az.anonim a inflacja nie pasje do tej bajki 01.06.09, 13:22 tak jak nie pasuje rzeżączka do bajki o królewnie śnieżce i 7 krasnoludkach. Odpowiedz Link Zgłoś
truszer Mimo to warto oszczędzać 01.06.09, 14:27 To prawda. Inflacja nie pasuje do tej pięknej bajki. Tak samo nie pasuje do niej podatek Belki. Zła inflacja i zły podatek Belki to wilk, który zjada większość zysków z odsetek. Nie zmienia to faktu, że warto jest oszczędzać, odkładać pewne sumy chociażby po to, żeby mieć fundusz awaryjny. Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga: polskabezdlugu.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
dexterek011 Pierdu, pierdu 01.06.09, 15:22 Doświadczenie nauczyło mnie, że należy robić odwrotnie niż podpowiadają media. Zachęcają do oszczędzania? To teraz należy wziąć kredyt, albo kupić dobra materialne (oczywiście z głową). Pewnie nadchodzi hiperinflacja, która zje nasze pieniądze, a w przypadku kredytu, pomoże nam go spłacić. (Tak sobie tylko myślę i trolluję na forum) Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiha Od dziś oszczędzam 01.06.09, 15:45 Świetna rada wuju, pycha! acha i będzie tak jak z kasą na książeczkach mieszkaniowych które zakładali nam kiedyś rodzice. Już po 20 latach niemałych wpłat możemy sobie kupić sedes a może nawet metr kwadratowy chaty, wow, duża sprawa! Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Od dziś oszczędzam 01.06.09, 16:00 Oszczedzac ?...-Nie lepiej,od razu,stryczek ? Odpowiedz Link Zgłoś
4dick zlozony polski 'internet' 01.06.09, 18:14 przez wszystkie polskie najwieksze portale przewija sie dzisiaj przednia mysl 'Oszczedzajmy po 200 zeta miesiecznie'!!! Najlepiej w funduszach. K.wa zygac sie chce na taka hipokryzje i naciaganie ludzi na wplacanie do funduszy! Odpowiedz Link Zgłoś
frugal Od dziś oszczędzam 01.06.09, 18:45 Myślę sobie, że te wszystkie (w najlepszym wypadku) kąśliwe lub (w najgorszym wypadku) agresywne komentarze pod wspólnym hasłem "Po co oszczędzać? Co mi tu wciskają? Oszczędzanie nie ma sensu" itd. itd. są chybione z dwóch powodów: 1. Nikt nikogo nie zmusza. Jeśli uważasz, że najlepszym dla Ciebie pomysłem i sposobem na życie jest wszystko wydać od razu i zaciągać kredyty - rób tak. 2. Istotą takich artykułów, jak ten i istotą oszczędzania w ogóle nie są lokaty, procenty, takie czy inne instrumenty tylko Zmiana. Tak zmiana przez wielkie "Z": zmiana nawyków, sposobu myślenia i rozsądne zarządzanie swoimi pieniędzmi. Ktoś, kto nauczy się panować nad swoimi wydatkami, nauczy się je też stosownie w przyszłości pomnażać Odpowiedz Link Zgłoś
wojcieszek1978 Re: Od dziś oszczędzam 02.06.09, 11:07 Inflacja jest zagrożeniem w przypadku krótkoterminowego inwestowania, moja droga, ale się nie czepiam, ot, myślenie typowe dla laika. Cykle emocji rynkowych są w miarę stałe, niestety większość rodaków działa na urrrra, kiedy słyszą, że hossa, na giełdzie, zaczynają kupować akcje, bez świadomości, że za chwile musza być spadki, za to kiedy juz się owe spadki pojawiają, typowy bieda-inwestorek w panice wyprzedaje, zamiast poczekać. Inwestuje w CU polskich akcji, (cu teraz na avive się przemianowuje btw, więc teraz to chyba inaczej będzie nazywać), ale mam też obligacje. I to jest zabezpieczenie, jeslki akcje spadaja, obligacje ida w górę. Po spadkach zawsze są zwyżki, to raz, dwa - jesli inwestujesz długoterminowo, powiedzmy - 20 lat, inflacja nie dotyka cię w takim stopniu. Rozsądku, rodacy, rozsądku. Pieniadze wrzucane do skarpety w takim samym stopniu sa dotknięte inflacją, co na funduszu. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Od dziś oszczędzam 11.06.09, 15:49 Inwestowac mozna nie tylko na gieldzie, ale takze (i lepiej) w kruszce (np. zloto), nieruchomosci i dziela sztuki, czyli w to, czego wlasciwie nie przybywa. A poza tym, to w dluzszym okresie czasu, bedziemy i tak martwi, a wiec czy nie lepiej carpe diem ? pl.wikipedia.org/wiki/Carpe_diem Odpowiedz Link Zgłoś
rozbojniczekk Re: Od dziś oszczędzam 15.06.09, 22:49 no coz, na tym trzeba sie znac... gdybym ja miala inwestowac w dziela sztuki, zaraz kupilabym ajkiegos bohomaza i stracilabym na tym :/ na znaczkach sie nie znam, na monetach tez, co do innych dziel sztuki tez jestem totalna ignorantka... juz wole fundusze. a co do carpe diem - to ladnie brzmi. ale optyka sie zmienia, jesli masz dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
rafal.master Od dziś oszczędzam. 250 zł co miesiąc przez 25 ... 03.06.09, 08:29 Sama idea oszczędzania niewielkich kwot w długim okresie jest słuszna i każdy powinien to robić, żeby mieć w przyszłości jakiś kapitał. Niestety pominięcie inflacji i wmawianie, że ktoś z 200zł/m-c odkładanych przez 20 lat, stanie się bogaczem - to już nadużycie. W Expanderze mocno namawiali mnie na oszczędzanie, mówiąc o procencie składanym, ale chociaż wyliczenia uwzględniały inflację, koszty, prawdopodobieństwo osiągnięcia celu (zakładając wahania na giełdzie) itd. Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_mrowek Re: Mimo to warto oszczędzać 03.06.09, 08:45 Ja rozumiem naganianie ale bez przesady, Pod artykułem jest baner reklamowy ING "oszczedzam oszczedzialem będe...", warto było dodać że art to kupiony był "w pakiecie" 5% przy 4% inflacji i 19% Belce ile daje??? 0% i to przy założeniu że GUS się nie pomylił (ceny zwykle rosną trochę bardziej - inflacja nominalnie jest niższa z powodu wypychania (zastępowania np drożejącej wołowiny tańszym drobiem przez co zmieniają się wagi w koszyku i teoretycznie nie mamy wzrostu cen). Zamiast ogłupiających artów ING niech da przynajmniej 10% a jak nie to niech ogłupia swoimi pierdołami Holendrów Odpowiedz Link Zgłoś
parazyd Jak to miło 03.06.09, 10:03 że chociaż czytelnicy mają rozum, którego braknie niedouczonym pismakom Odpowiedz Link Zgłoś
bogulo2 Tylko on może dać dobrą radę jak zaoszczędzić 03.06.09, 10:23 a imię jego jest... Berni Madoff :) Odpowiedz Link Zgłoś
gpopiela Za 25 lat Mustang bedzie nielegalny... 03.06.09, 08:56 ...zreszta tak jak wszystkie pojazdy spalinowe, a ja za stary na palenie czegokolwiek. Dopuszczalna predkosc w miastach pewnie i tak bedzie ok. 15 kmh. A 130kzl to bede sobie mogl przeznaczyc najwyzej na jesionke, o ile mi tyle wystarczy... :-P Odpowiedz Link Zgłoś
truszer Od dziś oszczędzam. 250 zł co miesiąc przez 25 ... 03.06.09, 09:00 Nie uwzględnienie w artykule inflacji i podatku belki to duży minus. Z drugiej jednak strony artykuł jest wyważony. Ostrzega przed wysokimi prowizjami i agentami naciągaczami. Jeśli chodzi o fundusze inwestycyjne to chyba już upadł mit wielkich zysków jakie możemy osiągnąć. Tak jak upadł mit emerytów wyjeżdżających na egzotyczne wakacje za emeryturę z OFE. --------- Polska bez długu Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek znow sie zaczyna nagonka na fundusze 03.06.09, 09:24 hehe.. znow sie zaczyna nagonka na fundusze inwestycyjne.. no to sobie policzcie ile zaoszczedzi facet nie zeniac sie! to dopiero bylaby kasa! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tomkruuz A ja nie oszczędzam! 03.06.09, 09:40 Jak będę chciał nowy samochód to pójdę do banku po kredyt na 105% jego wartości. A że mam już trochę oszczędności i mógłbym wziąć na 35%? Oszczędności zainwestuję i z zysków kredyt spłaci się sam. Samochodem będę cieszył sie już dziś a nie za 25 lat kiedy nie będę już dobrze widział i dla wspólnego bezpieczeństwa zrzeknę się prawa jazdy. Pozdrowienia dla oszczędzających frajerów! Odpowiedz Link Zgłoś
fation Re: A ja nie oszczędzam! 05.06.09, 18:43 ja oszczędzam :) polecam filmiki na YT z radami np Jak płacić mniej za fitness www.youtube.com/watch?v=d_djRQKFBjg Odpowiedz Link Zgłoś
1000kg Ciekawe, że wśród wymenionych nie ma AIG??? 03.06.09, 09:55 Czyżby AIG Amplico już się nie liczyło na rynku?! Odpowiedz Link Zgłoś
black_bartito Od dziś oszczędzam. 250 zł co miesiąc przez 25 ... 03.06.09, 10:34 Ojej! Znowu sponsorowany artykuł. Widać że banki mają problem z utrzymaniem wzrostu zysków na dotychczasowym poziomie. Ucięło się złodziejską akcję kredytową to trzeba szukać kolejnych sposobów krojenia klienta. Taki artykuł przyda się jak znalazł. Zakładać konta ile wlezie i trzymać tam swoje miliardy! Jak dla mnie banki mogłyby trochę pozdychać. Szkoda że to niemożliwe w dzisiejszym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
radexpol Od dziś oszczędzam. 250 zł co miesiąc przez 25 ... 03.06.09, 10:59 Haa, tylko skąd wziąść 5000 czy 10 000 , nigdy takiej kwoty na oczy nie wiedziałem, wszystko co zarobię, czyli 1200 zł przeznaczam na rodzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
robert888 za 25 lat Mustang będzie kosztował 2 miliony 03.06.09, 11:30 a prawo wyprowadzenia go z garażu kolejny 1 milion rocznie he he:) Zbierajta gawiedż zbierajta, tylko pamiętajta płacić prowizje na bieżąco. Powtarzam - NA BIEŻĄCO a nie za 25 lat:)) Odpowiedz Link Zgłoś
w_u_j_e_k Fundusze emerytalne - dobry przykład ? 03.06.09, 11:48 Przykładem oszczędzania drobnych kwot przez długi okres czasu mogą byc fundusze emerytalne. Obiecanki cacanki: - Po latach bedziesz człowieczku bogaczem na emeryturze. Prawda: - 40 zł miesięcznie dla pierwszych emerytów i tłuste apanaże dla zarządów funduszy. Opisywanie bzdur o procencie składanym bez uwzglednienia inflacji, różnych innych kosztów oraz odniesienia do siły nabywczej średniej pensji moze prowadzic do absurdalnych wnioskow. Odpowiedz Link Zgłoś
janekbro Od dziś oszczędzam 03.06.09, 12:11 Witam! Chciałbym nieco sprostowac wiadomości na temat funduszy i ubezpieczeń. To że pobierane są prowizje to oczywista sprawa, ale nie są duże i naprawde opłaca się za to zapłacic te pare złotych miesięcznie i bez chodzenia po bankach i domach maklerskich można dowolnie zmieniac sposób inwestyowania w różnego rodzaje fundusze: compensa, generali, hdi itp. Opisany sposób inwestowania jest dobry, aczkolwiek czasochłonny i wymagający dużej samodyscypliny. Jak ktoś to lubi i ma czas to proszę bardzo. Ja zdecydowanie polecam umowy z funduszami inwestycyjno-ubezpieczeniowymi, które nie wszystkie mają takie klauzule że trzeba płacic miesięcznie bod groźbą kary. Wystarczy dobrac odpowiednią opcje. Dopasowaniem odpowiedniego planu oszczędnościowego zajmują się np takie firmy jak OVB z dużym powodzeniem. pozdrawiam i zapraszam do dalszej dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
rufix Re: Od dziś oszczędzam 03.06.09, 13:21 chopie, mam polise w cu z funduszem inwestycyjnym i mam 30 % kasy jaka wplacilem ,na poczatku te "male prwozizje "wynosily 75% i dopiero po 6 latach zmalaly do 4 %, a jakie sa rzeczywiste oplaty nigdy sie nie dowiesz, na jesieni spadam z CU Odpowiedz Link Zgłoś
jackoo48 Re: Od dziś oszczędzam 04.06.09, 01:35 no to współczuję. CU jak widać jest do niczego w takim wypadku. Prawdopodobnie zawiodł Twój agent nie podpowiadając jak inwestować. Co do prowizji zgodzę się. I spadajcie z OVB - NAGANIACZE. Ja świadomie zdecydowałem się na nowy program skandii - złoty wiek. Opłaty to niecałe 20zł miesięcznie. Zresztą na same opłaty można zarobić na samym początku - do końca czerwa składki pierwszo i drugoroczne są od razu 10% na plusie! A mnie prócz tego w niecałe 3 miesiące udało się zrobić 20% więc... W porównaniu do mega atrakcyjnych lokat xD Wy sobie krzyczcie, że duże prowizje a my zarabiamy. Serdecznie pozdrawiam :) Jeżeli macie pytania - jackoo48@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
rosomak666 Od dziś oszczędzam. 250 zł co miesiąc przez 25 ... 03.06.09, 13:41 A ile te 130 tys. będzie warte za 25 lat? Kto wtedy będzie rządził, hehe? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Od dziś oszczędzam. 250 zł co miesiąc przez 2 11.06.09, 15:51 Za 25 lat te 130 tys. zl bedzie nic nie warte. Bedziemy po kilku wymianach pieniedzy, a rzadzic beda nami znow Niemcy i Rosjanie... Odpowiedz Link Zgłoś
ofiara_systemu Wymyślił to straszny mózg ... 03.06.09, 13:59 Mnie każą oszczędzać 25 lat a jakis idiota na stołku kierowniczym wymyłsający takie idiotyzmy dostaje tyle jako miesięczną pensję . Dziękuję za radę - banki niech szukają naiwniaków wśród dobrze zarabiających . Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Od dziś oszczędzam 03.06.09, 14:09 Nie uwzględniono "czynnika" ludzkiego. Faktycznie mógłbym oszczędzać i kupić dom w wieku 60 lat. Jednak gdzieś przez te 25 lat muszę mieszkać, stąd zamiast oszczędzania wybrałem kredyt hipoteczny i już teraz cieszę się wygodnym domem. Czy przykładowy Ford Mustang będzie tak samo cieszył 50 latka jak 25 latka? Odpowiedz Link Zgłoś
rober6 Teza artykułu to niestety wielka bzdura 03.06.09, 14:30 Autor abstrahuje całkowicie od inflacji, ale posługuje się kategoriami nominalnymi (nie realnymi). Rzecz się ma tak, jeżeli lokaty obecnie oferują 5% w skali roku (pa) to znaczy, że inflacja kształtuje się na poziomie ok. powiedzmy 3%pa. Przez 25 lat owszem uskładamy powiedzmy 130 tys. zł jednak przy inflacji 3%pa będzie to kwota odpowiadająca dzisiejszym 62 tys. zł. Albo w drugą stronę Mustang, który dziś kosztuje 130 tys. będzie wówczas kosztował 272 tys. zł. Tak więc oszczędzając 250 zł nie da się kupić nowego Mustanga za 25 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
money.pl Re: Teza artykułu to niestety wielka bzdura 10.06.09, 19:19 No i jeszcze drobny fakt : za 25 lat nie bedzie juz Mustangow,tylko cos elektrycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Teza artykułu to niestety wielka bzdura 11.06.09, 15:53 Za 25 lat w Pllsce tylko superbogacze beda mieli dosc kasy, aby jezdzic prywatnym samochodem (nawet tzw. ekologicznym, np. elektrycznym)... Odpowiedz Link Zgłoś
gelbigel Re: Od dziś oszczędzam 03.06.09, 17:44 oto właśnie geniusz Einsteina... podobnie jest z E=mc2 Odpowiedz Link Zgłoś