orlet 22.01.08, 06:09 No to niech się von Tusk wykaże. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siwasek Wilno zdobędziemy! 22.01.08, 14:16 Dosc czesto bywam we Wilnie i zauwazylem, ze Litwini bardzo nie lubia Polakow (bardziej niz ruskich) i sa strasznymi nacjonalistami Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert Re: Wilno zdobędziemy! 22.01.08, 18:35 dosc czesto bywam w Warszawie i zauwazylem, ze Polacy bardzo nie lubia Zydow, Rosjan, Niemcow, Cyganow i generalnie malo kogo lubia. A poza tym sa strasznymi nacjonalistami. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Wilno zdobędziemy! 22.01.08, 18:51 Nie lubią też Polków, jedyne co lubią to mity na swój temat. Odpowiedz Link Zgłoś
con_fabulatores Re: Wilno zdobędziemy! 26.01.08, 16:47 > dosc czesto bywam w Warszawie To wyjedź choć raz na Litwę. Tez kiedyś byłem idealistą i wierzyłem w przyjaźń polsko-litewską, ale niestety Litwini wciąż i jeszcze długo będą nacjonalistami. I naprawdę społeczność Warszawy w porównaniu do Wilna jest ultraliberalna. Pojedź, zobacz sam. Odpowiedz Link Zgłoś
milu100 Re: Wilno zdobędziemy! 29.01.08, 10:38 a czy polacy przywiązywali żydów do drzew i ich przecinali na pół? A litwini z polakami potrafili, mam rodzinę w tamtych okolicach i litwini naprawdę nie lubią polaków Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Nie, preferowali metode hurtowa... 29.01.08, 10:52 ...do stodoly, zablokowac drzwi i podpalic :) ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
bodzanta_pan Re: Nie, preferowali metode hurtowa... 29.01.08, 11:51 jak każdy kretynofil czerpiesz natchnienie od swych duchowych guru z którymi tak lubisz przestawać, a bez eufemizmów - debili, kretynów i wszelkiego innego poronionego barachła. Ale żebyś cipciusiu miał jakies korzyści z zaistnienia w sieci to cię poduczę, tysiąc sto polskich wsi zostało spalonych z mieszkańcami przez niemców, 62 tysiące polskich rolników zostało zadręczonych i zabitych na Wołyniu przez ukraińców, Ziemia Zamojska zapłaciła daninę polskich dzieciaków zamrożonych w transportach do rzeszy, tysiące Polaków padło z rąk litwinów współpracujących z niemcami w dywizjach SS. Jeśli to ma równoważyć pewien akt zemsty za współpracę pewnej nacji z bezpieką sowiecką i wcześniejsze mordy i zsyłki, to jesteś bardziej chory debilku niż twe guru. Było to obrzydliwe ale prowodyrzy otrzymali wyroki śmierci, czego nie można powiedzieć o innych nacjach, gdzie kaci dożywali na wysokich emeryturach dni swych w spokoju, ale tłumaczyć to miłośnikowi debili, nonsens, bo on widzi swój deliryczny świat inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Nie unos sie tak, bo sliniaczek Ci trzeba... 29.01.08, 12:33 ...bedzie wymienic :) Ja nikogo nie usprawiedliwiam, ani nikogo nie oskarzam. Pytanie, na ktore odpowiedzialem, brzmialo - czy Polacy dopuscili sie mordow na Zydach? Gdybys w swoim zacietrzewieniu i skretynieniu absolutnym nie doszukiwal sie wszedzie spisku, to bys byl w stanie zrozumiec, ze ja tylko odpowiedzialem w prosty sposob na prosto postawione pytanie... A inna rzecz, ze Twoja odpowiedz to typowe "a u was murzynow bija", tyle tylko ze dyskusja na ten temat nie ma sensu - bo ja nie jestem takim geniuszem jak Ty, nie posiadam wiedzy absolutnej, ktora sobie przypisujesz, i nie czuje sie kompetentny do oceniania ludzi, ktorzy wtedy zyli w "bardzo ciekawych czasach". Zycze dalszego taplania sie w swoim wtornym analfabetyzmie i glupocie, ktora ma juz trzy pary skrzydel :) ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Re: Nie unos sie tak, bo sliniaczek Ci trzeba... 29.01.08, 15:03 przecież nikt nie mówi, że jesteś geniuszem. sytuujesz się pewnie poniżej średniej, co żadnego zaszczytu ci nie dodaje (jak i breweriom, które wypisujesz). poczytaj co robiono masowo w czasie okupacji na Litwie, co robili Żydom Litwini. zapędzenie kilku mośków do stodoły w Jedwabnem to pikuś w porównaniu z tamtym. Odpowiedz Link Zgłoś
wlelkl_srul Nie karm trola. 29.01.08, 17:29 To idiota, ktory tak jak jemu podobni mysli, ze podlizywanie sie zydkom zastapi wiedze, wyksztalcenie obycie i pare innych rzeczy, o ktorych ten balwan nie ma pojecie - bo i skad? Od mamusi, ktora byla brygadzistka w PGR? Odpowiedz Link Zgłoś
nobliwy Re: Wilno zdobędziemy! 29.01.08, 10:57 co nie zmienia faktu, że Litwini nie lubią Polaków i są strasznymi nacjonalistami oraz, że stosują instytucjonalną dyskryminację Polaków Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia Re: Wilno zdobędziemy! 29.01.08, 11:02 co to znaczy to przewijające się stwierdzenie, że są "strasznymi nacjonalistami"? Odpowiedz Link Zgłoś
listekklonu Re: Wilno zdobędziemy! 29.01.08, 12:26 To znaczy, że nie lubią Polaków, którzy nie lubią Litwinów i są strasznymi nacjonalistami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wolny_najmita Re: Wilno zdobędziemy! 29.01.08, 12:03 Kiedy gadzina ugryzie Litwina, to zdycha gadzina od jadu Litwina! Odpowiedz Link Zgłoś
ufo64 Re: Wilno zdobędziemy! 29.01.08, 12:35 byłem sześć dni w Wilnie, przykro jak oni gnoją polskość (zwłaszcza władze- zero polskich napisów). Zwykli ludzie zwłaszcza młodzi - przesympatyczni - niestety im starsi tym gorsi -przeżarci postsowiecki nacjonalizmem - nieuprzejmi, obraźliwi, kłamliwi Odpowiedz Link Zgłoś
z_jak_zuzka Re: Wilno zdobędziemy! 29.01.08, 17:00 hm, to dokładnie tak jak u nas... Odpowiedz Link Zgłoś
ramas07 Re: Wilno zdobędziemy! 07.02.08, 18:56 Bo to jest Wilno a nie Warszawa, dlatego w Wilnie niema polskich napisów i nigdy nie powinno ich być Odpowiedz Link Zgłoś
teufel9 Wilno zdobędziemy! 22.01.08, 16:52 Bardzo łatwo przychodzi nam się oburzać na Litwinów, zapominając przy tym o oporach jakie w nas samych budzi reprywatyzacja mienia poniemieckiego i pożydowskigo... Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert Wilno zdobędziemy! 22.01.08, 18:33 A w Polsce jak idzie zwrot ziemi Żydom? Też niespecjalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: princealbert 22.01.08, 18:44 princealbert napisała: > A w Polsce jak idzie zwrot ziemi Żydom? Też niespecjalnie. Wyraznie nie chcesz dostrzec roznicy miedzy Polakami w Wilnie a byla wlasnoscia zydowska zabrana przez Niemcow! Przypomne Ci tylko, ze w 1939 roku Litwini stanowili 1% ludnosci Wilna, ktore bylo w przygniatajacej wiekszosci miastem polskim. To sa zupelnie dwa razaco odmienne problemy. Tu chodzi o wlasnosc ludzi odebrana Polakom przez sowietow i Litwinow. To nie jest to samo! Troszke nad tym pomysl. Pamietaj, ze dzis w Wilnie ciagle mieszka ponad 100 tysiecy Polakow, ktorym wlasnosc odebrano przemoca. Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert Re: princealbert 23.01.08, 11:33 co takiego? Zabrana przez Niemcow? Jacy Niemcy zabrali kamienice i fabryki zydowskie, ktore dalej znajduja sie w wielu miastach Polski? Jakos dziwnym trafem mieszkaja w nich Polacy a nie Niemcy... A co do tego, ze w Wilnie mieszkalo wiecej Polakow niz Litwinow - nic z tego nie wynika. Zabrana nielegalnie wlasnosc powinna byc zwrocona. Przypominam rowniez, ze tak to bywa, iz granice sie zmieniaja - Wroclaw czy Gdansk byly w 99% zamieszkane przez Niemcow a teraz jest ich tam jak na lekarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: princealbert 23.01.08, 15:38 princealbert napisała: > co takiego? Zabrana przez Niemcow? > > Jacy Niemcy zabrali kamienice i fabryki zydowskie, ktore dalej > znajduja sie w wielu miastach Polski? Jakos dziwnym trafem mieszkaja > w nich Polacy a nie Niemcy... > > A co do tego, ze w Wilnie mieszkalo wiecej Polakow niz Litwinow - > nic z tego nie wynika. Zabrana nielegalnie wlasnosc powinna byc > zwrocona. Przypominam rowniez, ze tak to bywa, iz granice sie > zmieniaja - Wroclaw czy Gdansk byly w 99% zamieszkane przez Niemcow > a teraz jest ich tam jak na lekarstwo. Nie odrozniasz legalnych aktow prawnych (Poczdam) od najzwyklejszej grabiezy ktorej dokonali Niemcy zabierajac Zydom ich wlasnosc. Niemcy sa tu odpowiedzialni! Zostaw tutaj Polakow w spokoju. Poza tym wiekszosc tej wlasnosci ulegla zniszczeniu w czasie wojny a po wojnie Polacy odbudowali to, co szwaby zniszczyly. Ty nie potrafisz albo nie chcesz zrozumiec calego problemu. A niby jakim to prawem mam komus oddawac wlasnosc ktorej mu nie zabralem? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: princealbert 29.01.08, 08:34 > A niby jakim to prawem > mam komus oddawac wlasnosc ktorej mu nie zabralem? Rozumiem że jak ktoś ci ukradnie auto, to ja potem moge je zabrać złodziejowi, wyremontować i sprzedać komuś trzeciemu. Tobie oddawać nie musze bo nie ja ukradłem tak? I do tego kase na remont włozyłem... ok w dodatku ta kasa pochodziła równiez w cześci od Ciebie. Ale co tam... Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: princealbert 29.01.08, 11:52 Jacy Niemcy zabrali kamienice i fabryki zydowskie, ktore dalej > znajduja sie w wielu miastach Polski? Jakos dziwnym trafem mieszkaja > w nich Polacy a nie Niemcy... ale Niemcy wygrali wojne Żydów zas w wiekszosci zabili natomiast Polacy w Wilnie co zostali lub w okolicach sa tam od sredniowiecza wiec maja prawo do swojej ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: princealbert 29.01.08, 11:53 ale Niemcy wygrali wojne > Żydów zas w wiekszosci zabili > natomiast Polacy w Wilnie co zostali lub w okolicach sa tam od > sredniowiecza wiec maja prawo do swojej ziemi > Niemcy oczywiscie przegrali nie wygrali Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: princealbert 29.01.08, 08:56 > Wyraznie nie chcesz dostrzec roznicy miedzy Polakami w Wilnie a byla > wlasnoscia zydowska zabrana przez Niemcow! Przypomne Ci tylko, ze w > 1939 roku Litwini stanowili 1% ludnosci Wilna, ktore bylo w > przygniatajacej wiekszosci miastem polskim. To sa zupelnie dwa > razaco odmienne problemy. Tu chodzi o wlasnosc ludzi odebrana > Polakom przez sowietow i Litwinow. To nie jest to samo! Troszke nad > tym pomysl. A ilu przed wojną mieszkało we Wrocławiu, przepraszam w Breslau, Polaków? To co, mamy wszystko Niemcom oddać teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
madryt3 A kiedy.... 29.01.08, 10:51 kibice Legiunii chcieli zdobyć Wilno i prawie im się udało, to wszyscy ich potępiali. Odpowiedz Link Zgłoś
vit811 Re: Wilno zdobędziemy! 24.01.08, 09:47 zapomniałes Cwoku że ci ludzie to Polacy z obywatelstwem litewskim wiec obowiazuja ich prawa litweskie a tam została przeprowadzona reprywatyzacja wśród obywateli litewskich z pominieciem Polaków wiec nie pie..jak jestes skonczonym idiota i nierozumiesz tematu Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Niemiec zabrać polskie ŹLE Polska zabrać Litewskie 22.01.08, 18:46 DOBRZE... Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: tornson 22.01.08, 21:56 tornson napisał: > Niemiec zabrac polskie ZLE Polska zabrac litewskie DOBRZE... Tez nic nie rozumiesz. Polacy mieszkali tam od dawna i mieszkaja tam teraz! Ciekaw jestem jak bys kwiczal gdyby tobie zagarneli twoja wlasnosc???! Odpowiedz Link Zgłoś
kylax Wiec niech Polska odda mienie zydowskie. 22.01.08, 23:41 A takze mienie niemieckie, ktore zostalo odebrane Niemcom w bandycko-polski sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: kylax 23.01.08, 00:37 kylax napisał: > Wiec niech Poska odda nienie zydowskie. > A takze mienie niemieckie, ktore zostalo odebrane Niemcom w bandycko-polski spo > sob. Polska NIE zabrala Zydom ich posiadlosci!!! Zabrali Niemcy. Posiadlosci niemieckie na wschod od dzisiejszej granicy Niemiec z Polska moca postanowien w Poczdamie staly sie polska wlasnoscia! Poczytaj sobie co prof. Finkelstein pisze na temat wlasnosci zydowskiej w Polsce. Nie wypisuj wiec antypolskich bzdur!!! Odpowiedz Link Zgłoś
con_fabulatores Re: Wiec niech Polska odda mienie zydowskie. 26.01.08, 16:49 Polacy na Liwtei są jej OBYWATELAMI, Niemcy polskiego obywatelstwa nigdy nie mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Wiec niech Polska odda mienie zydowskie. 29.01.08, 08:36 Ok. A co powiesz o "niemcach" którzy mieli polskie obywatelstwo? O Mazurach, Ślązakach, Słowińcach? Odpowiedz Link Zgłoś
bodzanta_pan Re: Wiec niech Polska odda mienie zydowskie. 29.01.08, 12:10 niemcom nic nie zostało zabrane pieprzony karaluchu, niemcy zapłacili postanowieniami międzynarodowymi za grabież, mord i niszczenia innych narodów i to nie tylko u nas (Alzacja i Lotaryngia we Francji, Południowy Tyrol do Włoch, Sudety Czechom, etc), gdy niemcy nie byli takimi bandytami jako państwo, zapewne Słowiańszczyzna dalej by kwitła nad Łabą. A Żydzi, no to fakt, to idzie ospale, ale Polacy też nie odzyskują swych majątków zagrabionych przez niemców, a później resztek znacjonalizowanych przez "władzę ludową", więc sprawa dotyczy nie tylko obywateli polskich żydowskiego pochodzenia ale i rdzennych mieszkańców Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
cabio Re: tornson 23.01.08, 10:10 wet3 napisał: > tornson napisał: > Niemiec zabrac polskie ZLE Polska zabrac > litewskie DOBRZE... > > Tez nic nie rozumiesz. Polacy mieszkali tam od dawna i mieszkaja tam > teraz! Ciekaw jestem jak bys kwiczal gdyby tobie zagarneli twoja > wlasnosc???! Zadnych polakow w Wilnie nigdy nie bylo. To tylko zpolonizjowane bojarsto litewskie z czasow Rzeczypospolitej. No a pelne cmentarze ochotnikow Litewskich z lat 1918-1920 ktore to bronily niepodlegloszcz Litwy pomordowanych przez AK niedaje dobrej mysli. Jak by nie te wydarzenia to w Litwie byly by takie miasta jak Grodno,Lyda,Pinks, i t.d. Wstyd i hanba:( Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: cabio 23.01.08, 15:48 cabio napisał: > wet3 napisał: > > > tornson napisał: > Niemiec zabrac polskie ZLE Polska zabrac > > litewskie DOBRZE... > > > > Tez nic nie rozumiesz. Polacy mieszkali tam od dawna i mieszkaja > tam > > teraz! Ciekaw jestem jak bys kwiczal gdyby tobie zagarneli twoja > > wlasnosc???! > > > Zadnych polakow w Wilnie nigdy nie bylo. To tylko zpolonizjowane > bojarsto litewskie z czasow Rzeczypospolitej. > No a pelne cmentarze ochotnikow Litewskich z lat 1918-1920 ktore to > bronily niepodlegloszcz Litwy pomordowanych przez AK niedaje dobrej > mysli. Jak by nie te wydarzenia to w Litwie byly by takie miasta jak > Grodno,Lyda,Pinks, i t.d. Wstyd i hanba:( Beznadziejne glupoty wypisujesz i dokladnie udowadniasz, ze nie znasz historii za grosz! Polacy w duzej ilosci mieszkali w Wilnie na dlugo przez unia z Litwa. Po unii Wilno wkrotce stalo sie miastem w ktorym Polacy stanowili wiekszosc. Pamietaj, ze Wilno z poczatku bylo miastem ruskim z domieszka Polakow i Litwinow, a pozniej Polacy stali sie najliczniejsza grupa. Najpierw istnialo jako "Krzywy Rog", ktory byl osada slowianska potem, po zajeciu przez Litwinow, przemianowana na Wilno. Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Re: cabio 29.01.08, 09:04 A możesz spojrzeć na to w ten sposób: Jedyny kraj, w którym Litwini (jak każdy naród) są u siebie to ich ojczyzna. I teraz stolica ich kraju miałaby być oddana prawie na własność co prawda obywatelom Litwy, ale narodowości kraju sąsiedniego, który jest z 10 razy większy ludnościowo i terytorialnie. Do tego dochodzi jeszcze spora mniejszość rosyjska, narodu-giganta. Nie dziwne, że czują się Litwini zagrożeni. Byłem wzeszłym roku na Litwie, podobało mi się, mówiłem po angielsku, ale bardzo chętnie ludzie sami przechodzili na polski. Jeśli Polacy jadą tam, czy na Ukrainę, mówią po polsku i myślą, że wszyscy ich zrozumieją, bo każdy tam po polsku mówi to chyba normalne, że mieszkańcy reagują w sposób typu "wypchaj się". Odpowiedz Link Zgłoś
bodzanta_pan Re: Niemiec zabrać polskie ŹLE Polska zabrać Lite 29.01.08, 12:00 Aż wrócimy nad Łabę, szwabski pomiocie. Odpowiedz Link Zgłoś
klod1 Re: Niemiec zabrać polskie ŹLE Polska zabrać Lite 29.01.08, 12:50 bodzanta_pan napisał: > Aż wrócimy nad Łabę, szwabski pomiocie. na rowerach panzernych kosynierzy zdobeda co ;) co za narod co za ludzie a za kare 5x zdrowas i 2x droga krzyzowa Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Niemiec zabrać polskie ŹLE Polska zabrać Lite 30.01.08, 00:52 Polacy na Litwie to obywatelu drugiej kategorii innym oddano ale Polakom tam mieszkajacym nie czy to tak trudno zrozumiec? Odpowiedz Link Zgłoś
ranke Polska powinna działać 23.01.08, 12:41 W Polsce wszystkie mniejszości mają specjalny status - obniżony próg wyborczy, dofinansowanie i dopłaty do szkół mniejszościowych, ale jakoś przez ostatnie 19 lat nikt nie zadbał by mniejszość Polska na Litwie czy w Niemczech była traktowana tak jak mniejszości tych krajów w Polsce. W prawie międzynarodowym istnieje zasada wzajemności jeżeli np. Izrael nie zgadza się na ekstradycję Żydów do innych krajów inne kraje nie ekstradytują swoich obywateli do Izraela. Może i my powinniśmy zastosować zasadę wzajemności i przestać finansować mniejszość litewską. To środek drastyczny ale inaczej nie będą nas szanować. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Polska powinna działać 29.01.08, 08:46 Na Litwie jest polska mniejszośc i obowiązuja zasada wzajemności. W Niemczech polskiej mniejszości nie ma i nigdy nie było. Jest tylko emigracja zarobkowa. Jedyni słowianie - Łużyczanie z Polską nie chcą miec nic wspólnego. Inaczej jakbyśmy rządali uznania praw "mniejszości" polskiej w Niemczech musieli byśmy tez uznać mniejszośc wietnamską, koreańską, chińską itd. i rządać wzajemności. Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Re: Polska powinna działać 29.01.08, 09:07 W Niemczech mniejszość polska jest ciągle co najmniej od 100 lat. W Polsce mniejszosć niemiecka to ekonomiczna nowomoda. Skąd wiesz, że Łużyczanie nie chcą mieć nic wspólnego z Polską i Polakami? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Polska powinna działać 29.01.08, 09:46 W Niemczech mniejszośc Polska była do 1945 roku. Po 1945 roku nie ma autochtonicznej mniejszości polskiej na terenie Niemiec. Chyba że masz dane dotyczące jakiś zbiorowosci mieszkających na tamtym terenie w sposób ciagły od lat... więcej niż parunastu. Mniejszośc niemiecka na terenie polski istniała i przed wojną i po wojnie. Ta przed wojną bynajmniej nie w całości była zwolennikami IIIRzeszy i członkami Vkolumny. Po wojnie zaś "jednonarodowośc" lansowana przez komunistów ukrywała istnienie wszelkich mniejszości w Polsce. Po '89 wreszcie wolno było mówić to co się myśli w tym przyznawać się do bycia mniejszoscia niemiecką. Inna sprawa że spora częśc osób z "mniejszości" niemieckiej to buntujacy się Ślązacy którzy za komuny nie mogli przyznawać się do swoich "pogranicznych" korzeni - polsko-niemiecko-czesko-morawsko-śląskich. No to sobie na złośc tym z "polski" odmrażali uszy przystepujac do mniejszości niemieckiej. Daje im tez to prawo w pewnym stopniu wreszcie decydowania samemu o własnej ziemi. Gdyby wrszcie zrezygnować a Polsce z "centralizmu demokratycznego" i zwiekszyć samorządnośc lokalną zmniejszyło by się parcie na bycie w mniejszości niemieckiej i utworzenie "narodu śląskiego". No ale cóż - nacjonalistów i kryptokomuchów nie chcących oddac obywatelom władzy mamy jeszcze sporo. (aha - jedni i drudzy też blokują reprywatyzację). > Skąd wiesz, że > Łużyczanie nie chcą mieć nic wspólnego z Polską i Polakami? Tak sami oświadczali w tych artykułach co czytałem. Masz jakieś inne dane? podaj linki Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Re: Polska powinna działać 29.01.08, 10:57 Mniejszość polska w Zagłębiu Ruhry ma ciągłość stuletnią. Kiedyś chciałem zamontować sobie serbską mozillę, to chłopak z Niemiec - Serb (łużycki), który ją promował odpisał mi po polsku mimo, że ja pisałem do niego po angielsku. Kręciłem się kiedyś koło towarzystwa pol-łuż z opola i wydało mi się, że Łużyczanie są przyjaźnie nastawieni do nas. Serbowie często piszą/proszą, żeby nie mówić w Polce Cottbus, ale Chociebuż. Zdaje się, że sporo serbskich stronek ma polskie wersje językowe - ale to już sam oceń, ja nie mam czasu. ciao Odpowiedz Link Zgłoś
cabio Wilno zdobędziemy! 23.01.08, 15:55 Ludzie.... byly podpulkownik armii radzieckiej to tego napewno i agent kgb, jaki z jego polak, to taki sam ktory mordowal w Katyniu. Bedze mial on tylko 1.50m na 2.00metry. A w glab ile czcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
damianbsc Wilno zdobędziemy! 29.01.08, 08:44 nasze to oddajcie, jak macie cos w Pl to odbierzcie Odpowiedz Link Zgłoś
form-oso Wilno zdobędziemy! 29.01.08, 09:06 I po co taki prowokacyjny tytuł? Przecież nie chodzi o zdobywanie Wilna, które jest litewską stolicą, czego nikt zresztą nie kwestionuje. Polacy litewscy jako obywatele tego państwa chcą po prostu odzyskać nalezy im majątek, tak jak inni obywatele Litwy. Nie mogą być traktowani jak obywatele drugiej kategorii, bo z jakiej niby racji? Niech walczą o swoje. Co do żydowskich majatków w Polsce to nikt ich nie zagrabił. Nieprawdą jest, co się tutaj wypisuje. Jeśli zgłoszą się zpadkobiercy, to majątki te są zwracane (np. niektóre kamienice w Krakowie). Niemniej, większość ich właścicieli zginęła w ramach holocaustu nie pozostawiając spadkobierców. Tym samym majatki te przeszły na własności państwa polskiego. Nie ma tutaj żadnych uzasadnionych roszczeń w świetle prawa międzynarodowego. Podobnie z Niemcami wysiedlonymi po II wojnie światowej, tutaj działały umowy międzyanarodowe. Problem jest jedynie z Niemcami, którzy opuścili Polskę wiele lat po wojnie - w latach 70 - tych XX wieku zostawiając w Polsce majątki - im często udaje się je teraz odzyskać na mocy wyroków sądowych. Polska więc przestrzega prawa! Odpowiedz Link Zgłoś
brat187 Re: W Wilnie brać a w Polsce Niemcom i Żydom ani 29.01.08, 09:59 "Zadnych polakow w Wilnie nigdy nie bylo. To tylko zpolonizjowane bojarsto litewskie z czasow Rzeczypospolitej. No a pelne cmentarze ochotnikow Litewskich z lat 1918-1920 ktore to bronily niepodlegloszcz Litwy pomordowanych przez AK niedaje dobrej mysli. Jak by nie te wydarzenia to w Litwie byly by takie miasta jak Grodno,Lyda,Pinks, i t.d. Wstyd i hanba:(" Ahahahah. A ktoś ich siłą polonizował. To Litwinów tak napradę nie ma co najmniej od pięciu wieków. Wieszcz Mickiewicz, Litwin a pisał po Polsku. Chyba nie pod przymusem. Kiedyś reprezentacja Litwy w koszykówce wyszła na boisko w składzie: Maciejauskas, Ławrynowicz, Jasikiewiczus(trzech Polaków) Stombergas (Niemiec, z Kłajpedy pewnie) oraz jeden Litwin na całą drużynę - Songalia. Odpowiedz Link Zgłoś
yhwh a dziwicie sie... 29.01.08, 09:57 ze Niemcy chca zwrotu swoich ziem :) eh, my niewinni, pokrzywdzeni Polacy. Niemcy nas gnębią a Litwini okradają :) zero samokrytyki Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista A co na to Unia Europejska? 29.01.08, 10:15 W sposób bezwstydny w stolicy jednego z krajów-członków UE łamane jest prawo własności. Ale oczywiście Polskę można napominać za łamanie praw gejów i lesbijek, ale jak są łamane prawa Litwinów polskiego pochodzenia - cisza. Polscy europarlamentarzyści mogli by się tą sprawą zainteresować. Odpowiedz Link Zgłoś
no.morro Nie macie pojęcia o temacie. 29.01.08, 10:34 Porównania do Niemców jakie się tu pojawiają, wskazują że ich autorzy mają zerowe pojęcie o temacie. 1. Polakom na Litwie odebrano własność BEZPRAWNIE, a teraz tę właśność BEZPRAWNIE nie jest zwracana. Pomimo, że Polacy na Litwie są obywatelami Litwy. 2. Niemcom w Polsce własność odebrano na podstawie powojennych uregulowań USA, ZSRR i Wielkiej Brytanii, a nie suwerennych decyzji Polski. Ci Niemcy nie byli i nie są obywatelami Polski. Późniejsi emigranci do RFN z lat 70. zgadzali się na pozostawienie majątków i za te majątki otrzymywali w Niemczech ODSZKODOWANIE. 3. Ludności żydowskiej w Polsce własność bezprawnie odebrały nazistowskie Niemcy. Żydzi byli obywatelami Polski i przysługują im do reprywatyzacji takie same prawa (utrudnione) jak obywatelom Polski. Majątki te na drodze sądowej co ciągle zwracane. To tak w skrócie, żeby was większa dawka szczegółowej wiedzy zbytnio nie oszołomiła. Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia Re: Nie macie pojęcia o temacie. 29.01.08, 10:47 jeśli ktoś jest obywatelem litewskim, powinien móc dochodzić się zwrotu własności, i własność powinna być zwracana na takich samych zasadach jak innym obywatelom. natomiast co do argumentu o polskości Litwy... byłam w tym roku na Litwie. i naprawdę, z drugiej strony barykady historia naszych wzajemnych stosunków trochę inaczej wygląda, chociażby 1920 r. ktoś tu napisał o ledwo zabliźnionej ranie - ja bym powiedziała, że to wciąż bardzo czułe miejsce. offtopikowo, jeśli chodzi o mówienie po polsku - pójdźcie z dala od udeptanego szlaku, np. na wieś - tam ze zrozumieniem językowym w jęz. polskim będzie dużo gorzej, żeby nie powiedzieć: zerowo. jedynym obcym językiem, nie litewskim, którym najczęściej da się dogadać, jest rosyjski - ze starszym pokoleniem, bo młode (powiedzmy 18-25) najczęściej niestety słabo lub wcale zna języki obce, w przeciwieństwie do swoich sąsiadów - Łotyszy i Estończyków. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina0907 Re: Nie macie pojęcia o temacie. 29.01.08, 11:46 Do Ptasi Nie opowiadaj bajek,ze Litwini slabo znaja jezyki obce.Fakt,po rosyjsku mozna porozmawiac tylko ze starszymi ludzmi.Natomiast z mlodzieza przewaznie po angielsku.Moi litewscy znajomi znaja po 2,3 jezyki obce,pomimo iz czesc z nich nie ma wyksztalcenia wyzszego. Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia Re: Nie macie pojęcia o temacie. 29.01.08, 11:56 Natomiast z > mlodzieza przewaznie po angielsku.Moi litewscy znajomi znaja po 2,3 > jezyki obce,pomimo iz czesc z nich nie ma wyksztalcenia wyzszego. to w takim razie najwidoczniej ja trafiłam na taką młodzież, która nie znała. Byłam 3 dni w Wilnie-Trokach i 4 dni nad jeziorami w okolicach Ignaliny. naprawdę, nawet w knajpach i barach w Wilnie po angielsku szło bardzo opornie - mój rosyjski jest szczątkowy i wcale nie chcę się nim posługiwać, jeśli nie muszę - natomiast na Pojezierzu Litewskim języki zachodnie urwały się. Panie w pensjonacie-młynie w Ginučiai mówiły tylko po rosyjsku, to samo pani w ośrodku Miskiniskes, w informacji turystycznej w Paluse - jeden chłopak mówił i po niemiecku i po angielsku, z przewagą tego pierwszego. obsługa barku bezpośrednio przy młynie - wyłącznie po litewsku, nie mówiąc o sklepach, wynajmie kajaku (akurat tam facet trochę łamaną polszczyzną - bo pracował kiedyś w Gdańsku), itd, itp. Miałam porównanie z Łotwą i Estonią, naprawdę sytuacja wyglądała dużo lepiej, nawet w środku lasu (dosłownie) można było się dogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina0907 Re: Nie macie pojęcia o temacie. 29.01.08, 12:29 Moi znajomi mieszkaja w Kownie i Palandze.I naprawde tam nigdy nie mialam problemow z komunikowaniem sie.Zreszta nie tylko ja.Moja 13 letnia corka bedac tam rozmawia po angielsku i hiszpansku.Tak wiec nie jest tak zle,jak ty to przedstawiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia Re: Nie macie pojęcia o temacie. 29.01.08, 18:28 nie powiedziałam, że jest tragicznie - powiedziałam, że jest słabo, szczególnie w porównaniu z Łotwą i Estonią. Hiszpanie np. też b. często mówią wyłącznie po hiszpańsku. Zresztą, u nas też z tym jest przecież bardzo różnie. tak naprawdę chodziło mi o to, że polski jest też po prostu obcym językiem, jednym z wielu, i jako taki jest też słabo znany. Odpowiedz Link Zgłoś
wilenskie Re: Nie macie pojęcia o temacie. 29.01.08, 14:00 Jaki "udeptany szlak"? Nie wiem gdzie zwiedzałaś, ale Wileńszczyzna to przede wszystkim język polski. Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia Re: Nie macie pojęcia o temacie. 29.01.08, 18:24 Nie wiem gdzie zwiedzałaś, ale Wileńszczyzna > to przede wszystkim język polski. to bardzo ciekawe. poza głównymi obiektami zainteresowań Polaków - kościoły, zamek w Trokach itd - bo to rozumiem przez udeptany szlak? i że to młodzi ludzie mówią?? odniosłam zupełnie przeciwne wrażenie, że jest to taki sam język obcy jak każdy inny. co jest zrozumiałe. najbliżej rozmowy po polsku spontanicznej i o Polsce zbliżyłam się z ww. panem w Auksztockim Parku Narodowym, o którym pisałam wyżej (pracował w PL i mówił trochę po polsku) i ze staruszką w supermarkecie, która zagadała do mnie prawdopodobnie o jakości owoców, odp. jej po rosyjsku, że nie mówię po litewsku, ale po polsku tak, ona na to - po rosyjsku - że kończyła cztery klasy polskie przed wojną, i że od tego czasu nie mówiła po polsku. to by było na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Retoryka... 29.01.08, 10:50 Nie chce z Toba polemizowac, bo generalnie uwazam ze masz racje. Dopuszczasz sie jednak pewnych naduzyc: > 1. Polakom na Litwie odebrano własność BEZPRAWNIE, a teraz tę właśność BEZPRAWNIE nie jest zwracana. Pomimo, że Polacy na Litwie są obywatelami Litwy. ale > 3. Ludności żydowskiej w Polsce własność bezprawnie odebrały nazistowskie Niemcy. Żydzi byli obywatelami Polski i przysługują im do reprywatyzacji takie same prawa (utrudnione) jak obywatelom Polski. Majątki te na drodze sądowej co ciągle zwracane. To jest naginanie faktow. Dwie rzeczy: - Polakom na Litwie majatki odebralo ZSRR a nie Litwa (analogia do odebrania u nas majatkow przez Niemcy a nie Polske), - w obu podanych przykladach wlasnosc JEST zwracana, tylko powoli, na drodze sadowej, etc. Powazne utrudnienia wystepuja w obu wypadkach. Tak wiec, stosujac "elastyczna retoryke" probujesz wybielac Polakow i oczerniac Litwinow, podczas gdy obie nacje w opisywanych sytuacjach sa mniej wiecej tak samo "umoczone". ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
bodzanta_pan Re: Retoryka... 29.01.08, 11:58 a ten znów jak każdy debil, usiłuje podstawić swą nogę tam gdzie konie kują, pomimo że żaba i to cholernie głupia. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Z calego serca przepraszam! 29.01.08, 12:40 Kiedys Jacek Sobota napisal bardzo ciekawy felieton (wydrukowala go Nowa Fantastyka) o potedze glupoty i jej powszechnosci, wywolanej glownie tym, ze w ramach "poprawnosci politycznej" nie wolno jej ani wytykac, ani nawet zauwazac. Niniejszym, w duchu tejze "poprawnosci politycznej" przepraszam Cie, Drogi Kretynie, za to ze obraza Cie moja zdolnosc do trzezwego rozumowania i analizowania wypowiedzi bez zacietrzewienia. Bardzo mi przykro, Drogi Kretynie, ze przez moje wypowiedzi poczules sie maly i glupi, wybacz mi to, ze Twoj malutki rozumek nie jest w stanie ich ogarnac. Postaram sie zejsc Ci z drogi i nie draznic Twojego kompleksu idioty... Buahahaha :)))) ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Re: Nie macie pojęcia o temacie. 29.01.08, 11:09 Mamy, mamy, ale jeno prowokacyjnie piszemy. I to z całym respektem dla prawdy historycznej i słów Twoich. Z szacunkiem...tetradrachma. Odpowiedz Link Zgłoś
orlet Re: a co wykazał kaczka - nieudaczka 30.01.08, 03:37 A co mnie kaczka obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_rabbit Warszawę zdobędziemy 29.01.08, 10:47 Tak sam jak rząd litewski, Polaków traktuje rząd polski - reprywatyzacja nadal nie załatwiona ostatecznie. Kasa, kasa, kasa. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan84 Londyn też zdobędziemy 29.01.08, 10:52 na takiej samej zasadzie... idioci Odpowiedz Link Zgłoś
progics Wilno dla Litwinow 29.01.08, 11:27 Polski rzad powinien zrzec sie oficjalnie jakichkolwiek roszczen zwrotu dla obywateli polskich. Trzeba postepowac konsekwekwentie. Odpowiedz Link Zgłoś
thor.g Re: Wilno dla Litwinow 29.01.08, 11:42 Konsekwentnie do czego ? "Polacy" tam mieszkający mają obywatelstwo Litweskie, ergo nie powinni być traktowani inaczej niz Litwini z krwi tylko dlatego że ich nazwiska kończą się na "ski". Dalej polskiemu rządowi nic do tego ponieważ ludzie ci są j/w obywatelami Litwy. Wiec jedyne co moga to wchodzić na drogę sądową, a sądy potraktują ich już odpowiednio ze względu na to ze nie są "prawdziwymi" Litwinami. Jedyne chyba na co moga liczyc to wyczerpanie drogi sądowej na Litwie i zgłoszenie problemu do strasburga. Mam przyjaciół rodziny w Wilnie. Historie które słyszałem są przerażające, rodem z segregacji rasowej 2 wojny światowej , bądź czasów ML Kinga, a jednak miały miejsce kiulka lat temu. Wiec nie piszcie tu bzdur ze Polacy sa takimi samymi nacjonalistami jak Litwini, bo nie wywalamy obcokrajowców (Litwinów) z autobusów, ani nie każemy zdawac obowiązkowego dosyć trudnego egzaminu z języka polskiego obcokrajowcom którzy pracują w naszym jakże pięknym kraju. Tam sie tak dzieje. Baranki prawdopodobnie zaraz zaczną szczekać , hau hau, jednak ludzie znający problem wiedzą ze nie bredzę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
progics Re: Wilno dla Litwinow 29.01.08, 11:52 .. i niech Gazeta przestanie siac zamet. OK? Odpowiedz Link Zgłoś
g1tzb1051 Re: Wilno zdobędziemy! 29.01.08, 12:04 Orlet napisal: > No to niech się von Tusk wykaże. Ty sie wykaz pisiorze. Odpowiedz Link Zgłoś
jolkak11 a kto tam w tym Wilnie chciałby mieszkać!? 29.01.08, 12:05 z całym szacunkiem ale tam chyba tylko jacyś byli mieszkańcy czyli bardzo starzy ludzie chcieliby zamieszkać a i w to bardzo wątpię, bo nie sądzę żeby tam było im lepiej na stare lata ! Dużo mówimy i kresach ale przecież wolimy mieszkać biżej zachodu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wilenskie Re: a kto tam w tym Wilnie chciałby mieszkać!? 29.01.08, 13:12 Jak nie byłeś (-aś) w Wilnie i tam nie mieszkasz to nie pisz głupstw. Mieszkam w pięknych okolicach Wilna, jestem Polką (obywatelstwo Litewskie) i wcale nie wolę "mieszkać bliżej zachodu". Odpowiedz Link Zgłoś
wolny_najmita Kiedy gadzina ukąsi Litwina 29.01.08, 12:06 to zdycha gadzina od jadu Litwina! Odpowiedz Link Zgłoś
krylos.com Wilno zdobędziemy! 29.01.08, 12:23 Te wstawki z j. rosyjskiego są wysoce niestosowne. Trzeba było wziąć tłumacza na litewski, rozmowa byłaby zapewne w innym duchu. Przy okazji, we Lwowie o żadnej reprywatyzacji nie ma mowy, a "sposobów" na ziemię dużo więcej - no, ale to nie jest UE... Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: krylos.com 29.01.08, 15:11 krylos.com napisał: > Te wstawki z j. rosyjskiego są wysoce niestosowne. Trzeba było wziąć tłumacza n > a > litewski, rozmowa byłaby zapewne w innym duchu. > Przy okazji, we Lwowie o żadnej reprywatyzacji nie ma mowy, a "sposobów" na > ziemię dużo więcej - no, ale to nie jest UE... Jak Ukraina w UE bedzie to i reprywatyzacja bedzie! Odpowiedz Link Zgłoś
ateus77 W każdym narodzie są oszołomy 29.01.08, 13:09 Jak widać PiS i LPR nie mają monopolu na oszołomstwo. W każdym narodzie, zwłaszcza zacofanym, można znaleźć takich cudaków. Odpowiedz Link Zgłoś
orlet Re: W każdym narodzie są oszołomy 30.01.08, 03:44 Nie bardzo rozumiem co ma piernik do wiatraka. Odpowiedz Link Zgłoś
chevreuse Polacy sa tam u siebie!! nie musza zdobywac Wilna 29.01.08, 13:13 (co za tytul? prowokacja?) i byli tam zawsze. To Litwinow bylo tam jedynie kilka procent. I polskie majatki (jakie to wtedy byly majatki na obrzezach Wilna, zwykle chlopskie gospodarstwa) trafiaja w rece Litwinow z zewnatrz lub sa spekulacyjnym towarem. Polacy juz wczesniej byli okradzeni przez Litwe kowienska, gdy "rozparcelowano" polskie majatki ziemskie: www.umk.pl/~zenkiewicz/Publikacje/wykaz.php i nie upominamy sie o ich zwrot. Natomiast z okradanie na ogol biednych ludzi z ich ojcowizn powinien sie rzad litewski tlumaczyc w UE, w koncu jest jej czlonkiem. Duzo glupstw tu co niektorzy popisali na temat rzekomo nie oddawanych majatkow Zydom. Oczywiscie jesli jest prawny spadkobierca wszystkie kamienice wracaja w rece zydowskie. Powtarzam: WSZYSTKIE ! I okazuje sie, ze spadkobiercow jest bardzo duzo - od Tel Avivu do Nowego Jorku. Niestety Polacy w Polsce maja wieksze problemy z odzyskaniem swojej wlasnosci. Tylko, ze organizacje zydowskie, zycza sobie zwrotu majatkow na ich konto, jesli nawet nie ma spadkobiercow. A w zadnym panstwie nie ma takiego prawa. Na Litwie Niemcy z pomoca Litwinow, a pozniej Rosjanie wykonczyli polska inteligencje, a teraz wolna Litwa okrada biednych ludzi. Wstyd!! Odpowiedz Link Zgłoś
orcas Wilno zdobędziemy! 29.01.08, 13:53 Jak niemcy „Twierdze Breslau” opuscili to nie zostawili tam po sobie oprucz ruin nic. Polacy odbudowali do dzisiejszego stanu Wroclaw. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Wodz - Kaczor I Wielki poprowadzi nas na Wilno?! 29.01.08, 14:22 z Fotyga i Kaminskim u boku.... Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: 1zorro 29.01.08, 15:15 1zorro napisał: > Wodz -Laczor I Wielki poprowadzi nas na Wilno > z Fotyga i Kaminskim u boku.... A ty zawsze z geby musisz cholewe robic. Inaczej nie byloby ci do twarzy! Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: 1zorro 29.01.08, 22:40 bo jak czytam na forum wypociny takich kretynow jak ty to mi sie zawsze z geby cholewa robi! I nic na to nie poradze.... Odpowiedz Link Zgłoś
orcas Przekret faktow 29.01.08, 14:58 W Wilnie, upominaja sie o swoje majatki obywatele litewscy, mieszkajacy na Litwie czy w Wilnie, jedynie pochodzenia polskiego. Sa wiec Oni dyskryminowani tylko ze wzgledu na pochodzenie etniczne. W Polsce, obywatele polscy, etniczni Niemcy czy Zydzi, mieszkajacy w Polsce, moga sie upominac o swoje majatki na dokladnie takich samych zasadach jak Polacy, i robia to tak samo skuteczni. Roszczenia ORGANIZACJI niemieckich czy zydowskich, czesto z poza Polski, w imieniu indywidualnych dawnych obywateli Polski, z ktorymi nie maja czesto zadnego zwiazku rodzinnego, i ktorych juz czesto nie ma, to zupelnie inna sprawa. Nie mowiac juz o tym ze za poczynania Sowieckiej komuny i niemieckich Nazistow placic maja dzisiejsi polscy podatnicy. Chyba nie ma polskich organizacji, czy nawet spadkobiercow, na dodatek mieszkajacych w Polsce, ale upominajacych sie na Litwie dla siebie o mienie nie istniejacych indywidualnych Polakow. To sa zasadnicze roznice i nie nalezy ich omijac - celowo czy przez ignorancje faktow. Nie chce z Toba polemizowac, bo generalnie uwazam ze masz racje. Dopuszczasz sie jednak pewnych naduzyc: > 1. Polakom na Litwie odebrano własność BEZPRAWNIE, a teraz tę właśność BEZPRAWNIE nie jest zwracana. Pomimo, że Polacy na Litwie są obywatelami Litwy. ale > 3. Ludności żydowskiej w Polsce własność bezprawnie odebrały nazistowskie Niemcy. Żydzi byli obywatelami Polski i przysługują im do reprywatyzacji takie same prawa (utrudnione) jak obywatelom Polski. Majątki te na drodze sądowej co ciągle zwracane. To jest naginanie faktow. Dwie rzeczy: - Polakom na Litwie majatki odebralo ZSRR a nie Litwa (analogia do odebrania u nas majatkow przez Niemcy a nie Polske), - w obu podanych przykladach wlasnosc JEST zwracana, tylko powoli, na drodze sadowej, etc. Powazne utrudnienia wystepuja w obu wypadkach. Tak wiec, stosujac "elastyczna retoryke" probujesz wybielac Polakow i oczerniac Litwinow, podczas gdy obie nacje w opisywanych sytuacjach sa mniej wiecej tak samo "umoczone". ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
no.morro Re: Przekret faktow 29.01.08, 15:18 > To jest naginanie faktow. Dwie rzeczy: > - Polakom na Litwie majatki odebralo ZSRR a nie Litwa (analogia do > odebrania u nas majatkow przez Niemcy a nie Polske), Nie czytasz uważnie. Nie napisałem, że odebrała te majątki Litwa ale, że odebrano te majątki bezprawnie. > - w obu podanych przykladach wlasnosc JEST zwracana, tylko powoli, > na drodze sadowej, etc. Powazne utrudnienia wystepuja w obu > wypadkach. Kolejna pomyłka. Na Litwie juz skończono reprywatyzację ale pominięto w niej Polaków. W Polsce reprywatyzacji do tej pory nie było, więc nie tylko pominięto w niej Żydów ale i Polaków. Jak widzisz żadna to elastyczna retoryka. Odpowiedz Link Zgłoś
no.morro Re: Przekret faktow 29.01.08, 15:21 Swoją drogą, autor artykułu nie zabłysnął inteligencją wymyślając taki tytuł. Kogo chciał obrazić? W dodatku te wstawki, że ktoś ma zagracony balkon. Chętnie zobaczyłbym piwnicę tego mądrali. Artykuł zaczęto pisać już z tezą jacy to nacjonalistyczni PiSowscy nacjonaliści od Rydzyka tam mieszkają, którzy sie awanturują nie wiadomo o co, tylko że w trakcie okazało się, że tamtejsi Polacy mają rację. Typowy dziennikarz GW. Odpowiedz Link Zgłoś