ssamiec BRAWO, precz z daniną 14.08.07, 08:18 Brawo, brawo! Autostrada została wybudowana z podatków obywateli, za naprawę dróg płacimy teraz podatek drogowy. Dlaczego mam jeszcze oddawać daninę jakiejś trzeciej firmie?? Bo ma znajomych w ministerstwie??? Ssamiec Odpowiedz Link Zgłoś
jurekpy Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 08:24 Codziennie kilkanaście tysięcy kierowców jadących płatną autostradą z Katowic do Krakowa ,lub odwrotnie, pada ofiarą oszustów pobierających wysoką opłatę za rzekomą jazdę autostradą. No cóż temat przkrętów na trasie Kraków-Katowice niestety nie jest tak barwnym widowiskiem jak konferencje prasowe z ministrem sprawiedliwości w roli głównej wbijającym gwóżdz do trumny innego członka rządu IV RP. Odpowiedz Link Zgłoś
kitikitik Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 08:26 Tylko tak trzeba, z tymi darmozjadami. Właśnie jechałem ostatnio do Legnicy i tam to jest rzeczywiście autostrada, ale się nie płaci za przejazd. A ten odcinek z Krakowa do Katowic, to kompletna degrengolada, to kompletnie nie przypomina autostrady, a jakość jezdni nawet na odcinkach nieremontowanych jest tragiczna. Gratulacje, ale to tylko może sobie pozwolić na to prawnik. Gdyby wygrał, to wszyscy pozostali mogliby odmawiać opłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Mylisz sie: nie mogliby. Prawo polskie nie jest 14.08.07, 08:32 prawem precedensow. A w zmiany polskich przepisow nawet po wygranej sprawie przez owa JEDNOSTKE - watpie. Wyjscia sa dwa: dolaczyc sie zbiorowo (chocby poprzez automobilkluby) do pozwu tego pana z Lodzi, albo bojkotowac te autostrade nie-autostrade, omijajac ja bocznymi drogami (tak to robili Francuzi,gdy standard byl kiepski; tak to robia Brytyjczycy, gdy autostrada jest zapchana etc). Odpowiedz Link Zgłoś
xezaq Re: Mylisz sie: nie mogliby. Prawo polskie nie je 14.08.07, 08:34 Ja ją bojkotuję już od kilku lat. Kto chce się dołączyć? Zapraszam, śmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Mylisz sie: nie mogliby. Prawo polskie nie je 14.08.07, 10:27 Ja rónież i polecam wszystkim zainteresowanym. Również kierowcom aut firmiowych, którzy za przejazd nie płacą z włąsnej kieszeni. Bojkotujcie złodziei :) Odpowiedz Link Zgłoś
ef14 Re: Mylisz sie: nie mogliby. Prawo polskie nie je 14.08.07, 12:48 jadącym pierwszy raz z katowic do krakowa jest bardzo ciężko znaleźć drogę na olkusz, bo wszelkie znaki prowadzą na autostradę. ale jak ktoś się uprze to znajdzie :) i bojkotuję tę pseudo autostradę! polecam Odpowiedz Link Zgłoś
mientki2000 Re: Mylisz sie: nie mogliby. Prawo polskie nie je 14.08.07, 20:19 otoz to! ilekorc jade napoludnie, zagadka jest wjechac z na te droge na olkusz, przynajmniej za pierwszym razem, potemjuz idzie latwiej, te 6,50 i potem 6,50 to jakas kpina, bylem ostatnio w czechach i jako gosc w tym panstwie wykupilem winiete za 10 euro na tydzien!!! jako obywatel w panstwie prawa musze placic za droge ktora wybudowali zamoje pieniadze!!! zawsze mnie irytowalo to6,50 ale nie jestem prawnikiem i nie mialem odwagi klocic sie z tymi ludzmi co tampracuja i pewnie maja to w dupie, ale jedna rzecz jest ciekawa, zobaczcie,jak przychodzi placic za droge z wlasnej kasy to jest nerw, a gdyby tak bylo ze pensje (janie mam,mamdzialalnosc :) ) dostawalibysmy wszyscy cala doreki,i z niej trzeba by samemu oplacac zus itp, to ciekawe co by bylo wtedy ?:)))) sorki troche mi sie spacjazacina :) Odpowiedz Link Zgłoś
yankow Temida na autostradzie 14.08.07, 08:28 Co się dziwić reakcji p.prezesa jaka autostrada taki prezes Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja_v konsument przed momentem zaplaty musi znać cenę! 14.08.07, 08:30 w przypadku "niby autostrady" stalexport (sld) cena za przejazd jest podawana do wiadomosci (a i czasem nie bo wyswietlacz nie działa) dopiero jak jest sie płacącym. czy wtedy mam prawo sie wycofać? mam. czy tam mogę się wycofać? nie ma takiej opcji.. UOKiK zrób coś z tym chłamem! Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Gorzej: ten "towar" ma najwyraznie "wady ukryte":) 14.08.07, 08:34 Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Gorzej: ten "towar" ma najwyraznie "wady ukry 14.08.07, 08:46 Nie do końca. Informacje o robotach i konieczności ograniczenia prędkości są podawane przed bramkami. Kilka lat temu juz była taka sytuacja i kierowca przegrał ( miał sie odwołac) Co nie zmienia faktu ,ze przejazd tym odcinkiem "autostrady" za pieniadze to skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
sld_sld co ma SLD do dzisiejszego STX?Dokladnie wyjasnij 14.08.07, 09:07 jesli mozesz! Pomawiac mozna i owszem ale udowodnij swoje przemyslenia! Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: co ma SLD do dzisiejszego STX?Dokladnie wyjas 14.08.07, 10:33 Ano to, zę nie kto inny jak rząd SLD udzielił STX S.A. koncesji tuż przed końcem swego urzędowania w 1 roku. I nie kto inny jak kolejny rząd SLD przeniósł koncesję na SAM S.A. w 2004 roku, gdy było uż wiadomo, że ta koncesja to śmiech na sali. Faktem jest, że pisuar też ma swoje za uszami - NIK już w 2005 roku NIK zwróciła się do Ministra Transportu i Budownictwa z wnioskiem o odebranie spółce SAM SA koncesji na eksploatację tego odcinka A4, gdyż "zarządca autostrady małopolskiej Stalexport SA, jak wynika z raportu przygotowanego przez NIK, pobiera opłaty za przejazd swoim odcinkiem nielegalnie. Autostrada nie spełnia bowiem wymogów autostrady płatnej". Ale jakoś pisuar też nie kwapi się do rozliczenia tej sprawy. Ergo => SLD banda złodziei, PiS banda nieudaczników i... też złodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
sem.mes Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 08:31 Jeżdżę tą drogą bo autostrada to na 100% nie jest kilka razy w miesiącu. Z tygodnia na tydzień jest gorzej. Niestety nie mama czasu na dyskusje z bezszyjami z ochrony "autostrady", wiec płacę. Alternatywą jest droga 79 podobnie zatłoczona, ale przynajmniej nikt nie udaje że to autostrada. Odpowiedz Link Zgłoś
xezaq Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 08:41 Usiądź człowieku któregoś wieczora, zbierz do kupy wszystkie paragony (sxeruj je sobie) i wystosuj reklamację do zarządcy autostrady. Taką samą reklamację, jak się robi na zepsuty telewizor. Weź z wilipedii jakie standardy musi spełniać autostrada i że żadnego nie spelnia. Wyślij, czekaj na odpowiedź. Reklamacja to Twoje święte i nienaruszalne prawo. Nie uznają - odwołaj się wyżej. Acha - ważne. Pilnuj terminu na rozpatrzenie reklamacji. 30 dni, lub mniej, jeśli tak napisali w swoim regulaminie. Jeśli po tym terminie nie otrzymasz odpowiedzi, to wystosuj pismo, iż w związku z upływem czasu blablabla oraz kodeksem handlowym, reklamacja jest ZASADNA i oczekujesz zwrotu reklamowanych kwot. A co Ci szkodzi wyładować się na kartce papieru? :) Odpowiedz Link Zgłoś
sem.mes Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 08:51 To dobra rada dla wszystkich którym firma nie zwraca kosztów podróży służbowych, są konsumentami. Ja wszystkie rachunki przenoszę na firmę i ona jest konsumentem. Moja firma nie będzie pakować się w tego typu sprawę w uwagi na PR i czas który nie przynosi zysku tylko frustracje a w najlepszym przypadku obniżenie w przyszłości opłaty za przejazd remontowanym odcinkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
matadeusz Facet ma racje! Brawa dla tego pana 14.08.07, 08:38 Facet ma racje, Brawa dla tego pana, ta "auostrada" jest w remoncie od wielu lat sam mysle zeby zrobic afere za dakzdym razem jak staje przy tych bramkach, ale w koncu nie mam odwagi tlumaczac to sobie ze komu by sie chcialo awanturowac, tracic czas i nerwy za 10 zl, ale to racja ze to zwykle oszustwo i jestem pewien ze ten gosc wygra, moge zeznawac tam jako swiadek ze ta autostrada to oszustwo! Odpowiedz Link Zgłoś
m1962 Temida na autostradzie 14.08.07, 08:45 Moim zdaniem najlepszą formą pokazanie swojego niezadowolenia i protestu byłoby niekorzystanie z "autostrady" przez użytkowników. Dobrze by było, żeby była to akcja zorganizowana.Tu rola mediów by to nagłośnić. W przeciwieństwie do protestów pielęgniarek czy innych grup zawodowych nie ponosimy żadnych kosztów ( strata czasu, wysiłek fizyczny)wręcz zostaje nam w kieszeni opłata za przejazd.Z wypowiedzi wielu internautów wynika, że trasą tą jedzie się w wielu miejscach jednym pasem i z małą prędkością.W czym zatem problem wybrać drogę równoległą krajową o podobnych a może lepszych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
rangerek Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 09:00 > wybrać drogę równoległą krajową o podobnych a może lepszych > warunkach. problem w tym że nie każdy ma taką możliwość - nie wszyscy wiedzą, że mogą skręcić na S1 i przez Dąbrowę Górniczą i Olkusz jechać a poza tym pewnie nie wszyscy pamiętają, że Stalexport dostał NA PIŚMIE gwarancję, że ŻADNA droga w promieniu 30km bodajże NIE ZOSTANIE wybudowana bądź naprawiona aby nie robić konkurencji A4 - to jest dopiero sprawa do zbadania - była o tym informacja w mediach i ucichło - tam sporo posmarować musiano :(:( Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 10:37 NIK już prawie dwa lata temu złożył wniosek o odebranie konsesji SAM S.A. I co?? I nic. Że SLD nie zabrało kolegom konfitur to jasne, ale że PiS też nie zamierza tego robić?? Dlaczego?? Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o... Odpowiedz Link Zgłoś
demokrex Temida na autostradzie 14.08.07, 08:48 A4-to jest skandal a nie autostrada.Właściciel tej tzw.autostrady popełnia przestepstwo,pobierając opłaty za przejazd drogą której defakto nie ma.Swoją drogą,ciekaw jestem komu smaruje plecy,że taki proceder uchodzi mu bezkarnie (w państwie tzw prawa) Odpowiedz Link Zgłoś
jammie Temida na autostradzie 14.08.07, 09:23 Jestem adwokatem i tak sobie czytam, bo sprawa jest niezwykle interesująca z prawnego punktu widzenia. Po pierwsze, w Polsce nie mamy zasadniczo prawa precedensów (angloamerykańskie common law), ale wyroki sądów (a zwłaszcza Sądu Najwyższego) mają istotny wpływ na wykładnię przepisów prawnych. Wynika z tego, że Pan, który jechał "autostradą" i nie zgadza się z nakładanymi tam opłatami, musi opierać się na obowiązujących przepisach. Gdyby sąd przyznał mu rację i to prawomocnie (najlepiej Sąd Najwyższy), to byłby to swego rodzaju "precedens", bo inne sądy w całym kraju, przy rozpatrywaniu spraw podobnych, mogłyby kierować się wykładnią przepisów dokonaną przez Sądy w tej sprawie. Niby nie precedens, a jednak :) Po drugie, kwestia meritum - trzeba się zastanowić, czy autostrada, albo w ogóle droga, traci swój przymiot, jeśli jest remontowana. Pewnie nie, ale jeśli ten remont powoduje (zwłaszcza w przypadku autostrady) jej istotną dysfunkcjonalność... Zauważcie, że na autostradach niemieckich remonty to codzienność, ALE tam zawsze są dwa pasy ruchu w jedną stronę! Są wprawdzie węższe niż normalnie, ale zawsze co najmniej dwa. To nie jest tylko przypadek i dobra wola ekip remontowych - tylko wymóg prawny. Dysfunkcjonalność autostrady w przypadku remontu nie może bowiem przekraczać pewnego stopnia, a zatem nie może być na tyle istotna, aby uniemożliwić określenie drogi jako autostrady. Po trzecie, pamiętajmy, że Państwo takich spraw nie będzie za nas załatwiać i chwała ludziom takim jak Pan z Łodzi (podobieństwo do Pana występującego przeciwko rządowi polskiemu w sprawie akcyzowej jest spore) za to, że chcą przeznaczyć swój czas, energię i wiedzę w interesie własnym (w małych zakresie), ale przede wszystkim w interesie naszym - użytkowników "dróg". Odpowiedz Link Zgłoś
gustav1862 Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 12:01 Państwo za nas nie załatwi, ale płacimy z podatków na Urząd Ochrony Konsumenta i Konkurencji... i nic! Odpowiedz Link Zgłoś
mientki2000 Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 20:27 moze trzeba napisac do owego urzedu zbiorowy donosik ?:) jedna sprawa to akcja z tym ze remont, ale mnie bardziej irytuje ze oni to za nasza kase buduja, i potem my mamy placic zate przejazdy? na moj prosty leb cos jest tutaj nie halo ??? :) Odpowiedz Link Zgłoś
valana Re: Temida na autostradzie 15.08.07, 00:36 Nie bardzo widzę tu pole do działania SN- skarga kasacyjna przy wps 5 (czy 6.50) zł? Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 10:17 Piszesz "w panstwie tzw. prawa"- dodaje: "i sprawiedliwosci"! Odpowiedz Link Zgłoś
piotrziom Temida na autostradzie 14.08.07, 09:03 Popieram tą próbę sprzeciwienia się i walki o sprawiedliwe potraktowanie, ale nie sądzę żeby Pan miał większe szanse z kilku powodów. Pierwszy, jak ktoś już zauważył, przed wjazdem znajdują się tablice informujące o utrudnieniach, czyli Pan wiedział albo przynajmniej był informowany o jakości drogi. Drugi,w Polsce nie kładzie się aż tak dużego nacisku na treść formalnych definicji, sądzę więc, że sąd uzna że opłata jest pobierana za przejazd z punktu A do punktu B, tym bardziej że powód pierwszy. trzeci, była juz w Polsce podobna sprawa, też któs już pisał o niej, kierowca sprawę przegrał. w Polsce nie możemy mówić o sile precedensu, ale wyroki w podobnych sprawach są brane pod uwagę przez sędziów w jakimś stopniu, kiedy zastanawiają się nad orzeczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
sld_sld Ciekawa sprawa - kupujesz bilet na autostrade po c 14.08.07, 09:04 zym okazuje sie ze jedziesz jednopasmowa droga... placisz 13zl Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Temida na autostradzie 14.08.07, 09:05 Brawo!Moze nareszcie ktos sie dobierze tym oszustom do d....Nie musze tu pisac,ze to co sie dzieje na polskich drogach a juz szczegolnie na autostradach (sic!) to zwykla kradziez. Jak tam bede to tez tak zrobie i namawiam wszystkich oszukanych do podobnych dzialan.Moze to wreszcie spowoduje zainteresowanie sie wladz,prokuratury tym procederem. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Widać, że nie zbyt sprawny umysłowo 14.08.07, 10:20 Pewnie i siusiak i rozumek maly? Biedak! Odpowiedz Link Zgłoś
malysiusiak Re: Widać, że nie zbyt sprawny umysłowo 14.08.07, 17:31 Twoja matka nie narzekała, siostra zresztą też. Odpowiedz Link Zgłoś
patman To nie jest autostrada 14.08.07, 09:12 Dwa dni temu przejeżdżałem wiejską drogą oznaczoną jako A4 - południowo-zachodnia obwodnica Krakowa - jednopasmowa jezdnia ze zdemolowaną nawierzchnią. Zamiast oznaczeń zjazdów - wprowadzające w błąd żółte tabliczki, dzięki którym nie udało mi się wyjechać we właściwym miejscu. Trzeba nie mieć wstydu, żeby brać pieniądze za takie partactwo. Odpowiedz Link Zgłoś
akodo78 co za kretyn... 14.08.07, 09:18 chce jechać drogą dobrej jakości i narzeka na remont... Ja mimo że zarabiam pewno promil z jego wynagrodzenia nie robię z siebie pośmiewiska za 6,5zł tylko płacę bo trudno aby droga nie była remontowana gdy jest potrzeba. Jak mu się nie podoba to niech jedzie przez wioski - gratis. Odpowiedz Link Zgłoś
lordjim4 Re: co za kretyn... 14.08.07, 09:28 Skądś cię wypuścili przed chwilą ..? Odpowiedz Link Zgłoś
m1962 Re: co za kretyn... 14.08.07, 09:48 akodo78 napisał: > chce jechać drogą dobrej jakości i narzeka na remont... Ja mimo że > zarabiam pewno promil z jego wynagrodzenia nie robię z siebie > pośmiewiska za 6,5zł tylko płacę bo trudno aby droga nie była > remontowana gdy jest potrzeba. Jak mu się nie podoba to niech jedzie > przez wioski - gratis. akodo tu nie chodzi ile kto zarabia i czy go stać na przejazd za 6,50 ale o zasadę. Oczywiście nic nie trwa wiecznie i trzeba remontować ale wówczas powinno się zastosować jakieś zniżki lub całkowicie znieść opłatę. Jak ktoś wcześniej napisał nawet Tesco przecenia mniej wartościowy towar. Przeczytaj sobie również mądry post p. adwokata o dysfunkcjonalności. Tak, że nie pier..ol, że ktoś z siebie robi pośmiewisko.Na tak wiele wypowiedzi jesteś drugim durniem. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 bredzisz, ziomuś;) 14.08.07, 10:03 jak czesto jest remontowana droga A4 wrocław-katowice? otóz powiem Ci... nie widzialem tam remontu a od 5 lat czesto jezdze tą drogą... zbudowali gó.. to niech nie nazywają tego gowna autostradą ... i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
