kahor Islandzkie nastolatki przeciwko Polakom 13.02.08, 08:45 Kilku moich przyjaciół pracuje w Islandii - są to ludzie po studiach, znający języki obce. Wolny czas spędzają na zwiedzaniu kraju a nie urzynaniu się w trupa na dyskotece. Będąc tam poznałam jeszcze następnych Polaków - normalnych i na poziomie. Nie było żadnych burd ani popijawy. Przez dwa tygodnie pobytu wypilismy po jednym piwie. Ale widziałam też naszych rodaków łowiących ryby z redy z piwem w ręcę i pijanych jak wory. Wszędzie są ludzie i ludziska. Poza tym rząd Islandii nie robi nic aby zasymilować mniejszości narodowe - nie ma kursów języka islandzkiego, żadnych działań, które pozwoliłyby Polakom pzonać kulturę Islandii i odwrotnie. Islandzki pracodawca płaci Polakowi mniej niż Islandczykowi za taką samą pracę, choć często Polak ma lepsze wykształcenie i doświadczenie. Poza tym życie w Islandii jest bardzo drogie i Polacy raczej nie szaleją z wydatkami na biby (przynajmniej moi znajmoi i ci, których poznałam). I faktycznie - jak ktoś zauważył - to mały kraj z małą liczbą mieszkańców i praktycznie wszędzie można spotkać Polaków, więc może Islandczycy boją się o swoją niezależność... Odpowiedz Link Zgłoś
sany666 ą, ę, bułkę przez bibułkę... 13.02.08, 13:23 Niedobrze mi się robi jak czytam wypociny takich damulek. "Przez cały pobyt wypiliśmy po dwa piwa". No i co - pomnik sobie postawisz? To po co jest piwo? Islandczycy nie piją? Według takich pind na poziomie jest ten, kto nie pije (gdzie bylibyśmy wobec tego bez Dostojewskiego, Hemingwaya, Churchilla?) A według mnie odwrotnie. Osama bin Laden raczej nie pije. To znaczy, proszę szanownej paniusi, że jest na poziomie? Wszystko jest dla ludzi. A islandzki cham wcale nie jest lepszy od polskiego. Wręcz przeciwnie - coś się dzieje niedobrego z tzw. starą Europą, będącą przez tyle lat dla nas wzorem tolerancji. Ostatnio czytałem, że w Belgii wyrzucili Żyda z knajpy. I nikt mu nie pomógł! Wyobrażacie to sobie w Polsce? Bo ja nie. No, chyba żeby knajpę prowadziła autorka wpisu i oburzyłoby ją, że Żyd wypił więcej niż dwa piwa przez cały pobyt... Dulska wiecznie żywa. Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: ą, ę, bułkę przez bibułkę... 13.02.08, 19:52 Jakim prawem nazywasz dziewczyne pinda?!... -widze, ze niesamowita kulture reprezentujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
sany666 Re: ą, ę, bułkę przez bibułkę... 14.02.08, 08:32 Odwiecznym prawem natury, moje dziecko. Wal się na cyce. Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat Za 10 lat nie bedą mieli takiego problemu 13.02.08, 08:50 za 10 lat bedą musieli sprowadzać arabów, hindusów i "elitę" z Azji. Islandia to nie UK czy Hiszpania - tam nikt się nie osiedli z obecnych polskich pracowników, bo jest za zimno i za drogo. A za 10 lat Polaków będzie mniej, pracy w Polsce będzie więcej i ludziom tak daleko nie będzie się chciało wyjeżdżać. Islandczycy z takim podejściem daleko nie zajadą. To że to piszą nastolatkowie tym lepiej pokazuje co myślą o tym rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Za 10 lat nie bedą mieli takiego problemu 13.02.08, 09:31 za 10 lat to oni beda rodzicami . Jak widac dla nich polacy to taki sam moloch jak ciebie hindusi . Glupio czuc sie "podludziem" :P Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Islandzkie nastolatki przeciwko Polakom 13.02.08, 09:06 I nawet tam cieszymy się zła opinią:( Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni no prosze, taki młody, a już sie poznał 13.02.08, 09:19 na katopolactwie... Odpowiedz Link Zgłoś
dzwonniczy Re: no prosze, taki młody, a już sie poznał 13.02.08, 10:13 raczej na tuskoludkach kretynku, PO wygrała wybory w Reykjaviku z miażdżącą przewagą, czyli - elita, młodzi, wykształceni.. Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni Re: no prosze, taki młody, a już sie poznał 13.02.08, 11:37 ooo odezwał się sfrustrowany katopolaczek :))) Wali mnie czy głosowałes na Tuska czy na Kaczyńskiego kosmito! Katopolacy sa w obu obozach. Ale ty masz za mały móżdżek żeby to pojęcie sobie w łepetynce zdefiniować.... Odpowiedz Link Zgłoś
pynky Re: no prosze, taki młody, a już sie poznał 13.02.08, 11:48 tylko dlaczego kato polacy z PO mają opnie światłych obywateli, a ci sami kato polacy pis mają opinię oszołomów? Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczy_don_pedro A może nasze bydełko na te opinie pracuje? 13.02.08, 09:23 Bo ja sobie posłuchałem 10 lat temu w Odense, w autobusie, rozmów bydełka, które myślało, że dookoła sami Duńczycy i nikt nie rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
mister_a Re: A może nasze bydełko na te opinie pracuje? 13.02.08, 09:38 CYTAT: "ciekawe co bys napisał, gdyby jakiś gó..arz stworzył stronkę w polsce, że doku..ają go zydzi, cyganie i czarnuchy. stwierdziłbys pewnie, że "jesteśmy" zacofanymi ksenofobami i rasistami." Wielu z tych, którzy teraz sa tu oburzeni antypolskim atakiem, w sytucji opisanej przez Ciebie krzyczałoby: "bardzo dobrze - nareszcie ktoś odważył się ruszyć tych nietyklanych Żydów", a potepienie antyżydowskich wpisów określałoby mianem dławienia wolności słowa. Pewnie jescze byłby jakiś dodatek o tej strasznej poprawności politycznej, która nie pozwala na powiedzenie prawdy. No to teraz powinniście być zadowoleni - nareszcie ktoś sprzeciwił się dyktatowi poprawności politycznej i napisał prawdę ! Odpowiedz Link Zgłoś
oko_1 Mam na takich sposób? 13.02.08, 09:51 Wystarczy pozdrowić po polsku. Ja tak robie i zaraz są grzeczniejsi. Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Islandzkie nastolatki przeciwko Polakom 13.02.08, 09:37 Jak im sie nie podobaja Polacy,niech sprowadza arabow;-z placzem i na kolanach beda blagali "Polacy - wroccie!!!" Nam wystarczy wziac przyklad z arabow-byc solidarnymi i ,o byle co,wp...dol im dawac.... Odpowiedz Link Zgłoś
niusia_80 Re: Islandzkie nastolatki przeciwko Polakom 13.02.08, 09:44 rijselman12.0 napisał: > Jak im sie nie podobaja Polacy,niech sprowadza arabow;-z placzem i > na kolanach beda blagali "Polacy - wroccie!!!" > Nam wystarczy wziac przyklad z arabow-byc solidarnymi i ,o byle > co,wp...dol im dawac.... Normalnie rece opadaja, nogi tez... jakby cos innego moglo to tez by pewnie opadlo. Odpowiedz Link Zgłoś
ytzek.bloch Islandzkie nastolatki przeciwko Polakom 13.02.08, 09:45 Z dobrobytu w dupach się im poprzewracało, gdyby nie Polacy, to cała Islandia by zaśmiardła, bo nikt by nie chciał przy rybach pracować. Druga kwestia to język. Durny i do niczego niepodobny. Jak się martwią, że ich nikt nie chce zrozumieć, niech sobie biorą przykład ze Słoweńców i Chorwatów, którzy perfekt znają niemiecki. Jak durnym Islandczykom Polacy nie pasują, niech zaproszą sobie muslimów i próbują ich nauczyć mówić po islandzku. To dopiero będą mieli swoją wymarzoną Al-Islandiję. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Przestancie sie biczowac. 13.02.08, 09:50 Nie rozumiem jak Polacy moga tak publicznie oczerniac samych siebie jak w tych komentarzach. Kto tu pisuje? Gdyby nie tytul artykulu wogole bym tego nie przeczytal. Co mnie obchodzi ze jakichs 700 gowniarzy leczy kompleksy w sieci? A oto moje obserwacje: Pracuje w Anglii od ponad trzech lat. Tak, Polacy zachowuja sie tutaj jak u siebie w domu. Ja tez. Mamy prawo. Place tutaj podatki i tutaj zyje wiec nie bede siedzial jak mysz pod miotla. Miejscowi to nie sa aniolki, nie grzesza kultura (szczegolnie w piatkowy i sobotni wieczor). Chodze na mecze lokalnej druzyny, i wykrzykuje razem z kumplem hasla, ktore czesto sa wulgarne. Mam takie samo prawo jak kazdy angielski kibic. Do pracy trudno zagonic ale miejscowych. Polacy przyjechali tutaj do pracy a nie zeby siedziec na socjalu. Ostatnio rzad brytyjski wpadl na pomysl ze kazdy, kto ma mieszkanie socjalne a nie pracuje, utraci je. Jesli ktos jest leniwy zawsze znajdzie sobie kozla ofiarnego, a obcy najlepiej sie nadaje bo jest najlepszy bo w mniejszsci. Niemcy mieli zydow, Islandczycy Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Re: Przestancie sie biczowac. 13.02.08, 10:23 mulla_komar napisał: > Pracuje w Anglii od ponad trzech lat. Tak, Polacy zachowuja sie > tutaj jak u siebie w domu. Ja tez. Mamy prawo. Place tutaj > podatki i tutaj zyje wiec nie bede siedzial jak mysz pod miotla. Nie sadze, aby te twoje "podatki" byly na tyle wysokie, zebys mogl roscic sobie prawo do zachowywania sie w Islandii jak u siebie w domu. Placenie podatkow uprawnia cie tylko do pracy - i niczego wiecej. Absolutnie niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
lepkie.lapki Re: Przestancie sie biczowac. 13.02.08, 10:47 Mylisz się. Uprawnia do wszystkiego z wyjątkiem głosowania w wyborach do parlamentu. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Przestancie sie biczowac. 13.02.08, 12:04 Podaj mi przepis prawa, ktory reguluje kiedy i jak moge sie zachowywac. Rozumiem ze bezrobotni i ludzie na garnuszku panstwa nie maja wg ciebie zadnych praw? Prawa przyslugiwane sa wg ciebie od wysokosci placonych podatkow? ty raczej zmien ksywke bo z 'european' nie masz nic wspolnego. 'Placenie podatkow uprawnia cie tylko do pracy' wiekszej bzdury dawno nie przecyztalem. Prawo do pracy w UK mialem od kwietnia 2004 czyli na 5 miesiecy przed podjeciem pracy i placeniem podatkow w UK. Tam moj dom gdzie mieszkam. Odpowiedz Link Zgłoś
srajacie_na_wybiorcza twoje opinie zawsze byly durnowate... 14.02.08, 06:22 ta udowodniles ze nie tylko nie rozumiesz mechanizmow regulujacych zycie w panstwach ale w dodatku takze iz nie rozumiesz co czytasz. Odpowiedz Link Zgłoś
xioncpb Re: Islandzkie nastolatki przeciwko Polakom 13.02.08, 09:56 "Polacy to "wschodnioeuropejski motłoch, są gołosłowni, nie uczą się języka, nie chcą się dostosować" - dowiadujemy się na stronie Stowarzyszenia przeciw Polakom w Islandii" zamieńmy na: Żydzi to "bliskowschodni motłoch, są gołosłowni, nie uczą się języka, nie chcą się dostosować" - dowiadujemy się na stronie Stowarzyszenia przeciw Żydom w Polsce What's the difference? Może pan Gro$$ napisze o tym książkę? A Michnik ją zrecenzuje? Odpowiedz Link Zgłoś
oko_1 300 tys mieszkańców z czego 93% luteranie. 13.02.08, 09:58 To chyba wyjasnia zachowanie młodych "germanoidów". Strach i tradycje rodzinne. Odpowiedz Link Zgłoś
red.ken Re: Tak ma wyglądać ten "raj" ? 13.02.08, 10:01 kto ostatni zgasi świato, bo na pewno nie ja. Odpowiedz Link Zgłoś
bengt33 Re: Islandzkie nastolatki przeciwko Polakom 13.02.08, 10:10 Mnie tez nie dziwi. Wystarczy pobyc z pasazerami oczekujacymi na bagaz w sali przylotow ( Göteborg).Dzeciom trzeba zatykac uszy.Czy naprawde wiekszosc moich rodakow musi tak przeklinac. A to, ze zachowuja sie jakby buli wlascicielami samolotu, lotniska itd. to 100% prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
milu100 Re: Islandzkie nastolatki przeciwko Polakom 13.02.08, 10:14 Z jednej strony jest to smutne jak nas postrzegają. Z drugiej dobre jest to, że zagranicę wyjechało często dziadostwo i przynajmniej tu w kraju mamy spokój. A jak kradną, to od czego jest ich policja, niech wyłapują wsadzają do pierdla. Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma kulturowe i sensu largo cywilizacyjne zacofanie 13.02.08, 10:15 Polaków jest widoczne a szczególnie tam, gdzie chce się je widzieć. Myślę, że jest to wyróżnik Polaków z polskiego interioru. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Jak się nastolatki prowadzą w Islandii? 13.02.08, 10:21 Wolnosc obyczajowa w krainie lodu jest szokujaca.Kiedy nie chcesz isc z Islandczykiem na ,,szybki numer''w toalecie pub-a mozesz uslyszec stek bluzgow od pijanego ,,amanta''i jego kumpli.Belkotal oczywiscie po angielsku!.Reakcja moich kolegow spowodowala...interwencje policji.Policja zachowala sie ok bo pogonila pijanych ,,autochtonow''.Ale ci potem pewnie wypisuja bzdety i podpuszczaja starszych.W pracy zero ,,nietolerancji'',jest ok.Zarobki ok,praca rowniez, kraj piekny tylko ...ta pijana miejscowa cholota w knajpach. Odpowiedz Link Zgłoś
doris.9914 zboczona amanasunta, nadal w swoim stylu... 13.02.08, 10:37 czego ja Rydzyk nauczył? Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Re: zboczona amanasunta, nadal w swoim stylu... 13.02.08, 16:20 na jakie podstawie piszesz "zboczona" czy nie jest Ci wstyd ? Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Re: zboczona amanasunta, nadal w swoim stylu... 13.02.08, 16:56 tetradrachma napisał: > na jakie podstawie piszesz "zboczona" czy nie jest Ci wstyd ? Ten typ,dorris,tak juz ma. Odpowiedz Link Zgłoś
red.ken Re: Jacy są islandczycy 13.02.08, 10:39 śmierdzące rybami eskimoskie prymitywy, którzy nigdy nie wytworzyli żadnych dzieł kultury Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Jacy są islandczycy 13.02.08, 10:55 red.ken napisała: > > śmierdzące rybami eskimoskie prymitywy, którzy nigdy nie wytworzyli > żadnych dzieł kultury A jakie to wielkie dzieła kultury stworzyli Polacy ? :))) To zupełnie jak Polacy, kultury zarówno wysokiej jak i tej osobistej jak na lekarstwo w porównaniu z innymi narodami Europy, tylko smród inny - u nas potu i niemytego ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Jacy są islandczycy 13.02.08, 11:21 wari napisał: > red.ken napisała: > > > > śmierdzące rybami eskimoskie prymitywy, którzy nigdy nie > wytworzyli > > żadnych dzieł kultury > > A jakie to wielkie dzieła kultury stworzyli Polacy ? :))) > To zupełnie jak Polacy, kultury zarówno wysokiej jak i tej osobistej > jak na lekarstwo w porównaniu z innymi narodami Europy, tylko smród > inny - u nas potu i niemytego ciała. Przeczytaj sobie książkę "Tajemnice sag i run" Mariana Adamusa, wydaną przez Ossolineum. Tam dowiesz się, jakie dzieła kultury stworzyli Islandczycy i inne ludy północne, uwzględniając warunki, w jakich przyszło im żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kahor Re: Jacy są islandczycy 13.02.08, 10:57 taaa - tylko najstarszy na świecie parlament, paru ciekawych pisarzy i muzyków... poza tym, jak na miejsce za ziemi, w którym przyszło im żyć to radzą sobie świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
chirlider Re: Jak się nastolatki prowadzą w Islandii? 13.02.08, 11:14 o marnej jakości emigracji ostatnich lat świadczy choćby fakt że wyjechała tam... amanasunta. Wracałem jakiś czas temu z Lille przez Brukselę (niestety) autobusem i widziałem naszą "elitę" wracjącą do kraju na święta Bożego Narodzenia. Szczerze napiszę, że większego bydła i zezwierzęcenia nie widziałem nigdy i nigdzie. amanasunta napisała: > Wolnosc obyczajowa w krainie lodu jest szokujaca.Kiedy nie chcesz > isc z Islandczykiem na ,,szybki numer''w toalecie pub-a mozesz > uslyszec stek bluzgow od pijanego ,,amanta''i jego kumpli.Belkotal > oczywiscie po angielsku!.Reakcja moich kolegow > spowodowala...interwencje policji.Policja zachowala sie ok bo > pogonila pijanych ,,autochtonow''.Ale ci potem pewnie wypisuja > bzdety i podpuszczaja starszych.W pracy zero ,,nietolerancji'',jest > ok.Zarobki ok,praca rowniez, kraj piekny tylko ...ta pijana > miejscowa cholota w knajpach. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Jak się nastolatki prowadzą w Islandii? 13.02.08, 12:37 nastepnym razem wracaj pociagiem to zobaczysz :P Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma chirlider, masz rację ja wracałem z takim bydłem 13.02.08, 13:41 (polskim) na odcinku Dover-Poznań kawalkadą samochodów. Spotykałem się z nim (bydłem) na parkingach. Miałem zepsute wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma aby się odróżnić od islandzkiej "chołoty" to pisz 13.02.08, 13:34 to słowo tak: "hołota". Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Do moich dyskutantow. 13.02.08, 13:59 1.Na Islandii niewielu Eskimosów,raczej ,,typy nordyckie''o zachowaniach jak opisałam. 2.Pracuje w laboratorium i po 1,5 miesiaca otrzymalam samodzielny projekt.Inni prowadzacy projekty maja juz dyplomy i to bardzo dobrych uczelni.Moje 2 pelne lata biochemii i 5 lat technikum chemicznego oraz troche oleju w glowie..... 3.Mimo jednego opisanego przeze mnie incydentu Islandia jest bardzo fajnym krajem. 4.Nikt mnie nie zmusza do nauki islandzkiego.Prawie wszyscy mowia i pisza po angielsku.Tylko w malych sklepach mam niekiedy klopoty jezykowe. 5.Obrazanie pracujacych na Islandii Polakow,przez ciemna POwiecka mase z forow gazeta.pl, jest wyjatkowym chamstwem. Mnie udalo sie pracowac w zawodzie za dobra kase i moge sie wiele nauczyc.Ale i ci pracujacy na budowach ,w bazach NATO,czy ,,przy rybach'' nie chuligania.Pewnie jakies tam rozruby sie trafiaja ale to sa malo znaczace incydenty.Prasa o tym nic nie pisze. 6.Potwierdzam ,ze rynek pracy coraz trudnieszy ale z wielu wzgledow warto tu byc. Pozdrawiam ,nawet moich stalych krytykow i chamstwo mnie obrazajace. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Re: Do moich dyskutantow. 13.02.08, 16:08 mam do Pani pytanie (calkiem nie a propos) jak sie "nosi" imię Marta ? Czy to jest, jak wielu mnie ostrzega - uchowaj mnie Panie - niefartowne imię ? Chodzę z Martą. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Re: Do moich dyskutantow. 13.02.08, 16:52 Zrodloslow mojego imienia pochodzi z aramejskiego i oznacza pania domu.Akurat do mnie to srednio pasuje ,bo domatorka nie jestem.Ale jak poznam kogos z kim ten dom mozna zalozyc ,to kto wie?Narazie to mnie po swiecie nosi.Moze sie zalapie na wycieczke na Grenlandie,ale dopiero za miesiac?Krotko mowiac wszystkie Marty sa super i jakie skromne-:) Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Re: Do moich dyskutantow. 13.02.08, 18:21 wiem, Mar'ath. Życzę Ci abyś na Grenlandii poznała przystojnego Duna, jeśli sa takowi. Lepiej jedz na Alaskę. Bardzo mnie intrygujesz. Szkoda, że tak mało zwracałem na Twoje posty wczesniej uwagę, a Twój nick ma tak wiele..."wcieleń" i naśladowców, że się gubie. Odpowiedz Link Zgłoś
frusto Poles Most Law-Abiding in Iceland 13.02.08, 11:09 www.icelandreview.com/icelandreview/daily_news/?cat_id=16567&ew_0_a_id=297802 According to a recent study by Statistics Iceland, Icelandic residents of Polish origin committed the fewest crimes in Iceland in 2006 compared to other residents—fewer than Icelandic natives—0.52 percent versus 0.73 percent respectively. The results contradict common beliefs, that Icelanders are more law-abiding than Poles. In 2006, 2,095 Icelanders out of 288,850 were charged with a crime (0.73 percent of all Icelandic natives), while 31 Icelandic residents holding a Polish passport out of 5,914 in total were charged with a crime in 2006 (0.52 percent). KONIEC I co wy na to? Polacy w Islandii sa bardziej praworzadni niz Islandczycy. Policyjne dane chyba nie klamia, co? Odpowiedz Link Zgłoś
anal_threat Re: Poles Most Law-Abiding in Iceland 13.02.08, 17:26 Bydło na emigracji zawsze jest trochę spokojniejsze, bo się boi problemów i deportacji. To jest fakt udowodniony na całym świecie. Większość emigrantów chce tylko spokojnie życ i pracować i nie chcą zwracać na siebie uwagi. 0.5 to i tak bardzo wysoki odsetek. Odpowiedz Link Zgłoś
frusto Re: Poles Most Law-Abiding in Iceland 14.02.08, 09:40 I dlatego wsord emigrantow brytyjskich ten odsetek jest 2%, wsrod litewskich rowniez wyzszy itd? Najwidoczniej jednak wieksze bydlo jest w wsrod emigrantow innych narodowosci, a nie wsrod Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
ashruc ta strona o ktorej mowa zniknela ale pojawila sie. 13.02.08, 11:11 ...inna www.myspace.com/fuckpolish ...ta tez niedlugo zniknie lol Odpowiedz Link Zgłoś
uburama Mam pomysł. 13.02.08, 11:19 Niech jedzie do tej Islandii 250.000 Polaków. To nie powinno być specjalnie trudne jeśli tylko tak się umówimy. Po kilku latach mamy prawo wyborcze, wygrywamy wybory i w plebiscycie przyłączamy do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
roy84dkr Re: Mam pomysł. 13.02.08, 12:02 podoba mi sie inicjatywa tego pana odnosnie najazdu na islandie. zglaszam sie jako ochotnik jesli brakuje wam kogos do anektowania wyspy.... Odpowiedz Link Zgłoś
hel14 Islandzkie nastolatki przeciwko Polakom 13.02.08, 11:49 Może wreszcie skończymy z tymi bredniami, że polscy pracownicy są tak cenieni i szanowani za granicą. Owszem, są cenieni ale tylko przez szefa, który zamiast wydać 100 Euro na pracownika, wyda 50 albo 30. I tu nie chodzi o żadne uprzedzenia narodowościowe. Po prostu Polaków jest dużo za dużo. Polacy tworzą skupiska, mieszkają po 10-15 w jednym mieszkaniu a jak przychodzi weekend .... no tego to już nie da się opowiedzieć. Prawdą jest także fakt, że Polacy piją, kradną i kombinują. Oczywiście, że nie wszyscy i nawet nie większa część ale zawsze znajdzie się kilku, którzy skutecznie nam taką opinię wyrabiają. I nie mamy się co oszukiwać- będziemy pariasami Europy dopóki będzie istniała emigracja zarobkowa. Jedynym, moim zdaniem, krajem gdzie Polak może pracować bez utraty godności i z jako takim poszanowaniem są USA. Szkoda, że z kolei oni maja taką a nie inną politykę wizową i ich waluta to już nie jest to co w latach 80- tych i częściowo w 90- tych. Ja pracowałem tam ponad 10 lat, na budowie, i nigdy nie doświadczyłem jakiegoś poniżenia, wykorzystywania i opowieści o głupich polaczkach pomimo, że początkowo nie umiałem zdania sklecić po angielsku. Nie oszukał mnie nigdy ani Włoch, ani Grek, ani Żyd w przeciwieństwie do Polaków, którzy jak tylko trochę awansowali, rzadko kiedy zachowywali się przyzwoicie. To, niestety już taka nasza przypadłość: zawiść, kablowanie nawet kolegów i przede wszystkim złodziejstwo. Wiem, że nie można generalizować ale ta część 20-30 procentowa "złych Polaków" robi nam tak skuteczną reklamę na całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
roy84dkr Re: Islandzkie nastolatki przeciwko Polakom 13.02.08, 11:59 te przypadlosci nie sa typowo polskie a typowo ludzkie. pracuje z francuzami, mam szefa niemca i kolezanke szwedke... wszystko to kazdemu z nich mozna przypisac. prawda jest patrzymy na rzeczy w troche inny sposob jak reszta europejczykow... nie widze w tym nic zlego... gdyby mial sie skupic na negatywnych cechach irlandczykow bylybyto: -pieniactwo -pijactwo -chciwosc -brak zupelny gustu -lenistwo i co z tego wynika? nic. tak samo jak z wypisywania opini o polakach. Odpowiedz Link Zgłoś
roy84dkr Islandzkie nastolatki przeciwko Polakom 13.02.08, 11:50 dokladnie te same slowa uslyszalem od pewnego islandczyka ktorego podrywalem w kopenhadze ;) hmmm...Styczen 2007 ... NIE DOSTOSOWUJA SIE, IGNORANCI, NIE UCZA SIE ISLANDZKIEGO... to dopiero 2 lata od otwarcia rynku chlopaki... islandzki trudny, lud malo dostepny bez drinkow... trzeba czasu. poza tym jesli jezyka sie nie ucza i integrowac sie nie chca w desen islandzki najprawdopodobniej chca tylko wyzywic glodne dzieci, zaplacic zdolnej dziewczynce za studia lub tez wyprowadzic sie od rodzicow....dlugo na islandii nie zabawia. Odpowiedz Link Zgłoś
5obserwator Wyspiarze wyłapują i zapraszają naszych fachowców. 13.02.08, 11:55 Ekonomia dyktuje warunki. Niech nie narzekają, bo żyje im się bardzo dobrze. Jeżeli wyjadą od nich obcokrajowcy wyspy zginą. Odpowiedz Link Zgłoś
pilsko1 Islandzkie nastolatki przeciwko Polakom 13.02.08, 12:05 Deszcz raczej nie pada z bezchmurnego nieba, ale też nie wszyscy Polacy to wschodnia hołota. Paru łapserdaków robi gębę całemu narodowi. Odpowiedz Link Zgłoś
ateus77 Polaków nikt nie lubi 13.02.08, 12:32 Polaków nikt nie lubi. Chyba tylko Watykan, bo dają się wodzić na smyczy klerowi. Taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 naród wybrany wszedzie znienawidzony 13.02.08, 12:45 co jest w Polsce i Polakach,że przez całą swoją historie budzą ogólną antypatię i nienawiść ? czyżby to sprawa tylko jednostek? wątpię Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: naród wybrany wszedzie znienawidzony 13.02.08, 14:33 beatrix13 napisała: > co jest w Polsce i Polakach,że przez całą swoją historie budzą > ogólną antypatię i nienawiść ? > czyżby to sprawa tylko jednostek? > wątpię Nie przez samą historię, ale nasze podejście do niej, szukanie w niej usprawiedliwień dla naszych błędów, wieczne pretensje do sąsiadów i innych narodów o jakieś zaszłości z ostatnich 1000 lat, itd., a jednocześnie wybielanie naszej roli w historii, jak to zawsze byliśmy przawi i sprawiedliwi wobec innych narodów. Ciekawe, to Polska drogą pokojową stała się największym państwem Europy w XVI - XVII w.? Zawsze broniliśmy biednych i słabych, ale na lekcji historii jakoś nie wspomina sie o tym, że w r. 995 Bolesław Chrobry wraz z czeskim księciem, też Bolesławem, pomagali cesarzowi Ottonowi III stłumić powstanie Słowian Połabskich, co zresztą cesarz należycie docenił w r. 1000. "Historia to zbiór uzgodnionych kłamstw" (Napoleon Bonaparte) Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Re: naród wybrany wszedzie znienawidzony 13.02.08, 16:32 a Sammosiera, a San Domingo, a Ukraina, a jak zachowywali się w Moskwie gdy weszli na Kreml ? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: naród wybrany wszedzie znienawidzony 13.02.08, 16:39 a dodać należy gloryfikowane cechy Polaków jak pieniactwo i warcholstwo, sami Polacy dobrze wiedzą,że na obczyźnie Polak Polakowi największym wrogiem Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Re: naród wybrany wszedzie znienawidzony 13.02.08, 16:28 Polacy są powierzchowni, nachalni, niedouczeni, prości (aby nie powiedziec "chamscy"), do ekshibicjonizmu wylewni, nie mają dystansu do spraw i ludzi, szujowaci, plotkarscy, nie dbają o zęby, nie czyszczą butów, brzydcy, maja takie proste niezmącone myśleniem twarze. Tyle z ocen ambasadora (zaprzyjaźnionego kraju z którym zetknąłem się w Wiedniu). Odpowiedz Link Zgłoś
lir1 Islandzkie nastolatki przeciwko Polakom 13.02.08, 13:11 A Einstein bil swoja zone. Pozdrowienia dla wszystkich niebijacych zon oraz dla zon bitych. Odpowiedz Link Zgłoś