brat_oblat 26.12.08, 13:55 "Słońce (..) odgięło naszych zwierzęcych praprzodków od ziemi." Jedno rozsądne spostrzeżenie (na przekór biblijnej bajeczce), a potem już tylko religijny bełkot... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karul co za bzdury! 27.12.08, 04:56 przy tym belkocie teologicznym filozofia marksistowska byla prosta i zrozumiala jak instrukcja do obslugi taczki. i tacy faceci rzadza tym biednym krajem nad odrowisla, a do tego ciagna ze te bzdety ogromne pieniadze od panstwa i zyja jak pany. wstyd, wstyd , wstyd. kiedys to byl taki porzadny kraj, Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Taką obecność religii w życiu publicznym akceptuję 27.12.08, 15:17 Zarzuca się demokratycznym liberałom, że wbrew deklarowanemu liberalizmowi nie są w stanie zaakceptować obecności religii w życiu publicznym społeczeństwa. Moim zdaniem niesłusznie. Wszystko zależy od tego, o jakim rodzaju religii mowa. Gdyby może nie to, że Oszajca swoją przynależnością firmuje kościół katolicki (który jest zainteresowany zupełnie innym rodzajem obecności w życiu publicznym niż takie poetyckie refleksje o wszechświecie), to ja naprawdę nie mam nic do zarzucenia takiej obecności religii, jaką stanowi ten artykuł. (To nie znaczy, że muszę się z tym artykułem zgadzać - to osobna sprawa.) Poeci, duchowni różnych wyznań i filozofowie mają w sferze publicznej demokratycznego kraju pełne prawo proponować słuchaczom różne pomysły usensownienia świata. Demokracji liberalnej jest jednak nie po drodze z apodyktycznymi Prawdami Jedynymi próbującymi zapanować nad życiem społeczeństwa i mającym roszczenie by wyznaczać sens życia każdego z jego członków. A tym niestety są religie "objawione" (judaizm, chrześcijaństwo i islam). Poza tym jednak szanuję Oszajcę za jego próby humanizacji chrześcijaństwa (nawet jeśli by tego tak nie nazwał;) Odpowiedz Link Zgłoś
atur22 Kosmiczne Betlejem.... 29.12.08, 20:11 kosmiczne betlejem, wierze w Boga co niby wszedze i nigdzie, rozumem go nie pojmiesz itp itd... ale chlop teolog pier**** farmazony gorzej niz moje tesciowa po czterech kieliszkach;-) Czy nie wystorczy nam rozum i zdrowy rozsadek aby cieszyc sie zyciem??? Placimy kase na KK i teologow co bzdury plota gorzej niz baby na targu... Chlop z Antoniowa Odpowiedz Link Zgłoś
jul1usz Kosmiczne Betlejem 29.12.08, 21:58 Jestem zachwycony i cieszę się,że postulat innego wielkiego Kapłana,ks Michała Hellera o "asymilację" osiągnięć współczesnej nauki w teologi znajduje godnego realizatora.Życzę odwagi i większej ilości naśladowców! Odpowiedz Link Zgłoś