Dodaj do ulubionych

Szef MSWiA chce przesunąć termin wymiany dowodó...

21.08.07, 15:42
W Polsce zawsze będzie bur.del bo Polacy przyzwyczaili się, że można
mieć wszystko w d... Jak się nie wyrobią to się zmieni prawo i
będzie OK. Daje głowę, że w marcu będą takie same kolejki jak teraz.
I co wtedy? Znowu przesuną termin?
Obserwuj wątek
    • wesoly_siewca_pesymizmu Re: Szef MSWiA chce przesunąć termin wymiany dowo 21.08.07, 15:50
      Powinniśmy trzymać się tych ustaleń i byłby porządek, a teraz przyszedł mój rok
      i co? Muszę stać w kolejce z maruderami:

Rok wydania dowodu Termin wymiany dowodu
      1962 – 1972 1 stycznia 2003r. do 31 grudnia 2003r.
      1973 – 1980 1 stycznia 2004r. do 31 grudnia 2004r.
      1981 – 1991 1 stycznia 2005r. do 31 grudnia 2005r.
      1992 – 1995 1 stycznia 2006r. do 31 grudnia 2006r.
      1996 – 2000 1 stycznia 2007r. do 31 grudnia 2007r.
      • junk92508 To tylko kolejne wyciaganie kasy .... nie ide ... 21.08.07, 17:44

A ja nie ide az bede mial problemy - dla mnie to jest tylko kolejne wyciaganie
        kasy od obywateli.

Mam prawo jazdy, mam paszport, na ch.. mi jeszcze dowod ?

Dlaczego moim dowodem nie moze byc prawo jazdy tak jak w USA ?

Bo nasza wladza uwaza ze Polacy to frajerzy ktorych mozna co dziesiec lat
        dodatkowo doic ...

• timoszyk Re: Szef MSWiA chce przesunąć termin wymiany dowo 21.08.07, 19:02
        To jest organizacyjna nieporadnosc. Waznosc dowodow powinna uplywac z dniem
        urodzin ich wlasciciela. To by rozlozylo termin wyrabiania nowych rownomiernie
        na caly rok.

Wac
    • mr.creosote "... by rozwiązać tą sytuację..." 21.08.07, 15:55
      Chyba: "TĘ sytuację..."
      Ech, pismaki... :p
    • bezportek Dowód osobisty - zabytek bez sensu 21.08.07, 16:00
      Zadziwia mnie bezmyslne przedluzanie zbednego bytu - na diabla komu
      jeszcze potrzebne dowody osobiste?
      • larive A co ze strega Schengen? 21.08.07, 16:10
        Mam nadzieje, ze to nie wplynie na nasza zdolnosc do wejscia do
        strefy Schengen od stycznia 2008!!!
      • stefan99999 Re: Dowód osobisty - zabytek bez sensu 21.08.07, 16:21
        Masz rację, ale spróbuj coś w Polsce (ludowej) załatwic bez dowodu.
    • sluchacz3ki Dlaczego nie wydłużyć ważności dowodów o ROK? 21.08.07, 16:15
      Skoro już zmienia sie ustawę, to trzeba pomyśleć - żeby za 6 miesięcy nie trzeba
      było zmieniać jej ponownie. Dodatkowo w ustawie powinien być zapis o karze
      administracyjnej (grzywna) za niezłożenie prawidłowego wniosku o nowy dokument
      - np. do 31 marca 2008. To oduczyłoby niektórych lenistwa. Chorych i
      niewładnych można policzyć z łatwością i nie ma ich wielu - reszta to lenie
      śmierdzące.
      • nessie-jp Re: Dlaczego nie wydłużyć ważności dowodów o ROK? 21.08.07, 17:47
        > niewładnych można policzyć z łatwością i nie ma ich wielu - reszta to lenie
        > śmierdzące.

Doprawdy? Chyba że mówisz o urzędnikach miejskich, wtedy się zgadzam. Przez 3
        lata próbowaliśmy wymienić dowód Babci, która nie ruszała się z domu
        • sluchacz3ki Re: Dlaczego nie wydłużyć ważności dowodów o ROK? 21.08.07, 20:00
          Ależ nie doczytałaś! Pisałem, że ułomni, chorzy, to ułamek tych, którzy nie
          wyrobili dowodów - ogromna część ludzi nawet NIE POBRAŁA wniosków. A urzędnik po
          to ma stworzone biuro, żeby w nim przyjmować. Wyjście do 1 osoby, to czas w
          którym obsłuży się na miejscu 10. Podejrzewam, że jakoś można było to załatwić,
          ale jak już się zawzięliście na "urzędnika", to nie szukaliście wszystkich dróg
          załatwienia sprawy ...
          • nessie-jp Re: Dlaczego nie wydłużyć ważności dowodów o ROK? 22.08.07, 01:59
            > Podejrzewam, że jakoś można było to załatwić,
            > ale jak już się zawzięliście na "urzędnika", to nie szukaliście wszystkich dróg
            > załatwienia sprawy ...

Nikt się na nikogo nie zawzinał.

Jak można to było załatwić? Podsuń pomysł. Jak, bez angażowania notariusza i
            organizowania w domu atelier fotograficznego można było to załatwić? Wyobraź
            sobie, że nie każdy szasta pieniędzmi na prawo i lewo i nie każdy może sobie
            pozwolić na notariuszy i prywatnych fotografów. A może jeszcze szoferów i
            bógwieco jeszcze - gdyby się okazało, że jednak dowód trzeba odebrać osobiście.

Poza tym, moja Babcia nie była chora - miała po prostu duże trudności z
            poruszaniem się. Takich osób są tysiące i wcale nie muszą być 'ułomni'. Mogą być
            uziemieni z tysiąca powodów - bo się opiekują chorą osobą, bo mają małe dzieci,
            bo pracują za granicą, bo pracują w innym mieście...

Najłatwiej oczywiście zwalić winę za wszystko na 'petenta'. Petent powinien
            potulnie i bez pyskowania poddawać się dowolnym idiotyzmom urzędniczym, w tym
            obowiązkom wymiany dokumentu o bezterminowej ważności...

Zresztą - dlaczego wymiana dowodów nie polegała na wydrukowaniu istniejących
            danych na nowych kartach?
            • sluchacz3ki Re: Dlaczego nie wydłużyć ważności dowodów o ROK? 23.08.07, 23:23
              Jeśli babcia miała trudności z poruszaniem, to można było wózek pożyczyć. Gdy
              rozbudowywaliśmy biuro, robiliśmy podjazd dla wózków. Nie wiedzieliśmy jaką
              szeroką bramkę powinniśmy zrobić, żeby żaden wózek nie utknął, a jednocześnie
              nie chcieliśmy robić za szerokiej, bo furtka byłaby niestabilna. Wystarczyło
              zadzwonić do związku inwalidów. To życzliwi ludzie - podali potrzebne
              informacje. Nie sądzę, żeby odmówili pożyczenia sprzętu, a nawet podwiezienia,
              bo mają swoje sposoby na komunikację. Trzeba chcieć, a wiem ile kosztuje wyjazd
              w teren i ilu ludzi czeka wówczas w biurze.
      • junk92508 Odwrotnie - ci co ida wczesniej to frajerzy ... 21.08.07, 17:49
        > niewładnych można policzyć z łatwością i nie ma ich wielu - reszta to
        > lenie śmierdzące.

Wrecz odwrotnie - to myslacy ludzie ktorzy cenia swoj czas i kase a nie frajerzy.

Pobiegles 2 lata wczesniej ? Bedziesz musial ponownie wymieniac w 2015. A mnie
        zmusza w 2008 i bede mial spokoj az do 2018 ...

No i za tą samą kasę będę mial dowod o 3 lata dłużej ...

• s0ber Re: Odwrotnie - ci co ida wczesniej to frajerzy . 21.08.07, 18:22
          junk92508 napisała:

> Pobiegles 2 lata wczesniej ? Bedziesz musial ponownie wymieniac w 2015. A mnie
          > zmusza w 2008 i bede mial spokoj az do 2018 ...
          >
          > No i za tą samą kasę będę mial dowod o 3 lata dłużej ...

To żeby mieć ten dowód jak najdłużej się da, idź do urzedu 30 grudnia, bo nie
          wiem, czy 31 będzie można, jeśli tak, to jeszcze lepiej.
        • sluchacz3ki Re: Odwrotnie - ci co ida wczesniej to frajerzy . 21.08.07, 20:06
          Nie frajerzy ale obywatele. Ty jesteś swoistym pasożytem, bo dla własnej wygody
          podwyższasz koszty i utrudniasz życie innym. W 2015 dowodów pewnie w ogóle już
          nie będzie, a ponadto dowód można wymienić bez problemu - gdy nie ma kolejek w
          tzw. międzyczasie. Ja mam swój od 7 lat, a wymieniłem przy okazji przeprowadzki
          i zmiany innych dokumentów. Szukanie własnego mikrego zysku (3 lata później i
          tak wydasz na nowy) powodując zamieszanie i tłok, to działanie kutwy.
    • stefan99999 Re: Szef MSWiA chce przesunąć termin wymiany dowo 21.08.07, 16:20
      A co z komunikatami wiceministra SWiA, który grobowym głosem mówił w
      radiu: "termin nie będzie przedłużony"?
      • ojciecrydzyk1 Re: Szef MSWiA chce przesunąć termin wymiany dowo 21.08.07, 16:37
        Takie przesunięcie terminu musi przejść całą drogę legislacyjną, czyli trzy
        czytania w sejmie stanowisko senatu i stanowisko prezydenta - czy to nie strata
        czasu czy ci wszyscy posłowie senatorowie i predzio nie mają, co robić lepiej by
        się zajęli ustawami na Euro2012
    • m651 Szef MSWiA chce przesunąć termin wymiany dowodó.. 21.08.07, 16:43
      Ludzie co wy piszecie?
      jesteście jak bezwolne barany ,każą wam zmienić dowód to lecicie zmienić i
      jeszcze płacicie za to , każą zmienić prawo jazdy lecicie ,zmienić tablice w
      aucie lecicie ,zmieniacie coś za co już kiedyś płaciliście ,jak wam będą kazali
      wypalić pesel na czole za 300zl to też polecicie? TO JEST PARANOJA !!! płacimy
      za coś co nam się należy ? a paszport ,prawa jazdy czy inny dokument nie
      wystarczy też była wymianka na nasz koszt ,czy nie widzicie że nasze aparat
      państwowy łupi nas na każdym kroku , a moi przedmówcy jeszcze piszą żeby karać
      posiadaczy starych dowodów.Przecież to ONI są dla nas .Przyzwyczajamy sie coraz
      bardziej do absurdu i stajemy sie zniewoleni idiotycznymi przepisami ,my
      podatnicy stajemy w wielogodzinnych kolejkach i z rozkoszą wypełniamy kwity
      wymyślone przez i.....ów i myslimy że tak być musi.
      Otwórzcie oczy bo mgła socjalizmu jeszcze z nich nie opadła!!!
    • komputerosobisty Szef MSWiA chce przesunąć termin wymiany dowodó.. 21.08.07, 16:59
      kompletne utrudnianie ludziom zycia, nie daj Boze, ze jestes za
      granica, w ambasadzie nic nie zalatwisz i po cholere osobiscie
      musisz skladac dokumenty, jeszcze rozumiem, ze odbior osobisty, ale
      skladanie????? Po kija???
    • d.o.s.i.a Re: Szef MSWiA chce przesunąć termin wymiany dowo 21.08.07, 17:23
      A mnie to lotto. Nie wyrabiam dowodu. Mam paszport. I niech mnie
      pocaluja...
    • only_twitty Szef MSWiA chce przesunąć termin wymiany dowodó.. 21.08.07, 17:26
      Ach,jakze wspaniala wiadomosc, szczegolnie dla tych, ktorzy w celu
      wymiany dokumentu musza wziac wolne i jechac do swojego miejsca
      stalego zameldowania, niejednokrotnie dosc mocno oddalonego od
      miejsca zamieszkania i pracy.
      Wszelkie proby zalatwienia tej sprawy na miejscu jedynie pietrza
      sterte papierkow do wypelnienia i wymuszaja dodatkowe wizyty w
      urzedach oraz wydluzaja czas oczekiwania (o ile oczywiscie
      ustosunkuje sie aparat administracyjny do zlozonego podania
      pozytywnie).
      Mozna rozwijac liste absurdow w tym kraju, lecz nie nalezy sie
      denerwowac.
      Trzeba oszczedzac energie, bo prawdziwe trudnosci jeszcze przed
      nami
      • wesoly_siewca_pesymizmu Re: Szef MSWiA chce przesunąć termin wymiany dowo 21.08.07, 18:43
        O człowieku, to musi być dopiero frustrujące. Współczuję.
    • barnabiszon Szef MSWiA chce przesunąć termin wymiany dowodó.. 21.08.07, 17:28
      Dlaczego osoby lekceważące swoje obowiązki sa nagradzane bonusami
      typu dodatkowe godziny lub dni obsługi? Przecież w ten sposób uczy
      sie wszystkich że nie nalezy wywiązywać się z obowiązków w terminie.
      Jak długo jeszcze osoby szanujące władzę i przepisy będą traktowane
      jak GŁĄBY?
      • junk92508 Bo to sa idiotyczne i niepotrzebne obowiazki .. 21.08.07, 17:47
        > Dlaczego osoby lekceważące swoje obowiązki sa nagradzane bonusami
        > typu dodatkowe godziny lub dni obsługi?

Powtorze - bo te obowiazki to wyciaganie kasy i marnowanie ludzkiego czasu.

Mam paszport i prawko - po co mi jeszcze dowod ?
        • ciass To nie obowiązki tylko hucpa. 21.08.07, 19:02
          Państwo zdziera ze społeczeństwa kase. To jest główny cel tej
          wymiany.
      • d.o.s.i.a Re: Szef MSWiA chce przesunąć termin wymiany dowo 21.08.07, 17:50
        Obowiazki... Says who...!? A jak sobie nie wyrobie dowodu, albo
        przyjde za dwa lata w grudniu po poludniu, to co mi zrobisz? Nie
        wydasz mi dowodu? A moze mandat mi wlepisz, albo pogadanke
        urzadzisz? A moze lanie urzadzisz?
        Smiech na sali.
        Co to znaczy obowiazek wymiany dowodu? Obywatel ma prawo wybrac
        sobie taki termin jaki MU odpowiada. A bez dowodu mozna zyc. I mam
        gdzies to, ze ktos mi cos kaze.
        • s0ber Re: Szef MSWiA chce przesunąć termin wymiany dowo 21.08.07, 18:20
          d.o.s.i.a napisała:

> Obowiazki... Says who...!? A jak sobie nie wyrobie dowodu, albo
          > przyjde za dwa lata w grudniu po poludniu, to co mi zrobisz? Nie
          > wydasz mi dowodu? A moze mandat mi wlepisz, albo pogadanke
          > urzadzisz? A moze lanie urzadzisz?
          > Smiech na sali.
          > Co to znaczy obowiazek wymiany dowodu? Obywatel ma prawo wybrac
          > sobie taki termin jaki MU odpowiada. A bez dowodu mozna zyc. I mam
          > gdzies to, ze ktos mi cos kaze.

No to powodzenia. Wiedz tylko, że jak Ty masz coś w d***e, to i Ciebie będą mieli.
          • d.o.s.i.a Re: Szef MSWiA chce przesunąć termin wymiany dowo 21.08.07, 18:39
            Mam prawo miec w d...pie, jezeli tylko to mi odpowiada.

Mieszkam za granica. Wystarczy, ze na wydanie paszportu w konsulacie
            czeka sie tu rok. Mam jeszcze jezdzic do Polski, do miasta
            zameldowania, po to tylko, zeby odstac w kolejce, a potem jeszcze
            raz przyjezdzac po odbior??? Nie dziekuje. Dowod wyrobie wtedy gdy
            bedzie MI potrzebny, a nie panstwu.
            • komputerosobisty Re: Szef MSWiA chce przesunąć termin wymiany dowo 21.08.07, 18:43
              dokladnie, taka sama mam sytuacje...i jak sadze jeszcze pare innych
              osob, biorac pod uwage dane o migracji rodakow za granice...
    • mgr.inz.akrobata Szef MSWiA chce przesunąć termin wymiany dowodó.. 21.08.07, 17:30
      • milosz23 Re: Szef MSWiA chce przesunąć termin wymiany dowo 21.08.07, 17:50
        "Zgodnie z ustawą z 10 kwietnia 1974 r. dowody osobiste mają zostać wymienione
        do 31 grudnia 2007 r. co oznacza, że od 1 stycznia 2008 r. stare książeczki
        stracą ważność."

Zgodnie z ustawa z 10 kwietnia 1974?????????????????????? Co to za bzdury???????
    • s0ber Re: Szef MSWiA chce przesunąć termin wymiany dowo 21.08.07, 18:19
      mat.31 napisał:

> W Polsce zawsze będzie bur.del bo Polacy przyzwyczaili się, że można
      > mieć wszystko w d... Jak się nie wyrobią to się zmieni prawo i
      > będzie OK. Daje głowę, że w marcu będą takie same kolejki jak teraz.
      > I co wtedy? Znowu przesuną termin?

To samo miałem zamiar napisać, ale mnie ubiegłeś. :P
    • ciass Będe szczery, mam to gdzieś. 21.08.07, 18:59
      Mam w d... dowód i te urzędy. Wystarczy mi paszport i prawko jazdy.
      A jak mi się zachce to sobie wyrobie w listopadzie ale za rok.
    • sai_mon Re: Szef MSWiA chce przesunąć termin wymiany dowo 21.08.07, 19:04
      > I co wtedy? Znowu przesuną termin?

Mam nadzieję, że:
      1/ będą nowe wybory
      2/ premierem będzie ktoś z jajami, a nie bezjajny p€dalec z bandą luzodoojpów
      3/ będą walić kary przewidziane KW.
      1+2+3 = nie ma przesuwania terminu dla bezmózgich moherów.
      • rock73 Re: Szef MSWiA chce przesunąć termin wymiany dowo 21.08.07, 20:05
        Ad 1/ Wybory powinny być na początku przyszłego roku, najlepiej w styczniu,
        akurat po upływie terminu ważności dowodów "bezmózgich moherów" (to cytat). Yes,
        yes, yes!!!
    • pompompom Re: Szef MSWiA chce przesunąć termin wymiany dowo 21.08.07, 19:13
      Wymiana dowodu kosztuje, zdjęcie to tegoż dowodu też. Dowód musi
      mieć każdy obywatel, tylko nie kazdy ma kase na zabawke, ktora za 3
      lata bedzie kawalkiem nic nie znaczacego plastiku.
    • d.o.s.i.a Re: Szef MSWiA chce przesunąć termin wymiany dowo 21.08.07, 20:41
      Bo to jest wszystko, od poczatku od dupy strony pomyslane. Ktokolwiek zarzadzal
      cala akcja wymiany dowodow raczej nie moglby liczyc na porzadna prace w
      normalnej firmie, bo zawalilby pierwszy lepszy projekt juz na starcie.

Pierwsze prawo kierowania projektem mowi, ze jezeli wyznaczony jest jakis
      deadline to na 100% termin ten nie zostanie dotrzymany.
      Drugie prawo mowi, ze jezeli napotkasz opor materii, a napotkasz, to nie
      dysponujesz praktycznie ZADNYM narzedziem przymusu, aby zmusic ludzi do
      podporzadkowania sie Twojej wizji.
      Z powyzszego wynika trzecie prawo, ktore mowi, ze w takim razie to Ty masz
      zrobic tak, aby projekt sie udal BEZ udzialu tych, ktorych dotyczy, w terminie,
      ktory sobie wymysliles. I Twoja w tym glowa jak to zrobisz. A oczekiwanie
      entuzjazmu i wspolpracy od innych jest skrajna glupota.

W tym przypadku wiadomo bylo z gory, ze nie sposob zmusic milionow obywateli,
      aby tracili swoj czas, stali w kolejkach, placili, wyrabiali zdjecia. Jezeli
      ktos myslal, ze sie mu to uda dajac jakies terminy, ramy i inne takie, to
      zwyczajnie jest IDIOTA.
      Po drugie, panstwo nie dysponuje zadnym narzedziem przymusu, a jezeli do
      takowego sie ucieknie (kary, mandaty), to znaczy, ze zaczyna dzialac PRZECIWKO
      swym obywatelom, co jest totalnym nieporozumieniem, bo to panstwo jest dla
      obywatela, a nie odwrotnie. Bo panstwo nie posiada zadnego interesu w tym, aby
      obywatel posiadal dowod. To obywatelowi dowod moze sie ewentualnie przydac.

Po trzecie, jesli komus zalezalo, to trzeba bylo te dowody wyrobic zgodnie z
      danymi zawartymi w starych dowodach i wyslac obywatelom poczta. Ewentualnie dac
      termin tym, ktorzy chcieliby dostac dowod z nowym zdjeciem, aby sami sie
      zglosic. Jak nie to nie. Dowody bylyby wydane wszystkim. I sprawa bylaby
      rozwiazana w miesiac. Kto by chcial dowod wymieniac, to by sobie potem wymienil.

Nie musze chyba nadmieniac, ze totalnym nieporozumieniem juz bylo wprowadzenie
      oplat za dowody. Nie ma to jak wprowadzic odpowiednia zachete dla obywatela.

Prawda jest taka, ze dopoki nowy dowod nie bedzie potrzebny, nie ma powodu aby
      go wyrabiac.
    • kato28 Re: Szef MSWiA chce przesunąć termin wymiany dowo 21.08.07, 23:37
      Zwariował? Kilka lat na to było! Kto nie zdążył widać miał to
      głęboko w d...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka