cloclo80 Watykanie - dziękujemy. 15.01.08, 19:06 Na drugi raz dobrze byłoby, aby nie było konieczne tłumaczenie pałami, że miejsce papieża jest w Watykanie. Odpowiedz Link Zgłoś
diesd tekst Gazety jes obrazliwy wobec papieza 15.01.08, 19:07 Co ma znaczyc to zdjecie na 1 stronie? Poza tym Galileusz nie zostal spalony na stosie tylko umarł smiercią naturalną! Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus głupie, sfanatyzowane bydło nie chce dialogu... 15.01.08, 19:12 dlaczego B16 nie miałby wygłosić wykładu w murach uczelni. To nie tylko papież, ale i filozof, teolog, humanista, jak najbardziej ktoś nadający się do tego miejsca. Jeśli się z nim nie zgadzają, powinni z nim polemizować, krytykować go, może - jeśli byłaby możliwość - zdawać mu pytania po wykładzie, oczywiście nie obrażając adwersarza, ale dlaczego ośli upór, "nie i już", "nie ma mowy", "no pasaran". Co za lewacka petryfikacja mózgów?! Każdy może być antyklerykałem, ale to jest ZOOLOGICZNY antyklerykalizm, oparty o ślepą złość, nie zaś o argumenty. Wstyd, studenci! Wstyd, wykładowcy! Uniwersytet to miejsce otwartych umysłów i swobodnych poszukiwań! A swoją drogą, B16 ośmieszył się totalnie, jesli naprawdę (kiedyś tam) powiedział, ze "proces Galileusza był uzasadniony". Jakieś argumenty może Wasza Świątobliwość poda? Odpowiedz Link Zgłoś
opin Re: głupie, sfanatyzowane bydło nie chce dialogu. 15.01.08, 19:15 eptesicus napisał: > dlaczego B16 nie miałby wygłosić wykładu w murach uczelni. To nie > tylko papież, ale i filozof, teolog, humanista, jak najbardziej ktoś > nadający się do tego miejsca. Jeśli się z nim nie zgadzają, powinni > z nim polemizować, krytykować go, może - jeśli byłaby możliwość - > zdawać mu pytania po wykładzie, oczywiście nie obrażając adwersarza, > ale dlaczego ośli upór, "nie i już", "nie ma mowy", "no pasaran". Co > za lewacka petryfikacja mózgów?! Każdy może być antyklerykałem, ale > to jest ZOOLOGICZNY antyklerykalizm, oparty o ślepą złość, nie zaś o > argumenty. Wstyd, studenci! Wstyd, wykładowcy! Uniwersytet to > miejsce otwartych umysłów i swobodnych poszukiwań! > > A swoją drogą, B16 ośmieszył się totalnie, jesli naprawdę (kiedyś > tam) powiedział, ze "proces Galileusza był uzasadniony". Jakieś > argumenty może Wasza Świątobliwość poda? Chcesz argumentu? Proszę bardzo: Boga nie ma! Jak myślisz, co na to papa? Widzisz jakąkolwiek możliwość dyskusji z człowiekiem naszpikowanym DOGMATAMI? Jeżeli tak, to bardzo ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: głupie, sfanatyzowane bydło nie chce dialogu. 15.01.08, 19:18 > Chcesz argumentu? Proszę bardzo: Boga nie ma! Jak myślisz, co na to papa? > Widzisz jakąkolwiek możliwość dyskusji z człowiekiem naszpikowanym DOGMATAMI? > Jeżeli tak, to bardzo ciekawe... to ma być argument w sprawie procesu Galileusza? Bo zdaje się to w tej sprawie chciałem usłyszeć argument od B16. A hasło "Boga nie ma", jest takim samym dogmatem, jak hasło "Bóg jest" Odpowiedz Link Zgłoś
opin Re: głupie, sfanatyzowane bydło nie chce dialogu. 15.01.08, 19:25 eptesicus napisał: > to ma być argument w sprawie procesu Galileusza? Bo zdaje się to w > tej sprawie chciałem usłyszeć argument od B16. Wcześniej pisałeś, że powinien wygłosić wykład na uniwersytecie, a studenci powinni z nim dyskutować, bo to teolog i humanista. Zatem...? A hasło "Boga nie > ma", jest takim samym dogmatem, jak hasło "Bóg jest" > Oczywista bzdura, no chyba że ktoś przeszedł religijne pranie mózgu. Ja, drogi kolego, nie wznoszę kościoła ku czci nieistnienia boga, ja, kolego, nie mam koncepcji moralnej opartej o 10 prostych zasad danych od nieistniejącego boga, nie mam książki o swoim nieistniejącym bogu... Rozumiesz już? Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: głupie, sfanatyzowane bydło nie chce dialogu. 15.01.08, 20:05 > > to ma być argument w sprawie procesu Galileusza? Bo zdaje się to w > > tej sprawie chciałem usłyszeć argument od B16. > Wcześniej pisałeś, że powinien wygłosić wykład na uniwersytecie, a studenci > powinni z nim dyskutować, bo to teolog i humanista. > Zatem...? moje zdanie o argumencie wyraźnie dotyczyło sprawy Galileusza i głupiej wypowiedzi nt. tego procesu sprzed kilkuset lat. Ale nadal nie widzę nic złego, żeby religia dyskutowała z nie-religią na terenie uniwersytetu. W końcu na uniwersytetach oprócz prawdziwej nauki (czyli takiej, która traktuje o faktach - matematyki, fizyki, biologii, geologii, historii, archeologii) są również wydziały filozofii. Uprawia się tam straszny i odklejony od realu bełkot, ale skoro dopuszcza się taki bełkot nie-religijny, nie ma nic złego, żeby spotykal się on z analogicznym bełkotem religijnym, a więc filozofią katolicką czy islamską. Filozofia to filozofia, posługuje się logiką, ale za punkt wyjścia ma dogmaty właśnie. > Oczywista bzdura, no chyba że ktoś przeszedł religijne pranie mózgu. Ja, drogi > kolego, nie wznoszę kościoła ku czci nieistnienia boga, ja, kolego, nie mam > koncepcji moralnej opartej o 10 prostych zasad danych od nieistniejącego boga, > nie mam książki o swoim nieistniejącym bogu... Rozumiesz już? nie widzę związku. Są dwa twierdzenia na temat rzeczywistości: jedno że Bóg jest, drugie że Boga nie ma. Obie hipotezy niemożliwe do przetestowania za pomocą metody naukowej, nie da się bowiem przeprowadzić eksperymentu testującego jakiekolwiek twierdzenie dotyczące absolutu. A ja innej metody dochodzenia do prawdy jak nauka nie znam. To że wierzący mają swoje obrzędy związane z brakiem Boga, a ateiści nie mają obrzędów, bo Boga nie uznają, jest sprawą drugorzędną, choć są to logiczne konsekwencje przyjętego przez jednych i drugich stanowiska. Ale chodzi o dwie hipotezy dotyczące świata jako całości. Niech sobie dyskutują - komu przeszkadza dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
agatsu Re: głupie, sfanatyzowane bydło nie chce dialogu. 15.01.08, 20:47 > nie widzę związku. Są dwa twierdzenia na temat rzeczywistości: jedno > że Bóg jest, drugie że Boga nie ma. "Nie twórz bytów bez potrzeby" Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: głupie, sfanatyzowane bydło nie chce dialogu. 15.01.08, 21:05 > "Nie twórz bytów bez potrzeby" No cóż, brzytwa Ockhama nie zawsze się sprawdza. Swoją drogą niech postawią mu ten zarzut zamiast demonstrować, Ratzinger się zresztą tak łatwo nie da, myślę że na logice się zna lepiej niż ja czy ty, to w sumie łeb nie od parady. Odpowiedz Link Zgłoś
wicary Re: głupie, sfanatyzowane bydło nie chce dialogu. 15.01.08, 21:11 eptesicus napisał: > > "Nie twórz bytów bez potrzeby" > > No cóż, brzytwa Ockhama nie zawsze się sprawdza. Swoją drogą niech > postawią mu ten zarzut zamiast demonstrować, Ratzinger się zresztą > tak łatwo nie da, myślę że na logice się zna lepiej niż ja czy ty, > to w sumie łeb nie od parady. Z jednym się tu muszę zgodzić H.J. było doskonałą szkołą przygotowującą do życia takie tam oazy czy bramy ryby to nieudolne naśladownictwo ( nastawione raczej na wyrywanie od młodych szmalu ) Odpowiedz Link Zgłoś
agatsu Re: głupie, sfanatyzowane bydło nie chce dialogu. 20.01.08, 23:48 > No cóż, brzytwa Ockhama nie zawsze się sprawdza. Swoją drogą niech > postawią mu ten zarzut zamiast demonstrować, Ratzinger się zresztą > tak łatwo nie da, myślę że na logice się zna lepiej niż ja czy ty, > to w sumie łeb nie od parady Brzytwa Ockhama jest przyjętą zasadą w nauce (w odróżnieniu od religii). Powiedziałabym nawet, że tam, gdzie przestaje się stosować brzytwę, tam kończy się nauka. Odpowiedz Link Zgłoś
clinamen Re: głupie, sfanatyzowane bydło nie chce dialogu. 15.01.08, 19:33 Nie do konca... to co mowisz to wielkie uproszczenie. Czy powiedzialbys, ze haslo "krasnoludkow nie ma" jest takim samym dogmatem jak "krasnoludki istnieja"; albo "swiety mikolaj istnieje" jest takim samym dogmatem jak "swietego mikolaja nie ma"? Jak chcesz sie bawic w logike to powinienes rowniez wiedziec co to jes "argumentum ad temperantiam". A jesli chodzi o Galileusza: fakt nie spalili go, tylko uwiezili do konca zycia Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: głupie, sfanatyzowane bydło nie chce dialogu. 15.01.08, 20:21 > Nie do konca... to co mowisz to wielkie uproszczenie. Czy powiedzialbys, ze > haslo "krasnoludkow nie ma" jest takim samym dogmatem jak "krasnoludki > istnieja"; albo "swiety mikolaj istnieje" mówimy o hipotezach dotyczących absolutu, wlasnie tym się Bóg różni od krasnoludków. Skoro Bóg jest wszędzie/Boga nie ma nigdzie, to jak to przetestujesz, jak porównasz warunki z Bogiem i bez? Żadnej hipotezy dotyczącej Absolutu (bycia czy niebycia Boga) nie da się przetestować za pomocą metody naukowej, zaś sprawę krasnoludków można łatwo obalić. Dlatego nie ma co odwoływać się do "argumentum ad temperantiam", jest to zupełnie nieadekwatne. Nie chodzi mi bowiem wcale o to, że prawda zawsze leży gdzieś po środku (czasem leży, a czasem nie). Sprawy światopoglądowe są po prostu nierozstrzygalne, tym się różnią od hipotez naukowych, które można obalić za pomocą eksperymentu lub sprawdzić że obalić się nie da (i przyjąć). nie rozumiem po prostu, po co ten protest. O co chodzi? To głupie... Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: głupie, sfanatyzowane bydło nie chce dialogu. 15.01.08, 20:22 clinamen: zgadzam sie z powyzszym. ale co ma argumentum ad temperantiam do rzeczy to nie wiem. poza tym ze fajnie epatowac lacina :-) Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: głupie, sfanatyzowane bydło nie chce dialogu. 16.01.08, 01:31 > A jesli chodzi o Galileusza: fakt nie spalili go, tylko uwiezili do konca zycia ... taaa, tyle że mimo podeszłego wieku po wyroku zdążył się jeszcze dwukrotnie przeprowadzić, popełnić jedną z najpoważniejszych w swoim dorobku rozpraw „Rozmowy i dowodzenia matematyczne..." i prowadzić aktywne życie towarzyskie. Co do samego procesu: przegrał debatę z reprezentującymi papieża astronomami: dowodu na teorię helicentryczną szukał w pływach morskich, oponenci twierdzili że to wpływ oddziaływania księżyca... Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Apodyktyczny monolog z ambony to nie dialog ! 15.01.08, 19:37 Apodyktyczny monolog z ambony to nie dialog ! I klerykalna nomenklatura tego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: głupie, sfanatyzowane bydło nie chce dialogu. 15.01.08, 20:29 Cóż! Gdyby tylko o to chodziło, to by pewnie nie było problemu. Jednak ten papież powtórzył słynne zdania że nie ma zbawienia poza kościołem rzymskim. Jeżeli ktoś kiedykolwiek przypuszczał, że istnieje coś takiego jak ekumenizm, to nie tylko się przekonał, że go nie ma i liczą się tylko doktryny, które są czystym wymysłem papieży Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: głupie, sfanatyzowane bydło nie chce dialogu. 15.01.08, 20:47 > Cóż! Gdyby tylko o to chodziło, to by pewnie nie było problemu. Jednak ten > papież powtórzył słynne zdania że nie ma zbawienia poza kościołem rzymskim. można to różnie interpretować, przecież nie jest wyraźnie powiedziane KTO tak naprawdę należy do Kościoła. Czy może wszyscy, którzy podzielają w jakikolwiek sposób jego zasady moralne i należą do kościoła, ale o tym nie wiedzą? Encyklika Dominus Iesus, ktora Ratzinger napisał dla JPII, sugeruje trochę (choć nie wprost), że są coraz dalsze kręgi "przynależności", od prawoslawnych którzy zachowali "prawowity episkopat", poprzez protestantów którzy także wierzą w Chrystusa, Żydów którzy dzielą z chrześcijanami wspólne korzenie od Mojżesza, muzułmanów którzy dzielą z nimi wiarę Abrahama, wreszcie wszystkich "ludzi dobrej woli", cokolwiek by to znaczyło. Ale nawet jeśli B16 powiedział, że tylko katolicy mogą być zbawieni, to co z tego? Niech sobie biedak w to wierzy. Skąd ta wściekłość, że ośmieli się pojawić w murach uczelni. Tak czy siak, to teolog, filozof, intelektualista (chyba bardziej niż nasz JPII), gość który ma o czym pogadać z profesorami i studentami. Niech mu wykażą, że się myli. Jeśli wierzysz, że będziesz zbawiony, a nie należysz do kościoła rzymskiego, to chyba Cię nie zatrważa, co mówi jakiś tam papież. Ja o żadnym zbawieniu nic nie wiem, choć przydałoby się, nie sądzę jednak, żebym został ukarany, za niezdolność do dokonania wyboru takiej czy innej hipotezy filozoficznej. Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: głupie, sfanatyzowane bydło nie chce dialogu. 15.01.08, 21:18 Wiesz co? Dla mnie, to co on opowiada jest bluźnierstwem. Tak uważam i nie zamierzam nikogo tym obrażać. Katolicyzm jest dla mnie bluźnierstwem i tutaj dużo można opowiadać dlaczego ale począwszy od zmiany dekalogu na własną wersję a skończywszy na imporcie różnych świąt pogańskich i zrobienie z tego PRAWDY :-))) A co do zdania, że nie jest powiedziane KTO należy do kościoła, to zastanów się głębiej, co głosi katolicyzm. Czy papież nie jest namiestnikiem posiadającym pewne klucze? Nie tylko w symbolice i w doktrynie te klucze bardzo wiele znaczą. Dlatego mylisz się propagując ten "ekumenizm"- coś takiego jest fikcją. Żaden kościół nie zbawia i nikt nie ma monopolu na Chrystusa - najbardziej Ci, którzy tej nauce zaprzeczają historią i czynami. Odpowiedz Link Zgłoś
lwowiak5 Re: głupie, sfanatyzowane bydło nie chce dialogu. 15.01.08, 22:26 eptesicus napisał: > dlaczego B16 nie miałby wygłosić wykładu w murach uczelni. To nie > tylko papież, ale i filozof, teolog, humanista, jak najbardziej ktoś > nadający się do tego miejsca. Jeśli się z nim nie zgadzają, powinni > z nim polemizować, krytykować go, może - jeśli byłaby możliwość - > zdawać mu pytania po wykładzie, oczywiście nie obrażając adwersarza, > ale dlaczego ośli upór, "nie i już", "nie ma mowy", "no pasaran". Co > za lewacka petryfikacja mózgów?! Każdy może być antyklerykałem, ale > to jest ZOOLOGICZNY antyklerykalizm, oparty o ślepą złość, nie zaś o > argumenty. Wstyd, studenci! Wstyd, wykładowcy! Uniwersytet to > miejsce otwartych umysłów i swobodnych poszukiwań! > > A swoją drogą, B16 ośmieszył się totalnie, jesli naprawdę (kiedyś > tam) powiedział, ze "proces Galileusza był uzasadniony". Jakieś > argumenty może Wasza Świątobliwość poda?Jeżeli jest folpzofem to może niech pogada z Palikotem,Palikot też jest filozifem. Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Boska prymitywnosc uklekla przed Galileuszem 15.01.08, 19:14 Nareszcie watykan dostal rachunek z przeszlosci Odpowiedz Link Zgłoś
frankyy Papież Inkwizytor 15.01.08, 19:15 skipper_ napisał: > czyli jak zwykle... lewacka cholota zadymy robi, za chwile zaczna palic samochody, demolowac sklepy itd... > a wszystko w imie "pokoju i tolerancji"... To lepiej jest jak kościół kat. pali ludzi???? I ten papież twierdzi dziś jeszcze że to jest OK? Powinni może jego podpalić, a nie samochody żeby przekonał sie jak to przyjemnie pocierpieć... może wtedy zmieniłby zdanie na temat Galileusza. Odpowiedz Link Zgłoś
veruschka2 Papież przemawia, studenci demonstrują 15.01.08, 19:17 jak dla mnie to sprawa nie jest warta sporu. nauka nigdy nie udowadniala ze bog nie istnieje.. ateizm tez jest tylko wiara Odpowiedz Link Zgłoś
an1005 To chodzi o wiare czy nauke 15.01.08, 19:38 > nauka nigdy nie udowadniala ze bog nie istnieje.. A co/kto udowodnil ze istnieje?? Odpowiedz Link Zgłoś
kbl Papież przemawia, studenci demonstrują 15.01.08, 19:18 Powiedział jakiś papieski lizus:"sprawa ta fatalnie odbije się na wizerunku Włoch". Uważam że kres mitomanow jest bliski i chwała odważnym Włochom że nie ugięli się i postawili na swoim. WIELKIE GRATULACJE! Może u nas w Polsce spowoduje to odwrot od bałwochwalstwa . Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus co w tym odważnego? To pogarda dla dialogu... 15.01.08, 19:20 ...i rozmów ludzi o różnych poglądach >>chwała odważnym Włochom że nie ugięli si > ę > i postawili na swoim. > WIELKIE GRATULACJE! Może u nas w Polsce spowoduje to odwrot od bałwochwalstwa . Odpowiedz Link Zgłoś
irka25 Papież przemawia, studenci demonstrują 15.01.08, 19:26 Nie po raz pierwszy wypowiedzi Papieza sa kontrowersyjne (choc to bylo przed pontyfikatem i teraz byc moze Benedykt wyrazil by to inaczej); ta jest niefortunna ze wzgledu na stanowisko Jana Pawla II w sprawie Galileusza i ewidentne fakty naukowe, liczace sobie pareset lat. Wypowiedz mogla byc jednak poprawna w mysl prawa koscielnego Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: Papież przemawia, studenci demonstrują 15.01.08, 20:19 > Za to protestujacy zachowuja sie dziecinnie; na uniwersytcie powinna > byc wolnosc opinii. Grozby zakrzyczania to metody komuchow i > faszystow. to jest niezly argument. jednak ja mysle, ze ktos, kto przeciwstawia sie nauce ze wzgledow ideologicznych, co wiecej pochwala tych, ktorzy przesladuja za poglady naukowe, traci to prawo. sa poglady, ktore dyskwalifikuja (zeby bylo jasne - ludzie maja prawo do takcih pogaldow), sa ludzie, z ktorymi sie nie rozmawia. z kims, kto popiera przesladowania nauki, nie rozmawia sie. Odpowiedz Link Zgłoś
stachu44 Jaka polska uczelnia postapila by podobnie? 15.01.08, 19:33 Jaki uczony powiedzialby co mysli o glowie kosciola? Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Papież przemawia, studenci demonstrują 15.01.08, 19:33 to wspaniała wiadomość.pora kończyć z dyktatem kościelnej ciemnoty,zakłamania i wstecznictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Papież przemawia, studenci demonstrują 15.01.08, 19:36 Lewacka hołota!!! nie zniszczycie starego śwaiata i prawdy, nigdy !! A proces Galileusza był sprawiedliwy!! Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 [...] 15.01.08, 20:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
warsiawiak Papież przemawia, studenci demonstrują 15.01.08, 19:38 SKANDAL!!! Spróbujcie nie wpuścić geja na pogadanki o wolności do podstawówki to jest awantura a tu proszę! Uniwersytet! Taki numer, a przecież na uniwersytecie powinni być ludzie światli. Dowód debilizmu! Duch Stalina na Sapienzie Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Chwała im. Niech walczą z umysłowym zniewoleniem 15.01.08, 19:39 Wspaniali ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
warsiawiak Re: Chwała im. Niech walczą z umysłowym zniewolen 15.01.08, 19:44 Umysłowe zniewolenie to tzw antyklerykały. A tak na prawdę walczący ateiści i zwykłe komuchy Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Re: Chwała im. Niech walczą z umysłowym zniewolen 15.01.08, 20:00 warsiawiak napisał: > Umysłowe zniewolenie to tzw antyklerykały. A tak na prawdę walczący > ateiści i zwykłe komuchy Co Ty pier..lisz. Jak dogmat próbuje zastąpić naukę i to na uniwersytecie to trzeba go wygonić Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus jeśli się z kimś nie zgadzają, niech dyskutują... 15.01.08, 21:00 ...nie są to żadni wspaniali ludzie, skoro starają się zakrzyczeć adwersarza okrzykami, barykadami i transparentami. Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Re: jeśli się z kimś nie zgadzają, niech dyskutuj 15.01.08, 21:31 jeżeli to jest jedyny sposób walki z hipokryzją? Czy nie uważasz, że opowiadanie o biednych przez papieża, gdy hierarchia katolicka nie wie jakie samochody ma kupować, jest jakimś obelżywym żartem? Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 BRAVO !!!! 15.01.08, 19:53 Humanizm o odwaga. Włosi to odważny naród. Gratulacje ! Oby tak u nas Odpowiedz Link Zgłoś
misiak_spasiony Re: Rzuci na nich fatwe,na tych grzeszników 15.01.08, 19:55 szkoda anusa na takie trociniaste brednie Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar591 Re: Rzuci na nich fatwe,na tych grzeszników 16.01.08, 03:26 Komus sie chyba pochrzanila fatwa z klatwa :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Rzuci na nich fatwe,na tych grzeszników 16.01.08, 04:14 waldemar591 napisał: > Komus sie chyba pochrzanila fatwa z klatwa :-))) ********************************** A jest jakaś różnica? Odpowiedz Link Zgłoś
ratzinger Zaprawdę powiadam wam że pan Galileusz 15.01.08, 19:55 nie spłonął na stosie. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Papież przemawia, studenci demonstrują 15.01.08, 19:56 > 70... na cos okolo 150 000 studiujacych... czyli 0.04% > niezla reprezentacja :-) Jak widać, wystarczyło, żeby się Papież przestraszył brzydkiego PR. Przecież Papież jest jak gwiazda TV Odpowiedz Link Zgłoś
b_j KK powoli zaczyna być demaskowany jako antychryst 15.01.08, 20:01 Koniec kłamstw i niegodziwości kościoła katolickiego. Ten kościół zdradził Jezusa. Odpowiedz Link Zgłoś
kileryk Fakt. Watykan z Chrystusem nic wspólnego nie ma 15.01.08, 20:17 ale z Belzebubem bardzo wiele Odpowiedz Link Zgłoś
monitorpolski Re: Papież przemawia, studenci demonstrują 15.01.08, 20:02 Tylko dlaczego studenci wolą nie wpuścić papieża, zamiast z nim dyskutować? Może zdają sobie sprawę z własnej głupoty? A mówienie o zagłuszaniu, to działania na poziomie A. Leppera! Jak na moją uczelnię przyjeżdża jakiś lewak/postkomunista, to staram sie argumentami obalić jego tezy, a nie prymitywnie atakować, zgłuszać, czy nie wpuszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
pistolet13 [...] 15.01.08, 20:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Lewackie bydlo i oszolomstwo sieje swoj 15.01.08, 20:06 terror.Zabronic im tez wszelkich demonstracji i wypowiedzi.Debile z ryjem Che Guevary na koszulkach. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Lewackie bydlo i oszolomstwo sieje swoj 15.01.08, 20:10 prawackie bydło odmóżdżone przez pedofili w sukienkach wyje z rozpaczy, a ten skowyt to miód na serce każdego normalnego człowieka koniec KK, tej najbardziej zbrodniczej instytucji w historii ludzkości jest bliski :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tom.niewierny Re: Lewackie bydlo i oszolomstwo sieje swoj 16.01.08, 00:06 Dzieki Bogu nie a Jego Kandencji!! Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Re: Lewackie bydlo i oszolomstwo sieje swoj 15.01.08, 20:23 Widac, ze ty juz tez masz wyprany mozdzek.Specjalistami od pedofilii sa lewacy.W Partii Zielonych w Europie n.p. az sie od nich roi.Szef frakcji zielonych w PE Cohn-Bendit sam przyznal we wlasnej biografii, ze molestowal dzieci.A w bardzo postepowej i tolerancyjnej Holandii, ktora u lewako-debilow uchodzi za wzor partie pedofilow sa legalne. Dyskusji na temat zbrodniczosci instytucji i systemow to nawet nie zaczynaj, bo najbardziej mordercze byly te oparte na ateizmie.Miliony ofiar Stalina czy Mao mowia same za siebie.3-3,5 tysiaca ofiar inkwizycji przy tych dziesiatkach milionach ofiar komunistow i innych chorych lewakow to kropelka w morzu krwi zgotowanym przez mordercow z sierpem i mlotem. Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 Hitler był katolikiem, Stalin absolwentem seminari 15.01.08, 20:57 Mieli wspaniały przykład od KK jak mordować swych przeciwników polityczych. Odpowiedz Link Zgłoś
wicary Re: Hitler był katolikiem, Stalin absolwentem sem 15.01.08, 21:04 szydlo4 napisał: > Mieli wspaniały przykład od KK jak mordować swych przeciwników > polityczych. I to niestety jest prawda Gestapo ( a od nich NKWD ) uczyli się od sw.inkwizycji "właściwego postępowania czy raczej należy to tłumaczyć-procedur w trakcie przesłuchiwania") W Niemczech została wydana na ten temat ksiżka niestety w nakładzie 600 egz Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Re: Hitler był katolikiem, Stalin absolwentem sem 16.01.08, 11:46 Podaj nazwe tej ksiazki. Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Stalin byl absolwentem syminarium????? 16.01.08, 11:45 gdzie zes to wyczytal maly towarzyszu???Podaj prosze zrodlo tej historycznej sensacji. Stalin zostal usuniety z tej instytucji za dzialalnosc marksistowska.Pewnie dlatego tak masowo mordowal ksiezy. Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Re: Stalin byl absolwentem seminarium????? 16.01.08, 11:47 seminarium-oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
misiak_spasiony Re: Lewackie bydlo i oszolomstwo sieje swoj 15.01.08, 20:34 -64% nowych zakazen HIV w 2007 roku w Niemczech przypada na pederastow.- za to reszta przypada na katolików..... Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Re: Lewackie bydlo i oszolomstwo sieje swoj 15.01.08, 20:37 Masz jakies zrodlo na potwierdzenie twojej smiesznej tezy??Bo ja na swoja mam.Panstwowy instytutu Roberta Kocha w Berlinie. Takie bezsilne komentarzyki jak ten twoj niezle mnie bawia. Odpowiedz Link Zgłoś
swift073 ale radosc!w redakcji GW otworzyli pewnie szampana 15.01.08, 20:11 Zapewne cala redakcja Gazety Wyborczej z red.Michnikiem i dzielnym Piotrem Pacewiczem na czele zakupila skrzynke szampana z okazji tak spektakularnego zwyciestwa prawdziwie nowoczesnej Europy z ciemnogrodem reprezentowanym przez Papieza. Na forum GW tez zapanowala radosc. Cudownie! Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus czasami mam wrażenie, że przeciwnicy GW czytają... 15.01.08, 20:30 ...inną Gazetę Wyborczą niż ja. Od kiedy to Gazeta jest wrogiem religii, Kościoła, papiestwa? Jakieś przykłady? W GW ukazują się zarówno artykuły/wywiady/eseje pro-katolickie, konserwatywne jak i lewicowe, nawet antyklerykalne, ale co w tym złego? Nie dopuszcza się tam jedynie sfanatyzowanych moherów rydzykofilnych i równie sfanatyzowanego lewactwa. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_grzegorz Papież przemawia, studenci demonstrują 15.01.08, 20:16 Rowno dziesiec lat temu konczylem uniwersytet La Sapienza i znam doskonale to srodowisko, mowimy tu o mlodocianych ktorym wyprali mozg, ktorzy wierza w dyktature proletariatu i inne bzdury. Nie chca Papieza bo sie go boja, znaja potege slowa. Nie chodzi tu kto lubi Papieza a kto nie, chodzi o brak demokracji. Boja sie go, przeciez mozna bylo go wposcic na uniwerek a samemu pojsc na piwo, jesli to taki masowy sprzeciw to nikogo nie powinno byc na takim spotkaniu, to dopiero bylby obciach, ale tak nie zrobili bo wiedza ze sa mniejszoscia, a to co robia to wlasnie dyktatura proletariatu. Na zakonczenie dodam ze w zeszlym miesiacu na w La Sapienza bylo spotkanie z bylym (po jego deklaracjach rzeklbym ze wcale nie taki byly) czlonkiem czerwonych brygad, ktore maja na sumieniu dziesiatki niewinnych ludzi, ktore tez robily procesy i rozstrzeliwaly ludzi, w pierwszych rzedach i najbardziej oklaskujacy byli ci co dzisiaj maja taki zal do Koscila za Giordano Bruno. Gdy ktos cos zabiera albo czegos zabrania daje zawsze cos w zamian a w tym przypadku daja towar bardzo kiepski. Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 Kończyłeś raczej rydzykówkę a nie wielką Sapienzę 15.01.08, 20:51 Widać tp po argumentacji. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_grzegorz Re: Kończyłeś raczej rydzykówkę a nie wielką Sapi 15.01.08, 22:57 Wiesz Zdzisiu a no skonczylem i mozgu nie dalem sobie wyprac, dwadziescia lat temu wyemigrowalem z Polski wiec temat "Rydzyk" jest mi zupelnie obcy, ale widze za to ze Urbana dzieci panosza sie jak cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Ateisci i antykatole 15.01.08, 20:18 Co was obchodzi ze przyjdzie sobie papiez pogadac z chetnymi, zeby go posluchac? Czemu wam to tak przeszkadza??? Przeciez nikt wam nie kaze isc i sie z nim widziec. Nie rozumiem protestow i oburzenia. Uniwersytety zapraszaja roznych ludzi, czesto takich, ze mi sie noz w kieszeni otwiera, ale na tym polega nauka, na dyskusji, wysluchaniu argumentow, odkrywaniu prawdy lub nieprawdy. Co by wam sie stalo, gdyby b16 odwiedzil uniwersytet??? Odpowiedz Link Zgłoś