gniewska 07.01.09, 16:10 ja ich nie zaluje,produkuja buble i to wszystko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wrd6611 Re: Chiny w strachu - 10 milionów bezrobotnych 07.01.09, 18:31 Ludzi zawsze szkoda ale Jesli przez to ma pasc arogancki i wszystkowiedzacy rezim chinski to trzeba poniesc ofiare. Niech w koncu zaczna szanowac srodowisko i ludzi. Koniec z produkcja bubli i zlodziejstwem patentow. Odpowiedz Link Zgłoś
red_adidas Chiny w strachu - 10 milionów bezrobotnych 07.01.09, 18:40 U mnie wszyscy zdrowi, Kupiłem wieże Sony wyprodukowana w Chinach- i działa.:)) 10mln ciekawe ile to procent na 1 400 mln ludzi?. Agora zwalnia 300 osób z 7500?.Ciekawe jaki to procent? Odpowiedz Link Zgłoś
szapak Re: chwala Bogu konczy sie globalizacja 09.01.09, 13:26 Pobożne życzenia. Nic się nie stanie samo, jeśli wciąż będziemy czekali na boskie zmiłowanie. Czas się obudzić i zażądać od nich to cośmy własną krwawicą wytworzyli otrzymując za to marne grosze! Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 7.5% wzrostu?! 09.01.09, 17:13 Mój Boże, żebyśmy mieli takie tempo w Polsce! Wydaje się, że Chiny mogą stać się stymulatorem wzrostu gospodarki o ile uruchomią swoje rezerwy zamiast tracić je wykupując amerykańskie (bez)wartościowe papiery. Zdaje się, że już to zaczęli robić, co bardzo źle wróży dolarowi i amerykańskim planom wyjścia z kryzysu. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: 7.5% wzrostu?! 09.01.09, 20:32 > Mój Boże, żebyśmy mieli takie tempo w Polsce! Wydaje się, że Chiny mogą stać si > ę Troche im spadło mieli ponad 10% no ale 7.5 % też niezle. Biorąc pod uwage, że niektorzy wchodzą juz w recesje iekawe ile wkońcu FR osiągneła w tym roku? Odpowiedz Link Zgłoś
kretowski Koniec chińskiego dreamu? 11.01.09, 13:55 Chinoli trzeba zacząć blokować. Odpowiedz Link Zgłoś
wowo5 Re: Koniec chińskiego dreamu? 12.01.09, 01:07 Spadnie duzo bardziej. 7,5% wzrostu GDP to pobozne zyczenia. Chinczycy beda mieli szczescie jak nie beda mieli spadku GDP. Eksport juz maleje, sprzedaz stali, energii, samochodow spada, a to dopiero poczatek. W USA jest kryzys i nie ma szans by rynek chinski ani jakikolwiek inny wchlonal wszystkie te dobra, ktore gospodarka chinska produkuje. Na przyklad w USA sprzedaje sie 4 razy wiecej ubran wedlug wartosci niz w Chinach (przy 4-krotnie mniejszej liczbie ludnosci) i 10 razy wiecej dobr elektronicznych. Wiele z tych dobr pochodzi z Chin. Poza tym rzad chinski nie zamierza pobudzac konsumpcji prywatnej tylko budowac infrastrukture, co bedzie mialo maly wplyw na los eksporterow duszacych sie pod nadmiarem produktow. Chiny juz nigdy nie wroca do 10% tempa wzrostu i dobrze. Na razie czeka ich bardzo powolny wzrost, a moze nawet recesja jezeli rzad nie pobudzi popytu wewnetrznego na dobra konsumpcyjne. Chiny sa kolosem na glinianych nogach. Technologie sa praktycznie wszystkie obce. Chinska jest tylko sila robocza. Jak bedzie kiepsko fabryki moga sie przeniesc gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
czyngis_chan GW - beznadziejna walka z chińskim reżimem. 12.01.09, 10:04 Polsce i Europie pomógłby rząd w stylu chińskim i mądre przywództwo człowieka takiego jak Hu Jintao (dowolny chiński przywódca od śmierci Mao jest moim zdaniem o stokroć lepszy od dalajlamy). Odpowiedz Link Zgłoś
wrd6611 Re: GW - beznadziejna walka z chińskim reżimem. 26.01.09, 10:20 oj chlopie. Mam nadzieje, ze jestes synem partii Mao bo to by usprawiedliwilo twoja glupia wypowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
blagam_nie_podwazajcie_sojuszy Jak nie kochać kiedy ona taka słodko zagubiona 26.01.09, 18:05 w tej nawale fotek i wiadomości? A może tak długo płodzi tekst, że w miedzy czasie zmienia na świecie sytuacja? Kolejna z wielu mrocznych tajemnic redakcji wyborczej:) ft.onet.pl/10,19823,chiny_trzecia_najwieksza_gospodarka_swiata,artykul.html Przy okazji pewnej cennej informacji na temat wielkosci chińskiej ekonomi, kilka nieco mniej melodramatycznych (niż u Kruczkowskiej) dla tej gospodarki prognoz A dla zupełnego relaksu: blog.rp.pl/gillert/2008/12/18/wielka-rocznica-przed-wielka-proba/ Gdzie ceniony amerykanski korespondent, Rzepy zupełnie otwarcie artykuuje przekonanie, że jedynie chińskiej demokratycznej opozycji uda się zastopować tyrumfalny marsz chińskiej gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś