maurycyzulicy 09.02.08, 08:05 Nie mogą w Polsce pełnić rządowych funkcji agenci CIA, którzy pracują dla MI5 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
greg2 "Dziennik": Wydatki ministra Sikorskiego jawne 09.02.08, 08:07 Tylko 35 tysięcy przez 13 miesięcy ??? Ja rozumiem, że nareszcie mamy tańsze państwo, ale także mam nadzieję, że nie kosztem dobrych relacji z gośćmi, którzy musza płacić za siebie bo Minister "oszczędza" :) A tak dla porównania... 2 razy więcej niż te roczne wydatki kosztowała !miesięczna! rozdmuchana ochrona premiera kartofla - dwa auta, 4-6 borowików, czasem obstawa z długą bronią... słabo? Facet musi mieć coś na sumieniu skoro tak sie boi... Odpowiedz Link Zgłoś
keradk Re: "Dziennik": Wydatki ministra Sikorskiego jawn 09.02.08, 10:56 35k? tyle to ja wydaje, a nie mam sie za jakiegos bogatego.. przeciez to zaledwie 2,6 tys miesiecznie! wreszcie mamy tanie panstwo. tyle kaczka wydaje tylko na wino Odpowiedz Link Zgłoś
moki1 Śmieszą mnie wasze komentarze. 09.02.08, 12:46 Wasza ocena zjawiska zależy od nazwiska, którego dotyczą. Jesteście malutcy. Odpowiedz Link Zgłoś
rosol4 Re: Śmieszą mnie wasze komentarze. 09.02.08, 13:42 Przykład cynicznie brzmiącego hasła wyborczego, Tanie państwo To jest wynik zwyczajów panujących w Polsce Do władzy pchają się ludzie, dla kasy i układów a nie po to by cokolwiek zrobić dla społeczeństwa czy kraju. Tak czyni każdy biedny i nowo bogacki startujący w wyborach rożnego szczebla. Tylko ludzie zamożni i z tradycjami wyniesionymi z domu rodzinnego (nie publicznego) zachowują szacunek do siebie. Znam wielu polityków (za takich sie uważają), urzędników również znajomych, którzy chętnie pozwalają sie zaprosić na imprezę czy do restauracji, jeśli sa pewni ze ja za to place. Swoje dzieci nauczyłem, aby zawsze za siebie płaciłyby nie stwarzać zależności i dwuznaczności. Mówię im zamawiajcie to, na co macie ochotę i za co możecie w danej chwili zapłacić. Ale jeśli wyrosło sie w domu, w którym byt zależał od tego, co wyżebrze sie od społeczeństwa to nie dziwmy, sie ze będąc dorosłym nawet politykiem zmieni sie nabyte zwyczaje. Czym skorupka za młodu nasiąkła tym na starość cuchnie Odpowiedz Link Zgłoś
jurek2005 "Dziennik": Wydatki ministra Sikorskiego jawne 09.02.08, 08:08 Kolejny "cud PO-Tuska"!!! Ciekawe co na to Pitera? Ale "Donald" zaraz wyjasni ze to wszystko wina PIS-u , i POpaprane wyksztalciuchy beda wyly z zachwytu jakie to wspaniale jest "Sloneczko Kaszub"!! A mialo byc tak pieknie i cudow wiele , a jest .......jak jest , czyli PObanda robi sobie jaja z naiwniakow! Odpowiedz Link Zgłoś
toksol Re: "Dziennik": Wydatki ministra Sikorskiego jawn 09.02.08, 10:09 Kac wczorajszy jeszcze cie nie opuścił? Reprezentujący cie minister ma jeździc z namiotem? A może jakiś urzędnik z sakiewka powinien mu towarzyszyć i robic opłaty. Byłoby drożej (pensja urzędnika), ale ślad imienny by sie nie ciągnął za ministrem. Otrzeźwiej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tibnor Gazeto, zmiłuj się !!! 09.02.08, 08:10 te wydatki to poniżej 3.000 na miesiąc! Jeden nocleg w hotelu to minimum 400 zł! Dla ministra hotel za 400 zł to jak noclegownia! Niech skorzysta z takich hoteli 6 razy w miesiącu - już wyda 2.400 zł. Czyli reszta wydatków to bary mleczne i wynajmowanie rowerów, bo na taksówki już nie starczy. O samolotach można zapomnieć. Panowie redaktorzy z Gazety, czytajcie cudze teksty przed przekopiowaniem.. Ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Karty są wygodnym środkiem płatniczym 09.02.08, 11:24 Sam takich uzywam, nie wszystko mozna zrobic przelewem a gotówke nosic to mało wygodne i niezbyt bezpieczne. Kwestia zasadnicza warunki i akceptacja tych wydatków, nie wydaje mi sie by te wydatki były jakies wygórowane, oczywiście chodzi o słuzbowe wydatki. Czyzby dla niektórych dziennikarzy GW karta była jakąś niedostepną nobilitacją? Przykład pana Szczygły nie jest najlepszy, w ogóle byc członkiem PiS i mieć karte płatniczą to wyraz odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
rosol4 Re: Karty są wygodnym środkiem płatniczym 09.02.08, 14:17 a.k.traper napisał: > Przykład pana Szczygły nie jest najlepszy, w ogóle byc > członkiem PiS i mieć karte płatniczą to wyraz odwagi. Widać zawężony móżdżek i zauroczenie POwcami Każdy z nas powszechnie korzysta z dobrodziejstw karty płatniczej, ale prywatnej. Karta płatnicza służbowa tak, ale w ramach przyznanego limitu obwarowanego celowością i skrupulatnie rozliczana. Choć uważam ze jest to unowocześniony zwyczaj reliktu socjalizmu stosowanego przez bolszewików a zaczerpniętego od cara. Dobry urzędnik słabo opłacany miał sobie samodzielnie poradzić by mógł godnie żyć. Komuna zaniżała pensje lekarzom, nauczycielom, milicjantom zakładając ze sprytni sobie poradzą. Robotnikom źle opłacanym dodawano w ramach dodatkowych deputatów węgiel, mydło, mleko, kobietom goździk i pończochy na 8 marca. Leniuchom i pijaczkom zapewniając opiekę socjalna krzywdzono ich i ich dzieci, które wyrastają w podobnym nastawieniu, roszczeń i oczekiwań do społeczeństwa. Dzisiaj oprócz niezłej pensji urzędniczej zwyczajowo dorzuca sie deputat w postaci samochodu, notebooka, tel. GSM czy złotej kart płatniczej poza oczywistością jak mieszkanie czy dom, wczasy na innym kontynencie, samolot, jacht, karty do klubu nie tylko kawowego. Mając takie możliwości polak potrafi obejść każdy przepis i ustawę. Brylem świadkiem jak uczestnicy szkolenia poili sie wódka zakupiona na rachunek jako woda mineralna. Nikomu to nie wadziło ze w ciągu dnia uczestnik wypił 15 l wody. Płaćmy adekwatnie za prace a każdy niech płaci za siebie. Inaczej będziemy wyborców oszukiwać i mamić ze minister pracuje za 10 tys. zl a w rzeczywistości kosztuje nas 50 tys.. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Czyli karty sa socjalistyczne? to były kartki 09.02.08, 16:29 i to bez pokrycia. Swój monolog powinienes najpierw przeczytać. Mam prywatna karte i służbnową, tylko w prywatnej firmie i wiem co moge a czego nie, inaczej musze pokryc wydatki ze swojej pensji. Co do reszty twojego wywodu to zwykła papka i zbiór róznych informacji obliczonej na efekt. Ja wyrosłem z socjalizmu juz dawno i to że stanowiska pracy nie były wycenione wiem od dawna i wiekszość nie jest do tej pory. To co na garnuszku publicznym jest nobilitacją w zawodzie dla mnie jest normalnym narzędziem pracy, nawet jak ma tradycje carskie, a raczej fenicjanskie.Te swoje spostrzeżenia skieruj do ZZ i polityków którzy wciąz żerują na PRL-u, mają swoje strony wystarczy maila wysłać Odpowiedz Link Zgłoś
kichnij "Dziennik": Wydatki ministra Sikorskiego jawne 09.02.08, 08:23 A co jak bal to bal. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ..Lisicki napisal.............. 09.02.08, 08:30 Posłowie PO krążyli z marsowymi minami, uśmiechając się tajemniczo, media zapowiadały nieoczekiwane sensacje, “GW” dzień po dniu publikowała listę ofiar podsłuchów poprzedniego reżimu, minister sprawiedliwości pracował w ukryciu. Spokojne i rozjaśnione troską o Najjaśniejszą Rzeczpospolitą oblicze marszałka Komorowskiego, gdy zapowiadał utajnienie obrad, nie pozwalało wątpić, że piątek będzie dniem prawdy. Pisowskiej hydrze miał zostać ukręcony łeb. A może posłowie PO w ogóle mają zbyt wrażliwą naturę na babranie się w pisowskich brudach? Wyjaśniałoby to nie tylko wstrzemięźliwość Ćwiąkalskiego, ale też wcześniejsze zachowanie minister Pitery, która przygotowywała tak druzgocący raport o złowrogiej działalności CBA, że wstydzi się go dziś pokazać. Jest wprawdzie jeszcze jedno wytłumaczenie. Może zbrodni, ofiar i reżimu po prostu nie było? Nie, to nieprawda. Na pewno. Aż wstydzę się, że coś takiego przemknęło mi przez myśl. Po prostu muszę nauczyć się cierpliwie czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
michalpopiel Re: ..Lisicki napisal.............. 09.02.08, 09:37 Jak to ofiar nie bylo? A co z pokazowym aresztowaniem i w konsekwecji smiercia B. Blidy? Sam wodz naczelny zeznal podobno, ze spotkania dot. najwazniejszych sledztw odbywaly sie u niego w gabinecie. A tak poza tym to co to ma wspolnego z 35 tys wydanymi przez Sikorskiego? Moze wartoby zobaczyc ile wydaje minister obrony Niemiec, Francji itp... 10 tys euro w rok to chyba nie jest zbyt wiele? Ale pisiorki i tak beda ujadac, nawet jakby nic nie wydal... Odpowiedz Link Zgłoś
ob.laden Re: Peetera jest w pis? Od kiedy? 09.02.08, 09:55 To ona zaczęła to ujadanie Odpowiedz Link Zgłoś
gadery Re: Peetera jest w pis? Od kiedy? 09.02.08, 13:56 I miała rację. Wydatki służbowe powinny być jawne. Odpowiedz Link Zgłoś
atorma "Dziennik": Wydatki ministra Sikorskiego jawne 09.02.08, 08:43 przeciez po to ten oobcy agent pchal sie do polskiego rzadu, zeby zerowac na Polakach zabrac mu wszystkie karty! Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: "Dziennik": Wydatki ministra Sikorskiego jawn 09.02.08, 08:49 Rezydent to maly pilus. Rysiek lata jetem ,przesyla depesze z pokladu samolotu nad Warszawa,minister melduje sie na bacznosc,wydaje znacznie wiecej za aprobata wlasnie rzadu a te 35 tysiecy zlotych? to naprawde pryszcz. Prosze zainteresowac sie wydatkami tych ptaszkow z fotek. Zdumiewa mnie Szczyglo.Skromnis. Patrzac na jego buzie mysle ze lubi wodeczke a moze sie myle. A przy okazji ile kosztuje w dobrym hotelu dobra mila przyjaciolka z pelnym serwisem? Chyba panie akceptuja karty kredytowe? Odpowiedz Link Zgłoś
cz27 Re: "Dziennik": Wydatki ministra Sikorskiego jawn 09.02.08, 09:14 Co do Szczygły to pomyliłeś się ,Szczygło panienek nie cierpi,tak jak Jarek,i Zbyszką.Jeszcze kilku w pisie uzbierało by sie.Pa koteczki i miski. Odpowiedz Link Zgłoś
sokrates22 "Dziennik": Wydatki ministra Sikorskiego jawne 09.02.08, 08:46 Dają to o co chodzi?. Viagry sobie nie kupił. Redaktorom zmiany rządów na PIS życzę, żeby mieli wreszcie o czym pisać.:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
waldam Re: "Dziennik": Wydatki ministra Sikorskiego jawn 09.02.08, 15:34 pewnie lepepiej pisać TO SAMO o tych o opcji nie zmienili Odpowiedz Link Zgłoś
kot.behemot A co, miał na Big Maca rozmówców zapraszać? 09.02.08, 08:48 No, niechby z podwójnym ketchupem, skoro minister... W głowę się stuknij, "Gazeto". Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Szczytem elegancji jest zamawiać pizzę w promocji 09.02.08, 11:27 Widziałem w niektórych firmach. Odpowiedz Link Zgłoś
squaree "Dziennik": Wydatki ministra Sikorskiego jawne 09.02.08, 08:51 I jeszcze czesto wydatki te byly liczone w obcej walucie. Nie wiem po co ten szum. taka kwota!. Powinni mu dac medal za oszczednosc Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24a Odwołajmy w końcu ten zły rząd 09.02.08, 08:56 ile Polaków wróciło z zagranicy? Po wygraniu przy pomocy tej ogłupionej ciemnej masy cisza na ich temat. Odpowiedz Link Zgłoś
michalpopiel Re: Odwołajmy w końcu ten zły rząd 09.02.08, 09:40 Ciemna mase to sobie znajdz w lustrem Odpowiedz Link Zgłoś
macarthur suma sama w sobie nic nie mówi 09.02.08, 08:59 trzeba ją zestawić z kartoflanymi wydatkami i dopiero wtedy będzie miała sens Odpowiedz Link Zgłoś
age.kruger sikorski to miglanc 09.02.08, 09:03 sikorski to miglanc, bardzo prawdopodobne, ze jest szpiegiem. ale moimo wszystko nie sadze, by zaszkodzil polsce, a wrecz przeciwnie. poza tym w przeciwienstiwe do fotygi jest inteligentny. mysle, ze ambicja sikorskiego moze tylko polsce sluzyc. niech sobie wydaje z tej karty, jako podatnik pozwalam. Odpowiedz Link Zgłoś
ob.laden Oj Pitera Pitera 09.02.08, 09:10 ta pani to ma rozum między nogami i wice wersja... Każde jej szczekanie kończy się kompromitacją. Wielka mi afera 3tys/mc na ministra na dokładę ministra z PO Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 "Dziennik": Wydatki ministra Sikorskiego jawne 09.02.08, 09:13 Nigdy nie miałem zaufania do Pana Sikorskiego ! Pan Sikorski w rządzie Tuska to pomyłka. Zgrywa się na Sławoja Składkowskiego, ale to nie te czasy. Tamten był inteligentem z prawdziwego zdarzenia a ten Pan to po dróbka. Smutne ale prawdziwe. Prawda jest też taka, że ani jeden ani drugi nie powinien wiązać się z wojskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
cz27 Re: "Dziennik": Wydatki ministra Sikorskiego jawn 09.02.08, 09:16 kruk51 napisał: > Nigdy nie miałem zaufania do Pana Sikorskiego ! Pan Sikorski w rządzie > Tuska to pomyłka. Zgrywa się na Sławoja Składkowskiego, ale to nie te > czasy. Tamten był inteligentem z prawdziwego zdarzenia a ten Pan to po > dróbka. Smutne ale prawdziwe. Prawda jest też taka, że ani jeden ani drugi nie > powinien wiązać się z wojskiem. NO,Sławoj to dobry budowniczy wygódek. Odpowiedz Link Zgłoś
zat4ra Niepokojace czy zenujace? 09.02.08, 09:15 Minister jednego z najwazniejszych resortow w 40 milionowym panstwie wydaje 500 funtow na miesiac na obowiazki sluzbowe. Ja nie pelnie zadnej waznej funkcji, a takie pieniadze to miesieczne zyciowe minimum dla mnie. Cos tu jest nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
ob.laden Re: Niepokojace czy zenujace? 09.02.08, 09:19 > Minister jednego z najwazniejszych resortow w 40 milionowym panstwie > wydaje 500 funtow na miesiac na obowiazki sluzbowe. chudy jest dlatego tylko 20 K w restauracjach wydał... jakby Kalisz było min Mon poszłoby 60k, Kwas + Kalisz = 120k. Wtedy byłbyś usatysfakcjonowany? Że nasz kraj jest godnie reprezentowany... Odpowiedz Link Zgłoś
ob.laden Re: Kwas + Kalisz = 200k 09.02.08, 09:21 wódka jest droga, trzeba to uwzględnic w symulacji Odpowiedz Link Zgłoś
keradk Re: Niepokojace czy zenujace? 09.02.08, 11:05 no przeciez obiecywali tansze panstwo i koniec z bizancjum. I dla odmiany dotrzymali slowa. Na mnie firma duzo wiecej wydala w delegacji jak bylem pare razy do londka - hotel GBP350, samolot GBP250, jedzene GBP150 - to juz 3500 zl, a to byly tylko 4 dni.... Widac Sikorski nie uwaza za stosowne przepijac pieniedzy podatnikow na darmo. Trzeba nam wiecej takich ministrów! Szacunek! Odpowiedz Link Zgłoś
anna-76 "Dziennik": Wydatki ministra Sikorskiego jawne 09.02.08, 09:21 mieczem wojujesz od miecza giniesz Odpowiedz Link Zgłoś
kaczkawrydzykach A Jaruś musiał mieć 2 auta, 2 kierowców i 4 z BOR 09.02.08, 09:37 Już jako zwykły poseł Odpowiedz Link Zgłoś
ob.laden Re: zgłoś się do URM zamiast Peetry 09.02.08, 09:40 bo coś jej nie wychodzi gnojenie przeciwników... Odpowiedz Link Zgłoś
kot.behemot Nie jako "zwykły poseł", tylko jako były premier 09.02.08, 09:45 Ludzie, zastanówcie się. Premier ma dostęp do pewnych informacji niejawnych. Ochrona powinna być adekwatna do ryzyka związanego z, na przykład, porwaniem. Obojętnie, czy to Kaczyński, czy Miller, czy Tusk, w czasie sprawowania funkcji i w rozsądnym czasie po jej opuszczeniu - taka osoba powinna być skutecznie chroniona. Tak Wam "Wyborcza" w głowach nas...ła, że nienawiść do osoby przeszkadza w dostrzeżeniu racjonalności pewnych środków zapobiegawczych? Odpowiedz Link Zgłoś
ob.laden Re: Nie jako "zwykły poseł", tylko jako były prem 09.02.08, 09:52 to po pierwsze po drugie ludzie MagDonalda trimufalnie redukują ochronę/tną wydatki, a ja mam taką wątpliwość i pytanie: ilu funkcjonariuszy zredukowano z BOR bo przestali być potrzebni? Odpowiedz Link Zgłoś
333a3 Urzędnicy kosztują nas 28,6 mld zł rocznie 09.02.08, 09:45 Taką sumę trudno sobie wyobrazić! AŻ 28,6 miliarda złotych wydajemy rocznie na urzędników - pisze "Fakt". Z własnej kieszeni opłacamy pensje oraz utrzymanie biur, samochodów służbowych i telefonów prawie 600-tysięcznej rzeszy biurokratów. I co gorsza, w przyszłym roku będziemy łożyć na nich jeszcze więcej! - podkreśla dziennik. Na same pensje dla urzędników zatrudnionych w ministerstwach i urzędach centralnych wydajemy co roku około miliarda złotych. Dodatkowe pół miliarda złotych idzie na utrzymanie ich biur, delegacje, samochody, telefony, służbowe obiady. A cóż dopiero w skali całej Polski! W sumie utrzymujemy Ok. 569 tys. urzędników - nie tylko w ministerstwach, ale także w samorządach, służbie zdrowia, wojsku, ubezpieczeniach. W Polsce pracuje 13 milionów ludzi, a to oznacza, że aż 4 proc. z nich to urzędnicy opłacani z podatków reszty pracujących Polaków. Jak obliczył "Fakt", na utrzymanie jednego biurokraty tyrają aż 23 dorosłe osoby. Każdy z nas łoży na urzędasów po 2200 zł rocznie - prawie jedna przeciętną pensję! Utrzymanie tego biurokratycznego potwora pochłania rocznie 28,6 mld zł. Odpowiedz Link Zgłoś
ob.laden Re: Urzędnicy kosztują nas 28,6 mld zł rocznie 09.02.08, 09:54 :: Taką sumę trudno sobie wyobrazić! AŻ 28,6 miliarda złotych :: wydajemy rocznie na :: urzędników - pisze "Fakt". GW + Fakt i jesteś dobrze poinformowany Współczuję ci... serdecznie ci współczuję... Odpowiedz Link Zgłoś
jasio.4 Re: Urzędnicy kosztują nas 28,6 mld zł rocznie 09.02.08, 10:19 Są dwa rozwiązania: 1. Założyć, że służba Polsce jest zaszczytem i wybierać do sejmu i senatu oraz zatrudniać na stanowiskach państwowych ludzi niezależnych finansowo i fundujących Ojczyźnie swoje usługi. 2. Oddać Polskę obcym pod warunkiem, że sfinansują administrowanie nią. To rozwiązanie jest bardziej atrakcyjne dla obywateli, bo zapewne dostaliby jakieś akcje z okazji tej "prywatyzacji". Odpowiedz Link Zgłoś
edmoond "Dziennik": Wydatki ministra Sikorskiego jawne 09.02.08, 09:46 Ależ sensacja Gazeto! Ja czasami na jedno spotkanie biznesowe z moimi kontrahentami wydaję więcej. To jest minister! On nie może zapraszać swoich rozmówców do baru Nguyen na sajgonki. Nie może też mieszkać w podrzędnym hotelu na przedmieściach. Po prostu NIE WYPADA! Lepiej przedstawcie wydatki kancelarii prezydenta na używki. Ile poszło na wódę, którą "najwyższy" częstował kombatantów, albo na środki medyczne zwiększające sprawność hydrauliki pewnego narządu. Odpowiedz Link Zgłoś
brynk ...czyli .....złodziej w rządzie Tuska ? 09.02.08, 09:46 Okradał Polskę za rządów PiS, aby dorwać się do koryta w rządzie PO ! " ...ZłODZIEJE SĄ WŚRóD NAS, ZłODZIEJE NIE PIERWSZY RAZ , TAK PO PROSTU BEZNAMIĘTNIE OKRADANJĄ..." Odpowiedz Link Zgłoś
kaczkawrydzykach Co robią Kaczyńscy na korcie tenisowym? 09.02.08, 09:50 Grają w siatkówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
marekg12 Sikorski wydał 2600 zł miesięcznie- 86 zł dziennie 09.02.08, 10:01 Kancelaria Kaczyńskiego wydawała ponad 600 zł dziennie na sam alkohol Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-hermann Re: Sikorski wydał 2600 zł miesięcznie- 86 zł dzi 09.02.08, 13:41 i bardzo dobrze,dzieki temu kwitl interes Palikota,ktory i tak nazwal go alkoholikiem,gdyby nie to moglby zbankrutowac,a tak tworzy przyjazne panstwo. Odpowiedz Link Zgłoś