Dodaj do ulubionych

Stawki w dół i i sru

23.06.09, 08:03
Mnie ciekawi jedna informacja . Jaki jest realny koszt minuty połączenia w
sieci komórkowej . Pamiętam jak "promocyjna" była stawka poniżej 2 zł za
minutę. Teraz normalną stawką jest 29 gr. I dalej się to operatorom opłaca.
Czyli - ktoś nas przez ładnych kilka lat po prostu "doił" ! I nie był to Play.
Obserwuj wątek
    • skaflok Re: Stawki w dół i i sru 23.06.09, 08:11
      realny koszt połączenia jest praktycznie żaden, taki sam jak koszt napisania tego posta :) a doi się zgodnie z maksymą bierz jak dają jak biją to uciekaj :]
      • gormar7796 Re: Stawki w dół i i sru 23.06.09, 09:25
        "Realny kosz minuty jest żaden".
        Nie mam pojęcia, gdzie ty żyjesz, ale w jakichkolwiek usługach koszt jednostkowy
        jest zbliżony do sumy kosztów całkowitych ponoszonych przez operatora
        (rozliczenia MTR, serwis i konserwacja infrastruktury telekomunikacyjnej, koszt
        energii elektrycznej, koszty dzierżawy, płace pracowników, inwestycje oraz
        oczywiście zysk) podzielony przez całkowitą ilość minut rozmów oraz transferów
        danych.
        Przy zwiększonej ilości użytkowników (a raczej ilości minut wydzwonionych) cena
        jednostkowa może spaść.
    • nutka.pl Re: Stawki w dół i i sru 23.06.09, 08:18
      88i88 napisał:

> Mnie ciekawi jedna informacja . Jaki jest realny koszt minuty
      połączenia w
      > sieci komórkowej .

to nie jest tak prosto obliczyc,bo cena REALNA jest
      tez...NIErealna,bo powinna uwzgledniac tez strategie firmy i
      rozbudowe sieci oraz koszty jej modernizacji.
      podobnie sprawa si ma przy innych 'monopolistach sieciowych' jak
      gazowe i energetyczne,z ta roznica,ze przy sieciach
      bezprzewodowych....wsad jest...pozaziemski...czyli fale itd itp
      REALNE KOSZTY?
    • lokator Re: Stawki w dół i i sru 23.06.09, 09:15
      88i88 napisał:

> Pamiętam jak "promocyjna" była stawka poniżej 2 zł za
      > minutę. Teraz normalną stawką jest 29 gr. I dalej się to
      > operatorom opłaca.
      > Czyli - ktoś nas przez ładnych kilka lat po prostu "doił" ! I nie
      > był to Play.

Zdejmujemy klapki z oczu!!! Teraz! Zaraz!

1. Sieci komórkowe istnieją kilkanaście lat.
      2. Jeżeli wydasz trzy tysiące złotych na stacjonarny komputer, to
      jakiej klasy maszynę (z monitorem LCD, oczywiście) będziesz posiadać?
      Ile pieniędzy trzeba było wydać kilkanaście lat temu na dzisiejszą
      przeciętną moc obliczeniową peceta?
      Wniosek: Nikt nikogo nie dymał i nie doił.

PS. Ile masz lat?
      • asp420 Re: Stawki w dół i i sru 23.06.09, 09:54
        Oj właśnie doił i to na całego. W artykule zabrakło mi stwierdzenia że MTR to nie tylko stawki pomiędzy operatorami komórkowymi ale także na styku sieć stacjonarna - operatorzy komórkowi. Otóż dzwoniąc ze stacjonarnych na komórki nabijaliśmy (i nabijamy!) kabzę naszym drogim operatorom. I ja świetnie rozumiem, że z czegoś te sieci musiały być zbudowane. Tyle, że śmieszy mnie hipokryzja - W3 zarabiała więcej i dłużej na tym co teraz zarzucają Playowi. Notabene to - paradoksalnie Play jest zwolennikiem obniżania MTRu www.telepolis.pl/news.php?id=15187 zaś Polkomtel jest operatorem który postuluje ich podniesienie! www.telepolis.pl/news.php?id=15178
    • zbawieni Stawki w dół i i sru 23.06.09, 09:26
      Play zrobił rewolucję w stawkach połączeń. Teraz dopiero rozumiem,
      że tanie połączenia do innych operatorów równoważy sobie na
      połaczeniach przychodzących. Bardzo sprytnie wykorzystali
      uregulowania UKE. Gratulacje za strategię.

konto.blox.pl
      • gruby_dolar Re: Stawki w dół i i sru 23.06.09, 09:36
        ale co to mnie jako użytkownika ma obchodzić? Ja dbam o swój tyłek i swoją skarbonkę. Jeżeli wybieram operatora to wybieram takiego by MI się to opłacało. Jak ktoś marudzi że ma do mnie drogo, to niech przeniesie numer do Play i przestanie marudzić. Strategie, MTR'y i inne pierdoły mnie nie interesują, interesuje mnie kosztu minuty jaki ja mam do innych a nie jaki inni mają do mnie.
        • part_of_the_game W dobie masowego przenoszenia numerów 23.06.09, 09:59
          I tak już nie wiesz do jakiej sieci dzwonisz. Ja mam numer na 601 a jestem w Play :)
          • 3cik <------------------------------=- =-=- 23.06.09, 10:22
            Przeciez to łatwo można sprawdzić...
        • sangredenariz Re: Stawki w dół i i sru 23.06.09, 10:14

> ale co to mnie jako użytkownika ma obchodzić? Ja dbam o swój tyłek i swoją skar
          > bonkę. Jeżeli wybieram operatora to wybieram takiego by MI się to opłacało

No wiec jak bede chcial do ciebie zadzwonic to bede ci puszczal gluchacza zebys
          oddzwonil skoro ty masz tak tanio w tym playu, bo ja nie mam zamiaru tyle placic
          zebys ty mial komfort tanich rozmow.
          • makakson Re: Stawki w dół i i sru 23.06.09, 11:06
            A ja nie oddzwonię, bo skoro ty chcesz się ze mną skontaktować, to znaczy, że ty
            masz w tym jakiś interes. Jak będziesz musiał to zadzwonisz, spokojna głowa :)

BTW - póki co mam od wielu lat abonamet w Erze, ale ich ostatnia oferta bardzo
            skłania mnie do przeniesienia do Play.
          • brum75 Re: Stawki w dół i i sru 23.06.09, 13:34
            Głuchacza???
            Skrzyżowanie głuszca z puchaczem?
          • gruby_dolar Re: Stawki w dół i i sru 23.06.09, 15:33
            jeżeli będę miał do Ciebie jakąś sprawę, lub będę Cię po prostu na tyle lubił żebyś nie musiał sobie nabijać rachunków do mnie to uwierz mi że tak zrobię, i robię tak cały czas. Są osoby z którymi rozmowa sprawia mi przyjemność ergo jest to dla mnie korzyść, dlatego mogę do nich oddzwonić.

W przypadku ludzi, z którymi wiążą mnie interesy takie zachowanie byłoby dla mnie zwyczajnie dziecinne.
    • tl111 Stawki w dół i i sru 23.06.09, 09:56
      Autor nie napisał, że istnieje jeszcze jedna różnica w rozliczeniach między
      sieciami telekom. i to o wiele większa. Stacjonarki płacą plusowi, oranżowi,
      erze 22gr, a w druga stronę ta opłata to tylko dwa i pół grosza. I to dopiero od
      kwietnia bo wcześniej było sporo więcej. Przypomnijcie sobie koszt minuty z
      tepsy na komórki. Teraz waha się między 30-40 gr. Przebitka dziesięciokrotna i
      to dla sieci które już się wybudowały !!! I trwa od 12 lat !!!
      • sizeat5 Stawki w dół i i sru 23.06.09, 10:09
        Pomimo całej tej słodkości playa warto zwrócic uwagę na zasięg,szczerze polecam
        sie zastanawiającym na przypatrzenie sie temu i wysłachaniu opini innych,jest
        więcej niż fatalnie albo zasięgu nie ma albo przełączanie na roaming plusa
        zrywając przy tym połączenie,może i są tani to fakt,ale liczy sie też jakość
        usługi,ja czekam do końca umowy i baj baj PLAY
        • tl111 Re: Stawki w dół i i sru 23.06.09, 10:45
          Nie pisałem nt. playa tylko hipokryzji oranża, plusa i ery którym
          sfinansowaliśmy sieci a teraz finansujemy krociowe i nieuzasadnione zyski
          pompując pieniądze ze stacjonarnych sieci do nich. Nie masz stacjonarki? Nic nie
          szkodzi, urząd który finansujesz jako podatnik ją ma i dzwoni na numery plusa,
          ery, oranża.
          Jeśli chodzi o zasięg playa - ma taki sam jak plus i jeszcze swoje nadajniki. Ja
          nie mam z nimi kłopotu. Drugi numer mam w erze, to są dopiero jazdy, komunikaty
          o zajętści sieci, szumy, plywania głosu. Mieszkam w Łodzi.
          • gandalf38 Re: Stawki w dół i i sru 23.06.09, 11:12
            No to jakby nie patrzeć mieszkasz w sporym mieście. A ja mam np trochę znajomych
            z mniejszych miejscowości i z tego co słyszałem lepiej pod względem zasięgu
            wygląda tam orange czy era niż p4.

• bartgda Re: Stawki w dół i i sru 23.06.09, 13:03
              A to ciekawe, bo ja mam w play telefon prawie dwa lata i nigdy nie miałem
              problemów z rozłączaniem się rozmowy przy zmianie systemu bądź roamingu.
              natomiast w orange mam to dość często. To kwestia telefonu, nie sieci. w orange
              jak miałem N95 to rozłączało mi co drugą rozmowę, teraz mam SE C702 i jest
              znacznie lepiej, rozłącza mi jedną na dwadzieścia. W play Samsung L760 rozłącza
              mi jedną na dwieście. kwestia aparatu, nie sieci.
    • jacek19 Stawki w dół i i sru 23.06.09, 10:12
      ja mam tak:) tel w play:) 0- jako glowny.
      simplus z darmowym numerem i pakietem sms zeby dzwonic do dupy i innych lasek.
      heyah - podlaczona do laptopa jako mobilny internet bo jest najtanszy 2 gr za
      100kb i jestem zadowolony:)bo nawet jak nie moge pisac i dzwonic to kase z konta
      sciaga za net i net smiga. brawo heyah!!
      • lemisiaque Re: Stawki w dół i i sru 23.06.09, 11:47
        Sam jesteś dupą.
      • analny_wybawca Re: Stawki w dół i i sru 23.06.09, 17:28
        > simplus z darmowym numerem i pakietem sms zeby dzwonic do dupy

Dzwonisz do własnej dupy? Nie ogarniasz jej wzrokiem? Musisz być strasznie tłusty
    • hajota Stawki w dół i i sru 23.06.09, 10:47
      Kto w GW wymyśla takie chamskie tytuły? Co to ma być, żargon spod budki z piwem
      czy dziennik ogólnopolski z taaakimi ambicjami?
      • whitenabuchodonozor Re: Stawki w dół i i sru 23.06.09, 12:01
        hajota napisała:

> Kto w GW wymyśla takie chamskie tytuły? Co to ma być, żargon spod budki z piwem
        > czy dziennik ogólnopolski z taaakimi ambicjami?

Gazeta.pl to jest portal internetowy, a nie dziennik ogólnopolski z ambicjami
        • hajota Re: Stawki w dół i i sru 23.06.09, 12:08
          whitenabuchodonozor napisał:

>
          > Gazeta.pl to jest portal internetowy, a nie dziennik ogólnopolski z ambicjami

To fakt, ale akurat ten tekst pod takim samym tytułem znajduje się też w
          papierowym wydaniu Gazety.
      • radocha1 Re: Stawki w dół i i sru 23.06.09, 12:05
        to żargon nie spod budki z piwem ale z publicznego ogólnopolskiego
        programu z taaakimi ambicjami - któremu mało naszego abonamentu i
        podatków.
        • lucas Re: Stawki w dół i i sru 23.06.09, 13:59
          publicznego programu??:)
          czy Ty czlowieku jesten az tak glupi??:)
    • xanlar Stawki w dół i sru 23.06.09, 14:21
      A ja jestem ciekaw, czy Heyah wykupiła od Simona Tofield'a prawa do jego
      rysunkowego kota z serii "Simon's Cat", czy tylko go sobie "pożyczyła" do tej
      reklamy...
      • polek86 Re: Stawki w dół i sru 23.06.09, 17:41
        A mi sie te stawki nie podobaja. To tak samo moze sie roic od nowych
        operatorow bo beda sie rozwijac za nasze pieniadze. Ta asymietria
        MTR dla Play jest fenomenem i juz dawno te stawki powinny byc
        wyrownane. Jak na razie zmniejszaja ale juz powinny byc wyrownane.
        To trawa przeszlo dwa lata troche przy dlugo!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka