diabel44 31.12.07, 08:11 Trzymam kciuki, żeby się udało... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zdzisiek_2 Re: Święty Rafał za pieniądze 31.12.07, 09:25 Ja też mam nadzieję że im się uda. Chciałbym móc się leczyć w przyzwoitych warunkach a nie być skazany na NFZ. Możliwość wyboru - to jest to. Odpowiedz Link Zgłoś
hela6 Re: Święty Rafał za pieniądze 31.12.07, 10:22 A ja sobie wykalkulowałam, że jeśli będą dla dobrych lekarzy dobre miejsca pracy, to po prostu zaczną się starać wszędzie, by ich zauważono. To może opłacić się wszystkim. Pewnie ze zawsze będą istnieć szczury, wykorzystujący z nieszczescie biednych i widzący swoją przyszłość w ich okradaniu i oszukiwaniu, ale tacy są zawsze i wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Święty Rafał za pieniądze 02.01.08, 02:15 Super. Nareszcie era prywatnej służby zdrowia rozkręca się na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Święty Rafał za pieniądze 01.01.08, 07:20 No na razie i tak jest się skazanym na NFZ, czy się chce czy nie trzeba płacić składki. Tak więc prywatna konkurencja z góry jest na przegranej pozycji, bo kto chce z nich korzystać, musi płacić podwójnie. Publiczne szpitale muszą być w stanie tragicznym, żeby prywatna konkurencja miała szanse bez zniesienia monopolowych obowiązkowych składek zdrowotnych na państwową opiekę. Odpowiedz Link Zgłoś
dochtoor Pani w TVP Info - ma wątpliwości :-) 31.12.07, 09:33 Właśnie przed pół godziną słyszałem w porannym przeglądzie prasy w TVPInfo ja to pani stwierdziła "ma wątpliwości czy to w porządku że dostęp do najlepszego specjalisty ręki będzie tylko dla najbogatszych" - LUDZIE, toż to galopująca komuna - jak mnie nie stać na najlepszego blacharza to jadę do tańszego - na takiego na jakiego mnie stać. I nie zastanawiam się czy to sprawiedliwe czy nie - po prostu prawa rynku. Myślałem, że dla wszystkich to oczywiste. Ale jak chodzi o lekarzy w Polsce - to muszą być najlepsi i za darmo oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Pani w TVP Info - ma wątpliwości :-) 31.12.07, 18:55 Dziwisz się? A jakiego chowu jest to stacja i kto pracuje w TVPInfo? Ci ludzie mają problemy z językiem polskim, a ty żądasz od nich zrozumienia praw rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Pani w TVP Info - ma wątpliwości :-) 01.01.08, 07:22 Ludzie nie rozumieją, że jak jest popyt niższy od podaży, to fizyczną niemożliwością jest zapewnić usługę wszystkim - myślą że jak rząd załatwi "opiekę za darmo", to w magiczny sposób miliony mogą korzystać z usług najlepszego specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Pani w TVP Info - ma wątpliwości :-) 01.01.08, 07:23 Tzn. odwrotnie, popyt wyższy od podaży. Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Święty Rafał za pieniądze 31.12.07, 09:56 Tak się zastanawiam - czyt średnio 5-6 tys. za zabieg to dużo? Łącznie z pobytem w szpitalu? Jasen, to jest średnia - zale nawet zabieg kosztujący 20 tys. nie jest "drogi". Nie, nie krzyczcie - ja też nie mam tyle "w kieszeni". Ale pomyślcie - żeby ubezpieczyć sie na taką sumę wystarczy ubezpieczenie rzędu 50-100 zł miesięcznie! A to już nie jest majątek. Odpowiedz Link Zgłoś
lepanto Re: Święty Rafał za pieniądze 01.01.08, 19:46 50-100 ? Oczywiście jak się ma 20 lat i dobre zdrowie. A jak sie ma 6o i było już w szpitalu w poprzednim roku to lepszą propozycją jest 300 zł. Zresztą wystarczy zobaczyć co mozna mieć za 500 zł (i 60 lat) w takim Medicoverze. Własciwie żadnych operacji w cenie. 15% upust na stomatologa to raczej kpina. Znacznie lepszym pomysłem byłyby dopłaty - idziesz na operację w ramach NFZ i dopłacasz coś ekstra. Oficjalnie , nie do kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
findoutmore Macie rządy liberałów 31.12.07, 09:58 Leczenie tylko dla najbogatszych. A Platforma bije Łukaszenkę, osiągając 99,99% poparcia (wg GW) Odpowiedz Link Zgłoś
badowicz Re: Macie rządy liberałów 31.12.07, 10:04 nie fanzol. Tyle ludzie wydają na wakacje nad Morzem Czerwonym. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_dreptak Re: Macie rządy liberałów 31.12.07, 10:14 osoba zarabiająca przeciętną korporacyjną czyli gdzieś w przedziale 5-15 tys odprowadza miesięcznie ca 600-1900 zł na NFZ, i co za to ma ??? ucho od śledzia mniej więcej !!!!!!!!!! dlaczego jeżeli mogę wysyłać dzieci do prywatenj szkoły czy chronić dom za pomocą agencjii ochrony nie wolno zabrać mi MOICH pieniędzy z NFZ i ubezpieczyć się prywatnie ???? z całą konsekwencją tego wyboru, znacznie przyjemniej będzie mi się konało ze świadomością, że wykupiłem za słabe ubezpieczenie niż, że płacone przeze mnie pieniądze zostały zmarnotrawione przez urzędasów NFZ uprzedzając krytykę lewaków, niech każdy zadba o własną głowę a wszystkie głowy będą zadbane Odpowiedz Link Zgłoś
findoutmore naczytałeś się biedaku wprost i innych tabloidów 31.12.07, 10:18 moje pieniadze, moje pieniądze... a g..o twoje! jesteś członkiem społeczeństwa, a nie egoistyczną jednostką, zmiatającą pod sobą. ty sobie zarabiaj i 20 tys. zł ale miliony Polaków biedują za tysiaka miesięcznie! Odpowiedz Link Zgłoś
oremus Re: naczytałeś się biedaku wprost i innych tabloi 31.12.07, 10:55 no i co z tego, że biedują? pis lubi równać w dół, po komunistycznemu. ale mnie to rybka, w końcu można teraz wybrać kraj w którym chcemy żyć. i nie słyszeć tych nieustannych biadoleń nieudaczników. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: naczytałeś się biedaku wprost i innych tabloi 31.12.07, 11:59 findoutmore napisała: > moje pieniadze, moje pieniądze... a g..o twoje! jesteś członkiem społeczeństwa, > a nie egoistyczną jednostką, zmiatającą pod sobą. [...] Kolega urodził się mniej więcej 20-30 lat za późno chyba. Albo czytał w dzieciństwie niewłaściwe książki... Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: naczytałeś się biedaku wprost i innych tabloi 31.12.07, 18:58 To niech się te miliony Polaków wezmą do roboty i zaczną zarabiać więcej. A jak się w młodości nie chciało przysiąść fałdów i pouczyć - to niech teraz nie narzekają i nie żerują na tych, którym się chciało. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: naczytałeś się biedaku wprost i innych tabloi 01.01.08, 07:25 > moje pieniadze, moje pieniądze... a g..o twoje! Właśnie z powodu braku pełnej własności prywatnej strach inwestować w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Macie rządy liberałów 31.12.07, 12:07 jan_dreptak napisał: > osoba zarabiająca przeciętną korporacyjną czyli gdzieś w przedziale > 5-15 tys odprowadza miesięcznie ca 600-1900 zł na NFZ, i co za to > ma ??? ucho od śledzia mniej więcej !!!!!!!!!! Dokładnie. Wg moich obliczeń wynika, że w przyszłym roku odprowadzę do NFZ 10 000 PLN. W tym roku było to nieco tylko mniej. A ostatni raz z publicznych usług zdrowotnych (celowo nie nazywam tego "służbą zdrowia") korzystałem kilka lat temu, gdy musiałem przynieść jakieś świstki na komisję lekarską w WKU. To jest po prostu _niesprawiedliwe_ i nijak się ma choćby do składek na prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Za takie pieniądze mógłbym się leczyć w najlepszych klinikach nie tylko w Polsce (choć i w Polsce mamy wybitnych specjalistów - temu nie mogę i nie zamierzam przeczyć)... [...] > > uprzedzając krytykę lewaków, niech każdy zadba o własną głowę a > wszystkie głowy będą zadbane Powiedziane dosadnie, ale w pełni się z tym zgadzam. Pozdrawiam, Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Macie rządy liberałów 31.12.07, 12:08 sammler napisał: > Dokładnie. Wg moich obliczeń wynika, że [...] Miało być: "Z moich obliczeń wynika...". :) Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
kita1979 NFZ czy ZUS 31.12.07, 15:04 przed napisaniem komentarza sprawdź sobie, na co odkładasz te składki. ZUS to głównie Twoja emerytura i chorobowe. AS ubezpieczenie zdrowotne jest odddzielną sprawą, co wie każdy kto choć raz sam wypełnił PIT. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: NFZ czy ZUS 31.12.07, 16:10 Ta uwaga chyba jednak nie do mnie, hę? Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
agatsu Re: NFZ czy ZUS 01.01.08, 13:35 Policz sama (sam?): 9% od miesiecznych zarobkow na poziomie 9,5 tys to ponad 10 tys. rocznie na sam fundusz zdrowia. Nawet ja place kilka tysiecy rocznie na samo ubezpieczenie zdrowtne - i guzik z tego mam. Wszedzie i tak chodze prywatnie. Jak jestem chora, jestem w stanie dotrzec latwiej i sie zwraca w cenie lekow pozniej. Jak kiedys dotarlam do nfzowego lekarza (bylo ciezko) to pozniej zaplacilam za leki 150 zl. Granda Odpowiedz Link Zgłoś
lepanto Re: Macie rządy liberałów 01.01.08, 20:02 to żenujące ,ale ludzie o zarobkach 5-15 nic nie wiedzą o solidaryźmie społecznym. Bo to z niego wynika obecny system NFZ.I moze się podobać ,lub nie. Ale jest i powinno się o tym wiedzieć . Jedyne co mozna powiedzieć to że idiotów wynagradzają nad podziw szczodrze. Idiotów podwójnie - bo powinni wiedzieć ,że jesli jedni s.ają kasą ,a inni nie mają co dać dzieciakom do michy to wcześniej - później kończy się to rewolucją. I biedacy zabierają zamożnym wszystko. I nie tylko idiotom (choć tym się należy), tylko wszyskim. Wniosek - jestem przeciw wynagradzaniu debili wysokimi pensjami - bo to prowadzi do katastrofy. I to nie jest bynajmniej krytyka lewaków. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 solidaryzm? a to ciekawe 01.01.08, 20:57 powiedz mi co z solidaryzmem społecznym ma wspólnego sytuacja gdy pacjent w Polsce nie może się doprosić od lekarza rodzinnego podstawowych badań albo wizyty domowej. Odpowiedz Link Zgłoś
findoutmore kogo stać na takie wakacje? 31.12.07, 10:19 0,0001% polaków? ciesz się, że jesteś w tym elytarnym gronie! Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: kogo stać na takie wakacje? 31.12.07, 12:26 co ty bredzisz młotku? zobacz sobie jakie są statystyki zarobków! Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo a co cie to obchodzi buraku? 31.12.07, 13:40 jak cie nie stac to sie tam nie lecz, nie jezdzij na wakacje. a ci co chca to niech placa i g... ci do tego. Co za komuna poj...ana... Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Bochniarzowa z Michnikiem, 01.01.08, 13:55 i tak będzie leczyła się w Szwajcarii ;). Jeżeli tak jest dobrze to szkoły prywatne w Polsce powinny yć na każdym rogu ulicy Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Bochniarzowa z Michnikiem, 01.01.08, 14:21 bo w Polsce są prywatne szkoły na każdym rogu ulicy - są to szkoły językowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Bochniarzowa z Michnikiem, 01.01.08, 14:32 aron2004 napisał: > bo w Polsce są prywatne szkoły na każdym rogu ulicy - są to szkoły > językowe. I Bochniarzowa korzystała z takiej szkoły ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ponu-rak Re: Macie rządy liberałów 31.12.07, 10:10 Dwa zdania – dwa kłamstwa. Przyszły rok będzie chyba dla Pana (Pani) bardzo ponury. Życzę mimo wszystko optymizmu, pogody ducha i dobrego zdrowia. PS. A powstawanie prywatnych klinik, jakich jest tysiące na świecie, akurat nie ma nic wspólnego z ideologią partii rządzącej – ale, komu to tłumaczyć........ Odpowiedz Link Zgłoś
noseporque Re: Macie rządy liberałów 01.01.08, 21:47 findoutmore napisała: > Leczenie tylko dla najbogatszych. A Platforma bije Łukaszenkę, osiągając 99,99% > poparcia (wg GW) nie leczenie tylko dla najbogatszych tylko nareszcie wolny rynek ty nadal bedziesz mogl chodzic do lekarza "na NFZ" czyli za 6 złotych na miesiac, bo tyle fundusz z twojej skladki przeznacza na podstawowa opiekę medyczna pojedynczego pacjenta i bedziesz musial zebrac o skierowania i badania a za reszte wplacanych przez ciebie co miesiac do kasy funduszu pieniedzy wybuduje sie jakis gmach z marmurami w korytarzu (bynajmniej nie szpital) albo zatrudni 40 pociotkow dyrektora czy ministra do pracy ... biurowej milego zdychania kochany pacjencie Odpowiedz Link Zgłoś
turpin Święty Rafał za pieniądze: większe niż myślicie... 31.12.07, 11:29 Inicjatywa jest godna podziwu, jednak mam wątpliwości, czy ten szpital utrzyma się się na rynku. Medycyna w Polsce jest tańsza od zachodniej wyłącznie dzięki niższej cenie pracy ludziej, wszystko inne, od strzykawki po tomograf pozytronowy, kosztuje tyle samo (a czasem i więcej, bo rynek bywa mniejszy). Oznacza to, że przy przyzwoitych płacach, usuługi powinny kosztować mniej więcej tyle samo, co w komercyjnych szpitalach na Zachodzie. Nie będzie to zatem, wedle mojego rozeznania 5-6 tys PLN/zabieg operacyjny, ale kilkakrotnie więcej, jeśli wliczy się wszystkie koszta, włącznie np. z diagnostyką przedoperacyjną i hospitalizacją pooperacyjną, w tym leczniem nieuchronnych powikłań u pewnego odsetka pacjentów. Jeden dzień na intensywnej terapii kosztuje spokojnie ponad 1000 PLN. Najgorliwsi krzykacze-korwniniści, przekonani o 'sile swoich pieniędzy' i krociach, jakie odprowadzają na NFZ wymiękliby, jakby zobaczyli prawdziwe koszta współczesnej nieco poważniejszej medycyny. Tzw. polska klasa średnia (bogacze i tak będą się leczyć za granicą) może być jeszcze w dalszym ciągu za biedna na ten szpital. Za parę lat może będzie lepiej. Najgorsze, co może się zdarzyć, to 'ścinanie rogów' przez dyrekcję. W poczekalni będzie pływać rybka w akwarium, posiłki będą z menu, a za drzwiami przyjmować będzie jakaś lokalna sława medyczna. To, czego pacjenci nię będą widzieli, to wysłużony rentgen, liche zaplecze diagnostyczno-laboratoryjne, negatywna selekcja chorych do zabiegów i przewożenie ofiar powikłań do szpitali państwowych (wierzcie mi co piszę, pracuję w tzw. normalnym kraju w szpitalu państwoweym i w komercyjnym prywatnym). Ale oczywiście tak nie musi być. Pierwszy rok pokaże. Życzę im wszystkiego najlepszego, bo w końcu sam kiedyś chcę wrócić do Polski i normalnie popracować jeszcze praę lat do emerytury :) Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Święty Rafał za pieniądze: większe niż myślic 31.12.07, 12:15 turpin napisał: > Inicjatywa jest godna podziwu, jednak mam wątpliwości, czy ten > szpital utrzyma się się na rynku. > > Medycyna w Polsce jest tańsza od zachodniej wyłącznie dzięki niższej > cenie pracy ludziej, wszystko inne, od strzykawki po tomograf > pozytronowy, kosztuje tyle samo (a czasem i więcej, bo rynek bywa > mniejszy). Oznacza to, że przy przyzwoitych płacach, usuługi > powinny kosztować mniej więcej tyle samo, co w komercyjnych > szpitalach na Zachodzie. Nie będzie to zatem, wedle mojego > rozeznania 5-6 tys PLN/zabieg operacyjny, ale kilkakrotnie więcej, > jeśli wliczy się wszystkie koszta, włącznie np. z diagnostyką > przedoperacyjną i hospitalizacją pooperacyjną, w tym leczniem > nieuchronnych powikłań u pewnego odsetka pacjentów. Jeden dzień na > intensywnej terapii kosztuje spokojnie ponad 1000 PLN. Najgorliwsi > krzykacze-korwniniści, przekonani o 'sile swoich pieniędzy' i > krociach, jakie odprowadzają na NFZ wymiękliby, jakby zobaczyli > prawdziwe koszta współczesnej nieco poważniejszej medycyny. A znasz pojęcie "ubezpieczeń"? Ale tych prawdziwych, nie tak zwanego ubezpieczenia zdrowotnego w NFZ. Odprowadzasz co jakiś czas specjalnie skalkulowaną składkę, po to by w razie zajścia nagłego zdarzenia pokryć koszty (otrzymać odszkodowanie) z nim związane a wchodzące w zakres polisy. Nie sądzę, by ktokolwiek w tym szpitalu oczekiwał, że pacjent przyjdzie z workiem pieniędzy (ani tym bardziej z kartą kredytową - to nie jest najlepszy instrument długu długoterminowego) i "z marszu" opłaci wszystkie zabiegi. Pozdrawiam, Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Re: Święty Rafał za pieniądze: większe niż myślic 31.12.07, 13:25 To takie amerykańskie to co mówisz. Stańmy sie drugą ameryką. Ciekawe, czy jakbys mieszkał w ameryce i korzystał z tych wszytskich dobrodziejstw kredytowych o których mówisz, czy byłbys nadal ich fascynatem. Popytaj przeciętnych amerykanów jakiej wysokości mają kredyty medyczne do spłaty. Jakie jest średnie saldo medycznej karty kredytowej. Jak zbierzesz trochę informacji to może zmienisz zdanie. A może zaczniesz szuklać innego wyjścia. A co jak koszty zabiegów i leczenia przekroczą twoją zdolność kredytową? Ręka pod kościół? A jak nie bęziesz miał wystarczająćo sił by ze swojej pracy spłącić kredyt medyczny za kosztowne leczenie? To fajnie brzmi jako reklama kart kredytowych. Gorzej wygląą w praktyce Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak To za czym ludzie tęsknią 31.12.07, 13:31 makabi napisał: > To takie amerykańskie to co mówisz. Stańmy sie drugą ameryką. > Ciekawe, czy jakbys mieszkał w ameryce i korzystał z tych > wszytskich dobrodziejstw kredytowych o których mówisz, czy > byłbys nadal ich fascynatem. Wiesz, dziwi mnie, że ludzie chcieliby mieć te problemy, co przeciętny Amerykanin. Nie wiesz przypadkiem dlaczego? Dlaczego emigracja jest z Polski do USA, a nie odwrotnie??? ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Święty Rafał za pieniądze: większe niż myślic 31.12.07, 14:34 Przeczytaj ze zrozumieniem to co napisałem. Przepraszać za wprowadzanie zamętu nie musisz. Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
turpin Re: prawdziwy cennik dla ciekawych 31.12.07, 14:56 Pojęcie ubezpieczeń zdrowotnych znam jako-tako. Przestudiowałeś kiedyś szczegółową polisę ubezpieczenia zdrowotnego? Zrozumiałeś wszystkie wykluczenia drobnym druczkiem (włącznie z nazwami chorób, i ich ryzykiem)? Zrozumiałeś, jak limity kosztów, które Ci ew. ubezpieczyciel pokryje, mają się do rzeczywistych cen leczenia tego, na co nie daj Boże możesz zachorować? Ja osobiście, mimo, że jestem lekarzem, nie jestem w stanie pojąć wszystkich konkretnych aspektów przeciętnej polisy medycznej. W Polsce zresztą nie ma dalej prawdziwego rynku ubezpieczeń zdrowotnych, z tej prostej przyczyny, że nie ma prawdziwych prywatnych szpitali, tylko szpitaliki (św. Rafał będzie pierwszy, a będzie to w gruncie rzeczy mały i umiarkowanie specjalistyczny szpital). Dalej nie ma gdzie prywatnie leczyć ostrej białaczki, tętniaka naczyń mózgowych czy raka żołądka. Jest ryneczek. I to dziki ryneczek. Dla ciekawych podaję poniżej realne ceny usług z największej sieci prywatnych szpitali w UK (są od - do, za sam zabieg, nie licząc kosztów wcześniejszej diagnostyki i późniejszej zwłaszcza nieprzewidzianej hospitalizacji). I takie właśnie muszą być ceny w św. Rafale, jeśli nie zamierzają na czymś oszukiwać i równocześnie będą chcieli zapewnić ową mityczną Zachodnią Jakość. breast lump removal £2,000 £2,340 cardiac catheterisation £1,825 £3,275 carpal tunnel release £900 £2,000 cataract removal £1,625 £3,075 circumcision £1,000 £1,575 colonoscopy (bowel examination) £1,050 £1,575 colposcopy (cervix examination) £375 £1,050 coronary angioplasty £8,375 £11,500 coronary artery bypass graft £13,000 £16,175 cruciate ligament repair £3,500 £6,100 cystoscopy (bladder examination) £675 £1,500 epidural injection £725 £1,575 eyesight correction - Lasik or Lasek - per eye £1,050 eyesight correction - Phakik implants - per eye £2,100 £2,600 gall bladder removal (cholecystectomy) £3,650 £6,050 ganglion removal £1,250 £1,675 gastric banding (weight loss surgery) £7,000 £8,750 gastric bypass (weight loss surgery) £8,500 £11,465 gastroscopy £675 £1,675 grommets insertion £1,250 £1,675 haemorrhoids removal £1,500 £2,925 hernia repair £1,575 £3,600 hip replacement £7,800 £9,775 hip resurfacing £7,800 £10,925 hysterectomy £4,700 £6,350 hysteroscopy £1,300 £1,775 knee arthroscopy £1,575 £3,000 knee replacement £8,850 £11,125 laminectomy £5,350 £9,875 laparoscopy £1,875 £2,375 mastectomy £3,275 £4,950 prostate surgery (TURP) £3,850 £4,850 sigmoidoscopy £675 £1,300 squint correction £1,875 £2,925 sterilisation (female) £1,450 £2,100 sterilisation reversal (female) £2,600 £5,400 tension-free vaginal tape (TVT) £2,700 £4,375 termination of pregnancy £1,050 £1,925 tonsillectomy £1,575 £2,250 vaginal repair £3,175 £4,950 varicose vein surgery (both legs) £2,300 £3,125 varicose vein surgery (one leg) £1,575 £2,200 varicose vein laser treatment - EVLT (both legs) £2,450 £5,375 varicose vein laser treatment - EVLT (one leg) £1,650 £3,250 vasectomy £425 £1,100 vasectomy reversal £1,500 £2,400 wisdom teeth extraction £1,350 £1,625 Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: prawdziwy cennik dla ciekawych 31.12.07, 16:36 turpin napisał: > Pojęcie ubezpieczeń zdrowotnych znam jako-tako. Przestudiowałeś > kiedyś szczegółową polisę ubezpieczenia zdrowotnego? Zrozumiałeś > wszystkie wykluczenia drobnym druczkiem (włącznie z nazwami chorób, > i ich ryzykiem)? Zrozumiałeś, jak limity kosztów, które Ci ew. > ubezpieczyciel pokryje, mają się do rzeczywistych cen leczenia tego, > na co nie daj Boże możesz zachorować? Ja osobiście, mimo, że jestem > lekarzem, nie jestem w stanie pojąć wszystkich konkretnych aspektów > przeciętnej polisy medycznej. Ja z kolei, mówiąc najkrócej, zajmuję się zarządzaniem ryzykiem. Składka zawsze będzie kalkulowana z uwzględnieniem czynników ryzyka (zachorowań), ale tym jak to zrobić, by objąć polisą wszelkie rodzaje zachorowań (ogólnie: wszelkie usługi poza finansowanymi z koszyka "publicznego") będą sobie łamały głowy osoby mądrzejsze od nas ;) Jeśli chcesz, możemy o tym porozmawiać prywatnie... Być może kiedyś sam pociągnę ten temat i przeprowadzę badania, ale już nie na forum... Ja chcę przede wszystkim wiedzieć za co płacę i płacić tyle, ile muszę. Teraz płacę olbrzymie pieniądze za coś, z czego zupełnie nie korzystam. A gdy już będę musiał skorzystać, okaże się, że standard usług, za które zapłaciłem tyle pieniędzy, jest... powiedzieć, że niezadowalający to eufemizm. > W Polsce zresztą nie ma dalej prawdziwego rynku ubezpieczeń > zdrowotnych, z tej prostej przyczyny, że nie ma prawdziwych > prywatnych szpitali, tylko szpitaliki (św. Rafał będzie pierwszy, a > będzie to w gruncie rzeczy mały i umiarkowanie specjalistyczny > szpital). Dalej nie ma gdzie prywatnie leczyć ostrej białaczki, > tętniaka naczyń mózgowych czy raka żołądka. Jest ryneczek. I to > dziki ryneczek. [...] Nie myśl schematycznie! Przy całym szacunku dla Ciebie, ale mam wrażenie, że nie potrafisz spojrzeć na ten problem z perspektywy innej, niż "dzisiejszego lekarza", tkwiącego w centrum tego całego bałaganu... :) Bez urazy... Pozdrawiam, Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: prawdziwy cennik dla ciekawych 31.12.07, 20:09 No to powodzenia na emigracji :D Najlepszego w Nowym Roku! Pozdrawiam, Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit_2006a Alez ty gadasz od rzeczy, pojedz do USA i zobacz 01.01.08, 08:22 jak to naprawde wyglada. Od baby z Insurancu zalezy jakie lekarstwa przepisze ci lekarz. Nie badz zdziwiony ze dostaniesz lekarstwa na cos na co nie chorujesz. A tych ktore ci sa potrzebne to nie dostaniesz bo lekarz bedzie sie bal stracic prace i wbrew Insurancowi nie przepisze ci. Nie chce mi sie pisac, sam zobaczysz za kilka lat zobaczysz ile kasy beda drenowac z ciebie pani w rodzaju pani Ptak. Statystycznie lekarze w USA sa odpowiedzialni za 150 tys zgonow/rok, zla diagnoza, zle lekarstwa itp. 10 tys umiera z przedawkowania narkotykow. Zycze przyjemnych marzen. sammler napisał: > turpin napisał: > > > Inicjatywa jest godna podziwu, jednak mam wątpliwości, czy ten > > szpital utrzyma się się na rynku. > > > > Medycyna w Polsce jest tańsza od zachodniej wyłącznie dzięki niższej > > cenie pracy ludziej, wszystko inne, od strzykawki po tomograf > > pozytronowy, kosztuje tyle samo (a czasem i więcej, bo rynek bywa > > mniejszy). Oznacza to, że przy przyzwoitych płacach, usuługi > > powinny kosztować mniej więcej tyle samo, co w komercyjnych > > szpitalach na Zachodzie. Nie będzie to zatem, wedle mojego > > rozeznania 5-6 tys PLN/zabieg operacyjny, ale kilkakrotnie więcej, > > jeśli wliczy się wszystkie koszta, włącznie np. z diagnostyką > > przedoperacyjną i hospitalizacją pooperacyjną, w tym leczniem > > nieuchronnych powikłań u pewnego odsetka pacjentów. Jeden dzień na > > intensywnej terapii kosztuje spokojnie ponad 1000 PLN. Najgorliwsi > > krzykacze-korwniniści, przekonani o 'sile swoich pieniędzy' i > > krociach, jakie odprowadzają na NFZ wymiękliby, jakby zobaczyli > > prawdziwe koszta współczesnej nieco poważniejszej medycyny. > > A znasz pojęcie "ubezpieczeń"? Ale tych prawdziwych, nie tak zwanego > ubezpieczenia zdrowotnego w NFZ. Odprowadzasz co jakiś czas specjalnie > skalkulowaną składkę, po to by w razie zajścia nagłego zdarzenia pokryć koszty > (otrzymać odszkodowanie) z nim związane a wchodzące w zakres polisy. > > Nie sądzę, by ktokolwiek w tym szpitalu oczekiwał, że pacjent przyjdzie z > workiem pieniędzy (ani tym bardziej z kartą kredytową - to nie jest najlepszy > instrument długu długoterminowego) i "z marszu" opłaci wszystkie zabiegi. > > Pozdrawiam, > Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Alez ty gadasz od rzeczy, pojedz do USA i zob 01.01.08, 09:58 a u nas to lekarz zawsze zapisuje leki co są konieczne? NIe - on zapisuje te które pasują firmie farmaceutycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Alez ty gadasz od rzeczy, pojedz do USA i zob 01.01.08, 17:15 > Nie chce mi sie pisac, sam zobaczysz za kilka lat zobaczysz ile kasy beda > drenowac z ciebie pani w rodzaju pani Ptak. > Statystycznie lekarze w USA sa odpowiedzialni za 150 tys zgonow/rok, zla > diagnoza, zle lekarstwa itp. > 10 tys umiera z przedawkowania narkotykow. > Zycze przyjemnych marzen. racja, po co lekarze. Leczmy sie sami ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Alez ty gadasz od rzeczy, pojedz do USA i zob 01.01.08, 22:23 jola_z_dywit_2006a napisał: > jak to naprawde wyglada. > Od baby z Insurancu zalezy jakie lekarstwa przepisze ci lekarz. > Nie badz zdziwiony ze dostaniesz lekarstwa na cos na co nie chorujesz. A tych > ktore ci sa potrzebne to nie dostaniesz bo lekarz bedzie sie bal stracic prace > i > wbrew Insurancowi nie przepisze ci. To są tylko Twoje fantasmagorie. Rozumiem, że chcesz powiedzieć, że ten sam lekarz do spółki z tą samą "babą z insurance" będą woleli wypłacić mi odszkodowanie z tytułu śmierci (plus może dodatkowo z tytułu błędu w sztuce) zamiast finansować zakup leku? > Nie chce mi sie pisac, sam zobaczysz za kilka lat zobaczysz ile kasy beda > drenowac z ciebie pani w rodzaju pani Ptak. Pożyjemy, zobaczymy. Na razie moją kieszeń drenuje NFZ. Policzyłem, że w przyszłym roku możliwość korzystania z dobrodziejstwa "bezpłatnej służby zdrowia" będzie mnie kosztowała ok. 9.700 PLN. Podobnie było w minionym roku, i w poprzednim. A korzystałem z tego dobrodziejstwa ostatnio przy okazji jakiejś banalnej grypy ok. 12 lat temu (nielicząc wizyty po świstek na komisję lekarską w WKU przed 7 laty). > Statystycznie lekarze w USA sa odpowiedzialni za 150 tys zgonow/rok, zla > diagnoza, zle lekarstwa itp. Widzisz, w Polsce trudno nawet oszacować podobną wielkość, ponieważ takie dane są ukrywane przed opinią publiczną. Nawet oficjalna statystyka GUS nie podaje takich wielkości (zajrzyj sobie do ICD-10 i spróbuj znaleźć odpowiedni kod w rocznikach demograficznych lub innych publikacjach GUS). Sądząc jednak z liczby pozwów wnoszonych co roku do sądów (ponad 2 tys.), można przypuszczać, że liczba ta i w Polsce nie jest mała. A przecież nie każdy składa pozew - zapewne nie robią tego rodziny osób zmarłych z powodu błędu lekarskiego, bo coś takiego trudno jest udowodnić nawet specjaliście, a co dopiero zwykłemu człowiekowi. Tak czy inaczej, w 2000 r. Izby Lekarskie przyznały, że lekarze popełnili 142 błędy w sztuce. Chcesz mi powiedzieć, że to prezentuje prawdziwy obraz? > 10 tys umiera z przedawkowania narkotykow. No chyba sobie kpisz w tym momencie... > Zycze przyjemnych marzen. A ja życzę Ci nie tylko marzeń, ale przede wszystkim ich spełnienia. Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Święty Rafał za pieniądze: większe niż myślic 31.12.07, 12:26 myśle że takie ceny są realne, przynajmniej na początku, fundusz stac na dumping, a poza tym przyjma tylko pacjentów bez innych schorzeń, z minimalnym ryzykiem powikłań, a ewntualne powikłania odeślą do publicznego szpitala i tyle, wyjdą na swoje... a na marginesie dośc mam dr Chrapusty kogo ona ma w krakowskiej GW że każdy artykuł na temat ochrony zdrowia w Krakowie mówi na jej temat, laska nie ma specjalizacji poki co, nie jest samodzielnym lekarzem, a krakowska GW zrobiła z niej ikonę polskiej medycyny.... śmierdzi PR na kilometr Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Turpin, bądź dobrej myśli 31.12.07, 13:35 Turpin, nie znam szpitala św. Rafała, ale znam jakość w przychodniach LuxMedu. Oprócz wszechobecnej CZYSTOŚCI jest tam po prostu OK. I rentgen jest nowy i inne sprzęty również. To nie jest przychodnia, gdzie sprzęt się "załatwiło" z jakiegoś demobilu, lekarze są na 1/4 etatu a całość operuje w dawnej hali fabrycznej. Jest szansa, że i św. Rafał będzie podobny. Co do pieniędzy - koszty porównywalne z łapówką w zwykłym szpitalu, więc myślę, że będą mieli klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Święty Rafał za pieniądze: większe niż myślic 31.12.07, 13:39 turpin napisał: > Inicjatywa jest godna podziwu, jednak mam wątpliwości, czy ten > szpital utrzyma się się na rynku. ... Nie jestem z branży, ale mam podobne wątpliwości. Oczywiście może być tak, że pojedynczy szpital na sporym chyba rynku krakowskim (nie mylić z Rynkiem) kosztem różnych 'zabiegów' się utrzyma... Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Święty Rafał za pieniądze: większe niż myślic 01.01.08, 07:27 > Jeden dzień na intensywnej terapii kosztuje spokojnie ponad 1000 PLN. > Najgorliwsi krzykacze-korwniniści, przekonani o 'sile swoich pieniędzy' > i krociach, jakie odprowadzają na NFZ wymiękliby, jakby zobaczyli > prawdziwe koszta współczesnej nieco poważniejszej medycyny. Czyli twierdzisz, że na "poważną medycynę" w publicznych szpitalach idzie więcej pieniędzy niż wpływa ze składek zdrowotnych? No to tym bardziej oddać ludziom i im starczy! Odpowiedz Link Zgłoś
fafarara Re: Święty Rafał za pieniądze: większe niż myślic 01.01.08, 17:24 Jeśli chodzi o to najgorsze, czyli "ścinanie rogów" to możesz być spokojny bo w tym szpitalu wszystko (w tym cała diagnostyka)będzie nowe. "Negatywna selekcja" jest/będzie natomiast czymś normalnym. Jak pewnie przeczytałeś szpital nie podpisuje (przynajmniej na razie) kontraktu z NFZ, więc nie ma obowiązku przyjmować ludzi z wypadków i innym trudnych przypadków. Układ jest prosty: pacjent płaci za usługę, którą szpital ma w swojej ofercie i którą wykona. Zabiegi mają być planowe i w ramach specjalizacji, którą oferuje - kompleksowe. Odpowiedz Link Zgłoś
danpolbroker Święty Rafał za pieniądze 31.12.07, 12:53 Jestem za, wszystkie placowki sluzby zdrowia powinny działać na tej zasadzie. Zadnych składek zdrowotnych, żadnych żydowskich Nfozów, tylko pelnopłatne usługi, tylko pod warunkiem że: - powinny powstać komórki LUKASA lub innych bankow jak w supermarketach, żeby mozna było zalatwic kredyt, a jednostka śłożby zdrowia dostawała odrazu grosz od banku, - stworzyc rezerwę finansową w budżecie na jednorazowe wypłaty pomocowe dla niżej usytuowanych pacjentów (ustalić granicę od której płatność 100 %, - obligatoryjne zniżki dla młodzieży szkolnej mi studenckiej ale tylko tej która uczy się w normalnym trybie a studiuje na studiach stacjonarnych ( spadochroniarze - powtarzajacy rok lub klasę 100%, finansowanie dopłat dla jednostek zdrowia pozosałe kwoty równoważne uldze z budżetu państwa. - choroby zawodowe jak wyżej, - wypadki drogowe (dla ofiar z OC 100 i AC 100 %) dla powodujących (z udowodnieniem winy) 100 % z własnych pieniędzy, bez LUKASA i dopłat z budżetu, bez winy jak w pozycji 1-szej 100 % z pomoca banku lub budżetu jeśli niżej sytuowani poniżej granicy ustalonej. Odpowiedz Link Zgłoś
antidotumm Re: Święty Rafał za pieniądze 31.12.07, 13:46 W moim miescie jest jeden duzy prywatny szpital i pare malych klinik, do bardzo dobre osrodki, operujace w granicach 5-6 tysiecy. Ale za ta cene to jest np. wyciecie wyrostka czy tez pecherzyka zolciowego. Nie maja bazy ani sprzetu na powazne przypadki. Nikt tam nie zawiezie chorego z nowotworem czy obazeniami wielonarzadowymi. Drobne operacje reki czy stopy? - prosze bardzo. Wieloodlamowe zlamania miednicy- to juz zdecydowanie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Święty Rafał za pieniądze 31.12.07, 14:10 dziecko czty ty wiesz o czym piszesz? leczenie białaczki jakieś 2 MILIONY, jednodniowy wlew białka C u pacjenta z sepsą 50 TYSIĘCY, VII czynnik krzepnięcia u pacjenta z krwawieniem z narządu miąższowego 1 ampułka = 8000 a do zatrzymania krwotoku potrzeba 8, 10.... Naiwny dzieciaku życzę zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Święty Rafał za pieniądze 01.01.08, 07:31 Co to ma do rzeczy? Jak ktoś ma białaczkę to jakoś NFZ od niego nie ściąga 2 milionów. Nie ma powodów, żeby ubezpieczyciel prywatny nie proponował takiej samej usługi jak NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
mindflayer Re: Święty Rafał za pieniądze 01.01.08, 15:44 Przepraszam że się wetnę, ale leczenie za ostrej białaczki jest dwadzieścia-kilka tysięcy złotych miesięcznie. To wcale nie dużo, dzień antybiotyków może kosztować 1000 zł, a nowoczesnych leków przeciwgrzybiczych to w Polsce prawie się nie używa (1 dzień 3-4 tysiące). Za najtrudniejszy przeszczep szpiku płaci się w Polsce 250 tys. zł, czyli 4 razy mniej niż w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Święty Rafał za pieniądze 31.12.07, 14:00 Szpital na poziomie dobra rzecz. Specjaliśći wysokiej klasy dobra rzecz. Dobry marketing to dobry marketing. Tylko dlaczego do takiej stricte komercyjnej inicjatywy, która nie zakłada obsługi osób niemajętnych uzywać imienia Świętego? Mało jest innych patronów, np 'złota rybka', 'zdrowy dolar' albo bardziej nowoczesnie 'health and beauty' 'exclusive krankehaus'. To nie tak, ze trzeba równać w dół. To nie tak, ze wszytko ma być za darmo bo nie jest. ale też nie tak, kiedy super-specjaliśći bęą dla tych z kasa. Owszem, rośnie nam klasa posiadająca (bo do middle-class to jej jeszcze daleko). Na rynku sa coraz większe pieniądze do zagospodarowania. Dlaczego z usług super wyszkolonego lekarza maja korzystać ci nieliczni co im się udało? A pozostali? Ci z kasą zawsze mieli to czego ci bez kasy nawet nie mogą myśleć. Ale od zawsze ci z kasą wiedzieli, ze nie każdemu sie udało dorobić na upadku komunizmu i cudzej krzywdzie. Nie każdy musi być abslowentem marketingu i zarzadzania albo prawa na stanowisku korporacyjnym. Po co to całe pisanie o prywatnej, egoistycznej inicjatywie. To żaden powód do dumy, że grupa egoistów nastawia się tylko i wyąłćznie na usługi eksluzywne dla eksuzywnej grupy. Jak państwo Helclowie fundowali dom dla chorych to z załózenia ci bogaci płącili na tyle dużo, żebu starczyło dla nich i dla tych, którzy pmocy potrzebują a ich na to nie stac. Jak pan specjalista światopwej sławy bęzie leczył w tym klubie dla bogatych to juz nie bezie leczył w szpitalu publicznym. Dlaczego przeciętny polak ma nie mieć szansy na leczenie u takiego specjalisty? Bo co, bo rynek mamy? A gdzie sprawiedliwość społeczna i to nie ta w kategoriach komuny czy PiS ale w kategoriach św. Rafała Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Święty Rafał za pieniądze 31.12.07, 14:40 Najkrócej mógłbym Ci odpowiedzieć tak: Jeśli ktoś nie ma, niech się postara żeby miał. Widzę, że dla Ciebie ideałem jest państwo opiekuńcze. Wiatru w żagle i krzyż na drogę! Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 moim idealem tez jest panstwo opiekuncze 01.01.08, 10:41 i mam nadzieje, ze dla wiekszosci Polakow taki wlasnie jest ideal niestety nie kazdy w zyciu ma taki sam start i nie kazdy ma takie same mozliwosci - chyba, ze postaramy sie lącznie ze zniesieniem opiekunczosci panstwa na wyrownanie tych niedogodnosci - wtedy rzeczywiscie kazdy bedzie kowalem swojego losu heh Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: moim idealem tez jest panstwo opiekuncze 01.01.08, 22:33 Dwie sprawy: 1. Ja się _obawiam_, że dla większości Polaków ideałem jest państwo opiekuńcze. 2. Jestem przekonany, że większość z nich (być może i Ty) nie wie, co to tak naprawdę oznacza. Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
kawiarniany.filozof No tak, któż inny może być patronem szpitala 31.12.07, 14:34 No tak, któż inny może być patronem szpitala, jak nie katolicki święty?... Rozumiem, że stosowny nadzór kurii biskupiej nad tym interesem już zapewniony? Żałosne, zareligijnione zadupie Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak A ty co - uczulony jesteś? 01.01.08, 17:43 kawiarniany.filozof napisał: [...] > Żałosne, zareligijnione zadupie Europy. Tak się akurat składa, że nazywanie szpitali imionami świętych jest POWSZECHNE na Zachodzie, zwłaszcza w USA (zadupie?) U nas ten zwyczaj był skrupulatnie tępiony za komuny. W tym akurat wypadku prywatny właściciel podjął autonomiczną decyzję - żadna "kuria" niczego mu nie kazała. Widać święty dobrze się ludziom kojarzy :-) Moim prywatnym zdaniem, jest to niedobry zwyczaj, ale z powodów, które można określić jako przeciwne: Otóż nie przepadam za "wycieraniem sobie gęby" imionami świętych (i nie tylko). Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: A ty co - uczulony jesteś? 01.01.08, 18:33 a dworzec w Paryżu nazywa się St-Lazaire czy jakoś tak Odpowiedz Link Zgłoś
jacgier-1 Święty Rafał za pieniądze 31.12.07, 17:47 Wszystkie szpitale w Polsce powinny być w prywatnych rękach.Skończyło by się prywatne leczenie za państwowe (nasze)pieniądze i na państwowym sprzęcie.Ale ta cała wierchuszka lekarzy nie chce do tego dopuścić bo to nie leży w ich interesie.Skończyłyby się blokady dostępu do specjalizacji,skończyłyby się dodatkowe etaty suto opłacane.A tak wciska się temu ciemnemu narodowi że prywatyzacja to brak dostępu do opieki.Z powodu choroby żony miałem okazję się przekonać jak wygląda prywatna i państwowa służba zdrowia.Państwowa, oddz.frenologiczny, brudno,na ścianach porozgniatane komary i inne robactwo, za oknem trawa i chwasty po pas. Lato, okna pootwierane, komary gryzą chore które nie mogą się od nich opędzić bo mają niewładne ręce.Ten sam budynek, przechodzę na teren prywatnej kliniki i inny świat. Klimatyzacja,elegancki wystrój,sale pojedyńcze klimatyzowane, za oknem trawka równiutko przystrzyżona.Na holu automaty z napojami i słodyczami, na stolikach gdzie można przyjmować odwiedzających świeże gazety.Opieka super. Chore które leżały w tej klinice a potem zostały z niej przewiezione na dalsze leczenie na frenologię mówią że to jest porównanie dnia do nocy.Zaznaczam że klinika nie bierze żadnych opłat od chorych. Odpowiedz Link Zgłoś
aw34 Re: Święty Rafał za pieniądze 31.12.07, 20:19 Tak, tylko że ta klinika jak i pozostałe prywatne dobrze wiedzą na jakich chorych i zabiegach nie mozna się dorobić. Takie przypadki skraętnie odsyłają do biednych i brudnych państwowych. Do sammlera - jesteś egoistycznym bucem , który tylko potrafi odmieniać na rózne sposoby czasownik mieć. Rozejrzyj się dookoła. Ci co nie mają nie są leniami i obibokami. Często wykonują ważne i potrzebne prace a że mało płatne to już nie ich wina. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Święty Rafał za pieniądze 01.01.08, 07:40 Czemu samochodów państwo nie rozdaje za darmo? Czemu ci biedni lecz bardzo przydatni ludzie nie mają mieć takiego samego prawa do samochodu jak bogacze? Otóż to zupełnie nie o to chodzi. Chodzi o niezniekształcanie rynku i cen na nim panujących. Nie da się wzbogacić ludzi poprzez rozdawanie im towarów i usług po zaniżonych cenach przez rząd. To już było wielokrotnie próbowane w różnych krajach. Zawsze okazuje się, że koszty jednak i tak istnieją, w takiej czy innej formie, i ustalanie cen tego nie zmieni, co najwyżej ukryje pod dywanem. Jak ktoś jest przydatny ale mało zarabiał, to trzeba postarać się nie o to, żeby mu sprzedawać towary za darmo, tylko o to, żeby więcej zarabiał. Narzekasz, że sammler mówi czasownik "mieć", a sam też o tym samym mówisz - że ktoś tam mało "ma". Tak więc proszę o nieobrażanie ludzi bez sensu. PS. Nazywanie kogoś w dyskusji "egoistycznym bucem" nie wnosi nic do siły argumentu. Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 Re: Święty Rafał za pieniądze 01.01.08, 11:23 bez samochodu mozna sie obejsc bez zdrowia ciezko poza tym porownanie do darmowej sluzby nietrafione bo na samochody nie placimy skladek Odpowiedz Link Zgłoś
sandiegowicz Mogli sobie darować nazywanie tego imieniem 01.01.08, 06:27 świętego. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Mogli sobie darować nazywanie tego imieniem 01.01.08, 07:41 A co, święci są komunistami z definicji? Odpowiedz Link Zgłoś
sandiegowicz Re: Mogli sobie darować nazywanie tego imieniem 01.01.08, 10:52 A co ma komunizm do tego? Odpowiedz Link Zgłoś
piesfafik Re: Mogli sobie darować nazywanie tego imieniem 01.01.08, 07:45 Wszystkim entuzjastom komercyjnych szpitali polecam film "Sicko". Moze ciut przesadzony ale nie az tak bardzo. W Stanach zaden normalny czlowiek nie jest w stanie zaplacic sobie za pobyt w szpitalu - byle glupi zabieg potrafi kosztowac kilkadziesiat tys dolarow a powazna choroba czy wczesniak to bajonsjie sumy. System prywatnych unezpieczen tez ma wiele wad i wszyscy sie tu ( w USA) glowia co z tym fantem zrobic. Porownanie z prywata szkola nie ma sensu bo ceny szkol sa ustalone i przewidywalne a ceny swojej ewentualnej choroby nikt nie jest w stanie przewidziec. Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 entuzjasci 01.01.08, 10:59 entuzjasci tego pomyslu pewnie sa dobrze zarabiajacy i w miare zdrowi - dlatego sa entuzjastami ale ilu takich entuzjastow w Polsce jest? moze kilka procent :) Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: entuzjasci 01.01.08, 20:46 > ale ilu takich entuzjastow w Polsce jest? moze kilka procent :) I dla tych kilku procent jest ten szpital. Co w tym zlego? Mam nadzieje, ze powstana nastepne. Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Mogli sobie darować nazywanie tego imieniem 01.01.08, 20:44 > Wszystkim entuzjastom komercyjnych szpitali polecam film "Sicko". Inne filmy Moore'a tez polecasz? Bo jesli tak, to nie ma o czym dyskutowac. Odpowiedz Link Zgłoś
leda7 w Polsce 90% ludzi żyje za mniej niż 2 tys mies, 01.01.08, 13:40 to odbieranie szansy zwyklym ludziom na godziwe leczenie Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: w Polsce 90% ludzi żyje za mniej niż 2 tys mi 01.01.08, 14:21 bez samochodu możesz się obejść w parunastu dużych miastach - w pozostałej części Polski jest bardzo ciężko. Co do leczenia to obecnie polscy lekarze pracują najmniej wydajnie w UE - 7 razy mniej wydajnie niż w krajach typu Francja czy Hiszpania gdzie pacjent do leczenia dopłaca. I jak rozwiązać tą zagadkę? Dlaczego tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Opowiadanie bzdur szkodzi 01.01.08, 17:05 leda7 napisała: > to odbieranie szansy zwyklym ludziom na godziwe leczenie Leda, wypisujesz okrutne bzdury. 1. Otwarcie prywatnego szpitala nikomu nie pogorszy dostępu do szpitali państowych (publicznych). Jedynie zmniejszy w nich tłok. 2. Ludzi stać na te szpital! Kilka tysięcy złotych, to mniej niż wartość przeciętnego polskiego samochodu. 90% ludzi nie będzie miało w życiu operacji (pomijam porody, ale tu stawki komercyjne są dużo niższe), tak więc ich ten problem zwyczajnie nie dotyczy. Oczywiście KAŻDY może się od takiego ryzyka ubezpieczyć za kwotę mniejszą, niż stawka OC na jego gruchota. Ci nieubzebieczeni mogą wydać kilka tysięcy. W końcu to tylko równowartość ich trzymiesięcznych zarobków (średnio, netto). Inny przykład: Jakiś rok temu plazma 42" kosztowała tyle, co operacja - a ludziska kupowali tłumnie. Nie wiem, jak inni, ale ja kupując np. telewizor lubię mieć na koncie zapas pieniędzy na wszelki wypadek. Jeżeli nie mam "zapasu", to NIE KUPUJĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
szczepo4 Święty Rafał za pieniądze 01.01.08, 13:54 Przeczytałem wszystkie Wasze wpisy......dodałem do tego własne doświadczenia z kontynentu o nazwie Ameryka Północna i postanowiłem napisać trzy, no może cztery zdania. W Kanadzie "państwową" służbę zdrowia wprowadzono - o ile dobrze pamiętam, to o czym opowiadali moi koledzy z pracy - chyba około 1960 roku. Kanada była wtedy bardzo, bardzo bogata. Ten system, z małymi zmianami, trwa do dzisiaj. Powszechne są narzekania na jej wydolność itd. itp. A jednak: CI MAJĄCY DOSWIADCZENIE W TEJ MATERII, WIEDZĘ I WYOBRAŹNIĘ WCIĄŻ SĄ ZA UTRZYMANIEM TEJ FORMY OPIEKI ZDROWOTNEJ. Padają różne argumenty, ale ten jest chyba najważniejszy: w sprawie dostępu do lekarza nie mogą istnieć dwie różne medycyny tj: ta dla bogatych i inna dla biednych !!! i to nawet ze wszystkimi konsekwencjami, jakie z tego stanu rzeczy obecnie wynikają !!! Odpowiedz Link Zgłoś
fafarara Re: Święty Rafał za pieniądze 01.01.08, 17:08 W tym wszystkim nie chodzi o różne medycyny, ale o dostępność. Trzeba też pamiętać, że w ramach niby tej samej medycyny (wiedzy medycznej) jakość usług (jakość sprzętu medycznego, technologie, warunki sanitarne i pobytowe przekładające się na stopień zagrożenia zakażeniami szpitalnymi)może się różnić bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
b-lukas Kilka pytań 01.01.08, 14:07 1. A te kwoty to za leczenie czy za wyleczenie, bo to dość istotna różnica. 2. Kto płaci za dodatkowe zabiegi wymuszone błędami lekarzy. 3. Podobno mam prawo znać cenę usługi/produktu przed zakupem, więc jak pojawią się nieprzewidziane komplikacje to kto za nie zapłaci?? 4. Narazie szpital będzie operował w wynajętych salach, a jak ze sprzętem diagnostycznym? W kilku "prywatnych" placówkach znajomi przed udaniem się na zabieg musieli sobie załatwić komplet badań w zaprzyjaźnionych państwowych szpitalach. Zresztą po zabiegu też lądowali w tych szpitalach na obserwacji... Odpowiedz Link Zgłoś
fafarara Re: Kilka pytań 01.01.08, 17:02 1. za określony zabieg oraz inne elementy okołozabiegowe (diagnostyka, pobyt itp.) Wiadomo, że podana kwota jest to średnia. Zabiegi mogą być dużo droższe i dużo tańsze. Ale to chyba zrozumiałe. 2. Jeśli lekarz popełnia błąd to nie ma znaczenia w jakiej placówce to było - jak udowodnisz to płaci szpital. Normalne. 3. Pełna informacja o zabiegu musi być udzielona każdemu pacjentowi. Łącznie z wszystkimi przewidywalnymi komplikacjami. Pacjent zawsze bierze wtedy na siebie ryzyko nieprzewidzianych komplikacji, chyba, że komplikacja jest wynikiem błędu lekarza, innego personelu medycznego, czy wynika z niewłaściwej organizacji świadczenia usług. Wtedy: patrz pkt 2 4. Nie będzie takich problemów. Scanmed oferuje pełną diagnostykę. Odpowiedz Link Zgłoś
b-lukas Re: Kilka pytań 01.01.08, 18:20 1. Wiem że podana cena jest średnią. Chodzi mi o sytuację w której kosztowny zabieg będzie musiał być po kilku dniach powtórzony, gdyż się np. nie powiódł i czy wtedy zapłace za jeden czy za dwa. 2. Z znanych mi przypadków lekarze nie popełniają błędów. Zawsze nawet przy prostych i standardowych zabiegach zachodzą nieprzewidziane komplikacje... 3. Patrz punkt 2. 4. Nie wiem co to scanmed. Póki co ten startujący jutro szpital musi wynajmować sale operacyjne, o czym można się dowiedzieć w sekcji "podpis foto" Odpowiedz Link Zgłoś
marekteraz aby proporcje były właściwe 01.01.08, 17:10 płaca minimalna USA: 5,85 USD/godz płaca minimalna Polska 5,85 zł/godz. średnie zarobki USA/godz 18,84 USD średnie zarobki Polska/godz 18,81 zł średnie zarobki USA/rok: 38 tys USD średnie zarobki Polska/rok 37 tys zł zatrudnieni w ochronie zdrowia USA LEKARZ (pracuje około 2100 godzin pracy rocznie ) i zarabia średnio/rok : Chirurg 282 tys USD, Ginekolog-Położnik 247 tys USD, Psychiatra 180 tys USD, Internista 166 tys USD, Pediatra161 tys USD, Lekarz Ogólny 156 tys USD. Kadra zarządzająca tzn. "nie-lekarze"(bo zbyt drogocenni): dyrektor/ menager sektor zdrowia ogółem 67 tys USD - praca w Departamencie Zdrowia 87 tys USD - praca w szpitalach 71 tys USD - praca w przychodni lekarskiej 61 tys USD - praca w ośrodkach opieki zdrowotnej 60 tys USD. Pielęgniarka dyplomowana (rejestrowana) średnio 52tys USD, - zatrudniona w sektorze prywatnym 63 tys USD, - zatrudniona w szpitalu 53 tys USD, - zatrudniona w opiece środowiskowej 48 tys USD, - zatrudniona w gabinecie lekarskim 48 tys USD, - zatrudniona w innych jednostkach 48 tys USD. szczegółowe dane www.bls.gov/oes/current/oes_nat.htm#b29-0000 Odpowiedz Link Zgłoś
halobaby Święty Rafał za pieniądze 01.01.08, 17:46 Niewatpliwie prywatne szpitale i prywatne uslugi medyczne sa niezbedne do utrzymania konkurencji i poziomu. Prywatne uslugi musza istniec dla dobra systemu! Jednak rozpowszechnienie tego typu jednostek i ustanowienie ich standardem obslugi pacjenta jest patologiczne ex definitione. Dlaczego? Poniewaz wprowadza konflikt interesow na niekorzysc chorego - lekarzowi w systemie calkowicie prywatnym zalezy na stworzeniu zaleznosci pacjenta od siebie w celu maksymalizacji swoich zyskow. Chcecie tego? Chcecie, azeby lekarz wynalazl u was 50 chorob za ktore skasuje pieniadze nawet jesli na nie nie cierpicie i zazyjecie lekarstw, ktore wam tylko zaszkodza? Nie? A zatem: globalna prywatna sluzba zdrowia to CHOROBA! Osobiscie, jako prywatnie ubezpieczony, kiedykolwiek potrzebuje uslugi lekarskiej otrzymuje ja ... w nadmiarze (!). To mnie wlasnie zrobia 3 razy powtorki tomografii, kontrastow, badan krwi i najdrozszych metod diagnostycznych. Wielokrotnie wiecej niz "zwyklemu" pacjentowi. Mnie zapisza najwiecej i najdrozszych lekow. Po co? Bo moja (prywatna) kasa chorych za to zaplaci. Czy to jest fair? W wielu krajach podjeto naturalnie proby rozwiazania tego problemu np. przez wprowadzenie tzw. DRG (Diagnose Related Group) czyli systemu, ktory ryczaltowo placi okreslone stawki za okreslone schorzenia. Na pierwszy rzut oka OK - nie bedzie sie oplacalo lekarzowi dluzej zatrzymywac pacjenta w szpitalu lub robic wiecej badan niz koniecznie bo i tak dostanie z gory ustalona stawke. Na drugi rzut oka okazalo sie, ze kazdy pacjent jest inny i nie mozna postawic jednej diagnozy tylko trzeba dolaczyc do tego rowniez diagnozy wtorne (np. pacjent znalazl sie w szpitalu z udarem mozgu a okzalo sie ze ma marskosc watroby i prawdopodobnie naduzywa alkoholu). Bedzie traktowany troche inaczej niz pacjent z udarem ale bez innych patologii. I to "inaczej" musi znalezc swoje odzwierciedlenie w rachunku za usluge. Czyli po prostu mowiac "nici" z tego systemu, bo po staremu trzeba dokumentowac historie choroby, azeby moc udowodnic innosc przypadku. Rachunek ma tutaj prawie zawsze dwie czesci: ryczaltowa i te indywidualna. Jednym zdaniem - nie istnieje idealny system opieki zdrowotnej. Prawdopodobnie "zdrowa" mieszanka z opieki podstawowej dostepnej dla wszystkich oraz dodatkowo platnych "ulepszen" bylaby optymalna. Ale to jest temat na ksiazke a nie na forum. Co mialoby do tej podstawowej opieki nalezec? Wydaje mi sie ze nie ma wyjscia z podwojnej moralnosci lekarza jako leczacego i zarabiajacego pieniadze (przeszczepic nie przeszczepic? podac tlen czy nie? jak dlugo? operacja 90-tka na staw biodrowy? wyrwac zeba czy zaplombowac? itd. Kto za to zaplaci?!). Konstruktywnie nalezaloby zaczac od tego aby policzyc na ile stac kraj na podstawowa opieke i z sumy jaka wyjdzie zdefiniowac te minimum. Reszta to wolny rynek. Jeszcze tylko krotka uwaga co do kosztow diagnostycznych czy farmaceutikow: ceny na rynku w Polsce nie maja nic wspolnego z cenami w innych krajach (przyklady: ten sam przyrzad EEG bedzie 2-krotnie tanszy jesli sie go sprowadzi do Polski anizeli np. do Austrii; ta sama aspiryna kosztuje w zaleznosci od kraju az 8 krotnie mniej niz w kraju produkcji itd.). Najprosciej konczac - badzmy zdrowsi i szkodzmy sobie samym (i innym) jak najmniej! Odpowiedz Link Zgłoś
sandiii wnioski bledne 02.01.08, 00:27 jeśli rozliczenie odbywać się będzie na trasie szpital-ubezpieczyciel to można zagwarantować staranność w liczeniu pieniędzy przez ubezpieczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
pyrek25 Re: Święty Rafał za pieniądze 02.01.08, 02:32 halobaby napisał: > Niewatpliwie prywatne szpitale i prywatne uslugi medyczne sa niezbedne do > utrzymania konkurencji i poziomu. Prywatne uslugi musza istniec dla dobra syste > mu! > > Jednak rozpowszechnienie tego typu jednostek i ustanowienie ich standardem > obslugi pacjenta jest patologiczne ex definitione. Dlaczego? Poniewaz wprowadza > konflikt interesow na niekorzysc chorego - lekarzowi w systemie calkowicie > prywatnym zalezy na stworzeniu zaleznosci pacjenta od siebie w celu > maksymalizacji swoich zyskow. Chcecie tego? Bo tutaj chodzi nie o prywatyzacje szpitali tylko o prywatyzacje firm które ten szmal z Twoich składek rozdzielają. Wystarczy stworzyć minimum 3(konkurencja!!) takie NFZ-ty tylko prywatne i dać im np.max 4 procent z Naszej składki. Dzisiejsze NFZ chyba nie pracują za darmo? Ubezpieczenie w takich firmach było by OBOWIĄZKOWE ale dla zwiększenia troski o klienta przeniesienie się do innej firmy(wraz z kasą) mogło by nastąpić nawet na drugi dzień od zapisania się. Podstawowy zysk z tego będzie taki że w takiej firmie jak teraz w NFZ nie będzie pracował wujek czy kolega polityka tylko specjalista który się na tym zna! >Chcecie, azeby lekarz wynalazl u wwas> s > 50 chorob za ktore skasuje pieniadze nawet jesli na nie nie cierpicie i > zazyjecie lekarstw, ktore wam tylko zaszkodza? > > Osobiscie, jako prywatnie ubezpieczony, kiedykolwiek potrzebuje uslugi > lekarskiej otrzymuje ja ... w nadmiarze (!). To mnie wlasnie zrobia 3 razy > powtorki tomografii, kontrastow, badan krwi i najdrozszych metod > diagnostycznych. Wielokrotnie wiecej niz "zwyklemu" pacjentowi. Mnie zapisza > najwiecej i najdrozszych lekow. Po co? Bo moja (prywatna) kasa chorych za to > zaplaci. Czy to jest fair? Po pierwsze- co to za PRYWATNA kasa chorych która da się robić w ten sposób jakiemuś lekarzowi? Podstawa to dobra umowa z przychodnią! Przy głupim przeziębieniu jest określona stawka i tyle. Ale co jak np. przeziębienie nie przechodzi? Leczymy się dalej, tylko że w firmie włącza się alarm i gość który się tym zajmuje, daje lekarzowi pracującemu dla naszej firmy do sprawdzenia naszą kartę choroby oraz sprawdza statystyki powikłań u lekarza który nas leczy. Wszystko O.K.-płaci dalej. Nie O.K.- płaci i daje ostrzeżenie lekarzowi i przychodni. Następna wpadka- zerwanie umowy. A co jak pacjent jest chory a kasa nie chce płacić. Idziemy do konkurencji:-)ale myślę że zapłacą bo pozyskanie nowego klienta jest o wiele trudniejsze niż utrzymanie starego. I jeszcze parę rzeczy: - obowiązkowe badania kontrolne przed przystąpieniem do kasy co spowoduje odsianie ludzi wysokiego ryzyka np. dziadek chory na zawał lub raka, alkoholizm itp. Firma takich ludzi nie będzie mogła nie przyjąć ale będą się musieli badać co rok(lepiej zapobiegać niż leczyć)albo wyższa składka. -leczenie które kosztuje bardzo dużo(przeszczepy, nowotwory)-dofinansowane przez państwo plus specjalny fundusz na ten cel ze składek wszystkich płacących(np.2 proc.), no i współpraca firmy z instytucjami charytatywnymi. I jeszcze wiele innych rzeczy, ale nie będę już tu pisał bo wyjdzie gotowa ustawa. Niech politycy też pomyślą w końcu za coś tą kaskę biorą. Myślenie nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś