funny5 17.06.09, 14:38 Czyli nie tylko brak kasy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacgg Kłopoty z budową reaktora przyszłości 17.06.09, 14:50 Od ładnych kilku lat kibicuję temu fascynującemu projektowi, oby nie upadł przed rozpoczęciem i to z powodu kryzysu wywołanego ludzką chciwością... Odpowiedz Link Zgłoś
r.maszkowski chcę dożyć! 17.06.09, 15:29 jacgg napisał: > Od ładnych kilku lat kibicuję temu fascynującemu projektowi, oby nie upadł prze > d > rozpoczęciem i to z powodu kryzysu wywołanego ludzką chciwością... Ja kibicuję tej idei już chyba od kilkudzięciu lat. Zdaje mi się, że jednym z pierwszych źródeł, z których dowiedziałem się o tokamakach była słynna "Sonda" Kurka i Kamińskiego. Planuję pożyć jeszcze ponad 30 lat, ale jeżeli tempo będzie nadal takie jak w poprzednich 30 latach, to mogę nie dożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: chcę dożyć! 17.06.09, 16:05 To już w "Sondzie" o tym mówili?! Nieodżałowani Kurek i Kamiński byli jednak jeszcze bardziej niesamowici, niż zapamiętałem! Teraz "misyjna" TV publiczna potrafi co najwyżej z rzadka kupować skądinąd znakomite produkcje BBC na tematy popularno-naukowe, w najlepszym wypadku karmiąc ludzi głupkowatymi teleturniejami (także na licencji...)... Odpowiedz Link Zgłoś
wieprzowinapozydowsku Kłopoty z budową reaktora przyszłości 17.06.09, 16:42 "BBC podaje jednak, że szacowane koszty pierwszego etapu budowy reaktora wzrosły dwukrotnie w stosunku do pierwotnego budżetu wynoszącego sześć miliardów dolarów. Państwom, które biorą udział we wspólnym projekcie, czyli USA, Rosji, Japonii, Chinom, Korei, Indiom i Unii Europejskiej może jednak nie wystarczyć funduszy na pokrycie tej różnicy i zakres prac trzeba będzie zmniejszyć." A ja sie tylko zastanawiam czemu koszty budowania czegos w Europie sa liczone w... dolarach? Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Kłopoty z budową reaktora przyszłości 17.06.09, 16:47 Zapewne dlatego, że dolar ciągle broni się jako waluta światowa - a w projekcie oprócz UE uczestniczą USA i prawie cała Azja, trzymająca rezerwy przede wszystkim w USD... Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: Kłopoty z budową reaktora przyszłości 17.06.09, 16:47 wieprzowinapozydowsku napisał: > A ja sie tylko zastanawiam czemu koszty budowania czegos w Europie sa liczone > w... dolarach? Ty się tyle nie zastanawiaj, bo ci się białko w mózgu zetnie. >USA, Rosji,Japonii, Chinom, Korei, Indiom i Unii Europejskiej Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod nie ma innej alternatywy dla przyszłości 17.06.09, 17:27 cywilizacji, prędzej czy później budowa ruszy i zostanie ukończona Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Kłopoty z budową reaktora przyszłości 17.06.09, 19:16 "Zanosi się na to, ze będzie to największy na świecie eksperyment naukowy" i dokladnie tym jest ow "reaktor przyszlosci"... nie dosc, iz koszty horrendalne, to jeszcze nie wiadomo, czy bedzie w ogole mial znaczaco dodatni bilans energetyczny... gdyby faktycznie miala to byc instalacja "rozwiazujaca wszelakie problemy energetyczne" pieniadze dawno juz znalazlyby sie... Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Kłopoty z budową reaktora przyszłości 17.06.09, 19:27 Rekator miał w załozeniu wykazac czy osiagnięcie i podtrzymanie fuzji jądrowej w wwarunkach ziemskich jest w ogole możliwe czy nie. O wykazaniu czy bilans energetyczny byłby dodatni nie było w ogole mowy na tym etapie. 50 lat temu wydawało się, ze problem zostanie rozwiazany w następnej dekadzie. Dzis wykorzystanie fuzji jądrowej w praktyce wydaje się bardzo odległe. P.S. W LLL(Lawrence Livermore Lab) ma się niedługo odbyc test gigantycznego urzadzenia laserowego, które moze wymusic fuzję jądrową. No, ale odbędzie sie to w nanoskali, i trwać będzie mikroskopijny ułamek sekundy. A i tak będzie to wielki sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Kłopoty z budową reaktora przyszłości 17.06.09, 19:33 Skipper, pieniądze są - tyle, że wyzwanie jest OGROMNE... Ikar też spadł do morza, zanim ludzie nauczyli się latać, i ciągle spadają... Być może nigdy nie zaczniemy naprawdę eksplorować przestrzeni kosmicznej oraz innych planet, być może nie przełamiemy bariery stu lat życia dla przeciętnego "ludzia", być może ITER zakończy się fiaskiem... Bez podejmowania tych wyzwań nie byłoby jednak naszej cywilizacji, z jej dobrodziejstwami i ciężarami... Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Kłopoty z budową reaktora przyszłości 18.06.09, 13:07 Wystarczy zobaczyć jakie pieniądze się przewalają w komercyjno rozrywkowym dziale gospodarki. Wobec tego fundusze na ITER są wręcz groszem! No ale widać że jeśli nie ma wojny to nie opłaca się inwestować w rozwój a zmuszać jedynie konsumentów by kupowali parę razy to samo (zmiana opakowania, marketing i inne duperele). Odpowiedz Link Zgłoś
przemek1975 Re: Kłopoty z budową reaktora przyszłości 02.07.09, 15:15 Wlasnie o to chodzi. To nie sa naprawde wielkie pieniadze jesli wezmiemy pod uwage wielkie znaczenie tego projektu. Prawdopodobnie juz niedlugo dzieki nanotechnologii bedziemy w stanie wytwarzac bardzo tanie ogniwa sloneczne, ktorymi bedzie mozna pokrywac dachy czy elewacje budynkow. Potrzebujemy jednak pewnego, punktowego zrodla duzych ilosci energii, ktore bedzie zasilane paliwem, ktorego nam nie zabraknie. Powazne zajecie sie projektem ITER jest niezwykle wazne. Z drugiej stron zdaje sobie sprawe, ze sa tacy, ktorym zalezy na spektakularnym fiasku tego projektu. Odpowiedz Link Zgłoś