mysiadelko 20.08.08, 08:42 Reforma służby zdrowia leży, miejsce na porodówce graniczy z cudem, nie ma kasy na finansowanie leczenia nowotworów u dzieci, a p. minister rozstrzyga priorytetowe dylematy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hugow Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 08:43 no i slusznie - cesarka jest bardzo szkodliwa jesli nie ma dla niej koniecznosci Odpowiedz Link Zgłoś
hamsterlover [...] 20.08.08, 08:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
radeks11 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:02 a w czym jest szkodliwa? Odpowiedz Link Zgłoś
bunio28 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:27 Cesarka ma wiele negatywnych skutków przede wszystkim dla dziecka. Cesarka do rozcięcie powłok brzusznych a co za tym idzie gwałtowne rozchermetyzowanie płuc płodu. W efekcie często prowadzi to do niewydolności płucnej u noworodków ( o 90% czesciej niż przy naturalnych porodach). Dzieci po cesarce 3 razy częsciej chorują na astme w późniejszym wieku. Nie wspominając że prawie zawsze poród poprzez cesarkę kończy się zółtaczką u noworodka. Jesli chodzi o kobietę to to często dochodzi do trwałego osłabienia mięśni powłok brzusznych. Z tych powodów na zachodzie i w USA liczba cesarek gwłatownie spadła i jest niemal połowe mniejsza niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
timme Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:28 Co ty wygadujesz. W Szwecji kobieta sama sobie wybiera jak chce rodzic i nikt niczego jej nie każe. Odpowiedz Link Zgłoś
bunio28 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:36 A ja tego nie neguję, tyle że kobieta w Szwecji mając więdze na temat porodu cesarskiego wybierze poród naturalny. W szwecji cesarek jest mniej niż w Polsce a wiec wynika ze kobiety wolą porody naturalne. Zobaczysz ze za 10 - 15 lat u nas tez będzie połowę mniej cesarek. W polsce obecnie jest bodajże 23% porodów zakończonych cesarką a w Holandii tylko 8%. Czyyli co wychcodzi ze Polski mają za wąskie pochwy czy poropostu ida za moda kótra na zachodzie dawno przeminęła? Odpowiedz Link Zgłoś
timme Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:38 Tylko, ze w Szwecji jest odpowiednia opieka , a w Polsce nie. W Polsce możesz liczyć na szczecie ze nie urodzisz dziecka z niedotleniem albo z krwiakiem, bo lekarzowi sie nie chciało w porę przyjsc na salę. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 11:11 timme napisała: > Tylko, ze w Szwecji jest odpowiednia opieka , a w Polsce nie. > W Polsce możesz liczyć na szczecie ze nie urodzisz dziecka z niedotleniem albo > z > krwiakiem, bo lekarzowi sie nie chciało w porę przyjsc na salę. ******************************* Obawiasz się więc problemu analogicznego do badań prenatalnych - problemu uzależnienia decyzji lekarza od jego widzimisię? I słusznie się obawiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:38 Czyyli co wychcodzi ze Polski mają za wąskie pochwy czy poropostu > ida za moda kótra na zachodzie dawno przeminęła ? Gdyby te kobiety, które rodzą na Zachodzie miałyu dziś rodzić w Polsce , to zaraz miałyby równei waskie pochwy. zgadnij dlaczego, o wsz\echwiedzący, który zapewne rodził 5 dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
bunio28 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 10:12 Czyli mamy zaklety krag, bo pieniadze zamiast iść na wyposażenei sal porodowych i polepszenie warunków porodu są kierowane na dziesiątki tysięcy niepotrzebnych cesarek. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 10:42 Szczerze wątpie, aby znieczulenie kosztowąło dziesiatki tysiecy . Gdyby tak było, mozna by swobodnie w ogóle pzrestać znieczulać pacjentów, bo to kosztuje. O wiele więcje kasy idzie na detoksykację alkoholików i tym podobne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Za komuny idąc do szpitala nie musiałem się szczep 20.08.08, 11:07 ić na żadne świństwa a było podobno duzo gorzej, bo były problemy ze środkami dezynfekcyjnymi czy czystościowymi. Byłem w tamtym okresie 3 razy w szpitalu (w tym raz leżałem 2 miesiące) i nic nie złapałem. Kilku członków mojej rodziny też wtedy "wizytowało" szpitale. A teraz co ? Szpital nie bierze odpowiedfzialności za zakażenia, trzeba się szczepić na żółtaczkę, opieka do d... (wiem, jak moja Babcia leżała już po przemianach, to gdyby nie to, że moja Mama prawie codziennie chodziła do szpitala, to by Babcia nie miała praktycznie żadnego wsparcia ze strony pielęgniar. Nawet gliceryna do zwilżania ust (Babcia była półsparaliżowana po udarze) to była za każdym razie wyżebrywane przez Mamę a potem znikała. Pampersy też znikały choć Babcia leżała w pokoju o podwyższonej kontrolowalności, bo od pokoju pielęgniar oddzielony był ścianą z szybami. To wszystko nie da się uzasadnić niskimi płacami a tylko zwykłym ludzkim ku...m osób, które trąbią jak to się poświęcają dla innych, jaki to odpowiedzialny zawód wykonują i inne och,ach .. :(( Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Za komuny idąc do szpitala nie musiałem się s 20.08.08, 11:14 I w tym o czym piszesz tkwi sedno. Usiłuję wytłumaczyc tamtemu osobnikowi, ze cesarkie ciecie w Polsce to gigantyczny materiał do przewalki. Jak sie to zacznie odgórnie ograniczać, to bedą z tego naprawde problemy , bo lekarze czesto robią rzecz nastepująca - sa wskiazania, poprzedni poród był cesarką , dziewczyna męczy sie ktorąś godzinę ...a oni po prostu czekaja na kopertę. Odgórne ograniczanie ilosci CC spowoduje, ze niestety, nie wyona sie ich moze i na 20 zyczeń, ale też na 5 wskazań , a z 3 będzie kaleka albo trup./ Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Za komuny idąc do szpitala nie musiałem się s 20.08.08, 11:37 iluminacja256 napisał: > I w tym o czym piszesz tkwi sedno. Usiłuję wytłumaczyc tamtemu > osobnikowi, ze cesarkie ciecie w Polsce to gigantyczny materiał do > przewalki. Jak sie to zacznie odgórnie ograniczać, to bedą z tego > naprawde problemy , bo lekarze czesto robią rzecz nastepująca - sa > wskiazania, poprzedni poród był cesarką , dziewczyna męczy sie > ktorąś godzinę ...a oni po prostu czekaja na kopertę. ******************************* Fakt. Tak było w przypadku mojej żony. Lekarz ubrdał czekać sobie czekać na poród naturalny, ale nie pojawiły się dość silne skurcze. W efekcie i tak trzeba było zrobić cesarkę, ale dwa tygodnie później, gdy cały kobiecy mechanizm utrzymania dziecka przy życiu zaczął już szwankować. Bo pie..c w kitlu czekał na kopertę, ale nie mógł tego z siebie wystękać. Wszystko dobrze się skończyło, ale niewiele brakowało do zatrucia czy innych komplikacji żony i córki - tylko z racji lekarskiego widzimisię. Odpowiedz Link Zgłoś
kacha110 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 11:13 Z tego co wiem NFZ wycenia prawie identycznie cesarke i poród fizjologiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 11:20 kacha110 napisała: > Z tego co wiem NFZ wycenia prawie identycznie cesarke i poród fizjologiczny. "- Za cesarkę będzie się teraz płaciło tyle samo, co za zwykły poród. To katastrofa - mówi. Tłumaczy, że nowe zasady finansowania spowodują, że ginekolodzy będą unikać wykonywania cesarskich cięć z obawy, by nie narażać szpitali na straty. I zapowiada, że PTG będzie przeciw zmianie systemu protestować." Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 12:26 > Czyli mamy zaklety krag, bo pieniadze zamiast iść na wyposażenei sal > porodowych i polepszenie warunków porodu są kierowane na dziesiątki > tysięcy niepotrzebnych cesarek. polepszenie warunków to przede wszystkim zmiana nastawienia personelu do rodzącej, a to jest, jak pisała dunin, luksus, na jaki nas stać. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 16:03 bunio28 napisał: > Czyli mamy zaklety krag, bo pieniadze zamiast iść na wyposażenei sal > porodowych i polepszenie warunków porodu są kierowane na dziesiątki > tysięcy niepotrzebnych cesarek. Buniu, CZYJE pieniądze? Bo za cesarkę na życzenie to rodząca sama płaci. Z własnej kieszeni. Co ciekawe, za znieczulenie także. Więc gdzie ty widzisz te dziesiątki tysięcy? Uważasz, że polskie kobiety powinny w zrywie narodowościowym zrzucić się na dofinansowanie polskiej służby zdrowia? Mimo, że płacą już składki? Odpowiedz Link Zgłoś
ronja.r Mity szwedzkie 20.08.08, 11:05 "Co ty wygadujesz. W Szwecji kobieta sama sobie wybiera jak chce rodzic i nikt niczego jej nie każe." Totalna bzdura. W Szwecji tez nie mozna wybrac sobie cesarki dla swego widzimisie. Zdrowa fizycznie kobieta ktora wybiera cesarke jest niestabilna psychicznie...tak w kazdym badz razie klasyfikuje sie to w Szwecji. Odpowiedz Link Zgłoś
timme Re: Mity szwedzkie 20.08.08, 11:06 A jak jest niestabilna psychicznie, to się jej na sile do sn nie zmusza. Odpowiedz Link Zgłoś
ronja.r Re: Mity szwedzkie 20.08.08, 11:10 timme napisała: > A jak jest niestabilna psychicznie, to się jej na sile do sn nie zmusza. Troche idealizujesz ta opieke w Szwecji. Odpowiedz Link Zgłoś
