honecker32 20.02.08, 17:32 A czy to wazne, przeciez sa wolni, obcy sie nie panosza, biali wygnani. A wladze przejeli najlepsi obywatele kraju czyli ci ktorzy wola walczyc niz pracowac. Szkoda zwyklych mieszkancow naprawde musi byc nieciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
porannakawa20 Inflacja w Zimbabwe przekroczyła 100 000 proc. 20.02.08, 17:32 A czarnym przeszkadzało, że biali rządzą rozkwitającą gospodarką Zimbabwe! Wzięli gospodarkę w swoje ręce i pogonili białych niesłusznie nią zarządzających. Pogonili z farm zatrudniających czarnych,pogonili z hoteli przyjmujących turystów. Nie czas zacząć prosić o rekolonizację? Może znowu biali zlitują się i ponownie skolonizują? Odpowiedz Link Zgłoś
tomasso3 Inflacja w Zimbabwe przekroczyła 100 000 proc. 20.02.08, 17:34 Co tam bieda i bezrobocie, ważne że sprawiedliwości stało się zadość - biali wypędzeni, a farmy w rękach czarnych braci. Odpowiedz Link Zgłoś
spiral_architect Re: Inflacja w Zimbabwe przekroczyła 100 000 proc 20.02.08, 17:45 Coś - a tak właściwie znacznie więcej niż coś - jest w tym, że czarnoskórzy ludzie w ogromnej większości Afryki postępują podobnie... Wystarczy poczytać Kapuścińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
jozef.lawnik Inflacja w Zimbabwe przekroczyła 100 000 proc. 20.02.08, 19:18 Byłem krótko w Zimbabwe w roku 2004 (przy okazji wycieczki do Wodospadów Wiktorii) i już wtedy inflacja i bieda były tam surrealistyczne. Miejscowi ludzie natarczywie chcieli kupować wszystko, nawet buty (adidasy), które miałem właśnie na nogach. Na moje pytanie "czy ty myślisz, że sprzedam ci buty i będę chodził boso?" rezolutny człowiek odpowiedział "na pewno masz drugie w hotelu". (Ci "kupcy" pewnie nie byli biedni, oni chcieli pewnie mieć coś oryginalnego, bo w sklepach była tam tylko tania tandeta.) Znaczek na pocztówkę do Polski kosztował 33 000 dolarów (tak się nazywa ich waluta). Banknoty o nominałach do 1000 dolarów, już wtedy nic nie warte, były kolorowe, ozdobne, ze skomplikowanymi obrazkami - relikt z lepszych czasów. Banknoty użyteczne - o nominałach 10 i 20 tysięcy dolarów - były zadrukowane tylko po jednej stronie, jak jakieś imitacje pieniędzy. Miejscowi biznesmeni wpłacający utarg na konto na poczcie (stałem tam w kolejce po mój znaczek) przynosili całe teki pieniędzy, powiązanych w paczki po kilkaset sztuk. Ciekawe, kiedy ci ludzie wreszcie się zbuntują. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Inflacja w Zimbabwe przekroczyła 100 000 proc 20.02.08, 19:30 ...no to moze Balcerowicz tam pojedzie...nic tak bardzo nie ucieszy jego przeciwnikow, jak wyjazd Balcerowicza do Zimbabwe..... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: Inflacja w Zimbabwe przekroczyła 100 000 proc 20.02.08, 19:56 jozef.lawnik napisał: > Byłem krótko w Zimbabwe w roku 2004 (przy okazji wycieczki do > Wodospadów Wiktorii) a korzystales moze z miejscowego przewodnika ? Odpowiedz Link Zgłoś
jozef.lawnik Re: Inflacja w Zimbabwe przekroczyła 100 000 proc 20.02.08, 22:12 > a korzystales moze z miejscowego przewodnika ? Nie, pracowałem wtedy w RPA i pojechałem na 3-tygodniową wycieczkę z południowo-afrykańskim biurem turystycznym. Ale jakie to ma znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Inflacja w Zimbabwe przekroczyła 100 000 proc. 20.02.08, 19:21 Czy ktoś pamięta ile % inflacji było w Niemczech po I WŚ gdy rząd niemiecki pozbywał się długów wojennych? Mam znaczek pocztowy z tego okresu z nadrukiem 20 miliardów marek. Wypłaty robotnikom 2 x dziennie i przerwa aby mogli sobie pójść coś kupić. Niezła jazda. Odpowiedz Link Zgłoś
damianbsc Re: Inflacja w Zimbabwe przekroczyła 100 000 proc 20.02.08, 19:27 Polska idzie w jej slady Odpowiedz Link Zgłoś
mpokladecki Re: Inflacja w Zimbabwe przekroczyła 100 000 proc 20.02.08, 19:28 puknij się w łeb! Odpowiedz Link Zgłoś
chris30 Re: Inflacja w Zimbabwe przekroczyła 100 000 proc 20.02.08, 20:24 To prawda, ale Zimbabwe nie przegrało żadnej wojny i nie musiało płacić kontrybucji. Był to jeden z bogatszych krajów Afryki i zniszczenie jego gospodarki jest ważnym ostrzeżeniem dla populistów całego świat. Odpowiedz Link Zgłoś
jinxi Inflacja w Zimbabwe przekroczyła 100 000 proc. 20.02.08, 20:11 O ile mi wiadomo, to jednym z przywódców buntu przeciwko białym farmerom był koleś, który przez jakiś czas studiował (może nawet skończył studia?) w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
a.t.r Inflacja w Zimbabwe przekroczyła 100 000 proc. 20.02.08, 20:59 w połowie lutego oficjalny kurs bankowy wynosił 1 USD = 30 000 $ zimbabwe kurs uliczny 1 USD ~4,3 mln $ zimbabwe Oczywiście towarzysze Mugabe kupują $ zimbabwe po kursie oficjalnym i jakoś przeżyją. Szkoda Afryki Rodezja czyli dzisiejsze Zimbabwe i Kenia to były spichlerze Afryki. Niestety przykre to mówić ale murzyni nie umieją rządzić. Nawet RPA ma dzisiaj problemy z dostawą prądu. Cyklicznie są wyłączane poszczególne dzielnice, ponieważ Escom (Państwowa firma odpowiedzialna za energię) w porę nie zaczął nowych elektrowni a nawet demontował stare. Być może czeka nas to wkrótce w Polsce? Ciekawe jak sobie poradzą na mistrzostwach świata w piłce noznej w 2010? Odpowiedz Link Zgłoś
midwesterner Pamietacie jak Lepper chcial uzdrowic polska 20.02.08, 21:17 gospodarke, ktora cierpiala z powodu reform Balcerowicza? Zaproponowal, aby rzad masowo drukowal pieniadze. A jak juz beda pieniadze, to towar napewno sie znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Czarny człowiek się rządzi 20.02.08, 21:43 Oto efekty rządzenia się przez czarnych. Tu naprawdę nie chodzi o rasizm, ale wyraźnie widać, że bez białych Afryka sobie nie radzi! Odpowiedz Link Zgłoś
mlody-inwestor Kto chce jechac pozabijac ? 21.02.08, 11:09 Proponuje podobne rozwiazanie jak w "Dogs of war". Umowmy sie ze swiatowymi koncernami wydobywczymi w Zimbawee, ktore wydobywaja tam platyne ze z checia pomozemy im odzyskac kontrole nad przejetymi w polowie przeez rzad Zimbawee kopalniach. Koncerny zrobia zrzutke w wysokosci kilkuset milinow $, uzbroja nas, w Londynie znajda nastepcow dla nowych rzadow po obaleniu Mugabee. Pojedziemy, obalimy rzad i zarobimy ;) Odpowiedz Link Zgłoś