eg-o2 Biskupi w kazaniach na Boże Narodzenie: in vitr.. 27.12.07, 13:44 Żałuję, że nie zostałem zamrożony skoro muszę żyć w tak okropnie skłóconej Polsce!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jacgier-1 Biskupi w kazaniach na Boże Narodzenie: in vitr.. 27.12.07, 13:54 i szkoda że ich nie zamrozili. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Refundacja in vitro i nagle taka 27.12.07, 14:15 lawina biskupiego niezadowolenia?Przecież zapłodnienie tą metodą wykonywano wcześniej tylko,że nie było refundowane.A więc jak ktoś płacił za to z własnej kieszeni to było okey?In vitro tylko dla bogatych? Jakoś biskupi nie pisali wtedy publicznych listów do Parlamentu.Wychodzi na to,że jak się in vitro spopularyzuje wskutek refundacji to jest bardzo źle. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Refundacja in vitro i nagle taka 27.12.07, 14:24 uniaeuropejska1 napisał: > lawina biskupiego niezadowolenia?Przecież zapłodnienie tą metodą > wykonywano wcześniej tylko,że nie było refundowane.A więc jak ktoś > płacił za to z własnej kieszeni to było okey?In vitro tylko dla > bogatych? Jakoś biskupi nie pisali wtedy publicznych listów do > Parlamentu.Wychodzi na to,że jak się in vitro spopularyzuje wskutek > refundacji to jest bardzo źle. *********************************** Kolejny dowód na to, jak bardzo biskupi zrobili sobie pod górę. Odpowiedz Link Zgłoś
urszula.ula.1 Re: Refundacja in vitro 27.12.07, 14:57 Jestem w długo oczekiwanej ciąży, mój mąż mówi, że jestem w stanie błogosławionym. I tak właśnie się czuję. Nasze dzieciątko jest z in vitro. Ponieważ byłam przestymulowana lekami, dwa zarodki, które mieliśmy zostały najpierw zamrożone i dopiero po 2 miesiącach mi podane. Przyjął się tylko jeden i ma już całe 4 centymetry! Jestem gorliwą katoliczką, ale nikt mi nie powie, że moje dziecko jest złem. Za 10 lub 20 lat Kościół zmieni zdanie, jak już wiele razy robił, a ja już później będę za stara na dziecko. Nasz przyjaciel - ksiądz - powiedział, że on by postąpił tak jak my. Odpowiedz Link Zgłoś
adrem63 Re: Refundacja in vitro 27.12.07, 16:24 Masz rację nie przejmując się tym co hierarchowie opowiadają. Bliska mi katolicka para małżeńska wobec nieuchronnej bezdzietności zdecydowała się na tą metodę. Chłopiec ma teraz już sześć lat, cechy rodziców i jest kochanym dzieckiem. Oni traktują go jako dar Boży. Można dyskutować nad finansowaniem tej metody przez państwo, ale zwalczanie jej tymi metodami, tym językiem, nie uchodzi. Hierarchia podcina gałąź na której siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ally Biskupi w kazaniach na Boże Narodzenie: in vitr.. 27.12.07, 15:17 czy katolicyzm polega na wierze w zmartwychwstanie chrystusa, czy na wierze w człowieczeństwo zygoty i podeptaną godność zamrożonych embrionów? Odpowiedz Link Zgłoś
login-ka Biskupi w kazaniach na Boże Narodzenie: in vitr.. 27.12.07, 15:26 Idąc za myśleniem biskupów ( in vitro jako aborcja) należałoby się zastanowić glęboko nad sobą: kobieto! co miesiąc wydalasz z siebie nie zpłodnione jajeczko (patrz: okres) - marnujesz potencjalne życie ludzkie!!! Mężczyzno - nieraz miliony plemników umierają przez ciebie na darmo, a przecież to mogłybybyć dzieci!!! To Też jest aborcja, cicha i masowa! A my pozwalamy na to sprzedając i kupując podpaski i tampony, które stają się trumnami dla nienarodzonego życia! Że już o innych nikczemnych praktykach od których ręcę usychają nie wspomnę, fuj! Moi mili Państwo marnujemy tyle szans na posiadanie potomstwa! To też jest cicha aborcja!!! że to jeszcze nie zarodki? Przecież mogły by nimi być!!! Odpowiedz Link Zgłoś
browarny Cień sutanny nad Polską 27.12.07, 15:49 To nie cień Heroda, ale "cień sutanny". To określenie pochodzi od Wandy Wasilewskiej. Przynajmniej w jednej kwestii miała rację... Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Biskupi w kazaniach na Boże Narodzenie: in vitr.. 27.12.07, 16:05 Czy w polskim KOśćiele nie ma ważniejszych problemów niż zapłodnienie in-vitro? Czy jego akceptacja lub nie dotyczy kilku milionów matek i ojców oczekujących na dziecko czy tylko kilku tysięcy? A gdzie chorzy, bezdomni, bezrobotni, biedni duchem, rozdielone emigrają ekonomiczną rodziny. Dlaczego in-vitro staje sie tematem zastępczym, koljnym tematem zastępczym. Dopiero co byłą nim religia na świadectwie i maturze. Teraz jest in-vitro. A co będzie jutro? majtki kościelne skonfiskowane przez PRL? Ogołnonarodowa ściepa na przepyszna świątynię Opatrzno9ści Bożej? Rozumiem troskę biskupów o zycie narodzone, nienarodzone i zmarnotrawione. Ale czy Boze Narodzenie to dobry momkent na takie debaty czysto ideologiczne i przesycone emocjami raczej negatywnymi? NIe mówię milczęć, ale wiedieć, kiedy poiedzieć swoje zdanie. W IV niedziele Adwentu slyszałęm z kościele odwołąnie do debaty o in-vitro wćisniete w motyw miłósci bliźniego. W Boże Narodzenie czytam o wypowiedziach in-vitro. A gdzie jest Chrystus Nowonarodzony? A gdzie Pokój ludziom dobrej woli, gdzie chwałą na wysokościach? Ta debata o invitro to temat zastępczy. ale co ma zastąpić? puste coraz bardziej kościoły w niedziele? poglądy katolików niezgodne z nauczanem KOścioła? mniejsze ofiary? rosnąćą ilość słubvów nie-kościelnych? braqk autorytetu episkopatu? Odpowiedz Link Zgłoś
tituru-tituru Biskupi w kazaniach na Boże Narodzenie: in vitr.. 27.12.07, 16:06 Najlepsza "kulture zycia" to nasz papiez zaprowadzil w Afryce, mozna ja nazwac jednym slowem: AIDS. Na szczescie Polacy pomimo swojej slabosci do JPII maja troche wiecej oleju w glowie, a do nakazow Kosciola podchodza zdrowo, czyli selektywnie. :) Swoja droga, jako osobe niewierzaca, zawsze ogromnie mnie smieszylo to selektywne podejscie. Gratuluje konsekwencji... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bolekzaja Biskupi w kazaniach na Boże Narodzenie: in vitr.. 27.12.07, 16:36 Jak mi wstyd ze jestem katolikiem - z tych biskupich pałaców tylko wyziera bogactwo i zacofanie Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Tak? To co jest ważniejsze pytam? Komórki w lodówc 27.12.07, 17:38 Tak? To co jest ważniejsze pytam? Komórki w lodówce czy żywy człowiek? Bo dla mnie jest różnica. I nie chciałbym być w sytuacji gdy szpital się pali, ja jestem sam w jednym budynku a w drugim jest lodówka ze 100 komórkami i dowódca akcji mówi do strażaków: „panowie, w tym budynku jest tylko jeden człowiek więc ratujemy ten drugi gdzie jest 100 ludzi”. A potem dumnie wychodzą z tą lodówką a ja płonę żywcem. Dziękuję ale beze mnie z taką etyką. Etyka to ważna sprawa ale może spytać też ludzi dla, których badania genetyczne są szansą na wyjście z choroby czy kalectwa? Ciekawe co by powiedzieli rodzice chorego dziecka na pytanie naukowca: „proszę państwa ja mogę dać wzrok waszemu ślepemu dziecku ale muszę parę komórek sklonować”. Już to widzę jak ta matka i ojciec mówią: „ależ panie naukowcu, proszę nic nie klonować, bo z powodów etycznych chcemy mieć dalej niewidomego dzidziusia”. Wygodnie się o takich rzeczach dyskutuje podczas partyjki golfa, decydując o ludziach np. spraliżowanych, którzy mogą sobie tylko pograć w kulki na małe bramki albo popatrzeć jak inni grają w TV. Że też zawsze znajdą się jacyś Afrykanie decydujący za Eskimosów jak zachować się podczas mrozu. Odpowiedz Link Zgłoś
muzyquest oto moje anty-świadectwo 27.12.07, 18:32 czyli Co mnie odpycha od polskiego kościoła katolickiego = co musiałby zmienić/odrzucić, żeby mnie mieć z powrotem: 1. wytrwały upór w sprawie in vitro 2. brak na katechezach sensownej egzegezy, historii kościoła oraz różnych religii 3. radio maryja 4. absurdalnie konsekwentne potępianie antykoncepcji i seksu przedmałżeńskiego (to nie ta kategoria moralna ani psychologiczna jeśli chodzi o odciskanie piętna na życie człowieka, na Boga, co aborcja czy nawet eutanazja) Co mnie jeszcze przytrzymuje przy w miarę nie-złych uczuciach wobec katolicyzmu w Polsce: 1. jezuici 2. Tygodnik Powszechny 3. wychowanie Odpowiedz Link Zgłoś
rm429 Biskupi w kazaniach na Boże Narodzenie: in vitr.. 27.12.07, 18:49 I szkoda, ze was nie zamrozili na tym etapie. Nie byloby tylu bredzacych. Odpowiedz Link Zgłoś
indiced.spaces.live.com Przecież Jezus też urodził się in vitro!!!! 27.12.07, 19:01 Hej! Przecież Jezus też urodził się in vitro!!! Józef Maryi nie ztegował 'normalnie' ;P Jezus się począł w inny cudowny sposób;P Tylko duchowni to ukrywają....ukrywają, że in vitro było stosowane 2000lat temu przez samego Boga!!! hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
37.gora.01.02 Biskupi w kazaniach na Boże Narodzenie: in vitr.. 27.12.07, 19:09 Moim zdaniem ludzie ktorzy nie maja wlasnych dzieci? nie powinii sie wypowiadac w tej sprawie.Jesli sa za adopcja to niech zakladaja domy dziecka i pomagaja tym biednym dzieciom.Bylem adoptowany jeszcze przed wojna to wiem co to znaczy.Albo oni maja na mysli adpocje taka jak zrobili po tsunami w Azji.Pieniadze wzieli i komu je dali.Jak czuja sie ich dzieci adoptowane.Panstwo dalo miliony.Falszywa skrpmnosc.Idzie o kase.Swego czsu w lubelskim handlowano dziecmi i to zakonnice.ksiadz i adwokat. Odpowiedz Link Zgłoś
j.an Biskupi w kazaniach na Boże Narodzenie: in vitr.. 28.12.07, 12:56 Niech sobie głoszą te swoje dyrdymały w kościołach,przecież tam też chodzą ludzie światli nie tylko elektorat ojca T.Powinni w swoim gronie czarnych braci przeprowadzić pogadanki ile to ginie istot przy molestowaniu przez światłych braci a może by tak siostrzyczki wykorzystać nie marnowało by się tyle materiału,obłuda i jeszcze raz obłuda. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Biskupi w kazaniach na Boże Narodzenie: in vi 29.12.07, 01:05 Wiecie co? jak do mnie ksiądz przyjdzie w tym roku po kolędzie, to sie juz nie będę certolić jak w zeszłym roku, tylko powiem, że sie z KK wypisuję oficjalnie. Mam dwójkę dzieci urodzonych z zamrozonych zarodków - dla nich zamrożenie oznaczalo ŻYCIE! Odpowiedz Link Zgłoś
kajmann Re: Biskupi w kazaniach na Boże Narodzenie: in vi 29.12.07, 22:57 Cieszę się, że biskupi zajęli się in vitro. Przecież się znają na problemach niepłodnych par. Teraz niepłodne pary rozpoczną narodowy dyskurs o celibacie. Przecież się na tym znają. Odpowiedz Link Zgłoś