loppe Nastraszyłem tylko Żyda 26.05.08, 12:33 Za ministra Ziobry takie rozwydrzenie hołoty na ulicy raczej się nie zdarzyłoby Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Reasumując - spada 26.05.08, 12:37 poziom bezpieczeńtwa na ulicach polskich miast, chuligaństwo podnosi swoją wredną głowę, a te niepokojące zjawiska dotykają Polaków i turystów, w tym żydowskich Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Reasumując 26.05.08, 12:39 W takich sprzyjających chamieniu warunkach dostac można za prawie wszystko - fryzurę, ubiór, styl poruszania się, także oczywiście za jak w tytule odredakcyjnym Odpowiedz Link Zgłoś
turbo_wesz Re: Reasumując 26.05.08, 15:47 gnoje nie wiedzą co to jest minister, a ty tutaj jak zwykle pierdzisz o polityce. uderz sie w potylicę, politykierze! Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Reasumując 26.05.08, 16:00 w mojej okolicy rok temu chodziło 3 razy więcej patroli niż dziś kochanieńki Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Nastraszyłem tylko Żyda 26.05.08, 12:42 Nie ulega watpliwosci,ze tych g..niarzy trzeba przykladnie ukarac za atak na niewinnego czlowieka a dochodzenie ewentualnego antysemityzmu w tym ataku jest dopiera sprawa nr.2. G..niarstwo jest za mlode aby miec wyobrazenie o kwesti zydowskiej po prostu. Cytowane w dyskusji wyjatki z Przekroju i sam temat stosunku i zachowania wycieczek izraelskich w Polsce jest faktycznie na tyle interesujaca , ze dziennikarze Wyborczej powinni sie nim zajac. Fakt poddania suwerennosci Polski i tolerowanie opisanych zachowan wycieczkowiczow i ich oochrony jest chyba bazprecedensowy w skali wspolczesnego swiata. Polska powinna wyraznie zasygnalizowac, ze jest panstwem suwerennym i panstwem prawa. Tylko polska ochrona i bezwgledne przestrzeganie polskich przepisow. Obecna sytuacja wyrzadza krzywde mlodziezy izraelskiej gruntujac ich opinie, ze Polska jest dla nich krajem niebezpiecznym. Nie wrozy to dobrze stosunkowi do Polakow i odwrotnie gdy dorosna. Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Pismaki z GWno Prawdy, trochę logiki. please 26.05.08, 12:45 Piszecie, że poza słowem "żyd" młody przybysz z N.Y. nie rozumiał po polsku ani słowa. Nie przeszkodziło mu to jednak w zapamiętaniu całego wierszyka, żenada Odpowiedz Link Zgłoś
one.jaleo Re: Pismaki z GWno Prawdy, trochę logiki. please 26.05.08, 12:50 czytanie ze zrozumieniem - bezcenne wyraźnie napisano - wierszyk przytoczyły dzieci podpytywane przez dziennikarzy Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24a [...] 26.05.08, 13:18 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Ale w Polsce nie ma antysemityzmu. Wiesz o tym?;) 26.05.08, 13:23 "Jest tylko antypolonizm Żydów":) Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek20074 Re: Ale w Polsce nie ma antysemityzmu. Wiesz o ty 26.05.08, 13:27 tylko że ta niechęć do żydów to nie jest wydumana tylko na podstawie doświadczeń, tak jak do cyganów np. z innych powodów. Nic nie bierze się z niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: Ale w Polsce nie ma antysemityzmu. Wiesz o ty 26.05.08, 13:44 Właściwie którego uprzedzenia w ten sposób nie da się usprawiedliwić? Przecież na dobrą sprawę nic nie "wzięło się z niczego". Nawet nazizm. Czy naprawdę sądzisz, że polska świadomość dająca się w dobrym skrócie ująć wierszykiem "żyd jest frajer, żyd jest buc, żyd jest po to by go tłuc" jest przez cokolwiek moralnie uprawniona? Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Ale w Polsce nie ma antysemityzmu. Wiesz o ty 26.05.08, 14:07 nick3, czy myslisz, ze istnieje antypolonizm wsrod zydow? Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: Ale w Polsce nie ma antysemityzmu. Wiesz o ty 26.05.08, 14:36 Są na nas wkurzeni i często mają nas za naród głupi i zły. Ale owo charakterystyczne dla polskiego antysemityzmu pomiatanie człowiekiem i upokorzenie go tylko dlatego, że jest Żydem - po drugiej stronie (tj. u Żydów względem Polaków) nie występuje. Izraelscy kibice nie wyzywają się od "Polaków". Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Ale w Polsce nie ma antysemityzmu. Wiesz o ty 26.05.08, 16:27 Jak byłem w Izraelu, jakoś nikt na mnie nie napadł, nikt nie wyrzucił mnie z hostelu. Nie dostałem po gębie od Żydów. Brali mnie za Niemca albo Amerykanina (wygląd), ale ja korygowałem żem z Polski i nic. Żadnej agresji. Nie bałem się rozmawiać po polsku. A co do doświadczeń, to ponad 80% Żydów w Koronie czy na Litwie była biedakami. Podobnie w II RP. Gdyby byli bogaci, to amerykańscy Żydzi by ich przyjęli z otwartymi rękoma. Nawet niemieckim Żydom odmówiono wjazdu, a byli bogatsi. Jak biedny Żyd mógł zagrozić biednemu Polakowi? Odpowiedz Link Zgłoś
mupy.pupy Nastraszyłem tylko Żyda 26.05.08, 13:31 pułaskiego ucz się polskiego od dziennikarzy;] Odpowiedz Link Zgłoś
ich_sehe_tote_menschen Wkład Wybiorczej w rozwój tolerancji... 26.05.08, 13:45 Po tym 5-dniowym, jednostronnym i tendencyjnym artykule na pewno sytuacja żydów w Polsce się poprawi... Hahaha... Brawo redaktorzy Wybiórczej... Zróbcie jeszcze kampanie billboardową z tą szczurzą, poprawioną w photoshopie facjatą "ciężko pobitego" pod hasłem: Polacy wy śmiecie... albo bardziej emocjonalnie "co ja wam biedny zrobiłem" A może by tak przekrój (cytowany tu kilka razy) przeczytać i o zachowaniu żydów w Polsce zdać relację? O ICH stosunku, o stosunku agentów z mossadu latających po polsce (wbrew prawu!!!) z bronią ostrą... co? mało ciekawe? A może więc o STANIU-PONAD-PRAWEM? Co? Casus Geremek jest równie wymowny jak zdarzenia opisane w przekroju. Nie pasuje do wizji świata "obiektywnej" gazety? To zróbcie specjalne, kolorowe wydanie pod tytułem POGROM WARECKI! Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Ile śliskiego cwaniactwa w jednym poscie faszysty! 26.05.08, 13:58 ich_sehe_tote_menschen napisał: > Po tym 5-dniowym, jednostronnym i tendencyjnym artykule na pewno sytuacja żydów > w Polsce się poprawi... W czym ten artykuł jest "jednostronny i tendencyjny", gebelsowska szczekaczko? Martwisz się o "sytuację Żydów w Polsce"? Tak, obłudasie? Czyżby była zła?;))) To nie jest świetna? Wszak katolicki lud ufny i gościnny pewnie wita ich chlebem i solą, a to tylko oni "przyjeżdżają tu rozkradać". > z tą szczurzą, poprawioną w photoshopie > facjatą "ciężko pobitego" Zjazd stąd faszysto podły, bo cię po ścianie rozmażę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ich_sehe_tote_menschen Hahahaha... 26.05.08, 14:05 Zrób sobie kupę i ją palcem rozmazuj... Inna prawda boli? Otóż każdy kij ma dwa końce... Sytuacja żydów w Polsce jest świetna... Latają w wycieczkach obstawionych przez mossad niszczą hotele, obrażają polaków których mają nienawidzić... także ciebie więc się nie wysilaj Pobity, zakuty i skopany, mieszkający w polsce włoch (niewątpliwie antysemita, pewnie też katol) nie doczekał się nawet jednej setnej takiej uwagi jak zdarzenie w warce... hahaha... Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: Hahahaha... 26.05.08, 14:57 > Sytuacja żydów w Polsce jest świetna... Jest boska! Ciekawe tylko dlaczego muszą latać, jak piszesz, "w wycieczkach obstawionych przez Mossad"? A najbardziej "boska" jest wtedy, kiedy chłopak "o szczurzej gębie" i z pejsami (nic to że schowanymi) nieopatrznie pójdzie "nieobstawiony przez Mossad" na żydowski cmentarz. Przecież sam sobie winien. Kto normalny chodzi po Polsce z pejsami!:) Ostrzyc powinien, a nie wygłupiać się z jakimś tam chowaniem. Sam się prosił, by wziąć w ten swój szczurzy żydowski ryj. Wiem, że nie tylko Żydów w Polsce biją. I nie jest to bynajmniej powód do chluby, czy uchylenia zarzutu antysemityzmu. Że niby "zwykły bandytyzm" a nie antysemityzm. Otóż jest antysemityzm. A oprócz antysemityzmu - rasizm. A także (cóż niepolskie słowo) - homofobia. A ponadto - tu obrońcy antysemityzmu maja rację - jest też inny bandytyzm. Jak ktoś nawykł do bandytyzmu, to dla niego pewnie - "zwykły". Krzywda pobitego Włocha może być większa od krzywdy pobitego Żyda. Ale zło antysemityzmu jest większe niż kwestia pojedynczego pobicia. Czego liczni Polacy uparcie nie chcą zrozumieć. A o tym próbuje ich uświadomić właśnie "polityczna poprawność". Odpowiedz Link Zgłoś
ich_sehe_tote_menschen Re: Hahahaha... 26.05.08, 15:16 Boska czy nie boska. Z mossadem jeżdżą po całym świecie nie tylko w Polsce. Czy w takim razie wszędzie taki antysemityzm? Brrrr... aż mnie ciarki przeszły Co do szczurzej gęby. Szczurzą gębę może mieć Polak, może mieć rusek, niemiec, anglik, włoch... Ten żyd na zdjęciu ma szczurzą gębę. I co? Że tak uważam to jestem antysemitą? A gdy się powie na Polaka kartofel to co? Nic, taki żart. Żydzi są dla mnie żydami ludźmi jak wszyscy inni. Więc jeżeli ktoś ich traktuje specjalnie (vide zachowania grup młodzieży w Polsce w tym "nakaz" nienawidzenia Polaków, w tym uważanie się za osoby lepszej kategorii - o czy wspomina ichni profesor) tak jak temat ten traktuje z uporem GWno. I dlatego z uporem maniaka TAKIE traktowanie tematu (a nie chociażby jako wybryku chuligańskiego) prowadzi do takich, nie innych reakcji. Nadal uważam że artykuł jest tendencyjny. Napisany w określonym celu i pod określoną tezę. Z komentarzy na forum wynika, że cel osiągnięto! Odpowiedz Link Zgłoś
fraps Re: Ile śliskiego cwaniactwa w jednym poscie fasz 27.05.08, 10:14 nick3 napisał: > Zjazd stąd faszysto podły, bo cię po ścianie rozmażę!!! Co w tym faszystowskiego? Nawiasem mowiac, podziwiam kulture wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Są dwie Polski które się nigdy nie spotkają 26.05.08, 13:47 jedna otwarta i tolerancyjna druga ksenofobiczna i nacjonalistyczna. Rzecz w tym by ta pierwsza była w znacznej większości a druga była prawicowo nacjonalistycznym marginesem. Nad tym trzeba pracować a nie tłumaczyć takie zachowania tym i owym. Odpowiedz Link Zgłoś
ich_sehe_tote_menschen Re: Są dwie Polski które się nigdy nie spotkają 26.05.08, 13:54 Super wypowiedź, brawo... "nauczyciele" z Wybiórczej będą dumni, ba, wręcz wzruszeni... o takie wpisy walczyli i walczą. I nie będzie nam tu żaden ksenofob i nacjonalista pluł w twarz że "jedna ze stewardes dostała od młodego Izraelczyka w twarz. Tylko dlatego, że zbyt długo czekał na coca-colę".(przekrój) Jak dostała to na pewno zasłużyła... pewnie się tak jakoś antysemicko spojrzała... Nie będą wredne polskie antysemitki obrażać narodu wybranego niecnym spojrzeniem albo długo nieprzynoszoną coca-colą! Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Re: Są dwie Polski które się nigdy nie spotkają 26.05.08, 15:10 widzisz, mysiu pysiu, wiążesz ściśle narodowość z zachowaniem... nie sądzisz, że to błędne założenie doprowadza Ciebie do błędnych wniosków? Pomyśl nad tym dłużej i wtedy wróć na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
ich_sehe_tote_menschen Re: Są dwie Polski które się nigdy nie spotkają 26.05.08, 15:26 Hahaha... głupia taka jesteś czy nie rozumiesz co ludzie piszą? > wiążesz ściśle narodowość z zachowaniem... To przecież na TYM forum jest o Polakach chamach, antysemitach, bijących żydów! Ja wiąże INTERPRETACJE ZACHOWANIA I ODPOWIEDZIALNOŚĆ za nie z narodowością... Zatem wg mnie ten sam czyn dokonany przez Polaka jest inaczej oceniany, niż jeżeli dopuści sie go kto inny (zwłaszcza Żyd). No więc się dziecko nie kompromituj. Jeżeli postu nie rozumiesz to go nie komentuj! I jeżeli chcesz o założeniach, wnioskach, tezach, to proponuje ci eksperyment. Wejdź dziecko do samolotu (np. linii izraelskich, mogą być też polskie by sytuacja eksperymentu była zbliżona) i daj stewardessie w gębę, gdy ci colę za późno przyniesie. Albo zniszcz meble w hotelu. I dokonaj obserwacji co się stanie... No i wyciągnij wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Re: Są dwie Polski które się nigdy nie spotkają 26.05.08, 15:52 czyli nieistotna jest dla Ciebie kwestia narodowości w przypadkiach pospolitego chuligaństwa? Tak lub Nie. Zważ misiu rysiu, że w omawianym przypadku w Warce agresja wywołana była przez fakt pochodzenia etnicznego tego młodego człowieka. Zachowania takie powszechnie uważa się za oznaki antysemityzmu. A, że młodzi Polacy... No przeciez nie byli to młodzi Żydzi, Niemcy lub Rosjanie. To co różniło dwie strony w tym przypadku to narodowość, i był to wystarczający powód aby to podkreślić. Odpowiedz Link Zgłoś
ich_sehe_tote_menschen Re: Są dwie Polski które się nigdy nie spotkają 26.05.08, 16:12 No widzisz, trochę pomyśleć i ci się uda. Doszłaś dziecko do istoty. Nie każdy przypadek chuligańskiego zachowania wobec żyda czy Żyda to antysemityzm. Jest to równie niesłuszne, co przez wiele osób i kręgów zamierzone. Jestem przekonany o ty, że gdyby na miejscu tego żyda znalazł się Rosjanin, Ukrainiec czy Czeczen sprawy by NIE BYŁO. Po prostu nie pasowałoby do tez głoszonych przez GWno. A to właśnie podkreślanie na każdym kroku że żydzi są czymś szczególnym i specjalnym sprzyja postawom wobec nim niechętnym. Wierz mi, tak jest nie tylko w Polsce. Podkreślanie na każdym kro PS: Zachęcam do opisanego wcześniej eksperymentu. Będziesz sobie mogła empirycznie zweryfikować tezę o równym traktowaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Re: Są dwie Polski które się nigdy nie spotkają 26.05.08, 17:41 w tym przypadku to był jednak czysty antysemityzm który doprowadził do chuligańskich wybryków. Gdyby to nie był pejsaty ortodoks to można domniemać, że nie byłby automatycznie napastowany jako Żyd. A co prawda to prawda są miejsca w tym kraju gdzie za marynarke i kaszkiet można dostać po głowie...:) Nie odwracaj kota ogonem, w Polsce istnieje problem antysemityzmu. To, że gdzie indziej też jest nie jest żadnym usprawiedliwieniem a jedynie dowodem, że źli ludzie sa wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ich_sehe_tote_menschen Re: Są dwie Polski które się nigdy nie spotkają 26.05.08, 18:45 Jasne, najlepszym przykładem bezczelna antysemicka stewardessa opisana w artykule przekroju... dobrze że w mordę dostała, to może sie trochę opamięta z tą swoją nienawiścią! Pewnie ją wyssała z mlekiem matki, albo codziennie rydzyka słucha. Wstrętna nacjonalistka jak mogła tego żydka w samolocie tak sprowokować! Albo ten skopany Włoch, podły katol, jeszcze agenci mossadu pewnie sobie buty pobrudzili o to bydle... Odpowiedz Link Zgłoś
minusn Słusznie 26.05.08, 18:51 A sprzątaczki w hotelach pewnie też nie mogą docenić że to przedstawiciele narodu wybranego obsrywali umywalki i pokoje... Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Re: Są dwie Polski które się nigdy nie spotkają 26.05.08, 19:50 aby rozwiać moje watpliwości... Czy chcesz powiedzieć, że w Polsce nie ma antysemityzmu? A wszystkie ataki na Żydów, graffiti antysemickie, przyklejanie łatki "Żyd", w rozumieniu wyzywających poniżającej, itp. itd., to tylko wybryki chuligańskie? W Warce zdarzenie miało jednoznacznie antysemickie podłoże. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Są dwie Polski które się nigdy nie spotkają 26.05.08, 14:54 ależ co chwila si spotzkaj + i naparzają raczej powiedziałbym jest podział na ludzi spokojnych i agresywnych a nie tak jak napisałeś:) Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 nie ma to jak katolicka miłość bliźniego.... 26.05.08, 13:51 kler udaje, że nic sie nie dzieje a tymczasem to kler katolski jest w najwiekszym stopniu winny antysemityzmu w Polsce przez lata szczuli prostaczków na Żydów podczas kazań wystarczy pogadac z kims, kto ma dzis 80-90 lat... tak to niestety wyglada i nikt nic z tym nie chce zrobic, bo przeciez klechów ruszyć nie można Palikot chciał ruszyć toruńskiego złodzieja i prosze... stawiają go do pionu juz ehhh POlak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
aaronbund No to Nowak ma drugą rundę do zrobienia. 26.05.08, 14:10 jazdę po Kościołach i obronę polskiej młodzieży katolickiej, pokolenie JPII. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Nastraszylem tylko Zyda 26.05.08, 14:15 Szkalowanie i klamstwa Grossa przynosza juz nadspodziewanie silne efekty. A swoja droga ci pejsacze wygladaja jak z Ksiezyca. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: yganka 26.05.08, 19:25 yganka napisała: > spójrz w lustro ;) Spojrzalem dokladnie - i to prosto w lustro "Holocaust Industry" produkujace slepa nienawisc i upokarzanie Polski w swiecie. Przeciez nam to glosno obiecano! Teraz ogladamy skutki. Odpowiedz Link Zgłoś
mannaznieba4 Jak udaje asa to niech po polsku sie nauczy bo 26.05.08, 14:11 w polsce w boze cialo po polsku nalezy pytac albo po lacinie. Jak ten obywatel USA sobie wyobraza ze polak w usa po polsku sie dogada.co za zarozumialec .dobrze ze szybko biega po rozum do glowy. po co robic aj waj z asem ktory asem nie jest i to w boze cialo. oj te syjonisty to zawsze same aj waj robia. Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Nastraszyłem tylko Żyda 26.05.08, 14:17 niedlugo dostaniecprikaz od usa i izraela , opinia publiczna na zachodzie juz jest urabiana Tewje Bielski, film "Opór", "Defiance", Edward Zwick, Daniel Craig W Hollywood powstaje superprodukcja o przygodach żydowskiego partyzanta Tewjego Bielskiego. Zagra go odtwórca roli Jamesa Bonda Daniel Craig. Z filmu widzowie nie dowiedzą się jednak, że oddział Bielskiego oprócz tego, że uratował wielu Żydów, jest współodpowiedzialny za śmierć ponad stu Polaków. - Była 4.30, może 5 w nocy. Obudził mnie potężny huk. Długa seria z karabinu maszynowego poszła po chałupie. Kule przebiły na wylot belki i przeleciały nad naszymi łóżkami. Pocisk utkwił w ścianie, kilka centymetrów nad moją głową. Usłyszałem wrzaski - opowiada Wacław Nowicki. 8 maja 1943 roku miał 18 lat. - Zabarykadowaliśmy się w domu, ale napastnicy pobiegli dalej, w stronę centrum Naliboków. To nas uratowało. Wkrótce Nowiccy, którzy mieszkali na obrzeżach miasteczka, zobaczyli przez okno pierwsze płomienie. Z pobliża dobiegała gęsta kanonada. Do pogrążonych we śnie Naliboków wdarli się sowieccy partyzanci. Około 120 - 150 uzbrojonych ludzi. - Szli przed siebie, wpadali do chałup. Każdego, kogo napotkali na swojej drodze, zabijali z zimną krwią. Dla nikogo nie było litości - opowiada inny świadek wydarzeń, obecnie 83-letni Wacław Chilicki. Bolesław Chmara miał wówczas 15 lat: - Wywołali mojego starszego o trzy lata brata na ganek. Wyszedł. Wśród nich była kobieta. Podniosła karabin i trafiła go prosto w pierś. To była rozrywająca kula dum-dum. Wyrwało mu całe ramię. Ona wzruszyła ramionami, odwróciła się na pięcie i poszli dalej. Zrabowali, co się dało, a chałupę puścili z dymem. Zamordowano wówczas 128 albo 129 osób, głównie mężczyzn i wyrostków. Ale również 10-letnie dziecko i kilka kobiet. Jedna z nich zginęła, broniąc trzech synów. W kilku przypadkach zabito po siedmiu, ośmiu członków jednej rodziny. Część ludzi zginęła w łóżkach, część wyprowadzono na podwórza i rozstrzelano po kilkunastu, w zbiorowych egzekucjach. Od pocisków zapalających zajęło się kilka chałup. Spalono kościelną wieżę, pocztę, remizę. Zrabowano dużą ilość jedzenia, koni, bydła. - To, co zobaczyliśmy, gdy odeszli partyzanci, przechodziło ludzkie pojęcie. Wypalone budynki. Stosy trupów. Głównie rany postrzałowe, porozbijane głowy, wytrzeszczone w przerażeniu, martwe oczy. Wśród zabitych dojrzałem szkolnego kolegę. - opowiada Wacław Nowicki. - Dla młodego chłopaka, jakim wówczas byłem, to był prawdziwy szok. Nie zapomnę tego widoku do końca życia. Mieszkańcy Naliboków, którzy przeżyli, nie mają wątpliwości, że w sowieckim oddziale, który dokonał masakry, duża część partyzantów pochodziła z działającego w sąsiedniej Puszczy Nalibockiej żydowskiego oddziału Tewjego Bielskiego. - To Żydzi, którzy przed wojną mieszkali wśród nas, brylowali wśród napastników. Doskonale wiedzieli, kto, gdzie mieszka, kto jest kim - wspomina Nowicki. Jerozolima na bagnach Reżyserem filmu, który ma nosić nazwę "Defiance" ("Opór"), jest znany amerykański twórca kina akcji Edward Zwick ("Stan oblężenia", "Ostatni samuraj", "Krwawy diament"). Tewjego Bielskiego zagra, obecny odtwórca roli agenta 007, Daniel Craig. Film, który będzie kręcony w Europie Wschodniej i Kanadzie, ma kosztować około 50 mln dolarów. Powinien być ukończony za blisko rok. O planach Zwicka poinformowała niedawno w entuzjastycznym artykule zatytułowanym "Bond zagra w filmie o polskich partyzantach" "Gazeta Wyborcza". Na portalu dziennika przeprowadzono nawet ankietę pod hasłem "Czy Daniel Craig jest odpowiedni do roli polskiego bohatera?". W firmie Grosvenor Park Productions, która finansuje kręcenie filmu, nikt nie wie o Nalibokach. - Coś takiego. Pierwsze słyszę. Scenariusz jest jednak sprawą Edwarda Zwicka i jego firmy Bedford Falls Company z Santa Monica. Proszę porozmawiać z nimi - mówi Jonathan McFadden z Grosvenor Park. Edward Zwick nie chciał jednak rozmawiać. Nie odpowiedział również na przesłanego mu e-maila. Z informacji przekazanych przez producentów prasie można sobie wyobrazić, w jaki sposób przedstawiona zostanie historia Tewjego Bielskiego. Film ma być poruszającą, epicką opowieścią o odwadze, nadziei i walce ze złem. O szlachetnym człowieku, który w obliczu zagłady postanawia uratować jak największą liczbę ludzi, jednocześnie dzielnie stawiając czoła nazistom i kolaborantom. Odwzorowany ma zostać obóz, który Tewje Bielski założył na otoczonej bagnami wyspie, położonej w dzikich ostępach Puszczy Nalibockiej. W osadzie, nazywanej przez jej mieszkańców Jerozolimą, działały podobno zakłady rzemieślnicze, szpital, a nawet bożnica. - Bardzo się cieszę, że powstaje ten film. Niestety, postać Tewjego Bielskiego, choć w pełni na to zasługuje, nie jest specjalnie znana na świecie. Ponieważ kino ma wyjątkową moc oddziaływania, mam nadzieję, że dzięki temu filmowi sytuacja się zmieni - mówi znana badaczka Holokaustu prof. Nechama Tec. To właśnie na podstawie jej książki ("Defiance? The Bielski Partisans", Nowy Jork 1993) powstał scenariusz filmu. Pod sowieckim dowództwem Dlaczego doszło do masakry w Nalibokach? Konflikt pomiędzy polskimi mieszkańcami i ich żydowskimi sąsiadami - bo to właśnie miejscowi Żydzi w dużej mierze weszli w skład oddziału Bielskiego - narastał od dawna. Naliboki były małą miejscowością, położoną w Puszczy Nalibockiej, w województwie nowogródzkim. Głównie drewniana, kresowa zabudowa. Kościół, bożnica i kilka murowanych budynków urzędowych. Zamieszkiwało je około trzech tysięcy ludzi, w tym kilkuset Żydów. - Żyliśmy w pokoju. Nie wchodziliśmy sobie w drogę. W pewnym momencie prowadzona była jedynie kampania, aby nie kupować w żydowskich sklepach, tylko w chrześcijańskich - wspomina Wacław Chilicki. Działalność niewielkiej grupki miejscowych narodowców ograniczała się do napisania w nocy kredą na płocie "Żydzi precz!". - Nie było jednak mowy o żadnej przemocy, o tym, żeby ktoś kogoś upokarzał - dodaje Chilicki. Pierwszy poważny zgrzyt nastąpił we wrześniu 1939 roku. Miejscowi Żydzi entuzjastycznie witali wkraczających Sowietów. Potem przyszedł luty 1940 roku. Zaczęły się masowe deportacje Polaków w głąb Związku Sowieckiego. - Żydzi chodzili razem z NKWD i wskazywali im najznaczniejszych Polaków. Ten był policjantem, ten pracował w urzędzie, ten był oficerem KOP, a ten służył w Legionach. Ruscy pakowali ich z całymi rodzinami na furmanki i wywozili w nieznane - opowiada Wacław Nowicki. Zresztą większość Żydów wkrótce się rozczarowała nową władzą. Podczas kampanii wymierzonej w wolny handel Sowieci likwidowali wszelkie małe sklepiki i inne należące do Żydów interesy. Niemniej jednak, w pamięci większości Polaków utrwalił się obraz Żyda- kolaboranta, z czerwoną opaską na ramieniu i z sowieckim karabinem przewieszonym przez plecy. Sytuację zmienił wybuch nowej wojny. Gdy w Nalibokach pojawili się Niemcy, duża część Żydów uciekła do puszczy. Właśnie tam na przełomie 1941 i 1942 roku zaczął formować się oddział Tewjego Bielskiego - byłego kaprala WP - i jego trzech braci pochodzących z jednej z pobliskich miejscowości. Oddział, który początkowo liczył 40 ludzi, szybko urósł do kilkuset. W większości kobiet i dzieci, które uciekały pod opiekę żydowskich partyzantów z okolicznych gett. - Po przejściu frontu na tyłach pędzących do przodu dywizji pancernych Wehrmachtu, została masa sowieckich żołnierzy. Wielu z nich łączyło się w oddziały partyzanckie. Puszcza Nalibocka znajdowała się pod ich całkowitą kontrolą. Tewje Bielski szybko się z Sowietami porozumiał, wszedł pod ich komendę. Miał się czym wkupić: kobietami, których krasnoarmiejcy byli pozbawieni - mówi historyk, który badał zbrodnię w Nalibokach, Leszek Żebrowski. - W masakrze brali udział zarówno ludzie Bielskiego, jak i Sowieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ich_sehe_tote_menschen Ty nacjonalisto i ksenofobie!!! 26.05.08, 14:24 To wszystko nieprawda. Żydzi nigdy nikomu krzywdy nie zrobili!!! Oni się tylko bronili, jeżeli już!!! Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Zachowanie opisane wobec Zyda w Warce 26.05.08, 14:31 Zachowanie opisane wobec Zyda w Warce ma niewiele wspolnego z antysemityzmem niezaleznie od faktu, ze akurat dotyczylo Zyda i ze wygodnie jest polskiej oglupialej sforze dziennikarskiej zaliczyc je do takowego. Byla to po prostu zwykla agresywna reakcja prostakow zjednoczonych umyslowym zniedoleznieniem i uposledzeniem, zeby nie napisac chorych, jaka powoduja zawsze w kazdym miejscu na swiecie nowe nieznane i wyrozniajace sie ze znanego i akceptowanego otoczenia postacie. Mogl to byc zupelnie dobrze murzyn, homoseksualista, czy transwestyta; kazdy ktory nie miesci sie w odmozdzonych prowincjonalnych zakutych lbach indoktrynowanych krajowym wiejski czy malomiasteczkowym szowinizmem i ksenofobia w ktorym niemaly udzial ma polskie wstecznictwo jakie reprezentuje nasza hierarchia kk. Nastraszyłem tylko Żyda Odpowiedz Link Zgłoś
yganka Re: Zachowanie opisane wobec Zyda w Warce 26.05.08, 14:37 ale jeśli to byłaby każda z tych postaci, które podałeś, to te lęki czy pobicie czy straszenie się stosownie nazywają. owszem, ogólnie możemy powiedzieć że wynika to z niedouczenia, z chamstwa, prostactwa itp. ale zaostało to już nazwane: antysemityzmem, homofobię itp. bo można mięc jednocześnie to i to albo jedo tylko. najważniejsze uświadomienie tej młodzieży że inny nie równa się gorszy! większość Polaków powinna sobie to uświadomić, powinni o tym uczyć w szkołdach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk "ale zaostało to już nazwane: antysemityzmem" 26.05.08, 15:14 Nie zrozumialas slowa z tego co napisalem. Tak zostalo, nie pierwszy raz zinterpretowane, dla wygody i potwierdzenia pewnej z gruntu falszywej tezy. Uposledzenie umyslowe najnizszych warstw spolecznych kultywowane w kraju za parawanem polskosci, jest parawanem do szerzenia mitow o polskim antysemityzmie. Nie dotyczy to zreszta tylko naszgo kraju: jest to powszchnie przyjeta na swiecie strategia zaistnienia nie tylko w mediach narodu wybranego oparta na "odwracaniu kota do gory ogonem". Z faktu, ze wrogie zachowanie dotyczylo Zyda wyciaga sie falszywy wniosek o antysemityzmie zamiast o uposledzeniu umyslowym ktore szuka w grupowej agresji wlasnego poczucia wabezpieczenstwa Re: Zachowanie opisane wobec Zyda w Warce Odpowiedz Link Zgłoś
ich_sehe_tote_menschen Uważaj 1europejczyk... 26.05.08, 14:40 ... to co piszesz nie jest zgodne z oficjalnym stanowiskiem. I może cię nie uratować nawet zdanie o "wstecznictwie" hierarchii kk... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-102 Nastraszyłem tylko Żyda 26.05.08, 14:33 Co za rodziców mają te dzieci, bo chyba się takie nie urodziły. Przykro mi to pisać, ale myślę, że ta Warka to właśnie nasze społeczeństwo w miniaturze. Antysemityzm był w Polsce i z całą pewnością jest. Cofamy się jako ludzie do czasów jaskiniowych. Wstyd i wielka hańba. Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: Nastraszyłem tylko Żyda 26.05.08, 14:40 antypolonizm byl zawsze obecny w izraelu ten kraj cofa sie do czaso jaskinioych tak bylo i tak jest Odpowiedz Link Zgłoś
noelkabat Re: Nastraszyłem tylko Żyda 26.05.08, 14:47 Zadaje sobie pytanie czy w dzisiejszej Polsce mozliwe by bylo powtorzenie sie "Jedwabnego"? Nie! I tylko z jednego powodu: bo w dzisiejszym "Jedwabnie" czy w Warce niema Zydow, niema ani jednego Zyda. To jest jedyny powod. Bo mentalnosc "jedwabienska" istnieje niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara444 Po lbie warto by dac autorowi tego 27.05.08, 01:12 artykulu ktory na pewno jest wziety i wyssany z palca. Ci ZSydzi (a szczxegolnie z GW) sa po prostu nie normalni i bez pie.rzenia glupot o antysemityzmie sa chorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: Nastraszyłem tylko Żyda 26.05.08, 14:42 prawie sie rozplakalaem tak mnie ta historia wzruszyla , szkoda ze gazetka nie napiala o polakach pobitych i straszonych w krakowie przez ochrone zydowskich wycieczek z mosadu , zaraz sie rozplacze Odpowiedz Link Zgłoś
jj43 Nastraszyłem tylko Żyda 26.05.08, 14:44 bosz, czego ty wymagasz od tępego mohera. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtton Nastraszyłem tylko Żyda 26.05.08, 14:54 Nie bez powodu uchodzimy w świecie za naród antysemicki. To że mamy głupich chuliganów i kiboli niczego nie tłumaczy. Inni też ich mają, ale nie przejawiają takiej prymitywnej, biologicznej nienawiści. A przy tym nasz Kościół na to w zasadzie przyzwala. Wystarczy wsłuchać się w głosy parafialnego kleru. Odpowiedz Link Zgłoś
ich_sehe_tote_menschen Re: Nastraszyłem tylko Żyda 26.05.08, 15:01 > Nie bez powodu uchodzimy w świecie za naród antysemicki. I właśnie tu racji nie masz. W Polsce nie ma jakieś specjalnej (większej niż gdzie indziej) ksenofobii, nacjonalizmu, antysemityzmu... Nie znaczy że jej nie ma. Ale podobnie jest w Europie (choćby Niemcy, Francja), podobnie w USA (Borata oglądałeś?). Tylko właśnie Polakom wmawia się niektóre rzeczy, bo tak jest wygodniej. Temu służy też w rzeczywistości akcja GW, temu służą działania zwłaszcza środowisk żydowskich w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
noelkabat Re: Warka to nie Jedwabne!!! 26.05.08, 15:13 Co ma do tego GW, jaka akcja? GW przedstawila fakt bez komentarza. Zadaje sobie pytanie czy w dzisiejszej Polsce mozliwe by bylo powtorzenie sie "Jedwabnego"? Nie! I tylko z jednego powodu: bo w dzisiejszym "Jedwabnie" czy w Warce niema Zydow, niema ani jednego Zyda. To jest jedyny powod. Bo mentalnosc "jedwabienska" istnieje niestety. Czy istnieje gotowosc, chyba nie. To nie jest sprawa Zydow, to jest sprawa Polakow, sprawa KK w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
fraps Re: Nastraszyłem tylko Żyda 27.05.08, 10:18 wojtton napisał: > Nie bez powodu uchodzimy w świecie za naród antysemicki. To prawda. Antypolska propaganda na calym swiecie robi swoje. Bo nasza historia raczej jest powodem do dumy, jesli o sprawe Zydow chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
podkova Nastraszyłem tylko Żyda 26.05.08, 15:15 "Muzeum Kazimierza Puławskiego, który w Warce spędził dzieciństwo." Kazimierz Puławski? Nie ma takiego muzeum w Warce. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek20074 Żydzi zrobili dużo złego Polsce 26.05.08, 15:48 więc nie dziwne że są prześladowani. Zwłaszcza że żydzi ciągle szczują przeciwko Polsce. Wizy do USA zablokował żyd w Kongresie. Mieszkam w Krakowie i tutaj są widoczne problemy z żydami. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra szczególnie Tobie... 26.05.08, 15:55 pewnie byłeś w dzieciństwie straszonych Żydami przez swoich dziwnych rodziców? Opowiedź nam kilka z tych opowieści, spróbujemy wtedy Ciebie zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
polak_kr Re: szczególnie Tobie... 26.05.08, 16:00 nie mnie ale znajomego, w Krakowie w Podgórzy wywalili wszystkich lokatorów z kamienicy bo znalazł się jakiś żyd złodziej co ją odebrał. Kto odda Polsce za ofiary, stratę ziem i stracone szanse? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: szczególnie Tobie... 26.05.08, 22:59 Jak "odebral" (co swoje) to chyba jednak nie zlodziej. Zlodziej "kradnie" (co nie swoje). Odpowiedz Link Zgłoś
brat_oblat Re: Żydzi zrobili dużo złego Polsce 26.05.08, 16:04 Najgorsze bylo jak spedzili sie sami do stodoly i sami sie spalili na zlosc Polakom katolikom... Czy wszyscy Krakowiacy to takie matoly i scierwa moralne? Odpowiedz Link Zgłoś
polak_kr Re: Żydzi zrobili dużo złego Polsce 26.05.08, 16:06 sam jesteś ścerwo żydzie. Odpowiedz Link Zgłoś
itylkoprawda A ja lubię żydów 26.05.08, 18:47 tylko dobrze wypieczonych! Za sranie po hotelach u mnie mają przesrane. przekroj.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2916&Itemid=58 Odpowiedz Link Zgłoś
polak_kr Żyd do USA przyjeżdża sobie do Polski jakby nigdy 26.05.08, 15:52 nic. A Polak do USA jechac nie może. Dobrze mu zrobili sytuacja się zemściła. Oni w Izraelu straszą dzieci tym że zakonnice katolickie porywają dzieci. Mają za swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Żyd do USA przyjeżdża sobie do Polski jakby n 26.05.08, 23:04 1) Nie "Zyd" (jako "Zyd") przyjezdza do Polski "jakby nic" a "Amerykanin". Wolnosc wizowa dotyczy nie "Zydow" a "obywateli USA". 2) Czy moglbys nieco wyszczegolnic to co twierdzisz och straszneiu dzieci w Izraelu? Bo ja pamietam jak dzieci w Polsce straszono tym ze ich porwa Cyganie. Odpowiedz Link Zgłoś
ziarenko1.1 Nastraszyłem tylko Żyda 26.05.08, 15:56 antysemityzm tkwi w samych żydach . . TERAZ NIE WPUSCILI DO IZRAELA ZNANEGO PROF Z aMSTERDAMU .ZA komuny nieznani sprawcy niszczyli groby żołnierzy armii radzieckiej . teraz ci niedobrzy Polacy bija te niewiniątka . i jak napisane : w Boże Ciało żeby podkreślić jacy to katolicy " tak jak przy Rydzyku napisali jechał z kobietą ppił alkohol .jak tylko się da ubabrać. oczernic to cała gazeta .tzw obiektywne dziennikarstwo ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
brat_oblat Re: Nastraszyłem tylko Żyda 26.05.08, 16:09 Kiedy sie czyta cos takiego to coraz wiekszy wstyd byc Polakiem... Odpowiedz Link Zgłoś
goldblumm Re: Nastraszyłem tylko Żyda 26.05.08, 18:18 Dobrze, ze nim nie jesteś ... bo juz byś się spalił na kupkę popiołu :)) Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: Nastraszyłem tylko Żyda 26.05.08, 16:06 WYLTUMCZCIE MI DLACZEGO W KRAKOWIE ZYDOWSKA OCHRONA MOZE ZA NIC POBIC POLAKOW I STRASZYC ICH BRONIA PALNA I GAZETKA MILCZY I NIKOGO TO NIE OBCHODZI, A Z TAKIEJ SPRAWY ROBI SIE AFERE TA GRUPKA DZIECIAKOW ZAATAKOWALA BY ROWNIEZ GEJA MURZYNA CZY ARAABA GDYBY SIE TAM POJAWIL I DOBRZE O TYM WIECIE BANDA IDIOTOW SAMA ROBI SZUM A POTEM SIE DZIWIA TAKIM POSTAWOM Odpowiedz Link Zgłoś
brat_oblat Re: Nastraszyłem tylko Żyda 26.05.08, 16:13 Ta grupa dzieciakow polowala na tego Zyda. Imponowalo im to jak starsi koledzy rozprawili sie z grupa zydowskich turystow. Cos masz z glowka, ze nie potrafisz zrozumiec przyczyn tych zachowan??? Odpowiedz Link Zgłoś
fraps Re: Nastraszyłem tylko Żyda 27.05.08, 10:24 misza36 napisał: > WYLTUMCZCIE MI DLACZEGO W KRAKOWIE ZYDOWSKA OCHRONA MOZE ZA NIC > POBIC POLAKOW I STRASZYC ICH BRONIA PALNA I GAZETKA MILCZY Jesli nie zdazyles/as sie zorientowac - dlatego, ze GW jest prozydowska i antypolska. Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Nastraszyłem tylko Żyda 26.05.08, 16:18 MIAL CHLOP SZCZESCIE MOGL ZOSTAC POBITY PRZEZ MOSSAD JAK MLODZI POLACY W KRAKOWIE Odpowiedz Link Zgłoś
brat_oblat Re: Nastraszyłem tylko Żyda 26.05.08, 16:36 Nie interesuje mnie zdziczenie Mossadu, czy rozwydrzenie zydowskich nastolatkow... W zachowaniu NASZYCH dzieciakow w Warce dostrzegam natomiast ten sam rasistowski styl, ktory jest wlasciwy dla czlonkow KKK, neonazistow, Red Watch itd... ------------------------ Przyczyny mordu w Jedwabnem wciaz w Polsce nie ustaly... Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: Nastraszyłem tylko Żyda 26.05.08, 16:48 NIE INTERESUJE MNIE ZDZICZENIE TYCH DRESIARZY W ZACHOWANIU MOSSADU DOSTRZEGAM TO SAMO CO U NAZISTOW RED WATCH ITD Odpowiedz Link Zgłoś
brat_oblat Re: Nastraszyłem tylko Żyda 26.05.08, 17:06 A w Ruandzie 16-latki umialy juz podrzynac gardla swoim rowiesnikom... To moze te NASZE bandziorki nie sa takie zle... Skretyniala mentalnosc polskiego scierwa katolickiego daje o sobie znac na kazdym kroku... Odpowiedz Link Zgłoś
fraps Re: Nastraszyłem tylko Żyda 27.05.08, 10:26 brat_oblat napisał: > A w Ruandzie 16-latki umialy juz podrzynac gardla swoim > rowiesnikom... To moze te NASZE bandziorki nie sa takie zle... > > Skretyniala mentalnosc polskiego scierwa katolickiego daje o sobie > znac na kazdym kroku... Stosujac relatywizm obecny dosc czesto na forum GW: owszem, nie sa takie zle :P Nie musisz rzucac bluzgami na kazdym kroku, i tak kazdy czytajacy ten watek wie, ze nie lubisz katolikow jak i Polakow. Sprobuj czasami zastosowac bardziej wyszukana metode oddania swoich emocji. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_oblat Re: Nastraszyłem tylko Żyda 31.05.08, 10:55 Twoj “subtelny” sposob obrazania ludzi czyni z ciebie wieksze scierwo moralne niz przypuszczasz. Prosci ludzie juz nie daja sie nabierac na te “ynteligenckie” sztuczki nawiedzonych balwanow. Odpowiedz Link Zgłoś
kewah Nastraszyłem tylko Żyda 26.05.08, 17:17 Co o tym sadze? A to Polska wlasnie... Odpowiedz Link Zgłoś