ml130676 Cesarskie cięcie to operacja!!! 20.08.08, 11:20 Proponuję znaleźć w internecie film pokazujący, na czym polega cc, ochłonąć i przestać pieprzyć o Szwecji. U mnie cc przeprowadzano dwukrotnie i do głowy mi nie przyszło, że można to mieć na życzenie. Mnie proszono o podpisanie oświadczenia, że się na ten zabieg w ogóle zgadzam (bo to ostateczność). Skutki dwukrotnego rozprucia mnie jak wieloryba odczuwam do dziś. Pomijam bóle i niedołężność tuż po zabiegu. Kobiety po porodach naturalnych "śmigały" po korytarzu szpitalnym już w 2-3 godziny po urodzeniu swoich dzieci, dostawały normalne posiłki, chodziły wyprostowane i były w stanie karmić noworodki. Ja leżałam 12 godzin "plackiem", z bezwładem (znieczulenie zewnątrzoponowe), który zamiast ustąpić po 2-3 godzinach, utrzymał się przez 5, a potem ból nie dawał mi spać przez kolejne 10. Przez 3 dni byłam na silnych środkach przeciwbólowych, a mimo to nie mogłam się schylić, a najdrobniejszy ruch (np. głębszy oddech) powodował ból. Buty zakładałam pół godziny, z boku na bok przewracałam się tyleż samo (mój mąż lubi liczby i zmierzył mi kiedyś czas będąc u mnie z wizytą). Dzieckiem opiekowała się rodzina podczas odwiedzin i pielęgniarki. Byłam przez 2 dni na ścisłej diecie (woda), a przez następne 2 "na kleiku". Bez soli, cukru, bez smaku. Przecieraną zupkę "marchwiankę" zjadłam w dniu wyjścia ze szpitala, a bóle żołądka przy spożyciu czegokolwiek poza wodą i sucharkami dopadały mnie jeszcze przez kolejne 2 tygodnie. Mam zrosty (wg USG) i drugą ciążę przechodziłam z poważnymi komplikacjami - jak to określił lekarz: "nie powinnam drugi raz bawić się w rodzenie". Po drugiej "cesarce" mam szef, który czasem "zamienia się" w powróz z krostami, zaczerwienieniami i opuchlizną (walczę z tym już 3 lata). Po pierwszym cc miałam "śliczny" szef "koralikowy", ale za to wrażenie było takie, jakby mi się wszystko miało zaraz rozejść. Interwencja chirurgiczna jaką jest cesarskie cięcie podrażnia narządy wewnętrzne, powikłania pooperacyjne nie są wcale takie rzadkie, a zajście w kolejną ciążę często utrudnione. Ponieważ przechodziłam ten proces dwukrotnie pozwalam sobie rościć prawo do przedstawienia opinii i zgodzić się z tym, że podkładanie się pod nóż na własne życzenie to delikatnie rzecz ujmując, nierozsądek. Szpital to nie klinika chirurgii plastycznej, trzeba słuchać lekarzy, a jeszcze bardziej - położnych, które jako kobiety są bardziej bliskie zrozumieniu sytuacji rodzącej. Ja, jako mięso na stole operacyjnym, mogłam liczyć tylko na komentarze chirurgów i anestezjologa. Rozpruli, zszyli. To nie był poród rodzinny. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_akryl Re: Cesarskie cięcie to operacja!!! 20.08.08, 23:25 > Proponuję znaleźć w internecie film pokazujący, na czym polega cc, > ochłonąć Ja znalazłam film o psn. I - przysięgam na moje dwie urodzone przez cc piękne i zdrowe córeczki! - wolałabym mieć cc co tydzień niż raz w życiu psn! Kobiety po porodach naturalnych "śmigały" po korytarzu > szpitalnym już w 2-3 godziny po urodzeniu swoich dzieci, dostawały > normalne posiłki, chodziły wyprostowane i były w stanie karmić > noworodki. Ja leżałam 12 godzin "plackiem", z bezwładem > (znieczulenie zewnątrzoponowe), który zamiast ustąpić po 2-3 > godzinach, utrzymał się przez 5, a potem ból nie dawał mi spać przez > kolejne 10. Przez 3 dni byłam na silnych środkach przeciwbólowych, a > mimo to nie mogłam się schylić, a najdrobniejszy ruch (np. głębszy > oddech) powodował ból. Buty zakładałam pół godziny, z boku na bok > przewracałam się tyleż samo (mój mąż lubi liczby i zmierzył mi > kiedyś czas będąc u mnie z wizytą). Dzieckiem opiekowała się rodzina > podczas odwiedzin i pielęgniarki. Byłam przez 2 dni na ścisłej > diecie (woda), a przez następne 2 "na kleiku". Bez soli, cukru, bez > smaku. Przecieraną zupkę "marchwiankę" zjadłam w dniu wyjścia ze > szpitala, a bóle żołądka przy spożyciu czegokolwiek poza wodą i > sucharkami dopadały mnie jeszcze przez kolejne 2 tygodnie. Mam > zrosty (wg USG) i drugą ciążę przechodziłam z poważnymi > komplikacjami - jak to określił lekarz: "nie powinnam drugi raz > bawić się w rodzenie". Po drugiej "cesarce" mam szef, który > czasem "zamienia się" w powróz z krostami, zaczerwienieniami i > opuchlizną (walczę z tym już 3 lata). Po pierwszym cc > miałam "śliczny" szef "koralikowy", ale za to wrażenie było takie, > jakby mi się wszystko miało zaraz rozejść. Interwencja chirurgiczna > jaką jest cesarskie cięcie podrażnia narządy wewnętrzne, powikłania > pooperacyjne nie są wcale takie rzadkie, a zajście w kolejną ciążę > często utrudnione. Bardzo współczuję niemiłych wspomnień związanych z cc. Ja natomias obydwa razy byłam zachwycona. Po trzech dniach byłam sprawna w 80%, a po tygodniu już zapomniałam, że urodziłam dziecko. Dzieckiem od drugiego dnia opiekowałam się zupełnie sama (za drugim razem nawet położne od dzieci do mnie nie przychodziły, bo nie było potrzeby). Po trzech dniach po drugim cc zostałam w domu sama z dwójka dzieci (mąż pracował): opiekowałam się nimi, sprzątałam, gotowałam, wszystko robiłam sama! Tak więc - widzisz - każdy jest inny, każda historia takoż, i po co ja mam Cię przekonywać, a Ty mnie?!? Niech każdy sobie rodzi jak uważa, że jest dla niego lepiej. Ja na pewno nie urodziłabym sn, prędzej bym umarła. Ponieważ przechodziłam ten proces dwukrotnie > pozwalam sobie rościć prawo do przedstawienia opinii i zgodzić się z > tym, że podkładanie się pod nóż na własne życzenie to delikatnie > rzecz ujmując, nierozsądek. Szpital to nie klinika chirurgii > plastycznej, trzeba słuchać lekarzy, a jeszcze bardziej - położnych, > które jako kobiety są bardziej bliskie zrozumieniu sytuacji > rodzącej. Ja, jako mięso na stole operacyjnym, mogłam liczyć tylko > na komentarze chirurgów i anestezjologa. Rozpruli, zszyli. To nie > był poród rodzinny. Przechodziłam dwukrotnie cc również i nie wyobrażam sobie innej wersji. Gdybym nie miała możliwości cc, na pewno nie miałabym wogóle dzieci. Po co kogoś takiego zmuszać, nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:33 W efekcie często prowadzi to do > niewydolności płucnej u noworodków ( o 90% czesciej niż przy > naturalnych porodach). Przy jakich naturalnych porodach? W Polsce nei ma zadnych naturalnych porodów. wlewanie w kovietę hektolitrów oksytocyny , przebijanie pęcherza płodowego igłą, rodzenie na lezaco - co to ma wspólnego z natura ? To wszystko jest dokładnie tak samo nienaturalne, jak cesarka, tyle tylko, z e bez operacji. Odpowiedz Link Zgłoś
bunio28 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:37 Oczywiscie ze w Polsce porody naturalne sa dalekie od ideału, jednak mimo jego wad poród naturalny jest bezpieczniejszy dla płuc dziecka i bezpieczniejszy dla kobiety Odpowiedz Link Zgłoś
timme Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:39 Pod warunkiem, że lekarz robi co do niego należny i kontroluje wraz z położna sytuacje, a nie w czasie 20-godzinnego porodu położna przychodzi z 4 razy na sale, a lekarz w ogóle nie przychodzi. Doświadczenia mojej koleżanki rodzącej miesiąc temu. Odpowiedz Link Zgłoś
bunio28 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 10:50 w mojej rodzinie urodziło się w przeciągu roku 4 dzieci. Żaden poród nie trwał 20 godzin, żaden nie miał komplkiacji i wszystkie były naturalne. Juz w innym miejscu napisałem ze jeżeli jest wskazanie na cięcie to powoinno ono być wykonywane, ale jeżeli to jest czyjes widzi misię to takie praktyki powinny być zakazane. A i jeszcze jedno. Tydzien temu urodziła żona przyjaciela, przez całą ciąże chciała cesarkę, na szczęsie udało się ją od tego odwieźć. W efekcie urodziła naturalnie , poród trwał 1,5 godziny a ona już mysli żeby za dwa trzy lata urodzić następne. Chodzi mi o to ze w wielu przypadka cesarki sa absolutnie niepotrzebne i niewskazane. Wiele kobiet mogłoby miec naturalne i całkiem udane porody ale z góry zdecydowało się na cesarkę. Dla mnie to nie jest normalne Odpowiedz Link Zgłoś
timme Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 10:53 Bunio, może być tak jak piszesz ty i tak jak piszę ja. Część woli nie ryzykować tego co ja opisuję. Wejdź na forum porodów i poczytaj ile razy zdarza sie cos takiego jak ja opisuje. O wiele za dużo razy i tutaj należny coś zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 10:54 mojej rodzinie urodziło się w przeciągu roku 4 dzieci. > Żaden poród nie trwał 20 godzin, żaden nie miał komplkiacji i > wszystkie były naturalne. To dziękuj Bogu, ze macie takie geny. 2 lata temu na skutek takich madrosci połoznik na tyle przetrzymał rodzacą, ze wreszcie dzieciaka z niej wyciskał , kiedy juz traciła przytomnosc... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 11:23 iluminacja256 napisał: > mojej rodzinie urodziło się w przeciągu roku 4 dzieci. > > Żaden poród nie trwał 20 godzin, żaden nie miał komplkiacji i > > wszystkie były naturalne. > > > To dziękuj Bogu, ze macie takie geny. 2 lata temu na skutek takich > madrosci połoznik na tyle przetrzymał rodzacą, ze wreszcie > dzieciaka z niej wyciskał , kiedy juz traciła przytomnosc... ********************************* W istocie. Sztuka medyczna nie polega na jednakowym podejściu do każdego przypadku, a m.in. na podejmowaniu decyzji wynikającej z dialogu między lekarzem, a pacjentem. Zachodzi uzasadniona obawa, że lekarze będą oceniać rodzące hurtowo - nakazując poród naturalny, przez co odsetek komplikacji po urodzeniu może się zwiększyć. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 11:33 Piszecie zupełnie o czym inny. Jak są problemy, to pewnie, że cięcie. Tutaj chodzi o zwykły strach przed porodem, w wyniku którego kobiety chcą cięcia. Przecież po tym zostaje blizna, która przy następnej ciąży jest zagrożeniem. W PRL-u po trzeciej cesarce podwiązywano kobietę i to nie pytając się jej o zgodę. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 11:43 sikorka68 napisała: > Piszecie zupełnie o czym inny. Jak są problemy, to pewnie, że cięcie. > Tutaj chodzi o zwykły strach przed porodem, w wyniku którego kobiety chcą > cięcia. ******************************* Nie. Piszemy o takiej, a nie innej służbie zdrowia. Służbie zdrowia, która generuje więcej powikłań, niż leczy. Piszemy o służbie zdrowia, która kaleczy rodziny odmawiając badań prenatalnych, wykorzystującej publiczne środki i sprzęt do prowadzenia prywatnych praktyk, skorumpowanej i wiecznie pijanej. W takiej sytuacji decyzja musi być po stronie pacjenta. Najpierw należy uzdrowić służbę zdrowia, a potem dyskutować nad problemami stricte medycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
praktyczna Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 12:04 maruda.r napisał: > sikorka68 napisała: > > > Piszecie zupełnie o czym inny. Jak są problemy, to pewnie, że cięcie. > > Tutaj chodzi o zwykły strach przed porodem, w wyniku którego kobiety chcą > > cięcia. > > ******************************* > > Nie. Piszemy o takiej, a nie innej służbie zdrowia. Służbie zdrowia, która > generuje więcej powikłań, niż leczy. Piszemy o służbie zdrowia, która kaleczy > rodziny odmawiając badań prenatalnych, wykorzystującej publiczne środki i sprzę > t > do prowadzenia prywatnych praktyk, skorumpowanej i wiecznie pijanej. W takiej > sytuacji decyzja musi być po stronie pacjenta. > > Najpierw należy uzdrowić służbę zdrowia, a potem dyskutować nad problemami > stricte medycznymi. Ja Cie bardzo przepraszam Marudq ;-) ale jak medyk jest pijanym partaczem to i cesarke spartaczy. Ja osobiscie odebralam informacje o planach pani Kopacz jako zakaz cesarek na zyczenie. Wiele kobiet (szczegolnie mlodych - tzw. pierworodek) boi sie tego aktu i chcac sobie ulzyc pragnie "blyskawicznego i bezbolowego" porodu. I chyba o to chodzi pomyslodawcom. Nie chce bron Boze gloryfikowac polskiej sluzby zdrowia, ale z tego co Ty piszesz wynika, ze jak nie urodzi kobieta bez cesarki to dziecko nie ma szans przezyc. Bardzo wspolczuje Ci (Twojej zonie naturalnie tez) przezyc na porodowce, ale argumentujesz tak, jakby kazdy porod odbywal sie w takich warunkach i zagrozeniu. Setki kobiet rodza w polskich szpitalach zdrowe dzieci. Przypadki lekarzy-partaczy znajdziesz w kazdym kraju - ok zgoda .. w naszym moze troche wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 12:09 Miałam trzy cięcia w trzech różnych szpitalach. Znam ten problem, wiem jak jest w szpitalach. W żadnej nie było pijanej służby, cesarka była wykonana, jeżeli u kobiety stwierdzono nieprawidłowe ułożenie dziecka, czy okręconą pępowinę- i to bez waszej wydumanej kopert. Ja nigdy nie dałam, a na opiekę nie mogę narzekać. Po pierwszej miałam deprechę, jak nic- a pielęgniarki jakoś to dzielnie zniosły. Przy drugiej jeden lekarz wyskoczył raz s chamską odzywką. Po trzeciej pozwolono mężowi się opiekować- i to było super, polecam. Mało tego, ten artykuł czytają pewnie te, które czeka pierwszy poród. Straszysz i to bzdurnie. Były osoby, które mnie też próbowały przestrzegać (rozum straszyć). W życiu im tego nie daruję. Odpowiedz Link Zgłoś
