katolik_polski1 19.04.08, 20:29 Wolna milosc i poligamia ! Pokolenie 68 ? Juz ciesza sie wdowcy i emeryci na swiezy towar :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kozaki_wiesi Re: Partia Kobiet chce być najbardziej otwartą ob 19.04.08, 21:00 Czy ktoś może mi podać przykład na dyskryminację kobiet? Odpowiedz Link Zgłoś
rasta.man przykład na dyskryminację kobiet? 19.04.08, 22:44 sikają w kucki muszą się malować nie mogą się ożenić wąsów nie mogą mieć (przynajmiej nie wszystkie!) dłużej żyją no i te periody mało? a tak poważnie, jest to wymarzona partia nowych czasów, bez jakichś tam "przesądów" narodowych, bez programu, w sam raz do Nowej Zjednoczonej Europy. Internacjonalistyczna i bezideowa. I, jak widać, chętnie walcząca o rewolucję obyczajową, walcząca z rodziną, religią i wszelkim, przez tysiące lat ustalonym porządkiem. I w dodatku, przynajmiej potencjalnie, mająca na starcie większość. Majstersztyk, moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
b-52 Panie maja ode mnie tylko jedno wymaganie :) 19.04.08, 23:21 Musisz wytrzymac dopoki mi nie bedzie dobrze :) I wytrzymuje . Orgazm dla wszystkich ! Odpowiedz Link Zgłoś
dan3iger Nic mnie bardziej nie cieszy niż klęska SLD 20.04.08, 16:05 Nic mnie bardziej nie cieszy niż klęska komuchów z SLD. A Emanueli wydaje się że to lewica OD NIEJ będzie kopiować hasła. Podczas gdy ta partia to będzie fajna przystawka do odbierania głosów SLD, przez co szansę na realizację tych "otwartych obyczajowo" haseł pięknie topnieje. Bo to ona jest kalką lewicy a nie lewica - jej. Bardzo dobrze. Komuchy na śmietnik. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Prawica chciałaby mieć za przeciwnika - SLD!:) 20.04.08, 18:49 To ją praktycznie zwalnia od trudów wszelkiego przekonywania społeczeństwa do swoich pomysłów (a są one - jeśli się przyjrzeć sine ira et sudio - niemiłe). Oponent w postaci SLD dostarcza prawicy niezawodnego samograja propagandowego pt. "nasi przeciwnicy to komuna". (Swoją drogą, cechy autorytaryzmu, który przecież był głównym rysem antypatycznym peerelu, przejawiają się dziś nie na lewicy, lecz właśnie w mentalności prawicy (PiS = PRL-bis :)) Dlatego wszelka "antykomunistyczna" prawica musi być dziś mocno zaniepokojona o los SLD!:) Gdybyż lewica przestała mieć twarz "partii postkomunistycznej"! To by się porobiło:) Może przez pewien okres przejściowy nie miałaby rewelacyjnego poparcia (ale dużo gorzej niż teraz to już być nie może:))) Uważam, że jest dobra pora, by pozbyć się partii nomenklaturowej, która z postulatów wolnościowych czyni swój towar wyborczy. Wywalczyć społeczeństwo wolności mogą tylko ci, dla których osobiście jest ono sprawą bliską. A nie handlarze, którzy patrzą co tu chwyci, by jeszcze jedną kadencję utrzymać się w Sejmie. Trzeba wierzyć w siłę ludzkiego pragnienia życia w społeczeństwie przyjaznym i swobodnym. Że prędzej czy później to pragnienie będzie liczącą się energią polityczną i pokona dominację obskurantyzmu i forsy. Odpowiedz Link Zgłoś
vytrisalov Kozaczku wiejski-jestes jak ten Jasio 20.04.08, 15:42 kozaki_wiesi napisała: > Czy ktoś może mi podać przykład na dyskryminację kobiet? No problem. Kobiety w Polsce, jak rowniez w wielu innych panstwach za taka prace dostaja mniej pieniedzy od facetow. A tak swoja droga- tobie wszystko sie kojarzy z Zydami, tak jak temu Jasiowi w dowcipie. Tyle, ze Jasiowi wszystko sie kojarzylo z dupa.. > Odpowiedz Link Zgłoś
cityrunner84 Re: Kozaczku wiejski-jestes jak ten Jasio 21.04.08, 11:56 "Kobiety w Polsce, jak rowniez w wielu innych panstwach za taka prace dostaja mniej pieniedzy od facetow". No ale skoro są z reguły mniej dyspozycyjne, bardziej wrażliwe na stres i rzadziej charakteryzują się zimną krwią to czemu miałyby zarabiać tyle samo? Cena jaką uzyskują za swoją pracę jest adekwatna do wartości jaką stanowią dla pracodawcy. Kobiety, powieście mnie... :* Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 PK to jedna z lepszych propozycji wyborczych. 19.04.08, 21:46 "Britain is a woman, too!" wołały do Polaków angielskie feministki, które przygotowały kilka vanów, specjalnie by dowieść Polaków spod Edynburga na wybory do Londynu. W całej Anglii z podobną pomocą pospieszyło Polakom wiele różnych organizacji lewicowych, liberalnych i feministycznych. Dziewczyny, o których wspomniałem, wcale nie liczyły, że ci, których dowożą na wybory, zagłosują na PK. Wiedziały, że pokonanie PiS-u jest dla Polski priorytetem. Jednak wspomniane hasło świetnie oddawało nić porozumienia, jakie szybko wywiązało się pomiędzy Polakami stojacymi w gigantycznej kolejce do głosowania a aktywistkami, które wielu z Polaków dowiozły na miejsce głosowania i dostarczały oczekującym ciepłej strawy i herbaty w kubkach. PK założona przez Gretkowską jest szansą na partię 'kulturowo' europejską w naszym życiu politycznym. Feminizm jest bardziej lewicowy niż lewica i szczerzej liberalny niż liberałowie. (Wielu nazywających się tym ostatnim słowem to w naszych polskich realiach zwykła konserwa, tyle że bardziej drażliwa na punkcie nietykalności własnej św. Kieszeni) A PK to wbrew pozorom jest feminizm! Tyle że praktyczny, bo zdecydowany wejść do parlamentu. Za drugim razem może im się już udać. A wtedy to już nie będzie ten sam parlament... Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: PK to jedna z lepszych propozycji wyborczych. 19.04.08, 22:04 Niestety partia "Gretkowskiej" nie jest niczym innym, jak dotad jak tylko amalgamatem niezadowolonych pan. ja tez jestem niezadowolona pancia, ale od partii wymagam wiecej niz: freustratki jednej plci laczmy sie! Program kompletnie niedookreslony bazujacy wyalacznie na przynaleznosci do plci nie moze byc nosny. Zero wyraznego samookreslenia pogladowego, ekonomicznego i politycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: PK to jedna z lepszych propozycji wyborczych. 19.04.08, 22:59 Powtarzasz dyskredytujące stereotypy. Kobiety PK są właśnie - jak na mój gust polityczny - za mało niezadowolone ze swojej sytuacji. (Ale może to dobry styl w polskich warunkach, gdzie "wrzeszczące" są sekowane.) Warto zrozumieć, że naprawdę nie ma obowiązku być zadowolonym:) Nawet jeśli się jest kobietą:) Frustracja nie jest rzeczą złą, jeśli wyraża się racjonalnym działaniem politycznym. Koniec końców, za "pozytywne" uchodzą takie zmiany w społeczeństwie, które poprawiają sytuację tych, którzy wcześniej nie mieli powodów, by być z niej zadowolonymi. A tak się składa, że nikt nie dokona tych zmian za nich. Trzeba się organizować. Niezadowolenie ze złej sytuacji było jak dotąd głównym motorem wszystkich zorganizowanych ruchów, które zmieniały takie sytuacje na lepsze. Nie dajmy sobie wmówić, że było to dobrodziejstwem "niewidzialnej ręki rynku":) Nie było. Zaś co do tego, czy kobiety mają wspólne interesy, uważam, że mają ich o wiele więcej niż interesów rozbieżnych. Osobiście uważam ponadto, że są to interesy korzystne cywilizacyjnie dla całego społeczeństwa. Niech kobiety nie dadzą sobie wmówić, że to sprawy niepoważne, bo "poważnymi" zajmują się jakoby w kuluarach mafie panów w garniturach. Otóż nie. Poważnymi sprawami są te, które są ważne dla jakości życia aż połowy społeczeństwa (a po prawdzie poprawia one sytuację także i dzieci, emerytów, ludzi pozostających pod opieką kobiet i koniec końców także i wielu mężczyzn). Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: PK to jedna z lepszych propozycji wyborczych. 19.04.08, 23:13 nick3 napisał: > Powtarzasz dyskredytujące stereotypy. > > Kobiety PK są właśnie - jak na mój gust polityczny - za mało > niezadowolone ze swojej sytuacji. (Ale może to dobry styl w polskich > warunkach, gdzie "wrzeszczące" są sekowane.) > > Warto zrozumieć, że naprawdę nie ma obowiązku być zadowolonym:) > Nawet jeśli się jest kobietą:) > > Frustracja nie jest rzeczą złą, jeśli wyraża się racjonalnym > działaniem politycznym. > Alez ja sie z Toba w pelni zgadzam. Moj problem z Partia Kobiet polega miedzy innymi na tym ze sa zbyt nieodookreslone, ze staraja sie zagrabic ze wszystkich stron, a nie da sie walczyc o prawa kobiet majac program obejmujacy wszystko, czyli nic. Formulowanie jasne postulatow jest podstawa, a ie takie zeby glownie gola dupa na afiszu byla widoczna, a nie refundowana antykoncepcja,a nie pozadne zasilki na dzici zamiast gowniene becikowe, musi byc jasno sformulowane rownouprawnienie do uslug medycznych z jasnym okresleniem o jakie chodzi. O ogolno dostepne badania prenatalne, nauke antykoncepcji i ochrone (sesowna) kobiet w ciazy i z malym dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: PK to jedna z lepszych propozycji wyborczych. 19.04.08, 23:30 Kobiety z PK są bliższe twojemu myśleniu niż podejrzewasz!:) (Poczytaj o korektach i konkretyzacjach programowych z dzisiejszej konferencji. Zdziwisz się.) Najważniejsze to, żeby nie wybrzydzać. Partia to nie jest "gotowy towar do kupienia", jak odruchowo sądzimy wdrożeni do kapitalistycznej kultury. Tu jest inaczej. Partię adekwatnie reprezentujacą ciebie to ty musisz współstworzyć!:) A nie - z miejsca pogrążać krytykanctwem coś, co rokuje nadzieje na to, że się nią stanie. (tyle że nie jest jeszcze idealne:) Kobiety tworzące PK to naprawdę nie są jakieś "one", zupełnie ci obce mentalnie. Twój głos, uwierz mi, mógłby z powodzeniem zabrzmieć na ich dzisiejszej konferencji! (I jestem pewien, że w rzeczy samej wiele bardzo podobnych zabrzmiało.) (Nie. Nie byłem. Do PK nie należę:) Ale czuję, że wiem, co mówię:) Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Re: św. Kieszeń - świetne określenie, nick3! 19.04.08, 23:02 i w ogóle b. pocieszający jest twój wpis, zwłaszcza po lekturze poprzednich. Jak miło jest czytać tekst osoby dowcipnej i nienapastliwej. Pozdówka! Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Trochę wątły ten program 19.04.08, 22:53 program partii nie może ograniczać się do 3-ch problemów "równe płace, bezpieczeństwo ekonomiczne (co to znaczy?) i zdrowie". Przecież dostęp do zdrowia kobiety mają równy, a nawet równiejszy, bo mężczyźni nie chcą się leczyć. Dyskryminacją w aspekcie zdrowia jest zakaz aborcji, czego dowodzi choćby przykład p. Alicji Tysiąc. Partia powinna sformułować także program równiejszego, niż teraz podziału produktu krajowego, czyli likwidacji biedy. Bo bieda upośledza całe rodziny, więc i kobiety. Powinny opowiedzieć się za przywróceniem ośmioklasówek - przynajmniej na wsi, bo podział na 6-klas+gimnazja ogranicza dzieciom wiejskim dostęp do edukacji (zob. art. E. Milewicz). Powinny wypowiedzieć się w sprawie polskiego prawa, które dyskryminuje kobiety (zwłaszcza w kontekście zakazu aborcji, który produkuje skazane za zabójstwo noworodków lub za zaniedbywanie dzieci, o ginekolożkach nie wspominając). Mogły by zabrać też głos w sprawie wypraw wojennych naszych synów, albo zakupie drogich zabawek dla dużych chłopców w mundurach (jak owe F-16, które stoją w hangarach, podgryzane przez myszy) W ogóle - mogły by, a nawet powinny zabierać głos WE WSZYSTKICH sprawach, bo wszystkie kobiet TEŻ dotyczą. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Nie leniuchuj, tylko poczytaj, drojb:) 19.04.08, 23:09 I powtórz siostrom, coby wiedziały:) (z uwzględnieniem postulatów sformułowanych na dzisiejszej konferencji!) Jeśli polskie feministki przepatrzą taką okazję polityczną dla polskich kobiet i w ogóle dla postępu cywilizacyjnego kraju, jaką jest powstanie partii politycznej stworzonej przez kobiety i wypisującej sobię sprawę kobiet jako samą treść sztandaru, to ja uważał, że ten feminizm to jest jakiś niepoważny ruch. Który woli się żreć o to, kto ma prawo pierwszy stać za sztandarem, niż wprowadzić go do Sejmu. No, dobrze, zapędziłem się:) Naprawdę jednak sądzę, że nie ma tego rozdźwięku, który podejrzewasz. Wszystkim chodzi o to samo, uwierz:) Nie zmarnujcie tego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
neptus Re: Nie leniuchuj, tylko poczytaj, drojb:) 20.04.08, 06:48 To ta partia jeszcze istnieje? Niestety, jak dla mnie, to już zmarnowały wszystko. Duzo szumu na początku i zerowa działalność potem. Co one przez ten czas zrobiły?? Nic. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Dowalanie PK zostawcie facetom!;-) 20.04.08, 15:14 Nie musicie ich wyręczać. Sami zrobią to wystarczająco dobrze:) Ciekaw jestem, która jeszcze inna partia oprócz PK jest tak starannie egzaminowana z tego, czy się nadaje na partię!:) (Wszyscy rzucili się swego czasu przed wyborami, huzia na józia, na partię Gretkowskiej, że ma "niedookreślony program". Tylko, że mało kto z owych zapalonych krytyków wiedział, że ani PO ani PiS nie miało wtedy jeszcze w ogóle opublikowanego programu (tuż przed wyborami!) i nikomu to nie przeszkadzało.) Niektórzy internauci bardzo się dopytują, jak wygląda dyskryminacja kobiet. Jak? Tak właśnie:) I co gorsza, najgorliwsze są w niej same kobiety, natychmiast poddając wszelkie kobiece inicjatywy polityczne rygorystycznej ocenie z punktu widzenia obecnie obowiązujących niepisanych norm stosowności społecznej, które przecież są patriarchalne i bynajmniej nie zostały stworzone, by służyć kobietom. Świetnie wyręczają w tym facetów. Patriarchat działa poprzez niechęć kobiet do samych siebie i do innych kobiet. Kobiety w wiekszości mają uwewnętrzniony patriarchalny sposób wartościowania. A z takim myśleniem nigdy się nie przebiją, bo same siebie najlepiej pilnują, by nie naruszyć status quo. (Jak ktoś uważa, że to "bełkot o niczym", to mogę opowiedzieć o prostym, powtarzalnym i bardzo przekonującym eksperymencie dokonanym w tej kwestii przez doktoranta psychologii społecznej. Otwiera oczy.) Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Kto w ogole zarejestrowal te partie? 20.04.08, 08:53 Czy seksistowska partia powinna w ogole byc zarejestrowana? Istnienie takich organizacji powinny byc prawnie zakazane. Odpowiedz Link Zgłoś
placebo99 Realizujcie swoje inspiracje w domu przy mężu 20.04.08, 14:01 Nikt nie chce odbierać czy ograniczać prawa do samorealizacji dopóki nie oznacza ono zaniedbań domu, mężą i jego synów. Odpowiedz Link Zgłoś
obcy444 Partia Kobiet chce być najbardziej otwartą obyc.. 20.04.08, 17:05 Spie..jcie zalgane pizdy! Po co komu partia kobieca, co nie walczy o prawo do aborcji? Zeby kolejna ksiazka Gretkowskiej - co dosc nieudolnie probowala zrobic pi.. kariere w Paryzu - lepiej sie sprzedala. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Skąd wiesz, o co nie walczy PK? Czytałeś? 20.04.08, 19:11 Z całą pewnością natomiast walczy o społeczeństwo, w którym nie będzie można nazwać jakichś kobiet, tylko dlatego że się nie zgadzasz, "załganymi pi..mi" i nadal uchodzić za godnego rozmowy dżentelmena. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Skąd wiesz, o co nie walczy PK? Czytałeś? 20.04.08, 19:36 Sorry, ale cała ta inicjatywa jest trochę bez sensu.M<nóstwo młodych ludzi zagłosowałoby na pręzny ruch lewicowy w tym kraju - to co przedstawia sobą SLD to jakaś porażka ;/ Z tego co widzę PK ma w duzej mierze lewicowy program, ale co mi z tego, skoro to wszystko wygląda tak, jak chciałabym i boję się . Jak mozna okreslac sie jako katoliczka, ale nie zdeklarowana? Dla mnie to jasne hasło - a`la sojusz - c i też byli lewicowi, ale nie zdeklarowani i zakończyło się to taka ustawa antyaborcyjna jaką mamy, religia w szkole i klepniętym konkordatem ... A w ogóle już mi się naprawde chyba nei chce gada co polityce, mam marzenia na poziomie pójscia do parku:) Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: Skąd wiesz, o co nie walczy PK? Czytałeś? 20.04.08, 23:30 A we mnie PK budzi całkiem poważne nadzieje. A - o ile mi wiadomo - bynajmniej nie jestem idiotą;-) Odpowiedz Link Zgłoś
buhaj_z_rogiem Panie chcą sobie zrobić dobrze 20.04.08, 19:36 PK jest typową partią obrony interesów grupowych, różniącą się od takiej np. Samoobrony czy Partii Emerytów i Rencistów, względnie górniczej Solidarności liczbą potencjalnych wyborczyń. Ale tak samo jak ww partiom i związkom zawodowym PK chodzi o to, żeby zrobić sobie dobrze kosztem pozostałych członków społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś