Dodaj do ulubionych

długotrwały kaszel

04.04.10, 22:06
Pani Doktor, czy Pani zdaniem czas na jakąś diagnostykę kaszlu jak u mojego 6,5 latka?

Zaczął kasłać ponad 2 tygodnie temu. Było to tuż po dostawieniu antybiotyku (Augmentin ES), który dostawał z powodu zapalenia uszu. W trakcie leczenia kaszel nie występował.
To jest takie pokasływanie, rano bardziej intensywne, w ciągu dnia rzadsze, w nocy nie kaszle. Dotąd było suche, ale ponieważ od 2 dni syn ma niewielki katar (niebakteryjny, bez temperatury, dobre samopoczucie) to kaszel przeszedł w mokry. Kaszel jest dość płytki, nienapadowy.

Od ok 10 dni dostaje singulair,flixotide oraz xyzal ale nie widzę żadnej poprawy. Zastanawiałam się nad diagnostyką w kierunku bakterii atypowych, ale z uwagi na wysokie koszty i dobry stan dziecka jeszcze się wstrzymuję.
Co by Pani radziła w takiej sytuacji?
Czytając fora mam wrażenie, że teraz mnóstwo dzieci kaszle przewlekle bez wyraź niej przyczyny, czy Pani tez ma takie obserwacje?
Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: długotrwały kaszel 06.04.10, 14:22
      wiele dzieci kaszle:( radziłabym najpierw wybrać się do pediatry by osłuchał
      synka ew rtg klatki przy utrzymującym się długo kaszlu
    • katisza Re: długotrwały kaszel 06.04.10, 17:50
      u nas chłopaki juz kaszlą z miesiąc .Po 2 tyg kaszlu bez zadnej poprawy na
      lepsze dostali klacid .Brali 14 dni .Teraz antyb juz odstawiony a oni nadal
      kaszlą :(
      Teraz dostają pulmicort , zyrtek.Starszy dodatkowo singuar .Nadal dychają stan
      ogólny super
      Ręce opdają nigdy czegos takiego nie przerabiałam
      • dorek3 Re: długotrwały kaszel 07.04.10, 19:32
        Obstawiam że będziemy mieć podobny scenariusz. Dziś młody zasygnalizował ból ucha (nie ma gorączki, katar znikomy), kaszel przybrał na częstotliwości i stał się bardziej mokry i głębszy. Nie zdziwię się jak jutro nie dostanie Klaciu albo od laryngologa albo od pediatry
        • katisza Re: długotrwały kaszel 07.04.10, 21:20
          a zapomniałam dopisać ze u nas starszy przy tym kaszlu tez skażył się na ucho
          .Teraz znowu ma niedosłuch ,jutro idziemy na badania więc się okaże jaki .W
          tamtym roku dochodził do 45 d
          Mam wrażenie ze po tych wziewach jest lepiej ale powinno być już dobrze a nie
          lepiej :(
          życzymy zdrówka
        • dorek3 Re: długotrwały kaszel 09.04.10, 21:39
          Oczywiście dostał Klacid, bo uszy paskudne. Osłuchowo niby ok ale za nim włączyłam Ventolin to kaszlał paskudnie.
          A tak cudownie zdrowe dzieci miała przez pierwsze półrocze, ech...
          • katisza Re: długotrwały kaszel 10.04.10, 21:35
            my na dokładkę dostalismy audmentin es .
            A uszy niedosłuch obu usz do 50 d :(
            • dorek3 Re: długotrwały kaszel 11.04.10, 13:34
              U nas Augmentin ES był za pierwszym razem. Uszy się wtedy niby zaleczyły ale zaczął pokasływać. Niby niewinnie ale po trzech tygodniach wszystko się zaostrzyło. Ale teraz infekcja jest raczej na poziomie oskrzeli (osłuchowo czysty) a uszy to tak przy okazji.
              Badanie słuchu będzie za jakieś 1,5 miesiąca i wtedy się okaże.
              • zeb1 Re: długotrwały kaszel 11.04.10, 17:25
                Katisza - a co robisz z tym niedosłuchem?

Moj synek miał wycięty migdał w grudniu bo miał chore uszy co miesiąc i przy
                każdym zapaleniu źle słyszał. Po wycięciu było super jakieś 3 miesiące. Potem
                zaczął pokasływać a dostał katar który trwa juz chyba z 3 tygodnie. Badanie
                słuchu 3 miesiące po wycięciu wyszło tak sobie, prawe ucho ok a lewe utrata
                słuchu ok 30%. Laryngolog pocieszał, ze to w niczym mu nie przeszkodzi w życiu,
                po prostu gorzej słyszy wyższe dźwięki. Ale jakieś 2 tyg temu zauważyłam ze on
                jest prawie głuchy, nie reaguje na moje polecenia, jakbym gadał do sciany.
                Laryngolog stwierdziła, ze uszy zdrowe, ze wina kataru bo uciskają trąbki
                słuchowe i stąd problem ze słuchem. Badanie słuchu wyszło takie jak poprzednie.
                Dostał syrop wyksztusny, Budherin i Aerius. Jutro mija 2 tygodnie odkąd bierze
                leki a ja nie widzę poprawy. Zaczynam sie naprawdę martwic, bo poprzednio te
                niedosłuchy nie trwały az tak długo.
                • katisza Re: długotrwały kaszel 11.04.10, 20:54
                  wiem , ze migdał moze odrosnąć.
                  Warto zmienic laryngologa - skonsultowac
                  • zeb1 Re: długotrwały kaszel 11.04.10, 22:22
                    Wiem, ze może odrosnąć, ale chyba nie po 3 miesiącach? Po zabiegu oglądało go 2
                    laryngologów i wg nich z migdałami oki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka