację. A zamykanie rozgłośni za inne poglądy??? Robi
          > to w
          > > tej chwili Chawez. Powstaje pytanie która stacja albo telewizja będzie
          > > następna??? Nie chcesz nie słuchaj.
          > xxxxxxxxxxxx
          > Tu nie chodzi o cHAŁAS ,tylko o ortografię-=-jełopie modlący się do
          > radioodbiornika.
        • fly8171 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 10:04
          Bierzesz lekcje u TW Miodka?
          • jb_forum Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 11:10
            I kto tu przekonuje do swoich racji?? Rzucanie nazwiskami to iście radiomaryjna
            taktyka!!
            • fly8171 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 11:25
              Ja jestem tu dobrowolnie. Nie chcesz słuchać RM to nie słuchaj!!!!!
      • marcin5051 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 09:56
        tu nie chodzi o zamknięcie tej rozgłośni.Chodzi o odsunięcie oszołoma i siewcy
        nienawiści, tego hochsztaplera rydza!!Ten człowiek robi tyle złego wokół
        polskiego kościoła,że niedługo 50% ludzi przestanie chodzić na msze.O ile juz
        tak nie jest.
      • joris Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 12:19
        Sprawa lezy w czym innym o czym wszyscy boja sie wspominac a w szczegolnosci
        nasze sluzby: otoz ojcaszek Rajckier -Rydzyk to czlowiek prowadzony przez KGB
        (dzisiaj to sie nazywa FSB) a pieniadze dostaje za posrednictwem rezydenta KGB
        w Ameryce Poludniowej - Kobylanskiego. Cala dzialalnosc polityczna rydzyka to
        linia prorosyjska. Prawdopodobnie rydzyk mniej sie boi wplywu Rosji i
        prawoslawia na iranskopodobny katolicyzm polski niz wplywow zachodnich. A
        Kosciolowi ten kierunek rosyjski nie straszny bo los Polski nie taki wazny (nie
        wazne czy Polska jest bogata czy biedna - wazne zeby byla katolicka) a Rydzunio
        napelnia koscioly i tace.
      • mal49 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 16:12
        fly8171 napisał:

Hałas to robi KK od początku przemian ustrojowych w Polsce!
        Dlaczego ta - jak to nazywasz - 'demokracja' ma się tyczyć włażenia w biuciorach
        każdemu z nas do łóżka i do głośnika?
        Jakie są granice TAKIEJ 'demokracji'?

Wolne żarty - toż to jest TEOKRACJA!
    • rafaello64 Rydzyk to zbrojne ramie Kościoła 24.07.07, 08:22
      Klecha wygrywa, bo wykonuje w polskim kościele czarną robotę. Klecha wygrywa, bo
      jest wyrazicielem poglądów dużej części społeczeństwa, a także włodarzy Kościoła
      w Polsce, tylko nikt się oficjalnie do tego nie przyzna. To nie po europejsku, a
      my w Europie ponoć są... Rydzyk to zbrojne ramie Kościoła w Polsce i polityków
      tzw. prawicy, jest wyrazicielem ich prawdziwych poglądów. "Alleluja i do przodu"
      jak mawia klasyk. Biznes się kręci. Tylko Papierz się w grobie przewraca, ale
      kogo to obchodzi...
      • kerrmit20 kto to jest Papierz? w Fakty i Mity tak piszecie? 24.07.07, 09:38
        jw
        • arct prawidłowo powinno być 24.07.07, 14:29
          PAMPIEZ
    • e.gajowa Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 08:23
      Mam propozycję dla GW., nawet jeśli dotyczy to waszej działalności w Polsce,
      bądżcie tak mili i nie komentujcie bzdur, nie mieszajcie i nie jątrzcie a
      wszystko dojdzie do normy. Jaką obrazą może być komentarz o chciejstwie Żydów,
      jeżeli takowe chciejstwo występuje. No chyba, że zaprzeczacie faktom. Wasze
      komentarze robią więcej złego jak szczekacze oj.Rydzyka, bo Radia Maryja nie
      słucha wbrew pozorom cała populacja Polaków, ci co słuchają mogą mieć swoje,
      wcale nie najlepsze odczucia i pozwólcie im je mieć. Są jednak tacy którym te
      środowiska nie latają nawet koło nosa póki nie zaczynają swojego jazgotu na
      temat antysemityzmu, ksenofobii i patriotyzmu nazywanego przez was
      nacjonalizmem, wtedy to wy wywołujecie niechęć, ba wam te incydenty są potrzebne
      jak powietrze, bez nich wasza gazeta nie miałby racji bytu.
      Wbrew wszelkim dyskusjom uważam, za skandal obrażanie Prezydenta i jego Żony,
      ale uwagi na temat działalności diaspory jeżeli mają znamiona prawdy /a nie
      ukrywacie że jednak mają/, są mało ważne i drugorzędne, więc nie podgrzewajcie
      pod tym kotłem, no chyba że to jest wasz główny cel w co coraz silniej wierzę.
      • kozborn Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 09:03
        Jest coś w tym, co piszesz. I jest coś w tym, co mówi prof. Wolniewicz, że
        etykietką "antysemity" Żydzi machają jak maczugą. Faktycznie, jeżeli używasz
        słowa "Żyd", ocierasz się o obszary dyskusji, w których zostaniesz uznany za
        osobę porządną lub antysemitę. Innych opcji nie ma. Po prostu nie wolno mieć
        innego zdania niż Żydzi. Jesteś antysemitą i koniec, popierasz faszystów,
        Arabów, terroryzm i moherowe babcie. Chore.
        • maaac Kłamiesz a raczej przez generalizacje mijasz się z 24.07.07, 10:58
          prawdą.

> Jest coś w tym, co piszesz. I jest coś w tym, co mówi prof. Wolniewicz, że
          > etykietką "antysemity" Żydzi machają jak maczugą. Faktycznie, jeżeli używasz
          > słowa "Żyd", ocierasz się o obszary dyskusji, w których zostaniesz uznany za
          > osobę porządną lub antysemitę. Innych opcji nie ma. Po prostu nie wolno mieć
          > innego zdania niż Żydzi. Jesteś antysemitą i koniec, popierasz faszystów,
          > Arabów, terroryzm i moherowe babcie. Chore.

Faktycznie jest pewna część osób wśród Żydów uważających KAŻDĄ krytykę Izraela
          czy też Żydów za antysemityzm. Ale to tylko pewna mała część w stosunku do
          całego społeczeństwa. Tak samo jest w Polsce. Istnieje mała część osób ale
          głośna przyjmująca, każdą krytykę jakiegokolwiek Polaka jako przejaw
          antypolonizmu. Sami o ile chcą kogoś skrytykować muszą z niego zrobić człowieka
          innej narodowości, albo co najmniej sługusa tejże narodowości.
          Dokładnie ta sama grupa gdy mowa o Izraelu czy Żydach wyobraża sobie że ma
          prawo do obciążania ich wszystkimi grzechami czy winami jakie na świecie mozna
          znaleźć. Gdy próbujesz sprowadzić dyskusję cokolwiek bliżej ziemi i zaczynasz
          pisać że nieprawdą jest posądzanie Żydów akurat o "to", natychmiast lądujesz we
          grupie "polakożerców". Gdy napiszesz że faktycznie prawdą jest, że akurat w
          pewnym zakresie "to" czy "tamto" jest winą Żydów - natychmiast podnoszą to do
          rangi dowodu że przyznajesz im rację że WSZYSCY i ZAWSZE są winni spośród Żydów
          za tą sprawę - no może poza pojedynczymi wypadkami no i tu lista paru osób
          takich jak np Falkenstein.
          Oczywiście zarówno krytyka Izraela jak i poszczególnych Żydów jest dozwolona,
          tak jak i dozwolona jest krytyka Polski (tzn. krytyka rządów obu tych państw) i
          poszczególnych Polaków. Nie dozwolona są tylko wszelkie generalizacja -
          robiące z wszystkich Żydów morderców i polakożerców, czy z Polaków morderców i
          antysemitów. To jednak że generalizacja nie jest właściwa nie świadczy jednak o
          tym że nie występują wśród Żydów polakożercy czy wśród Polaków antysemici
          których miłe gronko znalazło sobie gniazdko na forum GW.
          • kozborn Zaraz "kłamiesz" - toć właśnie o tym pisałem... 24.07.07, 11:36
            Zgoda, że są środowiska bardziej i mniej wrażliwe na krytykę, ale czy nie
            odnosisz jednocześnie wrażenia, że w mediach więcej jest tych pierwszych, a nie
            drugich? Czy dla przykładu Gibsonowska "Pasja" jest antysemicka? Zdawało mi się,
            że Jezusa, faktycznie ukrzyżowano w Jerozolimie, że maczali w tym palce
            faryzeusze i inne żydowskie władze. Ale zdawało mi się też, że właśnie u
            faszysty Gibsona apostołowie, matka Jezusa, Maria Magdalena, św. Weronika, sam
            Jezus (łał) itd. to również Żydzi. Ale o czym trąbiono na całym świecie? Że
            "Pasja" jest antysemicka... Bardziej jest antyrzymska chyba bo takiego
            zezwierzęcenia jak wśród żołnierzy Imprerium Romanum dawno nie widziałem.
            Przebili nawet demonicznych Żydow...
            • maaac Nie - nie o tym. Za bardzo uogólniałeś. 24.07.07, 13:29
              > Zgoda, że są środowiska bardziej i mniej wrażliwe na krytykę, ale czy nie
              > odnosisz jednocześnie wrażenia, że w mediach więcej jest tych pierwszych, a
              > nie drugich?
              Nie nie odnoszę. Po prostu krzykaczy łatwiej zauważyć i zapamiętać. No i media
              lubują się w takich sprawach bo o nudnych 'zwykłych' ludziach nikt by nie
              chciał czytać.

> Czy dla przykładu Gibsonowska "Pasja" jest antysemicka? Zdawało mi się,
              > że Jezusa, faktycznie ukrzyżowano w Jerozolimie, że maczali w tym palce
              > faryzeusze i inne żydowskie władze. Ale zdawało mi się też, że właśnie u
              > faszysty Gibsona apostołowie, matka Jezusa, Maria Magdalena, św. Weronika, sam
              > Jezus (łał) itd. to również Żydzi. Ale o czym trąbiono na całym świecie? Że
              > "Pasja" jest antysemicka... Bardziej jest antyrzymska chyba bo takiego
              > zezwierzęcenia jak wśród żołnierzy Imprerium Romanum dawno nie widziałem.

Z Gibsonem sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana i ma więcej wymiarów.
              1. Jeśli prawdą jest to co wykrzykiwał po pijaku Gibson gdy go złapała policja
              to co do jego antysemityzmu nie mam najmniejszej wątpliwości. Ale jeszcze
              raz "jeśli".
              2. Sam film jest bardziej sadystyczny niż jakoś "anty".
              3. Niestety Gibson nie raczył dać choć najmniejszego słowa wyjaśnienia dla
              czego zarówno Faryzeusze (oni chyba władzą nie byli tylko czymś w rodzaju Radia
              Maryja na poziomie ówczesnego Izraela) jak i władze rzeczywiste Izraela podjęły
              taką, a nie inną decyzję. Zarówno w odniesieniu do religii jak i sytuacji
              społeczno-politycznej. Bez tego wyjaśnienia film może (ale nie musi) być łatwo
              wykorzystywany do propagandy antyżydowskiej. Można więc mówić o 'grzechu
              zaniechania' a nie konkretnym antysemityźmie. Na ile zaniechanie wynikało z
              celowego działania, przyjętej koncepcji/wizji artystycznej czy braku rozsądku
              to już trudno powiedzieć.
              4. Fakt żydowskości Jezusa, Marii czy Apostołów nie przeszkadza antysemitom być
              antysemitami. Na argument że Jezus był Żydem dowiadujemy się np: "ale się
              ochrzcił".
              5. Nie jest to tematem ale warto wspomnieć. Pasja Gibsona nie była
              zobrazowaniem zapisu biblijnego tylko tradycji katolickiej.
              6. No i na koniec. Film mi się podobał. Gibson jak chce potrafi robić naprawdę
              wstrząsające filmy choć uważam że przegiął z tym nawałem sadyzmu. Nie uwierzę
              np żeby rzymscy żołnierze aż tak znęcali się nad skazańcami idącymi na Golgotę.
              Z prostej przyczyny - stracenie "samobieżnności" rodziło by tylko problemy.
              • armagon Re: Nie - nie o tym. Za bardzo uogólniałeś. 24.07.07, 16:00
                A tak latwo odroznic kto cos rozumie z rzeczywistosci, a kto tylko powtarza, nie mysli, gada bzdury.. Wszystko przeciez widac w oczach, jak na dloni.
          • e.gajowa Re: Kłamiesz a raczej przez generalizacje mijasz 24.07.07, 11:49
            Długo żyję i dużo widziałam i niech mi nikt nie wmawia, że wśród Polaków nie ma
            oszustów, morderców, dewiantów, ale taką samą miarkę chcę móc przyłożyć do Żyda
            i to nie tego który mieszka w Izraelu, tylko do tego który, skazywał na śmierć
            naszych AKowców, pracując nie liczy sie z dobrem mojego kraju /dokładnie jak
            Polak/, ukrywa bez sensu swoje korzenie,/już to daje wiele do myślenia i rodzi
            sie pytanie - dlaczego?/. Pluje na Polakow za granica nawet wtedy gdy tylko
            dzięki nim uratował się z Holokaustu, ktorego powstanie bez cienia zenady
            probuje przypisac Polakom. Najgorsze jest jednak to, ze spory tocza sie wewnatrz
            grup ktore tak naprawde powinny byc jednoscia. /znika Lysiak z GP. wielka szkoda
            a podloże konfliktu jest jak czesto na tle antysemityzmu/.
            O takich Zydow mi chodzi i tu nikt nie ma prawa zabronic mi krytyki bo nikt nie
            ma prawa na wylączna prawde.
            Zepsulam klawiaturę i nie mam polskich znaków. Przepraszam.
            Przypisywanie Polakom antysemityzmu sie nie godzi i zawsze bede protestowac,
            jezeli ktos sprobuje mi to wmawiac.
            • maaac Re: Kłamiesz a raczej przez generalizacje mijasz 24.07.07, 13:34

> Długo żyję i dużo widziałam i niech mi nikt nie wmawia, że wśród Polaków nie
              ma
              > oszustów, morderców, dewiantów, ale taką samą miarkę chcę móc przyłożyć do
              Żyda

a potem

> Przypisywanie Polakom antysemityzmu sie nie godzi i zawsze bede protestowac,
              > jezeli ktos sprobuje mi to wmawiac.

No widzisz ... najpierw piszesz że i Polacy mogą być łobuzami a potem negujesz
              to...
              • e.gajowa Re: Kłamiesz a raczej przez generalizacje mijasz 24.07.07, 15:13
                Czytając trzeba myśleć, nie przeczę sama sobie. Może nie dość jasno chcę
                zaznaczyć że wśród Żydów też są łajdacy, dewianci, oszuści i mordercy bo "wszak
                ci to naród wybrany", ale wady ma jak każdy, tyle tylko że swoich wad jak mało
                który naród albo nie dostrzega, albo uważa je za zaletę.
                • maaac Re: Kłamiesz a raczej przez generalizacje mijasz 24.07.07, 15:21
                  > Czytając trzeba myśleć, nie przeczę sama sobie.
                  Przeczysz. Wpierw twierdzisz że wśród Polaków mogą być łobuzy, a potem
                  negujesz fakt, że mogą być antysemici.

> Może nie dość jasno chcę zaznaczyć że wśród Żydów też są łajdacy, dewianci,
                  > oszuści i mordercy bo "wszak ci to naród wybrany", ale wady ma jak każdy,
                  > tyle tylko że swoich wad jak mało który naród albo nie dostrzega, albo uważa
                  > je za zaletę.

Nikt tego nie neguje, że są. No może prócz nielicznych "moherowych jarmułek".
                  Twierdzenie jakoby cały naród tak twierdził jest kłamstwem wynikającym
                  prawdopodobnie z twojego antysemityzmu. Dokładnie tak samo o antypolonizmie
                  można mówić tylko wobec tych Żydów, którzy twierdza że WSZYSCY Polacy są
                  antysemitami. Nie wszyscy - tylko niektórzy np. tacy co twierdzą że wszyscy
                  Żydzi nie zauważają swoich wad.
                • armagon Re: Kłamiesz a raczej przez generalizacje mijasz 24.07.07, 16:14
                  Przeczysz sama sobie. Ci niby Żydzi, ktorzy działają na szkodę Polski, to Polacy - obywatelstwo, jezyk, pochodzenie - w wielu z nas plynie żydowska krew, i nawet tego nie wiemy. Żydzi byli obecni tutaj od wieków. Zwalanie winy na Żydów to hipokryzja, niemoznosc zobaczenia WŁASNYCH ograniczeń, ubóstwo intelektualne, obrzydliwstwo. Polska jest biedna, bo Polacy są głupi. To zamknięte koło.
                  • maaac Re: Kłamiesz a raczej przez generalizacje mijasz 24.07.07, 18:46
                    O ile zgodzę się z pierwszą częścią wypowiedz (z modyfikacją), że na "żydów"
                    (od małej celowo) zwala się najczęściej winę za swoje niepowodzenia.
                    O tyle nie nie zgodzą się z drugą. Ani Polska biedna, ani Polacy głupi. Tak
                    średnio statystycznie żyje się nam całkiem fajnie i coraz lepiej. Może nie tak
                    fajnie jak na zachodzie (a i nie wszystkim) ale powodów do takiego
                    czarnowidztwa jak powszechnie występuje tak naprawdę nie ma. Jak popatrzy się
                    na powstające i powstałę nowe firmy to też trudno mówić o głupocie Polaków. A
                    ten rząd? No cóż wszystkiego trzeba się w życiu nauczyć. Jako społeczeństwo też
                    musimy poznać, często na błędach, jak należy żyć.
    • logoin Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 08:43
      ponoć bóg stworzył kobietą i mężczyznę aby mogli sie rozmnażać (choć kler
      zmienia te historie ci pięć minut w zależności od tego jaka maja potrzebę) wiec
      nie rozumiem czy zdrowy pełny sił człowiek może wyrzec się seksu?
      Wątpię,tak jak kobietom przy menopauzie moze odbic tak i facetom bez seksu
      również.Chyba ze poszedł taki na księżulka z innych seksualnych pobudek a to
      widać i słychać
    • wesoly_siewca_pesymizmu Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 08:43
      Ktoś może zacytować te antysemickie wypowiedzi?
      • mg2005 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 08:52
        wesoly_siewca_pesymizmu napisała:

> Ktoś może zacytować te antysemickie wypowiedzi?

Chodzi o stwierdzenie, że ktoś ulega żydowskiemu lobby.
        Gdzie w tym antysemityzm - to wiedzą tylko "mędrcy syjonu" i ich pachołki
        oraz "pożyteczni idioci"...
        • m_16 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 10:57
          mg2005 napisał:

> wesoly_siewca_pesymizmu napisała:
          >
          > > Ktoś może zacytować te antysemickie wypowiedzi?
          >
          >
          > Chodzi o stwierdzenie, że ktoś ulega żydowskiemu lobby.
          > Gdzie w tym antysemityzm - to wiedzą tylko "mędrcy syjonu" i ich pachołki
          > oraz "pożyteczni idioci"...

Ach jak ja lubię gdy manipulujecie informacją...
          Żeby na taśmach było tylko to, to byłoby może ok..
          Problem w tym, że Rydzyk mówił też sporo o "mentalności talmudycznej" która
          rozumiał jako hipokryzję "mówienie A, robienie B". Mówił to a propos GW, co
          jest jednak tutaj nieistotne (gdyby po prostu jeżdził po GW nie byłoby sprawy).
          I to jest antysemityzm, bo jak sugerujemy, że mentalność danej nacji jest z
          natury swej kłamliwa ("talmudyczna" wprost odnosi tożsamości żydowskiej), to
          pogardzamy tą nacją, prezentujemy nienawiść z powodów rasowych. Nic z tego nie
          wykręcicie się sianem. Rydzyk powinnien za to beknąć. Nie jest możliwy dialog z
          kimś kto obraża przeciwnika. A on robi to od dawna i namiętnie.
          • mg2005 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 19:10
            m_16 napisał:

> I to jest antysemityzm, bo jak sugerujemy, że mentalność danej nacji jest z
            > natury swej kłamliwa ("talmudyczna" wprost odnosi tożsamości żydowskiej), to
            > pogardzamy tą nacją, prezentujemy nienawiść z powodów rasowych.

Sam sobie zaprzeczyłeś... "Talmudyczna mentalność" odnosi się do religii, a nie
            do rasy - a więc nie jest antysemityzmem, który jest odmianą rasizmu.
            Poza tym, nie każdy Żyd musi być zarażony 'talmudyczną mentalnością'.

> Nie jest możliwy dialog z
            >
            > kimś kto obraża przeciwnika.

Dialog z żydami jest szkodliwy i z definicji pozbawiony sensu.
            Zrozumiał to ks.prof.Chrostowski - i zrezygnował z przewodniczenia Radzie
            Chrześcijan i Żydów...
            • m_16 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 20:11
              1. Ale religia, jest tu silnie związana z rasą mądralo. A ponieważ zarzut
              odniesiono do wyborczej, widać więc (niezależnie od tego co się o wyborczej
              myśli), że nie szło o względy religijne a rasowe (w wyborczej nie ma raczej
              praktykujących żydów). Zresztą bez znaczenia, zamieniasz nienawiść rasową na
              nienawiść religijną- i tak rydzyk okazuje się szują. I nie pitol mi tu, że to
              nie dotyczy wszystkich żydów. To jest uznanie że sama ich tożsamość rasowa bądż
              religijna jest zła z gruntu niegodziowa moralnie. Skoro zła jest "talmudyczna
              mentalność", znaczy talmud, religia żydowska są z gruntu niegodziwe. I to jest
              niegodziwe twierdzenie, przekracza granice krytyki, bo potencjalnie oskarża
              każdego Żyda lub wierzącego Żyda, z góry Jakoś nie myślę by Rydzol, ani
              większość Polaków nie poczuła się obrażona, gdybym posądził ich o"ewangeliczne
              ześwinienie" tzn. przedstawił ich przywiązanie do katolicyzmu jako najgorszą
              moralną przywarę, a to zrobił Rydzyk z Żydami.
              2. Nie wiem czemu Chrostowski zrezygnował z przewodniczenia. Opinia jednego
              gościa nie jest wiążąca bez argumentów, zwłaszcza że nie wiem czy czegoś nie
              przekręciłeś. Opinia drugiego gościa (ciebie)również pozbawiona argumentów, też
              diabła warta, zwłaszcza ześ znany prawicowy buc i troll. Dialog z żydami jest
              konieczny choćby i z tego powodu, że Żydzi bez ewangelii dadzą sobie radę, a
              chrześćijanie bez ksiąg starego testamentu nie bardzo.
            • na_opak Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 23:35
              mg2005 napisał:

> m_16 napisał:
              >
              > > I to jest antysemityzm, bo jak sugerujemy, że mentalność danej nacji jest
              > z
              > > natury swej kłamliwa ("talmudyczna" wprost odnosi tożsamości żydowskiej),
              > to
              > > pogardzamy tą nacją, prezentujemy nienawiść z powodów rasowych.
              >
              > Sam sobie zaprzeczyłeś... "Talmudyczna mentalność" odnosi się do religii, a nie
              >
              > do rasy - a więc nie jest antysemityzmem, który jest odmianą rasizmu.
              > Poza tym, nie każdy Żyd musi być zarażony 'talmudyczną mentalnością'.
              >
              >
              > > Nie jest możliwy dialog z
              > >
              > > kimś kto obraża przeciwnika.
              >
              > Dialog z żydami jest szkodliwy i z definicji pozbawiony sensu.
              > Zrozumiał to ks.prof.Chrostowski - i zrezygnował z przewodniczenia Radzie
              > Chrześcijan i Żydów...

Z prawdziwymi Zydami dialog nie byl by szkodliwy i pozbawiony sensu, a wrecz
              przeciwnie. Inni "Zydzi" sa dziecmi diabla wedlug slow Pana Jezusa i nalezy
              unikac z nimi wszelkich kontaktow i rozmow, a slowo "antysemityzm" jesli nas
              napawa lekiem i sie go boimy to znaczy, ze jestesmy pod wladaniem samego
              szatana, ktory te slowo wymyslil na zgube nie tylko dla zydowskich swoich
              dzieci. Antypolonizm i anty-costam nie jest wymyslem szatana, wiec nikt sie go
              nie boi...
    • agora7 Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 09:04
      Jak zwykle !! Pozolono im się pnioszyć i robią to w stopniu prekraczającym
      wszelkie normy.Nic dobrego z tego nie wyniknie.jeszcze się przekonamy,
    • junkier Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, biale 24.07.07, 09:55
      Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, biale jest biale a czarne jest
      czarne. Innej opcji nie ma. Ekomenizm jest bledem i dobrze ze Benedykt XVI sie
      z niego wycofuje. Z religiami takimi jak islam czy judaizm mozna co najwyzej
      napisac protokol rozbieznosci i wymienic kurtuazyjne uwagi, to wszystko.

Inne jeszcze ciakawe zdanie dowodzace calkowicie mentalnosci Kalego uprawiana
      przez panow redaktorow zafrapowalo:

"Szef medialnego koncernu będzie nadal nim rządził i manipulował polskimi
      politykami."

Rozumiem, ze ta znemienna fraza to wyraz frustracji z powodu, dla ktorego inny
      medialny koncern nie posiada juz pasa transmisyjnego na polska polityke w
      postaci dogorywajacej partyjki UD/UW/PeDe aby rzadzic i manipulowac polska
      polityka...
      • spike20 wszystko mi sie kojarzy z antysemityzmem 24.07.07, 10:27
        ...
        Jezeli Rydzyk mowi o zydowskim lobby to oczywisty antysemityzm...
        przeciez zydowskiego lobby NIE MA.
        Soros tylko udaje, ze jest Zydem naprawde jest Eskimosem.
        Organizacje zydowskie wcale nie staraja sie o odszkodawania z Polski.
        W ogole Zydzi jako narodowosc nie istnieja i nie maja swoich czesto sprzecznych
        interesow z innymi narodami, np Polska.
        Myslec i co najwazniejsze mowic inaczej to wstretny, sredniowieczny
        antysemityzm.
        Michnik i jego druzyna najbardziej lekaja sie mowienia o tych oczywistych
        klamstwach.
        Zbrodnie komuny - gruba kreska.
        Ale antysemityzm NIGDY nie moze zejsc ze szpalt.
        To ostatecznie najwazniejsza kwestia swiata, o ktorej trzeba w kolko pisac i
        bic piane bez ustanku.
        Katolicka czarnosecinna ksenofobia otacza nas ze wszystkich stron.
        Weszy Zyda w AIPACU i widzi go w Soroszu.
        Jedyna droga do uzyskania miana kraju oswieconego i liberalnego prowadzi przez
        Teheran.
        Wszechpolacy do boju o Wielki Izrael!
        • maura4 Re: wszystko mi sie kojarzy z antysemityzmem 24.07.07, 11:30
          jezeli organizacje zydowskie upominaja sie o swoj w koncu majatek,czy
          zadoscuczynienie ,to maja do tego takie samo prawo,jak obywatele Polski czy KK.
          • junkier Re: wszystko mi sie kojarzy z antysemityzmem 24.07.07, 11:34
            Jesli upominaja sie wlasciciele to jest to normalne i nikt im nie odmawia
            prawa. Polskie prawo umozliwia i umozliwilo juz, trzeba to przypomniec, zwrot
            znacznej czesci majatkow nalezacych do osob pochodzenia zydowskiego rowniez.

Jesli natomiast upominaja sie o pieniadze jakies szemrane organizacje
            uprawiajace miedzynarodowy reket przy pomocy nieskrywanego szantazu (slowa
            Singera: "Polska bedzie upokarzana na arenie meidzynarodowej" to jest to zwykla
            hucpa. Calkowicie bezprawna.
            • aw303 Re: wszystko mi sie kojarzy z antysemityzmem 24.07.07, 12:01
              junkier napisał:

> Jesli upominaja sie wlasciciele to jest to normalne i nikt im nie odmawia
              > prawa. Polskie prawo umozliwia i umozliwilo juz, trzeba to przypomniec, zwrot
              > znacznej czesci majatkow nalezacych do osob pochodzenia zydowskiego rowniez.
              >
              > Jesli natomiast upominaja sie o pieniadze jakies szemrane organizacje
              > uprawiajace miedzynarodowy reket przy pomocy nieskrywanego szantazu (slowa
              > Singera: "Polska bedzie upokarzana na arenie meidzynarodowej" to jest to
              zwykla
              >
              > hucpa. Calkowicie bezprawna.

junkier-zeby nie bylo ze ja sie czepiam postow dlatego ze ty je piszesz a nie
              ze wzgledu na zawartosc -to z tym pogladem sie zgadzam !
            • maura4 Re: wszystko mi sie kojarzy z antysemityzmem 24.07.07, 12:45
              Jezeli organizacja nie wykaze,ze kiedys ten majatek nalezal do niej,to nic nie
              zdziala,a cwaniakow nie brakuje nigdzie.KK odzyskuje z sukcesem
              zreszta ,majatek zabrany w czasie rozbiorow,choc takie prawo mu nie przysluguje.
              • spike20 Re: wszystko mi sie kojarzy z antysemityzmem 24.07.07, 13:25
                Malo mnie obchodzi na ile dzisiejsze organizacje amerykanskich Zydow
                reprezentuja polskich konkretnych Zydow, ktorzy zgineli 70 lat temu.
                Jest to jakas plemienna paranoja dlaczego JA DZISIAJ mam oddawac forse jakiemus
                powiedzmy Wani z Charkowa (synowi Stalinowskiego siepacza...np) tylko dlatego,
                ze przypomnialo mu sie i moze byc Zydem...
                To sa miliardy, ktorych zabraknie przykladowo na lekarstwa albo na zlobki a
                pojda dla ludzi, ktorych dochod sredni jest 10-cio krotnie wyzszy niz polski.
                My tez mozemy sie starac o odszkodowania za rozbiory albo potop szwedzki...
                Problemem jest, ze Polska zgodzic sie moze na plemienne odszkodowania ze
                strachu przed medialnym atakiem.
                A atakowac bedzie miedzy innymi Michnik i jego druzyna.
                Ale bulic bedziemy my i nasze dzieci.
                Ciekawe czy beda placic rowniez dzisiejsi polscy Zydzi...i ile dostan ci co
                stracili wszystko za Bugiem...od taka "sprawiedliwosc" reglamentowana wedlug
                plemiennego pochodzenia.
                • junkier Re: wszystko mi sie kojarzy z antysemityzmem 24.07.07, 13:31
                  Zadnych odszkodowan dla zydowskich organizacji reketierskich nie bedzie.
                • maura4 Re: wszystko mi sie kojarzy z antysemityzmem 24.07.07, 13:48
                  To trzeba bylo stworzyc prawo ,ktore nie zezwalalby na zwrot majatkow
                  komukolwiek no ,ale jak chcialo sie przypodobac KK i nie tylko,to teraz
                  placz.Przeciez my dzis zyjacy nie zabieralismy majatku nikomu,a musimy
                  oddawac.Tak samo jestesmy biedni ,kiedy obdziera nas KK,byli prywatni
                  wlasciciele jak organizacje zydowskie.
      • age.kruger redemptoryści czczą szatana? 24.07.07, 10:30
        • junkier Szatan seidzi w Kosciele otwartym i w ekomenizmie 24.07.07, 10:40
          Szatan seidzi w Kosciele otwartym i w ekomenizmie ktory jest niczym innym jak
          proba sprzedania dogmatow naszej wiary.
          • tw_kaczor powiedz o tym swojemu psychiatrze oszołomie... 24.07.07, 10:58
          • tw_kaczor a Sekta Maryja z "ojcem" R. ...??? 24.07.07, 10:59
      • aw303 Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 11:29
        oj, junkier-ty ukryty zwolenniku PO !
        Zdemaskowały cie twoje własne słowa - nie poważasz ty naszego Ukochanego
        Premiera, oj nie-przeciez powiedzial On juz dawno ze nikt Pis -u nie przekona
        ze biale jest biale a czarne -czarne ..
        • junkier Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 11:31
          Ale zaraz sie poprawil.

- - - - - - -
          Z serii absurdy III RP:
          SZPILKA Rafał A. Ziemkiewicz
          TOK FM na tropie antysemityzmu premiera

Jarosław Kaczyński ma bez wątpienia niewiarygodne szczęście do wrogów.
          Właściwie nie musi się nimi zajmować - sami kompromitują się jeden przez
          drugiego, jakby rywalizowali, kto ukąsi Kaczyńskiego głupiej, bardziej
          bombastycznie i z większą przesadą.
          Wobec silnej konkurencji niełatwo tu o sukces, a jednak wczorajsza wypowiedź
          prof. Aliny Całej z Żydowskiego Instytutu Historycznego w Radiu TOK FM jest nim
          niewątpliwie. Pani profesor odkryła, że podczas mszy w Częstochowie Jarosław
          Kaczyński "naśladował ton przemówień Hitlera". Oczywiście nie zdziwiło jej to,
          bo od dawna wie, że Kaczyńscy są antysemitami, jakkolwiek jest to "antysemityzm
          ukryty po inteligencku". Ukrytego po inteligencku antysemitę, jak można
          zgadnąć, poznaje się po tym, że wcale na antysemitę nie wygląda, ale czasem
          czyni antysemicką aluzję. Pani Cała podała przykład takiej antysemickiej aluzji
          u premiera: użycie wobec profesora Geremka zwrotu "człowiek o takim
          życiorysie". To, że żydostwo nie jest kwestią pochodzenia, ale życiorysu, a
          konkretnie uwikłania w komunizm (bo o to chodziło w cytowanej wypowiedzi
          premiera), wydawało się dotychczas tezą antysemitów - w ustach badaczki z ŻIH
          jest to spore odkrycie.
          Kolegom z TOK FM chętnie podrzucę jeszcze parę podobieństw. Hitler obiecywał
          budować autostrady - i Kaczyński też obiecuje. Hitler propagował sport i
          organizował olimpiadę - Kaczyński organizuje Euro.
          Kombinujcie, chłopcy (i dziewczęta), dalej, a na pewno znajdziecie jeszcze
          więcej. I na pewno nie zabraknie wam rozmówców, którzy powiedzą coś jeszcze
          bardziej wyrafinowanego intelektualnie niż pani Cała.
          Rafał A. Ziemkiewicz

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/druga_strona_070710/druga_strona_a_6.html
          • e.gajowa Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 15:19
            To ona pamięta Hitlera i żyje? Spytajcie który Polak, ale tak z imienia i
            nazwiska ją uratował?
      • cybulski.t wątpiąc w słuszność Ekumenizmu łamiesz przykazania 24.07.07, 11:30
        1. Jest jeden Bóg.
        • junkier Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, biale 24.07.07, 11:35
          W Nowym Testamencie o ekumenizmie ani slowa. To bledna droga, trzeba skonczyc
          te farse.
          • aw303 Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 11:39
            junkier napisał:

> W Nowym Testamencie o ekumenizmie ani slowa. To bledna droga, trzeba skonczyc
            > te farse.
            a o niezbywalnym prawie płodu do ...itp ..itp....coś jest ??
            • junkier Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 11:42
              jEST PRZYKAZANIE "Nie zabijaj", radze odswiezyc znajomosc Dekalogu.
              • aw303 Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 11:44
                junkier napisał:

> jEST PRZYKAZANIE "Nie zabijaj", radze odswiezyc znajomosc Dekalogu.

aha, rozumiem ze kierujac sie tym przykazaniem jesteś wegeteraianinem ?
                • junkier Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 12:05
                  Nie stawiaj zwierzat na rowni z ludzmi.
                  • ir9 Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 12:13
                    a dlaczego nie?
                    to jest glowny problem ultra-katolikow. nikt sie z nimi nie rowna.inne wiary to tak naprawde
                    barbarzyncy.dla nich miejsca w dialogu czy w niebie nie bedzie, inaczej myslacy tez generalnie moga
                    zapomniec o jakiejs wiekszej lasce. grunt-slepo interpretowac to co zostalo powiedziane ponad 2000
                    lat temu i jak ktos sie nie zgadza to albo na stos albo wykop z grona "ludzi dobrych". a propos... skoro
                    kosciol tak intensywnie propaguje przykazanie "nie zabijaj" to dlaczego sam wyrzynal ludzi w imie
                    wiary, dlaczego Pius XII podpisal umowe z hitlerem itd itd? innymi slowy czy mozna brac na powaznie
                    instytucje ktora najczesciej sama lamala przykazania?oczywiscie o rydzyku nie wspomne bo chyba ..i
                    nie pozadaj " zadnej rzeczy ktora jego (blizniego) jest" jest mu nieco malo znane,co?jak sie te
                    niekonsekwencje maja do wiecznego mowienia innym ze sa ludzmi zlymi, malymi sercem itd itd?
                    (tylko prosze mi tu nie wyjezdzac z argumentem ze jestem zydem, komuchem, homoseksualista,
                    zrdajca narodu-dziekuje).

junkier napisał:

> Nie stawiaj zwierzat na rowni z ludzmi.
                  • aw303 Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 12:14
                    junkier napisał:

> Nie stawiaj zwierzat na rowni z ludzmi.

jezeli z zapisu nie zabijaj Ty wnioskujesz ze dotyczy to 4 tygodniowego plodu
                    to ja uwazam ze szybciej zwierzecia!
                    Chodzi o wykazanie bezsensu Twojej próby wyjasnienia wszystkiego co nas
                    dzisiaj, 2000 lat pózniej otacza , zapisami w biblii...
                    • junkier Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 12:18
                      Plod to pojecie biologiczne. Z humanistycznego punktu widzenia jest to czlowiek
                      i jego zycie rowniez jest chronione.
                      • aw303 Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 12:24
                        junkier napisał:

> Plod to pojecie biologiczne. Z humanistycznego punktu widzenia jest to
                        czlowiek
                        >
                        > i jego zycie rowniez jest chronione.
                        To jakas nowa wykladnia humanizmu-mozesz wskazac biblijne korzenie ?? :-))
                        Ja uważam ze zabijanie czujacego zwierzecia jest znacznie bardziej
                        niehumanitarne niz pigułka wczesnoporonna lub spirala wewnątrzmaciczna (obie-
                        wg Twojej klasyfikacji- narzędzia ludobójstwa ...)
                    • ir9 Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 12:18
                      dokladnie.moze dla ulatwienia dodajmy ze plod do 12 tygodnia ( i nie tylko) najczesciej zabija sam
                      stworca. bez pomocy czlowieka. zdarza sie to co 5 parze czyli ok w 20% przypadkow.sa to dzieci bez
                      chrztu.... wiec w swietle wiary katolickiej chyba maja raj z glowy,prawda?

aw303 napisał:

> junkier napisał:
                      >
                      > > Nie stawiaj zwierzat na rowni z ludzmi.
                      >
                      > jezeli z zapisu nie zabijaj Ty wnioskujesz ze dotyczy to 4 tygodniowego plodu
                      > to ja uwazam ze szybciej zwierzecia!
                      > Chodzi o wykazanie bezsensu Twojej próby wyjasnienia wszystkiego co nas
                      > dzisiaj, 2000 lat pózniej otacza , zapisami w biblii...
                • t529669754 Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 12:23
                  Ekhmmm... wydawało mi się, że to przykazanie dotyczy człowieka.

I widzę jeszcze, że między wierszami próbujesz zestawić życie cielątka (np.) z
                  życiem płodu. Ja staram się kierować taką prostą logiką: jeśli spełniona jest
                  koniunkcja dwóch warunków: TO COŚ żyje i TO COŚ jest gatunku ludzkiego, to OWO
                  COŚ zasługuje na "niezbywalne prawo do życia"

Nie wiem, czy podzielasz (podzielacie) to zdanie. Jeśli tak - proszę
                  zastanówcie się, czy:
                  - płód, który nosi w sobie kobieta żyje? (i tylko proszę nie mówcie, że to nie
                  życie, gdyż nie jest SAMODZIELNE, bo fakt, że tlen i substancje odżywcze
                  dostarczane mu są wraz z krwią matki jest podobny do sytuacji gdy podczas
                  silnej choroby człowiek podłączany jest w szpitalu do sztucznego płuca i
                  kroplówki i nikt chyba nie kwestionuje z tego powodu jego człowieczeństwa)
                  - czy ów płód należy do gatunku ludzkiego.

Jeśli odpowiedź na obydwa pytania brzmi TAK, to moim zdaniem ów płód (OWO COŚ)
                  zasługuje na "niezbywalne prawo do życia"

No chyba, że nie podzielacie zawartej w pierwszym akapicie logicznej wykładni.
                  To proszę przedstawcie inną.
                  • aw303 Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 12:30
                    t529669754 napisał:

> Ekhmmm... wydawało mi się, że to przykazanie dotyczy człowieka.
                    >
                    > I widzę jeszcze, że między wierszami próbujesz zestawić życie cielątka (np.)
                    z
                    > życiem płodu. Ja staram się kierować taką prostą logiką: jeśli spełniona jest
                    > koniunkcja dwóch warunków: TO COŚ żyje i TO COŚ jest gatunku ludzkiego, to
                    OWO
                    > COŚ zasługuje na "niezbywalne prawo do życia"
                    >
                    > Nie wiem, czy podzielasz (podzielacie) to zdanie. Jeśli tak - proszę
                    > zastanówcie się, czy:
                    > - płód, który nosi w sobie kobieta żyje? (i tylko proszę nie mówcie, że to
                    nie
                    >
                    > życie, gdyż nie jest SAMODZIELNE, bo fakt, że tlen i substancje odżywcze
                    > dostarczane mu są wraz z krwią matki jest podobny do sytuacji gdy podczas
                    > silnej choroby człowiek podłączany jest w szpitalu do sztucznego płuca i
                    > kroplówki i nikt chyba nie kwestionuje z tego powodu jego człowieczeństwa)
                    > - czy ów płód należy do gatunku ludzkiego.
                    >
                    > Jeśli odpowiedź na obydwa pytania brzmi TAK, to moim zdaniem ów płód (OWO
                    COŚ)
                    > zasługuje na "niezbywalne prawo do życia"
                    >
                    > No chyba, że nie podzielacie zawartej w pierwszym akapicie logicznej wykładni.
                    > To proszę przedstawcie inną.
                    \
                    juz -prosze bardzo !
                    czy guz nowotworowy zyje -tak, identycznie jak płód(polecam potworniaki-to w
                    uproszczeniu taki zniekształcony płód!)
                    czy nalezy do gatunku ludzkiego-oczywiście, przecież to czesc czlowieka !
                    Wiec jak go zoperowac aby np uratowac życie "nosiciela" nie dokując gwałtu na
                    Twojej w/w koniunkcji ??
                    • t529669754 Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 16:19
                      Myślę, że guz nowotworowy nie "żyje" tylko "rozwija się". Nawet dość potocznie
                      stosowana semantyka to zdradza - czy słyszałeś, żeby lekarz mówił o życiu
                      guzu? "W pani żyje nowotwór". No chyba jednak nie.

No, ale to wszystko na próżno, jeśli naprawdę uważasz, że "życie" psa, kota,
                      człowieka w sensie procesów podtrzymujących i rozwijających taki złożony byt
                      jakim jest zwierzę lub człowiek można zestawić z rozwojem chorej tkanki to mam
                      wrażenie, że dyskutujesz dla dyskusji pojmowanej jako szermierka na słowa, bez
                      UPRZEDNIEJ próby zrozumienia czyjegoś stanowiska. W takim wypadku próżna moja
                      mowa, nie wiem czy Cię przegadam czy nie, ale to - wybacz - moim zdaniem, nie
                      ma sensu.

Czy guz jest gatunku ludzkiego? Dokładnie takie same semantyczne nadużycie. To,
                      że coś jest CZĘŚCIĄ organizmu gatunku ludzkiego nie oznacza, że można o tym
                      czymś powiedzieć, że jest SAMYM gatunkiem.

Wątroba też "żyje" w Twoim rozumieniu - toczą się wszak w niej bardzo
                      skomplikowane procesy - i też jest częścią człowieka. Na dodatek
                      bardziej "naturalną" niż nowotwór.
                      No mnie w każdym bądź razie nie przychodziło nigdy do głowy, żeby
                      głosić "niezbywalną godność wątroby"
                  • iluminacja256 Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 13:48
                    Cielak tez jest płodem, takim samym jak człowiek, bo i człowiek i krowa to
                    ssak, a te sa w stadium prenatalnym zygotą, zarodkiem i płodem , a jak ktoś
                    temu zaprzecza to znaczy, że nie powinnien był ukończyc podstawówki.
                    • ir9 Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 14:06
                      a poza tym to jakim prawem kosciol wypowiada sie wogole na temat dzieci nienarodzonych skoro sam do
                      teraz uznaje zasade ze chrzest jest warunkiem koniecznym do zbawienia czyli wszelkie dzieci
                      nienarodzone wysyla do tzw. "limbus infantium" czyli otchlani i do tej pory dzieci te teoretycznie wedlug
                      doktryny samego kosiciola nie beda zbawione.dopiero teraz zaczyna sie co w tym temacie robic. wiec z
                      jednej strony jest wielki krzyk na temat zabijania plodu np. w 3dniu czy tygodniu kiedy zarodek jest
                      jeszcze daleki od posiadania funkcji typowych dla czlowieka a sam kosciol caly czas odmawia uznania
                      statusu dzieci ktore zabija sam bog. wiec generalnie -kolejny przyklad hipokryzji i niekonsekwencji
                      kosciola.
      • oblesnik Re: Albo sie sluzy Kosciolowi albo innowiercom, b 24.07.07, 11:45
        Tak, w wielu makowkach czarne jest czarne i tylko czarne.
    • artnow2757 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 10:28
      Bóg nie istnieje. Gdyby istniał, to nie mordowałby "maluczkich" i nie pozwalałby
      "sr.." na Siebie sku..elom w komżach.
      • no.655321 miłosierdzie Boskie 24.07.07, 14:26
        ciekawe co mogą myśleć o Boskim miłosiedziu rodziny 26 ofiar katastrofy z
        Vizille ??

artnow2757 napisał:

> Bóg nie istnieje. Gdyby istniał, to nie mordowałby "maluczkich" i nie
        pozwalałb
        > y
        > "sr.." na Siebie sku..elom w komżach.
    • stasieczek5 Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 10:28
      Smieszne są te wieloletnie i wieloosobowe dyskusje na temat Radia Maryja i TV
      Trwam.
      Ludzie !
      Kościół mający dwa tysiące lat historii, najlepszeą w świecie administrację i
      PROPAGANDĘ założył, kieruje, administruje, wytacza kierunki działania i
      finansuje wspomniane instytucje.
      Radio Maryja i TV Trwam jest mu POTRZEBNE.
      Wszelkie opinie dotyczące działalności tych instytucji godzą w KOŚCIÓŁ.
      I przestańmy sobie opowiadać bajeczki, że Rydzyk jest niewygodny dla Kościoła,
      że swoja działalnością rzuca cień na kogos tam itp., itd.
      Skoro w tak schierarchizowanej instytucji, na przysłowiowe strzelenie palcem,
      wprowadza się zmiany, zmienia stanowiska i podejmuje decyzje ( od 2000 lat !),
      to czy Rydzyk - gdyby tego chciano - długo by sie utrzymał ? Czy nie zmieniono
      by profilu działalności ? Nie poskromiono "janczarów watykańskiej propagandy" ?
      Co jakiś czas sie mówi, że Jan Paweł II z całum Kościołem "załatwił" komunizm !
      Chce się przez to powiedzieć, że Rydzyk jest silniejszy od upadłego ZSRR ?!
      Przestańmy opowiadać dyrdymałki o "nurtach" w Kościele, że jedni są "za" a
      drudzy "przeciw " Rydzykowi. To wszystko jest jedna , jednakowo myśląca i
      pracująca instytucja, która - z Rydzykiem czy bez - stworzyła najlepszą tube
      propagandową jaką sobie można wyobrazić. A że znalazła sobie sympatyków to
      tylko na plus organizacji. Zawsze w historii świata tak było, że najbardziej
      nieprawdopodobne projekty, znajdywały i popleczników i wykonawców. A w tej
      sytuacji, przy takich możliwościach finansowych i organizacyjnych ( bo z całą
      pewnością nie z rydzykowych składek ! ) powstała ogólnoświatowa sieć radiowo-
      telewizyjna !!!!
      Tylko pozazdrościć !!!

• aw303 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 11:57
        stasieczek5 napisał:

> Smieszne są te wieloletnie i wieloosobowe dyskusje na temat Radia Maryja i TV
        > Trwam.
        > Ludzie !
        > Kościół mający dwa tysiące lat historii, najlepszeą w świecie administrację i
        > PROPAGANDĘ założył, kieruje, administruje, wytacza kierunki działania i
        > finansuje wspomniane instytucje.
        > Radio Maryja i TV Trwam jest mu POTRZEBNE.
        > Wszelkie opinie dotyczące działalności tych instytucji godzą w KOŚCIÓŁ.
        > I przestańmy sobie opowiadać bajeczki, że Rydzyk jest niewygodny dla
        Kościoła,
        > że swoja działalnością rzuca cień na kogos tam itp., itd.
        > Skoro w tak schierarchizowanej instytucji, na przysłowiowe strzelenie palcem,
        > wprowadza się zmiany, zmienia stanowiska i podejmuje decyzje ( od 2000
        lat !),
        > to czy Rydzyk - gdyby tego chciano - długo by sie utrzymał ? Czy nie
        zmieniono
        > by profilu działalności ? Nie poskromiono "janczarów watykańskiej
        propagandy" ?
        > Co jakiś czas sie mówi, że Jan Paweł II z całum Kościołem "załatwił"
        komunizm !
        > Chce się przez to powiedzieć, że Rydzyk jest silniejszy od upadłego ZSRR ?!
        > Przestańmy opowiadać dyrdymałki o "nurtach" w Kościele, że jedni są "za" a
        > drudzy "przeciw " Rydzykowi. To wszystko jest jedna , jednakowo myśląca i
        > pracująca instytucja, która - z Rydzykiem czy bez - stworzyła najlepszą tube
        > propagandową jaką sobie można wyobrazić. A że znalazła sobie sympatyków to
        > tylko na plus organizacji. Zawsze w historii świata tak było, że najbardziej
        > nieprawdopodobne projekty, znajdywały i popleczników i wykonawców. A w tej
        > sytuacji, przy takich możliwościach finansowych i organizacyjnych ( bo z całą
        > pewnością nie z rydzykowych składek ! ) powstała ogólnoświatowa sieć radiowo-
        > telewizyjna !!!!
        > Tylko pozazdrościć !!!
        >
        frakcje sa , jak w kazdej duzej organizacji ale masz racje-"per saldo" RM i
        Rydzyk mają poparcie struktury Koscioła jako całosci, i w Polsce i "weltweit".
        Nawet papiez nie pozwoli sobie aby "podpasc" 2 milionom zdyscyplnowanych
        wyznawcow..
    • nogay Zakon odwraca kota ogonem, a judzyki judzą 24.07.07, 10:44
      Judzyk - pochodzi od jątrzyć, judzić, a nie od judejczyków, bo to byłby już
      antysemityzm. Tak to robi red. Jan Turnau - judzi i wciska ludziom androny, aby
      otumanić swoich czytelników i opluć kapłana, a podobno sam deklaruje się jako
      katolik. Dowcipkowano, że jego ojcem duchownym był ks. Czajkowski - zażarty
      filosemita (filosemityzm = rasizm), który okazał się wieloletnim szpiclem
      ubeckim. Ten kapłan dopatrywał się antysemityzmu w Piśmie św. i żądał usunięcia
      pieśni wielkopostnej "Ludu, mój ludu - cóżem ci uczynił..." Tak może zakłamć
      człowieka obłąkańcza ideologia filosemicka.Nie warto poważnie odnosić się do
      tekstu red. Turnau. Natomiast chciałoby się powiedzieć temu człowiekowi - jeśli
      jesteś wierzącym w Jezusa Chrystusa - zadzwoń do Radia maryja podczas różańca i
      włącz się do wspólnej modlitwy. NO,NO - nawet uchodzącu za miłosiernego pan
      Michnik nie przebaczyłby takiej zdrady swojemu kapelanowi. A więc - do modlitwy
      z o. Rydzykiem, będzie to ciepły dialog z judaizmem.
    • smelt Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 11:23
      Drogi autorze tekstu "Rydzyk triumfuje". Rozumiem Twoje rozgoryczenie w związku
      z niedokonaniem na tym zbrodniarzu kary ścięcia. Osobiście uważam, że GW powinn
      a rozpocżąc działania lobbistyczne na rzecz przywrócenia kary śmierci, w
      przeciwnym wypadku tacy niebezpieczni przestępcy jak O. Rydzyk dalej będą
      niepokornie psuć spokój ducha Mr. Michnika. Domyślam się, że ów przez
      najbliższe dni nie będzie w stanie usiąść na d... . a tak w ogóle, to jeżeli
      komuś się nie podoba Radio Maryja, to nie powinien go po prostu słuchać. Ja na
      przykład nie czytam GW , choć czasami zdarza się mi ją zakupić w celu
      podtarcia stref analnych.

Pozdrowienia od niepokornego obywatela.
      • aw303 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 11:37
        smelt napisał:

> Drogi autorze tekstu "Rydzyk triumfuje". Rozumiem Twoje rozgoryczenie w
        związku
        >
        > z niedokonaniem na tym zbrodniarzu kary ścięcia. Osobiście uważam, że GW
        powinn
        >
        > a rozpocżąc działania lobbistyczne na rzecz przywrócenia kary śmierci, w
        > przeciwnym wypadku tacy niebezpieczni przestępcy jak O. Rydzyk dalej będą
        > niepokornie psuć spokój ducha Mr. Michnika. Domyślam się, że ów przez
        > najbliższe dni nie będzie w stanie usiąść na d... . a tak w ogóle, to jeżeli
        > komuś się nie podoba Radio Maryja, to nie powinien go po prostu słuchać. Ja
        na
        > przykład nie czytam GW , choć czasami zdarza się mi ją zakupić w celu
        > podtarcia stref analnych.
        >
        > Pozdrowienia od niepokornego obywatela.
        Niepokorny Obywatelu!
        ze też tak lekkomyślnie narażasz swój cenny odbyt-przeca rolka papieru wyjdzie
        ci taniej a jeżeli już musisz dostarczyc swemu anusowi porcję farby
        drukarskiej to Nasz Dziennik przewyższa GW miałkością nie tylko intelektualną
        ale i fizyczna

• kapitan_stopczyk A ja chciałbym wiedzieć kto finansuje Rydzyka 24.07.07, 11:57
        Od kogo ma te miliony którymi obraca.
        Chciałbym wiedzieć dlaczego ABW się tym nie zajmuje i czy czasami OjDyr nie
        zajmuje się PRANIEM.
        I zupełnie nie satysfakcjonuje mnie odpowiedź typu: "a u was biją murzynów" -
        czyli "ciekawe skąd pieniądze ma Gazeta Wyborcza" lub "a komuchy to..."

No więc jak to jest z tą kasą Radia Maryja i TV Trwam?

-------------------------------------------------------
        - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej,
        demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej?
        - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej.
      • t529669754 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 12:32
        smelt napisał:

"choć czasami zdarza się mi ją zakupić w celu podtarcia stref analnych."

Ależ się katujesz, człowieku. Moim zdaniem papier toaletowy lepszy. A jak
        wytłumaczysz swoją obecność na owym forum? Dla niej wszak nie znajdziesz już
        tak utylitarnego zastosowania.
    • kapitan_stopczyk W jaki sposób można się wypisać z Kościoła kat? 24.07.07, 11:42
      Czy istnieje taka możliwość, żeby to zrobić oficjalnie?
      Bo oni liczą do katolików każdego ochrzczonego - a chrzci się ludzi kiedy są
      noworodkami.
      I jak później wygląda sprawa z pochówkiem?
      Czy bezczelne klechy do których należą prawie wszystkie cmentarze nie każą mnie
      pochować na śmietniku?
      jak to wygląda?

-------------------------------------------------------
      - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej,
      demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej?
      - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej.
      • spike20 Obetnij sobie kawalek kuta.. 24.07.07, 12:04
        I nareszcie bedziesz mogl nalezec do Narodu Wybranego.
        Do tego czasu zostaje ci sie wstydzic...
        biedny ciemny katolicki polaczek...Juz wiem wyemigruj zmien nazwisko i
        zostaniesz rownie glupim ale juz Amerykaninem np.
        • arct szalom 24.07.07, 14:37
          ach jak ja was lubię, gdyby nie tacy jak Ty i Junkier moje interesy w tym kraju
          nie wyglądały by tak dobrze. :)

szalom veh ahava moi drodzy, szalom
      • adomas Re: W jaki sposób można się wypisać z Kościoła ka 24.07.07, 15:56
        www.apostazja.info
        www.apostazja.pl

i pewnie są jakieś inne jeszcze strony z informacjami co i jak
        pochówek katolicki jest już niedostępny ale są cmentarze komunalne. A z resztą
        po co ci pochówek, każ sie spalić i rozsypać. To tylko zwłoki, już nie będą ci
        potrzebne.
    • chigliack Smutne to 24.07.07, 12:03
      Smutne to, Panie Janie.

Nie jestem gorliwym katolikiem, ale zależy mi, by w szeregach kościoła jak
      najwięcej było ludzi z otwartymi umysłami, takich jak abp Życiński, bp
      Pieronek, ks. Boniecki...

Jedyna nadzieja w przemianie pokoleniowej - za 30 lat Rydzyk (czy jego
      następca) nie będzie miał tak licznego audytorium...

• rebjot Re: Smutne to 24.07.07, 12:22
        Zbytni optymizm. Niektórzy ludzie wchodząc w "określony wiek" przejawiają
        skłonności dewocyjne więc ilość potencjalnych słuchaczy
        rozgłośni "modlitewnych" (Radio Maryja oficjalnie taką jest)pozostanie na
        względnie stałym poziomie. Wśród tej grupy zawsze będzie podgrupa ludzi
        zawiedzionych i sfrustrowanych a jednocześnie słabo wykształconych (a więc
        mających ograniczone możliwości zrozumienia zmieniającej się na ich oczach
        rzeczywistości), łaknąca pocieszenia i wskazania winnego wszystkich nieszczęść
        Taką grupą można łatwo manipulować Dodatkowo o Rydzyk przez swoją uczelnię może
        zadbać o przychylny mu światopogląd także wśród młodszego pokolenia
      • imagistyk Re: Smutne to 24.07.07, 12:25
        chigliack !
        Nie zestawiaj ks. Bonieckiego z Życińskim czy Pieronkiem.To całkowicie
        niezasłużony komplement dla tych zamordystów.Rydzyk woła : Kijem bić tych
        wszystkich, co nie chcą oddać nam swojej kasy ! A Życiński i Pieronek : To nie
        po katolicku ! Ten kij trzeba najpierw poświęcić! I taka jest de facto różnica
        pomiędzy Rydzykiem a Życińskim czy Pieronkiem.Rydzyk jest po prostu szczery i
        mówi otwarcie co ma na myśli.
    • tormann Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 12:23
      To niech Jan Turnau i cała "Gazeta Wyborcza" zadzwonią do papieża Benedykta i
      powiedzą mu, że teraz jest w Kościele gorzej niż za Piusa X. Gorzej, bo
      przynajmniej moderniści byli 100 lat temu ciekawsi. A teraz kto? Obirek?
      Bartoś? Turnau? Śmiech na sali...
    • amanasunta Smutne to ... 24.07.07, 12:33
      że lewactwo i agresywne bezbożnictwo nie może być przeze mnie krytykowane w
      sprawie o.Rydzyka.
      Bo tego schizmatyka nie sposób bronić!
      Jest sprytniejszy od Lefebvra...który ewidentnie się podłożył, czy podobnych
      sobie sedewakantystów.
      Czekam na wyrok Papieża,oby przeciął ten ,,wrzód''!
      • lexgm Jeden z internautów podał prawdziwą treść 24.07.07, 12:42
        przeprosin kierowanych przez Rydzyka do L.Kaczyńskiego (cyt.):

"Telefon:
        <Rydzyk> Jarosław ?
        <Kaczyński> Nie, Lech.
        <Rydzyk> A, to przepraszam."

~szuwarek, 24.07.2007 12:13

• ir9 Re: Smutne to ... 24.07.07, 12:43
        ja mam wrazenie, ze smutne jest to, ze poniewaz polacy zyja w kraju w ktorym (praktycznie) 97% to
        katolicy i innych opcji nie ma (albo nie widac) mysli sie tu tez takimi waskimi,dwoma kategoriami.
        jestesmy "my" (tj.pobozni, dobrzy) i "oni" (zli,lewacy,bezboznicy).czyli polak nie musi sie mentalnie
        gimnastykowac w sprawie innych wiar i innych punktow widzenia.ma krajobraz w dwoch kolorach.to jest
        naturalnie bardzo wygodne dla osob, ktore nie chca sobie zadawac zbyt wielu pytan.gdyby polak musial
        zyc w kraju gdzie na przestrzeni 1 km zyje katolik,protenstant,zyd,muzulmanin,buddysta mialby wiecej
        powodow do myslenia.(byc moze tez wiecej powodow do nienawisci) ale mysle ze tego typu bliskosc
        innych swiatopogladow rozwija.szkoda ze czasy kiedy polska byla (bardziej)wielowyznaniowa juz minely.
        • amanasunta Re: Smutne to ... 24.07.07, 12:49
          ir9 napisała:

> ja mam wrazenie, ze smutne jest to, ze poniewaz polacy zyja w kraju w ktorym (p
          > raktycznie) 97% to
          > katolicy i innych opcji nie ma (albo nie widac) mysli sie tu tez takimi waskimi
          > ,dwoma kategoriami.
          > jestesmy "my" (tj.pobozni, dobrzy) i "oni" (zli,lewacy,bezboznicy).czyli polak
          > nie musi sie mentalnie
          > gimnastykowac w sprawie innych wiar i innych punktow widzenia.ma krajobraz w dw
          > och kolorach.to jest
          > naturalnie bardzo wygodne dla osob, ktore nie chca sobie zadawac zbyt wielu pyt
          > an.gdyby polak musial
          > zyc w kraju gdzie na przestrzeni 1 km zyje katolik,protenstant,zyd,muzulmanin,b
          > uddysta mialby wiecej
          > powodow do myslenia.(byc moze tez wiecej powodow do nienawisci) ale mysle ze te
          > go typu bliskosc
          > innych swiatopogladow rozwija.szkoda ze czasy kiedy polska byla (bardziej)wielo
          > wyznaniowa juz minely.

Cenie sobie bardzo ludzi innych wyznań oraz ateistów, nie walczących z
          wierzącymi.Te 97% to bujda! ,,Niedzielni katolicy'' to niekoniecznie
          chrzescijanie.Trzeba stosować sie do nauk Jezusa Chrystusa w życiu.A z tym to
          już kiepsko ...nawet u najwyższych hierarchów.O ,,bohaterze''artykułu nie wspomnę!
      • aw303 Re: Smutne to ... 24.07.07, 13:09
        amanasunta napisała:

> że lewactwo i agresywne bezbożnictwo nie może być przeze mnie krytykowane w
        > sprawie o.Rydzyka.
        > Bo tego schizmatyka nie sposób bronić!
        > Jest sprytniejszy od Lefebvra...który ewidentnie się podłożył, czy podobnych
        > sobie sedewakantystów.
        > Czekam na wyrok Papieża,oby przeciął ten ,,wrzód''!

he he-czekaj tatka latka ...
    • genyo Prawdziwi Chrzescijanie 24.07.07, 12:40
      Niezwykle celny komentarz, ktory tak naprawde sprowadza sie do zasadniczych
      pytan Co to znaczy byc prawdziwym chrzescijaninem? Jaki ma sens i czemu ma
      sluzyc religia ?
      Czy to co prezentuje zakon redemtorystow i szef radia Maryja ma cokolwiek
      wspolnego z chrzescijanstwem? Obecnie u nas w kraju funkconuja dominikanskie
      placowki do badania sekt i nowych ruchow religijnych. Organizacje te roszcza
      sobie prawa do obrony obywateli przed zlym wplywem sekt. Moznaby sie tylko
      spytac czy to co robi Rydzyk nie ma charkteru sekciarskiego? Czy antysemityzm,
      ksenofobia , ktore glosi to radio reprezentuje nauczanie Kosciola katolickiego i
      obecnego Papieza?
    • zbforjude Wali (śmierdzi) z pyska, czyli Turnau się odzywa 24.07.07, 13:33
      A co na to jego kolega i autorytet ksiądz TW Czajkowski ? A Władzio
      Bartoszewski co na to ??? Ześwinił się na stare lata dziadunio... Moralne
      bagno, ale czegóż innego tu oczekiwać w GW :-(((
      • sorrowandsadnessremains Re: Wali (śmierdzi) z pyska, czyli Turnau się od 24.07.07, 14:07
        A ciekawe co na to TW Wielgus? Dalej będzie za pośrednictwem Rydzyka się żalił
        wiernym, że "oni" go chcieli zabić?
    • gajane4 Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 13:36
      Trzeba być kompletnie ślepym albo do dna zakłamanym żeby nie widzieć, że
      zakłamanie możnych kościoła katolickiego wywodzi się w prostej linii z
      chytrości naprymitywniejszego, wiejskiego proboszcza. Oni już przez ten etap
      przeszli. Teraz to co wyprawia towarzysz Rydzyk nie ma dla nich żadnego
      znaczenia. Mogą zamknąć oczy, czasem nawet coś krytycznie bąknąć, ale w końcu
      imperium finansowe jakie ta kreatura wyssie z moherowych beretów stanie się
      własnością nie żadnego kościoła tylko hierachii. I bez znaczeni czy któryś z
      nich jest redemptorystą, werbistą czy jezuitą; wszyscy należą do jednej i tej
      samej sitwy.
    • monisia.wasiak Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 14:36
      Dziadu, żydzie jeden do izraela wyjedź jeżeli Ci sie nie podoba TU JEST POLSKA a
      POLSKA JEST DLA POLAKÓW
      • arct Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 14:39
        tylko ta część, która nie jest naszą własnością.

szalom veh ahava... :)
        • monisia.wasiak Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 15:09
          Zobaczycie Żydki wylecicie znowu z tego kraju. Jeżeli nie pomoże nam jakiś nowy
          Niemiec to może arab. Trzeba was zgnieść, robactwo najgorsze.
          • ir9 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 15:18
            inteligenta z ciebie dziewucha nie ma co. myslisz ze bog stworzyl cie na swoje podobienstwo?czy
            glupota w twoim przypadku tlumaczy sie biologia i genetyka?mysle ze tu niejasno jest powiedziec czy
            jednak ewolucja czy moze kreacjonizm....ja mysle ze jak bedzie w tym kraju wiecej takich razowych
            kobitek jak ty co to ziona dobrem i cieplem to wyjada ale nie tylko zydzi,katolicy rowniez.

monisia.wasiak napisała:

> Zobaczycie Żydki wylecicie znowu z tego kraju. Jeżeli nie pomoże nam jakiś nowy
            > Niemiec to może arab. Trzeba was zgnieść, robactwo najgorsze.
            • monisia.wasiak Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 15:41
              Dobrze niech uciekają, to przez nich zmarł nasz zbawiciel ... Sami powiedzieli -
              krew jego na nas i dzieci nasz więc niech się nie dziwią że był Holocaust.
              Kara musiała być. I za rządów Romana jeszcze będzie. Pan Giertych zrobi porządek
              z tą żydo-komuną.
              • no.655321 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 15:48
                monisia, o tego Giertycha ci chodzi?:

www.glos.com.pl/Archiwum_nowe/Rok%202005/030/strona/Giertychy.html

monisia.wasiak napisała:
                Pan Giertych zrobi porząde
                > k
                > z tą żydo-komuną.
              • ir9 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 16:00
                ty drogie dziecko to chyba nawet nie wiesz ze kosciol i zydzi staraja sie do jakiegos czasu zyc w
                zgodzie i prowadzic ze soba pokojowy dialog,co? czy moze ty stoisz ponad watykanem?
                mysle ze jak cie twoj bog obserwuje i widzi ze mowisz ze holocaust to kara za zabicie go 2000 lat
                wczesniej to chyba sie wstydzi i szykuje dla ciebie jakies rozrywki w piekle.nie slyszalam zeby
                nienawisc byla oficjalnie propagowanym haslem kosciola katolickiego.myslalam ze to chodzilo o
                milosc.....

monisia.wasiak napisała:

> Dobrze niech uciekają, to przez nich zmarł nasz zbawiciel ... Sami powiedzieli
                > -
                > krew jego na nas i dzieci nasz więc niech się nie dziwią że był Holocaust.
                > Kara musiała być. I za rządów Romana jeszcze będzie. Pan Giertych zrobi porząde
                > k
                > z tą żydo-komuną.
                • monisia.wasiak Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 16:30
                  Miłość, dialog można prowadzić jedynie z kimś kto otwarcie dąży do dialogu.
                  żydzi są anty chrześcijańscy od zarania wieków. Nigdy nie szanowali nikogo.
                  Zawsze knuli. Zwróć uwagę gdzie w mediach krytykuje się żydów - nie krytykuje
                  się a dlaczego bo ktokolwiek tą rasę ośmieli się skrytykować jest odrazy
                  antysemitą. Oni nawet przywłaszczyli sobie jako jedyne prawo używanie słowa
                  semici pzecież Semita to nie to samo co żyd. Sami zieją nienawiścią są naprawdę
                  straszni pomyślcie o tym to nie żadna spiskowa teoria oni naprawdę są straszni ...
        • wet3 Re: arct 25.07.07, 01:05
          arct napisał:

> tylko ta część, która nie jest naszą własnością.
          >
          > szalom veh ahava... :)

Tak, tak! Wasze ulice, a nasze kamienice. - Bezczelny kutasie!!!
    • bdx65 jsw 24.07.07, 14:43
      jsw napisał:

> Kościół!. Na szczęście jestem już daleko od ten instytucji siejącej publiczne
      z
      > gorszenie i mnie to nie dotyka
      ................................
      a ja nie jestem daleko, a dlaczego niby, bo jakiś szambonurek z Torunia psuje
      mu renomę?
      a niech go słuchają i uwielbiają, jak im tak pasi
      dla mnie na szczęście to nie ten osobnik, i jemu podobni, są reprezentantami
      Kościoła
      mam nie czytać Manna czy Dostojewskiego, bo szwaby i ruscy tyle zła Polakom
      zrobili?
      Ludzie, po co ta dyskusja...
    • evaww Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 15:32
      Cóż, bylabym z zdelagalizowaniem tego zakonu na terenie Polski. Mimo wszystko,
      spodziewałam się innej reakcji. Nie powinniśmy być bezsilni (to nasz kraj), a
      chyba jesteśmy?
    • lilkaromian13 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 15:52
      Ja też mam już daleko za sobą fascynację religią i kościołem
      katolickim.Odstraszył mnie nietolerancją i ciasnotą umysłową. Upewniły mnie
      różne zdarzenia i wypowiedzi duchownych.Ostatnia,bulwersująca ludzi
      myślących,padła z ust zakonnika,mieniącego sie krzewicielem religii.Inwektywy
      pod adresem prezydenta i jego żony,no i to osławione szambo.Szambo w którym
      przecież tkwi nie pani prezydentowa a zakonnik Rydzyk i jego zakon.A fetor pada
      niestety na cały kaściół katolicki.
    • freak30 Re: Zakon odwraca kota ogonem 24.07.07, 16:07
      Już dawno się z tych zabobonów i trzymam się z dala od czarnych złodziei.
    • palestrina2005 Czy wypowiedź Rydzyka jest antysemicka? 24.07.07, 16:57
      Odpowiedź nie jest prosta.
      Bo najpierw trzeba zdefiniować antysemityzm.
      Można powiedzieć że jest to nienawiść do Żydów jako narodu, nienawiść do kogoś
      za to że jest Żydem...

A wiec jeśli ktoś negatywnie mówi o Żydach jako o narodzie itd. można
      powiedzieć ze jest to antysemityzm.

Jednak jeśli ktoś krytykuje jakąś grupę - np. Amerykański Kongres Żydów i nie
      krytykuje go za narodowość tylko za jakieś ściśle określone działania - to już
      antysemityzm nie jest...
      To tak samo jakby kogoś oskarzyć o antypolonizm dlatego że krytykuje Młodzież
      Wszechpolską...

Nie pamiętam dokładnie wypowiedzi Rydzyka - ale powinniśmy odróżnić krytykę
      jakiegoś określonego środowiska za ściśle określone czyny od krytyki kogoś
      tylko i wyłącznie za przynależność rasową/narodową. Tylko to drugie podejście
      można nazwać rasizmem/antysemityzmem...
      • xxx131 Re: Czy wypowiedź Rydzyka jest antysemicka? 24.07.07, 17:36

> Bo najpierw trzeba zdefiniować antysemityzm

No właśnie - każdy który się nie chce sprzedać Żydom zostaje antysemitą O. Tadeusz Rydzyk nie powiedział nic wulgarnego o Żydach. Ale prawda musiała ich zaboleć...
        • palestrina2005 Re: Czy wypowiedź Rydzyka jest antysemicka? 24.07.07, 17:44
          Właśnie przed chwilą przeczytałem w GW wypowiedź Rydzyka...
          Tak naprawdę krytykuje tylko tych którzy chcą odszkodowania i krytykuje ich za
          to że chcą odszkodowania. Krytykuje też wydatki budżetowe.
          Żaden sąd nie uzna tego za antysemityzm...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka