Dodaj do ulubionych

Biskupi apelują o udział w wyborach

14.10.07, 09:40
az mnie zaskoczyli takim wywazonym listem pamietajac wypowiedzi
biskupa Glodzia.
Obserwuj wątek
    • rozzalona_norka Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 09:42
      " żeby się nie zrażać zarzutami kierowanymi pod adresem polityków, ale
      skorzystać z prawa wyborczego, wypełniając tym samym obowiązek człowieka i
      chrześcijanina. "

"polityk musi mieć wyrazistą tożsamość: wiedzieć kim jest i czego chce,
      powinien się charakteryzować szacunkiem dla każdego człowieka, wykazywać
      postawę dialogu i gotowość do współpracy"."

toz to sprzeczne warunki. glosowac nalezy wskazujacych na postawe dialogu, a
      takich przeciez nie ma. a jednoczesnie spelnic wymog czlowieka i chrzesijanina
      i glosowac.

• fidelxxx Re: Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 09:50
        A z ciekawości przejdę się dzisiaj do kościoła. Ale jeśli tylko padnie hasło o
        głosowaniu na jedyną "katolicką" partię (lub jakąkolwiek inną), wyjdę trzaskając
        drzwiami i nigdy się już w burd... kościele nie pojawię.

Rzekłem...
        • baby1 Dziękuję biskupom za apel. W takim razie 14.10.07, 09:55
          pójdę i zagłosuję na LiD, a może Partię Kobiet.
          • rozzalona_norka Re: Dziękuję biskupom za apel. W takim razie 14.10.07, 09:58
            i to kosciolowi byloby na reke. od lewicy kosciol dostal wszystko co chcial.
            komuszki w ramach uwiarygadniania dawali kosciolowi wiecej niz prawica. a pis?
            pis chcial kosciol zlustrowac.
            • navaira Re: Dziękuję biskupom za apel. W takim razie 14.10.07, 10:01
              "Kościół w żadnym razie nie wskazuje szczegółowo na kogo głosować; daje jedynie
              rady ogólne."

Czyli mówi, że na listę PiS, ale konkretną osobę można wybrać samemu :)
              • skubi6 Biskupi mają rację: nie oddaj Polski oszołomom 14.10.07, 11:09
                Nie oddaj Polski oszołomom
                ---------------------------------------------

Żaden polityk Cię nie przekonał. Nie wiesz, który z nich lepszy, który gorszy.
                Albo nawet gorzej: uważasz, że wszyscy gorsi. I dlatego nie będziesz głosować.

A ja Ci mówię: głosuj. Głosuj, bo ludzie tacy, jak Ty, z dystansem do polityki
                (a może nawet z obrzydzeniem), to najczęściej ludzie rozsądni i normalni.

Ludzie na sto procent przekonani o czyimś geniuszu, o wspaniałości jakiejś idei,
                zwykle mają w głowie mało oleju. A to z prostej przyczyny: żaden polityk nie
                jest doskonały, żadna idea sama nie zbawi Polski. Człowiek rozumny to wie i ma
                do polityków dystans.

Stuprocentowi admiratorzy Kaczyńskich (a takich jest dużo) potrafią opowiadać o
                tym, jak Kaczyńscy gonią przestępców, w momencie, gdy Lepper dostaje nominację
                na wicepremiera. Kochają Macierewicza za to, że ten opublikował listę agentów (w
                roku 1992). A skąd wiadomo, że to byli naprawdę agenci? A no stąd, że
                Macierewicz tak powiedział, chociaż IPN i sądy twierdzą co innego. Kółko się
                zamyka: kochamy Macierewicza za to, że ujawnił coś, co tylko on uważa za prawdę.

Fanatyczni zwolennicy liberalizmu (często zakochani w Januszu Korwinie-Mikke)
                nie są lepsi: to ludzie, którzy nawet nie widzą, jak wielu rzeczy sam wolny
                rynek nie jest w stanie załatwić.

I tak dalej, przykładów jest pełno i na prawicy, i na lewicy.

Jedno jest pewne: oszołomy pójdą głosować. Pójdą, bo każdy z nich jest
                przekonany, że broni Jedynej Prawdy. Czy chcesz, żeby o rządach w Twoim mieście,
                w Twojej gminie, w Polsce decydowało to, który polityk zbierze wokół siebie
                więcej oszołomów? Od Ciebie zależy, czy tak będzie: albo zagłosujesz Ty i Twój
                głos zadecyduje, albo zostaniesz w domu, a głos innych ludzi, głupszych od
                Ciebie, zadecyduje za Ciebie.

A jeśli nie wiesz, na kogo głosować? Dowiedz się, podyskutuj, przemyśl. I
                głosuj. Być może źle wybierzesz, ale jedno jest pewne: jeśli nie zagłosujesz, to
                oszołom, który zagłosuje za Ciebie, wybierze gorzej, niż Ty.

A jeżeli wszystkich kandydatów uważasz za beznadziejnych? Może to i prawda, że
                są beznadziejni, ale na pewno nie są identyczni. Gdybyś miał wybór między
                Hitlerem a Łukaszenką, co byś zrobił? Ja bym zdecydowanie wybrał Łukaszenkę, bo,
                choć to człowiek potworny, to uczynił dużo mniej zła, niż Hitler. I Ty wybierz
                względnie najlepszego kandydata. Jeśli znajdziesz kogoś, kto wzbudzi Twe
                zaufanie, to głosuj na niego, a jeśli nie - to głosuj na stosunkowo
                najznośniejszego, choćby nawet był podobny do Łukaszenki.

A jeżeli nie masz siły albo czasu? Jeżeli nie masz meldunku i trzeba biegać za
                papierkami? Pamiętaj, że rządy w Polsce są w Twoich rękach. Nie żyjemy w PRL,
                gdzie rządziła partia, lecz w demokracji. Rządzisz Ty. Głosując lub rezygnując z
                głosowania decydujesz o losach Polski. Nawet, jeśli kosztuje Cię to wiele
                wysiłku, masz moralny obowiązek głosować, aby Polska była dobrze rządzona.

Prośba: Przekaż ten apel innym. Im więcej ludzi zagłosuje, tym mniej władzy będą
                miały oszołomy.

Źródło: www.skubi.net/nieoddaj.html
                • pantanal Czy biskupi przygotowali dwa listy? 14.10.07, 14:08
                  Mój radiomaryjny proboszcz czytał co innego kościele Dobrego Pasterza w
                  Krakowie. Nie wiedziałbym, gdybym wczoraj wieczorem nie był na Mszy
                  okolicznościowej w Kościele Mariackim w Krakowie. Archiprezbiter mariacki ks.
                  Fidelus jest prawą ręką Dziwisza i sprzyja PO, natomiast mój proboszcz, skądinąd
                  poczciwy człowiek, jest gorącym zwolennikiem RM. Czytał list przeznaczony
                  niewątpliwie na Dzień Papieski, ale inny, bez słowa o wyborach. Czyżby biskupi
                  przygotowali dwa listy, zależnie od stosunku danego proboszcza do Radio Maryja?
                  A jak było u was?
              • e-maxim Re: Dziękuję biskupom za apel. W takim razie 14.10.07, 11:20
                Nie wiem co mówią w moim kościele, ale słup wyborczy oklejony Pilchem z PiSu,
                który ni z gruchy ni z pietruchy wyrósł przy samym wejściu jest dość wymowny i
                dalszy komentarz jest zbędny.
        • januszbn Re: Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 10:09
          U mnie w parafii wiem jak będzie ..... światłe słowa biskupów zostaną
          przybliżone ciemnemu ludowi, aby nikt nie miał wątpliwości co hierarchowie mieli
          na myśli. Będzie z tego wynikać, że głosować należy na ...... to przecież
          oczywiste. Przy okazji, a tak już było, jakich gazet nie wolno czytać pod groźbą
          nieuzyskania odpustu przy spowiedzi .... było, daje słowo.
          • konread Re: Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 13:51
            W tej materii biskupów jak zwykle wyręczy Ojciec Dyktator wskazując swej sekcie
            na kogo głosować, potem jak zwykle episkopat zrobi tylko palcem "nu nu"
            Rydzykowi i może Bursztynowemu Prałatowi za mieszanie się do polityki i wszystko
            powróci do normy.
        • e-maxim Re: Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 11:00
          Nie chodzę do kościoła (tak tak, na stos!), ale widzę co się dzieje na moim
          osiedlu. Nie wiem co proboszcz mówi z ambony, ale widzę, że przed kościołem ni
          stąd ni zowąd wyrósł słup reklamowy, cały oklejony Pilchem z PiSu oczywiście.
          Nigdy przed kościołem żadnych reklam nie było, teraz dziwnym trafem PiS straszy
          swoimi mordami przed kościołem... No comments.
    • areabis Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 09:59
      Katabasom łapy się trzęsą do władzy . Takiego koryta jak teraz , jeszcze nie
      mieli . To i nic dziwnego , że wyganiają owieczki z zagród , aby je dalej strzyc .
    • warsztatyanaliz Komentarz Krzysztofa Mzura 14.10.07, 10:00
      Pozdrawiamy

na blogu www.polskawybiera2007.blox.pl

znajduje się obszerny komentarz do dzisiejszego
      listu Bikupów autorstwa Krzysztofa Mazura

zapraszamy
    • estazolan Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 10:08
      Niech sie biskupi nie wtracaja do polityki.
    • hmp_inc Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 10:09
      Dziękuje psze ksiendza za radę - nie skorzystam. Wiem sam na kogo mam
      zagłosować. Niech kościół zajmie się swoimi sprawami, a nie polityką.
    • modest_pierwszy Nie Wierzcie !!! To nie tak... 14.10.07, 10:12
      By mieć swoje zdanie należy wysłuchać zawsze dwóch stron.
      Późnym wieczorem poszukałem Stacji Trwam w TV by się naocznie
      przekonać co w trawie piszczy....
      Włosy stanęły mi na głowie - co tam się wyprawia - jakie "pranie
      mózgu" się uskutecznia.
      Jak przeinaczają zdarzenia, fakty, jakie komentarze dodają do
      wiadomości.Jedna wielka nienawiść i jatka do tych , którzy nie są z
      nimi. A jakiego cudu dokonał już Premier Kaczyński i jego ekipa a
      jak wygra PO to ....i tu następowało straszenie .
      Głosować należy tylko i wyłącznie na PIS, bo jak nie to... nie jest
      się katolikiem , nie jest się Polakiem itd.- wszystkie programy w
      tym duchu - a więc prawie wyklęcie i potępienie na wieki biednych
      szaraczków.
      No i do tego te telefony ludzi z całej Polski jęczących w hołdzie ,
      poddaństwie do posłów siedzących w studio, a do tego strzykających
      na prawo i lewo jadem, nienawiścią w stosunku do innch partii.
      Ksiądz prowadzący te nocne programy jasno powiedział (powołując się
      już na ten list biskupów)na kogo ma się głosować, a posłowie
      siedzący w studio powtarzali jak mantrę - jaka lista - jaki numer na
      liście.
      Przerażenie... jak można wyprać mózgi bezwolnym ludziom.
      Tylko że ten tłum ludzi wiernie im służy i zmasowanie ruszy do ataku
      21 października.
      Wiecie chyba się boję
    • solarv Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 10:18
      u siebie na parafii nie zauwazylem takiego zjawiska, ksieza sa mlodzi i mozna
      nawet pozartowac z wladzy czy to pis czy po zawsze jest smiesznie, ale stojac
      kolo laweczki "moherowych" myslalem ze pawia puszcza, propaganda dziala na te
      stare baby, wszystko co powie kaczynski lub rydzyk przyjmuja niczym slowa
      boze... pzdr
    • przemyslaw.rokicki ___~~~~ to Skandal !!!! Agenci w sutannach !!_~~__ 14.10.07, 10:22
      Katolicy glosuja tylko na PIS, kazdy ksiazdz twierdzacy inaczej najwidocznij ma
      cos na sumieniu, byc mzoe jest agentem!

Wszyscy dobrze wiedza ze PIS prowadzi i PIS wygra.
      Brawo Panie premierze, wygral Pan debate, niech Pan sie nie da tym zlodziejom,
      aferzystom, wszyscy dobrze wiemy ze PO jest za korupcja,
      tutaj nawet dowody przesdtawiono: www.ZbigniewZiobro.ORG
      MIAZDZACE DOWODY.
      Kazdy kto ma troche oleju w glowie i nie ma nic do krycia zaglosuje na PIS.
      Zaglosuje na Jarosława KAczynskiego.
      JESTEM DUMNY Z TAKIEGO PREMIERA

.. Premier Kaczynski jest najlepszym premierem od czasow Premiera Gomulki!
      • daniel.jed Re: ___~~~~ to Skandal !!!! Agenci w sutannach !! 14.10.07, 11:35
        Mam nadzieję że żartujesz.
      • chris30 Re: ___~~~~ to Skandal !!!! Agenci w sutannach !! 14.10.07, 11:59
        Chyba nie jesteś katolikiem, panie "rokicki", tylko sekciarzem. Biskupi napisali
        wyraźnie: księżom nie wolno zalecać głosowania na jedną określoną partię i nie
        wolno odrzucać wienych od Kościoła potępianiem tych, co głosują inaczej. A
        szukanie wszędzie agentów ma swoją prostą nazwę: oaranoja.
        • sarmata Re: ___~~~~ to Skandal !!!! Agenci w sutannach !! 14.10.07, 12:21
          Czytaj ze zrozumieniem. Biskup wyjasnial, ze duszpasterze "Mają
          prawo do swoich wyborów, ale nie powinni o nich głośno mówić". Mozna
          stad wyciagnac wniosek, ze po cichu moga ujawniac swe wyborcze
          preferencje. Kosciol jako instytucja nie wskazuje szczegółowo na
          kogo głosować, ale za plecami i bez rozglosu bedzie na pewno
          powiedziane, kto powinien otrzymac glos katolikow. Bo tak juz jest w
          kosciele: teoria jedno, praktyka drugie.
      • taxal Re: ___~~~~ to Skandal !!!! Agenci w sutannach !! 14.10.07, 12:27
        oczywiscie ze PIS wygra, bo fenomen Kaczynskiego na tym polega ze on
        nie walczy o elektorat, on po prostu ten elektorat ma; to sa ludzie
        ktorzy nie czytaja na GW i sa niesamowicie zdyscyplinowani i rusza
        do wyborow lawa...oni wrecz czuja ze sa "zolnierzami" broniacymi
        Ojczyzny...bo POLAK to Kaczynski...
        a Tusk MUSI zapewniac i rpzekonywac ze on tez Polak...
        ale elektorat Kaczynskiego czuje w nim szwaba...
        i obronia Polske...
    • an1005 Re: Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 10:43
      > "Trzeba prowadzić merytoryczną dyskusję, a nie szukać obrazu wroga
      > dla scementowania swojej własnej partii" - przypomina biskup
      poza tym kolargolo napisał:
      > az mnie zaskoczyli takim wywazonym listem
      Mnie tez, i pewnie wielu innych, ale niestety ich list to jedno a
      media Rydzyka to drugie. NIe pozostaje nic innego jak i nam
      zmobilizowac sie i powiedziec swoje w wyborach. PRZECIW 'jedynej
      slusznie nam panujacej partii'.
    • odo3 Lenno 14.10.07, 11:17
      Przecież ich Ojczyzną jest Watykan, gdzie nam nic do głosowania. RP to tylko ich
      lenno z ciemnym i moherowym ludem, którego im więcej tym lepiej tak potrzebnego
      i podatnego gruntu.
    • miranda333 Re: Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 11:29
      Wysłuchałam całego listu podczas warszawskiej mszy w emit.w Radiu
      1pr. i odniosłam wrażenie,że dwa rózne listy były...Wyrazne
      wskazanie na partie narodowo-chadeckie.
      • daniel.jed Re: Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 11:37
        Dlatego przestałem chodzić do Kościoła. Ale katolikiem pozostałem.
    • srebrnooki Biskupi ? 14.10.07, 11:33
      Biskupi bronią upolitycznienia RM i TV Trwam. Kościół chowa głowę w piasek
      pozwalając szerzyć hasła po których przeciętnemu człowiekowi dreszcze
      przechodzą, twierdząc że trudne sytuacje wymagają czasu (ile to już lat - 15 ?).
      A list który wystosowali jest wyrazem tylko i wyłącznie hipokryzji, bo po tym co
      zrobili w związku z RM i Tv Trwam, na pewno nie jest wyrazem troski o przyszłość
      kraju.
      Szkoda tylko że ta udawana bezradność Kościoła i fałszywie wyglądająca troska o
      los kraju sprawia iż coraz więcej młodych ludzi omija Domy Boże z daleka, nie
      rozumiejąc tak dwuznacznej postawy Kościoła.
    • hydrocortizon łżeTusk, łżePO 14.10.07, 11:38
      www.youtube.com/watch?v=U7Wm5TJ59Oc
    • chmura923 Biskupi namawiają do moralnego zła 14.10.07, 11:41
      Biskupi namawiają do moralnego zła. Polski system polityczny jest chory i wymaga natychmiastowej zmiany - na ordynację wiekszościowa z jednomandatowymi okręgami wyborczymi. Obecny system tworzy partiokracje, która bardzo odpowiada Kościołowi ponieważ może on odgrywac rolę pozakonsttucyjnego organu władzy i w zamian za poparcie polityków różnych opcji czerpać pełnymi garściami z kasy państwa. W Polsce potrzebna jest demokracja w miejsce partiokracji, ale o to biskupi się nie upominaja bo musieliby powrócić na miejsce w szeregu. Popieranie obecnej ordynacji jest moralnym złem i skandalem świadczącym o upadku moralnym biskupów.
    • tomek.sawyer Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 11:42
      list był bardzo rozważnie napisany. Może tym razem trafi do wiernych, że "żadna
      partia nie jest reprezentantem kościoła". I apelowali o rozwagę dla mediów, w
      tym katolickich.
      Ciekaw jestem czy do "mocherów" to dotrze?
    • rom48 Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 11:42
      A w kosciolach bedzie jak zawsze. W jednym z kosciolow w Rybniku po
      wygranej Kwasniewskiego, ksiadz pokazal zdjecie aktora grajacego
      chrystusa i krzyczal,"popatrzcie w twarz Chrystusowi czy wam nie
      wstyd"
    • guru133 I oczywiście "księża absolutnie nie będą agitować" 14.10.07, 12:14
      na którą partię wierni powinni głosować;)
    • poglodzio Re: Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 12:25
      list był idealny, po cichu nawoływał do głosowania na LPR
    • r2d2_c3p0 Manewry wojenne - odsiecz nadeszła 14.10.07, 12:32
      Zatrzęsły się niektórym spodnie i sukienki po piątkowej debacie telewizyjnej i
      pod pozorem wspierania demokracji w cudnie zawoalowany sposób wzywają swój
      elektorat do powszechnej mobilizacji.

Tyle, że ta nasza demokracja wiecowo-spędowo-nagonkowa ma się nijak do
      prawdziwie zachodnich wartości demokratycznych gdzie wybiera się kandydatów do
      Parlamentu rozumem a nie sercem czy podszeptami jedynie słusznych moralnie
      "przywódców".
    • remez2 Znowu arcyhipokryci zabrali głos. 14.10.07, 12:48
      • pantanal Mówi przez Ciebie nienawiść, nie rozum 14.10.07, 14:16
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=70477818&a=70487817
        • remez2 Nienawiść? Do kogo? Bo jeżeli 14.10.07, 14:27
          chodzi Ci o kłamców i hipokrytów z hierarchi KK, to mam dla nich jedynie
          pogardę. To samozwańczy urzędnicy pana B.
    • szasza7 A "katolickie"media Rydzyka apelują o głosowanie 14.10.07, 12:53
      na partę Kaczyńskich a głosowanie na PO uważają za grzech.I co na to
      hierarchowie?Ano nic,bo oni też tak uważają jak Rydzyk,tylko tego
      nie mówią.W hipokryzji podobni są całkowicie do Kaczyńskich.A
      ponadto Kaczor zawsze sypnie nawet państwowym groszem a Tusk,cholera
      wie.I tu jest problem.Sądzę,że tak nie myślą wszyscy
      hierarchowie,ale część tak właśnie myśli.Arcybiskupy Michalik i
      Głódz napewno są za Rydzykiem.
      • pantanal Re: A "katolickie"media Rydzyka apelują o głosowa 14.10.07, 14:13
        szasza7 napisała:

> na partę Kaczyńskich a głosowanie na PO uważają za grzech.I co na to
        > hierarchowie?Ano nic

A właśnie, że nie "nic". Ale trzeba podejść do sprawy bez uprzedzeń i wysłuchać
        listu. Wyraźnie powiedziano w nim, że media katolickie nie powinny optować za
        żadną partią.
        • swantevit To moze biskupi zorganizuja 14.10.07, 14:14
          wybory do episkopatu polski?

jak im demokracja sie tak podoba...
    • kruk51 Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 13:14
      Ja Kościołowi nie ufam ! Lepiej, żeby się w ogóle nie wypowiadali w sp
      rawach ich nie dotyczących. Mamy bardzo złe doświadczenia z Kościołem.
      Lepiej nie rydzkować
    • krismuniak52 Biskupi apelują o udział w wyborach 14.10.07, 13:24
      Janie Pawle II i Rodacy!!
      *** Polacy nie nośmy niesprawiedliwej wolności poprzez wojnę - tak nam nakazał Jan Paweł II . Ofiarujmy innym narodom miłość i chleb. My ludzie lewicy Millera i Samoobrony już dawno uzgodniliśmy , że nie spoczniemy jak Ty Najgodniejszy z Polaków Janie Pawle II nie spoczniesz w Swojej Polskiej Ziemi. Ofiarujemy Ci Świątynie Opatrzności tak jak TY byłeś Opatrznością dla Polski i Polaków . Wszystkie nasze Polaków pieniądze są Twoje i na Twoja świątynie. Każdy dyplomata i każdy Polak za swojego życie będzie miał szansę osobiście Ci się pokłonić. W Watykanie są sami święci ale Ty Jesteś Nasz Święty już za życia i tu w Polsce jest Twoje miejsce . Czcigodny na ziemi Swojej pogodzisz Swój naród i nauczysz nas godności!!.

• marcin1122331 Jeszcze sie taki nie na rodzil 14.10.07, 14:00
        aby Polakom wygodzil.
    • pantanal Mowisz nienawiścią, a nie rozumem 14.10.07, 14:14
      Radzę zapoznać się z listem, a potem krytykować
      • pantanal Czy biskupi przygotowwali dwa listy? 14.10.07, 14:19
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=70477818&a=70487631

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka