tw.zenek 157ha za utracone 50ha 25.10.08, 09:12 Niech żyje kościelna matematyka i bezczelność. Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: 157ha za utracone 50ha 25.10.08, 11:03 Być może to dla ciebie będzie zaskoczeniem ale w przypadku nieruchomości oprócz powierzchni ważna jest lokalizacja. I mogłoby się tak zdarzyć, że np. za 1 ha w centrum Krakowa należałoby oddać np 150 ha w Świerklańcu i jeszcze by nie było równo. Odpowiedz Link Zgłoś
pushkar Newsweek już o tym dawno napisał 25.10.08, 09:16 Wstyd panowie z Wyborczej. Nie wierzę, że nie zauważyliście, iż Newsweek (nr 33/08) już dawno o tym napisał. Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista To są kpiny i co gorsza każdy o tym wie 25.10.08, 09:20 Jasne, majątek zagrabiony przez PRL trzeba oddać prawowitym właścicielom, również Kościołowi. Ale w przypadku Kościoła dzieją się rzeczy niezrozumiałe. Na przykład zgłasza się zakon, który miał posiadłości pod Lublinem do komisji i życzy sobie rekompensaty w postaci atrakcyjnej działki... pod Krakowem! Co więcej, komisja wyraża na to zgodę! Pomijając już kwestię, czy działka pod Lublinem nie była przypadkiem mniej warta niż ta pod Krakowem (co do tego pewności nie ma, nie wiadomo o jaką powierzchnię chodzi) - to dziwi mnie takie lekkie dysponowanie majątkiem skarbu państwa w całym kraju. I to całkowicie ignorując wolę samorządów, które być może chciały tą ziemię zagospodarować. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 CBA bada działki Kościoła 25.10.08, 09:23 Dzisiaj juz dziesiec zdrowasiek odmowilem aby kosciol obronic przed tym wszystkim. Jutro znowu pewnie dwadziescia odmowie. Maryja Zawsze Dziewica niech nas broni! Bede oddawac reszte emerytury na duchowienstwo i ich dzialania. Odpowiedz Link Zgłoś
karolare Re: CBA bada działki Kościoła 25.10.08, 10:14 najlepiej oddaj cala swoja emeryture i żryj piach;) wiesz, trzeba zaplacic tym grubasom zeby mieli co wpier..... oddaj jeszcze mieszkanie, zeby mieli za co kupic maybacha:D a potem idz i popros ich o pomoc, a oni niech ci sie zasmieja w twarz;) Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: CBA bada działki Kościoła 25.10.08, 12:20 ta twoja maryja zawsze dizewica miala 7-ro dzieci!to naprawdze cudowne dziewictwo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciunio CBA bada działki Kościoła 25.10.08, 09:25 Czas najwyższy wziąść się,za hochsztaplerów w sutannach.Niech obłud- nicy nie sądzą,że stoią ponad prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Od blisko juz 1700 lat kler katolicki bogaci sie 25.10.08, 09:26 kosztem pańtw i ludzi przy pomocy szachrajstw, kłamstw i fałszerstw. Dość już tego draństwa. Najwyższa pora, aby władze polskie sie opamiętały wzorem innych krajów. Wszystko, co kościół ma i czego się domaga zdobył w sposob nie uczciwy. Odpowiedz Link Zgłoś
rojblik Nie ma się co podniecać! 25.10.08, 09:29 Styropianowa prawica bez poparcia czarnych byłaby niczym. Musi więc płacić za popieranie swoich "programów". Kółeczko się zamyka a obłuda tej formacji przekroczyła już wszelkie granice. Myślę jednak, że rodzi się coś nowego, młodzi zaczynają inaczej myśleć, widzą całą tę hipokryzję i w końcu ten wrzód pęknie. Efekt będzie podobny do światowego kryzysu finansowego, amen. Odpowiedz Link Zgłoś
olias CBA bada działki Kościoła 25.10.08, 09:32 taki prosty numer! wystarczuyło powołać JEDNĄ komisję. komisję do przydziału kasy. i 2000 letnia instytucja upada jak zabawka. Odpowiedz Link Zgłoś
123rbr CBA bada działki Kościoła 25.10.08, 09:32 Kościół katolicki działa jak mafia i to wiadomo od dawna. Zdobywa wpływy gdzie się da i jak się da, aby powiększyć tylko swój stan posiadania ( oczywiście materialnego ). Przedstawiciele kościoła katolickiego współpracowali w tym celu z każdym reżimem, układali się z zaborcami, o ile to było dla kościoła korzystne. Zastanawiająca jest bezczynność władz państwowych umożliwiająca bandyckie praktyki grabienia majątku skarbu państwa przez instytucje kościelne. Działanie tzw. komisji wspólnej jest niekonstytucyjne. Ostatnie przypadki przekazywania kościołowi nieruchomości świadczą o tym, że komisja majątkowa działa na szkodę skarbu państwa i wbrew interesom lokalnej społeczności. Ordynarne przekręty w Białołęce, Krakowie, Katowicach, Poznaniu czy Gdańsku świadczą o dnie moralnym przedstawicieli kościoła ( przedstawianie lipnych, nie mających nic wspólnego z rzeczywistą wartością wycen grabionych nieruchomości ). Co do intencji kościoła to jest to normalność, że chętnie sięga po nie swoje. Dlaczego jednak państwo polskie pozwala się ograbiać w tak nikczemny sposób? Kim są ludzie działający na niekorzyść RP. Jak to możliwe, że haniebne orzeczenia komisji majątkowej nie podlegają zaskarżeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 CBA bada działki kościoła 25.10.08, 09:35 O ! Zgrozo ! Jak CBA może wchodzić w sprawy " Adonaj ." Toć to wszystko święte ! Przez tysiąc lat Kościół Katolicki w Polsce prawem kaduka wchodził w posiadanie wszystkiego co narodowe i nikt nie był w stanie się sprzeciwić. Te praktyki trwają nadal. Może kiedyś władze otworzą oczy i poskromią nie napełnione nigdy łapy Kościoła. Na razie na to nie wygląda. Kościół się i tak wywinie ! A nadgorliwych kilku funkcjonariuszy wyleci z pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
brylant1 Watykan S.A. jego akcje też pójda w dół... 25.10.08, 09:36 już niedługo i dobierzemy się do czarnych przekrętów - wyjdą wszystkie brudy i oszustwa czarnej mafii - od pedofilstwa po przekręty skarbowe. Chciwość i pycha zostaną obnażone i UKARANE!!! P.S. a jak czytam posty tych niezadowolonych to mam pytanie - Ilu z was oficjalnie nie chodzi do kościółka, nie miało ślubu kościelnego, do komuniji dzieci nie posłało oraz nie posyła dzieci na religiję jedynie słuszną? Obłudnicy jak karmicie HYDRĘ to teraz morda w kubeł i płacić dalej a nie skamleć!!! Odpowiedz Link Zgłoś
el.ka.7 Re: Watykan S.A. jego akcje też pójda w dół... 25.10.08, 11:58 Myślę podobnie jak autor powyżej. Najpierw opuść oficjalnie tę organizację, potem krytykuj. Kk twierdzi, ze reprezentuje cały naród, a naród albo milczy bo nic nie wie (to jego najlepsza część wg kk), albo milczy bo nic mu się nie chce. A gdzie społeczeństwo obywatelskie?? Mamy prawo stawiać niewygodne pytania i oczekiwać na nie rzetelnej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
imagistyk CBA bada działki Kościoła 25.10.08, 09:37 Wybiórcza dopiero teraz zabrała się za wyłudzanie polskiej ziemi przez Kościół Kat. Trzeba było być odważnym,gdy ten hańbiący proceder się zaczynał. CBA uzna ,że państwo polskie powinno jeszcze dopłącić Kościołowi Kat. za to ,że zabrał tak mało atrakcyjne działki. I Kamiński dostanie rozgrzeszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
eurb CBA bada działki Kościoła 25.10.08, 09:44 Ja nie bardzo rozumiem jak można nazwać rekompensatą teren na drugim końcu kraju. Jak stracili teren pod Poznaniem to dlaczego dostali koło Katowic. Teren w Krakowie oddano za teren w Lublinie. Paranoja jakaś. Zresztą jaka rekompensata? mało w międzyczasie dostali innych terenów. Zrobić inwentaryzację policzyć ile mieli kiedyś, ile mają teraz i okaże się, że mają dużo więcej. Tylko, że łatwiej wyciągnąć rękę po cudze a potem to szybko sprzedać z zyskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kwanta29 CBA bada działki Kościoła 25.10.08, 09:49 Zbadać należałoby wszystkie przypadki przekazywania nieruchomości Kościołowi na przestrzeni ostatnich lat. Ponadto na jakiej podstawie działa nadal pozakonstytucyjna komisja, której czas działania był ściśle ograniczony i która powinna była już dawno zakończyć pracę.Wreszcie - z jakiej racji państwo nadal utrzymuje tzw. fundusz kościelny,który był właśnie rekompensatą za przejęte przez państwo dobra materialne? Odpowiedz Link Zgłoś
pierot6 Kler, to bezkarna mafia, okradająca Państwo!!! 25.10.08, 09:54 Co tu sie, do kur.. nędznej, dzieje!! Odpowiedz Link Zgłoś
debil13 Re: jeżeli Kard Gulbinowicz przy sprawie zabójstwa 26.10.08, 09:50 okłamał mnie to znak, że sPOłeczeństwo dla nich nic nie znaczy. A mając taka kasę jaka mają mogą każdego POlityka i ... kupić . Musimy sobie uświadomić, że nic nie możemy i lepiej siedzieć cicho? Gdyby nie fakt zamordowania mi ojca a dziadka córki i zdobycie przezemnie dokumentów nie do POdważenia i wzorowej pracy u POdejrzanych też bym siedział cicho jak 99,9% sPOłeczeństwa. Zostałem zmuszony sytuacją by walczyć z przekretami naszego kraju i swojej sprawy. Ale gdybym wiedział w 1996r. że udział w tragedii miało MSWiA, Zarząd miasta, Izby Skarbowej i POlicji to bym za motykę nie chwycił. a tak macie na hotelach i TAXI księżyc na który to POrwałem sie z moja motyka. amen Odpowiedz Link Zgłoś
patman Jak bardzo trzeba być ślepym? 25.10.08, 10:00 Patriotyczni katolicy wrzeszczą, że czerwona i różowa zaraza rozkradła Polskę. A to, że czarna zaraza kradnie, to już im nie przeszkadza? Za co mają te rekompensaty? Za ziemie, które zdobyli podstępem, bądź kupione za pieniądze z dziesięciny. Odpowiedz Link Zgłoś
amelie2 CBA bada działki Kościoła 25.10.08, 10:07 Czy ktoś kiedyś odpowie za to bezprawie? Jak są "motywowani" członkowie tej kapturowej komisji,działającej niezgodnie z konstytucją i przeciwko Polsce? Kto ustala jej skład? Kto do niej należy? Kto (z imienia i nazwiska) ją utworzył? Dlaczego nie podaje się tego do publicznej wiadomości? "Charytatywna" działalność kościoła RZYMSKO-katolickiego jest prowadzona za państwowe pieniądze i służy umacnianiu władzy kościoła i upokarzaniu niepokornych. Niech wreszcie wszyscy sobie uświadomią, ze to co dostaje kRk w Polsce przestaje być polska własnością. To jest już własność Watykanu i tam szerokim strumieniem płyną pieniądze z biednej Polski, okradanej głównie przez "przyjaciół". Polska jest największym płatnikiem dla Watykanu. Większym niż Niemcy lub USA. Temu, który do tego doprowadził stawia się teraz setki pomników. Odpowiedz Link Zgłoś
alik62 czyżby nadzieja na normalność? 25.10.08, 10:13 moim zdaniem cień szansy na normalność w POlsce pojawi się jedynie wówczas gdy nie będzie w niej żadnych świętych krów, także a może zwłaszcza tych "czarnych" mieniących się wzorem cnót, a dających przykłady....., że szkoda słów... dla swych owieczek, które też potem jak mogą rżną na Państwo i swych bliźnich na obraz i podobieństwo, sami albo idąc z nimi ręka w rękę pewni swej bezkarności Odpowiedz Link Zgłoś
garfield czarni od setek lat okradają Polskę 25.10.08, 10:14 więc czemu teraz miałoby być inaczej?? Jedynym wyjściem jest pozbawienie kościoła majątków, które zostały przyznane w ten sposób i anulowanie konkordatu. A "fachofcoof" dysponujących naszym majątkiem postawić przed sąd i niech tam tłumaczą się ze swoich decyzji. W wypadku udowodnienia zaniżenia wartości niech ponoszą pełną odpowiedzialność majątkową. Koniec ze średniowieczem w XXI wieku! Odpowiedz Link Zgłoś
leliwa-xiv "Kasa Nostra" grabi Polskę 25.10.08, 10:18 Nic nie zbada. Jeden telefon z firmy"Kasa Nostra" , p. Tusk "ruki pa szwam" i sprawie łeb się ukręci. Mam pytanie. Dlaczego, gdy ja wezmę nienależne pieniądze, to w najlepszym dla mnie przypadku muszę je zwrócić, a w gorszym jestem oskarżony o oszustwo. Natomiast , gdy "Kasa Nostra" oszustwem wyłudza mienie samorządu, to odszkodowanie ma płacić skarb państwa, czyli my? Odpowiedz Link Zgłoś
felix_macierewicz działki przekazane kościołowi za złotówkę 25.10.08, 10:20 też powinny się liczyć do wyrównania krzywd za mienie utracone. Nienawidzę komunistów, że nie wytępili tych darmozjadów w sukienkach tak jak to miało miejsce w Czechach. Dlaczego na takich samych zasadach jak kościół, nie są traktowani, byli właściciele utraconego w czasie wojny mienia ? Działalność takiej rzadowo -kościelnej komisji, to przestępstwo, nie dość ,że okradają państwo polskie ,to jeszcze krzyżackie złodzieje za swą przestępczą działalność, opłacani są z naszych podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewiznie Czerwoni z czarnymi, okradli Polskę do spółki !!!! 25.10.08, 10:26 łajdacy.... Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszet CBA bada działki Kościoła 25.10.08, 10:27 Ciekaw jestem czy ktoś jakiś rząd zrobi kiedykolwiek porządek z apetytami instytucji kościelnych. Dlaczego mienie kościoła jest inaczej traktowane niż mienie zwykłych ludzi, którzy też je potracili za PRL. A szanowna komisja przy MSW to szczyt bezprawia. Jestem katolikiem ale szlag mnie trafia gdy kler uważa, że nie musi przestrzegać prawa-vide stawianie pomników JPII bez zezwoleń. Kler w swym zadufaniu uważa że jest na specjalnych prawach. Zamiast uczyć wiernych pokory skromności i zadowalania się małym daje przykład wprost przeciwny. Jeśli utracone nieruchomości są niezbędne instytucjom kościelnym to powinien być zakaz ich zbywania przez określoną ilość lat. Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Balcerowicz musi wrócić i ich wyrzucić! Złożone j 25.10.08, 10:46 Balcerowicz musi wrócić i ich wyrzucić! Złożone jaja, larwy, robaczki. Wszystkie PiSuchy wrzucamy na taczki! Gdy przedęt jak żaba nadęta. Balcerowicz na prezydenta. Wywieszamy lep na muchy. Łapią się PiSiarni komuchy. Posypujemy jak do piernika. Odsyłamy dietę ojca Ryzdyka. Wolska oczywistość oczywista. Niechaj wsuwa redemptorysta. Swoje robaczki świętojańskie. Co wielbią wieść życie pańskie. Niech z dętem dostanie sraczki. Przez swoje wierne robaczki. Sam taki jak tłusta mucha. Pazernego pasibrzucha. pl.youtube.com/watch?v=UJpe-CP6pJU Odpowiedz Link Zgłoś
icc217 Nareszcie! 25.10.08, 10:48 Najwyzszy czas na kontrole tego panstwa w panstwie. A przede wszystkim za pociagniecie tej 'instytucji' do odpowiedzialnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
nachite CBA bada działki Kościoła 25.10.08, 10:52 Niech mi ktoś wytłumaczy, bo nie rozumiem: dlaczego kolejne rządy tego kraju tak bardzo boją się Kościoła? Odpowiedz Link Zgłoś
augusta13 CBA bada działki Kościoła 25.10.08, 10:58 Idę o zakład,że nikomu włos z głowy nie spadnie, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś