Dodaj do ulubionych

Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Europy

13.01.09, 12:21
Czy Putin bardzo rozni sie od Stalina?
Obserwuj wątek
    • buka222 Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Europy 13.01.09, 12:22
      Ha! Czekałam na informację o tym, że gaz jednak nie płynie, ciekawa byłam
      tylko co wymyślą tym razem...
      • fraglesi67 Zima nuklearna 13.01.09, 12:40
        Parę dni temu napisałem u siebie na blogasku historyjkę:
        "...Na początku 2009 roku zabrakło gazu. Ukraina pokłóciła się z Rosją. Potem
        wybuchła wojna, a właściwie dwie wojny. Rosja zaatakowała Ukrainę, a Iran
        Izrael. Nie wiadomo kto odpalił pierwszą rakietę atomową. Nasza dumna
        cywilizacja posypała się jak kostki domina..."
        cd: fraglesi.wordpress.com/2009/01/06/zima-nuklearna/

Nikt nie chciał mi wierzyć. A teraz ?
        • japas Re: Zima nuklearna 13.01.09, 12:46
          A to Putinek zdziwil. Chcial dowalic Kozakow, a on mocno zlapal za
          tatarski ryj. Rosja potrzebuje kasy jak powietrza, a bez gazu nie
          bedzie kasy. Buhuaaaaaahahahahahaha!
          • jwojnar Transakcja wiązana 13.01.09, 13:40
            Ukraina zgadzając się na wszystko pokazałaby swoją dobrą wolę, solidność, ale
            też słabość, wcale nie gwarantując sobie bieżących, ani przyszłych dostaw z
            Rosji i nie zabezpieczając się przed rurą pod Bałtykiem. Grając twardo, Ukraina
            zmusi Rosję do ustępstw na tę chwilę, ale praktycznie zagwarantuje sobie kłopoty
            na przyszłość i przypieczętuje obejście swojego terytorium nowym rurociągiem.
            • pensioner63 Białoruś przyjacielem, Ukraina wrogiem Polski? 13.01.09, 13:56
              Czyżby wbrew temu co piszą polskie gazety Białoruś była przyjacielem, a Ukraina
              wrogiem Polski? Ukraina odcięła dopływ gazu aby kosztem Polski wynegocjować
              sobie lepsze warunki z Rosją.

Może Prezydent Kaczyński pojedzie na Ukrainę i pomoże rozwiązać problem. Czy
              Kaczyński lubi tylko zachęcać do wojen, a misje pojednawcze są mu obce?
              • znajomy_jennifer_lopez Komisja Europejska - bezzębny impotent 13.01.09, 14:07
                skuteczność działania: ZEROWA
                zdolnośc do przejadania pieniędzy - NIEOGRANICZONA
                Po co istnieje?
                • tuskomatolek Re: Komisja Europejska - bezzębny impotent 13.01.09, 14:09
                  Istnieje jak Urzad Skarbowy.Zbierac podatki.
                  • zibiwrocek Pogratulować ukraińcom - maja magazyny gazu 13.01.09, 17:31
                    a w nich gaz na kilka tygodni "szarpaniny" z Moskwą.
                    A u nas po staremu - gadu gadu pierdu pierdu.
                    • doradca_polski Ukraina to niepoważny partner, dlatego trzeba 13.01.09, 18:13
                      dudować nowy gazociąg przez Białoruś .
              • eddiemaxfaktor Re: Białoruś przyjacielem, Ukraina wrogiem Polski 13.01.09, 15:45
                skad sie wam ludzie takie ograniczone glupoty w mozgach rodza?
        • chanczal Re: Zima nuklearna 13.01.09, 17:21
          fraglesi67 ja jeszcze poczekam)))
      • old.european Ruskie winne, ze Ukraincom odbilo, a jakze 13.01.09, 12:51
        Dawac ten gazociag pod Baltykiem a reszta niech sie chrustem grzeje.
        • nordic79 Re: Ruskie winne, ze Ukraincom odbilo, a jakze 13.01.09, 13:11
          Tak się składa, że rura pod Bałtykiem ma też omijać Polskę. Nadal chcesz jego budowy, a reszta żeby chrustem się grzała? :)
          • lechujarek Re: Ruskie winne, ze Ukraincom odbilo, a jakze 13.01.09, 14:56
            nordic79 napisała:

> Tak się składa, że rura pod Bałtykiem ma też omijać Polskę. Nadal
            > chcesz jego budowy, a reszta żeby chrustem się grzała? :)

Toć towarzysz old.european z Polski wszak nie nadaje, to chyba oczywiste :)
            • zigzaur Re: Ruskie winne, ze Ukraincom odbilo, a jakze 13.01.09, 17:38
              Coś niemiecki podatnik mało jest chętny na finansowanie prezentów dla Putina.
          • em_obywatel Lepiej bylo sie dopiac do tej rury 13.01.09, 17:08
            Lepiej bylo sie dogadac z ruskimi i podczepic sie do tej rury. Ale oczywiscie,
            nasz wspanialy rzad woli byc zakladnikiem w konflicie rosyjsko-ukrainskim.
            Gdybysmy sie podpieli do baltyckiej rury to przynajmniej kwestia gazu byla tylko
            miedzy Polska i Rosja a tak jeszcze jestesmy zakladnikami Ukrainy. Do bani z
            taka polityka.
    • kroliklesny Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Europy 13.01.09, 12:23
      Czyzby ktos cos obiecal Juszczence za wszczynanie draki?!
      • blandyn44 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 12:27
        Czyzby ktos cos obiecal Juszczence za wszczynanie draki?!
      • donar44 Re: Niech zyje Schröder ! Niech go J.P.II chroni ! 13.01.09, 13:58
        Jaki on byl dalekowzroczny...jak inny wybitny przedstawiciel lewicy Leszek
        Müller !!!
    • kroliklesny Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 12:24
      Co chciales skomentowac? Bo artykul dotyczy gazu!
      • kroliklesny Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 12:24
        kroliklesny napisał DO CZARKA:

> Co chciales skomentowac? Bo artykul dotyczy gazu!
        • funia81 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 12:30
          Komentarz Czarka tez dotyczy gazu, choc nie wprost: wierzysz Putinowi?
          • hella_79 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 12:36
            a jakie mamy podstawy aby wierzyć ukrainie?
            i jdna, i druga strona nie jest warta zaufania a najłatwiej oskarżyć o coś rosję. a na ukrainie to co, same niewiniątka siedzą?
            • darekvtb Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 12:58
              "wierzysz Putinowi?"
              Nie zawsze, ale w tym przypadku sa obserwatorzy. Chyba im mozna
              wierzyc?
              • kalfas2 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 13:16
                problem w tym ze Ukraina zlamala porozumienie i nie wpuscila
                wszystkich obserwatorow, ani nie dopuscila do czesci instalacji.
                Dla wszystkich myslacych jest juz jasne ze kradli gaz, i sa winni
                calego zamieszania.
                • bah Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 15:06
                  Jak mogła złamać porozumienie skoro do niego nie doszło.
                  Dlaczego ma się zgadzać na "eksterytorialną autostradę" ?
                  Słowo kradli ma się nijak do faktów.

To Rosja chce by Ukraina dokłdała własny gaz
                  do tłoczenia cudzego.

• scibor3 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 15:34
                    Skoro bierze kasę za tranzyt to chyba jasne? Poczcie do znaczka dolewasz
                    benzyny? Kolej powinna sobie odlewać olej napędowy z cystern?
                • akkj Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 16:29
                  Kacapski agent już sieje ferment na forum.

kalfas2 napisał:

> problem w tym ze Ukraina zlamala porozumienie i nie wpuscila
                  > wszystkich obserwatorow, ani nie dopuscila do czesci instalacji.
                  > Dla wszystkich myslacych jest juz jasne ze kradli gaz, i sa winni
                  > calego zamieszania.
                  • kalfas2 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 16:59
                    agent jest tajny, ja dzialam otwarcie i nie kryje sie ze swoimi
                    pogladami, trollu z ambasady USA
    • 12.12a1 Chociaz sprawdzili co pompuja? 13.01.09, 12:29
      Moze wala w rurociagi sprezone powietrze i dziwia sie,ze gazu niet.
    • ogabignac Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Europy 13.01.09, 12:34

• sralimuchibedziewiosna Gazprom pewnie znowu kłamie, jak na poczatku 13.01.09, 12:37
      wówczas też twierdzili, że to Ukraina odcięła, a okazało się potem , że to oni
      sami zakręcili kurek.
      • darekvtb Re: Gazprom pewnie znowu kłamie, jak na poczatku 13.01.09, 13:05
        "Gazprom pewnie znowu kłamie, jak na poczatku"
        Tylko ze teraz OBIE strony sa zgodne ze UKRAINA nie przyjmuje gazu.
        To co, wedlug Pana OBIE strony zgodnie klamia???
        A Pan wie lepiej niz sami Rosjanie i Ukraincy?
    • qbin2001 Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Europy 13.01.09, 12:42
      Panie Prezydencie, prosimy o poparcie działań Ukrainy... Wymarznięta Europa
      liczy na pana...
      • michr Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 14:18
        Gdyby mój sąsiad oskarżyłby mnie że podłączyłem się do jego
        instalacji elektrycznej to bym powiedział - przyjdź i sprawdź.Nie
        wpuszczenie obserwatorów rosyjskich jest bardzo podejrzane.
    • podkanclerzy Kacap podnosi ceny gazu,przesył chciałby za friko. 13.01.09, 12:42
      Rosja w defensywie.A tak dobrze żarło w Gruzji i zdechło.
      • koloratura1 Re: Kacap podnosi ceny gazu,przesył chciałby za f 13.01.09, 13:11
        podkanclerzy napisał:

> Rosja w defensywie.A tak dobrze żarło w Gruzji i zdechło.

Nie przesadzaj!
        Ani Gruzja, ani Ukraina JESZCZE nie zdechły.
        • zigzaur Re: Kacap podnosi ceny gazu,przesył chciałby za f 13.01.09, 17:42
          Ale raSSija - tylko patrzeć!
          I bardzo dobrze!
          • koloratura1 Re: Kacap podnosi ceny gazu,przesył chciałby za f 13.01.09, 17:57
            zigzaur napisał:

> Ale raSSija - tylko patrzeć!
            > I bardzo dobrze!

Coś mi się widzi, że na to "patrzenie" życia Ci nie starczy...
            • nienadety_niesniety O ZSRR tez tak mowili.... 13.01.09, 19:04
              a tu szast, prast i syf sie rozpadl sam... Z Rosja tez tak bedzie - i bardzo dobrze.
    • barack_obama Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 12:45
      "- Ukraina nie przyjmuje gazu tłoczonego z Rosji - potwierdził rzecznik spółki
      paliwowej Naftohaz, Wałentyn Zemlanski. - Nie przyjmujemy tego gazu. Warunki
      przesyłu gazu przez Rosjan są dla nas nie do zaakceptowania - powiedział.
      Ukraina nie przyjmuje gazu tłoczonego z Rosji - oświadczył rzecznik spółki
      paliwowej Naftohaz, Wałentyn Zemlanski. - Nie przyjmujemy tego gazu. Warunki
      przesyłu gazu przez Rosjan są dla nas nie do zaakceptowania - powiedział."

Co to za bełkot?!
      • wujaszek_joe Michnik nie potrafi redagować bez Maleszki 13.01.09, 12:49
        to jest tragedia, co GW wyprawia z "newsami". Ja na gadu-gadu składniej piszę
        • miauman Re: Michnik nie potrafi redagować bez Maleszki 13.01.09, 13:09
          wujaszek_joe napisał:

> to jest tragedia, co GW wyprawia z "newsami". Ja na gadu-gadu składniej piszę

Respect, ale w takim razie pisz komenty może również na GG. Tematyka, w tym
          przypadku, jest inna od tej, którą poruszasz
        • koloratura1 Re: Michnik nie potrafi redagować bez Maleszki 13.01.09, 13:13
          wujaszek_joe napisał:

> to jest tragedia, co GW wyprawia z "newsami". Ja na gadu-gadu składniej piszę

"Mamo, chwalą nas; wy mnie a ja was..."
    • eva15 Ukraina jest chroniona i animowana do bandytyzmu 13.01.09, 12:48
      Pisałam o tym wczoraj. USA zawarły z Ukrainą w grudniu 2008 porozumienie o
      "opiece" nad tranzytem ukraińskiego gazu. Ukraina jest chroniona i animowana
      do bandytyzmu, który teraz uparwia. A teraz pewnie ochroniarz wkroczy do gry i
      będzie dyktował swoje warunki.
      JCzyli - jak źle pójdzie to na koniec USA zostaną oficjalnym pośrednikiem
      tranzytowym na Ukrainie.

Głupia, naiwna Europa. korwin.Mikke ma rację - należy wejść z wojskaimi na
      Ukrainę, im szybciej tym lepiej.
      • eva15 USA oficjalnym ochroniarzem ukraińskich gazociągów 13.01.09, 12:53
        Na dobrą sprawę to chyba raczej USA zakręcają bratniej EU kurki i mrożą ją zimą.
        Aby dokopać Rosji wzięto bezlitośnie EU jao zakładnika:

de.rian.ru/world/20090112/119455359.html
        • kalfas2 Re: USA oficjalnym ochroniarzem ukraińskich gazoc 13.01.09, 13:06
          juz dawno o tym pisalem, to jest oczywiste kto za tym stoi. USparchy
          graja naszym kosztem i naszym bezpieczenstwem, najchetniej ci
          faszysci z waszyngtonu cala europe by podpalili zeby czerpac zyski z
          dostaw broni, skad wiesz, moze do tego daza,- do zniszczenia europy
          i rosji, wykrwawienia i wzajemnej nienawisci tych narodow,-to by tym
          faszystom dalo pelnie wladzy i wielkie mozliwosci zdominowania
          oslabionego i wykonczonego regionu. Obym tym razem nie mial racji,
          ale ze zawsze mam racje to jest sie czego bać.
          • antyreakcjonista Re: USA oficjalnym ochroniarzem ukraińskich gazoc 13.01.09, 13:28
            Niestety mozesz miec racje, ja rowniez jeszcze przed calym tym zamieszaniem
            wokol gazu pisalem o tym.
            CZas tym us-sku...elom odplacic
            • asmall4 achtung !!! Веб-брига& 13.01.09, 13:33
              Teamwork. "They unwaveringly support each other in discussions, ask each other
              leading questions, put fine points on each other’s answers, and even pretend not
              to know each other. If an opponent starts to be hounded, this hounding
              invariably becomes a team effort, involving all of the three to twenty nicknames
              that invariably are present on any political forum 24 hours a day
              • kalfas2 Re: achtung !!! Веб-б 13.01.09, 13:39
                asmall, myśl samodzielnie, MYŚL, bo wklejajac cudze teksty
                udowadniasz tylko ze to inni za ciebie mysla, ty tylko powtarzasz,
                wklejasz.To efekt propagandy ktora ksztaltuje twoj swiatopoglad.
                • asmall4 Re: achtung !!! Веб-б 13.01.09, 16:49
                  Ja wklejam teksty z którymi się zgadzam .
                  Ty powtarzasz rosyjską nowoczesną propagandę z którą nikt w Polsce się nie
                  identyfikuje .
                  No może , oprócz paru pożytecznych idiotów na forum ...
                  • kalfas2 Re: achtung !!! Веб-б 13.01.09, 17:05
                    ja nic nie powtarzam, ja to tworze:), co oznacza ze nie musze
                    posilkowac sie gotowcami, poniewaz mam swoje poglady ktore sobie
                    wyrobilem obserwojac swiat i rzeczywistosc wokol siebie.
                    I wcale nie kryje ze w obecnej sytuacji geopolitycznej sympatyzuje z
                    Rosja bo uwazam ze w wielu przypadach racja jest po ich stronie.
                    Jedynie w przypadku wojny czeczenskiej postapili zle, poniewaz
                    spacyfikowali ludnosc cywilna, a ja nienawidze kiedy morduje sie
                    kobiety i dzieci,- tyle ze ty nie potrafisz skrytykowac USA za ich
                    zbrodnie,tym sie roznimy. Roznica miedzy nami jest taka ze jestes
                    zaslepionym proamerykanskim slugusem, ja zaslepiony nie jestem
                    niczym,i mam swoje wlasne zdanie. Paniał? Jak rozumiesz to ubieraj
                    walonki, waciak, szpic-czapeczke z gwiazdą i idz odsnieżać.
                    • asmall4 Re: achtung !!! Веб-б 13.01.09, 17:26
                      > ja nic nie powtarzam, ja to tworze:), co oznacza ze nie musze
                      > posilkowac sie gotowcami, poniewaz mam swoje poglady ktore sobie
                      > wyrobilem obserwojac swiat i rzeczywistosc wokol siebie.

Współczuje ci szczerze poglądów :)

tyle ze ty nie potrafisz skrytykowac USA za ich
                      > zbrodnie,tym sie roznimy

Od tego są sądy i trybunały ,a nie poszczekiwanie łubianki :)

Roznica miedzy nami jest taka ze jestes
                      > zaslepionym proamerykanskim slugusem, ja zaslepiony nie jestem
                      > niczym,i mam swoje wlasne zdanie

Ameryki można nie lubić ,ale dzięki niej mamy 60lat pokoju i EU wyrosła na no1
                      potęgę gospodarczą świata :)
                      To musi kacapów boleć , że nie mają nic do zaproponowania ...
                      • kalfas2 Re: achtung !!! Веб-б 13.01.09, 17:38
                        to nie dzieki USA jest dobrobyt w Europie. Pokoj w Europie byl tez
                        nie dzieki USA tylko dzieki rownowadze sil, i temu ze USA balo sie
                        CCCP a CCCP balo sie USA. Jak widzisz po rozpadzie CCCP USA sie
                        wzmocnily, i co sie nagle okazalo? Wojna w Iraku, Afganistanie,
                        bombardowania Jugoslawi, podpuszczenie Gruzji na Ruskiego. Tak wiec
                        przyjmij do wiadomosci ze po rozpadzie CCCP USA poczoly sie bezkarne
                        i swawolą do woli, zachowuja sie jak niebezpieczny uzbrojony po
                        zemby bandyta.
                      • antyprawak Re: achtung !!! Веб-б 13.01.09, 17:38
                        Dzięki Ameryce kilka reżimów w Europie doszło do władzy.
                        USA nie zależy na silnej Europie, powtarzasz bzdury. Np. Traktatu
                        lizbońskiego boją się tak samo Rosja jak i Ameryka. Bo to zagrożenie
                        dla ich potęgi. Przede wszystkim to Europa wynegocjowała sobie
                        pokój, potem są to zasługi Gorbaczowa i dopiero na końcu USA.
                        • zigzaur Re: achtung !!! Веб-б 13.01.09, 17:45
                          Gorbaczow to ludobójca. Powiedz te dyrdymały Ukraińcom, Litwinom, Gruzinom,
                          Ormianom, Azerom.
                          • antyprawak Re: achtung !!! Веб-б 13.01.09, 17:54
                            A powiedź Ukraińcom, że AK to bohaterzy.

Gorbaczow święty nie był, ale my, czy Niemcy zawdzięczamy mu prawie
                            wszystko. To, że Polska nie wygląda dziś jak Ukraina.
                            • zigzaur Re: achtung !!! Веб-б 13.01.09, 18:23
                              Zawdzięczamy Ronaldowi Reaganowi.
              • poszliwpisdu Re: achtung !!! Веб-б 13.01.09, 14:52
                Brzmi jak opis dzialania na forum osob nastawionych proamerykansko. Czyzbym zgadl?
                • asmall4 Re: achtung !!! Веб-б 13.01.09, 16:47
                  Po niemiecku nie rozumiesz ??
                  Przecież PIS kocha Niemców :)
                  • poszliwpisdu Re: achtung !!! Веб-б 13.01.09, 17:00
                    Po niemiecku rozumiem, ale dla mnie to wyglada na angielski. I widze dokladny
                    opis dzialania na forum zwolennikow PO, PiS i innych smiesznych partyjek.
                    • asmall4 Re: achtung !!! Веб-б 13.01.09, 17:29
                      Powtarzam po raz 2gi . Nie należę do żadnej partii , ale kolega widać do którejś
                      z wymienionych jak najbardziej :)
                      Staraj się, a za 20 lat zostaniesz partyjnym bonzem :)
                      • poszliwpisdu Re: achtung !!! Веб-б 13.01.09, 21:00
                        asmall4 napisał:

> Powtarzam po raz 2gi . Nie należę do żadnej partii , ale kolega widać do której
                        > ś
                        > z wymienionych jak najbardziej :)
                        > Staraj się, a za 20 lat zostaniesz partyjnym bonzem :)

Tak i jako czlonek PO i PiS wytykam bledy (co nie jest specjalnie trudne) i
                        krytykuje wiekszosc poczynan tych partii...
                        Bush cie uczyl logiki?
            • kalfas2 Re: USA oficjalnym ochroniarzem ukraińskich gazoc 13.01.09, 13:35
              najlepiej im odlacic wywalajac ich z europy. Amerykanie kochaja
              kase, jak jej zabraknie beda nieszczesliwi. Niech sie wynosza do
              swojej ameryki i nie zawracaja nam tu glowy, i niech zabiora ze soba
              swoich agentow, przekupionych pismakow, sprzedajnych politykow.
            • berkut1 Re: USA oficjalnym ochroniarzem ukraińskich gazoc 13.01.09, 13:38
              Jeśli już mowa o rurociągach to częśc ESPO rozpocznie przesył pod
              koniec roku
              en.rian.ru/russia/20090113/119463922.html
          • akkj Re: USA oficjalnym ochroniarzem ukraińskich gazoc 13.01.09, 16:37
            Twoim kosztem sowiecki, płatny śmieciu KGB? Nawet ścierwojadzie,
            agencie bandyty putina nie masz polskich liter. Pogadaj sobie gnoju
            z agenten eva15 na Bobrowieckiej, albo w ambasadzie sowieckiej, a
            nie an polskim forum.

Wpadliście w panikę szmaciarze, Rosja gnije, ropa po 40 dolarów za
            baryłkę. Skąd bandyta i ludobójca putin bedzie brał na swoje
            obłąkane imperialistyczne zamiary i cheć zawładnięcia chociażby
            byłymi sowieckimi republikami?
            kalfas2 napisał:

> juz dawno o tym pisalem, to jest oczywiste kto za tym stoi.
            USparchy
            > graja naszym kosztem i naszym bezpieczenstwem, najchetniej ci
            > faszysci z waszyngtonu cala europe by podpalili zeby czerpac
            zyski z
            > dostaw broni, skad wiesz, moze do tego daza,- do zniszczenia
            europy
            > i rosji, wykrwawienia i wzajemnej nienawisci tych narodow,-to by
            tym
            > faszystom dalo pelnie wladzy i wielkie mozliwosci zdominowania
            > oslabionego i wykonczonego regionu. Obym tym razem nie mial
            racji,
            > ale ze zawsze mam racje to jest sie czego bać.
          • chanczal Re: USA oficjalnym ochroniarzem ukraińskich gazoc 13.01.09, 17:33
            kalfas2 napisał:

> juz dawno o tym pisalem, to jest oczywiste kto za tym stoi.
            USparchy
            > graja naszym kosztem i naszym bezpieczenstwem, najchetniej ci
            > faszysci z waszyngtonu cala europe by podpalili zeby czerpac zyski
            z
            > dostaw broni, skad wiesz, moze do tego daza,- do zniszczenia
            europy
            > i rosji, wykrwawienia i wzajemnej nienawisci tych narodow,-to by
            tym
            > faszystom dalo pelnie wladzy i wielkie mozliwosci zdominowania
            > oslabionego i wykonczonego regionu. Obym tym razem nie mial racji,
            > ale ze zawsze mam racje to jest sie czego bać.

nie strasz nastradalfas))
      • herr7 2.5% poparcia dla Juszczenki... 13.01.09, 13:00
        To tłumaczy desperację "pomarańczowych" zdrajców, którzy rządzą Ukrainą. Jedyną
        szansą Juszczenki na utrzymanie władzy jest ogłoszenie stanu wojennego.
        • eva15 Nie, nie tylko, to sięga dużo głębiej 13.01.09, 13:14
          Nie, a w każdmy razie nie tylko. To sięga dużo głębiej i jest groźne, piszę o
          tym u Szcześniaka:

To co się dzieje to bezprzykładna wojna z Rosją, gdzie zrobiono z całej EU
          zakładnika. I to nie zrobił tego jakiś wróg lecz sojusznik, przyjaciel.

To, że Ukraina właśnie znów cynicznie zakręciła kurki wiąże się z tym, iż czuje
          się animowana i bezkarna, bo zyskała mocarnych ochroniarzy i mecenasów.
          19.12.2008 Juszczenko podpisał w Waszyngtonie układ o wiecznej j przyjaźni i
          współpracy (jak znajomo to brzmi!) i jak się okazało jednym z punktów było
          oddanie tranzytu gazowego pod "opiekę" amerykańskich przyjaciół.

de.rian.ru/world/20090112/119455359.html
          Nieważne, że pół Europy zamarza, atak na Rosję idzie frontalny, a Juszczenko
          zyskawszy takich patronów czuje się praktycznie całkiem bezkarny i celowo
          zaognia spór. Jak całkiem źle pójdzie, to na tak przygotowany grunt włączą się
          na koniec USA łaskawie do sporu jako opiekun tranzytu i zażegnają spór, bo
          przecież kłótliwa Ukraina i ociężała umysłowo EU same sobie nie radzą i jak
          zawsze potrzeba, by Wuj Sam sprawami pokierował i położył na nich swą opiekuńczą
          rękę. Oraz najlepiej podpis - jako współodpowiedzialny, zgodnie z grudniowym
          traktatem, za ukraiński tranzyt.

• eva15 Kto wygra ukr. gazopciągi? EU i Rosja czy USA? 13.01.09, 13:23
            Tearz sprawa jest już na ostrzu noża. Kto wygra walkę o ukraińskie gazociągi -
            EU (Niemcy)razem z Rosją (proponowane przez Niemców konsorcjum o którym wczoraj
            pisałam), czy USA i ich kumple (ci z RUE, których, jak powiedział zeźlony
            Putin, pozbyć się nijak nie idzie)?

Jedno jest pewne - od tej wojny o rury zależy, kto będzie miał kontrolę nad
            upadłą Ukrainą, nad szlakami tranzytowymi i ewentualnie nad trzymaniem bata na
            Rosję.

Obawiam się, że zachodnie ociężałe umysłowo elity EU nie kumają powagi sytuacji.
            A wschodnie chętnie oddałyby cały kontynet w US opiekę, a co dopiero ukraińskie
            rury.
          • herr7 prężenie muskułów... 13.01.09, 13:26
            Jak sądzę, Ameryka gra Ukrainą mając być może na uwadze Iran. W tym przypadku byłoby to ruch robiony w interesie izraelskich jastrzębi. Co może zrobić Rosja? Po pierwsze musi bardzo energicznie prowadzić akcję pokazującą co tak naprawdę na Ukrainie się dzieje. Planowana wizyta Putina w Niemczech może Rosji pomóc przekonać partnerów w zachodniej Europie, że Juszczenko z Saakaszwili i Kaczyńskim nie są w stanie Europy zabezpieczyć w energię, szczególnie wbrew Rosji. W sferze realnej gospodarki musi szybko budować instalacje do skraplania gazu oraz gazociągi omijające Ukrainę.

Janusz Korwin Mikke proponuje rozwiązanie siłowe. W interesie Rosji jest usunięcie Juszczenki przez samych Ukraińców. A jest to chyba dość obecnie prawdopodobne.
            • eva15 USA grają o szlaki tranzytow z Azji i o okrążanie 13.01.09, 13:41
              USA grają o zapewnienie sobie szlaków tranzytowych z Azji oraz okrążenie Rosji -
              do tego uznali Ukrainę za niezbędną.

Putin w Niemczech nikogo specjalnie przekonywać nie musi. Niemcy kumają, jaka
              jest sytuacja i robią co mogą, by doprowadzić do powstania konsorcjum
              unijno-rosyjskiego nad ukr. gazrurami.

Powtarzam toczy się na naszych oczach wojna między koncepcją unijną a
              amerykańską wobec ukraińskiego trupa politycznego i gospodarczego.

Jednak Niemcy mają mocno związane ręce, m.in. dzięki Polakom, Pribałtyce a także
              nawet i Szwedom. Z jednej strony utrudnia się alternatywną rurę bałtycką -
              dzieje się to na otwarte już w międzyczasie żądanie USA (vide antyniemieckie i
              antyros. oświadczenie US-ambasadora w szwedzkiej prasie i nawoływanie do bojkotu
              rurty), z drugiej strony USA zrobią, co się da, by nie dopuścić do powstania
              unijnego konsorcjum na Ukrainie.
              Celem naczelnym i długofalowyn jest uzależnienie EU od US-dostaw
              (cudzej-azjatyckiej a może i rosyjskiej(!?) energii.

Rosja dobrze zdiagnozowała - kto ma energię, ten będzie miał w nadchodząch
              czasach władzę. USA świetne to rouzumieją.
              • herr7 Rosjanie muszą gaz skraplać... 13.01.09, 13:50
                Jeżeli będą to robili to naciski ze strony wasali Ameryki stracą na znaczeniu. A
                skroplony gaz można przesyłać np. przez Bałtyk. Sama Ukraina starci szybko na
                znaczeniu, jak tylko zabraknie dla niej rosyjskiego gazu. Gaz z Azji lepiej jest
                tłoczyć przez Turcję niż niestabilną Gruzję i Ukrainę. Przy tym Rosja będzie
                mogła do woli destabilizować te kraje do woli, rewanżując się Ameryce.
                • antyreakcjonista Re: Rosjanie muszą gaz skraplać... 13.01.09, 13:54
                  LNG nie jest calkowita alternatywa dla gazociagow
                • profanum_vulgus Kacap pisze prawdę: 13.01.09, 13:56
                  Pragnieniem Rosji jest destabilizowanie i "odbijanie sobie
                  upokorzeń".
                  Dlatego rusofobia to polska racja stanu.
                • eva15 Rosjanie muszą gaz skraplać.Tak, owszem.. 13.01.09, 14:05
                  Rosja wolałaby związać się ze starą EU nierozerwalnym węzłem "małżeńskim" sieci
                  wspólnych rurociągów, bo dawałoby jej to inne wymierne korzyści cywilizacyjne i
                  modernizacyjne. Ale jak się nie ma co się lubi... Putin już mówił o
                  intensyfikacji budowy portów gazu skroplonego, a on jak mówi, to robi; a nie jak
                  w PL- gdzie jak mówią, to mówią.

Rosja działa dalekowzrocznie, sprytnie i globalnie - wchodzi właśnie na rynki
                  afrykańskie (np. Nigeria) i płn.afrykańskie (rozmowy z Libią). Jak dobrze
                  pójdzie to gaz dostarczany EU z Afryki i tak będzie w znacznym stopniu gazem
                  Gazpromu, a o starej EU będzie można wtedy mówić, że głupia jak Polak (który od
                  Niemca kupi ruski gaz zamiast taniej od Rosji).
          • herr7 przeceniasz Amerykę 13.01.09, 13:45
            Istnieją opinie, że Ameryka chce sprowokować wojnę rozgrywając cynicznie ukraińską kartę. Dla mnie bardziej prawdopodobne jest, że Ukraina jest w stanie całkowitej desperacji. Jak to już wcześniej pisałem, Ukrainę satysfakcjonuje obecnie jedynie gaz darmowy. Jej nie stać ani na cenę 200$, 250$ ani za 100$ Rosja musi ten kryzys po prostu przetrzymać. A w przyszłości może skutecznie sobie na Ukrainie obecne upokorzenia odbić. Ale wcześniej musi zainwestować w instalacje dla ciekłego gazu oraz w dywersyfikację gazociągów.

Ameryka stoi przed perspektywą Wielkiej Depresji. Póki co, metody kuracji jakie zostały zastosowane nie przyniosły rezultatu. Nowy prezydent tak naprawdę nie bardzo wie co z tym począć. Dlatego dla takich krajów, jak Rosja trzeba ten ciężki czas przeczekać. Nie zapominając jednak o wzmacnianiu armii. Rosjanie po prostu muszą zapomnieć o zachodnich luksusach...
            • eva15 Przeceniasz Amerykę, nie nie wierzę w wojnę 13.01.09, 13:57
              Bze przesady, USA nie wywołają z powodu Ukrainy wojny. One tylko chcą
              zabezpieczyć swoje długofalowe interesy w Europie i Azji i uważaąją Ukrainę za
              ważny ich czynnik. Więc grają ostro, w końcu to nie Ameryka marznie.

Wiadomo, że Ukrainy na żadną cenę gazu nie stać - i tu jest wielka przewaga
              rozwiązania unijnego nad amerykańskim. Niemcy i Rosjanie mają już gotową
              koncepcję uratowania przegniłych, niedoinswetowanych ukr. gazociągów oraz
              zabepieczenia dostaw dla ludności i zakładów prod. Mają na to przygotowaną kasę
              oraz mają (rosyjski) GAZ- tego wszystkiego USA nie mogą Ukrainie zapewnić.

Ukraina, już wcześniej nieumiejąca się samodzielnie rządzić, ostatecznie upadła
              dzięki skutkom amerykańskiej pomarańczowej rewolucji. Dziś jej jedynym ratunkiem
              jest zgoda na koncepcję unijną, nie na amerykańską.

Ale KTO na Ukrainie dba o dobro Ukrainy? Koncepcja unijna nie przewiduje
              dalszego korumpowania elit i napychania im kieszeni lecz naprawę gospodarki i
              państwa. A co to te elity obchodzi?

Ukrainie brak bardzo boleśnie swojego Putina.
              • herr7 spójrzmy na to inaczej... 13.01.09, 14:09
                Ukraina zerwała porozumienie, które jej rząd zawarł nie dalej jak dwa dni temu. Tym samym oszukani są nie tylko Rosjanie ale również Unia Europejska. Przy okazji Ukraina pokazała Europie że jest państwem całkowicie niestabilnym, a jej władcy są ludźmi nieodpowiedzialnymi. Jak sądzisz szanse Ukrainy na wejście do NATO i Unii teraz wzrosną?

Kryzys ten bez wątpienia uderza w Rosję, ale w dłuższej perspektywie Rosja sobie poradzi gdyż jej atutami są surowce, które nadal posiada. Biorąc pod uwagę, że żaden inny rejon świata nie jest w stanie zapewnić Europie potrzebnych jej źródeł energii Rosja będzie zawsze dla Europy ważna. W dalszej perspektywie, główną ofiarą będzie Ukraina i jej europejskie aspiracje. Już teraz jednak ciekaw jestem jak Szwedzi będą uzasadniać swój opór dla budowy Gazociągu Północnego?
                • eva15 Upadła Ukraina musi być wzięta pod kuratelę 13.01.09, 14:44
                  Po tych wszystkich wydarzeniach ani Gruzja ani tym bardziej Ukraina do EU i NATO
                  nie wejdą. To jasne.

Ale Unia (Niemcy) wie, że należy UBIEC USA i stworzyć jakąś sformalizowaną
                  konstrukcję protektoratu nad Ukrainą, która swą niestabilnością zagraża wszak,
                  jak widzimy EU, nie USA. Dla USA to tylko granat ręczny rzucany w Rosję.

Taką konstrukcją byłoby wspomniane konsorcjum unijno-rosyjskie. Daje to Rosji
                  korzyści, bo wiąże ją z EU wspólnymi zadaniami i interesami, daje także i samej
                  EU, bo ma nad przyjęciem Ukrainy do EU zasadniczą przewagę:

- protektorat daje EU prawo głosu w sprawach Ukrainy i w jej gremiach NIE DAJAC
                  Ukrainie prawa głosu w sprawach EU i jej gremiach.
                  I o to tu chodzi! Sądzę, że doświadczenia z PL i Pribałtyką były dla starej EU
                  cennym materiałem do nauki. Niemcy na pewno wyciągnęły wnioski. Jak zwykle bez
                  hałasu.

Co do Szwecji - ona hamuje rurę ze wzgl. na biedną, kochaną ekologię i na
                  interesy biednej, kochanej Polski - chce by rury szły przez Polskę. Tak więc
                  zadyma na Ukrainie raczej Bildta nie rozmiękczy. Ale myślę, że teraz zostanie
                  rzucona do boju ostrzejsza amunicja. A Rosja ma odnośnie Szwecji sporo
                  argumentów na składzie...
                  • eva15 Upadła Ukraina przypomina XVIII- wieczną Polskę 13.01.09, 14:50
                    Dzisiejsza upadła Ukraina przypomina XVIII-wieczną Polskę. Zdziczałe,
                    skorumpowane i sprzedajne elity rozszarpują państwo tocząc ze sobą śmiertelną
                    walkę a wielkie mocarstwa stoją i patrzą jak toto rozparcelować. Tyle, że dziś
                    już nie przemocą fizyczną a bardziej subtelną i bardziej skuteczną.
            • antyreakcjonista Re: przeceniasz Amerykę 13.01.09, 14:03
              Raczej reformowac i restrukturyzowac gospodarke; swiat wielobieguowy jaki sie
              wytworzyl potrafi suteczniej przetrzymac zdepresjonowanych amerykanow:))
      • abhaod czekiści wszystkich krajów, łączcie się.... 13.01.09, 13:50
        bandyta fiutin kombinuje jak tylko potrafi, żeby zdyskredytować Ukrainę w oczach
        świata, Kacapy won z Krymu !!!
        fotoforum.gazeta.pl/3,0,1568050,2,3.html
      • ooluss Re: Ukraina jest chroniona i animowana do bandyty 13.01.09, 13:59
        chyba coś ci na mózg padło... Nasz kraj ma takie wojsko że niestety ale wątpię czy bez pomocy UE cokolwiek zrobimy... Tym bardziej nie myślę że Ukraina jest naszym wrogiem... A Rosja tylko czeka żeby zostały podjęte jakieś działania militarne. Zastanów się lepiej następnym razem jak będziesz wypisywać takie farmazony...
      • akkj Re: Ukraina jest chroniona i animowana do bandyty 13.01.09, 16:33
        Czy ty KGB-powski płatny śmieciu niegdy nie przestaniesz tu
        znaieczyszczać tego forum? Co robią te darmozjady z ABW, że
        pozwalają na taką wielomiesieczną działalnosć wrogiej Polsce
        sowieckiej agentury na jednym z ważniejszych forów w internecie?

eva15 napisała:

> Pisałam o tym wczoraj. USA zawarły z Ukrainą w grudniu 2008
        porozumienie o
        > "opiece" nad tranzytem ukraińskiego gazu. Ukraina jest chroniona
        i animowana
        > do bandytyzmu, który teraz uparwia. A teraz pewnie ochroniarz
        wkroczy do gry i
        > będzie dyktował swoje warunki.
        > JCzyli - jak źle pójdzie to na koniec USA zostaną oficjalnym
        pośrednikiem
        > tranzytowym na Ukrainie.
        >
        > Głupia, naiwna Europa. korwin.Mikke ma rację - należy wejść z
        wojskaimi na
        > Ukrainę, im szybciej tym lepiej.
    • asmall4 Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Europy 13.01.09, 12:52
      Z ruskimi debilami można się dogadać przy pomocy wojska .
      W Polsce miał miejsce ostatni pobór .
      Oby nie musieli ginąć przez kremlowskich imperialistów !
      • pantanal Nasi niedouczeni poborowi jako mięso armatnie? 13.01.09, 12:57
        asmall4 napisał:

> Z ruskimi debilami można się dogadać przy pomocy wojska .
        > W Polsce miał miejsce ostatni pobór .
        > Oby nie musieli ginąć przez kremlowskich imperialistów !

Jeź sam na Moskwę, jakeś taki gieroj!
        • asmall4 Re: Nasi niedouczeni poborowi jako mięso armatnie 13.01.09, 13:05
          Wystarczy wpuścić wojska NATO na Ukrainę i "przymusić do odbioru gazu" ;)
      • kalfas2 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 13:14
        jestes skonczonym kretynem, na ogol nikogo nie obrazam, ale ty
        niestety na to zaslugujesz. Prawdopodobnie jestes mlodym, zle
        wyedukowanym przyglupem przesiadajacym godzinami w MC Donaldsie.
        Caly spor o gaz wywolaly USA przy pomocy swojego agenta Juszczenki,
        ucierpi na tym Rosja, Europa,a przede wszystkim Ukraina,-jedynym
        wygranym jest USA. jedyna szansa dla europy to calkowite wyrugowanie
        USA z eurpy, i uwolnienie sie od wplywow tej imperialistycznej
        faszystkowskiej satrapii z nierzadem w waszyngtonie. Zarowno stara
        Europa jak i Rosja staraja sie pokojowo wspolistniec ze soba budowac
        wzajemne partnerskie i pokojowe relacje, przeszkadzaja w tym USA
        wykorzystujac zwasalizowane kraja i oglupialych od propagandy ludzi,
        takich jak ty. Europa i Rosja chce pokoju i spokoju, USA caly czas
        wywoluje wojny o swoje wplywy i roznorakie kryzysy, Jedynym
        gwarantem spokoju jest ostateczne i calkowite wywalenie USA za
        ocean, tam gdzie ich miejsce.
        • j23plpol Kalfas2 13.01.09, 13:15
          Swiete slowa! 100% racji. Sam nie ujalbym tego lepiej. Svaka cast!

kalfas2 napisał:

> jestes skonczonym kretynem, na ogol nikogo nie obrazam, ale ty
          > niestety na to zaslugujesz. Prawdopodobnie jestes mlodym, zle
          > wyedukowanym przyglupem przesiadajacym godzinami w MC Donaldsie.
          > Caly spor o gaz wywolaly USA przy pomocy swojego agenta
          Juszczenki,
          > ucierpi na tym Rosja, Europa,a przede wszystkim Ukraina,-jedynym
          > wygranym jest USA. jedyna szansa dla europy to calkowite
          wyrugowanie
          > USA z eurpy, i uwolnienie sie od wplywow tej imperialistycznej
          > faszystkowskiej satrapii z nierzadem w waszyngtonie. Zarowno stara
          > Europa jak i Rosja staraja sie pokojowo wspolistniec ze soba
          budowac
          > wzajemne partnerskie i pokojowe relacje, przeszkadzaja w tym USA
          > wykorzystujac zwasalizowane kraja i oglupialych od propagandy
          ludzi,
          > takich jak ty. Europa i Rosja chce pokoju i spokoju, USA caly czas
          > wywoluje wojny o swoje wplywy i roznorakie kryzysy, Jedynym
          > gwarantem spokoju jest ostateczne i calkowite wywalenie USA za
          > ocean, tam gdzie ich miejsce.
          • akkj Re: Kalfas2 13.01.09, 16:39
            KGB-owski płatny śmieć do innego KGB-owksiego płatnego śmeicia.

j23plpol napisał:

> Swiete slowa! 100% racji. Sam nie ujalbym tego lepiej. Svaka cast!
            >
            > kalfas2 napisał:
            >
            > > jestes skonczonym kretynem, na ogol nikogo nie obrazam, ale ty
            > > niestety na to zaslugujesz. Prawdopodobnie jestes mlodym, zle
            > > wyedukowanym przyglupem przesiadajacym godzinami w MC Donaldsie.
            > > Caly spor o gaz wywolaly USA przy pomocy swojego agenta
            > Juszczenki,
            > > ucierpi na tym Rosja, Europa,a przede wszystkim Ukraina,-
            jedynym
            > > wygranym jest USA. jedyna szansa dla europy to calkowite
            > wyrugowanie
            > > USA z eurpy, i uwolnienie sie od wplywow tej imperialistycznej
            > > faszystkowskiej satrapii z nierzadem w waszyngtonie. Zarowno
            stara
            > > Europa jak i Rosja staraja sie pokojowo wspolistniec ze soba
            > budowac
            > > wzajemne partnerskie i pokojowe relacje, przeszkadzaja w tym
            USA
            > > wykorzystujac zwasalizowane kraja i oglupialych od propagandy
            > ludzi,
            > > takich jak ty. Europa i Rosja chce pokoju i spokoju, USA caly
            czas
            > > wywoluje wojny o swoje wplywy i roznorakie kryzysy, Jedynym
            > > gwarantem spokoju jest ostateczne i calkowite wywalenie USA za
            > > ocean, tam gdzie ich miejsce.
        • asmall4 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 13:19
          jedyna szansa dla europy to calkowite wyrugowanie
          > USA z eurpy,

Marzą ci się lata 39-44 ?
          Rozumiem :)
        • asmall4 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 13:22
          Tak debilnego proruskiego bełkotu i nieznajomości historii to już dawno nie
          widziałem .
          W PRL się historii uczyłeś , od razu widać :)
          Wstyd mi i plewam na ciebie !
          Tfuu !
          • kalfas2 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 13:33
            to nie jest post proruski tylko antyamerykanski. Rosja ma swoje
            miejsce, Polska swoje, i USA tez powinny znac swoje. Problem w tym
            ze USA wszedzie sie wpiepszaja.Jestem za silna i niezalezna
            Polska ,niezalezna od USA i Rosji, Polska w ramach Uni Europejskiej,
            z dobrymi partnerskimi relacjami z Rosja. Jestem za dobrobytem,
            bezpieczenstwem i spokojem. USA temu przeszkadzaja, USA boja sie
            silnej zjednoczonej Europy ktora lacza dobre relacje z Rosja, USA
            boja sie stracic tu wplywy. USA robia wszystko by zniszczyc
            wspolprace w Europie. Jest jasne jak na dloni ze USA odpowiada za
            kryzys gazowy, i jest jasne do czego dazy. Poki USA ma silne wplywy
            w europie, nie bedzie tu spokoju, pokoju i wspolpracy, USA
            destabilizuja ten region. Trzeba wyprosic egentow CIA i USarmy z
            eurpy, ich miejsce jest w USA, niech stad spadaja raz na zawsze!
            • j23plpol Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 13:35
              Ich miejsce jest na cmentarzu.

kalfas2 napisał:

Poki USA ma silne wplywy
              > w europie, nie bedzie tu spokoju, pokoju i wspolpracy, USA
              > destabilizuja ten region. Trzeba wyprosic egentow CIA i USarmy z
              > eurpy, ich miejsce jest w USA, niech stad spadaja raz na zawsze!
              • zigzaur Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 17:47
                Na cmentarzu to jest miejsce dla moskalstwa. O ile będzie komu pozbierać trupy.

Obecna wywołana przez Moskwę awantura dowodzi konieczności wmieszania się USA w
                sprawy gospodarki energetycznej Europy.
            • asmall4 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 13:41
              Każdy post antyamerykanski jest pro-ruski.
              To chyba oczywiste :)

Problem w tym
              > ze USA wszedzie sie wpiepszaja.

Mają taką strategię na 25 lat i ją realizują :)

Jestem za dobrobytem,
              > bezpieczenstwem i spokojem. USA temu przeszkadzaja

Aha , tak jak przeszkadzali w Europie po wojnie :)

USA boja sie
              > silnej zjednoczonej Europy ktora lacza dobre relacje z Rosja, USA
              > boja sie stracic tu wplywy. USA robia wszystko by zniszczyc
              > wspolprace w Europie.

Jest dokładnie na odwrót i kacapy już prawie nie mają wpływów
              (jeszcze Ukraina i Białoruś zostały)

Poki USA ma silne wplywy
              > w europie, nie bedzie tu spokoju, pokoju i wspolpracy, USA
              > destabilizuja ten region.

Negujesz rozwój Europy Zachodniej po 45r.
              Szukaj lepszego lekarza :)

Trzeba wyprosic egentow CIA i USarmy z
              > eurpy, ich miejsce jest w USA, niech stad spadaja raz na zawsze!

Dokładnie na odwrót :D Bez ruskiej armii jest spokój i rozwój .
              Ale debilowi nie przetłumaczysz.
              Lubisz kacapów to zamieszkaj np. na Uralu i ciesz się życiem :)
              • koloratura1 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 14:12
                asmall4 napisał:

> Każdy post antyamerykanski jest pro-ruski.
                > To chyba oczywiste :)

Wyłącznie dla inteligentnych inaczej.

> Problem w tym
                > > ze USA wszedzie sie wpiepszaja.

> Mają taką strategię na 25 lat i ją realizują :)

Nawet jeśli, to czy innym, wolnym krajom, musi się ta "strategia" podobać i są zobowiązane ją akceptować?

> Jestem za dobrobytem,
                > > bezpieczenstwem i spokojem. USA temu przeszkadzaja

> Aha , tak jak przeszkadzali w Europie po wojnie :)

Nie do końca; w ciągu sześćdziesięciu lat nastąpiły znaczące zmiany.

> USA boja sie
                > > silnej zjednoczonej Europy ktora lacza dobre relacje z Rosja, USA
                > > boja sie stracic tu wplywy. USA robia wszystko by zniszczyc
                > > wspolprace w Europie.

> Jest dokładnie na odwrót i kacapy już prawie nie mają wpływów
                > (jeszcze Ukraina i Białoruś zostały)

"Argument" z gatunku: a u was to murzynów bijecie!
                Tym razem nie o "Kacapów" idzie, a o Amerykanów.

> Poki USA ma silne wplywy
                > > w europie, nie bedzie tu spokoju, pokoju i wspolpracy, USA
                > > destabilizuja ten region.
                >
                > Negujesz rozwój Europy Zachodniej po 45r.

Co ma piernik do wiatraka?
                Co było, to było; obecnie jest dokładnie tak, jak pisze ten, z którym, hmm..., polemizujesz.

> Szukaj lepszego lekarza :)

Tobie tego nie doradzę, bo wątpię czy nawet najlepszy lekarz mógłby tu coś pomóc: pewne fobie są NIEULECZALNE.

> Trzeba wyprosic egentow CIA i USarmy z
                > > eurpy, ich miejsce jest w USA, niech stad spadaja raz na zawsze!
                >
                > Dokładnie na odwrót :D Bez ruskiej armii jest spokój i rozwój .

I znowu: Co ma piernik do wiatraka?
                Nie o "ruskiej armii" mowa, a o Amerykanach.

> Ale debilowi nie przetłumaczysz.

Święte słowa, święte słowa!
                Dlatego raczej się dziwię, niż próbuję Ci cokolwiek wy- i prze-tłumaczyć.

> Lubisz kacapów to zamieszkaj np. na Uralu i ciesz się życiem :)

A skąd wiesz, kogo on lubi?
                A - poza tym - jesteś, jednak, "za chudy w uszach", żeby mówić komukolwiek gdzie ma zamieszkać.
            • porque Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 15:06
              kalfas2 napisał:

>Jestem za silna i niezalezna Polska ,niezalezna od USA i Rosji, Polska w ramach
              Uni Europejskiej.
              W ramach Unii i niezalezna? Cos sie tobie trociny we lbie pomieszaly...
              • kalfas2 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 17:14
                no troche mie przylapales, UE to jakis tam kompromis, wspolnota,-
                czyli cos za cos,-otwarte granice, wspolna polityka ekonomiczna i
                socjalna do pewnego poziomu, to w jakis tam sposob z pewnoscia
                ogranicza autonomie narodową. Jednak silna Polska w ramach uni, to
                silna ekonomicznie i bezpieczna, niezaleznosc to dla mnie swiadomosc
                narodowa, i to ze sami okreslamy swoja polityke, a nie tak jak teraz
                gdzie rozporzadzenie przychodza faksem z Waszyngtonu.
                • porque Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 22:27
                  kalfas2 napisał:

>a nie tak jak teraz gdzie rozporzadzenie przychodza faksem z >Waszyngtonu.

Niesamowite..., masz na to jakies potwierdzenie?
                  Najwyrazniej pomieszlo sie tobie w przeszlosci z Moskwa a w terazniejszosci z
                  Bruksela. Ale nic to, ciekawia mnie te polecenia z Waszyngtonu:)) Pokaz je jak
                  najszybciej.
                  • nie-tak Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 22:34
                    porque napisała:
                    > Niesamowite..., masz na to jakies potwierdzenie?
                    > Najwyrazniej pomieszlo sie tobie w przeszlosci z Moskwa a w terazniejszosci z
                    > Bruksela. Ale nic to, ciekawia mnie te polecenia z Waszyngtonu:)) Pokaz je
                    jak> najszybciej.
                    Alez naturalnie w Iraku, Afganistanie, Gruzji tez był bushmen niewinny, jakoś do
                    końca swojej kadencji nie znalazł BMR by udowodnić światu ze miał racje.
          • koloratura1 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 13:40
            asmall4 napisał:

> Tak debilnego proruskiego bełkotu i nieznajomości historii to już dawno nie
            > widziałem .
            > W PRL się historii uczyłeś , od razu widać :)
            > Wstyd mi i plewam na ciebie !
            > Tfuu !

Fakt,jak się nie ma argumentów, pozostaje tylko "plewać".
            Całe szczęście, że to Internet, bo w realu to ty chyba masz zwyczaj latać z bejsbolem, prawda?
            • asmall4 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 13:44
              Lepiej z bejsbolem niż takim palantem jak ty ;)
              • koloratura1 Niech żyje chamstwo!... 13.01.09, 14:16
                ...Jedyne. co pozostaje (niektórym, bo nie każdy chce się do chamstwa zniżać.)

asmall4 napisał:

> Lepiej z bejsbolem niż takim palantem jak ty ;)

???????????

Zaraz, zaraz...
                "Z bejsbolem" to masz szansę latać; ze mną - na pewno nie!
                • asmall4 Re: Niech żyje chamstwo!... 13.01.09, 16:45
                  Skończyłeś ???
                  To goń pod osiedlowy sklepik na piwo :)
                  Do tego nie trzeba myślenia :)
                  • koloratura1 Re: Niech żyje chamstwo!... 13.01.09, 17:59
                    asmall4 napisał:

> Skończyłeś ???
                    > To goń pod osiedlowy sklepik na piwo :)
                    > Do tego nie trzeba myślenia :)

Sądzisz według siebie?

Jestem starsza pani i piwa nie pijam.
            • akkj Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 16:44
              Przejrzyj na oczy, naprawdę nie widzisz, ze to wszystko to agentura
              sowiecka szalejaca na tym forum?? I nawet Ty sie dajesz nabarać tym
              płatnym śmieciom KGB evie15, kalfasowi, pimpusiowi i całej zgrai
              putina? Zobacz w jakich wątkach sie wpisuja i jaką uprawiają
              propagandę stalinowską. Załamujesz mnie, masz często w miare
              sensowne wpisy i dałeś/dałaś sie nabrać na taką prymitywna sowiecką
              propagandę?"??

koloratura1 napisała:

> asmall4 napisał:
              >
              > > Tak debilnego proruskiego bełkotu i nieznajomości historii to
              już dawno n
              > ie
              > > widziałem .
              > > W PRL się historii uczyłeś , od razu widać :)
              > > Wstyd mi i plewam na ciebie !
              > > Tfuu !
              >
              > Fakt,jak się nie ma argumentów, pozostaje tylko "plewać".
              > Całe szczęście, że to Internet, bo w realu to ty chyba masz
              zwyczaj latać z bej
              > sbolem, prawda?
              • asmall4 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 16:59
                Ja się mogę ze swojej strony przyznać do błędu :)
                Jeszcze tak z 7-8 miesięcy temu po cichu kibicowałem tej swołoczy na forum .
                Po atakach na eve15 myślałem ,że jak ją tak atakują to biedna kobieta ma rację :)
                Ale na szczęście wojna w Gruzji otworzyła oczy , nie tylko mi .
                Runął cały misterny teatrzyk Putina budowany w poprzednich 8 latach .
                I jeśli USA w tym pomogło to dobrze.

:)
                • kalfas2 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 17:33
                  sluchaj assmall, w takim razie jak to mozliwe ze wojna w Iraku nie
                  otworzyla ci oczu?
                  Prawda jest taka ze "naród" jakotaki to spolecznosc, a w kazdej
                  spolecznosci sa artysci, piekarze,gwalciciele itd. Zlo i dobro nie
                  jest pojeciem przypisanym do danej nacji czy rasy i nie zna granic
                  panstwowych, wszedzie sa ludzi zli i dobrze. POdobnie kraje, narody,
                  maja w swojej chistorii epizody bararzynskie i wspaniale, nie ma tu
                  swietych ani szatanow. Zwlaszcza duze i silne kraje, z racji swojego
                  wplywu i mozliwosci maja wiele na sumieniu, tyle ze roznie to
                  wyglada w roznych okresach. Np. USA powstalo po trupach indian, i
                  budowane na niewolniczej pracy czarnych,-z drogiej strony wojna
                  secesyjna i walka o zniesienie niewolnictwa za ktora umierali
                  biali.USA stale sie zmienia, jeszcze 30 lat temu na polodnu
                  oficjalnie byl rasizm dzisiaj czarny jest prezydentem. Rowniez
                  polityka USA w jakis sposob sie zmienie,-przed rozpadem CCCP USA
                  bylo europie pottrzebne jako obronca przed blokiem wschodnim, i
                  stanowilo przeciwwage dla komunizmu, ale od 89 jest inaczej. Po
                  rozpadzie CCCP USA daza do uczynienie świata swoją zamorska kolonią,
                  i to mie wk...wia. Rowniez jak wezmiesz na tapete Rosja to i ten
                  kraj ma swoje wady i zalety, i epizody ktorych powinien sie wstydzic
                  albo takie z ktoych moze byc dumny, rozne osiagniecia naukowe i
                  kulturowe,-to normalne. Podobnie Chny, Indie, Japonia czy kazden
                  inny kraj. Dlatego irytuje mie ludzka glupota i fanatyzm, obwinianie
                  o zlo swiata jakiejs nacji a walenie czolem o podloge i klanianie
                  sie w pas innej nacji.Jesli Gruzja otworzyla Ci oczy to jak to
                  mozliwe ze Czeczenia nie otworzyla?? Czy liczyles ze Rosja to jakis
                  pacyfista? Nie jest tak, ale przy USA i tak sa wstrzemiezliwi.
                  • zigzaur Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 18:03
                    W interesie Polski i Europy jest umocnienie pozycji USA i zniszczenie Rosji. Kto
                    tego nie rozumie, ten nic nie rozumie.
                    • kalfas2 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 18:21
                      faszysta - , wiec tradycyjnie: zigheil.
                      jesli nie rozumiesz ze jestes faszystą to znaczy ze jestes
                      pozbawiony samoświadomości, tym samym jestes biednym zagubionym we
                      wszechśfjecie zigzaurem, ot taki Lord Vader po ciemnej stronie mocy:)
          • akkj Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 16:41
            Daj spokój, to płatny śmieć KGB nadający albo z Bobrowieckiej, albo
            z ambasady. Nawet polskich liter nie ma. Taki z niego Polak jak z
            bandyty Rokosowskiego.

asmall4 napisał:

> Tak debilnego proruskiego bełkotu i nieznajomości historii to już
            dawno nie
            > widziałem .
            > W PRL się historii uczyłeś , od razu widać :)
            > Wstyd mi i plewam na ciebie !
            > Tfuu !
            • asmall4 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 16:52
              O to chodzi .
              Do przeciętnie rozumnego człowieka , docierają argumenty i oczywiste fakty .
              Do debili i ludzi którym płaci Moskwa nie ...
              • zigzaur Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 18:03
                To Moskwa jeszcze płaci? A ma czym?
                • kalfas2 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 18:22
                  wlasnie. tak wiec robimy to "dla sprawy"
      • koloratura1 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 13:28
        asmall4 napisał:

> Z ruskimi debilami można się dogadać przy pomocy wojska .
        > W Polsce miał miejsce ostatni pobór .
        > Oby nie musieli ginąć przez kremlowskich imperialistów !

Póki co, to szansę mają zginąć niektórzy mieszkańcy EU. Z zimna. Przez Kijowskich baranów.
        • asmall4 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 13:35
          Węgla i drzewa ci u nas dostatek .
          A kacapstwo padnie na ryj :)
          Chyba warto sie trochę poświęcić dla takiego celu ?
          • koloratura1 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 14:17
            asmall4 napisał:

> Węgla i drzewa ci u nas dostatek .
            > A kacapstwo padnie na ryj :)
            > Chyba warto sie trochę poświęcić dla takiego celu ?

A poświęcasz się, czy tylko zachęcasz do tego innych?
            • asmall4 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 17:02
              Jedno i drugie oczywiście .

Najważniejsze ,że myślenie Polski i EU się zmienia na lepsze :)
              O to chodziło ...
              • koloratura1 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 18:03
                asmall4 napisał:

> Jedno i drugie oczywiście .
                >
                > Najważniejsze ,że myślenie Polski i EU się zmienia na lepsze :)
                > O to chodziło ...

Masz rację; coraz lepiej wiedzą co myśleć o pomarańczowym tumaństwie...

Mam nadzieję, że i my dołączymy wreszcie do bałtyckiej rury, jak reszta cywilizowanej Europy.
                • zigzaur Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 18:14
                  Mam smutną wiadomość dla zwolenników "bałtyckiej rury":

Jej wlot do Bałtyku jest w okolicach fińskiego miasta Vippuri, zrabowanego przez
                  Rosję na podstawie paktu z Hitlerem.

Finlandia będzie pobierała opłaty tranzytowe.
    • japas Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Europy 13.01.09, 12:52
      No to sie poprobuj. Ukraincy to nie Gruzini. Jak Rosja nie wezmie
      ich podstepem lub atomowka, to dostanie po nosie.
      • kalfas2 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 13:23
        i tu sie mylisz, obecne wladze maja tam poparcie kilku procent,
        ukraincy nienawidza nato i usa, a obecne wladze sprzedaly kraj usa.
        ponad 70% ukraincow ma prorosyjskie sympatie, ponad 20% to rodowici
        rosjanie, wiec nie licz na to ze ukraincy byli by frontalnie przeciw
        rosji, byla by to wojna domowa przy wsparciu rosji dla silniejszej
        prorosyjskiej frakcji, militarnie rosja jest tu wygrana na starcie.
        Moze USA ta zadyma chce sprowokowac rosje do wojny? A co wtedy?
        • asmall4 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 13:31
          Ukraińska armia to nie wydmuszka jak gruzińska :)
          A jeśli po tylu nieszczęściach zgotowanych przez kacapów ,Ukraińcy ich tak
          popierają ,to musi to byś "syndrom sztokholmski" :)

"militarnie rosja jest tu wygrana na starcie."

Prędzej gospodarczo padną na ryj hehe
          Ale skąd ty to możesz wiedzieć buraku :)
          • kalfas2 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 13:45
            tylko ze ukrainska armia nie bedzie walczyc przeciw rosji, bedzie
            tam rozlam, nikt nie bedzie walczyl za amerykanskiego agenta i
            zdrajce Juszczenke, z 2.5 %poparciem spolecznym,-bo takie ma tam
            poparcie jego proamerykanska politylka. wbij se to w koncu do glowy
            • j23plpol Kalfas2, prosze Cie! 13.01.09, 13:48
              Rozmowa z tym indywiduum nie ma sensu, odpuscmy sobie.

kalfas2 napisał:

> tylko ze ukrainska armia nie bedzie walczyc przeciw rosji, bedzie
              > tam rozlam, nikt nie bedzie walczyl za amerykanskiego agenta i
              > zdrajce Juszczenke, z 2.5 %poparciem spolecznym,-bo takie ma tam
              > poparcie jego proamerykanska politylka. wbij se to w koncu do glowy
              • kalfas2 Re: Kalfas2, prosze Cie! 13.01.09, 14:05
                racja, grochem o sciane
            • zigzaur Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 18:06
              Bardzo wątpię, czy Putka zdecyduje się ruszyć armię, bo to może zakończyć się
              buntem wojska i wojną domową.

W sierpniu 1914 armia była wierna carowi i chętna do walki za niego. A w parę
              latek później...

Można zresztą wątpić, czy stan zdrowia rosyjskich żołnierzy pozwoli im na
              wygrzebanie się z ziemianek.
          • koloratura1 Tak będzie, bo będzie i już! 13.01.09, 14:36
            asmall4 napisał:

> Ukraińska armia to nie wydmuszka jak gruzińska :)

Ale chyba jeszcze "bardziej chętna" do wojny z Rosją...

> A jeśli po tylu nieszczęściach zgotowanych przez kacapów ,Ukraińcy ich tak
            > popierają ,to musi to byś "syndrom sztokholmski" :)

A co za różnica jak to nazwiesz?

> "militarnie rosja jest tu wygrana na starcie."
            >
            > Prędzej gospodarczo padną na ryj hehe

Oczywiście "pokona" ją Ukraina - gospodarczo "kwitnąca", politycznie "zjednoczona wokół prezydenta" i "nienawidząca" Rosji choć w 70% zrusyfikowana...

> Ale skąd ty to możesz wiedzieć buraku :)

Bo ty, o światły-genialny, to wszystko sobie wyśniłeś i wymarzyłeś, prawda? (p.Temat)
            • asmall4 Re: Tak będzie, bo będzie i już! 13.01.09, 17:11
              > Ale chyba jeszcze "bardziej chętna" do wojny z Rosją...

To ruscy przeważnie atakują .
              Najpierw robią dywersję i rozmiękczają ,a później atakują.
              Przeczytaj o tym bo naprawdę warto .
              www.polskietradycje.pl/article.php?artykul=237
              > Oczywiście "pokona" ją Ukraina - gospodarczo "kwitnąca", politycznie "zjednoczo
              > na wokół prezydenta" i "nienawidząca" Rosji choć w 70% zrusyfikowana...

Ukraina ma naprawdę dużo ludzi i sprzętu ...
              Wystarczy dobrze ustawić wojsko do obrony ,a nie tak jak w Gruzji :)
              Okapana armia ukraińska jest do kacapów nie osiągalna :)

> Bo ty, o światły-genialny, to wszystko sobie wyśniłeś i wymarzyłeś, prawda? (p.
              > Temat)

Poczytaj z czego się biorą ruskie pieniążki :)
              Następne 2 lata będą dla nich naprawdę ciężkie i bez kasy z EU padną na ryj i
              będą błagać o litość :)
              • koloratura1 Re: Tak będzie, bo będzie i już! 13.01.09, 18:22
                asmall4 napisał:

> > Ale chyba jeszcze "bardziej chętna" do wojny z Rosją...
                >
                > To ruscy przeważnie atakują .
                > Najpierw robią dywersję i rozmiękczają ,a później atakują.
                > Przeczytaj o tym bo naprawdę warto .

Może streścisz w paru zdaniach? Bo to, co do czytania polecasz, to zwykle jakieś bzdury, na które szkoda czasu...

> > Oczywiście "pokona" ją Ukraina - gospodarczo "kwitnąca", politycznie "zje
                > dnoczo
                > > na wokół prezydenta" i "nienawidząca" Rosji choć w 70% zrusyfikowana...
                >
                > Ukraina ma naprawdę dużo ludzi i sprzętu ...

A czy ja gdzieś twierdziłam coś innego?

> Wystarczy dobrze ustawić wojsko do obrony ,a nie tak jak w Gruzji :)
                > Okapana armia ukraińska jest do kacapów nie osiągalna :)

Kto ją "okapał" i co to w ogóle znaczy?
                Na czym polega nieosiągalność armii ukraińskiej "do kacapów"?

Ty naprawdę łudzisz się, że tzw. Ukraińcy, a - de facto - w duchu bardziej Rosjanie, będą bronić pomarańczowych tyłków do ostatniej kropli krwi, gdyby przyszło co do czego?

> > Bo ty, o światły-genialny, to wszystko sobie wyśniłeś i wymarzyłeś, prawd
                > a? (p.
                > > Temat)
                >
                > Poczytaj z czego się biorą ruskie pieniążki :)

Co to ma do tematu naszej, hmm... dyskusji nt.: kto komu wypowie wojnę i kto wygra?

> Następne 2 lata będą dla nich naprawdę ciężkie i bez kasy z EU padną na ryj i
                > będą błagać o litość :)

Kogo będą błagać?
                I dlaczego mieliby zostać "bez kasy z UE"? Nie wierzę, że Ukrainie WSZYSTKO uda się ukraść.

• asmall4 Re: Tak będzie, bo będzie i już! 13.01.09, 19:12
                  Może streścisz w paru zdaniach? Bo to, co do czytania polecasz, to zwykle jaki
                  > eś bzdury, na które szkoda czasu...

Dałem przecież linka , czytać się nie chce ? :)

> Kto ją "okapał" i co to w ogóle znaczy?
                  > Na czym polega nieosiągalność armii ukraińskiej "do kacapów"?

Wpisz hasło "Syczewka" w google , więcej nie będę Ci tłumaczył ...

Na resztę twoich wypocin głupot nie odpowiadam ...
          • zigzaur Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 17:59
            1 sierpnia 1914, 22 czerwca 1941 i na początku sierpnia 1920 Rosja też "była
            wygrana na starcie".
            A jednak złojono moskalom plecy.
            • koloratura1 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 16.01.09, 10:58
              zigzaur napisał:

> 1 sierpnia 1914, 22 czerwca 1941 i na początku sierpnia 1920 Rosja też "była
              > wygrana na starcie".
              > A jednak złojono moskalom plecy.

A na koniec - "moskale" złoili. Skutecznie i definitywnie.
        • koloratura1 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 14:26
          kalfas2 napisał:

> Moze USA ta zadyma chce sprowokowac rosje do wojny?

Nie sądzę.
          Amerykanie "pomogą" Juszczence dokładnie tak samo, jak niedawno Saakaszwilemu.
          Na pewno nie zaryzykują konfliktu atomowego.
      • koloratura1 Re: Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Euro 13.01.09, 14:21
        japas napisał:

> No to sie poprobuj. Ukraincy to nie Gruzini.

Możesz coś więcej na ten temat?
        Bo mnie się widzi, że Juszczenko postępuje dokładnie tak, jak Saakaszwili i ma szanse "osiągnąć" tyle samo.

> Jak Rosja nie wezmie
        > ich podstepem lub atomowka, to dostanie po nosie.

Myślę, że wątpię...
    • old.european Jak widac, wszyscy sa za gazociagiem pod Baltykiem 13.01.09, 12:54
      Sprawa bedzie rozwiazana. Komu sie nie podoba, niech se dmucha we
      wlasne rurki sam.
      • koloratura1 Re: Jak widac, wszyscy sa za gazociagiem pod Balt 13.01.09, 14:39
        old.european napisał:

> Sprawa bedzie rozwiazana. Komu sie nie podoba, niech se dmucha we
        > wlasne rurki sam.

Z dmuchania niewiele przyjdzie.Musiałby robić całkiem co innego...
        • zigzaur Re: Jak widac, wszyscy sa za gazociagiem pod Balt 13.01.09, 18:08
          Zrobić Puuuuuuuuuuuuuuuuuuu? (to się nazywa: puścić putina)
    • ceoll Gazprom: Ukraina blokuje tranzyt gazu do Europy 13.01.09, 12:57
      I wychodzi całe ukraińskie zakłamanie. Ot, sobaki ukraińskie....
    • grzegorz961 NIestety ale to nie sa zarty! pachnie mega-zadymą 13.01.09, 12:59
      Niech sobie nikt nie mysli ze to sa żarty. wg mnie jest bardzo realne, ze teraz
      Rosjanie uzznali ze jest idealny moment do operacji ukrainskiej. Własnie tego
      sie obawiałem, ze polecą znana strategia. NIe moga dostarczac gazu wiec dla
      zapewnienia tranzytu musieli wejsc z czołgami! To sie idealnie wpisuje w ten
      scenariusz, zwłaszcza po tym jak swiat pokazal jak reagował na Gruzję. Teraz
      Rosjanie sa pewni, ze znow pokrzyczą, ale jak dostaną GAZ to sie uciszą. Obym
      sie mylił ale to pachnie porzadną zadymą. Sytuacja wymarzona, polityczna
      anarchia na Ukrainie, zmiana prezydenta w USA, genialny argument ze nie mozna
      dostarczyc gazu, wiec NIE MIELI WYJSCIA! Musieli wejsc.

OBYM SIE MYLIŁ, ALE TO NIESTETY BARDZO PRAWDOPODOBNE
      • mark6 Cuda wymyślasz!Łatwo sprawdzić czy to przyjaciele 13.01.09, 13:04
        naszego "prezydenta" prowokują ruskich.
        Jeżeli jest to wina ukrainskich złodziei gazu to nie mam nic
        przeciwko interwencji ruskich na Ukrainie.
        • podkanclerzy Ty ruskij katoryj cias tiepier u was ? 13.01.09, 13:07
          a?
          • mark6 Nie nadymaj się bo ci jajka pękną! 13.01.09, 13:39
            Poza tym pisz do rzeczy.
        • darekvtb Re: Cuda wymyślasz!Łatwo sprawdzić czy to przyjac 13.01.09, 13:10
          Proponyje wspolny rosyjsko-polski ograniczony kontyngent dla ochrony
          gazociagu Rosja-Polska na terytorium Ukrainy i zapewnienia
          bezpiecznego, ciaglego tranzytu. Moga jeszcze dolaczyc Niemcy...
          • asmall4 Re: Cuda wymyślasz!Łatwo sprawdzić czy to przyjac 13.01.09, 17:36
            Unijno-Natowski to tak :)
      • swiniopas6 Moim zdaniem: sytuacja calkiem czytelna 13.01.09, 13:06
        Ukrainy nie bylo stac na placenie $250 za tysiac metrow gazu. Na
        pewno nie zaplaca dzis $475 czy ile tam Putin chce. Jedyna szansa to
        podkradac a jesli i tego sie nie da to szantazsowac blokada.
        Pytanie jest leninowskie: kto- kogo?
        Czy Gazprom predzej odpusci bo ta potezna organizacja potrzebuje
        dolarow za eksport niczym tlenu czy tez ukrainska gospodarka
        upadnie. Putin stawia na to drugie. Nie musi dzis wchodzic z
        wojskowa interwencja. Pies ukrainski, jego zdnaiem, sam sie ukorzy i
        przyjdzie do nogi skamlac by go nie kopnieto.
        • zigzaur Zwróć uwagę że nikomu nawet do głowy nie przyjdzie 13.01.09, 18:11
          myśleć o walucie innej niż US$. A tyle było gromkich zapowiedzi o przejściu w
          rozliczeniach na euro!
      • polakslowian Sie mylisz debilu. Prawda jest oczywista: 13.01.09, 13:07
        Nie bedzie zadnej wojny, chyba ze Ukraincy napadna na Rosje a nie odwrotnie.
        Ukraince dostawali gaz bardzo tanio a i tak nie chcieli placic. To co mogla
        Rosja robic? Gdyby to byla USA a nie Rosja to by Polacy popierali to co robi USA.

Juszczenka kombinuje tak jak kumpel Srakaszwili i tak samo wyjdzie mu jak tam temu.
        • mark6 Komu to tłumaczysz?Rąbniętym rusofobom? 13.01.09, 13:41
          Te durnie nic i tak nie kumają!!
      • grzes-3 Re: NIestety ale to nie sa zarty! pachnie mega-za 13.01.09, 13:52
        Grzesie maja podobne przewidywania. Ja też tak sądzę.
      • koloratura1 Re: NIestety ale to nie sa zarty! pachnie mega-za 13.01.09, 14:50
        grzegorz961 napisał:

> Niech sobie nikt nie mysli ze to sa żarty. wg mnie jest bardzo realne, ze teraz
        > Rosjanie uzznali ze jest idealny moment do operacji ukrainskiej.

Czy, przypadkiem, Ukraina im w tym nie pomogła (i nie pomaga)?

> Własnie tego
        > sie obawiałem, ze polecą znana strategia. NIe moga dostarczac gazu wiec dla
        > zapewnienia tranzytu musieli wejsc z czołgami! To sie idealnie wpisuje w ten
        > scenariusz, zwłaszcza po tym jak swiat pokazal jak reagował na Gruzję.

A co, niby, miał zrobić? Wypowiedzieć Rosji wojnę?

> Teraz
        > Rosjanie sa pewni, ze znow pokrzyczą, ale jak dostaną GAZ to sie uciszą.

Na pewno.

> Obym
        > sie mylił ale to pachnie porzadną zadymą. Sytuacja wymarzona, polityczna
        > anarchia na Ukrainie, zmiana prezydenta w USA, genialny argument ze nie mozna
        > dostarczyc gazu, wiec NIE MIELI WYJSCIA! Musieli wejsc.
        >
        > OBYM SIE MYLIŁ, ALE TO NIESTETY BARDZO PRAWDOPODOBNE

Chyba nie mylisz się w jednym punkcie: nikt normalny nie będzie "umierał za Ukrainę", nawet USA.

No, chyba żebyśmy to mieli być my, ale co to pomoże Ukrainie?
    • j23plpol Tryzuby... 13.01.09, 13:06
      No i co, dyzurne rusofoby i zawodowi rusozercy? Znow winni Rosjanie
      ze Juszczenko jest platnym agentem amerow???????

- Ukraina nie przyjmuje gazu tłoczonego z Rosji - potwierdził
      rzecznik spółki paliwowej Naftohaz, Wałentyn Zemlanski. - Nie
      przyjmujemy tego gazu. Warunki przesyłu gazu przez Rosjan są dla nas
      nie do zaakceptowania - powiedział.

Wcześniej Naftohaz domagał się od Gazpromu napełnienia gazem
      wszystkich rurociągów tranzytowych, a nie - jak obecnie - tylko
      jednego, który prowadzi przez Ukrainę do państw bałkańskich.
      • darekvtb Re: Tryzuby... 13.01.09, 13:15
        Z 5 rur, 3 ida na zachod i za ten gaz Rosjanom placa.
        Nastepne 2 rury to dla Ukrainy. Za ten gaz nikt im nie placi. To po
        co maja pompowac???
      • asmall4 Re: Tryzuby... 13.01.09, 13:16
        i merytorycznie napisałeś goowno :)
        Nie sugeruj się sponsorowanym artykułem GW :)
        • koloratura1 Re: Tryzuby... 13.01.09, 15:08
          asmall4 napisał:

> i merytorycznie napisałeś goowno :)

Napisz drugie gó...o, będą dwa gó...a.

Nie będziesz miał z tym najmniejszego problemu: przecież gdy idzie o chamstwo,
          należysz do wiodących forumiarzy...
          • asmall4 Re: Tryzuby... 13.01.09, 17:39
            Ja proszę Pana , dostosowuję się poziomem komentarzy do rozmówców .
            Jestem elastyczny , można by tak rzec .

:)
            • koloratura1 Re: Tryzuby... 13.01.09, 18:26
              asmall4 napisał:

> Ja proszę Pana , dostosowuję się poziomem komentarzy do rozmówców .
              > Jestem elastyczny , można by tak rzec .

CZYŻBY???

• asmall4 Re: Tryzuby... 13.01.09, 19:15
                Czyżby czyżyk :)
    • asmall4 Spokojnie . 13.01.09, 13:12
      Ruscy właśnie potwierdzili ,że chodzi o "kłopoty techniczne" po ich stronie .
      Jak zwykle wina jest po kacapskiej stronie :)
    • andzia_36 USA chcą wojny 13.01.09, 13:14
      Ameryka doadza Ukrainie by nie przesyłała gazu. Amerykanie dążą do
      wojny w naszej części świata, bo to daleko od nich. Taki konflikt
      zagwarantowałby im, że uczestniczyłaby w nim Europa. Poza tym w tej
      części świata mają zaufanego sojusznika - Polskę. Konflikt
      ponadregionalny a być może globalny jest w interesie Ameryki, bo
      umożliwia nowe rozdanie w światowej gospodarce, dostarczyłby też
      pretekstu do odmowy spłaty gigantycznego zadłużenia i pozwoliłby
      wykorzystać te aktywa, które USA jeszcze pozostały, tzn. potęgę
      militarną i sojusze wojskowe. W dodatku Rosja jest teraz, w
      kryzysie, relatywnie słaba i skonfliktowana wewnętrznie i świetnie
      nadaje się na ofiarę, choć ukazywana będzie przez Zachód jako
      agresor. USA nie udało się wzniecić pożaru na Kaukazie, więc robią
      to na Ukrainie. Polska i Ukraina bardzo amerykanom odpowiada jako
      pole bitwy pomiędzy NATO a Rosją. USA będą w nadciągającym
      konflikcie głównym rozdającym i będą dyktować światu warunki na
      koniec. Po ewentualnej wygranej państw zachodnich Rosja będzie
      bardzo słaba i będzi musiała podzielić się częścią swoich zasobów
      naturalnych. Niestety Polski już wtedy nie będzie…
      • darekvtb Re: USA chcą wojny 13.01.09, 13:17
        Ale zostanie 2 000 000 polskich emigrantow na zachodzie :-))
        • koloratura1 Re: USA chcą wojny 13.01.09, 15:19
          darekvtb napisał:

> Ale zostanie 2 000 000 polskich emigrantow na zachodzie :-))

Którzy zbudują NOWY WSPANIAŁY ŚWIAT.
      • swiniopas6 Re: USA chcą wojny 13.01.09, 13:21
        Dobre! Putin juz straszyl latem ub.roku ze flota polska wplywa
        na Morze Czarne. Mial zapewne na mysli atak dwoch kajakarzy:
        kacxzynskiego Lecha i Sikorskiego radka. Tylko, ze grupa szturmowa
        pobila sie wioselkami nim jeszcze doplynela na Krym.
      • antyreakcjonista Re: masz calkowita racje andzia36 13.01.09, 13:52

• kalfas2 Re: USA chcą wojny 13.01.09, 14:00
        dokladnie tak to widze, zwlaszcza ostatnie zdanie: niestety polski
        juz nie bedzie. Sprzedali nas w Jalcie, nic dla nich nie znaczymy,
        dla kilku dolcow przepuscili by nas przez maszynke do miesa. Jesli
        USA doprowadza do konfliktu to z mysla ze rozegra sie on na ziemiech
        europy wschodniej, ktore zostana calkowicie zniszczone. Jednak mam
        pewne:ale. Rosjanie nie sa glupi, i wiedza ze wojny konwencjonalnej
        nie wygraja z tylkoma przeciwnikami na raz, w razie zmasowanego
        udezenia wojsk konwencjonalnych lacznie z wojskami USA co zrobia?
        Rosja nie da sie rzucic na kolana to pierwsze, i trzeba o tym
        pamietac. Wiec jestem pewien, ze na postrach, by uniknac wielkich
        ofiar po wlasnej stronie, zademonstruja ze nie zawachaja sie urzyc
        atoma, ten kraj ktory wybiora sobie na "przestroge" zetra z
        powierzchni ziemi. Wiec pytanie, kto sie wypycha w pierwszym szeregu
        rusofobow i jakie panstwo bylo by najlepszym celem?? Rosja nie da
        sie zdominowac USA, mysle ze w razie zagrozenie swojej suwerennosci,
        posle USA w niebyt, nawet gdyby oznaczalo to wlasne zniszczenie.
        • edek47 Prymityw, nie waCHaj sie... 13.01.09, 15:18
          uRZyc wlasnych gazow bojowych.
      • mercy11 Re: USA chcą wojny 13.01.09, 14:47
        Ile ruski pachołku płaci ci sowiecka agentura, i ile lat już w niej
        tkwisz? Spie...j z Polski razem z pozostałymi komuchami, won!
        • tuskomatolek Re: USA chcą wojny 13.01.09, 14:51
          USA to wiekszy zbrodnirz niz hitlerowskie Niemcy.Gdybys zyl...Bylbys folksdojczem z przyjemnoscia mordujacym Polakow.
          • j23plpol Re: USA chcą wojny 13.01.09, 14:57
            Trudno porownywac, chociaz jesli chodzi o skale dzialania amerzy
            faktycznie sa wiekszym zbrodniarzem.

tuskomatolek napisał:

> USA to wiekszy zbrodnirz niz hitlerowskie Niemcy.Gdybys
            zyl...Bylbys folksdojcz
            > em z przyjemnoscia mordujacym Polakow.
            • tuskomatolek Re: USA chcą wojny 13.01.09, 15:00
              To jest skala globalnosci i jedynej racji.Przypuszczam ze Polacy byli wtedy Polakami.Dzis mordowali by Polakow w ramach UE.Oczywiscie nie wszyscy.Duch serca i patriotyzmu dalek wygra z eurotuskami.To nie jest nacja.To sa idioci.
              • j23plpol Re: USA chcą wojny 13.01.09, 15:07
                Co gorsza ci faszysci naprawde wierza w swoj "american dream"
                i "demokracje". Dla mnie juz od bardzo dawna okreslenie "amer" to
                najgorsza obelga, wiec stosuje ja tylko do nielicznych

tuskomatolek napisał:

> To jest skala globalnosci i jedynej racji.Przypuszczam ze Polacy
                byli wtedy Pol
                > akami.Dzis mordowali by Polakow w ramach UE.Oczywiscie nie
                wszyscy.Duch serca i
                > patriotyzmu dalek wygra z eurotuskami.To nie jest nacja.To sa
                idioci.
                • akkj Re: USA chcą wojny 13.01.09, 16:46
                  Ale się ślinisz śmieciu marząć o Ameryce nawet podczas pisania tych
                  bredni z ambasady w Warszawie.

j23plpol napisał:

> Co gorsza ci faszysci naprawde wierza w swoj "american dream"
                  > i "demokracje". Dla mnie juz od bardzo dawna okreslenie "amer" to
                  > najgorsza obelga, wiec stosuje ja tylko do nielicznych
                  >
                  > tuskomatolek napisał:
                  >
                  > > To jest skala globalnosci i jedynej racji.Przypuszczam ze
                  Polacy
                  > byli wtedy Pol
                  > > akami.Dzis mordowali by Polakow w ramach UE.Oczywiscie nie
                  > wszyscy.Duch serca i
                  > > patriotyzmu dalek wygra z eurotuskami.To nie jest nacja.To sa
                  > idioci.
              • koloratura1 Re: USA chcą wojny 13.01.09, 15:29
                tuskomatolek napisał:

> To jest skala globalnosci i jedynej racji.Przypuszczam ze Polacy byli wtedy Pol
                > akami.Dzis mordowali by Polakow w ramach UE.Oczywiscie nie wszyscy.Duch serca i
                > patriotyzmu dalek wygra z eurotuskami.To nie jest nacja.To sa idioci.

??????????????????

Może nie koniecznie "tusko", ale "matołek" na pewno.
        • koloratura1 Re: USA chcą wojny 13.01.09, 15:26
          mercy11 napisał:

> Ile ruski pachołku płaci ci sowiecka agentura, i ile lat już w niej
          > tkwisz?

A ty? Ile, za ile i w jakiej agenturze tkwisz?

< Spie...j z Polski razem z pozostałymi komuchami, won!

Oj, chyb żeś kapkę "za chudy w uszach", żeby decydować kto, z kim, kiedy i dokąd ma "spie...ć"...
          • j23plpol Koloratura1 13.01.09, 15:32
            A nie lepiej ignorowac takowych osobnikow? Ignorowanie to calkiem
            niezle lekarstwo.

koloratura1 napisała:

> mercy11 napisał:
            >
            > > Ile ruski pachołku płaci ci sowiecka agentura, i ile lat już w
            niej
            > > tkwisz?
            >
            > A ty? Ile, za ile i w jakiej agenturze tkwisz?
            >
            > < Spie...j z Polski razem z pozostałymi komuchami, won!
            >
            > Oj, chyb żeś kapkę "za chudy w uszach", żeby decydować kto, z kim,
            kiedy i doką
            > d ma "spie...ć"...
    • q3000 Dwaj "wiarygodni" partnerzy,Rosja i Ukraina ..... 13.01.09, 13:25
      Osobiście nie widze tutaj możliwości porozumienia. Wszystko na
      zasadzie "łapać złodzieja" . Szok.
    • j23plpol Tryzuby w NATO i UE 13.01.09, 13:32
      Tryzuby w NATO i UE - GAME OVER.
      • abhaod Re: Tryzuby w NATO i UE 13.01.09, 14:00
        www.medcartoons.ru/wall/gameover.JPG
      • koloratura1 Re: Tryzuby w NATO i UE 13.01.09, 15:32
        j23plpol napisał:

> Tryzuby w NATO i UE - GAME OVER.

Po pierwsze - zdecydowana większość tzw. Ukraińców wcale się tam nie pali.
        Po drugie - kto ich tam wpuści i kiedy?
        • j23plpol Re: Tryzuby w NATO i UE 13.01.09, 15:37
          Pomarancza chcial. Jasne ze wiekszosc narodu ukrainskiego wcale sie
          tam nie pali. Teraz juz nikt Ukraincow nie wpusci do ue i nato, wie
          sie juz dobrze co to moze spowodowac. Dzieki Putinowi caly swiat sie
          dowiedzial do czego prowadzi wiernopoddanczosc amerom.

koloratura1 napisała:

> j23plpol napisał:
          >
          > > Tryzuby w NATO i UE - GAME OVER.
          >
          > Po pierwsze - zdecydowana większość tzw. Ukraińców wcale się tam
          nie pali.
          > Po drugie - kto ich tam wpuści i kiedy?
          • pentagon8 Dowiedzial sie naprawde? 19.01.09, 18:51
            Ciekawe. Szaka jeszce w Tibilisie siedzi:). Imperialista fjutin nie osiagnal
            celu a teraz musial ugiac plecy przd tryzbutem ukrainskim i dogadac sie w kwesti
            gazu. No i co...
    • tuskomatolek Do Tuskomatolkow........ 13.01.09, 13:32
      Za chwile wasz guru sekty Tuskomatolkow bedzie mial konferencje prasowa.Odniesie sie do gazu.Chyba ze nikt nie bedzie go o to pytal w ramach poprawnosci politycznej.A pytanie do Tuska powinno brzmiec-Czy Ukraina podjela wojne z UE?
      • tuskomatolek Dwa koma cztery 13.01.09, 13:47
        Tak mowi Tusk.Gomulka mowil podobnie.Poglowie trzody chlewnej wzroslo dwa koma cztery.A najciekawsze o gazie.Zrobimy to i tamto.Odpowiedzialny?Nie rzad.Tusk wymienia jakies firmy.
        • 12.12a1 Re: Dwa koma cztery 13.01.09, 15:13
          tuskomatolek napisał:

> Tak mowi Tusk.Gomulka mowil podobnie.Poglowie trzody chlewnej wzroslo dwa koma
          > cztery.A najciekawsze o gazie.Zrobimy to i tamto.Odpowiedzialny?Nie rzad.Tusk w
          > ymienia jakies firmy.
          -------------------------------------------------------------------
        • koloratura1 Re: Dwa koma cztery 13.01.09, 15:38
          tuskomatolek napisał:

> A najciekawsze o gazie.Zrobimy to i tamto.Odpowiedzialny?Nie rzad.Tusk w
          > ymienia jakies firmy.

Ty wciąż jeszcze tkwisz w komunie?
          Bo tam rządzący byli od wszystkiego...
          Podobnie, zresztą, rozumował PiS.
    • ewa1-23 Wojna gazowa trwa 13.01.09, 13:40
      Trzeba dużo złej woli, żeby wierzyć Rosjanom. I trzeba bardzo mało wyobraźni, żeby wiedzieć, że Rosja chce Ukrainie postawić nogę na gardle, po to, aby pozostać na Krymie za wszelką cenę!
    • 3cik <==------== 13.01.09, 13:45
      Ktoś z was się łudził, że będzie inaczej?

Zwiększyć wydobycie z polskich złóż, wybudować rurkę do Niemiec.
      EOT
      • koloratura1 Re: <==------== 13.01.09, 15:41
        3cik napisał:

> Ktoś z was się łudził, że będzie inaczej?
        >
        > Zwiększyć wydobycie z polskich złóż,

Może ostrożnie - gazu jest tam niewiele i starczy na bardzo krótko.

> wybudować rurkę do Niemiec.

A, dokładnie, podczepić się pod rurę bałtycką.

• abhaod Kacapia robi co może, żeby dyskredytować 13.01.09, 13:46
      Ukrainę
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,1568050,2,3.html
      • antyreakcjonista Re: Kacapia robi co może, żeby dyskredytować 13.01.09, 13:53
        Zacznij sie leczyc czubku
        • j23plpol Antyreakcjonista 13.01.09, 13:55
          FYI: odhod to znany z wielu forow troll, z ktorym sie nie rozmawia.

antyreakcjonista napisał:

> Zacznij sie leczyc czubku
          • abhaod Re: Antyreakcjonista 13.01.09, 13:58
            wreszcie znalazłeś duchowego braciszka
            autsch.de/38271/rattig/
        • abhaod Re: Kacapia robi co może, żeby dyskredytować 13.01.09, 13:56
          jeszcze na wolności przygłupie ?
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=89603552&a=89607096
          • antyreakcjonista Re: Kacapia robi co może, żeby dyskredytować 13.01.09, 14:17
            dam ci wybor po mordzie albo skrecic kark;))
            • abhaod Re: Kacapia robi co może, żeby dyskredytować 13.01.09, 14:36
              w zasadzie nie spodziewałem się innej odpowiedzi, wyraźnie, w tradycyjnym,
              łubiankowskim tonie
              • kalfas2 Re: Kacapia robi co może, żeby dyskredytować 13.01.09, 16:17
                jeszcze bedziesz pucował walonki, trollu..:P, pozdr.
                • abhaod Re: Kacapia robi co może, żeby dyskredytować 13.01.09, 17:04
                  ty też przygłupie grozisz ?
                  heyvalera.com/photo/2006/11/061104PutinGazprom.jpg
                  • kalfas2 Re: Kacapia robi co może, żeby dyskredytować 13.01.09, 17:51
                    nooo...:)
                    • abhaod Re: Kacapia robi co może, żeby dyskredytować 13.01.09, 17:58
                      wyglądałeś na bardziej inteligentnego
                      wyborcza.pl/51,75477,6061465.html?i=0
                    • zigzaur Re: Kacapia robi co może, żeby dyskredytować 13.01.09, 18:16
                      Walonek się nie pucuje. Walonki są z filcu.
                      • kalfas2 Re: Kacapia robi co może, żeby dyskredytować 13.01.09, 18:27
                        heh..., szkoda...,jednak milo bylo by miec wypucowane walonki:)
                        • abhaod Re: Kacapia robi co może, żeby dyskredytować 13.01.09, 18:38

spadaj przydupasku do swoich
                          wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/51,80625,6065812.html?i=1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka