dummysound 29.10.08, 23:31 dzieki za info.. rano postaram sie kupic focusa :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krawiec6661 Jezus 29.10.08, 23:33 Z tego co pamiętam jest on synem bożym a nie Bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
frankyy Re: Jezus ze Strażnicy? 30.10.08, 00:01 krawiec6661 napisał: > Z tego co pamiętam jest on synem bożym a nie Bogiem. poczytaj Nowy Testament zamiast pseudoteologii ze Strażnicy Odpowiedz Link Zgłoś
mockturtle Świetna reklama 30.10.08, 00:14 Super reklama dla skąd inąd nie aż tak ciekawego pisemka. Btw, jako syn boży wpisuję się do tzw. Trójcy, a zatem zgodnie ze staroegipskimi regułami boskości jest jak najbardziej uosobieniem Boga, zatem i Bogiem w rzeczy samej. Nic specjalnie nowego tu Chrześcijanie nie wymyślili, jedynie wzorce rodem z Egiptu, więc wcale Nowego Testamentu studiować nie trzeba, by się zorientować, co jest grane. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosiki Dewocjonalja - dobry biznes :))) 30.10.08, 00:21 Buhehe jak sobie ktoś jaja robi i zrobi prowokacyjnie Jezusa na lodówkę to jest oburzenie i od razu znajdują się mecenasiki Jezusa. Panowie mecenasiki proponuję się odnieść do tych dewocjonaliów: - Jezus z odkręcaną główką - fluorescencyjna Matka Boska z barometrem - wszelkie cegiełki, bransoletki itd. z dźejpitu - tandetny medalik z Jezuskiem wykonany z metalu w cenie kilkudziesięciu gr dołączony masowo jako gadżet do pewnej codziennej gazety (*ekhem* Dziennika) - równie tandetny i równie nieszlachetny medalik rozsyłany przez pewne stowarzyszenie katoli (*khem* Piotr Skarga czy jakoś tak) "co łaska", za medalik się nie płaci, ale dane trzeba zostawić, oczywiście na serwerach kościółka dane są błogosławione Itd. Panowie i panie świętoje.b.liwi robicie z siebie po prostu skończonych idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Dewocjonalja - dobry biznes :))) 30.10.08, 01:10 Ciemniactwo jak nigdzie na świecie. Wsadzcie sobie w d..e swoje "religijne" uczucia! Odpowiedz Link Zgłoś
darkelven Re: Oburzeni?? 30.10.08, 03:59 "Jesteśmy oburzeni pogardą i nietolerancją wobec wszystkich ludzi, dla których Jezus Chrystus jest Bogiem i Zbawcą". Szkoda że nie są "oburzeni pogardą i nietolerancją wobec wszystkich ludzi, dla których Jezus Chrystus NIE jest Bogiem i Zbawcą" od której przeciętny polski słuchacz radia aż kipi... Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Chrystus nas zbawił abyśmy żyli w radości nie w 30.10.08, 07:29 nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Chrystus nas zbawił abyśmy żyli w radości nie 30.10.08, 08:33 zbawił cię chrystus? ale chyba nie od głupoty ps mnie nie zbawił żaden chrystus Odpowiedz Link Zgłoś
sk561 Re: Chrystus nas zbawił abyśmy żyli w radości nie 30.10.08, 09:07 nie, ciebie na pewno nie zbawił, głąbie Odpowiedz Link Zgłoś
steq1 Re: Chrystus nas zbawił abyśmy żyli w radości nie 30.10.08, 09:25 odpowiedział zbawiony przez boga i i imię boga odpowiada bliźniemu. znasz dwa przykaznaia miłości które ponoć sa naważniejsze w waszej wierze? Nie znasz Jak większośc katolików i to jest wasz stres. nie znacie co kaze wasxz bóg,nienawiśc jest waszym największym orężem. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Chrześcijaństwo ma tyle radości co islam pokoju!:) 30.10.08, 10:15 To takie proste, że aż dziw, że Polacy tego nie rozumieją: Religia nie jest tym, co głosi jej "centralne przesłanie", z którym się ona obnosi, jako podobno swą najistotniejszą treścią. Gdyby tak było, islam byłby religią pokoju i tolerancji ("W imię Allacha miłosiernego i litościwego" "Nie masz przymusu w religii"). Jednak o wiele istotniejsze od "centralnego przesłania" są szczegóły: Np. że w "Dobrej Nowinie" jest mowa o diable, "zbrodniach" herezji i czarów, piekle, etc. "Ewangelia" to w naszym języku tyle co "samo dobro" (podobnie jest w świecie arabskim z "Koranem": "koraniczny" znaczy "idealny":) Tymczasem jednak to właśnie ta wizja życia, która jest w Ewangelii, doprowadziła w dość logiczny sposób do Inkwizycji. Raczej trzeba się mocno nagimnastykować, by nie prowadziła. Trudno sobie wyobrazić, by nawet zadeklarowane w swoim pacyfizmie odłamy chrześcijaństwa (np. Świadkowie Jehowy) zdołały być tolerancyjne (dajmy na to wobec zwolenników homeopatii czy katolicyzmu) w sytuacji, gdyby miały w społeczeństwie zdecydowaną przewagę. Religia, która głosi, że świadomy sprzeciw wobec jej nauk jest "zbrodnią przeciwko Bogu", nawet wtedy, kiedy jeszcze siedzi w katakumbach, już jest Inkwizycją! Nie widzę tu nic "radosnego"... Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Chrześcijaństwo ma tyle radości co islam poko 30.10.08, 13:00 Ja tez doloze swoje 3 grosze: Otoz, ja uwazam, ze religia to bardzo dobra idea potrafiaca wyjasnic pierwotnym, ledwo wyprostowanym, ludziom 2 rzeczy: - powstanie swiata i skad sami sie wzieli - od boga (oczywiscie zadne wytlumaczenie, bo nazwanie niewiadomego "bogiem" nic nie zmienia, ale dla prostakow wystarcza), - wyprowadzenie zasad moralnych - jak prymitywnym ludkom wytlumaczyc, ze nie powinni innych zabijac, okradac, gwalcic itp. skoro widza ze im sie to oplaca i nic ich za to nie spotyka inaczej niz jakas nieuchronna nagroda/kara? Pomysl wiec z definicji dobry i szlachetny, ale, jak w przypadku wielu innych wynalazkow w historii ludzkosci, ktos zauwazyl, ze mozna na tym zbijac kase i sprawowac wladze (hierarcha kaplanow) i szlag trafil dobre pierwotne przeslanie. I tak juz zostalo w kazdej religii gdzie jest instytucja kaplanstwa... Ale, ale... po chwili przemyslen dochodze do wniosku, ze... jesli bede sie nudzil na starosc, to pewnie sprobuje sobie jakas religie wymyslic - nie dla siebie, bo po cholere mi to osobiscie, ale to chyba jedyny sposob, zeby ludzi pokierowac do jakiegokolwiek dzialania. Idee, nawet najlepsze, sie nie sprawdzaja, trzeba wykorzystac wiare w jakas nagrode, obiecac pobyt w jakims wydumanym raju (albo w 12 rajach na raz, co za roznica, moze latwiej bedzie komus uwierzyc jak bedzie 12?). Taka manipulacja, ale w celu chociaz czesciowej naprawy tego swiata... Kusi mnie ten pomysl, oj kusi :) Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Linki : 30.10.08, 08:37 www.normalbobsmith.com/ www.jesusdressup.com/ www.muhammaddressup.com/ Kto wie, dlaczego są ubranka dla "Mohhameda" a dla Allaha nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 . 30.10.08, 08:54 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=86589568&a=86595044 Odpowiedz Link Zgłoś
christopher.scierwnik Re: Linki : 31.10.08, 14:46 > Kto wie, dlaczego są ubranka dla "Mohhameda" a dla Allaha nie ? z tego samego powodu, z którego są dla Jezusa, a nie dla tzw. Pana Boga Odpowiedz Link Zgłoś
enki79 Re: Chrystus nas zbawił abyśmy żyli w radości nie 30.10.08, 09:29 hehehe to czemu tyle nienawiści i zawiści do bliźniego jest wśród najbardziej aktywnych katoli (vide rydzyki, pisy). Poza tym pseudoprezio codziennie obraża moje poczucie inteligencji i dobrego smaku. Kto osądzi tego chama? Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Chrystus nas zbawił abyśmy żyli w radości nie 30.10.08, 09:36 enki79 napisał : Poza tym pseudoprezio codziennie obraża moje poczucie inteligencji i dobrego > smaku. Kto osądzi tego chama? W_y_b_o_r_c_y - finalcountdown już się zaczęło Odpowiedz Link Zgłoś
zuzur Dorabiacie ideologię do wypalonych dupków 30.10.08, 07:54 Dla mnie tzw. artyści, wydawcy, paparazzi zapożyczający do "swoich" produktów nie swoje pomysły to tylko dupki bez weny twórczej, kiepskiej jakości naśladowcy emblematów grup wyznaniowych, narodowości, czy pomysłów innych twórców. Jałowość umysłu i amatorszczyzna w czystej postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Czy w miom kraju są prawdziwi chrześcijanie kato- 30.10.08, 07:33 -licy ? Ja widzę dookoła nieznajomość wiary którą jakoby wyznają.Nienawiść i nietolerancja wstyd mi za was. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Czy w miom kraju są prawdziwi chrześcijanie k 30.10.08, 08:35 a mi wstyd że w polsce są ludzie tak głupi i próżni jak ty, wierzący w te dyrdymały i zabobony i czekający na życie wieczne (nie wiem gdzie) Odpowiedz Link Zgłoś
future76 Re: Czy w miom kraju są prawdziwi chrześcijanie k 30.10.08, 08:56 Ty chyba nie wiesz co to jest prożnosc, bo chyba masz to w sobie od urodzenia... Najtrudniej dojrzec cos pod latarnia... Odpowiedz Link Zgłoś
sk561 Re: Czy w miom kraju są prawdziwi chrześcijanie k 30.10.08, 09:08 4g63 napisał: > a mi wstyd że w polsce są ludzie tak głupi i próżni jak ty, wierzący w te dyrdy > mały i zabobony i czekający na życie wieczne (nie wiem gdzie) może zacznij studia od słownika wyrazów obcych, bo jak widać dla ciebie każde trzysylabowe słowo jest obce Odpowiedz Link Zgłoś
prozzac Dorzucam msze zamawiane pocztą 30.10.08, 01:14 Moja Babcia dostaje całkiem sympatyczne pozdrowienia imieninowe z równie sympatycznym odcinkiem do wpłat. Kobieta mimo swojego słusznego wieku jest rezolutna i zaczęła dochodzić, jak to trafiło na jej adres. Rozwiązanie: wspaniałomyślna kuzynka Babci zamówiła w jej intencji ową mszę. Adres w bazie i się zaczęło... Babcia nie zamierzała tam nic wpłacać tym darmozjadom i za rok dostała imieninowy wierszyk. Oczywiście z odcinkiem do wpłaty i... zapytaniem, czy oby jeszcze żyje. Dla mnie to wyłudznie pieniędzy. Po co gderać o wartościach i się zasłaniać w liście Janem Pawłem II? Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Mamy dość dominacji religii w PL - skończmy z nią! 30.10.08, 01:22 Sądząc z waszej bojowości na forum, to jesteśmy co najmniej w rewolucyjnej Francji:) Nikt by nie uwierzył, że kraj, w którym tak wygladają fora internetowe, jest "Iranem Europy", gdzie wszystko dzieje się pod dyktando "wiary ojców". Obawiam się tylko, że wasza buntowniczość może sie skończyć równie nagle, co bunt ludu przeciw kapłanom w "Faraonie" Prusa. Wystarczyło zaćmienie słonca, by wszyscy znów potulnie bili pokłony czołem... Proponuję, zamiast inwektywami antyreligijnymi odreagowywać na forum swoją bezsilność, po prostu zróbcie coś widocznego w kierunku zwykłego przestrzegania konstytucyjnego rodziału koscioła od państwa (który w Polsce jest nagminnie łamany). Odpowiedz Link Zgłoś
prozzac Nie walczę z religią 30.10.08, 01:26 Ani nie nawołuję do krucjat, ani nie wysyłam księży na szafot. Ot, drobny przykład z życia codziennego niektórych Polaków. P.S. A pomyślcie, ile oni wysyłają to mafii toruńskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 "Car dobry, tylko urzędnicy źli"?:) 30.10.08, 01:39 Polacy niestety nader łatwo zatrzymują się w swoim postrzeganiu autorytaryzmu religii na narzekaniu na "wady księży". Dostrzeżenie, że problem sięga głębiej niż tylko, że "księża nie przestrzegają Ewangelii" (która oczywiście jest według tego widzenia bezdyskusyjnie dobra), stanowi w Polsce tabu. Zamiast zastanowić się nad tym, co rzeczywiście jest przyczyną dyskomfortu związanego z życiem w społeczeństwie zdominowanym przez religię, ludzie wyładowują się w bezproduktywnych pomstowaniach na Rydzyka, który gra rolę kościelnego odgromnika (przyjmującego na siebie niezadowolenie ludzi z kościoła:). Odpowiedz Link Zgłoś
mw-te Re: "Car dobry, tylko urzędnicy źli"?:) 30.10.08, 01:45 nick3 napisał: > > Polacy niestety nader łatwo zatrzymują się w swoim postrzeganiu > autorytaryzmu religii na narzekaniu na "wady księży". > tiaaa....jako zywo przypomina mi to dawne postulaty..."socjalizm tak-wypaczenia nie"...a tu panie :"modlitwa modlitwa...a tu trzeba brzytwa..albo jeszcze gorej...spręzynowym nozem" ..i wywalic wszystko na zbity pysk..a na wzgorzach niech sie krowy pasa... chociaz moze włosi woleli by kozy? Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: "Car dobry, tylko urzędnicy źli"?:) 30.10.08, 08:38 polacy są po prostu bezdennie głupi, za obietnice raju a w nim 20stu dziewic, tyrają na rzecz obcego państwa - watykanu i utrzymują całą armię nic nie robiących przebierańców Odpowiedz Link Zgłoś
balrog008 Re: "Car dobry, tylko urzędnicy źli"?:) 30.10.08, 15:49 4g63 napisał: > polacy są po prostu bezdennie głupi, za obietnice raju a w nim 20stu dziewic, t > yrają na rzecz obcego państwa - watykanu i utrzymują całą armię nic nie robiący > ch przebierańców Tyramy na Kaczyńskiego, Kwaśniewskiego i Tuska, którzy to w "wolnej" Polsce odbierają ludziom 70-80% zarobionych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mw-te Re: Nie walczę z religią 30.10.08, 01:48 prozzac napisał: > Ani nie nawołuję do krucjat, ani nie wysyłam księży na szafot. gud ajdia.... :PPPP a nie lepiej działko vulcan? wiekszy przerob daje na godzine pracy...:P Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Miałem na myśli "dominację religii" nie "religię" 30.10.08, 02:09 Kiedy mówiłem o walce, miałem na myśli walkę z dominacją religii w życiu społecznym, a nie walkę z samą religią. Oczywiście nie da się wykluczyć, że rys dominacyjny i dążenie do przewagi leży do pewnego stopnia w samej naturze niektórych religii. Jednak nie chodzi mi o żadną nietolerancję wobec religii, lecz o postawienie jej granic, jeśli idzie o jej władzę nad społeczeństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Miałem na myśli "dominację religii" nie "reli 30.10.08, 08:35 nick3 napisał: > Oczywiście nie da się wykluczyć, że rys dominacyjny i dążenie do > przewagi leży do pewnego stopnia w samej naturze niektórych religii. > > Jednak nie chodzi mi o żadną nietolerancję wobec religii, lecz o > postawienie jej granic, jeśli idzie o jej władzę nad społeczeństwem. *********************************** Postulat słuszny. Dążenie do dominacji jest jedną z podstawowych cech religii. Sęk w tym, że w obecnych warunkach znalezienie granicy będzie trudne. Najpierw musi coś pęknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
mw-te Re: Mamy dość dominacji religii w PL - skończmy z 30.10.08, 01:40 nick3 napisał: > Proponuję, zamiast inwektywami antyreligijnymi odreagowywać na forum > swoją bezsilność, po prostu zróbcie coś widocznego w kierunku > zwykłego przestrzegania konstytucyjnego rodziału koscioła od państwa > (który w Polsce jest nagminnie łamany). jak koniecznie chcesz....nie ma sprawy... Sława Burzum :PPP Odpowiedz Link Zgłoś
balrog008 Re: Mamy dość dominacji religii w PL - skończmy z 30.10.08, 15:47 nick3 napisał: > > Sądząc z waszej bojowości na forum, to jesteśmy co najmniej w > rewolucyjnej Francji:) > > Nikt by nie uwierzył, że kraj, w którym tak wygladają fora > internetowe, jest "Iranem Europy", gdzie wszystko dzieje się pod > dyktando "wiary ojców". > > > Obawiam się tylko, że wasza buntowniczość może sie skończyć równie > nagle, co bunt ludu przeciw kapłanom w "Faraonie" Prusa. > > Wystarczyło zaćmienie słonca, by wszyscy znów potulnie bili pokłony > czołem... > > Proponuję, zamiast inwektywami antyreligijnymi odreagowywać na forum > swoją bezsilność, po prostu zróbcie coś widocznego w kierunku > zwykłego przestrzegania konstytucyjnego rodziału koscioła od państwa > (który w Polsce jest nagminnie łamany). Dziękuję za wypowiedź. Teraz odłóż "Kapitał" tudzież inne książki swojego boga Karola Marksa, skoro wypierasz się Chrystusa i pomyśl czasem trochę. Chyba, że pragniesz tzw. rewolucji aby się ogłosić drugim Robespierre'm. Aha i śmiało wal przykłady jak to Kościół rządzi Polską, proszę bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 A to se je stråh!:) 31.10.08, 16:24 Zamiast pleść dyrdymały o Marksie i gilotynie (którą jako straszny "rewolucjonista" rzekomo wszystkim szykuję:) oraz o tym, że kościół nie ma dominacji nad polskim życiem publicznym (żadnej:) wcale:), to może zwróciłbyś uwagę na co innego: Polska jest krajem, gdzie "Religia Miłości" panuje nad umysłami na wzorcowy sposób sekty: strachem (do którego niewielu, nawet niezaangażowanych w religię, ma się odwagę przyznać przed sobą:) Bardzo dziękuję za fragment o "wypieraniu się Chrystusa":) Bo tu leży klucz do powodu, dla którego niewielu w Polsce ma ochotę dotrzeć do korzeni prawicowo-religijnej presji i przeciwko nim, a nie przeciwko zewnętrznym objawom podnieść protest. Każdemu dziecku wychowywanemu w chrześcijańskim kraju zakomunikowano bowiem, że "Bóg-jest-Miłością" powiedział: "Kto się mnie zaprze przed ludźmi, tego ja zaprę się przed Ojcem". Tłumacząc ze świątobliwego na nasze: "Kto poważy się sprzeciwić naukom Sekty, tego po śmierci >kochający Jezus< umieści w Wiecznym Obozie Koncentracyjnym." To jest efektywne sedno "Dobrej Nowiny". Całe gadanie o "Miłości" (tudzież działania charytatywne, do których wdrażane są wyznawczynie sekty) stanowi PR mający to zasłonić przed oczyma. Dokładnie tym jest sekta: życiem opartym na terrorze skutecznie ukrytym pośród słów o miłości i działań pełnych poświęcenia. Prawicowa konserwa jest polityczną reprezentacją tego świata strachu. Uwolnij się. Czas być człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright czekam na podobne gadzety z Mahometem i Jahwe. 30.10.08, 07:34 jak sie bawic, to na calego. Ciekawe, kto pierwszy zacznie strzelac? Religijny nie jestem, ale odrobina dobrego wychowania mi zostala. Poczynajac od B16 w dol, mozna sie smiac do woli, natomiast jaja z Jezusa czy innych postaci kultu religijnego moga byc dla odpowiednio-wiernych przykre. I moim zdaniem, nie powinno sie robic jaj. Jest to moim zdaniem wyraz pogardy dla wiernych. Mozemy podokuczac moherom w inny sposob. Mozemy nabijac sie z ich moherowej moralnosci czy pogladow rasowych, mozemy robic jaja z ojdyra czy tego od bursztynowo-winnego interesu,. Jesli wierzyc legendzie, Jezus byl postacia pozytywna. I to pisze stary ateusz, dozgonny tropiciel czarnej mafii. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: czekam na podobne gadzety z Mahometem i Jahwe 30.10.08, 08:46 tak, to wyraz pogardy, trudno nie gardzić ludźmi którzy będąc dorosłymi wierzą w jakieś pierdy i bajki dla dzieci utrzymując tym samym armię 200tys przebierańców w sukienkach Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright Frank Zappa powiedzial, ze glupoty jest wiecej 01.11.08, 10:02 niz wodoru we wszechswiecie i ze jest trwalsza... co robia ze swoja kasa, to ich interes. Nadal uwazam, ze nie powinnismy znizac sie do mohero-poziomu. 4g63 napisał: > tak, to wyraz pogardy, trudno nie gardzić ludźmi którzy będąc dorosłymi wierzą > w jakieś pierdy i bajki dla dzieci utrzymując tym samym armię 200tys przebierań > ców w sukienkach Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Normal Bob Smith - kiepska podróba Howarda Sterna 30.10.08, 08:51 " NORMAL BOB SMITH is a freelance graphic artist, writer, creator and head of the complaint department at www.JesusDressUp.com. According to his autobiography, he is also the "smart aleck anti- host" of another irreverent web site, NormalBobsmith.com where he illustrates his humorous Satan's Salvation comic strip, showcases an outrageous fan base, offers a large variety of Dress Up style fun pages and, finally, replies to an astonishing volume of hate mail, all in an unapologetic Atheist voice. Mr. Smith has been condemned and threatened on the Mancow Muller radio show, verbally attacked by his parent's pastor, rejected by every magnet dye-cutting plant in the United States, and damned more times than he cares to remember." americanatheist.org/conv29/ Odpowiedz Link Zgłoś
future76 Re: Dewocjonalja - dobry biznes :))) 30.10.08, 08:52 Proponuję wszystkim tym co twierdzą, że chrześcijanie zbyt łatwo oburzają się, odlewanie z masła figurki mahometa i smażenie z jajkami na patelni w tv zamiast maklowicza... Dostaniecie noz w plecy nastepnego dnia i po krzyku. Albo sprzedawajacie zamiast barbi nagiego mahometa, ktorego mozna np. ubrac w stroj clowna. Gwarantowany sukces... Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Dewocjonalja - dobry biznes :))) 30.10.08, 13:41 future76 napisał: > Proponuję wszystkim tym co twierdzą, że chrześcijanie zbyt łatwo > oburzają się [...] Chrzescijanie nie powinni sie w ogole oburzac, powinni potulnie nadstawic drugi policzek (jesli sa atakowani). To mowil podobno tenze wspominany wlasnie Chrystus. Ale oni chyba nigdy o tym nie slyszeli, wielcy chrzescijanie, cholera jasna... Odpowiedz Link Zgłoś
future76 Re: Dewocjonalja - dobry biznes :))) 30.10.08, 08:53 Ty sie lepiej zajmij tymi tandeciarstwami co sa doloaczane do stosow glupawych i prymitywnych gazetek dla dzieci, mlodziezy, dla kobiet... Slepota wybiorcza? Odpowiedz Link Zgłoś
basia172 Re: Dewocjonalja - dobry biznes :))) 30.10.08, 20:58 Moim osobistym faworytem wśród odpustowych dewocjonaliów jest trójwymiarowy obraz konającego Jezusa który zamyka i otwiera boleściwe oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit_2006a Czyli sam sie stworzyl ? Ale czy musial naznaczyc 30.10.08, 00:25 nas grzechem kaziorodctwa ? Czy Kaim nie zabil Abla bo byl zazdrosny ze mamusia Ewa okazywala mu mniej wdziekow ? Wtedy bylo trzech facetow i jedna kobieta. Taki jest nasz rodowod. mockturtle napisał: > Super reklama dla skąd inąd nie aż tak ciekawego pisemka. Btw, jako > syn boży wpisuję się do tzw. Trójcy, a zatem zgodnie ze > staroegipskimi regułami boskości jest jak najbardziej uosobieniem > Boga, zatem i Bogiem w rzeczy samej. Nic specjalnie nowego tu > Chrześcijanie nie wymyślili, jedynie wzorce rodem z Egiptu, więc > wcale Nowego Testamentu studiować nie trzeba, by się zorientować, co > jest grane. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright moim zdaniem Abel odmowil Kainowi i ten sie wsciek 30.10.08, 07:38 naznaczeni jestesmy grzechem o teczowej barwie. A tobie Jolus jak te sprawy? Chlop ci sie sprawuje? jola_z_dywit_2006a napisał: > > nas grzechem kaziorodctwa ? > Czy Kaim nie zabil Abla bo byl zazdrosny ze mamusia Ewa okazywala mu mniej > wdziekow ? Wtedy bylo trzech facetow i jedna kobieta. Taki jest nasz rodowod. > > > mockturtle napisał: > > > Super reklama dla skąd inąd nie aż tak ciekawego pisemka. Btw, jako > > syn boży wpisuję się do tzw. Trójcy, a zatem zgodnie ze > > staroegipskimi regułami boskości jest jak najbardziej uosobieniem > > Boga, zatem i Bogiem w rzeczy samej. Nic specjalnie nowego tu > > Chrześcijanie nie wymyślili, jedynie wzorce rodem z Egiptu, więc > > wcale Nowego Testamentu studiować nie trzeba, by się zorientować, co > > jest grane. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek45-1 Re: Jezus ze Strażnicy? 30.10.08, 08:27 A gdzie w Nowym testamencie jest napisane, że Jezus był Bogiem??? To dopiero potem wymyślili. Za to tamże jest napisane, że miał braci i siostry, czemu kościół zaprzecza, Choc z pielgrzymki do Compostella (czyli do grobu brata Jezusa) zyski ciagnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Re: Jezus ze Strażnicy? 30.10.08, 08:52 Napisali napisali: był jeden, co Go tak nazwał. Bo bóg to w rzeczy samej ktoś, komu trzeba być całkowicie posłusznym, ponieważ jest naszym władcą w sensie absolutnym. Stąd i Szatana nazwano bogiem a z racji tego, że bóg może to, czego człowiek nie umie, to i apostołów tak nazwano... Inna sprawa, że dla chrześcijan Jezus i Jego Ojciec to jedna i ta sama osoba. Oczywiście rodzi to pewnego rodzaju trudności, które potem "teologowie" rozstrzygają, przyprawiając zmyślonej kukle tzw. Trójcy ręce i nogi. Nic, że kulawe. Oczywiście skoro Bóg Ojciec (pomijam Jego imię, bo działa drażniąco na chrześcijan, skoro je powywalali z Pisma Św.) jest wszechmogący to może się sam oddać na śmierć a potem wskrzesić. No może, czy nie? Tylko, że jest to taki sobie wniosek z lektury Pism, bez oparcia w rzeczywistości. Oczywiście chętnym powiem, co mam na myśli tu jednak wywołałbym tylko kolejny spór teologiczny, z którego słabi duchem albo wątpiący wywnioskują ni mniej, ni więcej niż to, że Biblia sama sobie przeczy. A to nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
tatiana99 Tu jest napisane 30.10.08, 14:56 Chrystus rzekł: "Ja i Ojciec jedno jesteśmy" (J10,30). Stąd dogmat o Trójcy św. - jeden Bóg w trzech osobach. A propos krucyfiksu: gdyby Chrystus został powieszony, czcilibyśmy wisielca na szubiennicy i tak samo nikogo by to nie raziło. A gdyby został poćwiartowany... Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Tu jest napisane 31.10.08, 08:38 > A propos krucyfiksu: gdyby Chrystus został powieszony, czcilibyśmy wisielca na > szubiennicy i tak samo nikogo by to nie raziło. A gdyby został poćwiartowany... Byl nawet kiedys o tym kawal: - Dlaczego Jezusa ukrzywowano, a nie na przyklad utopiono? - Bo akwarium ...jowo wygladaloby na scianie. A pozwalam sobie na takie zarty (nie z Jezusa, ale jego "wyznawcow" dekorujacych nim sciany) dlatego, ze w tej religii pierwotnie bylo zabronione czczenie wszelkich wizerunkow i balwanow (jak to zostalo nadal u zydow i muzulmanow) tyle ze jasnie wielmozny (khe, khe!) kk pomajstrowal przy przykazaniach w VIII wieku i ruszyla komercha zwiazana z wszelkiej masci dewocjonaliami... _______________________________________ 726 r. -z Dziesięciu Boskich Przykazań usunięto drugie, które brzmi: "Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach i pod ziemia. Nie będziesz się im kłaniał ani służył" Otwarło to drogę do handlu obrazami, szkaplerzami, krzyżami, posagami itp. Przykazań jednak musiało pozostać dziesięć. Kościół podzielił wiec ostatnie przykazanie, mówiące o niepożądaniu ani zony, ani osła, ani wolu, na dwie części. "Dopóki nie przeminie niebo i ziemia, ani jedna litera, ani jedna kreska nie może być zmieniona w Prawie" [Jezus] "Nawet gdybym ja przyszedł i próbował wprowadzić małą zmianę do tego, co podałem pierwotnie, niechaj będę przeklęty' [św. Paweł] wiadomosci.onet.pl/1,15,11,49561680,133682961,5709946,0,forum.html Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Re: Tu jest napisane 02.11.08, 16:08 To samo powiedział o swoich naśladowcach. Czy to oznacza, że np apostołowie byli Bogami Ojcami i Duchami Św? Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Re: Jezus ze Strażnicy? 30.10.08, 08:37 A w NT akurat mówią o Nim Syn Boży. Czytałeś, czy Ci ksiundz powiedział? Odpowiedz Link Zgłoś
firys Re: Jezus 30.10.08, 01:08 krawiec6661 napisał: > Z tego co pamiętam jest on synem bożym a nie Bogiem. I jedno i drugie.... jak nie wiesz to się nie wypowiadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
mw-te [...] 30.10.08, 01:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Boga nie ma 30.10.08, 01:39 krawiec6661 napisał: > Z tego co pamiętam jest on synem bożym a nie Bogiem. Jak mozna byc synem czegos czego nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: Boga nie ma 30.10.08, 07:42 Byłem niedawno w szpitalu. W każdej sali po kilka krzyży na ścianach. Powiedz to tym ludziom, którzy tam leżą. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Boga nie ma 30.10.08, 11:32 Bóg umarł. (Nietzsche, 1882). Nietzsche umarł. (Bóg, 1900) Odpowiedz Link Zgłoś
future76 Re: Jezus 30.10.08, 08:48 Jak jesteś niedouczony to nie zabieraj głosu. Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty. To jest Trójca Święta. Jeden Bóg ale w trzech osoboach. Wszystkie są jednocześnie razem i osobną jedną istotą - Bogiem. Zapomniałeś jak mumusia uczyła... W imię Ojca i Syna i Ducha Św... Proponuję wszystkim pseudoynteligentom aby lepiej nie wypowiadali się, jeśli nie są obeznani w podstawowych prawdach wiary chrześcijańskiej i nie wzięli nigdy Biblii do ręki i nie czytali... Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Jezus 30.10.08, 09:19 > Proponuję wszystkim pseudoynteligentom aby lepiej nie wypowiadali > się, jeśli nie są obeznani w podstawowych prawdach wiary > chrześcijańskiej i nie wzięli nigdy Biblii do ręki i nie czytali... Cos o "pseudoynteligentach" wspominales.... Tu troche wiedzy, o dwojcy, czy innej trojcy tez (kiedy bedzie czworca?) wiadomosci.onet.pl/1,15,11,49561680,133682961,5709946,0,forum.html (tu juz znalezione, jakby ciezko bylo znalezc) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=86589568&a=86590425 Odpowiedz Link Zgłoś
steq1 Re: Jezus 30.10.08, 09:22 skoro synem bożym to jak doszło do zapłodnienie? in vitro/ to dlatego teraz klech nie chcą in vitro ? Ogólnie bzdety z tym synem Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Jezus 30.10.08, 10:39 > Z tego co pamiętam jest on synem bożym a nie Bogiem. To zle pamietasz. Jest piekna legenda indianska tlumaczaca to co sie stalo. W skrocie aby czlowiek mogl skutecznie pomoc mrowka, musi stac sie mrowka: mowic, myslec i zyc jako mrowka. wtedy jest szansa, ze go zrozumieja. Podobna rzecz zrobil Bog dla ludzi: stal sie czlowiekiem w osobie Jezusa, aby moc do nas dotrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Jezus 30.10.08, 13:21 > Podobna rzecz zrobil Bog dla ludzi: stal sie czlowiekiem w osobie > Jezusa, aby moc do nas dotrzec. A co by to bylo gdyby objawil sie we wlasnej postaci? Oto jak to sie odbywalo w miasteczku South Park (nie pamietam numeru odcinka i nie znalazlem w innym jezyku, ale w tym tez wiadomo o co chodzi) www.youtube.com/watch?v=Zh-jh7rOLvA&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
kain_brat_abla "Focus" obraził uczucia religijne? 29.10.08, 23:34 Boże, dziękuje że nie uczyniłeś mnie kamieniem, ale dlaczego uczyniłeś mnie POLAKIEM ??? Odpowiedz Link Zgłoś
mw-te Re: "Focus" obraził uczucia religijne? 30.10.08, 01:52 kain_brat_abla napisała: > Boże, dziękuje że nie uczyniłeś mnie kamieniem, ale dlaczego uczyniłeś mnie POL > AKIEM ??? hehehehehe "jehowa jehowa" ...zywocik Briana siem qwa kłania....rotflll Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w "Focus" obraził uczucia religijne? 29.10.08, 23:35 much ado about nothing Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy "Focus" obraził uczucia religijne? 29.10.08, 23:37 ROTFL :) ktos wie, czy to tylko w polskiej edycji? prenumeruje wloskiego Focusa... i tez chce magnes na lodowke z TGIF :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
pradniczanka.w.hucie Re: "Focus" obraził uczucia religijne? 31.10.08, 08:59 To było w internecie jako strona-zabawka, wpisz w wyszukiwarkę "Jesus Dress Up". Nie dziwcie się, że innowiercy i niewierzący będą odreagowywać dokuczanie jakie codziennie otrzymują od chrześcijan i ich instytucji bawiąc się w ten sposób. Może dzięki temu paru chrześcijan nie oberwało w nos...? Odpowiedz Link Zgłoś
parkomat Re: "Focus" obraził uczucia religijne? 31.10.08, 09:49 Ale czemu to Focus obraża te uczucia pisząc o czymś, co od 8 lat jest w Internecie? Bo gdyby mi ktoś powiedział, że właśnie ta strona (gra i magnesik) uraża jego uczucia, to bym zrozumiał (inna sprawa czy to powinno być karane). Ale afera jest, że Focus o tym napisał. A teraz jak Wyborcza też o tym samym pisze (a za chwile napisze też pewnie Nasz Dziennik) to już nie obraża. Ja tego nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
pradniczanka.w.hucie Re: "Focus" obraził uczucia religijne? 09.12.08, 12:31 A ja chyba niestety rozumiem. Po prostu istnienie gierki nie jest "newsem", podobnie jak na przykład opisanie jakiegoś problemu przez małe, nieznane czasopismo. A jeśli jakieś otwarte drzwi otworzy duży dziennik albo telewizja, to wtedy jest "news". I jest bicie piany. Byle była piana i dużo wrzasku. A warstwa merytoryczna... A kto tam by się przejmował. Odpowiedz Link Zgłoś
robszut "Focus" obraził uczucia religijne? 29.10.08, 23:42 Ku...,a co to jest ta obraza uczuc religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
komentarz-mam Ciemnogrod 29.10.08, 23:43 Prosze Was, przeczytajcie najpierw tresci, ktore krytykujecie. Tresc Focusa, jak i cale wydanie specjalne, poswiecone bylo religii katolickiej, a wiec i jej komercjalizacji. Raczej nie chcieli nikogo tym obrazic. Nie opisali "Jezusa na lodowke" w sposob zachwalajacy tego typu zabawki, byl to tylko przyklad, ktory mial posluzyc pokazaniu w jakis sposob np. ateisci odpowiadaja na komercjalizacje kosciola. Cenzura, cenzura, cenzura. Z jednej strony kazdy w demokracji ma prawo do wypowiedzi (Focus), czy pisania listow (Karolina Cwik), ale nie wpadajmy w jakas paranoje. Nie chce w Polsce cenzury takiej jaka jest w USA, czyli nie mozna obrazic w filmie, czy TV uczuc religijnych, a z drugiej strony pokazywanie jak kogos rozszarpuja w kinie akcji jest dozwolone. Jezus Maria, ze tak powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
junk666 Amen 30.10.08, 00:14 Masz racje. Niestety jeżeli chodzi o Jezusa, to jeżeli nie jest w kościele przybity do krzyża to jest obraza i koniec. Ludzie w sutannach i w czarnych mercedesach nie życzą sobie żeby społeczeństwo się zastanawiało nad heretyckimi obrazkami. Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush ta religia to jest horror !!! 30.10.08, 02:27 ta cała religia to jest horror !!! jak ci ludzie nisko upadli... Odpowiedz Link Zgłoś
athman29 Re: ta religia to jest horror !!! 30.10.08, 08:02 katrina_bush napisała: > ta cała religia to jest horror !!! > > jak ci ludzie nisko upadli... moze i nisko za to Ty jeszczeniżej... Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: Ciemnogrod 30.10.08, 07:41 Nie czytałem oryginalnego artykułu. Rozumiem, że wspomniane magnesy to tylko ilustracja do artykułu i nie Focus jest autorem pomysłu. Z przeczytanej informacji wynika, że redaktorzy Focusa uznali to za zabawne i to jest wg mojej brakiem szacunku wobec mojej wiary i religii. PS. Dlaczego media tak chętnie drwią z katolików ? Jest przecież kilka innych religii. Brak pomysłów czy strach ? Odpowiedz Link Zgłoś
www_mariuszpapa_com "Focus" obraził uczucia religijne? 29.10.08, 23:43 Sami obrażalscy w tej POlsce od "Największego małego" aż po mocherki a tak prawdę mówiąc to Jezus nigdy Bogiem nie był i nie będzie bo go zrodziła MAryja a skoro miał być Bogiem to co oznaczają jego słowa w Biblii to Ojciec mnie posłał na ziemię abym Świat zbawił ludzie ja się obrażam na płatki kukurydziane bo wymyślił je ktoś do karmienia świń a teraz ludziom je sprzedają i wnoszę o powrót Barów mlecznych i świeżego powietrza do Ostrołęki OJ ludzka głupoto gdzie rośniesz powiedz aby cię wyplenić Odpowiedz Link Zgłoś
dirt Re: "Focus" obraził uczucia religijne? 29.10.08, 23:54 > a tak prawdę mówiąc to Jezus nigdy Bogiem nie był i nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
dirt Re: "Focus" obraził uczucia religijne? 29.10.08, 23:57 > a tak prawdę mówiąc to Jezus nigdy Bogiem nie był i nie będzie . Wiesz przynajmniej co to jest Trojca Swieta - jeden Bog w trzech osobach, wiecej info jest np tu www.brewiarz.katolik.pl/czytelnia/trojca.php3 Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: "Focus" obraził uczucia religijne? 30.10.08, 00:08 > Wiesz przynajmniej co to jest Trojca Swieta - jeden Bog w trzech > osobach, wiecej info jest np tu > www.brewiarz.katolik.pl/czytelnia/trojca.php3 Dwojca, trojca, moze wkrotce jakas czworce wymysla, kto wie? Podsylam wycinek z historii kk, jak to z ta dwojca i trojca bylo (polecam lekture calosci, moze dac do myslenia...) wiadomosci.onet.pl/1,15,11,49561680,133682961,5709946,0,forum.html 325 r. - Sobór nicejski. W wyniku głosowania 250 biskupów sprowokowanych naukami księdza Arrio z Aleksandrii (który głosił że Jezus nie jest Bogiem, tylko bóstwem niższej klasy) ustala się że przysłany na ziemię Jezus i Bóg, który go przysłał, to ta sama osoba. Zostaje wprowadzona wiara w Dwójcę Świętą. Jezus z Betlejem ma zastąpić dotychczas czczonego Mitrę. Wniebowzięcie Mitry w okresie równonocy wiosennej staje się chrześcijańskim świętem Wielkanocy. Narodziny Jezusa (6 stycznia) by wyprzeć z rynku konkurencyjnego Mitrę zostają przesunięte na 25 grudnia (narodziny Mitry). W Rzymie na Wzgórzach Watykańskich, chrześcijanie przejmują świętą grotę Mitry, czyniąc z niej siedzibę Kościoła katolickiego (późniejszy Lateran). Nowe kościoły stawiane są w miejscach kultu Mitry. (Podziemne sanktuaria Mitry można dziś zwiedzać min. pod kościołem Santa Prisca i San Clemente) . Występowanie wyraźnych podobieństw do mitryzmu, ojcowie chrześcijaństwa tłumaczą działalnością diabla. Podstawą kultu Mitry była wiara w nieśmiertelność duszy oraz 10 podobnych do żydowskich przykazań. Mitrze poświęcano chleb i wino lub wodę (oraz ofiary ze zwierząt) a jego wyznawcy łączyli się w gminy, na czele których stali ojcowie. W odrożnieniu od chrześcijan wyznawcy Mitry nie uważali niewolnictwa za stan zgodny z wolą Bożą, lecz skutek przemocy. 357 - Rzym wprowadza podatek od wyzwalanych niewolników. W odpowiedzi biskupi wydaja zakaz wyzwalania niewolników stanowiących własność Kościoła. Kapłani wprawdzie nadal wieszczą niewolnikom perspektywę szczęśliwego życia pozagrobowego, ale mogą na nie liczyć tylko niewolnicy posłuszni i ulegli. Kary dla nieposłusznych niewolników przewidywało Objawienie Piotra (w II i III w. przez chrześcijan uważane za pismo kanoniczne), które zapowiadało, że tacy "będą niespokojnie gryźć się w język i cierpieć od wiecznego ognia" (Ap. P 11). Oraz nauka dwunastu apostołów która poucza niewolników, aby odnosili się do swych panów tak jak do samego Boga oraz aby okazywali im "pokorę i bojaźń" (Didache 4, 11). 364 r. - Na synodzie w Laodycei Kościół zabronił świętowania soboty. "Chrześcijanie nie powinni judaizować i próżnować w sobotę, ale powinni pracować w tym dniu; (..) Jeśli jednak będą judaizować w tym dniu, zostaną odłączeni od Chrystusa" (Kanon XXIX) (C. J. Hefele, History of the Councils of the Church). 380r - po wstąpieniu na tron cesarski Teodozjusza I, chrześcijaństwo staje się oficjalną religią Imperium, zaś Kościół organizacją polityczną, zawsze popierającą działania Cesarzy. Kościół rzymski staje się podporą istniejącego ustroju politycznego, społecznego i gospodarczego, mimo że przez wielu chrześcijan było to uznane za odstępstwo od zasad głoszonych przez Jezusa i tradycję apostolską 381r. - Na soborze w Konstantynopolu cesarz Teodozjusz do "Dwójcy Świętej" dołącza trzecią osobę tzw." Ducha Świętego". Mamy świętą trójce. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: "Focus" obraził uczucia religijne? 30.10.08, 01:29 A następnie dodawano tabuny "swiętych", chyba z 5 tysięcy, trudno ich już zliczyć. Poza tym bycie świętym też na zawsze nie jest bo można być wykopanym jak "Św" Jerzy. WIĘC DO DIABŁA DO KOGO TU SIĘ MODLIĆ????? Odpowiedz Link Zgłoś
myckiewicz Re: "Focus" obraził uczucia religijne? 31.10.08, 15:12 kijwoko napisał: > 325 r. - Sobór nicejski. W wyniku głosowania 250 biskupów [...] > ustala się że przysłany na ziemię Jezus i Bóg, który go > przysłał, to ta sama osoba. Glosowanie sie nieliczy. Nie bylo referendum. Odpowiedz Link Zgłoś
prozzac Tak swoją drogą to w Ostrołęce rzeczywiście... 30.10.08, 01:20 strasznie wali. Odpowiedz Link Zgłoś
fiama Re: "Focus" obraził uczucia religijne? 30.10.08, 09:21 anty nie jasteś ale burak napewno... Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Zachęcam tych pismakow do obsmarowania Allaha 29.10.08, 23:45 zobaczymy jak długo pożyją. Odpowiedz Link Zgłoś
papa_s Re: Zachęcam tych pismakow do obsmarowania Allaha 30.10.08, 00:17 Po tym poznaje się chrześcijan. Siedem razy upominają (takie jest prawo a później po przyjęciu następnych sakramentów - obowiązek) innego brata, siostrę - niekoniecznie jeszcze chrześcijanina. Siedem razy przypominają co powinien brat, siostra czynić. Laudetur Iesus Christus! Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Zachęcam tych pismakow do obsmarowania Allaha 30.10.08, 01:45 profanum_vulgus napisał: > zobaczymy jak długo pożyją A ktos tu atakuje twojego allaha? Po co sie rzucasz? Odpowiedz Link Zgłoś
mw-te Re: Zachęcam tych pismakow do obsmarowania Allaha 30.10.08, 01:50 xs550 napisał: > profanum_vulgus napisał: > > > zobaczymy jak długo pożyją > > A ktos tu atakuje twojego allaha? Po co sie rzucasz? > myslisz ze to kryptomuslim??? no cos w tym jest...cały czas z tym srallahem wyjezdza brudas jeden od kebaba. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Zachęcam tych pismakow do obsmarowania Allaha 30.10.08, 03:32 Nie, nie sugeruje, ze on jest muzulmaninem. Po prostu uzyl przykladu allaha wiec allah jako przedmiot dyskusji jest niejako jego. Po prostu nie wiem co ma piernik do wiatraka. W artykule jest mowa o Jezusie a on gada o allahu... Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Zachęcam tych pismakow do obsmarowania Allaha 30.10.08, 03:33 Poprawka: nie sugeruje, ze przedmowca jest muzulmaninem. Po prostu przytoczyl allaha jako temat dyskusji i ten temat stal sie niejako "jego". Nie mam pojecia czy jest muzulmaninem, hinduista czy agnostykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
puch4cz Zachęcam cię abyś wpadł pod koła tira. 30.10.08, 03:14 musisz to przeżyć!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sherman69 "Focus" obraził uczucia religijne? 29.10.08, 23:48 dummysound napisal/ła "dzieki za info.. rano postaram sie kupic focusa :)" zgadzam się w 101 %, nic dodać nic ując:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
sherman69 Re: "Focus" obraził uczucia religijne? 29.10.08, 23:56 chciałem jeszcze dodać: Tyle rasizmu na świecie a wy czepiacie się żartów o religij.... w dzisiejszych czasach nie ma tematu tabu. BTW Jezus nie istnieje i nie istniał:) Odpowiedz Link Zgłoś
aja74 Re: "Focus" obraził uczucia religijne? 30.10.08, 08:48 E tam, lepiej udowodnic ze diabla nie ma a pieklo nie istnieje. Wtedy to juz z gorki :) AJA Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko "Focus" obraził uczucia religijne? 29.10.08, 23:52 To sie obudzili, serwisu jesusdressup nie widzieli? Toz to juz chyba od zeszlego tysiaclecia dziala... Niech sobie kazdy sprawdzi czy go to obraza, czy moze smieszy, dla mnie jest to nieco zenujace, ale... kostiumy sa wdzieczne:) jesusdressup.com Odpowiedz Link Zgłoś
superobserwator A protestujący zapytali o zdanie Jezusa? 29.10.08, 23:52 Cejrowski taki mądry, że za adwokata Jezusa Chrystusa występuje? Watykan zrobił sobie z Chrystusa i jego ukrzyżowania logo firmowe, a właściwie trade mark, ale jakoś na to nikt się nie obraża i nie protestuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sonqo Moją religią jest wiedza i nauka, a ciemnota którą 29.10.08, 23:57 wciskają klechy obraża mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Czyja ciemnota? 30.10.08, 00:27 Mam nadzieje ze nie jestes Chrzescijaninem, bo tych nadalbowiazuja slowa nieakiego Jezusa z Nazaretu, chocby to "Jesli sie nie staniecie jak dzieci, nie wejdziecie do krolestwa niebieskiego." Odpowiedz Link Zgłoś
sklis Dokąd? 30.10.08, 00:30 nie bądźmy naiwni - tzw. królestwo niebieskie to wdzięczne wspomnienia ludzi. Wystarczy być porządnym człowiekiem. A jeśli istnieje Bóg, to nie wypada mu oceniać ludzi według innych kryteriów, niż działanie dla dobra człowieka. Ubieranie figurki w magnesy nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
toiowo "Focus" obraził uczucia religijne? 30.10.08, 00:01 Jakaś paranoja. Aż dziw bierze, że sygnatariusze listu nie doniosą do prokuratury na producentów breloczków do kluczy z wizerunkiem JCH, kartek z wizerunkiem tegoż wygrywających jakie bzdurne melodie itd. Jezus jest komercyjny, bo przecież nawet na bilbordach go reklamują, tak jak proszki do prania i inne podpaski, więc nie dziwota, że są tacy, którzy to opisują i z tego kpią. A tak a propos boskości - Jezus miał DNA, czy go nie miał? Odpowiedz Link Zgłoś
mw-te [...] 30.10.08, 00:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit_2006a JPII jest swietym dla pedofilii przez 26 lat jego 30.10.08, 00:17 pontyfikatu ksieza gwalcili bezkarnie dzieci. W Polsce proceder ten trwa nadal. Wyroki w zawieszeniu trudno nazwac kara gdy "cywile" dostaja 8 lat. Jezeli katolikom wolno wysmiewac sie z wyzszoscia z innych religi (Kocia Wiara itp)i ludzi nie wierzacych to o czym tu dalej mowic ? A ta grabiez mienia polskigo przy pomocy tzw. Komisji Mieszanej czy urzedasow rzadowych i samorzadowych. Zlodziejstwo, brud, chamstwo, przemoc to sa synonimy katlicyzmu w Polsce. Wystarczy zajerzec do codziennych mediow. Wszak 95% Polakow to katolicy (wg. Glempa) Niektorym wali juz na glowe. Np. Olejnik w wywiadzie z Urbanskim uniosla sie bo on obrazil jej uczucia religijne do... Dziwisza ! Wyznawcy tzw. Kociej Wiary maja 50 razy mniejszy udzial w lamaniu prawa. Hej, katolicy dorownajcie im !!! Odpowiedz Link Zgłoś
buk-humor-dziczyzna Jola-to Watykanoland nad Wisłą-tu czarni rządzą 30.10.08, 06:45 Jola-to Watykanoland nad Wisłą-tu czarni rządzą Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 "Focus" obraził uczucia religijne? 30.10.08, 00:21 "Wszystko to ukazało się w dniach, w których wielu Polaków wspomina 30. rocznicę wyboru Jana Pawła II na głowę Kościoła katolickiego. Jesteśmy oburzeni takim podejściem do osoby Jezusa Chrystusa...." (kochani nie mylcie jabłek z gruszkami) Odpowiedz Link Zgłoś
sklis "Wszystko to ukazało się w dniach..." 30.10.08, 00:33 no i co to ma do rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
prozzac Mnie to odrzuca... 30.10.08, 01:37 Po jakiego dia... - wróć! - grzyba te nawiązania? Mam ogromny szacunek do Karola Wojtyły i na każdym kroku jakieś kreatury próbują się posługiwać jego dorobkiem, żeby się jakoś uwiarygodnić (vide Rydzykistan z całą plejadą polityków chodzących na pasku Ojca Manipulatora). Odpowiedz Link Zgłoś
mw-te Re: "Focus" obraził uczucia religijne? 30.10.08, 01:18 vomitorium1 napisał: > "Wszystko to ukazało się w dniach, w których wielu Polaków wspomina > 30. rocznicę wyboru Jana Pawła II na głowę Kościoła katolickiego. > Jesteśmy oburzeni takim podejściem do osoby Jezusa Chrystusa...." > > (kochani nie mylcie jabłek z gruszkami) tez mnie tak jebie...co ma wadowicki ksiezulo do zydowskiego anarchisty i przestepcy ? Odpowiedz Link Zgłoś
sklis Same autorytety się podpisały... 30.10.08, 00:24 Cejrowski, Pospieszalski, Semka, Tekieli... No, super towarzystwo, po prostu. Elyta niedoszłej, na szczęście, IV RP. Odpowiedz Link Zgłoś
mw-te Re: Same autorytety się podpisały... 30.10.08, 01:16 sklis napisał: > Cejrowski, Pospieszalski, Semka, Tekieli... No, super towarzystwo, po prostu. > Elyta niedoszłej, na szczęście, IV RP. buhahahaha , tez padłem prawie na glebe jak przeczytałem jakie to 'autorytety" sie regły pod protestem...banda smieci pod kompost... nie rusz guana bo smierdzi jak cejrowski kupa syfu . Odpowiedz Link Zgłoś
viornisko Wlasnie gdzie jest tw. Bolek? 30.10.08, 07:53 Lepiej zeby podpisal sie agent Bolek, Slonce Peru, Adas M. Michal Boni, Senyszyn, Urban...no to jest dopiero elyta - pozazdroscic... Odpowiedz Link Zgłoś
cherry07 "Focus" obraził uczucia religijne? Obraził :) 30.10.08, 00:30 Komercja komercją ale jak ma się jakiekolwiek poczucie wrażliwości czy dobrego smaku to nie będzie sie przyklejało wizerunku Jezusa, który jako tako traktowany jest jak Bóg, coś świetego, jakaś wyższa istota, na lodówce przy planie zajeć, lekcjach czy liście zakupów. Sa takie wartości, które oczywiscie można przedstawiac za pomocą obrazów, plakatów, figurek itp ale no sorry Jezus ubrany w różne gadżety traci trochę jako coś wyzszego, do czego ludzie mają stosunek bardziej poważny.. Koszulki typy Kill Your Idols czy Your Heroes z wizerunkiem Jezusa or łorewa sa nawet fajne do momentu jezeli nie obrazaja uczuc religijnych innych ludzi. Nikt mi nie powie, ze jakas babcia kościelna stanie przed wyborem.. hmmm co ma wybrać Jezusa wiszacego na krzyzu or Jezusa ubranego w jakies szmatki jak lalkę barbie i najlepiej przyklejonego do zamrażarki... Odpowiedz Link Zgłoś
sklis co to znaczy obrazić uczucia? 30.10.08, 00:39 Pojęcie "obrazy uczuć" jest koszmarnie nieprecyzyjne. Swego czasu dopuściłem się obrażenia uczuć pewnej pani, bo... szedłem ulicą pod rękę z dziewczyną. Pani przechodząc koło nas splunęła na ziemię i zaklęła "diabły śmierdzące". Nota bene, owa dziewczyna jest od kilkunastu lat moją żoną i matką naszych dzieci. Ale uczucia starszej pani - obraziliśmy... Uważam, że pojęcie "obrazy uczuć" takich czy owakich, "obrazy prezydenta" itp. powinny być wyeliminowane z języka prawa, bo nie dają się zdefiniować - wszystko pod nie można podciągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry07 Re: co to znaczy obrazić uczucia? 30.10.08, 00:54 sklis napisał: > Pojęcie "obrazy uczuć" jest koszmarnie nieprecyzyjne. Swego czasu dopuściłem si > ę > obrażenia uczuć pewnej pani, bo... szedłem ulicą pod rękę z dziewczyną. Pani > przechodząc koło nas splunęła na ziemię i zaklęła "diabły śmierdzące". Nota > bene, owa dziewczyna jest od kilkunastu lat moją żoną i matką naszych dzieci. > Ale uczucia starszej pani - obraziliśmy... > Uważam, że pojęcie "obrazy uczuć" takich czy owakich, "obrazy prezydenta" itp. > powinny być wyeliminowane z języka prawa, bo nie dają się zdefiniować - wszystk > o > pod nie można podciągnąć. No tak wszystko możną podciągnąć pod "obrażenie się na coś/na kogoś/za coś" gdyż ludzie są różni i poczucie że zostało sie obrażonym jest subiektywne ale sa pewne ogolnie, umownie, przyjete przez społeczenstwo normy zachowan, które powinny być stosowne do sytuacji. Ta kobieta co ja spotkales i prezydent to specyficzne sytuacje :> Troche smieszne troche straszne. Ale moim zdaniem nawet u tych ludzi, którzy maja Jezusa daleko w ***** takie gadźety hmm powinny wywołać troche niesmak.. a jak nie to jakies poczucie ze inni ludzie, dla których Jezus jest wartoscia sama w sobie poczuli sie urażeni i wykazac jakas empatie :) or blablabla Tylko ciekawe co tam podpis Cejrowskiego robi nie wiedzialam ze to czołowy katolik Polski :pp Odpowiedz Link Zgłoś
zzyzx Re: co to znaczy obrazić uczucia? 30.10.08, 07:40 cherry07 napisała: > a jak nie to jakies poczucie ze inni ludzie, > dla których Jezus jest wartoscia sama w sobie poczuli sie urażeni i wykazac > jakas empatie :) or blablabla Przykro mi niezmiernie, ale ja po prostu nie rozumiem jak może takie coś kogokolwiek urazić. Boskości mu sukienka odbiera? > Tylko ciekawe co tam podpis Cejrowskiego robi nie wiedzialam ze to czołowy > katolik Polski :pp To teraz już wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
zat4ra Masz racje 30.10.08, 01:04 Ale psychopatyczni talebowie (takze ci polscy) tak latwo nie odpuszcza :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk39 Re: Masz racje 30.10.08, 04:34 zat4ra napisał: > Ale psychopatyczni talebowie (takze ci polscy) tak latwo nie odpuszcza :-/ Fakt. Tolerancyjni w CCCP odpuszczali wszystko wszystkim. <Daj se stary spoko z psycho-, poucz sie czegos w wolych chwilach.> Odpowiedz Link Zgłoś
mw-te Re: co to znaczy obrazić uczucia? 30.10.08, 01:25 sklis napisał: > Pojęcie "obrazy uczuć" jest koszmarnie nieprecyzyjne. Swego czasu dopuściłem si > ę > obrażenia uczuć pewnej pani, bo... szedłem ulicą pod rękę z dziewczyną. Pani > przechodząc koło nas splunęła na ziemię i zaklęła "diabły śmierdzące". Nota > bene, owa dziewczyna jest od kilkunastu lat moją żoną i matką naszych dzieci. > Ale uczucia starszej pani - obraziliśmy... to ty jestes very spokojny człowiek.... jakby baba trafiła na mnie i moja zone to by zaliczyła ojom w trybie expresowym :PPPP Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Re: co to znaczy obrazić uczucia? 30.10.08, 11:28 Może byłeś ubrany w garnitur, żona w ładną kieckę a w ręku miałeś teczkę. Katolicy tak się do kościoła nie obierają to i pani wzięła cię za innowierca... Norma. Odpowiedz Link Zgłoś
elve Re: "Focus" obraził uczucia religijne? Obraził :) 30.10.08, 10:17 czy ktoś każe chrześcijanom kupować te gadżety? patrzeć na nie? nie. więc o co chodzi? a może to jest tak, że np. ja swoim ateizmem (nie ma żadnego Jezusa, ha!) też obrażam ich uczucia religijne? tylko jeszcze o tym nie wiedzą? Odpowiedz Link Zgłoś
sleeper_in_the_grass "Focus" obraził uczucia religijne? 30.10.08, 01:00 I co w tym takiego strasznego? Cały naród ostrzy noże, bo ktoś ma do wiary podejście bez zadęcia i napuszenia? To co, teraz ultimatum dla rządu by zamknęło gazetę, albo wybuchnie stacja Marymont? Odpowiedz Link Zgłoś
mw-te Re: "Focus" obraził uczucia religijne? 30.10.08, 01:20 sleeper_in_the_grass napisał: > I co w tym takiego strasznego? Cały naród ostrzy noże, bo ktoś ma do wiary > podejście bez zadęcia i napuszenia? To co, teraz ultimatum dla rządu by > zamknęło gazetę, albo wybuchnie stacja Marymont? rydzychujek popełni seppuku a semka dokona samospalenia ,pospiepedofil zas zagra z Marlin Mansonem na najnowszej płycie :P Odpowiedz Link Zgłoś
firys "Focus" obraził uczucia religijne? 30.10.08, 01:07 Jestem Chrześcijaninem i takie podejście do symbolu mojej wiary jest dla mnie przykre, niesmaczne i obraźliwe. Proszę spróbować sobie też wyobrazić Gwiazdę Dawida w różnych kolorach na lodówkę.... co by się stało z tą gazetą...? Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: "Focus" obraził uczucia religijne? 30.10.08, 01:13 Słowa "chrześcijanin" nie pisze się poprawnie po polsku z wielkiej litery (chyba, że na poczatku zdania:). Odpowiedz Link Zgłoś
glemp1 Re: "Focus" obraził uczucia religijne? 30.10.08, 01:39 Ludzie, zajmujecie się p.i.e.r.d.o.ł.a.m.i. Czy w tym nawiedzonym kraju nie ma poważniejszych problemów? Odpowiedz Link Zgłoś
mw-te Re: "Focus" obraził uczucia religijne? 30.10.08, 01:46 glemp1 napisała: > Ludzie, zajmujecie się p.i.e.r.d.o.ł.a.m.i. Czy w tym nawiedzonym > kraju nie ma poważniejszych problemów? sa.... ale sa qwsko mało zabawne... a tu sie mozna z ludzkiej głupoty posmiac :P Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk39 Re: "Focus" obraził uczucia religijne? 30.10.08, 01:58 nick3 napisał: > Słowa "chrześcijanin" nie pisze się poprawnie po polsku z wielkiej > litery (chyba, że na poczatku zdania:). Myslisz sie. GWyborcza zawsze jedno wyznanie pisze przez duze zet (jak Z, inno z kropo). Oddstajesz od aktualnej ort. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: "Focus" obraził uczucia religijne? 30.10.08, 02:11 "Żyd" - pisze się z wielkiej litery, bo jest to równocześnie nazwa narodowości (a nazwy narodowości pisze się zawsze z wielkiej litery). Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk39 Re: "Focus" obraził uczucia religijne? 30.10.08, 04:27 nick3 napisał: > "Żyd" - pisze się z wielkiej litery, bo jest to równocześnie nazwa > narodowości (a nazwy narodowości pisze się zawsze z wielkiej litery). Cos Ty robil w szkole? Jesli Ci jest wszystko jedno: Ż oraz ż - wtedy wyraz zmienia znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
mw-te Re: "Focus" obraził uczucia religijne? 30.10.08, 01:34 firys napisał(a): > Jestem Chrześcijaninem i takie podejście do symbolu mojej wiary jest dla mnie > przykre, niesmaczne i obraźliwe. > Proszę spróbować sobie też wyobrazić Gwiazdę Dawida w różnych kolorach na > lodówkę.... co by się stało z tą gazetą...? super:)))) kupiłbym w kolorze rózowym i fioletowym w białe kropki :) ,ja wierze w latajacegopotwora spaghetti i nie zycze sobie uwłaczajacych jego czci reklam makaronu w telewizorni ty tepy ciulu xianski!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: "Focus" obraził uczucia religijne? 30.10.08, 03:00 firys napisał(a): > Jestem Chrześcijaninem i takie podejście do symbolu mojej wiary jest dla mnie > przykre, niesmaczne i obraźliwe. To nastaw sobie Radio Maryja i daj sobie spokoj z reszta mediow. Takich ludzi jak ty obraza kazdy sposob myslenia ktory jest inny od waszego. Odpowiedz Link Zgłoś
zzyzx Re: "Focus" obraził uczucia religijne? 30.10.08, 07:44 firys napisał(a): > Proszę spróbować sobie też wyobrazić Gwiazdę Dawida w różnych kolorach na > lodówkę.... co by się stało z tą gazetą...? Gdyby kolory były ładne to pewnie zwiększyłaby sprzedaż. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: "Focus" obraził uczucia religijne? 30.10.08, 08:46 firys napisał(a): > Jestem Chrześcijaninem i takie podejście do symbolu mojej wiary jest dla mnie > przykre, niesmaczne i obraźliwe. A ja ci proponuje zastanowic sie dlaczego w ogole masz jakis symbol tej twojej wiary (w postaci krzyzyka, samolociku czy rozowej chmurki, co za roznica), skoro z zalozenia to w tej wierze ZABRONIONE. Tyle ze ktos pomajstrowal przy przykazaniach w VIII wieku i komercha to juz wtedy ruszyla na calego... wiadomosci.onet.pl/1,15,11,30459745,83251045,3808716,0,forum.html 330 r. Wprowadzenie zwyczaju czczenia zmarlych ("swietych") i ich relikwii 593 r. Papiez Grzegorz I wprowadzil wiare w czysciec, dla uzdrowienia finansów kurii rzymskiej poprzez sprzedaz odpustow od kar czyscowych. 726 r. W Rzymie zaczeto czcic obrazy. - Kosciol rzymski z Dziesieciu Boskich Przykazan usunal drugie, ktore brzmi: "Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani zadnej podobizny tego, co jest na niebie w gorze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, ktore sa w wodach pod ziemia. Nie bedziesz sie im klanial ani sluzyl" - Otwarlo to droge do handlu obrazami, szkaplerzami, krzyzami, posagami itp. Przykazan jednak musialo pozostac dziesiec. Podzielil wiec kosciol ostatnie przykazanie, mowiace o niepozadaniu ani zony, ani osla, ani wolu, na dwie czesci i odtad katolicy maja tez Dziesiec Przykazan, tak jak i Zydzi. 1015 r. Wprowadzono celibat dla duchownych aby rozwiazac problem przejmowania spadkow przez ich rodziny .(Przedtem duchowni mieli zony i dzieci). - Papiez Innocenty III (XIII w.) twierdzi: "Kazdy kto probuje stworzyc wlasny wizerunek Boga niezgodny z dogmatem Kosciola musi byc bez litosci spalony". 1326 r. Niezgodnosc przesadnie bogatej organizacji Kosciola z gloszonymi przez nia ideami Jezusa Chrystusa ,doprowadzila do ogloszenia bulli papieskiej "inter nonnullos", w ktorej uwazano za herezje twierdzenia, jakoby Jezus i Jego apostolowie nie posiadali zadnej wlasnosci w postaci dobr materialnych. 1563 r. Ustalono, ze tradycja Kosciola jest wazniejszym zrodlem objawienia od Slowa Bozego. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Jezus to fikcja 30.10.08, 01:36 Zazartowali sobie z fikcyjnej postaci a mohery sie burza... Eh mohery mohery... Zenujace jestescie. Odpowiedz Link Zgłoś
viornisko Ty jestes fikcją 30.10.08, 07:55 byłeś, jesteś i fikcją pozostaniesz... Odpowiedz Link Zgłoś
saed Re: Ty jestes fikcją 30.10.08, 11:54 Ciekawe podejście. Skoro postacie fikcyjne piszą na forum, to może Jezus też może? Odpowiedz Link Zgłoś
nordynek Re: Jezus to fikcja 30.10.08, 11:21 Do xs550, Niestety, nie popisales sie. Nikt z normalnych historyków nie neguje istnienia Jezusa z Nazaretu. Kwestia religijnego wyboru jest dopiero uznanie go za Chrystusa. Poczytaj najpierw zanim zaczniesz obdzielac swiat swoimi madrosciami. Odpowiedz Link Zgłoś
adkalin Re: Jezus to fikcja 30.10.08, 12:03 Nie ma dobrych dowodów na istnienie Jezusa. Odpowiedz Link Zgłoś
saed Re: Jezus to fikcja 30.10.08, 12:04 Raczej nikt z normalnych historyków nie neguje istnienia postaci, która była pierwowzorem ewangelicznego Jezusa. Jednej lub kilku, bo Jezus znany z pism kanonicznych wydaje się być zlepkiem kilku postaci, o których można poczytać w źródłach historycznych. Poza tym trwają dyskusje na temat autentyczności i wiarygodności wielu dokumentów. To naprawdę nie jest takie proste i oczywiste. W przypadku religii mającej ponad 2000 lat oddzielanie ziaren prawdy od plewu jest zadaniem skazanym na porażkę. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Jezus to fikcja 30.10.08, 13:54 Owszem, sa tacy "normalni" historycy ktorzy poddaja w watpliwosc istnienie Jezusa. Nie ma bowiem zadnych wspolczesnych mu zapisoow historycznych potwierdzajacych jego istnienie. Wszystkie opowiadnaia o nim sa pozniejsze. Przeczytaj tez sobie. en.wikipedia.org/wiki/Jesus_myth_hypothesis Sluszna jest natomiats twoja uwaga, ze "kwestia _religijnego_ _wyboru_" (moje podkreslenia) to sprawa czy - jezeli juz istnial - byl Chrystusem, czyli Mesjaszem, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
laksmana Też tak uważam, i co z tego? 30.10.08, 18:00 Ludzie którzy go wyznają nie są fikcją. Dla innych Twój szacunek do matki również jest fikcją, więc może powiesimy ją nago na krzyżu otoczoną skórzanymi ciuszkami z sexshopu? Byłaby świetna zabawa. Fikcja czy nie, jeśli naśmiewasz się z czegoś, co inni ludzie szanują, sam nie zasługujesz na szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszko "Focus" obraził uczucia religijne? 30.10.08, 01:38 ale głupi ci polacy :D to wina czarnych okupantów czy czy czerwonych? ..czarni są chyba jednak bardziej szkodliwi Odpowiedz Link Zgłoś