Dodaj do ulubionych

Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko...

• tomekjeden Wyrywa to się zęby, 15.01.08, 17:31
      a usunięcie antysemityzmu z polskiej mentalności to długi proces społeczny i
      kulturowy. Choć, oczywiście, Pan Profesor Gross ma też i rację, no bo od
      wyrugowania korzeni zła należy zacząć. Nie czytałem "Strachu", znam "Sąsiadów"
      i, choć nie popieram w pełni metodologii autora tej książki, uważam, że jest to
      pozycja niezwykle cenna, zawierająca wiele wnikliwych obserwacji o ludzkich
      zachowaniach. "Sąsiadów" też usiłowano obarczyć opprobrium antypolskości, w imię
      racji nic wspólnego nie mających ze zdrowym myśleniem o tym co stanowi atak na
      polskość. "Dobro, któremu na imię Polska" nie jest jakimś plakatowym pojęciem
      niepodlegającym spięciom i różnorodności definiowania wedle metod ważniejszych
      od nieroztropnego nastawienia do dialogu rodem z akademii 1-o Majowych akademii
      partyjnych. Takie uproszczenia, nakierowane nolens volens na ukrócenie
      pluralistycznej swobodnej rozmowy o społeczeństwie i jego historii, prowadzą do
      cenzury i do prokuratorskich ingerencji w słowo pisane. Nawet jeżeli rację ma
      Pan Profesor Chodakiewicz, i Pan Gross napisał rzecz stronniczą i opartą na
      fałszywie dobranych faktach. No cóż, wypada teraz zamówić "Strach" i ocenić to
      wszystko samemu. Z góry już jednak wiem, że nie będzie mnie interesowała krytyka
      , która wolne słowo przekształca w pochwałę myślenia zacofanego, odziedziczonego
      po smętnych latach PRL-u.
      • sabala_1 Re: Wyrywa to się zęby, 15.01.08, 17:48
        EDo tych wszystkich mętnych rozważań dorzucę jeden FAKT, całe UB
        było w rękach żydowskich (w Rosji zresztą też -"KOMISARZE"). Jak to
        Gross potrafi rozwiązać (jak znam życie rozmydli, paru idiotów
        uwierzy, inni nie no bo antysysemici), ale jeszcze żyjemy i pamiętamy
        morderców w opaskach niosących wyzwolenie proletariatu i tu jest
        klops, nie wprowadzając eufemizmów - to byli żydzi (można nazwać ich
        psychopatami ogarniętymi ideą wielkiego proletariatu dla którego
        mordować to zaszczyt), ale nie dziwota, że większość maluczkich
        zaczęła nienawidzieć nie idei a konkretnych wykonawców.
        • tomekjeden Re: Wyrywa to się zęby, 15.01.08, 18:57
          Spór o Żydów i o "żydokomunę" jest ważny. Nie sądzę, jednak, że jest on jedynym
          kluczem, a trzeba go używać bardzo ostrożnie i z dużym szacunkiem dla faktów by
          nie popaść w uogólnienia, które nic z Żydami wspólnego nie mają, do zrozumienia
          sytuacji w Polsce po roku 1945. Ja raczej wolę myśleć tutaj w kategoriach
          mniejszości narodowej i nienawiści rasowej, zwłaszcza tej nienawiści
          nazistowskiej, która, jak zaraza ogarnęła Europę podczas II Wojny Światowej. A
          nienawiść często rodzi nienawiść. Co do "Strachu", to książki nie czytałem, to i
          nic o niej nie powiem. "Sąsiadów" Grossa uważam za publikację niezwykle cenną
          pełną wnikliwych uwag i poważnych ocen sytuacji społecznej i wojennej.
    • krakus24a Obrzezanie zmniejsza doznania seksualne 15.01.08, 17:32
      może stąd frustracja grosa uzewnętrzniona w książce?

• sabala_1 Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 15.01.08, 17:35
      Panie Gross, antysemityzm wyrwać z korzeniami - tak, jeśli Żydzi
      przeproszą i zadość uczynią za pierwsze 10 lat Polski Ludowej w
      której Nowe Gastapo czyli UB były w rękach żydowskich. Nawet pogrom
      kielecki to blaga grubymi nićmi szyta. Wszak panem życia i śmierci
      czyli szefem UB w Kielcach był niejaki komunista Feigin narodowości
      żydowskiej. Więc jak to panie Gross będzie.
    • olias Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 15.01.08, 17:36
      no dobra, niech tam. jesteśmy antysemitami, antysyjonistami
      antygrossami i anty-coś-tam. niech się chłopina cieszy. przeca to
      tylko byznes, robi byznes na popiołach swoich ziomków, powinniśmy
      się z nim dogadać i brać np. ze 20%.
      więc jednak istnieje przedsiębiorstwo holokaust.
      p.s. kiedy nasz (czyli polski goj) Karski narażajac życie przykradał
      się przez okupowaną Europę by dostarczyć dowody holokaustu, zdjęcia,
      dokumenty, itd. kto nie uwierzył? zgadnijcie. taaa, amerykańscy
      Żydzi. a teraz wyrzuty sumienia dręczą, co panie Gross? Ech, to były
      interesa, co? z Hitlerem, zanim ....
    • krebs06 Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 15.01.08, 17:48
      Nie wiem ile osób czytało Grossa ale chyba niewielu. Ja
      przeczytałem i jakoś nie widzę ani otwartych kłamstw ani ataków na
      Polaków, prataczane są przecież protesty jakie wśród polaków i 1
      bskupa wywołała ta zbrodnia. A z faktami się nie dyskutuje, Gross
      zresztą przytacza dane podane przez inne polskie źródła. Faktem
      więc jest że tłum wymordował kilkadziesiąt osób po wiadomości o
      rzekomym porwaniu chłopca w celu dokonania mordu rytualnego, pogrom
      trwał 6 godzin w dużym wojewódzkim mieście przy biernej postawie
      władzy świeckiej i kościelnej. Zabito biednych niewinnych ludzi,
      równiez małe dzieci - to nie była żadna żydokomuna. Nawet jeśli w w
      bezpiece byli żydzi - Gross tego nie ukrywa to co ma jedno do
      drugiego.
      A tupet i brak skrupułów kardynała budzi zdumienie. Skąd wyszło
      przeświadczenie o mordach rytualnych, ci ludzie z Kielc sami na to
      nie wpadli, kościół wpajał to przez pokolenia. Jedyny biskup - z
      Czestochowy, który zachował się jak człowiek, został przez
      episkopat potępiony.
      Polacy mają w świecie opinie notorycznych antysemitów, wpisy na
      forach pokazują, że nie bez racji. Książka Grossa tej opinii
      bybajmniej nie pogorszy. Ta książka głownie adresowana jest do
      Polaków bo sprawa tych mordów i rozliczenia - trudnego ale
      możliwego, z przeszłością wpływa na kondycję moralną przyszłych
      pokoleń.
      • wet3 Re: krebs06 15.01.08, 18:03
        Ponoc Krebs znaczy po szwabsku "rak", ktory ponoc tylem chodzi. Ty
        tez, jak ten rak tylem myslisz!!!
        • remez2 Re: krebs06 15.01.08, 18:16
          wet3 napisał:

> Ponoc Krebs znaczy po szwabsku "rak", ktory ponoc tylem chodzi. Ty
          > tez, jak ten rak tylem myslisz!!!
          Przestań wreszcie obrażać rozmówców. Skąd w Twoim wieku tyle jadu i nienawiści w
          stosunku do tych, którzy mają inne zdanie? Ty się sobą nie brzydzisz?
          • ddyzma5 Re: krebs06 15.01.08, 18:35
            A Ty co robisz?
            Innych krytykujesz za to , co sam uskutecznisz.
            • remez2 Re: krebs06 15.01.08, 19:54
              ddyzma5 napisał:

> A Ty co robisz?
              > Innych krytykujesz za to , co sam uskutecznisz.
              W stosunku do kogo zachowałem się po chamsku? daj przykład albo nie pisz.
              • ddyzma5 Re: krebs06 15.01.08, 20:32
                A od kiedy nie zgodność z innym userem , jest chamstwem.
                User wet3, miał prawo wyrazić swoje zdanie, i miał również prawo
                użyć przy tym metafory.
                Czyżbyś Ty należało do tych , którzy mają monopol naprawdę ?
                Jeśli masz inne zdanie, to możesz je również tu zaprezentować.
                Ale zajmowanie się innymi userami, jak to Ty robisz, a nie tematem,
                świadczy tylko o Tobie i Twoich możliwościach komunikacji w sieci z
                innymi.
                • remez2 Re: krebs06 15.01.08, 20:41
                  > Ponoc Krebs znaczy po szwabsku "rak", ktory ponoc tylem chodzi. Ty
                  To jest, Twoim zdaniem, przykład kulturalnego wyrażenia własnego zdania?
                  Wypowiedź merytoryczna? Użycie metafory?
                  Nie skomentuję co świadczy o Twoich możliwościach?
                  BTW - poczytaj wypowiedzi wet3. Wyżej cytowana jest jedną z bardziej delikatnych.
                  • ddyzma5 Re: krebs06 15.01.08, 21:29
                    > To jest, Twoim zdaniem, przykład kulturalnego wyrażenia własnego
                    zdania?
                    > Wypowiedź merytoryczna? Użycie metafory?
                    > Nie skomentuję co świadczy o Twoich możliwościach?
                    > BTW - poczytaj wypowiedzi wet3. Wyżej cytowana jest jedną z
                    bardziej delikatnyc
                    > h.
                    Oprócz kulturalnych i chamskich, są jeszcze inne.
                    Zaliczył bym je do wypowiedzi, które zawierają kontrolowane emocje.
                    Ale może byśmy przeszli do tematu, napisz coś proszę w końcu, jaki
                    Ty stosunek masz do sprawy tu poruszanego tematu.
                    Jest Gross poważnym naukowcem dla Ciebie, jest jego książka
                    odzwierciedleniem przeszłości.
                    Nie dziwię się , iż wielu ludzi twierdzi, że antysemityzm jest
                    problemem żydów.
                    Gross jest tu dobrym przykładem produkowania antysemitów.
                    Tyle szkód, co on obecnie polskim żydom wyrządził, to oni sami,
                    polscy żydzi, mogą się stać antysemitami. Gross profituje na tym ,
                    że polski wymiar sprawiedliwości jest bardzo ułomny.
                    Cóż, moje zdanie jest takie, iż ten biedny człowiek Gross, stracił
                    kontakt ze światem realnym, stracił kontakt z prawdą. On musi siebie
                    bardzo nienawidzić, za to, że jego korzenie są w Polsce.
                    To taka moja eksternistyczny diagnoza. Bo gdyby Gross był
                    rzeczywiście naukowcem, zajął by się tą sprawą jak naukowiec, a nie
                    jak partacz.
                    Prasa zachodnia dobrze go podsumowała.
                    Postawił Gross sobie tezę , i zmierza na siłę w kierunku
                    udowodnienia tej tezy. Odrzucając wszelkie dowody, które zaprzeczają
                    jego tezie. Takie postępowanie nie ma nic wspólnego z nauką.
                    A wiesz co Gross powiedział zachodnim historyką , gdy oni za żądali
                    od niego korektury w faktach?
                    On uważa się za największego i najmądrzejszego historyka, chociaż
                    nim nie jest.
                    Na korekturę Gross się nie zgodził.
                    A więc powiedział bym, iż Gross nie jest problemem dla Polaków , ten
                    człowiek jest problemem dla żydów.
                    Są rzeczy bezcenne , które nie da się nabyć, nawet za wszystkie
                    pieniądze tego świata.
                    W tym, ten biedny człowiek ma duży deficyt.

• remez2 Re: krebs06 15.01.08, 22:17
                      Nie wypowiadałem się ponieważ nie czytałem książki. Natomiast czytałem
                      "Sąsiadów" i pamiętam rozpętaną wówczas nagonkę, zaprzeczającą faktom. Na tematy
                      stosunku Polaków do Żydów w czasie wojny wiem sporo od swoich dziadków, którzy
                      byli odznaczeni medalem Sprawiedliwy wśród Narodów Świata. Odrzucam oskarżenie
                      Polaków o wrodzony antysemityzm i jednocześnie uważam, że dochodzenie
                      prokuratorskie nie jest właściwą reakcją na nową książkę T.G.
                      Różne i skomplikowane przyczyny i fakty kształtowały wzajemne stosunki Polaków i
                      Żydów ale nie znajduję cienia usprawiedliwienia dla zabijania ludzi. Tyle, w
                      największym skrócie. pozdro
                      • ddyzma5 Re: krebs06 15.01.08, 22:41
                        Znasz książkę Grossa „Sąsiedzi” .
                        I co o niej myślisz ?
                        Jest to odzwierciedlenie prawdy ?
                        Ja ją przeczytałem, ale najpierw zapoznałem się z recenzjami
                        historyków na zachodzie.
                        Chciałem wiedzieć jaki stosunek ma Gross do prawdy.
                        Co sądzą o tej książce fachowcy w dziedzinie historii , archiwiści.
                        Czy wiesz, że udowodniono Grosowi wiele kłamstw, manipulacji .
                        Istnieją dokumenty w niemieckim archiwum, z których Gross nie chciał
                        skorzystać.
                        A nawet są w Izraelu dokumenty archiwalne podważające tezę Grossa.
                        Dlatego od niego zażądano korektury, w niemieckim wydaniu tej
                        książki.
                        Gross odmówił historyką tej korektury.
                        Możesz sobie to wyobrazić, iż człowiek , nie historyk, odmawia
                        historyką zachodnim korektury.
                        To jest profanacja prawdy, i to trzeba sobie wyraźnie powiedzieć.
                        Skoro Gross to uczynił, i znał prawdziwą dokumentację z archiwów. To
                        trzeba mu zarzucić, iż on ma jakiś cel w pisaniu nie prawdy.
                        A skoro nie znał tych dokumentów, bo nie chciał je poznać. Oznacza
                        to, że on powinien pisać bajeczki na dobranoc dla dzieci.
                        Przynajmniej tak się nie ośmieszy w świecie nauki.
                        Nie mówię już tu szkodliwości społecznej jaką ten pan wyrządza,
                        zarówno żydom jak polaką.
                        • remez2 Re: krebs06 15.01.08, 23:40
                          > Ja ją przeczytałem, ale najpierw zapoznałem się z recenzjami
                          > historyków na zachodzie.
                          Czy nie sądzisz, że recenzja powinna być uzupełnieniem Twoich własnych przemyśleń?
                          • ddyzma5 Re: krebs06 16.01.08, 00:41
                            To nie są moje własne przemyślenia, to jest opinia ludzi nie
                            skrępowanych żadnymi uzależnieniami, ludzi szukających prawdy . Na
                            tym są oparte moje przemyślenia.
                            Opieram je na opiniach publicystów i historyków z krwi i kości, a
                            nie na manipulantów.
                            Jak znasz Niemiecki albo Angielski , i umiesz się z Google
                            obsługiwać, to znajdziesz dość materiałów w sieci na ten temat. Nie
                            kastruj własnej świadomości , czytaj pozytywne i negatywne recenzje.
                            A potem wyciągnij wnioski. Pytanie jest takie, czy Ty chcesz zerwać
                            sobie klapki z oczów?
                            Ja żyje w kraju zachodnim od 28 lat, i czytam prasę codzienną. Znam
                            nie tylko zdanie oficjalne społeczeństwa. Jest coraz to większe
                            uwolnienie od tzw. myślenia kategoriami poprawności politycznej. Są
                            nawet faworyci społeczni , wykorzystujący ten trend.
                            To co dzisiaj jest nie możliwe , jutro może być faktem .
                            Społeczeństwo zdecyduje, czy chce mieć za przywódcę jakiegoś wariata
                            w stylu Hitlera.
                            Tacy ludzie jak Gross , podgrzewają tylko nastroje społeczne w
                            negatywnym sensie.
                            To naprawdę nikomu dobrze nie służy. Na kłamstwie nie można budować
                            pokoju i wzajemnego zrozumienia.
                            • dalatata Re: krebs06 16.01.08, 00:50
                              ddyzma5 napisał:
                              > Ja żyje w kraju zachodnim od 28 lat, i czytam prasę codzienną.
                              Znam
                              > nie tylko zdanie oficjalne społeczeństwa. Jest coraz to większe

przepraszam a co to jest 'oficjalne stanowisko spoleczenstwa'

DDYzma - prowadz nas Mistrzu do prawdy - od dzisiaj bedziesz moim
                              guru. znasz oficjalne stanowisko calego spoleczenstwa. pisze to na
                              kolanach. jestes WIELKI. jak przynajmniej Kazimierz
                              • ddyzma5 Re: krebs06 16.01.08, 10:51
                                dalatata napisał:

> ddyzma5 napisał:
                                > > Ja żyje w kraju zachodnim od 28 lat, i czytam prasę codzienną.
                                > Znam
                                > > nie tylko zdanie oficjalne społeczeństwa. Jest coraz to większe
                                >
                                > przepraszam a co to jest 'oficjalne stanowisko spoleczenstwa'
                                >
                                > DDYzma - prowadz nas Mistrzu do prawdy - od dzisiaj bedziesz moim
                                > guru. znasz oficjalne stanowisko calego spoleczenstwa. pisze to na
                                > kolanach. jestes WIELKI. jak przynajmniej Kazimierz
                                >
                                Tu miałem na myśli tzw. stanowisko myślenia kategoriami poprawności
                                politycznej.
                                Powiedzmy może tak, społeczeństwo chce być poprawne politycznie, ale
                                nie może.
                                Nie oficjalne, to te , które obecnie kreuje samo w sobie
                                społeczeństwo.
                                A nie dzieje się dobrze.
                                Przed dziesięcioma lub dwudziestoma laty, nie mówiło się tak
                                otwarcie o szkodliwości innych kultur, nie chrześcijańskich, na
                                kulturę europejską.
                                Wielu populistów na zachodzie robi na tym kapitał polityczny.
                                W Polsce jeszcze może nie widać tego trendu, i należało by wszystko
                                uczynić , aby nie dać wody ma młyn populistą.
                                Niestety, moim zdaniem, Gross ma bardzo negatywny wpływ na
                                stabilność społeczną, w sensie myślenia kategoriami poprawnymi
                                politycznie.
                                Co do „guru”, to bądź Ty lepiej sam dla siebie „guru” .
        • pies_na_prawizne wet3 czy prezio zapisal sie do AA?? 15.01.08, 20:59
          wet3 napisał:

> Ponoc Krebs znaczy po szwabsku "rak", ktory ponoc tylem chodzi.
          Ty
          --------------------

No wlasnie: "po szwabsku", a temat artykolu "Antysemityzm i
          antypolskosc" , skrajna jasnosc jak ta bolszewicka gwiazda z szosy
          pod Koninem - wet3 -zrozumiala o co chodzi, ale innym rady daje!!

ps

"Szwabia" gdzie ten kraj lezy???
      • mokradlo5 Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 17.01.08, 05:09
        skoncz z ta zydowska propaganda marny szmondaku
    • pnti To jest dobra książka. Przeczytajcie ją, WARTO ! 15.01.08, 17:58
      To jest dobra książka. Napisana jest jasno i czytelnie. Zawiera przede wszystkim konkretne fakty (chciałby się zaraz potwierdzić te najbardziej drastyczne), lecz także wyjaśnia kontekst opisywanych wydarzeń. Także jasno i jednoznacznie. Nikogo nie potępia na ślepo.

Książka ta wiele wyjaśnia odnośnie współczesnej świadomości Polaków. Jak ktoś nie jest w stanie zrozumieć, skąd w mentalności Polaków w niektórych regionach kraju jest tyle nieufności do Żydów, których od ponad pół wieku zupełnie nie ma, to dzięki tej książce natychmiast to zrozumie.

Podstawowy problem z tą książką jest nie taki, że kogoś obraża, ale to że jest w niej coś na rzeczy. I to coś warto poznać, warto dowiedzieć się ile jest w tym prawdy, ponieważ dzięki temu w zupełnie innym świetle zaczynamy widzieć nasze stosunki z innymi narodowościami.

• ddyzma5 Re: To jest dobra książka. Przeczytajcie ją, WART 16.01.08, 01:17
        pnti napisał:

> To jest dobra książka. Napisana jest jasno i czytelnie. Zawiera
        przede wszystki
        > m konkretne fakty (chciałby się zaraz potwierdzić te najbardziej
        drastyczne), l
        > ecz także wyjaśnia kontekst opisywanych wydarzeń. Także jasno i
        jednoznacznie.
        > Nikogo nie potępia na ślepo.
        >
        > Książka ta wiele wyjaśnia odnośnie współczesnej świadomości
        Polaków. Jak ktoś n
        > ie jest w stanie zrozumieć, skąd w mentalności Polaków w
        niektórych regionach k
        > raju jest tyle nieufności do Żydów, których od ponad pół wieku
        zupełnie nie ma,
        > to dzięki tej książce natychmiast to zrozumie.
        >
        Człowieku, czytałeś Gordona Noah.
        Ten problem co Ty uważasz za odkrycie Ameryki, jest problemem starym
        jak świat.
        Te darzenie żydów nieufnością, nie jest wcale problemem Polaków.
        Ten problem był już nawet kilkaset lat temu, i to nie w Polsce.
        Regionalizowanie tego problemu, jest błędem .
        To jest problem bardziej skomplikowany jak Tobie się wydaje.
        A więc Twoje oświecenie, jest raczej zawężeniem horyzontów tego
        problemu.
        Zadziwiające jest to, że te problemy są analogiczne jak były
        kiedyś , przed setkami lat, i nie są związane z jakąś konkretną
        nacją. Również mechanizmy powstawania tych problemów są analogiczne.
        Widział bym raczej ten problem w kontekście walki żydów o
        przetrwanie.
        >
        > Podstawowy problem z tą książką jest nie taki, że kogoś obraża,
        ale to że jest
        > w niej coś na rzeczy. I to coś warto poznać, warto dowiedzieć się
        ile jest w ty
        > m prawdy, ponieważ dzięki temu w zupełnie innym świetle zaczynamy
        widzieć nasze
        > stosunki z innymi narodowościami.
        >
        Bzdura.
        Warto poznać prawdę , ale jaką prawdę ?
        Grossa ?
        Ani on nie jest historykiem , ani nie jest obiektywny.
        Za bardzo jest emocjonalnie związany z tym tematem, to odbiera mu
        rozum.
        Wprawdzie nie czytam czegoś, co nie jest recenzowane przez fachowców
        w tej dziedzinie.
        Lubię wiedzieć co czytam.
        Po książce „Sąsiadach”, i jego recenzjach w prasie zachodniej, nie
        biorę tego autora poważnie.
        Może Ty masz jakiś powód dać wiarę w to, co Gross napisał, to Twoje
        sprawa.
        Ja wolę oprzeć się na opiniach znawców, historyków, a nie
        manipulantów.
        • grzesiuncio71 Re: To jest dobra książka. Przeczytajcie ją, WART 16.01.08, 20:42
          oskarzać polaków oprzyzwolenie to jak oskarzać judenraty i żydowską
          policję gettową o sprawstwo w eksterminacji własnego narodu
    • zbeegson1 Tego sie już k... nie da czytać! 15.01.08, 18:12
      Cytat z art.: "Mam nadzieję, że opowieść o tym (...), uświadomi wielu osobą...". No żesz kurka wodna, panowie! DNO
    • kazik.k Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 18:15
      czy Gross klamie?! pan kardynal dziwisz chetnie by oglosil indeks ksiazek
      zakazanych z tym "strachem" na pierwszym miejscu!klamliwy hipokryta udaje greka
      jak by nic nie wiedzial na temat tych zbrodni popelnionych na zydach!to jest
      prawda i takie sa fakty!belkotanie o nienawisci pomiedzy polakami i zydami to
      tylko odwracanie kota ogonem!nie zydzi wywolali nienawisc w calej europie ale
      kosciol katolicki!to katolicy zaczeli pogromy zydow z rabunkiem ich mienia
      zmuszaniem do wyrzekania sie wiary/naszych braci jak powiedzial pewien
      nawiedzony hipokryta/ i wyrzucania ich z krajow przesladowan!to kosciol
      katolicki rekoma swych fanatycznych wyznawcow jak ta pieprznieta izabela
      katolicka z hiszpanii torquemada i inni krwawi oprawcy zaczal ta hekatombe!to
      papieze zmuszali ich do noszenia zoltych kapeluszy lub gwiazd hebrajskich!pan
      dziwisz belkoce o ksiazce ktorej nie czytal?sam pisal brednie w ramocie o
      jp2-szczegolnie o wizycie swojego idola w chile!
      • mokradlo5 Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 17.01.08, 05:17
        zydowski szmaciarzu pisz nazwisko Kardynala z duzej litery, bo o
        zydowskie tak piszesz,

Leslaw
    • andrz6 Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 15.01.08, 18:18
      jestem w połowie tej książki i stwierdzam, że większość tu komentujących nie
      miała jej w ręku. Mam wrażenie, że Dziwiszowi i pozostałym o to właśnie chodzi,
      nie musimy czytać , żeby wiedzieć, ewentualnie czytać co zaakceptuje wielebny.
      Solidaryzuję się z autorem,z Prezydentem odznaczającym zbrodniarza
      "Ognia" raczej nie.
    • leon9910 Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 15.01.08, 18:19
      Można pluć polakom w twarz jak się wie że akta katyńskie są w moskwie i nikt ich
      nie dostanie,jak żydzi mordowali polaków ze sowietami po 17.09.39r.Jak michnik z
      ferajną zniszczył w 89r. akta ub-eckie i nie ujrzą światła dziennego jak to
      żydzi po wojnie mordowali polskich patriotów z braciszkiem adaśa na czele i
      ojcem kwaśniewskiego!!Więc można kogoś pomawiać jak się wie że swoje akta ma się
      zniszczone???Mogliście chwycić za broń i bronić polski w 39r.Ale to nie wasza
      ojczyzna.Czemu nie budowaliście polski po zgliszczach wojennych???A teraz
      pomówić i dostać odszkodowanie???DARMOZJDY!!!i tyle
      • niem-ann Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 18:28
        leon9910 napisał:

> Można pluć polakom w twarz jak się wie że akta katyńskie są w moskwie i nikt ic
        > h
        > nie dostanie,jak żydzi mordowali polaków ze sowietami po 17.09.39r.Jak michnik
        > z
        > ferajną zniszczył w 89r. akta ub-eckie i nie ujrzą światła dziennego jak to
        > żydzi po wojnie mordowali polskich patriotów z braciszkiem adaśa na czele i
        > ojcem kwaśniewskiego!!Więc można kogoś pomawiać jak się wie że swoje akta ma si
        > ę
        > zniszczone???Mogliście chwycić za broń i bronić polski w 39r.Ale to nie wasza
        > ojczyzna.Czemu nie budowaliście polski po zgliszczach wojennych???A teraz
        > pomówić i dostać odszkodowanie???DARMOZJDY!!!i tyle
        darmozjady??? Raczej- pasożyty.
    • misek-to-ja Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 15.01.08, 18:29
      Niestety, ale to Gross jest właśnie głównym siewcą antysemityzmu.
      Jego antypolskie i jednostronne publikacje wzbudzają przynajmniej
      niechęć do żydów nawet u ludzi takich jak ja,którzy nawet darzyli
      żydów sympatią.
      • ddyzma5 Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 18:53
        Süddeutsche Zeitung napisał:

Tłumaczenie:
        • ddyzma5 Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 18:56
          Kto taki ma stosunek do nauki, jak Gross.
          Powinien na targu rzodkiewkę sprzedawać.
    • piotrgd26 Towarzysze Berman, Światło, Fejgin 15.01.08, 18:49
      czy Frydman wyrywali antysemityzm z paznokciami. Mam nadzieję, iż deklaracja
      prof. Grossa oznacza w tej materii postęp.
      • claude.monet żydowscy oprawcy z NKWD/UB wyrywali antysemityzm 15.01.08, 20:05
        z Polaków z życiem
    • jolka707 Popieranie Grossa to zdrada Polski 15.01.08, 18:55
      To hańba dla Michnika, który po raz drugi chce zagrać
      Grossem i Jedwabnem. Potem chełpił się w Australii: "Ja tak
      ustawiłem sobie Polaków, że zrobią wszystko co ja zechcę".

Pod sąd Grossa, Gowina i Michnika. Zdrada Polski musi być
      osądzona. Abp Życiński też zajmuje całkowicie błędne
      stanowisko!!! Jak nie wie co mówić to niech porozmawia z
      Kardynałem Dziwiszem!!!
    • anti.war wyrwac z korzeniami rasizm i antypolizm z Grossa! 15.01.08, 19:01
      Jak długo żydzi bedę się zachowywać tamudycznie jak Gross, czyli
      przejawiać do nieżydów skrajny rasizm i popełniaż na nich zbrodnie i
      geszefty, tak długo będzie istnieć tzw. antysemityzm, który jest
      reakcją obronną. Poniższy artykuł uzmysławia zbrodnie żydow wobec
      niezydów, ktore żydzi chcą żeby pozostawały bezkarne. Tak nie było,
      nie jest i nie będzie. Za zbrodnie sie płaci. A rasizm i
      geszefciarstwo Grossa najlepiej wykorzenić w pudle. 5 lat
      wystarczy?

news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7188807.stm
    • wazymar Oj Gross, plecie Pan! 15.01.08, 21:10
      Moim zdaniem Gross żeruje na tragedii, która spotkała naród żydowski w okresie
      okupacji hitlerowskiej. Sądzę, że motywy, którymi kieruje się Autor nie są
      wyłącznie „patriotyczne”. Faktów i prawdy historycznej jest w „Strachu” tyle, co
      w „Kodzie ...” innego autora. Trzeba wywołać skandal, żeby produkt dobrze się
      sprzedał. Zarobi wydawca, zarobi Autor. A może Gross zrzekł się honorarium na
      rzecz Instytutu Jad Waszem w Jerozolimie, tylko nic o tym nie wiemy?
      Cytowane wypowiedzi z książki Grossa w rodzaju: „antysemityzm z polskiego życia
      publicznego należy wyrwać z korzeniami” - są zwyczajnie śmieszne. Inne
      anty...izmy w życiu publicznym to owszem i są, ale nie antysemityzm. Jaką
      metodę na to wyrywanie proponuje Gross? Prawdę o II wojnie światowej poznałem w
      szkole na lekcjach historii i z własnej lektury. Byłe hitlerowskie obozy zagłady
      zwiedziłem w trakcie wycieczek organizowanych przez szkolnych i kolonijnych
      wychowawców i wiem, czym były. Pseudo-historyczne teorie i opinie Grossa są
      dobre dla naiwnych – mnie nie są potrzebne. Jak hitlerowcy traktowali Polaków
      można się dowiedzieć odwiedzając Pawiak, czy Palmiry. Jak Polacy walczyli o
      wolność i jak za to płacili można się dowiedzieć odwiedzając pierwszy napotkany
      cmentarz wojenny. Zapraszam Pana Grossa do odwiedzenia takich miejsc. Może
      przejdzie mu ochota do przeinaczania historii.
      Do kogo Gross adresuje tę swoją książkę? Moi rodzice byli dziećmi w okresie
      okupacji. Dziadek po kampanii wrześniowej dostał się do niewoli i trafił do
      stalagu na prawie całą okupację. Wrócił po tym jak zmarła babcia. Dziadek też
      już dawno nie żyje.
      Pan wybaczy Panie Gross, ale nie mam żadnych wyrzutów sumienia, ani nie poczuwam
      się do żadnej winy i przepraszam, że żyję.
      • ddyzma5 Re: Oj Gross, plecie Pan! 15.01.08, 21:55
        Jesteśmy dzisiaj świadkami bardzo ciekawego zjawiska.
        Od lat przygotowywanej szarży świata przemysłu antysemickiego na
        Polskę.
        Od lat starano się najpierw Polaków, jak to mówi się po niemiecku „
        Entnündigen” , co oznacza pozbawić ich zdania, poprzez narzucenie im
        winy.
        Po to, aby Polak czuł się winny , i był bez przykładowo ustępliwy
        dla żydów.
        Nie chcąc przez nich być nazwanym antysemitą.
        Coś w rodzaju formy zbi0rowego zniewolenia psychicznego,
        wprowadzenia zależności psychicznej.
        Lub jak to inni mówią, poszukania sobie obiektu, do realizacji
        swoich potrzeb.
        Jakiekolwiek te potrzeby nie są.
        Pisząc o przemyśle antysemickim, miałem grupę ludzi o konkretnych
        zamierzeniach wobec Polski.
        Do tej grupy, nie zaliczał bym wszystkich żydów, bo jest wiele
        takich żydów , którzy by chcieli widzieć Grossa w „kaftanie
        bezpieczeństwa”.
      • wet3 Re: wazymar 15.01.08, 23:49
        Przeciez jest to ewidentne az do bolu, ze Gross pisze te antypolskie
        paszkwile na zamowienie "Holocaust Industry". Pamietamy dobrze, co
        niejaki Singer nam powiedzial o ponizaniu Polski na arenie
        miedzynarodowej! Sa prawdziwi ludzie i sa ludziska dla ktorych liczy
        sie tylko szmal!
        • pies_na_prawizne Re:wet3-szmato, to moze i holocaustu nie bylo??? 16.01.08, 00:32
          wet3 napisał:

> Przeciez jest to ewidentne az do bolu, ze Gross pisze te
          antypolskie
          > paszkwile na zamowienie "Holocaust Industry". Pamietamy dobrze, co
          > niejaki Singer nam powiedzial o ponizaniu Polski na arenie
          > miedzynarodowej! Sa prawdziwi ludzie i sa ludziska dla ktorych
          liczy
          > sie tylko szmal!
    • vali44 choroba holoty: antysemityzm z tepoty... 15.01.08, 21:54
      a jesli ktos chce zobaczyc jak sie ja krzewi, niech poczyta stek
      bzdur, ktorymi i dzisiaj ksieza (nie wszyscy jednak, mam nadzieje)
      siebie i wiernych karmia:

www.moto.gda.pl/strona.htm?id=509
    • jakks Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 15.01.08, 22:01
      kazdy dostaje to na co zasluzyl.
      • ddyzma5 Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 15.01.08, 22:16
        Jesteśmy dzisiaj świadkami bardzo ciekawego zjawiska.
        Od lat przygotowywanej szarży świata przemysłu antysemickiego na
        Polskę.
        Od lat starano się najpierw Polaków, jak to mówi się po niemiecku „
        Entnündigen” , co oznacza pozbawić ich zdania, poprzez narzucenie im
        winy.
        Po to, aby Polak czuł się winny , i był bez przykładowo ustępliwy
        dla żydów.
        Nie chcąc przez nich być nazwanym antysemitą.
        Coś w rodzaju formy zbi0rowego zniewolenia psychicznego,
        wprowadzenia zależności psychicznej.
        Lub jak to inni mówią, poszukania sobie obiektu, do realizacji
        swoich potrzeb.
        Jakiekolwiek te potrzeby nie są.
        Pisząc o przemyśle antysemickim, miałem grupę ludzi o konkretnych
        zamierzeniach wobec Polski.
        Do tej grupy, nie zaliczał bym wszystkich żydów, bo jest wiele
        takich żydów , którzy by chcieli widzieć Grossa w „kaftanie
        bezpieczeństwa”.
    • landaverde Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 16.01.08, 00:04
      Z korzeniami to trzeba wyrwać antypolonizm wśród coponiektórych
      Żydów, w pierwszej kolejności właśnie J.T. Grossa. Antysemityzm w
      Polsce jest zjawiskiem marginalnym. To co chce się przedstawić jako
      polski antysemityzm to otwarte i jasne stawianie polskich interesów
      w sytuacji gdy kolidują z interesami Żydów.
    • cebaryka WYRWAĆ z korzeniami-powiedział wyrwi-gross :))) 16.01.08, 00:17
      • tomxp Re: WYRWAĆ z korzeniami-powiedział wyrwi-gross :) 16.01.08, 00:41
        i tak sie dyskusja rozwija
        ave ma ryja...

precz precz precz
        • kremldown [...] 16.01.08, 05:56
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • edek47 Prosze nie mieszac... 16.01.08, 08:02
            Pana Hitlera w te sprawy, on juz wtedy nie zyl. Pana ADOLFA NIC NIE
            ROZGNIEWALO, ON MIAL TYLKO POMYSL ,ktory realizowal dosyc
            konsekwentnie.ANTYSEMITA NIE BYL OD URODZENIA, STAWAL SIE NIM POWOLI.
          • ddyzma5 Re: Ciezko ci bedzie ZYDZIE wyrwac.... 16.01.08, 11:00
            kremldown napisał:

> Ja przykladowo zalewam juz fundament pod nowy,wiekszy piec,majac
            na uwadze duzo
            > wieksze zainteresowaniew Zydkami ze strony Polakow po publikacji
            tego
            > paszkwila.Ciekawe czy Hitlera rozgniewaliscie podobnie?
            >
            No właśnie, ten post jest dobrym materiałem dowodowym na tzw. polski
            antysemityzm, dla Pana Grossa.
            Nie można wykluczyć, iż ten post pisał właśnie żyd.
            To wygląda na prowokacje.
            Nie sądzę, iż człowiek o zdrowych zmysłach coś takiego by napisał.
            A jeśli napisał go Polak, to naprawdę biedak nie wie co pisze.
        • edek47 WYRWAĆ korzen ... 16.01.08, 05:59
          Grossowi !!!Mam oczywiscie na mysli korzen nienawisci do Polakow.
        • edek47 Protestuje!!! 16.01.08, 08:07
          Eva nie ma ryja,ma ladny buziaczek.
    • anti.war skoro Gross robi z nas antysemitów, stańmy się 16.01.08, 08:50
      nimi. Nie mamy wyjścia. Dziś bycie "antysemitą" wg. definicji Grossa
      i biznezu holokaust to protestowanie przeciw zbrodniom Izraela
      popełnianym na cywilach Palestyny i Libanu, to potępianie żydowskich
      ubeckich masowych zbrodni na Polakach, potępianie przestępczej
      dziłalności żydowskiej finansjery i żydowskiego kongresu na całym
      swiecie itp. Z tego wynika, że bycie "antysemitą" to bycie dobrym
      humanitarnym człowiekiem. Nie należy sie tego wstydzić, to jest
      honor.
      • ddyzma5 Re: skoro Gross robi z nas antysemitów, stańmy si 16.01.08, 11:14
        anti.war napisał:

> nimi. Nie mamy wyjścia. Dziś bycie "antysemitą" wg. definicji
        Grossa
        > i biznezu holokaust to protestowanie przeciw zbrodniom Izraela
        > popełnianym na cywilach Palestyny i Libanu, to potępianie
        żydowskich
        > ubeckich masowych zbrodni na Polakach, potępianie przestępczej
        > dziłalności żydowskiej finansjery i żydowskiego kongresu na całym
        > swiecie itp. Z tego wynika, że bycie "antysemitą" to bycie dobrym
        > humanitarnym człowiekiem. Nie należy sie tego wstydzić, to jest
        > honor.

>
        Nie sądzisz, iż taki punkt widzenia doprowadza do pomieszania pojęć
        od lat oczywistych.
        To jest może to, co Pan Gross by sobie życzył.
        My potrzebujemy otwartej dyskusji na ten temat. I nazwania rzeczy po
        imieniu, bez skrępowania.
        Tylko w taki sposób możemy dojść do rzeczowego rozwiązania tej
        kwestii.
        Nie Gross ma tu kompetencje ustalania , kto jest antysemitą.
        On spełnia w moich oczach funkcję knebla na polską buzię.
        Chcesz to tolerować ?
        • anti.war Re: skoro Gross robi z nas antysemitów, stańmy si 16.01.08, 22:11
          ja nie chce Grossa tolerowac i go nie toleruje. Ja to totalnie
          bojkotuje, a ladniej - olewam - i przyzmaje sie do bycia antysemita
          wg definicji przyroczonych powyzej. Bycie przeciw zydowskim
          zbrodniom, podsobnie jak wszelkim innym zbrodniom, uwazam za szczyt
          czlowieczenstwa. Dzis żydzi znajdują się w czołówce światowych
          zbrodniarzy i geszefciarzy, przyznają to sami uczciwi żydzi.
    • razatroc Re: Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z 16.01.08, 14:24
      myślę że zarobiłby więcej na książce opisującej ludobójstwa dokonane przez
      izrael, ale pewnie boi sie poruszyć ten temat.
      • wet3 Re: razatroc 16.01.08, 15:40
        razatroc napisał:

> myślę że zarobiłby więcej na książce opisującej ludobójstwa
        dokonane przez
        > izrael, ale pewnie boi sie poruszyć ten temat.

Nie wiem czy Gross sie boi, ale wiem iz zawodowy klamca i oszczerca
        prawdy nigdy NIE bedzie pisac!!!
    • grzesiuncio71 Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 16.01.08, 20:55
      pomawianie polaków o antysemityzm w kontekscie po i wojennym ma sie
      tak jak oskarżenie judenratów i policji gettowej o wymordowanie
      własnych braci
    • scolopetarius Rasistwskie brednie oszołoma grafomana należy olać 16.01.08, 21:10
      bo na nic więcej nie zasługują.
      65 mln. też z Polski nie dostaniecie nie doczekanie wasze .
    • strzelec51 1,500 zydowskich "ofiar polskiego antysemityzmu" 16.01.08, 21:23
      Powiem wprost – 1,500 zydowskich "ofiar polskiego antysemityzmu" w
      latach 1944-47 to jednak stosunkowo niska liczba zabitych jak na
      okolicznosci czasu i miejsca akcji.

W owym czasie po calym terytorium Polski grasowaly rozmaite grupy
      rabusiow ktorzy napadali na niewinnych ludzi aby ich obrabowac z
      czegokolwiek jako tako wartosciowego ci ludzie mieli w swoim
      posiadaniu. Zydowskie ofiary takich napadow to nie zaden tam
      antysemityzm – to zwyczajny bandytyzm.

Zydowskie ofiary porachunkow z komunistami wlasnie wowczas
      przejmujacymi, bez pytania zwyczajnych Polakow o zdanie, wladze to
      tez nie antysemityzm ale rezultat – powiedzmy oglednie –
      antykomunistycznych sentymentow "pleniacych" sie wowczas (i dlugo
      potem) w Polsce.

A trzecia rzecz to taki oto szczegol: przybywaja na tereny
      dzisiejszej Polski uchodzcy, dajmy na to z Wolynia. Dostaja
      przydzial na objecie w posiadanie tzw. “mienia opuszczonego”. Po
      jakim czasie znajduje sie dawny wlasciciel, wraca zydowska rodzina,
      ktora przez wojne chronila sie… na Sybirze (mimo wszystko lepiej niz
      w Auschwitz). -“To moj dom”. – “Nie to moj dom.” – Kto wypowiada te
      slowa? KOlejnosc bez znaczenia. To jest autentyczny konflikt w
      ktorym zadna ze stron nie zawinila. Zawinila natomiast owczesna
      wladza.

*
      Teza Jana Grossa, ze przyczyna owczesnych antysemickich ekscesow
      bylo poczucie winy, zarazem chciwosc (niektorych) Polakow nie trafia
      do przekonania. To zbyt daleko posuniete uproszczenie. Sprawa byla z
      pewnoscia znacznie bardziej skomplikowana, to znaczy – BYLO WIECEJ
      PRZYCZYN dla ktorych zycie stracilo w owym czasie owe szacowane
      1,500 Zydow.

*
      Ale trzeba bedzie Janowi Grossowi przyznac racje, ze antysemityzm
      istnial w Polsce i byl jedna z przyczyn omawianych tragedii. A my
      Polacy dopoki nie nauczymy sie spokojnie, bez emocji reagowac na
      oskarzenia o antysemityzm, dopoki nie nauczymy sie wszyscy rzeczowo
      na ten temat debatowac, dopoty z tego antysemityzmu nie wyleczymy
      sie. Antysemityzm to jest, oprocz wszystkiego innego, rowniez nasza
      wielka narodowa ALERGIA i KOMPLEKS.

Ilu sposrod tak licznie tu i z emocjami wypowiadajacych sie
      forumowiczow w ogole [przeczytala te ksiazke? Ale opinie, ba WYROK,
      juz macie.
      • strzelec51 Re: 1,500 zydowskich "ofiar polskiego antysemityz 16.01.08, 21:31
        W jednej kwestii musze samego siebie "doprecyzowac":

> strzelec51 napisał:

> Zydowskie ofiary porachunkow z komunistami wlasnie wowczas
        > przejmujacymi, bez pytania zwyczajnych Polakow o zdanie, wladze to
        > tez nie antysemityzm ale rezultat – powiedzmy oglednie –
        > antykomunistycznych sentymentow "pleniacych" sie wowczas (i dlugo
        > potem) w Polsce.

Chodzi tylko i wylacznie o celowe, nieprzypadkowe ofiary czyli np.
        komunistycznych partyzantow, o ktorych bylo wiadomo, ze to komunisci
        (a mozna bylo nie wiedziec, ze Zydzi). Napady na wszelkich innych
        Zydow, jako Zydow, posadzanych o pro-komunistyczne sympatie dlatego,
        ze byli Zydami do takiej "ekskulpujacej" kategorii zaliczone byc
        absolutnie nie moga.
      • 3centy Re: 16.01.08, 21:35
        strzelec51 napisał:

> slowa? KOlejnosc bez znaczenia. To jest autentyczny konflikt w
        > ktorym zadna ze stron nie zawinila.

Pzykładów nie brakuje, wysiedlono do Niemiec!!! m.in. setki rodzin w
        tym rodziny powstańców śląskich, mazurskich i słowińskich działaczy
        niepodległościowych. Do 1947 trwała regularna wojna w Bieszczadach
        gdzie z dymemem poszło ponad 100 wsi. Jak by ktoś nie wiedział !.
        Gross wybrał droge na skróty, jego przedsiębiorstwo musi być na
        pierwszym miejscu !!
      • ddyzma5 Re: 1,500 zydowskich "ofiar polskiego antysemityz 16.01.08, 23:18
        strzelec51 napisał:

[….]
        >
        > Ale trzeba bedzie Janowi Grossowi przyznac racje, ze antysemityzm
        > istnial w Polsce i byl jedna z przyczyn omawianych tragedii. A my
        > Polacy dopoki nie nauczymy sie spokojnie, bez emocji reagowac na
        > oskarzenia o antysemityzm, dopoki nie nauczymy sie wszyscy
        rzeczowo
        > na ten temat debatowac, dopoty z tego antysemityzmu nie wyleczymy
        > sie. Antysemityzm to jest, oprocz wszystkiego innego, rowniez
        nasza
        > wielka narodowa ALERGIA i KOMPLEKS.
        >
        >
        Człowieku.
        Ty nie masz pojęcia o zjawiskach antysemickich w świecie.
        Nie wiesz również, w jakich krajach, jakie natężenie jest zjawiska
        uprzedzenia do żydów.
        Dlatego wypisujesz takie banialuki.
        Antysemityzm ,nie jest , jak to Ty piszesz, „ nasza wielka narodowa
        ALERGIA i KOMPLEKS”
        Antysemityzm jest tam, gdzie są żydzi. Oni są przyczyną tego
        zjawiska.
        Cóż, w Polsce ludzie mają powód nie ufać żydom, więcej jak
        gdziekolwiek.
        Mieli bardzo złe doświadczenie z nimi, a pomimo to Polacy są miej
        antysemiccy jak inne nacje.
        A więc nie musisz naprawdę mówić tu otym, że antysemityzm to „nasza
        wielka narodowa ALERGIA i KOMPLEKS”.
        Ty masz kompleksy, to jest w Twoich postach widoczne.
        Te kompleksy są zbieżne z psychiką tu nadmiernie reprezentowaną.
        Chodzi mi tu o ludzi którzy wypowiadają się „ my Polacy” , a tak
        naprawdę nimi są tylko z obywatelstwa.
        Tu masz przykład takiego udawacza :
        cywilizowanych narodów.
        • strzelec51 ddyzma5 17.01.08, 17:53
          Zaprzeczasz prawdziwosci mojego pogladu, ze Polacy na ogol nie
          potrafia "spokojnie, bez emocji reagowac na oskarzenia o
          antysemityzm, (...) rzeczowo na ten temat debatowac"?

Moze sie myle... ale swoimi tu argumentami mnie nie przekonales.
          Przeciwnie.

Ale przyznam Ci racje, ze zdarzaja sie postawy diametralnie
          przeciwstawne, swego rodzaju "polski masochizm", lubowanie sie w
          ekstremalnej samokrytyce, jak to zdaje sie miec miejsce w cytowanej
          przez Ciebie wypowiedzi.

> Jestesmy sumarycznie, czy jak kto woli statystycznie,
          > wyjątkowo wrednym i nieudanym narodem.
          > Naszymi wadami obdzielić by można z dziesięć przecietnych,
          > cywilizowanych narodów.
          > _________________________________________
      • mokradlo5 Re: 1,500 zydowskich "ofiar polskiego antysemityz 17.01.08, 05:28
        jest pan idiota, co jest zlego w fakcie przeciwstawiania sie
        zydowskiej okupacji, zydowskim zbrodniom na polskim Narodzie
        itd.Kicham na oskarzenia o tzw.antysemityzm, wiecej ma je w dupie

Leslaw
        • strzelec51 Narodowa alergia i kompleks 17.01.08, 15:01
          Napisalem, ze antysemityzm to nasza polska "wielka narodowa ALERGIA
          i KOMPLEKS". Czytajac ponizszy wpis dodac mi wypadnie: "...co
          poniektorych przyprawia a spazmatyczne ataki histeryczno
          paranoicznej wscieklizny".

mokradlo5 napisał:

> jest pan idiota, co jest zlego w fakcie przeciwstawiania sie
          > zydowskiej okupacji, zydowskim zbrodniom na polskim Narodzie
          > itd.Kicham na oskarzenia o tzw.antysemityzm, wiecej ma je w dupie
          >
          > Leslaw

Dobre sobie: "Polska pod zydowska okupacja".
          Dziekuje za potwierdzenie prawdziwosci moich przypuszczen.
          ;)
    • grzesiuncio71 Gross: Antysemityzm w Polsce trzeba wyrwać z ko.. 16.01.08, 21:46
      za pomaganie żydom w okupowanej polsce -czapa efektem antysemityzmu
      najwiecej drzewek w yad vaszem pomagaliśmy mimo iz nieliczni żydzi
      znali dobrze polski oprócz tego mężczyźni żydzi byli naznaczeni byli
      znakiem przymierza kto zrobił wiecej.duńczycy?oni mieli króla
      socjaldemokratyczny rząd i w1943 wybory zresztą nie byli skazani na
      wytępienie jak polacy.piszę że judenraty ipolicja żydowska
      przyczyniły w nieporównanie większym stopniu do zagłady.ciekawe
      kiedy powstanie otym książka albo o diasporze żydów amerykańskich w
      latach 1941 1945 co oni zrobili?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka