kolargolo 14.10.07, 09:40 az mnie zaskoczyli takim wywazonym listem pamietajac wypowiedzi biskupa Glodzia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rozzalona_norka Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 09:42 " żeby się nie zrażać zarzutami kierowanymi pod adresem polityków, ale skorzystać z prawa wyborczego, wypełniając tym samym obowiązek człowieka i chrześcijanina. " "polityk musi mieć wyrazistą tożsamość: wiedzieć kim jest i czego chce, powinien się charakteryzować szacunkiem dla każdego człowieka, wykazywać postawę dialogu i gotowość do współpracy"." toz to sprzeczne warunki. glosowac nalezy wskazujacych na postawe dialogu, a takich przeciez nie ma. a jednoczesnie spelnic wymog czlowieka i chrzesijanina i glosowac. Odpowiedz Link Zgłoś
fidelxxx Re: Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 09:50 A z ciekawości przejdę się dzisiaj do kościoła. Ale jeśli tylko padnie hasło o głosowaniu na jedyną "katolicką" partię (lub jakąkolwiek inną), wyjdę trzaskając drzwiami i nigdy się już w burd... kościele nie pojawię. Rzekłem... Odpowiedz Link Zgłoś
baby1 Dziękuję biskupom za apel. W takim razie 14.10.07, 09:55 pójdę i zagłosuję na LiD, a może Partię Kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
rozzalona_norka Re: Dziękuję biskupom za apel. W takim razie 14.10.07, 09:58 i to kosciolowi byloby na reke. od lewicy kosciol dostal wszystko co chcial. komuszki w ramach uwiarygadniania dawali kosciolowi wiecej niz prawica. a pis? pis chcial kosciol zlustrowac. Odpowiedz Link Zgłoś
navaira Re: Dziękuję biskupom za apel. W takim razie 14.10.07, 10:01 "Kościół w żadnym razie nie wskazuje szczegółowo na kogo głosować; daje jedynie rady ogólne." Czyli mówi, że na listę PiS, ale konkretną osobę można wybrać samemu :) Odpowiedz Link Zgłoś
skubi6 Biskupi mają rację: nie oddaj Polski oszołomom 14.10.07, 11:09 Nie oddaj Polski oszołomom --------------------------------------------- Żaden polityk Cię nie przekonał. Nie wiesz, który z nich lepszy, który gorszy. Albo nawet gorzej: uważasz, że wszyscy gorsi. I dlatego nie będziesz głosować. A ja Ci mówię: głosuj. Głosuj, bo ludzie tacy, jak Ty, z dystansem do polityki (a może nawet z obrzydzeniem), to najczęściej ludzie rozsądni i normalni. Ludzie na sto procent przekonani o czyimś geniuszu, o wspaniałości jakiejś idei, zwykle mają w głowie mało oleju. A to z prostej przyczyny: żaden polityk nie jest doskonały, żadna idea sama nie zbawi Polski. Człowiek rozumny to wie i ma do polityków dystans. Stuprocentowi admiratorzy Kaczyńskich (a takich jest dużo) potrafią opowiadać o tym, jak Kaczyńscy gonią przestępców, w momencie, gdy Lepper dostaje nominację na wicepremiera. Kochają Macierewicza za to, że ten opublikował listę agentów (w roku 1992). A skąd wiadomo, że to byli naprawdę agenci? A no stąd, że Macierewicz tak powiedział, chociaż IPN i sądy twierdzą co innego. Kółko się zamyka: kochamy Macierewicza za to, że ujawnił coś, co tylko on uważa za prawdę. Fanatyczni zwolennicy liberalizmu (często zakochani w Januszu Korwinie-Mikke) nie są lepsi: to ludzie, którzy nawet nie widzą, jak wielu rzeczy sam wolny rynek nie jest w stanie załatwić. I tak dalej, przykładów jest pełno i na prawicy, i na lewicy. Jedno jest pewne: oszołomy pójdą głosować. Pójdą, bo każdy z nich jest przekonany, że broni Jedynej Prawdy. Czy chcesz, żeby o rządach w Twoim mieście, w Twojej gminie, w Polsce decydowało to, który polityk zbierze wokół siebie więcej oszołomów? Od Ciebie zależy, czy tak będzie: albo zagłosujesz Ty i Twój głos zadecyduje, albo zostaniesz w domu, a głos innych ludzi, głupszych od Ciebie, zadecyduje za Ciebie. A jeśli nie wiesz, na kogo głosować? Dowiedz się, podyskutuj, przemyśl. I głosuj. Być może źle wybierzesz, ale jedno jest pewne: jeśli nie zagłosujesz, to oszołom, który zagłosuje za Ciebie, wybierze gorzej, niż Ty. A jeżeli wszystkich kandydatów uważasz za beznadziejnych? Może to i prawda, że są beznadziejni, ale na pewno nie są identyczni. Gdybyś miał wybór między Hitlerem a Łukaszenką, co byś zrobił? Ja bym zdecydowanie wybrał Łukaszenkę, bo, choć to człowiek potworny, to uczynił dużo mniej zła, niż Hitler. I Ty wybierz względnie najlepszego kandydata. Jeśli znajdziesz kogoś, kto wzbudzi Twe zaufanie, to głosuj na niego, a jeśli nie - to głosuj na stosunkowo najznośniejszego, choćby nawet był podobny do Łukaszenki. A jeżeli nie masz siły albo czasu? Jeżeli nie masz meldunku i trzeba biegać za papierkami? Pamiętaj, że rządy w Polsce są w Twoich rękach. Nie żyjemy w PRL, gdzie rządziła partia, lecz w demokracji. Rządzisz Ty. Głosując lub rezygnując z głosowania decydujesz o losach Polski. Nawet, jeśli kosztuje Cię to wiele wysiłku, masz moralny obowiązek głosować, aby Polska była dobrze rządzona. Prośba: Przekaż ten apel innym. Im więcej ludzi zagłosuje, tym mniej władzy będą miały oszołomy. Źródło: www.skubi.net/nieoddaj.html Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Czy biskupi przygotowali dwa listy? 14.10.07, 14:08 Mój radiomaryjny proboszcz czytał co innego kościele Dobrego Pasterza w Krakowie. Nie wiedziałbym, gdybym wczoraj wieczorem nie był na Mszy okolicznościowej w Kościele Mariackim w Krakowie. Archiprezbiter mariacki ks. Fidelus jest prawą ręką Dziwisza i sprzyja PO, natomiast mój proboszcz, skądinąd poczciwy człowiek, jest gorącym zwolennikiem RM. Czytał list przeznaczony niewątpliwie na Dzień Papieski, ale inny, bez słowa o wyborach. Czyżby biskupi przygotowali dwa listy, zależnie od stosunku danego proboszcza do Radio Maryja? A jak było u was? Odpowiedz Link Zgłoś
e-maxim Re: Dziękuję biskupom za apel. W takim razie 14.10.07, 11:20 Nie wiem co mówią w moim kościele, ale słup wyborczy oklejony Pilchem z PiSu, który ni z gruchy ni z pietruchy wyrósł przy samym wejściu jest dość wymowny i dalszy komentarz jest zbędny. Odpowiedz Link Zgłoś
januszbn Re: Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 10:09 U mnie w parafii wiem jak będzie ..... światłe słowa biskupów zostaną przybliżone ciemnemu ludowi, aby nikt nie miał wątpliwości co hierarchowie mieli na myśli. Będzie z tego wynikać, że głosować należy na ...... to przecież oczywiste. Przy okazji, a tak już było, jakich gazet nie wolno czytać pod groźbą nieuzyskania odpustu przy spowiedzi .... było, daje słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 13:51 W tej materii biskupów jak zwykle wyręczy Ojciec Dyktator wskazując swej sekcie na kogo głosować, potem jak zwykle episkopat zrobi tylko palcem "nu nu" Rydzykowi i może Bursztynowemu Prałatowi za mieszanie się do polityki i wszystko powróci do normy. Odpowiedz Link Zgłoś
e-maxim Re: Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 11:00 Nie chodzę do kościoła (tak tak, na stos!), ale widzę co się dzieje na moim osiedlu. Nie wiem co proboszcz mówi z ambony, ale widzę, że przed kościołem ni stąd ni zowąd wyrósł słup reklamowy, cały oklejony Pilchem z PiSu oczywiście. Nigdy przed kościołem żadnych reklam nie było, teraz dziwnym trafem PiS straszy swoimi mordami przed kościołem... No comments. Odpowiedz Link Zgłoś
areabis Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 09:59 Katabasom łapy się trzęsą do władzy . Takiego koryta jak teraz , jeszcze nie mieli . To i nic dziwnego , że wyganiają owieczki z zagród , aby je dalej strzyc . Odpowiedz Link Zgłoś
warsztatyanaliz Komentarz Krzysztofa Mzura 14.10.07, 10:00 Pozdrawiamy na blogu www.polskawybiera2007.blox.pl znajduje się obszerny komentarz do dzisiejszego listu Bikupów autorstwa Krzysztofa Mazura zapraszamy Odpowiedz Link Zgłoś
estazolan Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 10:08 Niech sie biskupi nie wtracaja do polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
hmp_inc Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 10:09 Dziękuje psze ksiendza za radę - nie skorzystam. Wiem sam na kogo mam zagłosować. Niech kościół zajmie się swoimi sprawami, a nie polityką. Odpowiedz Link Zgłoś
modest_pierwszy Nie Wierzcie !!! To nie tak... 14.10.07, 10:12 By mieć swoje zdanie należy wysłuchać zawsze dwóch stron. Późnym wieczorem poszukałem Stacji Trwam w TV by się naocznie przekonać co w trawie piszczy.... Włosy stanęły mi na głowie - co tam się wyprawia - jakie "pranie mózgu" się uskutecznia. Jak przeinaczają zdarzenia, fakty, jakie komentarze dodają do wiadomości.Jedna wielka nienawiść i jatka do tych , którzy nie są z nimi. A jakiego cudu dokonał już Premier Kaczyński i jego ekipa a jak wygra PO to ....i tu następowało straszenie . Głosować należy tylko i wyłącznie na PIS, bo jak nie to... nie jest się katolikiem , nie jest się Polakiem itd.- wszystkie programy w tym duchu - a więc prawie wyklęcie i potępienie na wieki biednych szaraczków. No i do tego te telefony ludzi z całej Polski jęczących w hołdzie , poddaństwie do posłów siedzących w studio, a do tego strzykających na prawo i lewo jadem, nienawiścią w stosunku do innch partii. Ksiądz prowadzący te nocne programy jasno powiedział (powołując się już na ten list biskupów)na kogo ma się głosować, a posłowie siedzący w studio powtarzali jak mantrę - jaka lista - jaki numer na liście. Przerażenie... jak można wyprać mózgi bezwolnym ludziom. Tylko że ten tłum ludzi wiernie im służy i zmasowanie ruszy do ataku 21 października. Wiecie chyba się boję Odpowiedz Link Zgłoś
solarv Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 10:18 u siebie na parafii nie zauwazylem takiego zjawiska, ksieza sa mlodzi i mozna nawet pozartowac z wladzy czy to pis czy po zawsze jest smiesznie, ale stojac kolo laweczki "moherowych" myslalem ze pawia puszcza, propaganda dziala na te stare baby, wszystko co powie kaczynski lub rydzyk przyjmuja niczym slowa boze... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslaw.rokicki ___~~~~ to Skandal !!!! Agenci w sutannach !!_~~__ 14.10.07, 10:22 Katolicy glosuja tylko na PIS, kazdy ksiazdz twierdzacy inaczej najwidocznij ma cos na sumieniu, byc mzoe jest agentem! Wszyscy dobrze wiedza ze PIS prowadzi i PIS wygra. Brawo Panie premierze, wygral Pan debate, niech Pan sie nie da tym zlodziejom, aferzystom, wszyscy dobrze wiemy ze PO jest za korupcja, tutaj nawet dowody przesdtawiono: www.ZbigniewZiobro.ORG MIAZDZACE DOWODY. Kazdy kto ma troche oleju w glowie i nie ma nic do krycia zaglosuje na PIS. Zaglosuje na Jarosława KAczynskiego. JESTEM DUMNY Z TAKIEGO PREMIERA .. Premier Kaczynski jest najlepszym premierem od czasow Premiera Gomulki! Odpowiedz Link Zgłoś
daniel.jed Re: ___~~~~ to Skandal !!!! Agenci w sutannach !! 14.10.07, 11:35 Mam nadzieję że żartujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
chris30 Re: ___~~~~ to Skandal !!!! Agenci w sutannach !! 14.10.07, 11:59 Chyba nie jesteś katolikiem, panie "rokicki", tylko sekciarzem. Biskupi napisali wyraźnie: księżom nie wolno zalecać głosowania na jedną określoną partię i nie wolno odrzucać wienych od Kościoła potępianiem tych, co głosują inaczej. A szukanie wszędzie agentów ma swoją prostą nazwę: oaranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
sarmata Re: ___~~~~ to Skandal !!!! Agenci w sutannach !! 14.10.07, 12:21 Czytaj ze zrozumieniem. Biskup wyjasnial, ze duszpasterze "Mają prawo do swoich wyborów, ale nie powinni o nich głośno mówić". Mozna stad wyciagnac wniosek, ze po cichu moga ujawniac swe wyborcze preferencje. Kosciol jako instytucja nie wskazuje szczegółowo na kogo głosować, ale za plecami i bez rozglosu bedzie na pewno powiedziane, kto powinien otrzymac glos katolikow. Bo tak juz jest w kosciele: teoria jedno, praktyka drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
taxal Re: ___~~~~ to Skandal !!!! Agenci w sutannach !! 14.10.07, 12:27 oczywiscie ze PIS wygra, bo fenomen Kaczynskiego na tym polega ze on nie walczy o elektorat, on po prostu ten elektorat ma; to sa ludzie ktorzy nie czytaja na GW i sa niesamowicie zdyscyplinowani i rusza do wyborow lawa...oni wrecz czuja ze sa "zolnierzami" broniacymi Ojczyzny...bo POLAK to Kaczynski... a Tusk MUSI zapewniac i rpzekonywac ze on tez Polak... ale elektorat Kaczynskiego czuje w nim szwaba... i obronia Polske... Odpowiedz Link Zgłoś
an1005 Re: Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 10:43 > "Trzeba prowadzić merytoryczną dyskusję, a nie szukać obrazu wroga > dla scementowania swojej własnej partii" - przypomina biskup poza tym kolargolo napisał: > az mnie zaskoczyli takim wywazonym listem Mnie tez, i pewnie wielu innych, ale niestety ich list to jedno a media Rydzyka to drugie. NIe pozostaje nic innego jak i nam zmobilizowac sie i powiedziec swoje w wyborach. PRZECIW 'jedynej slusznie nam panujacej partii'. Odpowiedz Link Zgłoś
odo3 Lenno 14.10.07, 11:17 Przecież ich Ojczyzną jest Watykan, gdzie nam nic do głosowania. RP to tylko ich lenno z ciemnym i moherowym ludem, którego im więcej tym lepiej tak potrzebnego i podatnego gruntu. Odpowiedz Link Zgłoś
miranda333 Re: Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 11:29 Wysłuchałam całego listu podczas warszawskiej mszy w emit.w Radiu 1pr. i odniosłam wrażenie,że dwa rózne listy były...Wyrazne wskazanie na partie narodowo-chadeckie. Odpowiedz Link Zgłoś
daniel.jed Re: Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 11:37 Dlatego przestałem chodzić do Kościoła. Ale katolikiem pozostałem. Odpowiedz Link Zgłoś
srebrnooki Biskupi ? 14.10.07, 11:33 Biskupi bronią upolitycznienia RM i TV Trwam. Kościół chowa głowę w piasek pozwalając szerzyć hasła po których przeciętnemu człowiekowi dreszcze przechodzą, twierdząc że trudne sytuacje wymagają czasu (ile to już lat - 15 ?). A list który wystosowali jest wyrazem tylko i wyłącznie hipokryzji, bo po tym co zrobili w związku z RM i Tv Trwam, na pewno nie jest wyrazem troski o przyszłość kraju. Szkoda tylko że ta udawana bezradność Kościoła i fałszywie wyglądająca troska o los kraju sprawia iż coraz więcej młodych ludzi omija Domy Boże z daleka, nie rozumiejąc tak dwuznacznej postawy Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
hydrocortizon łżeTusk, łżePO 14.10.07, 11:38 www.youtube.com/watch?v=U7Wm5TJ59Oc Odpowiedz Link Zgłoś
chmura923 Biskupi namawiają do moralnego zła 14.10.07, 11:41 Biskupi namawiają do moralnego zła. Polski system polityczny jest chory i wymaga natychmiastowej zmiany - na ordynację wiekszościowa z jednomandatowymi okręgami wyborczymi. Obecny system tworzy partiokracje, która bardzo odpowiada Kościołowi ponieważ może on odgrywac rolę pozakonsttucyjnego organu władzy i w zamian za poparcie polityków różnych opcji czerpać pełnymi garściami z kasy państwa. W Polsce potrzebna jest demokracja w miejsce partiokracji, ale o to biskupi się nie upominaja bo musieliby powrócić na miejsce w szeregu. Popieranie obecnej ordynacji jest moralnym złem i skandalem świadczącym o upadku moralnym biskupów. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek.sawyer Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 11:42 list był bardzo rozważnie napisany. Może tym razem trafi do wiernych, że "żadna partia nie jest reprezentantem kościoła". I apelowali o rozwagę dla mediów, w tym katolickich. Ciekaw jestem czy do "mocherów" to dotrze? Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 11:42 A w kosciolach bedzie jak zawsze. W jednym z kosciolow w Rybniku po wygranej Kwasniewskiego, ksiadz pokazal zdjecie aktora grajacego chrystusa i krzyczal,"popatrzcie w twarz Chrystusowi czy wam nie wstyd" Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 I oczywiście "księża absolutnie nie będą agitować" 14.10.07, 12:14 na którą partię wierni powinni głosować;) Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 12:25 list był idealny, po cichu nawoływał do głosowania na LPR Odpowiedz Link Zgłoś
r2d2_c3p0 Manewry wojenne - odsiecz nadeszła 14.10.07, 12:32 Zatrzęsły się niektórym spodnie i sukienki po piątkowej debacie telewizyjnej i pod pozorem wspierania demokracji w cudnie zawoalowany sposób wzywają swój elektorat do powszechnej mobilizacji. Tyle, że ta nasza demokracja wiecowo-spędowo-nagonkowa ma się nijak do prawdziwie zachodnich wartości demokratycznych gdzie wybiera się kandydatów do Parlamentu rozumem a nie sercem czy podszeptami jedynie słusznych moralnie "przywódców". Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Mówi przez Ciebie nienawiść, nie rozum 14.10.07, 14:16 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=70477818&a=70487817 Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Nienawiść? Do kogo? Bo jeżeli 14.10.07, 14:27 chodzi Ci o kłamców i hipokrytów z hierarchi KK, to mam dla nich jedynie pogardę. To samozwańczy urzędnicy pana B. Odpowiedz Link Zgłoś
szasza7 A "katolickie"media Rydzyka apelują o głosowanie 14.10.07, 12:53 na partę Kaczyńskich a głosowanie na PO uważają za grzech.I co na to hierarchowie?Ano nic,bo oni też tak uważają jak Rydzyk,tylko tego nie mówią.W hipokryzji podobni są całkowicie do Kaczyńskich.A ponadto Kaczor zawsze sypnie nawet państwowym groszem a Tusk,cholera wie.I tu jest problem.Sądzę,że tak nie myślą wszyscy hierarchowie,ale część tak właśnie myśli.Arcybiskupy Michalik i Głódz napewno są za Rydzykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Re: A "katolickie"media Rydzyka apelują o głosowa 14.10.07, 14:13 szasza7 napisała: > na partę Kaczyńskich a głosowanie na PO uważają za grzech.I co na to > hierarchowie?Ano nic A właśnie, że nie "nic". Ale trzeba podejść do sprawy bez uprzedzeń i wysłuchać listu. Wyraźnie powiedziano w nim, że media katolickie nie powinny optować za żadną partią. Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit To moze biskupi zorganizuja 14.10.07, 14:14 wybory do episkopatu polski? jak im demokracja sie tak podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 13:14 Ja Kościołowi nie ufam ! Lepiej, żeby się w ogóle nie wypowiadali w sp rawach ich nie dotyczących. Mamy bardzo złe doświadczenia z Kościołem. Lepiej nie rydzkować Odpowiedz Link Zgłoś
krismuniak52 Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 13:24 Janie Pawle II i Rodacy!! *** Polacy nie nośmy niesprawiedliwej wolności poprzez wojnę - tak nam nakazał Jan Paweł II . Ofiarujmy innym narodom miłość i chleb. My ludzie lewicy Millera i Samoobrony już dawno uzgodniliśmy , że nie spoczniemy jak Ty Najgodniejszy z Polaków Janie Pawle II nie spoczniesz w Swojej Polskiej Ziemi. Ofiarujemy Ci Świątynie Opatrzności tak jak TY byłeś Opatrznością dla Polski i Polaków . Wszystkie nasze Polaków pieniądze są Twoje i na Twoja świątynie. Każdy dyplomata i każdy Polak za swojego życie będzie miał szansę osobiście Ci się pokłonić. W Watykanie są sami święci ale Ty Jesteś Nasz Święty już za życia i tu w Polsce jest Twoje miejsce . Czcigodny na ziemi Swojej pogodzisz Swój naród i nauczysz nas godności!!. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 Jeszcze sie taki nie na rodzil 14.10.07, 14:00 aby Polakom wygodzil. Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Mowisz nienawiścią, a nie rozumem 14.10.07, 14:14 Radzę zapoznać się z listem, a potem krytykować Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Czy biskupi przygotowwali dwa listy? 14.10.07, 14:19 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=70477818&a=70487631 Odpowiedz Link Zgłoś