kain_brat_abla 13.09.07, 21:51 Religia jest potrzebna człowiekowi do życia wtedy i tylko wtedy kiedy jest jej kapłanem - w końcu z czegoś trzeba żyć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tppiotr Stawiam na etykę 13.09.07, 21:57 Na początku nie było niczego. I Bóg rzekł: niech będzie światłość. Dalej nie było niczego, ale było to lepiej widać. Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Wzorce z lat 60-tych 14.09.07, 00:30 Dokladnie tak samo bylo z wychowaniem politycznym w latach 60 i 70-tych Tylko wtedy wciskano glupoty o dobrociach komunizmu i przewodniej sile partii, a dzisiaj sie wciska glupoty o dobrociach modlitwy i przewodniej sile kosciola. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Wymodlić sobie szóstkę 13.09.07, 21:58 i.w.ten.oto.sposob przy.10.przedmiotach.w.szkole. z.ktorych.dwoch.uczni.bedzie.mialo.same.4: -ten.zindoktrynowany.bedzie.mial.srednia.4,11 -ten.niezindoktrynowany.3,90 (ateista.nie.modlacy.sie.a.wiec.z.3.na.koniec) czylo.o.0,2727272727mniej!!!! <spacja.mi.nie.dziala-prosze.tego.nie.komentowac> Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Wymodlić sobie szóstkę 13.09.07, 22:02 mialo.byc.4,18 te.10.przedmiotow.to.czyste.zalozenie.zeby.pokazac.drastyczna.roznice a.przeciez.te.0,27moze.byc.bardzo.znaczace.przy.rekrutacji. Odpowiedz Link Zgłoś
a-m75 KtO uCzY ReLiGii w sZkoLe? 14.09.07, 08:40 Polskiego - filolog z wykształceniem pedagogicznym. Etyki być nie może, bo brakuje filozofów z tymże pedagogicznym rozszerzeniem. Religii uczą absolwenci teologii i pedagogiki? Jeśli tak-zwracam honor. Jeśli nie.. proszę nie ważyć się oceniać zdolności edukacyjnych mojego dziecka! Sugeruję sprawdzić, kto ocenia Wasze dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: KtO uCzY ReLiGii w sZkoLe? 18.09.07, 15:42 być może teraz podpuszczę choc kilkoro rodziców. Mam nawet taką nadzieję. Otóż kochanie rodzice - ocenianie, promowanie i klasyfikowanie uczniów w szkołach publicznych, tudzież przperowadzanie sprawdzianów i egzaminów reguloawane jest stosownym Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej (nie pamiętam tylko numeru i daty). To po pierwsze. Po drugie - w szkole obowiązuje taki dokument jak - WSO - Wewnątrzszkolny System Oceniania - dokument z którym KAZDY UCZEŃ MUSI zostać zapoznany, a rodzic ma prawo do niego zajrzeć. Jest to takie coś, co w sposób ogólny przedstawia za co (za jaka wiedzę i umiejętności) uczeń otrzymuje 6, 5, 4, 3, 2, 1 w dzienniku:). Po trzecie - z KAŻDEGO przedmiotu ocenianego nauczyciel prowadzący MA OBOWIĄZEK przedstawić PSO - Przedmiotowy System Oceniania dla swojego przedmiotu. A tymże PSO juz szczegółowo, z rozbiciem zazwyczaj na poszczególne jednostki lekcyjne, zapisane byc musi co uczeń powinien wiedzieć, potrafić, rozumieć na owe 6, 5, 4, 3, 2, 1. Ja oczywiście wiem, że czegoś takiego jak PSO z religii nie ma, bo katecheci nie podlegaja nadzorowi pedagogicznemu (a powinni). Ale wydaje mi się, że jeżeli dostaczenie wielu rodziców zrobi raban i poprosi o wgląd (zwłaszcza rodziców dzieci nieletnich) do PSO z religii to może komus wreszcie da to do myślenia???? Mnie jeszcze bezpośrednio problem nie dotyczy, dziecko za małe, ale obiecałam sobie że w przyszłości będę się czepiała o dokładne przedstawienie mi za co moje dziekco może uzyskac jaka ocenę. Jeżeli ta ocena ma ważyć na średniej - mam do tego prawo. I WY TEŻ KOCHANI RODZICE. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Wymodlić sobie szóstkę 13.09.07, 21:59 kain_brat_abla napisała: > Religia jest potrzebna człowiekowi do życia wtedy i tylko wtedy kiedy jest jej > kapłanem - w końcu z czegoś trzeba żyć. xxxxxxxxxxxxxxxxx Prawda w 100%.Tylko,że w Polsce jest ich o kilkadzięsiat tysięcy za dużo a szczególnie tych wypasionych[umiejętność dojenia baranów]. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Wymodlić sobie szóstkę 13.09.07, 22:02 Wszystko racja, można też zapytać jakim prawem w szkole publicznej może się odbywać "przygotowanie i przeprowadzenie uroczystości szkolnych o charakterze religijnym"?? Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel.czwarty Re: Wymodlić sobie szóstkę 13.09.07, 22:21 > Wszystko racja, można też zapytać jakim prawem w szkole publicznej > może się odbywać "przygotowanie i przeprowadzenie uroczystości > szkolnych o charakterze religijnym"?? Prawem szopki zwanym też prawem KUNia. A kto tego jełopa gejtrycha wziął do rządu? kaczka, która stosuje prawo rydza: co miesiąc całuje rydza w dupę. Te szmaty zrobią wszystko, żeby dostać parę głosów więcej . Odpowiedz Link Zgłoś
pukury Wymodlić sobie szóstkę 13.09.07, 22:01 już widzę te całe klasy mdlejące z ekstazy ! . dziatwę strojącą ołtarzyki klasowe ! rozmodlone nastolatki w habitach ( powiedzmy że dobrowolnych ) . przecież oni poszaleli ! . to prosta droga do pustych kościołów . wiara na ocenę ? - to pomysły idiotów i ludzi którzy utracili wiarę i w związku z tym zajęli się religią ( to jednak nie to samo ) Odpowiedz Link Zgłoś
adegie Tak kończy ciemnogród 13.09.07, 22:10 Dzięki takim inicjatywom, za kilka lat czarni pójdą z torbami. Czego sobie i Wam życzę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ka12332 Re: Tak kończy ciemnogród 13.09.07, 22:29 za PRL w mojej szkole uczniowie zapisywali sie do szkolnego kola przyjazni polsko radzieckiej aby miec wyzsze stopnie np z jez rosyjskiego albo wych obywatelskiego, a teraz zapisuja sie do kolek przyjazni polsko vatykanskiej,itp. ksieza i zakonnicy masowo zaczynaja zrzucac sukienki ,pustoszeja tzw seminaria duchowne ,luzno robi sie w nowicjatach zakonnych,pustoszeja koscioly a tu Nygusy odstawiaja takie szopki,heh. przypomina mi to do zludzenia koncowke PRL. pelne zaslepienie i bezradnosc. wtedy kacykow z PZPR a teraz kacykow koscielnych. Odpowiedz Link Zgłoś
czarek62 Wniosek: chory kraj to chorzy ludzie, nejde jinak! 14.09.07, 00:19 faqu napisał: > ten kraj jest chory... wyjasnienie tezy i ewentualnego wniosku: gdyby mieszkancy tego kraju byli zdrowi, nie "zbudowaliby" chorego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Wymodlić sobie szóstkę 13.09.07, 22:34 Już niedługo "kaczyści" każą ludziom rozpinać rozporki i udowadniać, że nie jest się obrzezanym. Odpowiedz Link Zgłoś
7eki Wymodlić sobie szóstkę 13.09.07, 22:35 Wiara to osobista sprawa każdego człowieka. To jest jakieś chore. Jak można zmuszać ludzi do wiary dobrymi ocenami ? Dobrze, że nie chodzę już do szkoły bo chyba rozpętałbym jakiś bunt... Odpowiedz Link Zgłoś
wirusx Wymodlić sobie szóstkę 13.09.07, 22:39 Podrzucam pomysł :szkolna procesja ze śpiewami, kadzidłem i girls- flower sypiącymi kwiecie...Dyrektor podtrzymuje katechetę pod baldachimem... Wyruszamy z sali gimnastycznej. Pierwszy przystanek - pokój nauczycielski. Kto chce piątkę może już tutaj zemdleć w ekstazie i będzie zwolniony z dalszych obrzędów... Ambitni ruszają dalej, do szatni... Odpowiedz Link Zgłoś
forumowiczka9 Re: Wymodlić sobie szóstkę 13.09.07, 22:42 a ja nie jestem zaangazowana w modlitwę i nie zamierzam być i mam miec z tego powodu niższa srednia?!?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Wymodlić sobie szóstkę 13.09.07, 22:44 forumowiczka9 napisała: > a ja nie jestem zaangazowana w modlitwę i nie zamierzam być i mam miec z tego > powodu niższa srednia?!?!?! pójdziesz na studia na Oxford, tam nie przeszkadza ze masz mierną z religii Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk "mierna z religi" jest stanie sie niedlugo 13.09.07, 23:39 referencja ulatwiajaca przyjecie na studia w bardzo wielu uczelniach krajowych (nie tylko na Oxfordzie). Wystarczy tylko poczekac na skutki jakie przyniesie wliczanie tej oceny do sredniej: beda podobne do tych z czasow PRL kiedy wliczano polityczne zaangazowanie. Prowadzily glownie do selekcji negatywnej: stad tyle glabow na prawie, na histori, w wojsku, w seminariach, w dziennikarstwie: wiekszosc naszych "elit", za wyjatkiem tych "edukowanych" w seminariach na tajnych sprzedajnych donosicieli, jest wlasnie po tych kierunkach ! Re: Wymodlić sobie szóstkę Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: Wymodlić sobie szóstkę 13.09.07, 22:50 Troche martwi mnie postawa mlodziezy na tym forum.Zamiast rzucac wyzwiskami na Gertycha idzcie na etyke.Ta wiedza troche przyda sie w zyciu w przeciwienstwie do modlitwy,ktora pomaga ludziom slabym psychicznie.Tacy szukaja wsparcia sil nadprzyrodzonych i facetow w czarnych sukienkach.Moja szkola srednia dala mi duzy zasob wiedzy humanistycznej na cale zycie.To wystarczylo mi na ponad pol wieku i nadal jest aktualne.Mielismy zajecia p.t."podstawy roznych kierunkow filozofii" czyli obecna etyke.Doradzam taki wybor.Maturzysta 1954 r. Odpowiedz Link Zgłoś
wisteria_lane Re: Wymodlić sobie szóstkę 13.09.07, 23:07 W szkolach (w większości) nie uczy się etyki. Odpowiedz Link Zgłoś
concerta Re: Wymodlić sobie szóstkę 13.09.07, 23:17 Jaką etykę?! W tym właśnie problem - prawo sobie, szkolne realia sobie. Zajęć z etyki nie ma. Dyrektorzy nie chcą zatrudniać etyków, tłumacząć się "bo nie uzbiera się grupa" (na wszelki wypadek nie pyta się uczniów i ich rodziców, bo jeszcze okazałoby się, że są chętni na etykę i wtedy szkoła musiałaby ponieść koszty dodatkowego etatu). Przez to, że etycy (byli tacy, którzy myśleli, że prawo będzie przestrzegane i zdecydowali się na kształcenie w tym kierunku) nie mogli znaleźć zatrudnienia, doszło do sytuacji, w której z braku chętnych zamknięto np. na UW taki kierunek studiów podyplomowych. Maturzysto 1954 - myślę, że młodzież z chęcią poszłaby na etykę, gdyby mogła. Inna sprawa, że dzięki temu idiotycznemu pomysłowi z religią w średniej może coś się ruszy. Młodzi i ich rodzice się zbuntują, pod naporem masy krytycznej dyrektorzy zaczną szukać etyków do swoich szkół. A etycy w Anglii od dawna; już przeszli przez etap zmywaka, wychowują już swoje dzieci na Anglików i nasze szkoły mają w poważaniu. Można powiedzieć: sami tego chcieliśmy... Odpowiedz Link Zgłoś
stek22 Re: Wymodlić sobie szóstkę 13.09.07, 23:40 A dlaczego bo kasa by się znalazła - tylko nauka o religii katolickiej byłaby dwa razy rzadziej Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Wymodlić sobie szóstkę 14.09.07, 01:42 emeryt21 napisał: > Troche martwi mnie postawa mlodziezy na tym forum.Zamiast rzucac > wyzwiskami na Gertycha idzcie na etyke.Ta wiedza troche przyda sie w > zyciu w przeciwienstwie do modlitwy,ktora pomaga ludziom slabym > psychicznie.Tacy szukaja wsparcia sil nadprzyrodzonych i facetow w > czarnych sukienkach.Moja szkola srednia dala mi duzy zasob wiedzy > humanistycznej na cale zycie.To wystarczylo mi na ponad pol wieku i > nadal jest aktualne.Mielismy zajecia p.t."podstawy roznych kierunkow > filozofii" czyli obecna etyke.Doradzam taki wybor.Maturzysta 1954 r. xxxxxxxxxxxxxx Dziadku.Tylko,że tego przedmiotu nie ma kto uczyć a religię nawet zwykły niedouczony jełop może uczyć bez żadnego pedagogicznego przygotowania byleby tylko lizał zadek proboszczowi. Odpowiedz Link Zgłoś
stek22 Re: Wymodlić sobie szóstkę 13.09.07, 23:38 Jeszcze osiołki, stado topiących się świń, usychające figowce. A hipokryzję czyli żmiję jak nic na swoich piersiach wychowają. Odpowiedz Link Zgłoś
opt Nie słowa a czyny się liczą 13.09.07, 22:42 Zbojkotować lekcje religii i inne praktyki religijne,to może pasterze pójdą po rozum do głowy o ile go jeszcze mają.Przecież to są zajecia nieobowiązkowe,gdy nie będzie chętnych to i nie będą potrzebni katecheci,w budżecie pozostanie więcej pieniędzy na pożyteczniejsze sprawy.Nie bać się,że was nie pogrzebią ,nie dopuszczą do I komunii itp- przyjdzie czas,że będą prosić,tak jak w Holandii,gdzie jeszcze nielicznych wiernych proszą ,by przyniesli w niedzielę paczuszki makulatury na utrzymanie kościoła,a ksiądz z sącsiednej miejscowości przyjeżdża na rowerze,a nie samochodem jak rydzyk za ćwierć miliona. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Chwileczkę, 13.09.07, 22:43 "Ocenę celującą i bardzo dobrą z religii dostanie uczeń, który jest "zaangażowany w modlitwę" - donosi piątkowa Gazeta Wyborcza" ... mozna dyskutować o słuszności lub nie wpisywania ocen z religii na swiadectwach, ale kryteria oceny z tego przedmiotu guzik GW obchodzą! Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Chwileczkę, 13.09.07, 22:54 opt napisał: > Gazetę nie ,ale czytelników tak. Czy aby na pewno? Na religie uczeszczaja dzieci z rodzin katolickich, dla katolików uczestnictwo w obrzedach związanych z wiarą jest czyms oczywistym, więc o co chodzi ? Naprawde jest sie czym podniecać? Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: Chwileczkę, 13.09.07, 22:58 Nie ,nie trzeba się podniecać.Można nie czytać - na tym polega wolność. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Chwileczkę, 13.09.07, 23:11 Nie dyskutujemy tu o wolności, tylko o kryteriach ocen z religi. Gazeta pisząc na ten temat pominęła bardzo ważną informację, taka mianowicie, że religia NIE JEST przedmiotem obowiazkowym! a wypadałoby o tym napisac, inaczej mamy do czynienie z półprawdami, jeśli nie świadomą manipulacją ... Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Chwileczkę, 13.09.07, 23:17 Nie jest obowiązkowa lecz tylko formalnie, bo szkoły nie mają pieniędzy na dodatkowe etaty. Etyków nie ma w każdej wiosce, ale za to w każdej wiosce są księża, którzy z racji swoich "predyspozycji" mogą i o etyce nauczać, jednakże na tylko lekcjach religii. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Chwileczkę, 13.09.07, 23:24 lahdaan napisał: > Nie jest obowiązkowa lecz tylko formalnie, bo szkoły nie mają > pieniędzy na dodatkowe etaty. Etyków nie ma w każdej wiosce, ale > za to w każdej wiosce są księża, Masz rację, jest za mało etyków, ale, czy z tego powodu nalezy miec pretensje do księży? do Kościoła? o co? > którzy z racji swoich "predyspozycji" mogą i o etyce nauczać, > jednakże na tylko lekcjach religii. Myślę, że to jest kwestia umowy międzu dyrekcją a pracownikiem, bez względu na to, czy pracownik chodzi w sutannie, czy nie. Zmuszać nikogo do niczego nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
sajjitarius Re: Chwileczkę, 13.09.07, 23:40 paczula8 napisała: O co ? A o bardzo konkretna rzecz. Religia powinna byc "nauczana" w parafii a nie w szkole, obciazajac budzet szkoly. Ot co ! Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Chwileczkę, 13.09.07, 23:44 OK, ale to trochę inny temat niz poruszony w artykule, nie uważasz? Jesli gazecie chodziło o to o czym Ty piszesz, dlaczego nie napisała o tym wprost? Odpowiedz Link Zgłoś
sajjitarius Re: Chwileczkę, 14.09.07, 00:00 paczula8 napisała: > OK, ale to trochę inny temat niz poruszony w artykule, nie uważasz? > > Jesli gazecie chodziło o to o czym Ty piszesz, dlaczego nie napisała > o tym wprost? > To jest niby inny temat, a jednak ten sam. Miejsce religii jest w parafii a nie w szkole. Szkola jest od uczenia, a nie od indoktrynowania. Dlatego wliczanie stopni z religii do sredniej w szkole jest skandalem. No i te kryteria...za co piatka, za co szostka etc etc...ale masz racje...nie do ksiezy i nie do kosciola powinny byc kierowane pretensje...raczej do panstwa polskiego i kolejnych rzadow, ze do tego idiotyzmu w ogole dopuszczaja... Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Chwileczkę, 13.09.07, 23:43 Cechą dobrego księdza jest głęboka wiara w ramach swojej religii. Nie wyobrażam sobie duchownego, który na 45 minut "zawiesza" swoją wiarę by uczyć świeckiej etyki. Dlatego w moim odczuciu nie jest możliwe by księża prowadzili ten przedmiot bez kościelnej indoktrynacji. Sam na studiach miałem (nie)przyjemność bycia słuchaczem katolickiego księdza doktora prowadzącego świecki przedmiot z dziedziny zróżnicowania wyznaniowego w Polsce. I mogę powiedzieć jedno - nie był to przedmiot świecki. Cóż nie miałem do niego pretensji - może nie umiał inaczej, może wiara była w nim tak głęboka...ale taką sytuację można chyba było przewidzieć. Myślę, że w tym przypadku będzie podobnie, lub nawet i gorzej bo księża będą mieć do czynienia nie z kontestującymi studentami lecz karnymi dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Chwileczkę, 13.09.07, 23:57 lahdaan napisał: > Cechą dobrego księdza jest głęboka wiara w ramach swojej religii. Nie wyobrażam > sobie duchownego, który na 45 minut "zawiesza" swoją wiarę by uczyć świeckiej > etyki. Dlatego w moim odczuciu nie jest możliwe by księża > prowadzili ten przedmiot bez kościelnej indoktrynacji. ... i nawet nie mozna miec o to do nich pretensji:) bo księza tak mają. Ale jeszcze raz powtarzam, księza robia swoje ... pretensje o brak etyków w szkole nalezy kierowac gzdie indziej. > Sam na studiach miałem (nie)przyjemność bycia słuchaczem katolickiego księdza doktora prowadzącego świecki przedmiot z dziedziny zróżnicowania wyznaniowego w Polsce. I mogę powiedzieć > jedno - nie był to przedmiot świecki. szczerze? ja tez miałam ... i mialam podobne odczucia!;) ale to troche inny temat. mnie nie podoba sie atmosfera, jaka próbuje wytworzyć GW wokół tematu ocen z religii. nic jej do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
pacal2 jak to "nic jej do tego"? 14.09.07, 01:36 > mnie nie podoba sie atmosfera, jaka > próbuje wytworzyć GW wokół tematu ocen z religii. nic jej do tego. Jakiej atmosfery się spodziewasz? Powszechnego przyzwolenia? Milczącej zgody? Jeszcze czego! I komu ma być "do tego"? Wszyscy mają siedzieć cicho bo to "nie ich sprawa"? A czyja? Dziennikarze nie mają dzieci, przyjaciół, znajomych, których to dotyczy? Takimi sprawami gazety mają się nie zajmować? To jakimi mają? Wyłącznie prawem prasowym, bo tylko to ich bezpośrednio dotyczy? Nie żyjemy w próżni, GW pisząc artykuł odnosi się do polskiego tu i teraz a nie hipotetycznej sytuacji w której gęstość etatów dla etyków na km^2 jest równie duża co dla katechetów. Najważniejsze: Dopóki mieliśmy system "szkoła sobie, religia sobie" nikt się przesadnie nie interesował treścią katechez, i rzeczywiście "Gazecie" nic było do tego. Obecnie ocena z religii ma być wliczana do średniej w _świeckiej_ (podobno) szkole średniej. W ten sposób podczas rekrutacji na _świeckie_ uniwersytety uczeń "lepszy" z religii może mieć większe szanse niż inny, lepszy w innych kierunkach, ale mało zaangażowany religijnie. Sytuacja zatem zmieniła się o 180 stopni - i nie jest to sprawka GW - po włączeniu w świecki system szkolenia przedmiot szkolny "religia" i kryteria jego oceniania słusznie stają się obiektem publicznej debaty, równie ostrej jak przy każdym innym przedmiocie. Każdy Polak (z dziennikarzami GW włącznie) ma pełne prawo do przekonywania (publicznie lub nie) do swojej wizji prowadzenia tego przedmiotu. Ja również króciutko wyrażam swoje zdanie: O jednej z ocen wpływających na końcowe wyniki edukacji będzie decydował arbitralnie i subiektywnie oceniany "stopień rozmodlenia". Pięknie, k...a, pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
szymko123 Re: jak to "nic jej do tego"? 14.09.07, 04:05 Witam. Podoba mi się Twój wpis pod artykułem o religii w szkole i kryteriach jej oceniania. A swoją drogą, ile w ludziach stereotypowych kalek i zacietrzewienia... Obawiam się, że przy takim klimacie w sferze publicznej jeszcze przez dwie dekady będziemy uczyć się, że w demokracji każdy podmiot medialny ma prawo do wyrażania opinii. A prasa wręcz jest do tego powołana. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: jak to "nic jej do tego"? 14.09.07, 08:50 pacal2 napisał: > > mnie nie podoba sie atmosfera, jaka > > próbuje wytworzyć GW wokół tematu ocen z religii. nic jej do tego. > > Jakiej atmosfery się spodziewasz? Powszechnego przyzwolenia? Milczącej zgody? > Jeszcze czego! > > I komu ma być "do tego"? Wszyscy mają siedzieć cicho bo to "nie ich sprawa"? A czyja? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=68999431&a=69011181 > Ja również króciutko wyrażam swoje zdanie: > O jednej z ocen wpływających na końcowe wyniki edukacji będzie decydował arbitralnie i subiektywnie oceniany "stopień > rozmodlenia". Pięknie, k...a, pięknie. Zawsze tak bezkrytycznie wierzysz we wszystko co Gazeta napisze? no to rzeczywiście: PKP. :) Odpowiedz Link Zgłoś
maga_luisa Re: jak to "nic jej do tego"? 16.09.07, 16:29 Mamy doświadczenia jako rodzice dzieci uczęszczających na religię. Nie czerpię wiedzy o tym, jak jest oceniane moje dziecko, z "GW". Może to Tobie niechęć do tego tytułu przesłania rzeczywistość? Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Witaj Mago:)) 16.09.07, 16:54 miło Cie widzieć, mam nadzieję, ze u Ciebie wszystko w porządku ? :) maga_luisa napisała: > Mamy doświadczenia jako rodzice dzieci uczęszczających na religię. Nie czerpię > wiedzy o tym, jak jest oceniane moje dziecko, z "GW". No własnie, ja tez nie ... czemuż więc ten artykuł w Gazecie ma słuzyć? > Może to Tobie niechęć do tego tytułu przesłania rzeczywistość? O jakiej rzeczywistości Mago piszesz? przecież sama przed chwilą napisałaś, że nie czerpiemy wiedzy (o rzeczywistości) z gazety ... Pozdrawiam serdecznie;) paczula Odpowiedz Link Zgłoś
maga_luisa Re: Witaj Mago:)) 16.09.07, 22:30 Jakie miłe przyjęcie :-) Tak, dziękuję, u mnie wszystko w porządku. Ale czy Ty kwestionujesz rolę mediów jako komentatorów rzeczywistości? Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Witaj Mago:)) 17.09.07, 10:43 > Ale czy Ty kwestionujesz rolę mediów jako komentatorów rzeczywistości? Skąd Ci to przyszło do głowy? Media maja prawo komentować, ale omawiany w tym watku artykuł komentarzem nie jest, informacją tez nie ... jest nieudolna próba kreowania rzeczywistości, niczym więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
maga_luisa Re: Witaj Mago:)) 18.09.07, 14:36 Co jest w nim nieprawdą, Twoim zdaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Chwileczkę, 14.09.07, 06:22 paczula8 napisała: > mnie nie podoba sie atmosfera, jaka > próbuje wytworzyć GW wokół tematu ocen z religii. nic jej do tego. Równie dobrze można napisać, że Tobie nic do tego, jaki klimat, etc. problem jest poważny! I nie chodzi o atmosferę wokół nauki religii, a o PRZYWILEJ jaki dano wierzącym przez wliczenie religii do średniej. Toż to, ku.rwa jak punkty za pochodzenie! I wprowadzenie etyki nawet w każdej szkole, niczego nie poprawia!!!!!!!!!! No bo weźmy dwóch uczniów. Z przedmiotów obowiązkowych (niech ich będzie 9) jeden ma same 4, drugi prawie też, za wyjątkiem matematyki, z której jest SŁABY i ma 3. Średnia pierwszego wynosi 4, drugiego 3,89. W ewentualnym konkursie świadectw do liceum, czy gimnazjum, ten pierwszy jest ewidentnie i SŁUSZNIE górą. Jeśli do sredniej dochodzi religia, a tam dostać 6 jest łatwo, bo wystarczy pilnie UCZĘSZCZAĆ w nabożeństwach, głowy sobie nijak nie łamiąc nad zawiłościami świata, to gdy ten matematyczny słabeusz jest KATOLEM, uzyska łatwo 6 i podwyższy sobie średnią do 4,1. Co może zrobić pierwszy uczeń, ten LEPSZY z matematyki, gdy nie jest katolem (a na przykład prawosławnym, ewangelikiem, niewierzącym, czy żydem)?. Jeśli etyki nie ma, nie może on NIC zrobić! Zostaje mu średnia 4. I w drodze do kolejnej szkoły ten KATOLSKI matematyczny SŁABEUSZ go wyprzedzi!!!!! Jeśli etyka jest, może nasz uczeń pójść na nią. Tyle, że to przedmiot TRUDNIEJSZY niż religia. Nie da się nadrobić gorliwością uczestnictwa w nabożeństwach. Ucząc się pilnie, tak jak innych przedmoitów, zarobi prawdopodobnie TEŻ 4. I jego średnia pozostanie 4. Nóż się w kieszeni otwiera! Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Chwileczkę, 14.09.07, 08:42 wj_2000 napisał: > paczula8 napisała: > > mnie nie podoba sie atmosfera, jaka > > próbuje wytworzyć GW wokół tematu ocen z religii. nic jej do tego. > > Równie dobrze można napisać, że Tobie nic do tego, jaki klimat, etc. > problem jest poważny! I nie chodzi o atmosferę wokół nauki religii, > a o PRZYWILEJ jaki dano wierzącym przez wliczenie religii do > średniej. Badz uprzejmy zauważyć, że Gazeta nie porusza problemu, o którym Ty piszesz, Gazeta zajęła sie kryteriami ocen z religii! ... jeśli Gazecie przeszkadza religia w szkole, czy wliczanie stopni z religii do średniej, niech napisze o tym wprost. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Chwileczkę, 14.09.07, 01:52 paczula8 napisała: > Nie dyskutujemy tu o wolności, tylko o kryteriach ocen z religi. > > Gazeta pisząc na ten temat pominęła bardzo ważną informację, taka > mianowicie, że religia NIE JEST przedmiotem obowiazkowym! > a wypadałoby o tym napisac, inaczej mamy do czynienie z > półprawdami, jeśli nie świadomą manipulacją ... xxxxxxxxxxxx Idiotko,religia jest wiarą a nie nauką.Wiary nie należy nauczać,wiarę się wyznaje lub nie,natomiast od tego jest szkoła aby nauczała a nie wciskała kit dzieciom.Piszesz,że religia nie jest przedmiotem obowiązkowym-=-ona w ogóle nie jest przedmiotem w sensie nauczania.To po jaką cholerę ogłupiają te biedne dzieci niedouczeni idioci.Powiem za Sienkiewiczem-=-mieczy[IDIOTÓW] ci u nas dostatek-=-tylko dlaczego to spotkało tą biedną Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
n0rbi666 Re: Chwileczkę, 13.09.07, 23:03 Tak - bo ponoć religia to nie katecheza. Tzn powinien być ogólny przekrój przez wszystkie religie świata, i takie tam. A jest - jedynie_słuszna_religia. Czyli katecheza, tylko nie nazywają tego po imieniu. Jak dobrze, że ja już po ogólniaku ... Chyba by mnie ksiądz na stosie spalił [-: Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Chwileczkę, 13.09.07, 23:17 n0rbi666 napisał: > Tak - bo ponoć religia to nie katecheza. Tzn powinien być ogólny przekrój przez wszystkie religie świata, i takie tam. pewnie masz rację, powinien być, a może jest? w starszych klasach? ja tego nie wiem, wiem natomiast, że alternatywą dla lekcji religii jest etyka, a tam juz na pewno powinien byc wspomiany przez Ciebie 'ogólny przekrój ...'. Odpowiedz Link Zgłoś
ojczym2007 Re: Chwileczkę, 14.09.07, 00:24 A guzik prawda, że na religię chodzą dzieci rodzin katolickich. Bzdura do kwadratu. Nie jestem katolikiem, ale moja córka chodzi na religię. Chodzi, bo się do średniej liczy! A na lekcji bzdury są. Zapraszam do poczytania, bo mi się nie chce po raz drugi pisać: www.ojczym.pl/2007/08/31/na-rozpoczecie-roku-szkolnego-kilka-mysli/ A jak ktoś się skusi i przeczyta, to może również wyrazi swoje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
lojal11 Re: Chwileczkę, 14.09.07, 07:14 Na religię zaczęli uczęszczać także nie katolicy, żeby sobie podnieść średnią Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Chwileczkę, 14.09.07, 07:18 lojal11 napisała: > Na religię zaczęli uczęszczać także nie katolicy, żeby sobie > podnieść średnią Czyli swiadczy to o tym ,ze nie sa ateistami, tylko koniukturalistami, ktorzy dla sredniej wyrzekają sie swoich przekonan. Odpowiedz Link Zgłoś
sklis Allah akbar - to tylko znaczy 'Bóg jest wielki'... 13.09.07, 23:22 ...ale czemu tak się boimy tego okrzyku? Bo kojarzy nam się z fanatyzmem religijnym. Dlaczego więc sami chcemy wychowywać fanatyków religijnych? Odpowiedz Link Zgłoś
pan_zajebista_psychika [...] 13.09.07, 22:46 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Wymodlić sobie szóstkę 13.09.07, 23:00 pan_zajebista_psychika napisał: > W taki oto sposób indoktrynacja powoduje, że stajemy się Iranem Europy. To chyb a nawet nasi białoruscy sąsiedzi pod tym względem są bliżej Zachodu... O właśnie. Jak komuś nie podoba się indoktrynacja katolicka, to przecież może poprosić o azyl na Białorusi. Dla prawdziwego ateisty ważniejsza powinna być wolność religijna niż schengeński paszport. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel.czwarty Re: Wymodlić sobie szóstkę 13.09.07, 23:22 > > W taki oto sposób indoktrynacja powoduje, że stajemy się Iranem > Europy. To chyb a nawet nasi białoruscy sąsiedzi pod tym względem są > bliżej Zachodu... > > O właśnie. Jak komuś nie podoba się indoktrynacja katolicka, to > przecież może poprosić o azyl na Białorusi. Dla prawdziwego ateisty > ważniejsza powinna być wolność religijna niż schengeński paszport. O właśnie? Ty skąd ty się aron urwałeś, z choinki?? "nawet ... są bliżej Zachodu", naucz się ćwoku czytać. Jak ci się nie podoba to, że większość rozsądnych ludzi olewa religię, to sam wyemigruj do Iranu. Tam cię wezmą na eunucha i będziesz szczęśliwy.:] Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Wymodlić sobie szóstkę 14.09.07, 02:18 aron2004 napisał: > pan_zajebista_psychika napisał: > O właśnie. Jak komuś nie podoba się indoktrynacja katolicka, to > przecież może poprosić o azyl na Białorusi. Dla prawdziwego ateisty > ważniejsza powinna być wolność religijna niż schengeński paszport. xxxxxxxxxxxxxxxx aron juz ci ktoś na forum napisał,że zabłądziłeś,to co jeszcze tu durniu robisz.Czas na lizanie zadka proboszczowi a Ty jeszcze tu marudzisz coś o Białej Rusi. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_zajebista_psychika Cenzura! 14.09.07, 08:51 > > W taki oto sposób indoktrynacja powoduje, że stajemy się Iranem > Europy. To chyb a nawet nasi białoruscy sąsiedzi pod tym względem są > bliżej Zachodu... Gdzie moja wypowiedź łamie regulamin tudzież prawo, hę? Byłoby mi niezmiernie miło, gdyby ktoś mi to wyjaśnił... Odpowiedz Link Zgłoś
tppiotr Re: Cenzura! 14.09.07, 20:16 Niedopuszczalne jest umieszczanie przez uczestników na łamach Forum Gazeta.pl treści uznanych powszechnie za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady Netykiety. Odpowiedz Link Zgłoś
galba00 i jeszcze od tego ile rodzina da po koledzie... 13.09.07, 22:48 ...i jeszcze od tego ile rodzina da po koledzie... a mlody/mloda od udzialu w obozach oazowych....(seksualnym zapleczu obojga plci dla ksiezy... Odpowiedz Link Zgłoś
ciagciulaciag [...] 13.09.07, 22:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel949 kłamstwo! 13.09.07, 23:04 Wczoraj na wywiadówce katechetka wraz z wychowawczynią odpowiadając na powyższy zarzut pokazały program zajęć wraz z kryteriami oceny obowiązujący na ten rok i niczego takiego tam nie ma. Więc może te "tajemne dyrektywy" ktoś udowodni??? Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: kłamstwo! 13.09.07, 23:10 pawel949 napisał: > Wczoraj na wywiadówce katechetka wraz z wychowawczynią odpowiadając na powyższy > zarzut pokazały program zajęć wraz z kryteriami oceny obowiązujący na ten rok i > niczego takiego tam nie ma. Więc może te "tajemne dyrektywy" ktoś udowodni??? A może katechetka i dyrektorka przemilczały te kryteria żeby nie zrażać rodziców? Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: kłamstwo! 13.09.07, 23:21 pawel949 napisał: > Wczoraj na wywiadówce katechetka wraz z wychowawczynią odpowiadając na powyższy > zarzut pokazały program zajęć wraz z kryteriami oceny obowiązujący na ten rok i > niczego takiego tam nie ma. Więc może te "tajemne dyrektywy" ktoś udowodni??? Może to jakas szkoła "specjalna" więc i kryteria inne ;) We wszystkich szkołach do których chodza dzieci moich znajomych jak i w tej, w której na religie chodzi moje dziecko w kryteriach oceny z religii jet punkt "ocena zaangażowania w modlitwę" lub też "ocena postawy przy modlitwie". Jutro czeka mnie rozmowa z katechetką na temat tego punktu...Mam jej sporo do powiedzenia :/ Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Niestety, ale oceny z religii są ocenami za 13.09.07, 23:06 dewocję a nie za wiedzę, bo po pierwsze religia nie ma nic wspólnego z wiedzą a po drugie wypacza to ideę średniej oceny z wyników kształcenia uczniów. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Zrównanie religii z innymi przedmiotami 13.09.07, 23:08 kształcenia uczniów jest niczym innym jak indoktrynacją ideologiczną szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
caius1 Re: Zrównanie religii z innymi przedmiotami 13.09.07, 23:11 > jeżeli nie podoba ci się indoktrynacja katolicka polskiej szkoły, to > nikt cię w Polsce na silę nie trzyma. Jesteś nudny. Ja powiem tak: jeżeli komuś się nie podoba świeckie państwo to won do Iranu albo Arabii Saudyjskiej. NiePis Odpowiedz Link Zgłoś
pan_zajebista_psychika Re: Zrównanie religii z innymi przedmiotami 13.09.07, 23:15 Aha, czyli potwierdzasz, że mamy indoktrynację katolicką w polskiej szkole. Miło słyszeć. Piękne czasy nastały w naszym kraju, gdzie konstytucyjnie istnieje rozdział religii od państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
qwertyuiop7890 ## Nie chcesz chodzic to nie chodz na religie! ## 13.09.07, 23:15 Nikt nikogo do niczego nie zmusza, wszak to przedmiot wybieralny. Pejsiki z GW, przestancie juz straszyc dzieci religia w szkole, bo to jest po prostu smieszne i glupie. Najbardziej zenujace sa ubolewania rodzicow ateistow, ze ich dzieci beda mialy kiepskie noty z religi. Jak sa ateistami, to niech nie wysylaja na religie dzieci, niech ich nie chrzcza, nie posylaja do komunii i niech nie zebrza potem o slub koscielny dla dzieci, zeby miec piekne nagranie na kasecie. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: ## Nie chcesz chodzic to nie chodz na religie 13.09.07, 23:19 qwertyuiop7890 napisała: > Nikt nikogo do niczego nie zmusza, wszak to przedmiot wybieralny. Pejsiki z GW, > przestancie juz straszyc dzieci religia w szkole, bo to jest po prostu smieszne > i glupie. > Ateiści chcą tylko tego żeby ich dzieci mogły mieć oceny z etyki a watykańskie pijawki tak wysysają budżet oświaty że szkoły nie stać na to żeby mogły wprowadzić lekcje etyki. > Najbardziej zenujace sa ubolewania rodzicow ateistow, ze ich dzieci beda mialy > kiepskie noty z religi. Jak sa ateistami, to niech nie wysylaja na religie > dzieci, niech ich nie chrzcza, nie posylaja do komunii i niech nie zebrza potem > o slub koscielny dla dzieci, zeby miec piekne nagranie na kasecie. Odpowiedz Link Zgłoś
stek22 Re: ## Nie chcesz chodzic to nie chodz na religie 13.09.07, 23:47 Człowiek nie rozumiesz istoty rzeczy. Jeśli ocena z religii wchodzi do średniej (a we wioskach czy miasteczkach nie ma etyka), od której zależy wybór szkoły to jaka to dobrowolność. Osoba, która nie będzie chodzić na religię nie mając w nazadrzu etyki będą dyskryminowane na starcie w wyborze szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
czarek62 Katolik nie chce pieknego nagrania na kasecie? 14.09.07, 00:12 qwertyuiop7890 napisała: > Nikt nikogo do niczego nie zmusza, wszak to przedmiot wybieralny. Pejsiki z GW, > przestancie juz straszyc dzieci religia w szkole, bo to jest po prostu smieszne > i glupie. Twoja argumentacja jest glupia, jak moje pytanie zbudowane na twojej wypowiedzi. Jednak czy jestes w stanie na nie odpowiedziec? > Najbardziej zenujace sa ubolewania rodzicow ateistow, ze ich dzieci beda mialy > kiepskie noty z religi. Jak sa ateistami, to niech nie wysylaja na religie > dzieci, niech ich nie chrzcza, nie posylaja do komunii i niech nie zebrza potem > o slub koscielny dla dzieci, zeby miec piekne nagranie na kasecie. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Zrównanie religii z innymi przedmiotami 13.09.07, 23:15 aron2004 napisał: > guru133 napisał: > > > kształcenia uczniów jest niczym innym jak indoktrynacją > ideologiczną szkoły. > Oczywiście że nikt mnie nie trzyma, ale należę do tego typu Polaków, którzy nie pozwolą sobie narzucić żadnego jarzma. Ani sowickiego, ani watykańskiego. > > jeżeli nie podoba ci się indoktrynacja katolicka polskiej szkoły, to > nikt cię w Polsce na silę nie trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
bjde Re: Zrównanie religii z innymi przedmiotami 13.09.07, 23:22 Tylko 2 sprawy: 1. jestem Polką, obywatelką TEGO kraju. NIKT pod żadnym pozorem nie ma prawa mnie stąd wyrzucać, a ja MOGĘ, a czasem MUSZĘ krytykować to, co wg mnie jest w MOIM KRAJU źle urządzane. 2. Gdyby pójść Twoim tokiem rozumowania: dlaczego nie wyrzucić stąd całej opozycji? Jak nam się tu nie podoba, to won, tak?.. Może to i dobry pomysł, zostałoby te 30% , w tym pewnie 80% powyżej 60-tki... Chociaż - coś w tym jest... Ile naszych dzieci już wyjechało? miliony? Odpowiedz Link Zgłoś
pan_zajebista_psychika [...] 13.09.07, 23:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 do moderatora 14.09.07, 08:53 dlaczego ten post został usuniety? przeciez nie było powodu? prosze o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_zajebista_psychika Re: do moderatora 14.09.07, 09:00 Tutaj też: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=68999431&a=69011698 Cenzura...?:( Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: do moderatora 14.09.07, 09:08 pan_zajebista_psychika napisał: > Tutaj też: > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=68999431&a=69011698 > Cenzura...?:( Jak widać. Żeby przynajmniej było wiadomo dlaczego Twoje posty zostały usunięte ... ale cos czuję, że tego sie nie dowiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Temat staje sie nudny. 13.09.07, 23:24 Proponuje sensacje zapewniajace szok medialny: "ugrupowanie xyz wnosi: 1. Do Trybunalu Konstytucyjnego o zbadaniaer zgodnosci Konkordatu z Konstytucja RP. 2. POstawienie przed Trybunalem Stanu bylej Premier Suchockiej za tajemny uklad ze Stolica Apostolska zwanym dalej Konkordatem, bez wymaganego Narodowego Referendum w tej sprawie. 3. Postawienia przed Trybunalem Stanu bylego Premiera Cimoszewicza za ratyfikacje Konkordatu. 4. Postawienia bylego Prezydenta Kwasniewskiego za zatwierdzenie podpisania ratyfikacji Konkordatu. W punkcie 3 i 4 zarzut dotyczy zaniechania wymaganych procedur, majacych znaczny wplyw na porzadek prawny i przywileje Obywateli RP, a korespondujacych z zarzutami w punktach 1 i 2 niniejszego pozwu". Oczywiscie, to tylko skrotowa, forumowa forma przypomnienia o PRZYCZYNACH obecnych problemow Narodu. Doskonale zdaje sobie sprawe, KTO i PO CO uzywa forumowych komentarzy do edytowanych celowo artykulow. Moze, po przeczytaniu podobnych komentarzy, Polacy beda mieli szanse na wymuszenie szacunku do samych siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel.czwarty Re: ## Nie chcesz chodzic to nie chodz na religie 13.09.07, 23:24 > W DEMOKRACJI juz tak jest, ze WIEKSZOSC rzadzi MNIEJSZOSCIA. W większości demokracji większość szanuje prawa mniejszości. Odpowiedz Link Zgłoś
qwertyuiop7890 Re: ## Nie chcesz chodzic to nie chodz na religie 13.09.07, 23:44 >W większości demokracji większość szanuje prawa mniejszości. Czy religie w szkole jest dla Ciebie brakiem szacunku dla ateistow? Czy ktos ich zmusza do chodzenia na religie i na sile dwoje stawia? Idac tym tropem, to koszykowka czy plywanie na WF jest brakiem szacunku dla jezdzacych konno, uprawiajacych tenis ziemny itd. Choc i tu roznica z religia jest taka, ze na WF trzeba chodzic, a na religie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel.czwarty Re: ## Nie chcesz chodzic to nie chodz na religie 14.09.07, 00:02 > Czy religie w szkole jest dla Ciebie brakiem szacunku dla ateistow? Tak. > Czy ktos ich zmusza do chodzenia na religie i na sile dwoje stawia? Nie, ale jest stopień (lub jego brak) na świadectwie. A wiara jest sprawą prywatną. > Idac tym tropem, to koszykowka czy plywanie na WF jest brakiem szacunku dla > jezdzacych konno, uprawiajacych tenis ziemny itd. Choc i tu roznica z religia > jest taka, ze na WF trzeba chodzic, a na religie nie. WF jest niezbędny dla rozwoju dziecka, a wiara nie. Na WF można uprawiać raz koszykówkę a raz piłkę nożną czy skoki, a trudno być równocześnie wierzącym i/lub niewierzącym i/lub np. buddystą. Pomijam że Twoje porównanie jest deko abstrakcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
critto zrozum, lekcje religii to NIE nauka wiedzy 14.09.07, 00:47 ani umiejetnosci (jak w przypadku WF-u). Tym byloby religioznawstwo, gdzie byloby miejsce na krytyke, porownania i analizy roznych religii. Lekcja religii (katecheza) to wpajanie POSTAW. Do osob, ktore uwazaja, ze lekcje religii katolickiej w szkole to poprostu przekazywanie wiedzy: coz, wiedza o kulturze ma byc obiektywna, a dopuszczone powinny byc rozne punkty widzenia; na jezyku polskim mozna wypowiadac sie pozytywnie lub negatywnie np. o Kmicicu, Stanislawie Wokulskim, Silaczce czy bohaterach Ferdydurke (ktora na szczescie zostala w kanonie lektur). Na lekcji historii mozna dyskutowac o slusznosci lub nieslusznosci Zamachu Majowego, Stanu Wojennego, kwestii przygotowan do obrony przed II wojna swiatowa, kwestii sensu Powstania Warszawskiego, itd. Czy na lekcji religii mozna bedzie wypowiadac swoje opinie - negatywne lub pozytywne - o Jezusie, Maryi, Bogu Jahwe, Apostolach, Ojcach Kosciola, itd.?? Krotko mowiac: 1. czy na lekcji religii katolickiej mozna podwazac zasady wiary katolickiej i prowadzic dysputy z ksiedzem na temat boskosci Jezusa? 2. czy na lekcji religii katolickiej mozna pisac wypracowania w rodzaju "dlaczego nie zgadzam sie z dogmatem Trojcy Swietej"? czy beda cwiczenia w rodzaju "co myslisz o dogmacie tym a tym - zgadzasz sie, czy nie? uzasadnij swoja opinie" 3. czy na lekcji religii katolickiej bedzie mowione, ze wszystkie religie sa tak samo dobre i wylacznie kwestia indywidualnego wyboru jest to, ktora sie wyznaje? 4. czy na lekcji religii katolickiej mozna odmawiac modlitwy inne niz chrzescijanskie, np. buddyjskie, neopoganskie albo hinduistyczne?? jesli nie, to znaczy, ze ta lekcja jest zwykla indoktrynacja, ktora nie ma przekazywac wiedzy - wlacznie z prowadzeniem dyskursu i debaty na temat meritum Odpowiedz Link Zgłoś