bigda Janosikowa 28.08.07, 14:03 Istnieje cała masa przypadków, które uzasadniają łamanie prawa, a nawet takich, kiedy należy je łamać. Warto pamiętać o tym, że prawo istnieje po to i tylko po to, żeby służyć społeczeństwu. Jeśli w sposób oczywisty nie służy lub mu szkodzi (bez względu na to, czy prawo samo w sobie, czy też powszechna praktyka jego stosowania), warto je łamać. Oczywiście, warto je też zmieniać, ale zmiany, zwłaszcza jeśli dotyczą nie prawa, a sposobu jego stosowania, zachodzą powoli. Tymczasem jednostka ponosi szkodę. Czasem nie jednostka, ale cała grupa społeczna (np. bezdomni, których, nawiasem mówiąc, nie można legalnie zatrudnić dając im szansę zarobku, bo spisanie umowy wymaga wpisania do niej adresu zamieszkania - patrz niedawny art. w gazeta.pl). Prawo nie jest Bogiem, ani żadną wartością najwyższą czy choćby naczelną. Jest wartością jedynie utylitarną czyli służącą realizacji pewnych celów. Jeśli ich nie realizuje lub przeszkadza w ich realizacji, należy je łamać, abo osiągnąć cel, któremu prawo pierwotnie miało służyć. Ja też czuję się okradziony - przede wszystkim samym faktem pobierania jakichkolwiek podatków. Ale na tym polega istota każdej organizacji społecznej w tym państwa - płacimy wszyscy, jedni mniej inni więcej i dzielimy to mniej więcej odwrotnie (w założeniach), tzn. ci którzy płacą mniej, dostają więcej, ci którzy płacą więcej, dostają mniej. Na tym polega idea pobierania podatków, czyli tzw. redystrybucja dochodu. Nazywamy to solidarnością (solidaryzmem) społeczną. Bez zachowania tej zasady istnienie państwa nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
andykon Janosikowa 28.08.07, 14:04 za duzo ogladasz filmow bawisz sie grami przemocy proponuje basen.pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
archicon Janosikowa 28.08.07, 14:06 Wszyscy nie przeżyjemy, nie ma praw w naturze które były by obiektywnie uczciwe. Pojęcia uczciwości, szlachetności, poświęcenia w rozumieniu Matki Natury nie istnieją! Ale przecież jesteśmy ludźmi, dziećmi jednego Boga, odmieńcami mającymi wolną wolę, rozum, uczucia. Tylko gdzie na to miejsce w przepisach prawa, w ustawach i wytycznych Narodowego Funduszu Zdrowia?! NIE MARTWCIE SIĘ, TO TEŻ LUDZIE I ŻYCIE DOPADNIE ICH PRĘDZEJ CZY PÓŹNIEJ! Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 Janosikowa 28.08.07, 14:06 Lekarze wypisujcie recepty na darmowe najdroższe leki z zagranicznych firm farmacetycznych, których przedstawiciele was odwiedzą z prezentami a i tak Państwo zrefunduje te koszty, w końcu wszyscy jesteśmy relatywnie biedniejsi od bogatych. Odpowiedz Link Zgłoś
agni5 Janosikowa 28.08.07, 14:08 Pani doktor prawo złamała, co nie oznacza że powinna zostać ukarana (każdy prawnik sobie poradzi). Jeśli chcemy, aby całe prawo było przestrzegane, nie możemy przyznawać, że można je łamać. Społeczeństwo należy wychowywać w szacunku do prawa. W wolnym demokratycznym państwie pomoc biednym powinna być niesiona przez pomoc społeczną, organizacje rządowe i pozarządowe. Jeśli te mechanizmy nie działają (a wszyscy wiedzą, że w Polsce nie działają w pełni skutecznie), to trzeba z takich przypadków wyciągać wnioski i naprawiać / uszczelniać system opieki nad biednymi, alkoholikami itp., tak by ogromne pieniądze które i tak są na to przeznaczane, były kontrolowane. Szlachetne czyny jednostek powinny być wspierane, ale także odbywać się w granicach prawa (można biednych leczyć bezpłatnie w markotach itp). A swoją drogą to szybko prokuratura działa, jeśli wszystko dzieje się od kilkunastu lat... Odpowiedz Link Zgłoś
annas36 ja jestem przeciw 28.08.07, 14:10 Smutne to jest... I krzyk się wyrywa z piersi, że ludzie dobrzy, pomagający karani są za pomoc innym. A tacy, którzy kłamią w żywe oczy, oszukują jak tylko można, kradną - bezkarnie pełnią swoje funkcje w polityce, czy też innych urzędach.... Polska to jest właśnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
herr_wolf Co za gniazdo hipokrytów 28.08.07, 14:10 Hey,hipokryci czy możecie płacić za mnie na NFZ co miesiąc albo na na prywatne ubezpieczenie w Swissmed - w końcu też jestem człowiekiem i potrzebuję opieki lekarskiej.Darmowe leki też by mi się przydały. Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 a potem lekarze krzycza że mało zarabiają 28.08.07, 14:13 skoro cała kasa idzie na refundowanie wypisywanych masowo recept refundowanych przez budżet to może tam te pieniadze znikają. Odpowiedz Link Zgłoś
bigda Re: Co za gniazdo hipokrytów 28.08.07, 14:27 Obawiam się, że płacę za twoją opiekę lekarską co miesiąc. I nie mów mi, że ty też płacisz, bo zapewne płacisz marne grosze i biegasz do lekarza co miesiąc, a ja nieco więcej płacę i nie mam czasu skoczyć do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
99xyz Re: Co za gniazdo hipokrytów 29.08.07, 15:03 +a może pinczerek,a nie wolf i do tego herr.Szybciej zmywaj gary to i Ty się dorobisz.Nicht Kunst und Wissenschaft allein,Geduld muss bei dem Werke sein Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Gardzę wami, Prawi i Sprawiedliwi 28.08.07, 14:12 co to wyrażają oburzenie jakoby ta lekarka was "okradła". Wy to byście nawet powiesili Schindlera i Wallenberga, bo chociaż ratowali Żydów, to robili to za pomocą szwindli, a wy przecież wrzeszczcycie "Prawo to prawo!" Świnie, gó.. wiecie o prawodawstwie , ta lekarka miała pełne prawo tak zrobić. Idę zwymiotować, bo mi niedobrze, jak dowiaduję się, ilu mnie takich pryncypałów otacza. Odpowiedz Link Zgłoś
o90 w swojej soc glupocie nie zauwazasz 28.08.07, 14:19 ze pani owa okradajaca system ubezpieczen dzialala na szkode biednych tak samo jak uprzywilejowanie jakiejkolwiek grupy dziala odwrotnie do intencji laskawcy ilu biednych wsparla ? powiedzmy 1mln kto za to zaplaci ? reszta ilu w reszcie biednych ? >1mln z socjalizmu wyrasta sie podobno jak z majtek z klapa wnioskuje zes mlodys Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Re: w swojej soc glupocie nie zauwazasz 28.08.07, 14:24 Schindler też ratując tysiące Żydów zaszkodził milionom innych? Puknij się w łeb idioto, spie..j do podstawówki nauczyć się podstaw ekonomii Odpowiedz Link Zgłoś
o90 Re: w swojej soc glupocie nie zauwazasz 28.08.07, 17:13 tylko co ma piernik do wiatraka Odpowiedz Link Zgłoś
daria_nowak Re: Gardzę wami, Prawi i Sprawiedliwi 28.08.07, 14:44 Nie zauważasz innych okoliczności? Idź wymiotuj, może zwrócisz tą głupotę, którą się popisujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
bigda Re: Gardzę wami, Prawi i Sprawiedliwi 28.08.07, 14:48 Inne okoliczności są takie, że działalność tej kobiety realizowała cel, któremu te pieniądze powinny służyć zgodnie z ich przeznaczeniem. Jeśli prawo uniemożliwia wykorzystanie tych pieniędzy zgodnie z ich przeznaczeniem, trzeba wybierać - łamać prawo i realizować cel, któremu w zamyśle miało służyć, czy też trzymać się kurczowo litery prawa i nie realizować jego nadrzędnego celu. Dla mnie wybór jest jasny. Prawo nie jest wartością naczelną. Odpowiedz Link Zgłoś
daria_nowak Re: Gardzę wami, Prawi i Sprawiedliwi 28.08.07, 15:01 Z tego, co pamiętam, popraw mnie jeśli sie mylę, bezpłatne recepty "kombatanckie" mają służyć kombatantom? I taki jest ich cel. Tu nawet nie można mówić o "duchu" prawa. O okolicznościach łagodzących - tak. Ale nie o wypełnieniu celu. Przywołani wcześniej ludzie działali jednak w zdecydowanie odmiennych okolicznościach. Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: Gardzę wami, Prawi i Sprawiedliwi 28.08.07, 16:07 Niestety dario nowak ten post ma racje. Mozna zwymiotowac czytajac wielu z tutejszych postow. Ta Pani Doctor miala absolutne prawo dzialac tak jak dzialala. Od tego jest wlasnie lekarzem, aby wiedziec, jak spozytkowac dane jej prawo, na ktore zlozyla przysiege Hipokratesa. Ja chce byc leczona przez takich wlasnie ludzi, a nie przez biurokratow, ktorzy dali by mi cierpiec, lub umrzec, ale zgodnie z "prawem". Odpowiedz Link Zgłoś
