henrywigo 02.12.08, 07:30 Zeby Rosjanie dokonali zemsty nad Niemcami za zbrodnie popelnione w Rosji to nie bardzo duzo Niemcow by zostalo pod ich kontrola. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
giulianov Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 07:34 zbrodniarze chcą ścigać zbrodniarzy..? Odpowiedz Link Zgłoś
po_strach *** niemcy nie dali sobie wbic grubej kreski *** 02.12.08, 07:45 Tylko w Polsce udalo sie wbic ciemnemu ludowi, ze gruba kreska trzeba sie oddzielic od rozliczen przyszlosci. W kazdym normalnym kraju: Niemczech, Czechach czy Rumunii otwarto teczki i nikt nie pisze takich bzdur jak GW o "skladowisku narkotykow". Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz [...] 02.12.08, 08:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gazetkowawolnoscslowa Re: Słuchaj no PiSdzielski analfabeto"poziom" 02.12.08, 08:13 zwolenników grubej krechy . Trzeba byc debilem aby nie zauwazyć tego iż polityka grubej krechy bynajmniej nie oznaczała tylko i wyłacznie oddzielania do PRLu . SBecy z mieszkań w bloku z wielkiej płyty przeniesli sie do kiczowatych pseudo-pałacyków . Druga strona układu pod okrągłym stołem przejęła kontrole nad mediami . Dziś dzieki temu moga uprawiac swe tradycyjne szkodnictwo niemali bez przeszkód . Co do potomków adolfa to nie raz już pyszczyli o przesiedlonych . Są na tyle bezczelni iz wysuwaja coraz to bardziej krzykliwe roszczenia wobec kraju proporcjonalnie najbardziej poszkodowanego - wobec POLSKI !! Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Re: Słuchaj no PiSdzielski analfabeto"poziom" 02.12.08, 09:53 Wiadomo że wobec Polski, przecież nie wobec Rusków Może Polska w końcu by uznała Wrocław Legnice i Szczecin za łup/reparacje Rusków, którzy jednak "woleli" "wymienić" sie z Polską za Wilno i Lwów. Po drugie czas upomnieć sie o odszkodowania wojenne - na razie od Szwabów nie dostaliśmy NIC Po trzecie, krzywda Niemców z Mazur, Breslau Legnitz itd jest oczywista DLATEGO powinni zgłaszać sie do RZĄDU RFN bo to rząd Niemiec odpowiada za rozpętanie II wojny a w rezultacie ich straty dobytku itp itd. To rząd niemiecki "zapłacił" ich indywidualnymi dobrami za zbrodnie całego narodu niemieckiego Odpowiedz Link Zgłoś
frytz.frytz Sprawiedliwosc byc musi pora ja przywrocic 02.12.08, 11:10 Kiedy polskie swinie zaplaca za kradziez ziem i dobr ktore otrzymaly za nic z rak Stalina. Jak dlugo bezprawie ma byc tolerowane. Co do odszkodowan wobec NKWD bylbym sceptyczny bo mimo wszystko to Niemcy napadly na ZSRR, w przypadku Polski 39 byl prosta kontynuacja roku 21 tyle ze na wieksza skale, dlatego odszkodowania wobec polski sa ze wszech miar uzasadnione. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Sprawiedliwosc byc musi pora ja przywrocic 02.12.08, 11:12 Narysuj sobie. A teraz: Los! An die Arbeit! Sonst tritt dein türkischer Chef deinen Arsch! Und dann Laufschritt ins Finanzamt, zur Kasse! Polen braucht Euro für Rüstungen! Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Sprawiedliwosc byc musi pora ja przywrocic 02.12.08, 11:16 Polacy ! Witajcie w Unii z Niemiaszkami ! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Sprawiedliwosc byc musi pora ja przywrocic 02.12.08, 11:18 No, już 4 lata Polska jest w UE i jakoś sobie to chwali. Jeśli wolałbyś Polskę jako "republikę autonomiczną" czyli coś w stylu "Osetii Północnej", to miej odwagę przyznać się do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Sprawiedliwosc byc musi pora ja przywrocic 02.12.08, 11:21 uwaga teraz zarzucają polskim patriotom ze chcą autonomizacji Polski jako całości wobec Rosji ! A nie chcesz ty przypadkiem autonomii czegoś jak Śląsk wyborco POpleczników ? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Sprawiedliwosc byc musi pora ja przywrocic 02.12.08, 11:26 Jestem za samorządnością WSZYSTKICH regionów Polski i decentralizacją. A ci niby "polscy patrioci", w stylu rodziny Giertychów, to sprzeciwiali się niepodległości Litwy i Ukrainy, sprzeciwiali się wstąpieniu Polski do NATO i UE, obecnie sprzeciwiają się dozbrojeniu Polski i rozbudowie współpracy wojskowej z USA. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Sprawiedliwosc byc musi pora ja przywrocic 02.12.08, 11:32 tak tak, Polska federacją regionów, może jakieś rozbicie dzielnicowe, na razie POplecznicy muszą siedzieć cicho jeśli chodzi o niepodległy Śląsk, po co Polacy poza Śląskiem mają usłyszeć te głosy ? Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Kazdy z PO dostanie kawalek Polski 02.12.08, 13:32 Kazdy z PO dostanie kawalek Polski. Bo przeciez PO dzieli i nagradza swoich agentow. A wszystko pod zarzadem Niemiec. sagi2007 napisał: > tak tak, Polska federacją regionów, może jakieś rozbicie > dzielnicowe, na razie POplecznicy muszą siedzieć cicho > jeśli chodzi o niepodległy Śląsk, po co Polacy poza Śląskiem > mają usłyszeć te głosy ? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Sprawiedliwosc byc musi pora ja przywrocic 02.12.08, 13:32 Nikt poważny, poza grupką nawiedzonych, nie planuje oderwania Śląska od Polski. Poza tym, odległość Górnego Śląska od granicy Niemiec jest bardzo duża. Zaś na Dolnym Śląsku mieszkają wysiedleńcy znad Dniestru przeważnie. Znajdź różnicę między praworządną samorządnością a urzędniczym centralizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
gazetkowawolnoscslowa Re: Sprawiedliwosc byc musi pora ja przywrocic 02.12.08, 11:25 zigzaur napisał: > No, już 4 lata Polska jest w UE i jakoś sobie to chwali. > > Jeśli wolałbyś Polskę jako "republikę autonomiczną" czyli coś w stylu "Osetii > Północnej", to miej odwagę przyznać się do tego. A nie przyszło Ci do głowy , ze ktos może po prostu byc zwolennikiem Polski Niepodległej ? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Sprawiedliwosc byc musi pora ja przywrocic 02.12.08, 11:28 A czy uczestnictwo w UE pozbawiło którykolwiek kraj niepodległości??? Najdłużej w UE (na początku to się nazywało EWG) są: Benelux, Francja, Niemcy i Włochy. Czy te kraje straciły niepodległość? Odpowiedz Link Zgłoś
gazetkowawolnoscslowa Re: Sprawiedliwosc byc musi pora ja przywrocic 02.12.08, 11:31 Nie można byc troche w ciąży a troche nie . Podobnie jest z Niepodległością -albo jest albo jej nie ma . Kiedy ułłłeee wyraża zgode albo i nie na budowe obwodnicy w Polsce , kiedy nakłada kary bądź sztuczne limity to mamy do czynienia z "niepodległością" -nie mylic z Niepodległością . I jeszcze ten unijny "podręcznik" . Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Sprawiedliwosc byc musi pora ja przywrocic 02.12.08, 11:35 A kto bronił Polsce lepiej negocjować? A kto broni Polsce lepiej rozepchnąć się łokciami w Unii? Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Sprawiedliwosc byc musi pora ja przywrocic 02.12.08, 12:13 sPOlegliwi rzadzą, Merkel ich usadza jako płatnik UE a oni uszy PO sobie i nic np. o okresie przed akcesyjnym, polskim otartym rynku itp. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Sprawiedliwosc byc musi pora ja przywrocic 02.12.08, 12:47 Dowiedz się, kto prowadził negocjacje stowarzyszeniowe. To nie Platforma je prowadziła. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Sprawiedliwosc byc musi pora ja przywrocic 02.12.08, 13:21 to fakt, po zniszczeniu przez PIS Leppera i Giertycha o renegocjacjach układów nie ma mowy. A PiS szybciutko o tym postulacie zapomniał, głeboka defensywa i zadowolenie samym opóźnieniem wchodzenia w życie konstytucji europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Sprawiedliwosc byc musi pora ja przywrocic 02.12.08, 15:10 gazetkowawolnoscslowa napisał: > Nie można byc troche w ciąży a troche nie . > Podobnie jest z Niepodległością -albo jest albo jej nie ma . > Kiedy ułłłeee wyraża zgode albo i nie na budowe obwodnicy w Polsce , > kiedy nakłada kary bądź sztuczne limity to mamy do czynienia z "niepodległością > " > -nie mylic z Niepodległością . > I jeszcze ten unijny "podręcznik" . Jeśli nie chcesz chronić przyrody to zdechnij wbrew UE, bo już tak jesteś ścierwo. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Sprawiedliwosc byc musi pora ja przywrocic 02.12.08, 15:05 frytz.frytz napisała: > Kiedy polskie swinie zaplaca za kradziez > ziem i dobr ktore otrzymaly za nic z rak Stalina. Jak dlugo bezprawie ma byc > tolerowane. > > Co do odszkodowan wobec NKWD bylbym sceptyczny bo mimo wszystko to Niemcy > napadly na ZSRR, w przypadku Polski 39 byl prosta kontynuacja roku 21 tyle ze n > a > wieksza skale, dlatego odszkodowania wobec polski sa ze wszech miar uzasadnione > . frytz, Ty ćmoku naucz się historii, nie tej szwbsko-nazistowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: *** niemcy nie dali sobie wbic grubej kreski 02.12.08, 14:59 po_strach napisał: > Tylko w Polsce udalo sie wbic ciemnemu ludowi, ze gruba kreska > trzeba sie oddzielic od rozliczen przyszlosci. ******po_stach , zanim zaczniesz wygłaszać jakieś "prawdy" zapoznaj się z faktami. Czy Ty wiesz co to była Gruba Kreska? Na pewno nie, bo nie pisałbyś takich głupot. Gruba kreska nie brała pod uwagę do czego i kiedy ktoś należał, jeśli tylko nie popełnił przestępstw i czynów niegodziwych! GRUBA KRESKA PRZEWIDYWAŁA ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNĄ ZA PRZESTĘPSTWA, WIĘC NIE PIEPRZ, ŻE GRUBA KRESKA CZYNIŁA WSZYSTKICH BEZKARNYMI, BO TAK NIE BYŁO. Zajmij się pogłębianiem wiedzy zanim coś publicznie zaczniesz głosić. A TYM CIEMNYM LUDEM JESTEŚ TY I TOBIE PODOBNI. Pojmujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzur [...] 02.12.08, 07:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Dobry Niemiec - martwy Niemiec. 02.12.08, 07:41 Zwycięzca jest nim tylko pod warunkiem wygranej zgodnie z regułami. Mordowanie cywilów do reguł nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Dobry Niemiec - martwy Niemiec. 02.12.08, 08:22 tak, tak cywile z tatuazem pod pachą... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dobry Niemiec - martwy Niemiec. 02.12.08, 09:04 Tatuaże SS były nie pod pachą ale na wewnętrznej części ramienia. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Dobry Niemiec - martwy Niemiec. 02.12.08, 09:58 no cóż, nasi dziadkowie walczyli po przeciwnych stronach ! chyba ze ty tylko masz wiedze teoretyczną.. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dobry Niemiec - martwy Niemiec. 02.12.08, 10:21 A nie przyszło ci do łba, że ja po prostu mam WIEDZĘ? Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Dobry Niemiec - martwy Niemiec. 02.12.08, 10:33 a może TYLKO książkową ? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dobry Niemiec - martwy Niemiec. 02.12.08, 12:47 Każdą wiarygodną, prawdziwą i konkretną. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Dobry Niemiec - martwy Niemiec. 02.12.08, 13:23 jasne , przekaz bezpośredni też jest ważny, świadkowie itd. Proponuję ten wątek również zakończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Dobry Niemiec - martwy Niemiec. 02.12.08, 15:15 zigzaur napisał: > A nie przyszło ci do łba, że ja po prostu mam WIEDZĘ? R A C J A !!! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dobry Niemiec - martwy Niemiec. 02.12.08, 09:04 Wojna nie zna reguł. To znaczy, zna jedną: zniszczyć przeciwnika, zwłaszcza jego zasoby. Odpowiedz Link Zgłoś
araya Re: Dobry Niemiec - martwy Niemiec. 02.12.08, 09:40 >Mordowanie cywilów do reguł nie należy. Powiedz to rodzinom cywilów zamordowanych w obozach koncentracyjnych, w Palmirach, Wawrze i wielu innych miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Dobry Niemiec - martwy Niemiec. 02.12.08, 07:43 oj a mi się wydaje, że nadszedł czas, żebyś przestał bulgotać :), Inaczej byś gadał jakby chodziło o naszych Odpowiedz Link Zgłoś
borubarwolski Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 07:41 W Poznaniu w lutym 1945 po kapitulacji załogi Cytadeli Rosjanie wymordowali m.in. przy użyciu miotaczy ognia rannych obrońców, zgromadzonych w tamtejszym lazarecie. Także w Poznaniu w tym samym czasie Sowieci zabili strzałami w tył głowy rannych Węgrów z formacji sojuszniczej Wehrmachtu w ich szpitalu wojskowym wraz z całym personelem medycznym. Węgrzy w miejscu kaźni mają już swoją tablicę. Dla wymordowanych jeńców niemieckich takie memento wkrótce powstanie i bardzo dobrze. Takich niemieckich i nie tylko niemieckich "Katyniów" jest tysiące. Rozliczenie ich, nie tylko z uwagi na ilość, jest znikome, ale warto o tym przypomnieć, choćby na złość tym którzy po zwycięstwie kreują historię. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 07:58 Jak wyjaśnić przeciętnemu kartoflowi wyniki ekspertymentu stamfordzkiego Phillipa Zimbardo? Ludzie nadal mają zbyt wysokie mniemanie o sobie i to jest źródłem tego, że mordują się okrutniej niż wściekłe psy. Pod tym względem wszyscy ludzie na świecie są równi. Każdy w odpowiednich warunkach staje się potworem. Każdy Polak zacghowa się dokłądnie tak jak każdy Niemiec czy Węgier czy Rosjanin. Rozedrze niemowlę, zgwałci dziecko, zabytkami rozpali ognisko. Ot przeciętny obywatel ziemii. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 08:18 A jednak nie do końca. Gdyby tak było to po przegranej Niemcy posłużyli by jako surowiec przerobowy do swoich fabryk śmierci i już by ich nie było. Wystarczyło zastosować niemieckie praktyki: za każdego zabitego Niemca zabijali kilku obywateli z kraju okupowanego, a więc po wojnie za każdego zabitego nie Niemca przez Niemców powinno zginąć kilku Niemców. W ten sposób naród niemiecki według swojego własnego prawa powinien zostać unicestwiony. Czyli nawet Sowieci okazali się bardziej cywilizowanym narodem od Niemców. A incydenty to zdarzały się nie tylko po stronie sowieckiej lecz w każdej armii. Tylko, że te inne albo lepiej kamuflowały zbrodnie lub jeśli się nie udało zakamuflować przed opinią publiczną, to wtedy dopiero machina prawna zbrodniarzy karała. W tym głównie przejawia się wyższość cywilizacyjna nad Sowietami. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 08:27 rewindykacje Niemiaszków (Steinbachy i inne Pawelki) wskazują na ewentualną szansę naprawienia błędu zaniechania i wyrównania rachunków z Niemiaszkami na zasadzie za jednego naszego kilku ich ... Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Ty fantasto, nie udawaj mądrzejszego niż jesteś. 02.12.08, 08:48 Jak będziesz więcej wiedział i rozumiał niż teraz to może pogadamy a teraz weź wiaderko i idź łapać robaki w piaskownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Ty fantasto, nie udawaj mądrzejszego niż jest 02.12.08, 08:52 Świetna argumentacja: mało wiesz i idź do piaskownicy. Każdy głupek potrafi tak. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Ty fantasto, nie udawaj mądrzejszego niż jest 02.12.08, 08:58 A co mogę jeszcze powiedzieć dziecku, które odrzuca fakty? Dziecku, które nie rozumie prostych pojęć? No co? Wywnioskowałem, że dla ciebie nie jest jeszcze czas na takie skomplikowane sprawy i powinieneś się zająć zabawą, żeby mieć szczęśliwe dzieciństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Ty fantasto, nie udawaj mądrzejszego niż jest 02.12.08, 09:14 > Wywnioskowałem, że ... Podejrzewam, że pojęcia nie masz co to słowo oznacza. Na tym kończę, bo nie zamierzam pluć się z gó...arzem. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Zdenerwowało się dziecko? Nie panujemy nad sobą :) 02.12.08, 09:30 Dojrzały mężczyzna nie traci panowania nad sobą. Wszystkie małe, polskie kartofle są wychowane w duchu przyjaźni do wszystkich ludzi na świecie. Potem te kartofle się dziwią, że ze zwierzętami nikt nie chce rozmawiać i że z Polaków śmieje się cały cywilizowany świat. Tak, tak, mały rasisto. Uważasz, że wystarczy urodzić się 100 metrów od granicy tego kraju i automatycznie stajesz się odpowiedzialnym za całe zło tego świata. Wszystkie zaściankowe kartofle tak myślą, jesteście dla siebie stworzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Zdenerwowało się dziecko? Nie panujemy nad so 02.12.08, 09:50 megasceptyk napisał: > Dojrzały mężczyzna nie traci panowania nad sobą. > > Wszystkie małe, polskie kartofle są wychowane w duchu przyjaźni > do wszystkich ludzi na świecie. Potem te kartofle się dziwią, że ze > zwierzętami nikt nie chce rozmawiać i że z Polaków śmieje się cały > cywilizowany świat. > Tak, tak, mały rasisto. Uważasz, że wystarczy urodzić się 100 metrów > od granicy tego kraju i automatycznie stajesz się odpowiedzialnym za > całe zło tego świata. Wszystkie zaściankowe kartofle tak myślą, > jesteście dla siebie stworzeni. No cóż, sprawdziło się chyba porzekadło: Nie dyskutuj z debilem: najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk A może jakies argumenty zamiast chamskiego bełkotu 02.12.08, 11:17 Zacznijmy od tego: z czym konkretnie się nie zgadzasz w mojej wypowiedzi? Już wiemy, że zanegowałeś wyniki badań socjologicznych, psychologicznych, że jesteś ksenofobem i zaściankowym "lokalnym patriotą". Z którym z tych twierdzeń się nie zgadzasz? Nie denerwuj się, rozumiem, że to trudne i niewygodne pytania. Uzasadnij swoją wypowiedź. Jeśli nie masz odwagi odpowiedzieć na temat to wystarczy, że sam sobie odpowiesz. Może zrozumiesz, że twoje poglądy nie mają żadnego uzasadnienia i się kupy nie trzymają. Czyli opowiadasz bajdurzysz co zarzuciłem ci zaraz po twojej pierwszej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Co za front obrony Sowietów :))) 02.12.08, 09:03 Z nielicznymi chwalebnymi wyjątkami, wszyscy piszą, że dobrze tak Niemcom, bo sami zaczęli i sobie zasłużyli i niech się cieszą, że Sowieci ich nie wybili do nogi. No to tak dla przypomnienia: NKWD mordowało nie tylko Niemców. Bagatelizując radzieckie zbrodnie na Niemcach, niechcący bagatelizujemy również radzieckie zbrodnie na Polakach. "A incydenty to zdarzały się nie tylko po stronie sowieckiej lecz w każdej armii. Tylko, że te inne albo lepiej kamuflowały zbrodnie lub jeśli się nie udało zakamuflować przed opinią publiczną, to wtedy dopiero machina prawna zbrodniarzy karała" Ale sprytni ci Brytole i Jankesi. Tak dobrze ukryli liczne rozstrzeliwania niemieckich cywilów i wziętych do niewoli żołnierzy przez swoje armie. Jak również dziesiątki tysięcy gwałtów na Francuzkach, o masowych rabunkach nie wspominając. Bo przecież ich żołnierze zachowywali się identycznie jak radzieccy, tylko lepiej się kryli, prawda tbernard? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Co za front obrony Sowietów :))) 02.12.08, 09:08 Warto przypomnieć, w jaki sposób sowiecka raSSija rozpoczęła wojnę: - z kim była w sojuszu - jakie miała plany - jakie miała zamiary wobec podbijanych narodów Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Re: Co za front obrony Sowietów :))) 02.12.08, 09:15 zdzisiek66 napisał: > Ale sprytni ci Brytole i Jankesi. Tak dobrze ukryli liczne > rozstrzeliwania niemieckich cywilów i wziętych do niewoli O Dreźnie słyszałeś? A w Hiroszimie to sami Japońscy generałowie ginęli... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Co za front obrony Sowietów :))) 02.12.08, 10:10 Napisałem "rozstrzeliwania" a nie "bombardowania". Czytaj proszę ze zrozumieniem, jeśli nie wymagam zbyt wiele ;) Z jakiegoś powodu sposób zabijania cywilów robił zachodnim aliantom różnicę. W przeciwieństwie do Sowietów, którzy byli zupełnie ponad takimi subtelnościami. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Co za front obrony Sowietów :))) 02.12.08, 09:22 Wcale za Sowietami nie przepadam i nie mam zamiaru ich bronić. A jesteś pewien tak na 100%, że żaden wykolejeniec nie przytrafił się w tych cywilizowanych armiach i nie dopuścił się czynów bandyckich? Bo dziwnym trafem w Wietnamie już do zbrodniczych incydentów dochodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Co za front obrony Sowietów :))) 02.12.08, 10:04 Pewnie, że zbrodnicze incydenty w armii amerykańskiej i brytyjskiej się zdarzały. Pewnie nawet niektóre z nich pozostały niewykryte, a ich sprawcy bezkarni. Jednak nie słyszałem, żeby podczas wyzwalania Francji zgwałcone zostało dziesiątki tysięcy Francuzek, żeby doszło do masowych rabunków cywilów, żeby US Army żywiła się głównie tym, co ukradnie miejscowym, żeby natychmiast rozpoczęto aresztowanie i wywożenie na Alaskę francuskich komunistów. Tak więc albo takie działania w skali masowej i tolerowanej przez dowództwo (a nie incydentalnej) nie istniały, albo, jak twierdzisz, były perfekcyjnie ukryte. Inaczej teza, że zachowania armii brytyjskiej i amerykańskiej wobec cywilów (podkreślam że nie tylko niemieckich, ale również "wyzwalanych") były takie same jak armii radzieckiej, nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Co za front obrony Sowietów :))) 02.12.08, 10:17 Zaszło jakieś nieporozumienie. Wcale nie pałam jakąś sympatią do Sowietów. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Co za front obrony Sowietów :))) 02.12.08, 11:02 Zdzisiek, co żeś się tak na Francji skupił? Przyjrzyj się "wyzwolonym" Włochom, choćby taki Neapol i jak kobiety były traktowane. Nikt nie mówi, że systemowo dopuszczano się zbrodni ale nie chcesz chyba przeczyć, że takie miały miejsce? Faktem jest choćby zapis w prawie brytyjskim o sądzeniu i ściganiu zbrodni niemieckich na zajętych przez nich terenach (i cisza o np. zbroniach sowieckich). Optyki "zwycięzców" nie da się na dłuższą metę utrzymać. A. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Co za front obrony Sowietów :))) 02.12.08, 11:42 > Zdzisiek, co żeś się tak na Francji skupił? Jak ci nie pasuje Francja to może być Holandia. Jeśli ktoś chce porównywać zachowanie armii amerykańskiej i brytyjskiej na terenach przez nich wyzwalanych z zachowaniem Sowietów np. w "wyzwalanej" Polsce (że niby było podobne - otóż moi drodzy nie było) to niby jakie kraje ma wziąć pod uwagę? >choćby taki Neapol i jak kobiety były traktowane. No więc jak były? Masowo brutalnie gwałcone (przy cichym pozwoleniu dowództwa), ze staruszkami włącznie, jak Polki przez krasnoarijnych "oswoboditieli"? > Nikt nie mówi, że systemowo dopuszczano się zbrodni ale nie chcesz chyba przeczyć, że takie miały miejsce? Na pewno miały miejsce, ale różnica (oprócz ilości) w tym właśnie, że w armiach zachodnich aliantów nie były "systemowe", a w Armii Czerwonej właśnie "systemowe" były. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Co za front obrony Sowietów :))) 02.12.08, 12:31 Nie dyskutuję o zbrodniach Sowietów, tu nie ma wątpliwości. Nie jest jednak rozsądne maskowanie zbrodni zachodnich aliantów poprzez porównywanie np. liczb. Dla przykładu zbombardowanie Drezna nie miało po prostu sensu żadnego innego poza zterroryzowaniem ludności. Naloty dywanowe to "systemowe" działanie, które nawet podczas wojny wywoływało sprzeciwy. A. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Co za front obrony Sowietów :))) 02.12.08, 13:29 Naloty dywanowe niemieckich i japońskich miast - zgadzam się, że to zbrodnie zachodnich aliantów. Natomiast zbrodni "bezpośrednich", takich, jak rozstrzeliwanie jeńców i cywilów, masowe gwałty, masowe rabunki, zachodni alianci nie mają na sumieniu za wyjątkiem jakichś ponurych incydentów. W przeciwieństwie do Armii Czerwonej, której "systemowa" działalność w tym zakresie jest porówywalna z Wermachtem. Chodzi mi tylko o to, że nie można stawiać znaku równości pomiędzy postępowaniem armii brytyjskiej i amerykańskiej a Armii Czerwonej, bo to cywilizacyjna i moralna przepaść. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Co za front obrony Sowietów :))) 02.12.08, 15:57 alfalfa napisał: > Nie dyskutuję o zbrodniach Sowietów, tu nie ma wątpliwości. Nie jest > jednak rozsądne maskowanie zbrodni zachodnich aliantów poprzez > porównywanie np. liczb. Dla przykładu zbombardowanie Drezna nie > miało po prostu sensu żadnego innego poza zterroryzowaniem ludności. > Naloty dywanowe to "systemowe" działanie, które nawet podczas wojny > wywoływało sprzeciwy. > A. Nawet dowódca brytyjskiego lotnictwa przyznał, że gdyby Anglia przegrała wojnę to On byłby sądzony jako zbrodniarz wojenny. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Co za front obrony Sowietów :))) 02.12.08, 15:51 zdzisiek66 napisał: > żeby US Army żywiła się głównie tym, > co ukradnie miejscowym, żeby natychmiast rozpoczęto aresztowanie i > wywożenie na Alaskę francuskich komunistów. > ********NIE WIESZ, ŻE TERYTORIUM USA NIKT NIE WYNISZCZYŁ? DZIĘKI TEMU MOGLI DO ZSRR NAWET TUSZONKĘ DOSTARCZAĆ, A KOMUNISTÓW TO AMERYKANIE GNĘBILI, TYLE, ŻE SWOICH. Odpowiedz Link Zgłoś
canisparvus Nie wszyscy ulegają zezwierzęceniu 02.12.08, 09:47 Prawdą jest, że zbrodnie wojenne mogą być dziełem każdej armii. Ale chodzi o proporcje... Nie jest prawdą, że WSZYSCY w warunkach wojennych ulegają zezwierzęceniu. Armie niemiecka i sowiecka uchodzą u nas za bardziej zbrodnicze od innych i zapewne jest to prawda. Być może ogrom zbrodni, jakich się dopuścili ich żołnierze, wynikają w dużej części z większych możliwości i przeświadczenia o bezkarności. Duża część wynika jednak z wychowania i indoktrynacji. Jeżeli wmawia się półanalfabetom, że naprzeciw stoi swołocz albo podludzie, łatwiej o zbrodnie. Ale nawet w armii niemieckiej zdarzały się przecież przypadki odmowy wykonania zbrodniczych rozkazów. Nawet jeśli są to jednostkowe przypadki, warto je przypominać. Przypominam więc Ottona Schimka, który wolał ponieść śmierć, niż zabić niewinnych ludzi. Armie aliantów zachodnich zachowywały się oględniej z wielu względów - ich żołnierzy jednak wychowano zupełnie inaczej, zwykle w duchu religijnym - chrześcijańskim albo żydowskim, inny był też stosunek dowódców wobec ewentualnych przewinień. Poza tym Amerykanie rzadko mieli się za co mścić, a szkody brytyjskie były jednak dużo mniejsze, niż na Wschodzie. Pomijając epizod "śmiesznej wojny" 1939/1940, armie alianckie weszły w bezpośredni kontakt z Niemcami na ogół już w okresie, gdy wojna nie była jeszcze skończona, ale było już wiadomo, kto wygra - nie tylko we Francji w 1944, ale nawet we Włoszech w 1943. Niemcy wobec aliantów zachodnich zachowywali się bardziej oględnie. Wszystko to mogło wpłynąć na bardziej cywilizowany sposób prowadzenia wojny na Zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Nie wszyscy ulegają zezwierzęceniu 02.12.08, 09:54 Ta wypowiedź trafia w sedno: nic dodać nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
araya Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 09:46 > Jak wyjaśnić przeciętnemu kartoflowi wyniki ekspertymentu stamfordzkiego Phillipa Zimbardo? Stanforda. Philip Zimbardo jest profesorem Uniwersytetu Stanforda. Odpowiedz Link Zgłoś
tenare Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 08:02 Mojego dziadka hitlerowcy zamordowali w Żabikowie. Tam jest masowy grób. Więc nie pie...o Katyniu dla Niemców z Wermahtu. Odpowiedz Link Zgłoś
borubarwolski Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 08:08 I jak widać ofiara jaką złożył twój dziadek niczego ciebie nie nauczyła. Zemsta to jeden z najprymitywniejszych instynktów, barbarzyńco Odpowiedz Link Zgłoś
gazetkowawolnoscslowa Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 08:19 Póki co to Polacy nie pragną masowo zemsty . Co najwyżej oburzają sie kiedy kaci wrzeszczą o "wypedzeniu" oraz wysuwaja piramidalne bezczelne roszczenia wobec kraju ,który tak bardzo skrzywdzili . Umoralniac możesz Zydów - raptem kilka lat temu w odwecie za porwanie dwóch żołniezry zamordowali ok 1000 cywilów w kraju ościennym - - w tym ok 300 dzieci często paląc je żywcem pociskami fosforowymi ... Odpowiedz Link Zgłoś
tenare Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 09:44 Wg propagandy USA pociski fosforowe służą do oświetlania pola walki (patrz Faludża). Spalenie żywcem wszystkich cywili to tylko efekt uboczny oświetlania pola walki (patrz Faludża). Odpowiedz Link Zgłoś
gazetkowawolnoscslowa Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 11:28 Wszystko to co słuzy budowie wielkiego Izraela jest spoko . Jest koszer . Niezaleznie czy to "dzieło" izraelskich czy amerykańskich siepaczy . Dla mnie najbardziej tragiczne jest to , ze Polske takze w ten syf wmanewrowali . Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 16:04 tenare napisał: > Wg propagandy USA pociski fosforowe służą do oświetlania pola walki (patrz Falu > dża). > Spalenie żywcem wszystkich cywili to tylko efekt uboczny oświetlania pola walki > (patrz Faludża). Ile tych pocisków trzeba użyć, aby nie tylko oświetlić, ale i wypalić? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 08:21 Niemcy napadli na kraj gdzie mieszkał jego dziadek i zamordowali tego dziadka. Niemcy po napadzie za każdego zabitego Niemca przez partyzantów mordowali masowo ludność cywilną. Pytam: kto kogo barbarzyństwem zaraził? Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Do borubala 02.12.08, 08:30 zapytaj kretynie ile Niemcy zapłacili odszkodowania za ten mord a nie pier..ol o barbarzyństwie do poszkodowanego Odpowiedz Link Zgłoś
borubarwolski Re: Do borubala 02.12.08, 08:37 Sorry misiu kolorowy, ale obrażasz wnuka tego dziadka insynując, że pamięta o tymże zabitym dziadku wyłącznie przez przymat potencjalnych należnych za jego śmierć niemieckich ojro Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Do borubala 02.12.08, 08:43 a gdzie tam widzisz ślepy durniu "tylko euro" w moim poście? Co nie należą się Polsce odszkodowania od Niemiaszków ? Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Do borubala 02.12.08, 11:15 sagi2007 napisał: > Co nie > należą się Polsce odszkodowania od Niemiaszków ? Od których "Niemieszków"? Tych z których powinno sie "odszkodowanie" ściągnąć już praktycznie nie ma. Syn/wnuk ma być winny za ojca/dziadka? Mój dziadek zginął w obronie twierdzy Modlin ale nie wydaje mi się, zeby można było winić za to obecnego dwudziestoparolatka czy nawet pięćdziesięciolatka. A. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Do borubala 02.12.08, 08:49 A jakie można wysunąć inne roszczenia do bandyty? Aby czas cofnął i sprawił, żeby wszystko potoczyło się tak jakby wojny nie było w której mu dziadka zamordowali? Okej, jeśli bandyta to potrafi niech tak sprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
p.pirx Re: Do borubala 02.12.08, 09:07 Bardzo umiejętnie dokonujesz manipulacji - odnosząc fakty historyczne do moralności i na odwrót, tylko biedny misiu twoja jakże piekna pacyfistyczna w jedną stronę filozofia życiowa ma feler;). Jeżeli tak pogardzasz zemstą, to jak możesz popierac dążenie Niemców do ścigania sprawców zbrodni na nich samych? :) Każda kara, każde ściganie ma charakter odwetu społecznego. To jest wewnętrzna sprzecznosc. Druga sprawa - jeżeli przyjmujesz, ze jestesmy wszyscy ludzmi i z natury każdy moze robić potworne błędy, takie jakie zrobili Niemcy, to dlaczego chcesz rozliczać błędy, które zrobili np. Rosjanie? Niemcy mordowali Rosjan bez litosci, wiec oczekiwanie, że Rosjanie wkraczając do Niemiec będą zachowywac się kulturalnie, grzecznie i z należnym każdemu człowiekowi szacunkiem, w moim pojeciu moralności nie znajduje jakiegokolwiek uzasadnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Do borubala 02.12.08, 09:13 Czy Niemcy mordowali Rosjan, to w tej chwili jest mało ważne. Ważniejsze jest, że Rosjanie (oraz narody podbite przez Rosjan) witali wkraczający Wehrmacht kwiatami. Chyba nie bez powodu, co? Sowiecka propaganda trąbi o tzw. "bohaterskiej obronie twierdzy w Brześciu" w lecie 1941. Nie wspomina jednak o tym, że tam broniły się bataliony konwojowe NKWD. Oni dobrze wiedzieli, co ich spotka, gdy wpadną w niemieckie ręce. Dobrze wiedzieli, bo mieli rozkazy na temat postępowania z Niemcami. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Do borubala 02.12.08, 10:21 Także: Litwie, Łotwie, Estonii, Finlandii (także zwrócić zagrabione obszary), Białorusi, Ukrainie, Gruzji, Azerbejdżanowi, Węgrom, Rumunii. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Do borubala 02.12.08, 10:32 zigzaur napisał: > Także: Litwie, Łotwie, Estonii, Finlandii (także zwrócić zagrabione obszary), > Białorusi, Ukrainie, Gruzji, Azerbejdżanowi, Węgrom, Rumunii. No co Ty, przecież Stalin był Gruzinem ;) Najgorsze, że Rosja chyba na serio tym tropem próbuje argumentować. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Do borubala 02.12.08, 11:02 Ale Putin i Miedwiediew nie byli Gruzinami. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Do borubala 02.12.08, 16:13 zigzaur napisał: > Także: Litwie, Łotwie, Estonii, Finlandii (także zwrócić zagrabione obszary), > Białorusi, Ukrainie, Gruzji, Azerbejdżanowi, Węgrom, Rumunii. **** Polsce zagrabione tereny Rosja powinna zwrócić do spółki z Churchilem i Roosweltem lub ich następcami Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Do borubala 02.12.08, 16:52 Zagrabienie wschodnich terytoriów Rzeczypospolitej odbyło się nie w Jałcie wiosną 1945 lecz już w Moskwie 23 sierpnia 1939. Odpowiedz Link Zgłoś
borubarwolski Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 08:33 Syfilis pozostanie syfilisem niezależnie kto kogo pierwszy zaraża. Wiesenthal, Żyd, którego pretensje do Niemców mogą być o niebo większe niż niejednego Polaka napisał książkę "Prawo, nie zemsta" Zbrodniarzy trzeba karać, ale odpowiedzialność zbiorowa odpada. Macie za złe Niemcom, że za jednego swego ziomka mordowali 10, 100, 1000 niewinnych cywilów, a jedocześnie odczuwacie satysfakcję gdy coś podobnego zrobili w Niemczech Rosjanie. Wychodzi na to , że niewiele się mentalnie, zarówno od jednych jak i od drugich, różnicie. Żyjąc w tamtych czasach robilibyście to samo.... Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk O tak, ci dwaj to byliby najgorsi zwyrodnialcy 02.12.08, 08:52 To bezpośrednio wynika z ich prymitywnych poglądów na świat ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
borubarwolski Re: O tak, ci dwaj to byliby najgorsi zwyrodnialc 02.12.08, 09:00 megasceptyk napisał: > To bezpośrednio wynika z ich prymitywnych poglądów na świat ludzi. Dokładnie. To są namiętności, które cywilizacja nie zdołała wytłumić mimo zapanowania nad energią atomową i lotami w kosmos. Od czasów neandertalczyków instynkty te są motorem wszystkich wojen. Pewnie nad takimi złymi emocjami ludzkosć nie zapanuje nigdy, ale to nie znaczy, że nie trzeba próbować. Pozdrawiam i spadam do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: O tak, ci dwaj to byliby najgorsi zwyrodnialc 02.12.08, 09:04 cywilizowany poszedł liczyć Palestyńczyków ? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: O tak, ci dwaj to byliby najgorsi zwyrodnialc 02.12.08, 09:15 Masz na myśli te "niewiniątka" mordujące izraelskich cywili? Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: O tak, ci dwaj to byliby najgorsi zwyrodnialc 02.12.08, 09:41 nie, kurna Kaanejczyków miałem na mysli ! Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 09:11 Gdyby Niemcom zrobiono to samo z takim samym przelicznikiem, to by ich unicestwiono całkowicie. Skoro wiesz, że Niemcy nadal istnieją, to świadomie kłamiesz: > Macie za złe Niemcom, że za jednego swego ziomka mordowali 10, 100, > 1000 niewinnych cywilów, a jedocześnie odczuwacie satysfakcję gdy > coś podobnego zrobili w Niemczech Rosjanie. bo gdyby to (mordowanie z przelicznikiem niemieckim) zrobili, to by całkowicie Niemców unicestwili. > Żyjąc w tamtych czasach robilibyście to samo... A Ty byłbyś świętym z różańcem i nawrócił byś zbrodniarzy posługując się tylko dobrym słowem. Aby nie było nieporozumień: każde zamordowanie człowieka to czyn podły niezależnie od narodowości mordującego i mordowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 09:26 borubarwolski napisał: > Macie za złe Niemcom, że za jednego swego ziomka mordowali 10, 100, > 1000 niewinnych cywilów, ... Mamy za złe Niemcom, że tworząc legendę swojej rzekomej krzywdy, "zapominają o swoich masowych mordach" Na ich miejscu robilibyśmy to samo? A ile to niemieckich wsi Polacy spalili z cywilami? Odpuść sobie demagogię, bo jest nie do obrony. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Kto kogo zaraził barbarzyństwem? 02.12.08, 09:09 Tu odpowiedź jest prosta: - Hitler przejął władzę dopiero po Leninie - Gestapo powstało później niż NKWD - kacety powstały później niż łagry Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Kto kogo zaraził barbarzyństwem? 02.12.08, 10:05 a komory gazowe gdzie pierwsze były ? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Kto kogo zaraził barbarzyństwem? 02.12.08, 10:26 W pewnym kraju panuje taki klimat, że wystarczy oblać więźnia wodą na mrozie. Żaden gaz nie jest potrzebny. A i żadne ślady nie pozostają... Nie mam na myśli Alaski. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Kto kogo zaraził barbarzyństwem? 02.12.08, 10:38 och ilu bohaterskich hitlerowców nie wróciło z Syberii ? To chcecie ten korytarz do Gdańska ? jak mi ich żal ! was trzeba chronić przed wami samymi ! uprawiacie ten Dracht nach Osten przez Polskę a potem płaczecie że ofiary, straty terytorim, straty własności. To przestań udawać platfusa i zgłaszaj swoje roszczenia, skończy się tak jak ludzie piszą, że nie trzeba się bylo pohamowywać w zemscie bo mozemy dziś tego żalować ! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Kto kogo zaraził barbarzyństwem? 02.12.08, 11:05 Opisane przeze mnie mordy przez polewanie wodą na mrozie były uprawiane przeważnie na Polakach, mieszkańców zaanektowanych przez Rosję w 1939 Kresów. Niemieckich jeńców wojennych nie trzymano na Syberii. Przeważnie obozy jenieckie dla Niemców znajdowały się w rejonie Moskwy i Leningradu. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Kto kogo zaraził barbarzyństwem? 02.12.08, 11:12 fakt, Niemcy nie polewali wodą Polaków, mordowali ich inaczej ! Jak tam z prawdomównoscią - jesteś z mniejszości czy z platformy ? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Kto kogo zaraził barbarzyństwem? 02.12.08, 11:18 Jestem z większości. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Kto kogo zaraził barbarzyństwem? 02.12.08, 11:23 jak ja lubię te uniki antypolskie tej niby elitki, no bo jak się tu przyznać. Taki antypolski a głosuje na POpleczników ? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Kto kogo zaraził barbarzyństwem? 02.12.08, 11:29 Skoro dla ciebie polską elitą są osobnicy typu Lepper... Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Kto kogo zaraził barbarzyństwem? 02.12.08, 11:34 a skoro dla ciebie Kroll Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Kto kogo zaraził barbarzyństwem? 02.12.08, 11:36 Krolla nie znam i nie jest mi do niczego potrzebny, bo nigdy na Opolszczyźnie nie mieszkałem. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Kto kogo zaraził barbarzyństwem? 02.12.08, 11:44 Górny Śląsk i pragniesz przestać być okradany przez Warszawę ? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Kto kogo zaraził barbarzyństwem? 02.12.08, 11:47 To pierwsze nie, to drugie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Kto kogo zaraził barbarzyństwem? 02.12.08, 12:15 a niby jak cię ta Polska okrada ? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Kto kogo zaraził barbarzyństwem? 02.12.08, 12:50 Całą Polskę okradają skorumpowane warsiaskie urzędasy. Warszawiaków również. Czy nie jest okradaniem to, że młodzi ludzie, mający dzieci na utrzymaniu, muszą płacić ZUS na lewych rencistów? Czy nie jest okradaniem to, ze ludzie nie mający żadnego majątku muszą płacić podatek dochodowy zaś tacy "biedni wiejscy milionerzy" jak Stokłosa, Balazs, Komorowski, Jagieliński czy Mojzesowicz (sympatyzujący z różnymi partiami więc specjalnie wymieniłem kilku) są zwolnieni z podatku dochodowego a w dodatku dostają dotacje. Czy nie jest okradaniem to, że ojcowie rodzin nie mają pracy zaś wiele stanowisk budżetowych jest zajętych przez księży? Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Kto kogo zaraził barbarzyństwem? 02.12.08, 13:28 no ale jeśli Tusk po roku mówi ze łysieje i ma dosyć, i nie wiedział, ze to tak trudno rzadzić liczysz, że naruszy tyle interesów ? Moim zdaniem będzie próbował dotrwać do wyborów prezydenckich po tym jak przy pomostówkach stwierdził "stracę kilkanascie procent". Niestety ta słupkowa polityka nic dobrego nie wróży... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Kto kogo zaraził barbarzyństwem? 02.12.08, 10:27 zigzaur napisał: > Tu odpowiedź jest prosta: > - Hitler przejął władzę dopiero po Leninie > - Gestapo powstało później niż NKWD > - kacety powstały później niż łagry Tylko, że te komunistyczne syfy które przytoczyłeś to raczej jeszcze Niemców nie dosięgły i nie mogły zarazić, więc zupełnie nie ma to znaczenia, że zdarzyły się wcześniej. Niemiecka zaraza nie została im zaszczepiona tylko ją sami sobie wyhodowali. Dlaczego ciągle wybielasz Niemców poprzez podkreślanie, że Sowieci to też byli bandyci (czego nikt normalny przecież nie neguje)? Uprzedzę po raz kolejny niedomówienia: zwolennikiem Sowietów nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Kto kogo zaraził barbarzyństwem? 02.12.08, 11:17 Przypomnę ci parę prostych faktów: - W Niemczech działał tzw. "ruch robotniczy" czyli sterowana z Kremla agentura. - Niemcy były przez Lenina przewidziane jako drugie z kolei socjalistyczne państwo na Ziemi. Miały się nim stać już w 1919 (tzw. "Bawarska Republika Rad", ruch Rose Luxemburg). Zresztą, stały się państwem socjalistycznym ale w 1933 i w nieco inny sposób. Socjaliści najbardziej lubią żreć się między sobą (to się nazywa "walki frakcyjne"). - Nie wybielam Niemców. Ogromowi materiałów na temat niemieckich narodowo-socjalistycznych zbrodni przeciwstawiam PRZEMILCZANIE zbrodni rosyjskich. Odpowiedz Link Zgłoś
piekny_romanek Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 08:34 Zemsta jest jednym z najprymitywniejszych najdzikszych instynktow i nikt temu nie przeczy. Nie wiem tylko czego miala go nauczyc ofiara jego dziadka? Wg mnie reaguje jak najbardziej prawidlowo. Natomiast ty jestes jednym z tych zniewiescialych facecikow bez jaj co gdy mu zgwalca kobiete albo dziecko to potulnie nadstawia wlasna d*. Tego typu postawe obecnie widac wyraznie w eurokolchozie. Zniewiesciale spoleczenstwa zachodnie pozbawione jaj daja sie dymac przez wszelkiej masci 'opalonych' cwianiaczkow, kombinatorow, wiecznych biorcow zasilkow i innych terrorystow w turbanach, ktorzy chetnie sie rozmnazaja, a przy okazji podkladaja bomby, pala samochody/autobusy i ogolnie dra mordy, gdy im sie zabierze socjal. Bandyci, kryminalisci (a szczegolnie pedofile) sa lepiej chronieni przez panstwa mumii europejskiej niz ich ofiary - wszystko w imie zdlawienia tychze najprymitywniejszych instynktow. No bo jak to - morderce czy gwalciciela do pierdla? Przeciez to BARBARZYNSTWO, a moze on mial smutne dziecinstwo i ciezkie zabawki. Odpowiedz Link Zgłoś
borubarwolski Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 08:40 Piękny - powtórzę za Wiesenthalem jeszcze raz: PRAWO, NIE ZEMSTA Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 09:40 borubarwolski napisał: > Piękny - powtórzę za Wiesenthalem jeszcze raz: PRAWO, NIE ZEMSTA Ale PRAWO, to tylko takie słówko maskujące. Bo Niemcy przecież czynów upiornych dopuścili się zgodnie ze swoim prawem. Oni się nie mścili zabijając z mnożnikiem w krajach okupowanych, tylko sumiennie swojego prawa przestrzegali i wypełniali tylko rozkazy. Zemsta to tylko wtedy gdy ofiary po ich stronie były. No to mamy taką sytuację: Niemcy mogli mordować, bo postępowali zgodnie z prawem. Zabicie Niemca zaś, to barbarzyńska zemsta i łamanie praw ludzkich. W sumie to drugie zdanie gdy całkowicie oderwie się z kontekstu i chronologii zdarzeń, to jak najbardziej słuszne. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 11:41 tbernard napisał: > Niemcy mogli mordować, bo postępowali zgodnie z > prawem. Zabicie Niemca zaś, to barbarzyńska zemsta i łamanie praw > ludzkich. O procesie w Norymberdze chyba słyszałeś? Czy popierasz odpowiedzialność zbiorową? Co winne jest np. dziecko niemieckie we Wrocławiu w 1945? A. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 12:53 > O procesie w Norymberdze chyba słyszałeś? Czy popierasz > odpowiedzialność zbiorową? Co winne jest np. dziecko niemieckie we > Wrocławiu w 1945? Jestem przeciwny odpowiedzialności zbiorowej. Tym niemniej proces w Norymberdze to raczej tylko garstkę zbrodniarzy ukarał a na dodatek w gronie sędziów zasiadali też zbrodniarze. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Romanek pedał Dmowski czy pedał Giertych? 02.12.08, 08:56 Czyli tak, zgwałcę ci żonę i zabiję dzieci a ty się zemścisz na sąsiedzie i jego sąsiedzie za to że znał tego sąsiada z widzenia. W Chinach wsadzają cała wioskę do obozu jak jeden powie że Mao to ch.... I to jest twoja mentalność, mentalność taniej ku.... Odpowiedz Link Zgłoś
gazetkowawolnoscslowa Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendami - 02.12.08, 09:05 -pluja plugawie na Dmowskiego ,któremu do piet nie dorastają ... . Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 09:25 A co niby takiego Dmowski dokonał? 1. Przegrana plebiscytu na Warmii i Mazurach. W lecie 1920 był najbardziej krytyczny moment w wojnie z bolszewikami a Dmowski dalej pieprzył o "słowiańskiej solidarności". Ludność Mazur była przeważnie ewangelicka a Dmowski pieprzył, że porządny Polak może być tylko katolikiem. 2. Morderstwo na Prezydencie RP Gabrielu Narutowiczu. Morderstwa dokonał endek, uzasadniając to tym, że mniejszości narodowe głosowały zdecydowanie na Narutowicza. Śmierć Prezydenta strasznie zaszkodziła wizerunkowi Polski na arenie międzynarodowej. 3. Propagowanie "akcji asymilacyjnych" zwłaszcza wobec Ukraińców. To się zemściło rzeziami na Wołyniu. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 09:52 a tak coś o konspiracji, walce o granice... ale jak się historii nie zna Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 09:53 Dmowski konspirował w carskiej dumie? Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 10:03 nie wiesz nic o działalnosci niepodleglosciowej Dmowskiego ? Ku..na, gdzie takich sieją ? A ten wasz Sztaufenberg to w jakiej był armii jak na Adolfa zamach robił demagogu niedorobiony ? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 10:04 Nie będę dyskutował z chamem. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 10:07 nie dyskutuj jak nie rozumiesz co to walka i konspiracja Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 10:22 W przypadku Dmowskiego żadnej walki dostrzec niepodobna. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 10:45 za to u Bismarcka i Romanowów jej pełno. Weź się faceciku z mniejszości (nie mów żeś platfus ! cicho o tym...) odwal od polskiej tradycji niepodległosciowej, posluchaj z szacunku dla państwa w którym zyjesz kogo wymieniamy jako swich bohaterów np. podczas Święta Niepodległości i uszanuj tę ocenę. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 11:06 Doprawdy nie rozumiem, dlaczego Roman Dmowski jest wymieniany 11 listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 11:19 i na tym polega twój kłopot że w niepodległej Polsce może być wymieniany. Żałujesz, co nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 11:22 Jest wymieniany ale niesłusznie. Jedynym czynnym polskim politykiem był Józef Piłsudski. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 11:29 tak tak ani socjalistów ani endeków ani chadeków ani ludowców tylko Józef Piłsudski. nowa historia jakaś bo wydawało mi się że potem endekom stawał na drodze uciekając się do zamachu majowego. A czy Niemcom odpowiadał ? Odpowiadał bo zwrócony był na wschód. czy warto go było poprzeć dla odzyskania niepodległosci ? Ja uwazam że tak, jest dla mnie jednym z polskich bohaterów ! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 11:41 Nie znasz faktów. Józef Piłsudski planował zbrojną interwencję w Niemczech w roku 1933 w celu obalenia Hitlera (a i przy okazji wzięłoby się trochę terytorium "za fatygę"). Niestety, Francja i Czechosłowacja nie podjęły współpracy. Faktem jest, że Reichswehr prowadziła symulacje działań wojennych w razie jednoczesnego ataku Polski, Czechosłowacji i Polskę na Niemcy. Wynik tej analizy wypadł dla Reichswehr bardzo smutno. Ustawę o powszechnej służbie wojskowej i utworzeniu armii poborowej uchwalono 21 maja 1935 czyli akurat tydzień po śmierci Józefa Piłsudskiego. Widocznie przywódcy III Rzeszy wiedzieli, że Józef Piłsudski tego tolerować nie będzie i być może Polska zaatakuje Niemcy samodzielnie. Rok 1939 dowiódł, że Polska ZANIEDBAŁA właśnie front wschodni. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 11:52 ocierasz się zarówno o nieznajomość faktów jak i dla Polaków tezy drażniace. fakt opierania się Piłsudskiego o państwa centralne jest znany, nic to złego, taktyka dla odzyskania niepodległości ale zaprzeczanie nie ma sensu. Natomiast teza o zaniedbaniu w 1939 frontu wschodniego jest bulwersujaca, widzę że jak niektórzy wybujali niemiaszkowie jesteś specjalista od walki na dwa fronty jednak "koszmar Bismarcka" i klęska najlepszego stratego wsród malarzy dowodzi , że to nie jest prosta sprawa. Oczywiscie porównanie takie sobie bo Polska została zdradziecko napadnięta.ale oświeć Polaków....co źle zrobili bohaterowie Wrzesnia'39 Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 12:14 Wszystkie poważne polityczne siły przedwojennej Rzeczypospolitej musiały mieć na uwadze fakt, że to sowiecka Rosja była głównym wrogiem Polski. O ile przeciwko Niemcom można było zmontować koalicję, która Niemcy okrąży i zadusi, to z Rosją było znacznie trudniej. Strasznym błędem było wydanie przez Rydza-Śmigłego rozkazu "Z sowietami nie walczyć!" Brak deklaracji stanu wojny z CCCP spowodował, że Anglia i Francja nie zastosowały casus foederis wobec sowieckiej agresji na Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 12:18 to nowatorskie tezy ! a jakie roszczenia terytorialne zgłaszała w latach trzydziestych Rosja/ZSRR wobec II RP ? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 12:21 Oficjalnym godłem CCCP był młot i sierp na kuli ziemskiej a mottem było hasło "Proletariusze wszystkich krajów łączcie się". Mam nadzieję, że pamiętasz, że takie symbole istniały. Mówiąc językiem mniej ozdobnym, CCCP oficjalnie głosił zamiar aneksji CAŁEGO świata więc nie rozdrabniał się żadnym tam Nowogródkiem, Pińskiem czy Tarnopolem. CCCP uważał wszystkie parlamentarne czy monarchiczne władze innych państw za uzurpatorów przeznaczonych do obalenia i zniszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 12:25 o tym wiem, ale o latach trzydziestych wspominałeś i konkretnych błędach taktycznych w polityce. Jesteś zwolennikiem koncepcji pójścia na ZSRR z Hitlerem ? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 12:37 Zwolennikiem takiej koncepcji nie jestem. Głównie dlatego, że takiej koncepcji po prostu nie było. Gdyby np. w drugiej połowie roku 1938 Niemcy planowały zaczepną wojnę z CCCP, to zaplanowałyby produkcję takich potrzebnych do tego celu rzeczy jak: - bombowce dalekiego zasięgu mogące dosięgnąć np. Ural - ciepła odzież dla wojska: buty, kożuchy, czapki (wystarczy spojrzeć na zdjęcia jeńców ze Stalingradu) - smary i paliwa nadające się na mróz - naprawdę duża ilość środków transportu - pojazdy pływające do forsowania rzek Owszem, zdarzały się wizyty Goeringa w Polsce i jakieś tam rozmowy w czasie polowań w Białowieży. To była osobista inicjatywa Goeringa, od której Hitler mógł się w każdej chwili odciąć. Hitler mógł po prostu Goeringowi powiedzieć "Jak chcesz, to spróbuj ale zobaczysz, że nic z tego nie wyjdzie". Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 12:51 ja tam błędami niemieckiej strategi i taktyki nie przejmuję, pod Stalingradem po 2 latach wojny też nie jednego zabrakło, zresztą pod Moskwą w 1941 już też.i bardzo dobrze. ruscy przegrali wyscig zbrojeń i dobrze im tak. Żałować to mogą Polacy Napoleona albo aliantów a nie zaborców, morderców itd Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 12:54 Ja chciałem dowieść, że niemiecki atak na CCCP z czerwca 1941 był zorganizowany na "łapucapu" i zakończył się porażką. Inaczej mówiąc, nie był planowany wcześniej. I tu mamy dowód "wspaniałej niemieckiej organizacji". Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 13:06 no jak na członków paktu antykominternowskiego faktycznie jakoś dziwnie - planowali atak nie planując .... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 13:12 Bo to była ściema. Pod pozorem walki z rosyjskim komunizmem zawarto pakt nadający się do walki z tymi, którzy wygrali I wojnę światową. Przykładowo, do Paktu Antykominternowskiego należały Hiszpania i Węgry. Czy te kraje naprawdę przygotowywały się do inwazji na CCCP? Węgrzy mieli porachunki z Rumunią, Jugosławią i Czechosłowacją. Dlatego Berlin starał się pozyskać Budapeszt. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 13:34 A Japonia jako sojusznik ? A antysemityzm ? A plany ataku na Nowy Jork ? Mam takie przedwojenne atlasy geograficzne niemieckie gdzie zaznaczyli na całym swiecie skupiska zydów (literką "J"). A oskarzenia Żydów o zbudowanie bolszewizmu ? To wszystko pozory dla polityki środkowoeuropejskiej ? Oj oni grubo się przeliczyli ze swoimi ogólnoswiatowymi planami ! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 13:41 Japonia... W grudniu 1941 miała okazję zaatakować CCCP, kiedy Moskwa była zagrożona. Ale nie! Wybrała samobójczy atak na znacznie silniejsze USA, które nie walczyły na innym froncie. Powstrzymanie się Japonii od ataku na CCCP srodze się na niej zemściło. 8 sierpnia 1945 ruszyła sowiecka ofensywa, która odebrała Japonii Mandżurię, część Korei, Kuryle i Sachalin. I taki był ten japoński antysowietyzm. O żadnych niemieckich planach ataku na Nowy Jork nie słyszałem. Zapewne z powodu ich nieistnienia. Wśród bolszewików było niemało Żydów ale wśród Żydów było mało bolszewików. Żydzi, jak każdy naród, mieli różne orientacje polityczne. Wśród bolszewików najwięcej było Rosjan. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 13:52 o, już w czasie wojny planowano konkretnie rakiety V umieszczać na okretach podwonych i wystrzeliwać na Nowy Jork po wynurzeniu na zachodnim Atlantyku... takie tam rojenia Adolfa. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dlaczego przeciwnicy endecji sa takimi mendam 02.12.08, 14:48 Rojenia, bo prawdopodobnie nie wykonano ani jednego prototypu. Zresztą, strzelano w Londyn rakietami V2 z wyrzutni lądowych. Pomogło to Niemcom tyle, co umarłemu kadzidło. A do Nowego Jorku to trzeba było jakoś dopłynąć. Poza tym, kłania się trzecia zasada Newtona. Odpalenie dużej rakiety z niewielkiego U-Boota spowodowałoby jego zniszczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
gazetkowawolnoscslowa Dmowski współtwórca Niepodlełej Rzeczpospolitej . 02.12.08, 11:22 To dzięki obozowi narodowemu Polska zasiadała w Wersalu wśród państw zwycięskich Podczas tej konferencji Dmowski wygłosił przemówienie ,które zaważyło na przyszłych losach Polski .To wojska zorganizowane przez obóz narodowy obroniły Niepodległość . 100 tys -Armia Hallera , powstańcy wielkopolscy - - z całym szacunkiem dla Legionów -tych było znacznie mniej i byli gorzej wyposażeni . Praca prowadzona przez narodowców zaowocowała tym iz kraj przez 123 lata podzielony pomiędzy trzech zaborców potrafił zjednoczyc sie w imie interesu narodowego zagrożonego przez bolszewików . Odpowiedz Link Zgłoś
masher Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 11:21 jak dla ciebie stawianie pomnikow zbrodniarzom szwabskim jest czyms pozytywnym to przyjmij moje serdecznie wyrazy wspolczucia. jesli twierdzisz ze nie byli zbrodniarzami to radze sie zastanowic czy nie sa wspolwinni kazdej zbrodni mimo iz moze sami nie mordowali z zimna krwia cywilow. kazdy jeden z nich ochoczo podnosil raczke i krzyczal sighail, kazdy jeden wspieral ten zbrodniczy ustroj, kazdy jeden szkop, bez roznicy czy kobieta czy facet czy dziecko- hitlerjugend i inne... kazde z nich wspieralo czynnie 1000 letnia rzesze i czerpalo wymierne korzysci z tych mordow. spora czesc spala na materacach wypchanych ludzkimi wlosami z oswiecimskich ofiar, mieli zloto i inne materialne bogactwa zrabowane i nimi sie cieszyli- KAZDY JEDEN SZKOP! wiec wystawianie pomnikow mordercom, badytom i podnoszenie glow ich potomkow jest raczej czyms zlym a nie pozytywnym. ale to przeciez inni probuja tworzyc nowa historie, nie ty, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.zywiecki Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 07:50 A te 10 000 mężczyzn, przypadkiem to w pancerfausty nie było wyposażone?W myśl propagandy hitlerowskiej i praktyki to każdy obywatel od 14 lat miał być obrońcą vaterlandu. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 08:31 to takie niemiaszkowe V-4 było Odpowiedz Link Zgłoś
plus_minus_zero mja szczescie ze rozstrzelali tylko tyle! 02.12.08, 07:51 naskrobali sobie na duzo wiecej! Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Rewizjoniści się znowu odzywają 02.12.08, 08:10 Anglicy tez sie zmieniaja: zaczynaja mowic szczerze o katyniu. Wlasnie wczoraj lecial IV odcinek doskonalego serialu, graja polscy aktorzy. Tam mozna zobaczyc: www.bbc.co.uk/iplayer/episode/b00fy4gr/World_War_II_Behind_Clo sed_Doors_Episode_4/ Odpowiedz Link Zgłoś
gazetkowawolnoscslowa Re: Rewizjoniści się znowu odzywają 02.12.08, 08:27 > Wniosek: skoro miauczycie tyle lat o Katyniu to nie zabraniajcie Katyń jest cały czas niedostatecznie upamiętniony -potomkowie bandytó nie pozwalają nawet na rehabilitacje ofiar . Mam nadzieje iż jestes kolejnym polskojezycznym udającym "Polaka" . Takie podsumowanie jednego z najbardziej tragicznych epizodów Gogloty Wschodu siwadczy o twojej małości oraz zmusza do porównań z tymi co z cierpienia swoich przodków uczynili maczugę moralną , karyakture religii oraz co gorsza "przedsiebiorstwo" ... . Odpowiedz Link Zgłoś
topewnieja Re: Rewizjoniści się znowu odzywają 02.12.08, 08:11 bandyci zawsze będą bandytami bez względu na to skąd pochodzą...a Niemcom należy się prawda...sami mordowali ale i byli mordowani więc dlaczego by o tym nie mówić? Rosjanie są doskonali w fałszowaniu historii a Niemcy jakby nie patrzeć pokutowały i nadal pokutują za nazim i hitleryzm,nie ukrywając tego że ich dziadkowie narobili gnoju ...i w przeciwieństwie do Rosjan nie wynoszą na piedestał swoich zbrodniarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Rewizjoniści się znowu odzywają 02.12.08, 08:30 I tylko przypadkiem Niemcom się pojawiają w pismach zwroty o polskich obozach zagłady tłumacząc, że skoro zostały w Polsce wybudowane, to przecież polskie. A Niemcy zwłaszcza ci o ludzkich sercach to byli mordowani najpierw przez samych Niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 08:35 czy to jest jakaś alternatywa zero-jedynkowa typu Gestapo-NKWD ? Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 08:10 Ciekawy bedzie końcowy efekt - pod względem matematycznym - kto więcej wymordował ludzi: GESTAPO czy NKWD ? Lubie historię, natomiast nie znoszę nudzących się historyków, bo taki jak cos wymysli to się można pochlastać ( patrz IPN ). Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 08:36 zawsze można liczyć na uśmiercenie przez Sąd Lustracyjny.... Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Słuchaj no PiSdzielski analfabeto"poziom" 02.12.08, 08:25 w polityce nie jest ważne co powiedział a co usłyszeli a później jakie były realia - i hasło zwyciężymy dzisiaj się czkawka wielu odbija a Niemcy - co by nie powiedzieć maja święte prawo dochodzić się o swoich tak jak każdy inny naród powinni przy tym - tak jak to robi wielu uczciwych Niemców co chwile dodawać ze to oni byli agresorami ale znajda się tez tacy Niemcy którzy będą chcieli wykorzystać każdy fakt do trywializacji, zaciemniania swoich ohydnych, niewyobrażalnych win odróżnienie praw człowieka od historycznych zobowiązań przez ludzi wyrosłych w totalitarnym systemie jest trudna psychologicznie rzeczą Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Słuchaj no PiSdzielski analfabeto"poziom" 02.12.08, 08:47 Czy spotkałeś w Polsce Żydów którzy chcieli sprawę w Jedwabnym wykorzystać by zamazać zbrodnię swoich współbraci w okresie komunistycznym? A czy spotkałeś "prawdziwych" Polaków, którzy sprawę w Jedwabnym chcieli zamazywać zbrodniami Żydów w czasach komunistycznych? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Słuchaj no PiSdzielski analfabeto"poziom" 02.12.08, 09:03 W chwili, gdy Tadeusz Mazowiecki składał przysięgę jako premier, realia były takie: 1. Istnienie tzw. "układu warszawskiego", sowieckie wojska na wschód i na zachód od Polski a nawet i wewnątrz Polski. 2. Komunistyczne reżimy w Berlinie, Pradze, Sofii i Bukareszcie, jawnie zachęcające do interwencji w Polsce. Jedynie na Węgrzech była odwilż. Reżimy w Pradze i Bukareszcie padły dopiero później a w Berlinie o rok później. 3. Wojsko i policja pod zwierzchnictwem PZPR. 4. Gorbaczow - tak, ten uwielbiany przez Zachód Gorbaczow - przelewający krew w Wilnie i na Kaukazie. 5. Kompletny brak decyzji i działań w Bonn, Paryżu i Londynie. Jedynie poparcie z USA. W tych warunkach Mazowiecki musiał działać oględnie i powolutku wyciągać komuchom władzę. Uwłaszczanie nomenklatury (tzw. "spółki z z o. o. j.g.u) rozpoczęło się w 1988 (ustawa Rakowskiego o działalności gospodarczej). Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Słuchaj no PiSdzielski analfabeto"poziom" 02.12.08, 09:28 to wszystko jest prawda -tylko ze Mazowieckiz cała Solidarnością z chwilą przejęcia władzy ponosi historyczna odpowiedzialność - za uwłaszczenie nomenklatury również i tak za ileś tam lat będą mówic będą oceniać to co dokonali dla Polski i historii zarówno dobrego jak i złego i tylko niewielu będzie znało niuanse spraw Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Słuchaj no PiSdzielski analfabeto"poziom" 02.12.08, 09:33 Uwłaszczeniu nomenklatury można było zapobiec na wiele sposobów: 1. Nałożenie kontrybucji na członków PZPR oraz kadrę LWP i MO - Ale czy to było wykonalne? 2. Wprowadzenie wolnego rynku. Bez żadnych biurokratycznych ograniczeń. Wtedy firmy prowadzone przez tępy i zapity beton, przyzwyczajony do korupcji i bylejakości, najzwyczajniej by upadły. Ale rząd Olszewskiego (tworzony głównie przez partię PC braci Kaczyńskich) zaczął wprowadzać koncesjonowanie działalności gospodarczej. Jeszcze wtedy PZPR mocno trzymała biurokrację państwową. Odpowiedz Link Zgłoś
pobudowany W samych Palmirach ponad 2000 zamordowanych. 02.12.08, 08:29 Licytacja na zabitych nie ma sensu, ale chyba zapomnieli kto uruchomił tę machinę zagłady. Gdyby Niemcy we wrzesniu'39 siedzieli w domu i grzecznie pili piwom, zagryzając wurstem to w 1945 nie mieliby pod Berlinem Armii Czerwonej. Oczywiście kazdy szwab powie, że to nazisci rozpętali wojnę, przecież nie Niemcy. Tak jakby nazista był gościem z Marsa i wciagnął ten życzliwy wszystkim kraj w zawieruchę wojenną. Rosjanie rzeczywiście popełnili jeden błąd, który pewnie w przyszłości odbije się na nas. Powinni wyciąć w pień wszystkich szkopów z marchii wschodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: W samych Palmirach ponad 2000 zamordowanych. 02.12.08, 08:37 tutaj zgoda Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: W samych Palmirach ponad 2000 zamordowanych. 02.12.08, 09:18 Tutaj niezgoda. Gdyby Niemcy siedzieli w domciu i pili piwko pod wursta, to krasnaja armia ponowiłaby to, co się jej nie udało w 1920. Sowiecki syf zapanowałby nad całą Europą z Portugalią i Irlandią włącznie, bo w tym czasie USA jeszcze nie miały dużych sił zbrojnych. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: W samych Palmirach ponad 2000 zamordowanych. 02.12.08, 09:49 masz na myśli dobodziejstwo jakim miał być General Ost Plan ? Co ty bredzisz ? słyszałeś o lebensraumie itd. gdzie tam jakaś Polska w tych planach ? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: W samych Palmirach ponad 2000 zamordowanych. 02.12.08, 09:53 A czy słyszałeś o "planie rewolucji światowej" i "likwidacji klas posiadających"? Jak myślisz, dlaczego Stalin kazał zlikwidować KPP w 1938? Moim zdaniem dlatego, że nie przewidywał istnienia "polskoj riespubliki". Zaś Generalplan Ost powstał dopiero po sowieckim planie komunizacji całej Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: W samych Palmirach ponad 2000 zamordowanych. 02.12.08, 10:19 w dupie mam to ze drugi bije mocniej, co ty stale co było pierwsze kura czy jajko ! czy od tego przybywa Polsce odszkodowań lub jakies inne korzyści ona osiąga ? wybielasz niemiaszków napuszczając na ruskich i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: W samych Palmirach ponad 2000 zamordowanych. 02.12.08, 10:25 O niemieckich zbrodniach w Polsce nakręcono tysiące godzin filmów i napisano całe wagony książek. Każdy o nich wie. Zresztą, nikt poważny w Niemczech temu nie zaprzecza. O rosyjskich zbrodniach na Polakach wiadomo jest mało a w dodatku rusofile zaprzeczają oczywistym faktom. Ja nie napuszczam na ruskich. Poczytaj sobie wpisy o Polakach na rosyjskich forach. Wyglądają mniej więcej tak, jak propaganda Juliusa Streichera o Żydach. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: W samych Palmirach ponad 2000 zamordowanych. 02.12.08, 10:52 ale ja nie kocham ruskich, czytam jak bronich jakiś ss-manów i volkssturmowców i tylko reaguję. Co Polska ma niby mieć z obrony takiej swołoczy ? profity polityczne u Niemiaszków z Franfurtu którzy Steinbach wybierają do Bundestagu ? u nich ja nie potrzebuję zrozumienia i do d..py im bez wazeliny nie mam zamiaru wchodzić. Jak mają takie zaszłosci i niby się tak nie lubią jak musza jedni i drudzy nienawidzieć Polski skoro omijają ją wspólnym gazociagiem. No ale kto zna historię i wie np. o defiladzie wspólnej hitlerowsko- sowieckiej w Brześciu w 1939 ten dojdzie do pewnych wniosków Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: W samych Palmirach ponad 2000 zamordowanych. 02.12.08, 11:09 Jeśli chodzi o sojusz rosyjsko-niemiecki z 1939, to późniejsze starcie między "sojusznikami" było już z góry przesądzone. Z tym, że Stalin przygotowywał się od 1932 zaś Hitler dopiero od późnego lata 1940. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: W samych Palmirach ponad 2000 zamordowanych. 02.12.08, 11:38 no bardzo to Polakom było na rękę podobnie jak pierwsza wojna światowa toczona m.in. między zaborcami co ułatwiło odzyskanie niepodległości. A Niemcy - cóż, ich miejsce jest za Odrą i Nysą ! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: W samych Palmirach ponad 2000 zamordowanych. 02.12.08, 11:44 Dokładnie. Wspomnieć też warto, że to nikt inny jak cesarze Niemiec i Austro-Węgier jako PIERWSI proklamowali zamiar odtworzenia państwa polskiego. Ta deklaracja z 5 listopada 1916 była mocno ogólnikowa i nawet nic nie mówiła o granicach ale była PIERWSZĄ międzynarodową inicjatywą UZNAJĄCĄ prawo Polski do suwerenności. 14 punktów Prezydenta Wilsona to sprawa późniejsza. A co do obszarów tuż na zachód od Odry i Nysy, to tam ludności niemieckiej ubywa a Polacy te tereny zaczynają zasiedlać. Z biegiem czasu zażądają dla siebie praw np. językowych itd... Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: W samych Palmirach ponad 2000 zamordowanych. 02.12.08, 11:57 z tym że Wilson miał zamiar dotrzymać słowa... a zaborcy ich obietnice ? bez szczególnego znaczenia, prawdziwi patrioci, politycy i konspiratorzy liczyli na wyczerpanie stron albo na zwycięstwo całkowite któregos z zaborców i budowanie państwa polskiego kosztem przegranego zaborcy. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: W samych Palmirach ponad 2000 zamordowanych. 02.12.08, 12:18 Niektórzy niemieccy historycy są zdania, że ta proklamacja była wydana na prośbę Ludendorffa, który chciał polskich rekrutów dla niemieckiej armii, rzecz jasna głównie na zachodnim froncie. Z drugiej jednak strony, proklamacja podpisana przez DWÓCH monarchów całkiem dużych państw to nie byle świstek. Ta deklaracja poszła w świat. Co do stanowiska Prezydenta Wilsona, to pomimo zbrojnego udziału w Entencie, USA chciały pełnić w Europie rolę bezstronnego arbitra i opowiadały się po stronie wolności. Co by jednak nie mówić, to proklamacja dwóch cesarzy była znakomitym argumentem dla polskich polityków, była wręcz prezentem. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: W samych Palmirach ponad 2000 zamordowanych. 02.12.08, 12:23 zawsze można wykorzystać słabość wroga ?( w tym przypadku zaborcy) tutaj nie ma chyba sporu. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: W samych Palmirach ponad 2000 zamordowanych. 02.12.08, 12:43 Czyżby cesarze byli na tyle naiwni, że podłożyli się na proklamacji, której cofnąć się nie da? Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: W samych Palmirach ponad 2000 zamordowanych. 02.12.08, 12:55 nie slyszałeś o niedotrzymaniu słowa w polityce ? Gdyby wygrali mogli słowa niedotrzymać i co ? Niemcy i Austria wygrywają wojnę i oddają część zdobytych ziem tworząc wrogie sobie państwo polskie marzace o rewindykacjach pozostałych przedrozbiorowych ziem ? Mocno naciągane... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: W samych Palmirach ponad 2000 zamordowanych. 02.12.08, 12:58 Politycy z wyboru owszem bardzo często nie dotrzymują danego słowa. Zwłaszcza danego w kampanii wyborczej. Tutaj jednak mieliśmy do czynienia z dziedzicznymi monarchami mocno zasiedziałych dynastii. Monarchom znacznie trudniej jest złamać dane słowo. Po prostu, konsekwencje są silniejsze. Czy zdajesz sobie sprawę, ile to wzajemnych uzgodnień musiało poprzedzić wspólną deklarację dwóch monarchów? Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: W samych Palmirach ponad 2000 zamordowanych. 02.12.08, 13:09 ale w momencie takim wojny a nie innym, w momencie triumfu Polska by im była w głowie ? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: W samych Palmirach ponad 2000 zamordowanych. 02.12.08, 13:13 Spójrz na mapę przebiegu frontów z roku 1916. Armie państw centralnych znajdowały się w głębi Francji, Rosji, Serbii i Włoch. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: W samych Palmirach ponad 2000 zamordowanych. 02.12.08, 13:36 z tym, że utracą te terytoria liczyli się już po rozpoczęciu wojny m.in. tajny memoriał Bethmana-Hollwega czy jak mu tam , ichniego kanclerza. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: W samych Palmirach ponad 2000 zamordowanych. 02.12.08, 13:42 Jakie terytoria? Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: W samych Palmirach ponad 2000 zamordowanych. 02.12.08, 13:58 zakładali Niemcy, ze I wojna światowa potoczy się w ten sposób, ze powstanie szereg państw w Europie środkowej. W zimie 1914 nie wiedzieli ze będą z linią frontu tak daleko, w kazdym razie zakładali już wtedy powstanie unii handlowej pod swoją hegemonią gospodarczą. Oczywiscie memoriał był tajny, oficjalnie zamierzali wygrać, nikt swoim przecież obywatelom nie mówi co ma zamiar zrobić jesli plan się nie powiedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: W samych Palmirach ponad 2000 zamordowanych. 02.12.08, 08:48 Ot i mamy manifest polskiego nazisty :(. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 zapisz swój domek 02.12.08, 09:10 (jak go masz) ziomkom z Powiernictwa Pruskiego i przestań bredzić pierdoły o polskim faszyźmie. Co, twoi dziadkowie siedzieli podczas wojny w piwnicy na ostatnich gnijacych ziemniakach...? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: zapisz swój domek 02.12.08, 10:21 Nie kazdy jest komuchem mieszkającym w domu "uzyskanym" od Ślązaków, Poznaniaków czy Mazurów którym za PRL wytłumaczono że "nie są Polakami". Jeżeli ukradłeś komuś "domek" i nie zalegalizowałeś tego wtedy w księgach wieczystych to teraz drżyj ze strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: zapisz swój domek 02.12.08, 10:55 ja akurat nie drżę bo mam wszystko OK, przy okazji- jesteś kolejnym autonomistą śląskim na forum ? Odpowiedz Link Zgłoś
ddddd9 Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 08:30 bezczelność potomków Hitlera nie zna granic, to jest karygodne - boję się że dożyję czasów że to właśnie podbite w pierwszej kolejności narody będą przedstawiane jako te które wywołały wojnę, boję się że będziemy musieli przepraszać tych padalców za wypedzenia niemickiej ludności cywilnej, za to że wogóle raczylismy się bronić, zresztą już teraz w niejednej gazecie nie jest obce sformułowanie "polskie obozy koncentracyjne", i jeszcze trochę dojdzie do tego że Holocaust to fikcja, Odpowiedz Link Zgłoś
gazetkowawolnoscslowa Polacy maja pełne prawo oskarżać i jednych i drugi 02.12.08, 08:31 Kiedy czynią to Niemcy powinni jednocześnie z całą mocą podkreślać iż to oni byli agresorami , że skrzywdzili nie tylko miliony ludzi ale całe państwa - najbardziej proporcjonalnie Polskę oraz , ze krzywdy jakich sami doznali były skutkiem wojny wywołanej przez nich ! Odpowiedz Link Zgłoś
vito14 Sami otworzyli puszkę pandory 02.12.08, 08:37 Każda akcja czyni reakcję, sami rozpoczeli wojnę i machiną śmierci, w bestialski sposób wymordowali miliony ludzi w gettach i obozach śmierci, za nic sobie mieli wszelkie traktaty i poczynili zbrodnie przeciwko ludzkości i niby jak rosjanie mieli ich traktować?? Chociaż fakt faktem, moja babcia opowiadała mi, że Rosjanie kiedy przechodził front byli o wiele gorsi nawet od Niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Sami otworzyli puszkę pandory 02.12.08, 09:16 Relacja twojej babci wcale nie jest odosobniona. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Zigzaur zbieraj te relacje 02.12.08, 09:56 tłumacz i posyłaj do ziomkostw, po co wogole ziomku udajesz Polaka na tym forum ? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Zigzaur zbieraj te relacje 02.12.08, 10:27 Bo ja jestem polskim ziomkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Zigzaur zbieraj te relacje 02.12.08, 10:57 a głosujesz na POpleczników jak przystało na ziomka ? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Zigzaur zbieraj te relacje 02.12.08, 11:06 Nigdy byś nie zgadł, na kogo głosowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Zigzaur zbieraj te relacje 02.12.08, 11:40 z tymi poglądami albo mniejszość niemiecka albo autonomia śląska albo platforma Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Zigzaur zbieraj te relacje 02.12.08, 11:45 Nigdy na stałe nie mieszkałem na Śląsku. Pojedyncze noclegi delegacyjne lub turystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Zigzaur zbieraj te relacje 02.12.08, 12:01 nie będę dalej "strzelał" ale unik jest niezrozumiały. Skoro potrafisz zarzucić zwolennikowi poprzedniej koalicji rządzacej jego głos dlaczego nie chcesz ujawnic swojej preferencji wyborczej. Poprzednia koalicja nie, PO nie, mniejszosci i autonomia nie, Rosji nie lubisz więc lewica tez nie. PD ? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Zigzaur zbieraj te relacje 02.12.08, 12:22 A co takiego dobrego zrobiła poprzednia koalicja? Nagonki na lekarzy z oszczerstwami i pomówieniami? Gwałcenie brukselskich prostytutek? Ubieranie uczniów w mundurki? Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Zigzaur zbieraj te relacje 02.12.08, 12:28 no ale chyba nie jesteś tylko malkontentem, który poprzednie obalił a teraz wstydzi się PO ? bo unikaszodpowiedzi jak ognia ? po roku PO dla mnie wystarczy weto dla prywatyzacji szpitali. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Zigzaur zbieraj te relacje 02.12.08, 12:42 Spośród aktualnie liczących się partii, wybieram PO. Ale wskutek zdecydowanego wyeliminowania pozostałych. A szpitale należy prywatyzować. Skąd się wzięły długi szpitali? Ano stąd, że do dyrektorów szpitali przyjeżdżali akwizytorzy sprzedawców sprzętu medycznego i oferowali umowy do podpisu. Za podpisanie takiej umowy dyrektor otrzymywał odsyp do kieszeni. Państwowemu dyrektorowi to powiewało, bo i tak za parę lat szedł na emeryturę. Nie interesował się, czy ten oferowany sprzęt jest dobry, czy pasuje do innego, czy jest gwarancja, czy są zapewnione dostawy części zamiennych itp. Dyrektor szpitala był pracownikiem. Wg kodeksu pracy pracownik odpowiada za wyrządzoną szkodę co najwyżej do trzykrotnego wynagrodzenia netto. Taki odsyp mógł być znacznie większy. Nie było pełnej odpowiedzialności majątkowej za długi szpitala. No, chyba w razie udowodnienia umyślności i złej woli w procesie karnym. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Zigzaur zbieraj te relacje 02.12.08, 13:04 Rozumiem, tak na zasadzie negacji bardzo wielu głosowało, też po okresie zawodu zacznie się szybkie odchodzenie od PO gdyż liberałowie nie reprezentują zwykłego szarego człowieka. Bez naruszenia interesów i osławionych układów wszelkie te próby reform skończą się utrudnieniami dla zwykłych ludzi i uratowanie tyłków aferzystom. O ile naród jest skory do reform i poświęceń nie wiem, ja nie bardzo gdyż chcę podnosić swój poziom zycia a nie obniżać. Nie widzę potrzeby jakiegoś zaciskania pasa itd teraz, widziałem w okresie przełomu, teraz oczekuję spelniania obietnic. A PO ich nie spełni co już widać. A nie rozliczone afery ludzi dopełnią czary goryczy, kwestia czasu. Skoro chcesz prywatyzować szpitale dlaczego nie kopalnie najpierw (zakłady przemysłowe)? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Zigzaur zbieraj te relacje 02.12.08, 13:09 Człowiek nie powinien być ani "zwykły" ani "szary". Człowiek powinien rozwijać i akcentować swoją osobowość. Tak postulują liberałowie. To dla socjalistów ludzie mieli być "masami pracującymi" jednakowo na szaro ubieranymi, jedzącymi w jednakowych stołówkach, mieszkający w jednakowych klitkach. Najlepszym sposobem na zniszczenie takich układów, jak opisany przeze mnie jest właśnie prywatyzacja. Reformy liberalne, zwłaszcza pierwsze reformy Leszka Balcerowicza przyniosły wszystkim korzyści. Większości ludzi jako pracownikom czy przedsiębiorcom a WSZYSTKIM ludziom jako konsumentom. Jestem za prywatyzacją wszystkiego, co nadaje się do działalności gospodarczej. Oczywiście, jednocześnie jestem za walką z monopolami. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Zigzaur zbieraj te relacje 02.12.08, 13:38 a np. prywatyzacjom kopalń mówią NIE i jednocześnie jako Ślązacy narzekają na centralę ! I jest fajnie ! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Zigzaur zbieraj te relacje 02.12.08, 13:43 Faktycznie, schizofrenia. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Słuchaj no PiSdzielski analfabeto"poziom" 02.12.08, 08:45 > Debilu spróbuj swoją bezużyteczną przestrzeń pomiędzy uszami > jednak wysilić i zauważyć różnice pomiędzy deklaracjami a > rzeczywiście realizowana polityką ... Spoko Kryże i Lepper w rządzie - jak się to nazywa? Odpowiedz Link Zgłoś
gazetkowawolnoscslowa Re: Słuchaj no PiSdzielski analfabeto"poziom" 02.12.08, 08:51 Draństwo . Nie jedyne PiSu . PiS gorszy metodologicznie od PZPR ale w porównaniu z agenturą niemiecką to - tfu - "mniejsze" zło . Odpowiedz Link Zgłoś
iq58 Re: Słuchaj no PiSdzielski analfabeto"poziom" 02.12.08, 09:16 Ciekawostka. Niemcy oskarżaja Rosjan a tu, w związku z tym rozgorzała typowo polska wojenka o gówn... przepraszam o nic. Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Kto im zabił rodziców? Jak to kto Hitler i szwabsk 02.12.08, 09:22 a duma. Naprawde... bez kpin, do tego nie potrzeba otwierania ruskich archiwów Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Słuchaj no PiSdzielski analfabeto"poziom" 02.12.08, 10:22 Jaka "agentura niemiecka"? Jedni wszedzie widza "żydów" inni "kacapów" a Ty V kolumnę. Na coś takiego jest tylko jedna rada - spokojne sanatorium gdzieś na zaciszu. Odpowiedz Link Zgłoś
gazetkowawolnoscslowa Re: Słuchaj no PiSdzielski analfabeto"poziom" 02.12.08, 09:03 Sprowadzanie fundamentalnych dla interesu narodowego kwestii do płaskich rozgrywek partyjnych . Jak to się nazywa ? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Nu wot, rusofoby! 02.12.08, 08:55 Ta rusofobia jest naprawdę zaraźliwa. Kto to propaguje? Przecież tyle lat rosyjsko-niemieckich sojuszy (od wiek XVIII do 1870 a potem 1921-1941) idzie na marne! Czy naprawdę Gazprom nie ma pieniędzy na antyfusofobiczną propagandę w Niemczech? Widocznie jednak nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Nu wot, rusofoby! 02.12.08, 09:16 Rosjanie chyba dostaną te ojro za gaz z rurki bałtyckiej ? chyba ze zapytają o swoich jeńców z Gór Sowich ! Jakoś przy budowie systemu Riese znikneło Niemiaszkom 5 tys. chłopa w kartotekach a tacy pono byli skrupulatni. Może jak spie..li to papierki pogubili ? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Nu wot, rusofoby! 02.12.08, 09:20 Niech sowieci najpierw policzą - swoich poległych w walce - polskich jeńców - ofiary sowietyzacji na Litwie, Łotwie i w Estonii Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Nu wot, rusofoby! 02.12.08, 09:33 no musieli by mieć takie elitki jak te nam narzucone żeby się sami UBiczowali i sami POliczyli swoje ofiary. No chyba, ze masz na myśli fakt, że Niemcy sami na plakatach podawali liczbę rozsrzelanych zakladników itp. Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 08:56 Jesli Rosjanie odmówia udostepnienia Niemcom materialów z tej zbrodni,a odmówia to jest w Europie chlopiec do bicia-Polska.Jaki problem jest oskarzyc Polske o ta zbrodnie,przeciez jest to politycznie poprawne i w droge braciom Rosjanom sie nie wejdzie,a i Polacy byli w tym czasie razem z armia czerwona. Odpowiedz Link Zgłoś
tom202 Od kiedy Sowieci 02.12.08, 09:00 Od kiedy Sowieci to Rosjanie. Czy do Armii Czerwonej byli werbowani wyłącznie Rosjanie. Przestańcie manipulować, nie znoszę tak samo jak za czasów komunizmu tak i teraz kłamstwa. Do Armii Sowieckiej wcielano wszystkich nie zważając na narodowość, począwszy od Rosjan, Ukraińców, Białorusinów koncząc na Kałmukach i innych nie znanych bliżej grupach etnicznych zamieszkujących Związek Sowiecki.A wszystko było pod kontrolą wszechwładnego żydowskiego NKVD. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Skończyła się w Polsce moda na filmy wojenne, 02.12.08, 09:08 a szkoda. Niemcy piszą książki i robią filmy o swoich krzywdach, zupełnie pomijając kontekst. Czy poza "Traktatem o łuskaniu fasoli" pojawiła się w ciągu ostatnich 15 lat popularna książka o masowych niemieckich pacyfikacjach w Polsce. A przecież to było standardowe postępowanie: zginął Niemiecki żołnierz, cała wieś szła z dymem, kobiety, dzieci... Gdyby Rosjanie podobnie traktowali Niemców po wojnie, żywy Niemiec byłby dziś ciekawostką jak Indianin w rezerwacie. Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Re: Skończyła się w Polsce moda na filmy wojenne, 02.12.08, 09:20 cyklista napisała: > a szkoda. Niemcy piszą książki i robią filmy o swoich krzywdach, zupełnie > pomijając kontekst. Czy poza "Traktatem o łuskaniu fasoli" pojawiła się w ciągu > ostatnich 15 lat popularna książka o masowych niemieckich pacyfikacjach w > Polsce. A przecież to było standardowe postępowanie: zginął Niemiecki żołnierz, > cała wieś szła z dymem, kobiety, dzieci... Gdyby Rosjanie podobnie traktowali > Niemców po wojnie, żywy Niemiec byłby dziś ciekawostką jak Indianin w rezerwaci > e. ----------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
lasken Ja Panu powiem kto zabił Pana Ojca: 02.12.08, 09:17 Niemieckie społeczeństwo - wybierając do władzy NSDAP Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Ja Panu powiem kto zabił Pana Ojca: 02.12.08, 10:34 To "niemiecka społeczeństwo" zabijało? Czy jedna zbrodnia usprawiedliwia drugą? Czy jak ktoś ci zgwałci żonę to masz prawo zgwałcić jego córkę? Zwłaszcza jak nie masz pewności czy to nie ona była tą kobietą która próbowała Ci żonę ratować. Rozumiem że niemieckie społeczeństwo jest odpowiedzialne za ofiary bombardowań alianckich - o tak - jak się wojnę wywołuje to trzeba liczyć się z tym że się na tej wojnie zginie. Odpowiedz Link Zgłoś
ogul_bobra Niemcy się proszą, żeby im rachunki wystawić 02.12.08, 09:22 Powinniśmy (Polska i cała Europa, gdzie dotarł niemiecki żołnierz) im wytoczyć masę procesów, tak, żeby zapłacili (dosłownie) za swoje zbrodnie. Jeśli nie, to każą nam i Czechom jeszcze zapłacić za przesunięcia granic po wojnie... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Niemcy się proszą, żeby im rachunki wystawić 02.12.08, 09:30 Powinniśmy (Polska i cała Europa, gdzie dotarł sowiecki żołnierz) im wytoczyć masę procesów, tak, żeby zapłacili (dosłownie) za swoje zbrodnie. Jeśli nie, to każą nam i Czechom jeszcze zapłacić za przesunięcia granic po wojnie. I jeszcze w dodatku będą udawać "wyzwolicieli". Odpowiedz Link Zgłoś
alebaba17 nigdy nie uznano komunizmu za ludobójstwo 02.12.08, 09:25 bo nadal idee socjalistyczne są modne w Europie i na Świecie, a poza tym rewolucja rosyjska, NKWD i wszystkie inne narzędzia oraz ludzie komunizmu to w większości diaspora żydowska. No i mamy konkurencję: holokaust i przeciwieństwo = ofiary komunizmu. Pytanie które lobby ma dzisiaj przewagę. Poza tym istnieje trauma winy nazistów, która ciąży tak mocno nad dzisiejszym RFN, żea również pomaga w utrzymaniu bezkarności siepaczy komunizmu Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: nigdy nie uznano komunizmu za ludobójstwo 02.12.08, 09:36 Bo komuniści w swych manifestach i proklamacjach SAMI zapowiedzieli akty ludobójstwa (tzw. "likwidacja wrogich klas"). Wystarczy tylko uważnie przeczytać programy komunistów. Programy, zresztą ogłaszane z bezczelną jawnością. Odpowiedz Link Zgłoś
athel_von_loren Ilja Ehrenburg i polscy zolnierze 02.12.08, 09:38 Soviecki odpowiednik Joseph'a Goebbels'a jewerej Ilja Grigorjewitsch Ehrenburg nawolawal do popelniania gwaltow i mordowania ludnsci cywilnej w swoich jadowitych triadach czytanych przez politrukow na froncie i dlatego bylo to odgornie kierowane ludobojstwo ludnosci niemieckiej, w ktorym to czesto i polscy zolnierze brali udzial. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Ilja Ehrenburg i polscy zolnierze 02.12.08, 09:41 Na froncie wschodnim faktycznie walczyli polscy żołnierze. Tylko że nie pod polskim godłem (polski orzeł miał zawsze koronę) ale pod sowieckim bohomazem. Polskimi żołnierzami dowodzili sowieccy generałowie w polskich mundurach (świeżo wykopanych z ziemi). Sowietami byli: Świerczewski, Popławski, Mierzycan, Rokossowski i inni. Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: Ilja Ehrenburg i polscy zolnierze 02.12.08, 11:34 no no, tak Swierczewski urodzil sie w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Ilja Ehrenburg i polscy zolnierze 02.12.08, 11:50 W czasach, gdy była pod rosyjskim zaborem. Jest takie miasto nad Wisłą, nazywa się Puławy. Przed I wojną światową większość ludności stanowili Rosjanie. W Puławach stacjonowały silnej rosyjskie garnizony, w pobliskim Dęblinie również. Zresztą, nawet nazewnictwo było inne: Puławy nazywały się Nowa Aleksandria a Dęblin nazywał się Iwangorod. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Otóz to - czytajcie i oszczędzajcie Polacy 02.12.08, 09:46 na odszkodowania dla niemiaszków ! chyba ,ze zmądrzejemy i pogonimy to germańskie i wermachtowskie nasienie przy urnach wyborczych ! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Otóz to - czytajcie i oszczędzajcie Polacy 02.12.08, 09:55 Germańskie nasienie, mówisz? Zapewne masz na myśli ludzi o nazwiskach typu Lepper, Gehrtich, Dorn, Wassermann... Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Otóz to - czytajcie i oszczędzajcie Polacy 02.12.08, 10:27 rozumiem, że za same niemiecko brzmiące nazwisko budzą twoją sympatię ale jako mniejszość niemiecka i tak głosujesz zapewne na Krolla więc po co zgrywasz tutaj platfusa... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Otóz to - czytajcie i oszczędzajcie Polacy 02.12.08, 11:07 Nigdy nie mieszkałem na Opolszczyźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Otóz to - czytajcie i oszczędzajcie Polacy 02.12.08, 11:41 Górny Śląsk i popierasz autonomię ? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Otóz to - czytajcie i oszczędzajcie Polacy 02.12.08, 11:46 Tam też nie mieszkałem. A autonomię (w sensie: samorządność i decentralizacja) popieram dla KAŻDEGO regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Otóz to - czytajcie i oszczędzajcie Polacy 02.12.08, 12:21 a konsekwencje polityczne - górnośląski separatyzm, Śląsk Opolski i mniejszośc niemiecka ? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Otóz to - czytajcie i oszczędzajcie Polacy 02.12.08, 12:24 Jaki tam separatyzm? Grupka nawiedzonych i tyle. Wpisz do wyszukiwarki nazwisko "Jan Syczewski" i dowiedz się trochę więcej o tym osobniku. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Otóz to - czytajcie i oszczędzajcie Polacy 02.12.08, 12:31 a Ruch Autonomii Śląska i Związek Ludności Narodowości Śląskiej znasz ? o stronkach mniejszości niemieckiej nie wspomnę. Sprawdź to. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Otóz to - czytajcie i oszczędzajcie Polacy 02.12.08, 12:44 Są takie organizacje ale nie mają poparcia większości mieszkańców Śląska. I jak? Badasz Syczewskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Otóz to - czytajcie i oszczędzajcie Polacy 02.12.08, 13:12 zapisałem , sprawdzę . czy ten wątek możemy zamnknąć - mamy ich kilka ! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Otóz to - czytajcie i oszczędzajcie Polacy 02.12.08, 13:14 Podłub trochę w tym temacie, warto! Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista To jest wyjątkowo cwane zagranie Niemiaszków 02.12.08, 09:33 Po wojnie wszystkiemu winni byli Niemcy, później faszyści i naziści. Ostatnio po równo naziści i Sowieci. A ostatnio Niemiaszki już niewinne, wszystko przez NKWD. A że Niemcy z Ruskimi zawsze w końcu się dogadają, za chwilę okaże się że to wszystko polska granatowa policja. Odpowiedz Link Zgłoś
masher Re: To jest wyjątkowo cwane zagranie Niemiaszków 02.12.08, 11:23 gdzie tam, to AK mordowalo, byli i sa to terrorysci i ich nalezy scigac gdyz sie terroryzm nie przedawnia lol Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 09:33 Jest dla mnie oczywista sprawa,ze NKWD to zbrodnicza organizacja tak jak Gestapo i SS i nalezy je scigac. Jednak teraz,po tylu latach to zadanie dla historykow a nie prokuratorow. W sprawie zbrodni popelnionych na Niemcach mam mieszane uczucia.Nie mozna jednak odmowic im prawa do prawdy historycznej. Nalezy brac pod uwage,ze w czasie wojny zginelo 20 milionow Rosjan,czyli wiecej niz liczyla ludnosc NRD,ktora przezyla jednak.... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 09:39 Większość rosyjskich trupów wzięła się z tego, że sołdaty były gnane przez oddziały zaporowe na niemieckie stanowiska ogniowe. Nie można winić niemieckiego żołnierza za to, że strzelał do biegnącego prosto na niego tłumu z pepeszami i tłukł moskali całymi hektarami. Zaś po wojnie powstały dwa bloki i oba potrzebowały Niemców, zwłaszcza żołnierzy z bojowym doświadczeniem. Sowieci potrzebowali Niemców nawet bardziej niż Amerykanie, bo Sowieci bardziej się wykrwawili. Odpowiedz Link Zgłoś
sagi2007 Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 09:39 uwzględnij czas okupacji i wojny a trwania demoludów ! Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Re: Niemcy chcą ścigać NKWD 02.12.08, 09:43 emeryt21 napisał: > Jest dla mnie oczywista sprawa,ze NKWD to zbrodnicza organizacja tak > jak Gestapo i SS i nalezy je scigac. > Jednak teraz,po tylu latach to zadanie dla historykow a nie > prokuratorow. > W sprawie zbrodni popelnionych na Niemcach mam mieszane uczucia.Nie > mozna jednak odmowic im prawa do prawdy historycznej. > Nalezy brac pod uwage,ze w czasie wojny zginelo 20 milionow > Rosjan,czyli wiecej niz liczyla ludnosc NRD,ktora przezyla jednak.... ----------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś