ddyzma5 Re: Błędem było wprowadzanie nauki religii do szk 12.09.07, 20:00 Nie było błędem. Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Re: Błędem było wprowadzanie nauki religii do szk 12.09.07, 20:23 ddyzma5 napisał: > Nie było błędem. Otoz bylo bledem. Religia nie jest nauka jak biologia czy historia. Jezeli zamiast religii wstawimy religioznastwo to to bedzie nauka. Religia jest wiara a wiec zbiorem opisow ,opowiesci, wierzen,regul i regulek,znakow na niebie i ziemi, etc. Ja osobiscie np nie wierze w zadne objawienia. Jako mlode pachole to moze i wierzylem ze gdzies tam malym dzieciaczkom ukazala sie Matka Boska. Pozniej jako dorosly czlowiek i mieszkaniec Wroclawia bylem swiadkiem"objawien" na dzialce pewnego mieszkanca podwroclawskiej miejscowosci. Tysiace pielgrzymow walili na swiete miejsce! Owczesna komunistyczna wladza chciala zatrzymac spotkania z Matka Boska w obawie ze dziki tlum za depcze i zasra pol miasta.Tak twierdzial wladza ale lud wierny wiedzial , ze o zakaz religijnych spotkan tu chodzi. Matka Boska jednak pojawiala sie regularnie jak tylko wladzy i tlumu nie bylo. Widocznie byla wstydliwa. Pozniej nawet dawala sie nagrac na ukryty magnetofon i tajnymi kanalami zaczeto rozprowadzac tasmy z glosem Pani Krolowej Polski.Pozniej kuria wroclawska sie wqurw.. i nasz dzialkowicz zawiesil czasowo widzenia z Matka Boska. Pozniej sie okazalo ze dzialkowicz tak sie zmeczyl spotkaniami z wyslanka niebios ze przeba bylo go leczyc psychiatrycznie. Dziasiaj dalej TYSIACE ludzi wierzy w objawienie. Jakie byly te inne objawienia gdzie powstaly wielkie sanktuaria? Jako katolik nie moge pojac dlaczego Matka Boska , bo glownie Ona sie ukazuje,ukazuje sie najchetniej w nocy , na odludziu, dziwakom, dziecion albo w czyims polsnie.Przeciez Ona ma taka moc ze moze przyjsc w dzien i powiedziec wprost i do kogo nalezy oco chodzi! Gdybym byl w wieku szkolnym i kazali mi wierzy w te objawienia to by dostac dobra ocene na swiadectwie musialbym klamac ze wierze! Na religii sie nie dyskutuje czy bylo tak czy tak! Tam wszystko jest pewnikiem.Ale klamac by podniesc swoja srednia? Czy tego uczy wiara zwana katolicka? Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Błędem było wprowadzanie nauki religii do szk 12.09.07, 21:49 Znam sprawę tego działkowicza , byłem tam i widziałem co tam zbudowano. Również uważam tą całą historyjkę za niewiarygodną. Jednak nie widzę powodu aby poddać pod wątpliwość fakt ,iż religia powinna być szkole. Zgodzę się z tym że forma tego przedmiotu nauki jest nie odpowiednia. Jednak jego można traktować jako wstępu do etyki, jeśli się odpowiednio wykładowców przygotuje. Sfera duchowa młodego człowieka powinna być wypełniona materiałem, który on powinien przetrawić. Z którego mogą się rozwinąć elementy socjalne wyczulające na krzywdy i cierpienie ludzkie. Co potem z tego wyjdzie , to już sprawa tego człowieka. Zalecam Tobie książkę " Potęga podświadomości " Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Re: Błędem było wprowadzanie nauki religii do szk 12.09.07, 21:57 ddyzma5 napisał: > Znam sprawę tego działkowicza , byłem tam i widziałem co tam > zbudowano. > Również uważam tą całą historyjkę za niewiarygodną.Jednak nie widzę powodu aby poddać pod wątpliwość fakt ,iż religia > powinna być szkole. ---- Od religii jest kosciol! W tym celu W PRLu zbudowano TYSIACE domow i sal katechetycznych!!! Te wlasnie miejsca powinny zostac do nauczania religii. Powinno byc wolna wola czlowieka czy chce tam chodzic czy nie. W szkole na religii sie nie dyskutuje,przyjmuje sie informacje na pamiec jak katechizm. By dostac dobra ocene z religii mam mowic to co katecheta chce slyszec a nie to co mysle. Miedzy religia katolicka /innymi zreszta tez/ , jej oficjalnymi zasadami a codzienna praktyka wiernych a raczej niewiernych jest ogromna roznica. To jest zwyczajne zaklamanie albo stosowanie metoty -Panu Bogu swieczke a diablu ogarek. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Błędem było wprowadzanie nauki religii do szk 12.09.07, 22:12 2560a napisał: > Od religii jest kosciol! W tym celu W PRLu zbudowano TYSIACE domow i sal katechetycznych!!! Te wlasnie miejsca powinny zostac do > nauczania religii. A dlaczego to ty masz decydować za katoli gdzize mają ich dzieci uczyć się religii. > Powinno byc wolna wola czlowieka czy chce tam chodzic czy nie. i tak jest. Jeżeli jakiś rodzic nie chce żeby jego dziecko chodziło na religię to może wyemigrować na Białoruś. > W szkole na religii sie nie dyskutuje,przyjmuje sie informacje na > pamiec jak katechizm. Jeżeli chcesz dyskutować to wyjedź na Białoruś. > By dostac dobra ocene z religii mam mowic to co katecheta chce > slyszec a nie to co mysle. Więc wyjedź na Białoruś- tam nikt nie będzie cię zmuszał do chodzenia na religię. > Miedzy religia katolicka /innymi zreszta tez/ , jej oficjalnymi > zasadami a codzienna praktyka wiernych a raczej niewiernych jest > ogromna roznica. To jest zwyczajne zaklamanie albo stosowanie > metoty -Panu Bogu swieczke a diablu ogarek. To samo jest u ateistów. Twierdzą że są tolerancyjni a jak przyjdzie co do czego to potrafią zabić księdza w imię tolerancji - np. kapitan Piotrowski. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: Błędem było wprowadzanie nauki religii do szk 12.09.07, 23:30 aron2004 napisał: > 2560a napisał: > > > Od religii jest kosciol! W tym celu W PRLu zbudowano TYSIACE domow > i sal katechetycznych!!! Te wlasnie miejsca powinny zostac do > > nauczania religii. > > A dlaczego to ty masz decydować za katoli gdzize mają ich dzieci > uczyć się religii. > > > Powinno byc wolna wola czlowieka czy chce tam chodzic czy nie. > > i tak jest. Jeżeli jakiś rodzic nie chce żeby jego dziecko chodziło > na religię to może wyemigrować na Białoruś. > > > W szkole na religii sie nie dyskutuje,przyjmuje sie informacje na > > pamiec jak katechizm. > > Jeżeli chcesz dyskutować to wyjedź na Białoruś. > > > > By dostac dobra ocene z religii mam mowic to co katecheta chce > > slyszec a nie to co mysle. > > Więc wyjedź na Białoruś- tam nikt nie będzie cię zmuszał do > chodzenia na religię. > > > > Miedzy religia katolicka /innymi zreszta tez/ , jej oficjalnymi > > zasadami a codzienna praktyka wiernych a raczej niewiernych jest > > ogromna roznica. To jest zwyczajne zaklamanie albo stosowanie > > metoty -Panu Bogu swieczke a diablu ogarek. > > To samo jest u ateistów. Twierdzą że są tolerancyjni a jak przyjdzie > co do czego to potrafią zabić księdza w imię tolerancji - np. > kapitan Piotrowski. Ludzie! Aron to człowiek chory, co dokładnie widać w jego postach. Apeluje o zakonczenie dyskusji z nim, chociaż chyba dyskusja ciężko to nazwać...To taki monolog arona raczej - mówi sam do siebie chłop, sam siebie słucha...;). Szkoda energii na wstukiwanie literek w odpowiedzi na wypociny tego jegomościa. Trafiaja w próżnię! Aron, powodzenia w leczeniu, może być ciężko :). Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Błędem było wprowadzanie nauki religii do szk 13.09.07, 08:22 Ty salma75 nie jesteś świadomy swojej powierzchowności, która jest zauważalna w Twoich postach. Obawiam się iż wnikliwe spojrzenie w tą materię jest u ciebie ograniczone ramami wyznaczonymi przez GW. Nie potrafisz samodzielnie myśleć, i nie jesteś w stanie dlatego podjąć racjonalnej dyskusji. To po prostu przekracza Twoje możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
sokko-nokke Re: Błędem było wprowadzanie nauki religii do szk 14.09.07, 00:36 Podejrzewam, że aron2004=katolib to ksiądz skierowany do działań na łamach internetowych przez swoich mocodawców. Wskazuje na to sposób prowadzenia dyskusji, argumentowania, pewien schematyzm, oraz obraz Rusi Białej (Białorusi) jako przedsionka piekieł... Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Błędem było wprowadzanie nauki religii do szk 14.09.07, 07:13 sokko-nokke napisał: > Podejrzewam, że aron2004=katolib to ksiądz skierowany do działań na łamach internetowych przez swoich mocodawców. Wskazuje na to sposób prowadzenia dyskusji, argumentowania, pewien schematyzm, oraz obraz Rusi Białej (Białorusi) jako przedsionka piekieł... Ty już widzisz wszędzie księży tak jak Bubel widzi wszędzie Żydów? Nie przesadzasz z tymi teoriami spiskowymi? Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Re: Błędem było wprowadzanie nauki religii do szk 13.09.07, 03:53 aron2004 napisał: > To samo jest u ateistów. Twierdzą że są tolerancyjni a jak przyjdzie > co do czego to potrafią zabić księdza w imię tolerancji - np. > kapitan Piotrowski. Cienko ucza w tej 4 RP logiki.Kolego , fakt ze Piotrowski byl ateista / skad wiesz , ze byl?/ nie znaczy , ze wszyscy , jak imputujesz, ateisci za mordercami.Tak jak nie wszyscy katolicy jak pralat Jankowski sa pedofilami i homoseksualistami. Bursztynek lubil mlodych chlopcow a pozostali katolicy widocznie nie bo sie rozmnazaja.Tak i z ateistami -sa dobrzy i zli- czyli normalni! Wracajac do zabojstwa ks Popieluszki to po dzis dzien nie znamy dokladnie motywow zbrodni. Wiemy kto zginal, wiemy kto zabil, ale nie wiemy dlaczego i dlaczego spaprano robote. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Błędem było wprowadzanie nauki religii do szk 13.09.07, 07:39 2560a napisał: > Cienko ucza w tej 4 RP logiki.Kolego , fakt ze Piotrowski byl ateista / skad wiesz , ze byl?/ Piotrowski pisał do gazety "Fakty i Mity". CZy do tej gazety może pisać ktoś wierzący? >nie znaczy , ze wszyscy , jak imputujesz, ateisci za > mordercami. Oczywiście że nie wszyscy ale niemniej jednak zdarzają się ateiści- mordercy którzy mordują ludzi tylko za to że są katolami >Tak jak nie wszyscy katolicy jak pralat Jankowski sa pedofilami i > homoseksualistami. A skąd wiesz że prałat Jankowski jest pedofilem? > Wracajac do zabojstwa ks Popieluszki to po dzis dzien nie znamy dokladnie motywow zbrodni. Wiemy kto zginal, wiemy kto zabil, ale nie wiemy dlaczego i dlaczego spaprano robote. Motyw zbrodni był oczywisty. Ksiądz Popiełuszko myślał, że w państwie laickim jest wolność słowa i dlatego zginął. Odpowiedz Link Zgłoś
bmarek2 Re: Błędem było wprowadzanie nauki religii do szk 13.09.07, 21:21 Wiesz Aron, czytam twoje posty i jestem już pewien, że jesteś białoruskim agentem, żydem (stąd to imię - Aron) opłacanym przez Łukaszenkę. Za bardzo namawiasz wszystkich na tę Białoruś. Tylko proszę cię, nie rób tego tak nachalnie bo się dekonspirujesz. Chyba w Mińsku ci mówili, co robią ze zużytymi agentami? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Błędem było wprowadzanie nauki religii do szk 13.09.07, 22:05 bmarek2 napisał: > Wiesz Aron, czytam twoje posty i jestem już pewien, że jesteś > białoruskim agentem, żydem (stąd to imię - Aron) opłacanym przez > Łukaszenkę. Za bardzo namawiasz wszystkich na tę Białoruś. Aj waj szalom. Ja nie namawiam nikogo do wyjazdu na Bialorus, tylko podkreslam, ze istnieje taka mozliwosc. > Tylko > proszę cię, nie rób tego tak nachalnie bo się dekonspirujesz. Nie przesadzaj dam sobie rade. >Chyba w Mińsku ci mówili, co robią ze zużytymi agentami? w ktorym Minsku? Ja bylem tylko w Mazowieckim. Odpowiedz Link Zgłoś
dzika.mrowka Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 11:40 skoro na etyke dzieci maja dojezdzac do innej szkoly to dlaczego na religie nie mialyby chodzic do salki katechetycznej? dlaczego nauczanie jednego konkretnego wyznania odbywa sie w szkole? nawet jesli tylko jedno dziecko mialoby chodzic na etyke czy zajecia z innej religii niz katolicka, powinno miec to umozliwione we wlasnej szkole, bo przeciez konstytucja gwarantuje nam poki co rowne traktowanie, o ile mi wiadomo przywileje dla katolikow jeszcze nie zostaly w nia wpisane Odpowiedz Link Zgłoś
dezetgie Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 11:42 Polska nie jest państwem wyznaniowym bo żeby tak było musiała by mieć w konstytucji elementy praw biblijnych. Więc dlaczego uczyć religii tym bardziej katolickiej jak to tylko u nas jest w szkołach? Religi powinni uczyć w kościele a chodziłby na nią kto chce i jeszcze wliczać ją do średniej krzywdząc nie chodzących na ten przedmiot. Zreszta ocena z religi jest niesprawiedliwa bo dzieciaki, które ksiądz widzi w kociele chodzą na jakieś oazy i inne tego typu rzeczy mają zwykle celujący za nic a jak ktoś jest z innej parafii to już musi się męczyć. To dla mnie paranoja. Księża dostają kasę za to że przyjdzie posiedzi i sie pomodli z dziećmi, powinni te pieniądze przeznaczyć choćby na oddłużenie szpitali. Przez te lekcje tworzy się pewnego rodzaju paradoks bo dzieciak siedzi i słucha że Bóg stworzył ziemię potem adama i z jego żebra ewę, za godzine na biologi słyszy że człowiek pochodzi od małpy, o "big bang'u" itd. Jestem wierzącym, chodzę co niedzielę do kościoła ale nie podoba mi się to co się dzieje z tą religią i ogólnie kościołem. Odpowiedz Link Zgłoś
wreszcie Rodzice żądają etyki - spedzilem srednia szkole 12.09.07, 12:20 snujac sie gdzie chcialem podczas religii. O etyce nie bylo mowy. Powiedziano mi, wskazano mi palcem, co mam robic w tym czasie: Pojdziesz tam, no gdzie chcesz, choc powinienes byc w szkole. To ponizajace! Na swiadectwie MATURALNYM pod wychowaniem (zachowaniem) mam kreske!, obok pozycji religia. Druga pozycja na swiadectwie DOJRZALOSCI! Dziwie sie ze jeszcze wtedy ktos myslal, ze to dobry pomysl. Martwi mnie, ze padamy ofiarami fanatyzmu! Odpowiedz Link Zgłoś
switonemsi Rodzice żądają etyki 12.09.07, 12:30 I zobaczcie co idioci zrobili! Nie dosc, ze miejsce religii nie jest w szkole - W kazdym normalnym kraju religii uczy sie w kosciolach! To teraz do sredniej. A moze jeszcze obowiazkowa matura z tego i religia zamiast polskiego?? WON PIS - DEBILE! Odpowiedz Link Zgłoś
pinia1a Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 12:41 Wszystko przez ten kościelny przymus i wtrącanie się przez kościół do spraw państwa. Za tzw. komuny przynajmniej mieli śróbę przykręconą i był spokój z szantażowaniem ludzi. Część ludzi chodziła do kościoła na religię, część nie chodziła wogóle i nikt nikomu "w kaszę" nie wchodził. Teraz wszystkim odbiło i jest formalnie dyskryminacja innowierców i niewierzących. A podobno mamy wolność - tylko gdzie ona jest! JESTEM ZA ETYKĄ W SZKOLE A RELIGIĘ COFNĄĆ DO SALEK PARAFIALNYCH!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 14:40 pinia1a napisała: > Wszystko przez ten kościelny przymus i wtrącanie się przez kościół > do spraw państwa. Każdy ksiądz podobnie jak inny obywatel w kraju demokratycznym ma prawo wtrącać się do spraw państwa. No chyba że chcesz zrobić księży obywatelami II kategorii bez prawa głosu w debacie publicznej. > Za tzw. komuny przynajmniej mieli śróbę przykręconą i był spokój z > szantażowaniem ludzi. Co, tęsknisz za kapitanem Piotrowskim jak przykręcał śrubę ks. Popiełuszce? <Część ludzi chodziła do kościoła na religię, > część nie chodziła wogóle i nikt nikomu "w kaszę" nie wchodził. SB też nie wchodziło w kaszę kościołowi - np. Popiełuszko zabił się sam. > Teraz wszystkim odbiło i jest formalnie dyskryminacja innowierców i niewierzących. A podobno mamy wolność - tylko gdzie ona jest! Wolność religijna jest na Białorusi - tam nie ma religii w szkołach. Jeżeli ktoś czuje się dyskryminowany przez Katopolskę to może poprosić Łukaszenkę o azyl. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 14:42 switonemsi napisał: > I zobaczcie co idioci zrobili! > Nie dosc, ze miejsce religii nie jest w szkole - W kazdym normalnym kraju religii uczy sie w kosciolach czyżbyś twierdził, że Białoruś jest normalnym krajem??? Odpowiedz Link Zgłoś
klusujacy.hipopotam Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 14:57 >> Nie dosc, ze miejsce religii nie jest w szkole - W kazdym >> normalnym kraju religii uczy sie w kosciolach > > czyżbyś twierdził, że Białoruś jest normalnym krajem??? O, mamy tu modelowy egzemplarz niedouczonego katodebila, któremu wydaje się, że implikacja jest odwracalna. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Rodzice żądają etyki 13.09.07, 08:34 klusujacy.hipopotam napisał: > >> Nie dosc, ze miejsce religii nie jest w szkole - W kazdym > >> normalnym kraju religii uczy sie w kosciolach > > > > czyżbyś twierdził, że Białoruś jest normalnym krajem??? > > O, mamy tu modelowy egzemplarz niedouczonego katodebila, któremu wydaje się, że > implikacja jest odwracalna. > Do takich ograniczonych w swoich możliwościach pojęciowych, trzeba używać takich płaskich przykładów. żyje poza granicami kraju już 28-lat , i wszędzie gdzie żyłem religia była w szkołach wykładana. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: Rodzice żądają etyki 13.09.07, 15:02 ddyzma5 napisał: > klusujacy.hipopotam napisał: > > > >> Nie dosc, ze miejsce religii nie jest w szkole - W kazdym > > >> normalnym kraju religii uczy sie w kosciolach > > > > > > czyżbyś twierdził, że Białoruś jest normalnym krajem??? > > > > O, mamy tu modelowy egzemplarz niedouczonego katodebila, któremu > wydaje się, że > > implikacja jest odwracalna. > > > Do takich ograniczonych w swoich możliwościach pojęciowych, trzeba > używać takich płaskich przykładów. > żyje poza granicami kraju już 28-lat , i wszędzie gdzie żyłem > religia była w szkołach wykładana. > No i tu tkwi twój problem kolego z bezgranicznymi mozliwościami pojęciowymi... Za długo żyjesz poza granicami naszego ukochanego kraju żeby wymądrzać się w swoich pseudohumanistycznych wywodach na tematy z naszą rzeczywistością związane. Nie masz po prostu o tym pojęcia! Kiedy ostatni raz byłeś na lekcji religii w polskiej szkole?? Skąd czerpiesz wiedzę na temat tego jak te lekcje wygladają, co?? W naszych szkołach religia to klepanie katechizmu, odpytywanie z mszy świętej, modlitwy i np. takie kwiatki - uwaga, jak reguła w szkole mojego syna - ocena zaangażowania dziecka w modlitwę...:/. Gdyby te lekcje religii miały choć trochę wspólnego z nauka zwaną religioznawstwem byłabym pierwszą osobą, która zapisałaby swoje dziecko na takie zajęcia. Nie tak powinny wyglądać lekcje religii, te w polskich szkołach zbyt zawężaja horyzonty dziecka, a to błąd. Nie znasz tutejszych realiów, więc nie mów co jest dobre dla naszych dzieci. P.S. Proponuję troszkę uważniej czytać. Używam końcówek - łam, jestem zatem kobietą. Wybaczam - 28 lat poza granicami kraju robi swoje - ty zapominać język polski ;). Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Rodzice żądają etyki 13.09.07, 16:03 salma75 napisała: > > No i tu tkwi twój problem kolego z bezgranicznymi mozliwościami pojęciowymi... > Za długo żyjesz poza granicami naszego ukochanego kraju żeby wymądrzać się w > swoich pseudohumanistycznych wywodach na tematy z naszą rzeczywistością > związane. Nie masz po prostu o tym pojęcia! Kiedy ostatni raz byłeś na lekcji > religii w polskiej szkole?? Skąd czerpiesz wiedzę na temat tego jak te lekcje > wygladają, co?? W naszych szkołach religia to klepanie katechizmu, odpytywanie > z > mszy świętej, modlitwy i np. takie kwiatki - uwaga, jak reguła w szkole mojego > syna - ocena zaangażowania dziecka w modlitwę...:/. Gdyby te lekcje religii > miały choć trochę wspólnego z nauka zwaną religioznawstwem byłabym pierwszą > osobą, która zapisałaby swoje dziecko na takie zajęcia. Nie tak powinny wygląda > ć > lekcje religii, te w polskich szkołach zbyt zawężaja horyzonty dziecka, a to > błąd. Nie znasz tutejszych realiów, więc nie mów co jest dobre dla naszych dzie > ci. > > To że mieszkam poza granicami kraju , nie oznacza iż jestem tam nieustannie. Mam i w Polsce piękny dom z ogrodami , i bywam tam często. Jednak jestem tam raczej u siebie gościem. Orientuje się doskonale w sprawach mojej ojczyzny. > > P.S. Proponuję troszkę uważniej czytać. Używam końcówek - łam, jestem zatem > kobietą. Wybaczam - 28 lat poza granicami kraju robi swoje - ty zapominać język > polski ;). > > > Ach przestań , dla mnie jesteś bezpłciowa . Po prostu jesteś Userem . Płeć Twoja jest tu elementem nie istotnym. Ale jeśli naprawdę z tego powodu czujesz się urażona , to wezmę to ekstra dla Ciebie pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
leonssio Re: Rodzice żądają etyki 13.09.07, 22:19 switonemsi napisał: > I zobaczcie co idioci zrobili! > Nie dosc, ze miejsce religii nie jest w szkole - W kazdym normalnym kraju > religii uczy sie w kosciolach! To teraz do sredniej. A moze jeszcze obowiazkowa > matura z tego i religia zamiast polskiego?? Grecja Jest to kraj o tradycjach prawosławnych i prawosławie jest w nim religią państwową. Nauczanie jej odbywa się w szkole podstawowej i średniej, a ocena jest wystawiana na świadectwie. Uczniowie innych wyznań są zwolnieni z uczęszczania na zajęcia. Nauczyciele są opłacani przez państwo i mają status urzędnika. Dania W Danii religią państwową jest luteranizm i nauczanie jej jest obowiązkowe oraz traktowane na równi z innymi przedmiotami. Uczniowie innych wyznań mogą być zwolnieni z uczęszczania na prośbę rodziców. Istnieje także możliwość organizowania zajęć w szkole przez inne konfesje protestanckie. Wielka Brytania Religią państwową jest anglikanizm. W szkołach publicznych istnieje obowiązek codziennej porannej modlitwy oraz prowadzenie zajęć z religii o charakterze chrześcijańskim w uzgodnieniu z Kościołem anglikańskim. Irlandia W szkole podstawowej jednym z przedmiotów jest religia katolicka. Większość szkół ma charakter wyznaniowy i jest prowadzona przez zakony. Wszystkie szkoły otrzymują państwowe dotacje, które pokrywają koszty administracyjne, pensje oraz 80% kosztów budowy i modernizacji budynków. Włochy We Włoszech nauczanie religii w szkole jest gwarantowane przez konkordat. Wszystkie koszty pokrywa państwo, lekcja religii jest obowiązkowo organizowana, chociaż uczeń może z niej zrezygnować. Niemcy W Niemczech nauczanie religii w szkołach jest zagwarantowane przez konstytucję i odbywa się we wszystkich szkołach tak jak każdy inny przedmiot szkolny. W większości landów ocena z religii jest brana pod uwagę przy promocji ucznia do kolejnej klasy. W rozumieniu prawa niemieckiego neutralność światopoglądowa polega na tym, że państwo nie ingeruje w treści nauczania, umożliwia nauczanie religii i opłaca nauczycieli oraz kontroluje, aby przedmiot nauczanie religii nie był dyskryminowany w stosunku do innych przez mniejszą ilość godzin lub przez umieszczanie go jako ostatniej godziny w planie zajęć. Obecność na zajęciach jest obowiązkowa, a dla uczniów, którzy zrezygnowali z religii organizowane są lekcje etyki. Jedynie z Branderburgii zdecydowano się wprowadzić religioznawstwo zamiast religii, jednak Sąd Konstytucyjny nakazał wprowadzenie także lekcji religii, a uczniowie na nie uczęszczający mogą być zwolnieni z religioznawstwa. Czechy W Czechach, a wcześniej w Czechosłowacji religia była obecna w szkole także przez cały okres komunizmu, co jest ewenementem zważywszy na fakt, że w Czechosłowacji komuniści zwalczali Kościół z największym w całym bloku sowieckim zaangażowaniem. Obecnie religia w szkole jest przedmiotem nadobowiązkowym, za który odpowiedzialny jest nauczyciel oddelegowany przez władzę kościelną. Słowacja Prawo do udziału w lekcjach religii gwarantuje konstytucja, a nauczanie religii w szkołach pozostaje pod szczególną opieką państwa. W pierwszych latach edukacji religia jest przedmiotem nadobowiązkowym, a w starszych należy obowiązkowo uczęszczać na religię bądź etykę. Przedmiot nie jest oceniany, otrzymuje się jedynie świadectwo udziału Literatura: Grzegorz Zaraziński: Nauczanie religii w szkole. Praktyka europejska na przykładzie wybranych państw czy wg. ciebie kraje te nie naleza do normalnych poniewaz religii uczy sie w szkolach ? Odpowiedz Link Zgłoś
kosiem Średnia decyduje o przyjęciu do dobrego liceum 12.09.07, 12:31 "A dla uczniów średnia jest bardzo ważna - decyduje o przyjęciu do dobrego gimnazjum czy liceum." No, nie wiem. Gdyby liceum było naprawdę dobre, to by ogłosiło: wyliczamy kandydatom średnią z matematyki, polskiego i jednej z nauk przyrodniczych (do wyboru). Odpowiedz Link Zgłoś
rombillko Rodzice żądają etyki 12.09.07, 12:55 I słusznie NIECH KSIEZA NAUCZAJA RELIGJ,W SZKOLACH NIE BIORAC ZA NIE WYNAGRODZENIA AA BEDZIE WIECEJ PIENIEDZY NA PODWYZKI DLA NAUCZYCIELI PRZECIEZ TO OBOWIAZEK KSIEAY BY NAUCZAC WIERNCZ! Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz A co na to Trybunał Konstytucyjny ? 12.09.07, 13:32 Przecież to jest dyskryminacja niekatolików ? "Dyrektorzy szkół mają zadbać..." - co za gnojki w tym MENie. Ciekawe jak to mają zrobić. Wyczarować nauczycieli etyki ? Dziwię się, że media o tym głośniej nie mówią. Boją się łatki mediów ateistycznych ? Odpowiedz Link Zgłoś
r.maszkowski dura lex 12.09.07, 14:19 Etyka miała być listkiem figowym religii za nasze pieniądze. Wymuszenie przestrzegania prawa na dyrekcjach szkół i samorządach spowoduje, że koszty nauczania religii, i tak sięgające setek milionów rocznie, jeszcze się powiększą. Brawo dla tych, który postanowili przestać udawać, że nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
giertycha_nie_lubie Rodzice żądają etyki 12.09.07, 14:20 no to sie Giertych zemscil :-) MEN - banda idiotow idiotow. Brak mi slow. Matoly. Odpowiedz Link Zgłoś
trv 1000 absolwentów filozofii z PP? Nie wierzę. 12.09.07, 15:10 Akurat środowisko znam dobrze. Instytutów filozofii jest w kraju około 20. Ich moc przerobowa to od 10 do 50 absolwentów rocznie (dzienne plus zaoczne), z czego raczej żaden nie posiada specjalizacji pedagogicznej. Na niektórych w latach 2003-2005 w związku z planami wprowadzenia zajęć z filozofii w szkołach średnich była dodatkowo ścieżka pedagogiczna dla chętnych (średnio 1/2 roku wykazywała zainteresowanie, z czego część rezygnowała). Myślę, że jak w skali kraju znajdzie się więcej mgr filozofii z uprawnieniami. Plus oczywiście ludzie którzy skończyli filozofię plus inny kierunek, np filologie gdzie też można było zrobić przygotowanie pedagogiczne. Więc w skali kraju raczej będzie to trochę więcej osób. Inna sprawa - akurat absolwenci filozofii raczej dobrze sobie radzą na rynku pracy i znana mi większość nie narzeka na zarobki, tak więc wątpię czy byli by zainteresowani pracą w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Rodzice żądają etyki 12.09.07, 16:37 A najprosciej byloby zrezygnowac z oceny z religii! Panstwo jest dla wszystkich, ludzi innych wyznan i bezwyznaniowcow takze! Obecna sytuacja to jest terror przypominajacy czsy wojen religijnych w Europie! A teraz moze mi ktos madry zaproponuje spalenie na stosie, albo nazwie: Kacapem, Szwabem, Zydem (niepotrzebne skreslic!)- bardzo prosze! Odpowiedz Link Zgłoś
opiniapollpressagency Religia zawiera w sobie filozofie a wiec etyke 12.09.07, 17:01 Rodzice sa szczesliwi, ze w szkole mozna uczyc milusiunskich dzieciakow podstaw religii a wiec i filozofi z moralnoscia, ktorej skladnikiem jest etyka. Toelogia zawiera dogmatyke(religie) i filozofie. Filozofia to nauka Faktu - Moralnosci (etyki) - logiki / wedlug Platona. Na kazdym poziomie a wiec szkoly podstawowej, sredniej, wyzszej obowiazuja podstawy ale metody ich rozumienia sa inne. Prawdopodobnie dla swiadomosci nauki na poziomie szkoly podstawoej sa najwazniejsze dla ksztaltowania osobowosci doroslego czlowieka. Wielka role w tym procesie odgrywa matka i dom rodzinny. Prywatny Przemysl i Handel Mediami jest zlym doradca w ksztalceniu osobowosci. Pamietamy nieslawne wciskanie na sile pogladu materialistow i serwilistow, ze Hipoteza Darwina jest Teoria Ewolucji jedyna i sluszna. Po pierwsze hipoteza nie jest teoria a ze swoich poczatkowch prac nad ewolucja Darwin sam sie wycofal. Przykladem jest fakt, ze w Stanach nikt prawie nie wierzy w Darwina. Podobnie jest z tak zwana tablica mendelejewa (Mendel jewrejski), ktora na Zachodzie niezbyt sie przyjela w swiadomosci chemikow. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Religia zawiera w sobie filozofie a wiec etyk 12.09.07, 18:07 Religia to teoria, ktora jest bądź nie jest prawda. Etyka ma duzo wspolnego z filozofia, ale niekoniecznie z religia. Mamy tyle prawd,ile jest religii. Religie, to przyczyna fanatyzmu, ktory wiadomo do czego prowadzi. Etyka uczy dobrego zachowania, wsrod innych, a przede wszystkim tolerancji wobec innych. ReLigia tolerancje zabija. Jestem za lekcjami o religiach, a nie nauki wiary konkretnej religii. Każdy obywatel powinien mieć wiedze o wszystkich religiach i do tego sluzy publiczna szkola, a nauke wiary powinno sie przeniesc do kosciolow, bo tam jest miejsce. Szanowny Pan nie rozumie podstawy demokracji i tolerancji !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Religia zawiera w sobie filozofie a wiec etyk 13.09.07, 09:45 andrzej369 napisał: > Religia to teoria, ktora jest bądź nie jest prawda. > Etyka ma duzo wspolnego z filozofia, ale niekoniecznie z religia. > > Mamy tyle prawd,ile jest religii. > Mylisz się. Z Twojej wypowiedzi wynika, iż mniemasz żadnych podstaw naukowych, i Twoje wypowiedzi są niekwalifikowane. W część naszego mózgu odpowiedzialnego za naszą podświadomość rozgrywa się sfera duchowa człowieka. Religia jest taką sferą duchową , i ma w sobie elementy etyki i filozofii, pobudza ona nas do kreatywnego myślenia w tym kierunku. Wyniki tych przemyśleń dostają się następnie w sferę naszego mózgu odpowiedzialną za naszą świadomość. I tam się dopiero uzewnętrzniają . Wypełnienie tej sfery mózgu naszej podświadomości wartościami zawierającymi elementy etyki i filozofii jest bardzo wskazane. Religia spełnia właśnie taką funkcję. W taki prosty sposób można człowieka wzmocnić nawet fizycznie, pomijając już sferę psychiczną. W różnych kulturach tą funkcję spełniały różne religie. Chodzi tu również o funkcje stworzenia pomostu komunikacji między świadomością a podświadomością. Przede wszystkim za pomocą wiary można uzyskać zadawalające wyniki , stojące w harmonii z naszą psychiką . Oczywiście niekoniecznie musi to być wiara chrześcijańska. Jednak ta wiara na wiele zalet w porównaniu z innymi wiarami. Jest bardziej otwarta na głęboko pojęty humanizm. Nic więc dziwnego iż waśnie w Europie doszło do najszybszego uwolnienia myśli ludzkiej. Co z kolei przyczyniło się do rozwoju naszej cywilizacji. > > Religie, to przyczyna fanatyzmu, ktory wiadomo do czego prowadzi. > Etyka uczy dobrego zachowania, wsrod innych, a przede wszystkim tolerancji wobe > c innych. > ReLigia tolerancje zabija. > Z tym zdaniem mogę się zgodzić jeśli mówimy o religiach zamkniętych. Do tych religii należą religie uważające siebie za jedyne słuszne. Wyznawcy tych religii niejednokrotnie stają się fanatykami. Poza tym ludzi wyznających inne wiary, nie nazywają innowiercami , ale niewierzącymi. Tak jest napisane np. w Koranie . Żydzi, nie wszyscy, również ze swoją religią (Judaizmem) należą do religii skrajnych. Uważają się za wybrańców, a innowierców zaleca się traktować jako zwierzątka z ludzką twarzą. Jak spojrzymy na sytuację polityczno gospodarczą pod, kątem wyznań w poszczególnych krajach. To zauważymy ścisłe zależności między wyznaniami a standardem życia w poszczególnych krajach. > Jestem za lekcjami o religiach, a nie nauki > wiary konkretnej religii. > Każdy obywatel powinien mieć wiedze o wszystkich religiach i do tego sluzy publ > iczna szkola, a nauke > wiary powinno sie przeniesc do kosciolow, bo tam jest miejsce. > > Szanowny Pan nie rozumie podstawy demokracji i tolerancji !!! > Obawiam się iż Ty nie rozumiesz słów demokracja i tolerancja. Szkoła powinna być przecież także ambasadorem kultury narodowej , a ta urosła przecież na chrześcijaństwie. Z tego prosty wniosek , wartości chrześcijańskie powinny być przekazywane następnym pokoleniom. Już w europie widać bardzo negatywny rozwój, który wynika ze zdania : „Naród który nie dba o własną kulturę, jest zdany na wymarcie” Widać również narastający opór przeciwko podcinani własnych korzeni kulturowych. Debile umysłowi mówią na ten opór nacjonalizm, rasizm. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Religia zawiera w sobie filozofie a wiec etyk 13.09.07, 14:17 Ddyzma ! Zycie wedlug zasad kultury z przeszlosci nie jest potrzebne, ale o tej kulturze należy pamietac i jej nie unicestwiac. Zebysmy wyszli z tego wielkiego zamknietego kola, musimy szukac nowej drogi. Napewno nie tej ktora przebylismy. Ta droga była zla, dowodem na moje stwierdzenie jest czlowiek, ktory kocha najbardziej igrzyska innych. Zgadzam sie tylko z jednym z Toba, a mianowicie, ze w czlowieku jest cos co Ty nazwales duchem. Wedlug moich dociekan, nie chodzi o ducha, a o UMYSL. Religie od samego poczatku powstania, ludzki UMYSL niszcza i sadze, ze o tym nie wiedza. Czlowiek jest tyle madry ile jest w nim drogi madrosci. Religie nie wyksztalcaja w czlowieku madrosc, wrecz przeciwnie. Religie stworzyly "Prawdy Jedyne" i to za wszelka cene staraja sie wpoic do mozgu czlowieka, niejednokrotnie uswiecajac srodki. Masz prawo mieć odmienne zdanie jak również i ja. I to jest istota demokracji. Zdanie wiekszosci nie koniecznie rozwija demokracje. Aby była wiekszosc, to stosuje sie srodki socjotechniczne. Powinienes o tym wiedziec. Ale na koniec musze Tobie powiedziec. Sadze, ze z Toba można rozmawiac w przeciwienstwie do Arona, ktory by tylko najchetnie nakazywal wyjazd z Polski ludziom z którymi on swiatopogladowo sie nie zgadza. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Religia zawiera w sobie filozofie a wiec etyk 13.09.07, 15:50 andrzej369 napisał: > Religie nie wyksztalcaja w czlowieku madrosc, wrecz przeciwnie. Pewnie. Obecnie najmądrzejsi ludzie na świecie mieszkają w KRLD, gdzie religia jest zakazana. > Religie stworzyly "Prawdy Jedyne" i to za wszelka cene staraja sie wpoic do moz gu czlowieka, niejednokrotnie uswiecajac srodki. Tak jakby ateiści nie usilowali wpoić do mózgu ludziom swoich "prawd". > Sadze, ze z Toba można rozmawiac w przeciwienstwie do Arona, > ktory by tylko najchetnie nakazywal wyjazd z Polski ludziom z którymi on swiato pogladowo sie nie zgadza. Nikomu nie nakazywałem wyjazdu z Polski. Napisałem tylko że jeżeli ateiści czują się w Polsce dyskryminowani, to maja możliwość wyjazdu stąd. A czy z niej skorzystają to ich sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Religia zawiera w sobie filozofie a wiec etyk 13.09.07, 15:52 andrzej369 napisał: > Zycie wedlug zasad kultury z przeszlosci nie jest potrzebne, ale o tej kulturze należy pamietac i jej > nie unicestwiac. > Ty mnie nie musisz uświadamiać. Ty kulturę pomyliłeś z historią. Zastanów się dobrze nad pustką tych słów co napisałeś. > > > Zebysmy wyszli z tego wielkiego zamknietego kola, musimy szukac nowej drogi. Napewno nie tej > ktora przebylismy. > Ta droga była zla, dowodem na moje stwierdzenie jest czlowiek, ktory kocha najbardziej igrzyska > innych. > Chcesz dokładniej rzeczowej odpowiedzi ? Pisz rzeczowo w taki sposób , który nie można dwojako interpretować. > > Zgadzam sie tylko z jednym z Toba, a mianowicie, ze w czlowieku jest cos co Ty nazwales duchem. > Wedlug moich dociekan, nie chodzi o ducha, a o UMYSL. > Ty się ze mną zgadzasz , ale mnie całkowicie nie zrozumiałeś. Ja nie twierdzę, iż jest coś takiego jak duch w człowieku. Ja , jak również wielu innych naukowców, twierdzę iż w części mózgu która niedostępna jest prawą logiki, rozgrywa się życie duchowe człowieka. To jest właśnie sfera podświadomości. Jest to nie dostępna sfera mózgu przez naszą świadomość. Jednak jest kilka sposobów na to, aby tam dotrzeć. Jednym z nich jest głęboki stan medytacji, ewentualnie modlitwa poparta tym stanem. > > Religie od samego poczatku powstania, ludzki UMYSL niszcza i sadze, ze o tym nie wiedza. > Tu się bardzo mylisz. Już w piętnastym wieku były znane oddziaływania religii na człowieka. ( Paracelsus , Pomponazzi) Mogą być te oddziaływania dwojakiego rodzaju, złe i dobre. Wszystko zależy od mądrości jednostki ludzkiej , i jak ona potrafi się z tym obchodzić. Opuszczenie strefy podświadomości przez wartości pozytywne , jest dużym zagrożeniem dla człowieka. > > Czlowiek jest tyle madry > ile jest w nim drogi madrosci. > Religie nie wyksztalcaja w czlowieku madrosc, wrecz przeciwnie. > Religie stworzyly "Prawdy Jedyne" i to za wszelka cene staraja sie wpoic do mozgu czlowieka, > niejednokrotnie uswiecajac srodki. > Nieprawda, masz skrzywiony światopogląd przez PRL-lowskie doktryny. Poczytaj sobie Profesora Bernheima , wtedy porozmawiamy. Póki co, nie widzę podmiotowości dyskutować z kimś, kto nie ma fundamentów tego tematu. > > Masz prawo mieć odmienne zdanie jak również i ja. > I to jest istota demokracji. > Zdanie wiekszosci nie koniecznie rozwija demokracje. > Aby była wiekszosc, to stosuje sie srodki socjotechniczne. > Powinienes o tym wiedziec. > > Ale na koniec musze Tobie powiedziec. > Sadze, ze z Toba można rozmawiac w przeciwienstwie do Arona, > ktory by tylko najchetnie nakazywal wyjazd z Polski ludziom z którymi on swiatopogladowo sie nie > zgadza. > Radził bym Tobie poczytać kilka naukowych książek, wielkich autorytetów filozofii, psychologii, i medycznej zajmującej się funkcjonowaniem mózgu człowieka. Jestem pewny iż zmienisz wtedy zdanie co do funkcji religii w człowieku. Zrozumiesz wtedy iż człowiek wierzący jest człowiekiem mocniejszym fizycznie, psychicznie, moralnie. Jest człowiekiem weselszym , nie uciekającym od samego siebie. Jest lepszym mężem, ojcem i oddycha w życiu pełną piersią . Poza tym człowiek wierzący jest człowiekiem, którym nie da się łatwo manipulować. I ten element najwidoczniej nie wygodny jest niektórym kołom grup interesów np. liberalnego światka GW. Dążenia te mogą być widziane jako próby osłabienia polskiej jednostki ludzkiej. Polskiej spójności bazującej na wierze. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Religia zawiera w sobie filozofie a wiec etyk 13.09.07, 18:51 ddyzma5 napisał: > Radził bym Tobie poczytać kilka naukowych książek, wielkich > autorytetów filozofii, psychologii, i medycznej zajmującej się > funkcjonowaniem mózgu człowieka. > Jestem pewny iż zmienisz wtedy zdanie co do funkcji religii w > człowieku. > Zrozumiesz wtedy iż człowiek wierzący jest człowiekiem mocniejszym > fizycznie, psychicznie, moralnie. > Jest człowiekiem weselszym , nie uciekającym od samego siebie. Jest > lepszym mężem, ojcem i oddycha w życiu pełną piersią . > Poza tym człowiek wierzący jest człowiekiem, którym nie da się łatwo > manipulować. > I ten element najwidoczniej nie wygodny jest niektórym kołom grup > interesów np. liberalnego światka GW. Dążenia te mogą być widziane > jako próby osłabienia polskiej jednostki ludzkiej. > Polskiej spójności bazującej na wierze. Z fanatykiem religijnym, trudno prowadzic dyskusje. Zaliczam Ciebie do grona fanatykow religijnych. Religia powinna wrocic tam gdzie jest jej miejsce - do kosciolow. W szkolach nauczajmy religioznastwa. Wiesz kim najlepiej sie manipuluje ? Osobami wierzacymi ! Wierzacy wierzy w "Prawdy" stworzone przez innych. Ty wlasnie wierzysz w te "Prawdy". Ja tej Prawdy szukam bez posrednikow. Te wszystkie nasze dyskusje, to tylko teoria. Teoria nie oznacza jeszcze prawdy i tak to oceniam. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Religia zawiera w sobie filozofie a wiec etyk 13.09.07, 21:30 andrzej369 napisał: > > Z fanatykiem religijnym, trudno prowadzic dyskusje. > Zaliczam Ciebie do grona fanatykow religijnych. > Możesz mnie zaliczać tam gdzie Ty chcesz. Nie zmieni to faktu iż ja , jako niewierzący będę trzymał stronę ludzi wierzących . Uważam ich za bogactwo narodowe. > > Religia powinna wrocic tam gdzie jest jej miejsce - do kosciolow. > > W szkolach nauczajmy religioznastwa. > > Wiesz kim najlepiej sie manipuluje ? > Osobami wierzacymi ! > > Wierzacy wierzy w "Prawdy" stworzone przez innych. > Ty wlasnie wierzysz w te "Prawdy". > Ja tej Prawdy szukam bez posrednikow. > > Te wszystkie nasze dyskusje, to tylko teoria. > Teoria nie oznacza jeszcze prawdy i tak to oceniam. > Ja wierzę przede wszystkim w racjonalne podejście do rzeczywistości. Nieczystam książek teologicznych , czytam jednak książki oparte na nauce medycznej i filozoficznej. Ja wiem, iż to o czym ja piszę jest dla Ciebie abstrakcja. Może kiedyś otworzą się przed Tobą wrota potęgi nieograniczonego horyzontu. Niekoniecznie religijnego. Spojrzysz wtedy na świat jak na coś pięknego, wtedy będziesz wiedział, w jakim byłeś błędzie. Aby to się stało musisz jeszcze dużo popracować nad sobą. Warto zadbać o to, aby nie byś kastratem własnej podświadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: Religia zawiera w sobie filozofie a wiec etyk 13.09.07, 21:52 ddyzma5 napisał: > Ja wierzę przede wszystkim w racjonalne podejście do rzeczywistości. > Nieczystam książek teologicznych , czytam jednak książki oparte na > nauce medycznej i filozoficznej. > Ja wiem, iż to o czym ja piszę jest dla Ciebie abstrakcja. > Może kiedyś otworzą się przed Tobą wrota potęgi nieograniczonego > horyzontu. > Niekoniecznie religijnego. > Spojrzysz wtedy na świat jak na coś pięknego, wtedy będziesz > wiedział, w jakim byłeś błędzie. > Aby to się stało musisz jeszcze dużo popracować nad sobą. > Warto zadbać o to, aby nie byś kastratem własnej podświadomości. Dlaczego ddyzma traktujesz swoich rozmówców z takim protekcjonalizmem, wyższością??? Naprawdę ciężko dyskutuje się z kimś takim... Każdemu po kolei kto się z Toba nie zgadza próbujesz wpierać, że jest w jakis sposób ograniczony umysłowo i użalasz się jaki to on biedny i horyzont ma zawężony...:/. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Religia zawiera w sobie filozofie a wiec etyk 13.09.07, 22:05 salma75 napisała: > > Dlaczego ddyzma traktujesz swoich rozmówców z takim protekcjonalizmem, > wyższością??? Naprawdę ciężko dyskutuje się z kimś takim... > Każdemu po kolei kto się z Toba nie zgadza próbujesz wpierać, że jest w jakis > sposób ograniczony umysłowo i użalasz się jaki to on biedny i horyzont ma > zawężony...:/. > > To jest Twój odbiór. Brak doświadczenia nie jest ograniczeniem umysłowym. Ja traktuje swoich rozmówców raczej jako ludzi z brakiem doświadczenia. Ja namawiam ich do poszerzenia horyzontów . Też byłem kiedyś taki głupio mądry, do póki nie poznałem pewnych zależności filozoficznych i psychoanalitycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Religia zawiera w sobie filozofie a wiec etyk 13.09.07, 23:49 Salma ! Ddyzma ocenia ludzi wedlug siebie, a nie jakimi oni są. Caly problem w tym, ze Ddyzma ma wpojone wartosci z religii. Pan i sluga. Tylko obawiam sie, ze o tym nawet nie wie. Stosowanie wyzszosci nad innymi, to nic innego jak traktowanie innych jak slug wobec swojej osoby. W naszym kraju, niestety jest to nagminne. Jako przyczyne za te zle zjawisko obarczam nierozumienie wiary. W Polsce coraz czesciej obserwuje zjawisko upadku przyjazni miedzyludzkiej. Ludzie są dzieleni na lepszych i gorszych. Ciezko sie dyskutuje, jeżeli ktoras ze stron wywyzsza sie. Dyskusja nie na tym polega, ale na wzajemnym staraniu zrozumienia dyskutanta. Ddyzma to Pan i szuka slug, aby spiewali tak jak on im zagra!!! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Religia zawiera w sobie filozofie a wiec etyk 13.09.07, 23:19 Wierzacy, a nie rozumiejacy tej wiary, to nie bogactwo, ale ubostwo. Dziwie sie, ze Ty nie wierzacy (zgodnie z Twoja deklaracja) o tym nie wiesz. Bogactwo, to madrosc Narodu, a nie wiara w "Prawde Jedyna". Klamiemy, bo prawdy nie znamy. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Religia zawiera w sobie filozofie a wiec etyk 14.09.07, 09:06 andrzej369 napisał: > Wierzacy, a nie rozumiejacy tej wiary, to nie bogactwo, ale ubostwo. > Dziwie sie, ze Ty nie wierzacy (zgodnie z Twoja deklaracja) o tym nie wiesz. > > Bogactwo, to madrosc Narodu, a nie wiara w > "Prawde Jedyna". > > Klamiemy, bo prawdy nie znamy. > Jak widać Ty jesteś przypadkiem beznadziejnym , nie potrafisz wyjść poza ramy własnego Ja. Uważasz sam siebie dla samego siebie za autorytet. Rozumienie wiary według Ciebie ma być takie, jak to Ty sobie interpretujesz. Nie terroryzuj własnego umysłu człowieku. Otwórz go na inne możliwości. Muszę powiedzieć iż Twoje poglądy są niesamowicie skostniałe. To jest właśnie Twoja mądrość. Co do Twojej wypowiedzi o prawdzie jedynej, to ją można zastosować do Judaizmu czy Mahometanizmu. To są prawdy jedyne. Natomiast chrześcijanie uważają iż Bóg jest jeden. Iż różne społeczności wierzą w niego na swój , uzależniono kulturowo sposób. Nie nazywają innowierców niewiernymi, tak jak to czynią np. muzułmanie. To są fakty które dla Ciebie są najwidoczniej nie znane. To jest Twoja prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Religia zawiera w sobie filozofie a wiec etyk 14.09.07, 14:07 Ddyzma! Pokazujesz swoja wyzszosc nad wlana glupota. Za duzo czytasz " filozofii". Twoja podswiadomosc wymyka sie z pod kontroli UMYSLU. Chcesz kultury, a brak jest jej w Tobie. Straszysz na forum opetaniem przez "szatana". Udostepniasz przy swoich postach strony zwiazane z opetaniem UMYSLU. Tak sie zastanawiam czy Ty przypadkiem nie zostales opetany przez tych swoich pseudo filozofow. Popracuj nad soba, a zwlaszcza nad wlasna osobowoscia, bo wymyka sie z pod kontroli UMYSLU. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Religia zawiera w sobie filozofie a wiec etyk 14.09.07, 15:07 andrzej369 napisał: > Ddyzma! > Pokazujesz swoja wyzszosc nad wlana glupota. > Za duzo czytasz " filozofii". > Twoja podswiadomosc wymyka sie z pod kontroli > UMYSLU. > Widzę iż zmieniłeś temat. Dla Ciebie temat jest teraz Dyzma. Nie powinieneś się zajmować materią o której nie masz pojęcie. Wtedy będziesz miał możliwość trzymania się tematu. > > Chcesz kultury, a brak jest jej w Tobie. > A gdzie ja napisałem iż chce kultury ? Owszem pisałem wiele o kulturze. Dokładnie mówiąc o zależnościach wpływu kultur na rozwój religii . No jak Ty tak czytasz , to nic dziwnego iż nic nie rozumiesz. > > Straszysz na forum opetaniem przez "szatana". > Udostepniasz przy swoich postach strony zwiazane z opetaniem UMYSLU. > Tak sie zastanawiam czy Ty przypadkiem nie zostales opetany przez tych swoich p > seudo filozofow. > Mam do czynienia ze środowiskiem tzw. czarnej subkultury , a więc moje twierdzenia są poparte doświadczeniem w tej dziedzinie. Znam przyczyny i funkcjonowanie mechanizmów w człowieku, który dąży nieświadomie do zniszczenia. I tu nie musi koniecznie satanizm mieć coś wspólnego. A Tobie bym radził nie zastanawiać się nad rzeczami o których nie ma pojęcia. Brak Ci do tego fundamentów naukowych. > > Popracuj nad soba, > a zwlaszcza nad wlasna osobowoscia, bo wymyka sie z pod kontroli UMYSLU. > Z taką logiką nie radził bym Ci zajmować się procesami myślenia. Ja tu nie jestem tematem, a więc jak masz coś do dodania w kwestii tematu, to proszę. Przynajmniej będzie się z czego pośmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Rodzice żądają etyki 12.09.07, 17:10 Obowiazkowa ocena z religii jest bezprawna. Nauka religii w szkolach swieckich jest nieobowiazkowa, a wiec nie może być oceny obowiazkowej, tym bardziej, ze szkoly nie zapewniaja lekcji etyki. Wprowadzenie obowiazkowej oceny z religii, swiadczy i dowodzi, ze jestesmy krajem wyznaniowym. Potwierdzam, ze w szkolach nie ma mozliwosci wyboru pomiedzy religia i etyka. Jest tylko religia. Bardzo perfidnie odebrano prawo wyboru. Przypuszczam, ze nie jest to tylko zasluga kleru, ale również naszych politykow (od lewa do prawa). Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 20:04 andrzej369 napisał: > Obowiazkowa ocena z religii jest bezprawna. Jest jak najbardziej zgodna z prawem. > Nauka religii w szkolach swieckich jest nieobowiazkowa, a wiec nie może być oce ny obowiazkowej, tym bardziej, ze szkoly nie zapewniaja lekcji etyki. No ale przecież np. nauka języka hiszpańskiego tez nie jest w POlsce obowiązkowa a oceny z hiszpańskiego są. > Wprowadzenie obowiazkowej oceny z religii, swiadczy i dowodzi, ze jestesmy kraj em wyznaniowym. A więc jeżeli nie podoba ci się życie w kraju wyznaniowym, to nikt cie w Polsce na silę nie trzyma. Wybierz sobie jakiś kraj laicki i wyemigruj, będziesz wreszcie wolny od prześladowania katolskiego. > Bardzo perfidnie odebrano > prawo wyboru. Ale nie odebrano paszportów. Można wyjechać. > Przypuszczam, ze nie jest to tylko zasluga kleru, ale również >naszych politykow (od lewa do prawa). To jest zaśługa społeczeństwa, które w wyborach głosowało na partie klerykalne., Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 20:41 Aron ! Jeżeli masz problemy ze swoja osobowoscia, to jest to Twój problem, a nie innych. Ja jeżeli będę chcial nasz kraj opuscic, to będzie to moja decyzja, a nie Twoja. Jestes typowym popapranym czlekiem. Nie wypowiadasz sie, tylko atakujesz wypowiedzi, ktore nie odpowiadaja Twojemu odbiorowi. Chcesz uslyszec to, co Ty tylko slyszysz itp.. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 20:43 andrzej369 napisał: > Aron ! > > Jeżeli masz problemy ze swoja osobowoscia, to jest to Twój problem, a nie innyc h. Ja nie mam problemów z osobowością. > Ja jeżeli będę chcial nasz kraj opuscic, to będzie to moja decyzja, a nie Twoja Ależ ja ciebie nie chcę z Katolickiego Państwa Narodu Polskiego wyrzucać. Ja tylko przypominam , że nikt cię nie zmusza do mieszkania tutaj. . > Jestes typowym popapranym czlekiem. > Nie wypowiadasz sie, tylko atakujesz wypowiedzi, ktore nie odpowiadaja Twojemu odbiorowi. Dziwne by było gdybym przytakiwał odpowiedziom, które nie odpowiadają mojemu odbiorowi. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 21:22 Aron ! Gratuluje ! Potwierdziles, ze slyszysz i widzisz tylko to co Ty slyszysz i widzisz. A widzisz i slyszysz bardzo niewiele ! Masz cos z naszego ojca R. Potrafisz tylko niszczyc, co nie jest po Twojej mysli. Inni tez maja prawo do swoich mysli, nie tylko Ty. Zapomniales, ze mielismy już takie czasy. Były to lata z przed roku 1989. Bardzo tesknisz za powrotem Panstwa totalitarnego, tylko najwiekszy w tym problem, ze Ty o tym nie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Rodzice żądają etyki 12.09.07, 21:26 andrzej369 napisał: > Potwierdziles, ze slyszysz i widzisz tylko to co Ty slyszysz i widzisz. A widzisz i slyszysz bardzo niewiele ! Wiem. Tylko ateista widzi i słyszy wszystko. Pewnie ateiści wytropili też Kaczmarka i Krauzego. > > Masz cos z naszego ojca > R. > Potrafisz tylko niszczyc, co nie jest po Twojej mysli. A co konkretnie zniszczyłem? > Inni tez maja prawo do swoich mysli, nie tylko Ty. A czy ja komuś zabraniam myśleć? Myśleć można też na Białorusi. > Zapomniales, ze mielismy już takie czasy. > Były to lata z przed roku > 1989. > Bardzo tesknisz za powrotem Panstwa totalitarnego, tylko najwiekszy w tym probl > em, > ze Ty o tym nie wiesz. Ja nie tęsknię do czasów przed 1989 bo w tamtych czasach nie było religii w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Re: Ocene z religii wystawia Pan Bog! 12.09.07, 19:36 j.w. To co w szkole nazywaja religia to: - obraza dla religii - jako przymus szkodzi religii - nabija kase KK Jezeli mamy byc serio to za sciaganie z np fizyki uczen powinien wyleciec za drzwi,etc.Natomiast za sciaganie a religii czyli probe oszukania siebie /czyli wlasnego sumienia/,oszukania bliznich czyli kolegow, oszukania katechety /a to czesto osoba duchowna /i oszukanie w koncu samego PANA BOGA uczen powinien splonac na stosie po odbyciu stosownych tortur. Jak prawdziwy katolik moze zdobywac ocene z milosci do Boga na drodze oszustwa? I co zrobic kiedys sw Piotr, ktory w imieniu Pana Boga, otwiera ,lub nie, drzwi do krolestwa? Ma pozwolic wejsc do srodka komus kto ma na swiadectwie ocene celujaca zdobyta nie calkiem moralnie? Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Nareszcie, choc powoli Polacy otrząsają się 12.09.07, 23:13 z dyktatu Kościoła Rzymsko-Katolickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
jerrymuras Egzamin z etyki przed kuratorium 13.09.07, 07:41 Są dwa rozwiazania: 1 rejestracja zwiazku wyznaniowego np. racjonalistów światłego rozumu we własnych domach - z kapłanami w postaci rodziców nauczających swoje pociechy wg własnego uznania - co jest dopuszczalne bo wynikać będzie z zasaad zarejestrowanej religi... 2- każdy przedmiot ma swoje minimum programowe i tak tez zapewne ma etyka. Skoro nie ma nauczycieli etyki w szkołach to dzieciaki powinny mieć prwo zdawać egzamin eksternistycznie w miejsu wybranym przez kuratorium właśnie z etyki. I tyle. Ja juz nie mogę się doczekacć kiedy będe miał program etyki dla moich dzieci w rękach i bedziemy o tym dyskutować w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
habeck Państwo Strzeleccy jako praktykujący katolicy 13.09.07, 09:01 Warto przeczytać jak katoliccy są Państwo Strzeleccy. www.racjonalista.pl/index.php/s,21/t,241 www.sztuka-architektury.pl/index.php?ID_PAGE=2788 "Jeśli Bóg istnieje" - praktykujący katolicy... :) -- Pozdrawiam, Habeck Odpowiedz Link Zgłoś
habeck Re: Państwo Strzeleccy jako praktykujący katolicy 13.09.07, 09:06 habeck napisał: > Warto przeczytać jak katoliccy są Państwo Strzeleccy. > www.racjonalista.pl/index.php/s,21/t,241 > www.sztuka-architektury.pl/index.php?ID_PAGE=2788 > "Jeśli Bóg istnieje" - praktykujący katolicy... :) Dodam, że nie chodzi o sprawę, w której walczą - słuszna. Chodzi tylko o kreowanie się na praktykującego katolika. Po co? -- Pozdrawiam, Habeck Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Państwo Strzeleccy jako praktykujący katolicy 13.09.07, 09:07 serwis www.racjonalista.pl jest imienia Woltera? Czy to jacyś potomkowie moczarowców tworzą ten serwis? WOlter był przecież antysemitą. Odpowiedz Link Zgłoś
40bolszewikow Rodzice żądają etyki 13.09.07, 09:11 W moim liceum byly lekcje etyki (chodzilam na nie), ale byla to farsa: mloda pani nauczycielka, bez jakiegokolwiek obycia pedagogicznego, czytala na glos fragmenty podrecznika filozofii, puszczala demagogiczne filmy o eutanazji i aborcji (jako gleboko wierzaca i praktykujaca katoliczka byla zdecydowanie przeciw) i gledzila o szkodliwosci antykoncepcji. Doszlo do tego, ze niektorzy ateisci przepisywali sie na religie, bo tam przynajmniej bylo zabawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtusia aaron 13.09.07, 09:26 Znasz taką zasadę ? Jeśli jedna osoba powie ci, że jesteś koniem, zignoruj ją, jeśli powie ci druga, daj jej w zęby, a jeśli powie ci to pięć - kup sobie siodło ! Najnmiej sto osób powiedzialo ci, że tu jest ich ojczyzna a oni mają prawo tu żyć, nie mając jedynej alternatywy, czyli sugerowanej przez ciebie przeprowadzki do innego kraju. Nie wystarczy mieć mózg ( to jest to co masz między uszami ), trzeba go tez UŻYWAC. Bo argumenty, że rydzyk nikomu paszportu nie zabrał są głupie, niby jakim prawem mógłby zabrać ?? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: aaron 13.09.07, 11:54 wojtusia napisała: > Znasz taką zasadę ? > Jeśli jedna osoba powie ci, że jesteś koniem, zignoruj ją, jeśli > powie ci druga, daj jej w zęby, a jeśli powie ci to pięć - kup >sobie siodło ! Przyjedź do mnie na wieś i porozmawiaj z tercjankami. Wszystkie powiedzą ci że podoba im się państwo wyznaniowe i będziesz mogła sobie po tej rozmowie kupić siodło. Ba, one powiedzą nawet że to państwo jest za mało wyznaniowe. > Najnmiej sto osób powiedzialo ci, że tu jest ich ojczyzna a oni >mają prawo tu żyć, nie mając jedynej alternatywy, czyli >sugerowanej >przez ciebie przeprowadzki do innego kraju. Ja nie twierdzę że ateiści nie mają prawa tu żyć. Natomiast nie zgodzę się z twierdzeniem, że ateiści nie mają alternatywy, bo mają. > Nie wystarczy mieć mózg ( to jest to co masz między uszami ), trzeba go tez UŻYWAC. Bo argumenty, że rydzyk nikomu paszportu nie zabrał są głupie, niby jakim prawem mógłby zabrać ?? No np. w PRLu wielu osobom którym się PRL nie podobał zabrano paszport. A w Katolickim Państwie Narodu Polskiego nikt ateistom paszportów nie zabiera. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtusia Re: aron 13.09.07, 14:33 Nic nie zrozumialeś, prawda ? Nie szkodzi, ja się nigdy nie naśmiewam z czyjegoś upośledzenia. Skoro mieszkasz na wsi proponuję konie, bardzo się sprawdzają w hipoterapi. Odpowiedz Link Zgłoś
szoszan Re:do wojtusi 13.09.07, 14:53 choć przeczyta to rownież aron. to z koniem i siodłem oraz hipoterapią niezłe-podobało mi się. Ale założę się,że aron jak większość rydzykowych pisowcow nie ma poczucia humoru(bo kultury na pewno)i znanym sobie pisowskim obyczajem w ramach wyznawanej przez siebie miłości bliźniego oraz tolerancji odeśle Ciebie, mnie i wszystkich myślących inaczej na Białoruś. A jak już wyjedziemy(albo nas zamkną tudzież zabiją)to dopiero nastanie raj na Ziemi. Bo przecież byłoby tak wspaniale i cudownie gdyby nie ci inni:..... (w miejsce kropek wpisać niepożądany element), nieprawdaż aronku? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: aron 13.09.07, 15:46 wojtusia napisała: > Nic nie zrozumialeś, prawda ? Nie szkodzi, ja się nigdy nie > naśmiewam z czyjegoś upośledzenia. Skoro mieszkasz na wsi proponuję > konie, bardzo się sprawdzają w hipoterapi. Nie zrozumiałem. Jeżeli mi 5 ateistów mówi że chcą pańśtwa laickiego to ja też powinienem popierać pańśtwo laickie, tak? Jeżeli tobie 5 tercjanek powien że one chcą pańśtwa wyznaniowego to powinnaś popierać pańśtwo wyznaniowe czy nie? CZy głos ateisty znaczy wiecej niż głos tercjanki? Odpowiedz Link Zgłoś
wojtusia Re: aron 14.09.07, 09:54 Ostatni raz, bo nie mam nerwów powtarzać w kółko tego samego. Nie mam nic przeciwko religi, nie mam nic przeciwko katolikom, bo nie wszyscy tak mają, że wyjeżdżając spod kościola po mszy wyzywają się na parkingu, w drodze do domu obgadując kreację sąsiadki. Ale religia ma być dla tych, którzy jej chcą, w salkach katechetycznych przy kościołach a juz na pewno wliczanie oceny z religii do średniej ocen jest poważnym nadużyciem i fakt, że mi sie to nie podoba nie oznacza, że jedyną alternatywą dla mnie jest wyjazd na Bialoruś. I dokladnie tak, głos ateisty znaczy więcej niż głos tercjanki, bo jak na razie jest zgodny z prawem cywilnym, a takie na szczęście jeszcze u nas obowiązuje. I na tym kończę tę dyskusję, bo na czytanie, że mam wybór i nikt mnie nie trzyma nie mam czasu. Ciekawe kto będzie wg ciebie płacil podatki jak wszyscy młodzi wyjada i zostaną stare babcie, ciekawe kto będzie zapieprzał na ich emerytury.A wiem, ksiądz i Bóg dadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
pinia1a Re: aron 14.09.07, 10:30 Racja! Wszyscy z kraju wyjechać nie mogą bo w końcu nie ma kto tu pracować, gospodarka padnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: aron 14.09.07, 10:58 wojtusia napisała: > Ostatni raz, bo nie mam nerwów powtarzać w kółko tego samego. Nie > mam nic przeciwko religi, nie mam nic przeciwko katolikom, bo nie > wszyscy tak mają, że wyjeżdżając spod kościola po mszy wyzywają się na parkingu, w drodze do domu obgadując kreację sąsiadki. > Ale religia ma być dla tych, którzy jej chcą, w salkach > katechetycznych przy kościołach niby dlaczego? Bo tak jest na Bialorusi? >I dokladnie tak, głos ateisty znaczy więcej niż > głos tercjanki, czyżbyśmy mieli demokrację gdzie ateista ma 2 głosy a tercjanka 1? >bo jak na razie jest zgodny z prawem cywilnym, a > takie na szczęście jeszcze u nas obowiązuje religia w szkołach jest zgodna z prawem cywilnym i każdym innym, co potwierdził Trybunał KOnstytucyjny. >Ciekawe kto będzie wg ciebie płacil podatki jak wszyscy > młodzi wyjada i zostaną stare babcie, ciekawe kto będzie >zapieprzał na ich emerytury Unia da. Odpowiedz Link Zgłoś
california07 Rodzice żądają etyki 13.09.07, 17:16 Moga sobie zadac!!A klechy i tak zrobia swoje!!!!!!Przeciez zyjecie w Klecholandzie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Rodzice żądają etyki 13.09.07, 17:25 california07 napisał: > Moga sobie zadac!!A klechy i tak zrobia swoje!!!!!!Przeciez zyjecie w Klecholandzie!!! Nikt nikogo w Klecholandzie na siłę nie trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
bmarek2 Re: Rodzice żądają etyki 13.09.07, 21:36 Ciebie też tu aron nikt nie trzyma. Wracaj białoruski gudłaju do Mińska! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Rodzice żądają etyki 13.09.07, 22:02 bmarek2 napisał: > Ciebie też tu aron nikt nie trzyma. Wracaj białoruski gudłaju do > Mińska! po co mi do Minska jechac jak tam jest panswo laickie, a ja wole przeciez katoland Odpowiedz Link Zgłoś
sokko-nokke Re: Rodzice żądają etyki 14.09.07, 00:55 Sorry bmarek2, ale obrażasz białoruskich gudłajów. W porównaniu do arona2004 są w porzo. Właściwe miejsce dla arona2004 to skansen nie Mińsk. Odpowiedz Link Zgłoś
california07 Re: Rodzice żądają etyki 14.09.07, 15:12 Dlatego 26 lat temu wyemigrowalem!!Myslalem o powrocie na emeryture- ale nie chce zyc w kraju rzadzonym przez glupich klechow!!A wy musicie!!!Chyba to lubicie czy co???? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Rodzice żądają etyki 14.09.07, 16:13 california07 napisał: > Dlatego 26 lat temu wyemigrowalem!! 26 lat temu Polska była państwem laickim!!! <Myslalem o powrocie na emeryture- > ale nie chce zyc w kraju rzadzonym przez glupich klechow!!A wy > musicie!!!Chyba to lubicie czy co???? Chyba jednak lubią bo nie muszą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard3141 Rodzice żądają etyki 14.09.07, 12:16 Przecież jest dużo absolwentów filozofii (także po KUL-u), którzy świetnie się nadają na nauczycieli etyki. A co do pieniędzy, skoro są na nauczanie religii... (można ewentualnie zmniejszyć ilość godzin, np. religia i etyka, co drugi tydzień) Odpowiedz Link Zgłoś