krawat23 02.07.08, 14:16 Czy w tej sprawie nie ma drugiej strony medalu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gekon1979 niech to bedzie nauczka dla tych 02.07.08, 14:52 ktorzy chca jechac do tych prymitywow omijac jak najdalej szerokim lukiem kacapobolszewie Odpowiedz Link Zgłoś
mayenne Re: niech to bedzie nauczka dla tych 02.07.08, 15:00 gekon1979 napisał: > ktorzy chca jechac do tych prymitywow > omijac jak najdalej szerokim lukiem kacapobolszewie Gekon, pan podróżnik jest dorosły i może samodzielnie podejmować decyzje. Np. czy jeść czy nie jeść - jego rzecz. Tak samo, jak mógł samodzielnie podjąć decyzję, czy zadbać o potrzebne dokumenty przed podróżą czy zignorować prawo i zaryzykować poniesienie konsekwencji swojej decyzji :P Odpowiedz Link Zgłoś
tkamins Re: Polski podróżnik rozpoczął głodówkę w Rosji. 02.07.08, 14:56 Jak się łamie prawo w obcym kraju, to ponosi się tego konsekwencje. To trochę inaczej niż w TYM kraju, ale całkowicie normalne. Trzeba było załatwić sobie pozwolenie na żeglugę a nie tak na krzywy ryj. A z tą głodówką to bym nie przesadzał na miejscu pana żeglarza emerytowanego muzyka. W krajach postkomunistycznych nie zwraca się uwagi czy skazaniec ma ochotę jeść czy nie, co zrobi z michą to jego sprawa. Przypominam sprawę nieszczęsnego Rumuna, niesłusznie oskarżonego i doprowadzonego do śmierci głodowej w polskim więzieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mayenne Re: Polski podróżnik rozpoczął głodówkę w Rosji. 02.07.08, 14:56 Ja jeszcze nie widziałam medalu bez drugiej strony :/ Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Polski podróżnik rozpoczął głodówkę w Rosji. 02.07.08, 14:59 > Ja jeszcze nie widziałam medalu bez drugiej strony :/ A jednostronne medale magiczne? :) Anyway. Głodówką z biurokracją nie wygra, zwłaszcza że jak piszą "chce zakończyć podróż tam gdzie zaplanował" :) Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Jasne, ze jest druga strona medalu. 02.07.08, 14:58 Pan Widera prowadzil, przy pomocy specjalistycznego sprzetu rozpoznanie wewnetrznych wod Federacji Rosyjskiej na rzecz NATO. Jednak sluzby FR w pore przejrzaly przebiegly plan imperialistow i po krotkiej bitwie zajely wroga jednostke. Specjalistyczny sprzet wywiadowczy - lorneta, notes i komplet wielobarwnych mazakow - zostal poddany badaniom i jest dokonywana analiza jesgo przydatnosci w akcjach szpiegowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
bezportek [...] 02.07.08, 15:39 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Polski podróżnik naruszyl integralnosc Federa 02.07.08, 15:47 Jestes buraq jakich wielu w kraju nad Wisla Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Polski podróżnik rozpoczął głodówkę w Rosji. To.. 02.07.08, 15:52 W sumie dobrze ze gosc zrobil ten straj glodowy, przynajmniej naglosni sprawe, ze rosyjskie prawo jest zawile, malo przejzyste i korupcjogenne.Jesli ma sie uzupelniac z europejskim, Rosjanie musza to zmienic a takie sprawy temu sluza. Odpowiedz Link Zgłoś
wi42 Z pewnoscia prawo i urzednicy nie do 02.07.08, 17:38 pozazdroszczenia, ALE mam tez swiezy przyklad polskiej biurokracji - dodanie jednej kreski (1 cm) na planie geodezyjnym i uprawomcnienie tego wymagalo ponad 3-ch miesiecy. Ciekawe jak sie to historia zeglarza zakonczy? Odpowiedz Link Zgłoś
brumowski jest druga strona 02.07.08, 15:57 Jacht był częścią tarczy antyrakietowej wymierzonej osobiście w Putina. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bbjot W Rostowie też mnie trzymali na lotnisku 02.07.08, 15:57 Lecieliśmy z Brześcia do Baku wyczarterowanym przez naszą firmę rosyjskim Jakiem 40 i musieliśmy po drodze lądować w celu uzupełnienia paliwa. Rosyjski pilot, rosyjskiego samolotu wybrał rosyjskie lotnisko a mógł wybrać Doneck na Ukrainie. Z początku zażądano opłaty za paliwo w gotówce w dolarach. Mieliśmy tyle ile trzeba a nawet więcej. Nie dali tłumacząc, że nie ma pozwolenia na eksport paliwa a samolot leci przecież za granicę, czyli następuje wywóz tego paliwa czyli eksport a na to trzeba mieć licencję. Był styczeń, trzymali nas całą noc w zimnym samolocie z uzbrojonym strażnikiem przy trapie. Zimno, brak łączności, sracz zapchany.Rano zmieniła się ekipa obsługująca lotnisko czyli "priszła novaja smiena", pozwolili wyjść z samolotu i pojechać do hotelu z obietnicą, że sprawę rozpatrzą po uzyskaniu zgody "Moskwy" Na drugi dzień pozwolili odlecieć bo już była poruszona ambasada, konsulat i nasz MSZ. Zpowrotem wracaliśmy już przez Donieck gdzie nikt nie żądał licencji na eksport i wiedział, że paliwo służy do napędzania samolotów a ludzie byli przyjazni i życzliwi. Pozdrawiam serdecznych Ukraińców. TRZYMAJCIE SIĘ Z DALEKA OD ROSTOWA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dyktator_bolandy Re: Dookoła Europy? 02.07.08, 16:16 człowiek spojrzał na mapę i pomyslał, że Europa:)a powaznie, to znając ruską biurokrację, to jak zechce to udupi. Nie miał odpisu od odpisu pozwolenia a pieczątka słabo widoczna. Od wieków nic tam sie nie zmiania. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Polski podróżnik rozpoczął głodówkę w Rosji. 02.07.08, 16:10 Niechże poprosi o pomoc dobrego cara, czyli Putina, najlepiej do spółki z Miedwiediewem. Na pewno pomogą. Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 nie pamazesz, nie pojedziesz 02.07.08, 17:34 procedura przyznania pozwolenia trwa az dwa miesiace? Dlaczego tak dlugo, czy ktos to sprawdzal?. A moze po prostu rosjanie, jak zwykle zreszta, traktuja ten problem jako ''polityczny'' - imperialistyczny lach, ktoremy wudawalo sie wodzic dzielnych federacyjnych pogranicznikow zostanie w koncu ukarany. Az tylu obcokrajowcow wystepuje o pozwolenie plywania po zamulalych rzekach Rossji? Druga strona medalu? Owszem jest. Pan Henryk nie czekalby na decyzje zlosliwych kacapow, jezeli zalatwilby sprawe z pogranicznikami ''po kacapsku'', jak to sie zwykle w tym dzikim i biednym kraju robi. Powinien wlepic kazdemu golodupcowi po 50 baksow ( jak widomo dolar jest narodowa waluta Rosji ) i sprawa bylaby zalatwiona. A tak ... ''nie pamazesz, nie pajedziesz'':):):) Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: nie pamazesz, nie pojedziesz 02.07.08, 19:44 Jak zwykle to masz niezdrowo pod sufitem, imperialistyczne zapedy i intencje to wytwor polactwa, korupcja ma tyle wspolnego z imperializmem co nic.Poza tym uzywanie epitetow w kierunku Rosjan skazuje ciebie na bycie zwyklym burakiem i smieciem, co posiejesz synku malutki to zbierzesz, prawo karmy... Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 polaczek,polactwo 02.07.08, 20:04 Chamskie lachy w natarciu!!! Dzielni prorosyjscy forumowicze w defensywie odpieraja natarczywe ataki prostackiego polactwa oraz lachowskiej glupoty!. Oj jakiz ty musisz byc nieszzcesliwy, niemalze trapiony porzez stale aktualny problem korupcji oraz agresywnej polityki najbiedniejszego narodu europy. Hohlik, podobno ma byc lepiej - Miedviediev obiecal to w telewizorni. A jak wiadomo, przecietny zapity rosjanin wierzy mediom ( wbrew starrej amerykanskiej dewizie, ze telewizja klamie:) ). Bez obaw hohlik, zaden polski podroznik i turysta nie popelni juz takiego bledu - zamiast zaglowek, beda korzystali z poteznej sily amerykanskiej waluty, bedacej przekonac karzdego milicjanta:). Jak wiadomo, dolar jest waluta w Rosji:). Zaden porzadny milicjant ani urzednik nie rozlicza sie w rubelkach - nawet transferowych:) Odpowiedz Link Zgłoś
nfaporanek Re: Polski podróżnik rozpoczął głodówkę w Rosji. 02.07.08, 20:08 No wlasnie? O co tam chodzi, ale tak na prawde? Odpowiedz Link Zgłoś
nfaporanek A w Turcji... 02.07.08, 20:11 Wpuscili mnie tam pare lat temu przez pomylke bez wizy, a pozniej nie chcieli wypuscic, mimo iz to byla ich wina - trzeba bylo odprawic tez mnie a nie tylko moj samochod. Ale ze Turcja jest w NATO, to sie nie pisze w Polsce o skandalicznym balaganie w Turcji... :( Odpowiedz Link Zgłoś
buhaj_z_rogiem Re: A w Turcji... 02.07.08, 20:56 nfaporanek napisała: > Wpuscili mnie tam pare lat temu przez pomylke bez wizy, a pozniej > nie chcieli wypuscic, mimo iz to byla ich wina - trzeba bylo > odprawic tez mnie a nie tylko moj samochod. Ale ze Turcja jest w > NATO, to sie nie pisze w Polsce o skandalicznym balaganie w > Turcji... :( Ty, no to trzeba tam było poprosić o azyl...! Taką okazję straciłeś...! Odpowiedz Link Zgłoś
buhaj_z_rogiem Pozwolenie na pływanie po wodach wewnętrznych? 02.07.08, 21:00 Kacapom od wódki mózgi się już kompletnie zlasowały. W cywilizowanym kraju jeśli masz pływadło odpowiadające międzynarodowym przepisom i ubezpieczone, masz odpowiedni certyfikat kwalifikacji, jeśli takowy wymagany, oraz masz wize lub w inny sposób zezwolono ci na "wjazd", to sobie możesz pływać, chyba że dany akwen jest strefą zamkniętą, np. z powodu ćwiczeń marynarki itp. Ale żeby trzeba było mieć pozwolenie na żeglowanie po wodach wewnętrznych...? Tylko w Kacapii to jest możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
avalon35 Polski podróżnik rozpoczął głodówkę w Rosji. To.. 02.07.08, 21:48 Ja mogę coś powiedzieć o Heńku. to mój kolega. Zaczął podróż na swoim jachcie wokół Europy. Wyruszył ze Szczecina i przez Morze Północne, Biskaje, Gibraltar i Morze Śródziemne dotarł na Morze Czarne. Na Ukrainie przezimował jego jacht, a on całą zimę starał się o kwity potrzebne na przepłynięcie Rosji z południa na północ. Chiał zamknąć pętlę wokół Europy. W tych staranich pomagali mu różni ludzie dobrej woli, ale jak to w życiu bywa nie udało się wygrać z biurokracją. Mimo tego Heniu postanowił kontynuować swoją podróż. To jest jego życie i bez tego Heniek nie był by kim jest. Dodam, że Heniek ma 77 lat i nie może w nieskończoność przekładać swoich planów. Ja osobiście trzymam za niego kciuki i wierzę, że dopnie swego. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Propagandyści nie przepuszczają takich okazji, 02.07.08, 23:41 żeby poraz kolejny opluwać Ruskich. Pan Henio i tak zgodnie ze swoją karmą dopłynie do Styksu, a Haron przeprawia wszystkich (którzy płacą) i grubych, i sucharki po głodówkach. Mimo wysiłków zawodowych propagandystów panu Heniowi życzę lepszego losu od tej pani, którą kostucha dopadła w tym szpitalu w NY. No cóż zdarza się. Ale żyby przesiedzieć w poczekalni dobę, to już trzeba mieć dużo głębsze wyobrażenie o USA niż tylko wiedza z amerykańskich filmów. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Propagandyści nie przepuszczają takich okazji 03.07.08, 00:09 Jakież to rosyjskie rozumowanie! Zawsze winni są ci, którzy MÓWIĄ, INFORMUJĄ. A gdyby milczeli, sprawy by w ogóle nie było, prawda? :D Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 pimpus, kopac umarlego? 03.07.08, 01:11 pimpus, nie bylbys sobas gdyby nie argument ''a u was bija murzynow'' prawda. A prawda jest, ze takie rzeczy zdarzaja sie nie tylko w USA. Niedalej jak 2 latas temu popularny byl filmik o facecie, ktory wypadl z karetki pogotowia na moskiewskiej autostradzie. Nikt sie po niego nie wrocil. Dlaczego? Zapili chlopcy? Odpowiedz Link Zgłoś