p3nisista 05.05.09, 17:44 Osoby którym ta heroina zniszczyła by życie nikogo nie obchodzą... Jak zwykle lepiej bronić kryminalistów niż ofiary Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kpix urodzi dziecko, to ją załatwią 05.05.09, 18:15 po pierwsze dlaczego założyłeś że jest winna? "Kobieta twierdzi jednak, że narkotyki znalezione w jej bagażu nie należały do niej." wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,6564259,Laos__20_letnia_Brytyjka_moze_zostac_skazana_na_smierc.html tym bardziej, że od miesięcy nie miała dostępu do adwokata: "Od kiedy została zatrzymana, nie spotkała się jeszcze z adwokatem" wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,6568769,Laos__Proces_Brytyjki_bedzie_sprawiedliwy.html > Osoby którym ta heroina zniszczyła by życie nikogo nie obchodzą... a ponadto osoby które przyjmują heroinę, robią to na własne życzenie i dodatkowo, nie widzę żadnego powodu żeby za to dawać akurat karę śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax A dlaczego Tomczak zostal skazany na dozywocie? 05.05.09, 18:28 Polak z Exeter zostal skazany na dozywocie za gwalt, mimo ze w Polsce dostalby nizsza kare. Odpowiedz Link Zgłoś
the_foe Re: A dlaczego Tomczak zostal skazany na dozywoci 05.05.09, 19:53 kylax napisał: > Polak z Exeter zostal skazany na dozywocie za gwalt, mimo ze w Polsce dostalby > nizsza kare. > a to juz w Polsce jest dziwne prawo. U nas max dostalby 12 lat. W Polsce, teoretycznie mozna dluzej siedziec za obrazenie Prezydenta niz za gwalt. Chore prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
amus00 nie ake złe to nasze prawo 05.05.09, 21:09 w zjednocznonym królestwie kara za morderstwo jest zazwyczaj niższa niż za gwałt. Ja wiem że za gwałt powinny być ciężkie kary, ale nie zmienia to fakt że wg. mnie najcięższym przestępstwem jest pozbawienie kogoś życia. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_katolik1 Re: nie ake złe to nasze prawo 05.05.09, 23:01 amus00 napisał: > wg. mnie najcięższym przestępstwem jest pozbawienie kogoś życia. Pozbawienie kogoś życia ma się nijak do pozbawienia godności, honoru, cnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
hugow Re: A dlaczego Tomczak zostal skazany na dozywoci 05.05.09, 21:47 tyle ze Brytyjskie 'dozywocie' najprawdopodobniej trwa krocej niz polski wyrok za gwalt Odpowiedz Link Zgłoś
adeinwan Re: A dlaczego Tomczak zostal skazany na dozywoci 05.05.09, 21:43 Tomczak dostał dożywocie, bo gwałt to ZBRODNIA. Przewożenie jakichkolwiek przedmiotów przez granicę zbrodnią nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax W wielu krajach jest zbrodnia. 05.05.09, 23:18 EU to nie caly swiat, sa kraje, gdzie przemyt narkotykow jest karany smiercia np. Singapur, Tajlandia, Laos, Chiny, Arabia Saudyjska etc. Odpowiedz Link Zgłoś
straszna.dziwka Re: W wielu krajach jest zbrodnia. 06.05.09, 05:24 No i co z tego, ze jest. Moralnie racja stoi po stronie cywilizacji zachodniej. Czy jesli sasiad bedzie bil swoja zone i gwalcil swoje corke, to tez bedziesz przymykal na to oczy, bo to jego dom i jego prawo? Odpowiedz Link Zgłoś
kylax Nie wyskakuj z takimi argumentami. 06.05.09, 23:51 Przemyt narkotykow jest odpowiedzialny za miliony zacpanych ofiar. Nikt mi nie wmowi, ze 20 letnia kobieta nie wie, co robi. Mozesz mi tu pisac co chcesz, NIC mnie do tego nie przekona. Tylko skonczony debil, bedzie probowal przewozic narkotyki w krajach Azji. Kara smierci = selekcja naturalna ludzi bez mozgu. Odpowiedz Link Zgłoś
straszna.dziwka Re: Nie wyskakuj z takimi argumentami. 07.05.09, 01:17 Jestes prosty jak budowa cepa: zli ludzie do gazu, zas dobrzy ludzie, poglaskac po glowce. Ludzie nie sa dobrzy i zli, ludzie sa glupsi lub madrzejsi zaleznie od okolicznosci. Karac glupote trzeba, ale karanie czlowieka smiercia jest niehumanitarne i glupie, a szczegolnie wtedy, kiedy wina jest dyskusyjna i przeslanki wskazuja na to, ze ten proces jest ustawiony. Jak kobieta mogla zajsc w ciaze w wiezieniu? Znajomy krolika boi sie teraz o wlasna dupe i chce ja wykonczyc. Niewinni ludzie maja za to placic? Szczegolnie jesli, jak widac po tym forum, oskarzaja rasisci wszelkiej masci: kobieta nie jest Brytyjka, ona jest czarna, czyli obca, a obcych nie zal. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax Jakim prawem UK chce skazac kolejnego Polaka? 07.05.09, 18:13 Przeciez to nie wina Piotra M., ze jakis inny pajac chcial popelnic samobojstwo, a on tylko filmowal. Przeciez to nie wina 20-letniej Brytyjki, ze inni ludzi cpaja. Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: urodzi dziecko, to ją załatwią 06.05.09, 02:05 kpix napisał: > po pierwsze dlaczego założyłeś że jest winna? > > "Kobieta twierdzi jednak, że narkotyki znalezione w jej bagażu nie należały do > niej." Po drugie, dlaczego Ty zalozyles, ze ona mowi prawde? Pewnie dlatego samego powodu, dla ktorego on zalozyl, ze jest winna... Odpowiedz Link Zgłoś
straszna.dziwka Re: urodzi dziecko, to ją załatwią 06.05.09, 05:26 Chocby dlatego, ze istnieje cos takiego jak domniemanie niewinnosci. W cywilizowanym spoleczenstwie czlowiek jest niewinny, dopoki niezawisly sad udowodni wine. Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: urodzi dziecko, to ją załatwią 06.05.09, 23:25 straszna.dziwka napisała: > Chocby dlatego, ze istnieje cos takiego jak domniemanie niewinnosci. W > cywilizowanym spoleczenstwie czlowiek jest niewinny, dopoki niezawisly sad > udowodni wine. Istnieje tez cos takiego, jak zdrowy rozsadek - ktory kazalby spodziewc sie, ze prawdopodbne jest, iz ktos zagrozony surowa kara (w tym przypadku plutonem egzekucyjnym!) ucieknie sie do klamstwa w zamiarze unikniecia kary. Jesli juz zas musimy nawiazywac do prawodawstwa (domniemanie niewinnosci i tak dalej), to doslownie wszystkie systemy prawne na swiecie dozwalaja oskarzonemu klamac w zywe oczy na swoja korzysc i nie ma kodeksu, ktory mialby mu to za zle... Odpowiedz Link Zgłoś
straszna.dziwka Re: urodzi dziecko, to ją załatwią 07.05.09, 01:12 Twoj zdrowy rozsadek nie ma nic wspolnego z elementarna logika: z tego, ze przestepcy wypieraja sie zarzucanych im czynow w zaden sposob nie wynika, ze ci, ktorzy wypieraja sie zarzucanych im czynow sa przestepcami, a takie wlasnie domniemanie przywodzisz w tej chwili jako argument w dyskusji. To, ze watroba Ci podpowiada, ze ta kobieta jest winna zarzucanych jej czynow, nic nie znaczy. Nie mozna skazywac kogos na smierc na bazie bulgotania w zoladku. Co wiecej, w badziewnym kraju standardy sa badziewne, wiec bylbym wysoce sceptyczny. Okolicznosci wskazuja na naduzycie: ktos ja zgwalcil w wiezieniu (raczej nie maz ani kochanek, skoro kobieta nie ma kontaktu z adwokatem), wiec ewidentnie komus ta sytuacja jest nie na reke. Panstwa cywilizowane maja obowiazek jej bronic. Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: urodzi dziecko, to ją załatwią 08.05.09, 03:54 straszna.dziwka napisała: > Twoj zdrowy rozsadek nie ma nic wspolnego z elementarna logika: z tego, ze prze > stepcy wypieraja sie zarzucanych im czynow w zaden sposob nie wynika, ze ci, kt > orzy wypieraja sie zarzucanych im czynow sa przestepcami, a takie wlasnie domni > emanie przywodzisz w tej chwili jako argument w dyskusji. Zaczelismy od komentowania stwierdzenia, ze "Kobieta twierdzi jednak, że narkotyki znalezione w jej bagażu nie należały do niej." Na tej podstawie zadajesz pytanie, skad p3nisista wie, ze ta kobieta jest winna. Otoz nie wie na pewno, ale okolicznosci w jakich sie znalazla (narkotyki znalezione w jej osobistym bagazu) wskazuja na to, ze prawdopodobnie klamie. Znow: prawdopodobnie, nie zas z cala pewnoscia. Prawodawstwo na calym swiecie zaklada, ze podejrzany/oskarzony moze w swojej obronie klamac i nawet nie czyni z tego zarzutu (w niektorych systemach oskarzonemu zwyczajnie wolno klamac, w innych moze zdarzyc sie, ze "sad nie daje wiary wyjasnieniom oskarzonego", ale nie wyznacza zadnej dodatkowej kary za klamstwo). Npisalem to kilka postow nizej, ale powtorze: Wyobrazmy sobie, ze ktos dal jej drinka z "pigulka gwaltu" (po ktorej nic sie nie pamieta), ale zamiast ja zgwalcic, przebral ja w pizame i polozyl spac w jej wlasnym hotelowym lozku. Potem zas sprytnie ukryl pol kilo heroiny w jej bagazu, tak by nie znalazla jej przypadkiem zbyt szybko. Nazajutrz kobieta wprawdzie nic nie pamietala, ale w koncu obudzila sie w pizamie, we wlasnym lozku, nie posiniaczona i obolala, a pokoj hotelowy nie nosil sladow orgii z poprzedniego wieczora. Zlozyla zatem niepamiec na karb zmeczenia podroza i sennosci spowodowanej zmiana czasu. W porzadku - taki scenariusz jest mozliwy. Zadajmy jednak tez pytanie, na ile jest prawdopodobny? Tajemniczy ktos musial sie dobrze natrudzic: wszystko to zaplanowac, doprowadzic do sytuacji, w ktorej mial dostep to tego, co ona je i pije, niezauwazalnie (czyli zrecznie i z wprawa) podac jej narkotyk, "zaopiekowac sie" nagle niedomagajaca kobieta tak, by nie wzbudzic niczyich podejrzen, a na koncu zniknac przez nikogo niezauwazony. I zrobil to po to, by przemycic pol kilo heroiny. Wiarygodne? Moze, jesli chodziloby o pol tony heroiny, ale o pol kilo? Dlatego tez natychmiastowa reakcja brania w obrone ("skad wiesz, ze jest winna?") kogos zlapanego w zasadzie niemal na goracym uczynku wydaje mi sie, by to delikatnie wyrazic, naiwna... Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: urodzi dziecko, to ją załatwią 08.05.09, 03:57 viking2 napisał: > Na tej podstawie zadajesz pytanie, skad p3nisista wie, ze ta kobieta jest winna. Poprawka: Moja pomylka. To kpix zadaje pytanie, skad p3nisista wie, ze ta kobieta jest winna. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Kpisz sobie? 06.05.09, 09:21 Gdzie niby zalozylem, ze jest niewinna? Moj przedmowca zalozyl, ze jest - sprawdz jego tekst. Ja nigdzie nie zalozylem, ze nie jest - sprawdz moj tekst. Ja twierdze, ze zgodnie z dostepnymi informacjami prasowymi istnieje mozliwosc ze jest niewinna. Poza tym twierdze, ze kazdy ma prawo do sprawiedliwego procesu, w co wchodzi rowniez swobodny dostep do adwokata. Zgodnie z dostepnymi informacjami prasowymi, przez wiele miesiecy ten dostep byl uniemozliwiany. I to kladzie cien na sprawiedliwosc tamtego procesu. Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: Kpisz sobie? 