tomesio Czuma grozi Katarynie pozwem sądowym 15.05.09, 08:57 Do jakiej istoty on jest podobny waszym zdaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Czuma grozi Katarynie pozwem sądowym 15.05.09, 09:03 GW się dziwi? Wszak AM (Adam Michnik, nie Mickiewicz) dał i daje nam przykład z pozywaniem tych, którzy ośmielają się Go krytykować. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-naiwniak jakiż to czumowy-prostak 15.05.09, 09:03 jak on śmie atakować kogoś, kto w dobrej wierze i mając ku temu podstawy - krytykuje tą czumowatą prawniczość ? Blogerzy, Forumowicze, i osoby piszące swoje opinie w inny sposób, mają do tego prawo ! Wszak jest demokracja Panowie Czuma ! A na zarzuty się odpowiada, albo jest się " mniej niż zero ......" / nie mylić z Zero Krakowskim - chociaż, może, - podobieństwo w zachowaniach, jest / ! Odpowiedz Link Zgłoś
cyndyndanda panie Tusk - co pan wyprawia z tym czma - to tak 15.05.09, 09:05 jakby gangster spowiadal w konfesjonale - jak mozna taki element zrobic ministrem sprawiedliwosci - to sie w pale nie miesci!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
panzwarszawy Cenzura jak na forum GW ! 15.05.09, 09:05 Nie ma cio się dziwić, że PO zbliża się do standardów GW. Na tym forum zawsze usuwano posty zwolenników PiS, a pozostawiano nawet najbardziej obraźliwe posty bojówek PO. Kiedyś tu pisałem... 10 lat temu - można powiedzieć, że jestem forumowym weteranem. Jakieś 4-5 lat temu przestałęm pisać prawie zupełnie - po co pisać, jak i tak to, co napiszesz zostanie wykasowane. Cieszy mnie bardzo, że wielu ludzi otworzyło oczy i przeniosło się na forum Onet.pl, gdzie naprawdę jest tam wolność słowa nie ograniczana przez nikogo. Za PZPR mieliśmy cenzurę, teraz mamy cenzurę za PO - ci sami ludzie, te same układy, te same metody. Pamiętam pierwsze wydanie GW.... PIERWSZA POLSKA WOLNA GAZETA !!! Pamiętam tą radość... Co się z Wami stało, dlaczego odwróciliście się od pierwotnych ideałów ? Stanowczo będę protestował przeciwko jakiejkolwiek cenzurze w Polsce - nie o cenzurę walczyli ludzie w Polsce przez 50 lat, tylko o wolność słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Cenzura jak na forum GW ! 15.05.09, 11:40 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=95299751&a=95322297 Czy obecnośc takiego postu potwierdza Twoją teze? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Abstrahując od wypocin kataryny... 15.05.09, 09:09 Jeżeli ktoś publicznie (w radio, TV czy - imiennie - w prasie) opluje kogoś innego (albo też ten ktoś uzna, że został opluty), ten ktoś może domagać się satysfakcji w sądzie. Różni "niszowi"(?) blogerzy (i blogerki) oraz liczni komentatorzy na forach czują się bezkarni i mogą rzucać błotem dowolnie i na kogo chcą. Czy wolność słowa obejmuje BEZKARNE opluwanie innych? Bo to Internet i wszystkie chwyty dozwolone? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac To poważniejszy problem 15.05.09, 13:13 Wiesz to powazny problem na powazne dyskusje "egzystencjalne". Brak mi czegoś takiego. No bo z jednej strony wolnośc słowa i wyrażania opinii z drugiej strony prawo do ochrony własnej godności. Z jednej strony ludzie nie chcą by ich opluwano, z drugiej dlaczego jak ktoś zrobił coś głupiego nie mam prawa nazwać to głupotą, a jego głupcem? Tylko gdzie jest ta granica pomiędzy wolnością wypowiedzi a ochroną godności? Co powinno być jeszcze dozwolone, a co już karane? Nie mam wątpliwości że inaczej należy oceniać choćby nawet najbardziej krzywdzącą ocenę, kłamliwe fakty (może wreszcie niektórzy w tym pan l. zrozumieją, że fakt z definicji nie jest prawdą ale tym co jako prawdę przedstawiamy, a dokładnie prawdziwy opis jakiegoś zdarzenia, istnienia czegos lub nie istnienia itd.) podaną przez pijaczka pod budką z piwem, a inaczej przez prezydenta RP. Niby jesteśmy "równi wobec prawa". Tylko ta "równośc" nie jest po to by mniej karać "ważniejszych" ale po to by nie czuli się bezkarni pod hasłem "co wolno wojewodzie". Jeżeli chodzi o "odpowiedzialność za słowo" to nie tylko wchodzi w grę mówienie prawdy czy nieprawdy, mówienie o kimś krzywdzących opinii, ale wogóle wyrażanie opinii bez przemyślenia ich konsekwencji. Ja tam sobie mogę powiedzieć, że jutro dolar spadnie o złotówkę. Te same słowa w ustach prezesa NBP moga mieć katastrofalne efekty. I tu znów wracamy do bloggerów. Kto jeszcze pamięta tego faceta: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80605,6152352,Bloger_narazil_gospodarke_Korei_Pld__na_miliardowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus KC PO wyprowadza uzbrojonych ludzi na stoczniowców 15.05.09, 09:21 a teraz chce wprowadzić cenzurę. Żal tylko idiotów, któzy nadal popierają PO. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Tuskomatolstwo za Czumą murzem. 15.05.09, 09:23 Zrobicie durne miny ,gdy Donald odwoła,w końcu,kabaretowego ministra? To będzie szok,jak dla Niesiołka i innych waszych ,,idoli'' po paru,DOBRYCH,decyzjach Premiera:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
respiral Re: Tuskomatolstwo za Czumą murzem. 15.05.09, 09:34 amanasunta napisała: > Zrobicie durne miny ,gdy Donald odwoła,w końcu,kabaretowego ministra? > To będzie szok,jak dla Niesiołka i innych waszych ,,idoli'' po > paru,DOBRYCH,decyzjach Premiera:)))) A teraz przeczytaj spokojnie i dokładnie to, co napisalaś...Gdybym nie miała w sobie miłosierdzia chrześcijańskiego, miałabym - jako osoba, kibicująca za Platformą - podstawę do podania ciebie do sądu z powództwa cywilnego za obrazę. Stwierdzenie "tuskomatołki", powtarzane przez ciebie na forach GW jak mantra są obrazą. I ty o tym doskonale wiesz, bo o to ci chodzi. A ja myślę, że do zabierania publicznie głosu trzeba dorosnąć. I trzeba mieć coś do powiedzenia oprócz pogardy i obrazy przeciwnika. Odpowiedz Link Zgłoś
xnonorx Blogerka napisała to co myśli 15.05.09, 09:28 natomiast na miejscu pana ministra to bardziej bym się spinał tymi, którzy dobrze mówią, a co innego myślą o panu Czumie. A coś mi mówi, że takich jest dużo więcej niż p. Czuma sobie nawet wyobraża. Takimi osobowaściami z wybujałym ego (np. Wałęsa), świetnie jest manipulować... A z drugiej strony to jakoś brzydko pachnie ta cała nagonka...jakby minister Czuma komuś zaczął deptać po odciskach, skoro Michnik takie larum podnosi. Zdarzały się przecież gorsze rzeczy, o których gazeta milczała. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Blogerka napisała to co myśli 15.05.09, 10:52 Wolność słowa to nie tylko prawo pisania co się myśli, ale i również obowiązek odpowiadania za swoje słowa. Cenzura "wie lepiej" i chroni człowieka przed odpowiedzialnością zabranijąc mu powiedzenia cokolwiek, tego czego nie powinien się wstydzić i tego co powinien. Wolność zawsze idzie z odpowiedzialnością. Dorosły człowiek nie jest ograniczany "zakazami" przez rodziców - jest wolny, ale jak zrobi cos głupiego w pełni za to odpowie. Dziecko nie może robic "co chce", rodzice odpowiadają za jego czyny i kontroluja jego ruchy. Państwo totalitarne chce być takim "rodzicem" obywateli, kontroluje ich pisanie, ich lektury, kontroluje to co mogą robić i to czego nie mogą, kontroluje ich ZANIM "popadną w kłopoty". No i państwo totalitarne jako "dobry rodzic" sam ocenia co dla obywateli jest dobre, a co złe. Państwo demokratyczne, z liberalnym podejściem do wolności prócz tego co określone precyzyjnie w przepisach prawa pozwala na wszystko. Tyle że to człowiek we własnym sumieniu musi oceniać czy to jest dobre czy nie, czy nie narazi się np. na proces za czyjeś zniesławienie. No i wtedy dochodzi do procesu sądowego - działa III władza - sądownicza niezalezna od tej która prawo ustala i od tej która prawo ma egzekwować, ta która ocenia czy prawo złamano. Państwo gdzie każdy może pisać co się mu żywnie podoba i w przeciwieństwie do demokracji nigdy za to nie musi odpowiadać przed sądem jak naruszy czyjeś dobra to anarchia. No albo władza totalitarna - a piszący jest jej przedstawicielem. > natomiast na miejscu pana ministra to bardziej bym się spinał > tymi, którzy dobrze mówią, a co innego myślą o panu Czumie. A coś > mi mówi, że takich jest dużo więcej niż p. Czuma sobie nawet > wyobraża. Ha. Widac w przeciwieństwie do pana ministra jesteś mutantem zdolnym wnikać w czyjeś mysli. ;P > Takimi osobowaściami z wybujałym ego (np. Wałęsa), świetnie jest > manipulować... I tak i nie. Kaczyńskim udawało się to jedynie do czasu. Potem ich wyrzucił z kancelarii. > A z drugiej strony to jakoś brzydko pachnie ta cała > nagonka...jakby minister Czuma komuś zaczął deptać po odciskach, > skoro Michnik takie larum podnosi. Gazeta podała niewygodne informacje dla Czumy. Czuma tego w Gazecie nie sprostował. Bloggerka związana z "antysalonem" podała TO samo co twierdzi Gazeta (jej potencjalny polityczny przeciwnik) i dodała od siebie że Czuma nie ejden raz myijał się z prawdą. Czuma zaczął ją "straszyć", ona się "wystraszyła", Gazeta to opisała. No i dobra. Gdzie tu Gazeta larum podnosi? Że on mija się z prawdą? Że on straszy? Że jego pomawiają? Gazeta broni Czumę czy Katarynę? No? Na kogo to niby jest nagonka? Kataryna uczestniczy w nagonce na Czumę razem z Gazetą? Gazeta uczestniczy z Czumą w nagonce na Katarynę? > Zdarzały się przecież gorsze rzeczy, o których gazeta > milczała. No jakie to były "te gorsze rzeczy"? Głupio się składa ale w 90% jak ktoś twierdzi że Gazeta o czymś milczała to w parę minut potrafię o tym znaleźć informacje na portalu Gazety. Zdarzały się przecież gorsze rzeczy, o których gazeta > milczała. Odpowiedz Link Zgłoś
seboc rodzina Czumów uważa, że ma monopol na pomawianie 15.05.09, 09:34 i obrażanie ludzi, kto wpadł na pomysł by wypromować tak te kanalie? S. Odpowiedz Link Zgłoś
pan102 Czuma grozi Katarynie pozwem sądowym 15.05.09, 09:36 Ten pan - Czuma - nie powien już u Nas pracować. Skąd taki malutki człowieczek znalazł się w polityce. Idź precz! Odpowiedz Link Zgłoś
alebaba17 gdyby tak napisała o Michniku albo o Tusku 15.05.09, 09:42 to już byłoby po sprawie. "Take mamy Polskie" jak mawiał Wałęsa Odpowiedz Link Zgłoś
r.maszkowski Czuma i znana blagierka 15.05.09, 09:51 Trudno zgadnąć kto ma rację. Trudno, niech znowu sąd rozstrzygnie. Nie może być tak, że bojący się podac nazwisko są ponad prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
noone13 Czuma grozi Katarynie pozwem sądowym 15.05.09, 09:59 Michnikowa metoda walki z wolnością słowa, coś się nie podoba to do sądu! Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciunio Czuma grozi Katarynie pozwem sądowym 15.05.09, 09:59 Ta szemrana rodzinka czuje się,jak w prywatnym folwarku. Kiedy po awansie tatusia synalek zlikwidował swoją stronę na www, klikając strona ukazywała się pusta.Ale za moment wyskakiwał artykuł Kani z "Wprost",imputujący Naczelnemu współpracę ze służbami.Był to odwet na "Polityce" za reportaż ujawniający przekręty wUSA tuskowego ministra.Znany dowcip powiada "towarzystwo nieliczne,ale dobrane.Ks proboszcz dwie k...wy i ja. Odpowiedz Link Zgłoś
azaz-ell Czuma grozi Katarynie pozwem sądowym 15.05.09, 10:04 A kim do cholery są Państwo Czumowie? Świętymi krowami??? Kiedy S. Niesiołowski (którego swoją drogą szanuję), opluwa swoich politycznych oponentów, niejednokrotnie używając nieistniejących "faktów", czy wyssanych z palca argumentów nikt sie nie obraża. Czasami urażona duma P. Prezydenta RP wystąpi o publiczne przeprosiny, Staszek powie 2 zdania na wizji i wszyscy są zadowoleni. Kurski??? Gdyby nie to, Pan Jacek zasilałby 4 szeregi swojej partii, a tak, gościł we wszytskich najważniejszych programach publicystycznych. Zwracam się więc do Panów Czuma. Gdzie tkwi problem? W drążeniu tematu rzekomych długów? Przecież sprawa jest wyjaśniona. Skąd więc te nerwy... Czy problemem jest stwierdzeniem "znów minął się z prawdą"? Nie wydaje mi się, by na Świecie żyła choćby jedna osoba która się z nią nigdy nie minęła. Jeśli jestem w błędzie i rzeczywiście Pan minister zawsze mówił prwdę, to przepraszam. Wolność słowa jest gwarantem konstytucyjnym, ocenianie polityków jest prawem wyborców. Nazywanie kogoś "wrednym babsztylem" jest brakiem wychowania. Blogi mają to do sibie, że mają się dobrze czytać, nikt nie oczekuje by były tekstami źródłowymi do prac naukowych, czy publikacji prasowych. Są luźnymi myślami ich autorów, czasami zakrawają o fikcję literacką i tak chyba być powinno. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Czuma grozi Katarynie pozwem sądowym 15.05.09, 10:10 Czy ministrowi i b.bojownikowi o wolność słowa i demokrację, przystoi takie działanie??? Odpowiedz Link Zgłoś
piccolo61501 Re: Czuma grozi Katarynie pozwem sądowym 15.05.09, 10:44 mysle .ze sady w Polsce maja za malo roboty skoro kazda glupota zaraz sie zajmuja,nalezy wymienic te cala skorupowana poskomunistycza ,pomazana niejednokrotnie krwia Polakow bande!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
buk-humor-dziczyzna 2 szemrane kimirseny powinni najpierw poodawać kas 15.05.09, 10:15 2 szemrane kimirseny powinni najpierw poodawać kas Odpowiedz Link Zgłoś
brunhilda666 Nie strasz, nie strasz, bo się ze.... 15.05.09, 10:15 i będzie kupa smrodu! Odpowiedz Link Zgłoś
raven50 Ja uważa , że jeżeli się czegoś nie wie na pewno 15.05.09, 10:20 inie mamy na to dowodu to nie powinniśmy nikogo obmawiać bo to jest obrzydliwe plotkarstwo - nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu ale tak po za tym wygląd synusia Czumy (czy on też musi pchać się na afisz?) jest mało zachęcający do pozytywnych wpisów, powiedziałabym odpychający i ta jego mina jakby mu ktoś napluł do kieszeni albo coś gorszego, to już woje oglądać w TV jego tatę jak już muszę..... aha a jakby co to swoich danych nie podam i mam to w........ Odpowiedz Link Zgłoś
piccolo61501 Re: Ja uważa , że jeżeli się czegoś nie wie na pe 15.05.09, 10:39 a co robi ten ponury K.Czuma ,moglby mi ktos napisac? Odpowiedz Link Zgłoś
typson ale ćwoki 15.05.09, 10:24 straszne ćwoki, mogą mnie pozywać. Nie wiem czy to w US tak im sie doopach poprzewracało? PL to nie USA, jesli ktoś się poparzy gorącą kawą to znaczy, ze jest głupi albo miał pecha a nie znaczy to, ze mu sie należy odszkodowanie. Do nich chyba jeszcze nie dociera, ze tu sie ludzi za byle g po sądach nie ciąga. Abstrahując juz od wolności wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
dabrys Czuma grozi Katarynie pozwem sądowym 15.05.09, 10:43 jak się czyta ten tekst, to jedyne co przychodzi do głowy, to "ale dupek"? Odpowiedz Link Zgłoś
pan_glosny Czuma grozi Katarynie pozwem sądowym 15.05.09, 10:44 Panie Czuma, takie zachowanie do tej pory przystawało PiSiakom (patrz różne wypowiedzi Jarosława Kaczyńskiego, Kurskiego, Brudzińskiego). Poza tym jestem zdania, że najbardziej zabolało "Czuma musi mieć jakieś głęboko ukryte za to wyjątkowo cenne na tym stanowisku zalety, że go Donald jeszcze trzyma." Czuma to taki sam desant jak Nelly Rokita podrzucona PiSowi. Szkodzi na całej linii. Odpowiedz Link Zgłoś