jasiekiera to z pewnoscia robota CIA... 27.06.09, 15:16 to ten agent w czerwonym kasku go wywrocil. Odpowiedz Link Zgłoś
aetas Chiny: 13-piętrowy blok przewrócił się "na plec.. 27.06.09, 16:22 kurka wodna, nie miałabym odwagi w żadnym z tych obok zamieszkać, ciary normalnie chodzą jak człowiek pomyśli, że zasiedlony taki mógłby runąć... :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
kpt_kloss Przewrocil sie bo mial 13 pieter. Jak powszechnie 27.06.09, 17:06 wiadomo trzynastka to pechowa liczna. Jestem pewien, ze gdyby mial 15 pieter to by sie nie przewrocil. Odpowiedz Link Zgłoś
upierdek07 Niedługo to całe Chiny runą 27.06.09, 17:20 Po prostu oparte to wszystko na fuszerce, zapomnieli pewnie cementu dodać Odpowiedz Link Zgłoś
allamen Chiny: 13-piętrowy blok przewrócił się "na plec.. 27.06.09, 17:35 na Kabatach to poleciałyby wszystkie jak domino Odpowiedz Link Zgłoś
czarujacy_padalec Chiny: 13-piętrowy blok przewrócił się "na plec.. 27.06.09, 18:16 13 pięter? to ja sie nie dziwie, że się wywalił, ja mam 180 cm i dziś wywaliłem się na plecy, pije piwko w hamaku i podczytuję Michała Hellera ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hubba_hubba Chiny: 13-piętrowy blok przewrócił się "na plec.. 27.06.09, 19:07 Budynek stał na zboczu, co widać na zdjęciu nr 3. Najprawdopodobniej wskutek złego odwodnienia zbocze nasiąkło wodą (pogoda wygląda na deszczową) i "popłynęło" razem z budowlą. Pale fundamentów miały nie więcej, niż 5 m długości (widać na zdjęciu nr 1)i nie mogły utrzymać przewracającej się konstrukcji (większość została ścięta, niektóre po prostu wyciągnięte z gruntu). Swoją drogą nie wiem, co mogły dać tak krótkie pale pod tak wielkim budynkiem - nośności nie zapewniały na pewno. Wnioski: 1. skopana geotechnika - nie przewidziano zachowania się gruntu w warunkach nawodnienia. Do pierdla albo geolog (jeśli skopał badania), albo projektant fundamentów (jeśli badania były dobre, a on nie ocenił właściwie zagrożenia), albo obaj. 2. całe osiedle może tak samo "popłynąć", bo konstrukcja domów jest na pewno standardowa. Rozebrać całość albo zaprojektować i wykonać bardzo pewny system odwadniający. Odpowiedz Link Zgłoś
reality_show Chiny: 13-piętrowy blok przewrócił się "na plec... 27.06.09, 21:32 Konstrukcja budynku mocna i solidna, bo nie rozsypał się. Jednak całkowite zero z fundamentowania. Fundament pod stodołę, a nie pod wysoki budynek. Ktoś musiał za mocno pierdnąć, więc przewrócił się. Grunt w Chinach jest przeważnie lessowy i bardzo niestabilny. Nadaje się tylko pod lekką zabudowę drewnianą. Ktoś chciał zbić niezłą kasę. Przyjmuję, że całe osiedle będzie można teraz zwiedzać za opłatą, bo do użytku nie nadaje się. Odpowiedz Link Zgłoś
marini2 czy to ten "apartamentowiec" w którym 27.06.09, 22:27 Sławuś od wałęsów zakupił sobie apartament? Odpowiedz Link Zgłoś
olias Chiny: 13-piętrowy blok przewrócił się "na plec... 27.06.09, 23:48 o czym myślą mieszkańcy sąsiednich identycznych bloków? Odpowiedz Link Zgłoś
extranylon Chiny: 13-piętrowy blok przewrócił się "na plec... 28.06.09, 00:12 MT 7,27 Odpowiedz Link Zgłoś
simpson0107 Nie ma sie co martwic 28.06.09, 00:46 Nie ma sie czym martwic, przeciez zawalil sie tylko jeden - jeszcze pare zostalo. Odpowiedz Link Zgłoś
wlody1 Fundamenty 28.06.09, 02:06 Rzeczą jasną jest to że dom musi mieć dobre fundamenty.To podstawa budownictwa!!! Ten dom posadowiony był na cienkiej płycie która nie była zbrojona!!!To widać w lewym dolnym narożniku który się po prostu rozsypał.A pale?Co to za pale ze stalowych rur długości ok 2-3m???To można ocenić porównując wzrost ludzi stojących przy budynku.Mój parterowy dom ma zbrojoną ławę a co dopiero 13 piętrowiec!!! Chińska tandeta i głupota Chińczyków są przecież znane.A co z np.TV prod chińskiej?Ano,siedzi tam armia inżynierów niechińczyków i pilnują jakości... Odpowiedz Link Zgłoś
ada.anna Re: Fundamenty 29.06.09, 00:12 To, że jeden chińczyk wziął w łapę nie oznacza, że należy szerzyć ksenofobię! Odpowiedz Link Zgłoś
kmaras77 Zawsze tak jest, że musi nastąpić kilka katastrof. 29.06.09, 01:09 Zawsze tak jest, że musi nastąpić kilka katastrof budowlanych i zostać skazanych kilka osób, aby ludzie nauczyli się przestrzegać zasad projektowania w danym kraju. Tak było w Korei Płd, Japoni, USA i tak będzie w Chinach. Kwestia solidnego zbadania sprawy i surowego osądzenia winnych. Prawdziwych winnych, a nie kozłów ofiarnych. Odpowiedz Link Zgłoś