marta19_tt Lipna uczelnia - a studenci? 30.07.09, 12:18 Dlaczego nikt nie pomyśli jak mogą czuć się studenci tej uczelni? Bardzo łatwo jest tylko oskarżać, ale pomyślcie co mają robić w tej sytuacji studenci. Sama nią jestem i co teraz? Mam wakacje, które służą odpoczynkowi a tu trzeba włosy z głowy wyrywać i martwić się co dalej Odpowiedz Link Zgłoś
beladonna5555 Re: Lipna uczelnia - a studenci? 30.07.09, 12:26 Zmien póki nie masz na dyplomie AHE, dokończysz gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
2_mirabelka40 Re: Lipna uczelnia - a studenci? 30.07.09, 12:31 Spokojnie, znajdziesz coś sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
flyhalf Re: Lipna uczelnia - a studenci? 30.07.09, 12:42 > Dlaczego nikt nie pomyśli jak mogą czuć się studenci tej uczelni? o co fffodzzzi? a znasz bajkę o nagim królu Andersena? Odpowiedz Link Zgłoś
danusia619 Re: Lipna uczelnia - a studenci? 30.07.09, 15:55 właśnie,właśnie...też studiuje na tej uczelni i po lekturze dzisiejszej Wyborczej jestem w szoku.Mam nadzieję,że władze uczelni rozwieją wątpliwości i uzyskamy odpowiednie informacje co dalej z nami będzie....został mi 1 semestr i jestem w trakcie pisania pracy licencjackiej...czy w październiku usłyszę,że to koniec mojej edukacji?????? Odpowiedz Link Zgłoś
laclos Re: Lipna uczelnia - a studenci? 30.07.09, 19:12 Dziewczyno! A zabieraj papiery i wiej, gdzie pieprz rosnie. Bo pieniedzy juz chyba nie odzyskasz:))) Odpowiedz Link Zgłoś
krv16 Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 30.07.09, 12:19 proponuję w cholerę zamknąć te wszystkie prywatne uczelnie "informatyczno-humanistyczne i ochrony mienia". Z jakiej racji ludzie studiujący tam mają mieć takiego samego magistra jak ja po Politechnice Wrocławskiej? Patrząc na moich znajomych z gimnazjum wiem, że na takie uczelnie nie trafiają zwykle ludzie, którzy np. muszą pracować i dlatego studiują zaocznie, ale osoby, które ledwo nauczyły się czytać i pisać. To jest dopiero niesprawiedliwość. Wszelkie tytuły naukowe ulegają deprecjacji, niebawem trzeba będzie mieć zrobionego profesora, żeby pracodawca uznał, że twoje studia były naprawdę solidną robotą. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) 30.07.09, 15:52 krv16 napisała: ...Wszelkie tytuły naukowe ulegają deprecjacji, > niebawem trzeba będzie mieć zrobionego profesora, żeby pracodawca uznał, że > twoje studia były naprawdę solidną robotą. Nawet profesor może nie wystarczyć. Oto, jak żartobliwie opisuje się sytuację na uczelniach (nie tylko prywatnych): 1. Student - musi wiedzieć wszystko. 2. Asystent - gdzie znaleźć potrzebną wiedzę 3. Profesor - wystarczy, że wie, gdzie znaleźć asystenta. Odpowiedz Link Zgłoś
drianka19 Re: Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) 31.07.09, 10:44 Ten artykuł to po prostu oczerniani AHE. Studiuje tam od kilku lat i wiem ile pracy trzeba włożyć, żeby zakończyc każdy semestr. Mam znajomych na innych uczelniach, którzy studiują dziennie i zaocznie i niestety smutna prawda jest taka, że te uczelnie, niekiedy należące do tzw. "elity" mają dużo mniejsze wymagania i pozwalają studentom na imprezowanie do późnej nocy. Studiując na AHE nie ma na nic czasu, bo jesli nie dpoełni się wymagań, nie zostanie się dopuszczonym do egzaminu. Radze więc Panom redaktorom dokłaniej przyglądać się prowadzonym "dochodzeniom", a nie oczerniać ludzi - w tym przypadku studentów, którzy poza rodzinami i pracami wkładają masę sił, żeby zdobyć widzę. Ehhhhhhhhhhh. Najłatwiej zniszczyć komuś reputacje ... A to co jeszcze bardziej mnie zadzwia, to nadanie nazwy Akademii szkole, na która jest podobno nagonka i doniesienia od kilku lat .... Hmmm... może warto się zastanowć nad faktem, że Ministerstwo coś wyjątkowo zmienne jest .... Odpowiedz Link Zgłoś
drakaina Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 30.07.09, 12:23 No cóż, większość użytkowników internetu zapewne zetknęła się z reklamami Phoenix University (Arizona) czy innych takich "uczelni", nie mówiąc już o mailach zachęcających do de facto kupna dyplomu. Jakiś czas temu Unia Europejska promowała "distance learning", "e-learning", który, o ile wiem, miał być legalną, kontrolowaną merytorycznie, formą takiej właśnie nauki. W Polsce chyba to zdechło (byłam na szkoleniu w Brukseli dla potencjalnych koordynatorów projektu, a potem zrobiła się cisza), a może szkoda, bo zrobiła się w ten sposób nisza dla nauczania w sumie podobnego, a na dużo niższym poziomie. Taka nauka nigdy nie zastąpi kontaktu z wykładowcą, ale dla wielu ludzi jest jedyną opcją zdobycia jakiegoś tam nieco wyższego wykształcenia, powinna więc byłoby inwestować w programy, które zapewniają jakiś choćby w miarę przyzwoity poziom. -- antiquitates.blox.pl ferengis.blox.pl hellenika.wordpress.com Odpowiedz Link Zgłoś
flyhalf Re: Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) 30.07.09, 12:40 > Taka nauka nigdy nie zastąpi kontaktu z wykładowcą, DL jest doskonałym narzędziem do nauki; tyle że w praktyce w wielu wypadkach znalazł się w rękach hochsztaplerów, dla których tylko kasa, kasa, kasa > Jakiś czas temu Unia Europejska promowała "distance learning" no własnię, w rezultacie za ciężki pieniądz g@@no zrobiono w stylu PowerPointowych slajdów bo do kasy dorwali się ci o których piszę wyżej... podsumowaniem jest to, że najlepsze projekty EL, to Moodle i Wikipedia, oba robione jako Open Source Odpowiedz Link Zgłoś
cielemecky Re: Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) 30.07.09, 14:24 Co Ty za bzdury wypisujesz?! Wikipedia i Distance Learning? Nie masz pojęcia o studiach przez Internet. Jeżeli obie strony podchodzą do tematu poważnie, a w większości przypadków na PUWie tak jest, to jest to atrakcyjna i efektywna forma studiów. W końcu nie ważne JAK się tę wiedzę zdobywa, ale czy się ją zdobyło i umie wykorzystać w praktyce. Forma studiów jest rzeczą drugorzędną, a że nie jest to łatwe studiowanie, bo wymaga dużej samodyscypliny i zaangażowania, to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
michal1971 Re: Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) 30.07.09, 12:47 Czy kiedykolwiek spotkałaś się z taką formą nauczania? Na jakiej podstawie wygłaszasz takie opinie??? Ja skończyłam studia prowadzone w formie e-learningu przez Polski Uniwersytet Wirtualny będący wspólnym przedsięwzięciem AHE i Uniwersytetu Marii Curie- Skłodowskiej z Lublina. Egzaminowali nas w większości wykładowcy z UŁ i PŁ i co mówili? Że studenci studiów dziennych tychże uczelni przerabiali 1/5 materiału, który opanować musieliśmy my. Jak jest więc z tym poziomem??? Odpowiedz Link Zgłoś
flyhalf Re: Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) 30.07.09, 12:52 > przerabiali 1/5 materiału, który opanować musieliśmy my. Jak jest > więc z tym poziomem??? no to ładnie pod ch.... was robili, ci wykładowcy a wy jak gęsi to łykaliście po drugie studiowanie jako zakuwanie to pomyłka, studia to przede wszystkim możliwość kontaku z innymi... studentami/wykładowcami... takie studia jak te twoje to jakieś kursy zawodowe co najwyzej z tego względu to co się uprawia na różnych AHE to jedno wielkie hochsztaplerstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
michal1971 Re: Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) 30.07.09, 13:02 Opanować a zakuwać to według mnie dwie różne rzeczy, a poziom ludzi, z którymi miałam możliwość kontaktu na tych studiach znacznie odbiegał od poziomu ludzi, z którymi mam możliwość kontaktu na tym forum. Ktoś dobrze powiedział: PORAŻKA:( Odpowiedz Link Zgłoś
cielemecky Re: Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) 30.07.09, 14:15 W Polsce chyba to zdechło... - no właśnie nie zdechło (jeszcze). PUW to internetowa Platforma umożliwiająca studiowanie na odległość powstała jako projekt WSHE w Łodzi i UMCS w Lublinie. Studiowanie poprzez tę Platformę jest o wiele bardziej absorbujące niż "normalne" studia niestacjonarne. Dość powiedzieć, że "mój" rok zaczynał studia licząc ok. 100 duszyczek, a skończył jako 20. Po I roku matematyka odsiała pierwszą część, po II ekonometria. Normalna (pod tym względem) uczelnia, gdzie poważnie podchodza do studiów i studenci, i prowadzący. A przynajmniej większość z tych, których znam. Odpowiedz Link Zgłoś
puwka Re: Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) 30.07.09, 14:52 Właśnie, a wypowiadają się w tym temacie ludzie, którzy nie mają o tym zielonego pojęcia:( Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 e-learning funkcjonuje, ale 30.07.09, 23:36 jako oferta kursow rozszerzajacych wiedze w zawodach wymagajacych caly czas dalszego ksztalcenia, przygotowujacych do zdobycia certyfikatow, nie dyplomow. y Najwiecej takich kursow oferuja wielkie firmy branzy IT. Odpowiedz Link Zgłoś
student-sm Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 30.07.09, 12:36 Najgorsze jest to że ja osobiście ciężko pracuję w sensie naukowym ( i bez wapienia wiele osób w całym kraju) a ktoś sobie bierze ministerialne stypendia za nic. Odpowiedz Link Zgłoś
guyver Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 30.07.09, 12:36 Znam tą uczelnię od środka - jedne programy nauczania dla PKA inne dla wykładowców a studenci widzą jeszcze co innego. Wykłady prowadzą panie z dziekanatów. SGH może też robi w wała studentów ale AHE robi to na taką skalę i tak bezczelnie że dziwię się że dopiero teraz to wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) 30.07.09, 12:42 Prowadzilem wyklady na AHE, a nie jestem Pania z Dziekanatu. Jak to mozliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
puwka Re: Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) 30.07.09, 14:56 Ja też znam tą uczelnię i do tej pory panie z dziekanatu widywałam zawsze w dziekanacie (dodam, że niczego tam nie wykładały). Odpowiedz Link Zgłoś
dora750 Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 30.07.09, 13:00 Co za bzdury! Ciekawa jestem, jaką i za co, szkołę skończył autor tego artykułu, a raczej obaj autorzy. Pewnie za klaskanie? Panowie, współczuję wam waszej "bystrości". Dwóch idiotów, pragnących zarobić na sensacji. Tak, bo jesteście PAJACAMI. Tekst typu, że studia na AHE są wspomagane internetowo, a sieci nic nie trzeba robić, bo i tak nikt tego nie sprawdza rozłożył mnie na kolana. Jestem studentką PUW, studiuję pielęgniarstwo i życzę wam, żeby żaden z was do mnie pewnego dnia nie trafił, przecież będę niedouczona! I oświadczam, że nie zdarzyło się, żeby moja praca, ciężka na platformie internetowej nie została sprawdzona i oceniona. Praca na platformie i uzyskanie zaliczenia jest warunkiem dopuszczenia do egzaminu. Większej bzdury od tej, którą wy dwaj napisaliście dawno nie czytałam. Jestem przekonana, że nie opublikujecie treści mojego komentarza. Szkoda, że Gazeta Wyborcza zniszczyła sobie przez was opinię, żerując na studentach. Życzę wam, żeby władze AHE nie odpuściły wam tego żenującego pomówienia. Wstydźcie się. Ale wy inaczej zarabiać nie umiecie prawda? Bo czego można nauczyć się klaskaniem! Żal! Odpowiedz Link Zgłoś
dora750 Re: Największa lipna uczelnia w Polsce 30.07.09, 13:05 Nic nie będzie! Autor tego artykułu jest zakłamanym karierowiczem i pisze rzeczy niezgodne z prawdą, opierając się na autorytecie, jakim jest Nasza Klasa! Największą bzdurą jest tekst, że na studiach wspomaganych internetowo nic nie trzeba robić, bo nikt tego nie sprawdza. Otóż sprawdza, ocenia, a zaliczenie platformy internetowej jest warunkiem do dopuszczenia do egzaminu. Nic nie robisz, nie zaliczasz na własne życzenie, powtarzasz przedmiot, a egzamin w następnym podejściu. Ale tym dwóm pajacom, piszącym artykuł, nie chciało się tego sprawdzić. Dla nich studenci AHE nie są autorytetami, więc ich nie zapytali. W końcu kto by chciał rozmawiać z niedouczonymi magistrami, jak jest inny autorytet- Nasza Klasa! Zapraszam na stronę uczelni: www.wshe.lodz.pl/index.php?lang=pl&content_id=46&id=244 Odpowiedz Link Zgłoś
marta19_tt Konkurencja chce zwalczyć AHE? 30.07.09, 13:34 Moim zdaniem to jest dobrze przemyślane działanie. Ktoś wybrał dobry moment, ten, w którym trwa rekrutacja na studia. Komuś zależy na przyciągnięciu do swojej uczelni jak najwięcej studnetów. Popsucie reputacji uczelni spowoduje, iż ludzie bedą ją omijali szerokim łukiem. Można mieć podejrzenia do tego, kto tym działaniem steruje. Jest to osoba, która ma wejścia w ministerstwie i może narobić duzo hałasu. Mimo wszystko jest to niemoralne i nieuczciwe. Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Konkurencja chce zwalczyć AHE? 30.07.09, 14:11 Rzecz w tym, że to nie GW rozpętała tę aferę,. Zarzuty w tekście są tak poważne, że wcześniej czy później doczekamy się jakiegoś oficjalnego rozwiązania. A wiedzieć lepiej wcześniej niż później. Odpowiedz Link Zgłoś
profzwdrhab Re: Konkurencja chce zwalczyć AHE? 30.07.09, 14:21 GW dolaczyla sie ostatnio do chorku potepiajacych AHE, ale nie chce zuwazyc wiekszych przekretow, ktore sie codziennie dzieja na innych uczelniach, w tym np. na tak dotad szanowanej SGH. Odpowiedz Link Zgłoś
frip_king Re: Konkurencja chce zwalczyć AHE? 30.07.09, 14:44 Wiec na WSHE są tylko małe przekręty?? Odpowiedz Link Zgłoś
profzwdrhab Re: Konkurencja chce zwalczyć AHE? 30.07.09, 14:31 Ciekawe, kim jest ta osoba? Odpowiedz Link Zgłoś
partisan76 Studentko AHE nie kompromituj swojej uczelni... 30.07.09, 15:18 Proszę, naucz się poprawnie pisać. Język polska trudna jest, ja wiem.... Jestem jednak przekonany, że ukończona matura do czegoś zobowiązuje. (chyba że tam przyjmują bez matury?) I ja się osobiscie baaaaaaaaaaaardzo baaaaaaaaaaardzo cieszę, ze takie edukacyjne dno zostanie zamknięte. Niedługo hasła reklamowe na tego typu uczelnie będą wyglądały mniej więcej tak "NIE MUSISZ UMIEĆ PISAĆ i CZYTAĆ!!! U NAS MASZ MAGISTRA BEZ TEGO!!!!" A zwolennicy teorii spiskowych... zwłaszcza tej z SGH .... Błagam, dawno się tak nie śmiałem. Odpowiedz Link Zgłoś
monis7779 Re: Studentko AHE nie kompromituj swojej uczelni. 30.07.09, 16:24 prtisan76 jak widać ukończyłeś z wyróżnieniem uniwersytet jakiś bo rodzice mają pieniądze. Moi nie mają, mieszkam na wsi, mam potencjał intelektualny bez możliwości wykorzystania go. Gdyby zamknięcie tej uczelni zależałoby od Ciebie, skazałbyś nas - jej uczniów na pracę fizyczna do końca życia bo jesteśmy małorolni. Niedoczekanie Twoje. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Studentko AHE nie kompromituj swojej uczelni. 30.07.09, 18:07 SGH dzisiejsza laczy z ta przedwojenna, ktora skonczyl m. in. Prezydent Starzynski, tylko i wylacznie anzwa i adres... SGH = Szkólka Głupiego Handlowania Odpowiedz Link Zgłoś
justyna.aleksandra Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 30.07.09, 14:09 Artykuł gazety jest niesprawiedliwy w stosunku do studentów, studiuję politologię i wiem, że trzeba włożyć mnóstwo pracy i czasu, żeby zdać na kolejny semestr. Dodam, że studiowałam na państwowej uczelni i gwarantuję, że poziom nauczania na AHE jest wysoki. Odpowiedz Link Zgłoś
frip_king Spiskowa teoria 30.07.09, 14:29 Tak to jest że jak sie cos napisze to zawsze sie wietrzy jakiś spisek. Przecież faktem jest to co napisano o wykładowcach, o tym że oszukiwano studentów odwołując zajęcia, generalnie ciskają sie ludzie którzy juz tam zrobili magistrów lub ci co chcą nimi zostać, jestem za tym aby te wszystkie prywatne uczelnie pozamykać, może ten artukuł spowoduje jakies ruszenie w tej kwestii Odpowiedz Link Zgłoś
profzwdrhab Re: Spiskowa teoria 30.07.09, 14:35 To zamknijkmy tez Harvard, Yale czy MIT - przeciez to sa prywatne uczelnie! Odpowiedz Link Zgłoś
frip_king Re: Spiskowa teoria 30.07.09, 14:42 Porównywanie takich uczelni z Łódzką jest naduzycie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
profzwdrhab Koniec AHE? 30.07.09, 14:51 Mysle, ze tak, poniewaz AHE otrzymala ostatnio tak olbrzymia dawke zlej publicity, ze moze ona wystarczyc do samolikwidacji owej uczelni, a wiec zadna interwencja panstwa i prawa nie bedzie chyba potrzebna... Odpowiedz Link Zgłoś
doktor.nauk.2009 Re: Koniec AHE? 01.08.09, 13:59 PKA PKA NIEKOMPETENTNI MATEMATYCY-LOGICY Z PKA!!! W PKA MATEMATYCY OCENIAJĄ INFORMATYKĘ. INFORMATYKA TO TECHNOLOGIE I TECHNIKI INFORMACYJNE, SYSTEMY OPERACYJNE, TCP/IP, ELEKTRONIKA I PROCESORY, WIDEOKONFERENCJE, MEDIA TRANSMISYJNE--TEORIA TRANSMISJI CYFROWEJ, TELEFONIA IP, ... PKA NIE JEST KOMPETENTNANIEKOMPETENTNI MATEMATYCY-LOGICY Z PKA!!! W PKA MATEMATYCY OCENIAJĄ INFORMATYKĘ. INFORMATYKA TO TECHNOLOGIE I TECHNIKI INFORMACYJNE, SYSTEMY OPERACYJNE, TCP/IP, ELEKTRONIKA I PROCESORY, WIDEOKONFERENCJE, MEDIA TRANSMISYJNE--TEORIA TRANSMISJI CYFROWEJ, TELEFONIA IP, ... PKA NIE JEST KOMPETENTNA Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Koniec AHE? 01.08.09, 17:44 START OF MESSAGE. START OF MESSAGE. MASZ RACJE. MASZ RACJE. PKA NIE JEST KOMPETENTNA. PKA NIE JEST KOMPETENTNA. END OF MESSAGE. END OF MESSAGE. Odpowiedz Link Zgłoś
full_kit_monster w tej sprawie były już interpelacje poselskie 30.07.09, 14:32 w 2007 poseł Kawa dwukrotnie interpelował: " Szanowny Panie Ministrze! Zwracam się do Pana Ministra w sprawie niepokojącej tendencji do nieuczciwych praktyk pośród - jak dotychczas - niektórych niepublicznych szkół wyższych w naszym kraju. Na jaskrawym przykładzie jednej z niepublicznych szkół wyższych, a mianowicie Wyższej Szkoły Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi, chciałbym zwrócić raz jeszcze uwagę Państwa na stosowanie przez tę uczelnię półlegalnych i nieuczciwych praktyk zarówno w procesie rekrutacji studentów, jak i podczas samego już kształcenia. Otóż chodzi o prowadzone przez Wyższą Szkołę Humanistyczno-Ekonomiczną w Łodzi punkty konsultacyjno-rekrutacyjne usytuowane w różnych miejscowościach naszego kraju, które nie tylko nie są punktami zamiejscowymi tej uczelni, ale co więcej, prowadzone są w nich zajęcia dydaktyczne na poziomie dwustopniowych studiów wyższych, organizowane przez Instytut Postępowania Twórczego jako spółkę akcyjną z o.o. Należy przypomnieć, iż uczelnia ta ma prawo do prowadzenia wyższych studiów jedynie w oddziałach zamiejscowych, natomiast tak wyraźne obchodzenie prawa uderza nie tylko w inne konkurencyjne szkoły wyższe, a przede wszystkim w ˝kształconych˝ w ten sposób studentów, których dyplomy i kwalifikacje mogą zostać w przyszłości podważone. Po wcześniejszych już interwencjach w tej szczególnej sprawie ze strony Konferencji Rektorów Zawodowych Szkół Polskich chciałbym również otrzymać informacje, co Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego do tej pory uczyniło, by zapobiec tym nieuczciwym praktykom i aby uchronić studentów od szkodliwych skutków tego procederu. Poseł Marek Kawa Opole, dnia 6 lipca 2007 r." http://orka2.sejm.gov.pl/IZ5.nsf/main/200A0859 odpowiedź ministerstwa, dość zdawkowa: orka2.sejm.gov.pl/IZ5.nsf/main/137E611C po raz drugi: orka2.sejm.gov.pl/IZ5.nsf/main/546FF61C odpowiedź: orka2.sejm.gov.pl/IZ5.nsf/main/6656E419 i tak się to toczyło od 2001 r. Odpowiedz Link Zgłoś
profzwdrhab Re: w tej sprawie były już interpelacje poselskie 30.07.09, 14:33 A kogo ten pan posel reprezentuje? Ktora uczelnie? Odpowiedz Link Zgłoś
marc1n.g Na uniwerku... 30.07.09, 14:34 Pracowałem prawie 10 lat na normalnym państwowym uniwersytecie i widziałem zdecydowanie lepsze numery - promotorzy mający po 100 prac w semestrze (zeby w ogóle nad tym zapanować powołano instytucję "opiekuna" - magistra, który faktycznie zajmował się pracą podczas gdy formalny promotor widział ją dopiero na obronie) - 400% nadgodzin - ćwiczenia po 3 osoby na 1 komputer (na informatyce, szczęście, że w tej chwili większość studentów przychodzi ze swoimi laptopami bo byłoby jeszcze gorzej...) - informowanie pracowników jakie zajęcia będą prowadzić na dzień przed rozpoczęciem do tego biurokracja, bałagan, fatalne zarządzanie, brak szacunku dla pracowników nie mówiąc o studentach... Moim zdaniem nagonka na AHE to efekt strachu przed konkurencją i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
profzwdrhab Re: Na uniwerku... 30.07.09, 14:36 Otoz to. Tak jest np. na UMCSie (pracowalem tam, to wiem) czy na SGH... Odpowiedz Link Zgłoś
margaretyogi Re: Na uniwerku... 30.07.09, 21:05 Zgadzam się w pełni z tą opinią. Zniszczyć uczelnię bardzo łatwo, ku radości konkurencji.. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Na uniwerku... 30.07.09, 21:12 A co bedzie ze studentami i pracownikami AHE? Ich los jest GW i Ministerstwu obojetny... Odpowiedz Link Zgłoś
lukas1492 Re: Największa lipna uczelnia w Polsce 30.07.09, 14:49 A ja studiuję na UJ i nie mam takich idiotycznych problemów. Wszystkim przyszłym maturzystom życzę tego samego, niech wygra najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
profzwdrhab Re: Największa lipna uczelnia w Polsce 30.07.09, 14:50 Malo wiesz o UJ... Odpowiedz Link Zgłoś
ewciabogdan23 Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 30.07.09, 15:42 To dziwne,że jakoś do tej pory nic o tym nie było wiadomo, gdyby to było bezprawne,to nie istniało by , i wciaż powstawało, tyle nowych wydziałów. Już chyba nie macie o czym pisać. Jakoś ja skonczylam 2 kierunki jeden wlasnie na tej "lipnej" uczelni i dostalam prace, dobrze zarabiam, a pracodawcy nie patrza na papier,tylko na umiejetnosci. Teraz ludzie z uniwerków, bedą jeszcze bardziej się panoszyć.. to,że ktos skonczyl UNI nei znaczy,ze jest lepszy.no,ale coz..ciekawe jak teraz studenci beda sie czuc,po tym artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
anetax222 Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 30.07.09, 15:59 Kochanie nic dodać nic ująć,zobacz to " target="_blank">www.pstro.pl/b/wyzsza-szkola-humanistyczno-ekonomiczna-w-lodzi-wydzial-zamiejscowy-bydgoszcz Odpowiedz Link Zgłoś
anetax222 Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 30.07.09, 16:01 Kochanie, nic dodać nic ująć, zobacz to www.pstro.pl/b/wyzsza-szkola-humanistyczno-ekonomiczna-w-lodzi-wydzial-zamiejscowy-bydgoszczlol Odpowiedz Link Zgłoś
dora750 Dezinformacje Gazety Wyborczej 30.07.09, 16:04 Polskie Centrum Niezależnych Mediów opublikowało na swojej stronie artykuł "Dezinformacje Gazety Wyborczej" w którym, jak twierdzą autorzy, zostały podane "wybrane przykłady typowych działań dezinformacyjnych dokonywanych przez dziennikarzy Gazety Wyborczej, polegających głównie na stronniczym doborze faktów czyli pokazaniu jednych a ukryciu drugich w celu wywołania określonego wrażenia, kreatywnej interpretacji statystyk, zmyślania wypowiedzi polityków a następnie polemizowanie z nimi oraz uogólnienia". Skoro Gazeta Wyborcza tak sobie ceni wiadomości Naszej Klasy, to proponuję, żeby lepiej ją przeglądała. więcej o dezinformacjach "gazety wybiórczej" na: poland.indymedia.org/pl/2006/03/19643.shtml nasza-klasa.pl/profile/10497945 Odpowiedz Link Zgłoś
dora750 Dezinformacje Gazety Wyborczej 30.07.09, 16:06 Zapomniałam wspomnieć, że będę rozsyłać wszystkim swoim znajomym i nie tylko znajomym, link do tego profilu na Naszej Klasie: nasza-klasa.pl/profile/10497945 Odpowiedz Link Zgłoś
monis7779 Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 30.07.09, 16:10 Jestem STUDENTKA jednego z tych punktów rekrutacyjno-informacyjnych w Zakopanem. Nie prawdą jest iż kupujemy licencjaty, poniewaz poswięcamy tyle samo siły i czasu na nauke co inni studenci. Egzaminy są normalne jak na każdej uczelni. Profesorów swoich znam WSZYSTKICH, wykłady prowadza sami doktorzy!!! Ćwiczenia niektóre faktycznie magistrowie ale nie moge sie na nic skarżyć poza tym że sesja była naprawde ciężka !!! Kilka osób pisze tu że okradamy ich z wiedzy czy jakos tak. Wiem że napiszę taką samą prace magisterska jak każdy kto studiuje gdzie indziej. Nie mam innej możliwości studiowania mimo że zawsze chciałam studiować dziennie. Proponuję Gazecie Wyborczej by sie wybrała do Frycza Modrzewskiego w Krakowie i przeegzaminowała co bogatszych syudentów, daje głowe że mamy w Zakopanem większa wiedze od nich mimo ze studiujemu nielegalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
monis7779 Zakopane 30.07.09, 17:01 Większość z was, którzy popieracie zamykanie naszych substytutów studiów, skończyła szkoły państwowe, studia dzienne. My tego szczęścia nie mamy, ale naprawde, nasza placówka trzyma poziom. Wierzcie lub nie, uczymy się... Może GW da nam stypendium na studia dzienne w Krakowie? Nie sądze, więc pozwólcie mi skończyć tę nielegalną szkołe i kupić sobie ten pieprzony dyplom... Odpowiedz Link Zgłoś
minusn Nauczka? 30.07.09, 17:04 Może będzie to nauczką dla wszystkich, którzy wybierają podobne uczelnie-krzaki licząc na uzyskanie swojego mgr po odpowiednio długim studiowaniu... przepraszam... uiszczaniu opłat. Niestety już od jakiegoś czasu stosuję zasadę, że absolwenci owych "krzaków", to najwyżej drugi lub trzeci sort potencjalnych pracowników. Nie przypadkiem nie dostali się do przyzwoitej szkoły publicznej. Więc na tego typu niedoszłych managerów, dyrektorów, kierowników czeka często co najwyżej kasa w tesco... no może dla operatywniejszych służbowa Panda i telefon komórkowy dla przedstawiciela handlowego... Odpowiedz Link Zgłoś
monis7779 Re: Nauczka? 30.07.09, 17:17 Jaka szkołę ukończył minusn? Kim jest teraz? Kim będzie? Mimo że mam potencjał intelektualny czeka mnie kasa w Tesco... Bo nie urodziłam się w mieście w bogatszej rodzinie i nie dane mi jest skończyć innej szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Nauczka? 30.07.09, 17:32 AHE to nie uczelnia-krzak, gdyz zainwestowala ona miliony w odbudowe zrujnowanych budynkow fabrycznych w Lodzi, w ktorych obecnie miesci sie ta uczelnia. Chyba, ze Lodz chce miec w centrum taki Kozubnik... Odpowiedz Link Zgłoś
minusn Re: Nauczka? 30.07.09, 17:47 Sposób jej działania upodabnia ją do uczelni-krzaków. Jeżeli cytowane wypowiedzi (w powyższym artykule i innych na ten temat) są choć w części prawdziwe, to należy natychmiast zamknąć Uczelnie karząc winnych. Zupełnie inną rzeczą jest, że system szkolnictwa wyższego w Polsce jest chory, a opisana sprawą jest jedynie egzemplifikacją tych wynaturzeń. Co z tego, że w szkołach niepublicznych pracują (na kolejnych etatach) ci sami pracownicy, skoro patologiczna pogoń za kolejnymi studentami, kolejnymi etatami i związanymi z tym przychodami doprowadziła tego, że poziom badań naukowych jest żenująco niski! Nauczyciele akademiccy zarabiają na produkcji tępawych magistrów, którzy jeszcze 30 lat temu nie byliby w stanie zdać matury. Bardzo aktywni są tu m.in. 70-80 latkowie, którzy w ostatnich 10 latach otrzymali szanse na finansowe odbicie, rozmieniając się właśnie w tego typu szkółkach. Odpowiedz Link Zgłoś
s-wa-sz Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 30.07.09, 17:53 Nasza-klasa pierwszym źródłem informacji - gratuluję dziennikarzom i naczelnemu profesjonalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
dora750 O autorach artykułu 30.07.09, 18:09 Jakiego profesjonalizmu można się spodziewać po kimś takim? Teraz trafiła się im okazja, żeby naprawić swoją zniszczoną reputację. Trochę im nie wyszło... "Książka "Odwet. Prawdziwa historia braci Bielskich" autorstwa Piotra Głuchowskiego i Marcina Kowalskiego zbyt późno trafiła do recenzji naukowej. Okazuje się, że popełniono w niej plagiat." http://www.dziennik.pl/polityka/article312255/Ksiazka_reporterow_Wyborczej_plagiatem_.html Odpowiedz Link Zgłoś
ford.ka Re: Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) 30.07.09, 18:13 A ja im gratuluje przemyślności - Ty oczywiście, wyobrażasz sobie, że kilkaset osób sobie dla fantazji napisało na swoich profilach, że studiują na tej Óczelni... Odpowiedz Link Zgłoś
doktor.nauk.2009 Re: Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) 01.08.09, 13:15 NIEKOMPETENTNI MATEMATYCY-LOGICY Z PKA!!! W PKA MATEMATYCY OCENIAJĄ INFORMATYKĘ. INFORMATYKA TO TECHNOLOGIE I TECHNIKI INFORMACYJNE, SYSTEMY OPERACYJNE, TCP/IP, ELEKTRONIKA I PROCESORY, WIDEOKONFERENCJE, MEDIA TRANSMISYJNE--TEORIA TRANSMISJI CYFROWEJ, TELEFONIA IP, ...PKA NIE JEST KOMPETENTNA Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Lipne dochodzenie GW 30.07.09, 18:23 AHE (a d. WSHE) ma i miala zawsze sporo prawnikow, ktorzy by nie dopuscili do zlamania prawa. A ze AHE (a d. WSHE) obeszla byc moze prawo? To juz jest sprawa dla etykow, a nie dla prawnikow... mariedmonx napisał: Proszę sprawdzić umowy, które studenci podpisują zapisując się na studia w w/w uczelni. Szkoła nie prowadzi zajęć poza terenem Łodzi. Zajęcia poza terenem Łodzi prowadzi Instytut Postępowania Twórczego, na którego konto przelewana jest zdecydowana większość czesnego w trakcie toku studiów. Na konto AHE (Dawniej WSHE) wpływa ułamek kwoty całości czesnego. Oczywistym jest fakt, że IPT to nic innego jak AHE, jednak nie w świetle prawa. Warto zwrócić uwagę również na to. Każdy student, który dokładnie przeczytał umowę ze szkołą i Instytutem zdaje sobie doskonale sprawę z sytuacji, o której nagle pisze Gazeta. Szkoła nie jest lipna. Lipne jest to dochodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Lipne dochodzenie GW 30.07.09, 18:30 Przyganiał kocioł garnkowi. Czyli podsumowując : AHE prowadzi nieetyczną działalność związaną z punktami rekrutacyjnymi (biznes jast biznes), gazeta napisała nieetyczny artykuł (biznes jest biznes) Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Lipne dochodzenie GW 30.07.09, 18:34 Gazeta naruszyla prawo, publicznie insynuujac, iz AHE prowadzi nielegalne praktyki. Wiem zas z doswiadczenia, ze mialem dobrych studentow w Lodzi oraz zlych poza Lodzia, i na odwrot. Oczywiscie, z reguly w Lodzi byli lepsi studenci, ale to tylko bardzo ogolna regula z mnostwem wyjatkow... Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Lipne dochodzenie GW 30.07.09, 18:45 Gorliwość gazety co prawda zadziwia ,biorąc pod uwage ,że przez lata nie interesowała sie praktykami WSHE/AHE , ale gdzie insynuacje? Przecież w programie naprawczym AHE przyznała się do swoich praktyk i postanowiła z nich zrezygnować. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Lipne dochodzenie GW 30.07.09, 18:52 Teraz, po tak zmasowanym ataku, to AHE moze sie juz nie podniesc... Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Lipne dochodzenie GW 30.07.09, 18:54 Jak każdy kolos na glinianych nogach. Trzeba było dbać wcześniej o opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Lipne dochodzenie GW 30.07.09, 18:59 Niby jak dbac? Dbajac o prywatne finanse Pani Minister? Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Lipne dochodzenie GW 30.07.09, 19:05 Dbać o opinię w srodowisku i społeczeństwie, nie w ministerstwie. Poczytaj to forum to zobaczysz jaką ma opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Lipne dochodzenie GW 30.07.09, 19:07 To forum nie jest w zadnym stopniu reprezentatywne, z oczywistych powodow. A w koncu liczy sie opinia wladz, a nie ludu, jako iz demokracja w Polsce (i nie tylko) jest jedynie iluzja... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Lipne dochodzenie GW 30.07.09, 19:12 Jednym słowem chcesz powiedzieć ,że AHE jest uczelnią powszechnie uznaną, szanowaną i lubianą. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Lipne dochodzenie GW 30.07.09, 19:14 Nie znam wynikow reprezentatywnych badan na temat wizerunku AHE, wiec sie nie bede na ten temat wypowiadal... Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Lipne dochodzenie GW 30.07.09, 19:21 To zacznę z innej beczki. Czy jak ktoś napisze artykuł ,że UJ jest "do dupy" to wszyscy przeniosa sie do punktu rekrutacyjnego AHE w Krakowie? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Lipne dochodzenie GW 30.07.09, 19:57 Gdyby GW na pierwszej stronie napiaala, ze na UJ wykladaja (i to nie kafelki) osoby, ktore nie ukonczyly zadnej wyzszej uczelni, ze UJ masowo sprzedaje dyplomy licencjata, magistra i doktora, ze "zalatwia" za odpowiednia oplata habiliatacje (korzystajac ze swych kontaktow i wplywow) i w zwiazku z tym zostanie zamkniety itp. 'rewelacje', to oczywiscie, ze kandydaci na UJ nie przeniesli by sie do punktu rekrutacyjnego AHE, a np. do punktu rekrutacyjnego UW. Przeciez na AHE studiuja ci, ktorych nie stac na UJ. To nie UJ jest glownym konkurentem AHE, a pozostale prywatne uczelnie w Lodzi i jej regionie, oraz tamtejsze PWSZy... Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Lipne dochodzenie GW 30.07.09, 20:20 Nigdzie by się nie przenieśli, tylko uznaliby, ze Michnik oszalał, albo się upił. Rozmawialiśmy o prestiżu i opini , sam sobie odpowiedziałeś. Niestety na AHE w większości studiują ci co się nie dostali na UJ lub UW Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Lipne dochodzenie GW 30.07.09, 20:45 Michnik, zamieszczajac ten tekst, byl pewnie w stanie "wskazujacym na"... Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Lipne dochodzenie GW 30.07.09, 20:34 No popatrz,a na innym forum twierdzisz ,że to ze względu na niż demograficzny uczelnie prywatne stały się zagrozeniem dla państwowych i Pani Minister ma plan zniszczenia uczelni prywatnych mr_kagan napisała: > Gdyby GW na pierwszej stronie napiaala, ze na UJ wykladaja (i to nie > kafelki) osoby, ktore nie ukonczyly zadnej wyzszej uczelni, ze UJ > masowo sprzedaje dyplomy licencjata, magistra i doktora, > ze "zalatwia" za odpowiednia oplata habiliatacje (korzystajac ze > swych kontaktow i wplywow) i w zwiazku z tym zostanie zamkniety > itp. 'rewelacje', to oczywiscie, ze kandydaci na UJ nie przeniesli > by sie do punktu rekrutacyjnego AHE, a np. do punktu rekrutacyjnego > UW. Przeciez na AHE studiuja ci, ktorych nie stac na UJ. To nie UJ > jest glownym konkurentem AHE, a pozostale prywatne uczelnie w Lodzi > i jej regionie, oraz tamtejsze PWSZy... Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Lipne dochodzenie GW 31.07.09, 10:15 Chyba teraz, po tej nagonce prowadzonej przez Michnika, nie masz chyba watpliwosci co do tego, ze ministerstwo chce zniszczyc prywatne uczelnie wyzsze w Polsce? Przeciez AHE, broniac sie, zdemaskuje przekrety konkurencji, i tym samym wszystkie polskie prywatne wyzsze uczelnie utona, bo kto bedzie im placic za dyplomy, nic nie warte na rynku pracy? Zreszta zwykli ludzie zapamietaja z tego glownie to, ze "dyplomy prywatnych polskich wyzszych uczelni sa nic nie warte"... Odpowiedz Link Zgłoś
dor-mek Re: Lipne dochodzenie GW 31.07.09, 21:59 To opinia publiczna tworzy rzeczywistość. Władze mogą otworzyć albo nie. Jeśli otworzą to i tak LUDZIE zadecydują o losach danej uczelni. Jeśli będzie miała złą opinię to ludzie do niej nie przyjdą. I …padnie bez likwidacji. Nie życząc nikomu. Odpowiedz Link Zgłoś
dor-mek Re: Lipne dochodzenie GW 31.07.09, 21:57 No tak bo nałapali sobie nielegalnych studentów i jak na razie im starczy-żeby zbyt głośno o nich nie było. I co przy rekrutacji mówią, że stud. nie będą musieli jeździć do Łodzi- a teraz będą musieli!?!?!! Poza tym jak wprowadzić w życie plan naprawczy z uchybień sprzed kilku lat w…2 miesiące?? Odpowiedz Link Zgłoś
minusn Re: Lipne dochodzenie GW 30.07.09, 18:33 Już same te konstrukcje jednoznacznie wskazują, że AHE to szkoła-krzak. Takie "badziewie" oraz zachłanność całej grupy "naukowcow", którzy nagle odkryli w sobie żyłki biznesmenów to gangrena polskiej nauki. Tysiące nauczycieli akademickich zarabia pieniądze na kilku etatach, dorabiając w tego typu szkołach i szkółkach, wiedząc co wypuszczają... Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Lipne dochodzenie GW 30.07.09, 18:37 A co powiesz o panstwowych uczelniach, ktore masowo naduzywaja furtki zostawionej im w Konstytucji, ktora przecziez im nie kaze, a tylko wyjatkowo pozwala, na pobieranie oplat za studia? Odpowiedz Link Zgłoś
aga86042 Największa lipna uczelnia w Polsce (część 1) - ... 30.07.09, 18:50 Co za bzdury co niektórzy wypisują. U nas odbywają się wszystkie zajęcia, wykładowcy tez są na wszystkich zajęciach a na egzaminy naprawdę trzeba zakuwać. Ci co sobiue olewają poprostu nie zdają. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Pismo rektora AHE do Adama Michnika 30.07.09, 20:10 Patrz na: www.wshe.lodz.pl/index.php?lang=pl&content_id=46&id=256 Odpowiedz Link Zgłoś
01iwa Wyższa Szkoła Menedżerska SIG prowadzi zajęcia bez 30.07.09, 20:35 jeśli n-k ma być źródłem informacji to tu nasza-klasa.pl/school/116115 widać, że Wyższa Szkoła Menedżerska SIG prowadzi zajęcia bezprawnie w Pruszkowie. Robi to od lat a nikt ich na stronie głównej gazeta.pl nie opisuje. Polecam jako temat kolejnego repartazu o uczelniach łamiących prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan SGH handluje doktoratami 30.07.09, 20:47 Kilka lat temu warszawska SGH zaoferowala mi doktorat za glupie 10 tys. zl, ktore mialem wplacic na jakas dziwna fundacje zwiazana z SGH. Poniewaz mam juz doktorat (Monash), to zrezygnowalem, sczegolnie iz zdziwilo mnie, ze mam te pieniadze wplacic nie na konto SGH, a na jakas nie znana mi prywatna fundacje... Czemu Ministerstwo nie sprawdzi zwiazkow miedzy SGH a ta fundacja oraz waznosci tak uzyskanych doktoratow? Odpowiedz Link Zgłoś