ancymonz leczenie zawałów 01.08.09, 11:31 Czy ktoś wreszcie policzy i zaprezentuje koszty społeczne tego typu decyzji? Czy czasami ZUS nie powinien wspierać metod leczenia minimalizujących powikłania i skracających czas rekonwalescencji ? A może pozwolić w końcu na wejście prywatnych firm ubezpieczeniowych ? W takich sytuacjach pojawia się wiele pytań tyle , że nikt na nie nie chce udzielać wiążących odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
funnyangel Zawał serca? Do kolejki 01.08.09, 11:33 Nigdy nie życzę nikomu niczego złego (nie życz drugiemu, co tobie niemiłe), bo boję się, że to może do mnie wrócić ;) Ale w tym wypadku jedyne, co wprost wypada pomyśleć to: żeby tak wszyscy mądrzy, którzy tę decyzję podjęli, mieli zawał i żeby akurat limity były wyczerpane! Tylko, że psubraty pewnie mają swoje układy i znajomości i nie ma mowy o tym, żeby ich nie przyjęto i nie leczono w najlepszy możliwy sposób. A szkoda. I jak się nie wstydzić za polskie decyzje na wyższych szczeblach? Odpowiedz Link Zgłoś
raryczek Zawał serca? Do kolejki 01.08.09, 11:46 poziom pracy dziennikarzy wyborczej siega dna. po pierwsze: co znaczy "pacjenci stracą nieograniczony dostęp?" dla mnie moze to znaczyć wszystko, albo i nic: czy zmniejszono limity, czy zamknieto jakieś szpitale? a może NFZ nie będzie płacił w ogole zabiegi? czy będzie płacił mniej? litości! czy ktoś w ogóle w wyborczej pilnuje, co wypisuje miniówa z różowymi tipsami? po drugie, warto przytoczyć chciaż raz terminologię inną niż kolokwialne określenie zabiegu, używane przez pacjentów. Prof Poloński z całą pewnością nie posłużyłby się tym terminem. Są inne, również dobrze rozpoznawane przez pacjentów, a mające nieco więcej wspólnego z bardziej fachowa terminologią. a i tak pacjent z zawałem bedzie kierowany na koronarografię i angioplastykę w trybie dyzuru, po prostu dzisiaj inaczej sie juz nie da (jak np nie mozna sobie wyobrazić leczenia zapalenia płuc bez antybiotyku), a wynikłe z togo problemu (np długi) spowodują pogorszenie i tak napietej sytuazji w ZOZach i środowisku pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Ile głupot powstało pod kierownictwem pani Kopacz 01.08.09, 11:53 To baba potrafi tylko gadać ! A jak pod jej rządami wygląda los chorego to pokazała prowokacja ze świnską grypą. Miało być sprawnie, profesjonalnie w ogóle o.k. A okazało sie że jest jak zawsze. Wszyscy dookoła są winni tylko nie szefowa. Teraz trzeba bedzie wygospodarować miejsce na dodatkowe cmentarze dla zawałowiczów. A pani minister nadal w świetnym humorze. Czy do cholery nikt nie jest wstanie wylac ją z roboty. Sama przesież powiedziała niedawno , że jak ktoś się meczy przy swojej robocie to powinien zmienić zawód !!!! Najwyższa pora pani Kopacz ! Odpowiedz Link Zgłoś
borninparis Zawał serca? Do kolejki 01.08.09, 11:54 W Polsce jest juz jak w Afryce. Nie rozumiem, jak taki NFZ potrafi sie utrzymac?! Ostatnio znajoma zmarla - zarazila sie wirusem i musiala byc szybko zbadana przez lekarzy - 3 szpitale ja w Wa-wie odsylalo az...po calym dniu zmarla! Moja babcia tak samo zmarla - brak kompenecji lekarzy i brak srodkow finansowych. W krajach zachodnich do czegos takiego nie moloby dojsc! Lekarze straciliby prawo do leczenia i poszliby do wiezienia! Ostatnio inna znjoma miala zawal i karetka nie chciala ja wziac do szpitala! Jak to jest mozliwe?!Przeciez w naszych czasach cos takiego jest nie do pomyslenia??? Zyje w innym kraju i mam wszystko. Boje sie zycia w Polsce. Gdy bede potrzebowala pomocy, nawet karetka nie przyjedzie- itak nikt nie bedzie wiedzial, ze kolejna osoba zmarla. Zakopie sie ja, ukryje - a caly system jak zwyle, bedzie sie zawsze bronil. Odpowiedz Link Zgłoś
kkay2 Zawał serca? Do kolejki 01.08.09, 11:55 Prezesowi z NFZ życze zawału i zapisania na zabieg- może wtedy zmadrzeje. Moja żona(45lat)miala rozległy zawał, w ciągu paru godzin była po zabiegu- co by było gdyby na izbie przyjęć powiedzino- najblizszy termin za dwa miesiące?Jeszcze raz życzę tego urzędnikom wszechmocnego NFZ-u Odpowiedz Link Zgłoś
net_friend Zawał serca? Do kolejki 01.08.09, 11:56 TO chyba jakaś forma wymuszenia pieniędzy, bo nie sądzę by prezes NFZ był aż takim idiotą. Odpowiedz Link Zgłoś
aimm Re: Zawał serca? Do kolejki 01.08.09, 11:58 To jest nieprzemyślana i chora decyzja... ten zabieg uratował życie wielu chorym... Odpowiedz Link Zgłoś
chajro Zawał serca? Do kolejki 01.08.09, 12:08 Jeszcze trochę i zapłacą tylko za upuszczanie krwi! ADWOKACI - WALCZCIE O NAJWYŻSZE, WIELOMILIONOWE ODSZKODOWANIA OD NFZ ZA ZANIECHANIE LECZENIA! PACJENCI DO BOJU! Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 No to teraz 5 milionów kary dla NFZ 01.08.09, 12:16 A dla prezesa NFZ i pani minister dożywocie ! Odpowiedz Link Zgłoś
bgood2 Brawo BUZEK !! 01.08.09, 12:33 Rozumiem, że dzisiejszy przewodniczący europarlamentu prof. Buzek jest dumny ze swojej reformy i wymyślonego w zaciszu gabinetów narodowego funduszu zdrowia. Jeśli taki był cel i założenia działania to tylko pogratulować potęgi umysłu. Ach zapomniałem, system działa pewnie dobrze tylko nieodpowiedni ludzie tym syfem kierują. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.zimnicki Re: Brawo BUZEK !! 01.08.09, 13:04 nie obrażaj profesorów profesor ekonomii to mniej więcej tyle samo co techniczny magister inżynier w ekonomii poziom umysłowy jest bardzo niski - licencjat to mniej więcej odpowiednik umysłowy gimnazjalisty - absolwent zawodówki ma większe pojęcie o świecie niż "magister" ekonomii bgood2 napisał: > Rozumiem, że dzisiejszy przewodniczący europarlamentu prof. Buzek jest dumny > ze swojej reformy i wymyślonego w zaciszu gabinetów narodowego funduszu > zdrowia. Jeśli taki był cel i założenia działania to tylko pogratulować potęgi > umysłu. > Ach zapomniałem, system działa pewnie dobrze tylko nieodpowiedni ludzie tym > syfem kierują. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Brawo BUZEK !! 01.08.09, 14:18 On nikogo nie obraża. On obnaża swoją głupotę. Obecny system nie ma NIC wspólnego z reformą Buzka. To co mamy to powrót do tego co było PRZED Buzkową reformą. Odpowiedz Link Zgłoś
smykla Zawał serca? Do kolejki 01.08.09, 12:41 [sonda=Czy za taką decyzją powinny polecieć głowy w NFZ??] [*]TAK [*]NIE [/sonda] Obiecuję że nie zagłosuję na PO.. Które na to pozwala.. Mój ojciec miał zawał jakiieś 2 lata temu. Przeżył dzięki balonikowaniu.. Niebawem to będzie kwestia każdego z nas. Ja wielki fan PO... wirzący kiedyś w ich potencjał...Powiem tak nie zgłosuję wiecej na was.. I wy też tak zróbcie... Może po najbliższym sondażu panowie z PO obetną komisyjnie głowę geniuszowi dowodzącemu NFZ-tem... Zachęcam do wlepienia żółtej kartki NFZ w tej sondzie... Niech czują presję.. Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryna.1 Zawał serca? Do kolejki 01.08.09, 12:47 Dlaczego nikt "o ich losie sie nie dowie"? To wlasnie kardiolodzy beda najlepiej wiedziec o chorych z zawalem,u ktorych nie przeprowadzono "balonikowania" i.... Powinni to natychmiast naglasniac,z imienia i nazwiska.Co sie u nas porobilo w tym strasznym kraju? Istna Zambia i zacofane kraje.Ale jakos nie slychac,zeby oszczedzano na pencjach darmozjadow z rzadu i ministerstw,wzglednie na wydatkach na pazerny Kosciol.Nic!!! Zrobic akcje w internecie,strach tu zyc.Oj,PRL-u wroc i to jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Może bardziej bezwzględnie. 01.08.09, 13:09 Jeśli rozróżnia się wysokość składki zdrowotnej tej w KRUS i ZUS to jest jakieś kryterium wyboru.Dwie trzecie pacjentów to wsioki.Nie płacą prawie nic a korzystają w nadmiarze.No albo równość mości panowie w obowiązkach i leczeniu.Tak być powinno,a jest całkiem inaczej.Dlaczego?Niezbyt to humanitarne ale jeśli siła wyższa,kryzys itp pierdoły to trzeba by zacząć od tego.Jaki wkład własny,taki poziom leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
cierpliwy Zawał serca? Do kolejki 01.08.09, 13:14 Następnym krokiem rządu będzie instalacja przed każdym szpitalem gilotyny? Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Dr Mengele by czegos takiego nie wymyslil. 01.08.09, 13:19 Bo eksperymentowal na wiezniach a nie na Niemcach,a tu eksperymenty przeprowadza sie na emerytach i rencistach.Moze byloby dobrze zeby NFZ i ministerstwo zdrowia wyplacalo nagrody za ustrzelenie rencisty,emeryta i niepelnosprawnego a wtedy zostanie uratowany budzet.Szlag by trafil tych zdegenerowanych i zbrodniczych urzedasów. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Zawał serca? Do kolejki 01.08.09, 13:20 Zwykłe kryzysowe oszczędności. Dlaczego niby by mieli oszczędzać na sobie, jak mają słabsze grupy, którymi nikt się nie przejmie? Brak finansowania podręczników dla niewidomych, zaprzestanie leczenia zawałowców, podatek od napojów bezalkoholowych (w końcu politycy bezalkoholowych nie pijaja i żyją, więc Coca-Cola to luksus, bez którego można żyć), będzie tego więcej w miarę jak kryzys się będzie pogłębiał. Tylko Misiak z Ziobrą mogą spać spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.5922177 Zawał serca? Do kolejki 01.08.09, 13:34 Jestem lekarzem. I dla mnie bardzo wiele decyzji NFZ jest zwykłym skandalem. Ale tak jest, gdy o losie opieki zdrowotnej w kraju decydują nie zawsze kompetentni urzędnicy. Szuka się oszczędności? Należy wprowadzić elektroniczne karty ubezpieczeniowe, aby przy każdej wizycie można było potwierdzić, że faktycznie się odbyła. A wówczas okazałoby się, jak wiele porad było fikcyjnych. Ale w mętnej wodzie łatwiej lawirować... A cierpią chorzy i ci lekarze, którzy chcą uczciwie leczyć, a mając "wzięcie" u pacjentów mogliby udzielać więcej świadczeń i tym samym więcej. A i tak zostałyby oszczędności, z których możnaby sfinansować drogie procedury ratujące ludzkie życie i zdrowie. Ale cóż - pogrzeb kosztuje taniej... Odpowiedz Link Zgłoś
kazyga Zawał serca? Do kolejki 01.08.09, 13:39 Czy w Ministerstwie Zdrowia i NFZ pracują MORDERCY?? Życzę IM i wszystkim odpowiedzialnym za opisane zmiany jak najszybszego zawału leczonego metodą tradycyjną w prowincjonalnym, niedoinwestowanym szpitalu. Dobrego samopoczucia ze skazania na śmierć cierpiących w imię wątpliwych oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
jannow1111 Zawał serca? Do kolejki 01.08.09, 13:47 Nie życz nikomu co tobie nie miłe. Ale ja życzę Panu prezesowi ,żeby Pana szlak trafił, zgodnie z Pańską doktryną " zawał do kolejki" Odpowiedz Link Zgłoś
kontakt_operacyjny po co organizuje sie euro 2012 skoro nie mozna 01.08.09, 13:50 zapewnic podstawowej opieki medycznej obywatelom? dlaczego musze zyc w musze byc obywatelem tak niedydolnego panstwa Odpowiedz Link Zgłoś