uburama Widzę rozwiązanie: wysłać tam kibiców Legii 14.05.08, 12:09 - opłaca się nawet dopłacić do interesu. Odpowiedz Link Zgłoś
vlahbej Polacy maja jedne problem 14.05.08, 12:50 Mam to nieszcescie ze mieszkam w Anglii. I cos w Polakach co mnie drazni tutaj ale i draznilo swego czasu w niemczech. Wiekszosc tzw. nowej emigracji to sa ludzie raczej z niewielkich miast z biednych czesci Polski i biednych rodzin. Jak tutaj dotana te pare funtow odrazu chca sie zmieniac w Anglikow. A Polska staje sie dla nich najwiekszym wrogiem. Sami w rozmowach z Angolami mowia jaka to ich ojczyzna jest biedna beznadziejna tragiczna. Sami miedyz Polakami tez strasznie pogardzaja Polska i na kazdym kroku mowia jacy to sa angielscy. Ciagle slysze " nie jestem Polakiem jestem obywatelem unii i w anglii jestem u siebie " tudziez inne dziwne wymysly jacy to oni sa brytyjscy. I coagle tylko kiedy to oni dostana angielski paszport i rzuca polski do smieci. To denerwuje nie tylko innych Polakow szcegolnie tych w Polsce ( a potem sie dziwia ze nikt ich nie lubi ) ale szcegolnie Anglikow. Bo nijak czuja sie zwiazani z nimi. Polak jest dla nich obcy i tyle. Immigrant i denerwuje go ze smie sie uwazac za jednego z anglikow. Dziwi go tez to ze mozna tak ojczyzny nie szanowac. I takiego niby-angliko-polaka tez nie szanuje. I jak mamy sie bronic ? Przedkimkolwiek. Skoro tak wielu polakow neguje ze sa polakami, ale tylko w ich glowie bo dla reszty autochtonow beda nimi zawsze. To jak sie maja zorganizowac, bronic ? Nie da rady. Inne narody tutaj nie staraja sie byc na sile anglikami sa dumne z pochodzeni i trzymaja sie dlatego razem i jakos o wiele lepiej idzie. A jak mi kiedys angol w pracy powiedzial ze jestem swoj to mu odpowiedzialem tyle ze nigdy panie nie bedze "swoj" bo sam nie chce, jestem polak i tyle. I szanuja mnie za to. Odpowiedz Link Zgłoś
raddy anglicy to rasisci!!! 14.05.08, 13:23 pierwsze zdarzenie- niecaly rok temu, w czerwcu, zostalam pobita przez anglika. bylo to okolo godziny 15.30. pobil bez powodu. nie chcial pieniedzy, chcial po prostu przylozyc. kobieta (angielka) w samochodzie, ktora widziala to zdarzenie, nie pomogla mi, nie uzyczyla kom. zebym mogla przedzwonic na policje. a policja... do dzis nie znalazla sprawcy pobicia. zalozyli mi kartoteke ofiary, spisali zeznania, zrobili zdjecia- slady pobicia. to wszystko. drugie zdarzenie- moja praca. pracuje w chipsach. to dopiero porazka. w gorsze bagno nie moglam wpasc. rasizm, dyskryminacja, ponizenie i upodlenie. to co sie tu dzieje nie da sie opisac. tyrania... oboz pracy. jeszcze 10 miesiecy temu, bylam zdrowa, a teraz mam zespol ciesni nadgarstka, zapaleie sciegien i panewki sciegna. operacja nawet nic nie zmieni. musze nauczyc sie zyc ze swoja niepelnosprawnoscia, no i z bolem . obecnie czekam na skierowanie na rehabilitacje. moze pomoze?? za miesiac biore slub (w polsce), zas moj pracodawca szykuje mi piekny prezent slubny. zwolnienie z pracy. tak mi sie odwdzieczyli. stalam sie nieprzydatna, wiec nie chca mnie dluzej "trzymac" w pracy. czuje sie jak ... brak slow. zawsze mialam pod gore. zastanawiam sie tylko, czy kiedys bedzie z gorki. co do dalszej mojej kariery w anglii, to nie mam pojecia, bo lekarz zabronil mi pracowac fizycznie. moj angielski nie jest imponujacy, wiec do biura nie pojde. i co z tego, ze w polsce ukonczylam studia, moj magister jest jedynie satysfakcja dla mnie, bo niestety polska nie byla w stanie zapewnic mi pracy. ile mozna siedziec na bezrobociu i nic nie robic. w wolontariacie pracowalam 3 lata, ale niestety nie biora tego pod uwage. trzeba bylo wyjechac, co tez uczynilam. co bedzie w przyszlosci? tego nie wiem. ale jedno jest pewne. w anglii nas nie cierpia. dyskryminuja wszedzie- urzedy, lekarz, praca. zycze powodzenia wszystkim tym, ktorym przyszlo zyc na obczyznie. serdecznie pozdrawiam i NIE DAJCIE SIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 spoko wpierd...angolom w karkowie, wawa, poznaniu. 14.05.08, 13:37 a program europa da sie lubic wypier... z emisji...angole inne staja sie u nas gwiazadmi a tam zbieraliby by butelki... Odpowiedz Link Zgłoś
species8472 Re: W Dewsbury Anglicy reagują na Polaków jak na 14.05.08, 13:41 Hehe, i gdzie tu tolerancja europejska? Przecież podobno w UE wszyscy sie kochaja. Troche czasu i myśle że UE skończy jak Kosowo. Mieszanie narodowości to chory pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
diduridu ciekawe kiedy w Polsce.... 14.05.08, 14:11 ...zacznie sie to samo.wychowałem sie w slumsach i tylko patrzeć jak zaczna lać murzynów bo pracy brak. Odpowiedz Link Zgłoś
niechcekontanagazetapl To były słusznie, po europejsku rzucane kamienie, 14.05.08, 16:00 w ramach walki tolerancję i pokojowe współżycie narodów. Przecież nie od dziś wiadomo (m.in. z publikacji w gazecie), że każdy Polak to antysemita, rasista i homofob. Nie dziwi więc to, że postępowi Anglicy nie mogą znieść takiego towarzystwa i muszą podejmować walkę w obronie europejskich wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: To były słusznie, po europejsku rzucane kamie 14.05.08, 16:37 ironia bardzo trafna... no moze z jednym wyjatkiem... anglicy europejskie wartosci maja w doopie, jedyne wartosci, za ktore mogliby walczyc to ich, anglosaxonskie... Odpowiedz Link Zgłoś
gosforth Do tych z 303 w 45-tym tez tak mowili. 14.05.08, 16:34 Szkoda ze tylko niektorzy znaja historie i uwierzyli w dreamland. Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 W Dewsbury Anglicy reagują na Polaków jak na wy.. 14.05.08, 16:51 No cóż - nikt Was tam nie zapraszał... Odpowiedz Link Zgłoś
linnvv [...] 14.05.08, 17:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zdr1 Kiedy UE wypowie sie w tej sprawie? 14.05.08, 17:28 U nas jak kiedys popsikali dezodorantem jednego Zyda to europarlament wydal specjalna rezolucje, kiedy bedzie rezolucja w tej sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Kiedy UE wypowie sie w tej sprawie? 15.05.08, 05:16 zdr1, zastanow sie chwile... co anglia by zrobila, jesli europarlament wydalby specjalna rezolucje??? powiedzialaby pocalujcie nas w nos, a pomyslalaby duzo gorzej... europarlament nie jest glupi, powoli sie uczy, ze wydawanie rezolucji, ktore adresat ma w doopie nie sprzyja jego wiarygodnosci, dlatego powstrzymuje sie przed tego typu akcjami... polska to co innego... kazda rezolucja bylaby wykonana w 200% (to tak z odpowiednia nawiazka, zeby nas o ciemnogrod nie oskarzano), wiec teraz rozumiesz dlatego w polsce zydow nie mozna psikac dezodorantem, zas anglikom mozna robic, co im sie tylko podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
anal_threat Tylko USA, a nie żadna Anglia 14.05.08, 18:04 Polacy, po co wy pchacie się do Anglii jak tam was nie chcą? Jeżeli chcecie mieszkać w spokoju w kraju angielskojęzycznym i żyć na poziomie to tylko USA. Tylko tutaj możecie żyć w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
mlotek_na_kaczki za duzo hamerykanskiego "anala" siadlo ci na mozg 14.05.08, 18:09 :) Odpowiedz Link Zgłoś
zielonyrycerz W Dewsbury Anglicy reagują na Polaków jak na wy.. 14.05.08, 18:04 ciezko jest mi uwierzyc w to ze dajemy dupy zagranica i pozwalamy spuszczac sobie regularny wpi*erdol. To nietypowe dla Polakow by byli bici i skarzyli sie z tym na policje... wtedy to nie jest Polak tylko zwykly lamus. Denerwuja mnie to ze ci "Polacy" robia z siebie niesamowitych lamusow udzielajac sie w takich wlasnie artykulach. Nie uwierze w to, ze zwykly robol daje sobie w czape dmuchac jakiemus pi..watemu anglikowi. Bylem jednego razu w anglii i caly dzien wyglupialismy sie z kolega, ze jestesmy gejami, co najlepsze, ze nikt nie mial nic przeciwko temu oprocz jednej osoby... Polaka, ktory wyskoczyl do mnie z tekstem "cos Ci sie ku*rwa nie podoba!?" o malo co nie dostalem od niego wp*ierdol... Polacy... walczyc z chu*jami ! Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek [...] 14.05.08, 21:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
paula245 W Dewsbury Anglicy reagują na Polaków jak na wy.. 14.05.08, 21:43 PROPAGANDA GAZETY WYBORCZEJ-W LOKALNEJ PRASIE W DEWSBURY TEN ARTYKUL UKAZAL SIE 21 MARCA-PODGRZEWACIE ATMOSFERE WYBORCZO! Odpowiedz Link Zgłoś
sznicel4 angielskie wieśniary prują się jak stare pieluchy 14.05.08, 23:33 nie ma więc się co dziwić, że rogacze probują się odgryźć. nie jest to oczywiście przyczyną większości tych zachowań. Odpowiedz Link Zgłoś
jaborygyn Gůrnoszlůnzouki tes tako! 15.05.08, 14:34 Skiż tego tes to, ćyngjym se szkrobać muszyma? Odpowiedz Link Zgłoś
anna-888 W Dewsbury Anglicy reagują na Polaków jak na wy.. 20.05.08, 16:17 Poczatki dla Polakow w Angli nie sa takie latwe!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewciakonefcia W Dewsbury Anglicy reagują na Polaków jak na wy.. 25.05.08, 22:26 ja w ogole nie zgadzam sie z tym artykulem! oczywiscie wspolczuje parze,ktora cierpi z powodu atakow na ich dom ,ale na tym takze polega kupowanie chaty,ze sie trzeba dowiedziec wiele na temat okolicy i rejonu w ktorym sie zamierza ten dom kupic. a z tego co wiem w dewsbury i batley jest kilka takich dzielnic gdzie nawet angole nie chca juz chat kupowac.dlatego ceny sa tak szokujaco tanie i zachecajace. polacy wcale nie sa tutaj jakos wyjatkowo szykanowani ,wcale nie wiecej niz kazdy inny. anglia ma to do siebie ze jest niebezpiecznie na ulicach i policja jest do niczego,nawet broni nie nosza ,takze kto sie bedzie ich bal? a ja gdybym byla policjantka to tez nie rzucalabym sie na chuliganow z golymi piesciami,wiedzac ze ci maja bron albo noze. nie wydaje mi sie rowniez zebysmy byli taka super konkurencja jesli chodzi o prace. chyba w fabrykach tylko i jako tania sila robocza, bo jak sie nie umie powiedziec 'ani me ani be' po angielsku to sie zajebistej fuchy nie znajdzie. i wydaje mi sie ze to najbardziej angoli wkurza. na poczatku wszyscy mysleli ze jestesmy sympatyczni, kulturalni itd, nie to co muzlumanie ,ktorzy sie izoluja i sa kompletnie zamknieci w swojej spolecznosci i nienawidza angoli. ale potem okazalo sie co soba tak naprawde reprezentujemy. wiekszosc polakow nie zna jezyka, nie potrafi nawet ,a raczej nie chce powiedziec zakichanego hello ,czy sorry. i tak samo sie izolujemy ,nie chcemy sie z angolami zaprzyjazniac, gadac z nimi nie ma jak. najlepiej sie na nich gapic ,oczekiwac ze w kazdym sklepie i banku i urzedzie bedzie tlumacz i ktos zawsze wszystko za nas zalatwi. a gazety donosza o incydentach z udzialem polakow coraz czesciej poniewaz po prostu jest nas juz tak wielu tutaj ze sie incydentow nie da uniknac.bez przesady. nie badzmy az tak jednostronni. wydaje mi sie ze polacy sa sami sobie winni,za to ze przyjechali i im sie nie podoba doslownie wszystko: jedzenie i ludzie i zwyczaje. to po co tutaj siedza? wcale nie jest tutaj im tak zle.w koncu uda sie cos zaoszczedzic,rzad placi dobrze na dzieci.dlatego tez wielu mezczyzn posciagalo swoje zony i pociechy, a benefitow dostaja tyle ze kobieta spokojnie moze siedziec w domu i zajmowac sie dziecmi. ale jak zwykle polakowi nic nie pasuje nie chca gadac i uczyc sie ang,czesto po prostu robia sobie siare, a do tego sa niekulturalni. tak samo jak w polsce. dopiero co wrocilam z urlopu i strasznie zauwazalne bylo dla mnie to, ze w polsce w kazdym sklepie ,panie za lada gapia sie z wredna mina i zamiast usmiechu warcza na ciebie ze nie masz drobnych. ludzie na ulicach sie nie usmiechaja,w urzedach idzie sie wykonczyc,probujac cos zalatwic. ja uwazam ze anglia jest zajebista i chce zostac tu juz na stale. moj partner jest anglikiem ,mam tez mala coreczke z tego zwiazku i jestem tutaj bardzo szczesliwa.pracuje w jednym z mniejszych supermarketow w sasiadujacym z dewsbury batley , takze kazdego dnia obsluguje anglikow,rozmawiam z nimi i uwazam ze sa to swietni ludzie. w kazdym kraju znajdzie sie margines spoleczny i nie mozna powiedziec ze wszyscy tacy sa. moze tez maja troche przeciwko wplywowi imigrantow ze wschodniej europy, poniewaz wplywa to niekorzystnie na ekonomie kraju. jest straszna inflacja,funt spadl.rzad po prostu stara sie cos z tym zrobic,wprowadzic jakies ograniczenia . i nie ma sie co dziwic. ciekawe czy polakom by sie spodobala taka fala imigrantow w ich wlasnym kraju. ciekawe jakbyscie sie czuli,gdyby na ulicy ,na ktorej dorastacie, na miejsce kazdej angielskiej rodziny wprowadzala sie osoba z innego kraju? bo tak tutaj wlasnie jest. a jesli wydaje sie wam ze skinheadzi lataja po ulicach z bejsbolami to naprawde sie mylicie.ja nie widzialam jeszcze ani jednego :) wydaje mi sie ze para z artykulu kupila sobie dom w nieodpowiedniej dzielnicy, nie rozgladajac sie zbytnio wczesniej. moze dobrym rozwiazaniem bedzie pomyslec o przeprowadzce za jakis czas a nie zwalac wszystko na 'dzikich' angoli. tak w ogole to czemu nie poszliscie z historia do batley news? moze wtedy siedliby na policje z waszej neighbourhood team . Odpowiedz Link Zgłoś