usialeks Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 14:40 Ale to jest decyzja czy ktoś chce mięć chce mieć bliznę i stwarza zagrożenie. Po porodzie naturalnym obniżają się np. narządy rodne, nacinają krocze nie pytając o zdanie . Na zachodzie nie ma takich praktyk. To jest wybór. Jak ktoś ma kasę na cesrakę to niech sobie wytnie nawet macice obrazu. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 16:08 sikorka68 napisała: > Piszecie zupełnie o czym inny. Jak są problemy, to pewnie, że cięcie. Sikoreczko, a jakie problemy? I kto ocenia, czy są problemy? Lekarz, którego przy rodzącej po prostu NIE MA? A po co on ma zalecać cesarkę, zwoływać na hurra cały zespół, anestezjologa, salę organizować (bo przecież to nie operacja planowa, tylko zabieg awaryjny, ratunkowy!). Zanim ten anestezjolog się obudzi i przyjedzie, zanim chirug zejdzie w kapciach z innego oddziału i się zgodzi i przebierze w fartuch, to już może być i po porodzie, tak sobie pomyśli ten lekarz. Krwotoku nie ma? To niech jeszcze poleży ta rodząca, dać jej więcej oksytocyny, niech prze. Gęby niech nie drze, bo lekarz się musi wyspać na dyżurze. Przemyśl sobie, jak będzie wyglądało organizowanie operacji (OPERACJI!) cesarskiego cięcia bez uprzedniego planowania, bez zwołanego zespołu, bez zarezerwowanej sali. Ile rodzących będzie musiało czekać kilka godzin, mimo że wskazania do cesarki są? Przecież sale nagle się nie rozmnożą, jeśli dwie kobiety naraz będą wymagały cesarki, to jedna z nich będzie musiała czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
lorienka Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 11:09 to chyba oczywiste ze dla ciebie to jest nie naturalne skoro jesteś facetem i ai w ciązy nie bedziesz ani dziecka nie urodzisz. nie rozumiem wiec twoich wypowiedzi, a już w ogole tej ze w twojej rodzinie nie było 20-sto godzinnych porodów - to co że nie było? ale to nei znaczy ze takich nie ma! są nawet dłuższe. i pomyśl czasem o tym jak bardzo kobieta musi cierpieć, zwijać się w bólach, być sama ze sobą bo położna i lekarz sobie kawke piją za scianą a wszystko dlatego że pozwoliła się takiemu jak ty spuścić do srodka.. jak nie pozwolą mi na cesarskie cięcie to nie urodzę dziecka w Polsce. proste rozwiązanie :). mam astme oskrzelową a w stresujących sytuacjach wpadam w panikę, więc nie uważam bym była w stanie dać się nacinać i jeszcze żeby jakas wielka głowa rozrywała moją pochwę. co to to nie , nawet jeśli to głowa mojego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
usialeks Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 14:27 Drogi Buniu. Wnioskuje ze masz ogromne doświadczenie w kwestii rodzenia dzieci , jak przystało na faceta. Na pewno twoje komentarze są poparte wieloletnimi wynikami analiz ale to jest osobista sprawa kobiety i jej partnera w jaki sposób pojawi się na świecie ich dziecko. Cóż to obchodzi Ciebie, innych i rząd. Pomysł wprowadzenia takiego zakazu jest absurdalnie głupi ponieważ : 1. Cesarka na życzenie jest płatna w szpitalach tzw publicznych również. 2. Jest masa prywatnych klinik gdzie zakaz nie będzie obowiązywał. 3. Do Szwecji też całkiem blisko A poza tym wystarczy ze lekarz prowadzący ( za symboliczną opłatą ) wpisze w skierowaniu ze są wskazania do cc w szpitalu gdzie co chwile cos trzeba zrobić nikt nie weryfikuje zaleceń - wystarczy nadciśnienie. Naprawde niech rząd skupi sie na konkretach a nie zdobywa wyborcow radia maryja. Szkoda energii. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 16:25 > 2. Jest masa prywatnych klinik gdzie zakaz nie będzie obowiązywał. Ale chyba właśnie będzie! Tu jest cały problem. Pani Kopacz chyba postanowiła dokopać kolegom pracującym w prywatnych szpitalach. Uważa, że za dużo zarabiają, wykonując operacje. :( Jeśli cesarskie cięcie zostanie uznane za błąd w sztuce medycznej, to wykonywanie go będzie zagrożone karą dla lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
annathemma W UK przy porodzie nie ma lekarza 20.08.08, 10:58 W Wielkiej Brytanii lekarz w ogóle nie przychodzi do porodu, o ile nie pojawiają się problemy. To samo dotyczy okresu ciąży - spotykasz się z położną. A co do porosu - wyposażenie sal trakie samo - wiem, bo rodziłam i tu i tu. A w Wielkiej Brytanii jak się okazało, że są problemy, to w ruch poszły kleszcze, a nie skalpel. Odpowiedz Link Zgłoś
lorienka Re: W UK przy porodzie nie ma lekarza 20.08.08, 11:11 to gdzie ty rodziłaś przepraszam? szwagierka rodziłą w UK i nie dosć ze miała osobną salę i swoją położną która była z nią cały czas, to lekarz przychodził co 15 minut. po porodzie ona ze swoim synkiem leżała na jednoosobowej sali, dzieciak cały czas z nią. położna co dwa dni w domu, sprawdzała czy wszystko ok i pomagała i wyjaśniała, itd. ty chyba nie w tej wielkiej brytanii jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
annathemma Re: W UK przy porodzie nie ma lekarza 20.08.08, 11:14 W Londynie - lekarz pojawił się dopiero, gdy zaczęły się problemy. A z tą osobną salą to prawda - była pojedyncza - w Polsce trzeba za to zapłacić. Zapytaj szwagierkę, ile razy miała w czasie ciąży USG. To znaczy nie to, żebym mówiła tam jest źle - Anglicy po prostu wychodzą z założenia, że każda zbyt duża ingerencja w organizm (cesarka, czy zbyt wiele USG) jest niepożądana. I ja się z tym zgadzam. Co nie zmienia faktu, że cesarki na życzenie zdecydowanie są tam odradzane. Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 Re: W UK przy porodzie nie ma lekarza 20.08.08, 11:17 lorienka napisała: > to gdzie ty rodziłaś przepraszam? pewnie w tym szpitalu z polską obsadą. hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
annathemma Re: W UK przy porodzie nie ma lekarza 20.08.08, 11:18 barszo śmieszne, ubawiłam się po pachy carpaccio4 napisał: > lorienka napisała: > > > to gdzie ty rodziłaś przepraszam? > > pewnie w tym szpitalu z polską obsadą. hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
czy_znasz_rona_asmusa Re: jestes mitomanka opowiadajaca pierdoly 20.08.08, 15:41 Naprawde, wierzysz, ze ktos jest tak glupi aby uwierzyc w to, co piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
lorienka Re: W UK przy porodzie nie ma lekarza 20.08.08, 11:12 co do kleszczy to się zgadzam. niestety porody kleszczowe w UK sa jeszcze stosowane. Odpowiedz Link Zgłoś
annathemma kleszcze, czy skalpel 20.08.08, 11:17 wcale nie "jeszcze" - nie zamierzają się z tego wycofywać; w czasie spotkań z położną przed porodem mówiono nam, że kleszcze są bezpieczniejsze dla dziecka i matki od cesarki (oczywiście w pewnych wypadkach, tzn. zastosowanie 'płytkie' a nie 'głębokie', zamiast którego stosowany jest skalpel) Odpowiedz Link Zgłoś
ronja.r Lekarz przy porodzie? 20.08.08, 11:08 timme napisała: > Pod warunkiem, że lekarz robi co do niego należny i kontroluje wraz z położna > sytuacje, a nie w czasie 20-godzinnego porodu położna przychodzi z 4 razy na > sale, a lekarz w ogóle nie przychodzi. > Doświadczenia mojej koleżanki rodzącej miesiąc temu. W Polsce w ciazy spotykalam lekarza raz na miesiac a przy porodzie byl u mnie dwa razy. W Szwecji w ciazy lekarza spotkalam raz na wlasne zyczenie a przy porodzie ani razu. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Lekarz przy porodzie? 20.08.08, 11:11 Nie wszystkie mają takie szczęście, że ciąża i poród to pestka. Odpowiedz Link Zgłoś
ronja.r Re: Lekarz przy porodzie? 20.08.08, 11:20 Nie mow hop jesli nic nie wiesz. Akurat nie naleze do tych co rodza jak kocice... W szpitalu w Szwecji spotkalam dwie kobiety, ekstremalne przypadki. Pierwsza przy pierwszej ciazy miala planowana cesarke gdyz lekarze ocenili ze bedzie miala problemy z urodzeniem naturalnym..i co? dziewczyna nie zdazyla do szpitala, urodzila na podlodze w lazience a boli prawie nie miala. Druga, tu nie planowano nawet znieczulenia tak pieknie wszystko wygladalo. Nie pomogly nawet kleszcze, skonczylo sie cesarka. Decydowanie sie na cesarke z wlasnego widzimisie jest glupota. Odpowiedz Link Zgłoś
annathemma Re: Lekarz przy porodzie? 20.08.08, 11:23 To tam też stosują kleszcze, jak w Wielkiej Brytanii? Szkoda, że u nas kleszcze są wypierane przez 'nowocześniejszy' skalpel - przez to lekarze mogą nie wiedzieć, jak je stosować. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:40 jednak > mimo jego wad poród naturalny jest bezpieczniejszy dla płuc dziecka > i bezpieczniejszy dla kobiety. Sugeruje najpierw o tym poczytać . w wyniku wymuszanych porodów naturalnych rodza sie dzieci niedotlenione, które w przyszłosci moga być inwalidami na całe zycie. A co do bezpieczeństwa porodu naturalnego dla kobiety - sorry, ale taka ilosc oksytocyny, jaką nieraz wlewa sie w kobietyu do tego stopnia potęguje ból, z enei mozna móiwć o zadnym bezpieczeństwa dla kobiety i płodyu, bo rodzaca zwyczajnnie juz nei prze, ale zwija się . Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 10:22 Dokładnie. Mam wrażenie, że kolega bunio powtarza bzdety zasłyszane w którejś szkole rodzenia, gdzie mocno zniechęcają do cesarki, ale chodzi tylko o to, by zaoszczędzić na anestezjologu (o ile ostatni nie wyjechał do Irlandii - autentyk!). Nie interesując sie tym tematem na co dzień, znam dwa przypadki dzieci, które mogłyby być zdrowe, a urodziły się z niedotlenieniem, bo hipokryci czekali na boskie zmiłowanie z cesarką. Co robić z takim lekarzem? Trudno zachowac spokój i nie posunąć się do rękoczynów... A tu pani minister daje hipokrytom argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
bunio28 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 10:34 Najpierw poczytaj artykuł, wtedy zrozumiesz że dotyczy on cesarek na życzenie. Czyli takich że kobieta nim zaczenie się poród już zapisuje się na cesarkę. Nikt nie neguje ze cesarki sa niezbędne i ratują życie i sam też znam przykład niedotlenienia dziecka z powodu przedłużającej się akcji porodowej. W takich przypadka cesarka powinna być bezwzględnie wykonanab bez odwlekania. Jednak co innego gdy cesarka ratuje życie dziecka i matki a co innego gdy kobieta decyduje się na cesarkę w chwili gdy tylko zajdzie w ciąże albo nawet jeszcze nie będąc w ciązy już wie że będzie chciała miec cesarkę. Jesli wy uważacie że to normalne to nie mamy o czym gadać Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 10:44 Czyli takich że kobieta nim zaczenie się poród już > zapisuje się na cesarkę Zapisuje , bo wskazaniem do cesarki jest chocby nadciśneinie czyli plaga dzisiejszych społeczeństw. Co wolisz - cesarke czy wylew ? Odpowiedz Link Zgłoś
bunio28 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 10:52 28% w Poslce porodów jest przez cesarkę. Naprawde uwazasz że prawie co trzecia młoga kobieta w Polsce ma nadciśnienie, jaskrę lub wade serca? Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 10:59 Nie tzreba mieć jaskry , wystarczy duza krótkowzrocznosc. A co do nadcisniania - moze nei co tzrecia kobieta, ale co druga je ma na pewno. Jedną z podstawowych głupot która pokutuje w Polsce ejst myslenie młody = zdrowy, a jak chory to widać . Nadcisnienie ma praktycznie 60% obecnego młodego pokolenia, a nei ma nawet osobno wyodrebnionej i szeroko zakrojonej specjalizacji , zeby w ogóle cos z tym robic, tzreba chodzić do kardiologa, a najpierw tzreba tam terafić. Odpowiedz Link Zgłoś
bunio28 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 11:03 Tak sie składa że w Polsce jest podobna ilość osób z nadciśnieniem co w Niemczech i UK a liczba cesarek znacznie większa. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 11:10 Niestety, ale ty nawet nei wiesz, jaka jest ilosc ludzi z nadciesnieneim w Polsce, bo po prostu nikt nei robi takich statystyk. Hipertensja wychodzi zawsze " przy okazji" - np. jak ktos mając 30 lat, nagle gdzieś zasłabnie, rzadko kiedy w ogóle ktoś wie jakie ma cisnienie, bo to badanie nei jest nawet standartowo wykonywane przez lekarzy. A anwet jesli jest to zazwyczaj jest lekcewazone. O o ile zaczynasz ciązę majac 140/90 to mozesz w trakcie mieć juz 170/110. sorry, ja wiem, ze u ciebie wszyscy rodzą cudownie, ale akurat u mnie jestem 4 pokoleniem nadciśnieniowca własnie. Odpowiedz Link Zgłoś
usialeks Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 14:45 Skoro masz taka wiedzę to powinieneś wiedzieć ze nadciśnienie to dość powszechna przypadłość. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 10:55 Nie dyskutuj z matołem. Przykościelnego ekstremiste interesuje tylko prowokowanie sytuacji w których zarobią jego mocodawcy. Pogrzeb kosztuje więcej niż chrzciny, a przecież można sprowokować i jedno i drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
bunio28 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 11:01 Matoł to tój stary Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 11:07 Nawet odpowiedzieć nie potrafisz Downie zasmarkany. Odpowiedz Link Zgłoś
marrtka_b Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 11:11 Zgadzam się w 100%. Rodziłam w kwietniu osławionej w św. Zofii w towarzystwie pani połażnej Karoliny Ostaszewskiej. Jak zobaczycie to nazwisko na plakietce to proszę uciekać ze szpitala. "Dzięki" tej pani, która chyba podczas studiów nie nauczyła się, że rodzącej należy nie przeszkadzać mój poród twał 20 godzin. Zostałam zmuszona do leżenia "bo zapis KTG musi być ładniejszy. Nie, nie ma zagrożenia dla dziecka, ale musi być ładniejszy" Potem zmuszono mnie przy moim wyraźnym sprzeciwie do wejścia do wanny. Nie lubie leżeć w wannie i woda mnie nie rozluźnia. A co po wannie? Ojej zahamowanie akcji porodowej, trzeba podać oksytocynę. Pod kilku godzinach takiej kroplówki nie tyle zwijałam się ile sztywniałam na prosto przy każdmy skurczu i nie mogłam nawet zgiąć nóg nie mówiąc o świadomym parciu. Zdając sobie sprawę, że nie urodzę i zaraz zrobią mi cesarkę, co po 19 godzinach nadal mnie przerażało, zapłaciłam 600 PLN za znieczulenie. Zmieniły się położne, druga wyłączyła osky, dostałam znieczulenie i w trzech skurczach Zosia się urodziła. Trzeba szkolić personel, słuchać dziewczyn, które rodzą, stwarzać normalne warunki na salach porodowych, a nie gadaćo bzdurach. Poród taki jak mój miał niewiele wspólnego z naturą. I nie, że u mnie było coś nie tak - po prostu niekompetenta laska z "mgr" przed nazwiskiem, która nie była pewna czy rozwarcie jest 5 czy 8 cm i wołała swoje koleżanki żeby sprawdziły. Nie można normalnie rodzić jeśli wiadomo, że człowiekiem zajmuje się ktoś o bladym pojęciu o tym co robi. Odpowiedz Link Zgłoś
gandzia4 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:42 > Nie wspominając że prawie zawsze poród poprzez cesarkę kończy się > zółtaczką u noworodka. Cosik ci się pochrzaniło, żółtaczka fizjologiczna u noworodków nie ma nic wspólnego ze sposobem przyjścia na świat. Jest całkowicie naturalna u znacznej większoći dzieci, u jakiegoś odsetka bilrubina znacznie przekracza dopuszczalne normy i wtedy dzieci są naświetlane lampami, ale to może być wywołane różnicą grup krwi matki i dziecka, wcześniactwem i jeszcze wieloma innymi czynnikami. Urodziłam 4 dzieci naturalnie i wszystkie miały żółtaczkę, a jedna z córek wymagała naświetlania i podawania lumialu, więc proszę nie pisz durnot o żółtaczce u noworodków bo niewiele o tym wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
usialeks Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 14:49 Dokładnie tak. Miałam cesarkę poł roku temu. Obok dzieci urodzone naturalnie miały zotlaczke i były naświetlane a ja z dzidzią wyszłam do domu w 3 dobie. A one siedziały już tydzień. Statystyka Bunia trochę ma nieprawdziwe dane. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 14:54 usialeks napisała: > Dokładnie tak. Miałam cesarkę poł roku temu. Obok dzieci urodzone naturalnie > miały zotlaczke i były naświetlane a ja z dzidzią wyszłam do domu w 3 dobie. A > one siedziały już tydzień. Statystyka Bunia trochę ma nieprawdziwe dane. Aczkolwiek kobieta po cięciu urodziła dziecko z żółtaczką i też musiała zostać jeden dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia1705 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 11:31 a możesz , skoro walisz statystykami, przytoczyć liczbę zgodów, niedotlenień, przenoszenia, zatrucia przy siłach natury. No i te męki kobiet i super reakcje Położnych w stylu " no i co Pani już tak wyje jak nic się jeszcze ie zaczęlo". Statystyki można naginać we wszystkich kierunkach. Zakazanie cc i aborcji to ubezwłasnowolnienie człoweika i powinno zostać zaskarżone, bo jakim prawem ktokolwiek może mi narzucić swoją wolę. Nie czarujmy się zakaz spowoduje cc za kasę i to nie małą i znowu nie mało już wyciagjący Doktorkowie będą mogli wypchać sobie kieszenie i TU TYLKO O TO CHODZI. Do lewej kiszeni włoży Pacjentka a do prawej wciąż dosypuje Farmacja. Kto ponosi konsekwencje - MY. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 11:46 sylwia1705 napisała: a możesz , skoro walisz statystykami, przytoczyć liczbę zgodów, > niedotlenień, przenoszenia, zatrucia przy siłach natury. Dzisiaj jak są problemy z porodem, to tną- przynajmniej w tych dobrych szpitalach. "No i te męki kobiet i super reakcje Położnych w stylu " no i co Pani już tak wyje jak nic się jeszcze ie zaczęlo". W normalnym układzie przy porodzie powinien być tata malucha. Poza tym zawsze takie zachowanie można zaskarżyć. Kultura obowiązuje każdego i zawsze. "> Zakazanie cc i aborcji to ubezwłasnowolnienie człoweika"- to twoje i tobie podobnym osobnikom. Masz wybór- nie chcesz dziecka, nie zachodź, wtedy ta twoja aborcja nie będzie ci potrzebna. Jest tyle innych sposobów zapobiegania ciąży, tylko, że trzeba wcześniej o tym myśleć. A cc nie ma być zakazna, tylko ograniczony do niej dostęp. Przeszłam przez trzy- musiałam i wierz mi bzdury piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 11:53 > W normalnym układzie przy porodzie powinien być tata malucha. Poza tym zawsze > takie zachowanie można zaskarżyć. Kultura obowiązuje każdego i zawsze. > wskaz mi ile spraw - dobra, juz nawet nei spraw - wskaz mi 3 nazwiska ojców , którzy wygrali, albo chociaz doprowadzili do zakończenia sprawę sądową wobec szpitala czy konkretnego lekarza za bład w sztuce, w wyniku którego: a) ich zona zmarla b) ich dziecko zmarło c) dziecko lub zona zostali okaleczni d) poród był traumą fizyczno-psychiczna i ponizeniem godnosci Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 12:19 iluminacja256 napisał: > a) ich zona zmarla > b) ich dziecko zmarło > c) dziecko lub zona zostali okaleczni > d) poród był traumą fizyczno-psychiczna i ponizeniem godnosci > Po pierwsze, jak chcesz coś pisać, to najpierw poznaj temat. To o czym piszesz, to pojedyncze przypadki. Medycyna ruszyła ostro do przodu, dlatego tylko pojedyncze i do tego mocno nagłaśniane przez media. Jeszcze raz: straszysz te, które czeka pierwszy poród. Nie masz do tego prawa, przyczyniasz się do tego, że ich poród będzie traumą, o której piszesz. Ja pisze, że można godnie przeżyć pobyt w szpitalu, a ty, że się nie uda. Czy pesymizm ma być naszą cechą narodową?? Ocipiałaś?? Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.ryska bunio28 20.08.08, 14:26 bunio28 napisał: > Cesarka ma wiele negatywnych skutków przede wszystkim dla dziecka. jakich?? konkrety poproszę. > > Cesarka do rozcięcie powłok brzusznych a co za tym idzie gwałtowne > rozchermetyzowanie płuc płodu. W efekcie często prowadzi to do > niewydolności płucnej u noworodków ( o 90% czesciej niż przy > naturalnych porodach). jakos nie zauwazylam, żeby moje dzieci mialy z tym problemy. Dzieci po cesarce 3 razy częsciej chorują na > astme w późniejszym wieku. w pozniejszym wieku czyli kiedy???? Bo na astme w "pozniejszym wieku" to sami zapracowujemy wiec o co konkretnie chodzi?? > Nie wspominając że prawie zawsze poród poprzez cesarkę kończy się > zółtaczką u noworodka. "prawie" robi wielką różnicę. Moje dzieci nie mialy żołtaczki wiec takie rewelacje to zostaw dla siebie. > > Jesli chodzi o kobietę to to często dochodzi do trwałego osłabienia > mięśni powłok brzusznych. > > Z tych powodów na zachodzie i w USA liczba cesarek gwłatownie spadła > i jest niemal połowe mniejsza niż w Polsce. Nie z tych powodów tylko wlasnie z takich że WHO jest przeciw takiemu rozwiązaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: bunio28 20.08.08, 14:50 gdzieś to wyczytał bunio. Jestem przeciwna cc na życzenie, ale bez przesady w drugą stronę. Jak argumenty, to sensowne. Po cc dzieci są zdrowe, wszystko zależy jak są chowane. Cc ma niewiele wspólnego ze późniejszym zdrowiem dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 17:49 bunio podaj skarbeczku źródła swoich rewelacji zwłaszcza o tej żółtaczce.... bbuaaahahahhaahhhhaaa Odpowiedz Link Zgłoś
adomas Kopacz weź się wreszcie do roboty 20.08.08, 08:44 Cesarki na życzenie są akurat najmniej teraz ważne. Jak mnie wkur*iają ciągle te tematy zastępcze i odwracanie uwagi! Odpowiedz Link Zgłoś
m.mimbla Re: Kopacz weź się wreszcie do roboty 20.08.08, 09:02 Może jakby zajęli się znieczuleniami i poprawieniem komfortu rodzenia to za drugim razem nie chciałabym cesarki? Mam wrażenie, że jakby politycy mieli rodzić w taki warunkach jak my to już dawno by coś z tym zrobiono. Odpowiedz Link Zgłoś
szaki-1979 Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 08:44 Zanim zakażą zróbmy na wszelki wypadek mamie braci K. - może wyjeli wczesniej nie tychco trzeba :D Odpowiedz Link Zgłoś
nec_nec Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 08:56 Od kiedy to ubezwłosnawalnia sie kobiete???????? sama powinnam decydować jak urodze, w szcególnosci w dobie, gdzie np. w moim całym województwie! nie ma znieczuelnia zewnątrzoponowego nie ma, tylko dolargan. Wprowadźcie zzo, wywalcie chamskie położne (choć wtedy pewnie zostanie tylko garstka), a nie liwkidujcie prawo do decydowania o sobie. Od kiedy to Pani Kopacz ma praow decydować w jaki sposób urodze? nawet za moje pieniądze w prywatnej klinice??? chyba styki jej sie w mózgu poprzestawiały, że nie ma się czym zajmować. Nie ma innych problemów? XXI wiek! a w Polsce ani zzo, ani nie moge sama decydować o sobie. Ciekawe, ze w innych krajach jakos można mieć cc na życzenie i nie jest to błędem w sztuce lekarskiej. Niesie wiele komplikacji?? śmieszne..jedna z obecnie najprostszych operacji, powinno sie też zakazać odssysania tłuszczu, operacji plastycznych ciała, powiększania piersi - tak samo nacina sie skóre, znieczulenie ogólne, a operacja trwa dłużej niż cc. Reasumując - tak debilnego pomysłu dawno nie widziałam, każdy ma prawo decydowac os obie! Poza tym wcale nie znikną cc na życzenie, po porstu będą większe koperty u lekarzy za fikcyjne zaświadczenia bądź wpisy.. Odpowiedz Link Zgłoś
juna21 [...] 20.08.08, 09:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:08 Jasne. W takim średniowieczu kobiety rodziły tylko siłami natury i śmiertelność niemowląt wynosiła ok 50 %. Piękne czasy! Wam już zupełnie odbiło. Nasze bogobojne państwo nie jest w stanie zapewnić kobietom nowoczesnego znieczulenia, cesarki odmawia się, bo trzeba zaoszczędzić na anastezjologu (taka jest prawda!), a to pani minister wprowadzić chce kolejny zakaz, żeby to mądrze uzasadnić. W bólach rodzic będziesz, mówi Pismo, i to Wam drogie panie nasze bogobojne panstwona pewno zapewni. Całe szczęście, że moja żona jest juz po tym, ale bez cesarki sie nie obeszło. Ale ile hipokryci robili wokół tego problemów. Mimo zagrożenia życia matki i dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
agata789 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:11 A jeszcze dawniej ludzie nie mieli bieżącej wody, załatwiali się za stodołą, chodzili z popsutymi zębami i umierali na zapalenie płuc. Było cudownie i zgodnie z naturą. Odpowiedz Link Zgłoś
gozal Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 10:28 dobre, dobre :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:29 co za pusta osoba, a siłami natury urodzić nie łaska. jakoś dotad > kobiety rodziły bez znieczulenia i było dobrze. Nie wiem czy było tak dobzre, skoro już królowa Wiktoria wdychała chloroform rodząc. A skoro bylo tak dobzre - to przypominam,, do czasuu wynalezienei anestetyków , operacje tez robiło się na zywca, zatem najwyzszy czas, zeby na powrót zaczeto tak operować . Zwłaszcza męzczyzn. Nie wymagam wiele - na poczatek leczenie kanałowe u dentysty. Odpowiedz Link Zgłoś
pusztob Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:41 taaak, to na pewno z powodu cesarki dzieci są deyslektykami i anorektykami...! Że ja na to nie wpadłam. Jeśli są to szkodliwe zabiegi to powinni propagować naturalne rodzenie, ale uznawanie wykonania cesarki za błąd w sztuce, rzeczywiście może spowodować rozwój łapówkarastwa (które mimo wszystko ma się dobrze...). Odpowiedz Link Zgłoś
fan.zdm Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:43 > co za pusta osoba, a siłami natury urodzić nie łaska. jakoś dotad > kobiety rodziły bez znieczulenia i było dobrze. teraz te wasze > dzieciaki rodzone pod znieczuleniem lub wymuszoną cesarką to > kompletne tumany - albo dyslektyk albo anorektyk pusty smiech! Jesteś pustą osobą, tumanem i dysgrafikiem. Czy to oznacza, że urodziłaś się przez cesarkę? Tak na marginesie, moja żona jest po dwóch cc. Pierwsze wymuszone okolicznościami, drugie na życzenie. Dzieci śliczne, zdrowe i inteligentne. Jeśli zdecydujemy się na trzecie, też będzie cesarka i taki ciemnogród jak ty może sobie tylko pozaciskać zęby z bezsilności. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:30 Cesarka na życzenie i zabiegi upiększające. I chyba o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywny81 Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 08:59 Kiedy moja żona rodziła przez 10 godzin i konała z bólu dopiero sugestia że jeśli to kwestia pieniędzy to proszę powiedzieć ile zmieniła nastawienie lekarzy i podjęli się cesarki. nie dostali ani grosza... To oni powinni wyjść z tą inicjatywą. Straciłbym i żonę i dziecko. Polska służba zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
konto510 Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 08:59 Może niech najpierw zadba o ludzki standard porodów naturalnych i położne nie wyjęte żywcem z horroru, durne tłuki z wiedzą sprzed 30 lat. Lewatywa, nacinanie, golenie, położyć się, żeby lekarzowi było wygodniej - XIX wiek się kłania. Na opiekę poporodową też lepiej spuścić zasłonę milczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_opticum Kobieta nie jest walizką... 20.08.08, 09:01 ... ale inkubatorem jak najbardziej! Żaden zabieg medyczny nie jest obojętny dla zdrowia, więc co to za argument? Stopniowo odbiera się kobietom wolność decydowania o własnym ciele. Dyktatura ciemniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosna.7 Re: Kobieta nie jest walizką... 20.08.08, 09:16 Każda kobieta wie, co będzie dla niej lepsze. I nie jest imbecylem, wie, ze cesarka to ingerencja w organizm, ale musi mieć prawo wyboru. Musi!!! Owszem kiedyś kobiety rodziły bez znieczulenia, w domach, tylko nikt nie wspomina o tym ile wówczas rodziło się dzieci upośledzonych, nie tylko umysłowo ale również fizycznie...wyciąganych na siłę z ciała kobiety... ten kraj to jednak jeszcze ciemnogród... Odpowiedz Link Zgłoś
sajm Re: Kobieta nie jest walizką... 20.08.08, 09:58 Cesarka bardzo niekorzystnie wpływa na dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
wirika Re: Kobieta nie jest walizką... 20.08.08, 10:00 Praca zawodowa też - wszak kobieta w ciąży nie powinna się stresować, męczyć itp. Postuluję zakaz pracy dla ciężarnych. A najlepiej dla wszystkich kobiet, wtedy z nudów będą rodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
e.day Re: Kobieta nie jest walizką... 20.08.08, 20:41 Kochana, nie pisz takich rzeczy na publicznym forum..! Chcesz, aby który z tych naszych idiotów to przeczytał i zrobił z tego obowiązujące prawo..?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sajm Re: Kobieta nie jest walizką... 21.08.08, 10:02 bez demagogii jak sądze nie masz pojęcia na ten temat, poczytaj troche popytaj neurologów dziecięcych, dobrych pediatrów - dowiesz się dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś
focus1978 Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:07 Nie mogę po tym co przeczytałam przestać się bać. Z racji zawodu moich rodziców nasłuchałam się opowieści o zbyt pózno przeprowadzonych cesarskich cięciach ,po kilkunastu godzinach braku postępu akcji porodowej , kiedy matka traciła już przytomność z wysiłku i bólu a dziecko rodziło się prawie bez tętna . I o cesarkach których nie przeprowadzono czego konsekwencją była śmierć dziecka , niedotlenienie i uszkodzenie mózgu lub złamany bark i długotrwała rehabilitacja. Słyszałam o konsekwencjach porodu naturalnego dla matki kiedy obwód głowy dziecka był za duży-a z roku na rok noworodki są coraz większe. Brak miejsc na porodówkach , brak prawa do bezpłatnego znieczulenia podczas porodu , kierowanie się klauzulą sumienia przy odmowie wypisania recept na tabletki antykoncepcyjne , brak prawa do podjęcia samodzielnej decyzji czy chcę być matką, in vitro jako wyrafinowana forma aborcji... Polska kobieta - bezimienny wór na życie poczęte. Odpowiedz Link Zgłoś
wirika Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:10 focus1978 napisała: > Polska kobieta - bezimienny wór na życie poczęte. Ale, pamiętajmy wszyscy - nie walizka! Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:34 Bzdury opowiadasz. Z roku na rok noworodki są coraz mniejsze. Przynajmniej w tych krajach które stawiasz za wzór ciemnocie. Odpowiedz Link Zgłoś
focus1978 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 10:15 Nie zdaniem lekarza położnika - ze względu na dobrą sytuację ekonomiczną kobiet w krajach rozwiniętych rodzą one większe dzieci, szczególnie widoczne jest to w obwodach ich głów które z roku na rok powoli ale sukcesywnie się zwiększają. Z tego powodu ich przejście przez kanał rodny jest coraz trudniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 12:51 No nie jestem pewna. Z własnego doswiadczenia wiem, że w okresie ciąży prowadzą ścisłą kontrolę wagi i zalecają odpowiednie diety. Zdaniem ich specjalistów mniejsza waga noworodka nie ma wpływu na póżniejszy rozwój dziecka (z tym nie dyskutuję bo się nie znam) a (i to jest opinia osób postronnych nie specjalistow ginekologow) ułatwia im pracę na porodówce. Trzebaby ci bylo zobaczyć ten korowód personelu wielkiego szpitala położniczego i pacjentek, które przechodzily koło łóżeczka mojego 4,5 kilowego noworodka z ochami i achami,bo dawno czegoś takiego nie widziały ( w domysle prymitywnego) Odpowiedz Link Zgłoś
gozal Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 10:13 nic dodać, nic ująć. "Polska kobieta - bezimienny wór na życie poczęte" - niestety raczej trafna to diagnoza, choć wolałabym sie z tobą nie zgadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
bobka4 Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:08 Odebrać możliwość i nie dać nic w zamian. Proponuję czujkom Pani minister śledzić fora o warunkach w szpitalach, traktowaniu kobiet w ciąży, rodzących i położnic bo to jest kopalnia wiedzy. Nie ma sie co dziwić, że kobiety sie boja ciąży i porodu. Czasami żeby w miarę po ludzku mieć dziecko dla niektórych kobiet cc to jedyne wyjście, bo tak okropnie sie boją. No cóż ja tez okropnie sie boje na dodatek wiem co mnie czeka i nie ma takiej siły która mnie powstrzyma przed cc. Ciekawe dlaczego zalecenia WHO w Polsce traktowane są tak wybiórczo. Odpowiedz Link Zgłoś
konikdrewniany07 Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:08 No to będzie jeszcze mniej dzieci.....bo wiele kobiet potrzebuje takiej gwarancji, żeby zdecydować się na dziecko - nawet jeśli potem rodzi naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
charliefrown a gdzie prawo s a m o stanowienia? Kraj III Świata 20.08.08, 09:09 od kiedy liberalny rząd może IMPERATYWNIE narzucać kobiecie sposób urodzenia dziecka? może jeszcze gminy zaczną być wydawać w tym przedmiocie decyzje administracyjne? oto prawda: Prawo krajowe i konwencje międzynarodowe chronią szczególne dobro prawne jakim jest "samostanowienie pacjenta" To od woli pacjenta zależy czy można przeprowadzić zabieg leczniczy, diagnostyczny lub profilaktyczny. Lekarz NIE MOŻĘ się sprzeciwić autonomicznej woli chorego, który ma świadomośc podejmowania takich decyzji. Co więcej pacjent może zechcieć partycypować w eksperymencie medycznym obarczonym dużym ryzykiem. Zobaczcie przykładowe unormowania art. 192 kk i art. 21 i nast. ustawy o zawodzie lekarza - konstytutywną cechą zabiegów jest WOLA PACJENTA! Odpowiedz Link Zgłoś
e.day Re: a gdzie prawo s a m o stanowienia? Kraj III Ś 20.08.08, 20:44 Masz rację. Wola PACJENTA. Rodzącymi są pacjentki. Odpowiedz Link Zgłoś
konikdrewniany07 Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:18 A poza tym jeszcze mniej cesarek to, niestety, JESZCZE WIĘCEJ dzieci uszkodzonych przy porodzie - mamy w rodzinie takie dziecko, wszyscy pomagają bo rodzice się już wykończyli, matka od podnoszenia dziecka ma zniszczony kręgosłup, ojciec cały dzień w pracy, starsza dwójka zaniedbana. Lekarze powiedzieli, ze cesarka była wykonana ZA PÓŹNO....ALBO ZA WCZEŚNIE........... Odpowiedz Link Zgłoś
detrodea Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:25 Kolejna państwowa urzedniczyna, która chce się zajmować moją d... A ja mam prawo chcieć rodzić w takich warunkach, jakie sobie wybiorę i nic tej .... do tego!!!! Niech się w końcu weźmie do roboty i zajmie korupcją wśród lekarzy i brakiem kasy na leki dla dzieci. Konstytucja daje nam gwarancje leczenia chorób przewlekłych, to co do jasnej cholery z chorymi na Stwardnienie Rozsiane? Jesteśmy porównywani do krajów trzeciego świata z umieralnością na tą chorobę, bo takiej pani Kopacz bierze kasę za pierdzenie w stołek, zamiast się tym zająć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
charliefrown czy przypłynie do nas taki "Langenort do rodzenia? 20.08.08, 09:29 może Polki będą zmuszone do porodów zgodnie z autonomiczną wolą na statkach LIBERALNYCH państw, w których pacjent ma jeszcze prawo do samostanowienia? "ech ten kafkowsko-orwellowski klimat kaczynskich, tego chamstwa już nie zni-E-se" tak wołało polactwo przed wyborami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
andulka7 Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:32 Mam dziwna pewność, że tzw. względy medyczne bedą nadużywane i odmowa cesarki będzie nastepować nawet wtedy, kiedy zabieg byłby w istocie wskazany. Bedzie tak jak z realizacją prawa do legalnej aborcji - prawo jest, tylko kobietom się go odmawia piętrząc wyimaginowane trudności. Wszak do dla naszego dobra jesteśmy traktowane jak przedmioty. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 09:39 O, ten argument przemawia. Znając nasza mentalność to jest to zagrożenie. Odpowiedz Link Zgłoś
helena.irena.kozlowska To słuszne. Krajanie ludzi to nie kosmetyka. 20.08.08, 09:35 Odpowiedz Link Zgłoś
tewie60 A następnym krokiem bedzie ... 20.08.08, 09:37 ... zaszywanie dziewczynek po urodzeniu i usuwanie szwów w dniu ślubu, żeby czarna mafia była szczęśliwa z bogobojnego życia młodych panienek. Przy okazji służba zdrowia zaoszczędzi na ratowaniu zgwałconych nastolatek, policja zaoszczędzi na ściganiu gwałcicieli, ministerstwo sprawiedliwości zyska spadek wskaźnika przestępczości, państwo zyska większą kontrolę nad obywatelami i wszystko będzie cacy. Tylko gdzie jest do cholery człowiek ? - Przy urnie wyborczej i tacy ! A potem może się walić do następnego razu ! Odpowiedz Link Zgłoś
kubek_smakowy [...] 20.08.08, 09:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
poohdrummer Re: A następnym krokiem bedzie ... 20.08.08, 09:52 No ja pierdo..!!! A gdzie to wyczytales, w "fakcie", czy moze ksiadz "grzmil z ambony" ???? Idz mieszkac w lesie... ... chociaz lepiej nie - szkoda lasu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kubek_smakowy Re: A następnym krokiem bedzie ... 20.08.08, 09:57 poohdrummer napisał: > No ja pierdo..!!! A gdzie to wyczytales, w "fakcie", czy moze > ksiadz "grzmil z ambony" ???? > > Idz mieszkac w lesie... ... chociaz lepiej nie - szkoda lasu!!!! Bywam tu i tam ( w kościele nie bywam ) i nierzadko od kobiet opędzić się nie można Nie wiem chyba taka moda Teraz to kobiety wyrywają facetów Odpowiedz Link Zgłoś
poohdrummer Re: A następnym krokiem bedzie ... 20.08.08, 10:06 kubek_smakowy napisał: > poohdrummer napisał: > > > No ja pierdo..!!! A gdzie to wyczytales, w "fakcie", czy moze > > ksiadz "grzmil z ambony" ???? > > > > Idz mieszkac w lesie... ... chociaz lepiej nie - szkoda lasu!!!! > > > Bywam tu i tam ( w kościele nie bywam ) i nierzadko od kobiet > opędzić się nie można Nie wiem chyba taka moda Teraz to kobiety > wyrywają facetów > No to gratuluje powodzenia... Gdzie ty zyjesz?! Wiesz jaka jest definicja panstwa? Ustroj, ktory ma na celu tylko i wylacznie kontrolowac narod poprzez "odpowienie" prawo i sluzby mundurowe, zmuszajace do jego przestrzegania! Juz sobie wyobrazam jak stoi "pan policjant" przy porodzie i "kiwa paluszkiem - nie, nie wolno!" Poknij sie w leb!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kubek_smakowy Re: A następnym krokiem bedzie ... 20.08.08, 10:10 ! > > Juz sobie wyobrazam jak stoi "pan policjant" przy porodzie i "kiwa > paluszkiem - nie, nie wolno!" > > Poknij sie w leb!!! O Następna ;)))a Pan Policjant nie stał jak bałamuciłaś swojego faceta ? he he Odpowiedz Link Zgłoś
poohdrummer Re: A następnym krokiem bedzie ... 20.08.08, 10:12 Nastepny baranie, nastepny tyle tylko, ze zalezy mi na zdrowiu mojej zony - w przeciwienstwie do ciebie! Wlasnie m.in. z tego powodu juz nie mieszkam w polsce... Koniec rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
gozal to jużTWÓJkolejny idiotyczny komentarz wTEJsprawie 20.08.08, 10:53 cechuje cię duży cynizm, brak szacunku do kobiet w rzeczonym temacie, bezczelność. wracaj pod budkę żłopać piwsko i na podwórko dalej posuwać kozy, bo na twoje chamstwo brak tutaj miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
charliefrown pokusa "d o r o b i e n i a" u lekarzy 20.08.08, 09:50 na kanwie proponowanych rozwiązań rysują się dwie ciekawe opcje, a mianowicie: 1. skoro lekarz będzie decydował o spełnianiu przesłanek do rodzenia przez cesarkie cięcie - koperta wpłynie na proces decyzyjny. 2. prywatne zabiegi - też będą kusić, chociaż tu będzie wymagane odpowiednie zaplecze logistyczno personalne. prywatne kliniki? by żyło się lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wirika Re: pokusa "d o r o b i e n i a" u lekarzy 20.08.08, 09:57 Optymista... pojawią się lotne patrole, sprawdzające, czy aby kobieta, która zapłaciła za możliwość porodu w ludzkich warunkach nie zrobiła tego li i jedynie w celu dostępu do nienaturalnej cesarki. A następnym krokiem będzie odgórny zakaz wykonywania cc poza placówkami finansowanymi z NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: pokusa "d o r o b i e n i a" u lekarzy 20.08.08, 11:09 Nie wiem czy zauważyłeś, że od kiedy branie łapówek przez lekarzy przestało być bezpieczne, wielu z nich straciło ochotę do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
charliefrown Re: pokusa "d o r o b i e n i a" u lekarzy 20.08.08, 11:19 cloclo80 święta racja, z tego powodu brak "exodusu" lekarzy do krajów zachodnich. tam nie dostaniesz "bonusa" :) Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Cesarka to kwestia mody lansowanej przez kolorowe 20.08.08, 09:52 pisemka. To taki trend który nakręcają najwięksi znawcy położnictwa czyli gwiazki telewizyjne, aktorki seriali i inne pop gwiazdeczki. Przedstawiciele ze środowisk medycznych którzy w tych pisemkach także zachwalają tą formę porodu powiedzieli by wszystko co chcecie byleby $$$ się zgadzała. Odpowiedz Link Zgłoś
charliefrown tak czyli państwo ma imperatwnie określać 20.08.08, 09:54 w jaki sposób kobieta ma rodzić? zastanawiałeś się kiedyś, że pacjent ma prawo do samostanowienia, decydowania o swoim losie jako jedyny dysponent własnego życia i zdrowia... Odpowiedz Link Zgłoś
kubek_smakowy Re: tak czyli państwo ma imperatwnie określać 20.08.08, 10:01 charliefrown napisał: > w jaki sposób kobieta ma rodzić? > zastanawiałeś się kiedyś, że pacjent ma prawo > do samostanowienia, decydowania o swoim losie > jako jedyny dysponent własnego życia i zdrowia... To niech jeszcze pacjent decyduje kiedy mają mu amputować nerkę albo głowę Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: tak czyli państwo ma imperatwnie określać 20.08.08, 10:08 charliefrown napisał: > w jaki sposób kobieta ma rodzić? > zastanawiałeś się kiedyś, że pacjent ma prawo > do samostanowienia, decydowania o swoim losie > jako jedyny dysponent własnego życia i zdrowia... Pcjent nie ma pełnego prawa do samostanowienia, a juz napewno nie jeśli chodzi o pród, gdyż po piwerwsze za ew. szkody które powstaną w trakcie porodu odpowiadać będzie lekarz, poaztym sprawa dotyczy nie tylko matki ale i dziecka. Rozumiem, że jest jakaś tam feministyczna debilna wizja o tym że kobieta to nie torba na dziecko a macica kobiety to jej macica i inne takie, ale nie może być tak, że na własne życzenie kobieta z wasnego egoizmu zazyczy sobie cesarkę (która jakby nie patrzeć jest operacją czyli działaniem inwazyjnym) a w razie jak się wdadzą powikłania czy to u niej czy u dziecka lekarz pójdzie siedziec a państwo będzie płaciło takiej odszkodowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gozal argument nietrafiony 20.08.08, 11:02 a teraz kto idzie siedzieć, gdy występują powikłania po porodzie - bez względu czy jest on naturalny, czy cesarskie cięcie? na pewno nie taki konował, który często dalej odbiera porody - jak nie w tym szpitalu, to w innym - i nic mu nie jest. przy okazji pozdrawiam większość ginekologów-położników, których mam nadzieję jest dużo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha75 dlaczego znowu odbiera sie wolnosc wyboru???? 20.08.08, 09:55 Czy Polska nie jest krajem z definicji demokratycznym? Ostatnio nawet liberalnym? Dlaczego odbiera sie kobietom prawo decydowania o porodzie. Kobiety nie sa glupie, jak sie urzednikom i duchownym wydaje. Przed zajsciem w ciaze czytaja fora porodowe, zeby zdecydowac, ktory szpital wybiora (chyba kazdy zasluguje zeby go traktowac z szacunkiem), czytaja i maja swiadomosc wad i zalet cesarki. Zapewniam ze sa tego swiadome. Wiec dlaczgo odbiera sie im po raz kolejny prawo decydowania o tym JAK chca urodzic dziecko. Gdzie jest ta cholerna wolnosc, demokracja i prawo wyboru? Nawet za wlasne pieniadze nie bede mogla kupic spokojnego i bezstresowego porodu? Bo jakas Pani Minister w zmowie z klerem zadecydowaly za mnie? Decydowac za innych w waznych czynnosciach zyciowych moga TYLKO prawni opiekunowie osob PRAWNIE UBEZWLASNOWOLNIONYCH. Nie sadze zeby wszystkie kobiety w tym kraju nalezaly to tej grupy. Ktos tu juz pisal o tym jakie to cesarka powoduje konsekwencje u kobiet. Miesnie brzucha mozna wyrobic od nowa (poza tym po kazdej ciazy sa sflaczale, przez 4 miesiace sa nacigniete na maxa), zoltaczka dziecka przechodzi po kilku dniach. A jakie zagrozenie dla zdrowia i zycia matki i dziecka powoduje czasem porod naturalny? Tego juz nie doczytano? Ja naleze do grupy objetej ryzykiem (wzrok, cisnienie, naczynia krwionosne). To co? mam ryzykowac swoje dalsze zdrowie i zycie bo powinnam rodzic silami natury, bo nie wazne ze medcyna poszla do przodu, ale Pani Minister mi kaze??? Nie moge sama zadecydowac co jest dla mnie wazniejsze? Moje bezpieczenstwo czy idelogia sredniowiecza? Odpowiedz Link Zgłoś
charliefrown bo to jest państwo "liberalne" 20.08.08, 10:06 w którym centralny organ administracji chce schlebiać swojej braci zawodowej, traktując przy tym ciepłym parabolicznym wcześniej wspomniane przeze mnie unormowania zawarte w prawie krajowym i konwencjach miedzynarod. inna sprawa, że jedynymi beneficjentami tej "reformy" będą PRYWATNE KLINIKI ewentualnie skorumpowani lekarze. Słowa Pani Beaty Sawickiej okazały się kasandryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: dlaczego znowu odbiera sie wolnosc wyboru???? 20.08.08, 10:13 Tyle, że poród przez cesarkę także może mieć poważne powikłania i na zachodzie wraca się raczej do metody naturalnego porodu o czym Pani zapomniała napisać. Jeśli kobieta chce mieć wybór (i nie ma jednocześnie żadnych przeciwwskazań do porodu naturalnego) to powinna podpisywać oświadczenie, ża za wszelkie powikłania wywołane cesarką bierze pełną odpowiedzialność i nie będzie się nieczego domagała, a za powstałe dodatkowe wymagane świadczenia medyczne związane z powikłaniami zapłaci z własnej kieszeni. Ja nie mam zamiaru płacić za to że jakaś kobieta jest egoistką i ZAŻYCZYŁA sobie cesarki. P.S. Miesznie do tego kleru jest żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
lilithh Re: dlaczego znowu odbiera sie wolnosc wyboru???? 20.08.08, 11:05 sharn1 napisał: > Jeśli kobieta chce mieć wybór (i nie ma jednocześnie żadnych > przeciwwskazań do porodu naturalnego) to powinna podpisywać > oświadczenie, ża za wszelkie powikłania wywołane cesarką bierze > pełną odpowiedzialność i nie będzie się nieczego domagała, a za > powstałe dodatkowe wymagane świadczenia medyczne związane z > powikłaniami zapłaci z własnej kieszeni. Bredzisz. Rozumiem, że prawem analogii wszyscy którzy przeszli jakiekolwiek zabiegi medyczne nie mające charakteru "ratującego życie" a które to zabiegi zostały ewidentnie "spieprzone" przez medyków nie powinni mieć prawa do dochodzenia odszkodowania za błąd w sztuce??? Odpowiedz Link Zgłoś
yamuasica Re: dlaczego znowu odbiera sie wolnosc wyboru???? 20.08.08, 11:08 Witam, mam dwa pytania: 1. ile masz lat? 2. ile dzieci urodziłaś? Pozdrawiam, Y. Odpowiedz Link Zgłoś
hildegunst Kopacz i Hall polecą na jesieni jak liście z drzew 20.08.08, 10:01 bo służba zdrowia i oświata po ich rządami prostu leżą. Te panie robią tylko dobre wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
nieruchomy_spin sw. zofia 20.08.08, 10:05 w swietej zofii upieraja sie na porody naturalne kosztem zagrozenia zycia i zdrowia maluchow - jezeli teraz bedzie to norma to gratulacje jak postep w medycynie to poostep w medycynie Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: sw. zofia 20.08.08, 10:15 nieruchomy_spin napisał: > w swietej zofii upieraja sie na porody naturalne kosztem zagrozenia zycia i > zdrowia maluchow - jezeli teraz bedzie to norma to gratulacje jak postep w > medycynie to poostep w medycynie Czyli amerykanie to tępaki medyczne skoro odstępują od metody cesarskiego cięcia na rzecz porodów naturalnych, a rację mają kolorowe kobiece pisemka? Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: sw. zofia 20.08.08, 10:51 Słuchaj cżłoweiku, tzreba być naprawde nienormalnym, zeby uwazać, ze cesarskei cięcie wynioka z czytania kolorowych pisemek. Dociera do ciebie, z e przedłuzający sie poród bez wykonaia cesarki to neidotlenienie dzieciaka i zanik akcji porodowej, a w rezultacie kalectwo dziecka? Dociera do ciebie, z mamy jedne z najwyzszych wspólczynników nadcisnienia tetniczego na swiecie, a poród naturalny to dla takeij kobietyy zagrożenie wylewem? to sa kolorowe pisemka? Jak to sie dzieje, ze zawsz eo porodówce najwiecej wiedzą faceci? Odpowiedz Link Zgłoś
asiek_asiekowaty Re: sw. zofia 20.08.08, 11:13 A Ty rozrozniasz cesarke, co do ktorej decyzje podejmuje sie w rpzypadku, keidy sa komplikacje w trakcie porodu naturalnego od cesarki na zyczenie, o ktorej jest artykul i ktora polega na zazyczeniu sobie cesarki, jak tylko sie zajdzie w ciaze i ustalenie dokladnej daty, keidy sie chce "urodzic" (a raczej dac sie rozciac i wyjac dziecko)? Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: sw. zofia 20.08.08, 11:32 > A Ty rozrozniasz cesarke, co do ktorej decyzje podejmuje sie w rpzypadku, keidy > sa komplikacje w trakcie porodu naturalnego od cesarki na zyczenie A jak od tego odroznisz cesarke , kiedy masz wadę siatkówki czy nadcisnienei i masz to wyznacozne nie w ramach komplikacji w trakcie porodu naturalnego, ale na długo przed nim? I co zrobić z rodzącymi typu - ból = paraliż lub histeria, które nijak w ogóle nei wspólpracują z połozną, ani lekarzem? Odpowiedz Link Zgłoś
asiek_asiekowaty Re: sw. zofia 20.08.08, 11:36 Jasne, ze odrozniam - i o jest przypadek zagrozenia zdrowia matki, jesli sa takie przypadki - wowczas cesarka nie ejst "na zyczenie" tylko jest uzasadniona. Dalej nie widzisz roznice miedzy cesarka u kobiet, ktore ze wzgledow zdrowotnych (swoich czy dziecka) ta cesarke musza miec od tej, ktorej zycza sobie zdrowe kobiety bez wskazan do cesarki? Bo o tym mowa, a Ty (i inni) wciaz podaj przyklady komplikacji, ktore w ogole nie sa tematem dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: sw. zofia 20.08.08, 12:17 Nie widzę tej róznicy , bo tak się składa, ze ta rzekoma cesarka, którą ktos sobie zyczy bez wskazań w ogóle nei istnieje w polskich szpitalach państwowych. To wszystko kwestia koperty. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: sw. zofia 20.08.08, 12:22 iluminacja256 napisał: > Nie widzę tej róznicy , bo tak się składa, ze ta rzekoma cesarka, > którą ktos sobie zyczy bez wskazań w ogóle nei istnieje w polskich > szpitalach państwowych. To wszystko kwestia koperty. No i dobrze, jak cesarka na życzenie, to płatna i to dużo. Jak jakaś chce blizny ze zwykłego strachu, to niech buli i to dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: sw. zofia 20.08.08, 13:28 Wiesz sikorko68 , z cąłym szacyunkiem, ale ty w ogóle nie czytasz czyichś postów . Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: sw. zofia 20.08.08, 13:42 Czytam, czytam. Przeszłam przez to trzy razy i wiem co to cc. Znam ból po i dziękuję za tak pojętą godność (jak to ktoś poniżej napisał). Cesarka na życzenie to poroniony pomysł, powinna być jako konieczność, tylko i wyłącznie. I jest. Odpowiedz Link Zgłoś
maya28 Re: sw. zofia 20.08.08, 18:15 Śmieszą mnie te wasze teksty typu, jka ktora chce miec blizne na zyczenie to niech boli, jak jest egoistką albo moda z kolorowych pisemek. Moja siostra rodzila 24h, i lekarz nie widzial pwodu do cesarki, dopiero jak juz byl aprawie tragedia byl acesarka i cudem ja uratowali. A z reszta - znajomy lekarz z Centrum Zdrowia Dziecka, który na codzien opiekuje sie dziecmi z "nieudanych" porodow siłami natury jakos chcial zeby jego córka rodzila cesarka. O czym wy bredzicie! Cala akcja tylko napedzi interes prywatnym klinikom, teraz w panstwowych tez sie placi za cc, placi sie tez jak sie chce miec znieczulenie! Co ciekawe, facet jak rodzi kamienie, to nikt go nie przekonuje do wyzszosci porodu kamieni bez znieczulenia i nie kaze mu placic za znieczulenie! Odpowiedz Link Zgłoś
miss_akryl Re: sw. zofia 20.08.08, 23:40 Mam bliznę. Tak małą i nisko położoną, że w najskromniejszym nawet bikini nie byłoby jej widać. I 1000x wolę mmieć ją na brzuchu niż na c.... Odpowiedz Link Zgłoś
asiek_asiekowaty Re: sw. zofia 20.08.08, 12:25 W takim razie w ogle nie ma tematu i jak ktos juz wspomnial - albo chodzi o prywatne kliniki, albo o wprowadzenie czegos, co juz jest. Tak czy siak - wiekszosc na forum chyba jednak nie do konca rozumie problem albo sam termin cesarki na zyczenie, wiec moze ujmijmy to tak: 1. cesarka na zyczenie: zachodze w ciaze, ide do lekarza i ustalam z nim dokladny dzien, w ktorym przyjade do kliniki i zrobia mi cesarke - ot, bo tak chce 2. zakladana i planowana cesarka w okolicznosciach, kiedy wiadomo, ze porod naturalny moze sie zle skonczyc o pacjentki (czy dziecka) - to nie ejst cesarka na zyczenie tylko konieczny zabieg ze wskazaniami 3. cesarka, ktora wykonuje sie w przypadku komplikacji przy porodzie naturalnym - rzecz oczywista 4. cesarka w 1. przypadku jest nienormalna, niepotrzebna, a nawet szkodliwa i zgadzam sie, ze powinna byc zakazana, cesarka w 2. i 3. przypadku jest potrzebna lub konieczna i tutaj problemem nie jest temat artykulu, czyli wprowadzenie cesarek na zyczenie, ale niewlasciwa diagnoza, ktora prowadzi do koniecznosci rodzenia nauralnie przez kobiety, ktore powinny miec cesarke Jesli z powyzszymi punktami Ty czy ktokolwiek inny sie zgadza, to ja nie widze sens dyskusji, bo kazdy tu mowi o czyms innym niz faktyczny problem zawarty w artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: sw. zofia 20.08.08, 11:01 Amerykanie to przede wszystkim sknery. I to podobnie jak w przypadku p. Kopacz tłumaczy odchodzenie od cesarek. Najbogatszy kraj świata po prostu się sępi. Odpowiedz Link Zgłoś
yamuasica Re: sw. zofia 20.08.08, 11:11 ale w krajach cywilizowanych oferują coś w zamian: 1. poród w kulturalnych warunkach 2. opiekę lekarza (w Polszy to jest "opieka") Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: sw. zofia 20.08.08, 15:22 w sw zofii aklurat robia cc bez wskazania, wystarczy cala ciaze lazic do ichniejszego lekarza prywatnie Odpowiedz Link Zgłoś
rudamaupa Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 10:08 Zawsze najprościej im się jest zabrać za kobiety. Najpierw zakazali aborcji. Teraz planuja zakazać "cesarek" (swoją drogą nie zawsze są one konieczne). Tu rodzi się pytanie: czy - podobnie jak w wielu wypadkach po zakazaniu aborcji - "cesarki" będą wykonywane natychmiast w przypadku zaistnienia takiej potrzeby, czy też będa wykonywane w ostatniej chwili i po wielu dylematach? Czy lekarze po takim zakazie nie zgłupieją ze strachu przed karą, przez co może zginąć wielu ludzi? TAK! Ludzi, bo dzieci i kobiety rodzące to ludzie. Czy kobiety mogą wyjść na ulicę jak np. górnicy i ostrzelać petardami Ministerstwo Zdrowia, żeby bronić swoich praw? NA PEWNO NIE! Dlatego zakazywanie czegoś kobietom jest najprostsze - nie zaprotestują. I z tego faktu zdają sobie doskonale sprawę elity. Jedynym efektem takich działań jest potem chwalenie się: to MY zakazaliśmy aborcji, bo to MY dbamy o dobro kobiet. Co spotyka się oczywiście z poparciem większości katolickiego społeczeństwa (bo z ateistami i innymi wyznaniami przeciez nikt sie nie liczy i nikt ich nie bierze pod uwagę). Ale, jakby dobrze nie chcieli - to jakoś tak nie wiedzieć czemu - takie zakazy nie spotykają się z aplauzem samych zainteresowanych - (młodych)kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
kubek_smakowy [...] 20.08.08, 10:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
nec_nec mail do MZ 20.08.08, 10:19 proponuje uwago idnośnie cc na życzenie - pomysł idiotyczny, ograniczanie wolności - przesyłac tutaj kancelaria@mz.gov.pl kancelaria-mz@mz.gov.pl osobom, które chcą rodzić naturalnie - niech tak rodzą, ale dlaczego zabraniają rodzić innym tak jak inne kobiety chcą?? niech każdy decyduje o sobie i pilnuje własnego tyłka Odpowiedz Link Zgłoś
kubek_smakowy Re: mail do MZ 20.08.08, 10:31 nec_nec napisał: > proponuje uwago idnośnie cc na życzenie - pomysł idiotyczny, > ograniczanie wolności - przesyłac tutaj > kancelaria@mz.gov.pl > kancelaria-mz@mz.gov.pl > osobom, które chcą rodzić naturalnie - niech tak rodzą, ale dlaczego > zabraniają rodzić innym tak jak inne kobiety chcą?? niech każdy > decyduje o sobie i pilnuje własnego tyłka Jak jakaś kobieta zamarzy sobie urodzić na Mont Blanc to lekarze mają się tam wdrapać ? Odpowiedz Link Zgłoś
nec_nec Re: mail do MZ 20.08.08, 10:34 piszesz pod wszytski postami, ale co Cie interesuje w jaki sposob urodze moje dziecko. Nie Twoja sprawa. Na Mont Blnac? jeśli zapłąci - dlaczego nie? tak jak ja chce zapłącić i mieć cc na życzenie. Reszcie nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
kubek_smakowy Re: mail do MZ 20.08.08, 10:40 nec_nec napisał: > piszesz pod wszytski postami, ale co Cie interesuje w jaki sposob > urodze moje dziecko. Nie Twoja sprawa. Na Mont Blnac? jeśli zapłąci - > dlaczego nie? tak jak ja chce zapłącić i mieć cc na życzenie. > Reszcie nic do tego. To skieruj swą energie na zbieranie kasy zamiast na forum niepotrzebnie trzepać ozorem Odpowiedz Link Zgłoś
nec_nec Re: mail do MZ 20.08.08, 10:58 Widizsz..kasa to także mój problem,podobnie jak i mój poród. Także i do mego portfela - nic Ci do tego. A jak na razie to Ty strzępisz ozór - powołaj sie na jakieś dane merytoryczne, badania, bo jak na razie to tylko szczekasz jak wiejski kundel bez konkretów. "Według znanego brytyjskiego położnika profesora Nicholasa Fiska ryzyko poważnego uszkodzenia płodu – ze zgonem w wyniku niedotlenienia płodu włącznie – wynosi przy porodzie naturalnym 1 na 1750 przypadków. Ryzyko innych uszkodzeń (mniejszych) określa się na 1 na 550 porodów. Przy cięciu cesarskim elektywnym (to znaczy bez objawów zagrożenia płodu) ryzyko to wynosi 1 na 4000 porodów. Ryzyko powikłań przy cięciu jest więc ponaddwukrotnie niższe niż podczas porodów naturalnych. " Odpowiedz Link Zgłoś
poohdrummer Re: mail do MZ 20.08.08, 11:20 Powtarzasz sie "kubek" Swoja droga moze zdradzisz, kto tak niekorzystnie wplyna na twoja swiadomosc spoleczna? Wartoby ta osobe zlinczowac... Poza tym ublizasz innym osobom na forum a nie stawiasz zadnych argumentow "kontra", wiec sam przestan klapac jezorem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kubek_smakowy Re: mail do MZ 20.08.08, 10:33 nec_nec napisał: > proponuje uwago idnośnie cc na życzenie - pomysł idiotyczny, > ograniczanie wolności - przesyłac tutaj > kancelaria@mz.gov.pl > kancelaria-mz@mz.gov.pl > osobom, które chcą rodzić naturalnie - niech tak rodzą, ale dlaczego > zabraniają rodzić innym tak jak inne kobiety chcą?? niech każdy > decyduje o sobie i pilnuje własnego tyłka Jak jakaś kobieta zamarzy sobie urodzić na Mont Blanc to lekarze mają się tam wdrapać ? Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Decyzja nalezy do przyszlych matek 20.08.08, 10:15 a nie specjalistow made in Rydzyk Odpowiedz Link Zgłoś
kubek_smakowy Re: Decyzja nalezy do przyszlych matek 20.08.08, 10:17 A co mnie Rydzyk? Wszystko co nie jest po waszej mysli to od razu zakopac pod moherowy beret bo tak modnie i wygodnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Decyzja nalezy do przyszlych matek 20.08.08, 10:18 renebenay napisał: > a nie specjalistow made in Rydzyk Mylisz sie. Decyzja nalezy do polityków którzy są wybierani w wyborach powszechnych przez naród. Jak się demokracja nie podoba można zawsze wyjechać na Kubę. Tam aborcja jest legalna. Albo do kraju w którym naród poprzez polityków zgodził się na nią. Odpowiedz Link Zgłoś
kubek_smakowy Re: Decyzja nalezy do przyszlych matek 20.08.08, 10:21 sharn1 napisał: > renebenay napisał: > > > a nie specjalistow made in Rydzyk > > Mylisz sie. Decyzja nalezy do polityków którzy są wybierani w > wyborach powszechnych przez naród. Jak się demokracja nie podoba > można zawsze wyjechać na Kubę. Tam aborcja jest legalna. Albo do > kraju w którym naród poprzez polityków zgodził się na nią. A ty możesz sobie kupić wibrator Masz 100% gwarancje ze po …………nie poniesiesz żadnych konsekwencji Odpowiedz Link Zgłoś
poohdrummer Re: Decyzja nalezy do przyszlych matek 20.08.08, 11:31 Co ty opowiadasz czlowieku! Istnieje jeszcze cos takiego jak referendum! Cos takiego jak demokracja nie istnieje, gdy partie nie realizuja swojego programu tylko skladaja "obietnice" !!! Kazda kandydujaca partia powinna oglosic przed wyborami DOKLADY plan proponowanych zmian wraz ze SZTYWNYMI terminami realizacji planu. Kto nie dotrzyma planu - od razu dymisja rzadu i nowe wybory - i tak do skutku az sie barany naucza bycia slownym!!! Jak nalezy zmienic plan - referendum. Takie proste a nikt sie nie chce zgodzic z oczywistych powodow... Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Ewa Kopacz chce zakazać cesarek na życzenie 20.08.08, 10:16 rudamaupa napisała: > Zawsze najprościej im się jest zabrać za kobiety. Najpierw zakazali > aborcji. Aborcja na życznie zawsze była zakazana poza czasem okupacji hitlerowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 hegel gdyby żył ejakulował by z każdym 20.08.08, 10:18 ustawowym pociągnięciem dzisiejszych urzędasów. już niedługo aby oddać kał będziecie potrzebowali zgody jakiegoś wojewody czy innego kacyka. a tak na prawdę to już potrzebujecie - vide prawo budowlane czy jakieś inne kretyńskie zapisy regulujące prawie całe wasze poddańcze życie. Odpowiedz Link Zgłoś
kubek_smakowy Re: hegel gdyby żył ejakulował by z każdym 20.08.08, 10:27 carpaccio4 napisał: > ustawowym pociągnięciem dzisiejszych urzędasów. już niedługo aby oddać kał > będziecie potrzebowali zgody jakiegoś wojewody czy innego kacyka. a tak na > prawdę to już potrzebujecie - vide prawo budowlane czy jakieś inne kretyńskie > zapisy regulujące prawie całe wasze poddańcze życie. A ty chciałeś zostać honorowym kałodawcą ? Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 Re: hegel gdyby żył ejakulował by z każdym 20.08.08, 10:35 kubek_smakowy napisał: > carpaccio4 napisał: > > > ustawowym pociągnięciem dzisiejszych urzędasów. już niedługo aby > oddać kał > > będziecie potrzebowali zgody jakiegoś wojewody czy innego kacyka. > a tak na > > prawdę to już potrzebujecie - vide prawo budowlane czy jakieś inne > kretyńskie > > zapisy regulujące prawie całe wasze poddańcze życie. > > > A ty chciałeś zostać honorowym kałodawcą ? pytanie na poziomie troglodyty. właśnie tobie i podobnym można wciskać każdą bzdurę ograniczającą jakieś tam wolności bez obawy o jakąkolwiek refleksję z waszej strony. mentalność "pan karze, sługa musi" jednak wiecznie żywa. Odpowiedz Link Zgłoś
fan.zdm Re: hegel gdyby żył ejakulował by z każdym 20.08.08, 17:12 > > A ty chciałeś zostać honorowym kałodawcą ? > > pytanie na poziomie troglodyty. właśnie tobie i podobnym można wciskać każdą > bzdurę ograniczającą jakieś tam wolności bez obawy o jakąkolwiek refleksję z > waszej strony. mentalność "pan karze, sługa musi" jednak wiecznie żywa. Po prostu twój przedmówca jest koprofilem. Wykażmy się tolerancją... Odpowiedz Link Zgłoś
abba.15 carpaccio4.."ginekolog" od siedmiu boleści... 20.08.08, 10:23 was, kur.wa nie sieją... Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 Re: carpaccio4.."ginekolog" od siedmiu boleści... 20.08.08, 10:29 abba.15 napisał: > was, kur.wa nie sieją... was za to sieją. i to zbyt często. należało by pomyśleć o podwiązaniu tego i owego. hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś