1zorro-bis 11.07.09, 07:55 Kabaret. Mozna jeszcze poczekac na Tyminskiego.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yanuss sondaze i Czempinski 11.07.09, 08:44 Wczoraj podniecaliscie sie sondazem, w ktorym PO mialo 55 % a PiS 18 %. W tym samym dniu opublikowano inny, PO mialo 40 % a PO 20 % (Polsat). O tym drugim ani slowa! Do bredzenia i budowania zamkow na lodzie potrzebny byl tylko ten pierwszy. Nikt nie chce sie zastanawiac jak to mozliwe, 15 % roznicy ! W wybiorczej trwa zmowa milczenia, jak dotad nie pokazaly sie na stronach zadne informacje na temat wypowiedzi Czempinskiego, jak to z Olechowskim, Piskorskim i Tuskiem zakladali PO. Gdyby cos takiego o PiS-ie, no to byloby uzywanie.. ale PO co z podzialu UW powstala.. nie, udajemy, ze nikt nic nie powiedzial. Olechowski sam potwierdzil te rozmowy, ale czy dla pismakow z wybiorczej to musi cos znaczyc ? Odpowiedz Link Zgłoś
lks17 Re: sondaze i Czempinski 11.07.09, 09:04 Yanuss - aspirujesz do bycia naczelnym w GW? A czy dzisiaj miałeś prawidłowe wypróżnienie po śniadanie? Tego też nie wydrukowano? Dziwne, dla "pismaków z wybiorczej" to powinno coś znaczyć, one cię yanuss mają w d..ie. Odpowiedz Link Zgłoś
martin.slenderlink Sondaże a psychopatologia 11.07.09, 11:28 No to podałeś bull's eye w darts. ;) Poza tym tekst Szackiego jest o pojedynkach personalnych i bezpoglądowości zaskakującej, czy też beznaczeniowości czegoś takiego jak poglądy wobec tychże pojedynków (a to też jedynie implicite, bo przedstawia tylko wyniki przejrzyscie i raczej nie komentuje obszernie), przy wycieraniu się podziałów genetycznych powstałych na progu 89', czy podziałów hasłowych typu Polska solidarna vs liberalna. De facto ten drugi hasełkowy festyn sobie tak kryptoczerpał z tego genetycznego. Mniejsza z tym. Szacki nie rozwodzi się w tym tekście nad problemem PiSowi słupek opadł, a platforma doznała nieziemskiego odbicia w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
yanuss argumenty i perspektywa 11.07.09, 11:41 Nie "one" a "oni". Najpierw trzeba sie nauczyc pisac i czytac, dobrze jak ze zrozumieniem. Jak sie nie ma innych argumentow to czy koniecznie trzeba siegac do kloacznych ? A moze ty juz wszystko widzisz z tej jednej g..ej perspektywy... Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszet Re: sondaze i Czempinski 11.07.09, 19:14 Yanuss jakoś dziwnie czytasz, albo raczej masz chyzia na punkcie GW. Ja wlasnie z GW dowiedziałem się o sondażu 40:20%, a nie zauważyłem sondażu lepszego dla PO. Pewnie był ale nie zwróciłem na niego uwagi. Daj się chłopie leczyć, bo twoja nienawiść do GW to już psychoza. Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Kaczor śmieszny ma zastąpić kaczora złego? 11.07.09, 10:00 Społeczeństwo ma możliwość wyboru normalnego polityka, obywatela. Mamy być skazani na tych dwóch ze skazą? Jest nas prawie 40 milionów stać nas na lepszy wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
haial Byle nie Kaczyński, byle nie Tusk 11.07.09, 12:53 Żałosny i wybitnie sugestywny komentarz. Nie tego ciebie uczyli na studiach.... miernoto. Odpowiedz Link Zgłoś
mxxm Byle nie Kaczyński, byle nie Tusk 11.07.09, 17:47 Denerwują mnie takie opinie, że "zagłosuje na Tuska, żeby tylko odsunąć Kaczyńskiego od władzy" albo "lepsze mniejsze zło (Tusk)".Typowy przykład Polaka wiecznego marudera. Ja osobiście poprę Tuska dlatego, że uważam go za jednego z najlepszych premierów jakich miała Polska. Oczywiście gabinet Tuska popełnia błędy ale mówienie, że nic nie robią jest niesprawiedliwe. Dokonania: ograniczenie emerytur pomostowych, przygotowanie budżetu na obniżkę podatków (18%,32%),armia zawodowa,wycofanie wojsk z Iraku,wynegocjowanie limitów CO2,w miarę dobra organizacja do mistrzostw EURO2012,wynegocjowanie bazy NATO dla Bydgoszczy,poprawienie stosunków z Rosją-odblokowanie handlu mięsem, roślinami,wbrew obiegowym opiniom dobre wykorzystanie środków z UE (błędy raczej popełniają samorządy),Orliki,prywatyzacja stoczni,realne przygotowania do budowy elektrowni atomowych,powolne (ale to już raczej przez winę prezydenta) przekształcanie szpitali w sp. handlowe, zmniejszenie haraczu funduszy emerytalnych z 7% do 3.5, kilka ciekawych pomysłów komisji Palikota, "pakiet Szejnfelda".Czy to jest nic nie robienie?!?!?! Wiem można zarzucić Tuskowi, że nie reformuje KRUSU, ale czy przy obecnym prezydencie i socjalnej postawie PISu,SLD,PSLu warto w ogóle się brać za to? Po co?Żeby po kilku miesiącach reforma KRUSU przepadła wetem prezydenta a następnie głosami roszczeniowej koalicji PIS-SLD-PSL? Tylko szaleniec by próbował przeprowadzić taką ustawę przez sejm mając świadomość, że i tak przepadnie a jego partia straci na tym. Wolę bardziej realną sytuację:Tusk zostaje prezydentem, PO przepycha przez sejm reformę KRUSu a Tuska ja podpisuje i tak z pozostałymi trudnymi reformami. Co do pana Olechowskiego. Czy zna ktoś jego sukcesy gdy był min. spraw zagranicznych, min. finansów? Bo ja sobie żadnych nie przypominam. Może ktoś wie więcej na ten temat? Przy całym szacunku dla p. Olechowskiego dla mnie jest tylko złotoustym mówcą. Wiążąc się z p. Piskorskim stał się dla mnie tym bardziej mniej przekonywujący. A co do pięknej otoczki państwa Kwaśniewskich. Trzeba przyznać, że umiejętnie stworzyli wokół siebie otoczkę eleganckiej pary. Zasługa to tego, że SLD na czele z p. Kwiatkowskim przejęła TV. Do tego słaby rozwój prasy komercyjnej. Gdyby w tamtych czasach funkcjonowały tabloidy pan Kwaśniewski zostałby rozjechany przez media. Moja babcia zawsze mi powtarza, że dla niej p.Kwaśniewski był wzorem prezydenta, jego postawa itp. Zawsze ją wtedy pytam czy wtedy kiedy p. K. "miał kłopoty z golenią (które nie pokazała TVP a GW umieściła dopiero na 4str.), wsiadał do samochodu przez bagażnik, uciekał po drabinie, "wesoło" przemawiał na uniwersytecie na Ukrainie, a następnie słynne "psie Sabo....", albo gdy podczas oficjalnego spotkania z p.Putinem chciał sobie poczekać 2h za tym, żeby p.Putin łaskaw był przyjść do niego? Czy wtedy babciu dla Ciebie też był wzorem idealnego prezydenta? Nie mówiąc już o postawieniu zarzutów p. Ungerowi, prawej ręce p. Kwaśniewskiego itd. Pamiętacie słynną "czerwoną małpę" Kaczyńskiego a czy ktoś sobie przypomina obraźliwe słowa p.Kwaśniewskiego wobec dziennikarza radiowego "tylko nie od tego d... z ...".O tym teraz wszyscy jakoś pozapominali. Dla mnie Platforma ma kolejny plus za to że w przeciwieństwie do SLD i PISu nie zrobiła skoku na media. Nie ustawili TVP,PR ani Rzepy swoim prezesami.Ulubieniec SLD, p.Żakowski śmieszy mnie krytykując PO za to co robi z mediami (może brakuje mu autorskiego programu jak to było za czasów SLD?), tak samo p. Ziemkiewicz, który również jawnie mówi, że głosuje na PIS. Platformie można kilka spraw zarzucić, ale i tak uważam ich za jedną z bardziej reformatorskich partii i wierze, że jeśli p. Tusk zostanie prezydentem wezmą się za dużo głębsze reformy. Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Re: Byle nie Kaczyński, byle nie Tusk 11.07.09, 20:50 Oczywiście wolno Ci uważać Tuska za doskonałego premiera, polityka etc. Tylko że.... nienajlepiej to świadczy o Twoich kompetencjach gospodarczych czy społecznych. To co wymieniłaś to sprwy drugo albo trzeciorzędne, te najwazniejsze są nietknięte z dwóch powodów: - braku progrmu społeczno-gospodarczego - niechęci do zawierania szerokich koalicji Widzisz w Niemczech mogą funcjonować koalicje wszystkich sił politycznych, aktualnie CDU/SPD bo rządzenie i reformowanie kraju jest celem nadrzędnym od partyjnego. U nas odwrotnie. Gdyby Tusk był prawdziwym politykiem zmontował by szeroką koalicje z PSL, SLD i PiS mógłby mu nadmuchać. No ale to w móżdżku piłkarza się nie mieści. Nie chce mi się polemizować z Tobą, dla mnie Tusk jest oprócz Olszewskiego i Kaczyńskiego najgorszym premierem ostatniego 20 lecia. Sorry, taka jest prawda a historycy za następne 20lat przyznają mi rację. Odpowiedz Link Zgłoś
mxxm Re: Byle nie Kaczyński, byle nie Tusk 11.07.09, 22:35 Tuska nie uważam za superidealnego premiera ale myślę gdyby miał większą swobodę władzy bardziej by reformował kraj. Jako jedyny rząd wziął się za reformę skostniałych emerytur pomostowych. Żaden dotychczasowy rząd się za to nie wziął w obawie przed elektoratem. Gdyby nie zgniły kompromis z SLD i PSL zamiast 240tys. uprawionynych byłoby 180. Gdy Platforma bierze się za reformę służb mundurowych, SLD z PISem na czele znów mają socjalne frazesy na ustach, że to zamach itp. PO jako jedyna myśli realnie o reformie KRUSu. Jakoś nie słyszałem żeby SLD,PIS i PSL w ogóle w jakiś sposób zająknęli się o likwidacji tego kuriozum. Tak, wiem w Niemczech są bardziej odpowiedzialni politycy. Ale tam nie mają aż tak radykalnej partii jak PIS i walczącej o przetrwanie lewicy. Gwarantuję Tobie, że gdyby SLD było u władzy mieliby takie same wojny jakie ma teraz PO z prezydentem. Pan prezydent nie jest w ogóle konstruktywny. Dla braci Kaczyński liczy się tylko zwarcie. Tak się mówi, że jak p.Kwaśniewski był prezydentem nie było takich kłótni z obozem rządowym. Nie było, bo p.Kwaśniewski wywodził się z SLD. Jakoś wtedy nie przypominam sobie żeby komentatorzy polityczni alarmowali o przejęciu pełni władzy przez jedną partie. Tak samo było na początku rządów PIS. Też nie było oficjalnie żadnych kłótni rządu z pałacem prezydenckim. Duży plus Platforma ma u mnie za to że jeśli jest jakieś podejrzenie korupcji od razu delikwent wylatuje. Nie przypominam sobie żeby tak np. SLD postępowało. Odpowiedz Link Zgłoś
mxxm Re: Byle nie Kaczyński, byle nie Tusk 11.07.09, 22:47 Aaaa. Co najwążniejsze. Żaden dotychczasowy rząd od 89r. nie miał aż tak poważnego światowego kryzysu gospodarczego! Gdybyśmy zastosowali takie pomysły jakie proponował SLD,PIS i ekonomiści z nimi związani nasz deficyt wyniósłby już dawno ponad 60mld a złotówka oscylowała w granicach 6.5zł (podobnie co się dzieje na Węgrzech i Ukrainie). Za to właśnie p. Rostowski ma u mnie plus, że w przeciwieństwie do takich krajów jak Niemcy,UK nie ładował kasy (naszych pieniędzy) w gospodarkę. Jakie są tego rezultaty w wymienionych krajach każdy wie. A co do dobrych rządów, w mojej ocenie na dobre oceny zasługuje gabinet p. Mazowieckiego,Buzka i Belki. Poczekamy jeszcze i zobaczymy, jak skończy się kadencja PO-PSL. Osobiście ich oceniam na 4. Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Re: Byle nie Kaczyński, byle nie Tusk 12.07.09, 13:02 Nie wiem na jakiej podstawie sądzisz że reformy PO są wartościowe? Ja uważam i dlatego niepodoba mi się PO i Tusk /oprócz tego że nic nie robią/ że to co chcieliby robić jest w najwyższym stopniu szkodliwe dla Polski a zwłaszcza dla jej obywateli. Nie będę wchodził w szczegóły, napiszę tylko że ich program zakłada kontynuację linii transformacji przyjętej przez Balcerowicza. Czyli kapitał ponad państwo i jego obowiązki, ponad obywatela. Sorry, ja wolę model europejskiego kapitalizmu, jak w Niemczech czy Czechach. I przez taki pryzmat oceniam naszych "cwaniaków", tak cwaniaków z PO. Odpowiedz Link Zgłoś
propolus Byle nie Kaczyński, byle nie Tusk 12.07.09, 10:34 Ci tzw.prawdziwi Polacy w koalicji z Samoobroną i LPR-em już raz pokazali na czym polega rządzenie w ich wydaniu (awantury,obłuda,afery,)!Naród już im podziękował- przykład sondaże prezydenckie i partyjne. Odpowiedz Link Zgłoś