Dodaj do ulubionych

Ceny żywności w Polsce wzrosną przez Indie i Chiny

29.12.07, 14:12
Pewnie, ze winne za drozyzne w Unii musza byc Chiny, Indie a
najlepiej Ameryka. A unijne LIMITY produkcji i kretynskie CENTRALNE
zarzadzanie przynosza same dobro ...skad my to znamy? ;)
Obserwuj wątek
    • 0skar Ekoterroryzm poszerza biedę na świecie 29.12.07, 16:25
      Ekoterroryzm 'walczący' z globalnym ocipieniem poszerza klęskę głodu
      i powoduje, że biedni stają się jeszcze biedniejsi.

Ekoterroryści są jak komuchy - szczytne idee, gęby pełne frazesów a
      w wyniku ich działań giną miliony.
      • teapot Re: Ekoterroryzm poszerza biedę na świecie 29.12.07, 16:56
        A może jakieś przykłady zamiast wyzwisk i wylewania własnych frustracji na forum?

Skąd pochodzą dane o śmierci milonów?
        • junk92508 To po co są dopłaty dla rolników ? 29.12.07, 19:10

Jak była mowa o tym by bulić rolnikom taką kasę w dopłatach to argumentowano że
          to po to by była tania żywność ...

dopłaty są a żywność k... drożeje !
          • tetlian Re: To po co są dopłaty dla rolników ? 29.12.07, 19:29
            Z jednej strony człowiek dostaje podwyżkę, a z drugiej ceny żywności rosną. I
            wychodzi na zero.
            • fantastisk No i po co te Ruskie zdjeli embargo? 29.12.07, 21:51
              Mielibysmy nasze polskie miecho po polskich cenach a tak bedziem kupowac jakies
              chinskie szczury, czy tez indyjskie psy. No pieknie!

Swoja drga GW tak ladnie kieruje tych swoich wyznawcow - to swoje bydlo, czy jak
              to zwal. Od dzis bydlo wie, ze to Indie i Chiny sa winne za drozyzne. Poza tym
              ksiezyc troche, i stan morza srodziemnego. Jakby to byl przymrozek (od jablek)
              toby Donek poradzil sobie z tym bez problemow. Ale sorry, to nie jest
              przymrozek. To Chiny. Ciekawe czy Donek wie ile ZWYKLY CZLOWIEK bedzie musial
              teraz placic za to i tamto. Widzialem go w tvn 24. On jest taki madry!!! Jak sie
              go spytali o poziom inflacji w 2008 roku to Donek przybral mine myslacego medrca
              (pewno liczyl w glowie jak to bedzie) i powiedzial: uwazam, ze bedzie w
              okolicach celu 3.5%... Co za dobroc nas spotkala! Facet zredaguje gazete.
              Pokocha wszystkoch wkolo (no dobra Rydzyk sie nie liczy do wszystkich). Tu sie
              usmiechnie. Przeleci sie raz czy dwa samolotem rejsowym. Tam sie usmiechnie. Wie
              wszystko o gospodarce. Prawo ma w palcu. Taki madry Donek!!!! No. By zylo sie
              lepiej!
              • aplus folksdojcze z PO zawsze musza kogos winic tylko 30.12.07, 15:53
                oni nigdy niewinne!! Kiedys Bufetowa zwalala wszystko na kryzys w
                Rosji, ludzie to zapamietali wiec teraz kazali ekspierdom znalezc
                innego winowajce inflacji !!!!!
      • norman_bates Re: Ekoterroryzm poszerza biedę na świecie 29.12.07, 17:05
        0skar napisał:
        > Ekoterroryści są jak komuchy - szczytne idee, gęby pełne frazesów a
        > w wyniku ich działań giną miliony.

Ekoterroryści nie są "jak komuchy" tylko są komuchami czystej krwi
        • kosmiczny_swir Gadasz jak ci od Inteligentnego Projektu 29.12.07, 17:08
          Gadasz jak ci od Inteligentnego Projektu. Ewolucji nie było, Bóg rządzi
          klimatem, ekolodzy to komuniści ech, szkoda słów na was religijne oszołomy.
          • norman_bates Re: Gadasz jak ci od Inteligentnego Projektu 29.12.07, 17:16
            kosmiczny_swir napisał:

> Gadasz jak ci od Inteligentnego Projektu. Ewolucji nie było, Bóg rządzi
            > klimatem, ekolodzy to komuniści ech, szkoda słów na was religijne oszołomy.

Ja bym powiedział że to ekologom blisko do zwolenników "inteligentnego projektu"
            - i jedni i drudzy są głusi na argumenty potwierdzone badaniami naukowymi.

Czemu zieloni są równocześnie czerwonoskórymi ? Bo tak jak wszelkiej maści
            socjal najchętniej opodatkowaliby wszystko co się rusza. Bo tak jak socjaliści
            mają szczytne cele, ale w rzeczywistości mają w d... wszelakie życie w
            szczególności ludzkie i w ogóle gardzą wszystkim co kojarzy im się z cywilizacją

• kosmiczny_swir My tu gadu gadu, a tu jest jeden problem do rozwią 29.12.07, 19:36
              My tu gadu gadu, a tu jest jeden problem do rozwiązania. Jak to jest, że ceny
              mięsa w sklepach rosną, a ceny skupu mięsa prawie stoją? Jak to jest, że my
              płacimy coraz więcej w sklepach, a rolnicy zarabiają tyle samo, albo mniej biorą
              pod uwagę ceny paliwa i nawozów? Hę? I gdzie tu Chiny, gdzie tu eurokołchoz,
              panowie i panie, znajdźmy wspólnie odpowiedź na to pytanie. I bez posługiwania
              się demagogią w stylu "socjalizm i eurokołchoz" albo Chiny i Indie.
        • koham.mihnika.copyright Rozwoj Chin i Indii juz powoduje wzrost cen 30.12.07, 07:27
          surowcow, zywnosci. Oni wyssa Ziemie od srodka.
          A zieloni idioci chca ograniczas swiat cywilizowany a zostawiaja bez ograniczen
          kraje rozwijajace.
          200 mln chinskiej klasy sredniej to ponad 5 razy Polska. kazdy chce miec
          samochod, plazme, mieszkanie.....
          W Chinach otwiera sie nowa elektrownie co DWA TYGODNIE.
          Biopaliwa to jest czystej masci skandal, gdy na swiecie umiera i gloduje tyle
          ludzi. Prowadzi to takze do wyrebu lasow tropikalnych, bedacych plucami swiata.
          Ale eko-komisarzy to nie interesuje. Oni widza jedynie brzydkie USA< Australie.
          Jeszcze wam ta milosc chinska bokiem wyjdzie.
    • tersta Ceny żywności w Polsce wzrosną przez braci kaczy.. 29.12.07, 16:29
      nskich, a nie przez żadne Indie i Chiny! Przez 2 lata swojego
      bezczelstwa narobili tyle kaczych kup, ze teraz trudno sie
      komukolwiek z tego wydzwignąc. Bracia Kaczynscy - przed Trybunał
      Stanu!~!!!!
      • norman_bates Re: Ceny żywności w Polsce wzrosną przez braci ka 29.12.07, 17:08
        Co ty pieprzysz? Propaganda naty kacza aż tak wypaliła ci mózg? Nie lubię
        kwaczyńskich ale jak czytam takie wypociny to niedobrze mi się robi. Może jakiś
        przykład, żeby potwierdzić twoje słowa?

Nic? Tak właśnie myślałem
      • kelob3 Re: Ceny żywności w Polsce wzrosną przez braci ka 29.12.07, 17:15
        tersta napisała:

> nskich, a nie przez żadne Indie i Chiny! Przez 2 lata swojego
        > bezczelstwa narobili tyle kaczych kup, ze teraz trudno sie
        > komukolwiek z tego wydzwignąc. Bracia Kaczynscy - przed Trybunał
        > Stanu!~!!!!
        no co TY??! Irlandia bedzie!!juz kilka tygodni po wyborach a rzad oglasza ze
        budownictwo rozwija sie kosmicznie szybko,kilometry drog oddano po wyborach,cala
        szafa pomyslow na uzdrowienie sluzby zdrowia "tam dodac,tam ujac..." slowem jest
        zajefajnie i bedzie za chwile Irlandia a nawet Meksyk-pozdr deb..u!
    • redakcja_v raczej przez IZRAEL i UE 29.12.07, 16:43
      winne są:
      - UNIA EUROPEJSKA i jej sterowanie centralne
      - brak wolnego rynku w polsce: skupy interwencyjne
      - IZRAEL: wojny żydów podbiły ceny paliw

ps.
      ja rocznie zjadam max 1kg kukurydzy,
      czyli ze 100L oleju to sie otrzymuje z 1 kg?
      • kosmiczny_swir Myślenie nie boli 29.12.07, 17:02
        UE ma nadprodukcję żywności. Wydajność rolnictwa UE jest dużo wyższa niż
        rolnictwa w Afryce czy Azji. I tak już pomoc humanitarna niszczy gospodarki
        krajów afrykańskich. Żaden producent żywności nie może konkurować z darmową
        żywnościa z nadmiarów z magazynów UE. Więc nie gadaj głupot. Poza tym ja
        mieszkam już kawałek czasu w starej UE i żyje mi się zdecydowanie lepiej niż w
        neoliberlanej Polsce. Mam przywoitą pracę i studiuję na dobrej uczelni, nie
        dostałem nigdy ani jednego ore socjalu. Więc pier..gadanie głupot o socjaliźmie
        w takiej np. Danii jest wysoce nieuzasadnione. Jeśli nigdy nie żyłeś w starej UE
        nie wypowiadaj się.
        • norman_bates Re: Myślenie nie boli 29.12.07, 17:22
          kosmiczny_swir napisał:

> UE ma nadprodukcję żywności. Wydajność rolnictwa UE jest dużo wyższa niż
          > rolnictwa w Afryce czy Azji.

Dlatego właśnie Wielki Brat z Brukseli wprowadza limity, żeby przypadkiem cena
          żywności nie spadła

>Poza tym ja
          > mieszkam już kawałek czasu w starej UE i żyje mi się zdecydowanie lepiej niż w
          > neoliberlanej Polsce.

Skoro za eurosocjalu jest ci teraz dobrze to pomyśl jak by ci się żyło bez
          czerwonoskórych

• kosmiczny_swir Precież napisałem wyraźnie, że w neoliberlanej 29.12.07, 17:30
            Precież napisałem wyraźnie, że w neoliberlanej Polsce nie żyło mi się dobrze.
            Poza tym pokaż mi kraj, gdzie jest prawdzimy idealny kapitalizm. Chyba nie USA,
            gdzie rząd pompuje w Boeinga ogromną kasę przez kontrakty zbrojeniowe i potężnie
            dofinansowuje rolnictwo. Może w Chinach, ale nie chcę pracować za miskę ryżu.
            • zeberdee24 Re: Precież napisałem wyraźnie, że w neoliberlane 29.12.07, 17:36
              A to ty byś tak chciał żeby od ręki było dobrze w Polsce ? Pstryk i mamy drugą
              Japonię ? To nie tak działa kolego. Najpierw trzeba się paredziesiąt lat
              rozwijać żeby był dobrobyt.
            • norman_bates Re: Precież napisałem wyraźnie, że w neoliberlane 29.12.07, 17:47
              To co jest w Polsce ma niewiele wspólnego z jakąkolwiek odmianą liberalizmu. Ja
              bym to nazwał raczej eurosocjalizmem light.

Także nie myl pojęć

Chyba nie USA,
              > gdzie rząd pompuje w Boeinga ogromną kasę przez kontrakty zbrojeniowe i potężni
              > e
              > dofinansowuje rolnictwo

Prawdę mówisz tylko o złym tworze politycznym. To UE pcha pieniądze na siłę do
              Airbusa i wkłada kupę kasy na rolnictwo.

A skoro Boeing wygrywa przetargi (nie wszystkie bo JSF wygrał akurat Lockheed)
              no to przykro. Rząd ogłasza konkurs, składa zamówienie, a później za nie płaci -
              ja wiem że to trudne do zrozumienia dla socjalisty, wg. którego rząd powinien
              brać za gębę wszystkie firmy i dusić ich ile wlezie za friko.
              • kosmiczny_swir A czy ja powiedziałem, że rząd ma dusić ile wlezie 29.12.07, 17:53
                A czy ja powiedziałem, że rząd ma dusić ile wlezie? Ja mówię tylko o potrzebie
                uczciwej konkurencji. Skoro USA popuje kasę w Boeinga, to UE musi robić to samo
                z Airbusem. Może UE ma założyć ręce i czekać aż Boeing zmonopolizuje rynek?
                Podstawą dobrobytu jest UCZCIWA KONKURENCJA. Rolą rządu jest dopilowanie
                uczciwej konkurencji i dbanie o wolny rynek, czyli np. nie dopuszczanie do
                tworzenia monopoli. Jeśli interesujesz się zagadnieniami ekonomii i regulacji
                powinienieś wiedzieć, że jest takie coś jak "market failure", kiedy rynek nie
                zachowuje się tak jak powinien i trzeba tej sytacji zaradzić.
                • norman_bates Re: A czy ja powiedziałem, że rząd ma dusić ile w 29.12.07, 18:00
                  Problem w tym, że w praktyce to się nie sprawdza, ale socjaliści na siłę próbują
                  forsować takie podejście. Zamiast tego taki system daje szerokie pole do popisu
                  jeżeli chodzi o wszelkiego rodzaju lobbing, albo po prostu "dawanie w łapę".
                  Dlatego właśnie czerwoni tak kochają gospodarkę sterowaną centralnie -
                  najzwyczajniej im się to opłaca.

Poza tym monopol istnieje w każdym ustroju, a szczególnie w komunizmie !
                  • kosmiczny_swir Panowie, o czym my tu rozmaiwamy 29.12.07, 19:40
                    Rozamiamy o jakichś pierdołach a nie zauważamy prawodziwego problemu. Ceny
                    żywności w sklepach rosną, a rolnicy zarabiają tyle samo ile zarabiali.
                    Porównajcie sobie ceny żywca z ostatnich 4 lat. Coś tu chyba jest nie tak.
                    Ubojnie skupują żywiec po tych samych cenach co rok temu, ceny kiełbasy rosną.
                    Coś mi się wydaje, że przetwórcy żywności ostro lecą Polaków w kakao.
                    • fantastisk Re: Panowie, o czym my tu rozmaiwamy 29.12.07, 23:30
                      Tu zebys nie przegapil:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=73775344&a=73793557
                      Ty mowisz o zywcu.
                      Wez sobie nieruchomosci.
                      Przeszedlem sie po placach budow w okolicy, popytac o zarobki.
                      Praktycznie zmiany sa kosmetyczne.
                      Mam szwagra wrchitekta, za jego prace, nikt wiecej nie placi (np. 3-4 razy)
                      Deweloperzy kupili ziemie dawno temu
                      Standard wykonania spadl, bo mieszkania ida i z beznadziejnym wykonaniem.
                      Ceny mieszkan wzrosly 3-4 ktrotnie

I gdzie ta kasa idzie?
                      I kto na tym korzysta?
                      Przeciez to jest naprawde mala grupka ludzi.
        • zeberdee24 Re: Myślenie nie boli 29.12.07, 17:33
          Jak widać ciebie myślenie dość konkretnie boli.
          Mieszkasz w Danii, więc zapewne zauważyłeś że Dania to dosyć bogaty kraj, pewnie
          wiesz też że Dania to kapitalistyczny od ponad 50 lat kraj, pewnie dlatego żyje
          ci się lepiej.
          Wiesz też że Dania jest bardzo uprzemysłowionym krajem, ale ponieważ Duńczycy
          muszą jeść ale też i dobrze zarabiać zatem wprowadzono kwotowanie produkcji
          żywności, po to żeby utrzymać w miarę dobrą dochodowość gospodarstw. Znam się co
          nieco na rolnictwie i powiem ci że bez kwot tak zaawansowane technologicznie
          rolnictwo jak w UE mogłoby znacznie zwiększyć produkcję, ale wtedy by się
          niektórym na zachodzie przestało opłacać, a jakby się przestało opłacać to by to
          np. Duńscy farmerzy olali a skorzystaliby Polscy czy Rumuńscy, bo zadziałałby
          mechanizm rynkowy. A tak mamy centralne planowanie pod kątem dobra rolników ze
          starej UE i dziwimy się że żarcie bez opamiętania drożeje.
          • kosmiczny_swir No ale UE jest od tego, żeby robić dobrze swoim 29.12.07, 17:48
            No ale UE jest od tego, żeby robić dobrze swoim rolnikom a nie rolnikom poza UE
            nie uważasz? Stare ludowe powiedzenie mówi, że każde grabie grabią w swoją
            stone. Wolny rynke jest dla nas dobry, kiedy nam przynosi korzyści. Kiedy
            przynosi korzyści innym jest be. My mamy tego pecha, że nie jesteśmy starą UE,
            ale to wina Churchilla i Roosvelta którzy w Jałcie oddali nas sowietom.
            A co do Danii, to w Danii przecież jest Eurokołchoz a nie "kapitalizm",
            przynajmniej tak mówi znaczna część użytkowników tego forum.
            • norman_bates Re: No ale UE jest od tego, żeby robić dobrze swo 29.12.07, 17:54
              kosmiczny_swir napisał:

> No ale UE jest od tego, żeby robić dobrze swoim rolnikom a nie rolnikom poza UE
              > nie uważasz?

W tym cały problem, że komuchy z centrali europejskiego związku sowieckiego
              dbają o to żeby "robić dobrze" rolnikom, a to że cała reszta musi za to płacić
              mają w d....
            • zeberdee24 Re: No ale UE jest od tego, żeby robić dobrze swo 29.12.07, 18:55
              Nie chodzi akurat o nas ale o wszystkich w tym nieszczęsnym kołchozie. Bo na
              skutek regulacji nie jesteśmy w stanie szybko zwiększyć mocy produkcyjnych w
              rolnictwie, bo Europa ma rozdrobnione zepsute planowaniem rolnictwo. Wielcy
              socjaliści planiści z centrali UE myśleli że ropa nigdy się nie skończy i że
              Chiny oraz Indie będą wiecznie biedne i że Europa tak sobie będzie dobierać
              tanio na światowym rynku jakby czegoś lokalnie brakło. Tak jak wielcy planiści z
              PZPR wierzyli że ZSRR i RWPG przetrwa wieczność. Skutki będą takie same, jak
              skutki transformacji, podkreślone w artykule - SPADEK POZIOMU ŻYCIA.
              • trasat Re: No ale UE jest od tego, żeby robić dobrze swo 29.12.07, 23:41
                Propaganda kapitalizmu dla ubogich wiedzą skutkuje. Cimny lud to
                kupił. W swiecie wspolczensym jest planowanie, także w kapitaliźmie.
                Gdybyście pracowanli kiedyś na kierowniczych stanowsikach w
                międzynarodowych korporacjach, np. amerykańskich, to
                zobaczylibyście, że planowanie jest bardzo szczegółowe,
                dokładniejsze niz w polskim socjaliźmie. Skuteczność gospodarowania
                większa, bo ostre egzekwowanie celów.
                • lucky81 Re: No ale UE jest od tego, żeby robić dobrze swo 30.12.07, 07:24
                  Nie odróżniasz planowania od centralnego "planowania". Planowanie samo w sobie
                  jest dobre. Gorzej, gdy ktoś planuje, co *ja* mam zrobić. Gdy mowa o centralnym
                  planowaniu, to nie chodzi o to, jakie ktoś sobie snuje plany, tylko że ktoś
                  narzuca mi co ja mam robić z moimi pieniędzmi.
                  • kosmiczny_swir Kiedy jesteś pracownikiem korporacji ktoć non stop 30.12.07, 12:15
                    Kiedy jesteś pracownikiem korporacji ktoć non stop planuje co *ty* masz robić.
                    Poza tym wydaje mi się, że Polacy mają wyoaczny światopogląd przez 45 lat
                    komunizmu. Słowa "planowanie", "dobro wspólne", "współpraca" jednoznacznie
                    kojarzą im się z komunizmem, czyli z kartkami i pustymi sklepami. Minie wiele
                    lat, zanim to obciążenie historyczne minie. W społeczeństwach skandynawskih
                    naprzykład współpraca i dobro wspólne są jednymi z ważniejszych wartośći. Maj
                    takie adne słowo fælleskabet które oddaje istotę rzeczy.
            • lucky81 Re: No ale UE jest od tego, żeby robić dobrze swo 30.12.07, 07:22
              > No ale UE jest od tego, żeby robić dobrze swoim rolnikom

Skoro taki jest celu EU, to czemu narzekasz na wysokie ceny żywności?
        • fantastisk Re: Myślenie nie boli 29.12.07, 23:27
          kosmiczny_swir napisał:

> UE ma nadprodukcję żywności. Wydajność rolnictwa UE jest dużo wyższa niż
          > rolnictwa w Afryce czy Azji. I tak już pomoc humanitarna niszczy gospodarki
          > krajów afrykańskich. Żaden producent żywności nie może konkurować z darmową
          > żywnościa z nadmiarów z magazynów UE. Więc nie gadaj głupot. Poza tym ja
          > mieszkam już kawałek czasu w starej UE i żyje mi się zdecydowanie lepiej niż w
          > neoliberlanej Polsce. Mam przywoitą pracę i studiuję na dobrej uczelni, nie
          > dostałem nigdy ani jednego ore socjalu.

A jestes pewien? Zastanow sie nad tym jak studiujesz, czy panstwo jednak jakos
          nie pomaga??? Co ze sluzba zdrowia? Czy jak zachorujesz musisz miec prywatne
          bardzo dobre ubezpieczenie, zeby ktos w ogole z toba gadal??? Czy nie masz np w
          pracy spokoju, bo wiesz, ze jak cos sie stanie, to wolne ci sie nalezy i juz?
          Toz to wszystko socjal. I wlasnie dlatego, zyje ci sie tam lepiej. Ponadto, to
          ze ty nie poszedles po zasilek nie znaczy, ze tam nie ma socjala. Sam siedze
          poza Polska i socjala mam tu zdecydowanie wiecej (duuuuuuuuuuzo wiecej) niz w
          Polsce, gdzie on praktycznie nie istnieje. Dziecko Ci sie urodzi to zobaczysz.
          Wyprawka, macierzynskie (ojcowskie) itd. To ze ty z tego nie korzystasz dzis nie
          znaczy, ze tego nie ma!
          • kosmiczny_swir Nie wyraziłem się dokładnie 30.12.07, 00:13
            Nie wyraziłem się dokładnie. Miałem na myśli to, że nie pobiermam żadnych
            bonusów. Jedna rzecz mnie przeraża. Ludzie w Polsce ślepo wierzą w liberalizm.
            Nigdzie w starej UE nie ma 100% socjalizmu ani 100% liberalizmu.
    • tychik1 RW Polsce nam żaden wyrost cen żywności nie grozi! 29.12.07, 16:47
      Oczekujemy wszyscy cudu :)
      www.literatura.zapis.net.pl/okresy/oswiecenie/Krasicki/wol_minister.htm
      www.literatura.zapis.net.pl/okresy/oswiecenie.htm
    • bobgrod dlatego idę w stronę VEGE 29.12.07, 16:53
      apeluję o roztropność i ograniczenie żarcia mięsa.
      przecież nic nie szkodzi spróbować.
      piramidy żywieniowe zaczynają się zawsze od warzyw i owoców.
      mniej chorób większa odporność.
      nie mając kasy można żyć w pełni zdrowia. po co wydawać kasę na danonki skoro
      można wciągnąć mleko, pietruchę czy inny żółte sery i pomidory z makaronem.
    • kelob3 ceny rosna a Unia nakazuje ograniczac produkcje 29.12.07, 17:07
      caly ten szajs przypomina matrix albo folwark zwierzecy ,jestesmy chodowani dla
      luksusu klas panujacych i daje nam sie tyle aby nie zdechnac i aby przypadkiem
      nie zaczac myslec zbyt samodzielnie kto wtedy glosowalby na tekich cudotworcow
      jak PO?nikt wszyscy osraliby tych darmozjadow od socjotechniki z wiejskiej
      • 3krotek Re: ceny rosna a Unia nakazuje ograniczac produkc 29.12.07, 17:33
        > caly ten szajs przypomina matrix albo folwark zwierzecy ,jestesmy chodowani dla
        > luksusu klas panujacych i daje nam sie tyle aby nie zdechnac i aby przypadkiem
        > nie zaczac myslec zbyt samodzielnie kto wtedy glosowalby na tekich cudotworcow
        > jak PO?nikt wszyscy osraliby tych darmozjadow od socjotechniki z wiejskiej

Bo to jest matrix. Dobrze, że jak widzę, niektórzy zaczynają to zauważać.
        Cały pic polega na tym, żeby nakarmić społeczeństwo najniższym kosztem,
        sprzedając niby-wędliny, niby-sery, kurczaki na sterydach, etc., wszystko
        dostępne w tanich sklepach, jak Biedronka Lidl i nne.
        To,że ludzie jedzą gó.. jakoś do nich nie dociera, no bo skąd? W telewizji o
        tytm nie mówią.
        Ale czy nikt się nie zastanowi, że jeśli z 1 kg mięsa wytwarza się 1,8 kg szynki
        to nie jest to szynka?
      • pos3gacz Re: ceny rosna a Unia nakazuje ograniczac produkc 29.12.07, 22:12
        kelob3 napisał:

> caly ten szajs przypomina matrix albo folwark
        zwierzecy ,jestesmy >>>>>>>>>>chodowani<<<<<<<<<<< dla
        > luksusu klas panujacych i daje nam sie tyle aby nie zdechnac i aby
        przypadkiem
        > nie zaczac myslec zbyt samodzielnie kto wtedy glosowalby na tekich
        cudotworcow
        > jak PO?nikt wszyscy osraliby tych darmozjadow od socjotechniki z
        wiejskiej
        XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
        Ciebie to chyba łajnem krowim C-hodowali.
    • mn.rolicki Ceny żywności w Polsce wzrosną przez Indie i Chin 29.12.07, 18:51
      Za wysokie ceny żywności winne są sieci supermarketów. Te postawione
      w Polsce niemieckie, francuskie i brytyjskie. Zmowy cenowe w
      sieciach supermarketów jednocześnie generują drożyznę dla wszystkich
      Polaków. Można porównać jak jest w supermarketach w Polsce a jak u
      Niemców: u Niemiec, gdzie w supermarkecie HIT, proszek Persil
      kosztuje w przeliczeniu 30 złotych w Polsce kosztuje 50 złotych. Zmowa
      cenowa w niemieckich i francuskich supermarketach w Polsce wykończy
      kieszenie Polaków drożyzną.
      • kosmiczny_swir A rolnicy dalej zarabiają mało 29.12.07, 20:24
        A rolnicy dalej zarabiają mało, ceny żywca w skupie stoją w miejscu.
        • lucky81 Re: A rolnicy dalej zarabiają mało 30.12.07, 07:26
          To zrób skupom konkurencję, skoro to takie opłacalne.
    • k_r_m Re: Ceny żywności w Polsce wzrosną przez Indie i 29.12.07, 19:00
      "Ceny żywności podbija także rosnąca produkcja biopaliw. Do ich wytwarzania
      zużywa się ogromne ilości tych samych roślin, z których produkuje się żywność
      dla ludzi i pasze dla zwierząt, m.in. kukurydzy, rzepaku."

no dalej panowie posłowie, wprowadźcie 100% biopaliwa
    • mn.rolicki Teraz niemiecka kolonia handlowa na Ukrainie 29.12.07, 19:14
      Jak zareagują Ukraińcy, kiedy Niemcy dokończą budowę koloni
      handlowej na Ukrainie. I każdy Ukrainiec po 8 latach dampingu w
      supermarketach - etap wychowywania klientów, zaczną odbijać straty
      czesaniem po kieszeni Ukraińców jak obecnie Polaków. Pierwszy etap
      się już Niemcom i Francuzom udał, podstępem Euro 2012 Polacy
      wybudują autostrady do koloni handlowej na Ukrainie. Nie skrępowany
      przerzut towarów niczym nie zatrzymywanych korowód TIR-ów będzie
      pędził do koloni 5 tys. supermarketów na Ukrainie. Eurozbawcy zrobią
      na Ukrainie taką samą unię niskich cen jak w Polsce "ceny drożeją
      przez Indie i Chiny".
      • mn.rolicki Tania niemiecka kolonia supermarketów na Ukrainie 29.12.07, 19:16
        Rozumiemy tą retorykę w przeważnie niemieckich gazetach, że "Polacy
        macie za mało autostrad", "Polacy macie złe drogi" i wyjaśnienia tej
        przeważnie niemieckiej prasy zamiast prawda o zmowach cenowych
        niemieckich i francuskich supermarketów na złego luda że "ceny
        drożeją przez Indie i Chiny". Ale kto się da na to nabrać, chyba
        skołowanie czytelnicy niemieckiego "Faktu" i "Dziennika".
        • kosmiczny_swir Co racja to racja 29.12.07, 19:33

• pos3gacz Ceny żywności w Polsce wzrosną przez Indie i Chin 29.12.07, 19:53
      Czy czasami nie chodzi o unijne ograniczenia w produkcji roślinnej
      i zwierzęcej.Nie mają na kogo zwalić to zwalają na Chiny i Indie.
      To nie lepiej było by zwalić na UFO-ludków.
      • lucky81 Re: Ceny żywności w Polsce wzrosną przez Indie i 30.12.07, 07:28
        No i cła.
        • lucky81 Re: Ceny żywności w Polsce wzrosną przez Indie i 30.12.07, 07:31
          I skupy żywności przez rząd (największy nonsens).
    • pawel-l Re: Ceny żywności w Polsce wzrosną przez Indie i 29.12.07, 19:56
      Wszyscy zajmują się podażą ŻYWNOŚCI. A nikt nie zwraca uwagi na drugą stronę równania: podaż PIENIĄDZA. Przez ostatnie lata podwoiła się ilość pieniądza w obiegu. Najpierw rosły ceny w nieruchomościach, gruntach, a teraz w cenach żywności. Typowy cykl gospodarczy. Oczywiście najwięcej zarobili na tym ci co mają najszybszy dostęp do kreowanego pieniądza: politycy, bankowcy, przedsiębiorcy. A po tyłku dostaje cała reszta.
      • kosmiczny_swir Może to nie do końca tak ale coś w tym jest 29.12.07, 20:23
        Zwróc uwagę na fakt, że ceny żywca w skupie stoją w miejscu, a ceny
        przerobionego mięsa rosną. Ja bym powiedział, że Chiny i Indie nie mają nic do
        rzeczy. Poza tym Hindusi nie jedzą mięsa a Chińczycy jedzą każde mięso,
        włączając w to jaszczurki, psy i inne dzikie węże. Nie wspominają już o tym, że
        podastwaowe składniki kuchni chińskiej i indyjskiej są zupełnie inne niż
        europejskiej. Ryżu w Europie się nie uprawia, soi prawie też nie, więc gadanie o
        Chinach nie ma nic do rzeczy.
      • mieszkoi zo za bzdura !!! 29.12.07, 20:26
        unia po to narzuca kwoty zywnosci by ograniczyc produkcje i spadek
        cen. Owszem sa mozliwe znaczne sezonowe wzrosty cen zwiazane np z
        nieurodzajem (patrz pszenica) ale sa to wachania tylko sezonowe,
        ktorych trudno uniknac na chrnonionym wspolnym rynku. W polsce mamy
        problemy z brakiem zbytu (np na mieso) jesli popyt roznie
        wyprodukujemy KAZDA ilosc zurnalisci ekonomisci.

Kolejny bzdurny artykul by uzasadnic podwyzke i nabic komus kasy
        • pos3gacz Re: zo za bzdura !!! 29.12.07, 22:19
          mieszkoi napisał:

> unia po to narzuca kwoty zywnosci by ograniczyc produkcje i spadek
          > cen. Owszem sa mozliwe znaczne sezonowe wzrosty cen zwiazane np z
          > nieurodzajem (patrz pszenica) ale sa to >>>>>>wachania <<<<<<tylko
          sezonowe,
          > ktorych trudno uniknac na chrnonionym wspolnym rynku. W polsce
          mamy
          > problemy z brakiem zbytu (np na mieso) jesli popyt roznie
          > wyprodukujemy KAZDA ilosc zurnalisci ekonomisci.
          > Kolejny bzdurny artykul by uzasadnic podwyzke i nabic komus kasy
          XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
          Nie wa-c-haj się synu,tylko bierz sie za naukę.
    • lookas7 a ja słyszałem jedno! Ceny miały spadać,dzięki PO! 29.12.07, 21:26
      i jej słynnemu programowi cudownej Irlandii-Tuskolandii... Za
      niedługo okaże się, że to będzie Tusk_menistan z naczelnym baronem
      Con_Donkiem i jego świtą PO_YebboOFF!
    • jola_z_dywit_2006a Polowa ziemi w Polsce lezy odlogiem i UE placi by 29.12.07, 23:13
      tak bylo, wiec co maja Indie czy Chiny do cen zywnosci w Polsce ?
      Pozwolic "niewidzialej rece rynku" na dzialanie, zbarac dotacje za odlogi i
      zywnosc bedzie tania.
      • trasat Re: Polowa ziemi w Polsce lezy odlogiem i UE plac 29.12.07, 23:46
        Kolejny idiota wierzący w niewidzialną rękę rynku. Tego nie ma w
        żadnej rozwiniętej gospodarce. Tp tylko ideologia polskich sierot po
        kabaretowych tekstach Korwina.
        • lucky81 Re: Polowa ziemi w Polsce lezy odlogiem i UE plac 30.12.07, 08:22
          > Tego nie ma w żadnej rozwiniętej gospodarce.

Niestety. Kiedyś było trochę więcej wolności. Dlatego teraz te gospodarki są
          rozwinięte, ale nie rozwijające się. Świat zachodni od kilkudziesięciu lat jakby
          ekonomicznie zwolnił, teraz prawie stoi w miejscu.
    • lucky81 Żadne rynki. Żadne Indie. Żadne Chiny. 30.12.07, 07:18
      Cytowani eksperci mówią jakieś bzdury. Ceny w Polsce nie zależą od żadnych
      rynków międzynarodowych, tylko od centralnych rządów, które ustalają ceny
      żywności i implementują je poprzez cła, limity produkcji mleka, skupy mięsa,
      dotacje dla rolników, itd itp.
    • kelob3 to juz nie przez amerykanska stonke? 30.12.07, 10:33
      niech Unia zniesie limity produkcji -to jest powod drogiej zywnosci
    • pklimas Re: Ceny żywności w Polsce wzrosną przez Indie i 30.12.07, 10:49
      W pazdzierniku podczas debaty Tusk - Kaczynski jako powod wzrostu
      cen zywnosci pan Tusk wskazał na nieudolne rzady PiS. 2 miesiace
      pozniej za czasow rzadow PO za wzrost cen zywnosci odpowiadaja Chiny
      i Indie.
    • abhaod w Niemczech ceny przetworów mlecznych 30.12.07, 11:01
      wzrosły nawet o 25%, Komisja EU ma zamiar znieść limity
      • caesar_pl Re: w Niemczech ceny przetworów mlecznych 30.12.07, 13:57
        ,,i dalej kilo kotleta czy kostka masla sa tansze w Niemczech niz w
        Polsce..
        www.aldi-essen.de/PV_D/index.shtml
        zeby tu zaden nie trul,ze maslo w Aldiku to woda..ha,ha..to to samo
        maslo co w innch sklepach czyli niemieckie markowe..
    • nobull Ceny żywności w Polsce wzrosną przez Indie i Chin 30.12.07, 11:13
      "Chińczyk zjadał rocznie 20 kg mięsa, dziś - ponad 50 kg."

Bo dziś je 35 kg szczurów i 5 kg psów i 10 kg kotów?

A tak naprawde co Indie i Chiny maka do cen zywności w Europie!

Czas najwyższy aby przestac p i e r d o l i c głupoty!

Przy tak sztucznie osłabionym dolarze i zawyżonej wartosci złotówki ceny
      zywności powinny spaśc 50%!

Gazeta nie nadaje nawet się aby nia sobie dupę podetrzec bo papier sie
      "rozchodzi"!

• zazu2 Re: Ceny żywności w Polsce wzrosną przez Indie i 30.12.07, 11:41
        Debilne zarządzanie rolnictwem jest winne w najwiekszym stopniu. Rolnik dostaje
        doplaty do produkcji, ale jezeli wyprodukuje wiecej niz ma w kwocie to placi od
        tego kary. Dlatego mleko lepiej jest wylac swiniom niz je "sprzedac" i zaplacic
        kare. To samo z wieprzowina. Jezeli nikt jej nie kupi to po co produkowac. Ceny
        u rolników stoja w miejscu od kilku lat (1 zł za litr mleka w klasie ekstra,
        inne ponizej kosztow produkcji), a w sklepach ceny cigle rosna. Nie od dzisaij
        rzad trąbi ze mam za duzo ziemi rolnej, dotuje zalesianie słabszych gleb i chce
        aby rolnicy znalezi zajecia poza rolnictwem.
        PS. nie jestem rolnikiem.
        • caesar_pl Re: Ceny żywności w Polsce wzrosną przez Indie i 30.12.07, 14:01
          zniosa w Unii ograsniczenia to Polski rolnik zbankrutuje.Gdzie mu
          tam do niemieckiego Bauera z jego high tech bauernhofem..!
    • dunskit Ceny żywności w Polsce wzrosną przez Indie i Chin 30.12.07, 13:43
      A gdyby kazdy Chinczyk ( wlaczajac Hong Kong i Macau )zjadlby
      kilogram sledzi z Baltyku rocznie to byloby ich, tych sledzi mniej o
      jakies 1,329,349,388 kilo. Gdyby nie unijne limity to sledzia
      prosze pana mozna by bylo zobaczyc w oceanarium i to by byl
      prawdziwy dramat.
      ===================
      Baltycki sledz w oleju z cebulka jest dobrem kazdego Polaka.
      • marcin1122331 Kolchozy zawsze mialy problemy, eurokolchoz 30.12.07, 15:29
        tez je ma i miec bedzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka