giewont Bajka o transformacji - wersja 2009 15.02.09, 10:53 Sławetna transformacja była już postanowiona w połowie lat 60 dokładnie na rok 1989 - 200 lat po Rewolucji Francuskiej, 125 po I Międzynarodówce, 100 po II, 75 po I wojnie, 50 po II. Od końca lat 50 staliniści przekształcają się w demokratów. Gomułka nie zgadzał się na zadłużanie kraju więc podpisał sobie dymisję. Gierek się zgodził i gra została puszczona w ruch. Lata 70 to wspólnym wysiłkiem służb budowa opozycji, lata 80 wycinanie nieprzytomnych. Jaruzelski nie opierał się wydarzeniom więc zachował przywileje. Honecker i Husak opierali się ale nie walczyli - zachowali życie. Ceausescu dopuścił się zbrodni - chciał spłacić zadłużenie. Dalej: 2014 - wszczepianie mikroczipów. Kto ma pieniądze czyli kontrolę nad kredytem ten rządzi wydarzeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Jaruzelski powinien wisieć. 15.02.09, 10:55 I niech nikt mi nie pisze, że jestem gó...arzem i nic z tamtych czasów nie rozumiem, bo mam już koło 50-tki. Facet, który od samego początku, od 45 roku współpracował z tajnymi służbami, wspinał się po szczeblach kariery, po to by na koniec błagać przyjaciół z ZSRR o pomoc przy wprowadzaniu stanu wojennego - nie zasługuje nawet na rozstrzelanie. Powinien wisieć jak pospolity zdrajca. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Jaruzelski powinien wisieć. 15.02.09, 14:53 Kariera wojskowa Jaruzelskiego dowodzi, że zawsze był politrukiem i szpiclem. Przed objęciem stanowiska ministra MON (po Spychalskim) był szefem Głównego Zarządu Politycznego LWP. Bardzo wątpię, czy w czasie wojny widział choć raz uzbrojonego żołnierza Wehrmachtu. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.ja222 Mnie się ta Polska podoba 15.02.09, 10:55 Co by Jaruzelski nie powiedział to zawsze będzie miał przeciwników. Zresztą każdy polityk ich ma. Liczy się efekt końcowy i bezstronność w ocenie. Odpowiedz Link Zgłoś
adiustator1 schizofreniczny kraj gdzie kacyk obcego mocarstwa 15.02.09, 11:01 schizofreniczny kraj gdzie kacyk obcego mocarstwa jest czczony. Całkowite pomieszanie prawdy z fałszem i rozumu z michnikowym bełkotem Odpowiedz Link Zgłoś
borru Re: schizofreniczny kraj gdzie kacyk obcego mocar 15.02.09, 11:23 adiustator1 napisał: > schizofreniczny kraj gdzie kacyk obcego mocarstwa jest czczony. > Całkowite pomieszanie prawdy z fałszem i rozumu z michnikowym > bełkotem To okaż się wiedza i bezstronnością i podaj nam pięciu Jaruzelskiemu współczesnych którzy zrobili więcej dla Polski . To przecież łatwe dla Ciebie skoro był najgorszy spośród 30 milionów. Tylko nie gęgaj ogólnikami- nazwiska proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
antypopis Re: schizofreniczny kraj gdzie kacyk obcego mocar 15.02.09, 12:35 Weź sobie nazwiska dowolnych pięciu swoich znajomych, którzy nikogo nie okradli i nikogo nie zabili (masz takich), i przepracowali uczciwie bodaj rok. Każdy z nich zrobił więcej dla Polski niż generał, skamlący w Moskwie o pomoc w 1981r, idioto. Odpowiedz Link Zgłoś
rad.ekg Re: schizofreniczny kraj gdzie kacyk obcego mocar 15.02.09, 23:11 hahahaha. smieszny jestes. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: schizofreniczny kraj gdzie kacyk obcego mocar 15.02.09, 13:50 To poczytaj sobie wiernopoddańcze listy Kordeckiego, szefuńcia od obrony Częstochowy! Listy do Karola Gustavusa. Tam dopiero zobaczysz czym jest zdrada Ojczyzny! Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod "Panu się ta Polska naprawdę podoba?" 15.02.09, 11:10 Bardziej niż poprzednia." mnie też :-) Jaruzel jest przykładem, że niektórzy na starość mądrzeją :) Odpowiedz Link Zgłoś
dixxi Re: "Panu się ta Polska naprawdę podoba?" 15.02.09, 11:23 Jaruzelski jest przykladem starego czlowieka zlamanego latami przesladowan. Chyba nigdy sie nie dowiemy, co naprawde mysli o tej nowej mafijnej Polsce. Moze wyjawi to na lozu smierci, jak Kopernik? A moze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: "Panu się ta Polska naprawdę podoba?" 15.02.09, 11:31 Kto niby prześladował Kopernika? Odpowiedz Link Zgłoś
dixxi Re: "Panu się ta Polska naprawdę podoba?" 15.02.09, 11:37 potezni wyznawcy systemu geocentrycznego (co mozna dzis rozumiec - mafiokapitalisci). Kopernik bal sie ze zostanie zamordowany za publiczne ogloszenie swych odkryc, wiec pozwolil, zeby jego dzielo zycia "De revolutionibus orbium coelestium" ukazalo sie dopiero gdy byl na lozu smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: "Panu się ta Polska naprawdę podoba?" 15.02.09, 11:59 Eeeeeeeeee, nie sądzę. Po pierwsze, technika druku w owych czasach była taka a nie inna, więc cykl wydawniczy był długi a książka była droga. Po drugie, jeśli chodzi o ataki kleru na teorię Kopernika, to pierwszy atak przypuścił Martin Luther, katolicy zaatakowali później. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: "Panu się ta Polska naprawdę podoba?" 15.02.09, 12:33 nie prześladowano go, wręcz zachęcano do opublikowania dzieła www.matematycy.interklasa.pl/biografie/matematyk.php?str=kopernik Odpowiedz Link Zgłoś
dixxi Re: "Panu się ta Polska naprawdę podoba?" 15.02.09, 12:42 widac nie znasz tego aspektu historii. tak bylo niezaleznie od tego kto za tym stal. Za to samo pozniej Galileo niemal nie stracil zycia. Dzis zakazane jest pod kara smierci wszelkie krytykowanie zbrodniczego systemu jakim jest kapitalizm, wiec Jaruzelski sie dostosowuje, bo sie boi, czemu nie mozna sie dziwic bo to juz stary i watly czlowiek. Nie wiemy co naprawde mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: "Panu się ta Polska naprawdę podoba?" 15.02.09, 12:45 Kapitalizm zbrodniczym systemem ???????????????????????????????? Kapitalizm to wolność plus obiektywnie działające prawa ekonomiczne, niezależne od woli polityków. Fakt, że czasami działają nieprzyjemnie. Gdzie, w jakim akcie prawnym, jest kara śmierci za krytykowanie kapitalizmu??? (Inna rzecz, że przydałaby się, chętnie widziałbym na szubienicy tych różnych Lepperów, Ikonowiczów itd.). Odpowiedz Link Zgłoś
jack79 Re: "Panu się ta Polska naprawdę podoba?" 15.02.09, 12:59 > Kapitalizm zbrodniczym systemem ???????????????????????????????? niestety "jak najbardziej" > Gdzie, w jakim akcie prawnym, jest kara śmierci za krytykowanie >kapitalizmu??? pamiętasz o śmierci przemyka przypomnij sobie o JFK dwagrosze.blogspot.com/2008/06/executive-order-11110.html tak kończa Ci którzy chcieli kapitalizmu a nie nowoczesnego niewolnictwa Odpowiedz Link Zgłoś
dixxi Re: "Panu się ta Polska naprawdę podoba?" 15.02.09, 13:41 Jest dokladnie tak jak pisze cynik w zalaczonym linku. Czy G.Przemyk tez zostal zabity za krytyke kapitalizmu? Mysle, ze problemem dla ludzkosci nie jest socjalizm czy kapitalizm, ale totalitaryzm elit wladzy-kasy, ktory rownie dobrze zeruje na kazdym systemie i ktorego celem jest zniewolenie ludzkosci. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: "Panu się ta Polska naprawdę podoba?" 15.02.09, 14:50 Masz na myśli Prezydenta USA Johna F. Kennedy? Jeśli został zamordowany, to były powody: - przepędzenie rosyjskich rakiet z Kuby - sprzeciwienie się blokadzie Berlina Odpowiedz Link Zgłoś
jack79 Re: "Panu się ta Polska naprawdę podoba?" 15.02.09, 15:02 ależ zigi... naprawdę myślisz że to robota rosjan? przecież wyciągnieto bym im to prędzej czy później przeczytałes wogóle link? masz tam czarno na białym konkretne dowody w postaci nowych pieniędzy które można dziś kolekcjonersko nabyć... ten link obnaża najwiekszą mafię tego świata mafie która nie potrzebujue pieniędzy bo sama może je sobie wydrukować w dowolnej ilości :) w końcu zrozumiałem że bóg istnieje, tyle że imię jego brzmi "FED" obejrzyj jeszcze to: www.youtube.com/watch?v=lOjMpUIstKU kilka pierwszych odcników dokładnie widać jak nas zniewololi nasi przyjaciele zza oceanu i jak zniewlają inne kraje wszystko w białych rękawiczkach...a zniewoleni jeszcze są wdzięczni że im się wolnośc odbiera Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: "Panu się ta Polska naprawdę podoba?" 15.02.09, 15:07 jack79 napisał: > ależ zigi... naprawdę myślisz że to robota rosjan? już bardzo dawno to wyciągnięto, robota KGB, Castro i amerykańskiej mafii, CIA nie chce do dzisiaj tego potwierdzić, bo im głupio, i stąd te ciągłe pomawianie jej -- Jeśli religia staje się przyczyną nieprzyjaźni, nienawiści i podziału, lepiej, gdyby nie istniała i odejście od niej byłoby prawdziwym aktem religijnym. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: "Panu się ta Polska naprawdę podoba?" 15.02.09, 15:09 Tak i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
jack79 Re: "Panu się ta Polska naprawdę podoba?" 15.02.09, 15:26 zakładam ze jesteś przeciwnikiem wszelkich totalitaryzmów a nie tylko faszyzmu i komunizmu no chyba że się mylę? dałem Ci link do artykulu i link do filmu które w prostych słowach i operując niepodważalnymi faktami pokazuja że obecna demokracja- kapitalizm to kolejny totalitaryzm tyle że schowany w ładny papierek tak ładny i głęboko ukryty że nawet jeśli obecny kryzys wybuchnie z pełną siłą to i tak winni zostana nie Ci którzy do niego doprowadza... a elita która zarządza całym światem (Ci którzy produkują pieniądz z powietrza) dalej zostanie za "parawanem" to nie wałęsa obalił komunizm, ani gorabaczw ani jaruzelski to dolar a właściwie ten kto dolary produkuje dług dolarowy załatwił gierka, dług dolarowy zmusił komuchów w Polsce do oddania władzy dług dolarowy powoduje że ludzie na całym świecie traca mieszkania na rzecz banków Ci producenci długu to najgenialniejszy system totalitarny w historii, prawdziwe megaimperium z władzą jakiej wcześniej nie miał nikt ta władza obaliła komunizm, obaliła faszyzm, to jej niby można zaliczyć na plus, ale ona nie zrobiła tego dla nas, robiła to bo to była konkurencja, teraz juz łupi tylko zwykłych obywateli całego świata nie wiem czemu to piszę, jesli przeczytałeś/oglądnąłeś filimik i artykuł i pomyślałeś chwilę nad konsekwencjami to na pewno już to wiesz ale podejrzewam że jednak jeszcze do Ciebie to niedotarło i dlatego piszesz > Tak i co z tego? no chyba że Ty po prostu nie lubisz jeśli oprawcami są niemcy lub rosjanie jeśli sa nimi amerykanie to Ci nie przeszkadza wtedy... mam nadzieje że się mylę pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dixxi Kennedy zostal zamordowany przez finansjere 15.02.09, 16:04 i z tych powodow, o ktorych pisze cyniol. To udowodnione. Odpowiedz Link Zgłoś
dixxi Re: "Panu się ta Polska naprawdę podoba?" 15.02.09, 13:02 owszekm, kapitalizm to wolnosc dla zlodziei i oligarchow do bezkarnego okradania ludzi pracy. To jest istota kapitalizmu Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: "Panu się ta Polska naprawdę podoba?" 15.02.09, 14:51 Ludzi pracy to okrada skarbówka. Podatek PIT zmniejsza nominalną wartość zarobków. Podatek VAT zmniejsza ich realną wartość (towar wart 100 zł kupujemy za 122 zł). Odpowiedz Link Zgłoś
dixxi Re: "Panu się ta Polska naprawdę podoba?" 15.02.09, 16:09 skarbowka tez okrada, ale na cele spoleczene, a finansjera okrada na cele wlasne- dla swej totalitarnej wladzy nad swiatem. To sie skonczy rewolucja, jekiej jeszcze nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: "Panu się ta Polska naprawdę podoba?" 15.02.09, 16:14 Urzędasy okradają ludzi na ich własne biurokratyczne cele. To właśnie urzędasy mają ambicje totalitarnej władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
liths Mnie się ta Polska podoba 15.02.09, 11:19 niech Żyje Wojciech Jaruzelski pogromca Solidarności ! niech żyje ! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Mnie się ta Polska podoba 15.02.09, 11:31 Pogromcami Solidarności to byli: - Alojzy Pietrzyk, który obalił rząd Suchockiej i zapowiedział, że już żaden polski rząd nie będzie rządem Solidarności, - Marian Krzaklewski Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 Dziękuję, p. Prezydencie Jaruzelski za bezkrwawe 15.02.09, 11:33 przeprowadzenie Polski i Wschodniej Europy do większej normalności. Jeszcze potrzebny nam jest Pana nastepca, który całkowicie wyzwoli Polske i Polaków od jeszcze jednej niewoli. Odpowiedz Link Zgłoś
gronostaj8 teraz to sobie może gadać co chce 15.02.09, 11:40 świadków żadnych nie ma. Zadziwiające że z Kiszczakiem podają tą samą wersje wydarzeń - to myśmy obalali a Lechu i reszta przeszkadzali... Wygląda to jak zmowa, albo jest w tym ziarenko prawdy. Możliwe że nie zależało im na państwie, ale widzieli nastawienie ludzi do władzy i wiedzieli że ten wózek daleko już nie pojedzie, a oni skończą marnie. Co by nie mówili to jedno jest pewne - oni nie są świętymi ludźmi. Aby być na zupełnej górze w PRLu trzeba było być zapewne mega-skur***nem - to nie były wybory, to było prawo dżungli. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-polak Historia made-in-Jaruzelski... 15.02.09, 11:57 Jaruzelski znów podaje "wlasna wersje historii". Odpowiedz Link Zgłoś
nextchance Mnie się ta Polska podoba 15.02.09, 12:11 Cholerna "zasługa" komuchów i generała. Dobrze, że to tak się zakończyło. Miałem szczęście! Odpowiedz Link Zgłoś
kazek444 Mnie nie podoba się treść tego artykułu 15.02.09, 12:12 Dlaczego z treści artykułu wynika, że było wielu autorów zmian ustroju? Przecież powszechnie wiadomo, że autorów zmian jest tylko dwóch. Pierwszym autorem jest Lech Kaczyński, a drugim jego brat Jarosław. Pozdrawiam komentatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
prawokota Szum ...... 15.02.09, 12:17 To zdjęcie mówi samo !!!! Człowiek przegrany !!! Po co go pytać, po co rozmawiać ?....... Trzeba go omijać jak trędowatego, bo to głupi człowiek, bez honoru a może i rozumu ? Nie można relatywizować wartości, bo one istnieją naprawdę : Bóg Honor Ojczyzna - to by było na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
bodo9 Re: Szum ...... 15.02.09, 12:44 prawokota napisała: > Po co go pytać, po co rozmawiać ?....... Właśnie po to,żeby zrozumiec,żeby dowiedziec się jak tworzyła się historia. On i kilku Mu współczesnych tworzyli ją, jako świadek potwierdzam,że wybrano opcję optymalną w tych warunkach. Ale do tego zdolnośc rozumienia potrzebna jest. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Bóg Honor Ojczyzna - to by było na tyle. " 15.02.09, 13:08 "Nie można relatywizować wartości, bo one istnieją naprawdę : Bóg Honor Ojczyzna - to by było na tyle." One istnieja na tyle na ile przekladaja sie na rzeczywistosc. Te Twoje cytowane przekladaly sie glownie liczbe na bezsensownych mogil na naszych cmentarzach. Zawsze pozostaje rowniez pytanie dlaczego nie "Ojczyzna, Ojczyzna, Ojczyzna". Re: Szum ...... Odpowiedz Link Zgłoś
cecora Żakowski i Jaruzelski 15.02.09, 12:41 jedn i drugi - dobrali się w korcu maku. I jaka łądna laurka wyszła czego GW nie omieszkała opublikować ażeby publikacja w POLITYKA.PL nie przeszła niezauważona. Oj chołubimy, hołubimy właściwych bohaterów linii NAdredaktora. Odpowiedz Link Zgłoś
bartee78 Mnie się ta Polska podoba 15.02.09, 13:26 Bardzo stronniczy dziennikarz, niegrzeczny w rozmowie. Bez szacunku dla starszej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski6 D egustibus non disputandum esse puto 15.02.09, 13:29 Jaruzelowi podoba sie "ta Polska", mnie zas "ta Polska" podobalaby sie bez Jaruzela; no, ewentualnie z Jaruzelem dyndajacym na jakiejs galeti Odpowiedz Link Zgłoś
sandino ciekawe co dobry wujcio Kiszczak ma do 15.02.09, 13:30 powiedzenia. Jakie są jego przemyślenia ? Och ! On też z pewnością chciał dobrze. Jak Hitler, czy Pinochet. Odpowiedz Link Zgłoś
the_rapist Od Pinocheta to wara 15.02.09, 15:48 To wielki bohater byl. Jesli nie wierzysz zapytaj dwoch panow z PiSu. Odpowiedz Link Zgłoś
ajronmajk piękna laurka. a teraz po kase panie żakowski do 15.02.09, 13:43 michnika, powinniście jeszcze wkleić zdjęcie jak karmi łabędzie w zimie kochany nasz partiota pan generał, przestaje czytać gw od dziś bo rozumiem układy i geszefty ale takie propagandowe teksty to już jest plunięcie mi w twarz i zakłamanie historii zgodnie z wolą takich cwanych typków i hipoktytów jak wyżej wymienieni. Czy wy macie ludzi za idiotów i plasteline i wierzycie że będzie jak u barejowego jana oborniaka że argument powtórzony 5 raz osiąga rangę prawdy? :) No nigdy nie osiągnie. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Mnie się ta Polska podoba 15.02.09, 13:43 Mozna go nie lubic albo sie z nim nie zgadzac,ale porownanie z Mlaskaczem wypada jesnoznacznie. General mial klase i wiedzial dokladnie co robi i jakie sa jego mozliwosci,a nie latal jak poparzony od drzwi do drzwi (zamknietych) zeby calowac klamki. Tego blazna trzeba na taczki! Odpowiedz Link Zgłoś
koszmarekopalek można dyskutować o legalności stanu wojennego... 15.02.09, 13:44 czy Jaruzelski powinien za to odpowiedzieć, czy nie. ale dla mnie najważniejsze jest, że doprowadził do takiej sytuacji, w której wprowadzono stan wojenny. i za to powinien beknąć. za lata służalczości wobec ZSRR. za lata upokorzeń, terroru, zacofania społecznego i ekonomicznego. zostawmy ten stan wojenny, bo nigdy nie będzie zgody na jego rozliczenie. stan wojenny był tylko skutkiem uprzednich działań radzieckich zdrajców. rozliczmy właśnie okres przed stanem wojennym. czyli kulka w łeb. bo oni nawet przysięgi nie składali Ojczyźnie, tylko wierności KPZR. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: można dyskutować o legalności stanu wojennego 15.02.09, 13:49 koszmarekopalek napisał: > > czyli kulka w łeb. bo oni nawet przysięgi nie składali Ojczyźnie, tylko > wierności KPZR. Czyli kulka w leb niektorym obecnym? Czy juz wiesz komu oni przysiegali wiernosc czy potrzeba Ci na to nastepnych 30-40 lat? Badzmy obiektywni. Nie bronie komuchow,ale to co teraz mamy jest w niektorych aspektach gorsze: jestesmy zerem na arenie miedzynarodowej. I mamy postepujaca nedze w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: można dyskutować o legalności stanu wojennego 15.02.09, 14:55 Jaką postępującą nędzę? Kiedy ostatni raz byłeś w Polsce? Wybierz się do galerii handlowych, do restauracji, do media-marktów (o ile cię wpuszczą). Przejedź się polskimi drogami zwłaszcza przez duże miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Tresci Twojego postu nie mozna nazwac inaczej jak 15.02.09, 15:29 zawistny belkot. Od stuleci nie mielismy w naszym kraju u wladzy takiego polityka jakim byl WJ. Ci wywodzacy sie z postsolidarnosciowych pomiotow, ktorzy po nim od dwudziestu lat sprawowali taka czy inna wladze w naszym kraju swoja awanturnicza, pyskata, pretensjonalna glupota dali i nadal daja jedynie swiadectwo slusznosci strategi WJ stopniowego wprowadzania zmian w naszym kraju w zaleznosci zarowno od sytuacji zewnetrznej jak i tej wewnetrznej. Re: można dyskutować o legalności stanu wojennego Odpowiedz Link Zgłoś
cruq Pershingowi sie podoba ta Polska 15.02.09, 14:10 Bandzior, protoplasta pershinga. Był takim bydlakiem, ze Brezniew mu zaufal i pozostawił na czele priwislanskiego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
z1234567 a lekcji historii coraz mniej w szkołach... 15.02.09, 14:17 a lekcji historii coraz mniej w szkołach... a ty kupuj wyborczą, żebyś wiedzial na kogo głosowac i co myśleć żebyś był inteligentny i pachnący i łykaj takie bzdury generała w poniedziałek pójdę do pracy, porusze temat wśród kolegów-wykształciuchów czy myślicie że usłysze coś innego niż przeczytałem w artykule? czy może dokładnie to samo, z kropkami i przecinkami? tacy jesteście czytelnicy wyborczej, można was kserować... całkowity brak samodzielnego myślenia i umiejętności wyciągania wniosków Odpowiedz Link Zgłoś
arseno Mnie się ta Polska podoba 15.02.09, 14:51 Jaki portal jaka "Gazeta" tacy bohaterowie... żałosne.... ten człowiek ma na sumieniu wiele ofiar Odpowiedz Link Zgłoś
minipolak Wywiad z morderca 15.02.09, 14:58 czego mozna dowiedziec sie od mordercy Odpowiedz Link Zgłoś