junk92508 13.05.09, 21:53 Drogie Banki... Wy nas nie namawiajcie... Wy nam k... podniescie oprocentowanie lokat... Dacie 10% - to sie do Was pofatyguje... Z 6% to mi możecie naskoczyć... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pilot_prix Re: Banki namawiają do oszczędzania 13.05.09, 23:04 > Ponad połowa Polaków w ogóle nie oszczędza. Przypomnijcie mi, proszę, ile procent naszego narodu żyje na granicy ubóstwa? Ci, którzy by korzystali z lokat bankowych, wolnych pieniędzy nie mają. Ci, co pieniądze mają, nie korzystają z lokat, bo inwestują. Ot, i cała polska ekonomia. Reklamy zachwalające oszczędzanie mijają się z celem. To tylko niepotrzebne wydawanie pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat Re: Banki namawiają do oszczędzania 14.05.09, 09:06 > Przypomnijcie mi, proszę, ile procent naszego narodu żyje na granicy ubóstwa? Jakiś nikły procent. Większość ludzi ma dochody i jakies oszczędności. Chyba że mówisz o ścianie wschodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
vlad1 Re: Banki namawiają do oszczędzania 14.05.09, 09:50 Ja mam jeszcze dwie propozycje: 1.Banki zacznijcie oszczędzanie od pensji swoich szefów. Skoro efekty ich zarządzania są żadne a w efekcie i tak za wszystko musi odpowiadać klient, to po co jeszcze przerzucać na niego wysokie "koszty zarządu"? Patrz zarobki w Millennium, PEKAO itd. 2.Skoro chcecie żebyśmy oszczędzali "zejdźcie z nas" jeśli chodzi o koszty rachunków, prowizji, spreadów itd. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro_ss Niech sobie oszczędzą na reklamach. 14.05.09, 12:04 I nam ich oszczędzą.... Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Banki namawiają do oszczędzania 13.05.09, 23:13 Zamiast podniecać się jakie oprocentowanie da ci bank (a możesz być na 100% pewny, że cię przy tym oyebie) byłoby lepiej gdyś zadbał o stabilną pracę i wysoką pensję. Forsę jaką da ci bank za rok blokowania kasy na koncie możesz uzyskać zdejmując częściej nogę z gazu, wymieniając żarówki na energooszczędne czy desktopa na netbooka. Odpowiedz Link Zgłoś
news101 Re: Banki namawiają do oszczędzania 13.05.09, 23:32 jedno drugiego nie wyklucza. tak sobie mysle ilez ten kryzys ludzi uratowal przed kosmicznymi kredytami, zyciem ponad stan,a pozniej bolesnym spotkaniem z komornikiem... Odpowiedz Link Zgłoś
junk92508 Re: Banki namawiają do oszczędzania 14.05.09, 09:05 Nie rozumiesz ze chodzi o elementarne prawo popytu i podaży? Jeśli mają za mało lokat to powinni zaoferować wyższe oprocentowanie a nie namawiać... Po co mieszasz inne niezalezne rzeczy? Pensja czy ciecie kosztow to zupelnie osobne tematy... Nie mowiac o tym że nie ma szans by wszyscy mieli wysokie pensje ... Dla mnie na chwilę obecną pewne pieniądzę odpowiadające lokacie na 10% są równie atrakcyjne jak inne miejsca w które lokuję pieniądzę - bardziej zyskowne ale tez bardziej ryzykowne. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Banki namawiają do oszczędzania 14.05.09, 11:51 Informuje tylko, że zazwyczaj nie ma co się podniecać lokatami bankowymi. Przy niskich posiadanych oszczędnościach odsetki będą śmiesznymi groszami, które znacznie łatwiej pozyskać w inny sposób niż pozostawienie kasy bankowi. Odpowiedz Link Zgłoś
greg-7 Banki namawiają do oszczędzania 13.05.09, 23:25 Oszczędzanie w bankach przy 4% inflacji to niezbyt dobry pomysł, tym bardziej w kryzysie bo osłabi popyt i wpływy budżetowe Odpowiedz Link Zgłoś
8y Banki namawiają do oszczędzania 13.05.09, 23:51 Nie mam z czego oszczedzac bo place mega rate krechy. Odpowiedz Link Zgłoś
wolnapolka1 nawet prostaczek - pijaczek w "Ranczo" wie 13.05.09, 23:53 Wie to, czego nie wiedzą banki. Jak można nawoływać do oszczędzania, kiedy pensji starcza z trudem na podstawowe potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Bądź jeleniem - pożycz bankowi 14.05.09, 00:08 Kiedy Ty pożyczasz od banku to oprocentowanie jest często dwucyfrowe. Kiedy Ty pożyczasz bankowi, to czasami nie dość, że nie ma oprocentowania, to jeszcze bank dowala Ci opłatę od pożyczki zwaną eufemistycznie np. "opłatą za prowadzenie rachunku". Gdzie tu sprawiedliwość? Odpowiedz Link Zgłoś
yagres Re: Bądź jeleniem - pożycz bankowi 14.05.09, 06:42 Zamiast nawoływać ludzi do oszczędzania niech lepiej powiedzą i doradzą jak mają to robić. Syty głodnego nie zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni zawsze oszczędzałem to i będę oszczędzał 14.05.09, 06:44 ale nie na bankowych lokatach pseudo-oszczędnościowych. Banda złodziei - wystarczy posłuchać kilku reklam ich rzekomo 6-procentowych 3-miesięcznych lokat, oprocentowanych w skali ROKU! Czyli po 3 miesiącach odbieram nawet nie 2 procent. Złodzieje z banków - w dupe sobie wsadźcie wasze oferty. Jeszcze przyjdzie czas gdy regularnie przez Was okradane społeczeństwo przejrzy na oczy, a wtedy rewolucja październikowa to mały pikuś... Pojedziecie w taczkach aż miło Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: zawsze oszczędzałem to i będę oszczędzał 14.05.09, 09:39 A Ty rozumu nie masz? Jest pelno atrakcyjnych ofert bez zadnych kruczkow i oszustw, i do tego bez ruszania czterech liter sprzed monitora. Tylko trzeba troche pomyslec a nie tylko byc madrym przy piwku. Ja wlasnie za 16 dni odbieram odsetki z lokaty na 10%. Zdziwiony? Wczesniej mialem wcale nie gorsze - teraz nie mam bo wlasnie cos sobie za moje oszczednosci kupilem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sliczny70 Utrata??? 14.05.09, 07:04 Facet sie nazywa Utrata...Ja bym sie bal robic interesy z takim gosciem! Odpowiedz Link Zgłoś
areqw Re: Banki namawiają do oszczędzania 14.05.09, 07:22 Lepiej oszczędzać nawet drobne kwoty, bo jak to mówią... ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka :D inwestujwsiebie.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Banki namawiają do oszczędzania 14.05.09, 11:54 OK ale nie w banku. Żeby utrzymać standardowe konto w PKO trzeba miec na nim ponad 90kPLN (nie licząc tego co zje podatek Belki). Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Oszczędzać w polskim banku? Po co? 14.05.09, 07:24 Po to, żeby do budżetu z***j polski wpływały dodatkowe dochody z podatku Belki? Wypchajcie się gorole - swoją kasę wywożę z tego kraju i g***o tu zostawię! Odpowiedz Link Zgłoś
tomalamas BZ WBK... 14.05.09, 07:43 ... a oszczędzałem w ww banku. Aczkolwiek pieniądze z lokat wypłacili dopiero po interwencji prokuratora. Wcześniej zrzucali winę na "system", na kryzys a na koniec bezczelnie zapytali "a skąd taka młoda osoba ma tyle pieniędzy". Proszę, jak się martwią. Skarbówka się nie martwi, a BZ WBK tak. Moja opinia o tym banku ociera się o dno. Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Re: BZ WBK... 14.05.09, 08:50 tomalamas napisał: > ... a oszczędzałem w ww banku. Aczkolwiek pieniądze z lokat wypłacili dopiero p > o interwencji prokuratora. Wcześniej zrzucali winę na "system", na kryzys a na > koniec bezczelnie zapytali "a skąd taka młoda osoba ma tyle pieniędzy". Proszę, > jak się martwią. Skarbówka się nie martwi, a BZ WBK tak. Moja opinia o tym ban > ku ociera się o dno. ------------------------------------------------------------------ Swietne,usmialem sie jak nigdy.Az sie nie chce wierzyc,ze to prawda a nie zart. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: BZ WBK... 14.05.09, 11:55 Powinieneś już wiedzieć, że ogromna część zachowań urzędników wynika z czystej i nieukrywanej zazdrości. Odpowiedz Link Zgłoś
tajlerdarden Najpierw sami "wymyślili" inflację... 14.05.09, 07:28 żeby nie trzymać kasy "w skarpecie", a teraz "Musicie oszczędzać". W obecnej sytuacji, bank ma dla mnie ten sam "rispekt" co instytucje religijne i polityczne - 3 ku..a rządząca tym światem... Odpowiedz Link Zgłoś
elfryda Banki namawiają do oszczędzania 14.05.09, 07:49 "I ciekawostka historyczna, czas zaprzeszły: "byłem oszczędzałem" - głosi z katedry, a jego koledzy nagradzają go oklaskami." A powinni go wygwizdać. Prawidłowa forma czasu zaprzeszłego to "oszczędzałem był". Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: pluskwam z perfektem 14.05.09, 10:24 Brawo {Elfrydo}! Jaka jakość reklamówki, taka perfekcja! Odpowiedz Link Zgłoś
zochazb Re: Banki namawiają do oszczędzania 14.05.09, 12:30 elfryda napisała: > Prawidłowa forma czasu zaprzeszłego to "oszczędzałem był". Pozwolę sobie mieć inne zdanie. JA oszczędzałem byłem TY oszczędzałeś byłeś ON oszczędzał był Miłego dzionka Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: zapluskwieni 14.05.09, 13:51 O, właśnie - brawo {Zocho_zb}! Zbyteczny komentarz dalszy . Odpowiedz Link Zgłoś
elfryda Re: Banki namawiają do oszczędzania 14.05.09, 18:53 zochazb napisał: > elfryda napisała: > > Prawidłowa forma czasu zaprzeszłego to "oszczędzałem był". > > Pozwolę sobie mieć inne zdanie. > JA oszczędzałem byłem > TY oszczędzałeś byłeś > ON oszczędzał był Pozwolę sobie poprosić o źródło. Moje źródła to: 1. S. Szober, Gramatyka języka polskiego, Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1962, s. 241 Cytat: "Czas zaprzeszły l. poj. 1) myłem był 2) myłeś był [etc]" 2. K. Długosz-Kurczabowa, S. Dubisz, Gramatyka historyczna języka polskiego, Warszawa: Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, 1998, s. 307 Cytat: "zrobiłem był, [...] zrobiłeś był" 3. Z. Klemensiewicz, Historia języka polskiego, Warszawa: Wyd. Naukowe PWN, 1999, s. 620 Cytat: "Gdym był list napisał, wyszedłem na przechadzkę." I jeszcze źródło internetowe: poradnia.pwn.pl/lista.php?id=773 Z poważaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Wesoly tekst. 14.05.09, 07:56 Pewnie,ze powinno sie oszczedzac,ale z czego skoro wiekszosc Polaków ma dochody nie przekraczajace 1200 zl (o ile jeszcze maja jakas prace).Przeciez nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie glodowal,zeby zaoszczedzic pare zlotych bo dla oszczedzajacego i tak beda to zawsze grosze,ale dla banków które beda przyjmowac pieniadze od ciulaczy to juz bedzie pokazny pieniadz.Poza tym sa inne mozliwosci oszczedzania,nie tylko poprzez banki,które co jakis czas transferuja pieniadze do swoich krajów gdzie zostaly zarejestrowane a oddzialy dzialajace w Polsce wygladaja jak golodupce na plazy nudystów. Odpowiedz Link Zgłoś
zielony65 Mądrzy Polacy już od dawna oszczędzają. 14.05.09, 08:14 Tylko niekoniecznie w nibypolskich bankach. Szał kupowania skończył się już dość dawno. W supermarketach, galeriach handlowych, agencjach nieruchomości, itp. pustki. Odpowiedz Link Zgłoś
savrin Banki namawiają do oszczędzania 14.05.09, 08:46 Nie pytaj jaką ofertę ma dla ciebie bank, zastanów się co ty możesz dać bankowi. Odpowiedz Link Zgłoś
obser-wator2 Banki namawiają do oszczędzania 14.05.09, 09:15 Nowe przysłowia: Jeśli chcesz zaoszczędzić,omijaj banki. Pewne jak u babci w skarpecie. Bank gorszy od złodzieja,bo okradnie cię zgodnie z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
neo1113 Banki namawiają do oszczędzania 14.05.09, 09:23 Wszystko niby fajnie, tylko z czego tu oszczędzać, jak się zarobi 1500, to się człowiek cieszy, a byle wyjście do sklepu to 50 czasem 80 zł. Do tego czynsze itd. Niech banki zaczną lobbować na rzecz urealnienia polskich zarobków. Odpowiedz Link Zgłoś
adams.5 Banki namawiają do oszczędzania 14.05.09, 09:32 no coz, trzymanie pieniedzy w formie fizycznej jest co najmniej nie oplacalne, gotowka potrzebna jest tylko w momencie zaplaty, pozniej tylko traci na wartosci, trzymanie jej w banku na marnym oprocentowaniu powoduje ze sami sobie dajemy ja odebrac, przykladowo jak ktos ma 100 tys i trzyma wszystko na lokacie to znaczy ze nie umie gospodarowac pieniedzmi. A sposobow jest wiele: - pieniadze inwestujemy kupujac ziemie lub mieszkania (w tym ostatnim przypadku zdecydowanie lepiej poczekac 2-3 lata jak ceny osiagna minimum, bo przez ten okres beda tylko spadac, wiec lepiej poczekac) - inwestujemy w biznes, zakładamy firme (najlepszy sposob) - wiadomo interes moze nie wypalic i stracimy, ale nic nie robiac pieniadze na pewno stracimy bo zje nam je inflacja - kupujemy akcje lub fundusze jesli sie na gieldzie nie znamy (ale z góry zakladamy ze nie za wszystko tylko do 20% oszczednosci), ponadto ustalamy limit straty tzw. stop-loss, czyli nie czekamy jak ten glupi a noz sie odbije tylko jesli stracimy np. 15% to wycofujemy sie i godzimy ze strata - kupujemy zloto (wiem ze jest na gorce cenowej w tej chwili), ale niedlugo bedzie inflacja wyrazona w spadku wartosci smieciowego dolara, ponadto od stuleci zloto zachowuje wartosc, a jesli kupimy zloto w formie monet to moze sie okazac ze ich wartosc wzrosla dzieki numizmatyce dodatkowo - kupujemy dzieła sztuki (tu trzeba sie znac zeby nie kupic jakiegos nic nie wartego bohomaza) oszczedzac jak najbardziej trzeba, np. na papierosach niby nic ale 500 zl w plecy co miesiac i tak przez cale zycie co oznacza ze pusiclo sie z dymem kwote za ktora mozna by kupic dom (nawet jesli liczyc w tych chorych cenach co dzis) Widomo ktos moze powiedziec ze przykladowo mieszkan nie oplaca sie wynajmowac, a z wynajmu to mniej niz z lokat sie wyciagnie. Wszystko to jest prawda ale tylko z pozoru. Przykładowo wynajmujac mieszkanie mam staly doplyw niewielkiej kwoty pieniedzy (wiec nie martwie sie tak bardzo o utrate pracy), ponadto mam mieszkanie ktore jest sporo warte (abstrahujac od obecnej sytuacji). Jesli ktos kupil mieszkanie np. 30 lat temu to pieniadze w nie wlozone sa nadal duzo warte. Natomiast jesli trzymal je w banku na lokacie to mu obcieli 4 zera i g...o teraz ma. Reasumujac trzymanie pieniedzy w banku, na lokacie jest jak najbardziej ok jesli jest to chwilowa sprawa (rzedu rok, dwa) i nie stanowi wiecej niz 20% oszczednosci. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Banki namawiają do oszczędzania 14.05.09, 09:34 Akurat "deklaracje Polakow" na tematy oszczednosci i pieniedzy to mozna sobie wsadzic w .... Nie znam innego takiego narodu, ktory bylby na tym punkcie tak wyczulony - zaden Polak nie powie ile ma na koncie, ile wydal, ile dorobil, skad wzial, itp itd. Jest to jednoznaczne z przejsciem do grupy "bogatych" a to jest niedopuszczalne. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Banki namawiają do lichwy 14.05.09, 10:07 Jak wracać do podstaw, to wracać. Chciałbym, by wreszcie banki reklamowały swe początki, już w czasach biblijnych znane - lichwy i paskarskich odsetek... Jeśli przekonywać do banku reklamą - to w scence demontażu marmurów z sali przyjęć klienta. Mnie osobiście to widok takiego przepychu w 1. kontakcie z bankiem wręcz od niego odstręcza. C.b.d.u. Odpowiedz Link Zgłoś
smuff Mój bank już mnie namówił. 14.05.09, 10:18 Oprocentowując lokaty i rachunek. 95% zasobów przeniosłem już do innego. W "starym" mam konto, na które wpływają pobory, za dużo zachodu by to przenosić, ale po wpływie przelewam do tego, który daje więcej. (Będę miał więcej czasu zlikwiduję też konto) Nie za dużo, ale nie tracę na inflacji, a w nim traciłem. Przy porównywalnych ofertach wybiorę ZAWSZE inny bank, pamiętliwy jestem, nie będą dranie żyć jak dotychczas z "mojego". Jaki to bank nie piszę tylko dlatego, by mi nie współczuć, jaki dotychczas byłem frajer. Odpowiedz Link Zgłoś
smuff Nie powiem, który to bank, 14.05.09, 10:22 ale temu żubrowi to bym chętnie kopa w zad ... Odpowiedz Link Zgłoś
marekrz Każdy popełnia błędy ING też. Tą reklamą zniechęci 14.05.09, 10:22 tylko klientów. Jeszcze nie widziałem, żeby ktoś ponurą reklamą zwojował świat. Odpowiedz Link Zgłoś
der-rauber w ramach oszczędności likwiduję konto w PKO BP :) 14.05.09, 10:46 W ramach oszczędności likwiduję konto, nie potrzebuję swojego skoro jedno ma też żona. Bye bye PKO BP :) Odpowiedz Link Zgłoś