michalparadowski Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 10.01.08, 16:34 Nie tylko, proszę księdza arcybiskupa ale przede wszystkim, dobry gust swoich klientów. Znaczy to, że nie podciąga maluczkich do tych troszeczkę mądrzejszych, a nieustająco próbuje przemieścić gust drugich do gustu pierwszych. A powodem jest sternik TVP, czyli jeden z większych "lizo-tylna część ciała" swego Arcywodzusia. Odpowiedz Link Zgłoś
savusauna Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 10.01.08, 16:44 Popieram abp Sawę. Jeżeli jesteśmy w EU to powinniśmy dążyć do realizacji obietnic o wolności słowa i wyznania. Za przykład podam chociażby maleńką Finlandię, z ok. 5 mln mieszkańców. Protestanci stanowią tam ok. 90%, prawosławni 1% a katolicy ok. 0,01%. Otóż msza katolicka jest tam transmitowana NA ŻYWO kilka razy do roku, o transmisjach radiowych nie wspominając. Tak samo prawosławni, transmisje z ich nabożeństw we wszystkie najważniejsze święta oraz transmisje radiowe co najmniej 2 razy w miesiącu. Dodam jeszcze że owe transmisje mają miejsce zawsze w programie pierwszym radia/telewizji publicznej. Oglądalność takowych jest ogromna. Nikt z tego powodu nikogo nie krytykuje, nikt nikomu nie zazdrości i z nienawiści nie zwalcza. Powinienem wspomnieć że nawet nawet na maturze można zdawać religię i nikt o to szumu nie robi. Demokracja w połączeniu ze wzajemnym zrozumieniem i szacunkiem. Uczmy się od innych a i u nas w Polsce będzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
critto o tolerancję trzeba walczyć 10.01.08, 18:47 savusauna napisał: > Popieram abp Sawę. Jeżeli jesteśmy w EU to powinniśmy dążyć do realizacji obiet > nic o wolności słowa i wyznania to jest na tyle ważne, że myślę, że można stawiać media, polityków itd. przed prostym wyborem: albo jesteście bardziej tolerancyjni i otwarci, albo my rozdmuchujemy sprawę na całą Europę. Przykład Doliny Rospudy pokazał, że dzięki temu można osiągnąć bardzo wiele. Na Zachodzie tolerancja była kiedyś znacznie mniejsza niż u nas, ale wywalczono ją tam nieustępliwą, stanowczą postawą i formułowaniem żądań RÓWNEGO TRAKTOWANIA - tu i teraz, nie 'kiedyś tam'. Nie ma żadnego usprawiedliwienia dla nierówności i nietolerancji. Radio Maryja nie musi przedstawiać mszy prawosławnej, tak jak Owsiak TV nie musi przedstawiać żadnych mszy; ale TVP, telewizja PUBLICZNA, musi przedstawiać każdą mniejszość i grupę w uczciwym świetle. Odpowiedz Link Zgłoś
michki Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 10.01.08, 16:47 Jestem prawosławnym, mieszkającym w Warszawie normalnym studentem. Przeraża mnie jak wiele osób wypowiadających się na tym forum używa retoryki pisu i znanej Toruńskiej rozgłośni. Jak wiele osób uważa mnie za wroga i zdrajcę narodu nie znając mnie, wywodząc te fakty wyłącznie z mojej wiary. Jestem prawosławnym z wyboru i cieszę się że takiego wyboru dokonałem. Pochodzę z rodziny mieszanej. Prościej jest w Polsce katolickiej (bo niestety takim krajem Polska jest) być katolikiem. Nikt nie będzie z ciebie szydził, mówił że prawosławie to to samo co ateizm (którego w żadnym wypadku nie potępiam i nie neguję - to też wybór jak każdy inny), nikt nie będzie twojego dziecka wytykał palcami że nie chodzi na religię. Po dziś dzień mam nadzieję że Polska jest krajem wolności...sumienia, wyboru, religii, płci, seksualności...coraz częściej jednak mam wątpliwości czytając pewnego rodzaju wypociny w tej formie co napisał Krakus. Nie wydaje mi się że w wypadku gdy w telewizji publicznej w święta nadaje się transmisję mszy katolickiej to nie można by było w święta prawosławne uczynić tak samo. Osobiście jestem zdania że każdy kościół powinien być odłączony od publicznej telewizji i polityki. Wzór Francuski jak dla mnie jest całkowicie odpowiedni. Chciałbym żyć w kraju wolnym i chciałbym żeby moje dzieci się w takim wychowywały. Jeżeli ktoś w Konstytucji zapisał że mam prawo do wyboru religii i z powodu mojego wyboru nie będę gorszy to kto daje moralne prawo stanowić inaczej? Kto wam dał to prawo? Jeżeli nikt, to ci wszyscy którzy porównują prawosławie (lub jakąkolwiek inną religię, lub jej brak) do rusków, komuchów, odchłani piekielnych i sam już nie wiem do czego innego uszanujcie moją prośbę i zamknijcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
organmaster Re: Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 10.01.08, 16:55 prawosławny student; no i mamy groch z kapustą; prawosławny - głęboko przeżywający swą religijność; student - takie, no, liberalne fiu-bździu, co przeziera z tekstu; i ta organiczna niechęć do konserwatyzmu ! Odpowiedz Link Zgłoś
michki Re: Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 10.01.08, 17:09 Że student...miało dotyczyć wieku...że prawosławny miało dotyczyć że tacy studenci też są...jak do tego dodam że Warszawiak to rozpęta się burza że jeszcze z dużego miasta... Poglądy mam liberalne...ale jestem zdecydowanym zwolennikiem rozdzielenia Państwa od kościoła...a na gruncie wiary jej równouprawnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
organmaster Re: Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 10.01.08, 17:17 w porządku - ale warszawski liberalny studencie weź na siebie brzemię reprezentowania tych setek tysięcy wyznawców prawosławia, i nie mieszaj biednym katolikom w głowach; graj swoją rolę, albo nie kol oczu swoim swoistym prawosławiem. pozdrowia obmierzły pisowski polak-katolik Odpowiedz Link Zgłoś
michki Re: Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 10.01.08, 18:00 Nigdy swoją wiarą nie epatowałem, bo nie jest to temat do publicznej spowiedzi. Jest to jedynie reakcja na powarkiwania (a może lepiej podgryzania) ludzi którzy w przeciwieństwie do mam nadzieję większości reprezentują skrajnie antyrównouprawnieniowe (dziwna zbitka wyrazów ;) ) nastawienie. Nie chcę z nikim wchodzić w spór. Chcę żeby szanowano moją religię tak samo jak każdą inną. Taki jest jedyny cy mojej wypowiedzi. Nie chcę reprezentować bo nikt takiego uprawnienia mi nie dał. Wypowiadam się w swoim imieniu, jednak podejrzewam że moje zdanie może podzielać także pewna grupa osób...nie tylko prawosławnych...(pewności nie mam). pozdrowienia dla obmierzłego pisowskiego polaka-katolika ;) Odpowiedz Link Zgłoś
critto TVP - stronnicze DNO; porównajmy ze świetną BBC... 10.01.08, 18:40 masz całkowitą rację, michki. Choć rolą mniejszości jest dbać o swoje dobre imię i je popularyzować, rolą mediów "publicznych" jest w uczciwy sposób przedstawiać wszystkie mniejszości i ich kulturę. Rozumiem, że skoro TVP dyskryminuje prawosławnych, to w związku z tym zwalnia ich z płacenia abonamentu? Bo niby na co mają płacić, na coś, co ich dyskryminuje?? Natomiast nie warto załamywać rąk - warto prowadzić KAMPANIĘ. Demokracja daje każdemu prawo do pełnego działania politycznego, PR-owego, lobbingu, marketingu, itd. Świadomość trzeba zmieniać i w przypadku religii nie można pobłażać tym, którzy złośliwie próbują przeciwdziałać równouprawnieniu. Na Zachodzie też swiadomość zmieniała się stopniowo, czasem obiektem dyskryminacji bywali katolicy (np. w Anglii), gdzieniegdzie do dziś są (choć raczej na Wschodzie, np. w Rosji). W Polsce trzeba poprostu działać, a fobicznych krzykaczy ignorować. Trzeba spokojnie przedstawiać każdemu, że Polakiem jest ten, kto kocha Polskę i nie ogranicza się to wyłącznie do katolików; co więcej, to niektórych polskich katolików ciężko nazwać Polakami przez duże "P", np. co powiedzieć o księdzu, który mówił harcerzom bodajże w 1918: "co by ci synku dała wolna ojczyzna, gdyby Kościół Święty miał na tym stracić??" Ja sam jestem tolerancyjny wobec wszystkich wiar, a sam jestem słowiańskim poganinem i też czuję się dyskryminowany, jeśli chodzi o media; nawet Gazeta Wyborcza się nie spisuje, wspominając o pogaństwie tylko w kontekście wybryków NS Zadrugi - organizacji narodowo-socjalistycznej, używającej pogaństwa w sposób instrumentalny i bluźnierczy i potępianej zgodnie przez większość rodzimowierców. W artykułach o tych sprawach pisano cały czas o "neopoganach z Zadrugi" ale o "katolikach z NOP-u" nikt już nie wspomniał (a chodziło o rasistowską demonstrację NS Zadrugi i NOP-u". Ciekawe czemu?? Nie mówiąc o różnych bzdurnych esejach i książczynach, które neopogaństwo kojarzą wyłącznie z neonazizmem - tylko dlatego, że niektórzy neonaziści, w poszukiwaniu ultranarodowych wartości, trafiają na stare wierzenia i wykorzystują je w sposób instrumentalny. TVP jest DNEM, zupełnie do niczego się nie nadaje; zestawmy ją z również publiczną telewizją BBC , która nawet na stronach internetowych prowadzi dział o religiach (bodajże zat. "Faith") i jest tam mowa o wszystkich religiach - od europejskiego neopogaństwa i neoszamanizmu, poprzez afrykańskie i starosemickie wierzenia, aż do chrześcijaństwa, buddyzmu, hinduizmu, judaizmu, szintoizum, islamu, zoroastryzmu czy sikhizmu. Wszystkie religie i wiary są opisywane w sposób jak najbardziej bezstronny, tj. bez oceniania i dawania jednostronnych skojarzeń z wydarzeniami politycznymi itd. W dziale neopogańskim są nawet porady dla rodziców, żeby nie martwili się, gdy syn lub córka zainteresuje się pogaństwem - że jest to kult Natury, że nie ma w tym nic diabolicznego i mrocznego, że nie jest to żaden "satanizm", itd. Temu towarzyszą wywiady, sceny z życia i obrzędów, itd; podobne artykuły są o innych religiach, np. hinduizmie, gdzie przedstawiane są śluby hinduskie czy obrzędy z okazji różnych świąt... TVP-owcy, BBC to dla Was wzór, przed którym powinniście bić czołem i modlić się do Boga o taki rozum, jaki mają dziennikarze tej stacji. Pozdrawiam otwartych i tolerancyjnych! Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 10.01.08, 19:13 ja akurat mam dużo sympatii do prawosławnych... Choćby za to, że zachowaliście sporo przedchrześcijańskich zwyczajów (np. noszenie jedzenia na groby na 1. listopada, traktowanego dawniej jako ofiara dla duchów Przodków)... Macie głębię mistycyzmu, włącznie z ćwiczeniami oddechowymi i innymi praktykami przypominającymi hinduską jogę (nie tylko cielesną, ale i kontemplacyjną). Poza tym nie macie sztywnych struktur, jesteście bardziej lokalni i bliżej ludzi. Tak trzymać... Odpowiedz Link Zgłoś
sandwich1 Re: Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 10.01.08, 18:29 Bardzo dobrze Cię rozumiem. Mój dziadek był prawosławny, a babcia katoliczką. Mojego ojca ochrzcili dopiero w wieku 7 lat, bo mieli problem i w wierze katolickiej dla świętego spokoju(koledzy w szkole). Dlatego ja jestem katolikiem. Lecz mam wielki szacunek dla prawosławia i najmilej z Wszystkich Świętych wspominam zawsze wizytę na cmentarzu prawosławnym, gdzie leży połowa mojej rodziny. Zawsze nad grobem pomodli się Pop i porozmawia o rodzinie, a ja nie czuję się anonimowy. Parafia Wiery, Nadzieżdy i Lubow w Sosnowcu Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 10.01.08, 16:59 Mamy już dwie hydry katolickie. Hydra toruńska i hydra panewnicka. teraż pojawia się trzecia prawosławna. I każda chce wygrywać swoje atuty. Bo na pochyłe drzewo kozy skaczą. Tam gdzie władza świecka sła ba tam dominację przejmują kościoły. Boże w co za kraju przyszło nam żyć ! Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 11.01.08, 13:00 Co za hydra prawosławna? Cóżesz wymyślił? Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Dyżurne bęcwały na prawosławiu też się znają? 10.01.08, 19:36 Poza bęcwałem maj47 raczej tak. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: zwyczajem popów woli trzymać z władzą 10.01.08, 19:38 No bardziej sprzedajnych kapłanów (a może raczej kapłonów) jak ci z KRK to ze świecą nie znajdziesz:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kokoroko09 jestesmy krajem katolickim 10.01.08, 17:31 i zadne protestanty czy tez popy nie powinny miec tu nic do powiedzenia. Tak samo jak Zydzi (bo zabili jezusa i chcieli zabic matke boska , krolowe Polski) Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: jestesmy krajem katolickim 10.01.08, 17:48 video.i123.pl/filmy/248/Majewski_szow___Ojciec_Rydzyk Odpowiedz Link Zgłoś
an1005 Re: jestesmy krajem katolickim 10.01.08, 17:53 Bylaby moze zabawna ta Twoja prowokacja tylko, ze w tym kraju pelnym dewotow juz slysze cale tlumy szczerze Cie popierajace Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: jestesmy krajem katolickim 10.01.08, 18:03 i dlatego trudno odróżnić zabawę od prowokacji... Odpowiedz Link Zgłoś
kokoroko09 niestety... lol 10.01.08, 18:26 co do katolicyzmu, to w czasie moich zadkich wizyt w kosciele, zawsze przychodzo mi na mysli jakies gusla poganskie. Bo stoi sobie taki ksiadz przebieraniec, mruczy cos pod nosem i co chwila spoglada w gore. Wziasc pierwszego lepszego kaplana z przed 2500 lat i wszystko wygladaloby mniej wiecej tak samo. problemem w Polsce jest jednak to ze dla ludzi religia jest rownoznaczne z katolicyzmem. Czy dzieci w szkolach beda mialy szanse uczyc sie o Judaizmie albo Islamie na lekcjach religi? Odpowiedz Link Zgłoś
critto kampania na rzecz różnorodności pilnie potrzebna 10.01.08, 18:53 kokoroko09 napisał: > co do katolicyzmu, to w czasie moich zadkich wizyt w kosciele, > zawsze przychodzo mi na mysli jakies gusla poganskie. Bo stoi sobie > taki ksiadz przebieraniec, mruczy cos pod nosem i co chwila spoglada > w gore. Wziasc pierwszego lepszego kaplana z przed 2500 lat i > wszystko wygladaloby mniej wiecej tak samo. obrzędowość katolicka została zdaje się zerżnięta z mitraizmu (kultu Mitry, popularnego w starożytnym Rzymie). Ja oglądając Pasterkę z Watykanu czułem się swojsko, bo wyciąganie rąk do nieba czy "w powietrze" (prośba o energię), składanie ofiary z żywności (w tym przypadku sakralnej, ale nie to jest najwżniejsze) i rozbudowana przez BXVI liturgia ofiary przypomina mi mocno rodzime, słowiańskie obrzędy, w których brałem udział - tyle, że u nas uroczystości te nie są "drętwe" a kapłan ma obowiązek mówić DO ZGROMADZONYCH i to w taki sposób, aby dało się go zrozumieć (piję tu do księdza, o którym mówisz, nie do BXVI, który ma dobre zdolności oracyjne). w Polsce jest jednak to ze dla ludzi religia jest > rownoznaczne z katolicyzmem. i to trzeba zmienić... Kampania na rzecz różnorodności jest potrzebna - bardzo pilnie!! >Czy dzieci w szkolach beda mialy > szanse uczyc sie o Judaizmie albo Islamie na lekcjach religii w tym celu warto wprowadzić religioznawstwo, aby mówiło o wszystkich religiach bezstronnie, zarówno o "wielkich religiach", jak i o rodzimych tradycjach (i tych dawnych, i tych odnowionych). Bo na lekcjach "religii" powinno być to, czego chce dany związek wyznaniowy. Odpowiedz Link Zgłoś
hugow religioznawstwo - a kto tego bedzie uczyl? 10.01.08, 19:10 skad wezmiesz nauczycieli? dotychczasowych katechetow? lepiej niech nic nie mowia o innych od swego wyznania - bo beda siac tylko jeszcze wieksza nienawisc. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: religioznawstwo - a kto tego bedzie uczyl? 10.01.08, 19:29 są takie kierunki studiów (religioznawstwo czy jak się one zowią). Zdaje się, że jest sporo bezrobotnych absolwentów wydziałów filozofii itd. Na początek możnaby ściągnąć nauczycieli z zagranicy, jeżeli znają język polski. Katecheci oczywiście odpadają; religioznawca nie powinien przedstawiać i promować swoich własnych poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
michki Re: jestesmy krajem katolickim 10.01.08, 18:02 kokoroko09 napisał: > i zadne protestanty czy tez popy nie powinny miec tu nic do > powiedzenia. Tak samo jak Zydzi (bo zabili jezusa i chcieli zabic > matke boska , krolowe Polski) no cóż...Jezus był żydem...:) Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: jestesmy krajem katolickim 10.01.08, 19:54 kokoroko09 napisał: > i zadne protestanty czy tez popy nie powinny miec tu nic do > powiedzenia. Tak samo jak Zydzi (bo zabili jezusa i chcieli zabic > matke boska , krolowe Polski) Poczytaj Konstytucję, to dowiesz się jakim krajem jesteśmy i że za taką pisaninę możesz trafić do pierdla katolicki faszysto spod znaku Rydzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: jestesmy krajem katolickim 10.01.08, 19:55 kokoroko09 napisał: > i zadne protestanty czy tez popy nie powinny miec tu nic do > powiedzenia. Tak samo jak Zydzi (bo zabili jezusa i chcieli zabic > matke boska , krolowe Polski) a TAK NA MARGINESIE, TO jezus też był żydem ćwoku niewykształcony. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod coś z tej dziedziny... 10.01.08, 17:32 www.rumburak.website.pl/artykuly/artykuly.html Odpowiedz Link Zgłoś
tupkal Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 10.01.08, 17:53 W TVP jest wylacznie miejsce na zajefajne telenowele, w ktorej graja polscy artysci...... bravo artysci tupkal Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 I ma Arcybiskup Sawa świętą rację 10.01.08, 17:56 Ale ostatnio wszystko w Polsce jest uzgadniane w dwustronnych rozmowach z KK, więc nabożeństwa prawosławnych będą transmitowane, o ile przejdą oni na katolicyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 Bóg jest katolikiem z kościoła toruńskiego 10.01.08, 17:59 ojcze Tadeuszu broń nas przed innowiercami ! Odpowiedz Link Zgłoś
michki Re: Bóg jest katolikiem z kościoła toruńskiego 10.01.08, 18:03 A ty boże przed idiotami :) Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Bóg jest katolikiem z kościoła toruńskiego 10.01.08, 18:18 czyżby Bóg był idiotą? nieee to niemożliwe :) Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Proponuje tak samo z kk 10.01.08, 18:24 "W liście do prezesa TVP wyraził on "smutek i protest" m.in. z tej racji, że retransmisję nabożeństwa bożonarodzeniowego nadano o godz. 7.20. "Może lepiej byłoby wyznaczyć ją na piątą rano lub wcześniej?" - ironizuje prawosławny hierarcha." Moze tak samo transmitowac uroczystosci z kk? Ktos by sie obrazil, ciekawe? Odpowiedz Link Zgłoś
antoni61 TVP poniża .... 10.01.08, 18:33 TVP szkoda, że abp Sawa tego nie zauważył nie jest do końca Polską Telewizją !!!!! Proszę zauważyć jakie emitujemy filmy ( jakiej produkcji), jakie produkuje TVP filmy na czyjej licencji, a okaże się, że w ponad 94 % są wskazane przez " sojusznika", tak jak do 1989 roku był to ZSRR to dzisiaj jest .... nowy " sojusznik" trochę groźniejszy dla nas. I dlatego proszę się nie dziwić, że " ktoś" nie pozwala na transmisję mszy z Cerkwi i innych wyznań ( wyjątek na co pozwala " sojusznik") stanowi kościół katolicki !Który nie potępia jak to próbował JPII agresji min. na Irak, a wręcz popiera. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Abp Sawa: TVP poniża Kościół prawosławny 10.01.08, 18:34 Polska jako panstwo swieckie powinna calkowicie zaprzestac transmisji w mediach publicznych wszelkiego rodzaju egzorcyzmow tej czy innej religi!sa kanaly i stacje komercyjne,niech sobie oplacaja i ogladaja do woli.Jaki prawem panstwo wwiazuje sie w te religijne przepychanki?Precz religijne oszolomy od panstwa!kazda religia ma swoje stolice i nawet panstwa,tam jedzcie i czarujcie. Zaraz sie posypia joby,w najlepszym przypadku admin mnie uratuje i skasuje post :-()! Odpowiedz Link Zgłoś
hugow Polska jest demokratyczna 10.01.08, 19:17 a ludzi niewierzacych jest zdecydowanie mniej niz wierzacych, niewierzacych jest znacznie mniej niz nawet prawoslawnych (glupi rzekl w sercu swoim: "nie ma Boga") Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Czy ABp Sawa jeszcze nie zorientował się że żyje w 10.01.08, 19:07 wyznaniowym kraju katolickim a w związku z tym TVP też jest katolicka a nie powszechna - w każdym razie od dwóch lat. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a UPA niezadowolona? Może drugą "Wisłę" im zrobić? 10.01.08, 19:07 To się wtedy uspokoją. Odpowiedz Link Zgłoś
manasonta L.o.r.t.e.a....zapomniałeś o NSZ ! 10.01.08, 19:18 mordowali z imieniem Boskim na ustach! Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Zabierz swoje czerwone ubeckie łapska od bohaterów 10.01.08, 19:34 Narodowych Sił Zbrojnych. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Zabierz swoje czerwone ubeckie łapska od boha 10.01.08, 19:40 akurat UB-cja zwalczała UPA i OUN - to chyba jedyne, co dobrego można powiedzieć o tej formacji. Poza tym to była zbrodnicza, ale szmalcownicy twojego pokroju nie są lepsi. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Zabierz swoje czerwone ubeckie łapska od boha 10.01.08, 19:43 l.o.r.t.e.a napisał: > Narodowych Sił Zbrojnych. Ja czniam "bohaterów" współpracujących z faszystami i rabujących polskich chłopów. AK a po wojnie również WiN musiały bronić Polaków przed tymi bandytami. Odpowiedz Link Zgłoś
3centy Re: L.o.r.t.e.a....zapomniałeś 10.01.08, 21:20 manasonta napisała: > mordowali z imieniem Boskim na ustach! żebyś jeno nie wykrakał bepe Sawa ma stopień generała w WP :)) Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: UPA niezadowolona? Może drugą "Wisłę" im zrob 10.01.08, 19:39 zamknij plugawą gębę, szmalcowniku. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: UPA niezadowolona? Może drugą "Wisłę" im zrob 10.01.08, 19:44 z drugiej strony, to żaden z ciebie szmalcownik (choć zupełnie możliwe, że byłbyś nim, gdybyś żył w czasie wojny), tylko głupi, bezmyślny troll... Aby tylko nabić sobie trochę odpowiedzi - podniecasz się wtedy w sobie znany sposób, taki rodzaj lorteowego orgazmu... No cóż, biedaku, jeśli inaczej nie potrafisz... Ale kwik i szczekanie takich jak ty ani na trochę nie zastopuje walki o tolerancję i równouprawnienie religijne w Polsce... Przeciwnie, służysz jako przykład nietolerancyjnego, fobicznego idioty, z rodzaju przeznaczonego do zwalczenia i wytępienia... Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: UPA niezadowolona? Może drugą "Wisłę" im zrob 10.01.08, 19:50 l.o.r.t.e.a napisał: > To się wtedy uspokoją. Co taka jak ty dupa Wie o UPA? Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l jedyny bóg mieszka w toruniu. inni to samozwańcy 10.01.08, 22:39 i oszuści. szczególnie ten jeden żydziura z nazaretu ;)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wrwr1 wstyd panie Urbanski! 11.01.08, 01:27 Panie Urbanski wstyd! To ja tu regularnie, co miesiac pieniazki na Pana TV wplacam, a pan mnie kazesz tak rano wstawac, zeby mi moja Cerkiew pokazac? A idz pan do diabla! Albo ja pojde. Bo tam, zdaje sie, rowniej czlowieka traktuja niz w naszym wspolnym piekielku. Odpowiedz Link Zgłoś