06.05.09, 23:37 kpix napisał: > Ja twierdze, ze zgodnie z dostepnymi informacjami prasowymi > istnieje mozliwosc ze jest niewinna. Teoretycznie rzecz biorac - jest. Wyobrazmy sobie, ze ktos napoil ja drinkiem z "narkotykiem gwaltu" (po ktorym ofiara nazajutrz nic nie pamieta), nie zgwalcil jej, tylko przebral w pizamie i polozyl grzecznie spac, w zamian umieszczajac polkilowa paczke swinstwa w jej bagazu - i to tak, by jej nie znalazla przypadkiem. Ta zas, po przebudzeniu nic nie pamietala, ale w koncu obudzila sie we wlasnym lozku, w pizamie, nie posiniaczona i obolala i pokoj hotelowy nie byl uslany zuzytymi kondonami. Mogla zlozyc braki w pamieci poprzedniego wieczoru na karb zmeczenia podroza i roznicy czasu (opozniony "jet-lag"). Przy tym wszystkim, ten ktos, kto ja wrobil, postaral sie, by wszystko odbylo sie po cichu i bez swiadkow. Jest to mozliwe? Z cala pewnoscia jest. Ale czy jest prawdopodobne? Po co? Taki wysilek i tak szczegolowo zaplanowana akcja dla przemycenia pol kilo heroiny? Pol tony, to moze... > Poza tym twierdze, ze kazdy ma prawo do sprawiedliwego procesu, > w co wchodzi rowniez swobodny dostep do adwokata. Zgodnie z > dostepnymi informacjami prasowymi, przez wiele miesiecy ten > dostep byl uniemozliwiany. I to kladzie cien na sprawiedliwosc > tamtego procesu. Coz, to tez jest - merytorycznie rzecz biorac - prawda. Tyle, ze w tamtych czesciach swiata tak juz jest. Ktos, dla kogo niespodzianka i przykrym rozczarowaniem jest fakt, ze policja bywa tam brutalna, a proces prawny jest czesto skorumpowany, jest zwyczajnie naiwny. Moze nalezalo jednak zostac w Anglii? Albo chociaz poczytac o rzeczywistosci w Laosie, Tajlandii i krajach osciennych? Odpowiedz Link Zgłoś
the_foe Re: Laos: Ciąża uratuje życie 20-letniej Brytyjce 05.05.09, 19:46 p3nisista napisała: > Osoby którym ta heroina zniszczyła by życie nikogo nie obchodzą... > Jak zwykle lepiej bronić kryminalistów niż ofiary tak, tylko te ofiary beda na Zachodzie a nie w Laosie. Dlatego takie karanie w Laosie jest bez sensu. Prawda jest taka ze takie ostre kary maja na celu utrzymanie miejscowuch rezimow, bo opozycja zbroi sie za kase z narkotykow. Sad w laosie czy Tajlandii nie obchodza ofiary tych narkotykow tylko sa na uslugach wladzy. Dlatego nigdy nie pojechalbym do kraju gdzie nie ma niezaleznego wymiaru sprawiedliwosci. Tak na wszelki wypadek Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: Laos: Ciąża uratuje życie 20-letniej Brytyjce 05.05.09, 19:49 A co Laotanczycy to juz nie pala/szprycuja heroiny? Odpowiedz Link Zgłoś
the_foe i tu jest caly myk 05.05.09, 20:06 0.tech napisał: > A co Laotanczycy to juz nie pala/szprycuja heroiny? I tu dochodzimy to meritum tej komedii: Laos to jeden z najwiekszych producentow heriony na swiecie (nalezy to tzw. zlotego trojkata) gdzie jest ona bardzo tania. Oskarzajac brytyjke o probe przemytu DO LAOSU takiej ilosci uraga sie ludzkiej inteligencji. W Europie taka ilosc w detalu kosztuje jakies 100 tys eurow, w Laosie nie wiecej niz 10 tys. A przy odpowiednich dojsciach to zapewne mniej niz 5K. Calkiem mozliwe ze to prowokacja sluzb, aby zniechecic ludzi zachodu do wyjazdow po toware na swoj uzytek. Wielu Europejczykow jedzie w te tereny by sie za pol darmo nacpac finansujac w ten sposob przestepczosc i partyzantke regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: i tu jest caly myk 05.05.09, 21:36 zaden "myk", tylko zetelnosc GW lala zostala zlapana, gdy probowala WYJECHAC z Laosu, a wiec przemycala (dla dziennikarzy "na poziome" - wywozila) narkotyki... problemy ze znajomoscia jezykow obcych w GW sa znane, jak rowniez brak myslenia... "Miss Orobator, 20, who was born in Nigeria and grew up in south London, was arrested last August after allegedly being caught with 1.5 lbs of heroin while she was trying to board a plane to Thailand." www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/laos/5277840/Laos-says-pregnant-Briton-could-escape-death-penalty.html "Orobator was detained in August after allegedly being caught with 1.5 pounds of heroin while trying to board a plane to Thailand." uk.news.yahoo.com/18/20090505/tuk-prisoner-transfer-urged-for-pregnant-a7ad41d.html i szczerze mowiac jestem sklonny wierzyc, iz faktycznie byla to proba przemytu... lala podrozowala po regionie, za pewne stala cienko z kasa, wiec przystala na propozycje "szybkiego zarobku", jakie oferowane sa turystom w Tajlandii... kto byl, ten wie... Odpowiedz Link Zgłoś
golfstrom Re: i tu jest caly myk 05.05.09, 22:12 Wow, powala mnie Twoja znajomośc języków. dictionary.cambridge.org/define.asp?key=2160&dict=CALD > lala podrozowala po regionie, za pewne stala cienko z kasa, wiec > przystala na propozycje "szybkiego zarobku", Jak również Twoje nawyki mysleniowe, na których mógłby opierac się najbardziej logiczny akt oskarżenia. Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: i tu jest caly myk 06.05.09, 00:00 a mnie powala "wszystkowiedzctwo" osobnikow, ktorzy w dupie byli, gowno widzieli... tak a propos, to problem "wpadek" podczas prob przemytu narkotykow przez mlodych turystow w Tajlandii, badz okolicy jest znany od dosc dawna w UK... ale jak wyzej - zeby o tym wiedziec, trzeba cos poza swoim rodzimym grajdolkiem zobaczyc... Odpowiedz Link Zgłoś
golfstrom Re: i tu jest caly myk 06.05.09, 11:16 Masz rację. Wina jest niewątpliwa, przygotowanie do procesu jak najardziej w porządku a turyści sami sobie winni. Takie myślenie ma w Polsce długą tradyzję, conajmniej od 1945 roku. Pozdrawiam Cię z zapyziałej dziury w UK. Oczywiście piszę to między zmywaniem jednego talerza a drugiego - to tak, żebys się nie męczył z dalszymi inwektywami. Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: i tu jest caly myk 07.05.09, 11:23 golfstrom napisała: > Masz rację. Wina jest niewątpliwa, przygotowanie do procesu jak > najardziej w porządku a turyści sami sobie winni. Takie myślenie ma > w Polsce długą tradyzję, conajmniej od 1945 roku. w ktorym miejscu napisalem, ze postepowanie przed procesem i sam proces byl w porzadku?!? jak widze twoje "wszystkowiedzctwo" rozciaga sie rowniez na moje mysli, a raczej co sie tobie wydaje, co ja mysle... i faktycznie, takie zachowanie rozkwitlo wlasnie za prl... proponuje postarac sie czytac ze zrozumieniem, napisalem wyraznie, iz jestem skolnny wierzyc, iz skazana faktycznie probowala przemycac za ty, "mundrcu" wyskoczyles ze spiskowymi teoriami bazujac na totalnie bezsensownej informacji podanej przez GW... (za prl trybuna ludu tez wypisywala rozne bzdury, na z ktorych mialo wynikac zagrozenie spiskami - czyzby dawne nawyki odzywaly sie?) to, ze w laosie rzada czerwoni bandyci, nie oznacza iz kazdy oskarzony, tym bardziej w sprawie czysto kryminalnej, jest niewinny - troche samodzielnego myslenia i analizowania faktow, zamiast lykania propagandy proponuje... > Pozdrawiam Cię z zapyziałej dziury w UK. interesujace, ze nie znasz sprawy blizej, dosc glosno o nej w miejscowych mediach... > Oczywiście piszę to między zmywaniem jednego talerza a drugiego - to > tak, żebys się nie męczył z dalszymi inwektywami. to wszystko wyjasnia - nie masz czasu na ogladanie wiadomosci, czy czytanie gazet :-) Odpowiedz Link Zgłoś
golfstrom Re: i tu jest caly myk 07.05.09, 23:47 Ależ ja nie mam pojęcia, co Ty myslisz. Wiem jedynie, co piszesz. I tylko to komentuję. Cytuję: "a wiec przemycala", "lala podrozowala po regionie, za pewne stala cienko z kasa, wiec przystala na propozycje szybkiego zarobku". Po pierwsze, już wiesz, że przemycała. Po drugie, wiesz - lub jak jesteś uprzejmy nieco niżej skromnie powiedzieć "jesteś skłonny wierzyć" - że przemycała bo była blisko, a jak była blisko to może miała problemy z kasą, więc zgodziła się na przemyt. Dwa pomówienia w jednym zdaniu. Od biedy można je nazwać konfabulacją. Nie mówiąc o urzekajcym określeniu 'lala', które zapewne wyraża Twój dogłębny szacunek dla tej konkretnej osoby, wynikający zapewne z tego, że mimo iz wierzysz, że przemycała, to nadal domniemywasz o jej niewinności. Nie wiem z kolei, gdzie w moich słowach dopatrzyłes się spiskowej teorii. Chyba że dla Ciebie domniemanie niewinności to jest właśnie teoria spiskowa. Ktoś, kto na podstawie statystyk wyrabia sobie zdanie o konkretnym przypadku posiłkując się zdawkowymi informacjami prasowymi (jak Ty to własnie robisz), może i wyjechał ze swojego grajdołka, ale nawykami myślowymi nadal tkwi w swojej dziurze. > interesujace, ze nie znasz sprawy blizej, dosc glosno o nej > w miejscowych mediach... Masz rację. W relacjach prasowych jestem daleko za Tobą. Gdybyś był uprzejmy podesłac linka do informacji (powtarzam: informacji, a nie komentarza lub opinii), w której wyraźnie sugeruje się, że ta kobieta jest winna, byłabym wdzięczna. > w ktorym miejscu napisalem, ze postepowanie przed procesem > i sam proces byl w porzadku?!? Tak a propos czytania ze zrozumieniem, to proces się jeszcze nie odbył. Nie wiem, w którym języku wyczytałeś, że ta kobieta jest "skazana", ale którykolwiek język by to był, przeczytałeś bez zrozumienia. I w ogóle z jakąś taką nonszalancją mieszasz określenia "oskarżony" i "skazany", że aż się boję, jak traktujesz określenie "podejrzany". I tego właśnie się czepiam. Bo z lubością i ciężkimi wyrazami wypominasz bliźniemu (czyt. dziennikarzom, a i mnie przy okazji) drzazgę w oku (czyt. nieumiejętne posługowanie się logiką i niską kompetencję językową), a belkę we własnym jesteś uprzejmy ignorować. Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: i tu jest caly myk 11.05.09, 12:56 golfstrom napisała: > Cytuję: > "a wiec przemycala", "lala podrozowala po regionie, za pewne stala > cienko z kasa, wiec > przystala na propozycje szybkiego zarobku". po raz kolejny dowodzisz, iz obcja jest tobie umiejetnosc czytania ze zrozumieniem... przeciez od poczatku wyraznie mowie, iz moim zdaniem ona jest winna... > Po pierwsze, już wiesz, że przemycała. Po drugie, wiesz - lub jak > jesteś uprzejmy nieco niżej skromnie powiedzieć "jesteś skłonny > wierzyć" - że przemycała bo była blisko, a jak była blisko to może > miała problemy z kasą, więc zgodziła się na przemyt. > Dwa pomówienia w jednym zdaniu. Od biedy można je nazwać > konfabulacją. znow problemy z rozumieniem czytanego tekstu - fakty sa nastepujace: - zostala zatrzymana, gdy znaleziono w jej bagazu znaczna ilosc narkotykow - bylo to, gdy WYJEZDZALA z laosu - wedle organizacji zajmujacych sie miedzy innymi jej obrona, wladze laosu naruszaja cywilizowane prawa do obrony... w oparciu o powyzsze informacje oraz dodatkowe informacje o okolicznosciach, np: - powszechnosc "ofert" latwego zarobku przedstawianych mlodym turystom imprezujacym w tamtym rejonie - ilosc zlapanych, ktorzy skusili sie raz jeszcze powtorze, ze mimo skandalicznego potraktowania, podejzewam wynikajacego z faktu, iz Orobator jest czarna, mloda kobieta, jest ona winna... i oczywiste jest, iz twierdzi, ze narkotyki zostaly "podrzucone", wszak za przemyt grozi kara smierci - o czym powszechnie wiadomo - i na ktora zostala skazana... > Nie mówiąc o urzekajcym określeniu 'lala', które zapewne wyraża Twój > dogłębny szacunek dla tej konkretnej osoby, wynikający zapewne z > tego, że mimo iz wierzysz, że przemycała, to nadal domniemywasz o > jej niewinności. nie mam szacunku dla idiotow... o niewinnosci nie domniemywam w tym wypadku > Nie wiem z kolei, gdzie w moich słowach dopatrzyłes się spiskowej > teorii. Chyba że dla Ciebie domniemanie niewinności to jest właśnie > teoria spiskowa. dla przypomnienia, twoja wypowiedz: "I tu dochodzimy to meritum tej komedii: Laos to jeden z najwiekszych producentow heriony na swiecie (nalezy to tzw. zlotego trojkata) gdzie jest ona bardzo tania. Oskarzajac brytyjke o probe przemytu DO LAOSU takiej ilosci uraga sie ludzkiej inteligencji." > Ktoś, kto na podstawie statystyk wyrabia sobie zdanie o konkretnym > przypadku posiłkując się zdawkowymi informacjami prasowymi znow problemy z rozumieniem czytanego tekstu... proponuje wybrac sie chocby do Tajlandii i troche tam poimprezowac razem z 2x-latkami z Europy Zachodniej... > Masz rację. W relacjach prasowych jestem daleko za Tobą. Gdybyś był > uprzejmy podesłac linka do informacji (powtarzam: informacji, a nie > komentarza lub opinii), w której wyraźnie sugeruje się, że ta > kobieta jest winna, byłabym wdzięczna. oczywiste jest, ze skoro trwa kampania na rzecz uwolnienia, w ktorej uczestnicza rowniez wladze UK, prasa nie bedzie pisac, ze jest ona winna - to nie PL, gdzie nie istnieje zadna solidarnosc czyzby problemu ze schematami myslowymi rodem z "dziury"... > Tak a propos czytania ze zrozumieniem, to proces się jeszcze nie > odbył. faktycznie - moj blad, co i tak nie zmienia mojego zdania Odpowiedz Link Zgłoś
golfstrom Re: i tu jest caly myk 14.05.09, 09:59 Taaa, nie dość, że czytasz bez zrozumienia, to jeszcze z obsługą forum masz problemy. Fragment "I tu dochodzimy to meritum tej komedii: Laos to jeden z najwiekszych producent > ow > heriony na swiecie (nalezy to tzw. zlotego trojkata) gdzie jest ona bardzo > tania. Oskarzajac brytyjke o probe przemytu DO LAOSU takiej ilosci uraga sie > ludzkiej inteligencji." pochodzi z wypowiedzi the_foe. Dochodzę więc do wniosku, ze większość Twoich argumentów wynika z przeoczeń, braku zrozumieia i innych pomyłek, które wg Ciebie nic nie zmieniają. > nie mam szacunku dla idiotow... Pozdrowienia dla całego grajdołka. To przez ludzi z takim podejściem istnieją zacofane kraje, w których nie przestrzega się procedur prawnych. Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: i tu jest caly myk 14.05.09, 13:18 golfstrom napisała: > Fragment > "I tu dochodzimy to meritum tej komedii: Laos to jeden z > najwiekszych producent > > ow > > heriony na swiecie (nalezy to tzw. zlotego trojkata) gdzie jest > ona bardzo > > tania. Oskarzajac brytyjke o probe przemytu DO LAOSU takiej ilosci > uraga sie > > ludzkiej inteligencji." > pochodzi z wypowiedzi the_foe. zwracam honor, moj blad... > Dochodzę więc do wniosku, ze większość Twoich argumentów wynika z > przeoczeń, braku zrozumieia i innych pomyłek, które wg Ciebie nic > nie zmieniają. bez przesadfy, faktycznie pomylilem sie jesli chodzi o zacytowana wypowiedz, jak i te czesci moich poprzednich stwierdzen odnoszacych sie niej, a przypisujacych tobie autorstwo... za to stanowczo nie zdgadzam sie z moim zdaniem idotycznym zarzutem dotyczacym "nawykow myslowych"... wprost przeciwnie, uwazam, iz ty stosujesz pewne, dosc niebezpieczne "skroty", czyli: 1. oskarzony jest niewinny do momentu skazania 2. ktos wyraza opienie, iz oskarzony jest winny skoro 1 i 2 to osoba wyrazajaca swoja opinie jest stalinista... co nie tylko ukazuje delikatnie mowiac pochopnosc twoich ocen, jak i niezrozumienie zasady 1. > > nie mam szacunku dla idiotow... > Pozdrowienia dla całego grajdołka. To przez ludzi z takim podejściem > istnieją zacofane kraje, w których nie przestrzega się procedur > prawnych. interesujace stwierdzenie... a moze jakas argumentacja na poparcie? Odpowiedz Link Zgłoś
golfstrom Re: i tu jest caly myk 15.05.09, 11:34 Otóż po pierwsze - po raz kolejny przeczytałeś coś, czego nie ma. Nie napisałam, że ktoś o Twoich poglądach jest stalinistą, tylko że w kraju, który ma za sobą doświadczenie sądowictwa stalinowskiego (czyt. łamanie procedur prawnych z czego pierwszą i podstawową jest domniemanie niewinności do momentu wydanina skazującego wyroku; nie wiem czy pamiętasz, ale mnóstwo ludzi zostało zmaltretowanych w polskich więzieniach, ponieważ areszt był de facto wydaniem wyroku a sam proces procedurą pro forma), no więc w kraju, który ma za sobą coś takiego ludzie powinni mieć nieco inną świadomość, tym bardziej, że ten kraj ma ambicje dołączenia do stylu sądownictwa Europy Zachodniej, a nie głębokiej Azji. Po drugie - stosujesz logikę "była w pobliżu + ją złapali = winna" co jest po prostu ucieleśnieniem logiki kulejących wymiarów sprawiedliwości, którymi najczęściej kierują niezbyt wyrafinowani intelektualnie ludzie o mentalności Kargula i Pawlaka. Na takiej samej zasadzie ofiara gwałtu (nie ta konkretna kobieta, tylko jakakolwiek ofiara gwałtu) jest sama sobie winna, bo pewnie prowokowała i spódnicę miała za krótką. Co znowuż nie jest z mojej strony stwierdzeniem, że nie zdarzają się fałszywe posądzenia o gwałt, tylko stwierdzeniem, że np. taka Polska ma zupełnie inny styl rozpatrywania spraw o gwałt już na poziomie policji, niz taka np. Wielka Brytania, i bez obawy o wielką pomyłkę można powiedzieć, że w Polsce ofiary gwałtu traktuje się en masse jak k.rwy, podczas gdy w Wielkiej Brytanii traktuje się je jak ofiary przemocy. Chyba że w trakcie śledztwa na jaw wyjdą inne fakty. Więc np. jeśli jesteś policjantem lub prokuratorem w Polsce i wyznjajesz takie przekonania, jakie opisałeś, to utwierdzasz zacofany styl wymiaru sprawiedliwości, w którym ofiara musi udowodnić, że nie jest wielbłądem, a aresztant jest uznawany za osądzonego kryminalistę. Podobnie w tym przypadku zainteresowanie Brytyjskich organizacji humanitarnych i MSZ wynika z poszanowania podstawowych reguł cywilizowanego sądownictwa, a nie z przekonania, ze naiwniakom nie pomagamy. Po trzecie w bardzo pogardliwy sposób zarzucasz mi prowincjonalizm i w dupie bycie, co - jak się domyślam - wynika z Twojego obycia i szerokich horyzontów. Tymczasem, jak juz napisałam nieco wyżej, sam masz bardzo prymitywny pogląd np. na sprawę sądownictwa. Nie twierdzę, że nie znalazłbyś osób o podobnych poglądach w Niemczech, Francji czy Wielkiej Brytanii. Ale chyba obydwoje zdajemy sobie sprawę, że znalazłbyś te osoby raczej pod budką z piwem (lub w siedzibie lokalnej odmiany Samoobrony), niż np. wśród korpusu sędziowskiego. Masz jak najbardziej prawo do wyrażania swoich opinii. Tylko że wyrażasz je w tak autorytarny sposób i z taką pogardą, że bardzo ciekawiło mnie, czy wobec swoich przeoczeń i ewidentnych błędów też będziesz tak bezwzgledny i krytyczny. I czy sam siebie nazwiesz nierzetelnym dyskutantem, osobą z kulawą znajomością języków obcych, która nie potrafi myśleć i która pewnie w dupie była, gó... widziała a kreuje się na wszystkowiedzącą. Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Re: i tu jest caly myk 06.05.09, 01:05 golfstrom napisała: > Wow, powala mnie Twoja znajomośc języków. > > dictionary.cambridge.org/define.asp?key=2160&dict=CALD > Kula w plot - slowa "allegedly" (jakoby) uzyto poniewaz jeszce nikt nikomu niczego sadownie nie udowodnil. Mimo ostrzezen o karze smierci (wielkie czerwone tablice na lotniskach mowia same za siebie) za przemyt narkotykow w strefie Azji chetnych do przemytu nie brakuje. Oto historia australijskiej grupy "Bali Nine": en.wikipedia.org/wiki/Bali_Nine Chlopcy (i jedna panienka) mieli szczescie, w efekcie koncowym wszyscy odsiaduja "tylko" 20-letnie wyroki. Na Bali siedzi tez Australijka, ktora pare lat temu zlapali na lotnisku w Denpasar z kilkoma kilogramami marihuany zapakowanej w worek z surfboard. Odpowiedz Link Zgłoś
golfstrom Re: i tu jest caly myk 06.05.09, 11:24 > Kula w plot - > > slowa "allegedly" (jakoby) uzyto poniewaz jeszce nikt nikomu niczego > sadownie nie udowodnil. I na tym polega różnica między podejrzanym, oskarżonym i osądzonym. Nie jestem prawnikiem, ale zdaje się, że na tym opiera się sądownictwo w cywilizowanych krajach, a z takiego podobno pochodzimy, więc skoro już rzucamy mięsem w 'pismaków z Gó...anej" bo nie potrafią relacjonować, to warto samemu zachować standardy. Czym innym jest relacjonowanie oskarżenia, a czym innym osądzanie. Ja nie twierdzę, ze jest niewinna. Mnie po prostu dziwi, że w kraju, który ma za sobą doświadczenie sądownictwa czasów stalinowskich, znajdują się ludzie, którzy stosują tak rażące skróty myslowe. Odpowiedz Link Zgłoś
prababka44 Re: i tu jest caly myk 05.05.09, 23:41 No faktycznie....ten tekst poddany google-tłumaczowi mowi o raczej WYJEŹDZIE ... " Miss Orobator, 20, urodzony w Nigerii, a wychował w South London, został aresztowany sierpniu ubiegłego roku po zarzut złowionych z 1,5 kg heroiny, podczas Ona próbuje wejść na pokład samolotu do Tajlandii. " Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Laos: Ciąża uratuje życie 20-letniej Brytyjce 05.05.09, 19:57 p3nisista napisała: > Osoby którym ta heroina zniszczyła by życie nikogo nie obchodzą.. To gdzieś zmuszają do brania heroiny ? Odpowiedz Link Zgłoś
the_foe Re: Laos: Ciąża uratuje życie 20-letniej Brytyjce 05.05.09, 20:08 wari napisał: > p3nisista napisała: > > > Osoby którym ta heroina zniszczyła by życie nikogo nie obchodzą.. > > To gdzieś zmuszają do brania heroiny ? > nie zmuszaja, ale hera w pelni uzaleznia fizycznie po 3 dawkach. I wtedy juz nie masz wyboru... Odpowiedz Link Zgłoś
cyberbatat Re: Laos: Ciąża uratuje życie 20-letniej Brytyjce 05.05.09, 20:23 twój wybór! Odpowiedz Link Zgłoś
the_foe Re: Laos: Ciąża uratuje życie 20-letniej Brytyjce 05.05.09, 20:31 cyberbatat napisał: > twój wybór! a jak masz 13 letniego syna to chcialbys by jego wybor zniszczyl jego zycie? Czy 13 latek moze tu podjac odpowiedzialna decyzje? Bo na 100% dealer nie bedzie mial oporu mu sprzedac dziale i to z duzym upustem "na wejscie". A potem taki czlowiek matke zabije by tylko miec na dzialke. Z handlem narkotykami nalezy wlaczyc ale to co sie dzieje w Laosie, Birmie, Wietnamie, Tajlandii to farsa. Rzadowe sluzby handluja hera ile wlezie. Przymykaja oko na gigantyczna produkcje do czasu jesli maja z tego zyski. Konkurencje wykancza aparat panstwa. W Laosie nie chodzi o walke z narkotykami tylko o utrzymanie cen. Odpowiedz Link Zgłoś
adeinwan Re: Laos: Ciąża uratuje życie 20-letniej Brytyjce 05.05.09, 21:52 > a jak masz 13 letniego syna to chcialbys by jego wybor zniszczyl jego zycie? Cz > y > 13 latek moze tu podjac odpowiedzialna decyzje? Bo na 100% dealer nie bedzie > mial oporu mu sprzedac dziale i to z duzym upustem "na wejscie". To właśnie zakaz sprawił, że narkotykami obracają ludzie bez skrupułów. >A potem taki > czlowiek matke zabije by tylko miec na dzialke. Dlatego narkotyki w małych ilościach powinny być dostępne za darmo, oczywiście tylko dla uzależnionych. Dzięki temu nie będą oni popełniać przestępstw w celu zdobycia środków na zakup kolejnej działki. Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: Laos: Ciąża uratuje życie 20-letniej Brytyjce 05.05.09, 22:04 the_foe napisał: > cyberbatat napisał: > > > twój wybór! > > a jak masz 13 letniego syna to chcialbys by jego wybor zniszczyl jego zycie? Cz > y > 13 latek moze tu podjac odpowiedzialna decyzje? Bo na 100% dealer nie bedzie > mial oporu mu sprzedac dziale i to z duzym upustem "na wejscie". A potem taki > czlowiek matke zabije by tylko miec na dzialke. Widzę że się interesujesz tym tematem i dopiero zaczynasz poszukiwania. Obejrzyj sobie "Trainspotting" na początek. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax Twoje slowa. 05.05.09, 23:05 Byl to wybor tej 20-letniej Brytyjki zeby zlamac laotanskie prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
cgn Re: Laos: Ciąża uratuje życie 20-letniej Brytyjce 05.05.09, 20:24 A do tych pierwszych trzech dawek, to ktoś zmusza? Bez jaj. Państwa zdelegalizowały narkotyki, bo nie lubią konkurencji (vide alkohol czy tytoń). Odpowiedz Link Zgłoś
szatan.serduszko Re: Laos: Ciąża uratuje życie 20-letniej Brytyjce 05.05.09, 21:00 Nikt nie zmusza, ale dilerzy stosują różne sztuczki np. dają ćpunowi kilka działek za free jak przyprowadzi kolegę, ludziom bardzo młodym imponują często koledzy mający tzw. "plecy" czyli znających się z elementem kryminalnym i oni ich w to bagno wciągają. Nie oczekuj od 12 latka że będzie miał rozum, nawet mądre dziecko może mieć pecha i trafić do klasy gdzie będzie takich dwóch którzy "rozdają karty", moja przyjaciółka jest nauczycielką i z jej opowieści rysuje się dosyć nieciekawy obraz współczesnej szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
cgn Re: Laos: Ciąża uratuje życie 20-letniej Brytyjce 05.05.09, 21:44 Od pilnowania dzieci powinni być rodzice, a nie państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax Ty dziwny jestes. 05.05.09, 23:08 Uwazasz, ze potencjalni narkomani sami sa sobie winni, ze zaczynaja cpac, ale to, ze ktos decyduje sie na przemyt, to juz nie jest, Twoim zdaniem, jego/jej wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
adeinwan Re: Laos: Ciąża uratuje życie 20-letniej Brytyjce 05.05.09, 21:48 Ale masz wybór na początku. To wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax Ona tez miala wybor. Nie musiala przemycac. 05.05.09, 23:06 I tak ma szczescie, bo Laos to biedny kraj, wiec nacisk UK powinien odniesc skutek. W Singapurze wyrok zostalby wykonany, nawet wbrew interwencji prezydenta USA. Odpowiedz Link Zgłoś
isilda Re: Laos: Ciąża uratuje życie 20-letniej Brytyjce 06.05.09, 01:10 Zależy od genów. Niektórzy od opiatów uzależniają się po jednym razie, a inni wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: Laos: Ciąża uratuje życie 20-letniej Brytyjce 06.05.09, 02:08 wari napisał: > p3nisista napisała: > > > Osoby którym ta heroina zniszczyła by życie nikogo nie obchodzą.. > > To gdzieś zmuszają do brania heroiny ? Tak, w tym samym kraju, w ktorym zmuszaja do jej przemycania... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzar To nie jest brytyjka !!! 05.05.09, 21:42 Gwoli ścisłości powinno się mówić: 20-letnia kobieta z brytyjskim paszportem. Odpowiedz Link Zgłoś
arek.jaworski Re: To nie jest brytyjka !!! 05.05.09, 22:03 Kobieta z brytyjskim paszportem to Brytyjka właśnie... Mężczyzna z takimż paszportem to Brytyjczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
thombakon Re: To nie jest brytyjka !!! 06.05.09, 04:45 zigzar, ja bym ciebie wysłał do tego wiezienia w Laosie na 20 lat, może wtedy przestałbyś być rasista... ta kobieta jest taką samą brytyjką jak każda inna z brytyjskim paszportem... Odpowiedz Link Zgłoś
guregori Re: To nie jest brytyjka !!! 06.05.09, 11:40 Cytat z www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/laos/5277840/Laos-says-pregnant-Briton-could-escape-death-penalty.html: ,,Miss Orobator, 20, who was born in Nigeria" świadczy o tym, że jej rodzice są Nigeryjczykami, a więc ona też jest NIGERYJKĄ. Dalej: ,,and grew up in south London" świadczy o tym, że uzyskała brytyjskie OBYWATELSTWO. A teraz definicja słowa ,,narodowość" z Wikipedii ( pl.wikipedia.org/wiki/Narodowo%C5%9B%C4%87 ): ,,Narodowość - pochodzenie określane w naszym kręgu kulturowym zwykle zgodnie z pochodzeniem rodzica bądź też jego przodka, przynależność do określonego narodu (np. polskiego, niemieckiego, rosyjskiego), poczucie przynależności do narodu" i słowa ,,obywatelstwo" ( pl.wikipedia.org/wiki/Obywatelstwo ): Obywatelstwo – więź prawna łącząca jednostkę (osobę fizyczną) z państwem, na mocy której jednostka ma określone prawa i obowiązki wobec państwa, a państwo – analogicznie – ma obowiązki i prawa wobec jednostki. Nie jestem rasistą (gdybym był, na pewno nie studiowałbym japonistyki), ale nie podoba mi się mieszanie pojęć ,,narodowość" i ,,obywatelstwo". Dla przykładu, Olisadebe i Guerreiro nigdy nie byli, nie są i nigdy nie będą Polakami, ale nie mam nic przeciwko temu, że są OBYWATELAMI Rzeczypospolitej Polskiej, bo bardzo się przydali w meczach naszej reprezentacji :-). Odpowiedz Link Zgłoś
thombakon Re: To nie jest brytyjka !!! 07.05.09, 03:19 drogi guregori, Pozwolisz, że jako starszy kolega, który ukończył kilka uniwersytetów, odniosę się do twojej wypowiedzi: Po pierwsze, nie ma pozytywnej korelacji pomiędzy "studiowaniem japonistyki" a "nie byciem rasistą". Innymi słowy, można być rasistą i studiować japonistykę; Po drugie, źródło Twoich definicji jest, oględnie rzecz ujmując, mało wiarygodne, gdyż to sami internauci redagują treść wikipedii, a więc osoby, których wiedza w danej dziedzinie nie może być bezstronnie zweryfikowana; Po trzecie, używając zwrotu "w naszym kręgu kulturowym" w sposób naturalny eliminujesz wiarygodnośc swojej wypowiedzi, gdyż wprowadzasz swoisty "polonocentryzm". W innych "kregach kulturowych", kwestie obywatelstwa i narodowosci mogą i są postrzegane inaczej. Po czwarte, byc moze w twojej, rasistowskiej w moim przekonaniu, opinii Olisadebe i Guerreiro nie sa Polakami. Dla mnie sa takimi samymi Polakami jak ty. Po piąte, nawet, gdyby teza z punktu czwartego w przypadku Polski była wątpliwa, to w Wielkiej Brytanii - w której mieszkam od 15 lat - narodowość nie ma nic wspólnego z kolorem skóry, wyznawaną religą, etc. Ta dziewczyna siedząca w laotańskim więziniu jest 100 procentową Brytyjką. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_katolik1 Re: Laos: Ciąża uratuje życie 20-letniej Brytyjce 05.05.09, 22:56 p3nisista napisała: > Osoby którym ta heroina zniszczyła by życie nikogo nie obchodzą... > Jak zwykle lepiej bronić kryminalistów niż ofiary No właśnie..... kogo obchodzi, że wybierasz życie(?) z heroiną. Twój wybór, twoja tragedia (i twoich bliskich). A kryminalista i tak zginie. Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Czy ciezarnym sie jest cale zycie......???? 05.05.09, 23:47 ......zrobia cesarke, wypatrosza i potem zastrzela..... Odpowiedz Link Zgłoś
martinez027 Re: Czy ciezarnym sie jest cale zycie......???? 06.05.09, 00:18 Wlasnie-aborcje i przed pluton ja:)Nie ma co sie pierd..c!!!Choc ze zdjecia to niezla czekoladka-mialem kilka czekolad i lepsze od wiekszosci polek!!I ciagle usmiechniete i nie grymasza!! Odpowiedz Link Zgłoś
straszna.dziwka Re: Czy ciezarnym sie jest cale zycie......???? 06.05.09, 05:33 Dochodziles lewa reka czy prawa? Nie bales sie, ze mama wejdzie i Cie nakryje? Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: Czy ciezarnym sie jest cale zycie......???? 06.05.09, 23:39 straszna.dziwka napisała: > Dochodziles lewa reka czy prawa? Nie bales sie, ze mama wejdzie i Cie nakryje? Nie badz wscibska. Odrobine dyskrecji...:) Odpowiedz Link Zgłoś
mateio13 Re: Czy ciezarnym sie jest cale zycie......???? 07.05.09, 15:33 martinez a aidsa zlapales od tych czekoladek? Odpowiedz Link Zgłoś
martinez027 Re: Czy ciezarnym sie jest cale zycie......???? 07.05.09, 18:09 mateio13 napisał: > martinez > a aidsa zlapales od tych czekoladek? Jakbys pojezdzil po swiecie to bys wiedzial jak to jest z tym"adidasem"Wsrod czarnych to ponad 95% aidsa to FACECI-pruja laski na lewo i prawo--ale w takiej UK pruja w 98% biale kobiety z europy wschodniej--9na 10 to polki---malo ktora polka w uk niema aidsa-- ladne czekoladki niepoleca na "czarnego brata"jesli nic soba nie reprezentuje,angielki to samo--zostaja tylko polki...Zjadlem na tym zeby..Polki tylko w Polsce i to po ostrej selekcji bo polki znane sa w swiecie tylko z jednego-sa najlatwiejsze na swiecie!! Odpowiedz Link Zgłoś
ilonka45 Re: Czy ciezarnym sie jest cale zycie......???? 04.06.09, 17:25 Z cibie to bydle chamskie po prostu jest, musiales zaplacic tym paniom, albo ogladasz filmy tylko.. jak smiesz wypisywac takie rasistowskie szowinistyczne bzdury na temat Polek??? Odpowiedz Link Zgłoś
truq Re: Laos: Ciąża uratuje życie 20-letniej Brytyjce 06.05.09, 01:55 co ty p.....? wwozila heroine do jednego z panstw zlotego trojkata? gdzie heroina kosztuje grosze, chlopaki chcieli sie zabawic i tyle... przykre to Odpowiedz Link Zgłoś
kylax A gdzie feministki? 06.05.09, 23:52 Gdzie hasla o rownosci w wykonywaniu kary smierci? Odpowiedz Link Zgłoś
mateio13 Re: A gdzie feministki? 07.05.09, 10:11 przeciez jej juz nie zastrzela!!!! dochodzi to do paru z was? Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: Laos: Ciąża uratuje życie 20-letniej Brytyjce 07.05.09, 11:27 truq napisał: > co ty p.....? > wwozila heroine do jednego z panstw zlotego trojkata? WYWOZILA - w GW nie znaja angielskiego... "Orobator was detained in August after allegedly being caught with 1.5 pounds of heroin while trying to board a plane to Thailand." Odpowiedz Link Zgłoś
mateio13 Laos: Ciąża uratuje życie 20-letniej Brytyjce 07.05.09, 10:14 czy to mozliwe zeby dali jej wyrok wiezienia, czekolado urodzi a potem drugi proces i kulka w leb... ale chyba to niemozliwe, co? Odpowiedz Link Zgłoś
kylax Tylko polscy podludzie moga byc skazywani w UK. 07.05.09, 18:15 Brytyjscy nadludzie nie podlegaja prawu innych panstw. Tak samo zreszta jak Amerykanie, choc oczywiscie sa wyjatki jak Singapur, ktory nigdy nie odpuszcza kary smierci dla obcokrajowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: Tylko polscy podludzie moga byc skazywani w U 11.05.09, 03:06 kylax napisał: choc oczywiscie sa wyjatki jak Singapur, ktory nigdy nie odpuszcza > kary smierci dla obcokrajowcow. I nie tylko. Rowniez kary chlosty na d..e dla gowniarza zlapanego na malowaniu sprayem zaparkowanych samochodow (sprawa sprzed kilku lat). Dostal 15 na goly tylek i gotowem sie zalozyc, ze ciagoty artystyczne przeszly mu jak reka odjal... Odpowiedz Link Zgłoś