Dodaj do ulubionych

Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny

• michalparadowski Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 10.01.08, 16:34
      Nie tylko, proszę księdza arcybiskupa ale przede wszystkim, dobry
      gust swoich klientów. Znaczy to, że nie podciąga maluczkich do tych
      troszeczkę mądrzejszych, a nieustająco próbuje przemieścić gust
      drugich do gustu pierwszych.
      A powodem jest sternik TVP, czyli jeden z większych "lizo-tylna
      część ciała" swego Arcywodzusia.
    • savusauna Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 10.01.08, 16:44
      Popieram abp Sawę. Jeżeli jesteśmy w EU to powinniśmy dążyć do realizacji obietnic o wolności słowa i wyznania. Za przykład podam chociażby maleńką Finlandię, z ok. 5 mln mieszkańców. Protestanci stanowią tam ok. 90%, prawosławni 1% a katolicy ok. 0,01%. Otóż msza katolicka jest tam transmitowana NA ŻYWO kilka razy do roku, o transmisjach radiowych nie wspominając. Tak samo prawosławni, transmisje z ich nabożeństw we wszystkie najważniejsze święta oraz transmisje radiowe co najmniej 2 razy w miesiącu. Dodam jeszcze że owe transmisje mają miejsce zawsze w programie pierwszym radia/telewizji publicznej. Oglądalność takowych jest ogromna. Nikt z tego powodu nikogo nie krytykuje, nikt nikomu nie zazdrości i z nienawiści nie zwalcza. Powinienem wspomnieć że nawet nawet na maturze można zdawać religię i nikt o to szumu nie robi. Demokracja w połączeniu ze wzajemnym zrozumieniem i szacunkiem. Uczmy się od innych a i u nas w Polsce będzie lepiej.
      • critto o tolerancję trzeba walczyć 10.01.08, 18:47
        savusauna napisał:

> Popieram abp Sawę. Jeżeli jesteśmy w EU to powinniśmy dążyć do realizacji obiet
        > nic o wolności słowa i wyznania

to jest na tyle ważne, że myślę, że można stawiać media, polityków itd. przed
        prostym wyborem: albo jesteście bardziej tolerancyjni i otwarci, albo my
        rozdmuchujemy sprawę na całą Europę. Przykład Doliny Rospudy pokazał, że dzięki
        temu można osiągnąć bardzo wiele. Na Zachodzie tolerancja była kiedyś znacznie
        mniejsza niż u nas, ale wywalczono ją tam nieustępliwą, stanowczą postawą i
        formułowaniem żądań RÓWNEGO TRAKTOWANIA - tu i teraz, nie 'kiedyś tam'. Nie ma
        żadnego usprawiedliwienia dla nierówności i nietolerancji. Radio Maryja nie musi
        przedstawiać mszy prawosławnej, tak jak Owsiak TV nie musi przedstawiać żadnych
        mszy; ale TVP, telewizja PUBLICZNA, musi przedstawiać każdą mniejszość i grupę w
        uczciwym świetle.
    • michki Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 10.01.08, 16:47
      Jestem prawosławnym, mieszkającym w Warszawie normalnym studentem. Przeraża mnie
      jak wiele osób wypowiadających się na tym forum używa retoryki pisu i znanej
      Toruńskiej rozgłośni. Jak wiele osób uważa mnie za wroga i zdrajcę narodu nie
      znając mnie, wywodząc te fakty wyłącznie z mojej wiary.
      Jestem prawosławnym z wyboru i cieszę się że takiego wyboru dokonałem. Pochodzę
      z rodziny mieszanej. Prościej jest w Polsce katolickiej (bo niestety takim
      krajem Polska jest) być katolikiem. Nikt nie będzie z ciebie szydził, mówił że
      prawosławie to to samo co ateizm (którego w żadnym wypadku nie potępiam i nie
      neguję - to też wybór jak każdy inny), nikt nie będzie twojego dziecka wytykał
      palcami że nie chodzi na religię.
      Po dziś dzień mam nadzieję że Polska jest krajem wolności...sumienia, wyboru,
      religii, płci, seksualności...coraz częściej jednak mam wątpliwości czytając
      pewnego rodzaju wypociny w tej formie co napisał Krakus.
      Nie wydaje mi się że w wypadku gdy w telewizji publicznej w święta nadaje się
      transmisję mszy katolickiej to nie można by było w święta prawosławne uczynić
      tak samo.
      Osobiście jestem zdania że każdy kościół powinien być odłączony od publicznej
      telewizji i polityki. Wzór Francuski jak dla mnie jest całkowicie odpowiedni.
      Chciałbym żyć w kraju wolnym i chciałbym żeby moje dzieci się w takim
      wychowywały. Jeżeli ktoś w Konstytucji zapisał że mam prawo do wyboru religii i
      z powodu mojego wyboru nie będę gorszy to kto daje moralne prawo stanowić
      inaczej? Kto wam dał to prawo? Jeżeli nikt, to ci wszyscy którzy porównują
      prawosławie (lub jakąkolwiek inną religię, lub jej brak) do rusków, komuchów,
      odchłani piekielnych i sam już nie wiem do czego innego uszanujcie moją prośbę i
      zamknijcie się.
      • organmaster Re: Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 10.01.08, 16:55
        prawosławny student; no i mamy groch z kapustą; prawosławny -
        głęboko przeżywający swą religijność; student - takie, no, liberalne
        fiu-bździu, co przeziera z tekstu; i ta organiczna niechęć do
        konserwatyzmu !
        • michki Re: Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 10.01.08, 17:09
          Że student...miało dotyczyć wieku...że prawosławny miało dotyczyć że tacy
          studenci też są...jak do tego dodam że Warszawiak to rozpęta się burza że
          jeszcze z dużego miasta...

Poglądy mam liberalne...ale jestem zdecydowanym zwolennikiem rozdzielenia
          Państwa od kościoła...a na gruncie wiary jej równouprawnienia.
          • organmaster Re: Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 10.01.08, 17:17
            w porządku - ale warszawski liberalny studencie weź na siebie
            brzemię reprezentowania tych setek tysięcy wyznawców prawosławia, i
            nie mieszaj biednym katolikom w głowach; graj swoją rolę, albo nie
            kol oczu swoim swoistym prawosławiem. pozdrowia obmierzły pisowski
            polak-katolik
            • michki Re: Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 10.01.08, 18:00
              Nigdy swoją wiarą nie epatowałem, bo nie jest to temat do publicznej spowiedzi.
              Jest to jedynie reakcja na powarkiwania (a może lepiej podgryzania) ludzi którzy
              w przeciwieństwie do mam nadzieję większości reprezentują skrajnie
              antyrównouprawnieniowe (dziwna zbitka wyrazów ;) ) nastawienie.
              Nie chcę z nikim wchodzić w spór. Chcę żeby szanowano moją religię tak samo jak
              każdą inną. Taki jest jedyny cy mojej wypowiedzi. Nie chcę reprezentować bo nikt
              takiego uprawnienia mi nie dał. Wypowiadam się w swoim imieniu, jednak
              podejrzewam że moje zdanie może podzielać także pewna grupa osób...nie tylko
              prawosławnych...(pewności nie mam).
              pozdrowienia dla obmierzłego pisowskiego polaka-katolika ;)
              • critto TVP - stronnicze DNO; porównajmy ze świetną BBC... 10.01.08, 18:40
                masz całkowitą rację, michki. Choć rolą mniejszości jest dbać o swoje dobre imię
                i je popularyzować, rolą mediów "publicznych" jest w uczciwy sposób przedstawiać
                wszystkie mniejszości i ich kulturę. Rozumiem, że skoro TVP dyskryminuje
                prawosławnych, to w związku z tym zwalnia ich z płacenia abonamentu? Bo niby na
                co mają płacić, na coś, co ich dyskryminuje??
                Natomiast nie warto załamywać rąk - warto prowadzić KAMPANIĘ. Demokracja daje
                każdemu prawo do pełnego działania politycznego, PR-owego, lobbingu,
                marketingu, itd. Świadomość trzeba zmieniać i w przypadku religii nie można
                pobłażać tym, którzy złośliwie próbują przeciwdziałać równouprawnieniu. Na
                Zachodzie też swiadomość zmieniała się stopniowo, czasem obiektem dyskryminacji
                bywali katolicy (np. w Anglii), gdzieniegdzie do dziś są (choć raczej na
                Wschodzie, np. w Rosji). W Polsce trzeba poprostu działać, a fobicznych
                krzykaczy ignorować.
                Trzeba spokojnie przedstawiać każdemu, że Polakiem jest ten, kto kocha Polskę i
                nie ogranicza się to wyłącznie do katolików; co więcej, to niektórych polskich
                katolików ciężko nazwać Polakami przez duże "P", np. co powiedzieć o księdzu,
                który mówił harcerzom bodajże w 1918: "co by ci synku dała wolna ojczyzna, gdyby
                Kościół Święty miał na tym stracić??"
                Ja sam jestem tolerancyjny wobec wszystkich wiar, a sam jestem słowiańskim
                poganinem i też czuję się dyskryminowany, jeśli chodzi o media; nawet Gazeta
                Wyborcza się nie spisuje, wspominając o pogaństwie tylko w kontekście wybryków
                NS Zadrugi - organizacji narodowo-socjalistycznej, używającej pogaństwa w sposób
                instrumentalny i bluźnierczy i potępianej zgodnie przez większość
                rodzimowierców. W artykułach o tych sprawach pisano cały czas o "neopoganach z
                Zadrugi" ale o "katolikach z NOP-u" nikt już nie wspomniał (a chodziło o
                rasistowską demonstrację NS Zadrugi i NOP-u". Ciekawe czemu??
                Nie mówiąc o różnych bzdurnych esejach i książczynach, które neopogaństwo
                kojarzą wyłącznie z neonazizmem - tylko dlatego, że niektórzy neonaziści, w
                poszukiwaniu ultranarodowych wartości, trafiają na stare wierzenia i
                wykorzystują je w sposób instrumentalny.
                TVP jest DNEM, zupełnie do niczego się nie nadaje; zestawmy ją z również
                publiczną telewizją BBC , która nawet na stronach internetowych prowadzi dział
                o religiach (bodajże zat. "Faith") i jest tam mowa o wszystkich religiach - od
                europejskiego neopogaństwa i neoszamanizmu, poprzez afrykańskie i starosemickie
                wierzenia, aż do chrześcijaństwa, buddyzmu, hinduizmu, judaizmu, szintoizum,
                islamu, zoroastryzmu czy sikhizmu. Wszystkie religie i wiary są opisywane w
                sposób jak najbardziej bezstronny, tj. bez oceniania i dawania jednostronnych
                skojarzeń z wydarzeniami politycznymi itd. W dziale neopogańskim są nawet porady
                dla rodziców, żeby nie martwili się, gdy syn lub córka zainteresuje się
                pogaństwem - że jest to kult Natury, że nie ma w tym nic diabolicznego i
                mrocznego, że nie jest to żaden "satanizm", itd. Temu towarzyszą wywiady, sceny
                z życia i obrzędów, itd; podobne artykuły są o innych religiach, np.
                hinduizmie, gdzie przedstawiane są śluby hinduskie czy obrzędy z okazji różnych
                świąt... TVP-owcy, BBC to dla Was wzór, przed którym powinniście bić czołem i
                modlić się do Boga o taki rozum, jaki mają dziennikarze tej stacji. Pozdrawiam
                otwartych i tolerancyjnych!
          • critto Re: Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 10.01.08, 19:13
            ja akurat mam dużo sympatii do prawosławnych... Choćby za to, że zachowaliście
            sporo przedchrześcijańskich zwyczajów (np. noszenie jedzenia na groby na 1.
            listopada, traktowanego dawniej jako ofiara dla duchów Przodków)... Macie głębię
            mistycyzmu, włącznie z ćwiczeniami oddechowymi i innymi praktykami
            przypominającymi hinduską jogę (nie tylko cielesną, ale i kontemplacyjną). Poza
            tym nie macie sztywnych struktur, jesteście bardziej lokalni i bliżej ludzi. Tak
            trzymać...
      • sandwich1 Re: Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 10.01.08, 18:29
        Bardzo dobrze Cię rozumiem.
        Mój dziadek był prawosławny, a babcia katoliczką. Mojego ojca ochrzcili dopiero
        w wieku 7 lat, bo mieli problem i w wierze katolickiej dla świętego
        spokoju(koledzy w szkole).
        Dlatego ja jestem katolikiem.
        Lecz mam wielki szacunek dla prawosławia i najmilej z Wszystkich Świętych
        wspominam zawsze wizytę na cmentarzu prawosławnym, gdzie leży połowa mojej
        rodziny. Zawsze nad grobem pomodli się Pop i porozmawia o rodzinie, a ja nie
        czuję się anonimowy.
        Parafia Wiery, Nadzieżdy i Lubow w Sosnowcu
        Pozdrawiam.
    • kruk51 Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 10.01.08, 16:59
      Mamy już dwie hydry katolickie. Hydra toruńska i hydra panewnicka. teraż
      pojawia się trzecia prawosławna. I każda chce wygrywać swoje atuty. Bo na
      pochyłe drzewo kozy skaczą. Tam gdzie władza świecka sła
      ba tam dominację przejmują kościoły. Boże w co za kraju przyszło nam
      żyć !
      • uniaeuropejska1 Re: Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 11.01.08, 13:00
        Co za hydra prawosławna? Cóżesz wymyślił?
    • maj47 Dyżurne bęcwały na prawosławiu też się znają? 10.01.08, 17:21
      • maj47 Sawa przegiął pałę,ale pretensje słuszne 10.01.08, 17:26
      • guru133 Re: Dyżurne bęcwały na prawosławiu też się znają? 10.01.08, 19:36
        Poza bęcwałem maj47 raczej tak.
    • maj47 zwyczajem popów woli trzymać z władzą 10.01.08, 17:28
      • guru133 Re: zwyczajem popów woli trzymać z władzą 10.01.08, 19:38
        No bardziej sprzedajnych kapłanów (a może raczej kapłonów) jak ci z KRK to ze
        świecą nie znajdziesz:)))
    • kokoroko09 jestesmy krajem katolickim 10.01.08, 17:31
      i zadne protestanty czy tez popy nie powinny miec tu nic do
      powiedzenia. Tak samo jak Zydzi (bo zabili jezusa i chcieli zabic
      matke boska , krolowe Polski)
      • abhaod Re: jestesmy krajem katolickim 10.01.08, 17:48
        video.i123.pl/filmy/248/Majewski_szow___Ojciec_Rydzyk
      • an1005 Re: jestesmy krajem katolickim 10.01.08, 17:53
        Bylaby moze zabawna ta Twoja prowokacja tylko, ze w tym kraju pelnym
        dewotow juz slysze cale tlumy szczerze Cie popierajace
        • abhaod Re: jestesmy krajem katolickim 10.01.08, 18:03
          i dlatego trudno odróżnić zabawę od prowokacji...
          • kokoroko09 niestety... lol 10.01.08, 18:26
            co do katolicyzmu, to w czasie moich zadkich wizyt w kosciele,
            zawsze przychodzo mi na mysli jakies gusla poganskie. Bo stoi sobie
            taki ksiadz przebieraniec, mruczy cos pod nosem i co chwila spoglada
            w gore. Wziasc pierwszego lepszego kaplana z przed 2500 lat i
            wszystko wygladaloby mniej wiecej tak samo.
            problemem w Polsce jest jednak to ze dla ludzi religia jest
            rownoznaczne z katolicyzmem. Czy dzieci w szkolach beda mialy
            szanse uczyc sie o Judaizmie albo Islamie na lekcjach religi?
            • abhaod Re: niestety... lol 10.01.08, 18:30
              za 50 lat ...lol...
            • critto kampania na rzecz różnorodności pilnie potrzebna 10.01.08, 18:53
              kokoroko09 napisał:

> co do katolicyzmu, to w czasie moich zadkich wizyt w kosciele,
              > zawsze przychodzo mi na mysli jakies gusla poganskie. Bo stoi sobie
              > taki ksiadz przebieraniec, mruczy cos pod nosem i co chwila spoglada
              > w gore. Wziasc pierwszego lepszego kaplana z przed 2500 lat i
              > wszystko wygladaloby mniej wiecej tak samo.

obrzędowość katolicka została zdaje się zerżnięta z mitraizmu (kultu Mitry,
              popularnego w starożytnym Rzymie). Ja oglądając Pasterkę z Watykanu czułem się
              swojsko, bo wyciąganie rąk do nieba czy "w powietrze" (prośba o energię),
              składanie ofiary z żywności (w tym przypadku sakralnej, ale nie to jest
              najwżniejsze) i rozbudowana przez BXVI liturgia ofiary przypomina mi mocno
              rodzime, słowiańskie obrzędy, w których brałem udział - tyle, że u nas
              uroczystości te nie są "drętwe" a kapłan ma obowiązek mówić DO ZGROMADZONYCH i
              to w taki sposób, aby dało się go zrozumieć (piję tu do księdza, o którym
              mówisz, nie do BXVI, który ma dobre zdolności oracyjne).

w Polsce jest jednak to ze dla ludzi religia jest
              > rownoznaczne z katolicyzmem.

i to trzeba zmienić... Kampania na rzecz różnorodności jest potrzebna - bardzo
              pilnie!!

>Czy dzieci w szkolach beda mialy
              > szanse uczyc sie o Judaizmie albo Islamie na lekcjach religii

w tym celu warto wprowadzić religioznawstwo, aby mówiło o wszystkich religiach
              bezstronnie, zarówno o "wielkich religiach", jak i o rodzimych tradycjach (i
              tych dawnych, i tych odnowionych). Bo na lekcjach "religii" powinno być to,
              czego chce dany związek wyznaniowy.
              • hugow religioznawstwo - a kto tego bedzie uczyl? 10.01.08, 19:10
                skad wezmiesz nauczycieli? dotychczasowych katechetow? lepiej niech
                nic nie mowia o innych od swego wyznania - bo beda siac tylko
                jeszcze wieksza nienawisc.
                • critto Re: religioznawstwo - a kto tego bedzie uczyl? 10.01.08, 19:29
                  są takie kierunki studiów (religioznawstwo czy jak się one zowią). Zdaje się, że
                  jest sporo bezrobotnych absolwentów wydziałów filozofii itd. Na początek możnaby
                  ściągnąć nauczycieli z zagranicy, jeżeli znają język polski. Katecheci
                  oczywiście odpadają; religioznawca nie powinien przedstawiać i promować swoich
                  własnych poglądów.
      • michki Re: jestesmy krajem katolickim 10.01.08, 18:02
        kokoroko09 napisał:

> i zadne protestanty czy tez popy nie powinny miec tu nic do
        > powiedzenia. Tak samo jak Zydzi (bo zabili jezusa i chcieli zabic
        > matke boska , krolowe Polski)

no cóż...Jezus był żydem...:)
      • guru133 Re: jestesmy krajem katolickim 10.01.08, 19:54
        kokoroko09 napisał:

Poczytaj Konstytucję, to dowiesz się jakim krajem jesteśmy i że za taką pisaninę
        możesz trafić do pierdla katolicki faszysto spod znaku Rydzyka.
      • guru133 Re: jestesmy krajem katolickim 10.01.08, 19:55
        kokoroko09 napisał:

a TAK NA MARGINESIE, TO jezus też był żydem ćwoku niewykształcony.
    • abhaod coś z tej dziedziny... 10.01.08, 17:32
      www.rumburak.website.pl/artykuly/artykuly.html
    • tupkal Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 10.01.08, 17:53
      W TVP jest wylacznie miejsce na zajefajne telenowele, w ktorej graja polscy
      artysci...... bravo artysci

tupkal
    • irma223 I ma Arcybiskup Sawa świętą rację 10.01.08, 17:56
      Ale ostatnio wszystko w Polsce jest uzgadniane w dwustronnych
      rozmowach z KK, więc nabożeństwa prawosławnych będą transmitowane, o
      ile przejdą oni na katolicyzm.
      • henio56 Bóg jest katolikiem z kościoła toruńskiego 10.01.08, 17:59
        ojcze Tadeuszu broń nas przed innowiercami !
        • michki Re: Bóg jest katolikiem z kościoła toruńskiego 10.01.08, 18:03
          A ty boże przed idiotami :)
          • abhaod Re: Bóg jest katolikiem z kościoła toruńskiego 10.01.08, 18:18
            czyżby Bóg był idiotą? nieee to niemożliwe :)
    • kijwoko Proponuje tak samo z kk 10.01.08, 18:24
      "W liście do prezesa TVP wyraził on "smutek i protest" m.in. z tej racji, że
      retransmisję nabożeństwa bożonarodzeniowego nadano o godz. 7.20. "Może lepiej
      byłoby wyznaczyć ją na piątą rano lub wcześniej?" - ironizuje prawosławny
      hierarcha."

Moze tak samo transmitowac uroczystosci z kk? Ktos by sie obrazil, ciekawe?
    • antoni61 TVP poniża .... 10.01.08, 18:33
      TVP szkoda, że abp Sawa tego nie zauważył nie jest do końca Polską Telewizją
      !!!!! Proszę zauważyć jakie emitujemy filmy ( jakiej produkcji), jakie produkuje
      TVP filmy na czyjej licencji, a okaże się, że w ponad 94 % są wskazane przez "
      sojusznika", tak jak do 1989 roku był to ZSRR to dzisiaj jest .... nowy "
      sojusznik" trochę groźniejszy dla nas. I dlatego proszę się nie dziwić, że "
      ktoś" nie pozwala na transmisję mszy z Cerkwi i innych wyznań ( wyjątek na co
      pozwala " sojusznik") stanowi kościół katolicki !Który nie potępia jak to
      próbował JPII agresji min. na Irak, a wręcz popiera.
    • borrka1 Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 10.01.08, 18:34
      Polska jako panstwo swieckie powinna calkowicie zaprzestac
      transmisji w mediach publicznych wszelkiego rodzaju egzorcyzmow tej
      czy innej religi!sa kanaly i stacje komercyjne,niech sobie oplacaja
      i ogladaja do woli.Jaki prawem panstwo wwiazuje sie w te religijne
      przepychanki?Precz religijne oszolomy od panstwa!kazda religia ma
      swoje stolice i nawet panstwa,tam jedzcie i czarujcie.

Zaraz sie posypia joby,w najlepszym przypadku admin mnie uratuje i
      skasuje post :-()!
      • hugow Polska jest demokratyczna 10.01.08, 19:17
        a ludzi niewierzacych jest zdecydowanie mniej niz wierzacych,
        niewierzacych jest znacznie mniej niz nawet prawoslawnych (glupi
        rzekl w sercu swoim: "nie ma Boga")
    • guru133 Czy ABp Sawa jeszcze nie zorientował się że żyje w 10.01.08, 19:07
      wyznaniowym kraju katolickim a w związku z tym TVP też jest katolicka a nie
      powszechna - w każdym razie od dwóch lat.
    • l.o.r.t.e.a UPA niezadowolona? Może drugą "Wisłę" im zrobić? 10.01.08, 19:07
      To się wtedy uspokoją.
      • manasonta L.o.r.t.e.a....zapomniałeś o NSZ ! 10.01.08, 19:18
        mordowali z imieniem Boskim na ustach!
        • l.o.r.t.e.a Zabierz swoje czerwone ubeckie łapska od bohaterów 10.01.08, 19:34
          Narodowych Sił Zbrojnych.
          • critto Re: Zabierz swoje czerwone ubeckie łapska od boha 10.01.08, 19:40
            akurat UB-cja zwalczała UPA i OUN - to chyba jedyne, co dobrego można powiedzieć
            o tej formacji. Poza tym to była zbrodnicza, ale szmalcownicy twojego pokroju
            nie są lepsi.
          • guru133 Re: Zabierz swoje czerwone ubeckie łapska od boha 10.01.08, 19:43
            l.o.r.t.e.a napisał:

> Narodowych Sił Zbrojnych.
            Ja czniam "bohaterów" współpracujących z faszystami i rabujących polskich
            chłopów. AK a po wojnie również WiN musiały bronić Polaków przed tymi bandytami.
        • 3centy Re: L.o.r.t.e.a....zapomniałeś 10.01.08, 21:20
          manasonta napisała:
          > mordowali z imieniem Boskim na ustach!

żebyś jeno nie wykrakał bepe Sawa ma stopień generała w WP :))
      • critto Re: UPA niezadowolona? Może drugą "Wisłę" im zrob 10.01.08, 19:39
        zamknij plugawą gębę, szmalcowniku.
        • critto Re: UPA niezadowolona? Może drugą "Wisłę" im zrob 10.01.08, 19:44
          z drugiej strony, to żaden z ciebie szmalcownik (choć zupełnie możliwe, że
          byłbyś nim, gdybyś żył w czasie wojny), tylko głupi, bezmyślny troll... Aby
          tylko nabić sobie trochę odpowiedzi - podniecasz się wtedy w sobie znany sposób,
          taki rodzaj lorteowego orgazmu... No cóż, biedaku, jeśli inaczej nie potrafisz...

Ale kwik i szczekanie takich jak ty ani na trochę nie zastopuje walki o
          tolerancję i równouprawnienie religijne w Polsce... Przeciwnie, służysz jako
          przykład nietolerancyjnego, fobicznego idioty, z rodzaju przeznaczonego do
          zwalczenia i wytępienia...
      • guru133 Re: UPA niezadowolona? Może drugą "Wisłę" im zrob 10.01.08, 19:50
        l.o.r.t.e.a napisał:

> To się wtedy uspokoją.
        Co taka jak ty dupa
        Wie o UPA?
    • r0b0l jedyny bóg mieszka w toruniu. inni to samozwańcy 10.01.08, 22:39
      i oszuści. szczególnie ten jeden żydziura z nazaretu
      ;))))))
    • wrwr1 wstyd panie Urbanski! 11.01.08, 01:27
      Panie Urbanski wstyd! To ja tu regularnie, co miesiac pieniazki na Pana TV
      wplacam, a pan mnie kazesz tak rano wstawac, zeby mi moja Cerkiew pokazac? A idz
      pan do diabla! Albo ja pojde. Bo tam, zdaje sie, rowniej czlowieka traktuja niz
      w naszym wspolnym piekielku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka