optyk26 PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dosta... 13.08.09, 12:50 Będą dostawać będą, bo jak nie to z parchem lewiatańskim zrobi się porządek. Niech parch nie myślą, że nie dokończymy tego, co zaczęliśmy w 1980 roku dokończymy. Państwo Forumowicze pragnę zwrócić uwagę, że jest to renta rodzinna a więc należna każdemu członkowi rodziny. Zawierając małżenistwo tworzymy rodzinę a prawnie ustanawiamy wspólnotę majątkową i ta wspólnota określa, kto będzie w niej pracował i dostarczał środków do życia a państwo Polskie ma obowiązek wspierać rodziny, co też czyni w imieniu obywateli. Panie Mordasiewicz do roboty to jest wół traktor i taki komuch jak Ty. To byłoby tyle w tej sprawie od Pana Polaka. Żeby dokończyć, co zaczęliśmy jako Naród Polski w 1980 roku zakładam partie. Zapraszam. Szanowni Państwo z Forum!!! Nazywam się Tomasz Bednarski i zakładam Partie Polityczną o nazwie „Normalny Polski Dom” w skrócie NPD. Potrzebuje zgłoszenia się 1000 osób popierających do zarejestrowania partii. Należy w zgłoszeniu podać Imię Nazwisko kod miejsce zamieszkania PESEL. Jeżeli osoby popierające zapiszą się do NPD to w pierwszej kolejności otrzymają pomoc pieniężną zgodnie z &.13 Punkt f statutu NPD. Adres do korespondencji: e - mail: optyk26@gazeta.pl Poniżej przedstawiam projekt statutu. Statut Partii Normalny Polski Dom Rozdział I. Rozdział II Cele i środki działania. Rozdział III Panie i Panowie, ich prawa i obowiązki. Rozdział IV Władze naczelne. Rozdział V Majątek NPD. Rozdział VI Zmiana Statutu, rozwiązanie NPD. Rozdział I § 1. Normalny Polski Dom, której skrót brzmi NPD, jest organizacją działającą na podstawie ustawy z dnia 27 czerwca 1997 r. o partiach politycznych oraz niniejszego Statutu i zwana jest dalej NPD. § 2. NPD jest partią polityczną i posiada z tego tytułu osobowość prawną. § 3. NPD działa na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej oraz wśród Polonii zagranicznej. § 4. Siedzibą Prezesa NPD jest Warszawa. § 5. NPD używa pieczęci oraz motta „ Bednarski na kłopoty”. § 6. Prezesem NPD jest Tomasz Bednarski zwany dalej „Prezesem”. Rozdział II Cele i środki działania § 7. Cele NPD określa Deklaracja Programowa oraz Założenia Programowe. § 8. NPD realizuje swoje cele poprzez: a). udział przedstawicieli NPD w organach państwowych i samorządowych, b). pracę ideowo-wychowawczą, c). prowadzenie działalności propagandowej, wydawniczej i prasowej, d). działalność klubową, odczytową i organizowanie wieców, e). współpracę z bliskimi ideowo organizacjami politycznymi i społecznymi, f). udział w wyborach. Rozdział III Członkowie, ich prawa i obowiązki § 9. NPD składa się z Pań i Panów zwanymi dalej członkami. § 10. Członkiem może zostać obywatel Rzeczypospolitej Polskiej, przestrzegający zasad etyki katolickiej, nie pozbawiony praw publicznych, który: a) ukończył 18 lat, b) nie należy do innej partii politycznej, c) uznaje Statut, § 11. Członków przyjmuje Prezes w ciągu 6 miesięcy od daty dostarczenia deklaracji. § 12. Odmowa przyjęcia nie wymaga uzasadnienia. § 13. Członek ma obowiązek i prawo: a) przestrzegać oraz stosować się do postanowień niniejszego Statutu i postanowień Prezesa, b) uczestniczyć w zbiórkach rzeczowych i pieniężnych na rzecz NPD, c) popierać kandydatów NPD wskazanych przez Prezesa w wyborach prezydenckich, parlamentarnych i samorządowych. d) korzystać z urządzeń NPD i uczestniczyć z ramienia NPD w wyborach do parlamentu i samorządu zgodnie z postanowieniami Prezesa, e) występować do Prezesa z wnioskami i postulatami, f) otrzymywać pomoc pieniężną co roku z nadwyżki budżetowej NPD. § 14. Prezes skreśla członka z listy członków NPD w razie: a) złożenia przez niego pisemnego oświadczenia o wystąpieniu z NPD, b) wstąpienia przez niego do innej partii politycznej, c) bez uzasadnienia. § 15. Od postanowień Prezesa przysługuje skarga do Sądu Powszechnego na zasadach ogólnych w ciągu trzech miesięcy od daty zaistnienia zdarzenia. Rozdział IV Władze naczelne § 16. Władzami naczelnymi NPD są: a) Prezes, b) kadencja Prezesa trwa do rezygnacji przez niego z funkcji i wyznaczenia przez dotychczasowego Prezesa nowego Prezesa, c) Komisja Rewizyjna składająca się z trzech członków NPD, d) Komisje Rewizyjną oraz Przewodniczącego powołuje i odwołuje Prezes. e) w razie stwierdzenia nieprawidłowości przez Komisje Rewizyjną Przewodniczący składa doniesienie do organów ścigania na zasadach ogólnych. Rozdział V Majątek NPD § 17. Majątek NPD stanowią ruchomości i nieruchomości oraz inne prawa majątkowe. Źródłami majątku są: a) darowizny, spadki i zapisy, b) dochody z majątku, c) ofiary publiczne, d) dotacje, subwencje oraz zwrot kosztów kampanii wyborczej przyznane na podstawie odrębnych przepisów, e) kredyty bankowe. § 18 Oświadczenia woli w imieniu NPD składa Prezes. § 19 Szczegółowe zasady zarządu majątkiem określa Prezes. Rozdział VI Zmiana Statutu, rozwiązanie NPD. § 20. Zmiana Statutu może nastąpić w drodze postanowienia Prezesa. § 21. Rozwiązanie NPD oraz tryb połączenia z inną partią lub innymi partiami następuje w drodze postanowienia Prezesa. Z parchem się nie dyskutuje parcha się likwiduje powiedział sadownik do sadownika. Broń dla każdego Polaka. Sędziów i Prokuratorów potraktować jak WSI. Podatek dochodowy 1% dla każdego Polaka i wszystkie wydatki odliczone od podstawy opodatkowania zlikwidowana szara strefa, zapłacony VAT. Postuluje zniesienie prawnego ograniczenia prędkości jazdy na drogach. Postuluje zniesienie prawnego ograniczenia spożycia środków odurzających . Postuluje utworzenie ław przysięgłych w sądach złożonych z 12 obywateli. Tu wpłacaj pieniądze też na geotermikę. Fundacja Lux Veritatis Bank Pocztowy S.A. o/Toruń 92 1320 1120 2585 4660 2000 0001 Odpowiedz Link Zgłoś
titta A co z rolnikami? 13.08.09, 12:53 Na rente wdowie maz placil ZUS (skladke, ktora sam nie wykozysta). Chyba, ze byl rolnikiem. No wlasnie, dlaczego kobiety maja zostawiac w domu dzieci/miec mniejsza emeryture aby jakis rolnik/gornik/urzednik-policjant dostawal pieniadze ktorych nie odlazyl? Odpowiedz Link Zgłoś
oservattoreromano PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dosta... 13.08.09, 12:54 Pozostawiający męża, żonę płacił składki zusowskie, które bądź co bądź uszuplały budżet domowy małżonków, dlaczego zatem owdowiałą osoba ma nic z tego nie mieć. Kompletnie bzdurny projekt, opary na mentalności Kalego- bohaterka powieś c Sienkiewicza. Jestem biedny to nie zapłacę m adatu choć popełniłem wykroczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dos 13.08.09, 12:59 > Pozostawiający męża, żonę płacił składki zusowskie, które bądź co bądź uszuplały budżet domowy małżonków, A to juz jest kwestia dziedziczenia skladek przed osiagnieciem wieku emerytalnego, a nie wyplacania renty. Odpowiedz Link Zgłoś
extravirgin PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dosta... 13.08.09, 12:58 No tak... a co jeśli facet umiera 2 miesiące po przejściu na emeryturę a jego emerytura jest przyznana wg starych zasad ? Wszystkie pieniążki po nim lądują w budżecie państwa ??? Dlaczego jego rodzina ma nie skorzystać ze składek odprowadzanych z jego pensji przez kilkadziesiąt lat ??? Z tego co wiem to w niektórych krajach wdowy otrzymują emeryturę swoja i po swoim zmarłym mężu. U nas kobieta musi wybrać i wybiera bardziej korzystną ekonomicznie - po mężu to i tak chyba 70% się dostaje. Bardziej mnie wkurzają te zastępy rencistów, górników z chorobami zawodowymi "załatwionymi" na lewo. Z drugiej strony gdyby nie te "fałszywe" renty to pewnie mielibyśmy bezrobocie 35% !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dos 13.08.09, 13:01 > No tak... a co jeśli facet umiera 2 miesiące po przejściu na emeryturę a jego > emerytura jest przyznana wg starych zasad ? Wszystkie pieniążki po nim lądują > w budżecie państwa ??? Dlatego, ze tak jest skonstruowany ten durny system. Pieniazki tego pana laduja w budzecie, po to aby oplacic emeryture innemu panowi, ktory zyje dluzej niz "pozwalaja" na to zgromadzone przez niego skladki. Niepracujaca zona, ktora nigdy nie wplacala do tego worka, nie powinna moc z tego worka wyjmowac. Odpowiedz Link Zgłoś
gtpress PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dosta... 13.08.09, 13:02 to sa Wdowy "po mezach", a nie "po panstwie", Panstwo - jak czytam - jest zdrowe i wyjatkowo sprawnie szuka pieniedzy, niestety "na krzywy ryj".............. Odpowiedz Link Zgłoś
aaniia i bardzo dobrze, dosyć naciągania podatników 13.08.09, 13:18 dlaczego mamy mieć święte krowy na koszt podatnika Odpowiedz Link Zgłoś
mark85 PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dosta... 13.08.09, 13:22 Sa zdrowe i sprawne ,ale kiedy ostanio pracowaly jakie maja wyksztalcenie?Przyklad kobieta 50 lat wyksztalcenie srednie po maturze podjela prace majac 22 lata wyszla za maz po uredzeniu dziecka przestala pracowac.I gdzie znajdzie dzis prace jec CV po przeczytaniu zostanie odrzucone.Autorzy projektu nie pamietaja bomu demograficnego z lat 80 ubieglego wieku.Urlop macierzynski platny wynosil 3 lata,dobiegal konca malzenstwo decydowalo sie na nastepne dziecko.I gdzie kobieta 50 letnia ktora 25-30 lat nie pracowala znajdzie prace?W agencji towarzyskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
akim1961 PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dosta... 13.08.09, 13:30 Dlaczego Lewiatan a więc i pracodawcy nie wezmą się za coś naprawdę pożytecznego a zabierają się za moje pieniądze które uczciwie zapracowałem dla siebie i swojej żony ,która przez wszystkie lata mojej pracy zajmowała się prowadzeniem rodziny, wychowaniem naszych synów na dobrych katolików i polaków.Chyba te pieniądze należą się tylko nam i wara wam od nich.Żona zasłużyła na nie tak samo jak ja -pracując dla rodziny poprzez prowadzenie gospodarstwa domowego.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dos 13.08.09, 13:45 > polaków.Chyba te pieniądze należą się tylko nam i wara wam od nich.Żona > zasłużyła na nie tak samo jak ja -pracując dla rodziny poprzez prowadzenie > gospodarstwa domowego.!!! Naleza sie jej co najwyzej skladki, ktore wplaciles do systemu. A wychowanie synow na dobrych katolikow, to akurat mierny sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
sanmartino Re: PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dos 13.08.09, 14:30 Rozumiem że ludzie się denerwują. Ale ten kto postanawia nie pracować powinien wymyślić sobie jakieś zabezpieczenie. Dziedziczenie składek to jedna rzecz i tu wiele osób ma rację. Renta z budżetu państwa to zupełnie inna sprawa. To że ktoś siedział w domu, żeby wychowywać dzieci nie znaczy że ma być w sytuacji bardziej uprzywilejowanej niż inne osoby. Samotna matka raczej na taką rentę nie ma szans i do 60-tki musi pracować. To jest jakiś absurd. Małżonek który utrzymuje rodzinie powinien zabezpieczyć przyszłość małżonka pracującego w domu i wychowującego dzieci na "katolików i Polaków". A nie liczyć na państwo. Jedna osoba pracująca w rodzinie to luksus a nie norma. Nie ma sensu tego wspomagać. Odpowiedz Link Zgłoś
jsd1952 PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dosta... 13.08.09, 13:38 Przy dziesięcioprocentowym bezrobociu oraz kompletnym fiasku programów 45+ i 50 + propozycja Pan Mordasewicza świadczy jedynie o bezdennej głupocie szefów organizacji, którą reprezentuje. Pan Mordasewicz zapomina również, że mamy kapitalizm gdyż to co mówi trąci reformą NEPO w wykonaniu Józefa S. Kapitał gromadzony przez dana osobę jako renta/ emerytura w standardowych - prywatnych funduszach emerytalno rentowych jest - w przypadku śmierci osoby ubezpieczonej, przekazywany osobom wskazanym, nawet nie koniecznie krewnym!!! Osoby te otrzymują: 1. rentę/ emeryturę do roku przewidzianego w umowie osoby ubezpieczonej, lub 2. zgromadzony kapitał. Pan Mordasewicz, chce przy pomocy panstwa ten kapitał po prostu ukraść. Konkludując należałoby propzycję tej orghanizacji potraktować jako namawianie do popełnienia przestępstwa... Odpowiedz Link Zgłoś
antylukas Re: PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dos 13.08.09, 14:07 Osobiscie proponuje potraktowac pomysl Mordasewicza jako niepowazny zart lub probe pokazania swej facjatki w wieczornzch wiadomosciach . Nie wazne co o nas pisza wazne bz naywiska nie przekrecili. Zycze zdrowka panie Mordasewicz i prosze pamietac o witaminkach wietrzeniu biura bo cos rozumek szwankuje. Odpowiedz Link Zgłoś
vipurek PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dosta... 13.08.09, 14:24 Po wdowi grosz Autor: adam02138 "Te kobiety powinny iść do pracy -mówi Jeremi Mordasewicz z PKPP Lewiatan. - Są zdrowe i sprawne." itd. Jestem wdową po 50 pracuję i mam rentę rodzinną zgodnie z obowiązującymi przepisami. Pracuję ponad 35 lat nieprzerwanie rownież pracowałam podczas choroby meża, mąż zmarł na raka w wieku 53 lat, leczył się 8 miesiecy u lekarza rodzinnego, który nie potrafił go prawidłowo zdiagnozować,dopiero podczas wizytu u lekarz ale już prywatnie postawiono diagnozę rak bardzo zaawansowany - rokowanie jedno - śmierć. Z uwagi na zaawansowanie choroby nie podlegał już leczeniu szpitalnemu tak więc szpital nie będzie go trzymał. Wypisano go do domu,bo przecież lepiej jest umrzeć wśród swoich a szpital to nie hospicjum. Umierał jeszcze 8 miesięcy oczywiście w domu. Z tytułu opieki nad chorym mężem zgodnie z przepisami przysługuje 14 dni w skali roku opieki płatnej. Świadczenia z ZUS otrzymał po trzech miesiącach od złożenia wniosku w wys. 700zł. z dodatkiem pielęgnacyjnym pomimo jego ponad 30 letniego stażu pracy udokumentowanej jednak nie udowodnił zarobków RP 7 gdyż zakłady te już nie istniały lub nie archiwizowano list płac, tak więc lata pracy miał, zarobek 0 też zgodnie z obowiązującymi obecnie przepisami, dobże że był szcupły i niewysoki to zakwalifikował się do chmioterapii paliatywnej bo również chemia jest zgodnie z obowiązującymi przepisami refundowana przez NFZ ( ważny jest wiek, wzrost i waga chorego). No mogłam męża umieścić w zakładzie leczniczo- opiekuńczym lub w hospicjum, myślę że koszt utrzymania pacjenta jest duży jak i duże o dziwo dofinansowanie z pewnością z płaconych podtków.Jakież było moje zdziwienie gdy składając w ZUS wniosek o zasiłek pogrzebowy cichym głosem poinformowano mnie, że mogę składć wniosek o rentę rodzinną, spełniałam wymogi wieku,a to że pracuję i osiągam dochód z tytułu wykonywanej pracy jest również przewidziane w przepisach, renta rodzinna jest pomniejszana zgodnie z przepisami.Renta, którą otrzymuję wynosi 405zł. miesiecznie.Pomimo, że pracuję na całym etacie - instytucja państwowa + renta rodzinna mam olbrzymie problemy w utrzymaniu tego co dorobiliśmy się wspólnie z mężem pracując razem, powinnam wyprzedawać? zamieniać na tańsze, mniejsze. Dlaczego ciągle są gorące dyskusje komu co zabrać, co jeszcze opodatkować. Dlaczego nie czuję się szanowanym obywatelem kraju a jedynie ciągle upokarzana. Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 Jak Lewiatan proponuje to rząd wprowadzi. 13.08.09, 14:38 Pamiętacie niedawno jak Związek Banków chciał, żeby rząd zmusił każdego emeryta, rencistę i bezrobotnego do założenia konta i już ten SS-man Rostowski wpisał to do strategii na rok 2011 czyli zrobią to na odejście od władzy. To też zrobią, w końcu ten rząd jest jak rządy nazistowskie w Niemczech, Hiszpanii, czy Włoszech spółką rządu z korporacjami i oligarchią finansową. Dopóki ludzie nie powiedzą wyraźnie, że takiej Polski nie chcą, będzie coraz więcej takich pomysłów, a te neoliberalne gady będą coraz bardziej bezczelne. Ja osobiście rozgrzeszam już wszystkich funkcjonariuszy UB, czy NKWD, którzy po wojnie dali w dupę byłym AK-owcom, co więcej zaczynam rozumieć tych którzy decydowali się na współpracę z zaborcami i okupantami. Zaczyna do mnie dochodzić rzecz, której jeszcze niedawno nie dopuściłbym do głowy, że reżim polskich neoliberałów może być gorszy od obcej okupacji. W każdym razie wcześniej czy później nadejdzie dzień, kiedy pana Mordasewicza i jemu podobne szumowiny zostaną odsunięte od władzy, nieważne czy stanie się to w efekcie rewolucji czy interwencji z zewnątrz, jedyne o co mam pretensje do komuny, to że za mało i za słabo biła, za mało strzelała, oddała władzę tym bydlakom zamiast ich zagazować. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo-lysy Re: Jak Lewiatan proponuje to rząd wprowadzi. 13.08.09, 15:14 Przez takie osoby jak Ty w tym kraju nigdy dobrze nie będzie. Twoje wypowiedzi na temat UB, a w szczególności NKWD są kompromitujące. Na takich typach opierały się właśnie reżimy. Ludzie, którzy rzeczową dyskusję ubierają w barwy ideologiczne. Dla Ciebie wyrywanie paznokci w imię wyższych wartości społecznych byłoby czystą rozkoszą. Obca interwencja z powodu reformy społecznej jest też!!! Sowiecki pomiot! Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 Dyskutuj z Lewiatanem rzeczowo 13.08.09, 15:52 A rząd i tak zrobi to co tamci będą chcieli, a ciebie będzie miał w dupie choć na nich głosowaleś. O jakiej dyskusji tu mowa? Tu nie ma kompromisu, tu nie ma rozwiązań polubownych i nie o ideologię tu chodzi. Oligarchia finansowa chce zrobić z nas swoich niewolników, chce mieć półdarmową, ciemną i zastraszoną siłę roboczą i rządy wspierają ten cel. W tej wojnie mogą być tylko dwa scenariusze, albo Mordasericz i spółka przejdą po naszych trupach, albo my przejdziemy po nich. A co do wyrywania paznokci, bez przesady. Nie napisałem, że pochwalam to co robiło UB i NKWD, napisałem rozgrzeszam, nie pochwalam bo powojenni komuniści zachowali się dokładnie tak jak teraz chcą np. Kaczyńscy, chcieli zemścić się za przedwojenne szambo, ale że winni uciekli, albo nie żyli to mścili się na ich dzieciach, wcale tego nie pochwalam, ale rozumiem. Chociaż ja w życiu rodzinie pana Mordasewicza krzywdy bym nie zrobił, ale jego samego... aż by ręce rozbolały dotąd bym przesłuchiwał. Odpowiedz Link Zgłoś
sanmartino Re: PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dos 13.08.09, 14:58 Jasne, że reformy czy zmiany systemowe są frustrujące. Ewentualna reforma, która i tak pewnie nie przejdzie, CIEBIE BY NIE DOTYCZYŁA. Chodzi o przyszłe renty. Jak wiesz system emerytalny się zmienia i za faktyczne przyszłe świadczenia jesteśmy bardziej odpowiedzialni sami - II i przede wszystkim III filar. Sprawa leczenia i zarobków męża jest faktycznie b. frustrująca. Twoje argumenty są jednak bardzo emocjonalne, ale w szerszej perspektywie - trudne do obronienia. Sam fakt śmierci małżonka nie powinien nakładać na państwo obowiązku utrzymania drugiego, tym bardziej zachowania poprzedniego statusu materialnego - dwie pensje to nie jedna i jakoś nie widzę powodu aby do tego dopłacać z budżetu. Niekiedy może trzeba sprzedać duży dom pochłaniający fortunę na ogrzewanie itp. Czasami to boli ale takie życie. O zabezpieczenie finansowe małżonkowie muszą sami nawzajem zabiegać. Polisy, prywatne renty, fundusze itp. Natomiast jest jasne, że w sytuacjach kryzysowych powinno być wsparcia państwa w formie pomocy społecznej. Ponadto kapitał w ZUS-ie powinien być dziedziczony, a nie przepadać wraz ze śmiercią małżonka. To byłoby fair. Do tego cały system rozwalają koszty KRUS-u, z którego jak wszyscy wiemy nie korzystają wyłącznie rolnicy... więc likwidacja części rent rodzinnych i tak problemu finansowych ZUS-u nie rozwiązuje... Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz_szygon Re: PKPP "Lewiatan": 50-letnie wdowy nie będą dos 13.08.09, 15:01 Jeżeli takie rozwiązanie zostanie wprowadzone, to musimy się liczyć z tym, że za 10-20 lat zostanie nas 15-20 mln z tendencją spadkową. Niestety. Kobiety w wieku produkcyjnym nie mając innego wyjścia, zamiast rodzić min. dwójkę dzieci, pójdą do pracy żeby zarobić na swoje utrzymanie i emeryturę, żeby w razie śmierci męża nie zostać na przysłowiowym lodzie. Ponieważ kariery i przyzwoitej pensji nie da się pogodzić w żaden sposób z posiadaniem dzieci (brak żłobków, przedszkoli, wysokie ceny opiekunek, że o wymaganiach pracodawców "tylko żadnych dzieci!" nie wspomnę), należy domniemywać, że większość pań poprzestanie na jednym, lub nie zdecyduje się na dziecko. A że demografii oszukać się nie da, nie łudźmy się, że będzie zastępowalność pokoleń. Nastąpi starzenie się społeczeństwa (już widoczne) co pociągnie za sobą konieczność opieki nad starszymi, zamiast opieki nad dziećmi. Roczniki 80-85 które teraz właśnie wchodzą na rynek pracy, są ostatnim wyżem demograficznym w Polsce. Następne pokolenie, żeby to wyrównać, będzie musiało mieć średnio 3-4 dzieci. Przy obecnej polityce anty-("pro") rodzinnej, nie liczyłbym na to. W związku z tym następne pokolenie będzie musiało mieć już 4-6 dzieci, i to średnio. Wierzycie, że tak będzie? Bo ja nie. Cały problem w tym, że nasze kolejne rządy nie myślą, co będzie za 20 lat, tylko ich horyzont ogranicza się do 4 lat kadencji... Druga sprawa. Przez 20 lat wolności zamiast iść naprzód, udało nam się wrócić do kapitalizmu, niestety rodem z lat 30-tych 20 wieku... Konsekwentna likwidacja osłon socjalnych wywalczonych jeszcze przed Leninem jest tylko tego potwierdzeniem. Jak wtedy odrzuca się moralność w imię zysku finansowego. "Ziemia obiecana" się kłania... Tylko czy w takiej sytuacji jest potrzebny aparat państwowy, skoro praktycznie niczego nie zapewnia swoim obywatelom? Skoro zamiast policji są prywatne firmy ochroniarskie, są prywatne fundusze emerytalne, prywatne szkoły i szpitale, autobusy, koleje (tak! np. Arriva PCC) to po co nam jeszcze państwo? Żeby zabierało 20-50% podatku nic w zamian nie dając? Utopia? hmmm... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Ale tekst. 13.08.09, 14:34 "- W Polsce cały czas jest praca, zwłaszcza w dużych miastach. Osoba 50-letnia spokojnie może otworzyć jednoosobową firmę -odpowiada szef Krajowej Izby Gospodarczej Andrzej Arendarski." Owszem, można otworzyć firmę i to nawet nie problem. Tylko, żeby ją jeszcze utrzymać- trzeba mieć pomysł, który chwyci. Jak nie, to bieda. Akurat mieszkam w mniejszej miejscowości, gdzie takie jednoosobowe firmy się otwierają i padają, jak muchy. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyklaosoba A zaraz potem ZUS tę firmę zarżnie składkami. 13.08.09, 15:43 Ten sam ZUS, który nie chce płacić rent. Odpowiedz Link Zgłoś
cichamyszka51 Re: Ale tekst. 13.08.09, 23:03 Sikoreczko ptaszku malenki.Oto tak, posiej mak.A dalej sobie dopowiedz. Łatwiej otwierac i padac,niż padać z wycienczenia bez otwierania.Do licha ile ukrainek,rosjanek itp.po przyjezdzie do Polski znajduje i pracę i zarobki i co dziwne jeszcze wysyła niezły grosz rodzinom.Wielce sympatyczny ptaszku,czy ptaszek zastanowic się mogłby nad tym: jak to jest,że wdowa nawet mająca czwórkę dzieci potrafiła je wychowac,wyżywic,ubrac,wykształcic,wyposażyc.Ale u licha ta czwórka dzieci nawet dobrze sytuowanych, nie potrafi na starośc zapewnic minimalnych ,ba głodowej pomocy swojej matce.Młodzi poczekajcie, bardzo szybko i Wam taka sytuacja bedzie dana.Szczególnie przy takiej znieczulicy jaka obecnie panuje.I Wam będzie pewnie przyswiecac hasło:dla swych dzieci wystąp z czynem,umierając przed terminem. Odpowiedz Link Zgłoś
ksenaa Oczywiście, że nic im się nie należy 13.08.09, 15:34 Oczywiście, że nic im się nie należy. Dlaczego ja pracując od 19 roku życia mam komuś coś sponsorować?? To z moich składek one czerpią korzyści, tak? Nie mam zamiaru im nic dawać. Bo ja i pracuję i prowadzę dom i to mi jest znacznie ciężej niż kiedykolwiek było tym paniom. Jednak nie oczekuję nic od państwa. A takie panie nie pracowały zawodowo i jeszcze mają za to coś dostać?? Z jakiej racji? Składki nie są dziedziczne, więc skąd te pieniądze dla nich? Z mojej kieszeni, i z kieszeni mojej siostry, która się rozwiodła z nieudacznikiem i sama pracuje na dzieci i swoje składki? Po to żeby jakaś nigdy nie pracująca baba miała lepiej kosztem naszym- podatników ?? Trzeba było pracować, a w domu nie jest aż tak cięzko jak na dwóch etatach :praca i dom. Nie mam zamiaru żałować takich pań; niech idą do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
sanmartino Re: Oczywiście, że nic im się nie należy 13.08.09, 15:49 Takie są fakty. Samotnej matce czy rozwódce nic się nie należy, a młodej wdowie renta i jak pisała jedna z pań "utrzymanie tego co z mężem zgromadziła" - oczywiście za pieniądze podatnika. Ciekawe, ile rozwódek, samotnych matek może sobie na to sobie pozwolić. Nie pracujesz, niech mąż Cię ubezpieczy na wypadek swojej śmierci. Krótka piłka! Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: Oczywiście, że nic im się nie należy 13.08.09, 16:44 sanmartino napisał: > Takie są fakty. Samotnej matce czy rozwódce nic się nie należy, a młodej wdowie > renta i jak pisała jedna z pań "utrzymanie tego co z mężem zgromadziła" - > oczywiście za pieniądze podatnika. Ciekawe, ile rozwódek, samotnych matek może > sobie na to sobie pozwolić. > Nie pracujesz, niech mąż Cię ubezpieczy na wypadek swojej śmierci. Krótka piłka > ! Jasne, składkę rentową płacą wszyscy pracujący, a rentę- wybrańcy. Nawet, jeśli kobieta nie pracowała, a jej mąż tak- to jakim cudem renta się nie należy. I nie trzeba tutaj dodatkowych ubezpieczeń. Mam nadzieję, że projekt nie przejdzie. Jest "wyssany" z palca. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Oczywiście, że nic im się nie należy 13.08.09, 17:36 > Jasne, składkę rentową płacą wszyscy pracujący, a rentę- wybrańcy. > Nawet, jeśli kobieta nie pracowała, a jej mąż tak- to jakim cudem renta się nie należy. Bo nie pracowala i nie placila skladek rentowych. Odpowiedz Link Zgłoś
jadowitybolek Re: Oczywiście, że nic im się nie należy 13.08.09, 18:37 moi drodzy wdów co to całe swe życie przeleżały w domu i nawet 1 roku składek nie maja jest mało. tym istotom rzeczywiście nie należy się nasza wdzięczność, ale nie zapominajmy o kobietach które wiekszość swojego życia w jakiś sposób łączyły pracę zawodową z prowadzeniem i wychowaniem dzieci zupełnie w pojedynkę. te panie po przekroczeniu 50 roku zycia są często w kiepskim stanie zarówno fizycznym jak i psychicznym. są przecież wdowy, które straciły mężów w latach 70-80 a to nie był "urodzajny" okres. nie możemy zapominać o nich a tym bardziej nie możemy dopuścic by musiały iść na utrzymanie do swych dzieci. żadna z nich nie wybierała sobie takiego życia. trzeba im pomóc. oszczędności można łatwo znaleźć u innych. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: Oczywiście, że nic im się nie należy 13.08.09, 20:01 Ona nie, ale mąż, który płacił i nie skorzystał. Odpowiedz Link Zgłoś
antylukas Re: Oczywiście, że nic im się nie należy 13.08.09, 19:06 rozumię Cię w 100% ale jak znam życie to ta reforma uderzy po kobietach takich jak Ty tylko, że starszych o około 25-30 lat, a to juz będzie zbrodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia_sankowska1 Do ksenaa: 15.08.09, 19:37 Mój przykład. Pracowałam, urodziłam dziecko, rozpoczęlismy budowę domu. Nasze plany: dziecko idzie do szkoły, budowa będzie już dokończona (budowalismy systemem gospodarczym, bez kredytów ze środków ze sprzedaży mieszkania i spadku), ja idę do pracy, a mąż przechodzi na emeryturę (był sporo ode mnie starszy). Przeszedł, ale się okazało, że jest śmiertelnie chory. Walka z chorobą skończyła się bez powodzenia. I ja zostałam z 6-latkiem i mama po 3 zawałach, która z powodu innego obywatelstwa nie dostawała tu ani grosza po ponad 30 latach pracy będąc dr hab. Mój mąż przepracował ponad 43 lata cały czas pracując na min. 2 etatach. Jasne, że wystąpiłam o rentę rodzinną i poszłam do pracy. Mam wyższe wykształcenie, ale z pracą bywa różnie. Miałam okresy, gdy zostawałam bez pracy lub pracodawca zwlekał z wypłatą pensji, wtedy nasza trójka ratowała się jedynie tą rentą. I zarobić ponad "pułapy" nie mogłam. Mój mąż miał okresów składkowych prawie 40 lat, emerytem był rok... Ja i uczący się syn otrzymujemy rentę rodzinną NIE Z PANI PODATKÓW - powinna Pani wiedzieć, co to składki na ubezpieczenie społeczne! Niech Pani nie wypisuje bzdur gdy nie wie, o czym pisze! Odpowiedz Link Zgłoś
ksenaa Re: Do ksenaa: 04.01.10, 14:08 Dobrze wiem o czym piszę. Fakty są takie, że składki płacił mąż,a nie pani. Miliony kobiet nie wyciagają ręki tylko dlatego,że nie mają męża. Do roboty !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ksenaa odpowiedź 04.01.10, 14:27 Kobieta naucz się czytać ze zrozumieniem ! Nie życzę sobie, żeby przekręcać moje słowa ! Nigdzie nie nie pomyliłam podatków ze składkami. Przeczytaj 3 razy to pojmiesz. a racji nie masz. Nie może być tak, że są lepsze i gorsze. Rozwódkom jest jeszcze ciężej ! Mój przykład. > Pracowałam, urodziłam dziecko, rozpoczęlismy budowę domu. Nasze > plany: dziecko idzie do szkoły, budowa będzie już dokończona > (budowalismy systemem gospodarczym, bez kredytów ze środków ze > sprzedaży mieszkania i spadku), ja idę do pracy, a mąż przechodzi na > emeryturę (był sporo ode mnie starszy). Przeszedł, ale się okazało, > że jest śmiertelnie chory. Walka z chorobą skończyła się bez > powodzenia. I ja zostałam z 6-latkiem i mama po 3 zawałach, która z > powodu innego obywatelstwa nie dostawała tu ani grosza po ponad 30 > latach pracy będąc dr hab. Mój mąż przepracował ponad 43 lata cały > czas pracując na min. 2 etatach. > Jasne, że wystąpiłam o rentę rodzinną i poszłam do pracy. Mam wyższe > wykształcenie, ale z pracą bywa różnie. Miałam okresy, gdy > zostawałam bez pracy lub pracodawca zwlekał z wypłatą pensji, wtedy > nasza trójka ratowała się jedynie tą rentą. I zarobić ponad "pułapy" > nie mogłam. Mój mąż miał okresów składkowych prawie 40 lat, emerytem > był rok... > Ja i uczący się syn otrzymujemy rentę rodzinną NIE Z PANI PODATKÓW - > powinna Pani wiedzieć, co to składki na ubezpieczenie społeczne! > Niech Pani nie wypisuje bzdur gdy nie wie, o czym pisze! Odpowiedz Link Zgłoś
eva-m-online Re: Do ksenaa: 23.09.10, 15:35 no cóż, w życiu tak bywa, każdy ma czasami pod górkę, nie tylko wdowy, rozwódkom też jest ciężko, ale żeby zaraz tak wyciągać rękę po pieniądze? Nic nikomu nie należy się tylko dlatego, że jest mu ciężko, takie są realia ! Odpowiedz Link Zgłoś
eva-m-online Re: Oczywiście, że nic im się nie należy 23.09.10, 15:28 tak, podatnicy płacą składki na ubezpieczenie, żeby potem mieć dla siebie, a nie żeby inni za darmo dostali... Odpowiedz Link Zgłoś
jasia435 Re: Oczywiście, że nic im się nie należy 01.09.15, 12:09 Jakie onni dostali za darmo ?? Podatnikiem byl moja zmarly maz przez 30 lat i ty uwazasz, ze skoro ubiegam sie o rente po nim, i uwierz mi dostane ja, to to bedzie za darmo ?? A dozyj sobie 50tki i ty i zawalcz o ten wdowi grosz, to bedziesz czula jak smakuje, przypomnij sobie przy okazji jakim jadem plujesz tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
jasia435 Re: Oczywiście, że nic im się nie należy 01.09.15, 11:53 Z jakich Twoich skladek ??? Moze ktos zna sie na liczeniu i obliczy, ze skoro jest sie 50letnia wdowa, to stracilo sie meza w dosc nieoczekiwany sposob, bo raczej nie zmarl "na starosc" I teraz mi powiedz, z jakich Twoich skladek bede utrzymywana ja, wlasnie 50letnia wdowa??? No i przy okazji mi powiedz, a co ze skladkami mojego zmarlego meza i moimi??? Tez wlasnie urodzilam 4 dzieci i wcale nie uwazam, ze powinny mi zapewniac jakis byt z tego tytulu, bo przeciez razem z mezem placilismy skladki. I dalej prosze powiedziec mi, bo ktos tu okresla 50letnie wdowy plotkujacymi babsztylami, po to placilismy te cholerne skladki, zeby brac rente rodzinna, ktora nam sie nalezy jak psu zupa!!! I nawet gdy przystaniemy z kims porozmawiac, to nie znaczy, ze jestesmy plotkujacymi babsztylami, bo cale zycie bylo biegiem i moze teraz wlasniemamy odrobinke czasu, bo dzieci sie wlasnie usamodzielnily, a maz, maz niestety zmarl, wiec nie mamy po co gonic do domu, mozemy sobie przystanac z kims znajomym i POPLOTKOWAC, a co, szlak Was trafia??? Mysmy juz na to zapracowaly i to nie z Waszych skladek, a z naszych, wlasnych. Ten kto to napisal/a niech pamieta, ze sam/a wlasnie dojdzie w zyciu i do naszego etapu, etapu bycia wdowa/cem, plotkujacym babsztylem lub plotkujacym staruchem, zycze powodzenia i mam nadzieje, ze wlasnie Wasze dzieci tez o Was tak kiedys napisza. Odpowiedz Link Zgłoś
irena-anna Wdowy nie będą dostawać rent po mężach? 13.08.09, 17:38 Jakże szybko zapomnieli ci młodzi ludzie że ich matki też kiedyś pobierały renty po mężach.Niedouczeni młodzi ludzie twierdzą teraz że nie chcą aby wdowom wypłacano renty. Proponuję, zwróćcie najpierw renty rodzinne pobierane przez wasze matki bo dzięki tym rentom mieliście zapewnioną egzystencj.ę.Wdowa powinna mieć prawo d renty po mężu który wiele lat pracował i nie doczekał własnej emerytury. Dlaczego wpłacane składki miałyby przepasć bądż przypasć osobom obcym. Pracodawcy mają liczne przywileje, mogą z nich zrezygnować skoro tak bardzo martwi ich deficyt ZUS. Uważam że Lewiatan przekracza granice przyzwoitości. Niech lepiej pozostawi wdowy w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
lunapark123 Baby w domu lenie i pasozyty 13.08.09, 18:23 z życia BABY OKOŁO 45- LETNIE NIGDY NIE PRACOWAŁY BO ;WYCHOWUJA DZIECI !!! BIADOLĄ ,I TAK SZUKAJĄ PRACY, ABY JEJ NIE ZNALEZC, W DZIEN -KAWKA ,HERBATKA ,PLOTY ,PIERDOŁY.(BABY ZDROWE DUZE MIASTO ,PRACY JEST) iNNE KOBITKI ,SAMOTNE MATKI ,HARUJA ZA GROSZE ,PRACUJA ,STUDIUJA,JEDNA NAWET BUDUJE DOM.(BRAWO!!) pytam ; DLACZEGO Z NASZYCH PODATKOW MAMY PLACIC NA LENI ,NIEUDACZNIKOW I EWENTUALNE WDOWY. NIECH ZUSY OPŁACI JEJ MĄŻ KTORY WZIAŁ BABE LENIA Odpowiedz Link Zgłoś
mata68 Re: Baby w domu lenie i pasozyty 13.08.09, 19:06 lunapark123 napisał: > z życia > > BABY OKOŁO 45- LETNIE NIGDY NIE PRACOWAŁY BO ;WYCHOWUJA DZIECI !!! > BIADOLĄ ,I TAK SZUKAJĄ PRACY, ABY JEJ NIE ZNALEZC, W DZIEN -KAWKA ,HERBATKA > ,PLOTY ,PIERDOŁY.(BABY ZDROWE DUZE MIASTO ,PRACY JEST) > > iNNE KOBITKI ,SAMOTNE MATKI ,HARUJA ZA GROSZE ,PRACUJA ,STUDIUJA,JEDNA NAWET > BUDUJE DOM.(BRAWO!!) > pytam ; DLACZEGO Z NASZYCH PODATKOW MAMY PLACIC NA LENI ,NIEUDACZNIKOW I > EWENTUALNE WDOWY. NIECH ZUSY OPŁACI JEJ MĄŻ KTORY WZIAŁ BABE LENIA masz rację)calkowice sie z tobą zgadzam-mnie nikt nie pyta czy mam co dac dzieciom jesc i skad wziac na czynsz-ja muszę i naprawde wychowuje dzieci.jak chce miec emeryture-niech sobie opłaca trzeci filar.a nie wisi na zusie.co innego niezdolność do pracy-wypadek losowy,ale zdrowe babsko w domu?i jeszcze ma na...zeby tylko na dobra zabawe :P potem wygaduje glupoty i patologia tworzy patologie.byle miec zawodowe wrobic faceta w alimenty i wychowywac dzieci-jaka matka taka córka.a jesli ktos sam zarabia -to nienormalny i trzeba go jeszcze oskubac,bo dziecko takiej jest przeciez wazniejsze niz tej co zasuwa w pracy az pot cieknie po oczach.do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Kobity jak was czytam... 13.08.09, 18:38 to w życiu nie zagosuję za żadnym parytetem dla Was. Jest prawdą że jedna drugą utopiła by w szklance wody z zawiści że jednej niby lepiej albo gorzej. A sprawa jest prosta, jeżeli pan Mordasiewicz zapewni każdej wdowie po 50 kilka ofert pracy jako tako płatnej to nie mam nic na przciw żeby takiej osobie nie wypłacać renty. W każdym innym wypadku cofnięcie rent rodzinnych to wrzucenie tych kobiet pod most. Jeżeli nie mają pracy to z czego mają żyć? Mam nadzieję że Pan Mordasiewicz mówił tylko za siebie, jemu wolno być kretynem ale jeżeli to balon próbny rządu? Odpowiedz Link Zgłoś
mata68 Re: Po wdowi grosz 13.08.09, 18:58 trzeba do tego podejsc z tzw.głową;) moja mam jest matka 4 dzieci ,ma 63 lata i zasuwa jak maly samochodzik ,po smierci mojego ojca-musi utrzymac dom,calkiem niedawno zaczela jej pomagac moja siostra i dzieli z nią koszty utrzymania domu ,w którym mieszka.nienawidze nierobow.uwazam ,ze powinny isc do pracy.niech roba cokolwiek i czuja sie normalnie.a nie całe zycie wozą na cudzych plecach.po mezu to mzna miec wspomnienia,a nie skladki na zus.maoja mama cale zycie pracowala zawodowo i nikt jej nic nie dal.jestem z niej dumna kiedy siada za kierownicą i jedzie do pracy.nie wyszla drugi raz za maz.nie musi zebrac,chociaz jest ciezko chora.daje sobie rade.nienawidze nierobow. Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Re: Po wdowi grosz 13.08.09, 19:51 Ależ masz rację i nie o to chodzi. Chodzi o to że paredziesiąt tysięcy wdów po 50 będzie musiało znaleźć pracę, na ile? Na 10 lat, 15? Co zrobisz z wdowami po rolnikach? Gdzie ją znajdą? Łatwo powiedzieć, kasujemy renty i oszczędzamy 4 mld. A co z ludzmi? A co nas to obchodzi powie pan Mordasiewicz. Sorry, to totalne przrgięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
mata68 Re: Po wdowi grosz 14.08.09, 03:22 no co nas to obchodzi? racja.te ,,biedne wdowy''najcześciej podpory rodzin corek czy synow-jeszcze lepiej- najczesciej wykonuja jaks prace na rzecz rodziny-opiekuja sie wnukami itd.czesto utrzymują kochanych synów -studentów -tez nie spieszno im do pracy.a ja patrze na matki ,ktore masowo ospuszczaja Polskę i szczerze mowiąc mam gdzies los wdów.Zwlasza tych ,ktore mają szeroki gest do wspierania roznorakich organizacji,a na kobiete ,która za przeproszeniem urobiona od switu do nocy stoi z kwiatami w warszawie nota bene -taka wypielęgnowana i oderwana od rzeczywistosci wdowa wydziera się niecenzuralnie... co zas do KRUS to jest osobny temat i warto go poruszyc) znudzilo nam sie utrzymywanie rolnikow;) dlaczego my placimy duzo wiecej niz oni,choć my kupujemy kazdy listek szczypiorku,a im sie nie oplaca trzymac krów.wybacz.nie bede sie dzielic.jakos -walcze o wlasne inetresy ,a nie cudze. co do zon rolników-znam takie ,które uczą w szkolach,albo prowadza wlasną dzialaolnosc typu ubezpieczenia,lub male knajpki ,sklepiki-gdzie duza czesc rodziny znajduje zatrudnienie.Mozna tez wrzucic pare arow pod szklarnie,ewentualnie zjac sie szkołka drzewek owocowych i krzewow ozdobnych.chciaabym być taką ,,wdowa po rolniku'' mozliwosci jest sporo-dokladnie tyle co nieróbstwa . Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: Po wdowi grosz 13.08.09, 21:15 Zawsze lepiej jest być samodzielnym, niż żyć z takowej renty, ale nie każda kobieta ma taką możliwość. Wszystko może zależeć także od miejsca zamieszkania. Jak nie pracowała, to i tak dostanie min. minimalną. Jeszcze inna sprawa: różni ludzie mają różne poglądy. Małżeństwo samo określa swój "styl" życia- i ok. Tak powinno być. Jeżeli kobieta nie pracowała a jej mąż na to się zgadzał- to ich sprawa i tylko ich. To też ma swoje plusy i to dla obu stron. Kobieta w domu niekoniecznie jest nierobem. Odpowiedz Link Zgłoś
mata68 Re: Po wdowi grosz 14.08.09, 09:29 jesli jestesmy przy wtracaniu sie w cudze zycie-to dlaczego dyskryminowane są konkubinaty?z jakiej okazji ZUS decyduje ktora zona zalapie się na rente po meżu-ta co wychowała mu dzieci, a potem się z nia rozstał,czy ta co byla np.2 zoną -no jakim prawem ZUS ustawia komus zycie?! swiadczenie to uklad prawny pomiedzy ZUS a PRACOWNIKIEM i powinien byc dostepny -jak we wszystkich krajach unii po max.7 latach pracy ,a nie 40 .kto normalny ma dzis szanse na przepracowanie takiego szmatu czasu? I szczerze mowiąc -nie inetresuje mnie małzenstwo i ich decyzje-jesli maz zadecydowal,że chce miec w domu kobietę-służacą wyłacznie jego zachciankom-to niech zadba równiez o jej emeryturę-sa takie mozliwosc.Ja za niczyją gejsze placić nie zamierzam,ani wspierac dyskryminacji unskcjonowanej prawnie prostytucji-bo tak wyglada taka ,,zona''dla potrzeb wyłacznie meza,ze juz nie wspomne o jej stanie psychicznym po latach zamkniecia w domu.niech konsekwentnie pan i wladca zaplaci za emeryture ,,zony'' - to nie jest tylko ich sprawa.przykro mi.to kwestia mojej cizko wypracowanej kasy.nie zaplace za to. Odpowiedz Link Zgłoś
marudabig Wdowy nie będą dostawać rent po mężach? 13.08.09, 19:22 ... spalić je wraz z nieboszcykami i po problemie . - panie Mordasiewicz weż się pan do pracy zamiast pieprzyć farmazony. Odpowiedz Link Zgłoś
amba19 Wdowy nie będą dostawać rent po mężach? 13.08.09, 19:36 Jestem wdową, mam rentę po mężu. To nie jest żadna łaska. Mój mąż przepracował ponad 30 lat i przez ten okres czasu ZUS pobierał składki z jego pensji. Gdyby żył to otrzymywałby emeryturę i nikt by po nią łapy nie wyciągał. A tak nie dość, że spotkało mnie nieszczęście i zmarł mi mąż, to jeszcze planuje się odebrać mi środki do życia. Ja mam już blisko 60 lat i co - też mam szukać pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
carusia Wdowy nie będą dostawać rent po mężach? 13.08.09, 19:46 PrzykŁad: Moja mama w wieku 36 lat została wdową z 3 dzieci. ZUS przyznał na nas rentę rodzinna wojskową ( nie malutką ) Koleżanki z pracy zmarłego ojca znalazły mamie pracę(za nie niskie wynagrodzenie) Koledzy ojca znaleźli mi miejsce w przedszkolu ( blisko domu ). Rodzina ojca doradziła mamie , aby w wieku 50 lat przeszła na rentę, a po miesiącu przeskoczyła na rentę po ojcu. Bardzo dobrze na tych operacjach finansowych wychodzi.Moja mam wdowa po ojcu. Odpowiedz Link Zgłoś
penthomide Wdowy nie będą dostawać rent po mężach? 13.08.09, 23:34 zlikwidować ZUS, KRUS,NFZ , emerytury , renty , zapomogi, pomoc społeczną, .wprowadzić płace minimalną za godzine pracy ok 10 EURO , wprowadzić podatek liniowy od usług , wzbogacenia i wszystkiego innego cholerstwa na państwo 20 procent.Wprowadzić jasne prawo Ubezpieczeń , tanie usługi Bankowe , tanie kredyty i max oprocentowanie aby nie było lichwy , zlikwidować odsetki , jedyne odsetki do wysokośći inflacji,spywatyzować całą służbe medyczną wprowadzając parytet 20procent zysków szpitala przeznaczone na opieke zdrowotną powszechną.Stworzyć darmowy niezależny trzecia władza system sądowniczy utrzymywany z podatków utrzymywany przez państwo.Najważniejszym zapisem w KodeksiePracy jest płaca minimalna za godzine pracy regulowana wg współczynnika godnego życia w społeczeństwie . w tej chwili aby godnie żyć w Europie stawka ta wynosi 11EURO brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
mata68 Re: Wdowy nie będą dostawać rent po mężach? 14.08.09, 09:37 ...albo po prostu przyjrzec sie jak rozwiazali te problemy inni u siebie w kraju...i przestac kombinowac jak kon pod gore..niech kazdy placi za siebie,a ci co nie mogą skorzystają z pomocy spolecznej-ujednolicic to ,a nie tworzyc kolejnego molocha,w którym najlepiej pogubic wszystko we wszystkim i rzadzic przy pomocy anarchii... i niech panstwo przestanie dyktowac kto z kim ma chodzic do łozka-bo to niesmaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_szuster Wdowy nie będą dostawać rent po mężach? 14.08.09, 09:50 Moja mama jest wdowa z renta po mezu. Juz jako czterdziestoletnia kobieta nie dostala nigdzie zatrudnienia, dzisiaj ma 58 lat i ani wiekiem, ani kondycja fizyczna i zdrowiem nie nadaje sie do pracy. Renta jest jej jedynym zrodlem utrzymania. Nikomu do glowy nie przyszlo, ze chciwosc bedzie przyczyna wielu samobojstw? Kto bedzie odpowiedzialny za to?! Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Wdowy nie będą dostawać rent po mężach? 14.08.09, 11:47 > Moja mama jest wdowa z renta po mezu. Juz jako czterdziestoletnia > kobieta nie dostala nigdzie zatrudnienia, dzisiaj ma 58 lat i ani Przepraszam, ale nawet zakladajac, ze do 40 roku zycia nie zdobyla kwalifikacji, to jakim cudem 18 lat pozniej rowniez nie nadaje sie do pracy? Czy 18 lat to malo, zeby skonczyc jakis kurs, pojsc do szkoly, nauczyc sie czegos i znalezc prace?? No ja naprawde nie rozumiem. Dla mnie to jest LENISTWO po prostu i szukanie wymowek. Mam 32 lata, nie wyobrazam sobie, ze za 8 lat nagle do zera skurcza sie moje mozliwosci nauki i rozwoju zawodowego. Mozg mi sie wysuszy czy jak? Nie. Prawdopodobnie bedzie to najbardziej aktywny czas w moim zyciu pod wzgledem zawodowym i uczenia sie nowych kwalifikacji. 40letnia osoba to MLODA osoba. To co piszesz, to dla mnie lenistwo w najgorszym wydaniu. Prawda jest taka, ze wielu kobietom wygodnie zostac z dziecmi w domu, bo to, oprocz ugotowania obiadku i prac domowych nie wymaga zadnego wysilku, nauki, zdawania egzaminow, szukania pracy, zmagania sie z tym kazdego dnia, zadnego wysilku. Jak sie nagle musza wziac za nauke, prace, jakis umyslowy wysilek to panika jest. Moja mama, inzynier, po zlikwidowaniu jej stanowiska w panstwowym molochu, wobec braku mozliwosci zatrudnienia jako inzynier, po 50tce nauczyla sie ksiegowosci i zostala ksiegowa. Mozna? Oczywiscie, ze mozna, ale trzeba miec kregoslup moralny i zaszczepiona etyke pracy, aby nie wieszac sie na innych. Odpowiedz Link Zgłoś
turunen73 Re: Wdowy nie będą dostawać rent po mężach? 14.08.09, 12:22 d.o.s.i.a! Szalejesz na tym forum. Dopiero w XX wieku zaczęto wmawiać kobietom,że są gorsze niż mężczyźni, bo nie wychodzą z domu do roboty.Uważasz,że praca w domu to nie praca.Ciekawe,że przeze wiele wieków kobiety zajmujące się domem były szanowane, a teraz nagle nie, bo jest parcie na robienie kariery, co często wygląda tak,że Pani jedna z drugą siedzą przy biurkach non stop 8h, z tyłków robią im się naleśniki i w wieku 30 lat mają dużą nadwagę nie mówiąc już o bardzo intelektualnych rozmowach w rodzaju "może pazurki sobie zrobimy". Co do problemu rent dla wdów/wdowców ma wspomniany przez Ciebie kręgosłup moralny i etyka pracy - zaprawdę nie wiem. A mózg po 40-tce zacznie Ci się kurczyć, gwarantuję, takie prawo fizjologii ludzkiego organizmu, dlatego zaczynasz uczyć się w wieku 6-7 lat a nie 40-tu. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Wdowy nie będą dostawać rent po mężach? 14.08.09, 17:25 Alez ja nikomu nie wpieram, ze jest gorszy bo siedzi w domu, zamiast isc do pracy. Niech siedzi, ale niech nie zwala mi na glowe problemu. Skoro przez to siedzenie nie jest w stanie utrzymac sie, to dlaczego ja mam myslec za tego kogos o konsekwencjach? Czy ktos martwi sie o mnie? Sa ludzie, ktorzy siedza w domu, a mimo to jakos sie rozwijaja. Gdy trzeba zakasuja rekawy i robia uzytek ze swoich umiejetnosci. Sa tacy, ktorzy tylko szukaja pretekstu: a bo najpierw dzieci male, potem troszke wieksze, a bo maz nie pozwolil pracowac, a bo zlobka nie bylo, a potem to juz za stara jestem bo mam 40 lat. > Co do problemu rent dla wdów/wdowców ma wspomniany przez Ciebie > kręgosłup moralny i etyka pracy - zaprawdę nie wiem. Wyjasnilam juz wystarczajaco dobrze w moim poprzednim poscie. Jak sie jest leniem, to sie leniem zostanie i siedzi sie na rencie. Jak ma sie wrodzone poczucie obowiazku to zawsze szuka sie innego rozwiazania. > A mózg po 40-tce zacznie Ci się kurczyć, gwarantuję, takie prawo > fizjologii ludzkiego organizmu, Mozg zaczyna sie kurczyc jak sie go nie uzywa. Jak sie go uzywa to raczej nie obumiera w wieku 40lat. Poczytaj sobie w jakim wieku zaczyna sie osiagac najwieksze sukcesy np. w nauce. Mowienie, ze 40latka jest za stara, zeby nauczyc sie nowego zawodu jest tak smieszne, ze az straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
eva-m-online Re: Wdowy nie będą dostawać rent po mężach? 23.09.10, 15:42 nie zabierać tym, którzy juz dostali, i nie dawać kolejnym żebrżącym. Odpowiedz Link Zgłoś
turunen73 Wdowy nie będą dostawać rent po mężach? 14.08.09, 10:52 Przerażające jest to co czytam.Skąd taka nienawiść do kobiet, które nie pracowały zawodowo.Czy to oznacza,że nieustająco wypoczywały i nic nie robiły - zaprawdę powiadam - NIE.Znam przypadki, z bliskiego otoczenia,kiedy to panie po roku spędzonym z dzieckiem w domu oświadczały,że wracają do pracy, bo są zbyt zmęczone a w pracy odpoczną - więc jak to jest z tym "siedzeniem" w domu i nieustającym odpoczynkiem.Poza tym, jeśli taka Pani jest w pracy, to raczej nie zajmuje się dzieckiem (dziećmi) ani domem w tym czasie,chyba,że posiadła zdolności bilokacji.Renta po współmałżonku należy się jak przysłowiowa psu zupa.Idąc torem rozumowania pana Mordasiewicza i wielu osób tu się wypowiadających należałoby zlikwidować wszelkie zabezpieczenia socjalne z opieką zdrowotną na czele, bo na przeszczep nerki czy wątroby nikt sobie sam składek nie odłoży przez całe życie. Poza tym, jak słusznie ktoś tu zauważył - prowadźmy dalej taką politykę prorodzinną to za 20 lat będziemy mniejszością narodową w naszym kraju. I na zakończenie do tych młodych i butnych, którzy wdowom odebraliby ich świadczenia - młodość i pełnia zdrowia to niestety stany przejściowe.Nie wiecie co Was w życiu czeka.Trochę więcej pokory. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Wdowy nie będą dostawać rent po mężach? 14.08.09, 17:28 > otoczenia,kiedy to panie po roku spędzonym z dzieckiem w domu > oświadczały,że wracają do pracy, bo są zbyt zmęczone a w pracy > odpoczną - Ale ilez lat mozna siedziec z dzieckiem? Przez ile lat jest ono tak uciazliwe? Naprawde przez 30 lat trzeba siedziec z dzieckiem w domu? > odpoczynkiem.Poza tym, jeśli taka Pani jest w pracy, to raczej nie > zajmuje się dzieckiem (dziećmi) ani domem w tym czasie,chyba,że > posiadła zdolności bilokacji Nie, ona sie domem zajmuje PO powrocie z pracy. I tak samo gotuje obiad, sprzata i pierze. W dodatku musi to zrobic duzo szybciej i nie ma czasu na ogladanie telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia_sankowska1 Do d.o.s.i.a. 15.08.09, 20:46 Mój przykład. MAm wyższe (i nawet troche ponad) wykształcenie. Komputer znałam, gdy wiekszość ludzi w Polsce dopiero poznało to słowo. Kilka językow (biegle), staz pracy w różnych branżach i na róznych stanowiskach. W wieku 38 lat szukałam pracy, wysłałam setki CV, nawet przestałam tam pisać o doktoracie, by nie odstraszał. Wynik: 8 spotkań, praktycznie wszystkie bezsensowne (proszę mi uwierzyć, miałam takie doświadczenie życiowe i zawodowe - żadny z ew. pracodawców do piet mi nie dorastał). Pracę znalazłam dzięko dalekiej rodzinie. Jak zostałam bez tej pracy, owszem, radziłam sobie, ale długo szukałam następnej stałej pracy. Kolejna prywatna firma, kolejne niestałe zaobki wg chcenia szefa, praca od 8. rano do... (jednym słowem, dziecko widziałam zawsze w łóżku). NAstępna firma: oszukaniec szef, pensję (mizerną)trzeba wyrywać zębami, praca też od 8. do... No i mój samochód szef uważa za swój. W końcu zwalnia pracowników "niewygodnych" (tzn. takich, którzy wiele wiedzą o przekrętach w firmie i lewej sprzedaży). Ponieważ ja jestem szefem eksportu, siłą rzeczy zbyt dużo wiem - wylatuję. Co z tego, ze cały portfel kliencki pojawił się razem ze mną...Znów szukam pracy, dorabiając tłumaczeniami, pośrednictwem. Propozycje - praca na czarno. Bez żadnych gwarancji. Syn rośnie, uczęszcza do szkoły, kosztuje, niestety, z kazdym rokiem więcej. O ile łatwiej by mi było, gdyby żył mój mąż: miałby emeryturę, planował praktyke prywatną. Ja mogłabym nie chwytać pierwszej przygodnej pracy, lecz szukać dłuzej. No i wiele rzeczy w domu nie musiałabym robić sama, bo można by zaprosić fachowca (stać by nas było, gdyby mąż nie potrafił). Nie wyobraża sobie Pani, jak dużo tego jest! A tak mamy z synem 90% wyliczonej dla męża emerytury. ja mam dorywcze zarobki, szwankujące zdrowie, 50 lat i dyplomy na ścianie. W warunkach maszej miejscowości ta renta - żadna rewelacja, ledwo starcza na życie. A pracy, nawet po znajomości, choć gazety piszą, ze u nas akurat o pracę łatwo, nie ma. NIE MA! Nie życzę Pani takiego losu, który mnie spotkał. A plany były zupełnie inne, w tamtych czasach praca problemem nie była, założenie własnej firmy było bajecznie łatwe i mało kosztowne, nie wymagało dużego kapitału. Wszystko zaczęło się walić ze zmianą rzeczywistości, a choroby i smierć przekreśliły te plany (bardzo realne) definitywnie. Pani plany też mogą wziąć w łeb - wystarczy, że załamie się mały odcinek... Odpowiedz Link Zgłoś
turunen73 Re: Wdowy nie będą dostawać rent po mężach? 21.08.09, 23:34 d.o.s.i.a Życzę Ci dużo zdrowia, do 67-ego roku życia(tzn. do emerytury), ale uwierz mi, różne sytuacje się zdarzają.I jeśli wysiądzie Ci kręgosłup, tak koło 50-tki, to pójdziesz na rentę, bo nie będziesz w stanie pracować i wtedy to moje dzieci będą Cię utrzymywać - uniesiesz się honorem i powiesz,że dziękujesz? wątpię. Widać,że masz duże doświadczenie i wiesz,że jak kobieta w domu, to tylko telewizję ogląda i się nie rozwija. Ogólnie to mało znasz życie i nie masz szacunku dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
tt33 Wdowy nie będą dostawać rent po mężach? 14.08.09, 11:13 Pracodawcy na zamówienie PO przygotowali dobry pomysł. Faktycznie młodzi powinni oddalić się gdzie pieprz rośnie. A starzy zachować się elegancko i umrzeć. I wtedy rozpuścimy się w Europie jak chce mądra profesorka Magdalena Środa Odpowiedz Link Zgłoś
thetaa Wdowy nie będą dostawać rent po mężach? 15.08.09, 10:47 Ja przepraszam za wyrażenie, ale o takim sku...syństwie już dawno nie słyszałam! Odbierać wdowie rentę, bo co - nie należy się? nie pracowała? bo praca w domu to nie praca? bo jej mąż pracował 'ku chwale ojczyzny'i umarł w odpowiednim momencie, żeby wdowa po nim jeszcze na ojczyznę popracowała? A może jednak nie - może mąż pracował dla siebie, na siebie i na swoją rodzinę, nawet jeśli była nią 'tylko' żona. Mam nadzieję, że nie dożyję! A na marinesie: znowu państwo chce zarobić na najsłabszych, najstarszych, znowu - jednostronnie - zmienia zasady ustalone wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
jasia435 Re: Wdowy nie będą dostawać rent po mężach? 01.09.15, 12:00 Calkowicie popieram ten post, i schowajcie sobie w 4 litery Wasze uwagi co do tego czy 50letniawdowa moze, czy nie moze pracowac, placil skladki jej maz i zmarl na tyle mlodo, ze nie skorzystal z zadnych swiadczen na ktore 30 lat placil, placila skladki i ta wdowa, wiec czemu niby teraz sie jej ma nic nie nalezec. Tak, masz racje to prawdziwe skur......synstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
wielka2 Wdowy nie będą dostawać rent po mężach? 15.08.09, 15:25 A czemu mamy utrzymywać 40-letnich zdrowych emerytów wojskowych, służb więziennych, policjantów itp. Tym bardziej, że ich emerytury są znacznie wyższe niż renty po mężach.A na dodatek ich pensje nie są obciążone składkami na ZUS. Pytam gdzie 50-letnia kobieta znajdzie pracę nie mając doświadczenia zawodowego? jak obecnie brakuje pracy dla 50-letnich kobiet, które zostały zwolnione? Od dawna wiadomo, że syty głodnego nie zrozumie tak i panowie, którzy mają bzdurne pomysły i pełne kieszenie oraz pokaźne konta bankowe nigdy nie będą rozumieć biednych ludzi żyjących bardzo skromnie i często zastanawiających się czy mają wykupić leki, czy zapłacić za światło? O luksusowym jedzeniu i życiu nawet nie marzą. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia_sankowska1 Re: Wdowy nie będą dostawać rent po mężach? 15.08.09, 20:53 Uważam, że mowienie i pisanie o emeryturach mundurowych jest głupie i bezpodstawne: teraz państwo nie przypisuje do ich pensji części składkowej (co miałoby zrobić formalnie zmieniając system) i wypłaca emeryturę bezpośrednio (a tak składka by przeszła przez ZUS i zostałaby wypłacona po tej operacji). Na jedno wychodzi. Po prostu nie ma dość kosztownego przekładania pieniędzy budżetowych z jednej kieszeni (jakiegoś ministerstwa) do drugiej (zakładu emerytalnego). Odpowiedz Link Zgłoś
jasia435 Re: Wdowy nie będą dostawać rent po mężach? 01.09.15, 12:01 wielka, jestes Wielka i popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
jagrudz Wdowy nie będą dostawać rent po mężach? 15.08.09, 21:09 Dlaczego nie zniosą przywyleji swoich i swych pacholków,rozkradli Polskę i szukają pieniędzy,niech inni zdychają bo oni potrzebują. Odpowiedz Link Zgłoś