kato28 Re: co za kretyn... 14.08.07, 14:51 Tylko że płatny odcinek A4 remontowany jest wiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Temida na autostradzie 14.08.07, 09:29 więc może zamiast narzekać, warto byłoby zrobić coś bardziej konkretnego? kierowca płacąc w bramkach, zawiera UMOWĘ ze Stalexportem, tak? co to za umowa? gdzie znaleźć jej TREŚĆ? posiada ona cokolwiek poza nazwą, również bliżej nie określoną ("umowa na przejazd")? czy możliwe jest w tym kraju zawieranie umów, których treść dla jednej ze stron jest w praktyce TAJNA? jeśli ktoś ma dostęp do treści takiej umowy, jeśli posiadają ją w swoich zasobach Google, bądź jest to jakaś inna forma umawiania się - uprzejmie PROSZĘ O POMOC I WYJAŚNIENIE! Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow i slusznie 14.08.07, 09:36 przezylem ostatnio to samo - praktycznie caly platny odcinek autostrady w remoncie. Bylem mocno zadziwiony i zgorszony, gdy pobrano ode mnie normalna oplate. Dobrze, ze znalazl sie jeden, ktory lubi sie wyklocac :). To mniej wiecej tak, jakby kino sprzedawalo bilety do sali, gdzie sa niesprawne glosniki. I uwazaliby, ze wszystko jest w porzadku, bo klient kupuje bilet za wejscie do kina i ogladanie filmu. A ze glosu nie bylo, coz... Rozumiem, ze trzeba robic remonty, ale odrobina przyzwoitosci nakazuje, zeby w przypadku remonu generalnego zrezygnowac z oplat. Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka A4 14.08.07, 10:00 ta autostrada przypomina mi kiepski film w kinie. Płacisz za bilet i nikt ci już nie zwróci pieniędzy bo film ci się nie podobał. Mozna najwyżej wyjść w połowie i nigdy wiecej się na niego nie wybrać. M. Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow Re: A4 14.08.07, 13:06 nie "film nie podobal", tylko glosniki nie dzialaly. Ewentualnie przerwali w polowie filmu. Dla mnie jeden pas ruchu to nie jest autostrada, to jest kpina. Odpowiedz Link Zgłoś
freud1 A4 to nie tylko odcinek Kraków-Katowice! 14.08.07, 13:54 Nie mam zamiaru usprawiedliwiac kogokolwiek (a juz na pewno nie ludzi ktorzy za "zwiedzanie" permanentnego remontu ww. odcinka pobieraja 12,50 PLN). A4 nie konczy sie jednak na Krakowie (tudziez Katowicach), ale ciagnie sie przez caly historyczny Slask az po Ziemie Lubuska. Nie ma tam ani bramek, ani tez (suprise, suprise) zadnych innych atrakcji typu niekonczoncy sie remont etc. Nie ma tez co prawda stacji benzynowych, ale to juz jakby inna historia. Wiem, ze ludziom udajacym sie akurat z Krakowa do Katowic przypomnienie to lata dokladnie tam, gdzie plecy traca swoja szlachetna nazwe, ale warto o tym pamietac, zanim zatopimy sie juz bez reszty w naszej ulubionej dyscyplinie narodowej, jaka jest malkontenctwo... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
stefan99999 Re: A4 to nie tylko odcinek Kraków-Katowice! 15.08.07, 23:15 A na odcinku od Wrocławia dalej na zachód nie ma też poboczy, ale za to jest ograniczenie prędkości do 110 (sic!). Jest to niedawno skończony odcinek "autostrady". Pogratulować!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 09:43 Brawo! Logicznie i ladnie! Az sie zastanowilem, dlaczego sam tak nie zrobilem? Odpowiedz Link Zgłoś
freelancer_1 Trzymam kciuki! To jaja nie autostrada! 14.08.07, 09:51 Oby więcej odważnych i gotowych poświęcić swój czas. Niech tych drani ktoś wreszcie pogoni! Odpowiedz Link Zgłoś
litwor Temida na autostradzie 14.08.07, 09:52 Czy Pan Andrzej Czarnohorski z zarządzającej autostradą firmy Stalexport Autostrada Małopolska S.A. zna definicje autostrady zawartej choćby w naszym kodeksie drogowym nie wspominając o definicji obowiązującej w UE ????. Wydaje mi się że nie ma pojęcia o czym mówi. A tak może kierowcy dadzą przykład nieposłuszeństawa obywatelskiego i przestana płacić za tą "autostradę" albo zaczną jeżdzić inną drogą ??? Dlaczego tak łatwo dajemy się okradać??? Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 a to dopiero poczatek problemów z autostradami 14.08.07, 09:55 dzieki debilnym decyzjom naszych władz bedziemy musieli sie zatrzymywac na kolejnych bramkach autostrad (jesli je w koncu za 30 lat zbudują) co 30-40 km i płacić na bramkach innej firmie kutas, ktory pozwolił na budowanie autostrad przez rozne firmy powinien wisiec wypatroszony na pałacu kultury ! dlaczego nie moze byc jak cywilizowanych krajach, gdzie albo placi sie za winietę albo drogi są za darmo jak w Niemcowni.. przeciez podatek na drogi jest juz w cenie paliwa! POlak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierz111 Ja napisałem skargę!Nawet dostałem odpowiedź. 14.08.07, 10:07 Dwa tygodnie temu po przejeździe tą "autostradą" napisałem skargę do koncesjonariusza.Poczytajcie sobie co napisałem i jaka dostałem odpowiedź: > W ciągu ostatnich kilku lat kilkakrotnie podróżowałem płatnym odcinkiem autostrady A4. To skandal ze pobiera się opłaty za coś co autostradą nie jest. Rozumiem że remonty są konieczne, ale to że obecnie praktycznie na całej długości płatnego odcinka prowadzone są roboty drogowe powinno skutkować obniżeniem opłat. Najpierw trzeba coś mieć do sprzedania (przejazd autostradą), a dopiero później gotowy produkt, a nie jego namiastkę sprzedawać kierowcom. A oto odpowiedź Stalexportu: Dzień dobry, Na wstępie bardzo przepraszamy, że przejazd zarządzanym przez nas odcinkiem A4 Katowice-Kraków był utrudniony i mniej komfortowy. W odpowiedzi na Pana skargę, informuję uprzejmie, że wszelkie utrudnienia w ruchu na tym odcinku drogi spowodowane są remontami mostów i wiaduktów oraz wymianą nawierzchni, które służą poprawie bezpieczeństwa i komfortu jazdy. Prace te wynikają z obowiązków koncesjonariusza autostrady, zapisanych w Umowie Koncesyjnej, której stroną jest Ministerstwo Transportu. Obecny stan prawny wskazuje, że nawet w okresie trwania remontu, płatny odcinek A4 spełnia kryteria autostrady, ponieważ jest drogą dwujezdniową, oznaczoną odpowiednimi znakami, na której nie dopuszcza się ruchu poprzecznego, przeznaczoną tylko do ruchu pojazdów samochodowych, które na równej, poziomej jezdni mogą rozwinąć prędkość co najmniej 40 km/h, w tym również w razie ciągnięcia przyczep (Prawo o ruchu drogowym). Remont i związane z nim utrudnienia w ruchu nie pozbawiają tego odcinka drogi cech autostrady. Stalexport Autostrada Małopolska S.A. ma obowiązek utrzymywać, a więc remontować autostradę i żaden przepis nie przewiduje w takim przypadku możliwości zmniejszenia wysokości opłaty, bądź odstąpienia od niej. Przychody z tytułu poboru opłat wraz z zaciągniętym przez koncesjonariusza kredytem stanowią jedyne źródła finansowania prac remontowo-budowlanych, do których obliguje naszą spółkę Umowa Koncesyjna. Umowa ta, poza zakresem prac, określa także ich harmonogram. Obniżenie opłat za przejazd spowodowałoby oczywiście pomniejszenie środków finansowych przeznaczanych na remonty, a tym samych znaczne wydłużenie czasu realizacji inwestycji. Z poważaniem, Alicja Rajtar Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Ja napisałem skargę!Nawet dostałem odpowiedź. 14.08.07, 10:27 co nie zmiena faktu że zapłaciłeś za "produkt" pełnowartościowy a dostałeś wadliwy... ciekaw jestem wyniku tego sporu, wygrana tego prawnika oznaczała by dość poważne konsekwencje dla tych naciągaczy... jednak obawiam sie iż sądy będą się kierowały zupełnie odmiennymi kryteriami niz prawo, interes społeczny itp... Odpowiedz Link Zgłoś
xegar Re: Ja napisałem skargę!Nawet dostałem odpowiedź. 14.08.07, 11:29 > Obecny stan prawny wskazuje, że nawet w okresie trwania remontu, płatny odcinek > A4 spełnia kryteria autostrady, ponieważ jest drogą dwujezdniową, oznaczoną > odpowiednimi znakami Gó.. spełnia. Wg tej logiki, jeżeli zostanie chociaż jeden metr takiej drogi, to można kasować za cały odcinek, choćby to była droga polna. > Przychody z tytułu poboru opłat wraz z zaciągniętym przez koncesjonariusza > kredytem stanowią jedyne źródła finansowania prac remontowo-budowlanych, do > których obliguje naszą spółkę Umowa Koncesyjna. Za*bista logika. Gdybym wiedział wcześniej, że można tak w Polsce robić interesy: kupiłbym barak i wynajmował go lokatorom pobierając opłatę jak za apartamentowiec, który za 40 lat w tym miejscu powstanie. Zostałbym bogatym człowiekiem i stać by mnie było nawet na specjalne lustra, bo w normalnych to bym tylko twarz ch* widział. Xe. Odpowiedz Link Zgłoś
kraq a to sku..syny 14.08.07, 12:03 nie pamietam kiedy te sku..syny nie remontowaliby jakiegos mostu/wiaduktu na tej niby autostradzie. moze chwile jakas gleboka zima, kiedy nie dalo sie ryc w nawierzchni? regularnie podnosza ceny a zwezen tylko przybywa. w tym roku to chyba juz jest rekord. jak by co ja zbieram kwity za przejazd i innym tez radze, bo sprawa tego pana moze okazac sie precedensem i bedzie mozna wygrac swoja kase od tych zlodziei. nie wiem czy tym nawet rzecznik konsumenta by sie nie mogl zajac. przeciez to jest przypadek jak kupno butow od ktorych zaraz odpadly podeszwy Odpowiedz Link Zgłoś
malutkie2 Re: Temida na autostradzie 14.08.07, 10:08 w pełni popieram tego pana i składam mu wyrazy szacunku za to, że mu się chce :) Odpowiedz Link Zgłoś
fly79 JESTEM ZA !!! 14.08.07, 10:08 BRAWO BRAWO I JESZCZE RAZ BRAWO!!!!!!!! TA AUTOSTRADA TO JAKIŚ SKANDAL. SĄ NA NIEJ TAKIE ZWĘŻENIA, ŻE DOPEROWADZAJĄ KIEROWCÓW CIĘŻARÓWEK DO WYPADANIA Z TRASY!!!! (W STRONĘ KRAKOWA POD JEDNYM Z REMONTOWANYCH MOSTÓW NA GÓRCE) TRZEBA ROBIĆ KARKOŁOMNE MANEWRY, ŻEBY TAM PRZEJECHAĆ. NIECH ICH KTOŚ WRESZCIE ZASKARŻY. ZA CO? ZA RŻNIĘCIE KLIENTÓW W BIAŁY DZIEŃ ZA UMOWĘ OGRANICZJĄCĄ INWESTYCJE W PROMIENIU 30KM OD AUTOSTRADY (LEŻY PRZEZ TO ODCINEK DO OLKUSZA I INNE OBWODNICE!!!!) MOŻNA TO ALBO OPLUĆ ALBO DO SĄDU ALBO DO ANGLII MAM WAS TAK GŁĘBOKO, DROGA RZĄDZĄCA MAFIO, ŻE NAWET BYŁY MINISTER EDUKACJI BY WSZEDŁ Z RODZINĄ I KOTEM ZIEMNIAKA C H C Ę W Y B O R Ó W !!! Odpowiedz Link Zgłoś
panistrusia Re: JESTEM ZA !!! 14.08.07, 10:56 "Niech ktoś..." Jeśli widzisz problem i go nie zgłaszasz, to sam jesteś winny. Nikt za Ciebie tego nie zrobi. Chyba, że mu zapłacisz. Chciałoby się zjeść ciastko i mieć ciastko - narzekać na wszystko, ale niech to INNI się zabierają za zmienianie. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusstary Temida na autostradzie 14.08.07, 10:25 Brawo ten Pan ! Rozwijając twórczo ten pomysł proponuję, w zwiazku z kiepską jakością usługi, odmawiać zapłaty podatków, w części przeznaczonej na wynagrodzenie rządu oraz na pensje,diety i prowadzenie biur poselskich. Co Wy Narodzie na to ? Odpowiedz Link Zgłoś