elo-kwencja Cała reszta?? 03.08.09, 21:43 Poziom dzisiejszej muzyki (przeważnie) nie odstaje za bardzo od poziomu pozostałych rozrywek dostępnych w mediach.. Gdzie się podziały programy typu ,,Wielka gra", ,,Miliard w rozumie"..? Wiemy jedynie, że zostały zastąpione przez ,,Moment prawdy"(?) v teleturniej, w którym gracze dopasowują swe ciała do dziur wyciętych w styropianowej ściance.. Perfect na Feel.. Odpowiedz Link Zgłoś
ziko_99 A ja śpiewam tekst z muzyką 03.08.09, 21:52 Bawię się w pisanie tekstów piosenek, ktore wrzucam na bloga: teksty- by-zbyszek.blog.onet.pl Ciekawe, czy mi bliżej do Jacka Cygana czy do...Feel? Odpowiedz Link Zgłoś
nightchild A ja śpiewam tekst z muzyką 03.08.09, 21:56 i nic o Lechu Janerce????????????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
ducha_0 A ja śpiewam tekst z muzyką 03.08.09, 22:15 Nie narodowa w formie, a socjalistyczna w treści, tylko REALISTYCZNA w formie, a socjalistyczna w treści. Odpowiedz Link Zgłoś
maxjanas A ja śpiewam tekst z muzyką 03.08.09, 22:26 Z zagranicznych tekściarzy wybitny był (jest) paul simon, ale obecnie nikt już nie pamięta kwintesencji muzyki rockowej lat 60. - simona & garfunkela, teraz króluje lady gaga. Aż mi czasami żal, ze obecnie wszyscy słuchają tak kiepskiej muzyki, owszem mają ci wykonawcy (na miano artystów nie zasługują) swoich fanów i nic tego nie zmieni, a tym bardziej pojedyncza opinia, ale należałoby też znać PRAWDZIWA muzykę rozrywkową, z lat 50., 60., 70 - wówczas miałoby sie pewne porównanie. A juz wybitnie mnie denerwuje to, ze wszyscy śpiewają z playbacku - posłuchajcie sobie jakie głosy mieli cash, wymieniony garfunkel, wielu innych, których nie będę juz wymieniał (wymieniłem ulubionych) i to śpiewali na żywo, bo 40 lat temu nikt nie słyszał o komputerowym zmienianiu głosu - obecie moim skromnym zdaniem gdyby zaczęto znów tworzyć taką miłą muzykę, bez tych wszystkich prymitywizmów w tekście i gołych bab - ale nie mam nic przeciwko - to i w dzisiejszych czasach ciezyłaby się wielką popularnością. dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
uwagiluzne A ja śpiewam tekst z muzyką 03.08.09, 22:32 co się stało? Komercha, uleganie trendom, hołdowanie miernoty. Tak jest z muzyką, tak jest z filmem, tak jest z radiem. Szukamy jak największej liczby odbiorców, lepimy dzieła dla przeciętnego odbiorcy. Nie ma co tworzyć dzieł zmuszających do myślenia, bo się jeszcze nasz przeciętny zniechęci. TELEWIZJA PUBLICZNA POWINNA PROMOWAĆ MNIEJSZE I WIĘKSZE DZIEŁA SZTUKI, a tymczasem mamy gwiazdy na lodzie, i prostackie pyskówki. Im mniej będziecie wymagali od widza, tym głupszym będzie się stawał. Sami jesteście fajni, gazeto, linki do plotka żeby się dowiedzieć, której gwieździe sutek wystaje z kreacji. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek93216 A ja śpiewam tekst z muzyką 03.08.09, 22:43 Weźmy na przykład zespół Myslovitz. Oni nie dali dorobić sobie komercyjnej gęby. Grają to co chcą, co lubią a mimo to mają rzeszę fanów i ich płyty sprzedają się świetnie. Tylko szkoda że dzisiajsza młodzież wychowywana jest na takim gó...e które ciągle leci w radiu zamiast Republiki, T.love, Perfectu, Myslovitz, Wilków, Raz Dwa Trzy czy Elektrycznych gitar. Odpowiedz Link Zgłoś
saszenka2 Re: A ja śpiewam tekst z muzyką 03.08.09, 23:56 Zapomniałam wspomnieć o Robercie Gawlińskim. Ostatnio w radiu jego też jakby mniej, a piosenki ma świetne... I nieważne, czy nagrywa z Wilkami czy sam. "Eli lama sabachtani", "Kwiaty jak relikwie", "N`Avoie". Do niedawna Wilki były ostatnią ostoją czegoś bardziej wymagającego w radiu. Były... Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: A ja śpiewam tekst z muzyką 04.08.09, 00:50 saszenka2 napisała: > Zapomniałam wspomnieć o Robercie Gawlińskim. Ostatnio w radiu jego > też jakby mniej, a piosenki ma świetne... Szczegolnie "Baska" to wyzyny intelektualne. Juz wole samego Smolika, swietne rzeczy robi. Odpowiedz Link Zgłoś
marekiq artysci 03.08.09, 23:11 Panie i Panowie To sie nazywa "menadzerstwo", glupia blondyna albo jakis gigol wylansowany przez firme tylko po to zeby zrobic kase, po co zatrudniac artystow, same problemy, dlatego ministerstwo edukacji obcina wszystkie programy zeby za 20 lat byla gromada idiotow ktora bedzie glosowac na polityczne gwiazdy wylansowane przez media i "manadzerow". Juz teraz politycy podejmuja decyzje na podstawie badan opini publicznej. Walesa dziekuje Ci, Facet za ta demokracje, wyjezdzam na Madagaskar, przynamniej nie bede widzial jak z Polakow politycy ze styropianu robia pomalunimbecyli. Gierek wracaj!!! Odpowiedz Link Zgłoś
slonbe A ja śpiewam tekst z muzyką 03.08.09, 23:14 Myślę że należałoby tu wspomnieć również o Tomaszu Budzyńskim i zespole Armia. Odpowiedz Link Zgłoś
loginn99 Re: A ja śpiewam tekst z muzyką 04.08.09, 00:14 -"W pustej szklance pomarańcze"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman A ja śpiewam tekst z muzyką 04.08.09, 00:31 Skąd to żądanie tekstu w piosence? Niby piosenka o kant dupy z tekstem nie jest o kant dupy? A piosenki Feela nie są do dupy, tak mniemam z opisów, bo nie znam, że mają gorsze teksty niż Loebla, bo nie mają, tylko dlatego, że do dupy są. Problem z twórczością piosenkową w Polszcze jest, że postanowiono wydawać 99.9% szajsu zamiast 91 czy 92%, bo ktoś zadecydował, że tylko na tym się zarobi sprzedając dzwonki k@siom z onetu. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: A ja śpiewam tekst z muzyką 04.08.09, 00:45 Skąd to żądanie tekstu w piosence? Niby piosenka o kant dupy z tekstem nie jest o kant dupy? Piosenki Feela czy kogoś tam nie są do dupy, tak mniemam z opisów, bo nie znam, że mają gorsze teksty niż Loebla czy Chorążuka, bo nie mają, tylko dlatego, że do dupy są. Problem z twórczością piosenkową w Polszcze jest, że postanowiono wydawać 99.9% szajsu zamiast 91 czy 92%, bo ktoś zadecydował, że tylko tak się zarobi - sprzedając dzwonki k@siom z Onetu. I jest jak jest. Mamy piosenkę jak ligę futbolową. Odpowiedz Link Zgłoś
wysokiktos sluchac dody to tak jak czytac wyborcza 04.08.09, 00:33 czyli forma bez tresci lol bez odzewu Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Marek Dutkiewicz.Jego teksty,aktualne do dzisiaj. 04.08.09, 01:27 Jest autorem (od 1969 r.) kilkuset tekstów piosenek, z których wiele stało się wielkimi przebojami. Współpracował m.in. z takimi zespołami i wokalistami, jak: Dwa Plus Jeden, Andrzej i Eliza, Felicjan Andrzejczak, Budka Suflera, Halina Frąckowiak, Kombi, Lombard, Urszula, Zdzisława Sośnicka. Utwory z jego tekstami można też usłyszeć w wykonaniu takich artystów, jak: Alibabki, Bemibek, Marta Borecka, Monika Borys, Bogdan Gajkowski, Homo Homini, Kora Jackowska, Martyna Jakubowicz, Anna Jantar, Irena Jarocka, Majka Jeżowska, Klincz, Lady Pank, Jacek Lech, Jan Lewandowski, Anna Mamczur, Zofia Nowakowska, Pro Contra, Krystyna Prońko, Andrzej Rybiński, Skaldowie, Wojciech Skowroński, Piotr Szczepanik, Test, Trubadurzy, Varius Manx, Wawele, Marianna Wróblewska, Beata Wyrąbkiewicz, Wiktor Zatwarski. ________ Aleja gwiazd (Zdzisława Sośnicka) Bądź gotowy dziś do drogi (Halina Frąckowiak) Bogowie i demony (Urszula) Bramy snu California - mon amour (Dwa Plus Jeden) Chodź, pomaluj mój świat (Dwa Plus Jeden) Co jej mogłeś dać (Jacek Lech) Chyba warto się o mnie bić (Irena Jarocka) Czas ołowiu (Budka Suflera) Człowiek bez swojej gwiazdy (Wojciech Skowroński i Blues & Rock ) Diamentowa kula (Lombard) Ding Dong (Dwa Plus Jeden) Dmuchawce, latawce, wiatr (Urszula) Giganci tańczą (Budka Suflera) Gorączka (Klincz) Gwiazdy rock and rolla (Lombard) Hotel twoich snów (Kombi) Inwazja z Plutona (Kombi) Jak to smakuje (Klincz) Jestem twoją Afryką (Varius Manx) Jolka, Jolka, pamiętasz (Budka Suflera) Kłopoty to jej specjalność (Martyna Jakubowicz) Kołysze się świat (Irena Jarocka) Królowie życia (Kombi) Linia życia (Kombi) Luz-blues, w niebie same dziury (Urszula) Malinowy król (Urszula) Martwy postój (Lady Pank) Michelle ma belle (Urszula) Na zawsze lato (Wawele) Najpiękniejsza w klasie (Majka Jeżowska) Nie kocham cię (Zofia Nowakowska, piosenka z serialu Warto kochać) Nie ma jak szpan (Kombi) Nie ma piwa w niebie (Anna Jantar) Nie masz prawa (Monika Borys) Niech moje serce kołysze ciebie do snu (Krystyna Prońko) Nigdy więcej (Piotr Szczepanik) Orły do boju (Dwa Plus Jeden) Pamiętaj mnie (Kombi) Panna pszeniczna (Halina Frąckowiak) Plamy na słońcu (Klincz) Podaruj mi trochę słońca (Bemibek) Podwórkowa kalkomania (Urszula) Powiedz ile masz lat (Urszula) Przytul mnie (Kombi) Rdza (Lombard) Serce pali się raz (Zdzisława Sośnicka) Słodki doping (Klincz) Słodkiego, miłego życia (Kombi) Sto lat czekam na twój list (Irena Jarocka) Sukces (Kora Jackowska, piosenka z serialu) Szklana pogoda (Lombard) Ściana i groch (Monika Borys) Śmierć dyskotece! (Lombard) Tak dobrze mi w białym (Anna Jantar) To, co mam (Lady Pank) Totalna hipnoza (Urszula) Twoje zdrowie, mała (Urszula) W cieniu dobrego drzewa (Irena Jarocka) W kolorze krwi (Zdzisława Sośnicka) Windą do nieba (Dwa Plus Jeden) Wyspa dzieci (Dwa Plus Jeden) Za ostatni grosz (Budka Suflera) GW postarala sie o niespodzianke,publikujac ten artykul.Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Andrzej Kuryło 04.08.09, 01:29 Ważniejsze piosenki z tekstem Andrzeja Kuryły Nie przejdziemy do historii (muz. Krzysztof Klenczon, wyk. Trzy Korony) Witaj mi (muz. Jarosław Kukulski, wyk. Anna Jantar) Gdzie nie spojrzę wszędzie ty (muz. Antoni Kopff, wyk. Anna Jantar) Byłaś mi nadzieją (muz. Piotr Figiel, wyk. Krzysztof Krawczyk) Pogubiłem drogi (wyk. Krzysztof Krawczyk) Ballado hej (muz. Kostas Dzokas, wyk. Eleni) Gdyby wszystkie kwiaty (wyróżnienie na VI KFPP w Opolu w 1968 r.) Muzyka twoje imię ma (wyk. Eleni) Spójrz z dwóch stron (wyk. Eleni) Tak daleko nam do siebie wyk. Jerzy Połomski Czekaj mnie, wypatruj mnie (muz. Andrzej Rutkowski, wyk. Halina Kunicka) Wieczór już wyk. Zbigniew Wodecki Dopóki jesteś (muz. Andrzej Zieliński, wyk. Skaldowie) Z biegiem lat (muz. Andrzej Zieliński, wyk. Skaldowie) Są takie dni w tygodniu (muz. Jerzy Konrad, wyk. Urszula Sipińska) Trochę żal szalonych lat (muz. Jerzy Konrad, wyk. Urszula Sipińska) Pamiętam nas (muz. i wyk. Urszula Sipińska) Chcę wyjechać na wieś (muz. Wojciech Trzciński) Płynąć (muz. Andrzej Ellmann, wyk. Urszula Sipińska) Gdzie nie spojrzę – ty (muz. Antoni Kopff, wyk. Partita 9grupa muzyczna)) Mamy tylko siebie (muz. Antoni Kopff, wyk. Partita) W tym domu straszy (muz. Aleksander Nowacki, wyk. Homo Homini) Z godziny na godzinę (muz. Aleksander Nowacki, wyk. Homo Homini) On albo ja (muz. Aleksander Nowacki, wyk. Homo Homini) Od jutra już (wyk. Andrzej i Eliza) Od rana mam dobry humor (wyk. Majka Jeżowska) Wiara przenosi góry (wyk. Irena Santor) Maj,zawsze maj (muz.B.Sołtysik,wyk. Pro contra ) Mam to, co chcę (muz. B.Sołtysik,K.Stolarska wyk.Pro Contra) Tak jak zimne ognie (muz. Bernard Sołtysik ,wyk. Gayga ) Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Franciszek Walicki 04.08.09, 01:29 Wybrane piosenki Adagio Cantabile (muz. Janusz Popławski) Baw się w ciuciubabkę (muz. C. Niemen) Coś, co kocham najwięcej (muz. C. Niemen) Czy będziesz sama dziś wieczorem (muz. C. Niemen) Czy mnie jeszcze pamiętasz? (muz. C. Niemen) Gdybyś kochał, hej (muz. T. Nalepa) Hej, dziewczyno, hej (muz. C. Niemen) Mamo, nasza mamo (muz. F. Walicki) Na drugim brzegu tęczy (muz. T. Nalepa) Nie bądź na mnie taki zły (muz. B. Greco) Nie pukaj do mych drzwi (muz. C. Niemen) Niedziela będzie dla nas (muz. Z. Podgajny) Odlot (muz. J. Skrzek) Poszłabym za tobą (muz. T. Nalepa) Puste koperty (muz. J. Davis) Smutny list (muz. W. Korda) Taka jak ty (muz. K. Klenczon) Wiem, że nie wrócisz (muz. C. Niemen) Za daleko mieszkasz, miły (muz. C. Niemen) Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Leszek Aleksander Moczulski 04.08.09, 01:30 Napisał słowa do wielu utworów Skaldów, m.in. Cała jesteś w skowronkach. Jego poezję śpiewali też Marek Grechuta (np. Korowód), Grzegorz Turnau (np. Do wód) oraz Czesław Niemen (Z pierwszych ważniejszych odkryć). Wydał także kilka tomików literackich: 70 widoków w drodze do Wenecji (1992), Elegie o weselu i radosne smutki (1997), Jej nigdy za późno, Dziękczynienia po Komunii Świętej (2006) i kilkanaście książek dla dzieci, m.in. Moje kotki, Siedem dni stworzenia świata. Napisał słowa do 7 utworów na płycie Anawa, którą nagrała Anawa wspólnie z Andrzejem Zauchą Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Marek Gaszyński 04.08.09, 01:32 Najważniejsze piosenki Allilah (muz. i wyk. Czesław Niemen) Barwy jesieni (muz. Seweryn Krajewski, wyk. Czerwone Gitary) Czy słyszysz co mówię (Posłuchaj, co ci powiem; muz. S. Krajewski, wyk. Czerwone Gitary, potem Bogusław Mec) Czym byłby świat bez ciebie (muz. Janusz Popławski) Gdzie się podziały tamte prywatki (1989, muz. Ryszard Poznakowski, wyk. Wojciech Gąssowski) Gitara i ja (muz. M. Święcicki) Jesień idzie przez park (1970, muz. Krzysztof Klenczon, sł. także Bogdan Loebl; wyk. Czerwone Gitary) Jeszcze swój egzamin zdasz (muz. Marian Zimiński, wyk. C. Niemen) Klęcząc przed tobą (muz. i wyk. C. Niemen) Nie zadzieraj nosa (1966, muz. S. Krajewski, wyk. Czerwone Gitary) Ojciec żył, tak jak chciał (wyk. Gang Marcela) Przed pierwszym balem (muz. S. Krajewski, wyk. Czerwone Gitary) Są takie chwile (muz. Antoni Kopff, sł. także B. Loebl; wyk. Partita) Sen o Warszawie (1966, muz. i wyk. C. Niemen) Stracić kogoś (muz. S. Krajewski, wyk. Czerwone Gitary) Szukam tamtej wiosny (muz. K. Klenczon, wyk. Czerwone Gitary) Śledztwo zakochanego (muz. S. Krajewski, wyk. Czerwone Gitary) Wołanie przez Dunajec (muz. Tadeusz Nalepa, wyk. Breaout) Wszystko za nami (muz. J. Grunwald, wyk. J. Grunwald i En Face) Z obłoków na ziemię (muz. K. Klenczon, wyk. Czerwone Gitary) Za mną nie oglądaj się (muz. i wyk. H. Frąckowiak) Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Jerzy Ficowski 04.08.09, 01:33 Piosenki (wybór) Andaluzyjska romanca (muz. Roman Sielicki) Ballada cygańska (Wezmę w drogę złoty księżyc; muz. M. Święcicki) Ballada o niebie i ziemi (muz. R. Czubaty) Bezdomna muzyczka (muz. Marek Sart) Cygańska letnia noc (muz. Stefan Rembowski) Cztery karty (muz. A. German) Dziewczęta z Nowolipek (muz. Leszek Bogdanowicz) Furman (muz. Tadeusz Sygietyński) Jadą wozy kolorowe (muz. S. Rembowski) Mój generał ołowiany (muz. A. German) Naga rzeka (muz. J. Horwath, Andrzej Zaucha) Odejdziesz i tak (muz. Władysław Szpilman) Serenada, serenada (muz. Jerzy Harald) Syg, Sygedyr (muz. M. Sart) Szlifierz warszawski (muz. S. Rembowski) Wiatr mieszka w dzikich topolach (muz. M. Sewen) Woziwoda (muz. M. Sart) Znajoma uliczka (muz. J. Harald) Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Krzysztof Dzikowski 04.08.09, 01:34 W pracy nad tekstem piosenki nigdy nie skupiał się na nim samym. Interesował się też tym, jak będzie brzmiała piosenka jako całość - z muzyką, rytmem, wykonaniem, interpretacją. Wybrane piosenki Anna Maria Ballada o Lili Put (Liliput) Bądź poważny chociaż raz Byczek Fernando Był taki ktoś Była to głupia miłość Chcę być kochaną Ciągle pada Czekam na twój przyjazd Cztery maki Czy krasnoludki są na świecie Dozwolone do lat osiemnastu Dzień jeden w roku Dzień, najwyżej dwa Gondolierzy znad Wisły Jak wędrowne ptaki Jestem malarzem nieszczęśliwym Mały książę Mija rok Nie wiem, czy to warto Niebo z moich stron Pechowy chłopiec Pochód świętych Pojedynki (tekst napisany specjalnie dla Ludwika Sempolińskiego) Przyjdź w taką noc Słowo jedyne - Ty Spotkanie starych żółwi Szary kolor twoich oczu Śpiewam pod gołym niebem Tak bardzo się starałem Trochę dobrze, trochę źle Trzecia miłość - żagle Trzysta tysięcy gitar W moich myślach, Consuelo Wiatr od Klimczoka Wschód słońca w stadninie koni Zwykły żart Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Jarosław Abramow-Newerly 04.08.09, 01:35 Najbardziej znane piosenki Bohdan, trzymaj się Chyba tak (współaut. Z. Fedecki) I była plaża Kierownik kina (współaut. A. Jarecki) Ładny kram, jestem sam Miłość na prowincji Mówiłam żartem (współaut. Agnieszka Osiecka) Piękne dziewczęta na ekrany Piosenka o okularnikach (współaut. A. Osiecka) W sobotę Widzisz, mała (współaut. A. Osiecka) Zrewiduj mnie (współaut. A. Osiecka) Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Zygmunt Karasiński 04.08.09, 01:36 Wybrane piosenki "Ben Akiba" "Cała Warszawa" "Chłopiec czy dziewczyna" "Czy pamiętasz tę noc w Zakopanem?" (współaut. S. Kataszek) "Czy Pani mieszka sama" (współaut. S. Kataszek) "Deszczowy koncert" "Francois" "Jest taki ktoś" "Jo-jo" (także "Yo-yo") "Każdemu wolno kochać" (współaut. S. Kataszek) "Nasze pierwsze dni" "Nie patrz na mnie tak" "Niezapomniany walc" "Pamiętam twoje oczy" "Pozdrowienia z gór" "Serce matki" (współaut. S. Kataszek) "Spotkamy się na Nowym Świecie" (współaut. S. Kataszek) "Szemrane tango" "Tańcz, Małgorzato" "To tylko wiatr" "Tylko jedno słowo - kocham" "W błękicie oczu twych" "Warszawo, piękna Warszawo" Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Jerzy Jurandot 04.08.09, 01:37 Najważniejsze piosenki: "A jednak czegoś mi brak" "A mnie w to graj" "Ada, to nie wypada" "I wciąż się na coś czeka" "Idą leśni" "Jak odnaleźć twój ślad" "Jak za dawnych lat" "Jest taki jeden skarb" "Już nie mogę dłużej kryć" "Na moje wady już nie ma rady" "Nie kochać w taką noc to grzech" "Niedobrze, panie bobrze" "Nikt mnie nie rozumie tak jak ty" "Nie, psze pana" "O jednej Wiśniewskiej" "Oj, dana" "Rosną w miastach domy" "Sentymentalny, starszy pan" "Szkoda, że niepogoda" "Tak jak mama nie gotuje nikt" "Tak mało cię znam" "Taka noc i walc, i my" "U cioci Pelagii" "W ogródku Eldorado" "Walczyk Warszawy" "Wio, koniku" "Wiosną mi bądź" Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Roman Sadowski 04.08.09, 01:38 Wybrane teksty Pastuszek i gąski (muz. Tadeusz Chyła) Uśnij synku (muz. Jerzy Petersburski) Właśnie tego dnia (muz. Krzysztof Sadowski) Złoty pierścionek (muz. Jerzy Wasowski) Żabka i miś (muz. Romuald Żyliński) Oj ra ech (muz. Władysław Szpilman; wyk. Chór Czejanda) Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Piotr Janczerski 04.08.09, 01:39 Najważniejsze piosenki Dzwonki leśne Gdy byłem chłopcem, chciałem być żołnierzem Kalendarz o tym wie; Kolorowe szkiełko Krowi dzwonek Moja Santa Maria Nikifor Ptaki, pola, lasy Skończyły się wakacje Te opolskie dziouchy Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Tadeusz Kubiak 04.08.09, 01:40 Piosenki 1948 – Piosenko ma (muz. Henryk Swolkień) 1949 – Czołgiści (Aleksander Gardan) 1949 – Marynarze SP (Erjan właśc. Jan Ernst, Jan Ołów) 1949 – Nasze skrzydła (W. Pozniak) 1950 – Nie bój się Magdalenko (A. Klon) 1950 – Pieśń o tym ja niosę światu (A. Klon) 1950 – Piosenka o przyjaźni (Władysław Szpilman) 1950 – Gdy zaświecą latarenki (Andrzej Markowski) 1951 – Po zielonym moście (Wacław Lachman) 1952 – Ptaku srebrnopióry (Władysław Szpilman) 1952 – Piosenka mariensztacka (z Arturem Międzyrzeckim – W. Szpilman) 1952 – Warszawa śpiewa (Władysław Szpilman) 1953 – Od Różana trakt (Alfred Gradstein) 1954 – Spotkanie z Warszawą (A. Gradstein) 1954 – Z wszystkich bliskich miast (Jerzy Gert) 1954 – Jesienna piosenka (A. Markowski) 1955 – Walc piaskarzy (z Stanisławem Ziembickim – Jan Różewicz) 1957 – Czerwona czapeczka (Adam Markiewicz) 1959 – Marysiu, hej! (Jan Ołów) 1959 – Monica (A. Markiewicz) 1960 – Przez pole, przez las (Witold Rudziński) 1960 – Najpiękniejsza, najzgrabniejsza (z Juliuszem Głowackim – Romuald Żyliński) 1960 – Latarnie warszawskie (Władysław Szpilman) 1962 – Pamiętaj o mnie, miła (H. Swolkień) 1963 – Żołnierski szary płaszcz (J. Ołów) 1968 – Wiatr – wiosenny gitarzysta (Krzysztof Sadowski) 1968- Skończona gra (Władysław Szpilman) 1968- Ja jestem twoja (Władysław Szpilman) 1969 – Kwiaty ojczyste (Czesław Niemen) 1973 – Księżyc i róże (Bogusław Klimczuk) 1975 – Tu wszędzie (Marek Sewen) 1975 – Żołnierska róża (Adam Walaciński) 1977 – Tango z tamtych dni (Aleksy Krauzowicz) 1978 – Jest w Warszawie mogiła (Marek Sewen) 1978 – Napisz do mnie miła (Marek Sewen) 1978 – Pan mnie pokochał (Marek Sewen) Nad Donem i Wisłą (Emil Sojka) Dziewczyno moja Świat ma na imię Ty Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Helena Kołaczkowska 04.08.09, 01:41 Piosenki: Zwykle kocha się na wiosnę (muz. Moravec) - 1949 Na prawo most, na lewo most (Alfred Gradstein) - 1950 Nasza Warszawo - 1950 Dwaj chłopcy (A. Gradstein) - 1951 Mój dom (A. Gradstein) - 1952 Zrękowiny (Witold Rudziński) - 1952 Hej zimowe, hej igrzyska (Franciszka Leszczyńska) - 1952 Piosenka na ulicy (Jerzy Wasowski) - 1952 MDM (Edward Olearczyk) - 1953 Piosenka bibliotekarza (Marek Sart) - 1953 I wtedy marzysz (Władysław Szpilman) - 1954 Kto wie (A. Gradstein) - 1954 Łódeczka (Tichon Chrennikow) - 1954 Moja pieśń (T. Chrennikow) - 1954 Tango hiszpańskie (Gerhard Winkler) - 1954 Błękitny staw (E. Olearczyk)- 1955 Czekają echa (W. Rudziński)- 1955 Dwa kochania (Tadeusz Kwieciński) - 1955 Nie zdążyłam (Jerzy Mart) - 1955 Pędzi wiatr (Andrzej Markowski) - 1955 To takie niepoważne (Władysław Szpilman) - 1955 Miłosna piosenka (Izaak Dunajewski) - 1955 Piosenka o Sekwanie (Guy Lafarge) - 1955 Ramona (Mabel Wayne) - 1955 Rybak z Kananei (Borys Lomani) - 1956 Sama nie wiem, skąd to (E. Olearczyk) - 1956 Sto lat (W. Szpilman) - 1956 Śliczna, prześliczna (Henryk Jabłoński) - 1956 Jest taki jeden kraj (Heino Gaze) - 1956 We mgle porannej (I. Dunajewski) - 1956 Jak to się dzieje (T. Kwieciński) - 1957 Moje małe miasteczko (F. Leszczyńska) - 1957 Słoneczny zegar (A. Markowski) - 1957 To smutny fakt (Michael Jary) - 1957 Na katarynce (Czesław Żak) - 1958 Mgła (wg M. Rimskiego - Korsakowa) - 1958 Głęboka studzienka (mel. lud.) - 1959 Gorącą nocą (z Mirosławem Łebkowskim - Ryszard Sielicki) - 1959 Nieprawda (M. Sart) - 1959 La gitana (M. Sart) - 1959 Ballada tragiczna (Zbigniew Turski) - 1959 Włos (M. Sart) - 1959 Rumba z pomarańczą (Hanna Skalska) - 1960 Piosenka o pociągu (Kamil Hala) - 1960 To płynie czas (Wiesław Machan) - 1961 Jeśli tak (Władysław Szpilman) - 1963 Nie wierzyć snom (Bogusław Klimczuk) - 1965 Wiatr kołysze gałązkami (Andrzej Zieliński) - 1969 Coś we mnie pęknie (Piotr Figiel) - 1969 Przy dolnym młynie (Sławomir Kowalewski) - 1971 Jest nic (Władysław Słowiński) - 1973 Będzie dość (Antoni Kopff) - 1975 Otoczyłeś mnie jak tęczą (Marian Zimiński) - 1976 Kosmiczny walc (M. Sart) - 1977 Malowani szli na wojenkę (Andrzej Januszko) Rozwinęła macierzanka (W. Słowiński) Ogrodnicy (Piotr Leśnica) i inne. Odpowiedz Link Zgłoś