turbo-liberal Dlaczego mandaty nie są uzależnione od zarobków? 30.10.08, 16:33 Wtedy taka paniusia w Porszaku kosi powiedzmy, 10000 zł/miesiąc, to mandat za takie wykroczenie powiedzmy 50% wypłaty. Boli? Ma boleć :) Odpowiedz Link Zgłoś
kodem_pl Dlaczego nie podniosa ograniczen predkosci na auto 30.10.08, 16:43 stradach? Dlaczego mamy tak wysokie podatki i ponad polowa obywateli nie pracuje? Dlaczego... Boli? Boli. A co do tematu: jakim niesprawiedliwym krajem musi byc taka np. Wielka Brytania, gdzie za przekroczenie predkosci dostajesz po prostu 60 funtow i 3 punkty. Matko jedyna, niewazne, o ile! Niesamowite, co? A bezpieczniej tam na drogach niz u nas w krainie kuzynow Ziobry. Miesci sie cos takiego w Twojej glowie? Sadze tez, ze akurat wielu ludziom, ktorzy maja w Polsce Porsche taka sytuacja bylaby na reke. Bo auto nie jest ich, tylko firmy, bo oni zarabiaja malo, bo reszta na ich zony, braci, bo wydaja firmowe pieniadze. I jak zwykle najbardziej po dpie dostaliby ci, co krzycza 'kaaaaaaarac', nie spodziewajac sie, ze ich pierwszych i najsilniej to dosiegnie. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Dlaczego nie podniosa ograniczen predkosci na 30.10.08, 16:50 kodem_pl napisał: > A bezpieczniej tam na drogach niz u > nas w krainie kuzynow Ziobry. Miesci sie cos takiego w Twojej glowie? Bo bezpieczeństwo zależy przede wszystkim od kultury jazdy kierowców. W Polsce chamstwo drogowe to powszechna codzienność. I żadne kary ani mandaty nic tu nie pomogą. Niektóre nacje być może potrafią jeździć po drogach i się nie zabijać a inne nie. Tym ostatnim zabijanie się należy po prostu uniemożliwić. > Sadze tez, ze akurat wielu ludziom, ktorzy maja w Polsce Porsche taka sytuacja > bylaby na reke. Bo auto nie jest ich, tylko firmy, bo oni zarabiaja malo, bo > reszta na ich zony, braci, bo wydaja firmowe pieniadze. I jak zwykle najbardzie > j > po dpie dostaliby ci, co krzycza 'kaaaaaaarac', nie spodziewajac sie, ze ich > pierwszych i najsilniej to dosiegnie. Tracą psa. Pisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
kodem_pl Re: Dlaczego nie podniosa ograniczen predkosci na 30.10.08, 17:06 Psa? Wyjasnij. Co do kultury jazdy kierowcow... Zobacz, ze Ci sami ludzie, co wyprzedzaja u nas na trzeciego, na skrzyzowaniach i gnaja przez jakies zapomniane przez boga dziury przekraczajac predkosc po przekroczeniu zachodniej granicy nei wyprzedzaja juz na trzeciego, nie gnaja przez dziury z zawrotnymi predkosciami etc. Dlaczego? Bo po co? Jezeli jezdzisz troche po naszych drogach (jakies 40k+ rocznie glownie poza miastem) to musisz byc S W I E T Y M, zeby nie przekraczac predkosci, nei wyprzedzac na podwojnych ciaglych etc. Czlowiek dopasowuje sie do srodowiska, w jakim egzystuje. Kanibalizm podczas wielkiego glodu na Ukrainie nie byl przyjemnoscia, byl koniecznoscia. Podobnie jest z jazda po PL. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Dlaczego nie podniosa ograniczen predkosci na 30.10.08, 17:14 kodem_pl napisał: > Psa? Wyjasnij. Jak nie ma psa to papugę. Jak nie ma papugi to chomika. A jak nie ma też chomika to pedofil i wtedy ucinają mu jajka (w znieczuleniu). Porządek musi być! > Co do kultury jazdy kierowcow... Zobacz, ze Ci sami ludzie, co wyprzedzaja u na > s > na trzeciego, na skrzyzowaniach i gnaja przez jakies zapomniane przez boga > dziury przekraczajac predkosc po przekroczeniu zachodniej granicy nei > wyprzedzaja juz na trzeciego, nie gnaja przez dziury z zawrotnymi predkosciami > etc. Dlaczego? Bo po co? Wystarczy wyjechać z Warszawy do powiedzmy Torunia (ostatnio mnie tam zagnało). Różnica w jeździe jest ogromna. Przykład: dojazd do skrzyżowań. Zmiany pasów na pole position są rzadkością. W Warszawie - codzienną oczywistością. A jest takie przysłowie: Jeśli wejdziesz między wrony... > Jezeli jezdzisz troche po naszych drogach (jakies 40k+ rocznie glownie poza > miastem) to musisz byc S W I E T Y M, zeby nie przekraczac predkosci, nei > wyprzedzac na podwojnych ciaglych etc. Po prostu jadąc BARDZO staram się nie łamać przepisów. To jest sztuka której się nauczyłem w ciągu kilkunastu dni. Na początku było ciężko głównie jeśli chodzi o prędkość. Po prostu trzeba spróbować :) Jedziesz czasem duuużo dłużej, masz 2-3 postoje (for fun). Jak jechałem do Szklarskiej Poręby z Warszawy to nawet sobie nocleg walnęliśmy :D I bez przekraczania prędkości maksymalnej :D > Czlowiek dopasowuje sie do srodowiska, w jakim egzystuje. Kanibalizm podczas > wielkiego glodu na Ukrainie nie byl przyjemnoscia, byl koniecznoscia. Podobnie > jest z jazda po PL. Nie ma KONIECZNOŚCI łamania przepisów. Po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
kodem_pl Re: Dlaczego nie podniosa ograniczen predkosci na 30.10.08, 17:33 > Wystarczy wyjechać z Warszawy do powiedzmy Torunia (ostatnio mnie tam zagnało). > Różnica w jeździe jest ogromna. Przykład: dojazd do skrzyżowań. Zmiany pasów na > pole position są rzadkością. W Warszawie - codzienną oczywistością. A jest taki > e > przysłowie: Jeśli wejdziesz między wrony... No dobrze, to zgodnie z Twoimi innymi tezami znaczy, ze w Toruniu zyja inni ludzie i dla nich powinny byc inne mandaty? Oni juz nie maja we krwi checi zabijania sie na drogach? > Po prostu jadąc BARDZO staram się nie łamać przepisów. To jest sztuka której si > ę > nauczyłem w ciągu kilkunastu dni. Na początku było ciężko głównie jeśli chodzi > o > prędkość. Po prostu trzeba spróbować :) > Jedziesz czasem duuużo dłużej, masz 2-3 postoje (for fun). Jak jechałem do > Szklarskiej Poręby z Warszawy to nawet sobie nocleg walnęliśmy :D I bez > przekraczania prędkości maksymalnej :D No i wlasnie tu dochodzimy do sedna problemu, ktore staram Ci sie unaocznic. Ty mozesz sobie pozwolic na komfort jechania z Wawy do Szklarskiej z noclegiem, na 2-3 postoje na trasie etc. Bo jezdzisz jak sadze na wakacje, w celach krajoznawczych etc. Ale co ma powiedziec ktos, kto w poniedzialek ma prace wymagajaca wysokiej mobilnosci? I o to mi glownie chodzi. W krajach po naszej zachodniej stronie mozesz sie bujac drozkami lokalnymi i podziwiac krajobrazy, albo nabijac kilometry jezdzac autostradami. U nas drozki lokalne sluza za autostrady. Chora sytuacja, nie ma sie wiec co dziwic, ze ludzie jezdza jak chorzy. > Nie ma KONIECZNOŚCI łamania przepisów. Po prostu. Nie bylo koniecznosci jedzenia ludzi, zwlaszcza, ze bylo to karane smiercia przez rozstrzelanie (bez sadu, natychmiast). Teraz tez nie ma koniecznosci. Przeciez nei trzeba pracowac. Ile robisz km rocznie? W jakich glownie warunkach? Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Dlaczego nie podniosa ograniczen predkosci na 30.10.08, 17:47 kodem_pl napisał: > No i wlasnie tu dochodzimy do sedna problemu, ktore staram Ci sie unaocznic. Ty > mozesz sobie pozwolic na komfort jechania z Wawy do Szklarskiej z noclegiem, na > 2-3 postoje na trasie etc. Bo jezdzisz jak sadze na wakacje, w celach > krajoznawczych etc. Ale co ma powiedziec ktos, kto w poniedzialek ma prace > wymagajaca wysokiej mobilnosci? Powiedz - co kogo obchodzą SZTUCZNE ograniczenia czasowe jakie sobie ludzie narzucają? Zgodnie z przepisami 500 kilometrów pokonujesz w 6-7 godzin. To jest ograniczenie PRAWNE. Ty je olewasz bo ktoś (lub sam sobie) narzuciłeś niemożliwy do spełnienia w zgodzie z prawem rygor czasowy. > I o to mi glownie chodzi. W krajach po naszej > zachodniej stronie mozesz sie bujac drozkami lokalnymi i podziwiac krajobrazy, > albo nabijac kilometry jezdzac autostradami. U nas drozki lokalne sluza za > autostrady. Chora sytuacja, nie ma sie wiec co dziwic, ze ludzie jezdza jak cho > rzy. Cóż - jeżeli arterie zapchane trzeba zwolnić. Albo umrzeć. Różnica między rozsądnym podejściem a niezdrowym i nierozsądnym. > > Nie ma KONIECZNOŚCI łamania przepisów. Po prostu. > > Nie bylo koniecznosci jedzenia ludzi, zwlaszcza, ze bylo to karane smiercia > przez rozstrzelanie (bez sadu, natychmiast). Teraz tez nie ma koniecznosci. > Przeciez nei trzeba pracowac. > > Ile robisz km rocznie? W jakich glownie warunkach? Jestem niemiarodajny. Były miesiące kiedy jeździłem po Polsce non-stop. Nocleg, jazda, spotkanie, jazda, nocleg, spotkanie i tak w kółko. To było dawno. Teraz jeżdżę dużo bo lubię jeździć. Głównie po mieście (którego włodarzy za organizację ruchu pociąłbym tępą żyletką i posolił) i po wsi gdzie mieszkam. Na wieś dojeżdżam jakieś 2-3 razy w tygodniu. Jadę około 4-5 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
kodem_pl Re: Dlaczego nie podniosa ograniczen predkosci na 30.10.08, 21:18 > Powiedz - co kogo obchodzą SZTUCZNE ograniczenia czasowe jakie sobie ludzie > narzucają? Zgodnie z przepisami 500 kilometrów pokonujesz w 6-7 godzin. To jest > ograniczenie PRAWNE. Ty je olewasz bo ktoś (lub sam sobie) narzuciłeś niemożliw > y > do spełnienia w zgodzie z prawem rygor czasowy. > W 6-7 godzin zgodnie z przepisami pokonujesz niecale 400 km (3miasto-Wawa). Gdy jezdziles caly czas, jezdziles przepisowo? Bo bliska jest mi sytuacja osoby, ktora musi duzo jezdzic. To nie chodzi o ramy czasowe, jakie przyjmujesz. One sa najczesciej narzucone, sa systemem przywleczonym z zachodu wraz z cala kultura korporacyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Dlaczego nie podniosa ograniczen predkosci na 30.10.08, 22:15 > Gdy jezdziles caly czas, jezdziles przepisowo? Nie. Wtedy nie jeździłem przepisowo. Jeździłem bez wyobraźni, nieprzepisowo nie zważając na to co się dzieje dookoła. Opanowywałem się na ograniczeniach ale wsie mijałem blisko 80. Bo jak wiesz po długiej jeździe z dużą prędkością 80 to praktycznie postój :) > Bo bliska jest mi sytuacja osoby > , > ktora musi duzo jezdzic. To nie chodzi o ramy czasowe, jakie przyjmujesz. One s > a > najczesciej narzucone, sa systemem przywleczonym z zachodu wraz z cala kultura > korporacyjna. IMHO to jest po prostu błędne koło, które trudno odkręcić. Będzie coraz więcej radarów, coraz więcej mechanizmów organizacyjnych i prawnych uniemożliwiających jazdę powyżej ograniczeń. Nie ma innej opcji. Za dużo trupów głosuje za żeby ktoś przejął się piratami. Odpowiedz Link Zgłoś
robertgorecki Re: Dlaczego nie podniosa ograniczen predkosci na 30.10.08, 17:57 kodem_pl napisał: > stradach? > > Dlaczego mamy tak wysokie podatki i ponad polowa obywateli nie pracuje? > > Dlaczego... > > Boli? Boli. > > A co do tematu: jakim niesprawiedliwym krajem musi byc taka np. Wielka Brytania > , > gdzie za przekroczenie predkosci dostajesz po prostu 60 funtow i 3 punkty. Matk > o > jedyna, niewazne, o ile! Niesamowite, co? A bezpieczniej tam na drogach niz u > nas w krainie kuzynow Ziobry. Miesci sie cos takiego w Twojej glowie? > > Sadze tez, ze akurat wielu ludziom, ktorzy maja w Polsce Porsche taka sytuacja > bylaby na reke. Bo auto nie jest ich, tylko firmy, bo oni zarabiaja malo, bo > reszta na ich zony, braci, bo wydaja firmowe pieniadze. I jak zwykle najbardzie > j > po dpie dostaliby ci, co krzycza 'kaaaaaaarac', nie spodziewajac sie, ze ich > pierwszych i najsilniej to dosiegnie. Eeeech te półprawdy :/ A dokładnie: W zależności od wielkości wykroczenia, i ilości punktów na Twoim prawie jazdy, może zostać Ci zaoferowana zapłata stałej kary. Oznacza to, że nie będziesz musiał brać udziału w przesłuchaniu sądowym, jeśli zapłacisz tę karę. Obecnie, minimalna grzywna za przekroczenie prędkości lub przejechanie na czerwonym świetle wynosi £60 i trzy punkty karne zostaną dopisane do prawa jazdy. Jeśli chcesz negocjować karę lub masz okoliczności łagodzące, które chcesz, by wzięto pod uwagę, powinieneś poinformować policję, która to zwykle wnosi sprawę do sądu. Da Ci to możliwość do pojawienia się w sądzie. Sędzia pokoju ustali każdą karę i przyznane punkty karne. Ma on moc prawną, by zwiększyć karę oraz punkty karne oraz nakazać zapłaty za rozprawę sądową. Podkreślmy jeszcze raz: MINIMALNA, i za pewne okresłone przewinienia, przypuszczam, że za hardcoreowa jazde dostaje się duuużo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
tw52 Re: Dlaczego nie podniosa ograniczen predkosci na 30.10.08, 20:04 no to jeszcze dla uscislenia jak wyglada to w UK: 3 punkty to nie to samo co 3 punkty w Polsce. maksymalnie mozna miec tylko 11 punktow, dwunasty punkt zabiera prawo jazdy. ponadto punkty sa wazne przez 3 lata i w takim to okresie sumuja sie do 12. przy przekroczeniu predkosci - stala kara jest stoswana tylko jesli nie nastapi przekroczenie o 20mil/h (32km/h), jesli jest wiecej to jest niestety sprawa w sadzie. dla przykladu: namierzyli mnie kiedys na 76mil/h na autostradzie, gdzie jest ograniczenie do 50mil/h (80km). sprawa w sadzie. szeryf orzekl: 4 punkty i 225 funtow Odpowiedz Link Zgłoś
l.kruk Re: Dlaczego mandaty nie są uzależnione od zarobk 31.10.08, 00:13 a dlaczego nierobie i nieuku,mamy płacić za to że zarabiamy dobrze? Za to że uczyliśmy się? Odpowiedz Link Zgłoś
pocalujta_wujta Po doblokowaniu policja nie ma szans bez pomocy 30.10.08, 16:54 Prawda jest taka ze moc tu nie ma nic do rzeczy. Samochody drogowe od dealrow maja zablokowany dostep do predkosci, ktora rzeczywiscie moze osiagnac samochod. Chlopcy w swoich Vectrach nie mieliby szans gdybysmy z kolegami sprowadzili swoje np. BMW z odblokowana predkoscia maksymalna i dodatkowo umiejetnosciami z torow wyscigowych i autokrosow. Taka jest prawda odniesiona w stosunku do umiejetnosci policjantow i mozliwosci samochodow w USA, ktore to samochody sa duzo mocniejsze niz te biedne Vectry policji w Polsce. (O czym zreszta rozmawaialem z policjantem). Niektorzy z nich nawet z nami jezdza, by sie czegos nauczyc, bo wtedy maja wieksze szanse dogonic zbuntowanego glupka, ktory jednak cos umie za kierownica. Moc maksymalana samochodu nie ma sie nijak jesli samochod uciekajacego jest lekki i ma odpowiednie zawieszenie. Wystarczyloby wjechac w krete drogi i chlopcy w mundurach albo by wzywali blokade albo wyladaowali w rowie. Nie jkazdy umie 150-200km/godz jezdzic po zakretach. na prostej to dosc latwe. Ta Carrera pani grzala bo pewnie sie naprawde spieszyla i swiadomie lamala przepisy dajac zly przyklad innym. A chlopcy w mundurkach ja zatrzymali bo ona naprawde przed nimi nie uciekala. Nie pieprzecie glupot ze tacy bohaterscy policjanci zatrzymali slabymi samochodami samochod sportowy bo to jest zwykla glupota dziennikarska i niewiedza. Gdyby jechal ta Carrera zdeterminowany facet z umiejetnosciami jednego z nas to chlopcy by zesrali sie a nie dogonili go. Prosiliby o wsparcie w postaci blokad i nic wiecej nie mogliby zrobic. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Po doblokowaniu policja nie ma szans bez pomo 30.10.08, 16:57 pocalujta_wujta napisał: Cały czas nie rozumiesz o co chodzi. Piszesz coś o jakichś chłopcach, prędkościach, wyścigach. Musisz zrozumieć po co wsiada się do samochodu i do czego służą drogi publiczne. I że samochód to nie tylko fajna zabawka tylko sprzęt który trzeba umieć używać. Odpowiedz Link Zgłoś
sim2000 System prawny i halogeny 30.10.08, 16:55 A ja ciekaw jestem jak rozwiąż system prawny w stosunku do "nadużywania świateł przeciwmgielnych/halogenów" np. w takim wypadku seat.pl/galeria/zapisz.php?dir=foto/ibiza_2008/baja&plik=20440&roz=.jpg kiedy to automatycznie uruchamia się dodatkowa lampa halogenowa, by poszerzyć widoczność. Nasze prawo wyraźnie mówi jak policja ma działać w takim wypadku. Czyli pozostaje demontaż przed odebraniem z salonu takiego udogodnienia, by nie dostać mandatu? Odpowiedz Link Zgłoś
test1410 Re: System prawny i halogeny 30.10.08, 21:53 Akurat takie nadużywanie każdy normalny człowiek jest w stanie zaakceptować (jeszcze z przyklaśnięciem). Natomiast co do innego nadużywania to jestem bardzo, bardzo przeciwny, ale policja woli łapać (jak chodzi o oświetnienie) za wyłączone światła mijania (ew. przepaloną żarówkę), a za jazdę na włączonych na stałe przeciwmgielnych/drogowych, "xenony" wstawione w normalne reflektory, źle ustawione (oślepiające) śwaitała ignoruje. Odpowiedz Link Zgłoś
pmargiel Policja zatrzymała dwa porsche, które jechały p... 30.10.08, 17:21 bez przesady co to jest 250kmh na autostradzie...w Germanii to norma, ze sie jedzie tyle Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Policja zatrzymała dwa porsche, które jechały 30.10.08, 17:48 Juz nie dlugo.Maja wprowadzic maksimum 130. Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 tuskich służb nie satać na 30.10.08, 17:54 porządne auta. te porszawki też pewnie były z ciucholandu.... swoją drogą nie ma piękniejszego widoku niż dym i para z pod maski przystawiającego się amatora mocnych wrażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
madego NaA4?? Slalomem chyba 30.10.08, 20:00 Takim kierowcom powinno się pogratulować - na A4 ciągle są remonty, to chyba slalomem musieli jechać... Odpowiedz Link Zgłoś
blackader Policja zatrzymała dwa porsche, które jechały p.. 30.10.08, 20:46 Najlepiej wprowadzić ograniczenie do 60 km/h i zakaz wyprzedzania rowerów.Przecież to autostrada. Na początku roku zapłaciłem mandat za 170 km/h też na A4. To po co są autostrady. Najrozsądniej podchodzą do tego w Niemczech - zalecana prędkość to 130 km/h ,ale na swoją odpowiedzialność (oczywiście poza ograniczeniami znakowymi) można jechać "ile fabryka dała". Odpowiedz Link Zgłoś
lasken Reklama Vectry?... Proszę do Trybunału z tym temat 30.10.08, 21:48 em... Ja jako wyborca, nie chcę reklamowac Vectry, bo Ople to mizeria technologiczna.... Ile z Tego dostał Redaktor? Odpowiedz Link Zgłoś
lukasbo "dalszą jazdę kontynuował ..." 30.10.08, 22:09 polska mowa trudna mowa...z pozdrowieniami dla Pana redaktora... Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy I kiedy łapówkarze z drogówki bawią się radarami 30.10.08, 23:06 setki tysięcy samochodów jeżdżą blokujac ruch albo oślepiajac innych. Brawo panowie policjanci - zatrzymaliście ludzi nie robiących nikomu krzydwy... ;>>> Odpowiedz Link Zgłoś
pis_to_pic Sukces... 31.10.08, 00:07 Kolejny wielki sukces policji. Szkoda iż rzadko słychać aby policja usprawniła ruch likwidując, złe oznakowanie, wystąpiła do sądu o ukaranie nadzorcy drogi za jej stan techniczny itd... Ale przecież to by się wiązało z tyloma papierkami... Odpowiedz Link Zgłoś
primum_non Powyżej 200 km/h to już bezpiecznie 31.10.08, 00:52 Nastolatek potrafi kradzionym samochodem uderzyć drzewo i zabić się przy 80 km/h.Podobnie z uciekającymi przed policją.Niebezpieczni są głownie zdecydowanie młodzi kierowcy wracający nad ranem po łikendowych nocach na ulicach osiedlowych i prawie osiedlowych. Odpowiedz Link Zgłoś
karol9968 To juz nie jest wykroczenie-smiertelne zagrozenie 31.10.08, 03:07 dla innych uczestnikow ruchu drogowego. Odpowiedz Link Zgłoś
landrynka No to wariatow drogowych 31.10.08, 05:06 bedzie sie mnozyc. 1000zl coz to za kara. W Kanadzie w tym przypadku samochod zabrany jest na 7 dni, prawo jazdy rowniez, test psychiatryczny i mandat od $2,000 do $10,000. Odpowiedz Link Zgłoś
radexxx Policja zatrzymała dwa porsche, które jechały p... 31.10.08, 05:52 narazili od kilku do być może kilkudzisięciu z mijanych/wyprzedzanych jadących ludzi w samochodach na utrate życia. dostali 1000zł ??? podzielić to przez wszystkich mijanych, ile wyjdzie??? 50-100zł za człowieka...!!! Odpowiedz Link Zgłoś