bajt52 18.12.07, 11:31 Media zmieszane...a dopiero jak ja się zmieszałem! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kacap_z_moskwy Media zmieszane po oświadczeniu Putina 18.12.07, 12:14 Ja jakos zamieszania nie zauwarzylem. Jakos mnie znudzilo wymyslanie ze postrzegamy rzad jako zlo, a prezydenta jako dobro :) Ktos wymyslil i teraz powtarzaja w kolko... I po co przekrecac internetowy adress - "gazeta.ru" ? Dziennik to internetowy trzeba dodac. A nie wydanie paperowe. Bo u gazeta.ru go nie ma. Wiec gdzie sie znajduje "gazieta.ru"????? Wogule przekrecaja wszystko. Juz nie wiem, na jakich zasadach macze pisownie obcych wyrazow, ale jak widze Le Figaro piszecze jak trzeba po francuzku, New York times - tez. Dlaczegoz Izvestia (izvestia.ru) ma byc napisane "Izwiestija"? Mysle ze u nas trzeba nazywac Tuska Taskiem. No bo moze tak sie czytac. Jaka roznica jak jest normalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Polscy spece od Rosji sądumni, że nie znają rosyjs 18.12.07, 13:00 Polscy spece od Rosji są dumni, że nie znają rosyjskiego. Ani nie umieją mówić ani pisać. Ale piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Ruski potrzebuja tylko cara i bedzie im dobrze 18.12.07, 13:36 Demokracja w Rosji, to jak snieg na Saharze. Po co im taki niezrozumialy system. Byl car i wiedzieli komu sie klaniac. Car byl dobry, a jego urzednicy byli zli. Im gorzej sie w Rosji zylo, tym bardziej kochali cara, a psioczyli na biurokracje. Z Putinem to samo. eva15 napisała: > Polscy spece od Rosji są dumni, że nie znają rosyjskiego. Ani nie > umieją mówić ani pisać. Ale piszą. Zeby tylko po rusku, byloby pol biedy, ale te elyty po polsku paplaja wedlug podrecznika obowiazujacego w ich szkolnym kibucu. Polska jezyka trudny. Odpowiedz Link Zgłoś
snow21 Powstanie nowa dynastia Putinowów herbu KGB 18.12.07, 19:54 i zamiast tytułu Car będzie używać tytułu Putin np : Putin Iwan Iwanowicz II, Putin Aleksander Grożny, Putin Dymitr Samogoniec. Odpowiedz Link Zgłoś
bajt52 Re: Media zmieszane po oświadczeniu Putina 18.12.07, 14:26 Nieśmiało wtrącę,że media nie są zamieszane tylko zmieszane jest istotna róznica między tymi określeniami... Odpowiedz Link Zgłoś
rosjanki Re: Media zmieszane po oświadczeniu Putina 18.12.07, 14:29 kacap_z_moskwy napisał: > Wogule przekrecaja wszystko. Juz nie wiem, na jakich zasadach macze pisownie ob > cych wyrazow, ale jak widze Le Figaro piszecze jak trzeba po francuzku, New Yor > k times - tez. Dlaczegoz Izvestia (izvestia.ru) ma byc napisane "Izwiestija"? M > ysle ze u nas trzeba nazywac Tuska Taskiem. No bo moze tak sie czytac. Jaka roz > nica jak jest normalnie... ****************************** U nas w Rosji tez czesto kalecza polskie slowa. Oto swiezy przyklad z informacji o plamie naftowej w Wisle z dnia 17.12.07 - "Пжиязнь" (Przyjazn)i Кжистоф (Krzysztof) – www.rambler.ru/news/0/0/11840545.html - www.rambler.ru/news/0/0/11843263.html Zawsze pisalo sie jako Пшиязнь i Кшыштоф. У нас в России тоже часто корёжат польские слова. Вот свежий пример из информации о нефтяном пятне в Висле от 17.12.07 в - "Пжиязнь" и Кжистоф – www.rambler.ru/news/0/0/11840545.html - www.rambler.ru/news/0/0/11843263.html Всегда писалось Пшиязнь и Кшыштоф. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Media zmieszane po oświadczeniu Putina 18.12.07, 15:12 U nas nawet New York times pisze sie Нью-Йорк таймс! Mamy cyrylice, wiec dzieki przekazywane moga byc roznie. Ale co u nas, w Chinach to samo mozno roznymi iroglifami napisac. Napisanie slowianskich imion i nazwisk jest dosc trudne. Bo nie wiedza jak przekazac dzwieki niekedy. Dlatego w powarznych wiadomoscziach podaja oryginal tez latinica. Choc nie zmenia faktu ze przekrecanie jest zbedne. Ale moze u nas tak pisza bo to jest w jakims jezyku innym tak brzmiac? Bo Rosjanie z Bialorusi czy Ukrainy nawet nie wiedza jak ich nazwiska i imiona zmenia niby powarzna polska gazIeta :) Odpowiedz Link Zgłoś
pagyo Re: Media zmieszane po oświadczeniu Putina 19.12.07, 11:01 Denis, Jesteś niereformowalny ! Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: Media zmieszane po oświadczeniu Putina 18.12.07, 15:27 kacap_z_moskwy napisał: > Wogule przekrecaja wszystko. Kacap też. > Juz nie wiem, na jakich zasadach macze pisownie obcych wyrazow, ale jak widze Le Figaro piszecze jak trzeba po francuzku Macze, piszecze... > Mysle ze u nas trzeba nazywac Tuska Taskiem. Może Kacapa trzeba nazwać Keczapem? No bo moze tak sie czytac. Jaka roznica jak jest normalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
pagyo Re: Media zmieszane po oświadczeniu Putina 19.12.07, 10:59 Od kiedy w Rosji "u" czyta się jak "a" ? Czyżbyś się zamerykanizował ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Media zmieszane po oświadczeniu Putina 18.12.07, 13:24 Media zmieszane. A nie wstrząśnięte? Byłby już Dżejms Bond w komplecie. Tytuły trzeba dobierać ostrożniej, bo ludzie mają różne skojarzenia, i - nie daj Bóg - ktoś skojarzy sobie Putina z agentem 007. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Media zmieszane po oświadczeniu Putina 18.12.07, 20:56 lubat napisał: > Media zmieszane. A nie wstrząśnięte? Byłby już Dżejms Bond w komplecie. > Tytuły trzeba dobierać ostrożniej, bo ludzie mają różne skojarzenia, i - nie da > j > Bóg - ktoś skojarzy sobie Putina z agentem 007. Cos Ci tym razem dlugo zajelo wymyslenie "jakiegos" komentarza. No i rzeczywiscie, po kilku godzinach napisales "jakis" komentarz. I evcia tez bez polotu tym razem jakas, kurier z instrukcjami z Kremla tym razem nawalil? Czy tez nawet na Lubiance zastanawiali sie jak sie odniesc do tych kilku zdan? Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 rosyjski gambit 18.12.07, 13:32 robic pionka w konia. Putin zamiast szachow moze zagrac w bowling. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Syndrom kremlowski 18.12.07, 14:43 Beda istnialy dwa osrodki wladzy, z bardziej widocznym osrodkiem premierowskim. Gdyby byla to Francja pokusilbym sie nawet o nazwanie tego koabitacja oraz balance of power dwoch osrodkow wladzy. Ale to tylko Rosja z malo znaczacym prezydentem kulka i silnym premierem, ktory w nadszieji na szybki powrot nie chce i ma za malo czasu by majstrowac przy konstytucji. I tylko szkoda mi tych expertow od rosji, ktorzy nawet przy perfekcyjnej ( native speaker nearly ) znajomosci rosyjskiego prezentuja propagande, miast swoich wlasnych opinii... Syndrom kremlowski??? Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Syndrom kremlowski 18.12.07, 16:27 mam "syndrom kremlowski" i podsylam ci ciekawy odnosnik do twoich "wywodow" dla odmiany w jezyku "demokratow"... commersant.com/p-11783/Putin_diarchy/ Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 spasiba hohlik3:) 18.12.07, 17:22 Artykul z kommiersant jest istotnie ciekawy...powiem wiecej,szukanie modeli i rozwiazan politycznych za granica, jest jedynie dowodem ich deficytu w ojczyznie putinizmu. Tak jak pisalem, gdyby byla to Francja, nazwalbym to koabitacja:):):). Ale w rosyjskim wydaniu poprzestane na ''sojuzie'', co chocby ze wzgledow historycznych jest wystarczajaco wymowne. Spasiba hohlik3! Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: spasiba hohlik3:) 18.12.07, 20:09 skoro Rosja nie wypracowala sowjego typo rzadzenia to po jakie licho mowisz o rosyjskiej specyfice ? maslo maslane.... Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 rosyjska specyfika 19.12.07, 08:34 Nie wypracowala bo nie jest panstwem demokratycznym - udajacym wprost cos przeciwnego. I to jest wlasnie ROSYJSKA SPECYFIKA. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Media zmieszane po oświadczeniu Putina 18.12.07, 17:08 Zabawni - jak by nie wiedzieli od począdku, że Miedwiediew to zaledwie marionetka, albo nawet pacynka Putina. Premier wsadzi mu rękę w dupę i będzie poruszał ustami. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Media zmieszane po oświadczeniu Putina 18.12.07, 20:26 Właśnie rozmawiałem ze swoim znajomym rosyjskim Żydem. Jak mu wspomniałem o oświadczeniu Putina to sie zaśmiał: "He can't do that, it is against constitution, that's ridiculous!". Dziwił się też jak takie zero jak Putin mogło stać się Carem. Jego zdaniem świadczy to o niedojrzałości narodu rosyjskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Media zmieszane po oświadczeniu Putina 18.12.07, 21:18 Na koniec zażartował, że Polska powina dla równowagi zjednoczyć się z Ukrainą, Litwą, Słowacją, itd i odtworzyc dawną Rzeczpospolitą. Odparłem na to, że Ruscy i Niemcy nigdy na to nie pozwolą. Zgodził się ze mną. Odpowiedz Link Zgłoś