webcam Re: Gardzę wami, Prawi i Sprawiedliwi 28.08.07, 15:21 Weź się jeszcze utop, zrobisz innym przysługę, miłośniku złodzieii. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Gardzę wami, Prawi i Sprawiedliwi 28.08.07, 16:59 socjalliberal napisał: > co to wyrażają oburzenie jakoby ta lekarka was "okradła". To niestety niezaprzeczalny fakt. Oczywiście można dyskutować, czy motywacja jej nie usprawiedliwia, ale to, że "okradła" (w potocznym znaczeniu) jest akurat poza sporem. Odpowiedz Link Zgłoś
o90 piekne zlodziejstwo !!! nie ma co komuna mentalna 28.08.07, 14:13 ja rozumiem potrzebe jaka ta pani czuje dawac ! dawac ! dawac ! bo ktos biedny a ktos bez nogi a ten slepy a kulawy tylko dlaczego ta pani sie bawi w miloscierdzie za MOJE pieniadze ????????????? moze zamiast okradac mnie z moich podatkow sprzeda wlasna nerke ? sprzeda lokum ? wezmie dodatkowy etat ? zostanie milionerem ? jednym slowem niech sie bawi w miloscierdzie za SWOJE pieniadze zapudlowac i obciazyc kosztami Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 i te biedne firmy farmaceutczne z wycieczkami dla 28.08.07, 14:17 lekarzy też należy je wspomóc jakąś refundacją Odpowiedz Link Zgłoś
r306 To sobie zaloz firme farrmaceutyczna..... 28.08.07, 14:28 Tylko do tego trzeba jeszcze miec cos w glowie - a u Ciebie moze byc z tym problem... Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 Re: To sobie zaloz firme farrmaceutyczna..... 28.08.07, 14:37 międzynarodowy koncern ma wiele argumentów także tych bardzo materialnych, nie mam szans w takiej konkurencji, nie dam wycieczki ani innych fantów w nagrodę za wypisywanie emerytom tak wielkij nilości recept. Pamiętam jak szłam do lekarza to wiedziałam po receptach jaka firma farmaceutczna była u doktora, bo miałam recepty i na alergię i na astmę i inne rzeczy nawet bez koniecznych badań, ot tak na oko. Odpowiedz Link Zgłoś
taglinda Re: piekne zlodziejstwo !!! nie ma co komuna ment 28.08.07, 14:52 żałosny kmiotku, który wydajesz się sobie (ale tylko sobie) liberałem... w twojej wizji świata trzeba zlikwidować wszelkie instytucje oparte na solidaryźmie, bo każdy płaci za siebie. Więc zacznij od siebie. Policz swój poród (a wcześniej opiekę nad brzemienną matką), przedszkole, edukację (podłą, jak widać, ale jednak) i parę inych rzeczy. Kiedy chcesz to zwrócić? I odpowiedz sobie szczerze - czy ty, twoje dziecko (choć chyba jeszcze go nie masz), a może rodzice - byli pacjentami terapii wysokospecjalistycznej? I pomyśl, że ja odmawiam im leczenia - przeszczepu, operacji, farmakologii - bo z jakiej racji moja kasa ma być wadana na leczenie jakiegoś głupka, jego matki czy synka? ODPOWIEDZ NA TO co do meritum: jest prawo. I jest przyzwoitość. Obecne prawo i obecna praktyka są chore i złe. Trzeba je zmienić. Stać cię na prywatne ubezpieczenie? Funduj sobie nerkę w klinice w Szwajcarii. Ale musi być też systemowe rozwiązanie dla ludzi z ulicy. Oni śmierdzą, bardzo często piją. Ja sam nie chcę, żeby leżeli na mojej klatce schodowej. Ale to wciąż jeszcze ludzie. W cywilizowanym kraju musi być pomoc dla takich ludzi - społeczna i medyczna. Niech będzie Caritas albo Armia Zbawienia - ryba mi to. Niech będą szpitale i przychodnie. To wciąż jeszcze są ludzie.... Historia Pani Doktor pokazuje coś innego niż przekręt na 200 tys. Pokazuje przyzwoitość - na początku naiwną, później dojrzalszą. Szacunek za to. Pani Doktor, jeśli jakiś buc Panią oskarży i inny buc Panią skaże, to deklaruję wpłatę na konto Pani grzywny. Do o90: jeśli taki herr_wolf czy ty widzicie wszędzie kasę, to zobaczycie kiedyś, że wasze własne dzieci oddadzą was do przytułków, kiedy staniecie się bezproduktywni i będziecie już tylko wyrzucać kasę na opiekę, pielęgniarki, pieluchomajtki i balkoniki. Wcześniej oczywiście przeprowadzając ubezwłasnowolnienie, bo po co takim staruchom dostęp do konta, skoro do kibla samodzielnie dojść nie potrafią. Zakładając oczywiście, że czegokolwiek w życiu się dorobicie Odpowiedz Link Zgłoś
slimy Re: piekne zlodziejstwo !!! nie ma co komuna ment 28.08.07, 17:23 Jesli politycy szastaja Twoimi pieniedzmi wydajac ja na podroze, przyjemnosci i realizujac za nie poronione pomysly, to jakos nie krzyczysz zeby ich wsadzic do pudla i zadac zwrotu zagarnietych pieniedzy. Razi Cie tylko, ze ta pomoc trafila do najbiedniejszych ? Ci na gorze moga Cie okradac bezkarnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: piekne zlodziejstwo !!! nie ma co komuna ment 28.08.07, 17:25 Krótko mówiąc: wolno kraść, bo inni też kradną? Wolno oszukiwać, bo w Ameryce Murzynów biją? Odpowiedz Link Zgłoś
sw.stefan Janosikowa 28.08.07, 14:19 biedni podatnicy,szkoda wam 300 tys,a nie widzicie jak was w srake rąbią na grube miliony. Odpowiedz Link Zgłoś
mreck Re: Janosikowa 28.08.07, 14:28 stefan - widzimy. i to tez jest rabanie w srakę. Odpowiedz Link Zgłoś
aiszo Re: Janosikowa 28.08.07, 14:28 No to wam opowiem, jak działa NFZ. Mam córkę chorą na astmę. Co miesiąc wydaję na leki ok 250 zł. Wystąpiłam z prośbą o dofinansowanie leczenia. Poszłam z córką na komisję i usłyszałam, że stan zdrowia córki jest dobry i nie przysługuje mi dofinansowanie. Powiedziałam, że mogę doprowadzić córkę do złego stanu w ciągu dwóch miesięcy, wystarczy, że nie podam jej lekarstw. I czy wtedy dostanę dopłatę do leków? Pan doktor powiedział, że tak. I nie obchodzi, go skąd TERAZ biorę pieniądze na leki. A moja sytuacja finansowa nie jest różowa. Płacę podatki na NFZ. Więc jak to jest z tym przestrzeganiem prawa? Jakiego prawa? TAKIEGO???? Odpowiedz Link Zgłoś
andykon Janosikowa 28.08.07, 14:24 o 90 -zwykle barbarzynstwo mimo to pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
niecierpliwa3 Re: Janosikowa 28.08.07, 14:34 Jeżeli ta osoba zostanie skazana, to będzie skandal. Ten przypadek ujawnia błąd systemu refundacji i to jego twórcy powinni stanąć przed sądem. Zajmowałam się zawodowo analizą różnych systemów opieki zdrowotnej w Europie; moi współpracownicy z innych państw nie mogli uwierzyć, że w Polsce ulgi na leki nie są uzależnione od dochodu. Ulgi dla ubogich są w wielu krajach i jest to uznawane za oczywiste.Również wszędzie tam, gdzie jest współpłacenie za świadczenia medyczne, są i ulgi dla najuboższych. Można zastanawiać się, czy finansować antykoncepcję i in vitro, ale żeby dziecko z biednej rodziny musiało umrzeć bo rodziny nie stać na antybiotyk??? Zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
bigda Mam kolejnego do zapudłowania !!!!!!! 28.08.07, 14:36 Chyba ze trzy lata temu pewien piekarz z Bieszczad okradł państwo na kilkaset tysięcy złotych. Pieczywo, które mu nie poszło danego dnia (czyli wieczorem - całkiem jeszcze dobre bułeczki) przekazywał za darmo do okolicznych domów dziecka. Po paru latach prokurator wraz z sądem doszli do wniosku, że powinien zapłacić od tego VAT. W świetle polskiego prawa podatkowego powinien. Naliczyli mu kilkaset tysięcy, doliczyli odsetki i karę za zwłokę. Gość nie miał, więc zamknął interes. Nie wiem, czy siedzi (i żywi go państwo waszą / naszą kasą), czy ustawia się w kolejce po zasiłek. Dzieciaki z domów dziecka nie mają już bułeczek. Ale gość nie oddał WASZEJ kasy!!!!! Ukamienujcie go wszyscy, którzy powtarzacie "dura lex sed lex". Odpowiedz Link Zgłoś
noelka79 Re: Mam kolejnego do zapudłowania !!!!!!! 28.08.07, 17:26 i gdzie tu widzisz analogie? To dwie zupełnie inne sytuacje. Odpowiedz Link Zgłoś
bigda Re: Mam kolejnego do zapudłowania !!!!!!! 28.08.07, 18:16 Analogia jest dość oczywista - on też "ukradł" publiczne pieniądze. Czy niezapłacenie należnego podatku czymś się różni od okradania społeczeństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Mam kolejnego do zapudłowania !!!!!!! 28.08.07, 18:59 O nie nie nie. To NIE są analogiczne sytuacje. Piekarz rozdawał SWOJE. Lekarka CUDZE. A swoją drogą piekarza należałoby ukarać. Kwotą 300 pln (bodajże tyle wynosi minimalna kara za przestępstwo skarbowe) i pouczyć aby w przyszłości występował o umorzenie VATu z tytułu działalności charytatywnej (zmiany stawki na zerową? nie znam się na przepisach skarbowych, lecz jestem przekonany, że jest wyjście). "Porządek w aktach musi być... Niezależnie od ustroju". Inna sprawa, że prawo w tym wypadku jest złe i należałoby je tak zmienić aby nie dochodziło do tak kuriozalnych sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Mam kolejnego do zapudłowania !!!!!!! 28.08.07, 19:04 nikodem_73 napisał: > O nie nie nie. To NIE są analogiczne sytuacje. Piekarz rozdawał SWOJE. Lekarka > CUDZE. Zgadza się. Innymi słowy: piekarz nie oddał tego, co należne, lekarka "WYJĘŁA" to co nienależne. Odpowiedz Link Zgłoś
bigda Re: Mam kolejnego do zapudłowania !!!!!!! 28.08.07, 19:09 > Zgadza się. > Innymi słowy: piekarz nie oddał tego, co należne, lekarka "WYJĘŁA" > to co nienależne. > Czyli niepłacenie podatków jest w porządku? Nie jest już przestępstwem? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Mam kolejnego do zapudłowania !!!!!!! 28.08.07, 19:15 Ktoś tak twierdzi? A może ktoś twierdzi, że wszystkie przestęstwa polegają w istocie na tym samym? Nie róznią się sposobem popełnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
bigda Re: Mam kolejnego do zapudłowania !!!!!!! 28.08.07, 19:08 Oj Nikodem, przestajesz być konsekwentny. Wysokość kary za przestępstwo skarbowe jest uzależniona od skali zjawiska. Zresztą sama kara to najmniejszy problem - musiał zwrócić VAT za kilka lat karmienia głodnych. Nie jestem specjalistą, ale w jego przypadku umorzenie VATu też chyba nie wchodziło w grę, ani przedmiotowe (VAT jest ustalany ustawowo i tylko ustawa może go zmienić), ani podmiotowe - nie był przedsiębiorstwem chronionym, ani organizacją charytatywną (pomimo prowadzenia takiej działalności). Rozdawał swoje? Otóż jeśli chleb kosztował 1 zł, to 93 gr. były jego, a 7 gr to należny Państwu VAT. Rozdawał też publiczne. Nie jesteście konsekwentni. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Mam kolejnego do zapudłowania !!!!!!! 28.08.07, 19:29 Jak pisałem nie jestem specem od ściągania podatków. Jeśli wymiar kary jest "zaszyty" w ustawie i nie ma od tego odstępstw. No to sorry - gość musi zapłacić a jedyne co mógłbym zaoferować to swój udział w zrzucie na ten podatek. Odpowiedz Link Zgłoś
bigda Re: Mam kolejnego do zapudłowania !!!!!!! 28.08.07, 20:05 nikodem_73 napisał: > Jak pisałem nie jestem specem od ściągania podatków. Jeśli wymiar kary jest > "zaszyty" w ustawie i nie ma od tego odstępstw. No to sorry - gość musi zapłaci > ć > a jedyne co mógłbym zaoferować to swój udział w zrzucie na ten podatek. No tak, ale skoro tym razem deklarujesz zrzutę, to sam przyznajesz, że prawo jest złe (w tym przypadku). OK trzeba je zmieniać i to najlepsza droga. Zgoda. Ale zmiany z wielu przyczyn są powolne, a w tym czasie jednostka dostaje po dupie, choć jej postępowanie było słuszne, a nawet szlachetne (co do piekarza pewnie się zgodzisz). Chodzi o to, żeby jednostka nie dostawała w takich sytuacjach po dupie tylko dlatego, że prawodawca nie zdążył zmienić durnego prawa. To samo z lekarką. Popełniła przestępstwo, to jasne. Ale po dupie wziąć nie powinna. Nawiasem mówiąc za przestępstwo z kodeksu karno-skarbowego grozi nie tylko kara finansowa. Mógł siedzieć. Nie wiem, czy siedzi. Tego nikt mu nie zwróci, ani jego dzieciom. Swoją drogą ciekawa jest praktyka. Firmy reklamujące się ulotkami rozdawanymi na ulicy prawie nigdy nie płacą od tych ulotek VATu (chociaż powinny z tego samego powodu, co piekarz), ale ich nikt się nie czepia. Odpowiedz Link Zgłoś
itakblabla Janosikowa 28.08.07, 14:41 ile jest warte zycie Twoich najblizszych...? Powiedzmy 300tys. zl za zycie Twojego syna, mamy badz zony... Ilu osoba pomogla Janosikowa za 300tys? Czy to duza cena? Kazde kroki podjete w ochronie zycia, w ktorych nie posiweca sie innego zycia sa sluszne... Odpowiedz Link Zgłoś
dankaaa dr znalazła sposób na pomaganie biednym chorym pac 28.08.07, 14:55 Pani dr znalazła sposób na pomaganie biednym chorym ludziom,miała już dość hipokryzji ze strony władnych tego kraju - bo wiadomo że ludzie nie mają pieniędzy na leczenie, więc co eutanazja po cichu i każdy dobrze będzie spał, a w niedziele do kościoła. Walka o życie poczęte, a potem człowieka mamy w dupie niech zdycha jak go nie stać na leki. Odpowiedz Link Zgłoś
kristoffff Janosikowa - z dobrym sercem, ale bandytka... 28.08.07, 14:50 od strony prawnej sprawa jest jasna, i po to miedzy innymi jest PRAWO, zeby nie trzeba bylo wszystkim ciagle tlumaczyc jak sprawa wyglada od strony moralnej... a od strony moralnej wyglada tak: na sluzbe zdrowia (sama w sobie generujaca takie patologie...) jest skonczona ilosc wspolnych pieniedzy podatnikow... i jak ktos samowolnie, podstepem, zacznie z tych pieniedzy wykradac na to co mu jego (w tym wypadku zapewnie dobre) serce podyktuje, to tych pieniedzy nie bedzie na to na co sa prawdopodobnie jeszcze bardziej potrzebne, np. (co powinno przemowic do wszystkich innych z dobrym sercem...) iles operacji ratujacych zycie malych dzieci... oczywiscie system sluzby zdrowia jest zly, i mozna sadzic ze dobrze ze pojawiaja sie takie patologie, bo to przyspiesza jego upadek ktory rozwiaze wszystkie takie problemy... przy normalnym prywatnym lecznictwie kazdemu bedzie wolno przeznaczac swoje pieniadze (a takze i namawiac do tego innych) na leczenie tych ktorzy porusza jego serce... Odpowiedz Link Zgłoś
bigda Re: Janosikowa - z dobrym sercem, ale bandytka... 28.08.07, 14:53 Od strony prawnej rzadko coś jest jasne. Poczytaj uważnie wszystkie wpisy, a znajdziesz dwa interesujące problemy w interpretacji prawnej. Odpowiedz Link Zgłoś
kristoffff Re: Janosikowa - z dobrym sercem, ale bandytka... 28.08.07, 15:01 bigda napisała: > Od strony prawnej rzadko coś jest jasne. Poczytaj uważnie wszystkie wpisy, a > znajdziesz dwa interesujące problemy w interpretacji prawnej. ok, zgadzam sie, mialem tu na mysli zalozenie ze jak ktos podstepem wyludza pieniadze to spotyka go kara (w naszym systemie byloby to wiezienie...), czyli jak to ma miejsce przy normalnym prawie... racja ze w obecnej Polsce to nigdy nie wiadomo co tam "legislator" wymyslil... Odpowiedz Link Zgłoś
dankaaa bandyna to chyba ten co napada na kogoś? 28.08.07, 15:03 Bandyna to chyba ten co napada na kogoś? a pani dr jest oszustką z mojego punktu widzenia w dobrej wierze . Odpowiedz Link Zgłoś
kristoffff Re: bandyna to chyba ten co napada na kogoś? 28.08.07, 15:13 dankaaa napisała: > Bandyna to chyba ten co napada na kogoś? a pani dr jest oszustką z > mojego punktu widzenia w dobrej wierze . zgadza sie - to taka kontynuacja analogii z Janosikiem... precyzyjniej byloby napisac przestepczyni... Odpowiedz Link Zgłoś
ipswich1 Wielki szacunek dla Pani Doktor 28.08.07, 15:00 Szanowna Pani Doktor Ilona Rosiek-Konieczna, jest Pani Wielkim Człowiekiem o Wielkim Sercu jeżeli coś Pani zrobią, to będzie oznaczać że ten kraj ma w dupie człowieczeństwo. Jeżeli zamiast dostrzec ułomności istniejącego prawa wykorzystają je przeciwko Pani, to niech wszyscy ludzie dobrej woli wyjeżdżają z Polski. Dla nich już tam miejsca nie ma! Zostanie miejsce dla debili z sejmu, rządu i przestępców. Zostawmy im ten kraik. Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus okradala panstwo i was wszystkich 28.08.07, 15:01 jak chcecie to dawajcie swoja kase. mnie sie trzeba zapytac. od mojej kasy paszli won. wszyscy. i janosikowa tez Odpowiedz Link Zgłoś
bonar10 do marcusa_crassuusa 28.08.07, 15:17 A ty żyjesz na księżycu? Przecież ciebie nikt nie pyta i codziennie, chcesz tego, czy nie jesteś okradany przez całą masę żyhjących m.in. twoin kosztem prezesów najróżniejszych spółek, banków, pracowników telewizji, sa,ozwańczych gwiazd i gwiazdeczek, wszelkiej masci oprychów, mafiozów itp., itd. I oni okradają cię niestety nie z takich pobudek, jakimi kierowała się p. doktor. A biedaków, alkoholików też trzeba leczyć, bo to przede wszyskiim są ludzie - tacy sami jak ty, ja i niestety wyżej wymienieni. Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Re: do marcusa_crassuusa 28.08.07, 15:18 Nie gadaj z nim, to bydle rozstrzelałoby Schindlera za "szwindle" na niekorzyść III Rzeszy. Odpowiedz Link Zgłoś
irys.p Re: okradala panstwo i was wszystkich 28.08.07, 15:45 Ile kasy dałeś w 2006r? Twierdzę, że zero!!! Bo tylko takiego jak Ty "geniusza" stać na taką wypowiedż. Dla mnie jesteś nierogacizną. Odpowiedz Link Zgłoś
irys.p Re: okradala panstwo i was wszystkich 28.08.07, 15:45 Ile kasy dałeś w 2006r? Twierdzę, że zero!!! Bo tylko takiego jak Ty "geniusza" stać na taką wypowiedż. Dla mnie jesteś nierogacizną. Odpowiedz Link Zgłoś
ewiak.r Miłosierdzia chcę, a nie ofiary 28.08.07, 15:05 "Czyż nie czytaliście, co uczynił Dawid, kiedy był głodny, on i ci, którzy z nim byli? Jak wszedł do Domu Bożego i jadł chleby pokładne, których nie wolno było jeść jemu ani tym, którzy z nim byli, tylko samym kapłanom? Gdybyście zrozumieli, co znaczy: Miłosierdzia chcę, a nie ofiary, nie potępialibyście niewinnych". Powyższy cytat pochodzi z Nowego Testamentu. Ponieważ mieszkamy w kraju podającym się za chrześcijański, myślę, że należałoby się nad tymi wypowiedziami zastanowić. Dawid złamał tu niewątpliwie prawo Boże, ponieważ jednak kierował się miłosierdziem, w oczach Jezusa nie był przestępcą. Podobnie ta kobieta nie kierowała się samolubstwem, lub chciwością, lecz miłosierdziem, dlatego w oczach Boga i Jezusa, a także w odczuciu rozsądnych ludzi niewątpliwie jest niewinna. Odpowiedz Link Zgłoś
bonar10 Jej twarz odzwierciedla dobroć serca! 28.08.07, 15:10 I wielkie zmęczenie! Minister Zdrowia powinien uhonorować tę Panią Doktor wysoką pensją i wskazać innym lekarzynom drogę postępowania wobec drugiego człowieka - pacjenta! Odpowiedz Link Zgłoś
gs-arts.net Przeciez to Matka Teresa Z Kalkuty..podly rzad 28.08.07, 15:14 podly kraj..syf z malaria, ta pani powinna dostac medale za dobroczynnosc Odpowiedz Link Zgłoś
qulqa Re: ta pani powinna dostac medale za dobroczynnos 28.08.07, 17:29 Powinna dostac medal za dobroczynnosc, gdyby fundowala leki z wlasnych pieniedzy, gdyby sprzedala dla biednych swoja nerke, swoje mieszkanie, gdyby zaczela leczyc bogatych za potezne honoraria i calosc forsy przeznaczala na biednych. A tak jest po prostu oszustka. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: ta pani powinna dostac medale za dobroczynnos 28.08.07, 17:32 Nie jest to "po prostu" oszustka. Owszem, popełniła przestępstwo, ale motywacja była - jak na oszusta - raczej nietypowa. Nie twierdzę, że ją to usprawiedliwia, stwierdzam tylko, że nie jest to typowa oszustka. Odpowiedz Link Zgłoś
irys.p Janosikowa 28.08.07, 15:24 Wszyscy, którzy występują w brutalny sposób przeciwko Judymce, to - jesteście godni bycia fałszywymi katolikami i Polakami. Jesteście diabelskim podszeptem przeciwko dobru płynącego z serca. Judymka nie żałowała dreptania do chorych i potrzebujących. Niosła im swoją wiedzę i pomoc w ratowaniu zdrowia i życia, niezależnie od pory dnia i roku.Osobiście darzę Ją ogromnym szacunkiem i sercem. Odpowiedz Link Zgłoś
daria_nowak Re: Janosikowa 28.08.07, 18:52 Za to należy jej się szacunek. Bo rozporządzała SOBą i swoim czasem. Za wypisywanie lewych recept - już nie. Bo tu rozporządzała cudzym. Dziecku mogła wypisać tańszy lek, albo wypisać skierowanie do szpitala. W sprawie bezdomnych mogła skontaktować się z MOPSem. Nie ma sytuacji bez wyjścia. Trzeba tylko chcieć i pomyśleć. Chęci były... Odpowiedz Link Zgłoś
pompompom Re: Janosikowa 28.08.07, 15:28 " Jak przyszedł do mnie człowiek z organizmem wyniszczonym nędzą i alkoholem, a na dodatek miał nogi pokryte ranami, to mu nie mogłam tylko tych nóg opatrzyć i dać kilku witamin. Trzeba było go leczyć całego: serce, nerki, wątrobę, układ nerwowy. Na badania trzeba go było wysłać - mówi pani doktor." Czyli wg pani doktor wystarczy chlać na umór a opieka lekarska będzie zapewniona i leki za darmo. A jak się pracuje, dokształca, alkohol pije od czasu do czasu, dba o zdrowie ,uczciwie płaci podatki, zusy to na wizytę u lekarza trzeba czekać miesiącami. No ale taki burżuj sam sobie winien, po cholerę pracuje, płaci na służbę zdrowia i odmawia sobie flachy dziennie. Frajer i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi jest taka formułka "znikoma społeczna szkodliwośc 28.08.07, 15:30 ...czynu" dlaczego w tym przypadku pan policjant, prokurator, nie pamiętają o niej... przecież wielu przestępców jest wypuszczanych na wolność bo niby nic wielkiego nie zrobili... ot dzisiaj słyszałem w telewizji o pedofilu który porwał dziecko a pan prokurator go zwolnił.... dlaczego w tym ultrakatolickim kraju gdy ktoś ratuje ludziom życie staje się bandytą? dlaczego w kraju w którym tak bardzo walczy się z eutanazją i aborcją urzędnik/poseł skazujący ludzi na śmierć (przez uniemożliwienie leczenia) jest bezkarny a lekarz mimo wszystko wykonujący swoje zadanie jest ciągany na przesłuchania? .... Odpowiedz Link Zgłoś
anitawalc Re: jest taka formułka "znikoma społeczna szkodli 28.08.07, 16:06 podpisuje sie pod powyzsza opinia. Podziwiam Pania doktor´i wiem z pierwszej reki, ze jej proceder jest praktykowany przez innych lekarzy, ale nie dla bezdomnych tylko np. wypisywanie darmowych lekow znajomym etc. Tych sie nie sciga. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: jest taka formułka "znikoma społeczna szkodli 28.08.07, 17:04 truten.zenobi napisał: > ...czynu" dlaczego w tym przypadku pan policjant, prokurator, nie pamiętają o > niej... To nie jest żadna "formułka" lecz jeden z elementów struktury przestępstwa. > przecież wielu przestępców jest wypuszczanych na wolność bo niby nic wielkiego > nie zrobili... Nie ma takiej możliwości. Jeżeli społeczna szkodl. danego czynu jest znikoma, NIE MA przestępstwa. > ot dzisiaj słyszałem w telewizji o pedofilu który porwał dziecko a pan > prokurator go zwolnił... Z takim uzasadnieniem? Co jeszcze wymyślisz? > dlaczego w tym ultrakatolickim kraju gdy ktoś ratuje ludziom życie staje się > bandytą? Kto się stał bandytą? Może powinieneś sobie kupić słownik języka polskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
marakeszki trzeba mądrze pomagac 28.08.07, 16:07 fajnie ze ktos ma dobre intencje i ze pomógł wielu osobom, ale jestem za tym, zeby swoimi pieniędzmi dysponowac raczej, a poza tym od pewnych działan jest pomoc społeczna, są osrodki dla bezdomnych, ale tam na przykład nie mozna spozywac alkoholu - mozna sie litować nad bezdomnym alkoholikiem i kupowac mu autobus, leczyc go do na wszytkie mozliwe sposoby, ale jak bedzie nadal pił to raczej mało mu to pomoze Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxxx666 Janosikowa 28.08.07, 16:14 Obecnie wiadomo, że praktycznie wszystko da się leczyć. Oczywiste jest także, że nie wszystkim da się wszystko leczyć ze względów finansowych. Jest tak ponieważ nie da się wszystkim przeszczepiać nerek, serc, etc. i nie chodzi tu o dawców tylko o koszty. Skoro nie wszyscy będą leczeni na wszystko, to trzeba jakoś decydować, kto jest leczony a kto nie. Ja chciałbym tylko i wyłącznie, aby było wiadomo jak jest podejmowana ta decyzja i abym na decyzje związane ze mną miał wpływ. A ta Pani jest oczywiście oszustką/złodziejką o wypaczonym poczuciu sprawiedliwości. Powinno jej się odebrać prawo wykonywania zawodu i nakazać zwrot wyłudzonych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś